Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Mensen die roken zijn kwetsbaarder voor het coronavirus (Covid-19). Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel. Volgens hem zorgt roken ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten.

Naast roken zijn er talloze andere groepen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, zoals diabetespatiënten en patiënten met een longaandoening.

Lees ook: Symptomen corona

Langer ziek en kwetsbaarder

Het lijkt er ook op dat rokers meer eiwitten aanmaken die het coronavirus juist gebruikt om de longen binnen te dringen. De weerstand is verder lager, omdat rokers een slechtere longfunctie hebben. Dat betekent dat ze in algemeenheid vatbaarder zijn voor longproblemen.

Kortom, rokers die besmet raken met corona zullen gemiddeld langere tijd ziek blijven en zijn kwetsbaarder voor ernstigere klachten.

In China worden er al voorzichtig verbanden gelegd dat er als gevolg van roken meer mannen sterven aan corona dan vrouwen. Sluitend bewijs hiervoor ontbreekt echter nog.

Lees ook: Coronavirus; dit is het goede nieuws

Stoppen met roken

Infectiologe Erika Vlieghe van het Universitair Medisch Centrum Antwerpen denkt dat dit een mooie gelegenheid is om te stoppen met roken. Dat geldt volgens haar in het bijzonder voor mensen die al langer roken.

Maar stoppen met roken lijkt eenvoudiger dan dat het is. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je een handje op weg te helpen:

Stoppen-met-rokenprogramma

Als je wilt stoppen met roken is het slim om eerst een afspraak te maken bij je huisarts. Via de huisarts kun je namelijk gebruik maken van een speciaal stoppen-met-rokenprogramma. Dat bestaat uit:

  • Begeleiding en coaching
  • Nicotine-vervangende middelen, zoals pleisters, zuigtabletten en kauwgom
  • Medicijnen op recept (eventueel)

De inhoud van het programma wordt op maat afgestemd, in overleg met de patiënt.

Andere cursussen

Er zijn ook nog andere gezondheidscursussen die speciaal gericht zijn om je te helpen stoppen met roken:

  • I Quit Smoking-cursus van Allen Car
  • Lifestyle cursus
  • SMOKE FREE lasertherapie

Dekking via zorgverzekering

Via je zorgverzekering heb je recht op hulp bij stoppen-met-roken. Het stoppen-met-rokenprogramma, inclusief nicotinevervangers en medicijnen, wordt volledig gedekt door je basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen als je gebruik maakt van een zorgaanbieder/hulpverlener die een contract heeft met je zorgverzekeraar.

De genoemde andere cursussen worden niet gedekt vanuit je basisverzekering, maar mogelijk wel via je aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Bron: Cleanairnederland.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.