Dit vergoedt je zorgverzekering voor plastische chirurgie
Er worden jaarlijks vele honderdduizenden plastisch chirurgische ingrepen uitgevoerd in Nederland. Soms is de behandeling cosmetisch en soms juist medisch noodzakelijk. Dit is bepalend voor vergoeding via de zorgverzekering.
De kosten voor plastische chirurgie wordt namelijk in bepaalde situaties vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Hier zijn wel specifieke voorwaarden aan verbonden.
Ben je voor 2021 op zoek naar een zorgverzekering die plastische chirurgie vergoed?
Lees dan snel verder.
Medisch noodzakelijke ingrepen
Voor plastische chirurgie dat een medisch doel heeft, zijn er diverse mogelijkheden voor vergoeding vanuit het basispakket.
Drie voorbeelden van plastisch chirurgische ingrepen die medisch noodzakelijk (kunnen) zijn en kunnen worden vergoed via je basisverzekering.
Let op: een verwijzing van de huisarts is geen bewijs voor medische noodzaak.
1. Ooglidcorrectie
De basisverzekering dekt de kosten voor een ooglidcorrectie als er sprake is van een gezichtsveldbeperking vanwege verslapping of verlamming van het bovenooglid.
Een oogarts in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum stelt vast of er sprake is van een verslapping, verlamming of beperking van het gezichtsveld.
De totale kosten voor een ooglidcorrectie liggen rond de 800 tot 1400 euro. Let er wel op dat je jouw eigen risico eerst zelf betaalt. Een onderooglidcorrectie wordt niet vergoed via de zorgverzekering, omdat dit cosmetisch is.
Bij een paar verzekeraars zijn er aanvullende dekkingen mogelijk voor een bovenooglidcorrectie. De voorwaarden zijn dan minder streng dan die bij de basisverzekering.
2. Borstverkleining
Een borstverkleining wordt vergoed door de basisverzekering bij lichamelijke klachten, zoals pijn in rug en/of schouders. Daarnaast worden er criteria gesteld aan de minimale borstomvang en het BMI. Zo moet je een gezond gewicht hebben (BMI lager dan 30).
Verder moeten andere oorzaken voor de pijnklachten worden uitgesloten en hebben andere therapieën (zoals fysiotherapie) niet voldoende effect (gehad).
Voor een borstverkleining betaal je altijd eerst je eigen risico.
3. Aangeboren afwijkingen en misvormingen
Plastische chirurgie die is bedoeld om een aangeboren misvorming of afwijking te corrigeren wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Denk aan:
- Lip-, kaak- of gehemeltespleten (hazenlip)
- Misvorming van het benig aangezicht
- Geboortevlekken
- Woekering van bloedvaten of bindweefsel
Ook bij een vastgestelde transseksualiteit is er een dekking mogelijk om de primaire geslachtskenmerken te corrigeren.
Twijfel je of jouw gewenste behandeling wordt vergoed? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
Cosmetische ingrepen
Als het uitsluitend cosmetisch is, wordt plastische chirurgie niet gedekt door je basisverzekering.
Voorbeelden van cosmetische behandelingen die niet worden vergoed via de zorgverzekering:
- Liposuctie: wegzuigen van onderhuids vet
- Een borstvergroting (behalve bij een platte boezem)
- Een facelift
- Neuscorrectie (tenzij er een functiebeperking is)
Je zult de kosten voor dergelijke behandelingen zelf moeten betalen.
Psychische klachten?
Veel Nederlanders ondervinden psychische klachten, bijvoorbeeld vanwege te kleine of te grote borsten, een iets scheve neus of een andere afwijking.
Helaas weegt dit normaliter niet mee in het kader van een vergoeding via de zorgverzekering. Zelfs een rapport van een psycholoog telt niet mee in de beslissing of iets wel of niet wordt gedekt.
Om voor vergoeding van de zorgverzekering in aanmerking te komen moet er dus echt sprake zijn van een medische noodzaak, bijvoorbeeld een functiebeperking, zoals moeite met de ademhaling of pijnklachten.
Aanvullende verzekering
Er zijn een aantal verzekeraars die vanuit hun aanvullende pakketten een vergoeding bieden voor plastisch chirurgische ingrepen die niet door de basisverzekering worden vergoed:
Verzekeraars | Dekking |
---|---|
CZ | Correctie flaporen bij kinderen (eenmalig) |
De Amersfoortse | Flapoorcorrectie en behandelingen van plastisch chirurgische aard als er sprake is van een aantoonbare lichamelijke functiestoornis of als er sprake is van verminking |
De Friesland, Interpolis, Prolife en Zilveren Kruis | Correctie flaporen bij kinderen |
HEMA | Correctie flaporen bij kinderen |
IZA, IZZ, UMC, United Consumers, Univé en VGZ | Correctie flaporen bij kinderen |
Nationale Nederlanden & OHRA | Correctie flaporen kinderen en volwassenen (eenmalig) |
National Academic en Promovendum | Correctie flaporen bij kinderen |
ONVZ, PNOzorg en VvAA | Correctie flaporen bij kinderen en plastische chirurgie bij bepaalde aantoonbare lichamelijke functiestoornissen |
Salland & Zorgdirect | Correctie flaporen bij kinderen |
Zorg & zekerheid | Kortingsregeling of correctie flaporen (max. 500 euro) tot leeftijd 15 jaar |
Let op
Niet ieder pakket van de bovenstaande verzekeraars biedt een vergoeding voor plastische chirurgie. Het gaat vaak om de duurdere pakketten.
Raadpleeg de polisvoorwaarden of website van de verzekeraar voor de exacte vergoeding. Een overzicht van verzekeraars staat op Zorgwijzer.
J Jamila
Wil je een geslachtsverandering dan vergoeden alles, maar heb je als vrouw psychische problemen door bijv. te kleine borsten of te grote neus dan kan je het bekijken. Gestoorde wereld leven we in vol onrecht…..
N Nicole
@Jamila
Jij hebt echt geen idee….. Doe maar ssssst
A Amanda Hemmen
Ik wil graag reageren , waarom wordt een rhinophyma behandeling niet vergoedt? Ik lijdt enorm en het is ook nog eens een medische aandoening door rosacea, mijn neus wordt groter en groter en ik kan bijna niet meer ademen, doordat er steeds meer weefsel op de neus en in de neus wordt aangemaakt. Ik slaap niet meer, functioneer ook niet, ik lijdt enorm psychisch eronder, ik kan niet meer naar mezelf kijken, en heb geen geld om een plastisch chirurg te betalen, ik weet t niet meer, ik leef in een hel met deze neus die mijn gezicht vervormd, en ook nog pijn geeft en geen adem