Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Thomas van Campenhout 14 reacties

In oktober en november halen miljoenen mensen de griepprik. Maar door de komst van het coronavirus is de vraag groter dan ooit. Mensen die voorheen niet stonden te trappelen om een griepprik te halen, krijgen hem nu maar al te graag.

Door de grote belangstelling naar het griepvaccin dreigt er een tekort te ontstaan. Dat stellen bedrijven die de vaccinatie verzorgen en al een poosje te maken hebben met wachtlijsten, zo meldt MaxVandaag.

3,8 miljoen vaccinaties

Volgens huisarts Karin van Haaren uit Terheijden zijn er 3,8 miljoen griepvaccinaties ingekocht. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan normaal.

Het is echter onzeker of er voor iedereen genoeg zijn. In potentie vallen maar liefst zes miljoen Nederlanders binnen de doelgroep voor een gratis griepprik. Zij ontvangen automatisch een uitnodiging. “Normaal gesproken komt ongeveer de helft opdagen”, vertelt van Haaren.

Ook het RIVM verwacht dat de vraag naar de griepprik vanwege corona groter is dan normaal.

Voordeel griepprik

Het voordeel van de griepprik is dat het kan voorkomen dat je ziek wordt van het griepvirus. En als je toch ziek wordt, ben je meestal minder ziek dan anders.

Maar ook op macroniveau is er een belangrijk voordeel. Als de vaccinatiegraad lager is, zal het griepvirus meer mensen kunnen besmetten. De testcapaciteit voor corona kan daardoor verder onder druk komen, aangezien de symptomen van griep en Covid-19 vergelijkbaar zijn.

Griep en corona

Volgens huisarts en epidemioloog Gé Donker komt corona ook in combinatie met de griep (influenza) voor, wat extra funest kan zijn voor kwetsbare groepen.

Sommige grieppatiënten komen zelfs op de IC terecht. Iets dat je eigenlijk wilt voorkomen.

Het is van belang om bedden voor coronapatiënten vrij te houden en dus het aantal griepzieken beperkt te houden.

Gé Donker – huisarts en epidemioloog

De griepvaccinatie beschermt je niet tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Ook is niet aangetoond dat het griepvaccin het risico op Covid-19 vergroot. Verder gaat je weerstand niet omlaag na een griepprik.

Wordt de grieppriek vergoed?

Als je binnen de doelgroep valt, is de griepprik gratis. Hieronder valt iedereen van 60 jaar of ouder en kinderen en volwassenen die behoren tot een risicogroep voor de griep, zoals:

 • Diabetespatiënten
 • Patiënten met een chronische hart- en vaatziekte
 • Patiënten met een longziekte
 • Mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld bij gebruik van geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden.

Ook zorgmedewerkers wordt gestimuleerd om de griepprik te halen.

Geen risicogroep

Als je jonger bent dan 60 of buiten de risicogroep valt, kom je niet in aanmerking voor een griepprik zonder kosten. Het is wel mogelijk om de vaccinatie zelf te betalen. Hiervoor neem je contact op met je huisarts. Vervolgens koop je het griepvaccin bij de apotheek en laat je de prik zetten bij de assistente. De kosten hiervoor bedragen 25 tot 40 euro.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van zo’n griepvaccinatie. Op Zorgwijzer vind je een volledig overzicht.

Door de grote vraag naar de griepprik zal het in de praktijk mogelijk lastiger zijn om deze te krijgen. Het recept halen zal waarschijnlijk wel lukken, maar de apotheek zal niet staan te trappelen om er een te verstrekken.

14 reacties

 • YYvonne

  Nou ik vind geef eerst die mensen de griepspuit die normaal elk jaar deze gaat halen en dan de rest, zou toch belachelijk zijn dat er voor deze mensen dadelijk geen vaccin meer te krijgen is.
  Want er zijn genoeg mensen die jaarlijks een oproep krijgen maar niet gaan, geef deze dan aan die personen die hem wel willen, maar eerst die het jaarlijks gaan halen.

 • WWill

  Nou niet te krijgen dus dan ga ik ook gewoon de straat op met een goede verkoudheid of griep. Als het je onmogelijk wordt gemaakt om het risico te verkleinen waarom zou ik dan nog moeite doen.

 • RR

  Heb zomaar een heel donkerbruin vermoeden dat huisartsen die prik niet willen.

 • JJos

  Geen vaccinaties huisartsenpraktijk Ewijk meer. Dus voor niets gekomen. Brief ingeleverd, we krijgen een nieuwe oproep.

 • HHenny

  Helaas geconfronteerd met tekorten. Vandaag volgens uitnodiging naar prikpunt van de huisartsenpraktijk kersenboogerd in hoorn. Helaas voor niets gekomen want iedereen kreeg te horen dat er geen vaccinaties meer waren en opnieuw op 26 november hiervoor moeten komen. Dus ruim 1,5 maand later.
  Vraag mij af of dit alleen bij deze huisartsenpraktijk voorkomt of dat dit ook bij andere huisartspraktijk is voorgevallen.

  • SSylvia

   @Henny,
   Ook hier in Rotterdam geen vaccins meer. Hier in Rotterdam nemen ze je brief in mey de mededeling dat als er nog vaccins beschikbaar komen ze je bellen …maar…ze verwachten dat er geen vaccins meer komen!

  • MMuriël

   @Henny

   Hier in Dronten ook alles op. Was al na 1.45u prikken op. Nu wordt het spannend voor mij. Voor het eerst na 22 jaar geen griepprik en ik heb een serieuze longaandoening…. Afwachten of er nog iets geleverd wordt.

 • RRandy

  “Het voordeel van de griepprik is dat het kan voorkomen dat je ziek wordt van het griepvirus. En als je toch ziek wordt, ben je meestal minder ziek dan anders.”

  – kan voorkomen
  – meestal minder ziek

  Klinkt als doet misschien iets, misschien niet.
  Zoveel vaagheid zou ik mijn lichaam niet in spuiten

  • JJoke

   @Randy
   Inderdaad mooi geformuleerd! Ze hadden beter alleen de mensen uit kunnen nodigen met een zwakke gezondheid. Het is bekend, dat voor mensen met bijvoorbeeld COPD een griepspuit wel zinvol is. Nu krijgen alle 60-plussers een uitnodiging. Een gezonde 60-plusser overleeft een griep wel!

  • RR

   @Randy
   zo lees ik het ook die eindeloze vaagheid. Heel misschien en zou kunnen en mogelijkerwijs en dat soort uitspraken. Klaar mee.

   Die constant angst van stel dat je mogelijkerwijs ziek kunt worden dan heb je heel mischien mogelijkerwijs geen slechte afloop. Brrrrrrrrr van angst word je hoogstwaarschijnlijk nog beroerder dan van die hele griep.

 • JJohanna van Heesch

  Zitter er cellen in van geaborteerde baby,s in de griepprik? Je hoort zoveel verhalen daarover tegenwoordig. En daar ik Pro Life ben wil ik het wel zeker weten voor ik griepprik 2020 haal

 • WWhitney

  Hallo , ik zou graag een griepprik willen , ik wil voorkomen dat ik de oudere mensen aansteek met de griep ! Ik hoop dat dit mogelijk is

  Groetjes whitney verrijt

  • MM (CDA-lid)

   @Whitney, mondkapje dragen om te voorkomen dat je anderen met griep of Corona aansteekt.

  • TTiny

   @Whitney
   nou Whitney ,ter geruststelling, Oudere mensen krijgen gewoon zonder extra kosten de griepprik! Griepprik helpt niet tegen het Corona virus, Afstand bewaren en monkapje voor je mond helpt wellicht wel?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.