Deze 5 punten veranderen aan je zorgverzekering (in 2021)

Deze 5 punten veranderen aan je zorgverzekering (in 2021)

Artikel door: Koen Kuijper - 5 reacties

Deze 5 punten veranderen aan je zorgverzekering (in 2021)

Tijdens Prinsjesdag (15 september), wanneer de Miljoenennota wordt gepresenteerd, worden de definitieve wijzigingen rondom de zorg en zorgverzekering voor 2021 bekend gemaakt. Denk daarbij aan belangrijke zaken, zoals de zorgpremie, zorgtoeslag en inhoud van het basispakket.

Zorgwijzer blikt alvast vooruit en maakt een opsomming van de vijf belangrijkste wijzigingen die er zo goed als zeker aan gaan komen.

1. Zorgpremie omhoog

De zorgpremie gaat in 2021 zo goed als zeker omhoog. Hoeveel is nog de vraag. Gezondheidseconomen gaan uit van zo’n kleine 150 euro per verzekerde, omdat er veel extra zorgkosten worden gemaakt vanwege het coronavirus. Ook de lonen in de zorg stijgen met ongeveer 3,3 procent. Die rekening moet ergens van worden betaald.

Volgens ex-minister van Rijn is die inschatting overdreven. Hij stelt dat de premie volgend jaar maximaal wordt gedempt en dat de extra coronakosten uit de staatskas en buffers van de verzekeraars worden betaald.

Vorig jaar steeg de premie met iets meer dan 2 euro per maand gemiddeld, hoewel mensen met een collectieve zorgverzekering hun premie soms met meer dan 7 euro per maand zagen stijgen.

Miljoenennota

In de Miljoenennota wordt de nominale rekenpremie bekend gemaakt. Deze vormt vaak een leidraad voor de uiteindelijke premie van de zorgverzekeraars. DSW is de eerste verzekeraar die de zorgpremie voor 2021 bekend maakt. Dit gebeurt traditiegetrouw de week na Prinsjesdag. De andere verzekeringsmaatschappijen volgen meestal pas in november.

Zorgtoeslag

Als de ziektekostenpremie omhoog gaat, zal de zorgtoeslag meestijgen voor de laagste inkomens. In de Miljoenennota staat een eerste inschatting van de zorgtoeslag in 2021. De exacte bedragen worden meestal begin december bekend, nadat alle verzekeraars hun nieuwe zorgpremie bekend hebben gemaakt.

2. Hogere inkomensafhankelijke bijdrage

Hoogleraar en gezondheidseconoom Wim Groot verwacht dat de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) ook gaat stijgen in 2021. Er is volgens hem structureel geld nodig om de hogere zorgkosten voor ziekenhuizen op te vangen.

De inkomsensafhankelijke bijdrage wordt bij werknemers ingehouden op het inkomen. Zelfstandigen, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden betalen een aparte heffing.

In 2020 bedraagt de werkgeversheffing 6,70 procent. De overige groepen, zoals ondernemers, betalen 5,45 procent.  

3. Aanvullende verzekering duurder?

Het ligt in de lijn der verwachting dat de aanvullende zorgverzekering in 2021 verder wordt uitgekleed. Het is een trend van de afgelopen jaren.

Steeds meer mensen zijn bewuster als het gaat om zorgkosten. Een groot deel van de Nederlanders sluit daarom alleen nog een aanvullende polis af als ze er qua vergoeding meer uit halen dan dat ze aan premie betalen. Dat is uiteraard verliesgevend voor de zorgverzekeraar, die genoodzaakt is om pakketten terug te schroeven in vergoeding of de premie te verhogen.

De kans is daarom erg groot dat er in 2021 opnieuw door verzekeraars wordt bezuinigd op de aanvullende pakketten om ze zo kostendekkend te maken.

4. Nieuwe dekkingen in basispakket

Het basispakket wordt in 2021 op een aantal punten uitgebreid:

Dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel

In 2021 komt er een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct.

Op dit moment geldt er voor deze zorg nog een subsidie via de gemeente.

Geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker

De geneesmiddelen Lynparza, tegen eierstokkanker en axicabtagene ciloleucel (Yescarta) tegen lymfeklierkanker worden aan het basispakket toegevoegd.

5. Geen eigen risico voor specifieke zorg

Voor vergoeding van zorg voor bepaalde groepen geldt straks geen eigen risico meer:

Donoren

Voor mensen die een orgaan bij leven doneren geldt in 2021 geen verplicht eigen risico meer. De overheid vindt het belangrijk dat donoren geen belemmeringen ervaren om een patiënt te helpen. Alle kosten die na donatie optreden, in verband met de donatie, worden uitgesloten van het eigen risico en volledig vergoed door de verzekeraar.

Slachtoffers seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld, die binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten. Zij hoeven hiervoor geen eigen risico te betalen. De overheid wil de drempel om hulp te zoeken zo laag mogelijk maken.

De vergoeding geldt overigens al vanaf 1 september dit jaar en geldt één jaar.

Bron

5 reacties

 • AAdje

  Volgens mij zijn er drie punten belangrijk om de prijs zorg te verlagen:
  1, zorgpremie inkomensafhankelijk maken.
  Vaste bedragen bruto :
  Tot 20.000
  20.001 – 35.000
  35.001 – 50.000
  Etc etc

  2. Lonen zorgsector redelijk maken.
  Nu: Revalidatie arts inkomen 9000,– bruto.
  Waarom niet 5000, bruto en 3.5% minder belasting voor de specialisten en verplegers.

  3. Normale prijzen voor uitvoering zorg.
  Vb van mezelf na hersenletsel:
  Ambulance 7 km naar ziekenhuis € 790,.-
  Ambulance 42km naar ziekenhuis € 790,-,
  Waarom dezelfde prijs.
  Blindedarm weghalen in Maastricht en Groningen, dezelfde handelingen 2750,-,
  verschil in prijs.
  Honderden vb. van.

 • PPeter

  Volgens het ad gaat het kabinet op prinsjesdag de zorgpremie voor volgend jaar bekend maken, lijkt er op dat het om 5 euro per maand gaat.

  Vaak is zelfs zo dat het kabinet altijd te hoog zit met die voorspelling, dus kans zit er toch goed in dat het nog minder word.

  Zorg econoom Wim Groot zat er niet eens bij in de buurt met zijn voorspelling.

 • PPeter

  @Adjudant jij bent een mooi voorbeeld waarom de zorgpremie volledig inkomensafhankelijk gemaakt moet worden, jij kan het missen, andere niet…

  @zorgwijzer niet alleen de minister zegt dat de hogere zorgpremie van 150 euro overdreven is, de dsw directeur had laatst ook duidelijk gemaakt dat die bedragen volledig onzin is, en dat de stijging die verwacht is, is gewoon een reguliere stijging als vorig jaar, dus weet niet waarom jullie contineu over 150 euro blijven doorgaan haha

  • MMe In Europe

   DSW nog steeds meest integere zorgverzekeraar.

 • AAdjudant

  Ben persoonlijk voorstander van een verhoging van de ziektekostenpremie om het personeel in de zorg een beter salaris te bieden…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.