Aantal zorgverzekeringen afgenomen, wel meer keuze

Aantal zorgverzekeringen afgenomen, wel meer keuze

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Aantal zorgverzekeringen afgenomen, wel meer keuze

Het aantal polissen binnen de zorgverzekeringsmarkt is in 2020 afgenomen, terwijl er voor de consument meer te kiezen valt. De inhoudelijke verschillen tussen zorgverzekeringen zijn toegenomen en de premieverschillen zijn groot.

Dat blijkt uit de nieuwste Monitor zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa erkent de goede ontwikkeling dat het voor verzekerden makkelijker is om een passende keuze te maken voor een andere zorgverzekering. Al blijft keuzebegeleiding van groot belang.

55 basisverzekeringen

Het aantal zorgverzekeringen met beperkende voorwaarden (budgetpolissen) is met vier afgenomen sinds vorig jaar. Dat geldt ook voor het aanbod restitutiepolissen.

Momenteel zijn er 55 basisverzekeringen waar je als verzekerde uit kunt kiezen:

  • 34 naturapolissen, waarvan 10 met beperkende voorwaarden
  • 17 restitutiepolissen
  • 4 combinatiepolissen

76,2 procent van de Nederlanders heeft een naturapolis, 18,3 procent heeft een restitutiepolis en 5,5 procent heeft een combinatiepolis.

Dit beeld is al sinds 2017 ongeveer hetzelfde, stelt de NZa.

Meer internetverzekeringen

Het aantal internetverzekeringen is met vijf procent gestegen sinds vorig jaar. 64 procent van alle zorgverzekeringen is een digitale polis. Bij een internet zorgverzekering ontvangt de verzekerde de polisvoorwaarden en premiewijzigingen uitsluitend digitaal. Ook communicatie vindt via digitale middelen plaats.

Slechts drie verzekeringen kunnen uitsluitend digitaal worden afgesloten.

Eigen risico

Het aantal mensen dat kiest voor een zorgverzekering met een hoger eigen risico is iets toegenomen, namelijk van 13,1 naar 13,3 procent.

De keuze voor het maximale eigen risico (885 euro) is het meest populair: 10 procent.

Zorgpremie

De gemiddelde premie voor een basisverzekering komt volgens de NZa uit op 1.414 euro in 2020, ofwel 117,83 euro per maand. Als de voorspellingen van het kabinet in de Miljoenennota kloppen komt daar in 2021 nog eens een kleine 5 euro per maand bij.

Steeds grotere verschillen

Het belangrijkste gegeven is echter dat de verschillen in zorgpremie groot zijn en steeds groter worden, zo stelt de NZa. Naturapolissen met beperkende voorwaarden zijn over het algemeen het goedkoopst: € 110,25 euro per maand. Restitutiepolissen kosten gemiddeld 123,66 per maand.

Des te krankzinniger is het verschil in premie tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering: maar liefst 499 euro, ofwel 41,6 euro in de maand.

Koen Kuijper van Zorgwijzer verwacht dat de verschillen in zorgpremie in 2021 nog verder gaan oplopen:

De trend is dat premieverschillen ieder jaar toenemen. In 2016 was het premieverschil tussen een budgetpolis en restitutiepolis slechts 87 euro. Nu is dat 161 euro. Doordat de zorginkoop scherper wordt, gaan naturapolissen slechts beperkt in prijs omhoog, terwijl restitutieverzekeringen alsmaar duurder worden.

Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars hun verzekeringspremie voor 2021 bekend maken. Alle zorgpremies vind je dan terug in ons overzicht.

Collectieve zorgverzekering duurder

Eigenlijk weten we het al een tijdje: over de gehele linie zijn mensen met een collectieve zorgverzekering duurder uit dan mensen met een individueel afgesloten verzekering. Dit beeld wordt in de NZa-Monitor wederom bevestigd.

Collectief verzekerden betalen in 2020 gemiddeld € 8,65 per jaar meer dan individueel verzekerden

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

De collectieve korting op de basisverzekering werd begin dit jaar gemaximeerd door de overheid van 10 naar 5 procent. Hierdoor daalde de door zorgverzekeraars opgegeven gemiddelde korting van 7,2 naar 3,6 procent.

Gezien de lagere kortingen is het dan ook geen verrassing dat het aantal collectief verzekerden tussen 2019 en 2020 afnam van 65,3 naar 63,5 procent. Het grootste deel van de collectief verzekerden (51,3 procent) heeft een verzekering via zijn of haar werkgever.

Per 2023 gaat de collectieve korting voor de basisverzekering volledig op de schop.

Aanvullende verzekeringen

Nog altijd hebben zo’n 14,4 miljoen Nederlanders een aanvullende verzekering. Dat is 83,3 procent van alle verzekerden. Opvallend is dat vooral collectief verzekerden een aanvullende polis hebben, namelijk 89,1 procent. Onder individueel verzekerden is dit slechts 73,3 procent.

1,27 miljoen overstappers

Begin dit jaar is 7,3 procent van de verzekerden gewisseld naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op 1,27 miljoen mensen en is vergelijkbaar met het cijfer van 2019.

Besparing

Verzekerden bespaarden in 2020 gezamenlijk 24,7 miljoen door over te stappen naar een voordeligere zorgverzekering. Dat komt neer op ruim 19 euro per verzekerde per jaar.

Bron:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.