Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Artikel door: Koen Kuijper - 268 reacties

Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Een coronabesmetting zonder symptomen komt veel vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een reeks van nieuwe gepubliceerde onderzoeken.

Dit nieuws schept aan de ene kant hoop dat het coronavirus mogelijk minder dodelijk is dan uit de cijfers blijkt. Aan de andere kant is het ook slechts nieuws, want het is nu veel moeilijker om in te schatten wie wel of niet besmettelijk is.

Het maakt beslissingen om lockdown-maatregelen te versoepelen (of juist weer in te voeren) des te lastiger.

Onderzoeken

In diverse studies die asymptomatische Covid-19-gevallen bekijken, blijkt dat corona zonder symptomen onder 5 tot 80 procent gevallen voorkomt.  

Zorgwijzer stelde een overzicht samen met een aantal van deze onderzoeken:

Dorp Italië

Een belangrijke studie is die van Sergio Romagnani, hoogleraar klinische immunologie aan de Universiteit van Florence. Hij deed onderzoek naar het Italiaanse dorp Vo’Euganeo, 50 km ten westen van Venetië. Het stadje werd midden februari afgesloten van de buitenwereld, waarna het testen van alle inwoners begon. Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was.

Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel ‘een formidabele bron’ van besmetting vertegenwoordigden. Hij schreef daarom een open brief waarin hij pleitte voor het grootschalig te testen en het isoleren van asymptomatische gevallen.

Diamond Princess

Het Diamond Princess cruiseschip werd op 5 februari 2020 in quarantaine geplaatst nadat een voormalig passagier positief werd getest op het coronavirus.

Als gevolg daarvan werd er door onderzoekers een studie opgestart om het aandeel personen zonder symptomen in te schatten. Het zou gaan om passagiers en bemanningsleden die tot 20 februari 2020 aan boord waren.

De resultaten:

 • Van de ruim 3700 mensen aan boord werden er 3063 tests gedaan
 • 634 personen werden positief getest
 • Hiervan waren er 306 symptomatisch en 328 asymptomatisch (zonder symptomen)

Omdat de gerapporteerde asymptomatische gevallen bestaan ​​uit zowel ‘echte’ asymptomatische infecties als gevallen die op het moment van gegevensverzameling nog geen symptomen hadden ontwikkeld, maar later symptomatisch werden, moest er statistische modellering worden toegepast om het daadwerkelijke aandeel gevallen zonder symptomen in te schatten.

Volgens deze analyse zou 17,9 procent van alle geïnfecteerde gevallen geen symptomen van het virus vertonen.

Laboratorium IJsland

In een ander onderzoek van een laboratorium uit IJsland blijkt dat 50 procent van de onderzochte coronagevallen geen symptomen heeft gehad.

Het laboratorium, genaamd deCODE, heeft inmiddels 18.000 inwoners getest op het coronavirus: zo’n 5 procent van de gehele IJslandse bevolking. Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.

Geëvacueerde Japanners

Op 6 februari 2020 werden 565 Japanse staatsburgers geëvacueerd uit Wuhan. Zij werden allen bij aankomst gescreend, getest en onderzocht op het coronavirus en bijkomende klachten.

Wat bleek: van de besmette gevallen zou ruim 30 procent asymptomatisch zijn.  

MERS

Ook bij het MERS-virus werd in eerste instantie gedacht dat bijna niemand asymptomatisch was, maar dit bleek later, aan de hand van studies zo’n 29 procent te zijn. Naarmate er meer duidelijk werd over MERS-CoV en meer gevallen zich voordeden, groeide ook de identificatie van asymptomatische personen.

Coronavirus is verraderlijker

Volgens het hoofd van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, heeft tot 25 procent van de mensen die besmet raakt met corona daarbij geen symptomen. Die conclusie wordt getrokken op basis van tot dusver beschikbare gegevens.

Volgens Stephen Morse, Epidemioloog aan de Columbia University, is het coronavirus daarom veel verraderlijker dan de we dachten. “Er is namelijk een aanzienlijke overdracht door mensen die geen symptomen vertonen”, vertelt hij aan Business Insider.

Ook Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Amerika, schat in dat tussen de 25 en 50 procent van de mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus geen of amper symptomen zullen vertonen, maar de ziekte wel kunnen overdragen aan anderen.

Wat zijn de symptomen van corona?

Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot een longontsteking, meervoudig orgaanfalen en zelfs de dood.

De WHO zocht uit welke verschijnselen het meeste voorkomen onder COVID-19 patiënten:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Naast de symptomen die het WHO heeft onderzocht, rapporteren artsen en onderzoekers bij sommige besmettingen ook andere symptomen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakvermogen
 • Verwardheid en vallen (bij ouderen)

Veel reacties

In een eerder gepubliceerd artikel op Zorgwijzer over corona symptomen zijn inmiddels al meer dan 6.000 reacties achtergelaten van Nederlanders met bovengenoemde klachten.

Mocht je twijfelen of je corona hebt? Dan zijn de reacties uit bovenstaande link zeker even de moeite waard om door te lezen.

268 reacties

 • AAlbert

  Ik ben sinds vorige week donderdag positief getest samen met mijn vrouw.
  allebij de volgende klachten.
  vermoeid, hoofdpijn, en wat snotteren.
  maar uiteindelijk valt het best mee voor ons.
  In principe zijn wij zieker als het om een gewone griep gaat, en dat horen wij van meerdere mensen om ons heen.

 • NNadir

  Ik ben positief getest maar heb geen symptomen van corona laatste nacht beetje hoofdpijn maar is dan weggegaan en MOET 2WEKEN qarantuine!!!!!!!

 • MMarga

  Ben niet snotterig heb last van prikkelende hoest die begon in mijn ,
  Bronchiën.
  Ik zit in Zweden en viel mij op dat er ondanks alle maatregelen ,in het vliegtuig
  Er toch veel gehoest werd met name door mannen.
  We moest mondkapjes dragen, dat dan weer wel.
  Maar op deze manier houdt het niet op hé?
  Voor het eerst in 2 jaar weer naar mijn dochter geweest en nu dit!
  Ik ben boos en verdrietig.
  Dank zij mijn oplettendheid thuis en in mijn omgeving, en voorzichtigheid, ben ik hier.
  Maar met een kriebelhoest en bedankt!
  Waarom jokken mensen?

 • NNienke

  Ik was met mijn gezin opreis in Curaçao, waar de cijfers heel laag liggen. Mijn moeder werd ziek, maar zij had het gevoel dat het gewoon een verkoudheid was door aircogebruik. Eens we thuis kwamen hebben we een zelfgest gedaan, mijn moeder was positief en de rest van ons gezin negatief. Ook enkel zij heeft klachten. Wij hebben niks van klachten. We moeten verplicht 2 testen doen. Het resultaat van de 1ste test krijgen we vanavond. Mijn mama is al meer dan een week ziek dus we zijn er eigenlijk zeker van dat we het ook gaan hebben. Hoe lang blijf je dan besmettelijk?

 • Ssoof

  Hoihoi,
  Als ik in contact ben geweest met iemand, diegene had geen klachten, maar 2 dagen later laat diegene zich testen op corona en blijkt positief te zijn, moet ik dan ook in quarantaine? (Ik heb geen klachten).

 • RRugklai

  Mijn. Moeder zit met corona en haar reactie is traag wat tedoen

 • MMark

  Mensen kunnen dus asymtomatisch corona hebben en besmettelijk zijn?

  Dat kunnen mensen zijn die wel zijn gevaccineerd en dat kunnen mensen zijn die niet zijn gevaccineerd.

  Welke van die 2 groepen heeft de meeste mensen die asymtomatische corona doormaken en anderen kunnen besmetten?

  Wie weet het antwoord op die vraag?

  Groet, Mark

 • Hhw.rademaker

  corona pandemie de pandemie criteria is veranderd eerst was het het aantal doden
  dat hebben ze veranderd nu wordt het aantal besmettingen geteld,
  ernstige en minder ernstige besmettingen wordt geen onderscheid gemaakt.
  de notitie van corona is alleen van belang.
  ik moet getest worden i.v.b met een vakantie waar ik tegen aan zie de uitslag van de test

 • LLeny

  Ik werd op 4 maart wakker en mijn gewrichten en spieren deden pijn. Verder geen Corona verschijnselen. Alles bleef pijn doen dus maar naar de huisarts. Hij constateerde een versleten heup. Hè?? Nooit last van gehad. Naar de fysio, 6 keer. Ik had niet het idee dat het hielp maar het was wel leuk. Na zes keer ging het iets beter met de pijn maar toen kwam er een enorme vermoeidheid opzetten. Terwijl ik iedere dag minstens een uur ging wandelen kon ik nu hooguit een kwartier. Ook het normale hui

 • IIsabel

  Als je geen klachten hebt maar wel corona betekent het dan dat je niet meer besmettelijk bent??

 • RRuud

  Gisteren positief getest maar nog geen klachten. Ik voel wel iets in mijn keel en mijn longen, iets wat me normaal nog niet zo zou opvallen. Kan natuurlijk psychosomatisch zijn.. 😉

  Vraag: ga ik de klap nog krijgen? En wat kan ik nu doen om dit te voorkomen of verminderen?

  • RRuud

   Update: het duurde idd nog een dag en toen begon de ellende. Het heeft drie dagen gekost, gelukkig niet heel ziek.. nu nog lichte verschijnselen.

  • EElla

   @Ruud

   Jammer dat je wel nog ziek bent geworden! Ik heb hetzelfde, ben dinsdag 18 mei positief getest omdat ik de donderdag ervoor (13 mei) iemand heb gezien die daarna positief getest werd. Tot nu toe nog geen klachten maar ik vind het wel een beetje spannend of het nog gaat komen!

 • RRinie

  Ben getest omdat ik mantelzorger ben en mijn Zus positief getest is.
  Ik heb geen klachten en ben toch positief getest.
  Mijn zus is een keer gevaccineerd met Pfizer en heeft toch Corona

  • MMarry

   @Rinie mijn zoon is 22 maart positief getest, ik heb in Jan en feb de
   Pfizer injecties gehad, ook ik bleek 24 maart positief getest. De eerste 5 dagen geen klachten gehad, deze kwamen pas na 8 dagen, dus weer in quarantaine. Nu net weer 2 dagen aan het werk maar ik ben kapot, want ik heb enorme benauwdheids klachten en ben snel vermoeid. Gevolg dat ik nu moet revalideren.

 • LLieli

  Mijn man is positief getest op de dag dat ik mijn eerste vaccinatie kreeg. Hij heeft geen klachten gekregen in de tussentijd.
  Ik ben negatief getest terwijl we niet apart kunnen leven. Heb wel kleine klachten die ook bij de vaccinatie kunnen horen. Ik mag pas 5 dagen nadat hij 7 dagen geen klachten heeft gehouden weer testen. Als ik dan weer negatief test mag ik weer naar buiten. Kan de vaccinatie nu al invloed hebben op het negatief testen?
  Mijn man zou wel een extra test willen, omdat hij niet gelooft dat hij Corona heeft. Zou dat kunnen?

  • TThomas

   @Lieli

   Bij de GGD waarschijnlijk niet, maar er zijn genoeg commerciële testlocaties waar je ook ‘met klachten’ kunt laten testen. Dan zou ik dat gewoon doen, die zijn vaak ook sneller dan de GGD met de uitslag, zowel met een PCR als antigen.

   Ik persoonlijk zou ook nooit naar de GGD gaan, ik betaal liever 60-80 euro om de uitslag dezelfde dag te hebben dan tot 48h te moeten wachten.

 • Bbart

  beste,

  ik heb een covid19 test moeten op 29/1/21 laten doen omdat ik heb volgende heb,
  maar het is negatief
  en toch voel ik me ziek, (85%)
  braakneigingen , maar niet braken/ als ik braak is het vocht (witte slijm), droge mond en hoest-gepaard met hoofdpijn achterhoofd duizelig
  misselijkheid, ik heb koud rillingen, maar gloei,
  buikpijn en niet kunnen eten..

 • AAnnelies

  In oktober ben ik getest omdat ik in de buurt ben geweest met iemand met Corona. Ik had geen klachten maar wilde het voor mijn omgeving duidelijk hebben. Ik zat in quarantaine en liet me testen. Tot mijn eigen grote verbazing kwam ik positief uit de test! Geen enkele klachten had ik, voelde me echt prima. Nu vraag ik me af of ik ook asymptomische kan gaan reageren op de andere mutaties die nu rond gaan? Is het een kwestie van een goed eigen inmuunsysteem? Of was het een eenmalige gelukstreffer? Zijn hierover al medische gegevens gepubliceerd? Ik hoop dat iemand mij een link of antwoord kan sturen?
  Mvg A

  • JJolanda

   @Annelies

   Dat zou ik ook graag weten. Net als jij heel verbaasd over positief zijn. Totaal geen klachten gehad in december. Ik leef gezond, gezond gewicht, niet roken, blijkbaar goed immuunsysteem.

 • Ttonyistiq

  ik zit 3 weken thuis omdat ik 2 keer positief getest weet iemand hoelang het gaat duren voor iemand met met astma

  • LLL

   @tonyistiq

   Je blijft acht weken positief testen na besmetting. 1x testen is voldoende

 • RRob de Boer

  Ik heb gedurende mijn hele werkzame leven te maken gehad met aerosolen en heb chemische
  techniek gestudeerd. Ik zou mijn ervaringen en wetenschappelijke opinie betreffende de
  verspreiding van het Corona-virus graag willen delen met deskundigen.
  Universiteiten en het RIVM hebben tot nog toe geen interesse getoond.
  De beschermende maatregelen zijn niet afdoende en veroorzaken toch Corona besmetting
  vooral bij huisartsen en ziekenhuis personeel en dat moet voorkomen worden.

 • MMina

  Ik heb een vraag kleverig slijm uit je keel is dat gevaarlijk

  • Rrolien

   @Mina testen!

  • GGraat

   @Mina

   Vetpijp

 • IIngrid

  Collega van mijn man werd vorig weekend positief getest. Mijn man heeft toen maandag een sneltest gehad. Die was negatief. Hij mocht weer aan het werk. Ik vond het toch verstandiger om na 5 dagen nog een test te laten doen bij de GGD. Hij had nog steeds geen klachten! Wat denk je: positief!!!! We waren stomverbaasd. Ik kreeg echter afgelopen donderdag koorts. Dat duurde een paar uur. De volgende dag nog wat verhoging en 1x diarree (heel licht). Daarna geen enkele klacht meer. Heb me ook laten testen. Ook positief!! Nou, ben nu wel heel erg zenuwachtig. Ben bang dat we toch nog meer klachten zullen krijgen. Je hoort zulke nare verhalen. Maar lees hier dat meer mensen positief zijn zonder symptomen.

  • AAda

   @Ingrid testen heeft pas zin vanaf dag 5 na besmetting. De sneltest is te vroeg afgenomen.

  • KKoos Krapels

   @Ingrid heb denk het zelfde positief gestrest en ik voel niets.

   Hoe gaat het met jullie?

 • CCorma

  Nou ik heb de Corona erg heftig . Op dit moment ben ik al zeven weken positief, Ik ben eerst in het ziekenhuis geweest, en daar zeiden de artsen dat ik zo ziek was dat ik niet op de IC kom, maar ook niet aan de beademing. Maar dan zou ik daarna na de beademing , Stel dat ik drie weken aan de beademing moet. En ze halen me weer uit de beademing, Dan zou ik binnen 10 minuten sterven. De beste optie was om mij 3 l zuurstof te geven, antibiotica te geven, kalium te geven, en elektrolyten. En dan was het erop of er onder. Ik zou blijven leven, of ik zou sterven. Nou dat was natuurlijk best wel heftig om te horen. Dat je zo ziek bent, dat je niet eens naar de IC en aan de beademing kan. Maar gelukkig na vijf dagen antibiotica zuurstof, elektrolyten, en kalium begon ik een beetje stabiel te worden. Toen kon ik door naar het verzorgingstehuis. Ik dacht fijn dan kan ik weer visite hebben. Maar ik kwam bedrogen uit, ik wil namelijk op de COVID afdeling. Daar op die afdeling mocht niemand komen. Ik was erg verdrietig. Niemand mocht er bij me komen. Omdat ik positief was. Uiteindelijk ben ik daar vijf dagen geweest. En heeft mijn dochter of ik nou positief of negatief was mij uit het verzorgingstehuis gehaald. Ik was dus nog positief, de laatste dag van mijn behandeling daar, vielen ook nog mijn armen uit. Nou als je al 33 jaar in een rolstoel zit en je benen Niet kan gebruiken. Is dat wel heftig. Nu lig ik op mijn bed ik kan alleen mijn hoofd heen en weer bewegen. Dit is allemaal wat COVID-19 aan kan doen. Nu druk aan de fysiotherapie..

  • TTruus

   @Corma
   Vervelend voor u dat u dit door moest maken.
   Wel knap trouwens om zo’n stuk tekst te typen met uw hoofd.
   Beterschap!

 • LLuna

  Ik ben positief getest en geen symptomen, nu 7 dagen in quarantaine geweest en nu immuun denk ik voor 2 maanden

  • TTrudy Teusink Peijs

   Waarom heb je laten testen als je geen klachten had?

  • Rrolien

   @Trudy Teusink Peijs,je kunt je laten testen als je geen klachten hebt hekun je nog wel drager zijn.

 • LLuna

  Ik ben positief getest en niets van symptomen

  • NNaert Eddy

   @Luna
   Wat heb je gekregen van medicatie?

 • JJoanna

  Men hoort de laatste weken over immuuntherapie.
  In 2018 heb ik ivm lymfklier kanker 6 kuren immuuntherapie gehad.
  Ben ik dan beschermd? Of is dat tijdelijk.
  November 2019 werd ik geconfronteerd met borstkanker.
  Na 20 bestralingen, genas de operatiewond niet.
  Ben toen 60x behandeld met hydro therapie in een zuurstoftank.
  Door al die therapieën, is mijn vraag of ik nog vatbaar ben.

  • CCarola

   @Joanna mijn vader heeft nu corona.. tijdens immunotherapie.

  • LLie

   @Joanna

   Nee, de immuuntherapie voor corona is met andere antistoffen, specifiek voor corona.

 • IIlona

  Mijn man is op zaterdag in aanraking geweest met een vriend die nu donderdag positief blijkt te zijn. En we weten dat hij vrijdag besmet is. Nou moet mijn man 10 dagen binnen blijven. Hij gaat niet testen want hij heeft geen symptomen want je mag of hoeft alleen te testen bij symptomen. Maar ik dacht, laat je nu testen dan weet je het. Maar de test kan ook negatief zijn omdat het zonder symptomen moeilijker te testen is of het Corona is. Is dat waar?

  • DD van Doesburg

   @Ilona
   Gewoon testen kan nooit kwaad,,
   Er is nu ook genoeg test capaciteit!
   Heb ik ook gedaan zonder symptomen maar toch Corona !
   Duhus

  • CCs

   @Ilona ik werd vrijdag gebeld door een klant uit mijn salon dat ze positief getest is, heb de GGD gebeld wat verstandig is omdat ik geen klachten heb en beide een mondneusmasker droegen erc..toch advies laten testen ?? Ik zo maar ik heb geen enkele klachten dacht doe het dan toch
   Maar ik ben toch positief getest op Corona. Onbegrijpelijk dacht ik
   En mijn man had gisteren iets een snufje met zijn neus laten testen maar hij is negatief.. de kinderen zijn sinds gisteren wel verkouden,jongste hoest enorm, oudste hoofdpijn maar niemand van ons heeft nog koorts…
   Ik ben zelf nog steeds verbaasd en is het nog niet geland allemaal

  • MMarjan

   @Ilona jij moet denk ik ook in quarantaine , je man kan jou ook aansteken.
   Ge Marjan

  • Rrolien

   @Marjan yep!

 • TThomas

  Circa 25% van de positief geteste corona patiënten kan weliswaar geen symptomen hebben, maar hoe weten we zo zeker dat zij wél anderen kunnen besmetten? Is daar goed onderzoek over?

 • AAnneke

  Heb last van slikproblemen en overmatig spug in mijn mond(heel erg vermoeiend ,slaap daardoor moeilijk in) heb bruistablet van HA gekregen . Helaas duurt de inwerking héél lang . Heb onder tong bloeduitstorting, zijkant van tong verdikking. Heb geen eetlust drink water om pijnlijk mond te verzachten… Klachten heb ik al zins begin 2020( extreme moeheid, wegvallen,hoofdpijn ,jeuk,zere ogen slecht zien, ) heb druppels van Homeopathische ( verdraag geen chemische tabletten ,mijn lichaam reageert enorm ) ,zijn er nog meer mensen die deze vorm van klachten hebben !

  • Rrolien

   @Anneke testen!

  • JJenny

   @Anneke

   Denk of lees eens over angio oedeem. Heeft te maken me je histamine intolerantie denk ik.
   Hiervoor is medicijnen beschikbaar via de specialist.
   Sterkte.
   Groet
   Jenny

 • HHoi

  Heb geen symptomen van corona ongeveer 2 weken geleden een Halfe dag dat ik niet vit was en droge keel had en kriebelhoesje soms en snotterig maar niet dat ik zakdoekjes nodig had beetje snuiven meer niet was het na half dagje over en 2 weken later laten testen en ben positief hoe kan dat en wat moet ik doen

  • BBonita

   @Hoi

   Hier hetzelfde.. tot mn verbazing positief getest op Corona terwijl ik alleen heel moe was, zit nu op dag 7 en zijn geen andere klachten bijgekomen tot nu. Verder in mijn omgeving iedereen negatief getest, je snapt er niks van.

 • Pparastoe

  klachten hoesten hoofdpijn verstopte neus druk op borst en door de test blijkt het corona te zijn ik kan niks bijna ruiken en nog pijn aan mijn knie
  En ik had vandaag diarree en in slaap had ik misselijkheid

  • JJane

   @parastoe
   Ben even nieuwsgierig. Heb je inmiddels je reuk en smaak weer terug?

 • LLaura

  Als je asymptomatisch het virus hebt, hoe lang kan dit dan blijven? Ik kan mij bijv voorstellen dat dit langer is dan de quarantainetijd. Want bij mensen mét symptomen zal het vast ook langer duren?

 • JJan van Mill

  Alles wat ik lees heb ik niet conclussie: Ik heb geen Corona!

 • AAlice

  Ik heb het idee dat ik corona heb gehad eind November 2019 brandende pijn in longen en veel spierpijn had wel griepprik gehad,in october maar mijn long inhoud was nog maar 34% en erg kortademig en totaal gevoel van uitputting als ik iets had gedaan of 3 min had gelopen,dat is nog steeds niet veranderd HA gaf puffer.Maar kan dat? er toen nog geen corona bekend .CT scan gemaakt en zien lidtekens in longen. dus nu longfysio.

  • AAnneke

   @Alice

   Hé eindelijk ook herkenning …ja daar ben ik van overtuigd,heb zelf ook veel klachten gehad. Volgens HA was het een tekort aan ( vitamine ) griepverschijnselen , burnout .
   Ben via homeopathie er beter uit gekomen

  • Rrolien

   @Anneke denkt ook meis.

  • AAstrid

   @Alice
   Hoi Alice,
   Ook ik was in die periode erg ziek koorts, benauwd heel veel slijm in mijn neusholte wat haast niet weg te krijgen was. Hoesten longontsteking. Hartslag heel hoog, saturatie van soms 89. Snachts viel vaak mijn ademhaling stil en schrok ik wakker. Liep toen al bij de internist ivm instellen bloeddruk med, die zei gewoon blijven ademen. Kreeg bij een vervangend ha wel een kuur .
   Mijn zoon had ook soort gelijke klachten. Wij denken corona toen al

  • BBreeze

   @Alice
   Klinkt niet prettig de verschijnselen die je noemt. Al ben ook ik maar een leek, het lijkt mij onmogelijk dat je vorig jaar november corona hebt gehad. Dan had je gezien er geen sprake was van 1.5 meter afstand, mondkapjes etc., zeker iemand / meerderen besmet en zij vervolgens ook weer etc. etc. Dan zou het virus toen al zijn inzet hebben gedaan in ons land. Ik wens je sterkte en spoedig herstel.

  • AAnne

   @Breeze
   Al anderhalf jaar geleden liep ik bij de dokter omdat ik geen reuk had en lusteloos en moe. Mijn reuk is na n maand of 3 teruggekomen maar mijn extreme vermoeidheid is er nog. Terwijl ik n superactief mens was met veel hobby’s en vrijwilligerswerk en clubs. Mijn interesse is er niet meer en er is weinig waar ik zin in heb al zou ik graag willen ik kan het niet opbrengen en heb al maanden een beanderig gevoel in mijn keel en momenteel zo’n spierpijn in een been dat ik bijna niet kan lopen. Heb geen verhoging en niet verkouden.

 • AAnneke

  Kan je bloedgroep ook mee tellen met corona ?

  • Jjloo

   @Anneke
   Ja bloed groep A is eerder erg ziek.

  • JJanny

   @jloo
   Heb A.-d,negatief
   Dat is alleen bij A positief

  • Rrolien

   @Anneke nee

 • MMirrie

  Wat als iemand wel corona heeft, geen klachten van symptomen. Paar vragen:
  * Kan de familie dan corona hebben?
  * Als de familie geen zichtbare symptomen heeft kan men niet testen. Dus verspreiding kan door gaan. Is contact verstandig?
  * Hoe lang moet men elkaar niet zien om corona te voorkomen om door te geven aan ouders >85 jaar ?
  Ik vind dit alles een lastig iets om de mede mens te beschermen.

 • GGina perez

  Mijn neef is 2 keer positief getest, hij vertoon geen enkele symptomen, hij is al 14 dagen geïsoleerd.
  Mijn vraag: hij kan nog besmettelijk kunnen zijn? Als positief blijft dat betekend dat de virus in het lichaam blijft, is dat niet gevaarlijk voor bepaalde organen, bv voor de longen?
  Bexankt

 • AAnoniem

  Ik heb geen symptomen maar ben toch positief getest
  Maar mijn vraag is hoe kom ik ervan af????

 • AAnouk

  Mijn dochter had al drie dagen volop alle verschijnselen incl koorts van 39,3. Heeft zich toen laten testen: negatief. Koorts bleef aanhouden en na drie dagen via huisarts doorgestuurd naar eerste hulp voor uitgebreid bloedonderzoek en “doe toch nog maar een keer” coronatest…Positief!!
  De arts vertelde dat wanneer een test positief is, je besmet bent. Wanneer de test negatief is, deze 60% betrouwbaar is.
  Dat blijkt!

 • AAnoniem

  Sorry mensen ik moet dit even kwijt, maar ik schrik echt enorm van sommige reacties hier.
  Ik lees reacties zoals: ‘ik heb al weken last, zou ik een test doen?’ NATUURLIJK!
  Ik snap niet dat je dan zo in afwachting blijft als je bepaalde symptomen hebt? Denk ook aan je medemens! Een besmetting kan zo gebeurd zijn!
  En volgens mij zijn wij allemaal geen dokters op dit forum, dus in plaats daarvan, bel je eigen huisarts voor een test en stel je vraag niet hier.

  • RRika

   @Anoniem
   Je roept mensen op te testen. Maar we weten inmiddels dat de pcr test niet betrouwbaar is.Alleen bloedonderzoek geeft een juiste diagnose. Maar er zijn super veel pcr testen ingekocht. Daarom wordt zo benadrukt dit te doen. En wat maakt het uit? Lekker poosje in quarantaine kan geen kwaad als je ziek bent. Of het nou griep is, Corona of een ander virus. Maar panieken geeft echt niet minder zieken.

  • ZZwartkop

   @Rika
   Isolatie kan wel degelijk psychologische gevolgen hebben.
   wie betaalt de gemiste werkdagen
   En hoe zit dit met ontslag of geen klussen meer krijgen van het uitzendbureau?

  • VVercammen Jos

   Als je twijfels hebt over het feit of je al dan niet besmet bent, en je meent bij jezelf symptomen waar te nemen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Die is meestal redelijk goed op de hoogte van je algemene gezondheidstoestand, heeft de nodige medische kennis om je raad te geven en te beslissen of je best een test op covid-19 laat uitvoeren. Een forum als dit is mijns inziens niet de juist plaats. Zelf ben ik op medisch gebied een leek en acht mij niet bekwaam om iemands gezondheidstoestand te oordelen, laat staan aanbevelingen te doen.

 • AArjan

  Wat is dit joh, iedereen met een “probleem” gaan vragen stellen aan andere mensen met een “probleem” en niemand hier heeft er voor gestudeerd hier.

  Wat verwacht je dan?

  Aan beheerder van deze site, zet de reactie mogelijkheid uit. Het voegt niets toe en mensen komen allemaal met ongefundeerde “heb ik op facebook” gelezen verhalen op de proppen. Als je denkt dat je medische hulp nodig hebt ga je naar de dokter. Als je “het systeem” niet vertrouwd eet een appel en wacht op de eind der tijden of kom met gegronde bewijzen.

  • RRené Overberg

   @Arjan
   HELEMAAL MEE EENS Arjan, maar dit is het gedrag van deze huidige mensheid, een intelligentie niveau van regenwormen! Daarom loopt het besmettings percentage ook weer zo op. Er over praten op o.a. facebook vind dit volk veel belangrijker dan de regels om besmetting te voorkomen ZELF TOE TE PASSEN.
   in en in triest.

  • BBronja Westerveld

   @René Overberg

   Dacht iedereen er maar zo over.

 • LLulu

  Ik ben me gaan testen om te kunnen vliegen en blijkt dat ik positief bent maar hebt geen 1 van de symptonen en gebruik mondkapje en was me handen.
  Voordat ik test ging doen was ik al 3dagen binnen omdat ik niet kon lopen hoe kan dan zijn dat ik toch positief bent getest en 72uur in qaurentenne moet maar andere die bij mij in de buurt zijn gekomen negatief zijn getest en andere niet getest hoeft te worden vindt dit zo raar en bizare weet nu niet meer wat wel en niet te geloven uit dit

 • Jjoke

  mijn zoon in zweren is net pozitif getest hij heeft absoluut geen klachten. altijd aan sociaal distensing gehouden en mondkapje gebruikt in publieke ruimtes. Hoe kan hij besmet zijn geraakt

  • LLudo Coenen 1951.@gmail.com

   @joke

   Beste joke de uitvinder van dat testaperaat is overleden en heeft voor zijn overlijden ge zegt dat zijn aperaat voor 95% niet werkt dat heb geen virussen kan opsporen dat zijn aperaat waardeloos is zoek het maar eens op op Wikipedia als ge niks van symptomen hebt hoe kan je dan ziek en besmet zijn er word een hoop onzin door de virelogen verteld ze zitten alle dagen met hunne microscoop te spelen de groeten Ludo

 • MMaestro

  @Irene

  Je noemt Afrika en daar loopt een dier rond dat volgens mij symbool staat voor veel mensen in de huidige situatie…..de struisvogel. Niet willen zien wat er werkelijk speelt .
  Goed dat je wakker bent en relativeert , ik sta er ook zo in.
  Om met Andre Hazes jr. te spreken: Leef….alsof….

 • MMaestro

  Er klopt veel niet rondom dat Covid verhaal vind ik maar los daarvan.
  Ik ben hardloper, kanker patiënt en erg gevoelig op de lucht wegen die vanwege de aanwezigheid van megastallen in mijn loopgebied soms opspelen. Bijna nooit last van verkoudheid en nooit geveld door griep en mocht ik verkouden zijn dan gebruik ik Echinacea dat ik een wonder plant vind. Branderig gevoel in longen verdwijnt binnen 1,5 dag en met dit Corona geneuzel doe ik het zelfde om mijn conditie goed te houden en mijn weerstand op peil. Wel viel me op dat ik de laatste dagen wat minder ruik en smaak heb maar dit komt volgens mij door het warme weer en de droge lucht in huis waardoor de slijmvliezen in de neus zijn uitgedroogd en ik een minder open neus ervaar.
  Waar ik naar toe wil is dat men meer in moet zetten op het versterken van imuunsysteem en weerstand en natuur producten zoals Echinacea die daar bij kunnen helpen maar daar hoor je niets over en gaat het alleen maar over besmettingen, vaccins(dat is dus pharma) en regels… en dat vind ik vreemd maakt mij dus achterdochtig……..

  • Rrolien

   @Maestro
   Doe maar onnozel naar je zelf toe,maar doe dit niet naar anderen speel niet met levens, want da is wat gy doet nu.

  • JJannie

   @Maestro

   Heb u reactie gelezen, en ik heb ook zoiets van: we zitten in de jaarlijkse griepperiode, daar hoor je niemand over het is direct corona, corona dit is best wel erg men durft bijna niet te hoesten want dan is het direct corona. Maar ik heb zoiets van: eigenlijk moeten we ons als Nederlander schamen dat er iedere keer weer regels gemaakt moeten worden omdat wij zo eigenwijs zijn om eigen zin te doen met alle gevolgen van dien, als we m.i. direct na de eerste regels dat hadden opgevolgd waren we misschien allang bevrijd van deze virus, en niet iedere keer onze eigen zin doen en dan later commentaar hebben op de nieuwe regels. Mijn inziens houd je er een paar weken aan en dan zijn we verlost, er gaan geen zaken dicht en wij zien dan niet de financiële gevolgen volgend jaar wat er aan de economie kapot is gegaan , mensen die me het wordt weer als vanouds.

 • BBas

  Goedemorgen, ik heb al anderhalve maand last van misselijk opstaan. Ik ben de gehele dag misselijk en duizelig. Super super moe geen eetlust. Licht gevoel in het hoofd ook. Het belemmert alles.. ik heb dus geen koorts gehad en ook geen last gehad van hoesten… iemand die zich hierin herkent? Ik heb dit echter nog nooit gehad.. de vermoeidheid is het ergst samen met de misselijkheid/duizeligheid elke dag… kan dit Corona zijn? Aangezien ik geen infectie heb bleek laatst uit mijn ontlasting.. de dokter heeft bloed getest op zouten. Daar kwam ook niets uit.. help !!!

  • BBas

   Ik voel me trouwens ook ontzettend beroerd, ik ben mezelf gewoon niet meer.. de ene dag voel je je beter en denk je dat je d’r overheen bent en de volgende dag begin je weer bij 0… je hebt nergens zin in.. alleen maar liggen.

  • BBas

   Mensen??? Iemand die zich hierin herkend?? Laat me iets weten aub… want ik word echt helemaal gek… dit speelt al anderhalve maand 🙁 . Zojuist weer beroerd/misselijk/duizelig/zwak wakker geworden… ik heb GEEN koorts maar af en toe heb ik toch wel het gevoel dat ik behoorlijk heet ben, zoals nu dus weer..

  • MMaaike

   @Bas
   laat je testen zou ik zeggen

  • MMagedian

   @Bas Goede avond Bas, ik heb ergens gelezen dat je ook besmet kan zijn met corona en je geen koorts hebt en niet hoesten of niezen. Dit noemen ze de minder ernstige maten van corona. Het zou dus kunnen dat je een besmetting hebt maar om zeker te zijn zou je kunnen gaan laten testen wat misschien negatief ( hoop ik voor je) kan zijn op corona.
   om jezelf rust te geven zou ik gaan laten testen.
   Succes en beterschap Bart.

  • AAnous

   Gewoon testen dan weet je het, neemt onzekerheid weg en je doet het voor je medemens

  • JJosine

   @Bas ik herken dit letterlijk, heb dit in maart en april gehad, in mei was ik er nog moe van. Ik mocht toen niet getest worden en ik heb geen antistoffen aangemaakt- heel frustrerend, nu weet ik dus nog niet wat het was. Goede nieuws: het gaat echt over! Maar laat je testen want anders zul je het inderdaad nooit weten. Verse (grote) muntbladeren als thee hielp bij mij tegen de misselijkheid. Succes en hou vol.

  • Ssal

   @Bas

   ik ben 3 maanden ziek geweest met covid en nooit koorts gehad.

  • TTobias

   @Bas
   Ik denk dat je kanker hebt.

  • RRay

   @Tobias
   Zielig mannetje ben jij.

   Maar de sympt. lijken meer op een overspannen/depressie te lijken.
   De hele dag je eigen lichaam scannen is vreselijk vermoeiend en maakt het er niet beter op.

   Let wel. Ik ben geen dokter maar ervaringsdeskundige.

  • CClaudia

   @Tobias

   Spot er maar mee!!!! Jij spoor echt niet

  • MM

   @Tobias

   Wtf wat voor achterlijke botte uit afspraak is dut nu.echt seriues??

  • WWimmers

   @Bas: nog nooit gehoord van een huisarts? Denk eens na, en denk eens aan een ander! Ik kan je echt niet serieus nemen.

  • AArjan

   @Bas

   Wat zegt je huisarts?

  • CCoby

   @Bas
   Je kan je zelf ziek praten en ziek lezen.dus kan je ook jezelf beter praten en lezen.maar blijf weg van dit soort meningen.erg ongezond.eet gezond .beweeg.veel frisse lucht. Doe leuke dingen ,,ook alleen ,, blijf positief.en wat extra vitamines kan geen kwaad. Kurkuma en gember zijn natuurlijke ontstekings remmers.
   .

  • MMarion

   @Bas gewoon even de test doen

  • JJan

   @Bas

   Klinkt als stress. Veel mensen die hypochondrisch worden van de corona situatie. Is het inmiddels al weer weg?

 • IIrene

  Wat is iedereen .vreselijk met zichzelf bezig.

  Ja mensen er is een virus en die blijft en daarna andere virussen.

  Moeten we allemaal.niet meer leven??

  Lekker alles online?

  Mensen in Afrika hebben mazelen er sterven 200.000 kinderen per jaar aan.

  U gaat de auto in. Weet u hoeveel.kans op overlijden na een.ongeluk?

  97 procent wordt beter. Wassen die handen en ziek blijf thuis leef gezond krijg geen dikke buik. .Heeft u al.suikerziekte????

  Dat uso gevaarlijker.

  Alles wat leuk is wordt afgepakt.

  Fijn.naam en adres melden aan de horeca

  Wordt wakker en leef

 • PP. Jansen

  Laat ik beginnen met, ik ben nooit ziek, heb geen last van kwaaltjes, migrane, hooikoorts of wat dan ook, ik ben denk ik hollands welvaren. 2 weken geleden kreeg ik echter last van duizeligheid. en vlak daarna hoofdpijn. Beide zaken zijn voor mij iets geheel nieuws. Ik heb nooit hoofdpijn, zelfs niet bij een kater. Is het een corona kenmerk dat je eerst last krijgt van duizeligheid en daarna een paar dagen hoofdpijn?

 • DDevi

  Ik vraag me af hoelang je asymptomisch kunt zijn, ik bedoel, je hebt Corona maar je weet het niet. Je wordt uiteraard niet getest. Hoe lang blijft het virus in je lichaam?
  Ik had ook graag geweten of er een andere manier is om te worden getest. Ik heb een paar jaren geleden een onderzoek gehad om te zien of mijn sinussen verstopt zaten, maar de dokter geraakte er niet door met de camera, en dat deed ongelooflijk veel pijn. Kan het met bloedonderzoek?

 • MMarcella

  Ik heb het vermoeden dat ik corona gehad heb. Het begon ongeveer een week nadat iedereen als idioten begonnen te hamsteren. Denk ook dat ik het in een winkel heb opgelopen, ik heb niet echt superveel contact met mensen. Ben in die week 2 keer in super drukke winkels geweest. Drong niet tot me door dat het ernstig was en waarom, en heb daardoor ook niet mijn handen gewassen toen ik thuis kwam
  Het begon bij mij met last van mijn keel en longen, alsof ik 3 pakken zware shag had opgerookt. (ben in 2012 gestopt) Ik was erg hees met praten. Dat werd na verloop van tijd erger, ook had ik behoorlijke jeuk in mijn luchtpijp en in een stukje van mijn longen. De week erna kreeg ik gortdroge hoest. Toen leek het beter te worden, kon ik weer een week naar buiten omdat ik geen klachten meer had (toen wel goed mn handen gewassen!) vervolgens kreeg ik weer dezelfde klachten en heb ik wederom 2 weken binnen gezeten.
  Ik heb nu nog steeds last van mij longen, ik kan geen parfum dragen. En met dit mooie weer heb ik buren die het nodig vinden om een vuurkorf aan te steken. Dat slaat enorm op mijn longen en moet dan echt alle ramen dicht doen.
  Ik ben niet getest, wel de huisarts ingelicht omdat ik diabetes heb.
  Het waren geen typische verkoudheids/griepklachten die ik had, dus ik ga ervan uit dat dit corona is geweest, wel een milde versie. Was er niet doodziek van in ieder geval gelukkig

  • MMartine

   @Marcella

   Ik hoop dat je snel opknapt, maar die houtkachel en sigarettenrook is wat ik en velen met mij dagelijks ervaren, mensen met astma kunnen daar vaak niet tegen, ik blijf daardoor non-stop benauwd, parfum en sterke deo is al jaren NOT done. Ik hoop dat mensen Corona EINDELIJK eens serieus nemen, het is een gevaarlijke ziekte, met levenslange restverschijnselen.

  • Ssal

   @Marcella

   Hallo, ik heb Corona gekregen in febr, door check in balie. Ik ben 3 maanden ziek geweest.
   Ik kan u vertellen dat het corona was bij u. Vermoedelijk heeft u bloedgroep O. Het isniet bewezen dat dit een verschil maakt maar de kans is er wel. Ik heb vaak gemerkt dat mensen met bloedgroep O anders hierop reageren. Maar we kunnen het nu opnieuw oplopen. Het gevaar hier is dat je andere kunt besmetten zonder dat je het weet. Dus heel gevaarlijk voor je ouders of voor zwakke mensen die in uw buurt komen. Ook is het mogelijk dat je gewoon terug ziek wordt. Misschien niet zo ernstig maar ziek genoeg om het niet te willen krijgen.
   Groetjes

 • AAlexandra

  Eind maart/begin april had ik het vermoeden dat ik het in het ov had opgelopen aangezien de treinen toen nog net wel normaal reden en toch op en neer moest. Het enige wat ik aan symptomen heb gehad waren: 2 weken ongeveer een droge ruwe keel, met af en toe wat slijm, maar geen hoest. En ook slaperigheid/vermoeidheid. zelfs midden op de dag. En heel af en toe hoofdpijn.

 • MMoes

  Begon zaterdag met keelpijn , sigaretten kon ik niet meer roken waren super scherp. Meestal is dit een begin van een verkoudheid voor mij. Zondag erge keelpijn, geheel verstopte neus. Vieze slijm tijdens het hoesten, het hoesten deed inmiddels ook zeer en gaf pijnlijke steken rond de buikspieren. Afgelopen week gebeld met de huisarts, klachten uitgelegd. Ben nooit ziek , dus kon gelijk terecht voor een test. Positief voor corona, het rare is wel dat ik een soortgelijke griep twee jaar geleden ook heb gehad op vakantie. Toen lag ik ook twee weken plat met soortgelijke symptonen , moet dit dan ook covid zijn geweest vraag ik me dan af?

  • NNatasha

   @Moes
   Even een vraag, had u ook koorts toen er werd getest op corona?

  • LLiesl

   @Moes. Nee dit is dan iets anders geweest.

  • MMarije

   @Moes
   dat was vast wat ik ook had, terug uit oostenrijk..heel veel mensen waren toen ook ziek geworden, was een Sars virus heb ik mij laten vertellen…vreselijk 6 weken ziek geweest..en moe..niet normaal

 • DDidi

  Het vorige week begonnen met een blaasontsteking. Kuur gehad.Toen begonnen de klachten erge spierpijn braken diarree. En erge zweet aanvallen. En mijn smaak is weg.Vanmorgen op nieuw naar de huisarts geweest.Urine schoon. Maar nog wel de klachten .Moet op advies van de huisarts een test laten doen.Ik weet nu niet wat ik ervan moet denken.Maak mijn wel onzeker
  Didi

  • TTipgever

   @Didi afspraak voor test is zo gemaakt net als de test ondergaan, zo gebeurd en binnen max 48 uur uitslag zowel bij pos. als neg. Vandaag geweest en viel reuze mee!

  • Ddaniela

   @Tipgever, als je geluk hebt binnen 48 uur. Moest er laatst bijna 72 uur op wachten. Ben nu weer verkouden aan het worden. Wel of niet testen? heb geen zin weer zo lang te moeten wachten…..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.