Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 8.400 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al ruim een half miljoen geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, want lang niet iedereen heeft een test gehad of laat zich testen.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen van dit virus? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven. Hierbij maak ik gebruik van informatie van het RIVM en de WHO.

Laatst bijgewerkt: 27 november 2020

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen.

Als je een afspraak wilt maken voor een test bel je: 0800 – 1202 of ga je naar Coronatest.nl.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Verder: blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie bel je 112.

Zelftest

Tegenwoordig bestaat er een zelftest waarmee wordt achterhaald of je het coronavirus hebt gehad. Deze test bestaat uit een vingerprikje waarmee een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen. Het bloedmonster stuur je op en wordt vervolgens geanalyseerd bij een laboratorium dat door het RIVM is gevalideerd. De uitslag ontvang je binnen twee werkdagen.

De test kost € 54,95 en kun je hier online bestellen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in de meeste gevallen te maken met milde klachten, namelijk:

 • Koorts (of verhoging)
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak, zonder verstopping van de neus

Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts 12 procent van de gevallen, blijkt uit een onderzoek van de WHO.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronapatiënten zijn zonder symptomen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in februari 2020 onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiënten die zijn besmet met het coronavirus:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden)87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep (influenza), een verkoudheidsvirus of hooikoorts.

Reukverlies

Op de website van het RIVM staat dat reuk- en/of smaakverlies nu bij de klachten horen die veel voorkomen bij COVID-19.

Er zijn veel gevallen bekend van mensen met COVID-19 die hun reukvermogen kwijt zijn geraakt, maar zich verder relatief gezond voelen, schrijft ook de New York Times.

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona kunnen ook duiden op griep, hooikoorts of een andere aandoening.

Daarom hieronder een overzicht van de globale verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

Coronavirus symptomen

*De griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar deze pagina. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. In de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus. Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. Ook niezen is geen typische klacht die wordt veroorzaakt door corona.

Koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel in bijna 9 op de 10 gevallen voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid (dit geldt ook als je geen klachten hebt).
 • Laat je testen.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (en beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog heel veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je 24 uur lang geen klachten meer hebt, zoals hoesten, koorts, hoofdpijn of neusverkoudheid.

Als je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt, en het is een week nadat je ziek bent geworden, kun je in elk geval geen andere mensen meer besmetten.

Besmet geweest?

Er zijn tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam.

Er zijn ook al zelftests op de markt die antistoffen kunnen aantonen, maar die geven geen spijkerharde uitslag. Sterker nog: bij deze testen is de kans op een fout-positieve uitslag relatief groot. Iemand kan dan ten onrechte gaan denken dat hij of zij de ziekte al doorgemaakt heeft en immuun is, terwijl dat niet zo is.

8.400 reacties

 • BBritt

  Hoi allemaal,

  Ik heb een vrij ‘bijzondere’ klacht en daarom wil ik deze toch even delen. Eerst begon ik erg te zweten alleen onder mijn oksels (had het niet warm en geen koorts)… Twee keer negatief getest in 1 week op mijn werk met een sneltest omdat we een aantal besmettingen hadden op de werkvloer. 3 dagen later begon ik hoofdpijn achter mijn ogen te krijgen wanneer ik ze naar links, rechts, onder en boven bewoog en op mijn oogleden drukte. 2 dagen daarna verloor ik mijn smaak en reuk en toen wist ik dat het foute boel was. En idd positief. Tot zover gelukkig alleen deze klachten nog.
  (Collega had geen klachten en is ook positief getest)

  Iedereen veel beterschap!

 • SSharon

  Hallo allemaal,
  Het is nu 1 december 03:59.
  Ik kan niet slapen door enorme hoofdpijn en pijn in het hele lichaam. Ook als ik opzij wil kijken met mijn ogen doet het pijn. Ik heb hier last van sinds zaterdagavond, dus nu 2 dagen.
  Heeft iemand die corona heeft gehad hier ook last van toen diegene positief is getest? Zelf ben ik 18 jaar.
  Groetjes Sharon

  • SStefan

   @Sharon
   Goedemorgen Sharon, ik heb sinds zaterdag precies dezelfde klachten qua pijn en kijken. Gistetenavond een gevoel dat ik koorts had maar mijn temp was 36,8 dus normaal. Zelf denk ik aan griep maar je weet maar nooit

  • SStefan

   @Sharon
   Goedemorgen Sharon, ik heb sinds zaterdag precies dezelfde klachten qua pijn en kijken. Gistetenavond een gevoel dat ik koorts had maar mijn temp was 36,8 dus normaal. Zelf denk ik aan griep maar je weet maar nooit

  • SStefan

   @Sharon
   Goedemorgen Sharon, ik heb sinds zaterdag precies dezelfde klachten qua pijn en kijken. Gisterenavond een gevoel dat ik koorts had maar mijn temp was 36,8 dus normaal. Zelf denk ik aan griep maar je weet maar nooit

 • SStein

  Ik heb zelf sinds een week 1 of meer symptomen.7 dagen avonds begonnen en die avond heel moe en om 20u gaan slapen. Volgende ochtend opgestaan met lichte hoofdpijn, meer een druk in mijn hoofd dan echte pijn. Druk was er wel enkel als ik binnen was, bij wandelen buiten 0 last… Wel geen keelpijn, 0 hoest en nooit verhoging of koorts. Vandaag dag 7 was hoofdpijn grotendeels weg, maar nu heb ik soms druk en pijn aan borstkas ( hartstreek ) en hogere hartslag bij inspanningen ( fietsen, trap op spurten,… ) dan anders en af en toe beetje duizeligheid…. Door privé-omstandigheden nog geen test bij dokter kunnen laten afleggen en dat zal ook niet lukken kortelings…wat denken jullie ? Corona of iets anders ?

 • PPatricia

  Op 23 oktober ben ik positief getest. Eerste 3 dagen last van koorts, hoofdpijn,een kuchje en prikkend gevoel boven in mijn neus en een nare geur ruikend. Vervolgens geur- en smaakverlies. Daarna begonnen de buikklachten. Misselijk, pijn in mijn gehele buik, diarree, geen eetlust en een continue onpasselijk gevoel. Na anderhalve week medicatie tegen de misselijkheid gekregen van de huisarts. Dit hielp echter niet, onpasselijk gevoel en buikpijn bleef aanhouden. Ik had geen echte benauwdheidsklachten maar wel moeite met het voeren van een gesprek, dat gaf soms een kortademig gevoel. Ik heb ruim 2 weken koorts gehad. Mijn reuk is inmiddels weer terug maar niet alles smaakt zoals eerst. Verder weinig energie en rust moeten nemen na een inspanning bv douchen/aankleden of huishoudelijke activiteit. Ik loop iedere dag een stukje in de wijk om aan mijn conditie te werken.
  Inmiddels eet ik weer wat meer maar aangepast. Geen vet, gekruid voedsel en koolzuurhoudende of koude dranken. Ik blijf echter een naar gevoel in mijn buik houden. Vorige week is er een test gedaan op bacteriën en parasieten maar deze was negatief. Ik ben inmiddels gestart met het gebruiken van probiotica capsules.
  Herkent iemand deze buikklachten en heeft iemand misschien nog tips ter verbetering?

  Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte en een voorspoedig herstel toe!

  • MMarcella

   @Patricia gerechten met verse venkel eten!
   Venkel en zalm gaan goed samen. Internet staan lekkere recepten met venkel, ook ovenschotels. Venkel heeft reinigende werking en brengt darmflora in balans.

 • IIris

  Vrijdag 23 oktober positief getest, ziekte periode viel relatief mee. Wel lang klachten gehouden zoals hoesten en heel moe.
  De moeheid wordt al iets minder, maar bij grote inspanning is het er toch sneller. Ik werk in de zorg, dus dat is wel heel vervelend.
  Het hoesten lijkt sinds dit weekend wel erger te worden, dat is wel iets waar ik een beetje onzeker van wordt.

 • LLisa

  Een week geleden plots heel misselijk en de hele dag diarree en een koortsig gevoel en flauw gevallen. Heeft 2 dagen geduurd maar wel elke dag een beetje misselijk gebleven en last van keel/droge hoest. Ik ging er van uit dat het buikgriep was maar ben gisteren opnieuw ziek geworden diarree, koortsig gevoel en nog meer last van droge hoest.. zijn er mensen die hetzelfde hebben meegemaakt waar het toch COVID bleek te zijn?

 • GGerrit Sanders

  Sinds j.l.Zaterdag 28 Nov.2020,heb ik hoofdpijn,lichte koorts en een flinke snotneus.Sedert 1948 heb ik diabetes 1 en intussen flink ontregelde bloedsuikers. Meest vervelende en pijlijke is dat ik sedert 2 nachten krimpende kramp krijg in beide kuiten gedurende de nacht.Kan nu slecht lopen.Ik weet dat door ontregelde Bldskrs, kramp kan ontstaan,maar vind hierover geen info of dit ook bij Corona voorkomt.Is dat bij U bekend?
  Mvrgr,
  Gerrit Sanders

  • AANNEKE

   @Gerrit Sanders
   Ik ben 27 nov 2020 positief getest.
   Vorige week ook ineens krampen in mijn voet s nachts, dinsdag diarree, woensdag heel vaag lichte keelpijn, donderdag koppijn, duizeligheid, na 1 dag alles weer over maar vrijdag dus wel positieve test. Nu (zo) reukverlies en dichte holtes.
   Geen verkoudheid, geen koorts, geen hoesten.

 • Eellen

  Beste allemaal,
  Ik heb eind maart/begin april Corona doorgemaakt. Nu anno december maak ik me grote zorgen. Heb ook contact met Corona support. Ik denk dat ik vlak na besmetting een cytokine storm heb doorgemaakt en hier vanuit behoorlijke longbeschadigingen heb opgelopen. Dit werd ook bevestigt door de arts van Corona support: dat dit kan en dat er long en weefselschade kan zijn welke niet zichtbaar wordt op röntgen of ct scan. Dit zijn de nieuwste inzichten en ontwikkelingen namelijk. Dus een schone röntgen of ct scan is geen garantie voor geen schade. Hoe aannemelijk is het om thuis een cytokine storm door te maken? Ik heb namelijk wel echt iets soortgelijks gevoeld, een paar weken na besmetting. Maar iedereen in m’n omgeving zegt dat dit niet kan, omdat dit meestal voorkomt bij mensen die op IC liggen. En dat je na zo’n storm vaak niks Meer kan. Maar heb wel forse longbeschadigingen gevoeld de afgelopen maanden, en daarnaast gevoeld dat m’n longen zich minder goed kunnen vullen met zuurstof. Het voelde alsof er delen van m’n longen afgesloten waren en dat was een heel eng gevoel.

  Ook heb ik een hele snelle ademhaling, welke met veel kracht gepaard gaat. En daar maak ik me enorm bezorgd over

  • CCarla

   @ellen
   Fijn Ellen dat je wel bevestiging krijgt via Corona support. Heel akelig dat je nog steeds klachten houdt. Heb je ook al uitslag van je lever- onderzoek waarover je een week geleden schreef? Sterkte en probeer positief te blijven ondanks belemmeringen. Hopelijk blijf je contact houden met C support die je kunnen begeleiden.

  • KKees

   @ellen,

   Heb jij Niacin al eens geprobeerd

   Er zijn een aantal studies die wijze naar Niacin, en veel long haulers hebben hier baat bij.

   Ik ben er zelf afgelopen week mee begonnen, en vrijwel direct van ademhalings/hartkloppingen af.

   Het gaat om Niacin, specifiek de flush variant (dus niet de No Flush). Ik slik 100mg per dag. Let op dat je best een heftig flush effect kan krijgen.

 • RRemon

  Hallo allemaal, Ik was op 1 okt positief getest. Spierpijn achter in rug bij schouderbladen en hoofdpijn.Ik heb de hele periode geen koorts gehad of kortademig, wel was ik verkouden. 2 weken op bed gelegen griepgevoel koude rillingen en enorme hoofdpijn, daarbij was mijn urine ook donkeroranje. Lange tijd last van koude voeten en handen en neus gehad.Daarna langzaam opgeknapt en de laatste 2 weken als ik wakker wordt heb ik een loopneus/verkouden en nek en hoofdpijn, later op de dag knap ik weer op maar blijft terugkomen . Ook door de nekpijn uitstralend naar het hoofd heb ik vage klachten concentratie en slomer.Sommige dagen gaat het beter dan andere. Voor mijn gevoel ben ik er voorlopig nog niet af.Allemaal veel beterschap. Gr Remon

 • SSara

  Ik ben ik maar heel erg ziek geweest vooral benauwdheid en loopneus na bezoek aan bioscoop ،ik ben thuis geb en ben ik beter geworden ،ik wil graag weten of ik Corona heb gehad of niet? Hoe kan ik dat laten doen? Wat zijn de mogelijkheden?
  Bedankt

 • JJoop van der Linden

  Ik heb al een week dat ik de geur van vleesbakken in mijn neus houd. Verder ben ik snel moe en heb een kriebel in mijn keel.
  We zijn bij een vriend op bezoek geweest en deze is vandaag positief getest. Wat kan ik nu doen?

  • MMuuk

   @Joop van der Linden

   Joop, je laten testen en binnen blijven ! Je bent A in kontakt geweest en je hebt klachten.
   Zelf kreeg ik het na aanhoesten, 3 dagen later ook extreem moe en keelpijn.

 • DDirk Kerstens

  Hallo iedreen,
  Hopelijk herkent iemand zich in mijn verhaal want ben een beetje einde raad.
  ben een sportieve amateur wielrenner,midden augustus had ik tijdens het rijden een vrij hoge hartslag die niet meer wou verlagen,bij een helling ging hij 30 slagen hoger dan anders en ik reed 5km/u trager.
  Ik dacht eerst aan een aderverkalking omdat de symptomen zo snel opkwamen,op de CT-scan en MRI van het hart was niet te zien,alles perfect,CT scan van de longen ook geen afwijkingen,corona test zowel speeksel als bloed test negatief .
  Volgens mijn begeleidende arts moet ik rustig terug conditie opbouwen maar volgens mij is er toch iets niet juist.
  als ik de trap oploop schiet mijn hartslag de hoogte in ,ben heel de dag moe, ook na 8u goed te slapen en zie er ook echt moe uit ( wallen onder de ogen)
  Heeft iemand een gelijkaardig probleem ?
  alvast super bedankt om dit te lezen
  Ik wens iedereen heel veel sterkte en moed om deze periode door te komen

  • VVan Dijk

   @Dirk Kerstens
   Is het geen bloedarmoede of ijzerwerk? Laat anders een uitgebreid bloedonderzoek doen. Bloedarmoede veroorzaakt ook vermoeidheid, benauwdheid en een hogere hartslag.

  • HHarmke

   @Van Dijk

   idd ik heb iemand die corona heeft gehad ook geadviseerd eens bloed te laten prikken mbt vitaminen

  • MMartine

   @Dirk Kerstens dit kunnen ook stressklachten zijn. Niet gek in zo’n periode. Bij stress kan je (onbewust) te snel gaan ademhalen waardoor je hartslag ook omhoog schiet, vooral bij lichamelijke inspanning kan dit snel verergeren. Als het ziekenhuis alles uitsluit, kan je kijken naar ademhalingsoefeningen of meditatie op het internet. Misschien verminderd het de klachten! Succes!

 • LLaurien

  Hallo allemaal,
  Allereerst beterschap aan iedereen. Ikzelf had sinds 27 oktober jl. Corona, was positief getest, met milde klachten als scherpe hoofdpijn en last van bijholteontsteking, druk op borst, 1 avond verhoging gehad en veel hoesten. Al vrij snel waren de meeste klachten weg en ik ben langzaamaan weer aan het werk gegaan. Ben in quarantaine geweest en ik werk nog steeds vanuit huis en ben zelden naar buiten geweest. Wel problemen met concentratie en heel snel moe. Het hoesten werd minder maar lijkt nu weer terug te komen met irritatie in de keel en hees in de stem. Zeker in de avond en na veel praten is dat heel goed in mijn stem te horen en ook bij temperatuurverschillen als je van kamer of ruimte veranderd. We zijn nu 4 1/2 week verder en ik blijf irritatie aan de keel hebben. Iemand een idee hoe lang dit nog kan duren? Ik ben benieuwd

 • PPeter

  Hoi met Peter , ik heb ook corona gehad en heb nog steeds de naweeen ervan, beroerd en heel veel pijn in mijn spieren vooral benen schouder en rug , en daarbij hoofdpijn .
  Je heb totaal geen fut meer en ik voel me zwak , en als je een paar dagen gewoon je rust neemt voel je je eigen beter tot dat je wat heb gedaan dan ben je weer terug bij af.
  Het is nu al weken en er is nog niet veel verbetering .
  Nou ik hoop dat het toch eerdaags beter gaat want het sloopt je kompleet.
  Gr Peter.

 • MMaya

  Mijn partner kreeg bijna 2 weken geleden op zaterdag klachten , zondag getest en maandag positieve test Corona. Ik was negatief . Partner had hoge koorts , vreselijke spierpijn , hoofdpijn , hoesten . Direct in isolatie gegaan en heeft daar ruim 8 dagen gelegen . Inmiddels zijn we bijna 2 weken verder en geen koorts meer , geen hoofdpijn alleen blijft hij hoesten . Het blijft erg onduidelijk of hij nu nog besmettelijk is ? Inmiddels is hij weer beneden in de huiskamer en we blijven afstand houden , slapen nog apart en ik ontsmet nog steeds alles . Overigens ben ik 2 keer getest en beide negatief .

 • PPeter

  @Angela,
  Ik heb een kleine week corona, de eerste paar dagen koorts, vermoeid, hoofdpijn, kuchen en snotteren. Maar sinds een paar dagen heb ik last van continu hoofdpijn, duizeligheid, zeker nachts en morgensvroeg bij opstaan. Dit zijn voor mij de belangrijkste klachten. De geur en smaak is ook vermindert en hoop snel er vanaf te zijn.

 • AAtdevelopment@gmail.com

  @Angela kijk bij een vestiging van #basalt (revalidatiecentrum) of ze je kunnen helpen of doorverwijzen.
  Veel beterschap!

 • AAngela

  Werd op 25 oktober positief getest.
  Ik werk in de org waar op dat moment een Corona uitbraak was.
  Ik heb astma en COPD 1.
  Klachten begonnen bij mij met pijn in de benen . Geen klachten op mijn longen en luchtwegen. Na 2 dagen ineens hoge koorts 40.9. Dit duurde 5 dagen.
  Teven kreeg ik heftige maag en darm krampen met waterdunne diarree .
  Vervolgens ook enkele wegrakingen en duizeligheid. Dit duurde 3 weken.
  Geen reuk en smaak.
  Nu 5 weken later nog steeds erg vermoeid , duizelig en pijnlijke benen.
  Er is weinig informatie te vinden over deze klachten na Corona .
  Hoop dat fysiotherapie zal helpen bij verbeteren van mijn conditie en pijnlijke benen.
  Weet iemand hier meer over , of waar ik hier meer informatie over kan vinden.

 • Nnico boonstoppel

  81 jaar . april 2019 hartinfarct met plaatsing van een stent dus vol in de doelgroep . 2/3 van hartpompcapaciteit overgebleven . rond pasen van dit jaar corona verschijnselen . arts gaf antibioticumkuur . heeft goed gewerkt voor longenbescherming maar spoedig kreeg ik lichte ontstekingen in de mond . licht kuurtje antibioticum hielp niet . verder alles geslikt wat er is tegen mondinfectie en hinderlijke droge mond in de nacht . geen effect omdat de kwaal viraal is en dus niet bacterieel . nu na 6 a 7 maanden nog steeds mond en keel problemen alhoewel het uiterst langzaam beter wordt maar het kwaaltje gaat door op dezelfde manier . rond 10.00 ’s avonds kruipt er spanning in gehemelte tandvlees en keel . alles wordt droog . ik moet hydraterende gel gebruiken om in slaap te komen . in de morgen lost het probleem zich snel op . mijn theorie is dat ik rond pasen een lichte corona tik heb gehad . de hele periode geen koorts . normale saturatie . ben midden juli getest op bloed en corona door umc . prima in orde . twee weken geleden weer beide tests door saltro. weer beiden ok . beide corona tests pcr . vangen deze tests lichte besmettingen wel op of kunnen ze randbesmettingen missen ? zoals gezegd gaat het langzaam beter maar 6 a 7 maanden ? ongestoord moedig voort .

  • CCorona?

   @nico boonstoppel

   Heftig toch die lange “nasleep”! Velen op deze site zullen dezelfde vraag hebben of de testuitslag klopt. Volg uw eigen gevoel, wat voor naam de klachten ook hebben. Sterkte en beterschap, een lichtpuntje dat er langzaam verbetering te voelen is.

 • MMiralda

  Hallo allen,
  Ik heb last van vage hoofdpijn, ene moment het voorhoofd dan weer links of rechts van het hoofd. Het is hele onaangename pijn en niet te vergelijken met een normale dosis hoofdpijn. Ook heb ik last van vage scherpe pijn in mijn midden rug die soms opzet. Ik ben al een lange tijd zeer vermoeid en ben ook mentaal ook al een tijdje niet echt helder. Ik ben al voor allerlei onderzoeken bij het ziekenhuis geweest maar ze konden geen oorzaak vinden (longarts, cardiologie, scans van de buik..) ook toen een PCR test gedaan en die was negatief uitgevallen. De antistoffen test was ook negatief. Nu beweren ze dat het allemaal in mijn kop zit en met de psycholoog verder moet. Ik loop inmiddels al een paar maanden met de meest vreemde fysieke en mentale klachten. Iemand die wel positief getest is met deze klachten.. Het zou me tenminste geruststellen dat ik niet aan het doordraaien ben! Ik hoor graag van jullie!

  • SSander

   @Miralda
   Dit herken ik! Bij mij schommelt het heel erg. Zit nu in m’n tweede maand na diagnose. Ben normaliter heel sportief en energiek. Bij vlagen ben ik soms de oude maar als ik een beetje drukke dag heb gehad komen de klachten opeens weer opzetten. M’n fysieke kracht is ook minder. Soms ben ik ook heel dromerig.

 • LLinda

  Iemand ervaring met klachten na mogelijk tweede besmetting? Ik ben begin maart erg ziek geweest – brandend gevoel op de longen, ernstige vermoeidheid maar niet erg koortsig. Getest werd er toen al niet meer bij mensen die thuis konden blijven. Ik ben daar met een week of vier goed doorheen gerold en heb een goede zomer gehad.
  Vanaf half oktober heb ik ineens een enorme knik in mijn conditie. Ontzettend kortademig, maar niet ziek geweest. Kan de trap bijna niet op.
  Omdat ik een aantal jaar geleden borstkanker heb gehad, is er direct een longfoto gemaakt. Die is helemaal schoon. Nu ben ik op eigen verzoek verwezen naar de cardioloog. Ik ben 39 jaar, en afgezien van de restklachten na borstkankerbehandeling in een goede conditie, ook niet te zwaar. Begin als ik dit zo lees eigenlijk te denken dat ik opnieuw? corona heb gehad. Maar vraag mij af of dat kan. Mijn huisarts dacht van niet, omdat ik niet ziek ben geweest.

 • EEsther

  Ik ben 9 nov positief getest klachten waren in verhouding mild maar vannacht 112 gebeld omdat ik druk op mijn borst, kortademig ,hoesten en zuur had.
  De broeder vertelde dat dit de nasleep is van covid 19.
  Ik ervaar de nasleep als veel heftiger . Ik hoop dat iemand zich hier ook in herkend want het is echt heel beangstigend.

  • HHarmke

   @Esther

   heel herkenbaar…denk voor velen. De druk op de borst komt nog wel eens voor bij…blijft akelig…ik in april covid gehad…2 weken op bed en daarna lange nasleep

 • EEsmee

  Hebben mensen ook last van duizeligheid, licht in het hoofd, hoofdpijn en wat verward? Ik weet gewoon niet wat ik hiermee aan moed en wat ik aan de dokter moet vragen.
  Vooral na een wandeling voel ik me slecht. En in rust heb ik geen last van
  Iemand hier ervaring mee of tips voor?

  • NNicky

   @Esmee
   Hoi

   Herken al je klachten..
   Ik heb al 7 weken koorts maar was in het begin ook erg verward. Zei tegen vrienden dat ik van de wap was. Deed echt dingen waarvan ik dacht waarom doe ik dit???

   Ook dagen gehad dat ik erg duizelig was en heel misselijk.

   Uitgeput en beroerd na een inspanning of wandeling met mijn hondjes.

   De verwardheid was de eerste 3 weken bij mij. Die trok weg.

  • KKim

   @Esmee Ik ben ook zo ontzettend duizelig. Echt last van mijn evenwichtsorgaan. Alsof mijn hoofd heel zwaar is en alles tolt. Alsof ik straalbezopen ben. Ik heb ook oorsuizen.

  • AAnja

   @Kim
   Had begin maart precies het zelfde. Uiteraard niet kunnen testen toen. Zou ook geen covid-19 kunnen zijn zeiden ze toen. Heb onlangs meegedaan aan ggd onderzoek in Limburg. En ja hoor positief getest op antistoffen. Na 7 mnd nog aangetoond. Virus had zich dus op mn evenwichtsorganen genesteld. Ben ook niet echt ziek geweest. Mijn man wel. En die heeft dus ook nog antistoffen in zn lichaam.
   Duizeligheid is wel af en toe nog aanwezig. Maar veel minder dan in het begin.

  • MMichele

   @Esmee

   Hoi, ik ben deze week Pos getest.mijn huisarts belde om te vragen hoe het gaat en het tweede wat hij vroeg was”hoe is het in je hoofd”, hij vertelde dat hij regelmatig van mensen die besmet zijn hoort dat die in de war zijn. Dit is dus niet vreemd. Sterkte!

 • EEllen

  @Kees en alle anderen,
  -Wie weet iets over Corona in je bloedbaan en je lever die geinfecteerd is door Corona? M’n lever is vergoot en er is aan rechter kant iets gezien. De scan wordt vandaag opnieuw beoordeelt. Tijdens warm weer geeft m’n lever een vreemd gevoel af (tintelend, opgezet) nooit eerder gevoeld. Wat moet ik hiermee doen?
  -Kan het zijn dat het virus zich via bloedbaan verspreid heeft naar andere organen en dat de aantasting van longen niet te zien is op ct scan? Het hele moeilijke d’r van is dat ik op vakantie half september wel echt heb gemerkt dat ik forse longbeschadigingen heb. Dit heb ik gemerkt bij activiteiten wat enorm beangstigend was. Heb delen van m’n longen gevoeld die verstijfd waren en afgesloten voor lucht/zuurstof. Hoe kan het dat deze niet zichtbaar zijn op ct scan? Mss omdat het virus zich op een andere manier heeft verspreid?
  -ik denk zeker te weten dat ik een cytokine storm heb doorgemaakt, vlak na besmetting. Ik heb zoiets soortgelijks wel gevoeld in iedergeval (of kan het een virusstorm of een imuunstorm zijn geweest? Ik heb het idee dat ik tgv deze storm, enorme beschadigingen heb in m’n lichaam. Vooral aan longen.

  Ik weet me gewoon geen raad eerlijk gezegd. Heb enorme last en pijn, en haal op een afschuwelijke manier adem die niet normaal is. Ik hoop dat iemand van jullie iets kan zeggen over bovenstaande want maak me vreselijk ongerust. Ik ben pas 44 jaar en voor mij voelt het alsof ik weinig meer kan en weinig toekomstperspectief meer heb.

  Dank en groet Ellen

  • AANNEKE

   @Ellen

   Kan ook je schildklier zijn. Daar reageert je lever ook op. T is ook wrl een valkuil om alkern aan corona te denken. Er zijn meer ziekten.

 • FFerry

  Ik heb daar trouwens ook al best een lange tijd sinds dit jaar last van. Ik ben de laatste jaren sowieso geen top slaper meer en val heel lastig in slaap en als ik in slaap val is het maar kort. Maar merk sinds dit jaar dat mijn ademhaling toch anders is geworden ook tijdens slapen. Ik heb ook soms dat ik ineens een grotere ademteug neem als ik gewoon wakker ben en ergens mee bezig ben in rust en als ik wil gaan slapen dan komt het toch vaker voor. Dan lig je gewoon of ben je bezig en dan ineens merk je dat je een diepere korte ademteug neemt en dat gebeurt een paar keer. Ook merk ik dat het soms wel lastiger gaat met het ademhalen alsof je niet diep genoeg kan ademen of dat ik even geen erg heb om te ademen (dan adem ik heel zacht) en dan komt metaal even die korte ademteug. Ben ik echt in slaap gevallen dan heb ik het niet meer want dan gaat de ademhaling gewoon goed, maar word ik eenmaal weer wakker dan begint het toch weer een beetje. Kan best dat ik gewoon verkeerd adem, maar heb er eigenlijk nooit last van gehad tot dit jaar (ook die kriebel nog steeds in mijn slokdarm/luchtwegen lijkt het).

 • EEllen

  Ik heb begin mei corona klachten gehad. Koorts, hoofdpijn en kortademigheid en buikkrampen.
  Ben via mijn huisarts naar de covid afd. HAP van het CWZ gestuurd die arts zei je hebt corona. Ik ben nu nog heel snel moe heb geen energie. En als ik iets doe pijn in mijn hart streek. Ben nu onderzocht en kunnen niets aantonen dat ik daadwerkelijk corona gehad heb. Kan dit?

  • CCarlo

   @Ellen
   Wijst mss idd op diafragma wat zich noch kan herstellen mr van lange duur. Zelf afspraken maken vr scans in de kliniek, dat gaat ook zonder huisarts voorschrift.
   Hou je goed! Hopelijk krijg je steun van uw partner.

 • EEllen

  Ten einde raad
  Ik ben ten einde raad en vraag iedereen die iets weet, zich te melden. Is er iets bekend in de literatuur toevallig? Wie weet iets?
  Ik ben eind maart ziek geworden (Corona) en heb het idee dat ik minder goed adem kan halen. Wordt iedere nacht vroeg wakker (sinds juni/juli) met Het gevoel dat ik niet genoeg zuurstof in me heb om de hele nacht door te slapen én om m’n lichaam alle functies uit te laten voeren tav wat een menselijk lichaam nodig heeft. Heb al vanalles geprobeerd (allerlei pillen). Ik heb vlak na besmetting het virus m’n bloedbaan in voelen gaan en m’n lever is besmet/vergroot. Corona is dus ook langs m’n lever gegaan. Ik vermoed dat ik een cytonine storm heb doorgemaakt, of een virus storm waardoor of het virus richting m’n longen is gegaan of dat de cytonine storm veel stuk heeft gemaakt.

  Wie herkent dit/heeft er weleens iets over gelezen? Klachten hebben aan longen en voelen dat de longen zich niet vullen met lucht. Je organen voelen bij warm weer en dat er te weinig zuurstof in zit. Een keer gehad dat ik m’n longen voelde verstijven en dat m’n lichaam zich daarna samenkneep om lucht een kant op te persen. Vlak daarvoor voelde ik dat ik amper zuurstof kon krijgen.
  Ik krijg gewoon niet genoeg zuurstof binnen, en dat al maanden lang. Ben al een paar keer in ademnood geweest (uit slaap werd ik wakker en heb 2 uur heel diep adem moeten halen en moest naar buiten om letterlijk weer op adem te komen. Deze situaties duurde uren. Dit heb ik op vakantie normaal gesproken nooit, ben altijd volledig ontspannen en geniet juist van reizen.
  Dit was echt verschrikkelijk en heb echt doodsangst gekend, was nacht op nacht bang te zullen stikken of overlijden. Ik merk het ook gedurende de dag dat ik niet genoeg lucht krijg, wat heel eng is. Al een paar keer gemerkt dat ik m’n blik in ruimtes niet scherp gesteld kan krijgen en dat ik maar 2/3e zie van de ruimte in huis waar ik op dat moment ben. Verder op veel momenten gevoeld dat delen van m’n longen aanvoelen alsof ze afgesloten zijn voor lucht en geen zuurstof opnemen.

  Weet iemand of dit voorkomt? Is er iets bekend over in literatuur? Flinke schade aan longen, maar die niet zichtbaar is op röntgen longfoto of op ct scan. Ik snap d’r niks van; ben normaal een heel nuchter persoon maar dit gaat ook mijn pet te boven. Wat kan het zijn? De lever transporteert natuurlijk zuurstof, zou het dat kunnen zijn? Geïnfecteerd en beschadigt door Corona en hierdoor vergroot en niet meer goed werkend vermoed men.

  Ik worstel hier nu al sinds juni mee. Ten eerste is het zorgelijk voor je organen om niet voldoende zuurstof binnen te krijgen en ten tweede is het een rotgevoel om zo te moeten leven. Het voelt als een half leven.

  Ik hoor graag alle reacties want weet me d’r geen raad mee.
  Groet en dank, Ellen

  • RR. Kolster

   @Ellen
   Zou het misschien het middenrif kunnen zijn dat ernstig is aangetast, was pas in het nieuws. Het middenrif is namelijk de belangrijkste ademspier.
   En kijk of je ruimte kunt maken voor je middenrif door onderaan de ribben kast proberen om de rib links en rechts te “pakken”. Vaak is er zoveel spanning, dat het heel pijnlijk is, maar als het lukt, gaat het wel lucht geven.
   Veel beterschap!
   Een fysiotherapeut

  • TTonja

   @Ellen
   Ik ga er maar vanuit dat je je klachten met de huisarts hebt besproken? Het klinkt ernstig. Als je bij de HA niet verder komt, raad ik je aan een bioresonantie therapeut op te zoeken. Die kan het virus meten in je lichaam en het behandelen. Heb ik zelf ook gedaan en ben mijn klachten die maar niet willen verdwijnen nu kwijt! Veel succes!

  • EEllen

   @Tonja
   Dank voor je bericht. Ik heb maanden Geleden al een bioresonantie therapeut gehad. Mijn huisarts neemt me niet echt serieus en dat is moeilijk. Ik weet ook niet zo goed wat ik nog kan doen. Heb serieuze klachten waar ik me geen raad mee weet. En ervaar Dus zuurstof tekort waarvan onduidelijk is hoe het komt en waar het vandaan komt.

   @r. Kloster
   Ik vrees van niet. Maar toch dank voor de tip.

  • AAlf

   @Ellen
   Vreselijk. Het is een rotzooi dat virus. Voor mij is je verhaal in mildere mate ergens herkenbaar. Heb in april covid gehad en was kort bang voor dood ook omdat ik het indruk had dat er binnen iets flink aan het misgaan was. Gelukkig ging het weer de goede kant op alleen heb ik sinds dien aanvalsgewijs last van een onaangename gevoel vlak onder de ribben in en rond het midden alsof erop een steen wordt gelegd die het indrukt. Het duidelijks voel ik het als ik in rust ben en achteroverzit of op mijn rug lig (sindsdien slaap ik ook vrijwel nooit op mijn rug, wat ik voorheen gewoon deed). Ik heb er geen last van als ik sta of ga hardlopen. Daartegen in zwembad is het weer erger en moest best wel harder werken om te ademen (waarschijnlijk kwam het door de druk van het water – toen snapte ik waarom het verloop voor obese mensen nog heftiger kan zijn). Was trouwens voorheen vrijwel nooit ziek en in goede lich. conditie. Eerst dacht ik dat het vanuit hart kwam (had aan het begin paar keer een onaangename steek gevoeld) maar ECG was goed, longfoto goed. Ik was ook bang voor stolsels en organen die daar liggen, pancreas, lever, gal of een maagzweer maar labuitslagen waren goed. Ook was die resistente maagbacterie bij me gecheckt omdat ik last had en nog steeds heb van veel gas vorming en meer boeren. Vanuit HA ben ik gestart met maagbeschermer en het lijkt iets te helpen maar de druk is niet weg. Ook had ik last van ‘wattig’ gevoel in hoofd en was behoorlijk vertraagd in denken dat is gelukkig verbeterd. Ik was wel aangemeld voor hoofdpijn poli maar de neuroloog zei via telefoon dat mijn beschrijvingen duiden op spierklachten??? En als er wat schade zou zijn aan zenuwen of in het hoofd dan is het sowieso niet zichtbaar op de MRI omdat het te klein zou zijn en adviseerde me fysiotherapie. En dan ga je met je maand wachttijd voor hoofdpijnpoli…kortom niemand weet wat. Laatste tijd denk ik ook als hieronder meneer Kolster schrijft aan verslapte/aangetaste diafragma of er is wat in hoofd/ ruggemerg (zenuwen) beschadigd waardoor het functioneren van de ademhaling is aangetast maar daar kom ik nu niet achter want die neuroloog stond daar absoluut niet voor open. Ik probeer gewoon vor zo ver het kan werken aan conditie en ik hoop dat lichaam zich herpakt. Trouwens in de zomer heb ik me een saturatie meter gekocht en het bleek dat mijn saturatie lager was dan voor besmetting (tussen 94-95). Nu zit ik tussen 96-97 dus het is beter maar nog niet zoals voorheen 98-99 dus je gevoel van minder zuurstof kan kloppen. Ik zal in je geval sowieso hameren aan de huisarts om toch te blijven aangeven dat het niet goed gaat want hoe meer signalen er komen hoe sneller ze iets kunnen regelen. Ik mis bijvoorbeel een post-covid polikliniek waar je naartoe kan om dan tenminste erover te praten en om verdere onderzoeken te verrichten. Dat zou toch veel makkelijker zijn. Veel sterkte en hou vol! Groet, Alf

  • EEllen

   @Alf
   Dank je wel voor je antwoord. Tja ik snap de ook niks van. Natuurlijk is het heel fijn om te horen dat longfoto goed is, maar wat doe je als je klachten hebt en houdt die niemand kan plaatsen? Ik ben al sinds juni aan de bel aan het trekken en slaap ik slecht. Ik vind het heel treurig dat je dan met pillen de deur uit gaat en men verder niks checkt qua lichaam. Ze hadden toen ook wel een ct scan kunnen laten uitvoeren om me iig serieus te nemen. Op dit moment weet ik gewoon niet wat ik moet doen. Ik heb contact met C support en er gaat nog een onderzoek plaatsvinden (lever, longen). Omdat het Corona virus in m’n bloedbaan is gegaan, is eea bij mij anders verlopen waardoor het onbekend is wat dit virus overal heeft veroorzaakt.

   Kan ik voel me echt aan de goden overgeleverd, huisarts geloofd me niet en longarts ook niet omdat ik niet binnen standaard klachten val (zoals moe zijn, kortademig) . Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gedaan rondom besmetting.

  • EEllen010

   @Ellen

   Je kan dit zelf monitoren met een saturatiemeter te gebruiken en door s nachts en fitbit of vergelijkbaar horloge te dragen. In de Facebook groep voor corona patiënten met langdurige klachten worden jouw klachten regelmatig genoemd en krijg je veel tips. Ik ben zelf in mijn negende maand van herstel en aardig aan het opknappen maar nog steeds niet helemaal de oude.

 • JJolanda

  Hallo,

  Nu 3 weken geleden ben ik positief getest. Met milde klachten zoals spierpijn, druk op de borst verkouden, vermoeidheid,keelpijn en als laatste geen smaak en ruik ben ik thuis gaan uitzieken.
  Nu verbaast het mij dat ik sinds paar dagen ontzettende hoofpijn krijg en dat begint hoofdzakelijk s nachts op te komen. En ondanks pijn stillers gaat de hoofdpijn niet helemaal weg. Op afgelopen 2 dagen na ben ik van de hoofdpijn af. Nu begon gisteren middag de hoofdpijn weer en s,nachts voelde ik dat er water uit mijn neus liep.. Met mijn neus te snuiten kwam er bloed uit mijn neus.?
  Is dit een bekende klacht bij Covid ? Ik lees hier namelijk niks op terug.
  Ook begin ik nu weer keelpijn te krijgen !.
  Arts geeft aan klachten kunnen lang naweeën geven ?
  Grt Jolanda

  • HHarmke

   @Jolanda

   hoi…ik had ook veel en steeds bloed in mn neus…dat ging later over maar duurde een aantal weken

 • RRs

  Corona klachten
  Hoofdpijn.
  Koud maar gloeien en koorts 1 nacht.
  Heftige spierpijn in de boven benen.
  Moe en uitgeput.
  Duizelig.
  Gevoel hebben dat het hoofd de hele dag heen en weer gaat.
  Ipv 5 dagen 1,5 ongesteld.
  Als ik slaap maak ik best vaak kleine schokjes.
  Extreem reuk 2 weken.
  Mijn huid stinkt 2 weken.
  Ik rook heel erg ziek, ook op de gang rook je dit.
  Inspanning zweet overal.
  Hart slag gaat erg snel.
  Soms benauwd
  Zo nat van het zweet dat alle kleding uit moet.
  Vergeetachtigheid.
  Bij inspanning hoofdpijn.
  Een ziek gevoel hebben.

  • RRs

   @Rs

   Bijna 2 maanden ziek bij huis ipv werken

 • NNicole 23

  Even kwijt

  Ik moet het toch even kwijt hoor. Ik was al op tilt door alle berichten over tweede keer corona. Maar nu hebben we dus onze zoon van 17 laten testen (ivm een positieve vriend op school) en vandaag een positieve uitslag binnen. Dus corona klopt niet op de voordeur maar is nu in ons huis.

  Ik zit aan het plafond qua angst, ben zelf onwijs voorzichtig in mijn contacten, maar hier heb je geen invloed op helaas. Het komt gewoon je huis inlopen.
  Vanaf dat we weten dat zijn vriend positief is isoleren we onze zoon al, maar toch die angst hè, die hakt er zo in. Ik denk alleen maar hoe blijf ik rustig.

  Bedankt voor het meelezen en meedenken alvast
  van Nicole

  • NNicole 23

   @Nicole 23

   Nou vergeet ik erbij te zetten dat ik in maart al die hele corona shit achter de rug heb met langdurige klachten. Was net begonnen met de verwerking ervan.

   Zoonlief heeft lichte klachten gehad en zit de hele dag online met zijn vrienden die ook in quarantaine zijn.

 • MMortier els

  Hallo, ik ben drie weken geleden positief getest. Ik heb alle symptomen gehad buiten diaree en koorts. Nu na drie weken heb ik nog steeds last van een loodsmaak in mijn mond en verminderd zicht. Kan dit ook een symptoom zijn en verdwijnt dit?

 • SSanne

  Beste mensen,

  Ik zie dat veel mensen hier actief zijn, fijn!
  Ik heb heel uitgebreid zitten scrollen door alle berichten, maar heb nog niemand gevonden met een soortgelijk verhaal als wat ik heb. Hoop daarom dat iemand met mij mee wil denken of toch hetzelfde heeft?

  De situatie: Ik ben 30 jaar, zeer sportief en zeer goede conditie. Sinds 3,5 week had ik opeens de kracht niet meer om te gaan sporten, maar toen leek het steeds beter te gaan en daarna toch weer (slechts) verhoging. Ik dacht dat het wat mentale vermoeidheid was door was flinke familieomstandigheden.
  Vorige week dinsdag (8 dagen geleden) was ik een heel klein beetje aan het snotteren (echt alleen maar neus ophalen) en toen moest ik voor werk testen. Zelfde dag de uitslag en positief.
  Wat ik hier lees is dat mensen moe zijn, maar vaak alleen na longklachten, maar mijn longen is naar geluisterd en het zuurstof in mijn bloed is gemeten, maar alles in orde.
  Nu vroeg ik me af of er meerdere mensen van mijn leeftijd zó moe zijn dat ze alleen maar in staat zijn om te zitten. Ik loop wel naar de keuken om te drinken maar daarna moet ik echt lang bijkomen, ondanks geen heftige symptomen.
  Daarnaast heb ik nu sinds zaterdag (5 dagen) in rust continu een hoge hartslag (tussen de 100 en 120 in rust, daar waar ik normaal op 65 zit). Ik heb zo’n horloge dat dat bijhoudt. Maar ik heb geen koorts meer, dus daarom ook de vraag of andere mensen ook continu zo’n hoge hartslag hebben (althans, veel hoger dan normaal). Ik voel me er heel onrustig door en slaap erg slecht. Ik heb (gezien mijn leeftijd) geen angst voor corona om zelf dood te gaan, dus ik zou niet weten waardoor de hartslag zo hoog is, want dat lijkt me meer bij stress en koorts horen.
  Overigens (wel hier gelezen) heb ik er zaterdag ook een blaasontsteking bij gekregen en toen furabid gekregen, maar volgens de bijwerkingen komt hoge hartslag daardoor ook niet voor.

  Ben benieuwd of er meer mensen zijn die eigenlijk alleen maar milde klachten hebben en zonder koorts, maar toch buiten adem zijn door naar de keuken te lopen en zoveel last hebben van hoge hartslag. Of dat iemand weet wat anders de oorzaak kan zijn voor deze klachten.

  Bedankt vast,
  Sanne

  • JJeroen

   @Sanne

   HA Sanne .. Deels heel herkenbaar. Ik heb geen Corona symtomen en ben 2x negatief getest. toch heb ik het gevoel dat ik wel Corona heb gehad alleen veel eerder. ik ben wel veel moe en heb ook vaak een licht gevoel in mijn hoofd en nu en dan beetje duizelig. ik heb net als jij wel een verhoogde hardslag van eegens tusse nde 85 en 100 terwijl dat normaal rond de 65 is. als ik slaap haal ik wel die 65 , war dat normaal 48 was.
   ik ben wel een sporter en ben na de ergste vermoeidheid weer op de mtb gestapt maar ook daar is hat hard werken en snel moe. ik ga mijn hartslag wat meer in de gaten houden want dit is nu echt al 2 weken te hoog denk ik.

  • SSanne

   @Jeroen
   Wouw heel herkenbaar! Ben ik toch niet de enige. Maar jij negatief getest hmmm…. Waarschijnlijk net als ik geen symptomen van snotteren meer hebt dat je daarom negatief wordt getest. Je kan voor 60 euro ofzo een antilichamen test doen, die ook door rivm wordt getest.
   Maar als jij na 2 weken weer kan mountainbiken heb ik wel wat hoop. Nu is 1 trap echt teveel, was het bij jou ook zo extreem?
   Maar die hartslag is inderdaad bizar he? Opeens hoger terwijl je een sporter bent. Ik hou hem ook goed in de gaten!

  • HHarmke

   @Sanne

   om je gerust te stellen: ik had geen koorts…hoestte amper en was net als jij heel onrustig en slecht slapen. Wel benauwd en druk op de borst en mn lichaam hield er mee op waardoor ik geen theedoek meer op kon hangen . Alles was goed bij controle…zuurstof/ longen….ook nog lang last gehad van versnelde hartslag en hartkloppingen.

  • KKarin

   @Sanne, ik heb exact hetzelfde als jij qua verloop. Al ben ik wel 56. Ik ben nu 11 dagen thuis. Gister leek ik beter bijna en nu weer hoofdpijn hartkloppingen.

  • EEllen

   @Sanne
   Je verhaal is heel herkenbaar. Ik ben al sinds maart ziek thuis met zware vermoeidheid en een hoge hartslag. Nu na 7 mnd is de hartslag weer rustig in rust maar de conditie is erg slecht en daardoor heb ik een hoge hartslag bij een beetje inspanning ( ontbijt maken)
   Ben getest na een paar maanden negatief en antistoffen in mei niet gevonden in mijn bloed. Huisarts en internist vermoeden wel covid maar heb ook Pfeiffer gehad.
   Heel veel sterkte en probeer rust te pakken. Je lijf heeft rust nodig

 • MMike

  Een tip aan iedereen probeer vaak naar buiten te gaan om afleiding te zoeken dat helpt en je moet in beweging blijven..

  • HHarmke

   @Mike

   moet je wel kunnen lopen he….ik kon het niet en was op 1 of andere manier erg prikkelgevoelig…lag het liefst rustig in bed

 • AAnne I

  @ Ellen,

  Mijn man heeft deze week het volgende op radio 1 gehoord, het was denk ik maandagochtend. Misschien kun je het nazoeken.

  Bij longklachten na corona blijken de longen vaak gewoon in orde te zijn. Volgens de arts op de radio is de middenrifspier beschadigd. Dit was het antwoord op de vraag van een vrouw, die het vooral ’s nachts benauwd had.

  Het goede nieuws is, dat deze spier zich weer herstelt.

  • SSonja

   @Anne I

   Ik had maanden geleden gepost dat ik af en toe onder mijn borsten gemene scherpe steken had dat was in de tijd dat ik zo benauwd was -saturatie vaak onder de 95-en er s nachts een arts moest komen gelukkig hoefde ik niet weer mee naar het ziekenhuis.Het valt onder ‘milde coronaklachten’ maar wat een nare angstige periode was dat!
   Groet Sonja

  • AAnne I

   @Sonja,

   Ik heb steken links in de borst of achter de linkerborst gehad. Moeilijk te zeggen waar precies.

   Geef het v.d. middenrifspier door voor Ellen omdat het haar misschien wat gerust kan stellen.
   Morgen ga ik weer terug voor de blaasontsteking. Vieze luchtje is weggeweest na gebruik van amoxicilline in september, maar is weer teruggekomen.
   Wel enorme darmklachten gehad van deze en 2 eerdere ab kuren, maar dat heb ik met Activia weer onder de knie gekregen.
   Ik ben verder weer helemaal oké.

  • AAnne I

   amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/coronavirus-veroorzaakt-schade-aan-ademspier-ernstig-zieken.htm

  • SSonja

   @Anne I,
   Pro biotica met cranberry en blaas nier thee.AB helpt kort- veel bijwerkingen- neem ik niet meer behalve als ik pijn in me nieren krijg.nu 4x blaasontsteking gehad.
   Hele waslijst aan klachten zijn al voorbij gekomen maar het benauwd zijn is het ergste geweest.
   Dacht dat ik weer last van blaasontsteking kreeg bleek het het de menstruatie te zijn sinds 6 maanden afwezigheid nu weer 2x terug .Voor mij een teken dat alles de goede kant opgaat.

   Voor Ellen is het heel moeilijk gelukkig zijn veel erkenning en ondersteuning hier
   ‘niemand heeft een glazenbol’dat zei de spoedeisende hulp arts op mijn vraag hoe de covid-19 zich verder gaat ontwikkelen-was zó bang- zat toen in week 3.. huisarts
   Had ambulance gebeld.
   Vandaag met voor het eerst naar buiten gegaan na 7 maanden binnen te zijn geweest.
   Hier moest ik me mentaal echt over heen zetten 10 minuten langs de dijk gelopen trap op het ging goed wel mondkapje op gehad.
   Doe het rustig aan vandaag wel veel slijmhoesten maar niet uitgeput gewoon moe.
   Hoop dat je niet weer aan de AB hoeft zo vervelend.
   Groetjes Sonja

  • AAnne I

   @Sonja,

   Weer een ab kuur. Durf het ook niet zelf aan te pakken. Ik heb dat in het verleden te vaak gedaan en het moet ook niet chronisch worden. Dat is ook niet zonder risico. Ik las dat je daar blaaskanker van kan krijgen.
   Ik had sinds dinsdag een beetje keelpijn, vanmorgen test laten doen. Onze schoondochter is erg ziek en ze wordt as woensdag geopereerd. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ze via haar 2 kindjes die zaterdag bij ons komen door mij besmet wordt.

  • EEllen

   @Anne I
   Dank je wel Anne. I en Sonja. Ik heb geen idee of dit het bij mij is eerlijk gezegd. Ik weet vooral dat ik een vergrootte lever heb en dat de kans groot is dat Corona daar doorheen is getrokken. Wat dit zal betekenen weet niemand maar dat geldt natuurlijk voor alle organen. En dat ik iedere nacht tot 3/4 uur slaap omdat iets me tegenhoudt om me d’r volledig aan toe te geven. Het voelt aan alsof ik te weinig zuurstof in m’n bloed/lichaam heb om m’n lichaam 24/7 alle taken uit te laten voeren. Het virus is toen ik pas besmet was, m’n bloedbaan ingegaan (dit heb ik toen zo gevoeld) Ik snap ook beter dat je dan organen kunt infecteren. Ik maak me zo ontzettend ongerust, dat het niet normaal is eerlijk gezegd. Geen idee waar dit lichaam en organen toe in staat zijn, voor nu en nabije? Toekomst. Een aantal ervaringen met m’n lichaam waren dusdanig eng dat het voelt alsof d’r toch behoorlijk wat schade is, ook aan m’n longen (ondanks ct scan en röntgen foto). Ik vind het verschrikkelijk, maar het voelt alsof ik het niet ga redden binnen nu en 1 jaar. Afgelopen zomer het ook heel zwaar gehad omdat ik minder makkelijk adem kon halen en minder zuurstof had.
   Ik ben heel blij voor jullie lieve dames dat het jullie goed gaat. Heerlijk te lezen, zo zonder beperkingen en geen ongerustheid over de toekomst (volgens mij). Wat fijn Sonja dat je weer naar buiten bent gegaan.

  • SSonja

   @Ellen,
   Hoi Ellen,
   Ik vind het heel knap van jou dat je je zo goed kan verwoorden/uiten veel mensen ook ik zullen zich hier in kunnen herkennen.
   Het steeds afwisselen van alle klachten die je hebt maakt het zo onzeker;
   Gaat dit nog over?
   Wat hou ik eraan over?
   Wie kan me antwoordt geven?
   Op lange termijn wat kan er dan nog gebeuren?
   Ik kan me voorstellen dat dit jou enorm bezig houd misschien zoveel dat dit weer voor andere klachten zorgt..
   Kortom je zit in een ficieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is op dit moment.
   Je word je nu wel bewust dat je niet onsterfelijk bent dát heeft mij wel eens slapeloze nachten bezorgd.
   Ga al mijn dingen nu niet weer opnoemen maar er zit een blijvende steigende lijn in.
   Liefs Sonja

  • AAnne I

   @Ellen,

   Die mevrouw op de radio was ook voornamelijk ’s nachts benauwd. Misschien dat je ook eens naar die ademhalingsspier kan laten kijken of dat gevoel bij je longen daar bij jou vandaan komt. Deze zomer was het ook erg warm, kan het daar ook niet mee te maken hebben? Sterkte en beterschap gewenst in ieder geval. Dikke knuffel!

  • EEllen

   @Anne I
   Dank je wel Anne en Sonja. Anne ik was eigenlik
   Niet benauwd, maar had gewoon minder zuurstof (het verschil tussen beide is lastig) maar zal eens naar die ademhalingsspier laten kijken. Eerlijk gezegd voelt het aan alsof ik echt behoorlijke longschade heb. Ik ben d’r echt verdrietig over. Ik denk niet dat het met de warmte te maken had, want binnen had ik het ook.
   Anne denk je dat ik iets verkeerd heb gedaan in de aanpak van het Corona virus? Ik probeer te snappen waarom ik zulke heftige bijwerkingen/schade heb terwijl ik geen onderliggend lijden heb. Ik pieker me d’r suf over.. Liefs en dank, Ellen

  • AAnne I

   @Ellen,

   Ik denk niet dat je iets verkeerds hebt gedaan. Wat wisten we in het begin? Ik werd niet serieus genomen bij de huisarts. Denk dat je moet proberen afleiding te zoeken. En op je lichaam te vertrouwen. Ik las dat verwaarloosde blaasontstekingen tot blaaskanker kan leiden. Was ik ook eerst bang voor omdat ik daar al vanaf mei mee bezig ben. Nu heb ik het weer van me afgezet. Ik leef verders gezond en zie het wel.
   Kun je geen echo of iets vd lever laten maken?

  • EEllen

   @Anne I
   Nee dat klopt, ik mocht niet eens langskomen bij huisarts. Dit kon pas veel later en Ha wist ook niks. Voor mij voelt het wel heel moeilijk aan, maak me vooral ontzettend ongerust over m’n longen omdat deze tijdens weekje vakantie, in avond, enorm reageerde en ik dus nachten lang (5-6 nachten) in hotelkamer in ademnood lag te hijgen wat echt super beangstigend en heel naar was. Ik begrijp dat echt niet Anne als ik daar aan terugdenk. Normaal gesproken geniet ik altijd enorm van vakanties zonder enige problemen. Daarom ben ik ook zo aangeslagen. Het zou wat zijn als ik op mijn 44e niet meer op vakantie zou kunnen naar een warme omgeving. Ik kan het ook niet rijmen met een normale röntgenfoto en ct scan van longen. Ik heb gewoon geen idee wat dit is en hoe dit kan, wat ik anders had moeten doen of wat ik verkeerd heb gedaan. Hier pieker ik me suf over. En wat ik moet doen als dit terug blijft komen. Of ik moet overdag een zuurstoffles meenemen om bij te ademenen om zuurstof te kort te voorkomen. Eerlijk gezegd denk ik dat dat virus op m’n longen is geslagen en daar forse beschadigingen heeft achtergelaten en dat dit niet zichtbaar is geworden op de scan of zo. Zou dat niet kunnen?
   Ik heb gisteren wel 20 min kunnen hardlopen. Klopt ja, moet m’n lichaam vertrouwen maar vind dit wel heel moeilijk. Dit omdat ik op vakantie wel echt heb gevoeld dat m’n longen zich niet volledig met lucht vullen/voelen dat er delen van de longen zijn afgesloten waar geen lucht meer heen kan. Ook 1x een verstijfde long gevoeld en daarna alsof d’r lucht uit mn lichaam werd geperst, om zo weer goed adem te kunnen halen. En heb ook gevoeld dat m’n lever opgezwollen is bij warm weer, en dat geeft een heel vreemd gevoel (gevoel van telkens zenuwachtig en nerveus zijn). Kan het maar moeilijk uitleggen. En nogmaals ik snap ook niet waarom ik zo’n enorme hoeveelheid klachten heb gehad. Ik ben echt bang Anne. Stel je nou toch eens voor dat men niks kan vinden rondom ademnood? En dat er dan geen oplossing komt? Dan wordt de ademnood weggeschreven aan angstklachten of niet goed kunnen ademhalen vanwege stress of zoiets. Terwijl ik daar nooit moeite mee heb gehad. Ik snap nog steeds niet waar ik allemaal in beland ben. Was super gezond en fit voordat ik Corona kreeg. En nu zou ik angstklachten hebben en hyperventilatie??! Het klopt gewoon niet Anne. Eigenlijk hoop ik dat er wel dingen zichtbaar zijn op nieuwe ct scan, want dan zou ik nog voor een donorlong kunnen gaan (vanuit familie bijv). Ik maak me hier gewoon zo ontzettend ongerust over Anne. Ik begrijp het allemaal niet. Als er niks zichtbaar word is dat een afschuwelijke situatie, want dan ligt de schuld bij mij. En die ademnood is echt afschuwelijk en zorgt voor doodsangst en Idem geluiden. Dat gun je je ergste vijhand niet eens. En heb mn vriend hier niet van kunnen overtuigen dat dit doodsangst was en dat het voor mij niet aanvoelde als hyperventilatie. En dan die lever: net een enorm belangrijk orgaan. Ik begrijp gewoon niet hoe de Corona besmetting bij mij zo extreem is verlopen itt bijna iedereen hier op deze site. De meeste mensen hebben toch hele andere klachten.
   Ik heb een doorverwijzing gevraagd naar de internist voor lever. Het gekke is dat er met bloedprikken geen verhoogde leverwaarden zijn gevonden. De Ha bekijkt nog wat er nu moet rondom doorverwijzing lever.

  • EEllen

   @Anne I
   Klopt ik heb veel afleiding en zoek veel afleiding. Rust zelf weinig en ben ook niet echt moe. Terwijl ik voor corona als een marmot kon slapen. Maar toch voel ik dat er zaken niet Goed zitten in m’n lichaam en daar maak ik me enorm ongerust over. Ik heb ook veel ‘wat als’ scenario’s in m’n hoofd. Ben ook bang dat m’n vriend het niet meer trekt, die ademnood van mij en angstgeluiden en zou besluiten om bij me weg te gaan. Wat moet ik dan beginnen? Dan weet ik niet of het leven nog zoveel zin voor mij. Zodat hij wel overal naar toe zou kunnen en dingen ondernemen zonder ergens over na te denken of ergens een blokkade zou hebben.
   Want op onze leeftijd niks meer kunnen zou wel echt een Straf zijn.

 • SSharda

  Hallo, ik heb al 3 dagen verhoging (wisselt wel af) en mijn bovenbenen doen onwijs pijn. Daarnaast erg veel last van lichaamseigen. Barstende hoofdpijn. Herkend iemand dit als symptomen van Covid? Beterschap allemaal!

 • SSharda

  Hallo, ik heb al 3 dagen verhoging (wisselt wel af) en mijn bovenbenen doen onwijs pijn. Daarnaast erg veel last van lichaamseigen. Barstende hoofdpijn. Herkend iemand dit als symptomen van Covid? Beterschap allemaal!

  • NNicky

   @Sharda

   Ja herken de pijn wel in je benen m.n. bovenbenen. Ik zelf heb al 7 weken koorts. Geen hoofdpijn, wel pijn in mijn schouder.

 • RRenate

  Hallo, ik ben ook positief getest. Ik heb heel veel last van spierpijn maar daar lees ik niets over. Vanaf mijn onderrug tot in mijn kuiten, weet soms niet waar ik het zoeken moet, zooo vervelend. Slaap er slecht van en kan mijn draai niet vinden. Zijn er meer mensen die hier zo’n last van hebben? En dan heb ik ook geen reuk en smaak, afschuwelijk..

  • HHarmke

   @Renate

   ik had dat ook…veel mensen…vooral benen

  • SSabrina

   @Renate,

   Wat fijn om jou bericht te lezen. Ik heb heel internet afgezocht of dit erbij hoort en of er meer mensen last van hebben. Ik heb extreem veel pijn in mijn lichaam. Nek,rug armen en benen. Het is verschrikkelijk. En dan idd geen smaak en geur en heel erg moe.

  • LLijanne

   @Renate

   Hier ook enorm last van 🙁
   Als ik elke keer ga liggen dan kan ik niet slapen van de pijn. Ook als ik een beetje door huis loop ben ik al weer moe met mijn benen. Verder kan ik nergens op internet hier wat over vinden, graag opzoek naar tips om de pijn te verzachten…

   Sterkte!

  • SSonja

   @Renate,
   Ik ben een van de oud gedienden hier en heb al vaak gepost.
   Pijn in kuiten -vooral de eerste maanden bovenbeen ook binnenkant.Zware benen vooral met traplopen.
   Bovenarmen linkerhand en het veel voorkomende pijn tussen de schouderbladen.Vieze smaak mond/neus verotte eieren geur bah.

   Hopelijk ben jij er sneller van af dan de eerste golf mensen die corona hebben gehad.Sterkte en hou vol.
   Groetjes Sonja

  • DDaphne

   @Renate

   Dinsdag positief getest. Heb geen koorts gehad en nauwelijks verkoudheidsklachten Ik heb ook heel veel pijn voornamelijk in mijn rug maar ook schouders knieën en benen. Heb een kuur van 10 dagen gekregen van de huisarts Naproxen
   Dit helpt goed tegen de pijn en ik heb ook weer goed geslapen

  • DDaphne

   @Renate

   Ik ben dinsdag positief getest op Corona Heb geen koorts gehad en nauwelijks verkoudheidsklachten. Longen zijn getest en in orde Ik heb ook heel veel pijn voornamelijk in mijn rug maar ook schouders knieën en benen. Heb een kuur van 10 dagen gekregen van de huisarts Naproxen
   Dit helpt goed tegen de pijn en ik heb ook weer goed geslapen

  • MMichael

   @Renate
   Vandaag positief getest eergisteren lichte koorts gisteren veel spierpijn in de gehele rug en vandaag ook nog voor de rest heb ik in ieder geval nog geen klagen

  • TTrudy Meijerink

   @Renate
   Ik herken deze klachten, Renate. Ik heb geen koorts gehad, maar zo’n spierpijn. Kon mijn armen niet eens fatsoenlijk optillen. Ook in mijn rug en bovenbenen. Verder geen smaak en geen reuk. Ben nu twee weken thuis. Ik heb het gevoel dat ik opgeknapt ben, maar die spierpijn blijft..

 • FFie

  Hallo,

  Ik heb dagelijks last van een druk op de borst, een soort brandend gevoel in mijn longen. Toch negatief getest voor corona. Weet iemand wat dit kan zijn? Wie heeft hier ook last van?

  Groetjes,

  Fie

  • BBas

   @Fie
   Dat heb ik al 8 weken en negatief getest
   Afgelopen week zijn de kriebel klachten in longen verergerd met hoesten 1 dag maar en nu positief getest

  • FFie

   @Bas

   Bedankt voor je reactie. Fijn om te weten dat ik niet alleen hierin ben. Wie weet test ik binnenkort dan toch positief… Het virus heeft een vreemd verloop en is bij iedereen anders.. Veel beterschap gewenst!

 • ZZion

  Ik had last gekregen van een verstopte neus en een droge keel en vaak moest ik niezen en was er spraak van een beetje vermoeidheid.

 • BBang

  Ik heb al vanaf vorig jaar november klachten met de middenrif, altijd gezond geweest en nooit afwijkingen gehad (was toen al 1 jaar binnen vanwege verwaarloosde depressie) dus niemand kan mij ziek hebben gemaakt toen der tijd. En vind het nogal vaag dat ik nu op het nieuws zie dat het de middenrif aantast zoals bij mij het geval is, ze kunnen niets vinde, saturatie, bloedruk en de longen zijn gewoon ‘gezond’. Ben kortademig door de midderif en pijn. Vind het nogal raar om te geloven dat het van de corona afkomt en heel erg toevallig dat ik toen al die klachten had terwijl corona er nog niet was.

 • KKees

  Hier inmiddels 8.5 maand klachten.

  Vanaf eind oktober eindelijk van de vermoeidheid, hoofdpijnen, zwak gevoel af.

  Hartkloppingen en benauwdheid houden helaas tot op de dag van vandaag aan. Vooral na lang praten merk ik nog steeds een enorm zwaar gevoel in de longen. Verder slik ik beta blockers tegen de hartkloppingen.

  Nog meer mensen met benauwdheid/kortademigheid/hart kloppingen van de oud gediende in November?

  Succes aan alle nieuwe zieken..hoop dat jullie een snel verloop hebben en niet de lange versie.

  • EEllen

   @Kees
   Ook ik heb nog klachten. Die benauwdheid, hartkloppingen herken ik wel, mijn vriend heeft dat af en toe. Mag ik iets aan je vragen wat misschien gek klinkt? Ik heb het idee dat ik dit niet te boven ga komen/misschien wel kom te overlijden aan de gevolgen van dit virus. Ik heb geen zink/quercetine geslikt vlak na de besmetting. Had dit gemoeten, had jij dit wel gedaan Kees toen je pas besmet was? Ik las dat ergens in april geloof ik dat sommige mensen dit deden. Ik heb een hele poos geleden (misschien april of mei) wel in m’n lichaam gevoeld dat er een soort virusstorm door m’n lichaam trok en afzakte richting longen. Heb in die periode wel zink geslikt. Tijdens mijn vakantie in zuid Limburg had ik in de hotelkamer een aantal nachten ademnood. Het voelde alsof ik extra adem moest halen. Het was echt afschuwelijk. Ik heb daarnaast nog allerlei dingen gevoeld aan/in m’n longen en heb afgelopen zomer minder zuurstof ervaren overal waar ik was en kwam. Ik ben echt heel erg ongerust over m’n longen en lever en dit laat me niet los. Er is een vergrootte lever gezien, wat nog nader onderzocht moet worden dmv een echo. Op vakantie in dat warme weer had ik een vreemd gevoel aan m’n lever wat ik moeilijk kan overbrengen. Daarnaast had ik op vakantie het gevoel dat mijn longen minder zuurstof op kunnen nemen. Ook heb ik 1x verstijving van m’n longen gevoeld (1 maand geleden denk ik) en daarna een gek gevoel: net alsof m’n lichaam in elkaar werd geknepen en er zuurstof werd verplaatst. 1x m’n long rechts onder ribbenkast gevoeld en gemerkt dat dat deel van de long zich niet kon vullen met zuurstof.

   Ik ben razend ongerust en slaap d’r al maanden slecht en ongerust van. Ik denk echt dat ik iets aan m’n lichaam heb en dat er echt iets gruwelijk mis is. Ook heb ik afgelopen zomer het gevoel gehad dat ik minder adem kon halen.

   Ik weet niet wat ik fout heb gedaan in de aanpak van Corona besmetting? Heb in die periode toch ook de nodige voedingssupplementen gebruikt, gezond gegeten enz.

   Ik ben benieuwd wat jij d’r van kan zeggen. (Ik ben eind maart ziek geworden trouwens)

  • CCarlo

   @Ellen
   Dag Ellen,
   Ik slikte ook geen zink/quercetine en ook sinds eind februari niet klachtenvrij. Probeer vol te houden en te vertrouwen dat het goed komt in uw lichaam. Hoe moeilijk het ook is. Ben nog steeds helemaal niet klachtenvrij. Zie m’n verhaal aan Sonja v paar dagen terug. Hartkloppingen af en toe ook, maar alles was gecheckt en qua organen zien ze geen schade (meer)Mss uw bloedwaarden nog es laten controleren. Volhouden meid, met anderen kwam het goed. Dus met ons ook, blijkbaar is ons lichaam een goede gastheer dat alles langer duurt. Niet iedereen bouwt antistoffen op, maar ik immuniteit via de killercellen B enT cellen . Een lang beloop. Mensen uit 1e golf hbb lange nasleep tot 1jr naar verluidt.

  • EEllen

   @Carlo
   Dank je wel voor je bericht. Ik heb echt het idee dat ik daarmee iets fout heb gedaan, door die zink en quercetine niet te slikken vlak na besmetting. Dat blijft maar terugkomen in m’n gedachte. Heb je door de huisarts je organen laten controleren? Of wie doet dit. Indien het Corona virus nog in je orgaan zit, trekt dit vanzelf weg? Of wat is daar de verwachting van. Maar misschien weet je dit niet, zou kunnen.
   Het gekke is dat het voor mij voelt als flinke longbeperking terwijl de ct scan en röntgenfoto een normaal beeld geven. Herken je iets van een storm van virusdeeltjes toen je besmettelijk was? Of iets soortgelijks. Ik blijf hier maar over doorpiekeren. Het is niet normaal hoe ik me constant voel. Er is echt iets met me mis en het is naar dat dit niet helder wordt. Ik hoop niet dat ik een serieuze longbeperking heb, want zo voelt het. Hoe ik me tijdens het weekje vakantie heb gevoeld, en die dagelijkse ademnood was echt verschrikkelijk kan ik je zeggen. Zou dit nog kunnen herstellen? Ik heb echt geen idee wat ik d’r allemaal van moet denken. Ik zie geen enkele reden om me ziek te houden of iets want kan veel. Maar ik voel me gewoon niet mezelf zoals voorheen. Ik krijg het gewoon niet meer op een rijtje. Iedere nacht zo’n vreselijke nacht vol ongerustheid en zorgen. En dat terwijl m’n vriend al maanden af is van Corona. Ik maak me echt mega ongerust op dit moment over mezelf.

  • KKees

   @Ellen ik ben zelf pas veel later Zink, Quercetine, NAC gaan slikken. Ziek geworden in maart, in Juni/juli pas begonnen. Eerder slikken had je niet veel anders doen voelen. Quercetine/NAC zijn antioxidanten, niks meer en niks minder. Die verklaren het lange verloop niet.

   Doodgaan hieraan zal je niet hoor. Je acute gevaar is allang geweken, en je organen zijn kerngezond.

   Ik ben vrij goed ‘ingelezen’ in de literatuur, en tot op heden zijn er 3-4 mogelijke oorzaken aan te wijzen:

   De eerste onderzoeken uit Mt Sinai (NY kliniek voor ex covid patiënten) wijzen richting een dysautonomie-achtige aandoening (centraal zenuwstelsel, die o.a. je ademhaling en hartslag regelen). Neurologisch dus, en niet je daadwerkelijke longen/hart.

   Daarnaast is er een arts welke deze week met een paper komt die aangeeft dat sommige langdurige klachten veroorzaakt worden door verhoogde Cytokines, maanden na initiële infectie, n.a.v onderzoek met het bedrijf IncellDX. Hij zal o.a. het medicijn Maroviroc aanbevelen, een antiviral die o.a. bij de behandeling van HIV gebruik wordt.

   Verder zijn veel van de klachten post viraal (hoofdpijnen, vermoeidheid) die na vele maanden pas wegtrekken, bij mij sinds een aantal weken pas)

   Het stuk m.b.t het middenrif/diaphragma gister op de NOS was een studie die gedaan is op patiënten die geincubateerd waren op de IC, wat altijd beschadiging aan het diaphragma toebrengt. Veel te vroeg om daar conclusies te trekken naar long haulers. Die verwijzing naar long haulers komt ook nergens terug in het paper zelf. Het ging daar echt om ernstig zieke patiënten.

  • KKees

   @Ellen, trouwens, ik had afwijkende leverwaarden in het bloed een aantal maanden na de initiele covid infectie. (duidend op infectie aan de lever, onverklaarbaar). Echo gehad, lever zag er prima uit.

  • EEllen

   @Kees
   Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Het lastige is dus dat mijn lever vergroot is en dat deze lever, met warm weer, heel anders aanvoelt. Ik voel dat hij dan gezwollen is en geeft een gevoel wat ik niet onder woorden kan brengen. Het lastige is dat ik denk te voelen dat m’n longen niet in orde zijn. Maar dat de ct scan en röntgen iets anders weergeven (namelijk dat er niks op te zien is). En dat is raadselachtig.
   Heb jij ergens gelezen dat dit virus nog wegtrekt trouwens? Mocht het in je organen terecht zijn gekomen? Ik hoor hier verschillende dingen over namelijk. Ik sprak laatst iemand die zei dat de beschadigingen weg kunnen trekken en dat het lichaam deze vanzelf hersteld en geneest. Ben benieuwd naar jouw visie hierover.
   Daarnaast nog hele gekke dingen ervaren in m’n lichaam, maar die had ik volgens mij al genoemd hierboven.

  • KKees

   @Ellen

   Het virus is allang weg uit je organen, coronavirussen sluimeren niet.

   Als het virus daadwerkelijk schade zou aanrichten, is dit afhankelijk van het type schade (littenweefsel op bijv hartspier, longen) en ernst van de infectie.

   Lichte schade kan wegtrekken, zware schade minder/niet.

   Als je een CT gehad hebt (met of zonder contrast) en je longen zijn schoon, zijn ze ook echt schoon. Met contrast zijn je omliggende vaten ook beter zichtbaar. Als je longen gecontroleerd zijn moet je longschade het echt uit je hoofd zetten!

  • EEllen

   @Kees
   Dank je wel voor je bericht. Ja snap dat het virus allang weg is, maar bedoel de schade.

   Wat heel ingewikkeld is, is dat ik wel echt schade ervaar aan m’n longen. Op heel veel momenten gemerkt, die schade. Kun je de schade tgv het virus wel zien op een ct scan dan? Lijkt me heel moeilijk omdat een virus onzichtbaar is. Maar de schade die dit virus teweeg kan hebben gebracht, is altijd zichtbaar, altijd en in alle gevallen op een ct scan?

   Ik puzzel me rot, al heel wat maanden wat ik nou toch precies heb namelijk. Huisarts weet het niet. Het moeilijke is dat de beperkingen echt aanvoelen namelijk. Ik geloof bijna niet dat er niks aan de hand is. Want heb een wervelstorm gevoeld (of virus of die op hol geslagen storm van immuunsysteem). Heb daar veel over gelezen, dus weet dat zo’n storm inwendig ook veel kapot kan maken.

  • CCarla

   @Ellen
   Hoi Ellen. Wij ‘ kennen’ elkaar nog van de afgelopen bizarre maanden waarin enorme lichamelijke klachten, angstige en onzekere tijden grote druk op ons legden. Kan zeggen dat ik sinds twee maanden klachtenvrij ben. Het langst heb ik gedaan om weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam, want ohhh wat kan je geest met je op de loop gaan!! ‘ de mens lijdt het meest aan het lijden wat hij vreest…., misschien ken je het gedicht uit vroegere tijden wel.
   Ik gebruikte ook voedingssuplementen maar heb niet het idee dat mij dat genezen heeft. Het lichaam is uiteindelijk zelf in staat dit virus op te ruimen, al duurt het bij de een langer dan bij de ander. Zet het doemdenken uit je hoofd meid zodat de spanning je niet vastzet. Sterkte en vertrouwen gewenst!!

  • EEllen

   @Carla
   Dank voor je bericht. Wat super fijn dat je al weer 2 maanden klachten vrij bent zeg. Heerlijk! Het moeilijke is dat ik zeker snap wat je zegt, maar dat ik echt nog klachten heb waar ik me enorm zorgen over maak. Denk je dat het lichaam zich nog kan herstellen, ook al is er sprake van schade? Zoals m’n verdikte lever (het heeft afgelopen zomervakantie gevoeld dat er iets met m’n lever mis was, en dat m’n lever was opgezet en anders dan anders functioneerde. Een heel vreemd gevoel was dat. Er wordt nog een echo gemaakt van m’n lever. Ben erg benieuwd wat hier uit gaat komen.
   Oké wel fijn te lezen dat er zoveel mensen zijn die ook geen zink en quercetine hebben gebruikt. Het is gewoon heel zwaar allemaal, omdat ik voel dat er organen zijn aangetast en waarvan ik niet weet wat ik daarmee moet of kan. Zeker m’n longen voelen erg aangetast aan, heb gewoon gemerkt dat ze minder zuurstof op kunnen nemen bij warm weer. Dit heb ik gemerkt tijdens onze vakantie in 34 graden. Het is heel moeilijk om het doemdenken uit m’n hoofd te zetten want maak me gewoon ontzettende zorgen die ik niet opgelost krijg. Ik vraag me telkens af wat ik verkeerd heb gedaan in aanpak tov andere mensen bedoel ik dan. Ik vrees dat ik veel virus in m’n bloed en lichaam heb gekregen en dat het virus in m’n bloedbaan terecht is gekomen en van daaruit m’n lever heeft aangetast. Mss dat het op deze manier ook zo met mn longen is gegaan? Via de bloedbaan. Ik vind het heel fijn dat je dit zo aan me meegeeft natuurlijk. Maar merk dat m’n klachten echt nog een grote rol spelen die ik niet echt van me af kan zetten. Mocht je nog andere tips hebben, hoor ik deze ook graag. Want ik weet het gewoon niet meer.

  • HHarmke

   @Carla

   ik ook het langst gedaan weer vertrouwen in mn lijf te krijgen en er mentaal bovenop te komen…en nog heelllll af en toe wankelt dat soms!

  • GGaby

   @Harmke
   He Harmke, is jouw benauwdheid ook helemaal verdwenen? Bij mij steekt het af en toe weer de kop op, ben benieuwd hoe dat bij jou nu is. groetjes, Gaby

  • CCarlo

   @Kees
   Afwijkende leverwaarden gaan vaak samen met klierkoorts ebstroom barrvirus. Daarop es laten testen. Dit kan tot 1jr duren eer het uit uw lijf is. Volhouden

  • HHarmke

   @Kees

   Helder Kees! En mee eens!!

  • CCarlo

   @Ellen
   Lang niets genomen. Pas later vit V + D *+ zink (kuur)
   Hart, longen, maag/slokdarm, sinussen en sliktest + scans ondergaan. Dus bij verschillende artsen i/h ziekenhuis. Zogezegd ook geen blijvende schade, dus erop vertrouwen dat het goed komt.met vallen en opstaan en goede mr vele slechte dagen. Helaas vergt het enorm tijd. Beterschap!

  • EEllen

   @Carlo
   Het moeilijke voor mij is dat ik denk dat waar ik nu mee opgescheept zit (de longproblemen, het naar adem happen op bepaalde momenten, ervaring minder zuurstof te kunnen krijgen) had kunnen voorkomen door zink en die quercitine te slikken vlak na de besmetting. Maar ja. Ik lees wel dat heel veel mensen dit niet hebben gedaan, maar ik snap gewoon niet waarom ik dan toch deze klachten heb. Het voelt soms aan alsof in te weinig zuurstof in me heb om m’n lichaam alle taken uit te kunnen laten voeren. En sowieso minder zuurstof hebben. Ik denk dat m’n lichaam iedere nacht automatisch om 4 U wakker wordt omdat er niet genoeg zuurstof in m’n bloed/lichaam zit? Dit denk ik echt

  • GGaby

   @Carlo
   Dank je Carlo voor je bericht. Ik geloof ook wat jij zegt. Ik ben ook al bezig sinds begin maart, maar het gaat toch steeds beter, met nog af en toe terugvallen. Het gaat goedkomen, ook al is het een idioot lange weg. Heb nog nooit eerder zoiets meegemaakt. Vertrouwen blijven houden is het belangrijkste en voor mij ook de frisse lucht in! Groetjes, Gaby

  • EEllen

   @Kees
   Ongelooflijk kees wat voel ik me verdrietig en eenzaam. Nog even een opmerking: hoe weet je zo zeker dat beschadigingen tgv het Corona virus altijd zichtbaar zijn op een ct scan of röntgen foto? Ik voel namelijk echt beschadigingen aan m’n longen waar ik nu niks mee kan, omdat ik deze niet inzichtelijk kan maken. Ik snap d’r niks van. Is hier iets over terug te vinden in literatuur hierover? Heb jij dit andersinds weleens ergens gelezen? Daarnaast zeg je dat ik gezonde Organen heb. Dit is helaas niet zo. M’n lever is vergoot en ik heb daar, toen het warm weer was, een heel gek gevoel aan gehad gedurende die week. Ik begin zeker te weten dat ik zo’n storm van m’n immuunsysteem heb gehad na m’n Corona besmetting. Dit heeft een ravage achtergelaten in m’n lichaam waardoor ik ook niet meer rustig slaap of überhaupt slaap

  • GGaby

   @Kees
   Hoi Kees ja ik heb na 8 en een halve maand ook nog steeds periodes met lichte benauwdheid. hartklopping gelukkig niet. Maar de periodes dat het goed gaat duren wel steeds langer, maar helaas ook nog steeds terugvallen. Toch bespeur ik in de terugvallen ook een vooruitgang, het is minder erg, dus ik blijf goede moed houden, al baal ik er wel van dat het nog steeds terug keert. houdt moed! groetjes, Gaby

 • Jjan

  nog steeds geen corona gehad, denk ik, tenzij ik geen klachten heb gehad.
  Meerdere mensen gesproken die het wel gehad hebben en die regelmatig in mijn buurt geweest zijn, binnenruimte.
  Ik vermoed dat het met mijn goede bescherming te maken heeft,
  type 2 mondkapje , dat goed afsluit, geen kiertjes.
  Die mensen hadden allemaal zo’n blauw flutmaskertje op, dat aan alle kanten lekt en open staat.
  Het enige masker dat goed beschermt, is een ffp2 masker, dat ook goed past. Betaal liever wat meer voor iets goeds, je gezondheid is toch wel een euro of 5 waard?
  Verder slik ik al maanden dagelijks 20mg vitamine d.

 • Jjan

  nog steeds geen corona gehad, denk ik, tenzij ik geen klachten heb gehad.
  Meerdere mensen gesproken die het wel gehad hebben en die regelmatig in mijn buurt geweest zijn, binnenruimte.
  Ik vermoed dat het met mijn goede bescherming te maken heeft,
  type 2 mondkapje , dat goed afsluit, geen kiertjes.
  Die mensen hadden allemaal zo’n blauw flutmaskertje op, dat aan alle kanten lekt en open staat.
  Het enige masker dat goed beschermt, is een ffp2 masker, dat ook goed past. Betaal liever wat meer voor iets goeds, je gezondheid is toch wel een euro of 5 waard?
  Verder slik ik al maanden dagelijks 20mg vitamine d.

 • CCarola eifler

  ik ben zo moe nog en heb weinig conditie

 • RRol

  Tja, iedereen die zijn verhaal doet is vrij kort geleden besmet met COVID 19 !”
  In mijn geval; 8 MAANDEN geleden, begin maart . Weet ok waar ,op exacte data.
  Na 7 – 8 dagen werdt ik in m’n hoofd “ gek”
  Droge hoest, geen koorts, maar niet kunnen slapen, misselijk, moeite met eten en een verstopte neus> inwendig opgezwollen. Ik kon niet een kijken naar een plant of iets uit het nieuws, volledige angst en paniekerig en overgevoelig , stem volume teruggebracht tot bijna fluisteren.
  Slaappillen gekregen arts, dat hielp en herstelde langzaam +/- 3 weken.
  Geen smaak & geur, en niet inslapen zonder tabletten. Herstel ging door, getest , men zei ‘ licht ‘ moest 7 dagen binnen blijven, dus positief.
  Toen kwam zware hoofdpijn, achter bij de aanhechtingen spieren schedel> dan maar paracetamol 5 per/ dag.
  Na 4. – 5 maanden ging het lopen achteruit, zwak in de benen was al komen opzetten, ook evenwicht slecht.
  Ik probeerde bv mijn hakken op te tillen( op je voorvoet te staan, ONMOGELIJk !!
  Het lopen werd steeds moeilijker, geen kracht bij lopen . Krachttraining met elastieke banden, dat ging even, maar de kracht ging er snel uit.
  Dit verhaal schrijf ik om te melden, dat het heel lang kan duren, NU NOG STEEDS; slecht lopen- geen geur/ smaak > (heel zwak) dom malen in je hoofd-kloppend hoofd, dus zonder medicatie >> NIET SLAPEN.
  Ga verder met onderzoek > neuroloog, algehele onderzoek etc.
  Mag ik degenen die met deze Covid19 besmet is veel sterkte wensen en gezond te eten en geduldig te blijven.
  Gr. R

 • EElias

  Hallo allemaal,
  Sinds een paar dagen heb ik erg last van mijn buik. Het lijkt dat het gaat ontploffen, soms gaat het over, verder ben ik erg moe. En ik heb ook verstopping. Denken Jullie dat zijn begin simptomen?
  Hoor ik graag van jullie

  • BBang

   @Elias

   Bel je huisarts op als je het niet vertrouwt.

 • BBart

  Ik heb een paar weken corona gehad met keelpijn en hoesten , ook lichte koorts .
  In de namiddag krijg telkens harde slijmen en moet ik mijn keel schrapen!
  Ik probeer 2 x per dag inhalatie , maar het komt telkens weer. Verder heb ik geen symptomen meer!
  Moet ik nog iets meer doen , of gaan deze klachten na een tijd weg?
  Bart

 • LLies

  Ben al een paar dagen misselijk en 2 keer overgegeven wat kan de oorzaak zijn is het dan gewone griep

 • LLies

  Ben al een paar dagen misselijk en 2 keer overgegeven wat kan de oorzaak zijn is het dan gewone griep

  • BBie

   @Lies
   Ik ben ook sinds gisteren misselijk.
   Mijn man is positief sinds vorige week..ik heb afstand proberen houden van hem..maar ja we zitten 24u in dezelfde ruimte.. we hebben geen aparte vleugel in ons kasteel .
   Gisteren laten testen..dus vandaag de uitslag…pfff..ik zat in quarantaine dus bij positief zit ik in isolatie..man nog tot morgen in isolatie. Ik hoop dat ik niet positief ben..want bang dat het erger kan worden zowel mentaal als lichamelijk .
   Dus ik zou zeggen laat u testen bij misselijkheid. Ik wens het beste voor iedereen die met deze toestanden te maken heeft

 • JJ

  Na 10 dagen quarantaine nog moe na inspanning dan ook benauwd en een beetje hoesten. Kan ik het virus nog doorgeven?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.