Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

Artikel door: Bart Koenraadt - 14 reacties

Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

De gemiddelde zorgpremie die collectief verzekerden betalen ligt op jaarbasis bijna 24 euro hoger dan de prijs die betaald wordt voor een zorgverzekering zonder korting. Dat blijkt uit de jaarlijkse Zorgthermometer van Vektis.

Het is voor het eerst dat collectieve zorgverzekeringen gemiddeld gezien duurder zijn dan individuele zorgverzekeringen.

Reden: de korting op de collectieve basisverzekering werd begin vorig jaar gehalveerd. Veel collectief verzekerden zagen hun zorgpremie aanzienlijk toenemen, soms tot wel meer dan 100 euro op jaarbasis.

Minder collectief verzekerden

Gezien de hogere prijzen voor collectieve pakketten, is het dan ook niet verrassend dat het aantal collectief verzekerden met 1,8 procentpunt is afgenomen in 2020. Dat komt neer op ruim 300.000 verzekerden. Ook voorgaande jaren daalde het aantal collectief verzekerden.

Ondanks deze flinke daling heeft nog bijna 2 op de 3 Nederlanders een collectieve zorgpolis, vaak via de werkgever, een patiëntenvereniging of sportvereniging.

Collectieve zorgverzekeringen zijn vaak weggegooid geld. Kortingen die op dit soort polissen worden gegeven zijn een sigaar uit eigen doos. In bijna alle situaties kun je door zorgverzekeringen te vergelijken een betere verzekeringsoptie vinden voor minder geld.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Door de overheid wordt nog gekeken naar het verder indammen van de collectieve verzekeringen, maar daarover is nog niets concreets duidelijk. Mogelijk dat per 2021 de collectieve korting helemaal op de schop gaat.

Minder overstappers

Uit de zorgthermometer blijkt verder dat er in 2020 minder mensen zijn overgestapt van zorgverzekeraar dan in 2019.

Uit definitieve cijfers blijkt dat 6,5 procent van de Nederlanders per 2020 is overgestapt van zorgverzekering. Dat zijn nog altijd 1,1 miljoen mensen. In 2019 waren dit er 78.000 meer.

Overstappercentage van de afgelopen jaren:

  • 2017: 6,4%
  • 2018: 6,2%
  • 2019: 7,0%
  • 2020: 6,5%

Kleine verzekeraars winnen marktaandeel

Kleinere zorgverzekeraars winnen in 2020 fors aan marktaandeel. Het gezamenlijke marktaandeel groeit van 14 naar 15,1 procent, ofwel bijna 200.000 verzekerden.

Vooral EUCARE, a.s.r. en DSW deden goede zaken. EUCARE zag haar klantenbestand zelfs meer dan verdrievoudigen, namelijk van 0,3 procent naar 1,0 procent marktaandeel.

Van alle grote verzekeringsconcerns (klik voor een infographic) verliezen zowel Achmea, VGZ als Menzis marktaandeel. Alleen CZ groeit in 2020, namelijk van 16,0 naar 16,8 procent.

FBTO, onderdeel van Achmea, is relatief gezien de grootste verliezer. De verzekeraar verloor 0,3 procentpunt marktaandeel, ofwel zo’n 52.000 klanten netto.

Minder verzekeraars en polissen

Het aantal actieve zorgverzekeraars in Nederland is in 2020 gedaald van 24 naar 21. Daarnaast daalde het aantal aangeboden basisverzekeringen van 59 naar 55.

De ontwikkelingen zijn in lijn met de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die wil dat het aanbod zorgverzekeringen overzichtelijker en transparanter wordt.

Vaker hoog vrijwillig eigen risico

Ook is er in 2020 opnieuw een groei in het aantal verzekerden dat kiest voor een vrijwillig eigen risico. 13,3 procent van alle Nederlanders heeft op dit moment een eigen risico van 485 euro of hoger.

Het maximale eigen risico-bedrag (885 euro) wordt verreweg het vaakst gekozen, namelijk in 75 procent van de gevallen. Ook Zorgwijzer herkent deze ontwikkeling.

Aanvullende polis minder afgesloten

De afgelopen jaren kozen steeds minder Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Die trend zet in 2020 verder door. 83,2 procent van de verzekerden kiest voor een extra verzekering bovenop de basisverzekering. Dat was in 2011 nog 89,2 procent.

Bij een aanvullende verzekering kun je denken aan een tandartsverzekering of een aanvullend pakket met vergoedingen voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

14 reacties

  • AAnita

    Ja maar als ze het collectieve afschaffen en je ben chronische ziek dan heb je helemaal erg veel kosten. Ze moeten het naar inkomen doen.zo ervaar ik het met VGZ Rotterdam pakket.
    IK betaalde vorig jaar €161 euro per maand bij VGZ en nu betaal ik €184 euro per maand. Terwijl er veel minder vergoed word. Ik had vorige jaren onbeperkt fiso voor oedeem therapie en algehele therapie en nu word het al 7 x afgewezen .
    want het zit niet meer in bijlage 1. Ik heb er al verschillende keren over gebeld en gemaild maar ze zeggen dan ja mevrouw het word verkeerd aangevraagd en daarom krijg U het niet vergoed,maar als ik het dan aan de huisarts en de specialist terug koppel zeggen zei Ja dat is een geschil tussen U en de artsen.. Echt ik vind dit zo asociaal je betaald al veel meer maar ze vergoeden steeds minder. Ik vind dat het weer moet zoals het vroeger ging Zieken fonds verzekerd of Particulier dan gaat het naar je inkomen en had je nooit geen gezeur over de afwijzingen.echt sinds het verplichte verzekering is het er niet beter op geworden. Zeker niet voor mensen die zoals ik die chronische ziek zijn.

    • MMari

      @Anita

      Ik ben het met je eens dat het volledig inkomensafhankelijk moet worden, maar daar gaat het nu even niet over.

      Je had eigenlijk ook al vorig jaar moeten overstappen naar een individuele zorgverzekering, gemiddeld gezien ben je goedkoper uit en word het zelfde en soms zelf meer vergoed.

      Ik had tot vorig jaar ook een collectieve zorgverzekering, dit jaar overgestapt naar een individuele met dezelfde vergoeding maar bijna 12 euro per maand goedkoper!

      je moet goed zelf vergelijken en je niet blindstaren op de zogenaamde kortingen, die zijn vaak niet echt.

  • JJanntje

    Wat ook erg vreemd is naar mijn mening is, dat sites als @zorgwijzer gewoon flink betaald worden door zorgverzekeraars.

    Gemiddeld krijgen dit soort sites ongeveer 20 euro per jaar voor elke persoon die een zorgverzekering via de site heeft afgesloten, en je raad al wel wie dat betaald, juist de premie betaler….

    Dit is toch best raar te noemen, en het drijft de premie alleen maar meer op.

  • SSusan

    We moeten gewoon snel naar een volledig inkomensafhankelijke zorg premie, nu is dat er in nederland nog maar deels.

    En het kwalijke is dat de deels afhankelijke zorgpremie die we meteen in nederland hebben ook nog maar is toch 55 k inkomen gaat, als je daarboven verdient betaalt je dus niet meer.

    Dat is voor mij echt bizar en daar valt volgens mij nog echt veel te halen.

  • BBrigitte

    Ik vind dat iedereen het zelfde moet gaan betalen ook kwa eigen risico.
    Nu sparen ze zogenaamd geld uit maar er komt ook voor hun een tijd dat ze ziekenhuis kosten moeten gaan betalen of dat ze iets gaan mankeren.De genen van je ouders kan je niet verdoezelen.Al leef je gezond het zal je altijd achtervolgen,ik weet hier een hoop van want mijn opa is gestorven aan een hersenbloeding.Hij had 9 kinderen waarvan er 5 het zelfde hebben gehad waaronder ook mijn moeder,Mijn 2 broers hebben ook een diversen hersenbloedingen. En die zijn 2 jaar en 1 jaar geleden overleden de een was 72 en de andere 63.Ik heb zelf 4 tia’s gehad en 1 herseninfarct.Mijn 2 oudste zusters die zijn alle bij 1 nier kwijt.De een na oudste heeft een pacemaker net als mijn vader gehad.Mijn 3 oudste zusters hebben ook artrose dus niet te hopen dat ik het niet krijg.En van de 7 kinderen 4 kinderen een breuk of een gaatje inde midden rif.Mijn vader had ook artrose.Dus zo kan je uren doorgaan met kwaaltjes.We zijn groot gebracht met groente aardappelen en vlees We kregen wat we nodig hadden.Als iemand zegt je leeft ongezond dan zou ik zeggen ja ik rook maar het zit ook in de gene mijn zuster die na mij komt rookt niet drink niet maar heeft wel borstkanker gehad precies 1 jaar na de dood van haar man en dat is een geestelijk opdonder.

  • Hhar

    Hoog vrijwillig eigen risico 885 kan nooit worden afgesloten door de minima.

    75% van de gevallen is wel erg hoog. wordt alleen afgesloten door mensen die veel meer verdienen dan de midden groep,en die het zich met behoud van een gezond leven kan veroorloven.
    En dat zijn er nu zeer weinig waar blijkt dit uit?.

    • MMigjorn

      @har

      Beste Har, een vrijwillig eigen risico sluit je alleen af als je geen hogere zorgkosten verwacht dan het verplicht eigen risico. Voor de minima is dat dan juist een reden om wel daarvoor te kiezen. Ze sparen daarmee immers veel geld uit?

  • Hhar

    Dus de VZG Rotterdampas is pure legale oplichting dus?.

    • Ppeter

      @har

      De meeste 99% van de collectieve verzekeringen zijn inderdaad ‘legale’ oplichting

      Chris oomen noemt collectieve verzekeringen zelfs gewoon stelen.

      Je moet ook meer na de langere termijn kijken @har, ja als ze volgend jaar ook geen 5% korting meer mogen geven, dan ga je inderdaad dat jaar meer betalen, maar voor aankomende jaren, hoeven ze geen truukjes meer met de bruto premie tedoen, waardoor die waarschijnlijk veel minder stijgt, voor de langere termijn is het echt voor vrijwel iedereen beter dat hiermee gestopt word.

      Ik begrijp ook niet waarop de overheid wacht en hier niet allang een einde aan maakt…

    • MMigjorn

      @peter

      Beste Peter, niemand is verplicht een zorgverzekering af te sluiten met een collectief. Net als dat je een paar Nkes bij een speciaalzaak koop en niet bij de Aldi.

    • PPeter

      @Migjorn

      We praten hier niet over een paar schoenen, maar over een zorgverzekering.

      De korting van de collectieve zorgverzekering word betaalt door de mensen die geen korting krijgen, ik hoef je niet te vertellen dat dat natuurlijk niet kan 😉

      Daarnaast zijn collectieve zorgverzekering dus duurder dan individuele terwijl je recht hebt op hetzelfde.

      Overigens is de korting die je krijgt een sigaar uit eigen doos, ze verhogen gewoon de premie meer dan nodig is, en daaruit krijg je dan de korting, NEP korting dus.

      Dit moet zo snel mogelijk gestopt worden.

      Overigens heb ik bij de aldi laatst nog een paar nikes schoenen gekocht, kan zonder probleem hoor 😉

    • AAnita

      @peter
      IK betaalde vorig jaar €161 euro per maand bij VGZ en nu betaal ik €184 euro per maand. Terwijl er veel minder vergoed word. Ik had vorige jaren onbeperkt fiso voor oedeem therapie en algehele therapie en nu word het al 7 x afgewezen .
      want het zit niet meer in bijlage 1. Ik heb er al verschillende keren over gebeld en gemaild maar ze zeggen dan ja mevrouw het word verkeerd aangevraagd en daarom krijg U het niet vergoed,maar als ik het dan aan de huisarts en de specialist terug koppel zeggen zei Ja dat is een geschil tussen U en de artsen.. Echt ik vind dit zo asociaal je betaald al veel meer maar ze vergoeden steeds minder. Ik vind dat het weer moet zoals het vroeger ging Zieken fonds verzekerd of Particulier dan gaat het naar je inkomen en had je nooit geen gezeur over de afwijzingen.echt sinds het verplichte verzekering is het er niet beter op geworden. Zeker niet voor mensen die zoals ik die chronische ziek zijn.

  • GGroentje

    @zorgwijzer en @Jantje

    Vraag ik mij eigenlijk ook af, als een collect. verzekering duurder is dan een losse zorgverzekering wat is dan nog het doel van zo een verzekering?

    Ik heb hier en daar al wel wat gehoord dat de verzekeraars zelf al willen stoppen met die verzekering, om dat het voordeel nu wel heel flinterdun zou zijn en het dus eigenlijk geen doel meer heeft

  • JJantje

    Collectieve verzekeringen is gewoon pure ‘legale’ oplichting geweest al die jaren, de korting is fake nep en betaal je zelf of door andere die geen collectieve verzekering (kunnen) willen hebben.

    Zou dus zeker een goed idee zijn om dat helemaal af te schaffen!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.