Coronacrisis: zorgverzekeraars gaan kosten delen

Coronacrisis: zorgverzekeraars gaan kosten delen

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Coronacrisis: zorgverzekeraars gaan kosten delen

Door de coronacrisis werken zorgverzekeraars gezamenlijk in het zoeken van oplossingen. De continuïteit van het zorgstelsel staat in deze tijden voorop en de concurrentie wordt even aan de kant geschoven. Dat melden de bestuursvoorzitters van Zorg en Zekerheid en CZ, maar ook directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens de verzekeraars staat de zorg voorop en moeten de financiën maar even wachten. “Het is veel belangrijker dat verzekerden kunnen rekenen op goede zorg en dat zorgorganisaties overeind blijven”, zeggen de bestuursvoorzitters.

Steun

Zorgaanbieders die vanwege corona financieel in de problemen komen, kunnen voor steun terecht bij de overheid, maar ook bij de zorgverzekeraars.

Achter de schermen wordt al gewerkt aan financiële regelingen voor gecontracteerde zorgverleners. Maar ook zorgaanbieders die geen contract hebben, worden volgens de verzekeraars niet vergeten.

Hogere kosten

Wat nu al zeker is, is dat ziekenhuizen hogere kosten moeten maken als gevolg van het coronavirus.

Denk daarbij aan:

  • Aanschaf extra beschermingsmiddelen
  • Nieuwe beademingsapparatuur
  • Scholing van personeel

Normaal gesproken draagt iedere verzekeraar zijn deel van de kosten. Zo is CZ sterk vertegenwoordigd in Brabant. Die zou vanwege de problemen daar sterk gebruik moeten maken van de financiële buffers. Gelukkig treden de verzekeraars gezamenlijk op en worden de lasten evenredig verdeeld, meldt Trouw.

Inzet financiële reserves

Hoe hoog de kosten van deze crisis zullen zijn, is nog onbekend. Wel maken de verzekeraars bekend dat financiële buffers worden ingezet, mocht dat nodig zijn. Zorgverzekeraar CZ heeft bijvoorbeeld 9 miljard in kas. Ook Achmea, Menzis en VGZ hebben veel geld achter de hand.

“Reserves zijn bedoeld voor barre tijden, en dat zijn het nu.”

Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Zorgpremie 2021

De kans is aanwezig dat de zorgpremie volgend jaar harder moet stijgen als gevolg van de coronacrisis. Daarover is op dit moment weinig bekend. Verzekeraars gebruiken al jaren een deel uit de reserves om de premie betaalbaar te houden. Door de komst van het coronavirus, kan dit potje wel eens sneller opraken dan gedacht.

Maar mogelijk dat de overheid dan ook een duit in een zakje doet, zodat burgers die zijn getroffen door de crisis niet nogmaals hard worden geraakt.

Stroppenpot voor verzekeraars

Ook zorgverzekeraars zelf kunnen gebruik maken van een financiële ondersteuning als zij vanwege de coronacrisis in de problemen dreigen te komen. Ook bij verzekeraars vallen namelijk nu harde klappen.

Maar waarom? Twee belangrijke redenen:

  • Beleggingsresultaten vallen sterk tegen als gevolg van dalende beurzen
  • Zorgkosten vallen een stuk hoger uit in 2020 en 2021

De hoogte van het bedrag dat voor verzekeraars kan worden vrijgemaakt, is afhankelijk van het aantal verzekerden en de premiegelden die een ziektekostenverzekeraar normaliter ontvangt.

Kosten

De kosten van deze regeling kunnen oplopen tot vele honderden miljoenen euro’s, zo meldt het AD. Burgers en bedrijven draaien linksom of rechtsom op voor deze kosten.

Dat kan via de inkomstenbelasting, eigen bijdragen of hogere belastingen voor bedrijven.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.