Geen symptomen, wel corona. Kan dat?

Koen Kuijper 185 reacties

Een coronabesmetting zonder symptomen komt veel vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een reeks van nieuwe gepubliceerde onderzoeken.

Dit nieuws schept aan de ene kant hoop dat het coronavirus mogelijk minder dodelijk is dan uit de cijfers blijkt. Aan de andere kant is het ook slechts nieuws, want het is nu veel moeilijker om in te schatten wie wel of niet besmettelijk is.

Het maakt beslissingen om lockdown-maatregelen te versoepelen (of juist weer in te voeren) des te lastiger.

Onderzoeken

In diverse studies die asymptomatische Covid-19-gevallen bekijken, blijkt dat corona zonder symptomen onder 5 tot 80 procent gevallen voorkomt.  

Zorgwijzer stelde een overzicht samen met een aantal van deze onderzoeken:

Dorp Italië

Een belangrijke studie is die van Sergio Romagnani, hoogleraar klinische immunologie aan de Universiteit van Florence. Hij deed onderzoek naar het Italiaanse dorp Vo’Euganeo, 50 km ten westen van Venetië. Het stadje werd midden februari afgesloten van de buitenwereld, waarna het testen van alle inwoners begon. Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was.

Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel ‘een formidabele bron’ van besmetting vertegenwoordigden. Hij schreef daarom een open brief waarin hij pleitte voor het grootschalig te testen en het isoleren van asymptomatische gevallen.

Diamond Princess

Het Diamond Princess cruiseschip werd op 5 februari 2020 in quarantaine geplaatst nadat een voormalig passagier positief werd getest op het coronavirus.

Als gevolg daarvan werd er door onderzoekers een studie opgestart om het aandeel personen zonder symptomen in te schatten. Het zou gaan om passagiers en bemanningsleden die tot 20 februari 2020 aan boord waren.

De resultaten:

 • Van de ruim 3700 mensen aan boord werden er 3063 tests gedaan
 • 634 personen werden positief getest
 • Hiervan waren er 306 symptomatisch en 328 asymptomatisch (zonder symptomen)

Omdat de gerapporteerde asymptomatische gevallen bestaan ​​uit zowel ‘echte’ asymptomatische infecties als gevallen die op het moment van gegevensverzameling nog geen symptomen hadden ontwikkeld, maar later symptomatisch werden, moest er statistische modellering worden toegepast om het daadwerkelijke aandeel gevallen zonder symptomen in te schatten.

Volgens deze analyse zou 17,9 procent van alle geïnfecteerde gevallen geen symptomen van het virus vertonen.

Laboratorium IJsland

In een ander onderzoek van een laboratorium uit IJsland blijkt dat 50 procent van de onderzochte coronagevallen geen symptomen heeft gehad.

Het laboratorium, genaamd deCODE, heeft inmiddels 18.000 inwoners getest op het coronavirus: zo’n 5 procent van de gehele IJslandse bevolking. Van de groep mensen die positief zou zijn getest op het coronavirus had maar liefst 50 procent geen klachten.

Geëvacueerde Japanners

Op 6 februari 2020 werden 565 Japanse staatsburgers geëvacueerd uit Wuhan. Zij werden allen bij aankomst gescreend, getest en onderzocht op het coronavirus en bijkomende klachten.

Wat bleek: van de besmette gevallen zou ruim 30 procent asymptomatisch zijn.  

MERS

Ook bij het MERS-virus werd in eerste instantie gedacht dat bijna niemand asymptomatisch was, maar dit bleek later, aan de hand van studies zo’n 29 procent te zijn. Naarmate er meer duidelijk werd over MERS-CoV en meer gevallen zich voordeden, groeide ook de identificatie van asymptomatische personen.

Coronavirus is verraderlijker

Volgens het hoofd van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, heeft tot 25 procent van de mensen die besmet raakt met corona daarbij geen symptomen. Die conclusie wordt getrokken op basis van tot dusver beschikbare gegevens.

Volgens Stephen Morse, Epidemioloog aan de Columbia University, is het coronavirus daarom veel verraderlijker dan de we dachten. “Er is namelijk een aanzienlijke overdracht door mensen die geen symptomen vertonen”, vertelt hij aan Business Insider.

Ook Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease in Amerika, schat in dat tussen de 25 en 50 procent van de mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus geen of amper symptomen zullen vertonen, maar de ziekte wel kunnen overdragen aan anderen.

Wat zijn de symptomen van corona?

Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot een longontsteking, meervoudig orgaanfalen en zelfs de dood.

De WHO zocht uit welke verschijnselen het meeste voorkomen onder COVID-19 patiënten:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Naast de symptomen die het WHO heeft onderzocht, rapporteren artsen en onderzoekers bij sommige besmettingen ook andere symptomen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakvermogen
 • Verwardheid en vallen (bij ouderen)

Veel reacties

In een eerder gepubliceerd artikel op Zorgwijzer over corona symptomen zijn inmiddels al meer dan 6.000 reacties achtergelaten van Nederlanders met bovengenoemde klachten.

Mocht je twijfelen of je corona hebt? Dan zijn de reacties uit bovenstaande link zeker even de moeite waard om door te lezen.

185 reacties

 • MMirrie

  Wat als iemand wel corona heeft, geen klachten van symptomen. Paar vragen:
  * Kan de familie dan corona hebben?
  * Als de familie geen zichtbare symptomen heeft kan men niet testen. Dus verspreiding kan door gaan. Is contact verstandig?
  * Hoe lang moet men elkaar niet zien om corona te voorkomen om door te geven aan ouders >85 jaar ?
  Ik vind dit alles een lastig iets om de mede mens te beschermen.

 • GGina perez

  Mijn neef is 2 keer positief getest, hij vertoon geen enkele symptomen, hij is al 14 dagen geïsoleerd.
  Mijn vraag: hij kan nog besmettelijk kunnen zijn? Als positief blijft dat betekend dat de virus in het lichaam blijft, is dat niet gevaarlijk voor bepaalde organen, bv voor de longen?
  Bexankt

 • AAnoniem

  Ik heb geen symptomen maar ben toch positief getest
  Maar mijn vraag is hoe kom ik ervan af????

 • AAnouk

  Mijn dochter had al drie dagen volop alle verschijnselen incl koorts van 39,3. Heeft zich toen laten testen: negatief. Koorts bleef aanhouden en na drie dagen via huisarts doorgestuurd naar eerste hulp voor uitgebreid bloedonderzoek en “doe toch nog maar een keer” coronatest…Positief!!
  De arts vertelde dat wanneer een test positief is, je besmet bent. Wanneer de test negatief is, deze 60% betrouwbaar is.
  Dat blijkt!

 • AAnoniem

  Sorry mensen ik moet dit even kwijt, maar ik schrik echt enorm van sommige reacties hier.
  Ik lees reacties zoals: ‘ik heb al weken last, zou ik een test doen?’ NATUURLIJK!
  Ik snap niet dat je dan zo in afwachting blijft als je bepaalde symptomen hebt? Denk ook aan je medemens! Een besmetting kan zo gebeurd zijn!
  En volgens mij zijn wij allemaal geen dokters op dit forum, dus in plaats daarvan, bel je eigen huisarts voor een test en stel je vraag niet hier.

  • RRika

   @Anoniem
   Je roept mensen op te testen. Maar we weten inmiddels dat de pcr test niet betrouwbaar is.Alleen bloedonderzoek geeft een juiste diagnose. Maar er zijn super veel pcr testen ingekocht. Daarom wordt zo benadrukt dit te doen. En wat maakt het uit? Lekker poosje in quarantaine kan geen kwaad als je ziek bent. Of het nou griep is, Corona of een ander virus. Maar panieken geeft echt niet minder zieken.

  • ZZwartkop

   @Rika
   Isolatie kan wel degelijk psychologische gevolgen hebben.
   wie betaalt de gemiste werkdagen
   En hoe zit dit met ontslag of geen klussen meer krijgen van het uitzendbureau?

 • AArjan

  Wat is dit joh, iedereen met een “probleem” gaan vragen stellen aan andere mensen met een “probleem” en niemand hier heeft er voor gestudeerd hier.

  Wat verwacht je dan?

  Aan beheerder van deze site, zet de reactie mogelijkheid uit. Het voegt niets toe en mensen komen allemaal met ongefundeerde “heb ik op facebook” gelezen verhalen op de proppen. Als je denkt dat je medische hulp nodig hebt ga je naar de dokter. Als je “het systeem” niet vertrouwd eet een appel en wacht op de eind der tijden of kom met gegronde bewijzen.

  • RRené Overberg

   @Arjan
   HELEMAAL MEE EENS Arjan, maar dit is het gedrag van deze huidige mensheid, een intelligentie niveau van regenwormen! Daarom loopt het besmettings percentage ook weer zo op. Er over praten op o.a. facebook vind dit volk veel belangrijker dan de regels om besmetting te voorkomen ZELF TOE TE PASSEN.
   in en in triest.

  • BBronja Westerveld

   @René Overberg

   Dacht iedereen er maar zo over.

 • LLulu

  Ik ben me gaan testen om te kunnen vliegen en blijkt dat ik positief bent maar hebt geen 1 van de symptonen en gebruik mondkapje en was me handen.
  Voordat ik test ging doen was ik al 3dagen binnen omdat ik niet kon lopen hoe kan dan zijn dat ik toch positief bent getest en 72uur in qaurentenne moet maar andere die bij mij in de buurt zijn gekomen negatief zijn getest en andere niet getest hoeft te worden vindt dit zo raar en bizare weet nu niet meer wat wel en niet te geloven uit dit

 • Jjoke

  mijn zoon in zweren is net pozitif getest hij heeft absoluut geen klachten. altijd aan sociaal distensing gehouden en mondkapje gebruikt in publieke ruimtes. Hoe kan hij besmet zijn geraakt

  • LLudo Coenen 1951.@gmail.com

   @joke

   Beste joke de uitvinder van dat testaperaat is overleden en heeft voor zijn overlijden ge zegt dat zijn aperaat voor 95% niet werkt dat heb geen virussen kan opsporen dat zijn aperaat waardeloos is zoek het maar eens op op Wikipedia als ge niks van symptomen hebt hoe kan je dan ziek en besmet zijn er word een hoop onzin door de virelogen verteld ze zitten alle dagen met hunne microscoop te spelen de groeten Ludo

 • MMaestro

  @Irene

  Je noemt Afrika en daar loopt een dier rond dat volgens mij symbool staat voor veel mensen in de huidige situatie…..de struisvogel. Niet willen zien wat er werkelijk speelt .
  Goed dat je wakker bent en relativeert , ik sta er ook zo in.
  Om met Andre Hazes jr. te spreken: Leef….alsof….

 • MMaestro

  @Irene

  Je noemt Afrika en daar loopt een dier rond dat volgens mij symbool staat voor veel mensen in de huidige situatie…..de struisvogel. Niet willen zien wat er werkelijk speelt .
  Goed dat je wakker bent en relativeert , ik sta er ook zo in.
  Om met Andre Hazes jr. te spreken: Leef….alsof….

 • MMaestro

  Er klopt veel niet rondom dat Covid verhaal vind ik maar los daarvan.
  Ik ben hardloper, kanker patiënt en erg gevoelig op de lucht wegen die vanwege de aanwezigheid van megastallen in mijn loopgebied soms opspelen. Bijna nooit last van verkoudheid en nooit geveld door griep en mocht ik verkouden zijn dan gebruik ik Echinacea dat ik een wonder plant vind. Branderig gevoel in longen verdwijnt binnen 1,5 dag en met dit Corona geneuzel doe ik het zelfde om mijn conditie goed te houden en mijn weerstand op peil. Wel viel me op dat ik de laatste dagen wat minder ruik en smaak heb maar dit komt volgens mij door het warme weer en de droge lucht in huis waardoor de slijmvliezen in de neus zijn uitgedroogd en ik een minder open neus ervaar.
  Waar ik naar toe wil is dat men meer in moet zetten op het versterken van imuunsysteem en weerstand en natuur producten zoals Echinacea die daar bij kunnen helpen maar daar hoor je niets over en gaat het alleen maar over besmettingen, vaccins(dat is dus pharma) en regels… en dat vind ik vreemd maakt mij dus achterdochtig……..

  • Rrolien

   @Maestro
   Doe maar onnozel naar je zelf toe,maar doe dit niet naar anderen speel niet met levens, want da is wat gy doet nu.

 • BBas

  Goedemorgen, ik heb al anderhalve maand last van misselijk opstaan. Ik ben de gehele dag misselijk en duizelig. Super super moe geen eetlust. Licht gevoel in het hoofd ook. Het belemmert alles.. ik heb dus geen koorts gehad en ook geen last gehad van hoesten… iemand die zich hierin herkent? Ik heb dit echter nog nooit gehad.. de vermoeidheid is het ergst samen met de misselijkheid/duizeligheid elke dag… kan dit Corona zijn? Aangezien ik geen infectie heb bleek laatst uit mijn ontlasting.. de dokter heeft bloed getest op zouten. Daar kwam ook niets uit.. help !!!

  • BBas

   Ik voel me trouwens ook ontzettend beroerd, ik ben mezelf gewoon niet meer.. de ene dag voel je je beter en denk je dat je d’r overheen bent en de volgende dag begin je weer bij 0… je hebt nergens zin in.. alleen maar liggen.

  • BBas

   Mensen??? Iemand die zich hierin herkend?? Laat me iets weten aub… want ik word echt helemaal gek… dit speelt al anderhalve maand 🙁 . Zojuist weer beroerd/misselijk/duizelig/zwak wakker geworden… ik heb GEEN koorts maar af en toe heb ik toch wel het gevoel dat ik behoorlijk heet ben, zoals nu dus weer..

  • MMaaike

   @Bas
   laat je testen zou ik zeggen

  • MMagedian

   @Bas Goede avond Bas, ik heb ergens gelezen dat je ook besmet kan zijn met corona en je geen koorts hebt en niet hoesten of niezen. Dit noemen ze de minder ernstige maten van corona. Het zou dus kunnen dat je een besmetting hebt maar om zeker te zijn zou je kunnen gaan laten testen wat misschien negatief ( hoop ik voor je) kan zijn op corona.
   om jezelf rust te geven zou ik gaan laten testen.
   Succes en beterschap Bart.

  • AAnous

   Gewoon testen dan weet je het, neemt onzekerheid weg en je doet het voor je medemens

  • AAnous

   Gewoon testen dan weet je het, neemt onzekerheid weg en je doet het voor je medemens

  • JJosine

   @Bas ik herken dit letterlijk, heb dit in maart en april gehad, in mei was ik er nog moe van. Ik mocht toen niet getest worden en ik heb geen antistoffen aangemaakt- heel frustrerend, nu weet ik dus nog niet wat het was. Goede nieuws: het gaat echt over! Maar laat je testen want anders zul je het inderdaad nooit weten. Verse (grote) muntbladeren als thee hielp bij mij tegen de misselijkheid. Succes en hou vol.

  • Ssal

   @Bas

   ik ben 3 maanden ziek geweest met covid en nooit koorts gehad.

  • TTobias

   @Bas
   Ik denk dat je kanker hebt.

  • RRay

   @Tobias
   Zielig mannetje ben jij.

   Maar de sympt. lijken meer op een overspannen/depressie te lijken.
   De hele dag je eigen lichaam scannen is vreselijk vermoeiend en maakt het er niet beter op.

   Let wel. Ik ben geen dokter maar ervaringsdeskundige.

  • CClaudia

   @Tobias

   Spot er maar mee!!!! Jij spoor echt niet

  • WWimmers

   @Bas: nog nooit gehoord van een huisarts? Denk eens na, en denk eens aan een ander! Ik kan je echt niet serieus nemen.

  • AArjan

   @Bas

   Wat zegt je huisarts?

  • MMarion

   @Bas gewoon even de test doen

 • IIrene

  Wat is iedereen .vreselijk met zichzelf bezig.

  Ja mensen er is een virus en die blijft en daarna andere virussen.

  Moeten we allemaal.niet meer leven??

  Lekker alles online?

  Mensen in Afrika hebben mazelen er sterven 200.000 kinderen per jaar aan.

  U gaat de auto in. Weet u hoeveel.kans op overlijden na een.ongeluk?

  97 procent wordt beter. Wassen die handen en ziek blijf thuis leef gezond krijg geen dikke buik. .Heeft u al.suikerziekte????

  Dat uso gevaarlijker.

  Alles wat leuk is wordt afgepakt.

  Fijn.naam en adres melden aan de horeca

  Wordt wakker en leef

 • PP. Jansen

  Laat ik beginnen met, ik ben nooit ziek, heb geen last van kwaaltjes, migrane, hooikoorts of wat dan ook, ik ben denk ik hollands welvaren. 2 weken geleden kreeg ik echter last van duizeligheid. en vlak daarna hoofdpijn. Beide zaken zijn voor mij iets geheel nieuws. Ik heb nooit hoofdpijn, zelfs niet bij een kater. Is het een corona kenmerk dat je eerst last krijgt van duizeligheid en daarna een paar dagen hoofdpijn?

  • SSebas

   @P. Jansen Nee dit zijn kenmerken van stress. Waarschijnlijk is uw leven tot een halt gekomen door de corona maatregelen en ervaart u lichte burn out klachten. Onzekerheid in deze tijd helpt niet mee. Corona is zoals u lijkt te vergeten maar 1 van duizenden ziektes waardoor u geraakt kan worden. Ga naar de huisarts en zit niet zo te zeiken op een forum

  • PPriscilla

   @P. Jansen

   Hoi mijn vriend is afgelopen maandag positief getest op Carona die begon zondag na het testen hele erge hoofdpijn te krijgen en maandag had hij geen geur en smaak meer ( het hoeft niet want de normale griep is er ook nog ) maar bij mijn vriend is het zo begonnen

   Vriendelijke Groet

 • PP. Jansen

  Laat ik beginnen met, ik ben nooit ziek, heb geen last van kwaaltjes, migrane, hooikoorts of wat dan ook, ik ben denk ik hollands welvaren. 2 weken geleden kreeg ik echter last van duizeligheid. en vlak daarna hoofdpijn. Beide zaken zijn voor mij iets geheel nieuws. Ik heb nooit hoofdpijn, zelfs niet bij een kater. Is het een corona kenmerk dat je eerst last krijgt van duizeligheid en daarna een paar dagen hoofdpijn?

 • DDevi

  Ik vraag me af hoelang je asymptomisch kunt zijn, ik bedoel, je hebt Corona maar je weet het niet. Je wordt uiteraard niet getest. Hoe lang blijft het virus in je lichaam?
  Ik had ook graag geweten of er een andere manier is om te worden getest. Ik heb een paar jaren geleden een onderzoek gehad om te zien of mijn sinussen verstopt zaten, maar de dokter geraakte er niet door met de camera, en dat deed ongelooflijk veel pijn. Kan het met bloedonderzoek?

 • MMarcella

  Ik heb het vermoeden dat ik corona gehad heb. Het begon ongeveer een week nadat iedereen als idioten begonnen te hamsteren. Denk ook dat ik het in een winkel heb opgelopen, ik heb niet echt superveel contact met mensen. Ben in die week 2 keer in super drukke winkels geweest. Drong niet tot me door dat het ernstig was en waarom, en heb daardoor ook niet mijn handen gewassen toen ik thuis kwam
  Het begon bij mij met last van mijn keel en longen, alsof ik 3 pakken zware shag had opgerookt. (ben in 2012 gestopt) Ik was erg hees met praten. Dat werd na verloop van tijd erger, ook had ik behoorlijke jeuk in mijn luchtpijp en in een stukje van mijn longen. De week erna kreeg ik gortdroge hoest. Toen leek het beter te worden, kon ik weer een week naar buiten omdat ik geen klachten meer had (toen wel goed mn handen gewassen!) vervolgens kreeg ik weer dezelfde klachten en heb ik wederom 2 weken binnen gezeten.
  Ik heb nu nog steeds last van mij longen, ik kan geen parfum dragen. En met dit mooie weer heb ik buren die het nodig vinden om een vuurkorf aan te steken. Dat slaat enorm op mijn longen en moet dan echt alle ramen dicht doen.
  Ik ben niet getest, wel de huisarts ingelicht omdat ik diabetes heb.
  Het waren geen typische verkoudheids/griepklachten die ik had, dus ik ga ervan uit dat dit corona is geweest, wel een milde versie. Was er niet doodziek van in ieder geval gelukkig

  • MMartine

   @Marcella

   Ik hoop dat je snel opknapt, maar die houtkachel en sigarettenrook is wat ik en velen met mij dagelijks ervaren, mensen met astma kunnen daar vaak niet tegen, ik blijf daardoor non-stop benauwd, parfum en sterke deo is al jaren NOT done. Ik hoop dat mensen Corona EINDELIJK eens serieus nemen, het is een gevaarlijke ziekte, met levenslange restverschijnselen.

  • Ssal

   @Marcella

   Hallo, ik heb Corona gekregen in febr, door check in balie. Ik ben 3 maanden ziek geweest.
   Ik kan u vertellen dat het corona was bij u. Vermoedelijk heeft u bloedgroep O. Het isniet bewezen dat dit een verschil maakt maar de kans is er wel. Ik heb vaak gemerkt dat mensen met bloedgroep O anders hierop reageren. Maar we kunnen het nu opnieuw oplopen. Het gevaar hier is dat je andere kunt besmetten zonder dat je het weet. Dus heel gevaarlijk voor je ouders of voor zwakke mensen die in uw buurt komen. Ook is het mogelijk dat je gewoon terug ziek wordt. Misschien niet zo ernstig maar ziek genoeg om het niet te willen krijgen.
   Groetjes

 • AAlexandra

  Eind maart/begin april had ik het vermoeden dat ik het in het ov had opgelopen aangezien de treinen toen nog net wel normaal reden en toch op en neer moest. Het enige wat ik aan symptomen heb gehad waren: 2 weken ongeveer een droge ruwe keel, met af en toe wat slijm, maar geen hoest. En ook slaperigheid/vermoeidheid. zelfs midden op de dag. En heel af en toe hoofdpijn.

 • MMoes

  Begon zaterdag met keelpijn , sigaretten kon ik niet meer roken waren super scherp. Meestal is dit een begin van een verkoudheid voor mij. Zondag erge keelpijn, geheel verstopte neus. Vieze slijm tijdens het hoesten, het hoesten deed inmiddels ook zeer en gaf pijnlijke steken rond de buikspieren. Afgelopen week gebeld met de huisarts, klachten uitgelegd. Ben nooit ziek , dus kon gelijk terecht voor een test. Positief voor corona, het rare is wel dat ik een soortgelijke griep twee jaar geleden ook heb gehad op vakantie. Toen lag ik ook twee weken plat met soortgelijke symptonen , moet dit dan ook covid zijn geweest vraag ik me dan af?

  • NNatasha

   @Moes
   Even een vraag, had u ook koorts toen er werd getest op corona?

  • LLiesl

   @Moes. Nee dit is dan iets anders geweest.

  • MMarije

   @Moes
   dat was vast wat ik ook had, terug uit oostenrijk..heel veel mensen waren toen ook ziek geworden, was een Sars virus heb ik mij laten vertellen…vreselijk 6 weken ziek geweest..en moe..niet normaal

 • DDidi

  Het vorige week begonnen met een blaasontsteking. Kuur gehad.Toen begonnen de klachten erge spierpijn braken diarree. En erge zweet aanvallen. En mijn smaak is weg.Vanmorgen op nieuw naar de huisarts geweest.Urine schoon. Maar nog wel de klachten .Moet op advies van de huisarts een test laten doen.Ik weet nu niet wat ik ervan moet denken.Maak mijn wel onzeker
  Didi

  • TTipgever

   @Didi afspraak voor test is zo gemaakt net als de test ondergaan, zo gebeurd en binnen max 48 uur uitslag zowel bij pos. als neg. Vandaag geweest en viel reuze mee!

  • Ddaniela

   @Tipgever, als je geluk hebt binnen 48 uur. Moest er laatst bijna 72 uur op wachten. Ben nu weer verkouden aan het worden. Wel of niet testen? heb geen zin weer zo lang te moeten wachten…..

 • EE.L. van Leeuwen

  Kan iemand van 70+ met een goede conditie toch de infectie van COVID bij zich dragen zonder dat hij dat merkt? Dus: geen verschijnselen!

 • OOnno Boerwinkel

  Heb nu 3.dagen verkoudheidsymptomen. Straks om 10.10 word ik getest in de Rai….
  Maandag weet ik t…

  • LLinda

   @Onno Boerwinkel en?

 • Jjohn

  ik zie dat de meeste reacties toch echt wel een echte mannengriep behelzen sterkte allemaal.

 • Hhw rademaker

  3 maanden overwinteren in Benidorm.
  app zone 1 poniente strand.
  ik zag dat het strand geruimd werd i.v.b met het corona virus.
  op het moment had ik 2 personen op bezoek uit n.l
  die zijn een week gebleven toen ze thuis kwamen hadden ze beide corona klachten.
  waren na een paar weken hersteld.
  het kon niet uitblijven mijn vrouw altijd zeer vatbaar voor griep kreeg het ook de huisarts gebeld advies bij hoesten en koorts weer bellen.
  dat kwam niet ze wilde niet meer eten alleen drinken en sliep de hele dag wat moest ik doen tot dat ze zij bel de huisarts.
  die kwam diagnose hart ritme storing zuurstof gehalte in het bloed 81 82 direct naar hospitaal Benidorm daar heeft ze 23 dagen gelegen
  infuus en zuurstof ik zat al die tijd in het app mocht alleen boodschappen ophalen bij de dicht in de buurt winkel.
  constant politie zelfs militairen.
  na 23 dagen ontslag uit het ziekenhuis genezen verklaard nog wel 14 dagen thuis blijven maar dat moest al werd dagelijks temp meten contact ziekehuis na 8 dagen bericht weer toestemming om naar buiten te gaan ik moest even boodschappen ophalen ze vroeg mag ik even mee we liepen nog maar net buiten politie ze zagen direct dat wij buitenlanders waren spreken jullie engels.
  ik vertelde dat mijn vrouw net ontslagen was uit het ziekenhuis en dat ik ter ondersteuning met haar buiten liep.
  ze geloofden mij niet ze liep heel goed resultaat een boete van €650
  via de ambassade zijn we gerepatrieerd met 2 taxis naar het vliegveld 1,5 m afstand in het vliegtuig zaten we met mondkapjes op er zaten 26 rolstolgebruikers in totaal 180 man het vliegtuig zat volkomen vol maar goed ik ben 77 jaar en heb geen corona gehad.
  mijn conclusie is dat als er direct medicijnen waren toegediend was mijn vrouw niet in het ziekenhuis terecht gekomen.
  we zijn kort geleden bij de longarts geweest voor een vervolg onderzoek vastgesteld dat ze ook een licht ruisend hart heeft dat het zuurstof gehalte in het bloed nog niet goed is
  vervolg onderzoek komt nog ze is behoorlijk opgeknapt de longontsteking is nog lang niet genezen maar voelt zich verder wel goed.
  goede hoop dat het helemaal weer goed komt.
  ik heb mee gemaakt dat je niet moet wachten en thuis blijven met corona klachten maar direct medicijn moet krijgen omdat de corona op je longen gaat zitten.
  ik ben zeker geen deskundige maar dit is de ondervinding wat met mijn vrouw gebeurd is.

  • WWim

   @hw rademaker
   Er is geen medicijn tegen corona

  • NNoah

   @Wim

   Er zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken, zoek maar op.

 • CCarla Vogelaar

  Ik heb al weken een soort prop in m’n keel en brandend borstkas en tussen m’n schouderbladen. Zijn dit symptomen?

  • LLydia

   @Carla Vogelaar
   Dat heb ik precies net zo, weet je al wat dit is?

  • HHeidi

   @Lydia, dit heb ik weken lang gehad. Kon bijna niet slikken, gevoel alsof mijn keel werd dicht gedrukt, echt héél naar. Nu al ruim 2mnd aan het aanrommelen. Kreeg hart onderzoek, bloed onderzoek, een pufje voor meer lucht, steroïden in de vorm van een neusspray…….Alle onderzoeken zijn prima, men weet niet wat het is. Vervangende huisarts zei dat ik maar fysio moest nemen voor de klachten op de borst en bij mijn schouders aangezien mijn longen oke zijn nav
   bloedonderzoek (onbenul) Nu na al die weken eindelijk weer meer energie. Volgens mij a symptomatisch covid19. Maar testen hoeft niet omdat ik de standaard klachten niet heb.

  • PPaolo

   @Heidi
   Ja dat heb ik ook gehad, ongeveer 2 weken lang. Alsof mijn keel dicht geknepen werd.soms aan linker kant en soms hele keel. En slikproblemen, terwijl eten wel goed ging. Ik ben niet naar de dokter gegaan, maar het scheelde weinig.
   Ik heb het vermoeden dat het door stress komt, een soort indirecte reactie op stress

  • HHerma

   @Paolo

   Precies dit heel vervelend en wou naar de huisarts heb me eerst moeten testen en helaas kwam daar dus positief test uit. Nu nog steeds dat verstikkende gevoel en onzekerheid want wat kun je er tegen doen…

  • BBrenda

   @Heidi musschien herken je jezelf in het syndroom van tietze.

  • KKelly

   @Heidi mijn enige symptoom was “keelpijn” in de vorm van een dichtgeknepen keel en ik ben afgelopen vrijdag positief getest op Corona. Dus waarschijnlijk toch a-symptomatische COVID-19.

  • Ssal

   @Carla Vogelaar
   een brandende borstkas zoals tijgerbalsem op de longen? Ja dat is covid.
   Heb je covid gehad? welke andere symptomen heb je gehad?

 • HHenk

  ik heb al weken last van tintelde vingertoppen en tintelingen in de boven benen.
  (slaperig- dodelijk gevoel ) en voel me slap in de benen met lopen net alsof ik omval.
  ben ermee bij de Huisarts geweest en door 2 testen gedaan te hebben bleek dat ik Corona had gehad en nu de naweeën heb.
  Corona testen waren beide negatief en de antistoffen positief, zonder dat ik symptomen van te voren heb gehad.
  de huisdokter vertelde wel dat de testen niet 100% betrouwbaar zijn.
  Weet iemand misschien hoelang men hier last van zou kunnen houden?

 • AAnoniem

  Een tijdje heel erg moe geweest ging ook. Nu ineens verhoging 37,5 oor, keel en barstende koppijn. Slappe nekspieren vooral. Met vlagen voel ik me beter. Tijd geleden een keer diarree gehad. Maar ook glutenallergie dus moeilijk te peilen of ik nou iets verkeerd gegeten had. Op werk weken geleden iemand positief Corona getest Inmiddels weer beter en aan het werk. Verder geen andere collega’s positief getest. Teamgenootje ook Corona overwonnen en daar heb ik vorige week nog buiten mee samen getraind. zo eng laten testen of niet?! En wat als het nu niet positief is maar over een tijd wel? Is er een maximaal aantal keer dat je mag testen?!

 • OOooh HANS

  Dankzij de coronavirus uitbraak, weer de motivatie gekregen om vollop te gaan trainen. 6dagen in de week 10km rennen. Opdrukken en benen. M’n oude vechters mentaliteit is weer helemaal terug. M’n lichaam is weer gespierd alsof ik weer 20 ben. Ik heb 40graden+ koorts gehad moeite met ademhalen en heel snel moe. En nu ben ik fitter dan fit. Je moet jezelf gewoon een update geven en niet zo klagen. Niemand anders doet het voor je, uiteindelijk doe je het allemaal voor jezelf. Succes allemaal en hou op met dat geklaag!

  • NNATASJA

   @Oooh HANS Like it! Het is wel veel sporten. Mogelijk dat niet iedereen dezelfde energie level heeft, maar toch een methode om jezelf uit de sleur te halen.

 • AAly

  Ik heb al n hele week,heel veel pijn in mijn nek,en schouders! En hele pijnlijke benen,verder geen verkoudheidsklachten,moet ik mij zorgen maken?

 • SSebastiaan

  Al iemand iets meer gehoord over de vaccinaties voor covid-19 ? (SARS) de uitgebreide versie zeg maar,
  we horen van de RIVM nooit hoe het nou is gegaan met de vrijwilligers des tijds die geënt zijn .
  iedereen krijgt het zolang er geen vaccinatie gevonden word snel ,,
  symptomen of geen symptomen !
  ik maak mij meer drukker om zoiets om levens te redden .
  en dat het algemene corona testen niet gelijk ingevoerd worden , is gewoon omdat er dan paniek komt als we massaal de uitslagen gaan krijgen landelijk );
  het beste is normaal leven zoals je het altijd al deed .maar dan met wat meer afstand van elkaar .

  • SSander

   @Sebastiaan
   Er zijn helemaal geen vrijwilligers ingeënt, want er is nog geen vaccin ontwikkeld. Het ontwikkelen van een goed, veilig en getest vaccin, zonder (gevaarlijke) bijwerkingen kost 15 – 20 jaar.

   Men is al 10 jaar bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen malaria en dat is ook nog steeds niet succesvol afgerond. Dat de overheid zegt, dat er aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar, een vaccin tegen Covid-19 is, is totale onzin.

 • RRebecca

  Als ik het dan al heb ben ik vermoedelijk een van het percentage dat geen klachten vertoond.

  Zins 4 weken enkel een droge neus.
  Niet snotterig en zeker ook niet verstopt.

  Dus we gaan maar door in het dagelijkse leven.

  Voor ieder die er wel wat … dan wel heel veel last van heeft : heel veel beterschap en hou vol.

 • JJamie

  Per toeval getest.. bleek positief, zonder klachten. 2 dagen een verstopte neus gehad dit waaide snel weer over, toch een positieve kweek. Pas op voor alle symptomen, hoe klein dan ook.

  • IIlona

   @Jamie
   Moet u wel nu in quarantaine?

 • BBas

  140km gefiets.., 9 mei naar 300meter kapot, 11 mei droge keel…adem voelt als koude lucht… 12 mei brand in borstkas..voel me oké en geen koorts.
  En sinds 15mei loop ik als oud ventje, SLAPPE BENEN…PAP…. 56jr (nooit eerder fysieke of mentale trubbels ervaren)
  Eerder ik bang voor mijn hart, was ook eerder blij met 2 erkende corona symptomen (keel en brand borstkas)
  Corona overleef ik wel.., maar “”corona”” heeft vreemde bijverschijnselen ..
  Hoelang gaat dt duren?
  Beterschap iedereen

 • MMart

  Goedemorgen..ik heb zomaar zere spieren en echt rug klachten ..ik ben wat kortademig. En heb ineens een hele depressie .zomaar heel zwaarmoedig en nergens zin in…ook vreselijk moe .niet vooruit kunnen branden kort lontje.. ik wil alleen maar slapen.geen hoest geen koorts geen neus verkouden ja wat hooi koorts klachten ..ogen en beetje neus loop.en ogen wat licht branden.. maar ik voel me niet oke

  • JJohanna

   @Mart,
   Ik zie in je verhaal dat je ook hooikoorts hebt, daar kan je ook heel moe van worden want het activeert blijkbaar het inmuun-systeem, had ik gelezen.
   Ik twijfel zelf ook tussen hooikoorts en misschien corona, gisteren was ik ook niet vooruit te branden, terwijl ik een goede conditie heb, en zomaar spierpijn.
   Wel heb ik buiten waterige ogen buiten, als het waait en ’s avonds een verstopte neus sedert een week. Vanmorgen wat licht slijm ophoesten en nu wat steekjes in de borst.
   Nog steeds denk ik aan hooikoorts, maar we zullen het zien.
   groet
   Johanna

  • NNatasja

   @Johanna je hebt je inmiddels wel laten testen hoop ik? Ook m.b.t veiligheid anderen.

  • GGeert

   @Mart

   andere dingen die je niet meer dan genoeg is voor de zekerheid van het weekend

 • AAb

  Rond 20 april de eerste klachten. De meest opvallende. waren koude rillingen, koorts tussen 38-40 C, vermoeidheid en volledig reukverlies. Geen verkoudheid of keelpijn gehad, wel licht hoesten. Op 2 mei positief getest op Corona. Nu een maand later redelijk hersteld. Echter de vermoeidheid blijft aanwezig. Heb nog steeds veel slaap nodig om de andere dag goed te kunnen functioneren. Werk inmiddels weer volledig en sport weer binnen mijn mogelijkheden. Her heeft echt tijd nodig maar gaat zeker lukken. Voor jezelf doseren is erg belangrijk. Beterschap allemaal.

 • PPierre

  Vanaf begin maart, pijn in schouders en nek. Vermoeidheid en (licht) branderige ogen. Ook irritante (niet zware) keelpijn.
  Ook lichte hoofdpijn.
  Dit gaat afwisselend, maar komt iedere keer terug.
  Slaap voldoende.
  Geen neusverkoudheid, geen koorts,
  geen slijm.
  Toch maar eens test gaan doen?

 • IIngrid

  Vanaf 4 mei geen smaak en geur meer.
  Last van hooikoorts wat weer een bijholte ontsteking heeft veroorzaakt maar dit heb ik jaarlijks.
  Geen dichte neus, geen verhoging.
  Huisarts gebeld en van alles en nog wat gekregen. Als het over 1,5 week niet over is bellen.
  Hoor dat geur- en smaakverlies een symptoom kunnen zijn.

 • GGerda

  Rond 12 maart begon ik met een kriebelhoest en 1,5 week later pijn op de longen en enorme keelpijn. Hoesten werd met slijm en dit heb ik ook steeds opgehoest onder de douche om te proberen dat het vrij bleef en niet zou gaan ontsteken. Veel gestoomd en snoepjes geslikt voor de pijn in de keel. Thee proefde ik niet meer, dus licht smaak en reukverlies. En vooral ook moe. Geen koorts, misschien heel licht verhoging.Wel heb ik geprobeerd om wat te blijven wandelen buiten en zelfs wat gejogd. Geen huisarts gebeld, omdat ik geen benauwdheid had. Dit heeft bijna 3 weken geduurd en ik voelde me weer goed.

  Maar sinds gisteren helaas weer intens moe op de bank, pijn in mijn lijf alsof je griep hebt en ik hoest 3 a 4 nu… Gaat het zich weer herhalen?

  • BBrigit

   @Gerda
   Zou kunnen, bij ons ook telkens
   Maar wie weet bij jou niet
   Heb jij teljens van hooikoorts bijholte ontsteking?
   Hoe kwam je daar vanaf?
   Groet
   Brigit

  • MMonica

   @Gerda hoe gaat het nu met je Gerda?

  • TTurkstyle

   @Gerda
   Hallo ??

 • VVosrenard

  Hallo,
  Een mand geleden allerlei corona symptomen begonnen, in lichte vorm. Nu sinds vorige week heb ik last van een plaquerig slijm in de keel en vaak gappen en zuchten als ik niet kan normaal ademen. Geen koorts .Herkent iemand deze klachten? Hebben deze klachten te maken met coronavirus?
  Alvast bedankt en beterschap voor iedereen.

  • NNausje

   @Vosrenard
   Ik heb precies wat jij zegt. Die gapen en diep ademen duren dan ern dag of 1,5 eens per week nu. Ik weet het niet.
   Kan me makkelijk laten testen, maar wacht het nog even af. Dacht zelfs eerst aan hyperventilatie, herken jij hetzelfde?

 • LLydia versnel

  Hallo,ik heb nu haast 3 weken keelpijn met korte tussenpozen van weinig soms n dag dus meer dan de andere dag.mijn zus lag maanden terug in het Beatrix zh toen kort erna n mvr werd bemerkt met corona .de pijn zit aan de zijkanten van mijn hals .Ik ben niet kortademig. Maar door stres soms .zo heb ik pas van mijn zus gehoord .eerder wilde ze dat niet zeggen .dat ze toen n milde vorm had vanaf dat zij uit dat zh is kom ik geregeld bij haar .kan dit alles n nasleep zijn en had of heb ik nu de milde vorm?

  • RRene

   @Lydia versnel
   Ik herken het rustig blijven en je niet gek maken

 • FFlora

  Hier al eens eerder gereageerd. Mijn vriend zit nu inmiddels in week 6…afgelopen zondag leek het opeens veel beter te gaan: geen diarree meer, meer lucht in de longen, meer energie..maar een dag later weer hetzelfde liedje…weer hoesten, minder lucht, diarree, slap, dood en doodmoe…hij wordt er moedeloos van. het lijkt alsof het nooit over gaat. Natuurlijk gaat het beter dan 6 weken terug toen hij alleen in bed kon liggen. Maar die vermoeidheid en andere klachten slopen je…en wat meot je doen? Bloedonderzoek vd zekerheid? Ontlastingstest? Of gewoon uitzingen en hopen op een betere tijd waarin hij weer kan werken…sterkte allemaal!

  • RRoel

   @Flora er is geen remedie tegen het virus dan alleen uitzieken. Het kan inderdaad lang duren en de ziekteverschijnselen verschillen van dag tot dag. Ik zou je adviseren een kort lijntje te houden met de huisarts en daar advies te vragen. Houdt goed de benauwdheidsklachten en de ademhalingsfrequentie in de gaten. 9-14 ademhalingsteugen per minuut is normaal. Wanneer dit boven de 30 komt moet je sowieso de huisarts bellen.

  • FFlora

   @Roel
   Dank je wel!!!

 • AAnke

  Steeds in de namiddag rillerig, koude handen en hoofdpijn.
  Wat kan dat zijn?
  Heb dat nu twee weken.

  • KKB

   @Anke
   Ik heb exact hetzelfde, maar ook 6 weken keelontsteking en slijmerige hoest gehad en erg moe en slechte concentratie.

 • RRonny

  Ik heb al weken aan een kant keel pijn spier pijnen maar geen koorts wel 37.6 een dag 38 zouw dit het kunnen zijn

 • MMonique

  Hoe besmetten de asymptomatische patiënten anderen? Een partner begrijp ik. Maar wanneer je niet hoest en niet verkouden bent, hoe dan?

  • LLies

   @Monique het lijkt me als volgt te gaan:gewoon door het uitademen komen er al virusdeeltjes vrij. Als je dan te dicht in de buurt staat kun je door dezelfde lucht in te ademen besmet raken. Denk aan samen zingen in een gesloten ruimte
   of een gezellige babbel…Máár ik ben geen arts.

 • KKarin

  …waarom denkt u dat u Corona kan hebben gehad? Ook ik heb vreemde klachten gehad die niet in het rijtje voorkomen van de omschrijving van het RIVM. Ik heb geen koorts gehad. Maar nadat ik 13 maart een loopneus kreeg (ik was helemaal niet ziek) kreeg ik vlak erna pijn in mijn bronchiën. Twee weken stekende pijn gevoeld tussen hals en longen. Ook tussen mijn schouder bladen. Helaas wordt in al die enquêtes niet naar andere verschijnselen gevraagd dan hun standaard rijtje. Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben… Met een normale verkoudheid heb ik deze klachten niet en ik heb nog nooit de griep gehad volgens mij..

  • JJannie

   @Karin
   13% van de Corona-zieken hebben geen koorts.

  • DDeborah

   @Karin
   Hoi Karin..
   Bij mij precies hetzelfde. Ik ben bekend met astmatische bronchitis en hooikoorts. Deze 2 vallen vaak wel samen.
   Maar heb dit ook nog niet eerder gevoeld.
   Dus ga je denken is dit nu toch gewoon een hooikoorts klacht of niet?
   Na gebruik van een puffer ging het wel iets beter. Ik heb zeker 4 weken last gehad van pijn op mijn borst en achter bij mijn longen.
   Toch raar dat ze niet alle verschijnselen onderzoeken….

  • AAstrid

   @Deborah jouw klachten herken ik, waren en zijn nog steeds bij mij exact hetzelfde, nu al de 3e week. Je kunt je vanaf 1 juni gratis laten testen als je klachten hebt. Ik ben van plan dat te doen…

  • CColeta Verhoeven Velderman

   @Karin
   Ga wel naar de dokter dit kan ook naar andere ziektes wijzen
   Die niets met Corona te maken hebben.
   We worden zo geabsorbeerd hierdoor ,dat we andere mogelijkheden
   vergeten

 • KKarin

  Ik lees met verbazing al deze reacties. Ik doe met allerlei enquêtes rondom Corona mee, in de hoop een vraag te krijgen: wé

 • GGerda

  Ik heb ook een tijdje vage klachten, soms hoesten benauwd af en toe verkouden en koorts. Sommigen mensen weten alles beter, dat merk ik wel, je kunt dan bv geen corona hebben.

 • PPatricia Noordzij

  Op 27 maart begint mijn verhaal. Kleine pijnlijke prikjes op mijn rug die steeds heftiger worden.Spierpijn en héél moe. Dus naar het luchtwegen spreekuur geweest. Waarbij de longarts concludeerde covid19. Ik was toen nog niet getest. Daarna volgde veel spierpijn koorts van een paar weken..tot ik op 2 april mijn bed niet meer uit kon komen..Huisarts bij ons thuis geweest. En er volgde meteen een ziekenhuisopname..geel in het gelaat en extreme moeheid. Test gehad in het ziekenhuis. En die was fout negatief. Een nacht gebleven want zuurstof saturatie was niet helemaal okay. Daarna weer naar huis..waar weer weken volgde van koorts spierpijn..en buikpijn soms en misselijk..hoofdpijn is er bij gekomen..bloed geprikt. Leverwaarden te hoog…nu over 2 weken weer prikken. Huisarts zegt dat ik waarschijnlijk covid19 heb gehad..maar word er wanhopig van..koorts en moeheid blijven..soms een paar goede dagen..zit nu in week 7..niemand kan vertellen hoe lang dit gaat duren. Maar voel me gesterkt door de verhalen die ik hier lees. Waarom? Omdat ik dan weet dat ik niet de enige ben.

  • KKB

   @Patricia Noordzij
   bedenk dat 20% ! (1 op de 5) van de uitslagen een foutieve uitslag geeft, zelf bevestigd door de GGD.

 • RRijna

  mijn man is zojuist gebeld door de arts na aanleiding van een vrijblijvende corona test die behoorde tot de medische keuring.
  mijn man heeft 3 maanden geleden corona gehad maar geen klachten .

  • WWill

   @Rijna
   Wat voor test hebben ze gedaan dan? Je kunt helemaal niet aantonen hoe lang geleden iemand het heeft gehad!

 • RRijna

  mijn man is zojuist gebeld door de arts na aanleiding van een vrijblijvende corona test die behoorde tot de medische keuring.
  mijn man heeft 3 maanden geleden corona gehad maar geen klachten .

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.