Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Nu alle premies voor volgend jaar bekend zijn sinds donderdagavond is het tijd om de balans op te maken.

De basisverzekering kost gemiddeld 124,80 euro in 2021 bij het standaard eigen risico van 385 euro. Echter zit er een enorm onderling verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering. Op jaarbasis is dit verschil namelijk 504 euro.

Een enorm bedrag en zelfs weer iets hoger ten opzichte van 2020 toen het verschil 492 euro bedroeg.

Basispremie

De voordeligste zorgverzekering in 2021 is die – net als vorig jaar – van Zekur met een basispremie van 105,95 euro per maand. Dit is een online label van Univé. De duurste polis is die – ook net als vorig jaar – van de Amersfoortse . Daar betaal je 147,95 euro voor de basisverzekering. Een verschil van 42 euro per maand, ofwel 504 op jaarbasis.

In Nederland is het zo geregeld dat de inhoud van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Dit wordt namelijk jaarlijks door de overheid bepaald en daaraan moeten zorgverzekeraars zich houden.

Verschillen

Maar is er dan helemaal geen verschil (buiten de prijs) tussen die twee polissen? Jazeker wel, Zekur is namelijk een budget zorgverzekering, waarbij niet alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Tevens moet je bij niet-gecontracteerde zorgverleners een deel van de rekening zelf betalen.

Bij de Amersfoortse sluit je een restitutiepolis af, waarbij je altijd vrije zorgkeuze hebt en over het algemeen 100 procent van de zorgkosten vergoed krijgt. Ook biedt de verzekeraar collectiviteitskortingen die de premie enigszins kan drukken en dat is niet mogelijk bij Zekur.

Een degelijk verschil, waar ook een groot prijsverschil aan vast hangt.

Voorbeeld

Veel Nederlanders sluiten naast het basispakket ook een of meerdere aanvullende verzekeringen af. Als we uitgaan van het volgende vergelijkprofiel:

  1. Vrouw, 35 jaar.
  2. € 885,- eigen risico
  3. Tandartsdekking: 100% vergoed tot € 250,- (voor alle tandartskosten)
  4. 6 fysiotherapiebehandelingen
  5. Werelddekking spoedzorg buitenland

In deze situatie is de zorgverzekering van CZdirect het goedkoopste met een maandpremie van 115,95 euro. De duurste is dan CZ met een prijskaartje van 177,20 euro.

Het onderlinge verschil loopt dan op tot maandelijks 61,25 euro, ofwel 735 euro op jaarbasis. Uiteraard geldt ook hier dat het niet helemaal eerlijk is om dit met elkaar te vergelijken, omdat CZ een restitutiepolis aanbiedt en in het aanvullende pakket ook een reeks aan andere dekkingen heeft, zoals orthodontie, kraamzorg en brillen.

Toch geeft het wel degelijk aan dat er grote verschillen zijn in prijs en dat er echt wat te kiezen valt.

Honkvast

Een groot deel van Nederlanders zit namelijk al jaren honkvast bij dezelfde zorgverzekeraar en kijken jaarlijks eigenlijk nooit of het elders goedkoper/beter kan.

Helemaal wanneer je het bijvoorbeeld niet erg vindt om declaraties online af te handelen. Dit kan namelijk tientallen euro’s schelen per maand.

Kan je al vergelijken?

Vanaf vandaag kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op zowel de basis- als aanvullende verzekeringen. Ook beschikken wij over meer dan 15.000 reviews die zijn achtergelaten op een van de 39 zorgverzekeraars. Met die ingrediënten kun je goede en weloverwogen keuze maken voor 2021.

Je kunt overigens overstappen tot en met oudjaarsdag. Als je dit namelijk voor het nieuwe jaar doet, wordt je huidige zorgverzekering automatisch voor je opgezegd.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.