Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 9.390 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al meer dan 1,1 miljoen geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Bijna 16.000 Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Maar hoe weet je of je corona hebt of hebt gehad? Wat zijn de symptomen van corona en hoe verlopen deze? Op deze vragen probeer ik hieronder antwoord te geven. Hierbij maak ik gebruik van informatie van het RIVM, de WHO en andere wetenschappelijke bronnen.

Dit artikel is geplaatst op 23 maart 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 4 maart 2021.

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van PCR-test of een erkende corona sneltest. Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen bij de GGD.

Als je een afspraak wilt maken voor een coronatest bel je: 0800 – 1202 of ga je naar Coronatest.nl.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Verder geldt: blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie bel je 112.

Zelftest

Tegenwoordig bestaat er een zelftest op antistoffen waarmee wordt achterhaald of je het coronavirus hebt gehad.

Die werkt als volgt:

 1. Bij de zelftest zit een vingerprikje waarmee je een kleine hoeveelheid bloed bij jezelf kunt afnemen.
 2. Het bloedmonster stuur je op en wordt vervolgens geanalyseerd bij een RIVM-erkend laboratorium.
 3. Binnen twee werkdagen ontvang je de uitslag en weet je of je antistoffen hebt tegen het virus.

De test kost € 54,95 en kun je hier online bestellen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in de meeste gevallen te maken met één of meerdere milde klachten, zoals:

 • Koorts (of verhoging)
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheidsklachten, zoals keelpijn of een verstopte neus
 • Pijn in het lichaam
 • Verlies van reuk en/of smaak (zonder verstopping van de neus)

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronabesmettingen zijn zonder symptomen. Zij worden dus niet ziek, maar kunnen anderen wel besmetten.

Symptomen bij milde klachten

In een studie onder 1.420 patiënten uit Europa met milde/matige klachten werden de meest voorkomende klachten geïdentificeerd:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Hoofdpijn70,3%
Verlies van reuk70,2%
Verstopte neus67,8%
Vermoeidheid63,3%
Hoesten63,2%
Pijn in het lichaam62,5%
Loopneus60,1%
Verlies van smaak54,2%
Keelpijn 52,9%
Koorts45,4%

Symptomen onder ziekenhuispatiënten

Een zelfde soort studie werd gedaan, maar dan onder circa 60.000 patiënten met een ernstiger verloop van Covid-19 en waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk was.

De meest voorkomende symptomen onder deze groep:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts68,7%
Hoesten68,5%
Benauwdheid65,8%
Vermoeidheid46,4%
Verwardheid27,3%
Spierpijn20,1%
Diarree19.1%
Misselijkheid en overgeven18,8%
Ernstige uitdroging14,8%
Pijn op de borst 13,6%
Hoofdpijn13,0%
Keelpijn10,5%
Pijn in het lichaam10,4%

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Mutaties

Er wordt volop onderzocht of de symptomen bij de Britse variant vergelijkbaar zijn met de ‘standaard’ Covid-19 variant. Dat geldt ook voor andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie van het coronavirus.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona overigens kunnen ook duiden op griep, een verkoudheidsvirus, hooikoorts of een andere aandoening.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

*Bij Covid-19 en de griep komt benauwdheid/kortademigheid wel vaker voor als er sprake is van een ziekenhuisopname. Bij hooikoorts komt benauwdheid ook voor bij astmatische klachten.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar Zorgwijzer. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. In de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus.

Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. Ook niezen is geen typische klacht die wordt veroorzaakt door corona.

Koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel vaker voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Laat je zo snel mogelijk testen.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De symptomen bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (met beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog steeds veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is. Laat je testen.

Verder is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent of klachten vertoond. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Na vijf dagen quarantaine is het mogelijk om een afspraak in te maken voor een coronatest. Je mag uit quarantaine als deze test negatief is.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je 24 uur lang geen klachten meer hebt, zoals hoesten, koorts, hoofdpijn of neusverkoudheid.

Als je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt, en het is zeven dagen geleden nadat je ziek bent geworden, kun je in elk geval geen andere mensen meer besmetten.

Besmet geweest?

Er is een zelftest op de markt die kan aantonen of je al besmet bent geweest met COVID-19. Hierbij wordt middels een vingerprikje gekeken naar de antistoffen die je hebt opgebouwd. Deze zelftest kost eenmalig € 54,95 en is hier te bestellen.

9.390 reacties

 • LLia

  Begin oktober 2020 Corana gehad. Koorts, hoofdpijn, heel erg moe. 3 weken thuis gebleven daarna weer een aantal uurtjes per week gewerkt. Na 3 weken weer volledig aan het werk. Nu 6 maart 2021 merk ik wel dat het nog steeds niet helemaal hersteld is. Af en toe steken in de borststreek en moe. Waarschijnlijk zal ik er wel mee moeten leven. Sterkte allemaal voor diegene met de zelfde nasleep van Corona.

 • AAkelders

  Volgens mijn huisarts heb ik een nasleep van Corona ben twee maal getest was moe en had geen smaak meer en ben nog steeds wat moe en geen smaak de uitslag was goed hoe lang kan dit nog duren mvg

 • MMarco

  Ik heb het kapot koud en enorme pijn in de benen. Waarom hebben ze dit losgelaten op de mensen, waarom moet die rot econimie gereset worden en waarom moeten ouderen dood omdat ze zo miljarden aan pensioenen niet hoeven uittekeren. The great reset??? Waarom toch???

 • GGeorgina

  Hoi heb eind nov Corona gehad nu heb ik sinds dien een rook geur in me neus komt dit door Corona gr georgina

  • JJoke

   @Georgina
   Bijzonder, dat heb ik ook het is net of er telkens iemand naast me staat te roken.
   Dit heb ik sinds de besmetting, en nu nog af en toe (enkele weken later)

 • GGeorgina

  Hoi heb eind nov Corona gehad nu heb ik sinds dien een rook geur in me neus komt dit door Corona gr georgina

 • Ggriet de haan

  ik heb sinds eind vorig jaarlast van hele zoute lippen aan de binnenkanten buitenkant en soms voelen ze wat opgezet en ze vervellen constand
  kan dit ook te maken hebben met corona dat ik dat heb gehad zonder t te weten

  • JJanPaTaT

   @griet de haan

  • JJanPaTaT

   @griet de haan

 • Ggriet de haan

  ik heb sinds eind vorig jaarlast van hele zoute lippen aan de binnenkanten buitenkant en soms voelen ze wat opgezet en ze vervellen constand
  kan dit ook te maken hebben met corona dat ik dat heb gehad zonder t te weten

 • YYvonne

  Ik heb in december een positieve uitslag gekregen na een corona test. Ben enkele weken flink ziek geweest en heb in bed gelegen, benauwd, koorts die moeilijk zelf voelbaar was, en moe, heel moe. Rare dromen vanaf het begin, nu nog steeds. De restverschijnselen vind ik maar moeilijk te omschrijven en bevatten. Snel vermoeid/overprikkeld, spanning in keel/mondgebied, moeilijk laag kunnen ademen door spierverkramping middenrif, drukkend gevoel op de borst. Gevoel alsof iets mijn keel dichtdrukt. Naar mate we verder komen zal er meer bekend worden over de gevolgen. Voor nu is het maar moeilijk. Iedereen lijkt zijn eigen route nu maar te bewandelen. Ik vind het onvoorspelbare het moeilijkst. Een dag gaat het heel goed en dan de volgende niet, zonder aanleiding. Of 1 week gaat het goed en dan opeens 2 dagen helemaal niet…met geen enkele aanleiding of overbelasting daaraan voorafgaand. Vreemd allemaal… voor iedereen die het heeft of heeft gehad, veel sterkte !

  • NNicole 23

   @Yvonne
   Op.de website van het longfonds komt vanaf 8 maart een webinar te staan,die ik afgelopen maandag heb gezien zelf. Dit gaf mij veel helderheid over de nasleep van corona met de goede en slechte dagen en de opbouw. Zeer interessant

  • EEd

   @Yvonne
   Je kunt en hebt recht op begeleiding en training om je herstel te bevorderen. Vraag je huisarts. Of zoek coronaexpert longfysiotherapeut op chronischzorgnet.nl
   Deze hebben netwerken waarin verschillende disciplines werken zoals fysio ergo dietiek en zelf psycholoog.

  • MMirjam

   @Yvonne
   Zo herkenbaar voor mij. Ook 1 december 2020 positief getest maar zeer lichte klachten gehad. De ellende begon pas na 14 dagen. Nu nog steeds niet volledig hersteld. De nasleep die jij omschrijft heb ik ook. Vooral in mijn keel voelt heel naar. Heb al 2 maanden fysio gericht op post-covid maar merk nog weinig verbetering. Ben nu ook met ademhalingsoefeningen gestart. Veel sterkte verder met het herstel. We zullen nog geduld moeten hebben en luisteren naar ons lichaam hoe moeilijk dat ook is.

 • MMissM

  1:Het is handig om bij het artikel te vermelden dat er niet altijd antistoffen worden gevonden,
  ook al heb je wel corona gehad.
  (Het moment waarop die verdwijnt is namelijk bij iedereen anders)

  2: Via de huisarts kan er een bloedtest worden aangevraagd .

 • GGitte

  Zind 4 dagen droge hoest maar niet de hele dag door . Wel moe maar werk nu ook nacht dus misschien vandaar de moeheid temp is 37 .

 • GGonda

  Ik heb nu 2 a 3 dagen last van duizeligheid moe geen smaak ofbyna geen smaak last van me onder rug wat moet ik nu denken ben byna nooit ziek?

  • AArjan

   @Gonda
   Laat je testen. Ik ben 36 en kern gezond. Sinds vorige week maandag heel moe. Heb me laten testen en ik was positief getest. Toen ging het berg afwaarts. Hoofdpijn, pijn in m’n lichaam, heel erg benauwd, kortademig en sinds vandaag ook diarree. Alleen al de trap op en af is al een hele nieuwe uitdaging geworden. Sinds vandaag kan ik weer een beetje overeind zitten en licht heen en weer lopen. Kortom onderschat dit niet. Dit is niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heel erg zwaar en vermoeiend.
   Mvg Arjan

 • GGonda

  Ik heb nu 2 a 3 dagen last van duizeligheid moe geen smaak ofbyna geen smaak last van me onder rug wat moet ik nu denken ben byna nooit ziek?

  • AAnja

   @Gonda

   Laat je aub testen. Better safe dan sorry. Sterkte

  • NNely

   @Gonda

   Ik ben 1 mrt positief getest, wat begon als een zware verkoudheid ging later gepaard met duizelingen tot overgeven toe. Ben verschrikkelijk moe. Ben 5 dagen onderweg de verkoudheid is bijna weg soms wat draaierig nog en die moeheid. Laat je testen

 • SSiny bos

  Wie is er ook misselijk na corona

  • CCath

   @Siny bos ik ben ook misselijk na Corona! Ik werd 2 weken geleden positief getest & nu weer 1 week uit isolatie! Ik heb geen geur meer, vieze smaak in mijn mond & inderdaad misselijk! Daarnaar brand mijn neus aan het einde van de dag alsof de binnenkant van je neus is verbrand

 • CCora

  Ik kreeg begin januari te horen dat ik positief getest was helaas kreeg mijn man het ook gelukkig hadden mijn man ik de lichte vorm wel wat kleine naweeën vermoeidheid mijn man meer als ik en last van onze gewrichten en aftoe kouden rillingen we lopen nou sinds 2x beide bij de fico voor na de Corona ik wens van en ieder die heeft heel veel sterkte en beterschap ermee

 • CCora

  Ik kreeg begin januari te horen dat ik positief getest was helaas kreeg mijn man het ook gelukkig hadden mijn man ik de lichte vorm wel wat kleine naweeën vermoeidheid mijn man meer als ik en last van onze gewrichten en aftoe kouden rillingen we lopen nou sinds 2x beide bij de fico voor na de Corona ik wens van en ieder die heeft heel veel sterkte en beterschap ermee

 • VVera

  Beste…,

  Op meerdere sites lees ik dat het geen zin heeft om binnen een termijn van 8 weken vanaf een positieve test te testen met een PCR test. Is er een artikel die dit heeft onderzocht? & Geld dit ook voor de Abott sneltest? Vanochtend iemand getest die 3 weken terug nog positief was. Zij was vandaag negatief.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Vera Overheijden

  • JJacco

   @Vera

   Ik ben binnen de 8 weken wederom getest, de zorg over vals positief is inderdaad correct. Echter heb ik afgelopen week wel te horen gekregen dat het toch echt een herbesmetting is nadat de GGD arts het lab had benaderd. Klopt ook, ik ervaar op dit moment zeer milde klachten. Een stuk minder dan de 1e keer 7 weken terug.

 • MMarya

  Weet iemand wanneer je 3 weken vreselijke hoofdpijn hebt gehad maar negatief getest ben of dit toch corona geweest is.
  Verder waren er geen klachten behalve vermoeidheid maar dat kan in verband staan met de hoofdpijn.
  Hoe kom ik erachter of dit corona is geweest.

  • SSven

   @Marya

   Dag marya

   Volgens velen en de dokter als je corona zou hebben gehad kan je dat laten testen en onderzoeken in je bloed en dat kan zelfs zijn als dat in je lichaam minstens 1 maand tot een half jaar in kan blijven zitten maar je kan niemand besmetten ofzo

   Vriendelijke groetjes sven

 • FF

  In april 2020 ben ik positief getest , 2 mnd er na ben ik negatief getest , klachten waren voornamelijk , benauwdheid ( een soort van band om mijn borst en rug gevoel die strakker werd , drukkend , moe gesloopt in korte tijd , op een middag had ik geslapen en daarna vreemd pijnlijk gevoel in neus daarna geur en smaak weg , in juli mogelijk door corona er nog een darmperforatie achter aangekregen ( ziekenhuisopname ,onderzoeken in ZH ) en opnieuw alle energie kwijt die enigzins had op gebouwd al was ik nog niet heel veel bij getrokken , in december pas volledig hersteld genoeg om mijn werk te doen ( ziekenverzorgende ) maar 10 maanden later nog steeds geen goede geur en smaak , de koffie smaakt naar motor olie , yoghurt heeft muffe smaak , gekookt ei heeft de smaak van schuurmiddel enz

  • Aanke

   @F Hoi F. Voor een podcast ben ik op zoek naar mensen die door corona hun smaak en geur zijn verloren. Zou ik jou daar telefonisch iets over mogen vragen? Hartelijke groet

 • MMarvin

  Jammer dat ik hier geen link kan plaatsen. Maar je kan het artikel waarin te lezen staat dat vele tienduizenden jonge mensen gesloopt zouden zijn door corona + langdurige naverschijnselen op de site van AD vinden. Het artikel heet “Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona: ‘Ik neem afscheid van wie ik was’”
  Velen zijn er zelfs nog veel slechter af dan ik (heb op de meeste dagen nergens last van, bij terugval zijn klachten alleen subtiel als een soort achtergrondruis aanwezig). Maar de vraag is, hoe kunnen we die mensen helpen? Ik heb goede succesverhalen gelezen van mensen die aan medische Qigong gedaan hebben, en ik ben daar zelf ook wel positief over. Misschien het proberen waard? Ik volg zelf Qigong lessen op udemy.com
  Met Qigong (lijkt wel op Tai Chi, maar dan veel beter geschikt voor medische doeleinden) kun je je gezondheid verbeteren omdat je acupunctuurbanen stimuleert. Je kunt zelfs de gezondheid van je organen stimuleren. Lijkt mij zeker niet mis bij coronapatiënten.

 • MMarvin

  Het is alweer maanden geleden dat ik hier op gereageerd heb. Het gaat goed met mij, maar het is niet zo dat ik echt absoluut 100% vrij ben van corona-restverschijnselen. Er zijn flinke perioden waarbij het lijkt alsof ik kan zeggen dat het zo goed als over is, om daarna toch wel weer iets van corona-restverschijnselen te merken, hoe licht en kort die ook zijn. Het zijn geen paniekaanvallen meer zoals ik een paar maanden geleden nog genoemd had, en een snelle hartslag tijdens een aanval heb ik ook al zeker meer dan 3 maanden niet meer gehad, althans niet zomaar uit het niets terwijl ik lekker met mijn dagelijkse dingen bezig ben, is toch een hele grote winst dus. Maar ik moet wel oppassen, ik blijf gevoelig voor paniekaanvallen als ik geconfronteerd wordt met horrorverhalen.
  Toch gaat het eerder zoals gezegd, goed met mij , maar ik leef dan wel bewust en heb vorig jaar mijn dagelijkse inname qua voedingsstoffen erg sterk verhoogd d.m.v. supplementen.
  Ook aan te raden: doe veel meer oosterse gezondheidsoefeningen zoals Qigong, en doe zeker ook ademhalingsoefeningen om je ontspanningsniveau zo ver mogelijk te verdiepen.
  Dat is hoe ik het gedaan heb en zal blijven doen. Dan beweeg je steeds verder richting naar de gezondheid i.p.v. ongezondheid. Hoe lang die weg ook mag zijn, uiteindelijk ga je van A (ziek) naar B (betere gezondheid) en daarna zelfs naar C (een nog betere gezondheid). Ik las een artikel waarin te lezen stond dat tienduizenden “gezonde” jonge mensen net als ik langdurige restverschijnselen hebben als gevolg van corona, die mensen wens ik hetzelfde herstel toe als ik.

 • Bbelinda

  hoi allemaal

  Ik ben sinds 1 maand redelijk spierpijn vrij na meer dan een jaar geleden eind november2019 ongeveer Ook behoorlijk ziek geweest te zijn met de zelfde soort klachten als allemaal de zwaarste klachten zoals hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, lamlendig, spierpijn, gewrichtspijn ruim 2 maanden geduurd voordat ik me weer een klein beetje mens voelde maar blijf tot de dag van vandaag te kwakkelen, dan weer eens diarree, vermoeidheid, depressief gevoel, gelukkig lijkt spierpijn veel minder te worden 🙂 dec 2019 longfoto’s laten maken bloedprikken in 2020 hartfilmpje laten maken longfunctie geweest maar alles lijkt in orde huisarts zei een pittig griepje ??? zou ik toen der tijd corona hebben gehad ?? maart 2020 mij laten testen negatief in juli 2020 mij laten testen mijn zoon was positief Ik negatief hij gelukkig milde klachten hij geen nasleep van corona ik nu nog steeds niet top fit ik heb de huisarts gevraagd of ik me kan laten nakijken op antistoffen maar hij zei toen dat dit nog niet mogelijk was dit was oktober 2020 Is dit nou wel na te gaan of niet?? Ik zou het graag willen weten maar hoe lang blijven die antistoffen werken mocht ik toentertijd wel corona hebben gehad ondanks dat het toen nog niet bekend was??? gr

  • BBen

   @belinda

   Die klachten had ik ook in oktober,november en begin december 2019.vond heel raar nooit ziek geweest en dan zolang zware griep dacht ik.uit gevoel weet ik dat dit corona was en volgens mij is Wuhan niet de beginplaats van dit virus.ik ben geen complottheorie denker maar hier in west europa is het lucht ook niet wat het moet zijn.en dan die farmateucen en techgiganten die alsmaar aan kapitalisme denken.er is in limburg gemeten op fijnstof,bleek dat in maastricht tientallen keer schadelijker was dan rest in limburg.was toen een iniatief van de SP maar daarna niks meer van gehoord.

 • MMarjolein

  Mijn man is 14 februari positief getest, nadat hij eerst op 9 februari negatief was getest. Hij hoestte veel maar bleek negatief.
  13 februari ineens spierpijn erbij dus nieuwe afspraak. De spierpijn was zondags verdwenen weer, maar getest en positief.
  Rest v d familie ook positief getest inmiddels.
  Zoon weinig klachten. Mijn man wisselende klachten: hoesten nog wat en spierpijn wat komt en gaat.
  Ik echt ziek op bed met zware hoofdpijn, weinig smaak geen eetlust, pijn achter de schouderbladen.
  Mijn vraag: kan je ook weer erger ziek worden doordat je nu toch weer samen bent aangezien wij allen Corona hebben en niet apart hoefden te leven meer?
  Mijn man voelde zich ineens weer zieker

  • CCarlo

   @Marjolein
   Het komt en gaat steeds, is al 1jr zo bij mij. Op en af… sluimert heel lang in een lichaam.

 • MMarjolein

  Mijn man is 14 februari positief getest, nadat hij eerst op 9 februari negatief was getest. Hij hoestte veel maar bleek negatief.
  13 februari ineens spierpijn erbij dus nieuwe afspraak. De spierpijn was zondags verdwenen weer, maar getest en positief.
  Rest v d familie ook positief getest inmiddels.
  Zoon weinig klachten. Mijn man wisselende klachten: hoesten nog wat en spierpijn wat komt en gaat.
  Ik echt ziek op bed met zware hoofdpijn, weinig smaak geen eetlust, pijn achter de schouderbladen.
  Mijn vraag: kan je ook weer erger ziek worden doordat je nu toch weer samen bent aangezien wij allen Corona hebben en niet apart hoefden te leven meer?
  Mijn man voelde zich ineens weer zieker

  • GGea

   @Marjolein het gaat echt op en af. Na de eerste dagen iets beter, rond dag 5 a 6 een terugval is onze ervaring.

 • PPetra

  Hoi!
  Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn die getest zijn géén corona hebben en of bloedtest hebben gedaan ,en toch erge duizeligheid en pijn op het borstbeen ervaren.

  • BBianca

   @Petra die pijn op je borstbeen kan ook syndroom van tietze zijn heb k overgehouden aan luchtweginfectie vorig jaar kan ook corona zijn geweest maar toen werd niet getest

  • PPetra

   @Bianca
   Hoi Bianca.
   Heb jij ook duizeligheid gehad?
   En hoelang heb jij hier last van gehouden?

  • EEss

   @Bianca
   Heb ik nu ook. Heb al ongeveer 3 weken vage klachten. Niet elke dag maar echt op en af. Af en toe duizelig, hoofdpijn, weinig eetlust, misselijk, vermoeid, hartkloppingen, druk op borst. 2x negatief getest op Corona. Ook al bij de huisarts geweest maar kan niks vinden. Ga me toch weer opnieuw laten testen.

  • DDaisy

   @Petra

   Ervaar net dezelfde klachten
   Ook bijna dagelijks borstbeen klachten vooral links , soms steken algemeen.
   Soms duizelig.
   Vorig jaar wel positief getest
   Maar nog steeds veel problemen
   Heb alles hart, longen, maag laten onderzoeken ,laten prikken, alles goed.
   weinig eetlust.
   Ben nog schim van mezelf.
   Doe het erg rustig aan.
   Was ook paar keer negatief getest.
   De klachten blijven.
   Ben ook bij reumatoloog voor miss het vermoeden van tietze klachten . Moet verder bij pijnkliniek.want ze weten het ook niet echt.
   Voor de corona had ik dit allemaal niet.
   Raar dat vele verhalen overeen komen.
   Veel beterschap.

  • DDanny

   @Daisy

   Heb zelf de hierboven genoemde klachten ook gehad. Bleek dat ik hyperventileerde, dus niet goed ademde. Kwam bij mij door stress, ademhalingsoefeningen en werken aan de oorzaak vd stress hebben alle klachten doen verdwijnen.

  • DDanny

   @Daisy

   Heb zelf de hierboven genoemde klachten ook gehad. Bleek dat ik hyperventileerde, dus niet goed ademde. Kwam bij mij door stress, ademhalingsoefeningen en werken aan de oorzaak vd stress hebben alle klachten doen verdwijnen.

 • AAlexandra

  8-02 positief getest
  Begon met kriebelhoestje dagen erna enorme hoofdpijn alsof je voorhoofdholteontsteking hebt of zware migraine , ook braken 3 e dag heel vieze geur in neus echt chemies hoofdpijn en lichte verhoging 38. 3 blijft 3 dagen aanhouden 5 e dag van een op andere dag geur en smaak weg compleet weg vind ik nog t ergste . Heel moe en vooral het gevoel dat imk steeds moet stomen druk in gezicht bijholtes is enorm …

  • MMonique

   @Alexandra
   Jou klachten zijn ook precies de mijne. En wisseld elk moment.

 • Ccarlo

  Kunnen er mij mensen zeggen die maandenlang taai keelslijm, draderig, en ook precies of het een ring is die uw keel dicht knijpt, van klachten af zijn? Ik vraag mij af of dit nog uperhaupt weg gaat!! Ik zit eind februari op 1 jaar, waarvan de bovenstaande klachten sinds sept/okt. gestart zijn, in goede en slechte dagen. Maar het verhaal blijft zich steeds te herhalen. Het zit bij mij tussen neus, keel en onder het gehemelte… Dank voor reacties van mensen die het hebben meegemaakt in de hoop er van afgekomen te zijn. Niets helpt. Houden we best onze neus droog of net nat met sprays? Ook alle soorten geprobeerd, alsook neusdouches. Maar weet niet of het goed is om vochtig of droog te houden. Het virus houdt mss in één van de situaties langer stand.

  • RRafi

   @carlo

   Kijk achter je tong..misschien heb je tong schimmel

  • JJen

   @carlo
   Probeer eens een nasale neusdouche. Dat lost het slijm op en gaat irritatie tegen. 2x per dag en volhouden een paar weken. Denk dat dit echt kan helpen. Ik liep zelf ook maandenlang met exact dezelfde klachten. De neusdouche heeft echt geholpen maar het kan even duren. Succes! En probeer zo min mogelijk je keel te schrapen.

  • CCarlo

   @Jen
   Bedankt Jen. Zal ik doen. Is het bij jou nu 100% weg? Hoelang heeft het geduurd, ook vele maanden?

  • Ttanja

   @Carlo
   ik heb een jaar na de besmetting ook nog steeds klachten, oa keelslijm, ook bij mij hielp spoelen met neusdouche en een zoutoplossing en gorgelen met een zoutoplossing.
   helaas heb ik ook regelmatig veel pijn in borst en tussen schouderbladen. en nog veel last van vermoeidheid. inmiddels al twee maal een cardioversie gehad ivm boezemfibrilleren.
   Ja het herstel gaat langzaam maar ik hoop toch op verbetering. Iedereen veel sterkte en houd de moed erin

  • CCarlo

   @tanja
   We zitten idd met dezelfde klachten. Wat een lange weg… het zit precies nog tot in mijn gehemelte. Die dichtgeknepen keel, met slikmoeite en draderig slijm alsof er een ring gevormd wordt rond de keel is echt lastig. Veel onderzoeken gepasseerd… het mag dan eens gedaan zijn na 1jr! Ook sterkte

  • JJen

   @Carlo
   Zo goed als weg. Ben er wel veel gevoeliger voor geworden volgens mij. Soms komt het weer even een paar dagen opzetten en dan is het weer weg. Het is iig niet meer dagelijkse kost. Ik heb het bijna een jaar gehad… Ja, je wordt er echt gestoord van

  • RRietje

   @carlo
   Ik heb vandaag voor het eerst gespoeld met appelciderazijn en het verlicht meteen! Ik heb 1 eetlepel appelciderazijn in een glas lauw water gedaan, eerst met een wattenstaafje de neus a/s binnenkant schoongemaakt en toen vanaf een lepel opgesnoven. Dat was echt niet fijn maar je voelt het tintelen achter in je keel. Alsof het slijm weggebrand wordt. Ik ga dit twee keer per dag doen en hoop dat ik er dan snel vanaf ben en wellicht anderen ook!

  • CCarlo

   @Rietje
   Hoelang heb jij al uw klachten als ik vragen mag?

  • CCarlo

   @Rietje
   Laat je weten wanneer je van uw klachten af bent aub?
   Heb wat schrik dat appelazijn prikt in keel, doet zo al pijn genoeg. Anders haal ik er toch als het echt helpt…

  • AAnne M

   @carlo, ik heb ook al lang jouw klachten. Ik denk zelf aan taaislijmmedicatie. Sprays zijn meestal uit den boze. Succes n beterschap

  • JJoke

   @carlo
   In September corona gehad,vanaf eind nov verstopte neus keelpijn druk inde oren .Zit nu aan een pretnison kuur voor 10 dagen.
   Sprayen enz hielpen mij niet
   Begint nu los te komen.

  • EEngeltje de Ruiter

   @carlo
   Het klopt wat jij schrijft Carlo. Wat we allemaal fout doen is, dat de lucht in onze huizen veel te droog is. En corona kan alleen leven in een te droge lucht. En de normale hygrometers geven de vochtigheid niet goed aan. Ik ben al jaren allergisch voor alles en kan alleen leven in een vochtige omgeving. Daarom heb ik al 25 jaar luchtbevochters in huis en gaat er per dag ongeveer 20 liter water door mijn huis. Dus hang veel natte handdoeken over de verwarming of laat de waterkoker leeg koken. In ziekenhuizen, bejaardenhuizen, verzorgingshuizen, scholen enz. Overal is de lucht veel te droog.
   Zelfs een wetenschapper heeft dat op Facebook gezet. Ik test al jaren mensen waardoor zij ziek worden. Heb je carona eet dan alleen voedsel waar FAGEN in zitten dan ben je binnen een week weer boven Jan. FAGEN in dikke winterpeen, witlof, kip, eieren, witte- en spitskool, peer, banaan, zoete aardappel, koolraap en selderijknol.
   Je kunt je even een beetje beroerd gaan voelen maar dat komt door de ontgiftiging en is nodig. Doe je best.

  • SSaskia

   @carlo

   Misschien is halotherapie wat voor jou

 • CChristina

  Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die bij inspanning een zweterige neus krijgen en verhoging. Evenals pijnlijke bovenarmen, zeer gevoelige oksels. Steken tussen schouderbladen en jeuk op het schouderblad met uitslag en overgevoelig borstbeen. Heb al bloedonderzoek gehad en onderzoek bij de cardioloog, niets aan de hand. Loop hier al vanaf oktober mee en het belet mij om een normaal leven te lijden. Word er dagelijks wel wat emotioneel van. En dat is niet leuk voor mijn huisgenoten.

  • Llia

   @Christina
   hallo christina heb 3 maand geleden corona gehad niet erg 2 dagen in
   mijn bed met wat koors en spierpijn en dat was het maar heb nu al
   5weken koors als ik een inspanning doe rust is geen koors meer terug inspanning weer koors soms tot 38gr en half ze weten niet wat het is
   ik moet ook een defibrilatoor laten zetten maar nu doen ze dat niet
   omdat ik koors heb ik niets meer doen zo

 • AAnna

  Goedendag.
  Ik ben al die verhalen aan het lezen ,en zie zoveel vergelijking met mijn klachten.
  Loop al maanden met klachten voel me 2 dagen goed en dan weer 2 dagen ziek net of ik de griep steeds opnieuw gaat krijgen .heb steken op me borst en schouderbladen, raar gevoel in lichaam voelen ,soms misselijkheid extreem moe de laatste 4 dagen veel duizeligheid ,maakte me echt zorgen niet nu longfoto s en hart laten onderzoeken omdat ik erop stond voor verdere onderzoek. Maar nu ik dit allemaal lees vermoed ik dat ik ook carona heb gehad me eigen wel laten testen in juni toen mijn zoon het had maar ik had het niet op dat moment.
  Klachten duizeligheid,,last van darmen,moe,steken borst en schouderbladen soms misselijkheid me ziek voelen hoiftpijn soms benauwdheid met uitademen .
  Word er gek van ..anna

 • NNathalie

  Ik ben 10 januari positief getest. Bij mij kwam alles leek wel in fases. Eerst rillerig, spierpijn wat hoesten, toen verkouden, keelpijn en daarna kwamen de problemen met mn darmen wat oom maar blijft aanhouden. Alles is gelukkig over behalve de vermoeidheid en mn darmen heb ik nu al ruim 3 weken last van. Al diverse malen huisarts gebeld en ook langs geweest maar die zegt dat dikke darm en maag reageren op het corona. Een opgeblazen gevoel, borrelende darmen enz. Gaat volgens hem over maar moet geduld hebben maar ben er zo klaar mee en maak me.toch zorgen. Herkennen jullie dit? Groetjes!

  • LLina

   @Nathalie

   heb een vraag maar je ontlasting is bij jou wel goed of heb je daar ook moeite om naar wc te gaan

 • CCarlo

  Aan oudgediende Sonja,
  Heb jij ook nog last van al die slijmen in de keel en tss neus/keelholte? Ik krijg ze quasi niet weggeslikt en er worden telkens nieuwe gevormd. Ook prop in de keel gevoel, slikmoeite nog steeds aanwezig. Vroeg mij af of het bij jou na die lange tijd al weg is? 1dag goed en 1dag beter, 1dag slecht, terug goed, terug slecht enz… het herhaalt zich steeds om de dag.

  • LLina

   @Carlo

   Ik heb een vraag maar je ontlasting is bij jou wel goed of heb je daar ook moeite om naar wc te gaan

  • CCarlo

   @Lina
   Met ontlasting heb ik geen probleem. Alles zit bij mij qua problemen tss neus- en keelholte, slikmoeite en slijmen en onder mn gehemelte.

  • Ssou

   @Carlo

   ik heb precies hetzelfde al vijf maanden last van

  • KKyra

   @Carlo

   Ik heb hier ook al een paar maanden last van. In mijn neus en keel, maar ook lager in mijn longen. Bij mij komt het gevoel van een prop / slijmoverload in mijn keel met vlagen, vooral als ik net heb gegeten. Sommige dingen triggeren het meer dan andere. Suiker is bijvoorbeeld het kwaad. Ik heb er soms ook het gevoel dat mijn longen een beetje ‘onder water’ staan, ik voel het slijm gewoon zitten.

   Je hebt waarschijnlijk al vanalles geprobeerd, maar ik heb toch twee tips voor je:
   1. Gorgelen met een glas water met een scheutje appelazijn.
   2. Voor en na het eten een neusspray gebruiken met een zoutoplossing.

   Dat verlicht de klachten bij mij echt. Hopelijk helpt het jou en anderen ook. Bij mij zijn de tussenpozen tussen dit soort klachten wel steeds langer. Nu meestal 1,5 week, wat al een grote verbetering is!

  • CCarlo

   @Kyra
   Bedankt. Eind februari ben ik hier al een jaar mee bezig met deze nasleep… op moedeloos v te worden. Longtest was ook oké maar af en toe hoor ik ook precies luchtbellen klinken vanuit de luchtpijp.

 • JJacky

  Ik heb sinds een jaar last van slijm in mijn keel en soms benauwdheid en druk op de borst. Vooral bij inspanning voel ik t. Ik hoest echter amper. Ik ben ermee naar t ziekenhuis geweest bij een pulmonoloog (longen waren goed) en hij zei dat het door allergieën komt. Maar voorheen had ik er nooit last van. Ik vraag me af of ik corona heb gehad zonder t door te hebben. Herkent iemand mijn klachten?

  • EElise

   @Jacky

   Ook ik heb sinds maart 2020 precies dezelfde klachten en ook dezelfde antwoorden gekregen. Longfoto’s waren in orde.
   Het gaat soms een paar dagen wat beter en dan steekt het weer de kop op. Geen koorts, niet hoesten etc. maar wel die druk op de borst. Ik denk dat ik in maart al corona heb gehad zonder het echt door te hebben. Je kon je destijds laten testen als je koorts had. Dat heb ik nooit gehad. Nu zegt de huisarts dat een test geen meerwaarde heeft.
   Sterkte.

  • CCarlo

   @Jacky
   Idem! Eind februari zit ik op 1jr. Deze slijmen zijn maar gestart in sept. Op en af, het komt en het gaat maar is nooit volledig weg. Vooral ook zelfs van onder/ achter mn gehemelte en diep in de keel. Is dik slijm dat je vaak niet weggeslikt krijgt. Niets helpt er… volhouden tot het dus ooit uit zichzelf stopt.

  • Ccarlo

   @Jacky
   Moet je dan zogezegd iets speciaals doen of nemen voor die allergieën? Helpt het jou? ik heb al alles geprobeerd en niets helpt. Antibiotica, corisone, andere hulpmiddeltjes… tevergeefs.

  • YYvonne

   @Jacky ik heb precies het zelfde ,nooit last gehad van pollen. Neus al weken verstopt dan weer keelpijn rare huiduitslag op mijn gezicht.Verschillende keren op spoedeisende hulp geweest voor benauwdheid. Ook ik wordt er moedeloos van. Ben heel vroeg wakker en ben dan blij dat het weer licht wordt.
   Longfoto en hartfilmpje goed, gaan alleen nog wat proeven doen wat hart betreft. Het begon met middenoorontsteking 2 keer rechts 1 keer links en die heeft 5 weken geduurd naar zeker 6 antibiotica kuren dat was in jullie 2020 , het éne is weg en het ander komt .

 • AAmy

  Begon met beetje hoesten dat ging naar 3 dagen over. toen ging mijn neus dicht zitten, en alles deed me pijn. kreeg opeens last van zuurbranden. En dan die vermoeidheid. ik kan niet eens eten zo moe ben ik. koorts, wisseld af en toe 38. En sinds vandaag begint die hoest opnieuw. Toch maar huisarts gebelt. Ik moest gaan voor een test. Zal moeilijk gaan als ik niet eens meer kan lopen. dus ik moet me melden als de klachten erger worden. ik vraag me af… hoe Erg kan het nog.

 • MMaarten Bisschops

  Ik heb 2 weken geleden een hoge waarde aan besmetting gehad enkel heb ik last van geur en smaak verlies

  Nu heb ik sinds een paar dagen veel last van duizeligheid is dit normaal en valt dit onder symptomen van corona?

  • AAnja

   @Maarten Bisschops
   Dit kan zeer zeker. Heb dit in maart al gehad. Geen test kunnen doen volgens kno arts was duizeligheid gevolg van “een virus”. Eind oktober kunnen testen op antistoffen ivm met groot GGD onderzoek in Limburg en die test was dus positief. Heeft bij mij een aantal maanden geduurd. Maar dat hoeft niet bij iedereen die duizelingen heeft zolang te duren.

  • MMaarten Bisschops

   @Anja
   Dank je wel dan weet ik dat het daaraan kan liggen ik heb een continu duizelig gevoel niet normaal, maar was al 2 weken geleden getest en ik had het virus zwaar te pakken

  • JJessica

   @Maarten Bisschops
   Na 4 maand nog steeds vermoeid en een continue slaperig/duizelig hoofd. Belemmert mij in mijn dagelijks leven. Ik was voorheen zeer actief sportief nu kan ik dit nietmeer ze zeggen nasleep corona..vraag me af of er mensen zijn die dit ook ervaren en of dit ooit weg zal gaan.
   Ik kan enkel rusten en geduld hebben zeggen ze vraag me af of ik hier ooit vanaf geraak.

  • MMooij

   @Maarten Bisschops
   Ik heb dit ook, al heel lang. Heel naar.
   Sterkte

  • MMaarten

   @Mooij
   Dank je wel voor de reactie, dan weet ik alvast dat dit niet abnormaal is

  • MMooij

   @Maarten
   Mijn tip; maak je er ajb niet teveel zorgen om, dat maakt het alleen maar erger. Nu ik mij er niet zo druk meer om maak worden deze duizeligheidsklachten nu ook eindelijk minder. Maar ik weet hoe vervelend het is

 • DDirk

  Ja ,ik behoor ook tot de schuldigen met het covid19 virus .Ergens begrijp ik dat niet want we proberen ons echt aan de maatregelen te houden . Maar ja in de super is het pad geen 3 meter breed . Werken niet medische mondkapjes ook niet helemaal goed . Moet ik als monteur in een distributiecentrum toch naar mijn werk .Ik zit nu dus thuis met behoorlijke klachten. Bij mij vooral de vraag hoe heb ik het gekregen . Het kan alleen maar op werk of in de supermarkt . Verder komen we nergens . Nu ben ik eigenlijk bang dat ik ook nog verwijten ga krijgen . Volgens mij zijn de maatregelen gewoon niet meer van toepassing op de mutaties . Voorlopig dus thuis of erger .

 • AAhu

  Beste mensen..ik ben 19 oktober positief gestest en ben pas 2 weken klachtvrij. Ik wil al de mensen die nog steeds klachten ervaren zoals extreem spierpijn, zweten, vergeetachtig en extreem moe zich laten testen op hun schildklier!! Bij mij heeft corona mijn schildklier aangetast waardoor ik nu hyperthyreoïdie heb!! Sinds ik4 december hiervoor behandeld wordt met medicijnen zijn heel veel klachten verdwenen. Het klinkt misschien raar maar echt waar de virus doet wat met je organen bij mij dus mijn schildklier!! U kunt het ookterug lezen als u zoekt hoeje aan de ziekte graveskomt o.a door een virus. Wellicht een optie om een bloedonderzoek te vragen als u ook dezelfde klachten ervaren. Heel veel beterschap allemaal

 • EEllen

  Dag allemaal
  Ik kreeg een tip die ik graag wil delen.
  Ik ben al bijna een jaar onderweg.
  Sinds twee weken gestart met een revalidatietraject. Daar krijg ik het advies om ook tijdens een terugval, hoe zwaar ook, wel te blijven bewegen (wandeling door de wijk) en niet meer in bed of op de bank te kruipen. Ondanks de verhoging en de vermoeidheid. Ik ben alweer een aantal weken op de been en heb een e- bike aangeschaft. Mijn wereldje wordt weer wat groter en weet weer wat spierpijn is 🙂
  De frisse lucht doet goed! Sterkte allemaal

  • CCARLO

   @Ellen
   Fijn nog wat van u te horen Ellen, enjoy the club. Ik ben eind februari ook een jaar onderweg. Nog steeds prop in de keel, veel slikken, veel keel-en mondslijm en dicht geknepen keel door raar draderig en kleverig slijm. Verstopte neus al die maanden, maar het is niet mn neus die dicht zit maar achter het huigje een prop die met niets weg gaat! Ook rare mondstructuur en gehemelte met vlekken en bubbels waar er zich precies een stootkussen onder bevindt. Zou er alles voor geven om ook eindelijk eens verlost te zijn.

  • EEllen

   @CARLO

 • MMarco

  @Daan Grappig dat ik dit nu lees, ik woon aan de andere kant van de wereld en heb precies dit. En niet alleen ik, mijn vrouw en collega’s hebben dit ook. Ik ben getest en blijk antibodies te hebben, en mijn vrouw niet.

 • PPetra

  @Daan

  Hoi,Daan.
  Ik heb geen verschijnselen van griep gehad.
  Naar wat jij schrijft over je duizeligheid heb ik ook!!
  Bij de minst of geringste inspanning krijg ik duizeligheid en idd een gesprek volgen lukt niet.
  Ik dacht eerst dat ik last had van spanning en wordt er heel angstig van.
  Ik voel mij ook niet ziek.
  Heb in december corona test gedaan.
  Daar kwam niks uit.
  Nu toch op aandringen van mijzelf een bloedtest laten doen.
  Even afwachten.
  Maar ik heb heel veel gegoocheld op duizeligheid bij corona en het komt wel voor.
  Ik heb het zeker wel al 3 week.

  • DDaan

   @Petra
   Hoi Petra
   Dankje wel voor je reactie, ik zie het nu pas.
   Wat vervelend hè! Ik heb ook aangedrongen op een bloedtest en volgende week kan ik bloedprikken
   Heb jij inmiddels al bloed geprikt en uitslag?

  • PPetra

   @Daan

   Hoi Daan.
   Ja de bloedtest heeft niks aan het licht gebracht.
   Ik ben natuurlijk heel blij dat er niks uit gekomen is,maar dat geeft nog geen antwoord op mijn vraag waar die klachten vandaan komen.
   Heb jij al iets ondernomen én of wordt het al wat makkelijker?

 • DDaan

  Hoi Allemaal,

  Twee weken geleden voelde ik mij 1 dag niet lekker , griep gevoel en keelpijn , ik wou een test aanvragen maar had geen vervoer en de volgende dag voelde ik mij weer beter. Echter sinds die dag, is mijn concentratie super slecht en gevoel van reisziek. ( Draaierig in hoofd bij de kleinste inspanningen)
  Een gesprek van nog geen half uur kan ik niet volgen , dringt niet tot mij door.
  Herkennen mensen die positief zijn getest dit?
  Wil anders toch kijken als ze kunnen nagaan als ik corona heb gehad.

  • JJosje

   @Daan
   Hallo Daan ik denk wel zeker dat je Covid-19 gehad hebt zijn wel de klachten ervan . Maar waarom niet later laten testen je bent niet na een dag beter.

 • WWendy

  Ik weet dat roken niet goed is voor je maar nog niet kunnen stoppen met roken. Nu moet ik morgen testen en ze zeggen dat als je rookt, klachten vele malen erger zijn en doodsoorzaak nummer 2 is bij corona.
  Hou mijn hart vast (bijna letterlijk) heb al chronische hyperventilatie dus ernstige benauwdheid… pff.

  • SSina

   @Wendy juist niet. Rokers hebben over het algemeen juist minder klachten. Veel rokers krijgen het niet of milder.

  • KKim

   @Sina waar baseer je dit op?

 • SSina

  Ik heb nu ruim 5 weken geen of bijna geen reuk en smaak . Kan iemand mij vertellen dat dit nog terug kan komen. Ik Vind het echt angstig. Aub ook positieve reacties zijn zeer welkom.

  • KKarin

   @Sina Is bij mij na een maand of vier weer teruggekomen, heb wel een tijdje rare geuren geroken (gaslucht). Vanuit de Facebook groep langdurige klachten corona meiden de meesten dat het terug komt maar wel even kan duren.

  • VVera

   @Sina
   Tip van besmette vrienden: paar keer per dag goede speculaasjes eten!!
   smaak/reuk met paar dagen terug ! ook ik heb er baat bij gehad!!
   groetjes Vera

  • SSina

   @Vera

   Hoelang was het bij hun weg?

  • VVera

   @Sina
   Tip van besmette vrienden: paar keer per dag goede speculaasjes eten!!
   smaak/reuk met paar dagen terug ! ook ik heb er baat bij gehad!!
   groetjes Vera

  • VVera

   @Sina
   Tip van besmette vrienden: paar keer per dag goede speculaasjes eten!!
   smaak/reuk met paar dagen terug ! ook ik heb er baat bij gehad!!
   groetjes Vera

  • MMaaike

   @Sina
   Ik heb vorig maart Covid gehad, nu bijna een jaar verder zijn m’n reuk en smaak nog steeds niet optimaal terug. Ik hoop dat het bij jou wel goed terugkomt en sneller.

  • SSina

   @Maaike

   Dat duurt lang….ik nu bijna 9 weken onderweg. Vind het heel lastig. Hopelijk mag het wat terug komen. Jullie ook sterkte

  • SSina

   @Sina
   Hier Nu ook 9 weken…hoop ook dat het weer terug komt. Hoop ook echt op positieve reacties. Dat geeft moed. Jullie ook sterkte hier mee hoor.

 • PPaul

  Ik heb in maart Covid-19 gehad en heb nog steeds het meeste hinder van de volgende symptomen: een behoorlijk verminderde ademhaling, slijm in de luchtwegen en vermoeidheid. Ik was voor de Covid-19 besmetting een sportief persoon en geen bejaarde (jongere personen kunnen ook behoorlijk ziek worden en zelfs overlijden), maar ben nu dus al maanden, nu alweer bijna een jaar aan het herstellen. Er is nog veel onbekend over blijvende schade na Covid-19. Dat in gedachten hebbende lees en hoor ik in de media over vier intensivisten: Hugo Touw, Hans van der Hoeven, Alec Veenendaal en Nynke Postma die pleitten voor een sterke versoepeling van de maatregelen. Ten eerste wordt ik onderhand moe van dit soort artsen met hun individuele mening en denk dan ook schoenmaker blijf bij je leest. Ten tweede stellen zei in bedekte termen en met een populair sausje (versoepeling Covid-19 maatregelen) dat mensen die een broze gezondheid hebben en Covid-19 krijgen maar moeten accepteren dat ze sterven. Daarbij is het ander populair argument dat andere zieken, de niet Covid-19 patiënten nu op een wachtlijst komen. Hoelang hebben we al wachtlijsten in de zorg? Zolang ik me kan herinneren zijn er in Nederland wachtlijsten. En het is momenteel ook niet zo dat bijvoorbeeld dermatologen massaal Covid-19 patiënten aan het helpen zijn dus dat is ook weer zo een non argument van deze vier. Een ander ‘eng’ feit is dat zij pleiten voor een selectie van Covid-19 patiënten. Ik krijg hiervan een eng Mengele achtige vibe. Het lijkt er ook op dat deze vier intensivisten vergeten zijn dat zei de eed van Hippocrates hebben afgelegd. Ook het moment van deze stelling net nadat ze zelf zijn gevaccineerd is ongelukkig gekozen. Het heeft er alle schijn van dat nu ze zelf denken veilig te zijn de wereld zover mogelijk weer open gegooid dient te worden waarbij we moeten accepteren dat er meer Covid-19 doden zullen vallen die in veel gevallen dan ook geen verpleging meer krijgen op de IC en dus letterlijk de moord kunnen stikken. Het begint onderhand een eng land te worden waarin onze in dramatische staat verkerende journalistiek ook gelijk als hongerige hyena’s op dit soort meningen springt omdat het intensivisten zijn scoort dat natuurlijk lekker. Gelukkig zijn er nog genoeg medici die wel verstand en ethiek hebben en totaal niet achter deze vier die de titel medicus niet eens zouden mogen dragen staan en daadwerkelijk massaal mensen redden en medisch ondersteunen maar die namen kennen we natuurlijk juist vaak niet. Het medisch tuchtcollege zou actie moeten ondernemen tegen deze vier zogenaamde medici die blijkbaar vergeten zijn waarom zij medicus zijn geworden in de eerste plaats, maar door hun egoïsme, ijdelheid en arrogantie totaal de weg kwijt zijn.

  • AAnne I

   @Paul,

   Ik ben het helemaal met je eens. Heel veel sterkte en beterschap!

  • YYannick

   @Paul

   Iedereen kan corona krijgen. Elke mens heeft ook recht op eigen mening.

   Je hoeft het daar niet mee eensk te zijn. Feit is wel dat de ganse samenleving stil ligt om risicopatienten en de weinig actieve (lees: gepensioneerde) ouderen of bejaarden te beschermen. Die laatste groep krijgt dan nog voorrang bij het vaccineren, terwijl de actieve bevolking (lees: belastingbetaler) nog maanden zal moeten wachten op een vaccin en toch nog niet normaal mag leven.

   Ouderen dienen zichzelf af te zonderen ter bescherming en het is fout en ethisch totaal onverantwoord om hen die nog maar beperkt te leven hebben, voorang te geven.

   Een goed voorbeeld van een goede dokter/intensivist: 1 jongvolwassene en 1 bejaarde zijn levensgevaarlijk gewond in verkeersongeval. De ambulance die eerst aankomt, neemt de jongvolwassene onmiddellijk mee die na enkele weken ziekenhuis zo goed als volledig herstelt. De tweede ambulance komt enkele minuten later aan en de bejaarde is al overleden.

   Heel spijtig, maar de enige juiste beslissing. Dat begrijpt elk redelijk mens, tenzij misschien de bejaarde zijn vrouw was en de jongvolwassene hem onbekend, en zelfs dan nog zal de weduwnaar dat na het verwerken van de eerste emoties verstaan. Dat maakt het verlies niet per se minder pijnlijk.

  • KKarin

   @Yannick Ouderen kunnen zich niet isoleren. In mijn omgeving zijn ouderen besmet (en overleden) door besmette thuiszorg en mantelzorg. Dat kunnen ze echt niets aan doen.

  • JJan

   @Yannick

   Die “Hokjes gedachte” komt mij bekend voor, GRIEZELIG!!!

  • MMaria

   @Yannick
   Ben het helemaal mee eens.

  • Aangelique

   @Yannick
   hoewel ik 75 ben, en nog steeds belastingbetaler, ben ik het met je eens dat de volgorde van behandeling wel raar is. Ook de maatregelen snap ik niet. Er sterven denk ik meer mensen door die maatregelen dan door corona. Ook oude mensen in een verpleeghuis die snakken naar een beetje liefde. Bovendien Spoetnik € 10 doen we moeilijk over, maar de andere medicijnen zijn veel duurder. Ik mag niet zelf kiezen welk medicijn ik wil en als ik zeg dat ik niet geprikt wil worden ben ik gevaarlijk voor de samenleving. Een kind heeft liefde, aanraking nodig, de gevolgen van gebrek daar aan is een groot gevaar voor de samenleving.

  • BBen

   @angelique

   Hoi angelique,zie je maar hoe arrogant de politiek is ,door zelfs in levensbedreigende situatie hun politieke arrogantie gebruiken om geen spoetnik voor veel minder en veel sneller te kopen.ik denk dat er in Nederland geen politici zijn die aandelen in spoetnik hebben.wens je en iedereen veel sterkte en beterschap

  • DDawn

   @Yannick

   Het klinkt inderdaad cru, maar je hebt volkomen gelijk mijns inziens. Waarom de oude mensen nog de superzoom geven als ze al met 1 been bij wijze van spreken in het graf staan? Klinkt niet leuk nee, zou het vreselijk vinden als het mijn ouders betrof, MAAR NEDERLAND IS VERGRIJSD. En niet van vandaag of gisteren.
   Al decade… Laat de mensen in de kracht van hun leven, vaak met (jonge) kinderen voorrang krijgen!
   Nederland bouwt niet verder als de jongere mensen doodgaan en niet verder opbouwen, Nederland gaat dan massaal dood! Waarom omdat het de ouderen zijn die overlen en de rest niet…
   Absurde situatie. En ajb zeg, mensen voor beademing op de IC op hun buik leggen? Belachelijk, je ruggenwervel is het zwaarste deel van je hele lichaam en verstoort en kneust je organen.
   Vind je het gek dat die mensen zolang moeten revalideren? Hun hele binnenkant zit in de prak tenzij ze een paar keer per dag gedraaid worden tegen doorliggen, maar dat betwijfel ik! Geen personeel voor!!!

  • EEefje

   @Yannick

   Yannick, ben je vergeten dat die nu weinig actieve ouderen hun ganse leven belasting en premie zorgverzekering betaald hebben? Meer dan jij tot nu toe. Zij zijn het die waarschijnlijk de school betaald hebben die het personeel hadden om jou te leren schrijven.

  • AAndre

   @Yannick
   Enge gedachtes, die jij hebt. Jammer dat je niet voldoende geleerd hebt je in anderen te verplaatsen. Je deelt de Nederlandse bevolking in 2 groepen in: de ‘actieve’ en de ‘weinig actieve’. De actieven mogen daarbij geen ‘last’ hebben van de ouderen. De ouderen krijgen geen voorrang en moeten zichzelf maar beschermen, want ze gaan toch zo dood.
   Triage is bedoeld voor die momenten dat elke andere optie niet meer mogelijk is. Jij wilt direct maar beginnen met Triage, omdat je niet wilt dat de ‘actieven’ iets moeten inleveren. Je hebt het over leven en dood versus normaal doorleven. Iemand van 65 kan nog makkelijk 30 jaar leven en jij noemt dat ‘beperkt te leven hebben’. Ik blijf met plezier elke avond om 21:00 thuis, hou afstand en draag mondkapje, als ik daarmee het leven van een ‘weinig actieve’ kan redden of kan voorkomen dat ze doodziek worden.

  • MMissM

   @Yannick
   Toch een beetje jammer. Een sterke mening hebben maar niet weten waar de klepel hangt.
   *50% ic opnames is 30-60jaar
   *longcovid maakt zelfs van jonge sporters chronisch zieken
   *kinderen hebben ook permanente gezondheidsschade
   *covid19 is onvoorspelbaar voor IEDER
   Het is russisch roulette wat er in NL gebeurt.

   Bij de mazelen en in 1918 werd er ook niet gezegd..heyy laten we gewoon onze ogen sluiten en doen alsof het niet bestaat.Dat moest ook samen.

   Maar weet je…Straks staan de ambulances in de rij. En mag die actieve 65+er kapot gaan voor een luie wappie die zonodig zn biertje wilde. Is de zuurstof op en mag die 30jarige astma patient ook niet meer op de IC
   En die jonge ouder/sporter waarbij zn immuunsysteem overreageerde was net te laat in het zh
   Jammer joh
   Zolang we maar niet teveel moeite hoeven doen
   ——————–
   Wth..
   Hmm
   IK vind iemand met jouw denkwijze “beperkt leven”
   Totaal onverantwoord om jou voorrang te geven. Hebben we namelijk niks aan
   En nu?

   ————–
   Buiten dat:
   @PAUL
   Tot je 70ste mogen werken om daarna in het geheim(want die doden zijn niet meegeteld) te mogen stikken op een afdeling in een tehuis of revalidatiekliniek
   Wat een failliet v een maatschappij
   Een wwii vibe idd. Ze zouden trots zijn
   De zwakken,ouderen en alle genetisch misvormden jong en oud opsluiten,verbergen en of doden

  • JJ.van Dijk

   @Paul
   Nadat ik jou mening heb gelezen lijkt het misschien raar maar jou mening en conclusies zouden een copy kunnen zijn van mijn meningen en gedachten. Ik denk er net zo over.
   Ooit heb ik in het verleden gezegd “Nederland” is ziek.
   Alles wat goed is wordt gesloopt, dus ook de gezondheid van de mensen!
   Er zijn mensen die er heel anders over denken in die zitten in “Gv”.
   Wij zijn 82 en door ervaringen het vertrouwen in de medische zorg grotendeels verloren.
   Gelukkig hebben wij door zorgvuldigheid de “ Goede vakmensen” gekozen en zijn, tot heden toe, door hen er nog “Op hakken over de sloot” door gekomen. Wij hebben levensgevaarlijke, voor ons zelf, situaties meegemaakt in ziekenhuizen doordat er verkeerde beslissingen werden ge-
   maakt die onze gezondheid er niet beter op hebben gemaakt.
   Natuurlijk zijn er ook hele goede artsen die hun verantwoordelijkheid kennen. Zo, dat moest er even uit!!
   Ik wens de mensen die “ dringende” hulp nodig hebben om gezond te blijven heel veel sterkte toe.

  • JJ. Pieterman

   @J.van Dijk
   Kan ik als 62-jarige volledig ondersteunen.

  • MMeara

   @Paul
   Ik snap best dat je er zo over denkt. Maar probeer alsjeblieft wel open te staan voor de meningen van anderen. Vooral gezien het feit dat in één van de Scandinavische landen, ik geloof Noorwegen of Zweden, groepsimmuniteit opgetreden is met veel soepelere maatregelen.
   Mensen raken gefrustreerd dankzij de maatregelen én dankzij mensen die weigeren aan de maatregelen mee te werken. Aan de ene kant heb je de groep NSB-ers die alles wat de regering en de media(waar een andere mening niet toegestaan is en dus ook niet afdoende onderuit gehaald kan worden) zeggen als heilig zien. Aan de andere kant heb je de mensen die voor vrijheid van meningsuiting zeggen te zijn, maar dit alleen vinden als die mening haaks op die van de regering en de media staat.
   Ikzelf ben het niet eens met alle maatregelen, maar respecteer ze wel en houd me eraan. Het kabinet doet zijn best, maar het blijven mensen die fouten (kunnen) maken. Dus sta ik open voor elke mening over de maatregelen en vorm mijn eigen mening. Als mensen(ongeacht hun beroep) dat al niet meer mogen dan leven we niet meer in een democratie, maar in een dictatuur en zou Hitler trots zijn geweest op de Sperrzeit en hoe mensen behandeld worden op basis van hun eigen mening/geloof.
   De regering riep na de Tweede Wereldoorlog “dit nooit weer!” Maar Sperrzeit is al terug en de Ausweis is in aantocht.

  • DDawn

   @Meara

   Precies!

 • RRoos

  Ik heb begin november Corona gehad, flink griepje, vooral verkouden maar had tegelijkertijd een keelontsteking en dus is het ietwat onduidelijk welke klachten welke oorzaak hadden. Inmiddels vrijwel van alles hersteld. Heel lang het brok in de keel gevoel gehad en druk op borst. Voor het eerste naar de kno arts geweest en zijn tip: veel slikken en niet opboeren/hoesten en proberen het gevoel weg te krijgen.
  Het enige waar ik nu al een paar weken last van heb is een raar gevoel in mijn tong. Een beetje dof en zwak gevoel en ik struikel af en toe over mijn woorden (daardoor) terwijl ik hier nooit eerder last van heb gehad. Iemand enig idee of dit te maken kan hebben met Corona?

  • Rrick

   @Roos

   Hee die brok in de keel herken ik. Die heb ik al maanden sinds een fikse keelontsteking in oktober . Test was negatief, maar nog nooit last van gehad blijf maar schrapen.
   gaat het nog weg uberhaupt ?

  • RRoos

   @rick

   Hey Rick, vervelend om te horen dat je er al zo lang last van hebt. De KNO arts vertelde mij, nadat hij mijn keel van binnen had onderzocht, dat het er daar nogal ‘aangedaan’ uitzag. Dat kon komen door de beide infecties die ik had gehad, Corona en keelontsteking, en dat dat al snel kan voelen als een brok. Hij vond het wel verstandig dat ik dit kwam laten onderzoeken (aangevraagd via huisarts) omdat het ook genoeg nare oorzaken kan hebben. Ik zou dus even een doorverwijzing aanvragen en even laten checken!

   Groetjes 🙂

 • JJolanda

  Hoii,

  Ik was 4 weken geleden positief getest, maar wat ik mij afvraag zijn er nog meer mensen die last hebben van de nasleep met constante vermoeidheid, erge dorst….
  Reuk en smaak heb ik ook nog niet terug, maar dat kan wel even duren begreep ik…..
  Maar die vermoeidheid/slapen….
  Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn wbt de nasleep

  Gr Jolanda

  • CCarla

   @Jolanda ben 28dec 2020 positief getest heb in ziekenhuis gelegen nu herstelende van longontsteking en longembolie de na sleep van de corona zijn bij mij ook erg moe geen energie heb nu fisio speciaal voor corona die oefeningen helpen goed voor de longen en om weer kracht en energie te krijgen Carla

 • NNicole

  Op 20 December ben ik positief getest op corona. Het begon met keelpijn, enorme spierpijn, hoofdpijn, koorts en diarree (deze heeft 4 weken geduurd), Hierna dacht ik dat het beter ging. Maar helaas de klachten verergerde weer. Ik kreeg een enorme hoge hartslag en last van de ademhaling. De dokter vertrouwde het niet en stuurde mij naar het ziekenhuis, bij corona en last aan de luchtwegen bestaat namelijk een kans op een longembolie. Ik ben helemaal door de molen gegaan en had dit gelukkig niet. Ik mocht weer naar huis met 4x daags 2 paracetamol. Het ging langzaamaan iets beter. Alleen is mijn conditie tot op heden vreselijk slecht en ik heb de hele dag het gevoel dat ik een prop in mijn keel heb (die je moet weg hoesten of slikken)en last van mijn luchtweg. Slapen gaat verschrikkelijk, de uren kruipen voorbij. Ik hoop dat dit allemaal weer gaat herstellen.

 • HHanneke

  Ik heb eind oktober corona gehad, mijn smaak was weg ,op een gegeven moment kwam dat weer terug. Nu een week of twee ruikt alles het zelfde. Iemand enig idee

  • SSina

   @Hanneke
   Dat komt heel veel voor. Ga maar googlen

 • EErika

  Ik ben al 4 keer getest huisartsenpost geweest zeggen je hebt alle symptomen van corona maar 4 keer negatief heb idd koorts moe moe moe overal pijn kortademigheid maar officieel niks te vinden erg lastig wel al 5 dagen boven de 38 koorts maar hoofdzakelijk in de avond uren tot in de morgen wat nu? Gr Erika Schilder Hartog.

  • CClaudia

   @Erika. Heel herkenbaar. Op 8 januari zijn mijn dochter en ik getest. Mijn dochter had alleen reukverlies. Ik had alle symptomen. Mijn dochter( die al sinds december thuis zit en niemand ziet) blijkt positief te zijn. Ik met alle klachten ben negatief. Drie negatieve testen/ bloedonderzoek en longfoto gehad maar blijf moe. Pijn op mijn borst. Kortademig.Geen smaak. Rare keel. Verhoging als ik iets doe. Ik wordt er zo moedeloos van. Ik wil wel maar ik kan niet.

  • YYuliya

   @Claudia

   wat bedoelt uw met “sinds december thuis ziet”: zij heeft sinds december zulke klachten dat volgens GGD zij niet naar buiten mag?!?!?! Ik ziet al zelf 8 dagen met klachten en ze gaan niet weg. Ik word gek in een flat!!! Dat kan toch niet sinds december altijd thuis blijven…

 • Aandrea

  Sory geen kalen maar kwalen schrijf probleem door CVA

 • Aandrea

  Beste Tim je bent aan het hieperventieleren daar word je duizelig van, en heeft met een angstaanval te maken. Zelf neem ik dan een halve oxazepam, maar dat heeft niet iedereen ,probeer een midel waar je rustig van word.
  Verder ben ik niet zo een dom mensje die niet weet wat corona is!
  Ik voel me het zelfde als Rianne, maar er is geen arts hier te bereiken en daar komt bij dat ik veel te veel kalen heb die hier op lijken.Als ik dat op schrijf zit ik hier mogen nog, probeer maar nergens aan te deken, en neem maar een goed boek . sterkte allemaal.

 • FFrans Eijkhout

  Mijn vraag is mijn kleinzoon is jarig maar heeft 37.5 graden koorts kan ik op visite gaan bij hem

  • LLies

   @Frans Eijkhout

   Ik zou dit risico niet nemen. Het is verhoging.

  • HHanne

   @Lies

   Dit is geen koorts.
   Tussen de 35,8 en 37,5 is normale temperatuur. Zeker bij kinderen want die hebben snel een iets hogere temperatuur.
   Vanaf 37,6 spreek je van verhoging.
   Ben verpleegkundige en werk al jaren in het ziekenhuis. Ik zou met deze waarde gewoon op feest gaan mits er geen andere corona gerelateerde klachten aanwezig zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.