Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie in 2021 met 78 euro. Daarmee komt de basisverzekering van de Schiedamse verzekeraar volgend jaar uit op 124,50 euro per maand.

De stijging van de premie bij DSW is meer dan de verhoging van de nominale premie die het kabinet in de Miljoenennota voorziet. Daarin wordt uitgegaan van slechts 59 euro premieverhoging per Nederlander.

DSW is net als andere jaren de eerste verzekeraar die de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt.

Oorzaak stijging

De woordvoerder van DSW geeft aan dat de premietoename vooral wordt veroorzaakt door de hogere lonen onder zorgmedewerkers. Die krijgen er dit jaar en volgend jaar ruim drie procent salaris bij.

Ook toenemend gebruik van dure medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker, zouden een oorzaak zijn.

Geen inzet reserves

Zorgverzekeraars zetten verder vaak een deel van hun financiële reserves in om de stijging van de zorgpremie het hoofd te bieden. Bij DSW gebeurt dat dit keer niet.

Gelet op de reservepositie van DSW is er geen ruimte de reserves in 2021 opnieuw af te bouwen.

Woordvoerder DSW

Vorig jaar werd er door DSW nog 2 euro per verzekerde per maand aan reserves ingezet om de premiestijging te drukken.

Dit verklaart direct het verschil met de lagere voorspelde premiestijging in de koopkrachtberekeningen van het kabinet in de Miljoenennota. Daarin wordt wel rekening gehouden met de teruggave uit de reserves van verzekeraars.

Corona

DSW houdt verder een slag om de arm als het gaat om de zorgkosten rondom corona. De verzekeraar geeft aan dat deze kosten in 2021 verder kunnen oplopen dan dit jaar het geval is.

De coronakosten werden deels gecompenseerd door het wegvallen van de reguliere zorg. Nu is afgesproken dat de reguliere zorg zoveel mogelijk doorgang zal vinden.

Woordvoerder DSW

Overzicht

Een overzicht van de DSW-premies in de afgelopen jaren en komend kalenderjaar:  

Ook bij het DSW-label InTwente gaat de premie in 2021 met 6,50 euro per maand omhoog. Dit is officieel nog niet bekend, maar ligt wel in de lijn der verwachting. InTwente biedt exact dezelfde basis- en aanvullende verzekeringen aan als DSW.

IJkpunt

Het verleden toont aan dat de premie van DSW vaak een ijkpunt vormt voor alle grote verzekeringsmaatschappijen, zoals Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Zij volgen hoogstwaarschijnlijk in november pas met hun nieuwe zorgpremie voor 2021.

Eigen risico

DSW biedt één basisverzekering aan: een combinatiepolis, waarbij men gedeeltelijk vrije keuze heeft uit zorgaanbieders. Hiervoor hanteert DSW een eigen risico van 375 euro, in plaats van de standaard 385 euro. Het eigen risico kan naar wens gespreid worden betaald in tien termijnen van 37,50 euro.

Lees ook: Welke zorgpolissen zijn er?

Een vrijwillige verhoging van het eigen risico, met stapjes van 100 euro, is ook een optie. De korting die wordt geboden op de basispolis is maximaal 19,50 euro per maand bij een eigen risico van 875 euro.

Aanvullende zorg

Pas later dit jaar maakt DSW de premies van haar aanvullende verzekeringen bekend.

DSW heeft waarschijnlijk vier aanvullende pakketten in 2021:

  • AV-Compact
  • Av-Standaard
  • AV-Top
  • AV-Student

Wat ga jij betalen in 2021?

Ben je niet bij DSW verzekerd en wil je weten wat jij in 2021 gaat betalen aan zorgpremie voor je basisverzekering? Houd ons premie-overzicht dan goed in de gaten. De deadline voor het bekendmaken van de definitieve premie ligt op 12 november.

Met name de kleinere verzekeringslabels zullen tot het allerlaatste moment wachten en daarmee proberen net wat goedkoper te zijn dan de ander.

Na het verstrijken van de deadline heb je zo’n zeven weken om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.