Dit vergoedt je zorgverzekering bij corona

Dit vergoedt je zorgverzekering bij corona

Artikel door: Koen Kuijper - 12 reacties

Dit vergoedt je zorgverzekering bij corona

Het coronavirus houdt ons nog steeds bezig. Bij veel mensen ontstaat er onduidelijkheid over de vergoeding vanuit de zorgverzekering in geval van corona.

Want wat dekt je zorgverzekering eigenlijk als je Covid-19 onder de leden hebt of klachten hebt die daarop lijken? Denk aan een coronatest of zorg die nodig is als men ziek wordt tijdens een vakantie in het buitenland.

Om je vooruit te helpen, bespreek ik in dit artikel de belangrijkste zaken rondom corona en je zorgverzekering.

Coronatest

Heb je milde gezondheidsklachten die passen bij de symptomen van corona, zoals koorts, hoesten, keelpijn of een neusverkoudheid? Dan is het belangrijk dat je jezelf laat testen bij de GGD. Je hoeft hiervoor niet eerst langs de huisarts.

Voor het maken van een afspraak bij de GGD bel je het landelijke nummer: 0800 – 1202, bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Hou je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Het afnemen van een coronatest in Nederland is gratis via je Nederlandse zorgverzekering. Je betaalt ook geen verplicht of vrijwillig eigen risico.

Huisarts

Het kan ook zijn dat je de huisarts bezoekt in verband met medische klachten of dat de huisarts bij je thuis komt. Ook die zorg wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico, ook niet voor een coronatest die bij je wordt afgenomen.

Ziekenhuis

Bij ernstigere klachten van Covid-19 kan het zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor extra zuurstof of in het ergste geval aan de beademing.

Zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door je basisverzekering, maar je betaalt wel het eigen risico van ten minste 385 euro. Ook voor een coronatest die vanuit het ziekenhuis is aangevraagd, betaal je jouw eigen risico.

Zorg in het buitenland

Ben je in het buitenland en raak je besmet met het coronavirus of heb je klachten die horen bij Covid-19? Laat je dan testen door contact op te nemen met de lokale gezondheidsdienst. Hou je verder aan alle maatregelen die in dat land gelden. Reizen is pas weer toegestaan 24 uur nadat je klachten voorbij zijn. De terugreis naar Nederland dien je dus eventueel uit te stellen.   

Op de website Nederlandwereldwijd.nl lees je meer over de reisadviezen per land.

Als je op reis te maken krijgt met het coronavirus ben je via jouw basis zorgverzekering gedekt. Wel betaal je eerst je eigen risico.

De buitenlanddekking geldt alleen voor spoedeisende hulp, bijvoorbeeld als je te maken hebt met ernstige klachten, zoals benauwdheid of hoge koorts. Verder dekt je basisverzekering alleen de kosten voor zorg die in Nederland gebruikelijk zijn. Je betaalt het verschil in kosten zelf als een bepaalde behandeling in het buitenland duurder is dan die in Nederland.

Een optie is om je aanvullend te verzekeren voor medische kosten. Dit kan via je zorgverzekeraar of door een aparte reisverzekering af te sluiten.

Let op: de dekking van je aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kan verschillen als je in een land bent met code oranje of rood.

Code groen of geel

Bij code groen zijn er geen veiligheidsrisico’s. Bij geel zijn die er wel. Het is dan belangrijk dat je hier alert op bent. In een land met code groen of geel ben je gewoon verzekerd voor spoedzorg via je basisverzekering.

Is de behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan kunnen deze extra kosten worden afgedekt met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking voor medische kosten. Je krijgt dan alles vergoed. Met een reisverzekering betaal je soms zelfs geen eigen risico, afhankelijk van je verzekeraar.

Je bent ook gewoon (aanvullend) verzekerd conform de polisvoorwaarden als je in een gebied bent waar ineens code oranje geldt, terwijl het nog geel was toen je erheen ging. Wel is het zaak dat je het gebied verlaat zodra dat kan.

Code oranje of rood

Bij code oranje zijn de veiligheidsrisico’s in het betreffende land groot. Het wordt dan sterk afgeraden om te reizen als dit niet noodzakelijk is. Bij rood geldt dat reizen zelfs gevaarlijk is en dit sterk wordt afgeraden.

In landen met code oranje of rood ben je wel vergoed voor spoedeisende zorg via je basisverzekering, maar meestal niet via je aanvullende verzekering of reisverzekering.

Dat betekent ook dat je de hoge kosten voor repatriëring naar Nederland zelf moet bekostigen als er wat gebeurt en dit nodig is. Hetzelfde geldt voor extra kosten die je moet maken doordat je vanwege de coronamaatregelen in het land langer in je vakantiehuis moet verblijven.

Verder: als je terugkeert uit een land met code oranje of rood dien je direct na thuiskomst twee weken lang in thuisquarantaine te gaan.

Verzekeringsverklaring

Als je op reis gaat naar het buitenland wordt door de lokale overheid of reisorganisatie soms gevraagd om een verzekeringsverklaring te overhandigen in een andere taal. Hier moet op staan dat je verzekerd bent voor de kosten van een behandeling in verband met het coronavirus.

Je kunt een verzekeringsverklaring meestal online aanvragen via de ‘mijn’-omgeving van je zorgverzekeraar.

Non-covid verklaring

Sommige landen eisen dat je een non-Covid verklaring afgeeft bij aankomst. Je dient deze zelf te verkrijgen tegen betaling en wordt niet vergoed via je zorgverzekering.

Het is niet mogelijk om een non-Covid verklaring te krijgen via de GGD.

Zorg na corona

Sommige voormalig coronapatiënten krijgen te maken met langdurige klachten zoals:

 • Vermoeidheid en conditieverlies
 • Verlies in spierkracht
 • Benauwdheid

Sinds kort hebben zij zes maanden recht op een extra vergoeding vanuit de basisverzekering, namelijk voor herstelzorg.

Dit omvat:

 • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
 • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

Voor deze zorg betaal je alleen eerst je eigen risico. Je kunt aanspraak maken op deze zorg als je thuis ernstig ziek bent geweest als gevolg van corona of in het ziekenhuis hebt gelegen. Je hebt voor vergoeding van deze extra zorg wel een indicatie nodig via een arts. Dit kan een huisarts zijn of medisch specialist.

Mondkapjes

Mondkapjes kunnen bescherming bieden op plekken waar het niet mogelijk is om voldoende afstand tot elkaar te houden.

Mondkapjes worden echter niet gedekt via je basis- of aanvullende zorgverzekering. Je zult deze zelf moeten aanschaffen.

12 reacties

 • AArnold

  Als ik door het vaccin ernstige bijwerkingen krijg worden die zorgkosten dan ook vergoed ?

 • CCaren

  Mijn dochter wordt op 17 mei in het buitenland (Leuven) geopereerd. Van tevoren moet zij en haar begeleider (ik) 7 dagen in quarantaine en op dag 1 en dag 7 getest worden. Dit moet een PCR test zijn en de uitslag van de laatste test mag niet ouder dan 24 uur zijn.
  Wordt dit vergoed als ik deze tests in Nederland laat doen?

 • GGiezen Robert

  De Nederlandse overheid en zorgverleners zijn nonprofessionals.
  Zij willen alle loyatliteit van hun bevolking krijgen maar het mag niets kosten.
  Ik schaam mij diep om Nederlander te zijn en gelukkig woon ik er niet.

  Een oneliner die van toepassing is op beide organisaties is “Ja zeggen en Nee doen.”

 • RROLAND van Helden

  Als ik verplicht word tot een pcr-test om de franse grens te kunnen passeren op weg naar huis, kan ik de kosten daarvan dan declareren?

 • JJacqueline post

  Goedemiddag.
  Ik heb een vraag over vergoedingen omtrent Corona virus , mocht je daar ziek worden en op een IC terecht komen, worden Deze dan vergoedt? Ik heb een uitgebreide reisverzekering naast de basis verzekering

 • AAnoniem

  Wordt een coronatest vergoed als je een Duitse zorgverzekering hebt?

 • EE. Sijtsma

  Als ik met de camper naar Portugal wil, wij hebben ons eigen huis bij ons en zijn niet afhankelijk van andere personen. In Portugal hebben we een grote camperplaats en op dit moment is er in de Algarve geen gevaar. Het gaat dus om de doorreis.

 • NNicole Jansen

  Stel dat je naar je 2de verblijf in Spanje gaat en wordt daar ziek (niet corona gerelateerd)maar wel ziekenhuisopname of je loopt en botbreuk op is dit dan wel vergoed door je ziektekostenverzekering?

 • AAzam

  L.S.,
  Ik heb een thuiszorgorganisatie en heb recentelijk meerdere cliënten onderworpen aan een COVID-19 Immuniteitstest. Kunnen de cliënten mijn factuur voor het testen bij de zorgverzekeraars declareren?
  Ik hoorde via een relatie dat de zorgverzekeraars ca 50% van de kosten vergoedt. Indien dit klopt dan weet ik dat meerdere cliënten in de test geïnteresseerd zijn.

 • LLiefst anoniem

  Op dit moment hen ik covid-19 met milde klachten. Echter merk ik dat traplopen al moeilijker gaat. Ik ben een copd patiënt. Ben thuis dus lig niet in ziekenhuis met covid-19. Begrijp ik nu goed dat vergoedingen niet voor mij gelden omdat ik niet ernstig ziek ben??

 • DDhr.R. van den Bergen

  Geachte Redactie Zorgwijzer,
  Betreft. Coronatest vergoeding Zorgverzekeraar

  Vraag 1
  Een gezin vader moeder met 2 kinderen gaan naar Griekenland op vakantie.
  Zij moeten vooraf zich laten testen om het land binnen te komen.
  Kunnen deze kosten verhaald worden op a) hun zorgverzekeraar of
  op ) hun reisverzekering?
  Vraag 2
  Indien niet, kunnen ze dan deze kosten op voeren als ziektekosten
  bij het invullen van hun Inkomstenbelasting 2020?

  • RRedactie Zorgwijzer

   @Dhr.R. van den Bergen

   1) Nee, deze kosten kunnen niet worden verhaald bij de zorgverzekeraar en waarschijnlijk ook niet via een reisverzekering, al zou u daar naar kunnen informeren bij uw verzekeraar.

   2) Daarvoor kunt u hier kijken: https://www.zorgwijzer.nl/faq/aftrekbare-zorgkosten

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.