Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

In oktober en november halen miljoenen mensen de griepprik. Maar door de komst van het coronavirus is de vraag groter dan ooit. Mensen die voorheen niet stonden te trappelen om een griepprik te halen, krijgen hem nu maar al te graag.

Door de grote belangstelling naar het griepvaccin dreigt er een tekort te ontstaan. Dat stellen bedrijven die de vaccinatie verzorgen en al een poosje te maken hebben met wachtlijsten, zo meldt MaxVandaag.

3,8 miljoen vaccinaties

Volgens huisarts Karin van Haaren uit Terheijden zijn er 3,8 miljoen griepvaccinaties ingekocht. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan normaal.

Het is echter onzeker of er voor iedereen genoeg zijn. In potentie vallen maar liefst zes miljoen Nederlanders binnen de doelgroep voor een gratis griepprik. Zij ontvangen automatisch een uitnodiging. “Normaal gesproken komt ongeveer de helft opdagen”, vertelt van Haaren.

Ook het RIVM verwacht dat de vraag naar de griepprik vanwege corona groter is dan normaal.

Voordeel griepprik

Het voordeel van de griepprik is dat het kan voorkomen dat je ziek wordt van het griepvirus. En als je toch ziek wordt, ben je meestal minder ziek dan anders.

Maar ook op macroniveau is er een belangrijk voordeel. Als de vaccinatiegraad lager is, zal het griepvirus meer mensen kunnen besmetten. De testcapaciteit voor corona kan daardoor verder onder druk komen, aangezien de symptomen van griep en Covid-19 vergelijkbaar zijn.

Griep en corona

Volgens huisarts en epidemioloog Gé Donker komt corona ook in combinatie met de griep (influenza) voor, wat extra funest kan zijn voor kwetsbare groepen.

Sommige grieppatiënten komen zelfs op de IC terecht. Iets dat je eigenlijk wilt voorkomen.

Het is van belang om bedden voor coronapatiënten vrij te houden en dus het aantal griepzieken beperkt te houden.

Gé Donker – huisarts en epidemioloog

De griepvaccinatie beschermt je niet tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Ook is niet aangetoond dat het griepvaccin het risico op Covid-19 vergroot. Verder gaat je weerstand niet omlaag na een griepprik.

Wordt de grieppriek vergoed?

Als je binnen de doelgroep valt, is de griepprik gratis. Hieronder valt iedereen van 60 jaar of ouder en kinderen en volwassenen die behoren tot een risicogroep voor de griep, zoals:

  • Diabetespatiënten
  • Patiënten met een chronische hart- en vaatziekte
  • Patiënten met een longziekte
  • Mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld bij gebruik van geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden.

Ook zorgmedewerkers wordt gestimuleerd om de griepprik te halen.

Geen risicogroep

Als je jonger bent dan 60 of buiten de risicogroep valt, kom je niet in aanmerking voor een griepprik zonder kosten. Het is wel mogelijk om de vaccinatie zelf te betalen. Hiervoor neem je contact op met je huisarts. Vervolgens koop je het griepvaccin bij de apotheek en laat je de prik zetten bij de assistente. De kosten hiervoor bedragen 25 tot 40 euro.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van zo’n griepvaccinatie. Op Zorgwijzer vind je een volledig overzicht.

Door de grote vraag naar de griepprik zal het in de praktijk mogelijk lastiger zijn om deze te krijgen. Het recept halen zal waarschijnlijk wel lukken, maar de apotheek zal niet staan te trappelen om er een te verstrekken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.