Besmet met coronavirus? Dit dekt je zorgverzekering

Besmet met coronavirus? Dit dekt je zorgverzekering

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Besmet met coronavirus? Dit dekt je zorgverzekering

Op moment van schrijven zijn er in Nederland 382 (inmiddels meer dan 500) besmettingen van het coronavirus (COVID-19). De kans is groot dat dit aantal snel toeneemt, waardoor het risico op besmetting alsmaar groter wordt.

Het is goed om te weten dat onze zorg goed is uitgerust om een nationale uitbraak van corona op te vangen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de dekking van je zorgverzekering? Welke kosten krijg je wel en niet vergoed als je besmet raakt met het coronavirus?

Huisarts

Als één van de onderstaande situaties voor jou van toepassing is, bel je direct je huisarts of de huisartsenpost:

  • Je hebt koorts en je hoest of ademt moeilijk. En je bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Italië geweest.
  • Je hebt koorts en je hoest of ademt moeilijk. En je bent bij iemand geweest die het coronavirus heeft/heeft gehad.
  • Je hebt koorts en ademt steeds moeilijker.

Consulten en behandelingen bij je huisarts worden volledig vergoed door je basisverzekering. Je hoeft bovendien geen eigen risico te betalen.

Laboratoriumonderzoek

Als er vermoedens zijn van het coronavirus, bijvoorbeeld hoesten, verkoudheid en koorts, kan de huisarts een laboratoriumonderzoek laten afnemen. Dit gebeurt vaak in overleg met de GGD.

Deze kosten worden vergoed door je zorgverzekering. Maar je betaalt wel je eigen risico.

Let op

Heb je geen verwijzing van je (huis)arts of de GGD voor een laboratoriumonderzoek? Dan moet je de kosten volledig zelf betalen. Je hebt dan geen recht op een vergoeding van de kosten.

Ziekenhuiszorg

Soms zijn de luchtwegklachten ten gevolge van het coronavirus zo ernstig dat je tijdelijk (met spoed) in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Je staat dan onder observatie en je krijgt een infuus en extra zuurstof. Ook ga je dan in isolatie.

De kosten voor zorg in het ziekenhuis worden gewoon vergoed door je basisverzekering. Wel wordt je eigen risico altijd aangesproken.

Buitenlandzorg

Het is sterk af te raden om te reizen in gebieden waar een negatief reisadvies geldt (vanwege het coronavirus). Desalniettemin kun je alsnog aankloppen bij je zorgverzekeraar, mocht je in het buitenland besmet raken met het coronavirus. Bij reisverzekeraars kunnen overigens andere voorwaarden gelden.

De Nederlandse basisverzekering dekt noodzakelijke medische kosten in het buitenland tot aan het in Nederland geldende tarief. Is de zorg in het buitenland duurder dan hier? Dan betaal je dus mogelijk zelf een deel van kosten. Daarnaast is voor spoedeisende zorg in het buitenland altijd het eigen risico van toepassing.

Niet vergoed

De volgende zaken worden niet vergoed door je zorgverzekering. Ook niet als je besmet raakt met het coronavirus:

  • Zeep en handgel
  • Mondkapjes
  • Zakdoekjes en tissues
  • Kosten in verband met thuisquarantaine

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.