Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 5.011 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al duizenden geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt fors hoger, want lang niet iedereen wordt getest. De kans is zelfs groot dat veel Nederlanders niet of nauwelijks hebben gemerkt dat ze besmet zijn geraakt.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven, waarbij gebruik is gemaakt van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent geraakt met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Een arts bepaalt of iemand met klachten wordt getest. Hierin worden de RIVM-richtlijnen gevolgd.

Op dit moment zijn de tests alleen nog beschikbaar voor zorgmedewerkers, kwetsbaren, docenten in het primair onderwijs en een aantal andere groepen.

Dit wordt vanaf 18 mei verder uitgebreid. Mogelijk is het vanaf 1 juni mogelijk om iedereen in Nederland met klachten te testen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in 80 procent van de gevallen te maken milde klachten. Koorts en een droge hoest zijn hierbij de meest voorkomende symptomen. Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts 12 procent van de gevallen.

Update: er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronapatiënten zijn zonder symptomen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiënten die zijn besmet met het coronavirus:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Reukverlies

Er zijn gevallen bekend van mensen met COVID-19 die hun reukvermogen kwijt zijn geraakt, maar zich relatief gezond voelen, schrijft de New York Times.

In Zuid-Korea, China en Italië zou zelfs een derde van de positief geteste patiënten een reukverlies hebben gemeld.

Hoewel dit nog niet in de richtlijnen staat bij de symptomen, wordt hier momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Het RIVM meldt dat je bij verlies van reuk en/of smaak dit kunt melden bij de huisarts.

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona kunnen ook duiden op griep, hooikoorts of een andere aandoening.

Daarom hieronder een overzicht van de globale verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

Coronavirus symptomen

*De griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar deze pagina. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. Uit de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus. Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. En koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel in bijna 9 op de 10 gevallen voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid (dit geldt ook als je geen klachten hebt).

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (en beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog heel veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om 2 weken in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Wanneer ben je genezen?

Volgens het RIVM ben je genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.

Besmet geweest?

Er zijn tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam.

Er zijn ook al zelftests op de markt die antistoffen kunnen aantonen, maar die geven geen spijkerharde uitslag. Sterker nog: bij deze testen is de kans op een fout-positieve uitslag relatief groot. Iemand kan dan ten onrechte gaan denken dat hij of zij de ziekte al doorgemaakt heeft en immuun is, terwijl dat niet zo is.

5.011 reacties

 • SSanne

  Ik begon me bijna 2 maanden geleden heel ziek te voelen ik had eerst voor een week een longontsteking en daar kreeg ik medicine voor en die ging weg maar ik ben al zo lange tijd zoooo moe en voel me gewoon heel slap en hoofdpijn en me koorts schommelt steeds ik heb ook week geleden medicine gekregen voor een blaasontsteking geen idee hoelang ik die had want ik voelde niks maar de dokter zei dat er een ontsteking in me plas zat, dus ik dacht dat zou het wel zijn en ik voel me wrs beter erna maar het is al 2 weken geleden en ik voel me nog steeds zo moe en slap en ik heb heel soms misselijkheid en last van me keel, heeft iemand anders hier ook last van? want ik heb geen idee wat het is en je kan nu niet echt naar de dokter toe.

 • NNiek

  Goed. Net nog even contact gehad met onze huisarts. Nu onze immuuntest negatief bleek, is wat hem betreft de kous af. Volgens hem hebben we geen corona gehad en was alles slechts ingebeeld. Ja, u hoort het goed. Hij denkt aan psychosomatische klachten. Een ingebeelde longontsteking, ingebeelde droge vastzittende hoest, ingebeelde benauwdheid, ingebeelde SpO2 waarde van rond de 90, ingebeelde verhogingen tot koorts, ingebeeld reukverlies, ingebeelde steken in de longen, hart en de nieren, ingebeelde tinteling en spanning in je lichaam, ingebeelde gewrichtspijnen. And the list goes on . Ondertussen loopt mijn vrouw nog steeds met diverse ingebeelde klachten en kamp ik nog steeds met ingebeelde vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning. Goddank is onze dochter na 10 weken van ingebeeld hoesten, kortademigheid en verhogingen weer helemaal beter en kan weer naar school.

  Gedurende 12 weken van zo’n beetje de langste en ernstigste infectie die we ooit hebben meegemaakt hebben we 8 keer telefonisch contact gehad met onze huisarts. Want langskomen voor onderzoek mocht niet. We waren bezorgd over de gezondheid van onze dochter en onszelf. Nu, achteraf wordt dit doodleuk geïnterpreteerd als obsessieve preoccupatie met een ingebeelde ziekte?? Werkelijk!

  Toen we ziek werden mochten we ons niet testen want we misten hoge koorts. En nu dat testen geen zin meer hebben, worden wij op basis van een negatieve immuuntest voor gek verklaart. Ik ben er helemaal klaar mee.

  Als dit alles voorbij is, zoeken we een andere huisarts.

  Krijgen meer mensen dergelijke achterlijke reacties van hun huisarts?

  • EEllen

   @Niek
   Ja helaas wel. Onze huisarts zegt dat we te jong zijn voor zulke erge klachten en blijft de mantra herhalen dat het vanzelf overgaat. Sterker nog: we mochten eigenlijk niet eens bellen omdat ze overbelast waren als huisartspraktijk. Heb uiteindelijk gemaild en toen belde ze toch. Ook absurd. Kom nooit bij de huisarts en ben nooit ziek. Weinig steun, weinig tot geen meedenken zelfs.

   Echt rot om te horen dat je huisarts het op psychosomatische klachten houdt en jullie wegzet als een of andere weirdo met psychiatrisch ziektebeeld. Ongelooflijk.

   Ik weet zeker wat ik heb doorstaan en wat ik nu nog voel. We zijn niet gek op die forum en hebben dit virus gewoon opgelopen. Hopelijk blijkt zeer binnenkort dat we antistoffen hebben. Tot die tijd doe ik voorzichtig.

   Daarnaast heb ik een ingewikkelde situatie met HR: ze vindt het ongeloofwaardig, de duur van ziek zijn voor iemand van 43 jr zonder onderliggend lijden. Totaal geen begrip of medeleven. Er zijn harde woorden gevallen vanuit HR. Dus tzt op zoek naar een andere baan en een andere huisarts.

  • PPeet

   @Ellen

   Hallo Ellen, mijn huisarts insinueerde ook een keer op leeftijd. Ik ben ook begin 40 en volgens hem kon ik dan niet bijvoorbeeld onder koorts hebben. 35.6 etc. en een longontsteking hebben. Dat was in het begin van de openbaring van het virus. En ik steeds minder lucht kreeg. Dat zou best kunnen dat hij gelijk had maar hoe ik te woord werd gestaan was beneden peil. Ik was op dat moment veel te wazig om fel te reageren. Zijn antwoord was ‘Dat kunnen alleen hoogbejaarden hebben’. Onderkoorts en een longontsteking. Nogmaals miss

  • PPeet

   @Peet

   Per ongeluk op verzenden geklikt. Vervolg: Misschien had ik wel geen longontsteking maar ik heb gemerkt dat omdat zij (sommige medici) het verloop van het Corona virus ook niet kennen zij soms geïrriteerd raken. Daar lijkt het althans op. Ook het feit dat huisartsen een keer ‘echt’ aan de bak moeten vinden velen van hen maar niks. Liever doorverwijzen en ping ping opstrijken. Uitzonderingen daargelaten. Sterkte met je herstel en beterschap.

  • EEllen

   @Peet

   Wij hadden idd ook onderthemperatuur de eerste weken.
   Ben je inmiddels mbv al met fysio gestart met lichte oefeningen trouwens?

  • PPeet

   @Ellen

   Nog geen dokter of fysiotherapeut gesproken. De laatste dagen weer benauwder, nacht zweten, hartkloppingen en voorhoofd holte ontsteking. Dus dat moet eerst maar verminderen. De huisarts bellen heeft weinig zin maar moet ik toch maar weer eens gaan doen. Misschien weten ze wonder boven wonder ‘iets’ wat een goed idee is om vooruit te komen ipv blijven hangen in die symptomen en terugvallen. Maar daar heb ik een hard hoofd in. Ik wandel en fiets kleine stukken. Ik weet ongeveer wel hoever ik kan gaan. Ik heb jaren gevoetbald en dan leer je wel ongeveer hoever je kan gaan qua conditie. Alhoewel dit virus heel vreemd is en vreemde dingen doet met de luchtwegen. Met andere woorden dat maakt het moeilijker te weten hoever je kunt gaan. Hoe bevalt jouw de fysiotherapeutische oefeningen?

  • EEllen

   @Peet
   Wat balen zeg Peet! Mss is die tip van Niek iets om te proberen? Zink en quercetine via de website zelfzorgcovid19 punt NL. Ik heb zink besteld en al binnen.
   Heb gelezen dat dit ook een heilzame werking heeft ter bevordering van het immuunsysteem. De oefeningen zijn heel licht en gericht op ademhaling en wat spierversterking. Wel prima. Wel goed dat je wandelt en fietst.
   Van HR moet ik op gaan bouwen maar blijf zelf goed nadenken hoe het voelt. Te snel moet het zeker niet gaan en laat me niet gek maken

  • NNiek

   @Ellen

   Ik moet mijn verhaal toch een beetje nuanceren, merk ik. Zo’n verkeerde is onze huisarts echt niet. Bepaalde conclusies die hij onlangs trok en de bewoordingen die hij daarbij gebruikte, schoten ons in het verkeerde keelgat en maakten ons boos.

   Jouw situatie met jouw huisarts en HR komt me veel absurder over. Want sinds wanneer zijn mensen ‘te jong’ om klachten van coid-19 te hebben? Dit is natuurlijk klinkklare nonsense! En gevaarlijk bovendien, als je het mij vraagt. En bellen zou altijd moeten kunnen. Zeker in deze situatie.

   In de eigen kring merk ik dat er vanuit bedrijven soms ook bizar gereageerd wordt op mensen met covid-19. Alsof langdurige klachten niet mogen bestaan. Het een en ander zal wel ook wel te maken hebben met het feit dat er nauwelijks zicht is op de groep patiënten die thuis uitzieken. Iets dat ik het RIVM en de media wel degelijk verwijt. Alle aandacht lijkt uit te gaan naar het topje van de ijsberg: de acute en ernstige gevallen in de ziekenhuizen. Maar ondertussen ontstaat er een groeiende groep langdurige covid-19 patiënten die soms met ernstige en potentieel chronische klachten thuis blijven zitten.

   Ik wens je veel sterkte en beterschap in jouw situatie toe!

  • HHarmke

   @Niek

   Bespottelijk…
   Heb net mijn dochter van 26 laten testen…ze woont niet thuis maar zit in onderwijs! Geen idee of ze heeft maar zou zomaar eens kunnen! De arts die haar teste beaamde gelukkig de langdurige klachten en dat het een akelig virus is waar ook mensen met milde klachten labieler en in de war van zijn!

  • SSaskia

   @Harmke

   Dat is een top Huisarts

  • HHarmke

   @Saskia

   Dat zei ik ook al tegen mijn dochter: wat fijn dat ze je serieus nam!

  • EEllen

   @Harmke
   Nou zeg dat! Zou zou d’r bijna om gaan verhuizen! Ze heeft dus ook al een tijdje langdurige klachten. Hopelijk krijgt zij wel snel duidelijkheid

  • HHarmke

   @Ellen

   Zij heeft sinds week klachten maar vertelde over mij…ik hoop dat ze het niet heeft…vrijdag krijgt ze de uitslag! Ze was zo blij weer aan het werk te kunnen en nu moet ze iig een week thuisblijven en mocht de uitslag positief zijn langer!

  • FFrans

   @Niek
   Hallo Niek, goed dat je jouw verhaal deelt en duidelijk verwoord wat jij en je vrouw hebben meegemaakt en meemaken. Ik las in je andere tekst van 25 mei dat het RIVM je nu min of meer verwijt dat er geen test is afgenomen. Ik had al zo een idee dat dit de norm gaat worden. De propaganda machine is blijkbaar nog een tandje hoger gezet en wordt nu de trend dat niet de overheid/regering fout zat maar de zieke mensen thuis. Ik heb zelf nog geen enkele test gehad alleen 3x gebeld met een ongeïnteresseerde overspannen huisarts waar ik dus ook niks aan had en nog steeds niks aan heb. Ik heb nog steeds Corona klachten na 3 maanden. Nog steeds last van de bronchiën af en toe hoesten, hartkloppingen, benauwdheid, nacht zweten en vermoeidheid. Het is wel verbeterd maar niet over. Het is er nog steeds en sommige symptomen komen nog steeds terug. Ik moet van de week mijn huisarts maar weer eens bellen maar dat staat mij tegen omdat het niks uitmaakt. Ik heb het gevoel dat al dat getest ook tot niks leid. Hetgeen wat me ook tegenhoud is dat mijn huisartsen praktijk meer een fabriek van doorverwijzing is en daarmee een cash koe dan dat je het gevoel krijgt met een dokter van doen te hebben. Het is het meer een afpoeier manager annex politicus die je aan de lijn krijgt(als je ze al aan de lijn krijgt meestal om 17:30 nadat je 08:00 heb gebeld). Er zijn er natuurlijk ook meerdere huisartsen in een praktijk die geïnstrueerd zijn door een directeur huisarts dus één pot nat zonder menselijk gezicht. Lang leve de marktwerking hé! Maar ja we moeten de moet erin houden. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat jij en je vrouw ziek zijn door Corona en niet een ingebeeld ziektebeeld. Sterkte met het herstel en beterschap

  • HHarmke

   @Frans

   Daarom doe ik dit niet…om dit treurige energie verspillende verhaal……niek…vertrouw op jezelf!

  • NNiek

   @Frans

   Nou, zo’n huisarts hebben wij zeker niet maar ik snap dat hetgeen jij beschrijft ook geen vertrouwen wekt. Wij kozen onze huisarts juist vanwege zijn persoonlijke, niet-commerciële maar menselijke benadering. Dit is ook de eerste keer dat we in conflict kwamen maar begrijpen nu dat het zo ook niet bedoeld was. Bovendien zijn wij na zo’n lange tijd van ziekte en onzekerheid misschien ook wel lichtelijk ontvlambaar geworden. We gaan nu eerst eens wat dingen laten testen en zien wel waar dat allemaal toe leidt.

   Jij ook: veel sterkte en beterschap!

  • AAnnet

   @Niek
   Mijn broer is al bijna 12 weken ziek: benauwdheid (soms heel ernstig), afgewisseld met keelpijn, diaree, hoofdpijn, vermoeidheid. Hij is vorige week getest op aanwezigheid van het coronavirus: negatief. Hij wil nu ook een bloedtest op corona-antistoffen laten doen, maar zijn (sympathieke) huisarts waarschuwde hem al dat die testen erg onbetrouwbaar zijn. Dus ik neem aan, Niek, dat de uitslag van de test van jou en je vrouw gewoon verkeerd is. Misschien dat jullie lichaam niet heel veel antistoffen heeft aangemaakt, waardoor de uitslag van de niet erg gevoelige test onterecht negatief uit is gevallen

  • NNiek

   Hallo @Annet,

   Ook wij denken in de richting van een foutief testresultaat. Wellicht hebben we te weinig meetbare antistoffen en meet die test dat niet, of is deze test gewoon ondeugdelijk? We weten het niet. Over een kleine maand willen we ons nog eens laten testen met een andere immuuntest. Hopenlijk geeft dat ook iets meer zekerheid.

   In mijn optiek bestaat het bijna niet dat mensen die 12 weken (vrij ernstig) ziek zijn, helemaal geen antistoffen zouden ontwikkelen. Op welke wijze overwint ons lichaam en immuunsysteem anders zo’n virus?

   Naast de inbeeldingstheorie opperde onze huisarts ook dat het ook nog de gewone griep (die we al hadden gehad dit jaar) kon zijn geweest en dat alle klachten daarna (9 weken lang) slechts de nasleep daarvan waren. De telkens terugkerende klachten komen ons eerder over als een actieve infectie. Geen nasleep. De nasleep begint voor mijn gevoel nu pas, na 11 weken, nu de klachten eindelijk verdwijnen.

   Wellicht is het best mogelijk dat sommige mensen simpelweg geen of erg weinig antistoffen ontwikkelen. Maar de suggestie van onze huisarts dat we het allemaal maar zouden hebben ingebeeld schiet ons echt in het verkeerde keelgat. Wij ervaren dat, na alles wat we in de afgelopen tijd hebben meegemaakt, echt als een grove schoffering. Alsof het onze eigen schuld of door ons eigen toedoen was, dat we ziek zijn.

   Ik merk wel dat onze huisarts behoorlijk achterloopt qua informatie over dit virus. Zo lijkt hij nog steeds te geloven dat je perse koorts moet hebben gehad en dat de ziekte hooguit 4 of 5 weken kan duren en dat je na 48 uur klachtenvrij beter zou zijn. Ook gelooft hij blijkbaar dat een negatieve antistoffen test bewijst dat je de ziekte nooit gehad hebt. Allemaal zaken die inmiddels weerlegt zijn of waarover nog flinke onzekerheid bestaat. Dat er inmiddels tienduizenden covid-19 patiënten langdurig met klachten thuis zitten is volgens mij nog steeds maar amper doorgedrongen tot de dames en heren medici.

   Hoe dan ook…

   We wensen jouw broer veel sterkte en beterschap!

  • HHarmke

   @Niek

   Vreselijk zn huisarts!!!

  • NNiek

   @Harmke

   Er is nog een keer overleg geweest met onze huisarts. Misschien zijn we allemaal een beetje gestrest door de hele situatie.

   Hij nuanceerde zijn uitspraken en kwam ook terug op het idee dat een een negatieve immuuntest zou betekenen dat je ook geen covid-19 zou hebben gehad. Zo betrouwbaar zijn de huidige tests niet en een hoop is nog steeds niet duidelijk over het verloop van dit virus. Het zou ook kunnen dat immuunstoffen pas naar verloop van tijd beter aantoonbaar zijn. Of helemaal niet. Dat kan ook.

   We gaan nu eerst nog wat onderzoeken laten doen en zien dan weer verder.

   Over het algemeen ben ik altijd zeer tevreden over mijn huisarts maar zijn gekozen bewoordingen van de afgelopen dagen kwam ons over alsof we nu ineens niet serieus genomen werden. Alsof we ons 12 weken hebben zitten aanstellen en hem lastig zouden hebben gevallen met vervelende telefoontjes. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling maar zo kwam het wel op ons over.

   Deze hele situatie maakt iedereen erg gespannen. Artsen weten niet altijd wat ze met potentiële covid-19 gevallen aanmoeten, er is geen echte behandeling voor en er is nog veel onzekerheid. Het enige wat ze kunnen is reageren op concrete klachten en daar een zo goed mogelijk antwoord op te formuleren. Voor patiënten trekt het lange niets weten en maar thuis geparkeerd worden om het daar maar zelf uit te zoeken zeker ook een wissel op de gemoedstoestand. Als je daarbij ook nog het idee krijgt dat uitgerekend de mensen die je zouden moeten helpen, je ook nog eens niet eens serieus nemen, komt dat rauw op je dak vallen en wordt je daar wanhopig en kwaad van.

   Wij willen niets liever dan gewoon weer beter worden en ons leven oppakken. Pas nu we na 12 weken weer een beetje opknappen ontdekken we klachten waarvan niet weten wat dit voor onze gezondheid gaat betekenen. Zo ben ik nog steeds kortademig en heb het idee longcapaciteit te missen. Ik denk dat volledig herstel dan ook nog wel een tijd zal duren.

  • HHarmke

   @Niek

   Dat klinkt beter….ik hou erg van verbinding tussen mensen…
   Ik heb vooral na dik 10 weken…misschien wel langer….gevoelige longen ( veel smorgens nog hoesten)idd en zere benen en rug! Sterkte voor jullie

  • NNiek

   @Harmke

   Hoesten had ik ook nog tot week 10 maar begon snel daarna minder te worden. ‘k Hoop dat dat ook voor jou zo gaat zijn!

   Tip (ook voor anderen): Probeer niet te veel en te hard te hoesten! Ik had dit ook gedaan op enig moment en verrekte daarbij een tussenribspiertje wat echt verrekte veel pijn deed. Vooral bij het hoesten. Ik kon daarna een week lang alleen nog hoesten als ik tijdens het hoesten met een vlakke hand tegendruk op mijn borst gaf.

   We hebben het vandaag nog veel over de situatie met onze huisarts gehad. Het blijft bizar dat je naast een gevecht tegen dit virus ook nog een gevecht met zorgverleners moet aangaan over de diagnose. Overigens zijn we al wel door verschillende andere (o.a. bedrijfs-)artsen en de GGD als overduidelijke covid-19 patiënten beoordeeld. Voor hen was het klip en klaar. Maar om de een of andere reden wil onze huisarts daar dus niet aan. Een vreemde halsstarrige houding.

  • AAnoniem

   @Niek

   Heel herkenbaar! Mijn huisarts deelde mij exact hetzelfde mede toen de antistoffentest negatief was. Ik ben nog steeds ziek, met verhoging, benauwdheid, pijn op de borst etc. Allemaal onzin.

  • SSaskia

   @Niek
   Bij mij lijkt het er wel op, ze hebben geen ingebeeld in de mond genomen, maar gelijk soort
   Ik vind het ook heel erg dat ik mij alles heb ingebeeld
   Knap hoor ziek zijn inbeelden, 8 weken lang
   Haha
   Tja, ik zou een andere huisarts nemen

  • CCarolus

   @Niek
   Jeetje wat erg om dit te horen te krijgen. Ze weten nog zoveel niet. Natuurlijk zal het covid geweest zijn, wat anders?!! Wss is ons lichaam nog a/h vechten en komt de immuniteitstest negatief uit. Ik wou bijna schrijven dat ik er na 1w van af was, maar vandaag opnieuw terug in de keel/het slikken/de slijmen ‘prop’ ergens tss neus en keel. Het lookgedoe hielp precies dagelijks maar kijk, terugval. Is al sinds 28/2 zucht…
   Maar ik geloof dat het goed komt, klachten minderen steeds!!
   Ik hou jullie op de hoogte als ik er 100% v af ben.
   Mn partner is sinds 2w klachtenvrij en volgde mij 1w later op!

  • SSaskia

   @Niek
   Hoe langer ik er over nadenk hoe erger ik het vind
   Heel dat rondje milde corona door mijn lichaam
   Ingebeeld!!!
   Al die weken mij rot gevoeld
   Slijm opgehoest
   Moe
   Pijnen
   Verhoging
   Zweten
   Stomen
   Fluimucil
   Paracetamol
   Vitamine c
   Snot neuzen elke dag
   Niet naar buiten
   Netjes gedragen
   Mensen vermeden

   Aandacht voor deze groep gevraagd
   En die huisarts van jou zegt
   Psychosomatic
   Zo leer je, je huisarts kennen
   En wat hebben wij een steun aan elkaar!!!!
   Daar ben ik dankbaar voor
   Niek toi toi
   Fijn dat je netjes en correct blijft
   Hou je roer recht in deze corona tijd, waarvan de medische wereld nog niet veel af weet en dat geeft niet maar geef dat toe als arts

   Zoek steun begrip bij ons Niek
   Dat doe je goed

  • EEllen

   @Saskia
   Wat mooi verwoordt Saskia! Ik ervaar ook echt veel steun en kijk dagelijks wie wat post op deze Site. Het klinkt misschien wat overdreven maar je zou bijna zeggen: ‘dit zijn mijn nieuwste vrienden’. We zullen elkaar d’r doorheen moeten slepen

  • HHarmke

   @Ellen

   Ik vind het ook fijn! Mijn omgeving wil nog wel eens zeggen: ik denk dat jij geen corona hebt gehad! Mijn familie gelukkig niet hoor maar vind het toch storend…gelukkig vind ik hier mensen met de klachten van ” milde” corona

  • EEllen

   @Harmke
   Wat naar van die mensen zeg. In plaats van dat ze je steunen en bemoedigen. Wat een rare toestand met die mensen waar jij aan refereert!
   En heel fijn dat we elkaar hier kunnen steunen en bemoedigen ondanks alle rare en ingewikkelde klachten. Je voelt je echt in de steek gelaten door de medische wereld. Ik hoop echt dat jullie dochter geen Corona heeft!

 • PPetra

  @Marcel
  Ik herken het, zit inmiddels ook in de 11e week en had vorige week ook een enorme terugval met hoofdpijn, misselijk, diarree en koortsig. Doodeng! Zou je opnieuw besmet kunnen zijn, of gaat het om een ander virus wellicht? Vandaag contact gehad met de huisarts Die wilde me iig niet op de praktijk ontvangen. Dus ik ben vandaag naar de triage post in het ziekenhuis geweest. Gelukkig longen en zuurstofgehalte goed. Arts vertelde dat testen geen zin zou hebben, 30% vals negatief resultaat en goede immuniteitstesten zijn er nog niet. Dus morgen bloedprikken. Iig voel ik me weer veel slechter dan vóór de terugval. Een mens wordt er wanhopig van zo langzamerhand. Hopen maar dat het binnenkort voor ons allen beter wordt en er wat meer duidelijkheid komt.

 • SSylvia

  We vallen erg buiten de boot wbt begeleiding, testen, zorg, handvatten, oplossingen.
  We zitten weken en weken lang binnen
  En krijgen geen antwoorden
  We zijn weken en weken ziek
  En dan moeten wij volgend jaar meer zorg premie betalen?????
  Doe ons dat aub ook niet nog eens aan

 • MMarcel

  Nu na 9 weken terugval met heftige koppijn en druk op voorhoofd,duizeligheid en dichte oren, na 3 weken gewerkt te hebben.Hebben meer mensen hier last van na een betere maar geen helemaal.klachtvrije periode?ct scan gehad en bloedonderzoek gehad maar niks gevonden.Heb me opgegeven voor een antistoffen test

 • NNiek

  Vandaag, na 11 weken van ziekte kwam het testresultaat van de serologische test: Negatief!
  Zowel mijn vrouw als ik testen na respectievelijk 11 en 12 weken ziekteverloop negatief voor immuniteit IgM en IgG.

  Onze symptomen waren: Neusverkoudheid, keelpijn, verhogingen, droge vastzittende hoest, steken in de borst en longen, benauwdheid en kortademigheid, reukverlies, SpO2 daalt naar 92, steken op het hart en steken in nierstreek. Deze klachten kwamen in allemaal in de eerste 3 weken op en kwamen in de weken daarna telkens in golven terug waarbij ze in heftigheid afnamen. Daarbij kwamen nog: Een vreemde lichaamsgeur, tintelingen en een branderig gevoel in het lichaam en op de huid, vooral op de handen, voeten, onderarmen en onderbenen, pijnlijke tenen, slapeloosheid en een extreme vermoeidheid. Nu na 11 weken ben ik er bijna bovenop maar merk dat mijn conditie nog heel slecht is. Zware inspanning moet ik echt vermijden. Mijn vrouw houdt nog steeds milde klachten en is er nog niet vanaf.

  Met de heersende pandemie en covid19 in gedachten zou je dan denken: Covid-19! Maar volgens onze huisarts hebben we dus geen covid-19 gehad maar wellicht iets anders! Wat dat anders dan zou kunnen zijn, wordt evenwel in het midden gelaten. De griep misschien? Die hebben we allebei al in februari gehad! Onze huisarts vertelde ons dat we ons niet konden laten testen omdat we niet voldeden niet aan het juist profiel. We hadden naast de zojuist beschreven klachten namelijk geen hoge koorts! Later, toen die test voor ons waarschijnlijk geen zin meer had, werden die criteria aangepast.

  Inmiddels ben ik wel een beetje klaar met het ongelofelijke geblunder van de medische stand en de politiek in dit land. Mensen worden maandenlang opgesloten in hun huis omdat ze ‘verschijnselen’ hebben maar als het op testen of duidelijke informatie aankomt is er niemand thuis en kun je het helemaal zelf uitzoeken. Wij hebben een goede huisarts maar ook hij kon ons weinig zinnigs adviseren. Alles moest telefonisch en alles hebben we zelf moeten uitzoeken en aanschaffen, van supplementen SpO2 metertje en lichte medicijnen aan toe. Als klapper op de vuurpijl kregen we vanmiddag ook nog eens onbeschofte telefoniste van het RIVM aan de lijn die op alles enkel maar verwees naar de protocollen en het ons uiteindelijk verweet dat we ons niet hadden laten testen.

  Toen we een test nodig hadden, was die er niet, mocht het niet. Nu dat we bijna beter zijn mogen we de immuniteitstest zelf betalen en wordt ons na een negatieve uitslag doodleuk gezegd dat we geen covid-19 zouden hebben gehad. Ik geloof hier dus geen klap van!

  Ik heb nog het e.e.a. uitgezocht m.b.t. de immuniteitstesten die er in Nederland zijn. Er zijn twee soorten van immuniteitstesten: De sneltests (werkt met een druppeltje bloed) en de serologische tests (buisje bloed onderzocht in lab). Van alle beschikbare tests kan het RIVM niet zeggen of ze betrouwbaar zijn. Allemaal kunnen zowel valse positieven en negatieven geven. Of er nog een betrouwbare immuniteitstest zal komen weet het RIVM ook niet. Inmiddels weet ik dat er binnenkort een immuniteitstest van Siemens op de markt gaat komen. Als het klopt wat Siemens hier zelf over zegt, is deze test veel gevoeliger en betrouwbaarder dan de meeste anderen. Met name voor mensen met mild verloop zou deze test erg geschikt zijn. We gaan nu dus wachten op deze nieuwe test van Siemens en laten ons dan nogmaals testen.

  Wordt vervolgd…

  • HHarmke

   @Niek
   Dat klinkt lekker zeg…snap dat je baalt!!!

  • MMiranda

   @Niek

   Begrijp jullie helemaal.. zo frustrerend en dat er dan ook nog geen antistoffen in het bloed zijn gevonden, heel vreemd. Zelf zou ik vandaag ook uitslag krijgen van antistoffen maar ik moet woensdag donderdag weer bellen. Ik zit nu in week 14 en ben ook nog veel moe en regelmatig last van branderig naar gevoel luchtpijp en op borst. Vandaag artikel gelezen van viroloog UMCG denk voor jullie wel interessant om te lezen.. hoop dat de link werkt en anders even googelen op rtvnoord viroloog umcg corona

  • NNiek

   Hallo @Miranda,

   Ben je ook iemand waarvan ze zeggen dat je ‘milde’ klachten hebt gehad? Een van de theorieën over valse negatieven op een antistoffen test bij patiënten met milde klachten is dat ze wellicht te vroeg zijn getest. Die zouden dan langer moeten wachten met testen totdat het immuunsysteem weer een beetje is hersteld en er meer antistoffen detecteerbaar zijn. Iemand zoals jij, die al 14 weken bezig is zou dan meer kans hebben om positief te testen.Ik ben getest op 11 weken met bijna geen klachten meer. ‘k Ben erg benieuwd! Laat je het ons nog even weten?

   ps. Dank voor het artikel! Heel fijn om te zien dat er ook op deze manier aandacht aan onze groep wordt besteed.

   Groet,
   Niek

  • SSylvia

   @Niek
   Hoi niek, bedankt voor het delen
   Ik vind het heel naar voor je
   Ik herken het alleen ploeteren
   Jammer dat je niet immuum bent
   Ik heb nog steeds hese stem, brok in den keel, moe transpireren, rare zweet lucht
   12 weken inmiddels
   Wel heel vreemd dat wij allen precies nu deze symptomen hebben

   Maar niek 1 ding
   We zijn aan het herstellen
   Dat is fijn
   Gelukkig maar

  • NNiek

   Ha @Sylvia,

   Je hebt gelijk hoor. We worden weer gezond en dat is het belangrijkste. Wij weten dat we covid19 hebben gehad maar de immuun test was toch negatief. Wat betekent dat? Dat we geen covid19 hebben gehad? Dat de test om de een of andere reden niet goed werkt? Of dat we niet genoeg antistoffen hebben?

   Als ik zo op twitter lees zijn er wereldwijd heel wat covid19 patiënten die ondanks een positieve covid19 virus-test toch negatief testen op de antistoffen-test. Persoonlijk denk ik dat daar toch echt iets fout gaat. Werk voor de medische wetenschap om daar eens heel goed naar te gaan kijken.

  • EEllen

   @Niek

   Wat ontzettend balen! Wij (mijn vriend en ik) hebben ook GEEN koorts gehad zoals zovelen mensen. Ik herken heel veel symptomen. Net zoals de meeste mensen hier op deze site.
   Dan hebben jullie nog mazzel dat er een betrokken huisarts is. Kan het niet zijn dat je lichaam nog antistoffen aan het aanmaken is en dat deze daarom nog niet zijn teruggevonden?

  • EEllen

   En ik herken eveneens het gevoel er alleen voor te staan. Huisarts doet niks, weet niks, om gek van te worden. Het RIVM vind ik al een tijdje niet meer zo betrouwbaar. Ze passen telkens hun criteria aan of ontkennen het eea waardoor je totaal aan je lot overgelaten voelt idd. Ik houd Siemens in de gaten.
   Herstel gaat helaas heel langzaam, daar houden we ons maar aan vast!

  • NNiek

   Ja, @Ellen

   Daar hoop ik eigenlijk wel een beetje op. Het ziekteverloop van dit virus doet ook vermoeden dat het virus de T cellen aanvalt en kapot maakt. Hierover zijn ook al enkele publicaties verschenen. Dat zou betekenen dat je misschien toch wel immuniteit opbouwt maar dat deze vooralsnog beneden de grenswaarden van zo’n test valt. Wat, denk ik, heel interessant is om te weten voordat je je laat testen zijn het aantal leukocyten (witte bloedlichaampjes) in het bloed. Als die heel laag zijn (door dit virus) dan zou dat verklaren waarom je ook niet zoveel antistoffen hebt. Die Siemens test komt, als alles goed gaat, over twee weken in Nederland beschikbaar. Wellicht ben ik dan al zo’n eind opgeknapt dat ik ook meer T cellen en dus ook meer antistoffen zal hebben en dan wellicht wel positief test.

  • Mmarc

   @Niek
   Van de week ook de uitslag serologische test gekregen:negatief.Ik ben 9 weken ziek.
   waaronder de eerste week lichte branderige longen en tweede en derde week kokende longen ,hoesten ,miserabel voelen enz.Vanaf dan voelde ik dat de genezing ingezet is .
   1 dag goed dan terugval 3 dagen goed enz tot nu een kleine drie weken goed behalve nog wat hoesten en wat spierpijn is alles normaal aan het worden.Volgens de dokter heb ik voor 99,99 procent covid 19 gehad maar geen antistoffen gemaakt en ik dus ook terug moet oppassen.Sterkte aan iedereen genezen gaan we allemaal doen,de ene wat vlugger dan de andere.

  • NNiek

   Ha @marc,

   Da’s ook balen! Maar goed om te horen dat het ook met jou de goede kant opgaat. Van het RIVM heb ik inmiddels te horen gekregen dat er momenteel geen enkele immuniteitstest in Nederland is, ook geen serologische test, waarvan ze kunnen zeggen dat die goed is. Dat wil niet zeggen dat de huidige perse verkeerd zijn. In onze stad wordt er wel een test aangeboden via de huisartsen maar daarvan is dus niet zeker hoe goed of slecht deze is. Ik was er bijvoorbeeld van uitgegaan dat deze test testte op Igm en IgG antistoffen maar hoorde gisteren ook ineens dat dat bij deze test IgA en igG was. IgA zit nauwelijks in bloed maar vooral in speeksel. Dus ik snap niet helemaal waarom die test dan toch kijkt naar IgA. Ik heb er in ieder geval niet zoveel vertrouwen in dat deze uitslag een goed resultaat geeft maar het kan natuurlijk zijn dat sommige mensen niet of nauwelijks immuniteit opbouwt. Het kan ook zijn dat we gewoon te vroeg testen met tests die niet gevoelig genoeg zijn. Wij wachten nog een paar weken totdat de Siemens test beschikbaar komt en proberen het dan nog een keer. Tegen die tijd zijn we ook een stuk verder in ons herstel.

   Veel sterkte!

  • MMarc

   @Niek
   Ben van Belgie en weet niet welke waarden ze hier hanteren voor een bloedtest.
   Maar zoals ik het hier lees begint iedereen toch na week 6 goed te herstellen buiten wat kwaaltjes na.
   Veel sterkte iedereen overwinnen doen we dat coronamonster toch.

 • EEric

  Beste,

  Ergste is de vermoeidheid?
  Is dit ook herstel van je lichaam?
  Hebben ook mensen last van steken in de hand?

  • BBelinda

   @Eric
   Nee geen steken in mijn hand maar wel elke ochtend steken in 1 van mijn tenen. Heb het idee dat mijn benauwdheid nu wat minder wordt. Wel afgelopen zaterdag ineens kotsmisselijk en branderige longen en zweten als een gek. Het gekke is dat ik die hele dag van mijn benauwdheid af was….nu is het weer terug maar niet meer zo erg. Heb het idee nu meer lucht te hebben….

  • NNiek

   @Eric

   Ja, steken in de handen, gewrichtspijnen heb ik ook een aantal dagen geleden gehad. Daarna ging dat weer over. Over het algemeen voelde mijn hele lichaam een beetje ontstoken aan. Nu is dat weer een stuk beter.

 • MMiranda

  Mensen met (langdurige) coronaklachten kunnen zich aanmelden voor infectieradar.nl van het rivm!! Net een artikel gelezen waarin dit staat.

  Wel de klachten, geen corona: deze Groningers hopen op erkenning

  Viroloog over Groningers met langdurige coronaklachten: ‘Gemiste kans dat we ze niet getest hebben’

  Ik hoop dat de link werkt en anders even googlen op rtvnoord.nl Ikzelf zit nu in mijn 14e week, heb ook een flinke terugval gehad nadat ik deels mijn werk weer probeerde op te pakken. Nu met name nog heel snel moe en weer last van heel naar en soms branderig gevoel luchtpijp en borst luchtwegen en ik had het idee dat het door de airco in de auto nog erger werd.. heeft iemand hier ook ervaring mee?

 • AAnneke

  Ook ik heb vreselijke spierpijn in benen en rug gehad!eind febr werd ik ziek,1 dag koorts,enorme nekpijn,en lang gehoest.Daarna heel erge pijn in mijn benen(pijn verplaatste zich van kuit naar bovenbeen en bekken)dat ik bijna niet kon opstaan en bewegen en af en toe tintelingen in mijn voet had.In mij bekken leek het bij onverwachte bewegingen of er iets verschoof wat heel heftig was.Na weken waarin het af en toe beter ging(waarna ik weer bvb in de tuin aan de gang ging)besloot ik gisteren omdat paracetamol niet hielp,ibuprofen te nemen.Nu gaat het goed(ik durf het bijna niet te geloven!)hoop dat het zo blijft.Het gekke was,ik kon urenlang fietsen(elektrisch)maar amper lopen zonder pijn.

  • HHarmke

   @Anneke

   Fijn dat je even deelt…ik heb namelijk ook lijf klachten…nu meer dan in het begin! Lopen is zowiezo zwaarder….ik hoop voor jou dat het goed blijft gaan

  • CCw

   @Harmke

   Hoi harmke heb je nu toch weer meer klachten gekregen dan?ik was juist zo blij dat het wat beter ging met je??

  • HHarmke

   @Cw

   Het gaat ook stukken beter maar….mn longen hebben een tik gehad en dat voel ik en mn spiermassa(?) moet ik weer opbouwen….ik doe helaas nog gauw te veel maar heb in ieder geval weer plezier elke dag! Het heeft gewoon even tijd nodig….ik ben nu met tussenpozen de heg aan het snoeien….

  • AArie

   @Anneke

   Heeéél herkenbaar ah wat een pijn bovenbeen spieren dan weer knie en botten. Dan weer enkels. Volgens mijn HA, heeft het mijn tekort komen vitamine D te maken. Maar dat geloof ik niet..

  • HHarmke

   @Arie

   Dat is idd een heel gemakkelijke conclusie!

  • JJannie

   @Arie

   Alles heel herkenbaar, donderdag naar HA om alle klachten neer te leggen . Kan me niet schelen of ze er iets aan wil doen , maar vind als iedereen nu eens met z’n klachten laat registeren kunnen ze niet meer zeggen , nee daar hebben we nog niet van gehoord iedereen sterkte wordt vooral gesterkt door jullie verhalen dat ik niet de enige bent , kreeg wel het gevoel een soort hypochonder te zijn

  • EEvi

   @Jannie

   Ik ga woensdag naar de huisarts. Loop al 13 weken met keelpijn rond. Ben er nu klaar mee.

  • JJannie

   @Arie

   Alles heel herkenbaar, donderdag naar HA om alle klachten neer te leggen . Kan me niet schelen of ze er iets aan wil doen , maar vind als iedereen nu eens met z’n klachten laat registeren kunnen ze niet meer zeggen , nee daar hebben we nog niet van gehoord iedereen sterkte wordt vooral gesterkt door jullie verhalen dat ik niet de enige bent , kreeg wel het gevoel een soort hypochonder te zijn

  • JJannie

   @Arie

   Alles heel herkenbaar, donderdag naar HA om alle klachten neer te leggen . Kan me niet schelen of ze er iets aan wil doen , maar vind als iedereen nu eens met z’n klachten laat registeren kunnen ze niet meer zeggen , nee daar hebben we nog niet van gehoord iedereen sterkte wordt vooral gesterkt door jullie verhalen dat ik niet de enige bent , kreeg wel het gevoel een soort hypochonder te zijn

  • AArie

   @Jannie

   Ja dat zei mijn HA ook. Je bent hypochonder om van me af te zijn. Ik ga naar een ander arts..

 • JJohnB

  Week 13… Ietsje verbetering in laatste dagen, maar weer een terugval gehad afgelopen nacht en nu weer helemaal gesloopt. Ik heb 3 huisartsen in ons centrum bezocht, 4 separate bloedprikken en een thorax-foto achter de rug. Vorige week positief bevonden op anti-stoffen. In alle andere onderzoeken alles goed en niets te zien. Ik slik Vitamine D3, C, Zink en Magnesium. Ik eet iedere dag 4-5 paranoten voor de selenium en ik pak zo nu en dan even het zonnetje mee. Mijn klachten in afgelopen 3 maanden zijn zo uiteenlopend geweest dat ik daadwerkelijk een lijstje met 20 symptomen kan samenstellen. Het voornaamste wat mij nu bezig houdt is de extreme vermoeidheid. Ik krijg overdag of in de nacht een soort waas over me heen waarbij de smaak in me mond verandert, ik me longen en/of hart, me voorhoofdholte en bijholtes in me gezicht voel. Géén pijn, nee, maar een onprettig gevoel. Een gevoel van lichte misselijkheid. Aangetast. Op advies inmiddels ook een homeopatische arts bezocht, die me vorige week heeft doorgelicht en 4 homeopatische middeltjes meegekregen.

  In me 4e, meeste recente bloedonderzoek, waar ik nog in afwachting van het resultaat ben, heb ik specifiek gevraagd om mijn lymfocyten te meten. Lymfocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen (leukocyten).

  Na 3 maanden van diagnoses, onderzoek van de professionals en eigen speurwerk, is volgens mij alles terug te leiden naar mijn immuunsysteem. Niet mijn longen, niet mijn hart, maar me afweersysteem. Na al die milde symptomen is het bizar na 3 maanden nog niet beter te worden. Dus of a) mijn immuunsysteem vecht nog iedere dag tegen overname van het Corona-virus, of b) mijn immuunsysteem heeft het gevecht gewonnen, maar herstelt heel langzaam. Wellicht dat bloedonderzoek naar mijn lymfocyten daar mij meer over kan vertellen.

  Zijn er nog meer mensen die hun lymfocyten hebben laten controleren door middel van een bloedonderzoek?

  • MMiranda

   @JohnB

   Waarde van mijn lymfocyten was 2,4. Ik zit nu in mijn 14e week en zit er ook over te denken om afspraak te maken bij de mesologe. Wat jij schrijft er moet iets in het immuunsysteem zijn wat niet optimaal zijn werk doet. Flinke terugval gehad nadat ik deels mijn werk weer probeerde op te pakken en heb ook het idee dat het virus steeds weer wordt geactiveerd op een of andere manier, gelukkig niet in de ernstige mate zoals in de beginperiode.

  • EEllen

   @JohnB en @Miranda,

   In las laatst op deze site iemand die op de website zelfzorgcovid19 punt NL een tweetal voedingssupplementen hebben bestelt en hier best van zijn opgeknapt. Gaat om quercetine extract 816 van AOV en zink picolinaat van merk Now. De combinatie schijnt cruciaal te zijn. Geen idee maar dacht laat het toch even weten!
   Sterkte en hou vol

  • MMiranda

   @Ellen

   Ja dankjewel Ellen, ik volg de site al een poos en idd ook de supplementen die Rob Elens noemt neem ik in alleen ipv de quercetine neem ik llysine cats claw deze capsules slik ik al langer en werken ook bij tot betere opname van zink.

  • NNiek

   Ha @Ellen,

   Het merk maakt maakt niet zoveel uit, he? Ik bedoel: Ik heb geen aandelen in die bedrijven hoor 😉 Wij hebben ook maar gewoon gekocht wat er toevallig voorradig was. Het mag ook zink-citraat of iets dergelijks zijn. Als het maar goed opneembare zink is. We hebben nu ook weer een ander merk Quercetine besteld. Deze heeft vaste pillen van 1000 mg ipv capsules met poeder van 500 mg. Werken volgens mij net zo goed.

 • RRob

  Hallo Allemaal,

  Ik hoop dat alles goed met jullie gaat. Ik wou even een kort vraagje stellen. Ik ben niet getest maar 10 weken terug door 2 huisartsen geïnformeerd dat de symptomen die ik had corona waren.

  Steken op de borst, hoofdpijn, smaak en reuk verlies, malaise, een hele rare gevoel van dronken zijn ?. Na 4 weken was het allemaal gelukkig over.

  Maar 3 weken terug werd ik 1 week echt heftig misselijk. Dit duurde dus ook maar een week. Het rare eraan was dat het echt alleen maar die misselijkheid was. Bloedtest afgenomen alles in orde behalve me vitamine d. Slik nu al een tijdje capsules.

  De misselijkheid ging weg, en was oprecht echt klacht vrij voor een week of twee. Nu sinds 4 dagen precies dezelfde klachten. Alleen maar misselijkheid. Ik moet zeggen dat de misselijkheid het heftigste is in de ochtend. En als ik wat eet gaat het meestal soort van over. Ook gemerkt dat ik een soort van toename heb van slijm bij me ontlasting, huis arts wist niet wat het zou kunnen zijn.

  Ik heb voor de rest geen andere klachten. Dokter vroeg om bloed in de ontlasting, had ik niet. Er werd ook ontlasting afgenomen om te kijken voor zweren was ook negatief.

  Ik zou echt niet weten wat dit zou kunnen zijn. De huisarts verteld dat het de nasleep van corona kan zijn, maar ik hoor niemand met zulke klachten helaas. Ook zegt iedereen om mijn heen dat het door stress komt, en paniek aanvallen. Maar hoeverre ik weet is stress iets anders ;).

  Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met dit soort symptomen of nasleep ? Een beetje gerust stelling heb ik wel nodig want duur een beetje lang dit allemaal. Hopelijk zijn we er samen snel vanaf.

  • JJasper

   @Rob

   Hoi rob
   Ik vind dat meer een maag probleem
   En jij?

  • SSena

   @Rob

   Ik herken dat gevoel
   Het is een rare misselijkheid waar je ook hoofdpijn van krijgt een leeg gevoel in je maag en als je wat eet gaat het over idd.
   Maar wel heel fijn dat je geen andere klachten meer hebt.
   Cola helpt tegen misselijkheid of een dropje of zo.
   Veel sterkte en beterschap

  • HHarmke

   @Rob

   Is volgens mij wel herkenbaar….ik heb veel last van mn maag gehad…meestal sochtend en savonds…is wel een veel gehoorde klacht volgens mij…ook darmklachten hoor je veel

  • NNiek

   @Harmke

   Gek is dat. Ik heb dat dan weer helemaal niet gehad. Een heel klein beetje diarree op dag 1 maar verder helemaal niets. Ook geen misselijkheid ofzo.

 • MMichel

  Mijn eerdere bericht werd niet geplaatst. Nog een poging. Ik zit nu in week 9 of 10…

  Bij ons sloeg het vermoedelijke coronavirus toe half maart. Mijn vrouw werd eerst ziek: alleen benauwd, druk op borst en lichte koorts. Acute fase duurde ongeveer een week daarna verbetering en na 4 weken volledig hersteld.
  De kinderen en ik volgden ongeveer 5 dagen na haar. De kinderen hadden alleen een loopneus en waren vermoeid/hangerig voor ongeveer 2 weken.
  Ikzelf had het het meest heftig. Ik had de volgende klachten in de acute fase maar GEEN koorts:
  – benauwd
  – kortademig (bij praten)
  – druk op borst
  – licht in het hoofd
  – snel zweten
  – rillerig
  – hartkloppingen (130+ in rust)
  – pijn in benen (geen echte spierpijn, maar wel heel pijnlijk)
  – spierpijn rondom ribben, borst
  – steken in schouderbladen (echt alsof iemand messen in je steekt)
  – branderig gevoel in hele lichaam, net onder de huid
  – vermoeidheid, algemene malaise (2 weken op de bank gelegen)
  – darmen van slag (dunnere ontlasting, pijn, geen kramp)
  – hoofdpijn

  Na ongeveer 2 weken was het acute deel wel over. In week 3 was ik echt doodmoe maar daarna was ik door het ergste heen. Maar de volgende klachten blijven (ze nemen maar heel langzaam af):
  – spierpijnen rondom borst, schouders, soms branderig
  – hartkloppingen (120+) en druk op borst (beangstigend af en toe, maar volgens mijn arts is alles in orde met mijn hart)
  – pijn in benen
  – darmklachten (de laatste week is het weer normaal, maar voelt nog wel beetje pijnlijk in buik)
  – matige vermoeidheid
  – af en toe slecht slapen

  en daarnaast heb ik af en toe een dag dat het lijkt alsof ik weer ziek word.. heel gek, na 1-2 dagen is dit weer weg en voel ik me weer OK. Deze “aanvallen” gaan ook vaak gepaard met hoofdpijn. Buiten die dagen voel ik me niet heel ziek, maar m’n lichaam voelt behoorlijk van slag. De hoofdpijn laat zich overigens goed onderdrukken met ibuprofen (paracetamol doet niets).

  Ik verbeter dus wel maar het duurt echt heel lang.. ik denk dat er nog wel 10 weken overheen gaan voordat ik weer 100% ben. Niet zomaar een griepje dus! Ik ben blij dat ik moet thuiswerken, anders had ik me nog langer ziek moeten melden.

  Morgen laat ik antistoffen prikken, ik wil graag uitsluitsel hebben of dit nou echt Corona is geweest.

  • EEric

   @Michel

   Beste,

   heb dagelijks last van pijn op de ribbenkast , soort stekende pijn soms.
   Ken je dat? Heb je wat ingenomen tegen de pijn?

  • MMichel

   @Eric

   Ja ik herken dat maar had het alleen in week 1. Pijnstillers hebben me niet geholpen, alleen ibuprofen tegen hoofdpijn.

 • CCarla

  Hoi allemaal.
  Ik ga hier ook de 12e week in.
  Lijk eindelijk wat op te knappen!!
  Scala aan klachten gehad waarbij ik tintelingen en brandend gevoel over hele lijf en het benauwde (bh band) gevoel het ergste vond.
  Probeer het nog rustig aan te doen omdat ik al meerdere terugvallen heb gehad.
  Heb momenteel wel een vreemde zoete geur uit mijn porieën en in mijn neus. Dit ruik ik ook in mijn urine/ ontlasting.
  Ook blijf ik last houden van een piep in met name mijn linker oor.
  Maar het voornaamste is dat ik me dus steeds fitter voel!
  Ben ook blij dat er eindelijk (!!)
  erkenning is voor onze klachten die in eerste instantie niet bij Corona leken te horen.
  Beterschap voor iedereen, heb vertrouwen dat het goed komt!

  • EEllen

   @Carla

   Wat super fijn Carla! Ik reageer toch ook weer even vanwege je oorprobleem. Dit heb ik ook maar dan net een beetje anders (lijk m’n hartslag in m’n rechter oor te horen als ik ga slapen). Kno gebied problemen lees ik hier ook geregeld terug.

   Ben ook blij met de erkenning voor mensen met Corona die niet binnen 2 weken weer naast hun bed springen! Realiseer me dat het rest herstel nog echt een tijdje kan duren. Maar ik heb er ook vertrouwen in dat het helemaal goed komt. Een tip voor als je moeite hebt om gedoseerd je conditie weer op te bouwen: raadpleeg een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in Corona. Die heb ik ook en helpt me echt, hoewel het wel langzaam gaat. Maar wellicht is dit het juiste en enige medicijn 😉

  • CCarla

   @Ellen

   Hoi Ellen. Ik ga inderdaad ook woensdag starten met fysiotherapie
   voor Coronapatienten. Dit iom mijn huisarts.
   Hoop goede begeleiding te krijgen bij het opbouwen van mijn conditie.

  • EEllen

   @Carla
   Ik vind d’r heel kundig iig. Ze zegt dat heb herstel en opbouw niet te ligt moet opvatten en dat dit tijd kost. Kleine stapjes zetten qua opbouw is het advies. Succes en vertrouwen blijven houden

  • EEric

   @Carla

   Hoi, ik heb ook het idee dat ik anders ruik , maar volgens mijn vrouw niet.
   Verder dat brandende gevoel dat herken ik.

   Vraagje neem jij extra in tegen vermoeidheid?
   Of extra vitamines?

  • CCarla

   @Eric

   Hoi Eric.
   Ik neem Vit C 1000mg
   Zink, Probiotica en Vit D

 • Nnoud

  Ja ik ben ook moe,al 2 maanden last van mijn keel ,eerst heel erg rood ,maar dat is weg,mijn klieren voelt als opgezet,het gaat op en af,dus misschien wordt het wel beter als de virus weg is,in de wereld

 • MMargret

  Hoi allemaal,
  ik ga nu week 12 in en voel mij sinds 4 dagen echt energieker worden . Het enige wat blijft is bij veel praten brandend gevoel in de keel longgebied wat ook lang blijft nazeuren. Het kost dan ook moeite om verder te praten . Eerst was ik daarbij ook kortademig dat is nu bijna weg. Ik was eerder kortademig bij inspanning maar dat is nu ook zo goed als weg. Het hartkloppen blijft terug komen gelukkig niet meer het heftige pompen en kloppen in de oren . Dat heb ik wel een paar weken bijna dag en nacht gehad . De druk op de borst is af en toe nog aanwezig. De keelpijn en opgezette klieren blijft maar aanwezig . Soms voel ik in mijn bovenarmen spierpijn maar dat blijft gelukkig niet lang zitten.
  Ik heb in de afgelopen weken al een paar keer gehad dat ik dacht op te knappen en kreeg dan toch weer een terugval in vermoeidheid vooral maar nu ben ik zo blij dat ik al een aantal dagen mij sterker voel worden . Wie weet komt het door de zink multi vitaminen en magnesium wat ik nu een week gebruik maar het mag ook wel een keer .
  Sterkte iedereen en hou moed

  • EEllen

   @Margret
   Wat fijn zeg jouw bericht! Wat ik lees is dat het nog wel een tijdje kan duren voordat alle klachten weg zijn. Schijnt een lange nasleep te hebben, dit rotvirus. Dat kloppen/hartkloppingen in oor heb ik nog aan 1 kant. Bedankt voor de tips. Heb zelf ook zink tabletten bestelt dus hopelijk draagt dat idd bij.

 • HHarmke

  Zijn er eigenlijk ook mensen die net als mij in deze periode zo onrustig slapen….
  Ellen zei iets over de schildklier en in de toekomst laat ik zeker mijn bloed een x prikken daarop en las ook iets over het immuunsysteem in combi met virus en slecht slapen…ik zelf heb nog nooit zo slecht en onrustig geslapen als in deze tijd!

  • SSylvia

   @Harmke
   Ja harmke, in deze periode slaap ik ook heel slecht.
   Gejaagd en nare dromen en transpireren

  • HHarmke

   @Sylvia
   Gelukkig dat ik niet de enige ben!

  • EEllen

   @Harmke
   Yes me too. Ik slaap niet door lijkt het wel terwijl ik wel moe ben. Kan m’n draai ook niet Goed vinden, lijk niet zo lekker te kunnen liggen in een positie. Heb veel gedachtes en voel me onrustig geloof ik, tijdens slapen. Ik heb het overdag ook vaak koud. Die schildklier ontsteking zou trouwens vanzelf weg moeten trekken, maar dit kan een aantal weken of maanden duren lees ik.

  • HHarmke

   @Ellen

   Heb jij een schildklier ontsteking? Lastig he dat vreemde slapen….zal blij zijn als het weer voorbij is…

  • EEllen

   @Harmke
   Ik weet het niet zeker, lijkt er wel wat op. Las een poos geleden hier op deze site iemand die ook last had van z’n keel en oren en onderzoek heeft laten doen. Daar werd gezegd dat virussen vaak langsgaan in de schildklier en dat dit vaak voorkomt bij een virus in de hoge luchtwegen. Die klachten die hij omschreef lijken er op die van mij. Heb dit dus vooral in ochtend, daarna trekt het weg tot de volgende ochtend. Heb het genoemd aan de huisarts maar die doet er niks mee. Zou vanzelf weg moeten trekken maar wanneer is de vraag. Gelukkig wel echt minder dan gisteren! Toen zat er een soort bal zoals Grietje omschreef

  • NNiek

   @Harmke

   Yes! Voor ons ook een heel opvallende klacht. Zeg maar gerust: slapeloosheid! Toen we er nog last van hadden was dat zo om de 3 dagen dat we een nacht gewoon niet konden slapen. Echt heel vermoeiend was dat. Gelukkig is dat nu ook voorbij.

 • EEllen

  @Grietje

  Ja precies. Ik vermoed zelf dat het de schildklier is waar het virus is langsgeweest. Zou ook kunnen verklaren waarom ik soms druk op m’n oren voel. Weet het niet zeker (Google d’r maar eens op). Het gekke is dat het in de loop van ochtend minder wordt. Snap d’r niks van

 • Iikke

  Hier ook een mogelijk geval van Corona.
  Alleen maar pijn in de nek,armen en schouders.
  Geen last van koorts of de luchtwegen.
  Niet ziek maar het blijft vervelend.
  Soms gaat het weg,dan komt het weer.
  Af en toe wat moe,denkelijk omdat mijn lijf ertegen vecht.
  Maar ja,gaat wel over zeg ik maar.
  Er zijn ergere gevallen.

 • SSylvia

  Bestw mensen, zijn wij immuum geworden na 11 weken milde klachten en daarna opgeknapt?

  • NNiek

   @Sylvia

   Wij gaan het morgen horen wanneer we de resultaten van onze immuniteitstest krijgen. Ik ga ervan uit dat zolang er voortgang is, hoe klein ook, je wel degelijk immuniteit ontwikkelt maar dat dit met dit virus erg lang kan duren.

   Mijn theorie:

   Op internet las ik dat dit virus, net als HIV, ook direct T cellen kan aanvallen. Dit zou kunnen verklaren waarom het soms zo lang kan duren voordat iemand echt m,eetbare immuniteit ontwikkelt. Je immuunsysteem is continue in gevecht met dit virus en loopt daarbij soms zware klappen op en moet zichzelf telkens weer opbouwen. Uiteindelijk zal het immuunsysteem het toch winnen waarna er voldoende antistoffen en afweer zal zijn om een volgende infectie te kunnen voorkomen.

  • EEllen

   @Niek
   Ik ben erg benieuwd wat er uit jullie serologische test gaat komen morgen. Wij horen het allemaal graag!
   Mooie theorie over antistoffen. Hopelijk is dit echt zo zoals jij het uitlegt. Ben echt bang om dit verschrikkelijke virus nog een keer op te lopen namelijk.

  • SSylvia

   @Niek

   Niek, we horen graag van jou
   Dank

 • SSena

  Beste dames,

  Zijn er ook mensen die een beetje het normale leven oppakken zoals naar de supermarkt gaan en naar de kapper.
  Ik snap dat je niet direct de hort op gaat maar kleine dingen.

  • EEllen

   @Sena
   Zou je niet eerst willen weten of je antistoffen hebt aangemaakt dmv een imuniteitstest?
   Ik zou zeker niet naar kappers en naar supermarkten gaan, alleen naar Markt ivm oplucht. Denk zelf dat Maurice de hond wel echt een punt heeft tav de zgn aerosols (zoek naar eens op de theorie van Maurice de hond). Vandaag bekend dat er veel besmettingen zijn in een kerk in Duitsland en bij de vleesverwerkers. Hoe dit komt heeft te maken met weinig ventilatie van verse lucht. Als mensen besmettelijk zijn stijgt hetgeen ze uithoesten op in lucht van bijv een supermarkt. De virusdeeltjes blijven daar lang hangen en iemand anders die daar loopt wordt besmet door deze virusdeeltjes bijv in te ademen. Vermoedt dat ik zo zelf ook besmet ben geraakt.

  • SSena

   @Ellen
   Idd het is niet verstandig,
   Maar ben het thuis zitten een beetje zat.
   Heb de HA gevraagd over die test ze zei dat moeten we nog allemaal uitzoeken welke test het betrouwbaarste is want het is nog nieuw voor ons.
   Ik word deze week gebeld door mijn ha dan vraag ik het wel nog een keer, ik mag trouwens binnenkort naar een longfunctietest,
   Heb jij dat weleens gehad? Of iemand anders?

  • EEllen

   @Sena
   Ik ga morgen week 10 in en wacht nog even met testen in welke hoedanigheid ook. Wil echt eerst wat meer opknappen.

   Heb jij ook zink en quercetine gebruikt zoals Niek? Of zonder deze middelen opgeknapt?

  • SSena

   @Ellen
   Nee ik gebruik geen zink
   Wel multivitamine extra vit c 1000 en euchinea met vitc en magnesium en hooikoortstabletten.
   Ik ben nog zeker niet de oude ik heb goeie dagen er tussen maar zeker nog wel elke dag klachten..
   hoop dat dit gauw verbeterd voor ons allemaal

  • HHarmke

   @Ellen

   Eerlijk gezegd hoef ik niet getest te worden….vraag me af of ik daar wijzer van wordt…want worden we er wijzer van..

  • EEllen

   @Harmke
   Ik hoef ook geen Corona test. Ben normaal nooit ziek en weet zeker dat dir Corona is. Zou wel graag een imuniteitstest willen Tzt want ben erg bang dit virus nog een keer te krijgen. Van deze gedachte word ik echt angstig

  • HHarmke

   @Ellen

   Ellen…ik denk dan: en…dan weet je het…je genoeg antistoffen of niet…ik ga er zelf vanuit dat ik het niet meer krijg maar dat zal wel dom zijn…ga wel bloed laten prikken om te kijken of dat in orde is

  • HHarmke

   @Sena

   Ik heb elk jaar longfunctie test! Stelt niet veel voor hoor maar tis prettig om te weten of je longen in orde zijn! Je moet blazen in een apparaat met mondstuk!

  • HHarmke

   @Ellen

   Ik ga er van uit dat ik in ieder geval het voorlopig niet krijg…

   Sena…ik ga natuurlijk weer gewoon naar winkels etc…ook komt er wel eens bezoek op afstand en ga naar mijn moeder…op afstand…de kapper komt aan huis…met zn kap voor en mondkapje…in winkels probeer ik afstand te houden. Probeer wel weer zo gewoon mogelijk te leven…mijn man en zonen gaan gewoon naar het werk…ik werk thuis..je ontkomt bijna niet aan besmetting ben ik.bang

  • SSena

   @Harmke
   Wat fijn dat je het normale leven weer oppakt.
   Ik ga nog nergens heen en komt ook niemand bij ons.
   Fijn dat die longfunctie test makkelijk is… hoef ik me daar niet druk om te maken.

  • HHarmke

   @Sena

   Hoe lang ben je al thuis dan? En geen zorgen hoor voor die longtest….stelt niet veel voor! Ik wil ook long functietest aanvragen…ook kijken hoe de functie van mn longen is!

 • MMike

  Meeste symptomen zijn weg gelukkig. Alleen steeds terug kerende keel pijn en heb nog steeds last van mn ribben of tussenliggende spieren? als ik lig op de rug of op beide zijkanten of als ik ergens tegen aan zit gaat het zeer doen. En borstbeen gedeelte soms druk op en gevoelig. Als ik erop druk voel ik niks.Heeft iemand ook deze symptomen?

  • EEls Henderyckx

   @Mike

   Absoluut, Mike. Ben ook zogezegd al bijna 10 dagen “genezen”, maar druk op borst komt regelmatig terug, zeker na inspanning. Denk dat het beetje moet slijten helaas….

  • EEric

   @Mike

   Beste,

   Komt mij bekend voor , is syndroom van Tietze , is heel erg irritant.

  • MMike

   @Eric

   Als ik erop druk voel ik niks en dat is bij tietze wel anders volgens mij. De meeste met tietze gaan door de grond van de pijn en al helemaal bij aanraking.

  • SSena

   @Mike
   Ik herken jou klachten van je rug.
   Ik heb hetzelfde als ik ergens tegen leun met mijn rug dan heb ik die pijn.
   Bij mij is het een zeurderige pijn,
   Soort van spierpijn of pijn dat vanuit longen komt.
   De dokter zei tegen mij dat het pijn kan zijn van longblaasjes die herstellen omdat ik een week lang heftig heb gehoest.

  • MMike

   @Sena

   Heb je het ook al je op je rug ligt en krijg je het dan ook een beetje benauwd? Meestal als ik weer ga zitten krijg ik weer meer lucht.

  • SSena

   @Mike

   Ja dat heb ik ook precies hetzelfde.

  • EEric

   @Mike

   Beste,

   bedoel je zo een stekend irritant gevoel soms?
   is de ribbenkast denk ik , is ontstoken syndroom van tietze o.a.
   Wat neem je tegen de pijn?

  • MMike

   @Eric
   Heb geen last van stekende pijn. En als ik erop druk voel ik ook weinig, de druk neemt wat toe. En ik kan niet op mn zij liggen. Neem geen medicijnen omdat ik er niet echt pijn van heb. Hopelijk gaat het snel over. Heb jij wel tietze dan? En neem jij wel medicijnen tegen de pijn?

 • NNicole

  Wie heeft nog meer dat brandende gevoel overal vooral als je teveel doet???Ik heb nu oxamepiam om te onderdrukken..

  • EEric

   @Nicole

   Beste,

   is het niet toevallig oxazepam?

  • EEllen

   @Nicole
   Ik heb dit branderige gevoel in m’n rechter schouder. Dit komt en gaat, weet niet of dit alleen komt als ik teveel doe. Had het laatst nadat ik de was op heb gehangen dus dat zou goed kunnen. Als je dit overal in je lichaam hebt, moet je dan niet veel rustiger aan doen en taken verdelen over de dag?

   Beterschap en groetjes Ellen

  • SSena

   @Nicole
   Ik heb dat vooral s avonds
   Kijk uit met oxazepam na een week werkt het zeer verslavend.
   Ik heb ze ook gekregen maar 1 x gebruikt want je spieren worden daar slapper van en dat voel je gelijk in je conditie

  • SSaskia

   @Sena
   Inderdaad oxazepam echt verslavend
   Als het kan liever NIET gebruiken

  • HHarmke

   @Saskia

   Mits je verslavingsgevoelig bent idd niet gebruiken anders kan het echt geen kwaad….ik slikte in de moeilijke periode van corona valium en ben er niet aan verslaafd geraakt.

 • CCw

  Slikken er nog meer mensen ibuprofen tegen de pijn??ik had gelezen dat dit werd afgeraden maar heb zon pijn in mn rug die vast zit dat paracetamol niet helpt!!

  • HHarmke

   @Cw
   Wel gedaan maar nu gewoon paracetamol

  • CCw

   @Harmke

   Ik heb het vanmiddag ingenomen,nu wel na een paar uurtjes weer het gevoel van benauwdheid en hartkloppingen terwijl ik dat al een tijdje niet meer heb gehad.ik vind het wel eng!ik neem straks idd ook maar weer paracetamol.

  • CCw

   @Harmke

   Had jij nergens last van toen jij in het innam?

  • HHarmke

   @Cw
   Nou….ik ben migraine patient dus slik wel erger….volgens mij nergens last van maar vond grt verstandiger paracetamol in te nemen…

  • SSena

   @Cw
   Ik zou het niet doen, ik heb dat ook gehoord dat het niet goed is.
   Even aan ha vragen misschien krijg je naproxen of diclofenac.

  • HHarmke

   @Sena

   Ook rotzooi!

  • SSena

   @Harmke
   alle medicijnen zijn rotzooi
   Ook paracetamol als je dat te lang slikt krijg je lever en nier problemen

  • NNiek

   @Cw

   Een paar maanden geleden waarschuwde het WHO tegen het gebruik van Ibuprofen. Echter, een paar dagen later trokken ze die waarschuwing weer in. Ik heb voor de zekerheid maar geen ibuprofen tijdens mijn ziekte genomen en heb het bij spaarzaam gebruik van paracetamol en aspirine gehouden. Aspirine heb ik preventief gebruikt vanwege de bloedverdunnende eigenschap. Sommige mensen met covid19 ontwikkelen bloedpropjes in de bloedvaten die de boel kunnen verstoppen en klachten kunnen veroorzaken. Zoek in dit verband maar eens op covidtenen.

  • CCw

   @Niek
   Ja ik had het ook gehoord en gelezen idd.maar vd week zei mijn huisarts van dat er geen aanwijzingen waren dat het echt vervelende reacties kon geven en de apotheek zei dat ook.toch heb ik steeds maar paracetamol genomen voor de zekerheid.maar vandaag had ik weer zoveel last van rug en nek dat ik dacht van ga het toch proberen.maar nu durf ik het dus niet meer!!wel heel erg jammer want ik merkte wel dat mn nek ietsjes minder zeer deed.

 • GGaby

  Dank je Harmke voor je reactie, jij bent inderdaad heel betrokken zo fijn is dat! Nog even een vraag aan allen. Ik voel zo’n soort strakte bij mijn ribbenkast, alsof iets er iets zwaars op mijn middenrif rust en dan is het ademhalen ook zwaarder. Of een soort strakke bh band, weet niet goed hoe het te omschrijven. Soms denk ik is dit nou ook misschien een soort hyperventilatie? En ik voel dan ook dat ik meer naar adem aan het happen ben. Herkent iemand dit? En is dit ook weer weg gegaan? Hoor het heel graag! Sterkte voor iedereen. groetjes, Gaby.

  • EEva

   @Gaby
   Hoi Gaby, ja hoor klinkt heel bekend. Ik heb daar ook weleens mijn bh vals van beschuldigd maar het is onderdeel van de benauwdheid. Bij mij is dat minder geworden, maar helaas keert de benauwdheid en die druk af en toe weer terug.

  • GGaby

   @Eva

   Dankjewel Eva!

 • TTS

  Hallo allemaal. Ik heb heel veel last van een brandend gevoel tussen mijn schouderbladen. Nou kan het brandende gevoel zich overal voordoen. Op mijn benen, armen, buik. Maar vooral tussen de schouderbladen is het behoorlijk pijnlijk. Ook mijn keel kan wat branden maar is niet zo pijnlijk.
  Zijn er mensen die dit herkennen en is hier iets tegen te doen? Ik slik al paracetamol maar dat helpt niet. En zijn er mensen die het herkennen en waarbij het over is gegaan? En na hoe lang?

  • EEric

   @TS

   Beste,

   Is meer een warmte gevoel , komt mij bekend voor.

  • EEllen

   @TS

   Ik herken het ook heel goed, net zoals velen hier. Dit is een typisch Corona symptoom. Hoelang het duurt: lastig te zeggen. Ik ga morgen m’n 10e week in en heb nog vaak een warm schouderblad rechts. Daarnaast heb ik ook een gek rekkerig gevoel gehad in allerlei ledematen, een soort spierpijn. Dat is weg inmiddels. Wie weet ga jij d’r sneller doorheen maar ook dat is lastig te zeggen vooraf. Onthoudt dat het tijd gaat kosten en dat alle kwalen weer overgaan uiteindelijk. Soms valt het niet mee en dan is het erg fijn om even wat steunende woorden te ontvangen.

   Groetjes Ellen

  • SSena

   @TS
   Beste TS,
   Ik herken dat gevoel ik heb het vooral s avonds bij mij trekt dat gevoel ook door naar gezicht een soort van hoofdpijn.
   Het word wel minder maar
   Ik heb het nog steeds.
   Ik ben nu vandaag in mijn 11 de week.
   Veel sterkte en beterschap!

  • TTS

   @Sena
   Dank voor je reactie. Morgen begin ik aan week 10. Heb jij hier ook pijnstillers voor gebruikt of was het niet erg pijnlijk? Ik kan er niet van slapen.

  • SSena

   @TS
   Als het zo heftig word dat ik niet kan slapen dan neem ik 1000mg paracetamol in.
   Meestal helpt het niet helemaal maar verlicht de pijn wel wat.

  • EEllen

   @TS en @Sena
   Yes hier ook dat branderige gevoel in m’n schouderblad. Het komt en gaat, vooral ‘s avonds zo lijkt het of als ik iets heb gedaan zoals was ophangen. Zit morgen in week 10. Het is lastig om een indicatie aan te geven. Bij iedereen verloopt ziekte en herstelproces weer anders. Wat hier op deze site vooral voorbij kost is dat herstel tijd kost. Mss heb jij mazzel er doorloop je deze ziekte sneller.

   Groetjes Ellen

  • NNicole

   @TS
   Ik nu in 12e werk ja dat branden is soms weg vandaag weer erg en heb ook veel medicatie anti depressiva en een pam. Rustig aan en geen stress ik heb ook burn out dus zal ook niet goed zijn.

  • CCorona?

   @TS

   Heb ik ook en omdat ik dit nooit eerder heb gehad vind ik het ook typisch Corona. Ben niet getest, maar heb wel erg veel hier beschreven symptomen. Dat branderige heb ik op mijn rug en borst (longen), armen, benen, oksels. Op mijn rug is het wel minder en voel het nu soms nog bij vermoeidheid. Veel beterschap iedereen!

 • JJolanda

  Vraagje zijn jullie allemaal getest of net zoals bij mij aan de hand van de klachten gezegd dat je Corona hebt/gehad
  Want dat vind ik soms lastig de omgeving zegt nu je hebt waarschijnlijk gewoon erg last van hooikoorts gehad terwijl ik op het randje
  Van ziekenhuis zat
  En moeten jullie ook allemaal longtesten en foto’s laten maken

  • HHarmke

   @Jolanda
   Op basis van symtomen corona vastgesteld!

   Geen longfoto welgeluisterd naar longen!

   En de omgeving? Laat ze…tot ze zelf krijgen…piepen ze wel anders!

  • MMulder

   @Jolanda

   Hoi Jolanda, ik ben niet getest… zelfs niet toen ik paar keer op de eerste hart hulp in het ziekenhuis belandde…. het waren volgens de artsen geen Corona klachten, dus niet getest(helaas)
   Ze hebben wel Long foto’s gemaakt maar daar was 3x niks op te zien…
   toen ik daarna belde naar huisarts/huisartsenpost als mijn klachten verergerde.. werd ik niet echt heel erg serieus genomen. En werden er angstremmers voorgeschreven

   Inmiddels zijn we er wel van overtuigt dat dit met Corona te maken moet hebben, ik heb er al dik 11 a 12 weken goed last van… inmiddels heb ik mijn goede en slechte dagen, gister als voorbeeld nog lekker op pad geweest banden halen in noord Holland, mij. Vriendin reed overigens. En ik zat er lekker rustig naast:)

   Maar vandaag ben ik nog maar 1 uur uit bed geweest, en vannacht beroerd geslapen. Dus gister aardig leuke dag, en vandaag betaal ik ervoor..

   Maar in vergelijking met 2 weken geleden.. gaat het nu al weer een stukje beter, en zo maak ik kleine stapjes…

   Hoop je hiermee voldoende info gegeven te hebben,
   Artsen weten het ook allemaal niet zo goed heb ik het idee.. dit kregen ze niet in hun opleiding mee en is nogal onbekend terrein

   Hooen dat er snel meer duidelijkheid is!!

  • MMiek

   @Jolanda
   Ik ben niet bekend met hooikoorts dus geen enkele reden van bekenden om daar naar te vragen.

   Ik knapte op bij de derde soort puffer, de Trimbow. Bij mij is nu een longfoto gemaakt en wacht op de uitslag.

   Ik ben getest vorige week maar toen was ik al maanden ziek en de test negatief. Je kunt dan trouwens wel beter onderzocht worden.

 • AArie

  Heeft er ook iemand last van zijn benen? Spieren botten doen erg zeer..

  • HHarmke

   @Arie

   Niet alleen benen…ook rug

  • AArie

   @Harmke

   Ik ben weken verder meeste symptomen zijn weg maar dat pijn in de benen afschuwlijk. Kan bijna niet lopen.. het moet tog eend ophouden..

  • HHarmke

   @Arie
   Ja mee eens….komt ook wel weer goed…zijn denk ik de spieren…ikzelf loop en fiets zoveelllll minder…dus spieropbouw duurt ook langer…neem wat paracetamol…aantal keren perdag en je benen wat masseren…sterkte

  • DDet

   @Arie

   Ja, rugpijn en heftige spierpijn in de bovenbenen!
   Dat herken ik maar al te goed!
   Dat zijn de klachten die bij mij blijven opspelen, terwijl de andere klachten best wel
   minder worden, na 10 weken.
   Ik gebruik nu Magnesium voedingssupplementen voor de spieren.
   Magnesium helpt ook bij vermindering van vermoeidheid.
   Dus ik sla daarmee twee vliegen in één klap.
   Sterkte iedereen.

 • DDet

  Ook mijn ervaring is dat regelmatig rust nemen heel belangrijk is voor mijn herstel.
  Ik ben nu 10 weken onderweg en ook ik voel me steeds sterker worden.
  Veel klachten zijn duidelijk minder geworden en sommige zijn bijna weg.
  Maar neem ik geen rustmomenten of raak ik te moe, dan kondigen de klachten zich weer aan.
  Ik merk het ook aan mijn lichaamstemperatuur.
  Als ik ‘s middags moe ben en me ook weer wat zwakker voel, heb ik soms een lichaamstemperatuur van 37,9, terwijl ik ‘s morgens helemaal geen verhoging had.
  Neem ik daarna een uur bedrust, dan zakt mijn lichaamstemperatuur weer naar 37,1
  en voel ik me ook weer duidelijk beter.
  Voor mij echt een teken dat mijn lijf nog steeds herstelt van rustmomenten.
  Zo hoop ik langzaam weer op te bouwen.
  Veel sterkte iedereen.

  • EEllen

   @Det
   Wat fijn zeg! Ja dat van die rustmomenten herken ik. Niet dat ik slaap overdag, maar doe rustige dingen en merk dat me dat nog steeds goed doet. Ik ga maandag (morgen) m’n 10e week in.

   Groetjes Ellen

 • CCw

  Probeer al een paar dagen iets te plaatsen maar dit lukt steeds niet.hebben er nog meer mensen ook al weken darmklachten bij alle andere nare symptomen???

  • SSena

   @Cw
   Ja ik heb ook last van darmklachten
   Maar had ik eerder ook wel dus ben het gewend.
   Waar heb jij nog meer last van?

  • MMia

   @Cw
   Ja….bij mij begon het met een licht hoestje in de ochtend en avond.
   Geen koorts…ook niet gehad.
   Daarna buikpijn…maagpijn…vreemde pijn die ik niet kon thuisbrengen.
   Een gevoel van ziekzijn. Veel kabaal in de buik.
   Paar keer diarree.
   Heb vier dagen in bed gelegen met deze klachten.
   Had wel eetlust maar niet in warm eten een paar dagen.
   Na tien dagen voelde ik mij beter…inmiddels had mijn man het ook in mindere mate.
   Na een dag of tien was het terug….wel minder dan eerst.
   Kriebelhoest. En af en toe niezen maar niet erg.
   Oja…en koude rillingen die weken aanhielden .
   Allemaal milde klachten eigenlijk maar het duurt nu al acht weken en klachten komen steeds terug maar wel steeds minder.
   Nooit koorts gehad en ook niet benauwd….

  • CCw

   @Cw

   Bij mij is het 6 weken geleden begonnen met wat griepverschijnselen.koude rillingen vervelend beklemmend gevoel in keel zonder koorts of hoesten.na twee dagen alles weg behalve in de keel.dat gevoel ging steeds verder naar mn borst zakken.en na een week heel erg drukkend benauwd gevoel.steeds ook hartkloppingen zweet brak me uit.ook twee keer in het ziekenhuis nagekeken.hartfilmpje longfoto’s en bloed gecontroleerd.alles was goed.alleen voel ik me nog steeds niet goed.twee weken geleden heel de week diarree en duizelig.en al die weken heb ik eigenlijk bijna iedere ochtend diarree.waarna ik me een paar uur echt niet goed voel.nu heel erg pijn in m’n rug en nek doordat ik natuurlijk veel te weinig beweeg.het benauwde is gelukkig wel weg en de steken in m’n borst ook.alleen als ik te veel doe of praat krijg ik zo’n brandend gevoel in m’n longen.ik hoop dat het snel over gaat het duurt al zolang!!!!!

  • SSena

   @Cw
   Dat brandend gevoel in longen loopt dat ook door naar je slokdarm/ luchtpijp.
   Ik heb dat ook als ik praat lijkt wel alsof het brandend gevoel samen met adem mee komt.
   Herken jij dit ook?
   Lijkt dan ook alsof je ademhaling sneller gaat.. heel gek is dat.

  • CCw

   @Sena

   Ja hoor herken ik zeker..soms dan ook weer even hartkloppingen.is echt dan weer een teken dat je teveel doet of praat.ik ga dan weer even uitrusten als ik dit voel opkomen.

  • MMargret

   @Sena

   Hoi Sena, ik ga nu week 12 in en voel mij sinds 4 dagen echt energieker worden . Het enige wat blijft is bij veel praten brandend gevoel in de keel longgebied wat ook lang blijft nazeuren. Het kost dan ook moeite om verder te praten . Eerst was ik daarbij ook kortademig dat is nu bijna weg. Ik was eerder kortademig bij inspanning maar dat is nu ook zo goed als weg. Het hartkloppen blijft terug komen gelukkig niet meer het heftige pompen en kloppen in de oren . Dat heb ik wel een paar weken bijna dag en nacht gehad . De druk op de borst is af en toe nog aanwezig. De keelpijn en opgezette klieren blijft maar aanwezig . Soms voel ik in mijn bovenarmen spierpijn maar dat blijft gelukkig niet lang zitten.
   Ik heb in de afgelopen weken al een paar keer gehad dat ik dacht op te knappen en kreeg dan toch weer een terugval in vermoeidheid vooral maar nu ben ik zo blij dat ik al een aantal dagen mij sterker voel worden . Wie weet komt het door de zink multi vitaminen en magnesium wat ik nu een week gebruik maar het mag ook wel een keer .
   Sterkte iedereen en hou moed

 • LLaurie

  Eind februari / begin maart begon het met keelpijn. Deze keelpijn was heftig en ik had het nog nooit zo erg gehad. Lymfeklieren hals waren flink opgezet en dit heeft zeker een week geduurd. Een droog hoestje erbij in de nacht, dit duurde maar 2 dagen. Soms had ik het gevoel alsof ik een beetje duizelig was en ik had zo nu en dan flinke steken op de borst. Ik werk in de zorg maar toen werd je helaas nog niet getest en ik moest dus ook gewoon werken. Gelukkig niemand van de cliënten aangestoken. 2 weken nadat dr keelpijn weg was kreeg ik verhoging. Ik heb 2 weken lang een temperatuur gehad tussen de 37.6 En 37.9. De steken op de borst waren weer terug. Deze steken hebben nog weken aangehouden. Inmiddels een collega met dezelfde klachten toen maar ook zij werd niet getest. Vervolgens heeft mijn partner een aantal dagen gehoest met ook steken op de borst erbij. Was het corona? Geen idee…komen mijn klachten overeen?? Nu heb ik dus al weken lang last van oorsuizen…zo irritant….iemand anders hier ook last van?

  • SSena

   Beste Laurie,
   Verhoging en droge hoest is een symptoom van Corona en keelpijn ook.
   Je zou het gehad kunnen hebben en nu nog een beetje nasleep.
   Oorsuizingen heb ik niet gehad maar de rest allemaal wel.

  • EEllen

   @Laurie
   J herken oorproblemen. Heb oorbonken gehad (dit is nu weg) en druk op oren. Eerst hoorde ik m’n hartslag in beide oren (of dit was oorsuizingen?). Heb het nu nog aan 1 kant. Heb er gekgenoeg vooral last van als ik ga slapen.

  • HHarmke

   @Ellen

   Gek genoeg had ik ook last van mn oren…en idd savonds maar omdat mn energie dan opwas en ik dan verhoging had…

  • EEllen

   @Harmke
   Oké dat stemt dan gek genoeg weer gerust. Sinds zojuist ook een gek gevoel in m’n keel. Nog niet eerder gehad! Herkent iemand dit? Kan het moeilijk duiden, anders dan keelpijn. Net alsof er iets zit (niet de bekende prop).

   En geloof het of niet: had vannacht m’n 1e pijn scheut in m’n handpalm. Ga morgen m’n 10e week in

  • HHarmke

   @Ellen

   Gek genoeg denk ik vaak : ik ben er! En het gaat natuurlijk ook 95% goed! Alles staat nu met je energie…..doe ik te veel ben ik de klos! Wel nog steeds meer last van longen…ikben astmapatient…gauwer benauwd! Moet nu echt op tijd mn medicatie nemen….
   Veel last ook van gewrichten en pijn in mn lijf….die laatste 5 %….kan nog wel eens lang duren

  • EEllen

   @Harmke
   Ja het is wat en het is gewoon rot dat ik een huisarts heb die weinig kan adviseren of betrokken is. Vervelend van je astma zeg. Hopelijk heb je medicatie wat goed werkt. En lees overal dat de klachten tijd, tijd en nog eens tijd kosten. Misschien duurt de nasleep en herstel wel nog 3 maanden. Geen idee..
   gebruik jij nog andere medicatie waar je positief over bent? M’n vriend en ik gebruiken alleen paracetamol Voor het slapen gaan. Las dat Niek gisteren een positief bericht deelde over zink en quercetine. Durf dit niet te doen op de een of andere manier. Als je tips hebt?

   Groetjes en hou je haaks

  • HHarmke

   @Ellen

   Heb wel iets van zink besteld…kijken wat het doet…zolang je onder een bepaalde dosering blijft kan het volgens mij geen kwaad…verder ook paracetamol

  • EEllen

   @Harmke
   Oké dank voor de tip. Dan ga ik dit ook eens proberen. Ik slik geen bloedverdunners dus denk dat het, bij een kuur en lage dosering, weinig kwaad kan idd. Wel fijn om dit even bevestigt te hebben die een ‘mede hersteller’.

  • HHarmke

   @Ellen

   Niet moedeloos worden hoor….komt vast wel goed! Maar t blijft een naar iets…zelf heb ik een bepaald reuma gen en een virus kan het triggeren…mijn zus kreeg daardoor ernstige bechterew…die al in de genen zat met werd getriggerd! Geld denk ik voor veel mensen hier: niemand weet nog wat het virus uiteindelijk ‘ oplevert”…we houden gewoon de moed er in met zn allen!

  • EEllen

   @Harmke
   Dank je wel voor je bemoedigde woorden. Doet me echt even goed 🙂 Heb vandaag echt even een mindere dag merk ik. Dat doet wel iets met je. de tranen rollen nu ook even over m’n wangen. Stond vanochtend op met een raar gevoel in m’n keel wat ik niet kan duiden (en niet eerder gehad heb) en de dag begon met soort diarree. Denk je dat je alles gehad hebt. Zorg goed voor jezelf en mooi te horen hoe positief je bent!! Ik geloof zeker in de kracht van positieve gedachtes en dat deze iets doen voor je lichaam

  • HHarmke

   @Ellen
   Ach meis….laat die tranen maar even rollen…komt goed…echt! Sterkte en een van-ver-af-knuffel voor jou!

  • EEllen

   @Harmke

   Heel lief! Dank je Harmke 🙂

  • HHarmke

   @Ellen

   En het hebben van corona is voor velen een verwarrende tijd….ik heb ook vaak potje gehuild…niks gek aan hoor!

  • EEllen

   @Harmke
   Ja zeg dat. Ook goed om af en toe he emoties te laten gaan. Dit licht idd op. Het is zeker een vreemde tijd.
   Merk dat ik soms wat angstig ben. Probeer het niet te vaak toe te laten (voor zover dit mogelijk is).

   Ik vind het ook vreemd dat RIVM doet overkomen alsof je d’r zo weer af bent, van dit virus en herstel duurt vele malen langer. Sommige mensen stappen d’r wel makkelijk overheen dat je Corona hebt omdat veel mensen denken dat dit slechts 2-3 weken duurt

  • HHarmke

   @Ellen

   2/3 weken….demeesten die ik ken duurt heel lang! Ik ben ook veel anstig en zelfs wat verward geweest….kreeg 5 mg valium vd HA….gelukkig neemt mijn man het serieus…en hier zijn velen die het net als ons hebben…is een troost!

  • EEllen

   @Harmke
   Ook heel herkenbaar dus. Ken jij mensen uit ken omgeving die ook Corona hebben gehad? Ik woon in een klein dorpje nabij Apeldoorn en ken (buiten deze site) niemand.

   Ja verward zijn is ook begrijpelijk: het zijn allemaal zulke rare symptomen doen je niet kent dat het je al snel aanvliegt hè. Fijn dat je huisarts je wel serieus heeft genomen uiteindelijk. En ik ben heeeeeel blij dat we elkaar op deze site kunnen ondersteunen en helpen door ervaringen te delen. Dit helpt echt

  • HHarmke

   @Ellen

   Ja ken meerdere mensen…familie vanuit hele land…getest en ongestest….ik woon in klein dorpje nabij zevenaar

  • EEllen

   @Harmke
   Goh dat is ook wat, dat jouw familie zo getroffen is. Misschien wel veel steun wat je dan aan elkaar kan geven en ervaringen kan uitwisselen en tips. Aan de andere kant denk ik dat iedereen het een keer zal moeten krijgen eerlijk gezegd. Een vaccin kan nog een tijdje duren. Je hoopt dat een bepaalde groep mensen niet besmet raakt (kwetsbare gezondheid) maar vraag me af of dit realistisch is.

  • HHarmke

   @Ellen

   Wel allemaal jonge mensen gek genoeg…..zijn behoorlijk ziek geweest en idd veel geappt met elkaar. Mijn beste vriendin uit drenthe en haar man ook de klos.

  • EEllen

   @Harmke
   Jeetje ja is echt wel een groot deel dan dat ook langdurige klachten heeft. Op mijn werk denken ze inmiddels dat ik lieg. Lekker meelevend 🙁

  • HHarmke

   @Ellen

   Tot ze het zelf krijgen Ellen….niks van aantrekken….wij weten hoe akelig het is!

  • SSylvia

   @Harmke
   Meiden, als ik dan weer eens zo moe wordt, dan huil ik ook

  • EEllen

   @Sylvia
   Heel begrijpelijk. Als een van ons zich slecht voelt laat het weten. We kunnen d’r zijn voor elkaar

  • HHarmke

   @Sylvia

   En velen met ons denk ik! Tis ook niet niks vind ik zelf! Ik zit over de 2 maanden en doe alles nog op halve kracht!

  • Iikke

   @Harmke vreemd dat mensen stoffen zoals zink en magnesium zien als iets wat helpt bij bepaalde problemen terwijl het lichaam deze stoffen elke dag hard nodig heeft.
   En niet alleen maar deze twee maar
   nog vele andere!

  • HHarmke

   @ikke

   Soms kun je een tekort hebben denk ik dan maar….de ernstig zieken in het ziekenhuis hadden ook een tekort aam bepaalde vitamine

  • EEric

   @Ellen

   Dat ken ik is heel erg irritant gaat vanzelf weer weg.

  • EEllen

   @Eric
   Bedoel je dat de angst vanzelf wegtrekt?

  • GGrietje

   @Ellen

   Ik heb hier nog niet eerder gereageerd,maar ik heb vreemde klachten sinds begin februari.De keelpijn die jij beschrijft..Ik had vorige week plotseling keelpijn.Anders dan beginnende keelontsteking.Het voelde alsof ik een pijnlijke bult in mn keel had.Eten doorslikken was echt pijnlijk.Alsof het langs een bobbel heen moest.Heeft 4 dagen geduurd.Toen zakte het af.Nog nooit zo’n rare keelpijn gehad.

  • AAnne

   @Ellen,

   Je bent zo betrokken bij alle mensen die klachten hebben. Mijn dank daarvoor!

   Ik heb zelf al 36 jaar last van oorsuizen, en af en toe dat ik mijn hartslag in mij oor voelt bonken, ik denk dat dat hetzelfde is als wat jij bedoelt.

   De tip die ik van de oorarts kreeg is op een heel zacht kussen te gaan liggen, dan voel je het minder.

   Beterschap allemaal!

  • EEllen

   @Anne
   Ja klopt. Het is een eenzaam en akelig proces en vind het fijn om op medemensen te reageren en fijn als je een reactie krijgt. Wordt versterkt omdat ik een huisarts heb die amper iets doet en je af en toe wanhopig wordt! Voelt eenzaam aan allemaal dis vandaar dat ik overal op probeer te reageren.

   Ja precies, dat wat je omschrijft rondom oor is het. Heb dit nooit gehad. Weet je hoe dit komt en gaat dit vaak weer weg? Mag van m’n huisarts niet eens langskomen dus kan d’r ook niet naar laten kijken. Ha is bang dat we nog besmettelijk zijn. En dank voor tip! Groetjes

  • AAnne

   @Ellen,

   Ik heb zo’n vermoeden dat het bonken in je oor door stress versterkt wordt of komt.

   Bij mij is het ontstaan na een miskraam. Ik was uiteindelijk na 5 jaar zwanger en dit eindigde met een miskraam.

   Ik kwam met oorsuizen en deze klacht bij de kno arts en hij zei dat stress daar een grote invloed op had.

   We zitten gewoon met zijn alleen in een stressvolle situatie. Ik ben 62 en mijn mam 73, ben heel erg bang dat hij ziek wordt, we mogen onze kinderen en kleinkinderen niet knuffelen, onze zoon is pilloot en gaat misschien wel zijn werk verliezen, onze dochter is juf. en kan ook gemakkelijk geinfecterrd worden. Allemaal factoren die stress verhogen.
   Iedereen zal hier zijn eigen invulling aan kunnen geven.
   Het zijn voor een deel luxe problemen, maar het beïnvloedt ons leven heel sterk op dit moment.

   Ik heb dat het momenteel niet dat ik mijn hart hoor kloppen in mijn oor, wel meer last van oorsuizen.

  • EEllen

   @Anne
   Ja klopt. Iedereen lijdt op zijn eigen manier welke wordt beïnvloedt door angst, onduidelijkheid en onzekerheid. Hele vreemde tijd om niet stress of paniek te schieten. Denk dat ik wel wat angstig ben door de hele optelsom.
   Balen dat jij en je man de kinderen en kleinkinderen niet mogen zien! Maar snap het wel, ivm veiligheid voor je man. En dan ook nog helder krijgen of jezelf antistoffen hebt.
   Ik ben zelf 43 en m’n ouders 75 en 72. Die hoor ik d’r ook zo over. Hopelijk kont er snel een medicijn/vaccin, waardoor we allemaal in minder angst kunnen leven. Hopelijk blijft je man goed gezond.

   We komen d’r wel met z’n allen! Maar moeten elkaar daar aan helpen herinneren op de momenten dat het niet meevalt.
   Groetjes Ellen

  • CCw

   @Laurie

   Ja laurie heb ik ook heel vaak last van en ook een soort harde piep er af toe bij.

 • PPetra

  Hallo allemaal, wat een vervelend virus is dit. Ik zit inmiddels in week 11. Ik voelde me sinds vorige week zaterdag langzaam weer wat sterker worden en ben dus langzamerhand weer wat dingen gaan ondernemen. Om vanaf woensdag weer keihard teruggefloten te worden. Enorme knallende hoofdpijn en diarree. Sinds vanmorgen voel ik me weer een stuk beter. Al blijven de benauwdheid, brok in de keel/keelpijn, pijn tussen de schouderbladen en af en toe hartkloppingen gewoon nog aanwezig. Herkent iemand dat je na zoveel tijd weer zo heftig terugvalt? Moet er wel bij vermelden dat ik het moeilijk vind om stil te zitten.

  • SSena

   @Petra
   Ik heb dat ook als je te veel doet heb je weer slechte dagen er tussen.
   Die hoofdpijn herken ik ook heel heftig en knallend en anders dan normale hoofdpijn vind ik… ik word ook misselijk als ik hoofdpijn heb.
   Benauwdheid heb ik ook nog bijna elke dag ene dag meer andere dag minder.
   Ik heb het zelfde probleem ik ben een doener en kan ook niet veel zitten en rusten.
   Hopelijk gaat het gauw weer beter met ons allemaal.

  • HHarmke

   @Petra

   Hier ook zo….moeilijk om niks tedoen maar wordt ook teruggefloten en ja een echt akelig virus….dat gun ik echt niemand!!

 • FFamke

  Het is al een aantal weken dat ik hier nog mee gevolgd en gereageerd heb, maar wou nog even een update geven met wat positiviteit! Mijn verhaal kort samengevat: Eerste klachten ontstonden half maart en waren (zware) benauwdheid, druk op de borst en diarree (geen koorts, niet hoesten). In de weken erna elke dag benauwd geweest met ups en downs, vooral in de avond en echt angst gehad om de nacht niet door te komen. De diarree is na 2 weken gestopt maar maakte plaats voor hartkloppingen. In week 6 volgde opmerkelijke verbetering: ik kon een stukje wandelen zonder steken te voelen op mijn borst en mijn longen geraakten naar mijn gevoel meer opgevuld dan ervoor. Sindsdien gaat het alsmaar beter en probeer ik ook steeds alsmaar meer zoals langer wandelen, fietsen,… Mijn ademhaling is nog steeds niet 100% en af en toe komt de benauwdheid en druk op de borst nog opduiken, maar het is zo’n immens verschil met de eerste weken! Ik heb het gevoel dat ik stilaan terug de oude aan het worden ben 🙂 Veel beterschap allemaal en heb goede moed!

 • NNiek

  Voor de geïnteresseerden in de Quercetine-Zink kuur kan ik melden dat dit protocol ons (mijn vrouw en ik) naar ons idee erg heeft geholpen! Voor de kuur zaten we nog volop met klachten die ook maar zeer langzaam verminderden. Tijdens en na de kuur is hierin naar ons idee een duidelijke verandering gekomen. Met name de snelle afname van klachten vinden we opvallend. Een week na afloop van de kuur voelen we ons weer fit genoeg om ons normale leven weer op te pakken. Voor de zeer milde klachten die nog resteren overwegen we de kuur nog 1 maal te herhalen. Informatie over deze kuur is te vinden op zelfzorgcovid19 punt nl.

  • EEllen

   @Niek
   Wat een goed nieuws!! Welke zeer milde klachten ervaar je nu nog en begrijp ik dat jullie er ‘conditioneel ook weer zijn’ aangezien je het normale leven weer oppakt?

  • NNiek

   @Ellen

   Onze conditie is momenteel niet geweldig en we hebben nog steeds wel last van kortademigheid bij inspanning. Maar we hebben er wel vertrouwen in dat dat op termijn ook wel weer goed gaat komen. De ziekteperiode loopt hier duidelijk op zijn einde maar volledig herstel zal misschien nog wel maanden kunnen gaan duren.

 • SSylvia

  Week 11
  Ik ben nu 3 dagen fit
  Voel me sterker worden
  Gisteravond zelfs 3 kilometer flink gewandeld
  Vandaag ook goede dag
  Toch telkens tussen door rusten, dat is goed
  Ik dacht ik word niet beter
  Maar zoals ik mij afgelopen 3 dagen voel
  Komt het goed
  Beterschap

  • SSena

   @Sylvia

   Hoi
   Wat fijn dat je fitter bent!
   Ben je nu helemaal vrij van alle klachten?
   Gr, Sena

  • SSylvia

   @Sena

   Nee sena ik ben nog niet helemaal klachten vrij, ik ben nog moe, heb een hese stem
   als ik veel praat, slijm in keel
   En borrel buik
   Maar…. Ik voel ik ga sterk worden en de goede kant op.
   Voelt goed
   De afsraak was.. Ook als het beter gaat melden, dat geeft goede moed, bij deze..!

  • EEllen

   @Sylvia
   Super fijn zeg!! Hier gaat het ook de goede kant op (einde week 9). Herken wel hese stem bij veel praten en prop in keel. Maar er zijn ook zeker al veel vreemde klachten vertrokken. Houden zo 🙂 lees dat de Corona nasleep makkelijk drie maanden kan duren

  • CCorona?

   @Ellen
   Ik heb 23-5 weer een update geplaatst, deze wordt even vastgehouden door de site. Ik hoop dat jij je herstel wilt blijven delen hier en kun je ook aangeven welke oefeningen je doet (welke spiergroepen en welke intensiteit)? Ik herken erg veel in jouw verhaal!
   Bedankt!

  • SSena

   Wat fijn Sylvia in ieder geval de heftigste heb je gehad en dit gaat hopelijk ook snel over.
   Beterschap en zet hem op

  • EEllen

   @Sylvia
   Waar ik benieuwd naar ben:
   Heb jij ook zink en quercetine geslikt zoals Niek gisteren liet weten? Of wat heeft jou goedgedaan denk je? Of heb je geen extra voedingssupplementen geslikt? Merk dat ik wat huiverig ben om zink en quercetine (wel biologisch) te gaan slikken. Voelt toch een beetje als een try out.

 • GGaby

  Nou dan nog maar een keertje…..Ik zit nu in week 11 en op zich wel steeds meer betere dagen maar nu opeens ook behoorlijke diarree! Ik las daar ook over in andere berichten dat mensen dat opeens hadden in week 10! Wonderlijk toch? Mijn energie pijl is heel wisselend vandaag weer erg moe en veel op de bank. Laatste week ben ik ook slechter gaan slapen, wat niet erg bevorderlijk is voor het herstel:( Verder ben ik erg onzeker geworden wat wel en wat niet doen. Vandaag heel even naar buiten voor wat frisse lucht, maar dan die harde wind, die op zich niet koud is, het lijkt of ik dat dan meteen weer voel aan mijn luchtwegen. Durf ook nog niet te fietsen terwijl ik daar zo naar verlang! Heeft iemand ervaring met wind en fietsen? Je zou zeggen dat frisse lucht ook weer heel goed in voor je luchtwegen. Ik hoor het graag! sterkte allemaal! Ooit komen we hier weer uit! groetjes van Gaby

  • HHarmke

   @Gaby
   Herken het allemaal….loop en fiets nog kleine afstanden en heb de ene dag ook meer enerie dan de andere! Ook het slechte slapen herken ik….ben vermoeid maar dat is meer lijfelijk…
   Niet zo dat ik lekker slaap!

  • EEllen

   @Harmke
   Het slechte slapen herken ik deels. De ene nacht beter dan de andere.
   Maar nog niet zo lekker geslapen als voordat stomme Corona virus! Ik herken wel veel wind (kouder in avond) en wandelen. Wij wandelen max 10 minuten op dit moment en voel dan een beetje kou in m’n luchtwegen. Ben ook erg zoekende en onzeker rondom wat te doen mbt conditie opbouwen. Krijg ook fysio en die begeleiding volg ik maar.

  • HHarmke

   @Ellen
   We moeten het gewoon weer opbouwen….denk dat we er wel weer komen!

 • GGaby

  Ik schrijf net een heel verhaal maar het is niet geplaatst, hoe kan dat?

 • GGaby

  Ik ben nu in week 11 en op zich steeds minder dagen benauwd, maar nu opeens hevige diarree en vandaag ook buikpijn. Dat heb ik nog niet eerder gehad. Maar ik las in andere berichten ook diarree bij week 10. Wonderlijk toch?Verder wisselt mijn energie pijl enorm, soms voel ik echt dat het gaat beter, krijg langzaam meer energie, maar vandaag weer als een dweil op de bank:(
  Laatste week ook opeens slecht gaan slapen, wat ook niet echt bevorderlijk is voor het herstel. Ik merk dat ik ook heel onzeker ben geworden…. bijv. vandaag heel even naar buiten voor frisse lucht, maar dan twijfel ik aan die harde wind die op zich helemaal niet koud is. Heeft iemand ervaring met wind en fietsen? Ik hoor het graag! Dat laatste durf ik gewoon nog niet terwijl ik er zo naar verlang! Zo bang voor weer een zoveelste terugval. Ooit komt er weer een einde aan! Veel sterkte allemaal! groetjes, Gaby

 • CCorona?

  @ Ellen

  Waarom @ Ellen? Ik herken erg veel in wat jij beschrijft en ben ook op zoek naar goede begeleiding om activiteiten op te bouwen. De informatie die jij deelt helpt mij enorm!

  7 mei heb ik verslag gedaan dat ik op de goede weg zit en dat ik nog zou laten weten hoe het gaat. Ik ben sinds 14-4 ziek.

  Ik geloof dat ik inderdaad wel op de goede weg naar herstel zit. Hoewel dit met ups en downs gaat. Ik voel nu sinds een week mijn bronchiën (warm net als “ruglongwarmte”) en ze voelen geïrriteerd. Ik hoest hierdoor wat meer. Ook is het op mijn stembanden geslagen. Kan niet teveel praten en doe dit zo min mogelijk. Heb ook een tintelende bovenlip gevoeld.

  Toch doe ik meer op een dag, al is het nog bijzonder weinig. Ik loop nu ongeveer 1 km achter elkaar in rustig tempo, heb dan wel een verhoogde hartslag.
  Loop regelmatig door de woonkamer en doe de was. Soms is het tillen van de volle wasmand zwaar. Soms kan ik de was in 1 keer ophangen.
  Ik sta rond 9.30 op en rust 2 uur in de middag. Rond 20.30 ga ik weer naar bed (luister nog naar de radio of kijk tv)
  Nu heb ik 2 nachten doorgeslapen, hiervoor werd ik tussendoor wakker (hoge hartslag, zweet, ademproblemen)

  Ik ben er nog lang niet (ben nu 6 weken ziek thuis) maar hoop echt aan mijn herstel te kunnen werken nu.

  Nog niet “klachtenvrij” geweest. Hoest, keelklachten, vermoeidheid. Ik geef weer een update en zal laten weten of het weer beter gaat.

  Heel veel sterkte iedereen in alle onzekerheid!

 • VValerie

  Hoi,

  Mijn vader is 2 weken geleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een long ontsteking mijn vader is toen getest positief op corona Door de huisarts thuis , zelfde dag nog een keer getest in het ziekenhuis en bleek de test negatief..heel gek verhaal me vader is na 4 dagen weer ontslagen uit het ziekenhuis.
  Hij heeft nog steeds last van diaree daar begon het eerste symptoom ook mee. Laatste dagen heeft hij weer last van zijn maag en is de diaree na 3 weken nog niet gestopt iemand hier die ook zulke klachten heeft????? Verder voelt hij zich niet meer kortademig en verder geen andere klachten behalve de maagpijn en diaree..

  • FFlora

   @Valerie

   Wat naar voor je vader zeg. En het klopt dat testen soms een verkeerde uitslag geven, helaas. Ik werk zelf in een ziekenhuis en hier is een test soms negatief en daarna positief. Vaak testen ze daarom wat vaker.
   Mijn vriend, eind 40, is nu al ruim 7 weken ziek. Het gaat inmiddels een stuk beter. Alleen heeft hij nu zeker al 3.5 week diarree…buikpijn…soms opeens nog wat benauwd en voor al doodmoe. Diarree was 1 dag opeens weg en daarna weer elke dag terug. Om gek van te worden. Begin deze week toch maar een ontlastingonderzoek en bloed testen gedaan. Alles was goed. Dat is heel fijn maar de klachten blijven. Ik las deze week dat corona je warm en enorm kunnen aantasten, ook je lever en galblaas. Daarover wordt nog weinig gezegd in de media. Maar er zijn allemaal onderzoeken gedaan wat het met je warm en etc kan doen en dat is niet niks. Dus de klachten van je vader zijn voor ons heel herkenbaar!
   Ik hoop echt dat het een keer beter gaat worden. Mijn vriend wil niets anders dan weer gaan werken en dus volop energie hebben maar het lukt niet. Het virus lijkt maar niet weg te gaan…
   Heel veel sterkte!

  • RRon

   @Flora

   Hallo Flora, heeft je vriend ook nog last van de bronchiën? Ik ben bijna 12 weken verder en heb nog steeds bepaalde symptomen waaronder nog benauwdheid/kort ademigheid/nacht zweten/slijmvorming/ darmklachten om de zoveel dagen, af en toe hartkloppingen en vermoeidheid. Het gaat wel beter met veel rust maar het duurt héél lang blijkbaar. Ik hoop ook dat er niet weer een terugval komt. Ik heb nu vaker gelezen op deze site dat ze niks kunnen vinden bij een medisch onderzoek. Wat kan het dan wel zijn waarom bepaalde symptomen aanhouden? Ik heb gedacht aan ontstekingen en schade aan bepaalde cellen waardoor ik zo moe ben. Is het virus wel echt weg? Geen idee. Sterkte.

  • HHarmke

   @Ron
   Ik ook over de 2 maanden zn beetje…nog steeds zo nu en dan benauwd…denk dat het gewoon lang gaat duren…en dat longen toch behoorlijke tik hebben gekregen…ikben astmapatient….niet eens zware maar merk door pijn tussen mn schouderbladen en benauwdhreid dat longen moeten herstellen!

  • VValerie

   @Flora

   Super lief en thanks voor de snelle reactie ! Fijn dat hij gelukkig niet de enigste is .. ja heel gek de 1 e test positief en daarna 2 testen negatief
   het is waarsg te diep naar de longen gezakt zegt het rivm en de ggd en ze het virus niet meer kunnen vinden. De benauwdheid en diaree zijn toch de symptomen van corona.. al ben ik toch wel bang omdat hij op de corona afdeling is gezet ..en stel nou dat de eerste test ook negatief was en die fout positief gaf.. maar toch is er een stukje angst dat hij op de corona afdeling het heeft opgelopen en gewoon een normale long ontsteking had? Je weet het nooit. hij is nu 8 dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis en zit dus nog in de 14 dagen incubatietijd.. lijkt me sterk hoor een test moet toch iets gevonden hebben anders slaat et niet positief aan. Je gaat van alles door je hoofd halen dat virus is zo ingewikkeld en laat zich van alle kanten zien.
   Hoop dat je vriend snel opknapt erg naar voor hem om zolang ziek te zijn en je lichaam niet voor 100% werkt.. het is allemaal niet makkelijk heel erg veel sterkte voor jullie en hopen op een spoedig herstel!!!

  • FFlora

   @Valerie
   Sorry ik lees mijn reactie terug en mijn telefoon heeft van het woord ” darmen” “warm en” gemaakt. Sorry!!!

  • NNatasja

   @Valerie
   Hé ja ik heb dezelfde klachten. Ook eerst last gehad van de luchtwegen een week of twee en dan die diarree gekregen en buikkrampen. Ben nu twee weken verder en nog niet beter. Weet er iemand of je nog besmettelijk bent met zulke langdurige klachten of niet?

 • LLizzy

  Hoi allemaal,

  Ik zit nu op 3,5 week na positieve test.
  Ben niet meer ziek en voel me goed, alleen nog een kuchje. Hebben meer mensen dit? En hoelang blijft dit aan? Betekend dit dat ik dus niet klachtenvrij ben?
  Ik hoor graag jullie ervaringen!

  • SSena

   @Lizzy

   Een kuchje is niet erg als je maar geen hevige hoestbuien hebt.
   Bij mij was de hoest met 10 dagen al weg maar heb wel andere klachten en nog steeds nu na 10 weken.
   Ik zou gewoon rustig aan doen want veel mensen denken dat ze beter zijn en krijgen later weer klachten terug.

 • SSaskia

  Goedeavond
  Week 11
  Ik begin ook op te knappen!
  Dat is toch mooi
  Ik lig dan nu wel weer op bed, maar ik moet op tijd luisteren naar mijn lichaam. Dus op tijd rust
  Maar wat ik de afgelopen, 3 dagen gedaan heb is super
  Ook ik heb longfoto gehad
  Niets te zien
  Mensen.. Er is hoop
  Beterschap!!!!!
  Rust goed uit

 • Kkees

  Wil even melden dat ik in week 10 zit en echt aan het verbeteren ben.

  Hartkloppingen zijn minder, borstpijn is minder.

  Helaas na een wandeling van een uur een forse terugslag gehad naar benauwdheid en nieuwe borstpijn.

  N.a.v. hartklachten en longpijnen heb ik inmiddels een hartfilmpje en longfotos laten maken. Alles was in orde.

  Hoop dat dit hoop geeft aan de mensen die zich nog beroerd voelen. Desondanks alle langdurige klachten geen zichtbare schade aan het lichaam.

  • EEllen

   @kees
   Wat een super goed bericht om te lezen!
   Heftig die klachten na die wandeling. En wat fijn dat je nav die longfoto’s en hartfilmpje weet dat verder alles in orde is met je.

  • AAzad

   @kees

   Ik ook veel verbetering. Maar nog veel pijn in de benen (botten&spieren)..

  • RRon

   @kees

   Hallo Kees dat is goed nieuws, alleen heeft een medicus aan jouw vertelt waarom deze symptomen dan wel zolang aanhouden. Net zoals jij voel ik mij wel iets beter na 3 maanden (nog niet de vlag uit) maar krijg bijvoorbeeld tegen de avond vaak weer hartkloppingen en weer benauwder en nog steeds last van de bronchiën. Kortom wanneer er geen afwijkingen op bijvoorbeeld een longfoto of hartfilmpje te zien zijn wat is het dan wel vraag ik me af. Post-viraal of iets dergelijks zou je kunnen denken. Sterkte met je herstel.

  • EEllen

   @kees
   Ik heb sinds kort fysiotherapie die gespecialiseerd is in Corona. Ze gaf aan dat het heel belangrijk is om longconditie en spierkracht met kleine stapjes langgggzaaam op te bouwen. Te snel een lichamelijke inspanning leveren doet je herstel geen goed, je krijgt er terugvallen van.
   Ik zou je echt willen adviseren om ook contact op te nemen met een fysiotherapeut (doen via beeldbellen een intake en je krijgt oefeningen). Je mag maar 40% van longen belasten en opbouw kost dus tijd en moet met beleid. Rustig aan dus!

   @MVI
   Ik lees dat je een beroep hebt waarin behoorlijke fysiek werk van je wordt gevraagd. Ook aan jou wil ik echt meegeven HERSTEL kost tijd! Zou zeker niet meteen komende maandag ‘net als vroeger’ je werk weer oppakken. Vraag begeleiding van de bedrijfsarts en laat je bij herstel ook begeleiden door een fysiotherapeut die gesocialiseerd is in Corona.

   IK HOOP echt dat veel mensen dit bericht lezen want lees heel vaak dat mensen teveel doen terwijl herstel en opbouw van longcapaciteit de sleutel is!!!

  • SSena

   @Ellen
   Heb jij ook last van je conditie?
   Ik loop ook bij de fysio voor conditie maar het schiet niet echt op blijf steeds op hetzelfde nivo.
   Zeer frustrerend… ik ben het echt zat zit nu eind week 10.

  • EEllen

   @Sena
   Ja conditie is sterk verminderd. Dit lees en hoor ik van heel veel mensen hoor, dus op zich niet gek nadat we deze infectie op longen hebben gehad. Fysio en bedrijfsarts bevestigen dat het herstel heel lang duurt. Forceren is niet goed, goed naar je lichaam luisteren en alles doceren. Dus een oefening, douchen of wat dan ook, en dan rust. Je moet het niet te licht oppakken en de tijd nemen zegt fysio. Je longen en spieren moeten herstellen. Fysio zegt dat volledig herstel zoals je conditie was voor Corona makkelijk een aantal maanden kan duren. Het is gewoon niet goed voor je herstel om veel te belasten, max 40%. Ik ga maandag m’n 10e week in. Ik vind het ook frusterend maar wat kunnen we? Wil niet over m’n grens gaan en achteruit gaan bijv. Dus houdt maar vast aan wat fysio adviseert. Misschien duurt herstel en opbouw wel langer, tot eind augustus? Geen idee. Ik mag toch hopen dat fysio het weet en daar moeten we maar op vertrouwen! Succes en rustig aan (die term kan ik ook bijna niet meer horen maar ja)

  • EEllen

   @Sena
   Ja helaas wel. Maar wat ik van fysio, bedrijfsarts en huisarts hoor (en een goede collega) is dat longherstel met beleid moet en tijd kost. Je moet niks overhaasten en je laten begeleiden. Je moet het dus niet te ligt oppakken en echt de tijd nemen. Iets doen en dan weer 30 min rust. Je activiteiten echt verdelen over de dag dus. Herstel kost al gauw minstens 2 maanden. Ik vind het ook niet makkelijk maar ja, wat kan je anders doen? Iets overhaasten en 1 uur gaan wandelen lijkt me geen goed plan. Wil geen terugval..

  • PPeet

   @Ellen

   Goed advies Ellen, ik zou ook graag willen weten wanneer en hoe het beste te herstellen zonder een enorme terugval. Kortom het beste plan van aanpak. Ik denk dat ik a.s. maandag eerst maar eens met de huisarts ga bellen want die heb ik ook al bijna 2 maanden niet gesproken om te bespreken wat nu het beste is om te herstellen. En zoals jij ook aangeeft misschien ook met een gespecialiseerde fysiotherapeut het één en ander te bespreken om te proberen goed te herstellen. Sterkte met je herstel en beterschap.

  • EEllen

   @Peet
   Ja precies. Zou echt contact opnemen met een gespecialiseerde fysiotherapeute. Huisarts zei tegen mij: je kan rustig 10-15 minuten gaan wandelen in de straat. Fysio zei me juist dit niet te doen (..) maar eerst eens te beginnen met haar oefeningen doen en door onze tuin wandelen (wat ik en mijn vriend al een tijdje doen). Moest tempo van tuinwandeling opvoeren. Als het niet gaat ben je zo weer binnen zei fysio.

  • MMichelle

   @kees

   Hi Kees, zelfde hier.
   Na 8 weken eindelijk hersteld. Niet meer benauwd. Dagritme ging weer in vlot tempo inclusief fietsrondje half uur.
   Vandaag eind week 9 toch weer opeens pijn op borst en benauwd.
   In week 6 in ziekenhuis alles gecheckt (bloed, zuurstof, longen/ct-scan) en lichaam in orde.

   T is een lange enge en grillige rit.

   Beterschap allemaal.

  • EEllen

   @Michelle
   Zie mijn adviezen hierboven. Hulp inschakelen van een fysiotherapeute die gespecialiseerd is in Corona. Langgggzaaaam activiteiten opbouwen en dus heel klein beginnen. Het kost tijd hoor ik van fysio en je mag en kan geen grote stappen van je longen verwachten

  • SSena

   @kees
   Hoi,
   Wat fijn dat je aan het verbeteren bent! Ik heb ook longfoto en hartfoto gehad geen afwijkingen te zien.Heb jij ook last van ademhaling dat anders gaat en nare gevoel in je keel en longen die gevoelig zijn.
   HA denkt dat het alleen conditie is en de rest van de angst!
   Ik weet echt het verschil tussen angstklachten en lichamelijke klachten met angst klachten kan je gewoon 10 km hardlopen met dit niet.
   Heb het gevoel dat niemand me begrijpt…

  • RRon

   @Sena

   Hi Sena, ik snap wat je bedoelt. Jouw huisarts en er zijn er meerdere wat ik hier zo lees gooien het op stress bij bijvoorbeeld mensen die een keer een burnout hebben gehad. Die worden in de stress hoek geplaatst. Ik heb mijn huisarts al meer dan een maand niet meer gesproken. Hij zei bij de symptomen gewoon ja dat hoort bij Corona. Maar de ernst leek niet te worden ingezien. Of ze (huisartsen praktijk) konden het niet meer aan. Die praktijken zijn een melkkoe met teveel ingeschreven patiënten. Maar om terug te komen op wat jij zegt. Ik snap precies wat je bedoelt met die ademhaling die is veranderd bij mij na de ernstigste hoest en benauwdheid en algehele malaise periode (begon midden maart). Net of er longblaasjes zijn aangetast en niet meer genoeg zuurstof kunnen opnemen. Waardoor weer andere symptomen opspelen zoals benauwdheid, slijm, hartkloppingen en vermoeidheid etc. En precies wat je zegt dit is geen stress of angst benauwdheid maar naar ik meen een nasleep (hopelijk is het virus uitgeschakeld) van Corona dat blijkbaar cellen of heeft aangetast en ontstekingen heeft veroorzaakt. Sterkte met je herstel en beterschap.

 • EEric

  Beste,

  Heb sinds 2 dagen pijn scheuten in mijn handpalm , komt dit iemand bekend voor?
  Is niet constant tegelijk.

  Groet

  Eric

  • MMadelon

   @Eric

   Hi Eric, heel herkenbaar! Dacht dat het door mijn Tietze/costochronditis kwam maar heb dat dus ook sinds 2 dagen. Ook rondom polsgebied….

  • EEric

   @Madelon

   Vraagje , gebruik je daar iets voor?
   Heb je soms ook steken op de borst?

  • Mmadelon

   @Eric

   Hi Eric,
   ja hoor, heb het nu alweer bijna 4 weken, die steken heb ik ook gehad en soms nog weleens. Het zeurderige gevoel blijft constant aanwezig en de laatste dagen is het weer wat erger geworden (weer stress natuurlijk). Elke beweging doet zeer aan de borstkas en als ik alleen al op mijn borstbeen druk ga ik bijna door de grond.
   Ja ik neem wel ibuprofen (met maagbeschermers) maar dit werkt totaal niet meer.. mijn huisarts is er ook geen fan van want volgens hem werken veel pijnstillers niet voor deze klachten. (heb het afgelopen jaren overigens vaker gehad maar het is nu weer erger geworden dankzij mijn corona klachten)..
   Ik heb dinsdag een afspraak staan bij de fysio(manuele therapie), heb het alleen nog niet zo erg gehad als nu.
   En bij jou? ben wel benieuwd eigenlijk

  • EEric

   @madelon

   Hoi dame , ik voel het ook soms aan de zijkant van de ribben als ik bezig ben ,
   ben trouwens een man van 49 jaar woonachtig in belgisch limburg maar afkomstig uit maastricht. werk in nederland.

  • EEllen

   @Eric
   Ik heb soms warmte steken in m’n schouder/Rug. Ook heel vreemd.
   Die steken rondom hart heb ik ook af en toe idd

  • NNiek

   Hallo @Eric

   Ja, heb ik ook. Een ontstoken gevoel in de gewrichten. Handen, polsen, voeten etc. Het komt en gaat en heb het idee dat het wel weer minder wordt. Het is een klacht die bij mij pas in de laatste paar weken is opgekomen. Ik ga nu de elfde week in.

  • HHarmke

   @Niek
   Oh wat apart….ik heb vooral last van mn gewrichten in mn hand…maar mn spieren in de rest van mijn lijf zijn ook pijnlijk…het voelt als reuma…

  • NNiek

   @Harmke

   Ik weet niet hoe reuma voelt, dus ik zou het niet kunnen zeggen. Het voelt een beetje ontstoken en voel soms stekende pijnscheutjes. Vandaag viel het wel mee overigens. Wat ik wel merk zijn tintelende tenen. Heel apart. Ze zien er niet perse rood of ontstoken uit maar tintelen wel als een gek

  • HHarmke

   @Niek
   Reuma voelt alsof je lijf pijn doet …en stram is..

  • CCw

   @Eric

   Ja heb ik ook regelmatig op verschillende plekken.ook een paar keer s’nachts in 1 voet.

 • MMVI

  Ik heb een hoop getypt, maar t komt niet aan denk ik, dus als er iets dubbel is, alvast sorry.
  even kort:
  ik ben aan het herstellen.
  ik zit aan het het eind van week 10, de eerste dag, had ik diarree, (sorry, misschien too much info) maar daarna waren alle klachten weg.
  Heb geen last meer van brainfog, verhoging, of pijn, of druk op de borst, saturatie is perfect.
  ik ben hooguit alleen een beetje moe aan het eind van de dag, maar dat is te doen, ik kan verder alles weer doen, zonder dat ik instort, ik denk echt dat ik aan het herstellen ben, ik voel me beter sinds tijden.
  Er is dus hoop.

  ik heb trouwens vanaf vorige week groene thee met ginseng gedronken, iedere dag 1 kopje. misschien is het toeval? of niet? ik zou zeggen probeer het eens, ik voel me eindelijk weer eens kiplekker in ieder geval.

  • EEllen

   @MVI
   Wat fijn zeg! Mooi!! Bedoel je dat je op de eerste dag van week 10 diarree had?
   Ben je al ver met conditie opbouw qua beweging (fietsen, wandelen) en werk je weer volledig? Met deze punten worstel ik zelf namelijk.

   Groet Ellen

  • MMVI

   @Ellen

   Ja de buikloop was op de eerste dag van week 10, daarvoor had ik dat helemaal niet.
   Qua conditie is het gek genoeg ook weer helemaal goed, ik loop nu een kilometer per dag, en dat gaat van leien dakje, ik wil nog verder gaan, dus dat ga ik komend weekend uitproberen.
   ik heb de afgelopen weken nauwelijks gewerkt, dus hoe dat gaat, kan ik nog niet zeggen.
   ik heb een redelijk fysiek zwaar beroep, en komende week ga ik weer los, we zullen zien.

   @S
   ik heb zelf geen benauwdheid of slappe benen gehad, wel heel veel druk op de borst, en pijnlijke steken, en branderig gevoel in de longen, alsof ik teveel had gerookt, en irritante verhoging, wat geen koorts wilde worden.

   @niek,
   saturatie hoort als het goed is boven de 95 te zijn voor gezonde mensen, en sommige hebben iets lager als ze COPD hebben bijv, dus je zit nog steeds goed, probeer eens te vergelijken met de ochtend en de avond, dat kan wel eens verschillen.
   “s ochtends haal ik soms de 100, en ’s avonds kom ik niet hoger dan 97, 98 in rust.

   @CW,
   Ik heb de theezakjes van zonnatura, gewoon uit de supermarkt: groene thee met ginseng.
   misschien is het puur toeval hoor, maar ik vind het best frappant dat ik ineens opknap, ik voel me gewoon stukken fitter.
   vandaar dat ik het vermeld heb, misschien heeft iemand er nog wat aan, en anders heb je in ieder geval een lekker kopje gezonde thee.
   wat ook goed is voor ondersteuning is bijv. rozemarijn thee, (onstekingremmend) en vooral vlierbloesem thee, (weerstand)

   hopelijk gaan er meer opknappen na week 10, iedereen heel veel succes, en hou vol.

  • SS

   @MVI
   Wat fijn dat het beter gaat
   Ik zit ook einde week 10 maar heb nog best veel klachten.
   Benauwdheid, hele slappe benen, tintelingen in armen gezicht en benen.
   Had jij hier ook allemaal last van?

  • SS

   @MVI
   Wat fijn dat het beter gaat
   Ik zit ook einde week 10 maar heb nog best veel klachten.
   Benauwdheid, hele slappe benen, tintelingen in armen gezicht en benen.
   Had jij hier ook allemaal last van?

  • NNiek

   Fijn om te horen, @MVI! Ik zit ook tegen de elfde week aan en heb het idee dat ik nu met grote sprongen vooruit ga. Ben nu ook voorzichtig weer aan het werk gegaan en dat gaat tot nu toe prima. Hoe hoog jouw saturatie? Ik zit gemiddeld nu op 96 in rust. Als ik mijn best doe met buikademhaling krijg ik hem wel naar de 98. Maar hoger dan dat kom ik niet. Ik weet niet of dit normale waarden zijn voor iemand halverwege de veertig? Voor covid19 had ik nog nooit mijn saturatie gemeten. Wellicht dat het een en ander nog verbeterd wanneer ik weer meer ga bewegen en werken aan mijn conditie die nu vrij belabberd is.

  • EEllen

   @Niek
   Wat fijn om te horen. Hoopgevend dat je met grote sprongen vooruit gaat!
   Mag ik vragen hoeveel uur je op dit moment al weer werkt? Heb vorige week 2 uur gewerkt en had na afloop wel wat hoofdpijn (trok wel redelijk snel weg).

  • CCw

   @MVI

   Oh wat fijn voor je!!!en ook voor iedereen die met smart zit te wachten op goede berichten.er zijn nu al een aantal mensen die in de 10 e week zich een stuk beter gaan voelen.nog even een vraag over de thee…is dat met verse gember of gewoon uit een zakje????

 • AAnne

  Aan alle lezers,

  Ik lees hier vaak pijn in de longen.

  Herkennen jullie zo’n gemeen steek af en toe, die vaak per dag voorbij komt (bij mij voornamelijk links). Enkele keer rechts.

  En die je soms ook een dag niet voelt.

  Volgens mijn huisarts, heb ik daar links kleine spiertjes verrekt. Dat zou dan as dinsdag al 6 weken het geval moeten zijn.

  Ze vroeg wel of ik ook pijn in mijn arm had.
  Als het niet overgaat eind volgende week terug. Kon volgens dr assistente en de huisarts niet met nasleep corona te maken hebben.

  • CCw

   @Anne

   Jazeker dat had ik in de tweede week ook heel vaak en erg.ik had het toen ook heel benauwd dus vond het heel beangstigend!!

  • EEric

   @Anne

   Kan ook liggen aan de borstkast , syndroom van Tietze misschien.

  • CCw

   @Eric
   Ja dat zou ook kunnen.maar er zijn wel heel veel mensen die erlast van hebben.

  • Mmadelon

   @Cw

   Ik heb helaas tietze/costochronditis en het is bij mij afgelopen weken weer veel erger geworden dankzij mijn (milde) corona klachten. Het is erg vervelend en pijnlijk en duurt ook echt lang.
   Ik had in het begin toen ik ziek werd van corona ook af en toe een steek links/rechts. Dat voelt wel heel anders dan het syndroom zelf. 😉 die zeurderige pijn blijft een tijd aanwezig en soms zelfs chronisch.
   Maar anders kun je misschien vragen om een scan/röntgenonderzoek als je er niet zeker van bent (of misschien heb je die al gehad)

  • RRick

   @Anne

   Hi Anne dat heb ik heel lang gehad. Wekenlang ik kan wel zeggen maanden lang. Ik ben nu 3 maanden verder en kan zeggen dat dit bijna geheel verdwenen is. Heel af en toe nog maar dat stelt niks voor met wat het was. Mijn huisarts zei dat hoort bij het ziektebeeld van Corona dus tegenstrijdig met wat jouw huisarts zei. Neem zoveel mogelijk rust zou ik je adviseren. Misschien het moeilijkste, probeer zoveel mogelijk te ontspannen en met iets wat je leuk vind bezig te zijn. Een serie of boek over luchtige onderwepen. Bij mij voelde het dat de longen klappen hebben gehad van het virus. Is ook niet gek ik heb in het begin van het ziek zijn nog nooit zo hard gehoest als toen. Die steken zullen afnemen. Sterkte met je herstel.

 • NNicole 23

  Heeft er iemand trouwens een tip voor een betrouwbare anti stoffen test?

  • NNiek

   @Nicole 23

   Ik blijf het maar zeggen: Sinds vorige week kan iedereen met langdurige klachten gewoon terecht bij de huisarts voor een betrouwbare anti-stoffen test! Dit is dus geen vingerpriktest of zelftest maar een echte goed betrouwbare laboratoriumtest.

   Ik ben woensdag getest, mijn vrouw wordt vandaag getest en maandag hebben we de uitslag via de huisarts.

  • NNiek

   @Niek

   Sorry, moet zijn: Deze week

  • CCw

   @Niek

   Ik heb net de uitslag gekregen na bijna 6 weken nog niet genoeg antistoffen gevonden!!kan zijn omdat het nog volop in m’n lichaam zou zitten ook nog steeds last van diarree.over een paar weken nog een keer testen.

  • NNiek

   @Cw

   Da’s balen Cw! Je zou toch denken dat je na 6 weken toch wel enige antistoffen zou hebben ontwikkeld? Hoe zouden de klachten anders steeds minder worden? Mag ik vragen: Heb je een sneltest of zelftest gedaan met een bloeddruppeltje? Of heb je echt een test via de huisarts of het ziekenhuis laten doen waarbij ze een buisje bloed afnemen en onderzoeken? Wij hebben de laatste gedaan en verwachten de uitslag as maandag.

   Wij gaan nu de 11e week in en hebben nog slechts zeer milde klachten die wel steeds milder worden en hebben er goede hoop op dat ze helemaal zullen verdwijnen. Onze klachten nu zijn nog: vermoeidheid, slechte conditie, soms wat getintel op de handen en benen en nog wat gewrichtspijn.

   Ik zou me toch zeer verbazen als wij geen antistoffen zouden blijken te hebben. Dan zou ik toch echt aan het testresultaat beginnen te twijfelen. We wachten het af…

  • EEssie

   @Niek
   Even een vraag. Ik wil komende week ook een antistoffentest vragen bij mijn huisarts. Heb je iets meer info voor mij? Fabrikant/naam?

  • NNicole 23

   @Niek

   Wat fijn bedankt. Dat had ik nog niet eerder gelezen en is dus ook vrij recente informatie. Ik ga gelijk even mijn huisarts bellen.

  • NNiek

   @Essie

   Ik weet niet welk merk test ze gebruiken. Het is een Elisa laboratoriumtest. Ze nemen er een buisje bloed voor af maar meer weet ik er niet van. Ik zal maandag eens aan mijn huisarts vragen welke test dit nou precies was. Ik weet dat er begin juni ook een antistoffen test van het merk Siemens op de markt komt. Maar al deze testen moeten dus wel via de huisarts worden aangevraagd.

   @Nicole 23
   Wij kwamen er ook per toeval achter. Een beetje vreemd is het wel. Wij zitten al 10 weken te wachten en dan moet je toevallig in een gesprek met je huisarts vernemen dat er blijkbaar al een test beschikbaar was. Ik snap ook niet waarom dit niet duidelijk via de media gecommuniceerd wordt.

 • PPeet

  Ik heb eerder gevraagd in hoeverre iemand besmettelijk is en of iemand van zijn of haar huisarts of andere medici iets in die trant had gehoord. Eigenlijk is dit haast onmogelijk te beantwoorden aangezien er ook mensen zijn die zeer milde tot geen klachten hebben maar wel het Covid-19 virus kunnen verspreiden. Wanneer je het zo bekijkt kan iedereen potentieel het Covid-19 virus verspreiden. Bedankt mensen die antwoord gaven en meedenken. Sterkte met het herstel en beterschap.

  • SS

   @Peet
   Hoi
   Mijn ha zei je bent niet meer besmettelijk want je hebt geen koorts geen loopneus en geen hoest….
   dan mag je weer naar buiten wel aan de richtlijnen houden.
   Heel veel beterschap

  • NNicole 23

   @Peet
   Ik ben op 17 maart ziek geworden en op 25 april (vanuit werk, was eerder nog niet mogelijk) getest deze was negatief, had mijn huisarts al voor gewaarschuwd, want ik had alleen de eerste 2 a 3 weken dat ik overdag nog de 38,2 aantikte. Daarna geen koorts meer dus geen aantoonbaar virus en dus nu nog veel restklachten. Met name die pijn in de longen vind ik echt heel vervelend.
   Ik heb nu een fysiotherapeut in de arm genomen voor ademhaling en opbouwen conditie. Ze heeft veel meer mensen zoals ik en dus al wat ervaring. Doordat ik gewend was zo naar adem te happen, neigt het nu soms naar hyperventilatie, waardoor ik vaak duizelig ben. Vertelt over hartkloppingen die ik ervaar als ik teveel doe op een dag en doorverwezen naar een diëtist ivm grote kans op zinktekort en vitamine D tekort. Daar heb ik volgende week een afspraak. Er is dus (weer of nog) hoop en hulp om weer op te krabbelen en ik werd er echt heel blij van. Sterkte allemaal

 • LLisa

  Ik heb na 9 weken nog steeds last van af en toe die kortademigheid, soms kuchen, en pijn bij de longen wordt gelukkig steeds minder . Week geleden in het ziekenhuis geweest voor een röntgen foto om te kijken of de longen schoon waren, mijn huisarts belde mij de volgende dag terug met de mededeling dat er niets geks te zien was, de longen zijn schoon, natuurlijk opgelucht .
  Ik ga maar vanuit dat het hooikoorts is, verder kan ik dit alles niet verklaren ( de pijn aan de longen, verstopte neus benauwdheid / kortademig ) ik was weken bezorgd en leefde dagelijks in angst….pff het is een totale uitputting, geestelijk ben ik er doorheen.

 • MMi

  Dan heb ik vage rare symptomen die nergens bij of juist wel bij horen. Benauwd spierpijn nek schouders alle twee de armen en benen keelpijn droog verstopte neus die ook nog eens blijf lopen slecht slikken stekende pijn vooral en ook nog eens alsof de waslijst niet genoeg is drukkende pijn in mn oren waardoor hoofdpijn.
  Conclusie dokter neem maar om de 4 uur 2 paracetamol en 2 ibrobrufen knap door de telefoon he. Heb er al 6 weken last van en benauwdheid wordt met de dag erger de rest is niet minder

 • MMichel

  Ik wil mijn verhaal ook even doen. Rond 17 maart werd mijn vrouw ziek. Benauwdheid, koorts en grieperig gevoel. Die fase duurde ongeveer een week. Daarna heeft ze nog vier weken af en aan beetje benauwdheid ervaren en dat was het.

  Ik begon met mijn klachten een weekje later rond de 23e van maart. Het begon met enorme steken tussen m’n schouderbladen. Daarna tussen m’n ribben, benauwd, zweten, enorme spierpijn in mijn benen en druk op mijn borst. Ik heb me zonder koorts een weekje grieperig gevoeld. Ik was zo ziek dat ik 2 weken op de bank heb gelegen. De derde week was ik doodop en daarna leek het weer te gaan.

  Ik dacht: dat heb ik er goed afgebracht. Maar nu 8 weken later heb ik nog steeds spierpijn, druk op borst en ook hartkloppingen waarbij mijn hart in rust 130+ gaat. Soms heb ik een dag dat ik me weer ziek voel maar tussendoor gaat het wel.

  Voor de hartkloppingen heeft mijn huisarts me onderzocht en bloed geprikt. Alles in orde.

  Het lijkt langzaam beter te gaan maar op dit tempo ben ik nog maanden bezig! Ik ben meestal niet zo moe meer gelukkig maar die spierpijn in de benen is soms echt heftig. Ook de episodes met druk op de borst en hartkloppingen nemen af maar ze zijn wel verontrustend.

  Al deze episodes worden afgewisseld met af en toe migraine. Nu bijna elke week. Normaal heb ik dat 1 of 2x per jaar.

  Ik denk dat het een soort post viraal of post covid syndroom is. Mag wel meer aandacht voor komen!

  Beterschap allemaal in elk geval!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.