Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten bij overstappen zorgverzekering 2021

Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten bij overstappen zorgverzekering 2021

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten bij overstappen zorgverzekering 2021

Moet jij halsoverkop nog overstappen van zorgverzekering voor 2021 net als honderdduizend andere Nederlanders? Maak dan geen overhaaste keuzes. Maak een goede vergelijking tussen verschillende zorgverzekeringen en neem de voorwaarden goed door, voordat je de knoop doorhakt.

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je op het allerlaatste moment een verkeerde beslissing neemt. Om je te helpen hebben we de drie meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet.  

We komen direct ter zake.

1. Een collectieve zorgverzekering afsluiten

Deze fout wordt helaas door heel veel mensen gemaakt.

Hoe zit dat?

  1. Via je werkgever of sportvereniging krijg je een ogenschijnlijk aantrekkelijk aanbod bij een specifieke zorgverzekeraar.
  2. Als jij je zorgverzekering in 2021 bij hen onderbrengt krijg je zelfs een korting op de premie van je basis- en aanvullende verzekering. Klinkt goed toch?
  3. Het probleem is dat de korting die wordt geboden vaak door jezelf wordt betaald. Dat komt omdat de korting wordt gegeven op een verzekering die van zichzelf al duur is.

In de meeste situaties is het voordeliger om over te stappen naar een individuele zorgverzekering die volledig is toegespitst op jouw eisen.

Stap nu over van zorgverzekering (2021)

Kijk ook altijd goed naar de voorwaarden. Misschien geldt er voor de verzekering die je kiest wel een medische selectie of wachttijd.

2. Betalen voor zorg die je niet gebruikt

Honderdduizenden Nederlanders betalen premie voor zorg die zij niet of nauwelijks gebruiken. Ze spekken de verzekeraar, maar declareren zelf vrijwel nooit iets.

Weggegooid geld. Als je vrijwel nooit van aanvullende zorg gebruik maakt, is het veel voordeliger om iedere maand wat geld apart te zetten en daarmee bepaalde kosten te betalen, zoals een chiropractor, fysiotherapeut of een nieuwe bril.

Thomas van Campenhout (Zorgwijzer)

Om deze fout nader toe te lichten, hebben we een handig voorbeeld.

Voorbeeld

Onlangs spraken we Marianne (van 59 jaar oud). Ze heeft naar eigen zeggen een goede zorgverzekering bij Zilveren Kruis. In haar polis zitten onder andere zeer ruime vergoedingen voor:

  • Kraamzorg
  • Alternatieve zorg, zoals acupunctuur en regressietherapie
  • Brillen en lenzen
  • Anticonceptie (de pil het het spiraaltje)

Marianne gaat echter al sinds 2016 niet meer naar fysiotherapeut of een alternatief genezer. Daarnaast heeft ze de overgang al gehad, dus anticonceptie en kraamzorg is compleet overbodig. Haar ziekenhuisbehandelingen en medicatie worden gedekt door haar basisverzekering.

Ik vraag me nou eigenlijk af waar ik al die jaren voor heb betaald. Alle belangrijke zorg, zoals de medicijnen die ik gebruik, vallen allemaal onder mijn basisverzekering. Ik ben verzekerd voor dingen die ik niet helemaal niet gebruik.

Marianne

Naar schatting heeft Marianne vier jaar lang maandelijks zo’n 25 tot 35 euro aan premie betaald voor een pakket dat ze niet of nauwelijks heeft gebruikt. Omgerekend heeft ze al bijna 1.600 euro aan premie betaald. En daar heeft ze 127 euro aan vergoedingen voor gebruikt.

Marianne heeft toch maar besloten om voor 2021 te switchen naar alleen een basisverzekering.

3. Het hele gezin op dezelfde zorgverzekering zetten

Als je deze fout maakt, gaat je dat een hoop geld kosten.

We leggen je graag uit hoe dat zit.

Hoewel alle basisverzekering ongeveer dezelfde zorg dekken, ligt dat bij een aanvullende verzekering of tandartsverzekering anders. Die verzekeringen zijn afgestemd op je persoonlijke eisen.

Als je iedereen in je gezin op dezelfde manier verzekerd, hou je geen rekening mee met de individuele eisen en wensen.

Bijvoorbeeld:

  • Vader heeft een kronen nodig wat een paar honderd euro gaat kosten
  • Moeder gaat zo’n 30 keer per jaar naar de fysio
  • Dochter (21) wil een dekking voor het spiraaltje
  • Zoon (18) heeft nooit zorgkosten, hij kan besparen met een hoog eigen risico

Voor ieder van deze vier situaties komt een andere zorgverzekering als goedkoopste naar boven, blijkt uit onze vergelijking. Door voor elk van hen een aparte zorgverzekering te kiezen, bespaart dit gezin meer dan 600 euro op jaarbasis.

Maak daarom per gezinslid een aparte vergelijking.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.