Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Artikel door: Thomas - 39 reacties

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

In oktober en november halen miljoenen mensen de griepprik. Maar door de komst van het coronavirus is de vraag groter dan ooit. Mensen die voorheen niet stonden te trappelen om een griepprik te halen, krijgen hem nu maar al te graag.

Door de grote belangstelling naar het griepvaccin dreigt er een tekort te ontstaan. Dat stellen bedrijven die de vaccinatie verzorgen en al een poosje te maken hebben met wachtlijsten, zo meldt MaxVandaag.

3,8 miljoen vaccinaties

Volgens huisarts Karin van Haaren uit Terheijden zijn er 3,8 miljoen griepvaccinaties ingekocht. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan normaal.

Het is echter onzeker of er voor iedereen genoeg zijn. In potentie vallen maar liefst zes miljoen Nederlanders binnen de doelgroep voor een gratis griepprik. Zij ontvangen automatisch een uitnodiging. “Normaal gesproken komt ongeveer de helft opdagen”, vertelt van Haaren.

Ook het RIVM verwacht dat de vraag naar de griepprik vanwege corona groter is dan normaal.

Voordeel griepprik

Het voordeel van de griepprik is dat het kan voorkomen dat je ziek wordt van het griepvirus. En als je toch ziek wordt, ben je meestal minder ziek dan anders.

Maar ook op macroniveau is er een belangrijk voordeel. Als de vaccinatiegraad lager is, zal het griepvirus meer mensen kunnen besmetten. De testcapaciteit voor corona kan daardoor verder onder druk komen, aangezien de symptomen van griep en Covid-19 vergelijkbaar zijn.

Griep en corona

Volgens huisarts en epidemioloog Gé Donker komt corona ook in combinatie met de griep (influenza) voor, wat extra funest kan zijn voor kwetsbare groepen.

Sommige grieppatiënten komen zelfs op de IC terecht. Iets dat je eigenlijk wilt voorkomen.

Het is van belang om bedden voor coronapatiënten vrij te houden en dus het aantal griepzieken beperkt te houden.

Gé Donker – huisarts en epidemioloog

De griepvaccinatie beschermt je niet tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Ook is niet aangetoond dat het griepvaccin het risico op Covid-19 vergroot. Verder gaat je weerstand niet omlaag na een griepprik.

Wordt de grieppriek vergoed?

Als je binnen de doelgroep valt, is de griepprik gratis. Hieronder valt iedereen van 60 jaar of ouder en kinderen en volwassenen die behoren tot een risicogroep voor de griep, zoals:

 • Diabetespatiënten
 • Patiënten met een chronische hart- en vaatziekte
 • Patiënten met een longziekte
 • Mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld bij gebruik van geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden.

Ook zorgmedewerkers wordt gestimuleerd om de griepprik te halen.

Geen risicogroep

Als je jonger bent dan 60 of buiten de risicogroep valt, kom je niet in aanmerking voor een griepprik zonder kosten. Het is wel mogelijk om de vaccinatie zelf te betalen. Hiervoor neem je contact op met je huisarts. Vervolgens koop je het griepvaccin bij de apotheek en laat je de prik zetten bij de assistente. De kosten hiervoor bedragen 25 tot 40 euro.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van zo’n griepvaccinatie. Op Zorgwijzer vind je een volledig overzicht.

Door de grote vraag naar de griepprik zal het in de praktijk mogelijk lastiger zijn om deze te krijgen. Het recept halen zal waarschijnlijk wel lukken, maar de apotheek zal niet staan te trappelen om er een te verstrekken.

39 reacties

 • MMare

  Het is goed

 • JJan

  Ik haal al een paar jaar de griep prik en ook dit jaar. Netjes op de aangegeven datum en in het tijdslot de prik gekregen. Had maar 1 wachtende voor me, zo kan het dus ook. Beetje jammer van de grote woorden die sommige hier gebruiken. Feit is dat slechts zo een 50% van de 6 miljoen opgeroepen mensen ook de griep prik komen halen in de afgelopen jaren. Is dus niet vreemd dat na zo een 4 miljoen ze op zijn. Jaren negeren mensen de oproep en nu de nood aan de man is klagen dat er niet genoeg prikken zijn, beetje hypocriet he! Als men er 2 miljoen zouden weggooien zou men weer klagen over de verspilling. Moedig elkaar voortaan eens aan om toch die prik te halen. Is uiteindelijk goed voor ons allemaal. Gr. Jan

 • Jj.visser

  Het toch van de zotte dat er griepprikken meer zijn.
  We zijn afgedaald naar het niveau van een derde wereld land met onze zorg.
  Ook voor mij geen spuit na 12 jaar ondanks het advies van de longarts.
  Schande,……….

  • JJoyce

   @j.visser
   Bij mij was het net zo, normaal in oktober, nu was het november, ga je er heen, als long/hartpatiënt en is het op!?
   En ook al 21 jaar lang dat ik dit ieder jaar laat zetten.
   Of ze kunnen niet inplannen of heel de griepprik is waardeloos!?
   Daarom maakt een (long) arts zich daar ook niet zo druk over, want wat weten we niet?

 • SSil

  wel wetten en lockdowns organiseren pas op met alle respect he want ik ben blij dat dat ze nu toch weer het nut ervan inzien
  Maar zouden ze eerst niet eens zorgen om de andere risico’s ( griep ) zo veel mogelijk uit te sluiten te beginnen bij de risicopatienten
  Bij duracell aardschot ( mijn schoonzus werkt daar )3 weken geleden iedereen van jong tot oud ingeënt, hadden er nog teveel en hebben ze uitgedeeld aan familie van de arbeiders.
  Hoe is dit in godsnaam mogelijk om risicopatienten op deze manier te behandelen
  of misschien juist daarom zo snel mogelijk dood is goed voor de pensioenkas en zorg terug dringen waar wij 45 jaar voor gewerkt en afgedragen hebben
  Met oprechte dank aan onze regeringen waar we renslotte ook nog eens zelf voor gestemt hebben
  Schandalig.

 • VVermeulen

  Ik zie hier overal dat ze geen griepspuiten meer hadden maar ze weten toch hoeveel oproepen ze de deur uitdoen zoveel moeten er dan toch ook gewoon klaar liggen ik moet volgende week woensdag dus ik ben benieuwd hoe het hier dan gaat of ik ook naar huis wordt gestuurd ik zit pas aan het eind van het alfabet maar deze vaccinatie heeft toch niks met de Corona te maken er zitten geen Anti stoffen daarvoor in dus ik snap het niet

 • MM.H. van Tongeren

  29-10-’20
  De griep-en de pneumokokkenprik gehaald. De ontvangst op het gezondheidscentrum De Keijzer in Amsterdam was bijzonder hartelijk, coronaproef en efficiënt. Werd snel geholpen door 2 verpleegkundigen beide namen een arm voor hun rekening en spraken geruststellende woorden want ik kan totaal niet tegen dit gedoe, mij werd een stoel aangeboden voor het geval ik onderuit zou gaan en voordat ik er erg in had was het gepiept niets gevoeld niets gemerkt wel de prikken gehad. Bij deze mijn complimenten

 • EEllen

  Vreselijk, ga vandaag mijn jaarlijkse griepprik halen en zie een enorme lange rij wachtende mensen. Het was nog ruim voor de tijd.
  Mensen staan niet achter elkaar en GEEEEEN 1,5 Meter uit elkaar.
  Gewoon ook gezellig staan keuvelen ……heb al die tijd met moeite mijn 1,5 meter kunnen vasthouden.

  Eenmaal binnen was het niet veel beter en omdat ik alle twee de prikken kon krijgen, was het door het personeel bijna niet te doen.
  Mensen liepen gewoon vlak langs je heen terwijl je de prik kreeg.
  Door een verkeerder verwijzing had ik bijna 2 keer de griepprik gehad.
  Gelukkig werd dit nog gezien…….!

  Ik kwam voor de prikken en hoop niet dat ik juist nu de Corona heb opgelopen.

 • KKeijser

  Me dunkt dat de mensen die trouw elk jaar zijn komen opdagen ook nu voor dienen te gaan. Ik vind het onjuist dat al die eigenwijze lui die andere jaren het niet nodig vonden om te komen, nu niet vooraan, maar áchteraan in de rij dienen aan te sluiten.

  • MMax

   @Keijser
   Helemaal gelijk aan de schrijver van dit bericht, we stonden ook bij de huisarts en er was geen griepspuit meer tekrijgen, was anderhalf uur voor het einde dat je terecht kon! Huisarts gaat proberen bij andere huisartsenpraktijken of er nog griepspuiten tekrijgen zijn?

 • MMirjan

  Net gebeld.
  Had mijn afspraak verplaats voor de griepprik.
  Word ik net gebeld door de assistente van de huisarts.
  Zijn alle griepprikken er door heen.
  Terwijl ik die al jaren haal word er gezegd. Sla dit jaar maar over we hebben niks meer.

  • Aalex

   @Mirjan ja mij is dit ook overkomen schandalig

 • JJan

  Ook in Hulst bij onze huisartsenpraktijk tekort aan griepvaccin: 5000 mensen opgeroepen en 2800 vaccins voorradig. Mijn vrouw en ik (74 en 78) waren op tijd in het voorgeschreven blok, maar “te laat”. Na 23 jaar jaarlijkse inenting tegen griep nu voor het eerst dus niet. Vooruitziende blik en inzicht in gedrag van mensen ontbreken nogal eens in deze coronatijd bij de verantwoordelijken voor onze zorg.

 • EEmmy

  Kreeg een raar verhaal te horen van de assistente. Huisartsen zouden een boete krijgen wanneer mensen die een oproep hebben gekregen en de griepspuit niet komen halen.

 • BB.Zaunbrecher

  Heb nooit de griepprik gehaald maar ben vorig jaar dec erg ziek geweest of het toen al Corona of griep was weet ik niet nu ben ik bijna 71 jaar en wilde graag de griepprik nu wel halen dus huisarts gebeld maar de assistent beslist dat ik hem niet krijg want ze komen te kort en moeten nu extra bestellen dus ik zeg bestel je er voor mij toch ook een mee ,nee daar kon ze niet aan beginnen dit is toch niet normaal ik heb toch ook recht op zorg ?

  • Hhenk

   @B.Zaunbrecher

   wees de assistent erg dankbaar
   je bent kern gezond houdt het zo

  • LLena

   @henk
   Hoe kunt u zien of @B.Zaunbrechter ‘kerngezond’ is? Heeft u een kristallen bol of zo? Ik ben zelf ex-astma patiente en had ook een oproep gekregen maar ook mij ging de griepprik aan mijn neus voorbij! Lekkere ‘zorg’ hoor in dit land! Maar niet heus!

  • Eeric@luyt.net

   @Lena over kristallen bollen gesproken.
   Ex-astma patiënt?,
   Leg het mij uit alsjeblieft ,ik zoek ook zo’n tovenaar

 • RRosemarie

  Vanmiddag 16:30 meldden voor de griepprik. In Dronten …
  Ging op naam, die van mij begint met een V. Woensdag jl nog contact gehad met de assistent van de huisarts of ze er wel genoeg hadden…. natuurlijk mevrouw…. maar ik heb gelezen…. nee hoor er zijn er genoeg, dat is prietpraat….
  Niet dus…. mijn man en hebben deze echt nodig, wat nu?
  In december zijn ze er wel weer……jaja….
  Een meneer voor mij zei: “dan ben ik dood en begraven….“

  • LLena

   @Rosemarie
   U werd tenminste nog verwezen naar december, tegen mij werd gezegd ‘volgend jaar krijgt u weer oproep’!

 • NN.

  Mijn huisarts heeft ook te weinig griepprikken besteld. Heb deze echter wel hard nodig….Misschien krijgen we deze over 6 weken nog wel binnen. Dat is een zoethoudertje want ze zijn op bij de medicijngroothandel en ze komen dus echt niet meer binnen. Dan hebben ze ondertussen betere med.om covid te kunnen behandelen, gaan er straks veel meer mensen dood aan de griep omdat er niet voldoende vaccins zijn om de risicogroep te vaccineren. Heel slechte geregeld weer.

 • EEen bezorgde moeder

  Mijn zoontje van 12 is Iga deficient, daarom krijgt hij ieder jaar de griepprik. Doen we dat niet dan is hij veel ziek en moet hij steeds aan de antibiotica. Helaas is er geen griepprik meer beschikbaar voor hem. Ik vind het echt schandalig!

 • YYvonne

  Nou ik vind geef eerst die mensen de griepspuit die normaal elk jaar deze gaat halen en dan de rest, zou toch belachelijk zijn dat er voor deze mensen dadelijk geen vaccin meer te krijgen is.
  Want er zijn genoeg mensen die jaarlijks een oproep krijgen maar niet gaan, geef deze dan aan die personen die hem wel willen, maar eerst die het jaarlijks gaan halen.

  • EE

   @Yvonne
   Jarenlang griepspuit gekregen op advies van huisarts. Nu krijg ik er geen omdat er tekorten zijn, dan zegt men ineens : je bent nog geen 60.
   De mensen die mij jarenlang uit hebben gelachen en de griepspuit onzin vonden staan nu in de rij en hebben er recht op omdat ze 60+ zijn maar verder gezond zijn. Dus zoals je het schrijft dat klopt. Rare wereld.

 • WWill

  Nou niet te krijgen dus dan ga ik ook gewoon de straat op met een goede verkoudheid of griep. Als het je onmogelijk wordt gemaakt om het risico te verkleinen waarom zou ik dan nog moeite doen.

 • RR

  Heb zomaar een heel donkerbruin vermoeden dat huisartsen die prik niet willen.

 • JJos

  Geen vaccinaties huisartsenpraktijk Ewijk meer. Dus voor niets gekomen. Brief ingeleverd, we krijgen een nieuwe oproep.

 • HHenny

  Helaas geconfronteerd met tekorten. Vandaag volgens uitnodiging naar prikpunt van de huisartsenpraktijk kersenboogerd in hoorn. Helaas voor niets gekomen want iedereen kreeg te horen dat er geen vaccinaties meer waren en opnieuw op 26 november hiervoor moeten komen. Dus ruim 1,5 maand later.
  Vraag mij af of dit alleen bij deze huisartsenpraktijk voorkomt of dat dit ook bij andere huisartspraktijk is voorgevallen.

  • SSylvia

   @Henny,
   Ook hier in Rotterdam geen vaccins meer. Hier in Rotterdam nemen ze je brief in mey de mededeling dat als er nog vaccins beschikbaar komen ze je bellen …maar…ze verwachten dat er geen vaccins meer komen!

  • MMuriël

   @Henny

   Hier in Dronten ook alles op. Was al na 1.45u prikken op. Nu wordt het spannend voor mij. Voor het eerst na 22 jaar geen griepprik en ik heb een serieuze longaandoening…. Afwachten of er nog iets geleverd wordt.

  • EE

   @Henny
   In Zuid Limburg ook. Helaas zijn er tekorten, betaal hem dit jaar maar zelf bij de apotheek…..maar daar zijn ze ook op.

  • Aalex

   @Henny ik krijg hem ook niet meer omdat ik telaat was in Enschede

 • RRandy

  “Het voordeel van de griepprik is dat het kan voorkomen dat je ziek wordt van het griepvirus. En als je toch ziek wordt, ben je meestal minder ziek dan anders.”

  – kan voorkomen
  – meestal minder ziek

  Klinkt als doet misschien iets, misschien niet.
  Zoveel vaagheid zou ik mijn lichaam niet in spuiten

  • JJoke

   @Randy
   Inderdaad mooi geformuleerd! Ze hadden beter alleen de mensen uit kunnen nodigen met een zwakke gezondheid. Het is bekend, dat voor mensen met bijvoorbeeld COPD een griepspuit wel zinvol is. Nu krijgen alle 60-plussers een uitnodiging. Een gezonde 60-plusser overleeft een griep wel!

  • RR

   @Randy
   zo lees ik het ook die eindeloze vaagheid. Heel misschien en zou kunnen en mogelijkerwijs en dat soort uitspraken. Klaar mee.

   Die constant angst van stel dat je mogelijkerwijs ziek kunt worden dan heb je heel mischien mogelijkerwijs geen slechte afloop. Brrrrrrrrr van angst word je hoogstwaarschijnlijk nog beroerder dan van die hele griep.

 • JJohanna van Heesch

  Zitter er cellen in van geaborteerde baby,s in de griepprik? Je hoort zoveel verhalen daarover tegenwoordig. En daar ik Pro Life ben wil ik het wel zeker weten voor ik griepprik 2020 haal

 • WWhitney

  Hallo , ik zou graag een griepprik willen , ik wil voorkomen dat ik de oudere mensen aansteek met de griep ! Ik hoop dat dit mogelijk is

  Groetjes whitney verrijt

  • MM (CDA-lid)

   @Whitney, mondkapje dragen om te voorkomen dat je anderen met griep of Corona aansteekt.

  • TTiny

   @Whitney
   nou Whitney ,ter geruststelling, Oudere mensen krijgen gewoon zonder extra kosten de griepprik! Griepprik helpt niet tegen het Corona virus, Afstand bewaren en monkapje voor je mond helpt wellicht wel?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.