Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2021

Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2021

Artikel door: Koen Kuijper - 58 reacties

Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2021

Waar vind je voor 2021 de goedkoopste basisverzekering? De hoogte van de premie is één van de belangrijkste redenen om over te stappen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Terwijl er natuurlijk nog legio andere factoren meespelen, is een goedkope zorgverzekering vinden voor veel Nederlanders ieder jaar een terugkerende zoektocht.

Tip: kijk niet alleen naar prijs, maar ook naar dekking en reviews. Op Zorgwijzer kun je eenvoudig en snel je zorgverzekering vergelijken.

In dit artikel som ik de 5 goedkoopste basisverzekeringen op in 3 verschillende situaties. Namelijk met een laag en hoog eigen risico, en tot slot de goedkoopste restitutiepolissen van 2021.

De trend van de afgelopen jaren is dat steeds meer Nederlanders kiezen voor alleen een basisverzekering en de aanvullende verzekering links laten liggen. De belangrijkste zorg wordt namelijk standaard vergoed vanuit het basispakket, zoals de huisarts, medicijnen en ziekenhuiszorg.

Hoog eigen risico

Het eigen risico van de zorgverzekering is te verhogen naar maximaal 885 euro. Hiervoor krijg je een premiekorting terug die kan oplopen tot maximaal 26 euro per maand, ofwel 312 euro op jaarbasis. Zo’n 15 procent kiest voor een verhoogd eigen risico.

De top 5 goedkoopste zorgverzekeringen zien er dan zo uit:

#VerzekeraarNaam polisPremie
1ZekurGewoon Zekur€ 85,95
2ZiezoZieZo Selectief€ 87,25
3Jaaah.Jaaah basis€ 89,00
4ZiezoZieZo Basis€ 90,25
5UnivéZorg Select€ 90,90

Check hier de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.

Laag eigen risico

Het overgrote deel (zo’n 85 procent) van de Nederlanders sluit nog steeds een zorgverzekering af met het standaard eigen risico van 385 euro. Dan ziet de top 5 er iets anders uit, namelijk:

#VerzekeraarNaam polisPremie
1ZekurGewoon Zekur€ 105,95
2ZiezoZieZo Selectief€ 109,25
3DitzoGoede Keuze€ 109,85
4UnivéUnivé Zorg Select€ 110,90
5BewuztBewuzt Basis€ 110,90

Goedkoopste met vrije zorgkeuze

Ben je meer op zoek naar een basisverzekering met volledige vrije zorgkeuze, dan is een restitutiepolis mogelijk wat voor jou. Hiermee kun je terecht bij vrijwel alle ziekenhuizen en zorgverleners in Nederland voor een volledige vergoeding. De premiestijging is in 2021 procentueel het hoogst voor dit type polis.

Dit zijn de top 5 goedkoopste resitutiepolissen bij een eigen risico van 385 euro:

#VerzekeraarNaam polisPremie
1United ConsumersUC Eigen Keuze€ 125,59
2ZekurGewoon Zekur Vrij€ 126,75
3OHRAOHRA basisverzekering€ 126,75
4UMCUMC Eigen Keuze€ 127,64
5ZorgDirectZorgDirect Basisverzekering€ 127,68

Overstappen?

Je kunt tot en met 31 december over stappen van zorgverzekering, waarbij je huidige polis automatisch voor je wordt opgezegd. Daarvoor hoef je niets zelf te doen. Tevens is het goed om te weten dat je altijd na je overstap nog 14 dagen bedenktijd hebt, om je keuze te annuleren. Dit kan zonder opgave van reden.

Verder is het goed om niet alleen naar prijs te kijken, maar ook naar de dekking, voorwaarden en beoordelingen. Dit alles kun je gemakkelijk en snel vergelijken middels de zorgvergelijker van Zorgwijzer.

58 reacties

 • EEsther

  Hahaha GOEDZO @Joop

 • DDirk

  Verzekeringen is dat je solidair bent. Dus je betaalt met z’n allen voor allen. En mopperen helpt niet.Het is nu veel gemopper maar van gezond leven is nooit iets terecht gekomen Dan moet je ook niet vreemd op kijken dat je er later de vruchten van plukt. Je moet dankbaar zijn dat er hier een redelijk zorgstelsel is. Ga anders naar Iran lof een Afrikaans land. Dat is pas piepen.
  Maar het is nog steeds zo de grootste roepers hebben nooit nagedacht om aan een gezonde levensstijl te doen. Pech kan je hebben,maar je kan er ook zelf veel aan doen

  • JJane Doe

   @Dirk Waarom Nederland maar altijd weer vergelijken met de “lowest common denominator”? Je wilt toch dat het Nederlandse zorgstelsel beter wordt een niet steeds maar slechter? Vergelijk Nederland liever met landen die het beter doen, leer van hen, en kijk hoe we ons systeem kunnen aanpassen om ook zo goed te kunnen presteren.

  • SSladjan

   @Jane Doe hehe, gelukkig zijn nog steeds mensen in NL die logisch denken

 • JJan Bathoorn

  Tekst klopt niet “ De 5 goedkoopste zorgverzekeringen moet zijn de 5 minst dure zorgverzekeringen “.

 • NNico

  Ik gebruik nagenoeg geen zorg dus kies ik voor een hoog eigen risico. Niemand verplicht je iets, maar dat de keuze er is, is wel fijn.

 • RRien Klaassen

  Eigen risico voor iedereen gelijk. Weg met de kortingen bij verhoging van eigen risico. Dat is ondermijning an het solidariteitsprincipe. Beter nog… Eigen risico afschaffen en premie gekoppeld aan (begrensd) inkomen. Weg met het neoliberale wensdenken, dat concurrentie de zorg verbetert en leidt tot kostenbeheersing.

  • MMarja

   @Rien Klaassen
   Premie niet over begrensd inkomen over het hele inkomen!! Krijg elk jaar teveel betaalde premie terug zo dom dit!!
   Ontvangen ook hun bonus en vakantiegeld over hun hele salaris!! Hoezo solidair zoals Rutte zegt!!

  • SStefan

   @Rien Klaassen Dan ook stoppen met de zorgtoeslag! 🙂

  • MMarcus van der Voorn

   @Rien Klaassen
   Helemaal mee eens. Gezondheidszorg is een universeel recht geen consumptiegoed c.q. privilege.

  • JJoop

   @Rien Klaassen Door te betalen voor een verzekering voldoe je per definitie aan het solidariteitsbeginsel. Je moet echter alleen verzekeren wat nodig is. Of verzeker jij een oude auto ook all risk omdat zo solidair is?

 • SSan

  Corona crisis en wij burgers moeten boeten voor alle klappen die er gevallen zijn, zorg omhoog boodschappen omhoog letterlijk alles omhoog, er zijn veel mensen die t minder hebben en die gaan dit enorm voelen, het nieuwe normaal zeg ik maar zo!

 • JJJohannn

  Jeetje mensen wat piepen we allemaal! Heel de wereld is tegen jullie de zorggaat omhoog..en iedereen heeft het gedaan… De minister,koningshuis bla bla bla, wees een dankbaar dat je zorg kan krijgen….en ben je hier niet tevreden ga lekke emigreren naar afrika, betaal je geen zorgpremie maar of de gezondheidszorg net zo goed is vraag ik me af. Kortom zeik niet zo!

  • BBen

   @JJohannn
   Ga lekker zelf naar Afrika.
   Ik heb daar niets te zoeken of verloren.
   En ja we betalen met zn allen veel te veel.

  • LLevu

   @JJohannn

   Nou Johan
   Zoals vele zeggen idd wij moeten boeten wat de regering en koningshuis kapot heeft gemaakt zoals contenu geld naar andere landen sturen ziekenhuizen sluiten dat moeten wij maar weer op gaan hoesten?
   Betalen we al niet genoeg?
   Zoals bij jou kerst kan jij alles goed betalen en missen vindt je het niet zonder waar je hard voor gewerkt of nog werkt weer in kan leveren ik vindt dat de regering is aan de eigen mensen moeten gaan denken en niet alle potten leeg stelen om geld naar ándere landen te blijven geven als beter hun hersenen hadden gebruikt was en had dit allemaal gehoeven in mijn ogen zijn de regering en koningshuis de grootste criminelen dieven en oplichters en moordenaars van Nederland
   Wordt tijd dat er is iets aan gedaan wordt

  • YYazz

   @JJohannn
   Eens Johann, wij wonen in een veilig land, goed georganiseerd, iedereen heeft onderdak en eten, en medische zorg, ook als je geen baan hebt en niets (kunt):bijdraait, rookt overgewicht hebt of anders ongezond leeft. En ja: daar moet door iedereen voor betaald worden!

   Inderdaad mensen, volg het nieuws! Wat een ellende aan oorlogen etc!!!

  • RRiet

   @Yazz

   Wij hebben het goed in Nederland te eten schoon drinkwater warmte een dak boven ons hoofd ziekenzorg zo erg is het toch niet dat we anderen lande helpen.Ik vind dat wij veel te veel klagen en alleen maar meer en meer willen en dat de ziekenzorg omhoog gaat zo wat dan doe je nog maar ff met de bank die nog wel een paar jaar mee gaat en dan spaar je iets langer voor die nieuwe (dit is maar een voorbeeld)

  • JJane Doe

   @Riet Het is niet erg als we daadwerkelijk andere mensen helpen een robuuste, onafhankelijke samenleving op te bouwen. Het is wel erg wanneer we ons belastinggeld gebruiken om illegaal oorlog te voeren in andere landen (Irak) en/of die te destabiliseren (Syrië, Venezuela, etc.) — zodat er nog meer vluchtelingen-migranten ons land binnenkomen — onder de noemer van “hulpgelden”.

  • SSladjan

   @Jane Doe
   Al weer ben ik mee eens.

  • Rrob

   @Riet
   niet als de andere landen die we helpen in principe rijker zijn dan de nederlanders zoals italie bijvoorbeeld

  • IIna

   @JJohann
   Bla bla bla, jij ja.

 • LLucas

  Waarom betalen als je ook naar Amerika kan emigreren

 • Ppeter

  Van een zorgstelsel die aan elkaar hangt is het wel vreemd dat gezonde mensen tot wel 26 euro per maand aan korting krijgen voor een hoger eigen risico, ik vraag mij serieus af, wat de gemiddelde prijs van een natura polis zoi zijn als we al die kortingen zouden afschaffen, nu kunnen gezonde mensen zelfs geld verdienen met de zorgtoeslag, dat lijkt mij een vreemde situatie

  • JJolande

   @peter
   Hoezo gezonde mensen zijn goedkoop uit, ik heb de extra verzekering nodig en mijn eigen risico neem ik het hoogste, zo kan ik het ook nog betalen

 • HHans

  Ik als gay zijnde moet ook betalen voor de kraamzorg, hallo kinderen zullen er bij mij zeker niet komen. Laat ons terug gaan naar het systeem van vroeger in mijn ogen veel beter

  • TThea

   @Hans
   Ook ik heb die zorg niet nodig. Gezien mijn leeftijd. Maar ze leggen het zo uit dat jij mededrager bent voor al die anderen .

  • RRaymond

   @Hans

   Je hoeft niet perse gay te zijn om niet zwanger te kunnen worden als man. #JustSaying

  • Hheerlijke reactie!

   @Raymond

  • JJane Doe

   @Raymond Je kunt als man toch sowieso niet zwanger worden? Of hebben we het hier over FtT?

 • KKoos

  Vroeger had je particuliere zorgverzekering (als je boven een loongrens uit kwam moest je particuliere verzekeren) en de ziekenfondsverzekerden
  De particuliere verzekerden zijn minder premie gaan betalen en
  De ziekenfondsverzekerden meer

  • JJohan slijkhuis

   @KoosToen ik nog particulier verzekerd was betaalde ik veel minder.

 • RRonald

  De zorg had nooit geprivatiseerd moeten worden, daardoor is het peperduur.

  • JJane Doe

   @Ronald +1 Mee eens.

 • MMichael

  Gewoon allemaal hetzelfde betalen. Is niet moeilijk, ik betaal ook voor iemand die zwanger is. Dat geld kan gebruikt worden voor andere en heb jezelf ook de vruchten van als andere dat doen. Je hebt je gezondheid niet helemaal zelf in de hand. Nu is het alleen maar echoisme van de mensen, ja maar ik ben nooit ziek en ga daar niet voor betalen. Wees blij dat je nooit ziek bent. En als je wel ziek word gaan ze janken en willen ze meteen geholpen worden maar niet willen betalen.

  • JJoyce

   @Michael

   Als je chronisch ziek bent en daardoor een heel klein inkomen hebt is het alles behalve leuk als je, je scheel betaald aan je zorgverzekering. Ik heb gelukkig het nu financieel een ietsie pietsie breder, maar heb helaas jaren gehad dat 1/4 van mijn maand inkomen op ging aan de verzekering en vervolgens mag je nog dood leuk bij betalen voor de medicatie en therapieën omdat het maar gedeeltelijk of niet vergoed wordt.
   En ja er zijn daarvoor vaak potjes bij de gemeente maar om daarvoor in aanmerking te komen moet je aan veel eisen voldoen, voldoe je er aan 1tje te weinig dan heb je hele dikke pech en moet je zelf betalen of zoals sommige gemeentes hebben kun je een gemeente polis afsluiten maar ondertussen is die duurder dan als je zelf alles uit gaat zoeken.

   Met dit geprivatiseerde systeem wordt je letterlijk gestraft voor het feit dat je ziek bent ook als je hier niks aan kan doen. Dat is waar veel mensen over klagen niet over het feit dat de rekeningen gewoon betaald moeten worden.

  • XX

   @Michael

   Dankjewel. Dit vind ik nu compassie en meedenken, en na veel bagger te hebben gelezen, als o.a. ik maar gezond moet leven, zelf ook in de hand (kriebels van, rook en drink niet en probeer met de pijn te bewegen etc). Mn man heeft niet veel zorg nodig. Zorg NL is goed, kan beter en slechter. Ik loop tegen muren aan en bureaucratie maar er is zorg, en en ben bewust ook landen helemaal geen vangnet. Ja denk ook sommige die het heel goed hebben, verschillen arm en rijk te groot zijn, maar niets and met zorg te maken. Ik betaal meer want verbruik volledige eigen risico alsmede zorg die niet vergoed wordt, alsmede zorg ondersteuning die niet vergoed wordt. Geen probleem mee, hoort erbij en is niet anders. Zoals een ander misschien meer betaald en niets heeft, maar wees dan gewoon dankbaar dat je geen lijdensweg hebt. Want ik zou graag al mijn gezondheidsproblemen, mijn rugzakken overdragen aan iemand anders als dat kon, alsmede zelfs denk is leven zo nog wel waard. Maar ik vecht nog, hopende op betere balans, pijn en leven. Laten we niet klagen, wees blij dat er zorg is. Veel verzekeringen, keuze goedkoper uitkomen door eigen risico omhoog te doen, die keus heb ik niet, maar accepteer ik. Keuze beperkt zkh aanbod of volledig wat al scheelt. Ja kan beter, maar ook slechter, maar is dat niet met alles? Dank Michael dat je ook aan mensen denkt die niet gekozen hebben om zorgpotje te gebruiken maar gewoon nodig hebben.
   O ja, ik betaal ook voor iemand die zwanger is en wordt ondanks vrouw nooit zwanger, nou en. Gaat om hulp die je kan krijgen als het nodig is. En al groot verschil tussen rond 86 of 126 euro p.m. betalen. Anders dan Joyce ben ik wel bewust dat met klein inkomen en chronisch ziek het lastig is, zelf chronisch ziek en arbeidsongeschikt. Maar bewust ondanks bureaucratie en alles moeizaam, wel vangnet (uitkering) en minder keuze en afwegen welke hulp of therapie dan iemand met ruime portefeuille maar zo is dat nu eenmaal. Alles kan beter en slechter. En Joyce, juist Michael komt voor ons op, geen problemen mee betalen. Jouw issue is waar, maar heeft niets met opmerking van Michael van doen.

 • JJohan

  De hele zorgverzekering is 1 grote zwendel. Voor de gewone burger gaatn de kosten om hoog. Wij krijgen goedkopere medicijnen toe gediend wat niet werkt. Laten ze de Oranjes maar eens pakken. Die krijgen steeds meer geld bij,krijgen de beste medicijnen en de besye artsen en komen niet op een wachtlijst te staan. Die gasten kust de burger heel veel geld. Dat hoeft niet ook niet,afschaffen het koningshuis. Dan kan de zorg ook weer goedkoper.

  • GGitta

   @Johan
   Helemaal mee eens ! Schande die Oranjes en ieder jaar hogere premie voor de burger en nu laatste jaren ook nog torenhoge ‘ eigen bijdrage ‘ koningshuis zijn parasieten ..krijgen alles in schoot geworpen ..betalen geen belasting ..en staan boven ons ? Van ons geld !!

  • JJoke

   @Johan het is een verdienmodel smerige zwendel

  • PPatricia

   @Johan
   Helemaal eens Johan!! Als je ziek bent geworden het zoals ik(MS) ben geworden in 2019..wordt je soort van gestraft en moet je dokken.. Dokken en nog eens dokken.. Grrrr

 • JJohn Delwel

  Al jaren verbaas ik mij over het bedrag, van de zorgverzekeraar en en het eigen risico, en er totaal niet naar de verhoudingen wordt gekeken of je 3x modaal hebt of een uitkering, misschien een idee als een soort rekening rijden, betalen naar km,of inkomen in dit geval , zou het voor mij beter voelen !

  • MMaria

   @John Delwel
   Er wordt zeker wel iets gedaan met deze inkomensverschillen. De compensatie kun je aanvragen bij de belastingdienst en heet zorgtoeslag. Deze is inkomensafhankelijk. Hoe hoger het inkomen, hoe lager of geen zorgtoeslag. Met een maximum van €104,–

  • LLuc

   @John Delwel
   De zorg wordt uit 3 potjes betaald. De eerste is de zorgpremie uit dit artikel, die is voor iedereen in principe gelijk. De tweede is via de inkomensafhankelijke zorgbijdrage. Deze is dus afhankelijk van je inkomen: hoge inkomens betalen meer. De derde pijler is via de algemene belastingen. Hoge inkomens betalen meer belasting. Alle drie deze potjes dragen ongeveer gelijk bij aan de totale zorgkosten. Dus 2/3e is inkomensafhankelijk, 1/3e niet.

 • MM.vdh

  Waarom kun je het niet gewoon bij jezelf of je eigen wensen en behoeften houden zonder anderen omlaag te halen of irrelevante zaken te gaan benoemen als politieke voorkeur. Buiten dat het een ontzettend zwak argument is en je iemand kortzichtig in een hokje duwt komt het ook nog redelijk stompzinnig over. Laat een ander in de waarde en respecteer waar andere mensen tegenaan lopen. Het is voor de meeste mensen een enorme schep geld elke maand, en niemand gebruikt alles van de polis.

  • EErica Gielstra

   @M.vdh
   Wij worden niet in onze waarde gelaten!! Ons wordt niets gevraagd. Wij moeten betalen.en vooral niet zeuren.

 • MM.vdh

  Weet je wat ik altijd zo jammer vind. Er zijn altijd weer mensen die over de rug van een ander gelijk moeten krijgen. Die er vanuit gaan dat iedereen het wel kan betalen…. Of dat iedereen hetzelfde wil of nodig heeft. Ik begrijp die tunnelvisie niet. Hou het bij jezelf en je eigen wensen en behoefte

 • TTheo Cornelissen

  Ik word zo moe van de zoektocht naar de goedkoopste! Gezondheid is geen persoonlijke verdienste. Als je de geboortezorg er uit gooit omdat je toch geen kinderen meer krijgt, vergeet je de gemaakte kosten van je eigen geboorte. En ook als je op jonge leeftijd geen fysiotherapie denkt nodig te hebben, moet je niet verwachten dat je op je zeventigste uitgebreid nabehandeld kunt worden. Oftewel, terug naar solidariteit en alle kosten delen!

  • JJos

   @Theo Cornelissen

   Dit is wel een hele bouten reactie, ik heb bij mijn huisdieren verzekering ook de module castratie er uit gegooid.. ik betaal al genoeg voor al onze ongewenste nieuwkomers. Vind dit heel raar. Ga lekker vragen of jij dubbel mag betalen. Zeker een groen links stemmer.

  • NNick85

   @Jos
   Als jij niet wil mee betalen aan wat een ander nodig heeft, en de ander niet aan wat jij nodig hebt, wordt het alleen maar duurder voor wat je wél nodig hebt.

  • SSimone

   @Jos wat een afschuwelijke reactie: ” ik betaal al genoeg voor onze ongewenste nieuwkomers” . Wat bent u een afschuwelijk mens. En nee ik ben niet links! Ik ben een fatsoenlijk mens en mensen die moeten vluchten zijn bij mij welkom! Ik hoop ook welkom te zijn als ik ooit moet vluchten.

  • IIneke Vos

   @Simone
   Dat ben ik helemaal eens, ongewenste nieuwkomers, wat een rot opmerking. Laten wij blij zijn dat we niet hoeven te vluchten.

  • RRona

   @Jos das een goed antwoord.hahaha

  • NNick85

   @Theo Cornelissen
   Is dat niet deels persoonlijke verdienste? Hebben we niet zelf ook een grote verantwoordelijkheid voor onze gezondheid? Roken, drinken, drugs, ongezond/te veel eten, weinig bewegen, etc. Welvaartsziekten.
   Ik ben het met je eens dat we met elkaar vóór elkaar de lasten moeten dragen hoor. Maar wanneer gaan we ‘s meer de verantwoordelijkheid bij onszelf leggen?

  • DDanny

   @Nick85
   In theorie heb je gelijk, in de praktijk is eigen verantwoordelijkheid nogal lastig en het is ook niet altijd een vrijwillige keuze. Wie je vader en moeder zijn en hoe je opgroeit, hebben grote invloed voor keuzes op latere leeftijd.

  • LL. Wieringa

   @Theo Cornelissen

   Helemaal mee eens!

 • DDewan

  Welke zorgverzekeraar vergoed alle originele medicijnen?

  • CClaudia

   @Dewan
   Vrije keuze zorgverzekeraars zoals ONVZ, DSW, PNO, DITZO.. ik werk in de apotheek. Tegenwoordig moet je bij originele medicatie wel eerst zelf betalen in de apotheek en dan zelf declareren bij de verzekering.. Ook hier wordt de zorg en flexibiliteit helaas minder..

  • FFrank

   @Claudia

   Volgens mij klopt dit niet. Ook een restitutie verzekering hanteert een voorkeursbeleid medicijnen ik lees dat bv op de site van OHRA.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.