Deze 7 medicijnen gebruiken we het meest

Deze 7 medicijnen gebruiken we het meest

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Deze 7 medicijnen gebruiken we het meest

Zo’n 11 tot 12 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen. Hieronder vallen zowel geneesmiddelen die door een arts worden voorgeschreven als zelfzorgmiddelen die je gewoon bij de drogist kunt kopen.

Volgens drugbank.com zijn er ruim 6.600 toegestane geneesmiddelen verkrijgbaar in talloze doseringen en toedieningsvormen.

Zorgwijzer heeft een overzicht gemaakt van de 7 meest gebruikte medicijnen, inclusief de kosten en zorgvergoedingen per middel.

1. Diclofenac

Diclofenac staat op plek 1 als meest gebruikte geneesmiddel in Nederland. De medicatie wordt voorgeschreven als pijnstiller met een ontstekingsremmende werking.

Diclofenac behoort tot de medicijngroep NSAID’s en wordt voorgeschreven onder verschillende merknamen, zoals Arthrotec (Pfizer), Voltaren (Novartis) of Voltarol (Novartis).

Een tabletje of capsule diclofenac met een dosering van 50 mg kost circa 60 eurocent, exclusief afleverkosten.

Wordt het vergoed?

Ja, diclofenac wordt vergoed via de basisverzekering, maar alleen op verwijzing van een (huis)arts. Daarnaast komen de kosten voor dit medicijn ten laste van het eigen risico.

2. Amoxicilline

Amoxicilline is het meest voorgeschreven antibioticum in Nederland en wordt gebruikt bij bepaalde infecties, zoals een blaasontsteking, oorontsteking of luchtweginfectie.

Het medicijn kan worden voorgeschreven onder verschillende merken, zoals: Amoxicilline, Amoxypen, Bactimed, Clamoxyl en Docamoxici.

De kosten van één Amoxicilline tablet (Sandoz) met een dosering van 500 mg kost 0,42 euro, exclusief afleverkosten.

Wordt het vergoed?

Ja, Amoxicilline wordt vergoed via de basisverzekering, maar je betaalt wel eerst je eigen risico.

Je haalt het middel meestal op bij de apotheek na een recept van de huisarts of specialist.

3. Omeprazol

Omeprazol is een veelgebruikt geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij maagklachten, zoals brandend maagzuur of maagzweren. Het zorgt ervoor dat de maag minder zuur aanmaakt.

De maagzuurremmer wordt meestal voorgeschreven onder de merknaam Losec, Losecosan of Losec-mups.

Een Losec mups tablet msr 10 mg van Astrazeneca kost 0,74 euro. Dit is exclusief de kosten voor het afleveren.

Wordt het vergoed?

Omeprazol wordt alleen vergoed via de basisverzekering bij chronische klachten. Hier is sprake van als de verzekerde volgens het voorschrift langer dan zes maanden op het geneesmiddel is aangewezen.

Als je voor de eerste keer een maagzuurremmer krijgt voorgeschreven, betaal je de eerste veertien dagen uit eigen portemonnee. Daarna worden ze vergoed en betaal je je eigen risico.

Bij niet-chronisch gebruik van Omeprazol betaal je de kosten voor dit medicijn zelf. Er zijn eventueel wel dekkingen mogelijk via een aanvullende verzekering.

4. Doxycycline

Doxycycline is een antibiotica dat net als Amoxicilline wordt voorgeschreven bij allerlei infecties, zoals een huidinfectie, longinfectie, maar ook bij acne of de ziekte van Lyme.

De medicatie is ontwikkeld door Pfizer en wordt verkocht onder de namen Monodox, Microdox, Doxy en Doxylin. Het middel wordt uitgegeven door verschillende farmaceuten, zoals Mylan, Teva, Aurobindo en Pfizer.

Een tablet Doxycycline van het merk Teva kost 0,45 euro, exclusief aflevering, bij een dosering van 100 mg.

Wordt het vergoed?

Ja, Doxycycline wordt vergoed via de basisverzekering, maar je betaalt wel eerst je eigen risico.

Je haalt het middel meestal op bij de apotheek na een recept van de huisarts of specialist.

5. Ibuprofen

Ibuprofen (brufen) is een veelgebruikt ontstekingsremmend medicijn (NSAID) dat wordt voorgeschreven bij pijn of koorts en om bepaalde ontstekingen te verlichten. Met name bij gewrichtspijn, kiespijn en menstruatiemiddel wordt het geslikt.

De pijnstiller is tot 400 mg per tablet vrij verkrijgbaar bij de drogist onder de merken:

  • Advil
  • Brufen
  • Dolofin
  • Nurofen
  • Nuprin

Twee strips Ibuprofen van 20 pillen kosten circa 2 euro bij de drogist, al kunnen de kosten sterk varieren, afhankelijk van het gekozen merk en de dosering.

Wordt het vergoed?

Ibuprofen wordt alleen vanaf een dosering van minimaal 600 mg vergoed via de basisverzekering. Dit kan alleen als er een doktersrecept is afgegeven.

Ibuprofen die je bij de drogist haalt, is niet gedekt via je zorgverzekering.

6. Metoprolol

De werkzame stof Metoprolol is een geneesmiddel dat de hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt. Het wordt dan ook vaak voorgeschreven bij mensen met een hoge bloeddruk.

Het medicijn staat ook wel bekend onder de naam Metoprololsuccinaat, Selokeen of Selokomb.

De kosten van dit middel zijn niet zo hoog en bedragen tussen de 5 en 40 eurocent per eenheid, afhankelijk van de dosering en toedieningsvorm. Hier komen nog afleverkosten bovenop.

Wordt het vergoed?

Ja, het medicijn Metoprolol wordt gedekt via de basisverzekering in vrijwel alle doseringen, mits het is voorgeschreven door een arts.

7. Salbutamol

Het middel salbutamol, vaak ook bekend als Ventolin, is een kortwerkende luchtwegverwijder. Het geneesmiddel ontspant de spieren en zorgt er voor dat je gemakkelijker kunt ademenen. Het wordt vaak voorgeschreven bij luchtwegaandoeningen, zoals astma, chronische bronchitis en emfyseem.

Het middel kan worden gebruikt als Diskus of Inhalator.

De kosten komen neer op circa 50 tot 90 eurocent per eenheid, exclusief afleverkosten.

Wordt het vergoed?

Ventolin (salbutamol) wordt vergoed vanuit het basispakket in verschillende doseringen. De kosten voor dit medicijn komen wel eerst ten laste van het eigen risico.

Kosten zorg apotheek

Naast het medicijn zelf betaal je ook kosten voor de zorg die apotheek levert. Dit is meestal een bedrag van rond de 7 euro.

Als je een medicijn niet eerder hebt gebruikt of als dit meer dan 1 jaar geleden is, liggen de kosten van de apotheek op circa 14 euro.

Deze kosten zitten hem in het feit dat de apotheek zorg levert, bijvoorbeeld door te overleggen met je arts of mondelinge of schriftelijke uitleg te geven over uw medicijn.

Preferentiebeleid

Voor iedere werkzame stof van een medicijn heeft een bepaalde fabrikant/farmaceut de voorkeur van de verzekeraar. Dat betekent dat middelen van een ander merk soms niet volledig vergoed. Dit noemt men ook wel het preferentiebeleid of voorkeursbeleid.

Zorgverzekeraars en polissen kunnen dus verschillen van elkaar als het gaat om de vergoeding van medicijnen.

Medische noodzaak

Soms is het gebruik van het preferente middel voor een patiënt niet medisch verantwoord. In het Besluit Zorgverzekering (artikel 2.8) staat dat de verzekeringsmaatschappij dan een middel moet vergoeden dat wel medisch verantwoord is, maar niet-preferent.

Dit kan worden duidelijk gemaakt als een dokter ‘medische noodzaak (MN)’ op het recept schrijft. De apotheker moet tevens toetsen of er inderdaad sprake van medische noodzaak is. Bij meningsverschillen kan de verzekeraar uiteindelijk beslissen of het gegrond is.

Als er een medische noodzaak voor een middel is, hoef de patiënt niet extra te betalen voor een niet-preferent merk van een werkzame stof. Het kan wel zijn dat de apotheker extra kosten moet maken.

Kijk voor vergoeding van een bepaald medicijn op medicijnkosten.nl.

Voor meer informatie over medicijnen kijk je op apotheek.nl of farmacotherapeutischkompas.nl.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.