Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Artikel door: Koen Kuijper - 81 reacties

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Mensen die roken zijn kwetsbaarder voor het coronavirus (Covid-19). Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel. Volgens hem zorgt roken ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten.

Naast roken zijn er talloze andere groepen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, zoals diabetespatiënten en patiënten met een longaandoening.

Lees ook: Symptomen corona

Langer ziek en kwetsbaarder

Het lijkt er ook op dat rokers meer eiwitten aanmaken die het coronavirus juist gebruikt om de longen binnen te dringen. De weerstand is verder lager, omdat rokers een slechtere longfunctie hebben. Dat betekent dat ze in algemeenheid vatbaarder zijn voor longproblemen.

Kortom, rokers die besmet raken met corona zullen gemiddeld langere tijd ziek blijven en zijn kwetsbaarder voor ernstigere klachten.

In China worden er al voorzichtig verbanden gelegd dat er als gevolg van roken meer mannen sterven aan corona dan vrouwen. Sluitend bewijs hiervoor ontbreekt echter nog.

Lees ook: Coronavirus; dit is het goede nieuws

Stoppen met roken

Infectiologe Erika Vlieghe van het Universitair Medisch Centrum Antwerpen denkt dat dit een mooie gelegenheid is om te stoppen met roken. Dat geldt volgens haar in het bijzonder voor mensen die al langer roken.

Maar stoppen met roken lijkt eenvoudiger dan dat het is. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je een handje op weg te helpen:

Stoppen-met-rokenprogramma

Als je wilt stoppen met roken is het slim om eerst een afspraak te maken bij je huisarts. Via de huisarts kun je namelijk gebruik maken van een speciaal stoppen-met-rokenprogramma. Dat bestaat uit:

 • Begeleiding en coaching
 • Nicotine-vervangende middelen, zoals pleisters, zuigtabletten en kauwgom
 • Medicijnen op recept (eventueel)

De inhoud van het programma wordt op maat afgestemd, in overleg met de patiënt.

Andere cursussen

Er zijn ook nog andere gezondheidscursussen die speciaal gericht zijn om je te helpen stoppen met roken:

 • I Quit Smoking-cursus van Allen Car
 • Lifestyle cursus
 • SMOKE FREE lasertherapie

Dekking via zorgverzekering

Via je zorgverzekering heb je recht op hulp bij stoppen-met-roken. Het stoppen-met-rokenprogramma, inclusief nicotinevervangers en medicijnen, wordt volledig gedekt door je basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen als je gebruik maakt van een zorgaanbieder/hulpverlener die een contract heeft met je zorgverzekeraar.

De genoemde andere cursussen worden niet gedekt vanuit je basisverzekering, maar mogelijk wel via je aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Bron: Cleanairnederland.nl

81 reacties

 • PPeter Haasnoot

  Ik ben 63 jaar en heb al heel mijn leven astma en van sigarettenrook krijg ik het maar al te vaak spaans benauwd. Vroeger rookten de leraren bij mij op school en in de in de klas als schoorstenen! Door het roken op school heb ik geen enkele kans gehad op een goede scholing en opleiding, kortom mijn leven is door de astma en roken kapot gemaakt. Er is in deze maatschappij meer begrip voor rokers die zich letterlijk en figuurlijk ziek hebben gerookt als voor mensen zoals ik die ziek worden van rokende mensen. Voor mij is er bij de zorgverzekeraar geen subsidie of coach die mij ergens mij helpt!

 • RRaymond

  Nu blijkt dat waarschijnlijk het tegenovergestelde waar is. Niet dat roken gezond is, maar rokers hebben minder risico op Corona.

  • JJenny

   @Raymond Ook gelezen, ik denk dat er voor roken nog geen verband bestaat, overgewicht is alvast wel een boosdoener.

  • JJan.

   @Raymond
   Dat heb ik ook ergens gelezen , en geloof dat wel.

  • DDennis

   @Raymond stiekem wil je geloven dat roken ergens goed voor is. Misschien ben je wel eens gestopt. Dan merk je dat je minder zwaar verkouden bent dan toen je rookte. Rokers hebben veel meer ACE2 receptoren op de longen. Covid-19 gebruikt dit eiwit als toegang. Bij contact is er grotere kans dat meer virus de entree vind en je ene hogere startbesmetting hebt. Wanneer dit virus nog onbekend is, word je sterker geïnfecteerd dan een gemiddelde niet roker zonder longschade.De chemotherapie die je jezelf als roker geeft is niet goed voor jezelf als voor het virus, maar na besmetting is nicotine geen antibiotica of antiviraal middel tegen het virus. Vaccinatie zal het ergste voorkomen, ook voor rokers. Allen Carr is wel wat voor je denk ik.

 • TToedeledoki

  Ik zit in de risicogroep, gisteren liep ik op straat om mijn boodschappen te doen. Een heer die op zijn vrouw al rokend stond te wachten blies (via zijn longen) een grote wolk sigarettenwolk mijn kant uit toen ik zijn richting doorliep. Toen ik vandaag hoorde dat ondanks alle genomen maatregelen in China weer nieuwe besmettingen waren vroeg ik me af of er een verband bestaat tussen het inademen van rook van een positief geteste Corona patiënt en het doorgeven van het virus?

  • GGerda

   @Toedeledoki Ik vind het zo erg mensen zoals U! Die alleen maar zeuren over wat een ander doet ,vroeger stonden sigaretten sigaren ect op een verjaardag op tafel,op tv programma’s rookten ze tijdens de uitzending ,nu roken al heel veel mensen niet meer cafés zijn kapot gemaakt want de mensen zoals U blijven zeuren maar gaan zowiewzo niet de kroeg in maar kunnen zich lekker verheugen op het feit dat ze met hun gezeur weer gewonnen hebben laat ieder zelf de keus maken wat hij wel of niet doet en de meeste zeurders hebben zich vroeger zelf te pletter gerookt ! Ja toedeledokie jij hoogst waarschijnlijk ook Ik denk dat mensen zoals jij thuis diep ongelukkig zijn en daarom iedereen mee willen trekken in jou zo zielige leventje pluk de dag TOEDELEDOKI wordt weer mens!!

  • Kkubilay

   @Gerda
   mooiste reacktie wat ik tot nu toe heb gelezen ben het 100%met jouw eens

  • Rronald

   @Gerda

   Passief roken is de op 1 na frequentste oorzaak van longkanker na zelf roken

  • PP.Victor

   @Gerda
   Nooit gerookt,…. weinig of geen alcohol. Maar iedereen heeft wel een of andere verslaving.

 • HHendrik

  Jaren geleden ben ik gestopt. Het voelt heel goed dat ik van mijn lichaam niet meer hoef te roken. Ik heb steun gehad aan het boek van Carr. Het stoppen viel eigenlijk best mee. Ik ben blij nu niet te roken.

  • Hhan

   ik vind dat heel goed ik wil ook stoppen

  • CCc

   @Hendrik. Ja klopt ik ook, ontwenning is maar heel ff een paar momenten en lichamelijk heel mild. Na 3 dagen is de nicotine al uit je lijf. Wel moet je voor jezelf de keus maken dat je het echt wilt.

 • EElja

  Blijkbaar toch geen feiten wat verkondigd wordt. Uit alle cijfers waarbij rokers en zieken zijn onderzocht blijkt dat rokers ruim tegen de verwachtte aantallen opgenomen zijn in ziekenhuizen. Hierbij wil ik niet beweren dat roken gezond is. Maar het is een feit waaraan het goed is om aandacht te besteden. Wanneer men er achter kan komen wat dit positieve effect veroorzaakt : de kans op niet (of niet zo erg) ziek worden zodat er veel minder rokers opgenomen worden, dan ben je een stuk wijzer.
  Dit zegt trouwens niets over indien iemand wel ziek wordt, of deze dan meer of minder kans heeft wegens misschien slechtere longen. Het zegt vermoedelijk dat roken op een of andere manier het doordringen van het virus in cellen moeilijker maakt. Er zijn een aantal verklaringen (hypotheses) die gekoppeld zijn aan de werking van het stofje nicotine. Wat 2 factoren heeft die positief van invloed hierop zouden kunnen zijn. Maar zeker is dat niet.

 • Eeric

  Ik rook al 46 jaar lang meer dan 20 shagjes per dag. Sinds ik rook heb ik nooit geen griep meer gehad. Daarom denk ik vrijwel zeker dat roken juist virusdodend is , dus mischien ook wel meer kans dat het covid-19 ook veel eerder doodt.

 • Hhans

  Mensen die veel roken worden vanzelf minder geholpen als er een tekort aan IC capaciteit is. Artsen moeten namelijk beslissen wie er de grootste kans heeft zonder schade de IC te doorstaan. Rokers geven eerder de pijp aan Maarten.

  • HHendrik

   @hans

   Ben je gestopt of heb je werkelijk zo’n haat tegen rokers?

  • PPatricia

   @hans dit is een anti rook reclame heb jij gehoord dat er meer rokers opgenomen zijn nee mensen met overgewicht juist. Broodje aap verhaal dit

  • SSimone

   @Patriciawat een bullshit. Rokers en vette mensen. Die zijn ook met andere zaken de sjaak. Laten we het eens over uitlaatgassen hebben die de povlakte in italie teisterden, de gigantisch ontbossing en het in het nauw drijven van diersoorten. De mens heeft dit op zich afgeroepen. Vet of niet roken of niet.

  • RRene

   @hans
   Ik vind het erg cru gezegd, ik rook al sinds het nog `niet slecht` was.
   Nu gaat U moedwillig mensen discrimineren.

  • WWilly de Does

   @hans ik ben bijna twee jaar gestopt met roken maar heb jij gaat tegen rokers dat moeten ze zelf weten

  • GG.c Ammerlaan

   @hans nog nooit zo’n dom gezwets gehoord …..wat een droeftoeter…

 • TTim.uit.Sittard

  Het probleem ligt ook in het feit dat veel chinezen en dat gebeurt hier ook wel eens dat mensen hun paffende sigaret doorgeven. In speeksel zit namelijk ook het virus zonder dat je het weet geef je virus dus door. Dus als je partner, vriend, vriendin met je tongzoent en een is al besmet dan is de kans de besmet raakt vrijwel 100 %

 • JJoop

  En hoe zit het met dampen/vapen en de elektronische sigaret? Ik ben al een paar maanden gestopt met roken,maar damp af en toe nog wel eens ,op 1,5 mg nicotine dus dat is niet erg veel.

 • AAngela

  Ik ,vrouw(39) rook ook zo een 5 a 6 sigaretten op een dag.. wil door dit enge virus graag stoppen! Maar vraag me af..als je stopt met roken (weet ik uit ervaring,ben al vaker gestopt met roken,tijdens zwangerschappen) je gaat erg hoesten, word benauwend…ben je dan juist niet nóg vatbaarder voor longvirussen? ?? ?

 • DDe groot

  roken help niet tegen stres. Dat rokers dat denken is het gevolgd van jaren lang hersenspoeling van de tabakmafia. Via de media hebben ze een hoop mensen zonder dat ze zich zelf ervan bewust waren telkens de boodschap laten zien zolang iemand rook is hij of zij onkwetsbaar en kan hun niks naars overkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is vrouwenvleugel dat door RTL 4 is uit gezonden. Ze hebben hiervoor wel een flinke boete gehad. Sigarettenrook bevat onder ander de stof bezoeenpryeen. Deze stof tast gen p53 aan ,die een belangrijke rol spel bij de geprogrammeerde celdood. Een gemuteerde gen maakt een andere soort eiwit aan dan de nietgemuteerde cel Ik vraag me af of deze
  Gemuteerde eiwitten een rol kunnen spelen dat rokers en exrokers zieker van corona zullen worden dan niet rokers.

 • GGeert Steeman

  Ik geloof dat rokers heel veel meer kans hebben om besmet te raken dan wel een besmetting door te geven. Als je rookt dan kom je vaak met je hand aan je mond en of aan het gedeelte van de sigaret wat in je mond zit waardoor je een grote kans hebt om speeksel op je handen te krijgen en of om besmetting in je mond te krijgen die op je hand zit. Helemaal bij zelf maken van sigaretten en shag

 • AArjen

  In China kwamen ze bij een universiteit tot de conclusie dat bij groep mensen die slecht het corona konden verwerken 27% rokers waren, end dat bij de groep mensen die veel beter het corona virus konden verwerken 3% rokers. Dus overduidelijk dat roken slecht is.

  Of niet … China is een rookland, meer dan 50% van de volwassenen rookt, maar … dan zouden bij de test dus minstens 50% roker moeten zijn … Nee zegt onderzoek, bij de ene groep 27%, en de andere slechts 3%.

  Conclusie uit dit onderzoek zou dus moeten zijn, mensen ga roken ….

  Zoe zie je maar weer dat als mensen iets willen beweren ze wel naar cijfertjes kijken, maar geen verbanden kunnen leggen ….

  Zeer onwaarschijnlijk dat roken zou helpen bij roken, maar ja hun groep bestond ook maar uit 87 personen …., endan toch publiceren? Wetenschap? Au, au, au …

  Weten mensen trouwens dat uit onderzoek bleek dat mensen in Rotterdam rotzooi binnenkrijgen gelijk aan een half pakje sigaretten per dag?

  Jammer genoeg zijn er veel mensen die alles wijten aan roken, en andere zaken totaal negeren. Roken is zondermeer niet gezond, maar er is meer dat niet gezond is … Stoppen met roken, heel goed idee, maar mensen besteed meer aandacht aan andere zaken. We krijgen ook heel veel rotzooi binnen op andere manier. Als iedereen stopt met roken, dan nog krijgen we veel troep binnen.

  • JJeffrey

   @Arjen

   Het maakt mij niet uit, maar als slechts 3 % van de mensen die het Coronavirus veel beter verwerken rokers zijn, terwijl 50 % van de chinezen rookt, is de groep rokers duidelijk ondervertegenwoordigd in de groep die het virus veel beter verwerkt. Lijkt mij toch geen bewijs dat je zou moeten roken 😉

 • MMarieke

  Ik heb er nog een vraag over, als ik nu zou besluiten om te stoppen in deze tijd van het corona virus brengt het stoppen met roken dan niet mijn immuunsysteem of afweer naar beneden omdat je lichaam vraagt naar nicotine en het niet krijgt?

  • AAngela

   @Marieke dat zou ik ook graag willen weten!

  • EEric

   @Marieke Dat wil ik nu ook wel eens weten, ben net gestopt en vraag me af of dit nu wel het juiste moment is met het Corona virus

  • SSylvia

   @Marieke
   Stoppen is het beste, zelf ook gedaan 16 maart acuut!
   Geen gevolgen met afweer etc. Ben je hier wel bang voor vanwege nicotine,plak dan een pleister.
   Kom op, nu is je kans en een perfecte motivator

  • DDe Waarheid Rechtstreeks in je gezicht

   @Marieke

   Dit blijft het risico.

   Wetenschappers en medici kunnen dit gewoon beamen mits proper opgeleid.

   Imuunsysteen ervaart stress en krijgt hierdoor een klap. Zo heb je ook gevalen bij oudere mensen vooral.. Dat erfelijke ziekten activeren bij het stoppen.

  • PPatricia

   @Marieke dokter Oz zegt dat je beter beschermt bent als roker dus nu niet stoppen. Letterlijk zegt hij goed moment om te stoppen. Ik hoor niet dat er meer rokers opgenomen zijn. Mensen met overgewicht wel. Youtube vind je de aflevering en onderbouwt hij het ook waarom

  • PPatricia

   @Patricia om te beginnen bedoelde ik

 • Jjet

  dat je van roken sneller vatbaar bent voor ziekte, is dat wetenschappelijk bewezen? zelf ben ik 61 jaar, en rook al vanaf mijn 17 de. Elk jaar komt er wel een griep, of om de zoveel jaar een virus, waarvan ikzelf nooit echt ziek ben geweest. Hooguit een keer dat ik me 1 a 2 dagen niet zo lekker voelde, maar daarna was het weer over, Ook nu heb ik nog nergens last van, terwijl mijn woonplaats in noord-brabant is, ik ook buiten kom voor boodschappen, en stukjes fiets of wandel. En voor iemand commentaar heeft dat ik met roken andere in gevaar breng : Ik rook alleen in eigen achtertuin, Niet in huis. Ik rook ook NIET bij mensen die dat liever niet willen. Ik rook niet op volle terrassen,omdat ik weet dat veel mensen zich daaraan storen.

  • JJonnie

   @jet Ik heb zelf ook gerookt tot ruim 8 jaar geleden. Ik ben nog een stuk jonger. En ook ik heb nooit echte klachten gehad. Maar eerlijk ik herken de excuses die ik zelf ook altijd had. Achteraf gezien had ik af en toe echt wel een kuchje zo af en toe. Was ook iets vaker verkouden dan de laatste 8 jaar. Het blijft gewoon een feit dat roken slecht is voor je gezondheid! En dat je daardoor een ruim vergrote kans hebt op allerlei ziektes en dat de ziektes ook erger verlopen dat als je niet rookt.

 • DDominique

  Heeft het zin om nu te stoppen met roken?
  Ik bedoel alleen in verband met corona. Herstellen de longen zo snel dat stoppen met roken nu nog zijn vruchten afwerpt?

  • BBert

   @Dominique, dat heeft altijd zin, maar zeker nu. Trilhaartjes die nu verlamd of beschadigd zijn beginnen dan binnen enkele dagen te herstellen.

   Ik weet dat het moeilijk is, maar alleszins de moeite waard…

  • GGerard

   @Bert
   klopt helemaal

  • Mmaurice

   @Dominique
   Toen ik stopte heb ik alles wat ik heb opgehoest in een potje naast mijn bed gezet.(tip van mijn longarts) Als de trilhaartjes gaan werken gooien ze alle rotzooi eruit.
   Heb daarna nooit meer één moment gehad om te gaan roken

  • PPaula

   @maurice

   dat moet een vies gezicht zijn geweest dat potje….

 • NN

  Ik vraag me af hoeveel van de nu geïnfecteerde patiënten er rokers zijn.

  Want als rokers meer eiwitten aanmaken dan niet rokers, kan het dan niet zo zijn dat dat juist een voordeel is ipv een nadeel?

  Mijn theorie is dat vleermuizen er imuum voor zijn doordat zij meer eiwitten aanmaken dan de mens die hiertegen vechten. Om het virus te “transporteren” naar een mens zal het RNA moeten aanpassen op ons DNA wat even kan duren.

  Dus als een roker, een ander imuumstysteen dus, in aanraking komt met het virus zou dit dan niet juist moeten tegen werken.

  Of heeft een virus een sterk geheugen en kan zich dan er tegen verdedigen??????

  • DDavid

   @N: In de tekst wordt gezegd dat rokers meer eiwitten aanmaken die de longen juist gevoeliger maken voor een corona-infectie. Er is nog heel veel niet bekend over het corona-virus en hoe het precies werkt. Wat weten we wel:
   – er zijn aanwijzingen dat corona voor rokers gevaarlijker is, maar het echte bewijs is er nog niet (dat duurt altijd lang, en dan moet het nog gepubliceerd worden)
   – we weten dat de effecten van roken op de slijmvliezen van de luchtwegen ervoor zorgen dat virussen makkelijker, langer en dieper in de luchtwegen terecht kunnen komen

 • CCarla

  Hee, voor iedereen die nu probeert te stoppen met roken: super positief! En wat is het moeilijk he? Zelfs als er zo’n coronavirus als stok achter de deur staat…. Ik wens iedereen die nu stopt met roken heel veel sterkte. Heb ik zelf ook nodig. Liefs voor alle ex-rokers die zo dapper zijn iets tegen hun verslaving te doen!

 • MM

  Alle niet rokers die nooit gerookt hebben zijn echt losers/stumpers als ze denken dat stoppen zo makkelijk gaat. De onozelste opmerking die ze kunnen bedenken is “Dan stop je toch gewoon”. Mensen die roken afkatten denk je dat dat helpt? Ga eerst ff jezelf bekijken voordat je een ander afkat. Denk je nou echt dat je zelf beter bent. Ga uit van werkelijk wetenschappelijk bewijs en niet van bedenksels van onwetenden. Dat is hetzelfde als kwakzalverij.

  • Aantir

   @M Stoppen met roken is een crime, als je altijd al gerookt hebt. Ik ben van 60 sigaretten per dag van de ene op de andere dag naar 0 sigaretten gegaan. Dit naar aanleiding van een patiënt die ten gevolge van het roken 4 weken op de ic heeft doorgebracht en ik uit solidariteit met deze patiënt, na haar genezing, had besloten samen met haar te stoppen. Ik heb het gered en na 23 jaar niet meer te hebben gerookt, kan ik zeggen dat dit een van de beste beslissingen was die ik ooit heb genomen. De patiënt waarvoor en waarmee ik dit heb gedaan is niet gestopt. Dit toont aan hoe moeilijk het voor mensen is om te stoppen met roken.

 • OOscar

  En roken dan weer slecht moet zijn weet men dan toevallig wel over het coronavirus, veel belangrijke zaken rond de bestrijding, besmetting via huisdieren, het gebruik van chloroquin (dat in China ook werd gebruikt), nee daar weten we nog te weinig over…….

  En ja, teveel onzin verspreiden zoals op dit forum is ook slecht voor je!

 • Bbert

  eens Sjana, die ook als allerlaatste helpen. Lui die hun lichaam als kliko gebruiken, door te vreten, zuipen, roken, blowen, snacken, etc, gewoon niet helpen.
  En overheid, dit is een mooie gelegenheid om meteen alle bullshitbedrijven failliet te laten gaan, zoals snackbars, cafe’s, etc.
  Alleen bedrijven die van vitaal belang zijn , helpen.

  • Rrianne

   @bert Alleen de vitale bedrijven over…. Wie zorgt er voor een levendigheid in de dorpskernen? Wie zorgt voor het op de kaart zetten van jouw stad of dorp? Wie zorgt voor aangename momenten naast het werk? Wie zorgt ervoor dat gezinnen leuke uitjes kunnen beleven?
   Dat zijn vaak de bedrijven die op dit moment niet nodig zijn voor overleven, maar wel zorgen voor activiteiten en momenten die het leven met elkaar een stuk mooier maken. Waardoor er ook een leven is naast je werk. Succes met jouw overlevingsstrijd.

   Daarnaast: er is iets als empathie met anderen die het moeilijk hebben. Die eenzaam zijn en juist nu steun van anderen kunnen gebruiken. Misschien zelfs wel van iemand als jou, ondanks je keiharde mening. Daarom de nieuwsgierige vraag: wat is jouw bijdrage aan deze samenleving?

  • ::)

   @bert mensjes met een dusdanige kortzichtige mening zoals jij die zojuist geeft moeten ze ook preventief ruimen. Stakkertje.

  • WWies

   @:) jeetje beste mensen, zien we niet dat Bert een mens is die ook maar wat roept. Waarom moet ook hij het veld ruimen. Geef deze persoon inzichten inplaats dat je hem onderuit haalt. Nu doen we precies wat hij doet, niet nadenken.

   Laten we in deze vreselijke tijd van elkaar leren en elkaar wat leren. Laten we nu eens milder worden Ipv snoeihard.

   Bert zegt dit, maar wat meent hij er nou echt van. Bewust maakt bemind.

   Sterkte allemaal

  • KKees

   @bert

   Mensen als jou die overal op wat aan te merken hebben maar zelf geen empathie kunnen opbrengen voor problemen van anderen moeten ze omleggen

 • Jjan

  rokers moeten als allerlaatste geholpen worden bij corona, maar ook in de reguliere zorg, onderaan de wachtlijst. Iemand die willens en wetens zijn eigen gezondheid verkloot, moet je niet helpen.

  • SSjana

   @jan ja, en mensen met overgewicht ook! Die schijnen vooral ivm de buikligging moeilijker te behandelen te zijn. En sneller diabetes te krijgen, ook een risico.

  • WWendelynn

   @jan
   Ja en mensen die in de zon gaan liggen ook,
   En ook mensen die alcohol drinken en zet dan gelijk een inspecteur bij snackbars neer….
   En mensen die overal over zeuren, deze ontwikkelen stress en dat is ook heel slecht voor het lichaam.

  • RRmn

   @jan
   Ja en jij moet als eerste geholpen worden met je krankzinnige ideeen.

  • KKevin

   @jan
   Jij bent echt bezopen. Maar natuurlijk niet door de alcohol want meneertje is zo gezond.

  • WWies

   @jan
   Wat een domme opmerking. Ik rook niet, maar dit zou het laatste zijn waar aan ik zou denken. Stel je hebt een kind die rookt, zou je je kind dan dood laten gaan?

  • BBert

   @jan, rokers zijn ook slachtoffers. Ze waren al slachtoffer van de tabaksindustrie. We kunnen ze bij een besmetting met corona niet in de steek laten.

  • SSyl

   @Bert
   Zit jij toevallig nog op een dood dier te kauwen? Melk, kaas..? Oftewel, alles wat afkomstig is van wat oogjes heeft? En hoeveel suiker en vet gooi je naar binnen? En hoeveel artifical food? Per definitie hartstikke ongezond! Maar ja…je weet duidelijk nog niet beter arme man.

  • CCaroline

   @jan, ja ja Jan, tuurlijk. Jij bent perfect zeker. Ik vind dat mensen die anderen willen buitensluiten ook niet geholpen dienen te worden.

  • LLucie

   @jan
   Ik ben het eigenlijk wel met je eens.
   De kosten zijn enorm omdat mensen er voor kiezen te roken. Jongeren nemen zelf dat besluit willens en wetens.
   Ouderen vind ik anders, die wisten niet beter.
   En ja, ik heb zelf ook gerookt, (paar jaar) ben oudere en gestopt. De beste beslissing ooit!
   Wat een energie kreeg ik terug, zelden ziek, etc etc.

  • DDon

   @jan
   Mensen met een slecht karakter moeten ze als laatste helpen. Jou dus..

  • AAnita

   @jan na 3 weken aan de beademing roken ze nooit meer, geloof me.

  • SSylvia

   @jan
   Beste opmerking ooit, hier heeft iedereen iets aan!
   Topper ben je,held

  • Aans

   @jan er is een longarts hier in nederland en die heeft een boek geschreven , zei zegt hier in dat jij er niks aan kan doen dat je niet kunt stoppen . Vaak toen men begon waren ze jong en niet bewust van de gevaren , en hier zit het hem in . In de jaren daarna zijn de sigaretten en shag we l zo veel meer gevuld met giftige stoffen , dus niet de alleen de nicotine maakt je ziek en verslaafd . Het is juist daarom des te zwaarder om te stoppen en soms zlfs niet mogelijk . Zij zegt zelfs dat het makkelijker is van de heroine af te komen dat van het roken . Ook zegt zei tegen haar patiënten dat zij zich niet schuldig moeten voelen als ze ziek worden juist om deze reden . En nog een belangrijke als er mensen overlijden aan het roken heeft de fabrikant nieuwe klanten nodig dus de jeugd in deze , na 10 sigaretten vraagt het lichaam aan om meer dus zegt alles wat er in zit tegenwoordig . De longarts heeft phillip morris ook aangegeven . Dus dat jij zegt eigen schuld en niet helpen , verdiep je hier eens in , ga je waarschijnlijk wel anders kijken .

 • JJack

  OOK weer onzin.

  Het is aannemelijk dat roken negatief is mbt Corona, maar om zonder onderzoek te stellen dat het zo is, is geen wetenschap. Je kunt niet zeggen het is slecht, omdat trilhaartjes moeilijker virusdeeltjes naar buiten transporteren. Zelfs als dat waar is kun je dat niet zeggen.

  Rokers hoesten nu eenmaal meer bv, wat bagger uit de longer naar buiten vervoerd, waarbij ook virusdeeltjes worden meegenomen.
  Daarnaats kan het ook nog zo zijn dat de teer in tabak de virussen doodt. En er dus per saldo een winst is mbt dit.

  Het zal wel niet, maar als je niet onderzoekt kun je er geen uitspraak over doen en is een a priori aanname dus simpelweg FOUT

  Als dat het niveau is van huidige wetenschappers is het niet verwonderlijk dat we nog geen remedie hebben tegen deze pathogenen. En misschien is dat dan maar goed ook.
  Idioot.

 • JJhon

  Hierover hoor je weinig, het zijn je longen die het begeven!!! EN NOG Zijn er van die mensen die gewoon door roken !!!!! Laat ze maar eens die mensen die dood aan het gaan eens gaan verzorgen !!! Misschien dat die vastgeroeste hersens weer gaan werken en ze dan snappen dat een sigaret of joint gewoonweg SHIT is !!!!!!

  • Ppeters

   @Jhon
   die rijen bij coffeshops, tenenkrommend ergerlijk.
   Losers.

  • RRemmie

   @peters Ga lekker met John chillen, zo dicht als mogelijk tegen elkaar aan. En dan maar hopen dat een van jullie het virus bij zich draagt…

  • DDe Waarheid Rechtstreeks in je gezicht

   @peters

   Het is begrijpelijk dat je irritaties hebt. En dat moet botvieren op specifieke groepen.

   Maar in deze tijden is het van belang dat je een inbeeldingsvermogen ontwikkeld. Je weet nooit de situatie van een individu.. Je kent de achtergrond niet, die gronden en redenen van handelen.

   Denkt verder dan de neus lang is.. Dit is een uitspraak ouder dan men beseft.

   Leer u naasten kennen en ken de naasten van u naasten, ken de beweeg redenen.. Op dat uw kennis, naar ik hoop nog minder bekrompen en beperkt is dan uw opmerking.

  • WWies

   @peters
   Wat heb je toch een oordeel. Verdiep je eens lekker in wie jij bent! Laat de mens zijn keuze maken. Wees trouwens blij dat ze niet bij jou voor je deur in de rij staan.

  • DDe Waarheid Rechtstreeks in je gezicht

   @Jhon

   Onwetendheid.
   Besef hoe moeilijk het is voor mensen om te stoppen.

   Heb jij zelf gerookt?

   Sociaal disbalans is dit en is dit bericht van je geplaatst om irritatie los te laten op specifieke groepen?

   Ik snap je emotie in tijden van onzekerheid. Maar ik krijg het gevoel dat ik een van de weinige mensen ben met een groter vermogen tot inbeelding en een wijdere perceptie van situaties

  • JJonnie

   @De Waarheid Rechtstreeks in je gezicht Ja ik weet hoe moeilijk het is ik ben nu ruim 8 jaar gestopt. Maar moeilijk is niet onmogelijk! Als roker denk je dat het altijd moeilijk blijft maar ik kan eerlijk zeggen dat ik er al 7 jaar totaal geen moeite heb. Ik mis het totaal niet. De eerste paar weken zijn echt het moeilijkst en daarna wordt het steeds makkelijker. En de momenten steeds minder.

   Ik had geen betere beslissing kunnen nemen vooral voor mijn gezondheid maar ook op allerlei andere gebieden, zoals financieel bijvoorbeeld.

  • KKim

   @Jhon

   Ik verpleeg ook mensen op de ic ja die corona hebben. Het is een hel. En na mijn werk rook ik een sigaretje. Hoe moet ik in deze stressvolle tijd stoppen met roken? Roken is een verslaving en in tijden van stress en verdriet geeft het je troost. En tuurlijk wil ik stoppen maar helaas is dat niet zo makkelijk

  • PPatricia

   @Kim liggen er nu meer mensen die roken daar?

  • DDennis

   @Patricia Nee, omdat meer mensen niet roken dan wel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.