Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - 18 reacties

Groot verschil duurste en goedkoopste zorgverzekering: 504 euro

Nu alle premies voor volgend jaar bekend zijn sinds donderdagavond is het tijd om de balans op te maken.

De basisverzekering kost gemiddeld 124,80 euro in 2021 bij het standaard eigen risico van 385 euro. Echter zit er een enorm onderling verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering. Op jaarbasis is dit verschil namelijk 504 euro.

Een enorm bedrag en zelfs weer iets hoger ten opzichte van 2020 toen het verschil 492 euro bedroeg.

Basispremie

De voordeligste zorgverzekering in 2021 is die – net als vorig jaar – van Zekur met een basispremie van 105,95 euro per maand. Dit is een online label van Univé. De duurste polis is die – ook net als vorig jaar – van de Amersfoortse . Daar betaal je 147,95 euro voor de basisverzekering. Een verschil van 42 euro per maand, ofwel 504 op jaarbasis.

In Nederland is het zo geregeld dat de inhoud van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Dit wordt namelijk jaarlijks door de overheid bepaald en daaraan moeten zorgverzekeraars zich houden.

Verschillen

Maar is er dan helemaal geen verschil (buiten de prijs) tussen die twee polissen? Jazeker wel, Zekur is namelijk een budget zorgverzekering, waarbij niet alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Tevens moet je bij niet-gecontracteerde zorgverleners een deel van de rekening zelf betalen.

Bij de Amersfoortse sluit je een restitutiepolis af, waarbij je altijd vrije zorgkeuze hebt en over het algemeen 100 procent van de zorgkosten vergoed krijgt. Ook biedt de verzekeraar collectiviteitskortingen die de premie enigszins kan drukken en dat is niet mogelijk bij Zekur.

Een degelijk verschil, waar ook een groot prijsverschil aan vast hangt.

Voorbeeld

Veel Nederlanders sluiten naast het basispakket ook een of meerdere aanvullende verzekeringen af. Als we uitgaan van het volgende vergelijkprofiel:

 1. Vrouw, 35 jaar.
 2. € 885,- eigen risico
 3. Tandartsdekking: 100% vergoed tot € 250,- (voor alle tandartskosten)
 4. 6 fysiotherapiebehandelingen
 5. Werelddekking spoedzorg buitenland

In deze situatie is de zorgverzekering van CZdirect het goedkoopste met een maandpremie van 115,95 euro. De duurste is dan CZ met een prijskaartje van 177,20 euro.

Het onderlinge verschil loopt dan op tot maandelijks 61,25 euro, ofwel 735 euro op jaarbasis. Uiteraard geldt ook hier dat het niet helemaal eerlijk is om dit met elkaar te vergelijken, omdat CZ een restitutiepolis aanbiedt en in het aanvullende pakket ook een reeks aan andere dekkingen heeft, zoals orthodontie, kraamzorg en brillen.

Toch geeft het wel degelijk aan dat er grote verschillen zijn in prijs en dat er echt wat te kiezen valt.

Honkvast

Een groot deel van Nederlanders zit namelijk al jaren honkvast bij dezelfde zorgverzekeraar en kijken jaarlijks eigenlijk nooit of het elders goedkoper/beter kan.

Helemaal wanneer je het bijvoorbeeld niet erg vindt om declaraties online af te handelen. Dit kan namelijk tientallen euro’s schelen per maand.

Kan je al vergelijken?

Vanaf vandaag kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op zowel de basis- als aanvullende verzekeringen. Ook beschikken wij over meer dan 15.000 reviews die zijn achtergelaten op een van de 39 zorgverzekeraars. Met die ingrediënten kun je goede en weloverwogen keuze maken voor 2021.

Je kunt overigens overstappen tot en met oudjaarsdag. Als je dit namelijk voor het nieuwe jaar doet, wordt je huidige zorgverzekering automatisch voor je opgezegd.

18 reacties

 • KKees

  Man man man, wat zijn mensen toch slecht in het Nederlandse taal. Meer dan 30 spelfouten gevonden na 6 berichten te hebben gelezen.

 • LL.P.Stodel

  Er zou een burger ziektekosenverzekering moeten komen waar je goed en goed verzekerd kan worden. De verzekeraars verhoogd de premie op onverantwoordelijke manier plus dat zij de broek aantrekken van de geneesheer .Zij bepalen waar en wat je vergoed krijgt.
  De kosten stijgen en de gepensioenen stijgen niet mee.

 • GGarfield

  Wat ik er van vind is dat je in Nederland sowieso gestraft wordt als je ziek(chronisch) bent.
  Én ik vind dat zorgverzekering voor iedereen betaalbaar moet blijven!!! Ook voor minder bedeelde mensen(die NIET door hun eigen schuld) IN de problemen komen.
  Zorgverzekeringen zitten in grote luxe kantoren, zullen we het maar niet hebben over de “hoge heren”. Menselijk en meelevend vind ik ze niet!

  • AAnneke apgvanderburgt@gmail.com

   @Garfield

   Ja klopt en nu durf je geen verwijzing te vragen voor al die bullshit

 • EEd

  Mijn idee is inderdaad om al die zorgverzekwraars eens op te doeken kosten worden steeds hoger sinds de privatisering ,kan ook niet anders met bijna 60 zorgverzekeraar,allemaal dure gebouwen,dure directeuren,managers,callcenters enz..Opdoeken die rotzooi kosten aleen maar heel veel geld, o ja ze mogen geen winst maken,wat te doen met al die reserves op de plank.

 • MMina

  Ik vindt het ook belachelijk om iedere jaar uit te zoeken en over te stappen. Elke eind van het jaar sterss. Om kotsmisselijk van te worden. Ze moeten met iets simpels komen.

  • JJoke

   @Mina, ik ben het helemaal met je eens. Steeds einde van het jaar kost het veel tijd en levert stress op…..

 • LLyda

  Met de hele privatisering zijn we er niets mee opgeschoten.
  De jongere klagen dat de ouderen veel geld kosten maar er wordt vergeten dat het andersom is als je bedenkt hoeveel zorg omgaat door drank gebruik drugs en de hulp op de ehbo bij ongelukken door vechtpartijen vuurwerk en ga zo maar door.
  Ik gun de jongere hun ding hoor maar alleen moet het ophouden dat de oudere veel geld gaan kosten terwijl deze groep alleen staan.

 • HHanna

  Waldo heeft helemaal gelijk !!! De SP is voor een nationale verzekering! Geen privatisering in de zorg!!! Er mag geen winst gemaakt worden in de zorg, wat nu wel gebeurt bij alle zorgverzekeringen ☹️

 • RRenee

  Nooit bij VGZ BEWUZT gaan

  Boeven

  Vragen machtiging VOORAF .
  bij een…Ongeluk
  BOEVEN dus

 • JJos

  Die zorgverzekeringen zijn maffia praktijken zakken vullen over de burgers .niks anders

  • LLâtife Ugur

   @Jos ben 100 % met je eens

 • YYvonne

  Ik zou toch liever hebben dat we ophouden met dit systeem, wat een werk zeg ieder jaar weer, opzeggen, aanmelden, houd er mee op en zorg voor 1 fatsoenlijke verzekering voor iedereen. Het is een oerwoud waar heel veel mensen geen zin in hebben. Dat kost ze geld. De vrije marktwerking in Nederland heeft er naar mijn mening alleen maar voor gezorgd dat je constant moet opletten op je niet teveel betaald, vermoeiend.

  • WWaldo

   @Yvonne

   Als je overstapt hoeft, hoef je niet op te zeggen. Dan loopt alles naadloos in elkaar over.

   Met maar 1 verzekering is er geen concurrentie en geen goede prikkers om de zorgkosten beheersbaar te houden.

  • JJeroen

   @Waldo

   Dat is er nu ook niet! Elk jaar verschuift het een beetje omdat verzekeraars die flink in de buidel…lees reserves… hebben getast om extra overstappers aan te trekken het volgend jaar extra moet verhogen zoals CZ dit jaar. ONVZ had dit 3 jaar geleden en dan word je dus kunstmatig gedwongen elke keer over te stappen. Nu is JAAAH. weer een hit van ONVZ maar reken maar volgend jaar zeker niet!

 • AAnneke apgvanderburgt@gmail.com

  @Edja natuurlijk met die onzin straks ook veel weg net als winkels denk aan cassieres ja de zelfscsnners hè geen werk meer

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.