Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars

Artikel door: Bart Koenraadt - 20 reacties

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars

DSW is dit jaar verkozen tot de best beoordeelde zorgverzekering van Nederland. De verzekeraar scoort op Zorgwijzer een 8,7 op basis van 790 beoordelingen. Ook vorig jaar won DSW, toen nog met een 8,5 als cijfer.

Op de tweede plaats staat Stad Holland, die is gelieerd aan DSW, met een 8,7 op basis van 106 beoordelingen. De top 3 wordt gecomplementeerd door Pro Life (onderdeel van Achmea) met een score van een 8,4.

Dit blijkt uit de ruim 14.400 reviews die zijn geplaatst op Zorgwijzer, verdeeld over 40 labels.

Top 5

Bezoekers van Zorgwijzer kunnen de zorgverzekeraars beoordelen op de volgende vier onderdelen: zorgpremie, service, zorgkeuze en dekking.

Van alle 40 verzekeraars en labels zijn dit de vijf best beoordeelde per 2020, inclusief de scores per onderdeel:

#Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1DSW (8,7)8,48,88,88,6
2Stad Holland (8,7)8,19,09,08,7
3Pro Life (8,4)7,98,68,68,3
4Ditzo (8,3)8,58,38,77,9
5ONVZ (8,2)7,28,48,88,3

Tip: bovenstaande zorgverzekeraars met elkaar vergelijken op basis van prijs, inhoud en kwaliteit? Maak dan hier eenvoudig een zorgvergelijking.

Net als vorig jaar komt DSW als beste uit de bus. De verzekeraar wordt vooral gewaardeerd om zijn klantvriendelijkheid, transparantie en communicatie. Ook de uitbetaling van declaraties is vlot, zeggen veel klanten.

Ook Stad Holland en Pro Life hebben een officiële plek in de top 3 weten te bemachtigen. Bij Stad Holland hebben klanten veel lof voor de uiterst goede service en de uitgebreide dekkingsmogelijkheden. Pro Life wordt gewaardeerd voor haar christelijke waarden en normen en goede wachtlijstbemiddeling.

Kleine verzekeraars doen het goed

Slechts één van de vijf best beoordeelde verzekeraars, namelijk Pro Life, is onderdeel van een groot concern. Dit label behoort bij Achmea dat een marktaandeel heeft van 28,1 procent.

De vier andere verzekeraars uit de top 5 zijn een stuk kleiner. DSW heeft een marktaandeel van slechts 4,2 procent. ONVZ en a.s.r., waar Ditzo onder valt, behoren tot de kleine verzekeraars en hebben ieder een marktaandeel van slechts 2,4 procent.

We merken dat veel kleine verzekeraars al jaren bovengemiddeld presteren op het gebied van service. DSW, Stad Holland, ONVZ en Ditzo geven het goede voorbeeld.

Kennelijk is er bij de kleinere labels meer ruimte voor persoonlijke aandacht en klantgerichtheid. Het is dan ook geen verrassing dat kleine verzekeraars ieder jaar marktaandeel wegsnoepen bij de grote jongens.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Wat betaal je voor kwaliteit?

De grote vraag voor de consument is natuurlijk of de hoge beoordeling van de vijf verzekeraars zich ook standaard vertaalt in een hoge premie.

Voor een deel is dat inderdaad het geval. Zo kost de basisverzekering van Stad Holland maar liefst 133 euro per maand bij 375 euro eigen risico. Ook DSW is niet goedkoop: 124,50 euro. Bij Ditzo ben je aanzienlijk goedkoper uit.

De basispremie van deze verzekeraars zijn in 2021:

 1. DSW: € 124,50
 2. Stad Holland: € 133,00
 3. Pro Life: € 120,95
 4. Ditzo: € 109,85
 5. ONVZ: € 134,50

Ben je ook op zoek een goed beoordeelde en goedkope zorgverzekeraar? Lees dan eerst de vijf belangrijkste aandachtspunten.

Nederlanders tevreden

Over het algemeen zijn de meeste Nederlanders overigens zeer tevreden over hun zorgverzekeraar, getuige het gemiddelde cijfer van 7,7 op basis van 14.404 reviews. Dat verklaart ook waarom jaarlijks maar zo’n 1 miljoen mensen overstappen van zorgverzekering en het grootste gedeelte al jaren honkvast zit bij dezelfde verzekeraar.

Ook de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland – waar 85 procent van Nederland is verzekerd – worden goed beoordeeld:

#Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1CZ (7,8)7,28,18,07,8
2Menzis (7,6)7,07,87,87,5
3Zilveren Kruis (7,5)6,97,97,87,5
4VGZ (7,3)6,87,57,67,4

Zilveren Kruis is door bezoekers van Zorgwijzer het meest aantal keer beoordeeld. De verzekeraar heeft al 1.674 reviews op haar naam staan. VGZ heeft er 1.516 en CZ en Menzis hebben ieder 1.350 reviews.

Grootste daler

Toch zijn er ook verzekeraars die minder goed presteren. Zo scoort de slechtst beoordeelde verzekeraar van 2020 een 5,8 op basis van 345 reviews. Het gaat hier om PMA, dat in feite een zorgcollectief is voor Menzis-verzekerden.

Afgelopen maanden regende het klachten bij dit label, waardoor het klantcijfer tussen september en november daalde van een 7,7 naar een 5,8.

Over het onderzoek

 • De genoemde klantcijfers dateren van 01-12-2020.
 • Alleen verzekeraars met minimaal 100 beoordelingen zijn meegenomen in dit onderzoek.
 • Beoordelingen zijn verzameld tussen 2013 en 2020.
 • Verzekeraar Stad Holland scoort net als DSW een 8,7, maar DSW komt als winnaar uit de bus vanwege het fors hogere aantal reviews.

20 reacties

 • GG. Groot

  Ik heb een vraag. Wie heeft ervaring met een goede verzekering die niet steeds de medicijnen door een andere fabrikant laat aanbieden ivm kostenbesparing. Ben zelf nl. zeer gevoelig voor bijwerkingen en krijg steeds problemen bij de apotheek bij het ophalen van de medicijnen omdat de verzekering dat zo voorschrijft.

 • NNico

  Mijn keuze voor DSW .. lang geleden;
  De collectiviteitskorting die periodiek wordt onderhandeld kost onnodig geld voor een verzekeraar. Bovendien is het niet eerlijk tegenover mensen die hiervoor niet in aanmerking (kunnen) komen. Gelukkig kan nu bijna iedereen wel ergens korting krijgen. Maar waarom spelen we dit spelletje eigenlijk?
  Na al die jaren bij DSW ben ik heel tevreden over vergoedingen, uitleg en bereikbaarheid. Hoewel de vergoeding voor een bril echt te kort schiet.

 • KKorenberg

  Eigenlijk zou ik weleens willen weten wat de beste internetpolis is en waarom. Dus een top 5 internetpolissen. Ik ben momenteel voor 2021 overgestapt van Ohra naar Bewuzt omdat het mij aanzienlijk scheelt in de premie. Je weliswaar een naturapolis hebt maar de restitutiepolis alleen voor de basisverzekering geldt en de belangrijkste zorg bij mij vergoed word. Bril spaar ik zelf bij elkaar gezien de vergoeding maar 1x per 2 a 3 jaar is en het mij anders 60 euro per maand scheelt wanneer ik bij Ohra was gebleven.

 • WWillianne

  de reden dat PMA zoveel klanten heeft verloren is omdat zij al jaren aan het eind van het jaar € 33,00 of ‘n cadeau aanboden met ‘n waarde tot soms wel € 60,00 of met bijbetaling nog wel duurder ook. Dit hebben zij plots zonder enige kennisgeving gestaakt. Daar kwamen de mensen pas achter toen zij voor 2020 weer ‘n cadeau wilden uitzoeken! de commentaren op de site van PMA zijn danook niet mis……………… mijn ervaring is dat PMA alléén voor de collectiviteitskorting (ook al minder) is en later (overigens ook zonder enige kenbaarheid) dus elk jaar dat aanbod had. ik had eerst gewoon met Menzis te maken en ben later “overgestapt” op PMA voor die korting ( € 15,00). daarmee heb ik mijn aanvullende verzekeringen opgeplust van verzorgd 2 naar 3 (nu € 30,00 verschil). ik ben over zowel PMA als Menzis heel trevreden, maar heb géén voordeel meer aan PMA en kan die nu dus wel skippen.

 • SSieders

  ik ben al jaren verzekerd bij het Zilveren Kruis. Is misschien iets duurder, maar heb nog nooit problemen gehad. Toen mijn man 7 jaar geleden overleed in Spanje hebben zij samen met de reisverzekering (ook Achmea) alles geregeld. De kinderen konden overkomen. Heb geen rekening gezien. Perfect.

  • GGeorge

   @Sieders, iets duurder kan boven gemiddeld zijn. Leuk dat u kan dat veroorloven. Opmerkelijk dat hun contract is automatisch op 16 December zwijgend vernieuwd en niet op 01 Januari. Dat is bijzonder. Als je een goedkopere verzekeraar tussen 17 December en 31 December wil, dan heb je 2 verzekeraars rijker gemaakt. Even wachten daarna op geld terugstorten op je rekening…..

 • IIapre

  Ben van cz naar vgz verhuisd omdat ik bij cz niet míjn bril vergoeding in kan inzetten apart had bij cz 50+ wat duurder waar mijn bril vergoeding in zat en 50+ van cz eruit gezet waar mijn bril vergoeding inzat dat wist ik niet we zullen zien volgend jaar bij vgz

 • GGerrit Van geest

  Ik ben mijn hele leven 64 jaar verzekerd bij dsw
  Super goede service ik ga daar nooit weg
  Ben er heel mijn leven tevreden

  • LLisa van der Gaag

   @Gerrit Van geest
   Ook wij zijn al sinds mensenheugenis bij D.S.W. verzekerd en ben ook heel tevreden over service en benadering

 • JJacqueline Budding

  Zilveren Kruis is voor mij het yzeren kruis geworden. Slechte informatie via ondeskundig personeel. Worden steeds duurder en helpen je zo slecht. Niet te geloven wat een verschrikkelijk beleid voeren ze daar.

  • AA. Secretaris.

   @Jacqueline Budding
   Idem!

  • MMarco

   @Jacqueline Budding

   Volledig eens. Klantenservice van lik me vestje.

  • GGeorge

   @Jacqueline Budding,
   let op zwijgende verlenging van het contract!
   Op 16 December het is zo gebeurd.
   Op 27 December vliegen uw geld van uw rekening af.
   Met terugstorten duurt nog paar dagen. Precies om in het spagaat met volgende verzekeraar te komen.
   “Klantenservice “ is klachten service geworden. En daar we zijn een nummer en een template letter voor hun.
   Het is triest geworden!

 • WWim Sanders

  Basispremie, maar wat betaal je als oudere met een extra pakket voor fisio en tandheelkunde incl. speciale ingrepen. Als AOWer betasl ik dan ook het eigen risico in 10 termijnen. Wat wordt dan de maandelijkse kosten???
  Ik vi d vergeli j ken zo ontzettend moeilijk!

 • CCiska

  Ik ben super blij met VGZ denkt en werkt fijn mee, zelfs met medicijnen die in Nederland niet meer te verkrijgen zijn, door die te vergoeden uit het buitenland. Kwa premie ligt t alkemaal bij elkaar. Een klant vriendelijke ziekenfonds

  • FFreek

   @Ciska
   Het enige waar ze niet meedenken is het innen van de premie. Dit heeft een vast dag bij VGZ en daar kan niet vanaf geweken worden. Dus iedere maand de premie laten storneren.

 • JJan Ouderkerken

  Wat fijn tot de beste te horen DSW. GEFELICITEERD ..En wat
  Zijn wij blij met deze Goede Zorg verzekering
  Al van het begin bij deze verzekering …. Nooit spijt gehad ..

 • MMarianne Zevenhoven-van Egmond

  Correctie op het verplicht eigen risico bij Stad Holland, dat is namelijk € 375,= ipv € 385,=

  • KKoen Kuijper

   @Marianne Zevenhoven-van Egmond

   Dank. Dit is aangepast.

  • NNick85

   @Koen Kuijper

   Ook bij DSW is het verplichte eigen risico €375.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.