Coronavirus: dit is het goede nieuws

Coronavirus: dit is het goede nieuws

Artikel door: Koen Kuijper - 802 reacties

Coronavirus: dit is het goede nieuws

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Er zijn drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te remmen, ook in Nederland. Dat is gelukt.

Toch worden we nog bijna iedere dag overspoeld met berichtgeving over het coronavirus. Vaak is het negatief. En dat is logisch in tijden van een crisis. Toch is er ook genoeg goed nieuws te melden over corona.

Zorgwijzer stelde daarom speciaal een goed-nieuws-overzicht samen.
(laatste update: 29 juni 2020)

Let op: dit artikel is al een tijdje niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat bepaalde informatie niet meer klopt.

Voor het eerst geen doden

Voor het eerst sinds 6 maart zijn er dagen zonder geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus. Dit gebeurde op 22 juni en 28 juni. Verder zien we een laag en stabiel aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames van Covid-19 patiënten.

Dat is goed nieuws, want dit betekent dat het virus zich veel minder snel verspreid dan eerst. De intelligente lockdown heeft effect gehad.

Overzicht corona in Nederland

Het RIVM meldt op 25 juni 5 nieuwe geregistreerde ziekenhuisopnames. Het geregistreerde dodental is voor het eerst gelijk gebleven.

DatumZiekenhuisopnamenIC-beddenOverleden personen
28-06-2020+ 3+ 1gelijk
27-06-2020+ 1– 10+ 2
26-06-2020+ 6– 10+ 3
25-06-2020+ 5gelijk+ 3
24-06-2020+ 6+ 1+ 2
23-06-2020+ 3– 11+ 5
22-06-2020+ 2+ 4gelijk
21-06-2020+ 3– 2+ 1

*Tabel betreft toename/afname per datum – bron: RIVM/LCPS

IC’s

Verder daalt het aantal coronapatiënten op de IC nog steeds bijna iedere dag. Er liggen nu 30 Nederlandse Covid-19 patiënten op de IC (peildatum: 28 juni). Op de ‘piek’ waren dit er 1.424. Cijfers worden doorgegeven via het Landelijke Coordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)

Er liggen verder geen coronapatienten meer op de IC in Duitsland.

De reguliere zorg wordt weer opgestart en zoveel mogelijk naar een normaal niveau gebracht. Toch blijft de druk op de IC’s groter dan normaal.

Versoepeling lockdown maatregelen

Ook in de rest van Europa hebben de lockdownmaatregelen hun vruchten afgeworpen. Het is duidelijk dat het virus zich veel minder snel verspreid. Ziekenhuizen krijgen lucht.

Er is daarom ruimte voor versoepeling van de lockdown.

Nederland

Ook in Nederland zijn de coronamaatregelen versoepeld:

 • Basisscholen zijn sinds 11 mei weer open, net zoals de kinderopvang. Middelbare scholen zijn per 2 juni open gegaan.
 • Ook contactberoepen zijn sinds 11 mei weer open.
 • Niet-contactsporten, zoals tennis en golf mogen vanaf 11 mei door iedereen weer uitgeoefend worden (met uitzondering van wedstrijden).

Ook voor de horeca zijn er versoepelingen: cafés en restaurants met een terras mogen waarschijnlijk 1 juni weer open. Ook binnen mogen restaurants en cafe onder strenge voorwaarden weer open. In het OV is het sinds 1 juni verplicht om een (niet-medisch) mondkapje te dragen.

De volgende stap komt voor de sportscholen die vanaf 1 juli open mogen. Middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer helemaal open.

Duitsland

In Duitsland zijn winkels, scholen, hotels, attractieparken markten en horeca weer open. Dat gebeurt wel onder strenge voorwaarden. Ook de Duitse voetbalcompetitie is weer opgestart.

Mondkapjes zijn het het OV en de meeste winkels verplicht. ook in restaurants moet je bij verplaatsingen een mondkapje dragen.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft als eerste land in Europa de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Winkels, scholen en de horeca zijn weer geopend. Daar gelden wel strenge beperkingen.

Oostenrijkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen als ze winkels ingaan of gebruik maken van het OV. Ook zijn er limieten voor het maximum aantal klanten per winkel.

Frankrijk

In Frankrijk zijn de sinds 11 mei weer open. Op 18 mei volgden de lagere klassen van de middelbare scholen. Voor andere onderwijsinstellingen wordt verwacht dat deze in juni of julie weer deels open kunnen.

Ook winkels en de horeca hebben in Frankrijk hun deuren weer geopend. Er gelden wel beperkingen.

Ook het openbaar vervoer gaat weer grotendeels terug naar normaal. Daarbij wordt het wel verplicht om een mondkapje te dragen.

Spanje

Ook in Spanje, dat hard getroffen is door corona, gaat het nu de goede kant op. De cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lopen sterk terug.

Alle Spanjaarden mogen daarom sinds begin mei weer de straat op. Ook de horeca mag weer voorzichtig open, hetzij met beperkingen.

Italië

Ook uit Italië komen er sinds begin april goede berichten over het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen.

Ook in Italië wordt de lockdown daarom versoepeld:

 • Mensen mogen weer naar buiten en op bezoek bij familie
 • Fabrieken en de bouw zijn weer open
 • Winkels en de horeca zijn onder voorwaarden weer open

In het openbaar vervoer en in winkels zijn mondkapjes verplicht.

5,5 procent heeft coronavirus gehad

Zo’n 5,5 procent van de Nederlanders heeft het coronavirus mogelijk al gehad. Dat is een inschatting op basis van onderzoek van Sanquin naar antistoffen onder bloeddonoren.

Van de onderzochte groep donoren heeft ongeveer 5,5 procent antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld. Dat zou in theorie betekenen dat al honderdduizenden Nederlanders het virus hebben gehad. Dat kan positief zijn, vooral als blijkt dat die antistoffen duiden op immuniteit, maar dat moet nog onderzocht worden.

Hoe meer mensen immuun zijn, hoe meer de verspreiding van het virus wordt vertraagd. Als circa 60 procent van de bevolking immuun zou zijn, zou het virus geen kans meer krijgen om zich te verspreiden. Zo blijkt uit berichten van experts.

Studie Brabantse ziekenhuizen

Een studie onder zorgmedewerkers van twee grote Brabantse ziekenhuizen toonde ook al aan dat waarschijnlijk veel meer mensen in Nederland besmet zijn geraakt dan blijkt uit de officiële cijfers. Het klinkt misschien als slecht nieuws, maar dit is juist een positieve ontwikkeling.

Waarom?

“Het betekent dat de groepsimmuniteit onder de Nederlandse bevolking waarschijnlijk al verder gevorderd is dan aanvankelijk gedacht”, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans, die is betrokken bij het onderzoek. 

Bij veel mensen gaat de infectie van SARS-CoV-2 (het nieuwe coronavirus). gepaard met lichte of milde klachten. Vooral bij jongere mensen gaan de klachten nog wel eens onopgemerkt voorbij.

15 procent burgers Heinsberg immuun

Uit een populatiestudie van het zwaar getroffen Duitse district Heinsberg zou blijken dat ruim 15 procent van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd tegen het coronavirus. Daarnaast zou slechts 1 op de 270 mensen aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Dat is minder dan 0,5 procent.

Veel mensen genezen

Volgens het Johns Hopkins Coronavirus Resource Center zijn er wereldwijd al zo’n 5,1 miljoen mensen (peildatum: 29 juni) genezen van Covid-19. In werkelijkheid zijn dat er natuurlijk veel meer.

Hoewel harde cijfers ontbreken, weten we ook dat in Nederland al heel veel mensen zijn hersteld van het virus en daarmee immuniteit hebben opgebouwd. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

In Nederland is een 101-jarige vrouw hersteld na besmetting met het coronavirus. Ze lag 1,5 week in het ziekenhuis.

Coronavirus lijkt in China onder controle

In Wuhan en de Chinese provincie Hubei, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal al een tijd geleden gesloten.

In heel China komen er dagelijks slechts tientallen nieuwe besmettingen bij. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. De meeste nieuwe besmettingen komen overigens van Chinezen die zijn teruggekeerd vanuit het buitenland.

Ruim 84.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Althans, dat is het geregistreerde aantal besmettingen. Van deze groep zijn er inmiddels ruim 79.000 volledig hersteld. Ruim 3.200 mensen zijn overleden. Critici twijfelen aan deze cijfers en denken dat de aantallen bewust lager worden gehouden.

Vaccin corona

Er zijn wereldwijd zo’n 90 farmaceutische bedrijven en academische instellingen die werken aan een vaccin. Naar verwachting is er begin volgend jaar op grote schaal een coronavaccin beschikbaar, hoewel er ook geluiden zijn die uitgaan van september.

Het belangrijkste nieuws over de ontwikkelingen van een corona vaccin:

Coronavirus muteert ‘amper’

Het coronavirus muteert nauwelijks, terwijl het zich wel zeer snel verspreid onder de bevolking. Dat stellen onderzoekers van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.

Er wordt door het Amerikaanse laboratorium onderzoek gedaan op meer dan 1.000 verschillende monsters van het virus, bijvoorbeeld de variant die als eerste in China opdook en de variant die nu in VS wordt aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat er tussen de monsters weinig verschil zit, wat betekent dat het virus zich amper muteert.

Verder zijn er aanwijzingen dat er geen nieuwe varianten van het coronavirus ontstaan die dodelijker zijn dan de oorspronkelijke.

Al met al is dit erg goed nieuws voor de ontwikkeling van een vaccin:

 • Er hoeft niet ieder jaar een vaccin ontwikkeld te worden, zoals bij de gewone griep.
 • Eén vaccin zou jarenlang bescherming kunnen bieden en misschien zelfs levenslang.

Immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen corona

Het menselijk immuunsysteem is in staat om te vechten tegen het coronavirus en de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt (Covid-19). Dat zou op een vergelijkbare wijze gebeuren als bij de griep, blijkt uit een onderzoek in Melbourne, waar ook een Nederlandse onderzoekster aan meewerkt.

In het onderzoek werd gekeken naar de immuunreacties van patiënten die waren besmet met het coronavirus. Daarvoor werden cellen in het bloed onderzocht.

Wat bleek bij patiënten met milde klachten te gebeuren:

 • Meerdere onderdelen van het immuunsysteem werden vrij snel na de infectie geactiveerd.
 • De hoeveelheid virus ging langzamerhand naar beneden.
 • Drie dagen na de piek van de immuunreactie was het lichaam virusvrij en hersteld.

Het lichaam van patiënten doet dus precies wat het moet doen: vechten tegen het virus. De resultaten in het onderzoek moeten helpen bij de ontwikkeling van een effectief vaccin dat het immuunsysteem op dezelfde wijze kan activeren als bij een daadwerkelijke besmetting, maar zonder dat men er ziek van wordt.

Eerste humane proef vaccin coronavirus

In de VS is men (op 16 maart) begonnen met een eerste humane proef voor een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus.

Het vaccin bevat een genetische code die van het virus is gekopieerd. Het lichaam gaat hierop reageren en maakt antistoffen aan. Toch stellen experts dat het nog maanden zal duren voordat bekend is of het vaccin werkt.

Tbc-vaccin ingezet onder zorgmedewerkers

In het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht wordt er op grote schaal een tbc-vaccin ingezet om zorgmedewerkers mogelijk beter te beschermen tegen het coronavirus.

Het vaccin tegen tuberculose (tbc) geeft het afweersysteem een boost, waardoor personeel beter is beschermd tegen virussen. 500 medewerkers krijgen het vaccin toegediend. 500 andere medewerkers krijgen een placebo. Vervolgens worden beide groepen nauwlettend in de gaten gehouden. Als er minder mensen ziek worden en uitvallen in de gevaccineerde groep dan kan het vaccin op grote schaal worden ingezet ter bescherming van iedereen in de zorg.

Apen immuun na genezing corona

Uit een onderzoek van Chinese virologen blijkt dat apen die zijn geïnfecteerd met het coronavirus na genezing immuun blijken voor een nieuwe coronabesmetting:

 1. Vier resusapen werden met het SARS-CoV-2 in aanraking gebracht.
 2. Alle vier de apen werden ziek: ze kregen koorts, ademhalingsproblemen en verloren hun eetlust.
 3. Eén aap ontwikkelde zichtbare schade aan de longweefsels. Die werd geëuthanaseerd.
 4. De andere apen herstelden geleidelijk en vertoonden uiteindelijk geen symptomen meer.
 5. 28 dagen later kregen twee van de drie apen het coronavirus via de mond toegediend. Op dat moment waren deze apen al een tijdje niet meer positief op het virus . Ook hun inwendige organen waren volledig hersteld.
 6. Kort na het toedienen van het virus werd een lichte temperatuurstijging genoteerd, maar verder leek alles normaal.
 7. De apen werden niet ziek. Sterker nog, er werden zeer hoge hoeveelheden antilichamen gedetecteerd. Een teken van immuniteit.

Dit zijn de eerste voorzichtige bewijzen dat er ook onder mensen groepsimmuniteit kan ontstaan. Maar iets dat bij apen werkt, werkt niet altijd hetzelfde bij mensen, benadrukken de onderzoekers.

Medicijnen tegen coronavirus

Omdat een vaccin voor het coronavirus voorlopig nog even op zich laat wachten, wordt er wereldwijd ook veel onderzoek gedaan naar medicijnen tegen het coronavirus, bijvoorbeeld middelen met een antivirale werking.

Het belangrijkste nieuws over de ontwikkeling van een medicijn tegen corona:

Dexamethason

Dexamethason is een oud medicijn dat een positief effect kan hebben bij covid-19-patiënten die moeten worden beademd. Het zou de overlijdenskans met ongeveer een vijfde terugdringen. De ontstekingsremmer is niet te duur en op brede schaal in te zetten.

Ruconest

Pharming Group een farmaceut uit Leiden gaat het geneesmiddel Ruconest op grotere schaal testen. Een eerste proef op vijf patiënten heeft bemoedigende resultaten geboekt. De kans is daarom aanwezig dat het middel ingezet kan worden bij complicaties die ontstaan na een besmetting van het coronavirus.

“Het wordt gebruikt bij plotselinge zwellingen die ontstaan door lekkage van vaten als gevolg van gebrek aan een bepaalde stof”, legt een woordvoerder uit. 

Bloedplasma

Het Erasmus MC is op 31 maart 2020 begonnen met een studie die moet onderzoeken of bloedplasma kan worden ingezet om zieke coronapatiënten te genezen. De medisch-ethische commissie heeft groen licht gegeven voor het toedienen van plasma. Ziekenhuizen gaan onderzoek doen naar de effectiviteit.

Ook in Zuid-Korea is een vergelijkbaar onderzoek opgestart en met positief resultaat. Artsen claimen dat twee zieke patiënten, een man van 71 en een vrouw van 67, zijn genezen met behulp van bloedplasma.

Beiden patiënten lagen aan de beademingsmachine op de IC en kregen bloedplasma toegediend. Na een dag ging de conditie van de man sterk vooruit. Ook de vrouw werd beter, al duurde dit wat langer.

Deze methode heeft zich overigens al eerder bewezen, namelijk bij de sars-epidemie in 2002 en 2003. Toen bleek bloedplasma een effectief middel te zijn: minder ziekenhuisopnames en een lager sterftecijfer.

Chloroquine en hydroxychloroquine

De middelen chloroquine en hydroxychloroquine zouden mogelijk helpen bij de behandeling van patiënten die besmet zijn met het coronavirus en ernstige klachten vertonen. Dit werd eigenlijk in 2004 al ontdekt door een team virologen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij kwamen erachter dat chloroquine antiviraal blijkt te werken tegen SARS-coronavirussen.

Maar wat blijkt?

Recent onderzoek toont aan dat de middelen hydroxychlorquine en chlorquine ernstige hartritmestoornissen kunnen veroorzaken bij coronapatienten. Ook over de effectiviteit zouden twijfels bestaan, al is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de werkzaamheid bij mensen.

Antilichaam gemaakt in Nederland

Wetenschappers uit Rotterdam en Utrecht hebben een gericht antilichaam tegen het nieuwe coronavirus gevonden. Het is het allereerste antilichaam waarvan bekend is dat het een infectie tegengaat.

“Er bestaat een goede kans dat dit medicijn uiteindelijk ook op de markt komt”, zeggen de onderzoekers. Het testen van dit middel gaat echter maanden duren.

Coronapufje moet hopelijk bescherming bieden

Een team van de Rijksuniversiteit Groningen (UMCG) is bezig met het aanpassen van een bestaand geneesmiddel, zodat deze via een inhalator kan worden toegediend om gedeeltelijk of zelfs volledig bescherming te bieden tegen het coronavirus.

Het coronapufje is een bestaand middel tegen malaria die de longen mogelijk kan beschermen tegen Covid-19.

Er moet volop worden getest op vrijwilligers om te kijken of het middel veilig kan worden geïnhaleerd. Het is volgens een professor van het UMCG een kwestie van maanden voordat we weten of het middel werkt.

Coronatest

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat zoveel mogelijk mensen met symptomen van het coronavirus moeten worden getest. Met een coronatest kun je de overdracht snel stoppen, stelt de WHO. Dat komt omdat je besmette personen direct kunt isoleren en kunt achterhalen met wie zij contact hebben gehad.

Testcapaciteit wordt vergroot

Op 31 maart werd bekend dat er in Nederland vier keer zoveel capaciteit komt voor het uitvoeren van coronatests. Vanaf half april is het mogelijk om dagelijks 17.500 testen uit te voeren. In maart was dat slechts 4.000.

Bloedtest voor immuniteit

Verder zijn onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken bezig met een landelijk bevolkingsonderzoek naar het coronavirus. Het doel van dit onderzoek is om proberen te achterhalen:

 • Hoe breed het virus zich heeft verspreid.
 • In hoeverre de samenleving immuniteit opbouwt.

De test wordt uitgevoerd op het bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van de bloedbank Sanquin.

Betrouwbare test voor iedereen

Binnen een paar weken zijn er mogelijk betrouwbare en laagdrempelige coronatests voor iedereen. Dat stelt het laboratorium voor Medische Microbiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Door veel te testen kunnen we ook zien wie wel en niet een virusbesmetting heeft doorgemaakt. Daarmee kun je de verspreiding beter in kaart brengen en nieuwe besmettingen voorkomen.

Mondkapjes voor de zorg

Er is nog steeds een nijpend tekort aan mondkapjes in de zorgsector. Dat geldt met name buiten de ziekenhuizen, zoals in de wijkverpleging of de verpleeghuiszorg.

Om de tekorten op te lossen gaan Nederlandse bedrijven miljoenen mondkapjes per week produceren, bestemd voor zorgpersoneel. Rond 14 april is de machine – die de kapjes moet gaan maken – klaar voor gebruik. Waarschijnlijk kan de productie eind april op volle toeren draaien.

Het grote voordeel van productie in Nederland is dat we niet afhankelijk zijn van andere landen: de mondkapjes kunnen sneller worden geleverd en de kwaliteit kan gemakkelijker worden gewaarborgd.

Veilig hergebruik mondkapjes mogelijk

De TU Delft heeft een methode ontwikkeld waarmee mondkapjes op een veilige manier tot vijf keer kunnen worden hergebruikt. De kapjes moeten hiervoor een speciale reiniging ondergaan bij een temperatuur van 121 graden.

De methode is direct toepasbaar en op te schalen, zodat vrijwel alle mondmaskers die in Europa worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt.

Pakket aan noodmaatregelen

De Europese Centrale Bank (ECB) doet er alles aan om de eurozone te beschermen. Er worden vele tientallen miljarden vrijgemaakt om de klappen op te vangen in heel Europa.

Ook de Nederlandse overheid gaat opgebouwde financiële reserves benutten om geraakte bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen. Er zijn meerdere maatregelen aangekondigd.

Dit zijn de vier belangrijkste:

 1. Zzp’ers die door de coronacrisis zijn getroffen, komen sneller in aanmerking voor de bijstand.
 2. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd, krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed (in plaats van 75 procent).
 3. Alle ondernemers krijgen drie maanden uitstel van het betalen van belastingen.
 4. Bedrijven die direct zijn getroffen door de coronavirus, zoals horecagelegenheden, kunnen een directe tegemoetkoming krijgen van 4.000 euro.

750 miljard

Op 19 maart 2020 lanceert de ECB een plan om 750 miljard euro beschikbaar te stellen om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Vorige week werd al besloten om 120 miljard euro in de Europese economie te pompen.

Positief effect op milieu

De coronamaatregelen hebben een aanzienlijk negatief effect op de economie, maar aan de andere kant juist een positief effect op het milieu.

Hoe hoe komt dat?

 • Er is minder verkeer op de weg
 • Er is minder bedrijvigheid
 • Industrieën worden deels stopgezet
 • Er wordt veel minder gevlogen

Luchtkwaliteit China verbetert

Satellietbeelden van NASA lieten een drastische daling zien van de vervuiling boven China. De hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht zou met gemiddeld 35 procent zijn afgenomen in China. Er zou sprake zijn van ten minste een kwart minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Door de tijdelijk betere luchtkwaliteit wordt er mogelijk duizenden mensen een vroegtijdige dood bespaard. Sterker nog, het is zelfs aannemelijk dat de verbetering in de luchtkwaliteit in China meer mensenlevens heeft gered dan het coronavirus in eerste instantie heeft gekost.

Let op: in deze aannames zijn de neveneffecten op het sterftecijfer van het coronavirus niet meegenomen, bijvoorbeeld het feit dat er meer mensen overlijden als gevolg van de economische malaise.

Luchtkwaliteit Italië verbetert

Ook in Italië, dat al een tijdje in lockdown is, is de luchtkwaliteit verbeterd, blijkt uit metingen aan het aardoppervlak en satellietbeelden. In de afgelopen maand is de hoeveelheid stikstofdioxide gehalveerd. De lucht die mensen inademen is aanzienlijk schoner.

Doordat er in Venetië als gevolg van de noodmaatregelen niet meer mag worden gevaren, is het water in Venetië zo schoon dat je vissen kunt zien zwemmen. Dit is nooit eerder vertoond.

Luchtkwaliteit Nederland

Ook het effect op de luchtkwaliteit in Nederland is voorzichtig merkbaar, zo blijkt uit satellietfoto’s en berichtgeving van het RIVM. Door de coronacrisis zijn er minder industriële activiteiten en is er minder weg- en vliegverkeer. Dit zorgt voor een lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in ons land, zoals fijnstof en stikstofoxiden.

Naar verwachting zijn de precieze effecten over een paar weken duidelijk te zien in de gemeten concentraties.

CO2-uitstoot neemt af

Als gevolg van het coronavirus neemt de wereldwijde CO2-uitstoot en andere broeikasgassen ook af. Er is minder mensen- en goederentransport en industrieën draaien op een lager pitje.

De afname van broeikasgasuitstoot zal op termijn mogelijk ook positieve effecten hebben op de wereldwijde klimaatverandering. Het is echter nog te vroeg om daar harde conclusies uit te trekken.

Zelf positieve ervaring?

Heb je zelf nog goed nieuws in verband met het coronavirus of ervaar jij iets positiefs aan de thuisquarantaine?

Laat het – net als al vele anderen – hieronder weten in de reacties.

802 reacties

 • MMaarten

  Kunnen jullie deze weer gaan bijhouden?
  Met de toenemende cijfers en de nieuwe varianten is goed nieuws weer zeer welkom!

 • JJim

  Meest belovende medicijn is wat mij betreft ‘Ruconest’ heb gelezen dat op 21 april 2020 vijf patiënten, 4 mannen en 1 vrouw behandeld zijn en ook alle 4 na 2 dagen naar huis konden en 1 kon 2 dagen later naar huis! Ik heb begrepen dat er nu een groter clinical trial met 120 patiënten gaat starten.

 • SSchreiber

  Er wordt niets geschreven over vitamine D en C en Zink in combinatie met Hydroxychloroquine terwijl dit wel de meest gebruikte werkzame middelen zijn volgens het internet.

 • KKelly

  Goedemiddag,

  Updaten jullie dit niet meer?

  Gr,

  Kelly

  • RRedactie Zorgwijzer

   @Kelly

   Beste Kelly,

   Het artikel is zojuist geupdate.

   Grt.

   De Redactie

 • PP. Bakker

  Eindelijk eens even goed nieuws
  Twijfel of niet – vanuit het RIVM gezien dan – maar dit lijkt hoopgevend nieuws!
  Geen oeverloos geleuter met nietszeggende argumenten als:

  “We zouden het kunnen proberen, maar als je de Intelligente Lockdown nu al loslaat, dan….”

  “Hier kan ik u helaas geen antwoord op geven….”.

  “Ik weet niet (meer) waar u het over hebt, want wat was uw vraag ook alweer….?”.

  “Welke kant wilt u nu op – met uw vraag – en waar wilt u nu eigenlijk überhaupt echt antwoord op hebben….?”.

  Uit hetgeen ik eerder gelezen heb, dus nog voordat ik deze reactie heb geplaatst, is er toch echte hoop aan de horizon, dat er ook daadwerkelijk aan de bestrijding van het Coronavirus gewerkt wordt!

 • AAleida Schaap

  Ik woon in Oostenrijk, als ik naar Nederland ga, moet ik dan een bewijs hebben dat ik corona vrij ben, ik en mijn man wonen in Prebl in het Lavantal in Karnten.

 • Aanne

  heb eerst vreselijke pijn aan arm gehad door val morfine gehad tegen de pijn het is niet weg arm doet nog pijn maar het gaat daarna ben ik verkouden geworden loopneus niezen beetje keelpijn moe geen energie slecht slapen koud dan weer warm koorts opgenomen ietsje verhoging maar niets bijzonder blijf koorts in de gaten houden voel me niet echt lekker
  anne

  • HHarma

   @anne

   Beterschap, hopelijk ben je weer gauw beter

 • RRob

  De levensverwachting zal door corona minder snel stijgen. De AOW-leeftijd die aan de levensverwachting is gekoppeld zal naar verwachting daarom voorlopig niet omhoog gaan.

 • JJim

  Weldra komt er een goed werkend……….. van Nederlandse bodem op de markt!

 • PPeter

  Wanneer blijkt dat het immuun systeem antistoffen aanmaakt tegen het corona virus, zich dus verweert tegen dit virus, waarom besteedt men ( de media ) dan niet meer aandacht aan het versterken van het immuun systeem. Met goede voorlichting is hiermee een belangrijk resultaat te behalen. Een vaccin is dan van latere zorg

 • HHarma

  Zoooo blij …..dat onze Bonus Dochter weer vrolijk en zingend door het huis heen huppeld, dat was wel even anders toen ze Corona had.
  Moet ook eerlijk zeggen dat ze behoorlijk nuchter en een vechtlust heeft van heb ik jou daar!!!
  Onze Zonnestraal ♥️

 • NNico

  Laat een speurhond het probleem oplossen , deze vinden drugs al is het een molecuul , leer ze om corona op te sporen en de personen kunnen vooraf behandeld worden en wie weet alvorens ze ziek zij.

 • AA.A.A. Stultiens

  ik ben getest of ik immuum ben omdat ik 14 februari al !! ernstig ziek werfld met alle symptomen als koorts ernstig spierpijn bij longen en benen en mn hart kon bijna niet lopen na opstaan ambande heeft me naar een ziekenhuis gebracht veademnd ziirdtof lage bloeddruk weinig zuurstof in bloed na 3 dagen bloed proppen uit mn neus na antibiotica en zuurstof toediening in bloed en neus ° ja ik heb geen corona meer (getest dat ik het niet meer?? heb)kan het terug komen? en binnen jaar of 6 mnd? ik heb donorbloed maar te fijne aderen ..zou nu wel kunnen want bloed medicijn toevoer gehad in anderen..mn aderen zijn doorgespoeld etc..a??!! nnette

  • EEdward de Wit

   @A.A.A. Stultiens

   Wat voor toetsenbord of autocorrectie gebruik je?

 • Jjan

  ben niet blij met het virus, maar wel met vele gevolgen.
  Het massatoerisme is te stompzinnig voor woorden, laten we hopen, dat we gedwongen worden, hier totaal mee te stoppen. Blijf in eigen land.
  Mooie steden moeten alleen toegankelijk worden voor de bewoners, geen airbnb meer.
  Wat opvalt, let maar eens goed op in je wijk, huizen naast airbnb adressen, staan steeds vaker te koop! vanwege de overlast natuurlijk!
  Ik ken huizen die heel vaak bewoont worden door allerlei buitenlanders met dito overlast. Airbnb moet weg, verboden worden, wat brengt dát een ellende.

 • Jjan

  postitieve gevolgen coronacrisis;

  al die verschrikkelijke massa evenementen, waar de politie zijn handen vol aan heeft, zijn gelukkig nu en voorlopig voorbij, wat mij betreft voor altijd. Nooit meer dat zinloze voetbal, formule1 onzin, drugsfestivals, etc, etc.

  Geen vliegverkeer, laat ze allemaal failliet gaan, minder kans op nieuwe pandemieen en een stuk schonere lucht. Geef liever steun aan cultuur.
  Vliegtuigen kunnen we missen als kiespijn, het zijn gewoon smerige stadsbussen met vleugels, met een buschauffeur/piloot.

  Schonere lucht, eindelijk! eindelijk komt die stupide ratrace ten einde en voorlopig blijft dat zo. Want wat heb je nou bv aan miljoenen op de bank en een grote villa, als je iedere dag smerige vuile lucht moet inademen, die ons vele jaren van ons leven kost.

  Rust op de huizenmarkt en dalende prijzen. Starters , grijp over een tijdje , je kans! niet te vroeg toehappen, goed timen!

  De afhankelijkheid van landen als china, zal minder worden. Productie medicijnen, zorgmiddelen, etc, moeten in europa gaan komen.
  Nooit meer een tekort aan mondkapjes, testen, medicijnen, enz, enz.

  • CClaudia

   Goed stuk!
   En hoe bedoel je dat goed timen precies? Ik totaal niet in.. Thuis 🙂
   Groetjes!

  • Wwim

   @jan goed bezig hr jan

  • JJim

   @jan
   Op een onbewoond eiland komen de meeste zaken die je verafschuwt niet voor, wat let je?

  • AAnne

   @Jim, tuurlijk een piloot is een buschauffeur in de lucht

 • AA. Van der kop

  Prima deze positieve opsomming van ontwikkelingen. Persoonlijk ben ik erg ziek geweest met longontsteking en meer klachten. Ik ben 75 jaar en heb hart problemen en suiker ziekte. Daarom niet naar ziekenhuis geweest. Nu weer beter. Via vingerprik samen met mijn vrouw waren we nu positief!!! Dus dat is goed. Volgens mij zijn er veel meer mensen nu immuun dan de 4 procent.

  • MMaarten

   @A. Van der kop
   Fijn dat het weer beter gaat met u. Zeker omdat u ook duidelijk onder de risicogroep valt!
   Wens u verder nog veel sterkte!

  • BBouk

   @A. Van der kop

   Wat een goed bericht . En dat u nu weer beter bent is geweldig . Wilde u niet naar het ziekenhuis ? Was u niet heel erg benauwd dan ? Wens jullie heel veel sterkte hoor .

 • JJeroen

  Aangezien dit de pagina is met het goede nieuws over het Corona-virus zou ik het persoonlijk fijn vinden dat we ook de cijfers kunnen krijgen van het aantal personen dat het ziekenhuis verlaat en dus is genezen. Nu krijgen we alleen cijfers van besmette, opgenomen en helaas overleden personen.

  • YYvonne

   @Jeroen
   Dit staat ook elke dag op de site. Dit is van gisteren

   wereldwijd al ruim 720.000 mensen (peildatum: 23 april) genezen van Covid-19. In werkelijkheid zijn dat er natuurlijk veel meer

  • JJeroen

   @Yvonne
   Dit is het dagelijks overzicht van onze zuiderburen, kunnen we in NL zeker wat van leren. Overzicht van 7 mei j.l. in België:

   “Er werden de afgelopen 24 uur 639 nieuwe covid-19-gevallen gerapporteerd. Daarvan wonen er in 374 Vlaanderen, 157 in Wallonië en 101 in Brussel. Over de woonplaats van 7 mensen is geen duidelijkheid. Het totale aantal bevestigde besmette personen in ons land staat op 51.420.

   In de ziekenhuizen verblijven er in totaal 2.688 aantal patiënten, er waren de voorbije 24 uur 98 aantal nieuwe opnames. 538 mensen liggen op intensieve zorg, dat is een daling van 116 patiënten op een dag. Er werden 244 aantal mensen ontslagen uit het ziekenhuis, in totaal zijn 12.980 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart.

   Het totaal aantal sterfgevallen ligt op 8.415, er vielen de aflopen 24 uur dan ook 80 doden. 37 daarvan stierven in het ziekenhuis, 43 in een woonzorgcentrum.”

  • JJim

   @Jeroen
   Kijk eens op ,” Worldometer Coronavirus.”

 • GGerard

  Beste allen,

  Waar ik me over verbaas is dat er zoveel mensen in China wonen en hoe kan het dat het sterftecijfer en het verder ontwikkelen van het virus zo laag blijft. Dit baart me zorgen. Soms denk ik weleens dat hier wat achter zit. Zouden ze al een vaccin hebben??
  Hoop dat er snel verlossing komt

 • AAnita

  Het is de bedoeling hier positieve ervaringen te posten!!! Want als je buiten je zelf als persoon of groep of zelfs land naar de wereld kunt kijken dan zie je dat alles draait om evenwicht. Evenwicht dat wij mensen de afgelopen eeuw toch heftig verstoord hebben. Nu zoekt de natuur (waar wij onderdeel van zijn) in het grote geheel naar een nieuw evenwicht.

  Dat is voor jou als persoon, groep of land of zelfs mensheid heel zwaar en kost veel verdriet en offers. Maar de complete aardbol en alles wat daarbij hoort, vaart daar wel bij.

  Hoe eerder we zelf ook stappen richting herstel van dit evenwicht nemen, hoe eerder de rust zal terugkeren.

 • HHenc

  Voorheen werkte ik al ruim 80% vanuit huis,
  Nu blijk ik ineens een ‘essentieel’ beroep te hebben.
  Ik werk nu 160% vanuit huis…
  Ik ben (bewust) alleenstaand, en qua werk vermaak ik me nog prima..(ik ben nog steeds verliefd op mijn werk, dus daarover hoor je mij niet klagen…)
  Ik was altijd ‘alleen’, maar nimmer ‘eenzaam’….
  Maar mijn God… wat mis ik nu mijn sociale leven… Mijn collega’s, mijn vrienden, en ja, .. ook de kroegen…

  Lichamelijk, maar ook geestelijk begin ik het nu ook te merken…
  Buik wordt steeds (b/v)oller, eetlust verdwijnt, kom nog amper de trap op… vermoeid, verstrooid en geïrriteerd,,,
  Al 4 weken niemand meer gezien, dus met 2 weken incubatietijd qua besmetting zou ik toch ‘safe’ moeten zitten? Toch zit ik lichamelijk niet lekker in mijn vel… Ik zou het zelfs ‘grieperig’ willen noemen…
  Voor het eerst in mijn leven ben ik eenzaam…en wil dit gevoel het liefst met iedereen delen…
  Maar dat is juist het probleem met eenzaam zijn….
  Ik moet nog beetje wennen aan dit gevoel.

  Het komt vast allemaal goed, ik weet alleen niet wanneer….
  ik weet zeker niet vandaag….

  Hukk to all…

  • HHarma

   @Henc hier ook, werk ook veel maar ja….je gaat het missen. Voor jou en de anderen die dit lezen een Biggie terug!
   Weet niet of je een tuin of balkon bezit… maar als zo is, lekker naar buiten met een bakje troost.
   Helpt hier namelijk heeeeeeeel goed.

 • SStella

  Ik ben ook in een lockdown. Maar ik moet er niet aan denken om een vaccin uit China toegediend te krijgen. Geen haar op mijn hoofd die dat toestaat. Er kan hier in Nederland ook het nodige ontwikkeld worden.
  Tenminste dat was vroeger zo. Waarom kan dat nu niet meer ?
  En bij de Chinees ziet men ons niet meer. Ik vertrouw die lui niet meer.

 • LLiza Yvonne vrouw Kramer

  IK vond het heel erg jammer,dat er veel mensen last van coronavirus hadden en er zijn er veel mensen door coronavirus gestorven in Azie
  Helemaal niet zo leuk meer .
  Weten jullie wanneer is er coronavirus gestopt? Heel erg moeilijk ,om te zeggen.
  IK wens jullie veel sterkte.
  Ik hoop,dat het later beter met Nederlanders gaat.

 • MMiriam

  Ik werk thuis en geef taallessen online. Dat scheelt me 8.5 uur reistijd per week. Daar geniet ik van.

 • CCindy

  Zit nu in mijn 6e week thuis vanwege vermoedelijke Corona. Ben niet getest. Heb 12 dagen iedere dag tussen 38,5 en 39 koorts gehad. Benauwdheid, keelpijn, brandend gevoel in mijn longen, geen energie. Toch heb ik me al die tijd niet echt heel ziek gevoeld. Alleen vorige week werd de vermoeidheid wel even echt erg. Voelde me uitgeput. Had na die 12 dagen hoge koorts nog steeds afwisselend dagen geen koorts/ koorts of verhoging. Heb ook wat ontstoken ogen gehad en last van mijn darmen. Op een gegeven moment was de koorts over maar had ik nog last van keelpijn, benauwdheod en extreme vermoeidheid. Afgelopen donderdag (dag 2 week zes) was ik 5 dagen koortsvrij en ook voor het eerst geen keelpijn of andere kllachten meer. Ik mocht van de huisarts op vrijdag weer deelnemen aan het openbare leven op 1,5 meter afstand. Echter na 1,5 dag is mijn keelpijn weer terug gekomen. Ik zit nu bijna 6 weken zonder mijn kinderen. Zij zijn bij hun vader. Ik wil niemand besmetten. Maar zou ook echt heel graag getest worden. Ben nog steeds mentaal heel sterk. Kan op een bepaalde manier ook genieten van mijn tijd alleen. Maar zou het ook heel fijn te vinden een keer zekerheid te hebben er vanaf te zijn. Het duurt wel heel lang zo.

  • Hhenc

   @Cindy
   Dit is dus eigenlijk een situatie die ik herken, en vandaar ook een bericht had geplaatst…
   ‘mijn ‘lockdown’ is min of meer opgedrongen en ik maak daar eigenlijk/stiekem dankbaar gebruik van.
   Vóór de ‘lockdown’ (15 maart 18:30…) voelde ik me enkele weken daarvoor inderdaad niet helemaal lekker. Maar ik ben geen klager, dus ‘niks aan de hand’…
   Ik kwam prive in nogal drukke omgevingen, en ben dus met veel mensen in contact geweest…
   Ik ben best wel benieuwd of ik corona heb, of heb gehad…
   (incubatietijd was 2 weken toch??)
   Maar omdat ik NU geen (overduidelijke) symptomen vertoon, kan ik ook niet getest worden…
   Toch weer vraagtekens… immers wordt er beweerd dat besmetting slechts éénmalig is…(hoewel dit afgelopen week weer ontkend werd…) maar ben dus niet getest toen ik de symptomen (februari) wél had….

   Ik leef mee met je vermoeidheid… daar heb ik zelf nu het meeste last van….
   Al durf ik niet te zeggen of dit een lichamelijke vermoeidheid is, of een geestelijke…

   Sterkte, en hou vol!

   Groet,
   Henc

 • HHarma

  Werk in de thuiszorg en er zijn bij de Cliënten en naasten geen Corona geconstateerd,dat wil ik graag delen met jullie om het weekend Positief in te luiden.
  Want dit mag ook weleens gezegd worden.
  We volgen trouw onze protecol,en dat werpt ook zijn vruchten af.

 • RRoosfeith

  Heb last al 6 weken van keelpijn geen koorts heb ik Corona duurt dat altijd zolang voordat het overgaat?

  • LLuciënne

   @Roosfeith

   Hier ook al sinds 10 maart vage op en neer gaande klachten energie verlies en dus bijna volledige quarantaine.Als je al alleen woont is dat dan best zwaar.Ik vraag me dan ook af, wat is ziek zijn en wat is eenzaamheid.Geen sociaal contact is ook ziek makend volgens mij .Ik herken deze doelloosheid van een periode waarin ik overspannen was.Je wordt ook moe van niks doen
   Volgens mij .Ben benieuwd naar je reactie.Groetjes Luciënne

 • CChris

  Ben inmiddels in mijn vierde week van ziek zijn met allerlei klachten als hoofdpijn, misselijkheid, pijn op de borst en andere plekken op de longen. Morgen krijgt mijn vrouw uitslag vd coronatest. Wellicht heb ik het dan ook. Welke medicatie moet ik gaan nemen over die voortdurende klachten of trekken die na verloop van tijd gewoon weg? Vier weken vind ik best kan. Ben ook bang voor blijvende longschade. Moet ik daarvoor naar de longarts in het ziekenhuis? Herkent iemand dit?

  • MMarvin

   Precies hetzelfde helaas , vreemde is dat je hier in de berichten veel overleest maar daar blijft het ook bij … Geen koorts geen test… ook verder geen onderzoek , alleen maar het advies thuisblijven en neem maar een antibioticakuur na 4 weken ziek zijn? erg Vermoeiend.

  • JJossy Keuter-Schroeders

   Heb ook al sinds 4 weken drukkend gevoel op de borst en bovenkant rug met stekende pijn trekt ook naar de keel . Is een cardiogram gemaakt maar dat was in orde .ben reeds 2 keer bij de spoed voor Corona geweest maar weer naar huis gestuurd werd alleen getest bij ziekenhuis opname. Ik wordt er moedeloos van en vraag me af wanneer dit nu eens overgaat . Ik heb geen koorts. Mijn man heeft 9 dagen koorts gehad en daarna nog een week vermoeid maar toen ging het beter ! Voor de thuis patiënten is er niet veel begeleiding!

 • Rrachid

  Ik heb sinds een weekje veel pijn op mijn borst voor en achteren in me rug en sinds een dagje kriebelhoest heeft iemand ook zo iets meegemaakt hoor graag dank u

  • PPatrick

   @rachid Mijn vrouw werd ook ziek meer dan drie weken geleden. Buiten kuchen en vermoeid zijn weinig symptomen.Ze werd beter en begon terug met haar anti inflammatoire medicatie (ze heeft een soort reuma) en de klachten kwamen terug. Daarna terug beter en na een dag hard werken in de tuin werd ze extreem vermoeid. Dus rusten is de boodschap, het komt mi volledig in orde maar je bent wel heel lang vermoeid.

 • SSjaak

  Heeft het meedoen aan Folding@Home volgens jullie nog toegevoegde waarde? Dat is het “kraken” van Corona middels computersimulaties.

 • EErnst Bongartz

  Ik vind het fijn dat de mensen zich aan de regels houden betreft coronavirus en afstand houden maar ik geloof het niet meer dat deze virus de veroorzaker is er is iets anders het zit naar mijn mening in de lucht de mensen moeten meer naar buiten gaan het wordt beter het wordt warmer daar worden mensen beter van maar niet als zij opgesloten zijn ik wens iedereen goede gezondheid en beterschap
  Ernst

 • EEricVermaas

  Laat ons vooral leren over deze periode, Als dit een natuurlijke reactie is die een soort last is more situatie creëert . Door de overbevolking en de daarmee verstoring om onze eigen vernietiging tegen te gaan. Leert ons meer back to the nature mentaliteit.

 • LLjiljana hemmink

  Beste

  Mijn man is 40 en ligt nu op de ic aan de beademing. Hij heeft geen medische geschiedenis.
  Hoeveel kans hebben mensen om v.d beademing te komen en dit te overleven.
  Ik hoor steeds hoeveel doden er zijn maar hoeveel hebben de ic incl beademing overleefd.

  • DD.

   @Ljiljana hemmink
   Helaas hoor je daar inderdaad vrij weinig tot niets over. Ik snap je zorgen mijn moeder ligt ook op de ic aan de beademing het afwachten is zo stressvol.

  • YY

   @Ljiljana hemmink
   Heb via de media vernomen dat er patiënten vd IC naar verzorging en therapie gaan. Is allemaal p.p. verschillend toch.
   Heel veel sterkte aan u en uw man
   Houd vol

  • GGitta

   @Ljiljana hemmink gisteren stond er op de nos site een overzichtje. 4/5 van de op de IC opgenomen patienten was hersteld. Ik heb goede hoop voor uw man. Heel veel sterkte de komende tijd ik hoop dat hij snel en goed hersteld.

  • TTom

   @Ljiljana hemmink hopelijk gaat het beter
   Veel sterkte

  • Mmilos

   @Ljiljana hemmink

   Beste Ljiljana,
   De kansen van iemand te herstellen van Corona, die op de ic ligt, heeft met een aantal factoren te maken.
   Ten eerste iemand op ic die extra zuurstof krijgt toegediend bij bewustzijn heeft meer kans dan iemand die geintubeerd onder verdoving ligt (bij deze groep is de overlevingskans ongeveer 60%). Dit heeft ook te maken omdat de kunstmatige beademing onder hoge druk lucht inblaast in aangedane longen en kan deze ook extra beschadigen.
   Uiteraard spelen andere factoren de rol zoals leeftijd (volgens Onderzoek uit Wuhan de leeftijd tussen 40-44 is 0,4% mortaliteit), aanwezigheid van andere aandoeningen, overgewicht ..etc
   Ik hoop dat jouw man bovenop gaat komen omdat hij nog redelijk jong is. Veel sterkte in deze spannende tijden.

 • Mmiryam

  Ik zit ‘vast’ op Bali. Mijn vriend woont hier en ben bij hem gebleven. Een moeilijke keuze, want zorg is hier nat. veel slechter dan in ons landje en ik heb auto immuunziektes. Terug naar Nederland gaan en niet weten wanneer ik ze weer kan zien was nog veel lastiger. Mijn zoon was nl. met mij op vakantie en heeft al een dik jaar een lokaal vriendinnetje. Ook heb ik geen werk meer want ben freelance fotografe dus al mijn klussen zijn gecancelled. Nu zitten we met zijn 4tjes in een huis midden in de natuur (wat wil je nog meer toch?helaas hebben ze de stranden gesloten). We zitten nu een week of 3,5 vrijwillige thuis en halen alleen snel boodschappen. We koken met zijn alle met muziek aan, en ik heb in mijn 52 jaar nog nooit zo vaak en met zoveel plezier in de keuken gestaan. We zijn een team. Ook zijn de locals die helemaal niks hebben nog steeds vreselijk lief (we zitten in een niet toeristisch dorpje). Jammer dat we door de kapjes die we allemaal op hebben, de glimlachen niet meer zien. (je ziet aan de spleetjes van iemand zijn ogen dat ie lacht). Hoe erg het hier gaat worden?? geen idee. We hopen (beetje gek om te zeggen nat.) dat het hier al lang is. Er zijn nl directe vluchten vanaf het gebied waar de eerste besmettingen zijn gevonden naar Bali. Het zou dus raar zijn als het eerst naar Europa is ‘gevlogen’ om daarna bij ons terug te komen. Verder is het leven in bv DenPasar net zo druk als anders..dus oplossing naar mijn idee: Testen, Testen, Testen dat zou zo fijn zijn..NU is het alleen maar gissen en nrtjes combineren die waarschijnlijk niet kloppen. Onrust veroorzaakt het en slechte informatie. Ik google alleen nog maar GOED nieuws Corona, vandaar hier terecht gekomen. Verder denk ik: hou je wereldje maar even klein. Ik heb weken gehuild bij het idee hoeveel mensen op een andere manier dan direct door het virus getroffen zijn door deze pandemie . Is niet vol te houden. Helaas kunnen wij daar weinig aan doen. Doe lief tegen je medemens en leef gezond. We komen er doorheen!! SAMEN..

  • HHarma

   @miryam

   Zo is het meid, zet hem op! 🙂

  • BBeate

   @miryam

   Hi Miryam, wat een fijn een lief verslagje. Ik wordt er vrolijk van ! Het ga jullie goed, ga zo door !
   Liefs Beate

 • RRichie

  Eerlijk gezegd zie ik persoonlijk niet in waarom de maatregelen zo strict en overdreven moeten zijn. Tevens roep ik op om ook de politiek in de gaten te houden zodat er geen onnodige wetsvoorstellen komen die de vrijwillig opgegeven vrijheid wat veel mensen hebben opgegeven hierdoor blijft. We kunnen weer terugkomen op ons oude pre corona niveau van vrijheid en alsnog meenemen wat we geleerd hebben van deze situatie. Ik ben iid kritisch op de aanpak van corona, maar dat komt omdat de media hoofdzakelijk slecht nieuws brengt en alsmede ook geen verder onderzoek doet om de echte cijfers van het dodenaantal te verkrijgen alsmede de ziektes wat de mensen al onder de leden hadden voordat ze zogezegd gevelt waren door corona. Ik zeg niet dat corona niet bestaat, maar het is lang niet zo erg als de media het laat zien

  • CCoro

   @Richie… zucht .. de aarde is ook plat hmm ? Mensen als jij gaan waarschijnlijk pas nadenken als er in je directe omgeving slachtoffers vallen.. ..

  • PPetronella

   @Richie ; Ben het helemaal met je eens dat de maatregelen overdreven strikt zijn, wat helemaal niet nodig zou moeten zijn. Door een chronische ziekte met een zwakkere weerstand dan gezonde mensen, woon ik bij een zorginstelling met nog 34 andere mensen die tot de zwakke doelgroep behoren en worden we al wekenlang zgn voor onze bescherming opgesloten, waar vanaf dit corona -virus opdook, niemand, maar dan ook niemand van deze kwetsbare doelgroep en tevens ook niemand van de verzorgenden en verpleegkundigen besmet of ziek geworden, terwijl wij nog kwetsbaarder zijn. Niet alleen voor dit gemuteerde corona virus, maar ook voor vele andere virussen die er zijn, zoals de influenza en ga zo maar door. Ik ben zelf ook niet bang om besmet te raken omdat ik mij normaal gesproken al aan alle nodige hygiëne regels hou, wat de andere mensen die hier wonen ook doen en sinds ik het griepvaccin waar ik alleen maar zieker van werd sinds 2009 niet meer neem, heb ik sindsdien geen griep of influenza gehad. Als iedereen eens een keer goed nadenkt, i.pv. je door de angst te laten leiden, dan zou zou je met een gezond verstand moeten weten dat er wekelijks ca 400 mensen sterven aan kanker, copd, hartziektes, aids en ga zo maar door, maar daar wordt niet aan gedacht zijn bij velen door de media helemaal gefixeerd op dit zgn onbekende virus, waar onze overheid misbruik van maakt om de bevolking te controleren en kunnen jullie beter genieten van elke dag dat je leeft ‘pluk de dag’, want je kan elke dag wel sterven door een andere ziekte, maar ook door een ongeval of een hartstilstand. Ondanks mijn chronische ongeneeslijke ziekte, doe ik dat ook en zo te horen, geniet ik nog meer van elke dag en van het leven dan degenen die lopen te jammeren om iets wat ze niet eens hoeven te krijgen, maar die dit zichzelf aandoen, door zich door hun eigen angst te laten leiden, waardoor de media en overheid meer invloed op jullie uit kan oefenen. Is dat wat jullie willen? Het lijkt mij niet! Dus wordt wakker en denk allemaal eens een keer na of wordt anders een slachtoffer van jezelf!

  • PPositiefje

   @Petronella

   Ha Petronella,
   Ik ben het helemaal eens met jou denkwijze en fijn dat je het overgebracht hebt aan de bevolking,
   We houden niets tegen daar kan ik van meepraten, dus geen zorgen voor de dag van morgen,
   Laten we genieten van ons leven, en proberen die angsten om ziek te worden het raam uit gooien,

 • MMarcus Kingma

  Ik zet grote vraagtekens bij het bericht van een Viroloog, gisteren in het nieuws, dat iemand met milde klachten niet immuun zou zijn. Virologen zijn gebaat bij angst onder de bevolking om zodoende geld los te krijgen voor onderzoek en vaccin. Virologen staan de laatste tijd niet als betrouwbaar te boek. En zeker niet neutraal.

 • YYvonne

  Ik ben erg benieuwd of we ooit van deze virus af komen en een vrij leven terug krijgen….
  Gaan we deze ziekte verslaan?

  • FFatima

   @Yvonne

   Vindt ik ook duurt echt lang iedereen verveelt zich hele dag thuis niks te doen ben al kotsbeu om langer thuis te blijven wanneer dit stopt

  • Hhabiba

   @Fatima
   duaas aan Allah vragen hopelijk verhoord Allah jou duaas.

  • TTheo

   @Yvonne
   Ja hoor dat zal zeker gaan gebeuren, de grote vraag is echter hoe lang dat zal gaan duren en dat is vooral voor de risicogroepen van groot belang.

 • TTrudy

  Hoi, ben 63 en vrouw.
  Ik lig nu al 12 dagen in bed
  De eerste 2 dagen met verhoging tot max 38,6
  Daarna steady op 36,5
  Na bezoek aan huisarts: longen schoon, zuurstof in bloed okay, bloeddruk okay.
  Ben alleen maar moe, misselijk, geen smaak, geen geur en al 4 kg kwijt van een normaal gewicht.
  Af en toe hoest ik, het zit wel los, geen droge hoest.
  Herkent iemand dit en ……… ….. is hier al iemand van herstelt❓

  • MMarcel

   @Trudy. Herkenbaar. Ik nu al 18 dagen. Eerste dage. Koorts tot 38.2 en ‘s nachts rillerig wakker. Daarna dus al een dag of 14 erg moe en als ik even een uurtje wat meer doe, aankleden vaatwasser uit en inruimen etc. Dan ben ik weer doodop en buiten adem als ik een trap op loop. Gaat heel langzaam beter, maar ik ben er nog niet.

  • YYassine

   @Trudy

   Beste Trudy,

   Maak je niet druk. Hoogstwaarschijnlijk een griep waar je aan lijdt. Wat jij nu 12 dagen ervaart, heb ik al een paar keer bijna 3 weken gehad. Je voelt je inderdaad heel vermoeid en zelfs even naar de keuken lopen maakt je bekaf. Ik raad je aan om veel knoflook en gember te eten(het versterkt je immuunsysteem en reinigt je lichaam) en probeer veel thee(zonder of heel weinig suiker) te drinken. Rust vooral goed uit en kleed je zelf 24/7 dik aan. Je dient de ziekte namelijk uit te zweten. Voor de rest: stress niet, dat maakt het nog erger dan het is.

   Beterschap!

 • Mm. a.

  Ik wil even reageren op de app die ze willen invoeren. Zodat dat je gewaarschuwd word dat je een besmet persoon gepasseerd hebt. Je kan natuurlijk ook een app realiseren dat de besmette mensen een sein kunnen geven aan de passerende mensen. Ook beter voor de privacy van mensen.

 • HHarma

  Te gek dit … een 107 Jarige Vrouw genezen van Corona!!!!
  WAUW!

 • AAndré

  Het is fijn dat er ook positieve berichten zijn Ik wens iedereen heel veel sterkte

  • HHarma

   @André, dank je wel

 • AAlbertine Bosselaar

  L.S., Fijn dat er wat uitgebreide info te vinden is over Covid-19. Het meest merkwaardige vind ik het volgende en daar kan ik maar geen informatie over vinden. Misschien dat jullie kunnen helpen. De genetische code van Covid-19 is in januari 2020 vrijgegeven door Chinese wetenschappers. Inmiddels weten we dat China nou niet bepaalde de meest betrouwbare bron is t.a.v. gegevens en informatie. Om een virus te bestempelen als ‘virus’ moet je het eerst isoleren, daarna inspuiten bij een ander, die moet ziek worden en dan moet het opnieuw getest worden en geïsoleerd. Pas dán heb je de genetische code. Dit kost aanzienlijk tijd, maar toch had China in een maand tijd de code. Het eerste ‘Coronageval’ in Nederland was in maart 2020. Is inmiddels de hierboven onderzoeksmethode gevolgd in Nederland en komt men uit op dezelfde genetische code of heeft men Chinas informatie overgenomen en op basis daarvan beleid uitgestippeld?

 • Kklaas

  heb vandaag als experiment boodschappen gedaan met een mondkapje en dat viel tegen.
  Erg warm en benauwd, je gaat al gauw door je mond ademen achter het kapje. Dit was een ffp2 kapje met ventiel, dat goed afsluit op de huid.
  Ooit gekocht voor verf schuren.
  Heb het simpel ontsmet in bak met heet water en zeep en een drup bleekmiddel. Afspoelen en buiten laten drogen.

 • JJan

  Misschien verdwijnt het virus, nu we zomerse temperaturen gaan krijgen. Maar zet dan niet de airco aan, want dan kan het virus overleven.

  • Sstefan

   @Jan nee warmere temperaturen werken niet. in landen zoals Thailand en Indonesië verspreid het virus ook snel ondanks dat het daar 40 graden is.

 • MMarjolein

  Hoi, ik heb een vraag. Mijn moeder heeft ernstige corona symptomen. Is getest en heeft het. Haar zuurstof in het bloed was vorige week steeds te laag. Toen kreeg een zuurstof apparaat thuis (in quarantaine). Eerste dagen zat de zuurstof op 1 liter. 2 dagen later op 2 liter. Vrijdag op zaterdagnacht werd ze ernstig benauwd. Ik heb 112 gebeld. Zij gaven haar tijdelijk een mondkapje om het zuurstofgehalte in het bloed van 89 naar 94 te krijgen. Ze ligt sindsdien in het ziekenhuis. Niet op de IC. Maar de Covid afdeling. Ze begint weer zin te krijgen in tv kijken etc. Ze heeft malaria medicatie gehad maar dat sloeg niet aan. Ze heeft ook last van het hart. Maar dit zuurstoftekort lijkt door de corona te komen. Ze is in 1 nacht deze week van 6 liter zuurstof via, de neus naar 15 liter via een mondkapje gegaan. Toch krabbelt ze lichamelijk op. Koorts is weg. Artsen snappen het niet. Ik zoek een oplossing via allerlei wegen. Wil iemand zijn kennis met mij delen. Zodat ik eventuele suggesties kan voorleggen. Zou het ook kunnen dat ze nu echt het hoogtepunt van de corona, heeft gehad? Mijn vader overleed 16 maart jl. aan deze ziekte. Daarna werd mijn moede een week later ziek en was al getest en had corona. Ze had geen hoestklachten, geen benauwdheid destijds, alleen griepklachten, erg lusteloos, misselijk, soms overgeven, en koorts, soms 38,5, soms, heel soms 39, 6. Nu dus in het ziekenhuis en in principe al 2 weken of 2,5 week ziek. Kan dit nog precies nakijken mocht het handig zijn. Iemand die mij kan helpen
  Alle hulp is welkom, gezien ze anders misschien overlijd, maar ik hoop dat het nu weer de beterende kant op gaat…

  • HHarma

   Hallo Marjolein,

   Gecondoleerd met je Vader, wens jou en je Moeder heel veel Sterkte en Kracht toe ben geen arts en ik hoop dat iemand jullie helpen kan……een hele dikke knuffel!!!
   Ga voor jullie duimen dat het goed komt. XXX

  • WWendy

   @Marjolein Gecondoleerd met het verlies van je vader. Ik hoop dat het met je moeder de goede kant op gaat nu. Wat een angst en onzekerheid voor jullie. Heel veel sterkte❤️

  • YY

   @Marjolein
   Wat verschrikkelijk voor uw vader , moeder en Uzelf uiteraard
   .Hoe gaat het nu met U,

 • LLouise

  Ik hoop[ dat we met zn allen hiervan leren dat we de dieren met resp[ect moeten behandelen. Het is de zoveelste keer dat we door dieren geïnfecteerd worden. Laten we alsjeblieft minder of geen vlees gaan eten. Ik besef heel goed dat veel mensen gewoon vlees willen, dat is nu eenmaal zo. als men dan vlees wil eten doe dat dan alleen van dieren die respectvol geleefd hebben en vervolgens ook met respect vervoerd en geslacht zijn. Voor zover je dat respectvol kunt noemen. Ik weet zeker dat we daardoor met zn allen een stuk minder ziek zullen worden en de wereld wordt hierdoor ook een betere plek.

  • Rrob

   @Louise

   Sorry hoor, ja halen de diertjes er maar weer bij…

  • FFi

   @Louise

   Helemaal met je eens

 • GG.griffioen

  Fijn dit positieve nieuws

 • YYuri

  Is er geen goed nieuws meer te melden? Vast wel. Graag recente updates om de hoop levend te houden!

  • HHarma

   @Yuri

   Het is zondag vandaag…haha

 • Ggeorge

  De legers vochten overal in de wereld, nu klappen we voor mekaar om het virus te keren met hulp van alle hulpdiensten. Als we toch van plan zijn om om mensheid. D te beschermen en te genezen laten we de legers bijscholen naar hulpdiensten.dat scheelt heel wat geld in de schatkist en daarvoor kunnen we weer nieuwe medicijnen maken.

 • MM. Gorter

  Waar blijft uiteindelijk het coronavirus??

  • HHarma

   @M. Gorter

   Bij het andere griep gedoe M

 • WW & A

  Dat we dit ooit zouden meemaken. Bizar. Het lijkt wel of we in een hele slechte film zitten.
  Misschien een idee om met polsbandjes te werken. Iedereen een polsbandje met streepjescode waar primaire gegevens instaan. Besmet – zwart bandje. Besmet geen symtonen – rood. Genezen van corona – groen. (nog) Niet besmet geen bandje. Om dit te kunnen realiseren zou een supersnelle test op de markt moeten komen uitgevoerd door GGD. Misschien andere kleuren of volgorde gebruiken maar dat is aan de specialisten.

  • RRene

   @W & Misschien wil je dan ook speciale ingangen , zitplaatsen voor de verschillende kleuren. Oohh wacht even dat hebben we ooit al gehad, dat noemde men apartheid.

  • SSappa

   @W & A

   Ik dacht dat apartheid uit de wereld was. Wat een rare gedachte.

  • Jjoan

   @W & A

   uuuh net als als de jode ster!! stempel op plakken waar zijn we dan mee bezig sociaal moeten we zijn menselijk !

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.