Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

Artikel door: Bart Koenraadt - 8 reacties

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

Er komt een einde aan de collectieve korting die zorgverzekeraars bieden op de basisverzekering. Dat schrijft minister van Ark van Medische Zorg naar aanleiding van vragen door de Tweede Kamer.

Op dit moment mogen verzekeraars maximaal vijf procent korting bieden op een basispolis. In 2019 was dit zelfs nog 10 procent. Maar als het aan de huidige minister ligt, verdwijnt de collectiviteitskorting per begin 1 januari 2023.

Kortingen die worden gegeven op de aanvullende verzekering mogen wel blijven bestaan.

‘Sigaar uit eigen doos’

De belangrijkste reden voor het afschaffen, is dat de collectieve kortingen die worden geboden een sigaar uit eigen doos zijn voor verzekerden. De korting wordt nu betaald uit de portemonnee van een ander.

Ook Koen Kuijper van Zorgwijzer erkent dit fenomeen.

De premie van een basisverzekering wordt eerst kunstmatig verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt alleen een bepaalde groep dit terug alsof dit een korting is. Dat is niet eerlijk voor mensen die niet in aanmerking komen voor een collectief, bijvoorbeeld via de werkgever.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

De korting werd ooit in het leven geroepen om voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken te maken. De kostenbesparing die hieruit voortkwam, zou vervolgens gebruikt kunnen worden in de vorm van een korting op de premie. Elke verzekerde zou moeten profiteren, maar in de praktijk pakte dit dus heel anders uit.

‘Verbaasd’

Zilveren Kruis, de grootste ziektekostenverzekeraar van Nederland, laat in een reactie weten ‘verbaasd’ te zijn over de plannen van de VVD-minister. Volgens een woordvoerder is de besluitvorming overhaast.

“Het veegt het de jarenlange investeringen in preventie en gezondheid voor werknemers, patiënten en chronisch zieken, senioren en mensen met een laag inkomen in één keer van tafel.”

Niet eerlijk kunnen vergelijken

Van Ark stelt dat de zorgpolis er voor iedereen is en dat dit om solidariteit vraagt met elkaar. De collectiviteitskorting is niet transparant, omdat de prijzen voor eenzelfde basispolis per persoon kunnen verschillen.

Mensen moeten hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud.

Tamara van Ark – Minister van Medische Zorg

Ook Bruno Bruins, de voorganger van Van Ark, had al zijn twijfels over de collectiviteitskortingen.

Minder collectieven

Zo’n 65 procent van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Al daalt dit aantal ieder jaar, zo is goed te zien in de grafiek hieronder.

Percentage collectief verzekerden in Nederland

De kans is groot dat het aantal Nederlanders met een collectieve zorgpolis per 2023 nog sterker zal afnemen, omdat er waarschijnlijk minder collectieven zullen worden aangeboden. Het aanbod zorgverzekeringen wordt daardoor een stuk overzichtelijker.

Bovendien gaan meer Nederlanders inzien dat een collectieve verzekering niet voordeliger is dan een individuele polis. Het aantal overstappers gaat dan logischerwijs toenemen, wat bevorderend kan zijn voor gezonde concurrentie.

Geen invloed op premie

Het afschaffen van de collectiviteitskorting heeft volgens de minister geen invloed op de gemiddelde zorgpremie, omdat de korting wordt gefinancierd uit een opslag.

Van Ark zou de nepkorting het liefste al per 2021 schrappen, maar het gaat niet lukken om de wet zo snel te wijzigen. Ze wil verzekeraars daarnaast voldoende tijd geven om zich aan te passen. Daarom streeft ze naar 2023.

8 reacties

 • AAlex

  Marktwerking is winstmaximalisatie ten behoeve van aandeelhouders en investeerders ten kosten volk en mijzelf. Bruno Bruins had dit al aangeven dat de de collectieve korting eruit moest. De VVD maakt dit land kapot en doet er alles aan om het volk te knechten.

 • AArie Reijnen

  Ha Kees.
  Helemaal gelijk daarom zit ik daar ook. Wat een onzin die verzekeraars alsof er voor collectief verzekereden meer wordt gedaan dan voor niet collectief. Als dat al zo zou zijn dan moeten ze zich kapot schamen de mensen die meer betalen krijgen dus blijkbaar minder service. Daarnaast gat het geen 5 % schelen want de opslag kan dan van de echte premie af dus zal het 2,5 % zijn. Daarnaast geeft DSW 10,- korting op het eigen risico maar dan wel voor iedereen.

 • Mmaarten

  Tja, eerst zogenaamd marktwerking introduceren, maar vervolgens op allerlei gebieden ingrijpen. Rare lui die VVD-ers.

 • HHenk

  Van deze maatregel zijn in eerste instantie de (collectief) verzekerden de dupe. Waarom niet gewoon voorkomen dat verzekeringsmaatschappijen de premies kunstmatig verhogen . Of kan het niet hard gemaakt worden dat dat gebeurt? Beter nog: schaf kortingen af en stel niet alleen de inhoud maar ook de premie centraal vast. Dan pas ben je echt van de ongelijkheid af.

 • Ssara

  Wij hebben zelf ook een collectieve verzekering, hebben veel zorg nodig en past eigenlijk goed bij wat wij nodig hebben, overstappen kan dus niet zo maar.

  Mijn punt nu deze collectieve korting er toch af gaat, heb ik liever dat ze dat in stapje gaan dan, dan in 1 keer weer 5% korting er af te halen, dan schiet je premie in een keer flink omhoog, dus beter voor volgen jaar al 2% of zo er af en de rest in 2022…

 • PPeter

  Goede maatregel, want het is inderdaad een soort vorm van oplichting. Alleen waarom het dan weer tot 2023 moeten duren…… prima dat het niet voor 2021 is, maar voor 2022 hebben de verzekeraars genoeg tijd gehad om zich aan te passen.

 • FFranc

  Prima plan.
  DSW weigerde altijd al collectiviteitskortingen te geven. Voormalig directeur Chris Oomen zei indertijd dat, zolang hij directeur was, iemand die voor DSW een collectiviteitspremie ontwierp meteen kon opkrassen.

  • KKees

   @Franc

   Van de website van DSW:

   “Collectieve zorgverzekering

   Een collectief zorgverzekeringscontract voor uw medewerkers vormt een goede aanvulling op uw arbeidsvoorwaarden. Door te investeren in gezonde medewerkers investeert u in de continuïteit van uw organisatie en levert u goed werkgeverschap. Uw medewerkers krijgen bij ons, ondanks het collectieve karakter, veel persoonlijke keuzevrijheid. Zij kunnen hun eigen verzekeringspakket op maat samenstellen. Naast een aantrekkelijke collectieve korting op de premie voor de aanvullende verzekering, biedt DSW ook vele andere extra’s.”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.