Corona zorgt voor tekort beschermingsmiddelen processierups

Corona zorgt voor tekort beschermingsmiddelen processierups

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Corona zorgt voor tekort beschermingsmiddelen processierups

De processierups, die in 2019 voor veel problemen zorgde, komt dit jaar mogelijk weer keihard terug. Door de uitbraak van het coronavirus is er een schaarste ontstaan aan beschermende kleding.

“Er dreigt een tekort”, waarschuwen de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en verschillende aannemers, meldt het NRC.

In mei wordt weer begonnen met het wegzuigen en verwijderen van nesten van de eikenprocessierups. Maar als er niet genoeg beschermde pakken zijn, is de bestrijding veel minder effectief. De processierups kan daardoor floreren.

Over de processierups

De processierups is actief vanaf begin mei tot eind augustus. Vorig jaar had dat verstrekkende gevolgen. Honderdduizenden Nederlanders kregen te maken met overlast van de brandharen die in de lucht terecht kwamen.  

Maar liefst 15.000 mensen hebben zich vorig jaar gemeld bij de dokter met gezondheidsproblemen, zoals pijnlijke ogen, jeuk, uitslag en irritatie aan de luchtwegen.

Levering via China

De levering van beschermingsmateriaal is sterk vertraagd als gevolg van het coronavirus. Vrijwel al het beschermingsmateriaal is afkomstig uit China, maar ook daar heeft de economie een flinke klap gehad.

Het duurt volgens de aannemers nog wel even voordat de levering weer normaal op gang wordt gebracht. Daarnaast is er nu veel vraag naar beschermende middelen, wat leveringen zal blijven vertragen.

Volgens Marc Kusters, beleidsadviseur bij de VHG, zeggen de meeste aannemers genoeg pakken op voorraad te hebben voor een aantal weken. Hierna kunnen er dus problemen optreden bij de bestrijding van de rups.

Pakken naar de zorg

Bijna alle beschermingspakken en materialen die op dit moment binnenkomen vanuit China zijn bestemd voor de zorg. Daar zijn ze immers het hardste nodig.

Naast problemen bij de levering, gaan er ook veel bestaande pakken naar de zorg. Een voorbeeld is bestrijder van de processierups, Johan van Reel. Hij heeft zo’n 500 beschermde pakken (de helft van zijn voorraad) afgestaan aan de zorg. “Ik ben mijn klanten al aan het waarschuwen voor het mogelijke tekort”, vertelt hij. Ook veel andere aannemers staan pakken af.

Gelukkig is er nog wel een pak dat kan worden afgespoeld en hergebruikt kan worden, maar ook die moet uit China komen. De productie van deze pakken heeft daarom ook vertraging opgelopen. Eind mei worden de eerste leveringen van deze afspoelbare pakken weer verwacht.

Bacteriepreparaat

In de gemeente Heerlen is men vorig jaar al gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een speciaal bacteriepreparaat dat enkel rupsen doodt en geen andere dieren.

Pluspunt: bij dergelijke preventieve bestrijding is waarschijnlijk ook geen beschermende kleding nodig. Met deze nieuwe aanpak blijven hopelijk ook de kosten beperkt.

Verder wordt in veel gemeenten de natuurlijke leefomgeving gestimuleerd, zodat er meer natuurlijke vijanden van de processierups worden aangetrokken. In sommige gemeenten worden mezenkastjes gebouwd. Mezen zijn kleine vogels die de rups erg lekker vinden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.