Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Collectieve zorgverzekering nu echt duurder dan ‘gewone’ polis

De gemiddelde zorgpremie die collectief verzekerden betalen ligt op jaarbasis bijna 24 euro hoger dan de prijs die betaald wordt voor een zorgverzekering zonder korting. Dat blijkt uit de jaarlijkse Zorgthermometer van Vektis.

Het is voor het eerst dat collectieve zorgverzekeringen gemiddeld gezien duurder zijn dan individuele zorgverzekeringen.

Reden: de korting op de collectieve basisverzekering werd begin vorig jaar gehalveerd. Veel collectief verzekerden zagen hun zorgpremie aanzienlijk toenemen, soms tot wel meer dan 100 euro op jaarbasis.

Minder collectief verzekerden

Gezien de hogere prijzen voor collectieve pakketten, is het dan ook niet verrassend dat het aantal collectief verzekerden met 1,8 procentpunt is afgenomen in 2020. Dat komt neer op ruim 300.000 verzekerden. Ook voorgaande jaren daalde het aantal collectief verzekerden.

Ondanks deze flinke daling heeft nog bijna 2 op de 3 Nederlanders een collectieve zorgpolis, vaak via de werkgever, een patiëntenvereniging of sportvereniging.

Collectieve zorgverzekeringen zijn vaak weggegooid geld. Kortingen die op dit soort polissen worden gegeven zijn een sigaar uit eigen doos. In bijna alle situaties kun je door zorgverzekeringen te vergelijken een betere verzekeringsoptie vinden voor minder geld.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Door de overheid wordt nog gekeken naar het verder indammen van de collectieve verzekeringen, maar daarover is nog niets concreets duidelijk. Mogelijk dat per 2021 de collectieve korting helemaal op de schop gaat.

Minder overstappers

Uit de zorgthermometer blijkt verder dat er in 2020 minder mensen zijn overgestapt van zorgverzekeraar dan in 2019.

Uit definitieve cijfers blijkt dat 6,5 procent van de Nederlanders per 2020 is overgestapt van zorgverzekering. Dat zijn nog altijd 1,1 miljoen mensen. In 2019 waren dit er 78.000 meer.

Overstappercentage van de afgelopen jaren:

  • 2017: 6,4%
  • 2018: 6,2%
  • 2019: 7,0%
  • 2020: 6,5%

Kleine verzekeraars winnen marktaandeel

Kleinere zorgverzekeraars winnen in 2020 fors aan marktaandeel. Het gezamenlijke marktaandeel groeit van 14 naar 15,1 procent, ofwel bijna 200.000 verzekerden.

Vooral EUCARE, a.s.r. en DSW deden goede zaken. EUCARE zag haar klantenbestand zelfs meer dan verdrievoudigen, namelijk van 0,3 procent naar 1,0 procent marktaandeel.

Van alle grote verzekeringsconcerns (klik voor een infographic) verliezen zowel Achmea, VGZ als Menzis marktaandeel. Alleen CZ groeit in 2020, namelijk van 16,0 naar 16,8 procent.

FBTO, onderdeel van Achmea, is relatief gezien de grootste verliezer. De verzekeraar verloor 0,3 procentpunt marktaandeel, ofwel zo’n 52.000 klanten netto.

Minder verzekeraars en polissen

Het aantal actieve zorgverzekeraars in Nederland is in 2020 gedaald van 24 naar 21. Daarnaast daalde het aantal aangeboden basisverzekeringen van 59 naar 55.

De ontwikkelingen zijn in lijn met de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die wil dat het aanbod zorgverzekeringen overzichtelijker en transparanter wordt.

Vaker hoog vrijwillig eigen risico

Ook is er in 2020 opnieuw een groei in het aantal verzekerden dat kiest voor een vrijwillig eigen risico. 13,3 procent van alle Nederlanders heeft op dit moment een eigen risico van 485 euro of hoger.

Het maximale eigen risico-bedrag (885 euro) wordt verreweg het vaakst gekozen, namelijk in 75 procent van de gevallen. Ook Zorgwijzer herkent deze ontwikkeling.

Aanvullende polis minder afgesloten

De afgelopen jaren kozen steeds minder Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Die trend zet in 2020 verder door. 83,2 procent van de verzekerden kiest voor een extra verzekering bovenop de basisverzekering. Dat was in 2011 nog 89,2 procent.

Bij een aanvullende verzekering kun je denken aan een tandartsverzekering of een aanvullend pakket met vergoedingen voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.