Einde collectieve zorgverzekering nabij?

Bart Koenraadt 6 reacties

De collectieve zorgverzekering wordt binnenkort opnieuw onder de loep genomen door de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, en het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In deze nieuwe evaluatie wordt vooral gekeken in hoeverre dit type verzekering op zorginhoudelijk gebied bijdraagt. Hierover bestaan bij de overheid namelijk sterke twijfels.

De collectieve korting zou door veel verzekeraars worden ingezet als marketinginstrument. Het is daarom niet ondenkbaar dat de collectieve verzekering op termijn wordt afgeschaft of dat kortingen op de basisverzekering niet langer worden toegestaan.

Ongewenst marketinginstrument

Het idee achter collectieve verzekeringen is dat verzekeraars voor bepaalde doelgroepen gericht zorg kunnen inkopen, waardoor de zorg voor die groep doelmatiger wordt. De besparing die dit kan opleveren, kan dan in de vorm van een korting worden teruggeven aan de verzekerde. Echter is hier in de praktijk geen sprake van.

Bruins zei vorig jaar al dat het mes in het enorme aantal collectieve verzekeringen moet. Volgens schattingen zijn dit er meer dan 50.000.

Het grote aantal polissen dat er nu is, draagt volgens de minister niet bij aan de transparantie voor de consument. “De korting die wordt gegeven is eigenlijk een soort van reclame of marketinginstrument. Zorginhoudelijk is er vaak geen verschil, en dat vind ik ongewenst”, stelt minister Bruins.

“Oneerlijk”

“Ook in 2020 lijken veel collectieve verzekeringen nog steeds op elkaar, maar verschilt de prijs voor de verzekerde. Dat is niet eerlijk”, stelt Koen Kuijper van Zorgwijzer. “Iedereen in Nederland zou recht moeten hebben hetzelfde aanbod basisverzekeringen. De kans dat de collectieve zorgverzekering volgend jaar gaat verdwijnen, lijkt mij daarom reëel”, aldus Kuijper.

Eerste maatregel van kracht

Een eerste maatregel ter afschaffing van de collectieve zorgverzekering werd begin dit jaar al van kracht: de collectieve korting op de basisverzekering ging omlaag van 10 naar maximaal 5 procent per polis.

Afdiz, de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs, vreest dat de korting per volgend jaar mogelijk helemaal gaat verdwijnen. Zo blijkt uit berichtgeving van de website Amweb.

De branchevereniging doet nog wel een poging om de collectieve basisverzekering te redden. Het vraagt adviseurs te helpen met de lobby door modeloverzichten van zorginhoudelijke afspraken op te sturen naar Afdiz, in de hoop daarmee de minister te overtuigen.

6 reacties

 • Aard

  Als iedereen eenzelfde percentage van zijn inkomen aan zijn/haar inkomen moest betalen aan zorgpremie, dan waren voor de laagstbetaalden geen toeslagen nodig.
  Het hele systeem moet op de schop en terug naar de tijd van voor Min. Hogervorst.

 • Ppeter

  En terecht dat hier eindelijk een einde aan word gemaakt. Het is toch te gek voor worden, dat iemand zonder collectieve basisverzekering moet betalen voor de korting van een ander!

  Dus afschaffen die handel, dan hoeft de zorgpremie volgend jaar weer niet omhoog.

 • GGunther

  Bij CZ is te al afgeschaft voor dit jaar te minst voor mensen de bij de WSW werken voor en minimumuitkering ( loon) onder de 1200 bruto verdienen.ik betaal nou 11,23 x 12 = 134,76 euro per maand aan mijne basisverzekering.
  50+ 1.75 X 12 = 21 euro
  Tandarts Collectief 3,07 X 12 = 36,84 euro
  samen is het 194,60 de ik elke maand mer betalen moet op mijn polis over 2020
  Ik betaal bij CZ over het helle jaar 2019 / 1882,20 euro + 385 eigen risico = 2267,72
  En voor dit jaar 2020 / 2063,40 euro + 385 euro eigen risico = 2448,40 euro
  en dit als chronische zieke eenverdiener alleenstaande zonder kinderen met en bruto inkomen van 1.199 euro netto Bruto 1285 euro. Ik ben echt woeden op het links kabinet Rutte en zorgverzekeraar CZ de mij echt kaal plukken waar ik naar aftrek van alle stevige lasten verhogingen elk jaar vasten nog maar 130 euro overhoud voor de heel maan te leven.

  • GGunther

   @Gunther
   Het wordt tij dat de basisverzekering weer Inkomensafhankelijke gemaakt worden maar dit leukt allen maar als volgend jaar maart op verkiezingsdag de PVV FvD SP 50+ en Partij van de Dieren tot 70% de grootste partijen worden als stemmers nou maar met verstand gaan stemmen en niet lui thuis zitten blijven hoe elke 4 jaar.

  • Hhar

   @Gunther

   Wat is 1200 euro bruto schandalig als met dit in de z.g. goede tijd verdiend.
   De AOW hetzelfde lot.
   Tamara van de akker(Capelle a/d Ijssel wil het als gestudeerde vrouw voor deze mensen no’g erger maken en minder dan het minimumloon laten verdienen. schandalig, terwijl zij juist meer geld moeten hebben om gewoon te kunnen leven.
   Maar deze vrouw heeft hier geen begrip voor en andere leden VVD ook niet, als zij het maar goed hebben.
   Wij huilen met u mee.

  • Hharry

   @Gunther

   Dat minim umloon moet in deze tijd met naar de 2.500 euro netto,

   Deze staat al jaaaaaren te laag. nu pas komenze er achter dat de salarissen te laag zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.