Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 7.649 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al ruim 85.000 geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, want lang niet iedereen heeft een test gehad of laat zich testen.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen van dit virus? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven. Hierbij maak ik gebruik van informatie van het RIVM en de WHO.

Laatst bijgewerkt: 14 september 2020

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Iedereen in Nederland kan getest worden als er klachten zijn die kunnen duiden op Covid-19.

Als je een afspraak wilt maken voor een test bel je: 0800 – 1202 of ga je naar coronatest.nl.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Verder: blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie bel je 112.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in de meeste gevallen te maken milde klachten, namelijk:

 • Koorts (of verhoging)
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak, zonder verstopping van de neus

Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts 12 procent van de gevallen, blijkt uit een onderzoek van de WHO.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronapatiënten zijn zonder symptomen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in februari 2020 onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiënten die zijn besmet met het coronavirus:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden)87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Reukverlies

Op de website van het RIVM staat dat reuk- en/of smaakverlies nu bij de klachten horen die veel voorkomen bij COVID-19.

Er veel gevallen bekend van mensen met COVID-19 die hun reukvermogen kwijt zijn geraakt, maar zich verder relatief gezond voelen, schrijft ook de New York Times.

In Zuid-Korea, China en Italië zou zelfs een derde van de positief geteste patiënten een reukverlies hebben gemeld.

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona kunnen ook duiden op griep, hooikoorts of een andere aandoening.

Daarom hieronder een overzicht van de globale verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

Coronavirus symptomen

*De griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar deze pagina. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. Uit de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus. Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. Ook niezen is geen typische klacht die wordt veroorzaakt door corona.

Koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel in bijna 9 op de 10 gevallen voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid (dit geldt ook als je geen klachten hebt).
 • Laat je testen.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (en beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog heel veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Wanneer ben je genezen?

Volgens het RIVM ben je genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, en het een week is nadat je ziek bent geworden. Je kunt anderen dan niet meer besmetten.

Besmet geweest?

Er zijn tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam.

Er zijn ook al zelftests op de markt die antistoffen kunnen aantonen, maar die geven geen spijkerharde uitslag. Sterker nog: bij deze testen is de kans op een fout-positieve uitslag relatief groot. Iemand kan dan ten onrechte gaan denken dat hij of zij de ziekte al doorgemaakt heeft en immuun is, terwijl dat niet zo is.

7.649 reacties

 • HHarmke

  Hoi iedereen,

  Nu hoor en lees ik dat corona toch echt je hersenen kunnen aantasten…lees hier veel over angst etc en ook ik ben labieler en angstiger en kan ook alles nog niet doen! Zo gek is het niet dat er dus angst is! En dat er nog mensen…wat ik hier ook lees…nog veel op bed liggen! Wat een snert virus!!!

 • Rraw

  ik ben 3 maanden later onderzocht dmv een bloedonderzoek op covid19. hier uit kwam positief met als getal 28,7. geen van de mij bekende artsen kunnen mij echter zeggen wat dit getal betekent op welke schaal. wie weet hier iets van?
  en ook: sinds ik corona had is de structuur van mijn mond en lippen veranderd in mijn mond. of ik steeds te zure zuurtjes heb gegeten; droger en stugger. wie weet ook hier iets meer van? bij rivm en ggd krijg ik geen gehoor en huisarts weet het ook niet.

 • GGaby

  Even een vraag aan jullie. Ik ben de afgelopen maand echt vaak heel slecht aan het slapen opeens. vannacht dus ook maar weer 1 uurtje. Ik voel me best rustig, niet gejaagd of gestressed maar toch klaar wakker, en nu dus totaal gevloerd. En dat slechte slapen is eigenlijk begonnen toen mijn andere klachten beter werden zoals de benauwdheid. De diarree is van de laatste week, het helpt niet mee, maar het slechte slapen begon al in begin september. Herkent iemand dit, om lange nachten wakker te zijn? Kan dit ook nog een restverschijnsel van het virus zijn? Ik hoor het graag en ook of het zich weer herstelde graag:) Groetjes, Gaby

  • EEllen

   @Gaby
   Ik hoop dat het een restverschijnsel is van het virus want dan heb ik dat ook. Ik denk dat we dusdanig veel hebben meegemaakt dat het moeite kost om je volledig over te kunnen geven aan slaap. Ik maak me bijv dagelijks zorgen over m’n ademhaling en dat is zeker niet gezond, maar geeft wel aan dat er nog zorgen zijn over m’n ademhaling en of het wel altijd goed gaat.

  • EEllen 2

   @Ellen
   Voel mij geroepen om even op je te reageren. Geen idee of het aan onze naam ligt :).
   Ik lees erg veel onrust bij jou en dat je zoekt naar mensen die je kunnen helpen. Wij hebben, zoals Gaby ook al scheef, allemaal ons eigen proces. Misschien is het echt verstandig om de vragen of zorgen die je hebt neer te leggen bij professionals. En als je er niet goed bij voelt verder te zoeken. Zij zijn er voor je. Je schreef dat je longen schoon zijn maar je ademhaling niet goed is. Wees blij dat je longen geen afwijkingen hebben. Dan komt het hoogstwaarschijnlijk door de angst die je hebt. Probeer daar wat mee te doen.
   Ik hoop dat je de hulp vindt die je nodig hebt. Sterkte

  • EEllen

   @Ellen 2
   Dank voor je bericht. Ik snap heel goed wat je zegt maar eea komt voort uit radeloosheid. Vandaar dat ik hier antwoorden hoop te vinden. Ik heb mn vragen en onzekerheden zeker neergelegd bij de professionals dus dat zit goed. Ook Ga ik aan de slag met dat stuk angst. Alleen blijft me puzzelen waarom m’n longfoto goed is, en ik toch allerlei long en zuurstofopname beperkingen ervaar in allerlei situaties. Dan had ik liever wel gehad dat er iets aangetoond kon worden op longfoto zodat eea inzichtelijk is. Het hele moeilijke voor mij is dat ik voel dat er iets mis is met m’n longen wat niet aangetoond kan worden. Het is heel zwaar om allerlei klachten te hebben die enorm op de voorgrond staan in m’n leven en waar niemand iets mee kan/iets mee doet. Hierdoor kan ik m’n normale leven niet goed oppakken en dat is beangstigend.

  • EEllen 2

   @Ellen
   Het is ook beangstigend dat je lijf dingen doet die je niet kent. Ik heb met tijden een hoge hartslag en fladdert soms de hele dag door. Mijn hart is nagekeken en geen afwijkingen. Dit virus doet rare dingen waarop artsen ook geen antwoorden hebben. Mijn boodschap is kijk naar wat je wel kunt en probeer hulp te zoeken voor je ademhaling. Je leest hier ook dat veel mensen herstellen na zoveel maanden. Vertrouw daarop en kijk niet terug naar wat je allemaal misschien wel had moeten doen. Daar heb je namelijk nu niks meer aan en moet jij jezelf ook niet verwijten..
   Voor jouw beeldvorming ik lig alweer 3 weken op de bank en in bed na een behoorlijke terugval. Ga eraf om wat eten te pakken en naar het toilet.
   Probeer me ook vast te houden dat het beter wordt omdat ik die tijd ook gehad heb een paar weken geleden.

  • EEllen

   @Ellen 2
   Dank je wel voor oppepper. Ik heb al een hele tijd een ademcoach en ze zegt dat het juist beter gaat. Maar dat strookt niet met m’n eigen gevoel.
   Wat rot te lezen van je hartritme. Idd het virus doet rare dingen. Ik voel aan alles dat het niet alleen aan m’n ademhaling ligt eerlijk gezegd. Had liever andere klachten gehad die me niet het gevoel van longbeperkingen geven of benauwdheid bij warm weer. Een beetje longschade is niet erg maar ik weet niet in hoeverre met mijn situatie te leven is. Ik ben echt bang voor een progressieve situatie met dit virus en welke gevolgen dit zal hebben voor mij op langere termijn. Je snapt dat dat geen fijne gedachte is.
   Ademhaling Speelt best voor een deel mee,’maar dit is het zeker niet alleen. Ik wil d’r alles aan doen om weer op te knappen zoals voorheen dus vandaar m’n radeloosheid en het verwijt naar mezelf waar ik zeker niks aan heb. Ja klopt lees dat veel mensen herstellen. Dus daar put ik hoop uit hoewel ik echt heel erg nerveus ben dat dit niet voor mij geldt gezien de heftigheid van m’n klachten. De longklachten die ik heb, zijn echt niet misselijk en het beangstigt me enorm dat er wellicht niks gevonden wordt want dan komt d’r ook geen oplossing.
   Wat rot dat je al weer 3 weken op bank en bed ligt. Dat moet zeker ook irritant zijn en jezelf afvragend of dit nog ooit overgaat. Welke terugval klachten heb je? Ik zie nu al op tegen het voorjaar en hitte ivm m’n longen en het gevoel niet goed adem te kunnen halen en te weinig zuurstofopname te hebben zoals vorige week het geval was. Ik hoop dat God een plan met me heeft.
   Jouw situatie komt wel weer goed, daar heb ik alle vertrouwen in. Ademhaling en de vrijheid om normaal zuurstof op te kunnen nemen ongeacht het seizoen, is van een grotere andere orde. Hoewel jij je mss ook zorgen maakt over je hart

  • HHarmke

   @Ellen 2
   Hoge hartslag en het gefladder….vreselijk …Ik weken gehad en deze week iets beter! Wordt er gek van! Maar door gesprekken met mn huisarts en met hulp van mijn gezin minder stress nu en een rustiger gemoed. Het slechte slapen herken ik! Slaap goed in maar als ik wakker wordt een ramp…ik kom niet meer in slaap.

  • AAnne I

   @Ellen,

   Is je hormoonhuishouding wel in orde? Ik herken veel van wat Gaby schrijft. Ik ben 62 en al 10 jaar zonder menstruatie maar nog steeds af en toe last van overgangsklachten. Ik heb zelf het idee dat deze door corona en de hitte van kort geleden weer wat meer op de voorgrond komen. Ik heb eerder van een patiënte gelezen dat ze maanden geen menstruatie had.

  • EEllen

   @Anne I
   Wat fijn om iets van je te horen Anne. Helaas is m’n hormoonhuishouding op orde. Mijn menstruatie is de heletijd gebleven na Corona besmetting. Was het dat maar wat een rol speelde want dan kan je verder. Lig sinds 2-3 weken iedere nacht met angst en paniek in bed te woelen en wakker te liggen vanwege m’n longproblemen die ik ervaar en waar niemand me bij kan helpen. Het zorgelijke is dat deze situatie de afgelopen maanden achteruit is gegaan, zo voelt het. In mei kon ik nog gewoon slapen zonder angst of gedachtes en in juni ervoer ik minder zuurstof thuis, afhankelijk van een aantal factoren. Vorige week toen het zo warm was had ik last van lichte benauwdheid en minder zuurstof op kunnen nemen in bepaalde ruimtes. En dit alles maakt dat ik veel pieker in nacht en daar echt angstig van ben geworden van die symptomen die zich voordoen. Soms denk ik dat ik geen toekomst meer heb en dat ik 2021 niet eens haal als mn longfunctie en luchttoevoer steeds verder achteruit zal gaan. M’n vriend is al maanden geleden opgeknapt en heeft nog wat druk op z’n borst, maar slaapt als een roos en haalt overal normaal adem. Dus het verschil is ook nog eens enorm tussen ons

  • AAnne I

   @Ellen,

   Ik kan helaas geen goed advies geven. Dat gefladder wat ik hierboven las, heb ik ook nog af en toe, soms te strak bh gevoel. Tintelingen in de benen ook. De warmte vind ik ook niet prettig te benauwd met ademen.
   Verder kan ik wel een half uur op de hometrainer flink doortrappen en fietsen. Lopen weer sneller wat benauwd. Ik denk dat je vertrouwen in je lichaam moet proberen te hebben. Dat is moeilijk maar je moet de moed niet verliezen. Heel veel sterkte en beterschap gewenst.

 • EEllen

  @Harmke en @gaby
  Zou een van jullie contact met me op kunnen nemen. Het gaat mentaal en lichamelijk helemaal niet goed met mij en ben bang dat ik het niet ga redden.

  @gaby wat fijn dat je benauwdheid zo goed als weg is zeg! Heerlijk voor je. Heb geen ervaring met diarree klachten en kan daar dus niks over over zeggen. Zou mooi zijn als dit de laatste stuiptrekking Corona is die je lichaam verlaat.

  • CChrista

   @Ellen
   Heel veel sterkte!! Ik ken je hele verhaal niet, maar zou het je helpen als je een hulplijn belt van bijvoorbeeld het Rode Kruis? Zij bieden een luisterend oor.
   070-445 58 88 (maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur)

  • CCarlo

   @Ellen
   Het spijt mij dit te lezen. Doch begrijp ik jou volkomen: ik heb ook al in zo’n negatieve spiraal gezeten… echter mag je blijven geloven dat het goed komt. Echt. Mss eens in gesprekstherapie gaan(?)
   Verder heb ik de tip v iemand opgevolgd om vitD en C (of iets tegen de weerstand te nemen) + zeker ZINK en 1w tijd voelt de keel echt stukker beter. Ik zit nu op 7m
   De zinkkuur die ik volg is omnivit haar 2tabletten/dag), er zit 150% ADH zink in!!
   Volhouden, het komt ooit goed maar het is langzaam met golven die komen en gaan. Sterkte!!!

  • GGaby

   @Ellen
   He Ellen, wat naar te lezen dat het niet goed met je gaat! Een ding kan ik je zeggen je gaat het wel redden!! Misschien toch goed om professionele geestelijke hulp te vragen? Niet dat dat altijd de oplossing is, maar toch een ondersteuning is wel belangrijk als je het gevoel hebt dat je het zelf niet meer kunt. Ik ben zelf jaren geleden ook flink onderuitgegaan lichamelijk en geestelijk, kwam toen ook voor een groot deel door de overgang waar ik in terecht kwam. Had ook vreselijke angsten etc.. Uiteindelijk heb ik toen een tijdje medicijnen gekregen waar ik eigenlijk helemaal niet aan wilde, maar het heeft me toch weer in balans gebracht, zodat ik dat na een tijdje weer kon afbouwen. Niet echt om aan te raden, ik neem nog geen aspirine, maar toch soms breekt nood wet en dan moet er iets gebeuren! Maar natuurlijk veel fijner zonder medicijnen, als dat je lukt. Ik kan natuurlijk verder niet veel voor je doen, alleen je te zeggen dat dit soort processen heel heftig zijn en dan denk je echt ik kom hier noooooit meer uit, maar dan kom je er uiteindelijk toch weer uit!! Zoek hulp! Hulp waar je je veilig bij voelt! Heel veel sterkte en liefs van Gaby.

  • EEllen

   @Gaby

   Wat lief je reactie, dank je wel. Ik heb al allerlei hulp op dit moment. Zou ik aan je mogen vragen om te mailen? En heb jij zink en quersetine geslikt? Of welke supplementen heb jij geslikt. Ik merk dat ik erg onzeker ben, of ik de aanpak wel goed heb gedaan. Zou graag advies aan je willen vragen over eea, vandaar het verzoek om te mailen.
   Groet en liefs, Ellen

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen, fijn dat je al allerlei hulp hebt op dit moment! En nee ik heb geen zink en quersetine kuur geslikt. En wat het mailen betreft…op zich natuurlijk prima maar ik ben nu zelf weer in een staat van heel slecht slapen, vannacht maar weer 1 uurtje, dus ik heb eigenlijk helemaal geen puf tot wat dan ook op dit moment. Dus misschien even wachten tot ik weer wat beter slaap. Ik ga daar ook een vraag over stellen of mensen dit slechte slapen herkennen. Het is van de laatste maand, op het moment dat ik me qua benauwheid etc juist beter ben gaan voelen. Ben ook niet heel gestressed, dus wat dit nu weer is…? Hoop dat je er begrip voor hebt. Maar ik kijk hier geregeld dus je kunt me altijd vinden. Hou je goed! Liefs, Gaby

  • EEllen

   @Gaby
   Ik ben echt bang dat ik iets verkeerd heb gedaan rondom aanpak. Ben echt behoorlijk ziek geweest en heb dat virus echt gevoeld in m’n lichaam. Ik vind het rot voor je dat je ook slecht hebt geslapen. Hopelijk komt dit niet door ons gesprek. Ik kan alleen maar zeggen dat ik al maanden slecht slaap en het de laatste weken alleen maar erger is geworden met angst en paniekaanvallen. Ik zou het heel fijn vinden om
   Met je te mailen als je je weer wat beter voelt qua energie. Ik merk dat ik echt heel erg ongerust ben over een aantal zaken, ondanks dat longfoto en longfunctietest goed waren. Ik ben echt zo bang dat dit virus bij mij een andere wending heeft gehad dan bij de meeste mensen en dat er geen oplossing is voor mij. Ik hoor graag wanneer je kan mailen.

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen, ik geloof toch dat het voor mij niet goed voelt om te gaan mailen. Ik wil
   eigenlijk niet al te veel bezig zijn met dit virus. Ik heb zelf ook veel ruimte en rust nodig om dit laatste staartje op te lossen. En het klinkt ernaar dat je jezelf kwalijk neemt dat je iets verkeerd hebt gedaan en dat geloof ik eigenlijk niet. Ik heb helemaal niets gedaan behalve veel rust nemen en te vertrouwen. Je kunt jezelf daar behoorlijk gek mee maken. Had ik maar zus of had ik maar zo gedaan….Niet doen! Probeer je rust te hervinden dat is volgens mij het aller belangrijkste. En dat kan ik niet voor je doen.! Ik kan je ook niet echt geruststellen, want mijn proces is weer een andere dan de jouwe. Probeer professionele hulp te zoeken! Iedereen heeft een eigen proces hierin en wat voor mij werkt hoeft voor jou weer niet te werken. Ik hoop dat je er begrip voor hebt. Ik wil gewoon af en toe eens op deze site kijken, lezen en wat reageren of vragen stellen, maar ook niet teveel want dan blijf ik zo in die corona sfeer hangen en daar wil ik nou juist uit. Probeer hoe moeilijk ook te geloven dat je hier gewoon weer uit gaat komen!! Ik heb op dit moment gewoon niet de puf door het slechte slapen om een intensiever mail contact te gaan onderhouden, sorry daarvoor, ik hoop dat je er begrip voor hebt. Maar ik ben hier zeker af en toe te vinden. Heel veel sterkte en lieve groetjes van Gaby.

  • HHarmke

   @Ellen

   Lieve meid…wat erg om te horen! Wel herkenbaar eerlijk gezegd….ik heb me laatste tijd erg slecht gevoeld…mentaal en dacht vaak dat er wat met mn hart was. Door alles op te schrijven…begrip te vragen aan mijn gezin..hulp van mn huisarts en antidepresivia en veel rust gaat het deze week iets beter. Vergis je niet op de impact van dit alles maar maak je zelf niet gek! Stap desnoods elke week naar je huisarts of vraag gesprekken aan. Ik zelf ben de controle even kwijt geweest over alles wat ik voelde en dacht dat het nooit meer goed kwam. Het komt goed…echt!! Liefs voor jou

 • RRaaf

  Ik heb een branderige rauwe keel
  Nu zo’n 5 dagen. De ene dag veel erger dan de andere dag. Gisteren leek het weg en vandaag zet het weer op.
  Herkent iemand dit als symptoom?

  • LLinda

   @Raaf

   Ja, zo begon het bij mij vorige week. Ik ben positief getest.

  • TTinne

   @Linda
   Ik heb ook een droge ontstoken keel,

  • SSophie

   @Raaf

   Ja, ik heb precies hetzelfde. Heb ook beetje last van een droge hoest

  • MMarina

   @Raaf heb ook al 2 dagen keelpijn, droge keel en droge hoesten en vermoeid. Moet ik mij zorgen maken.? Man wil dat ik naar dokter ga maar heb geen koorts. Dus nog wat afwachten tot volgende week. Test gehad 6 juni en was negatief maar kan al veranderd zijn natuurlijk.
   Grtjs en hou jullie gezond.
   Marina

  • EEsther

   @Marina

   Laat je testen je hoeft
   Geen koorts te hebben met dit soort klachten niet afwachten.

  • FFerd

   @Raaf

   laat je testen en hou op met dat hier vragen, hier zitten geen dokters. sneu figuur

 • AAdriaan

  ik heb veel slijm geel van kleur uit mijn neus en keel hoesten niet veel en temperatuur geen verhoging en ik voel mij niet ziek en mijn conditie is goed dus is de vraag is het een verkoudheid of heb ik de corona virus?

 • GGaby

  Even een vraag aan jullie. Zijn er mensen die ook last hebben van hevige diarree? Ik ben al ruim 7 maanden onderweg en de benauwdheids klachten worden echt veel minder en mijn energie neemt ook langzaam toe, maar nu heb ik last van diarree, dan weer een paar dagen oke en dan weer een paar dagen echt heel heftig. Moet dan in de nacht soms 4 keer naar de WC en dat helpt ook niet echt mee voor een goede nachtrust…… Ik kan het niet verklaren door iets anders, dus ja vandaar mijn vraag aan jullie. Ik herinner me dat iemand hier een keer schreef dat het hoorde (bij die persoon) bij het laatste restje, nou dat zou fijn zijn. Ik hoor het graag! Groetjes, Gaby

 • DDuncan

  Ik maak mijn lichaam sterk ter voorbereiding van covid19. Dit doe ik door onder andere koud douchen. Waarom doet de rest dit ook niet? Dat scheelt een hoop ziekenhuis opnames en verspreiding. Als je vervolgens de Covid19 krijgt zul je mildere klachten ervaren en ben je sneller genezen. Waarom wordt er alleen gewacht op een vaccinatie? Er is ontzettend veel wat je zelf al kan doen aan je eigen lichaam.

  • SSilvana

   @Duncan
   Dank voor je bericht. Wat goed. Hoe doe je dat precies? Eerst warm dan koud opvoeren of gewoon koud douchen? En wat doe je er nog meer bij om je lichaam te versterkten?
   Groet
   Silvana

 • GG VdBerg

  Ik heb op de toch gestaan en nu last van droge hoest. Hoofdpijn droge mond. En spierpijn. En 38 gr koorts. Neem aan gewoon een griepje

 • GG VdBerg

  Ik heb op de toch gestaan en nu last van droge hoest. Hoofdpijn droge mond. En spierpijn. En 38 gr koorts. Neem aan gewoon een griepje

 • LLief

  Hoi,

  Heeft iemand ook last van rode stippen op de tong en rode vlekken achter in de keel? Zoja, hoelang blijft dit aanhouden en betekent dit dat je het virus nog hebt?

  • CCarlo

   @Lief
   Heb ik 3m aan een stuk gehad. Gans doods gehemelte met veel raar dik mondslijm. Zelfs top vd tong voelde verdoofd aan. Niets hielp.. noch mondspoelingen, noch sprays. Is nu pas a/h wegtrekken… ziek geweest eind februari met al 7m nasleep
   De droge mond zat en zit er nu nog steeds bij. Alsook het beklemmend prop i/d keelgevoel met veel i gedikt slijm die maanden aanwezig blijft.
   Beterschap aan allen!
   Nu gestart met imunixx tegen de weerstand, vit D en zink
   Dit zou soelaas bieden!

  • LLief

   @Carlo

   Wat vervelend zeg! Ik heb daar gelukkig geen last van. Maar betekent dit dat je dan nog steeds rode stipjes op je tong en rode vlekjes achter in de keel hebt? Als ze nu pas vervagen kan het misschien nog even duren voordat het weggaat..

  • CCarlo

   @Lief
   Klopt, de stippen op tong en gehemelte zitten er ng maar zijn nu de laatste 2w aan het minderen. Eindelijk! Na 3m.
   Er was ook i/h begin heel veel dik mondslijm bij, met precies draderige/naaldachtig gevoel in. Heel bizar.
   Ondertss al 7m geregeld opgezette klieren, dichtgeknepen keel met slikmoeite en ingedikt slijm en eten die blijft haperen in slokdarm. Niets te vinden bij de Kno-arts en op ct-scans. Geen antistoffen in juni, vandaag terug bloedafname. Coronatest was steeds negatief mr was dan ook ziek eind februari en toen nooit getest geweest.
   Niet iedereen maakt trouwens antistoffen aan maar bouwt ook immuniteit op via de witte T-cellen.

  • LLief

   @Carlo

   Bedankt voor je reacties Carlo! Ben dan wel erg benieuwd hoelang het gaat duren voordat het echt compleet weg is. Maargoed, zolang alles maar goed komt!

  • GGerben

   @Carlo

   Even een vraag, wat bedoel jij met dat naaldachtig gevoel? Ik probeer het soms te omschrijven alsof er een doorn in mijn keel zit. Is het zoiets?
   Ik sinds half maart bezig en ook regelmatig veel vast slijm, de prop en vaak een pijnlijke branderige mond, hals, verhemelte en tong uitstralend soms naar beide oren. En gevoelige klieren. Nooit alles tegelijk en nooit de hele dag, ook dat vind ik heel apart.
   Ik slik sinds kort vitamine D.

   Groeten,
   Gerben

 • JJeez

  Waar is deze lijst met klachten en symptomen vandaan getoverd? Benauwdheid: soms, staat er. Uhhh?? Nee niet soms.. ‘Heel vaak’ moet daar staan. Hartkloppingen: ook heel vaak. Hoge bloeddruk: vaak. Psychische klachten zoals verwardheid en plotselinge paniek onder 40-: ‘vaak’. Ik heb ’t idee dat veel mensen vergeten worden en er een onduidelijk beeld geschetst is van de werkelijke klachten. Maar ja. Zeker weten doe ik dat niet. Is puur wat mij opvalt.

  • MMarjolein

   @Jeez

   Precies!!
   Die lijst met symptomen is nog van voordat de langdurige klachten bekend werden. Ik herkende in de reacties hieronder pas mijn symptomen. En nog.
   Dus een aanpassing zou fijn zijn, en bevestiging voor heel veel mensen!

  • RRonald

   @Jeez

   Hallo Jeez, dat zijn een aantal punten die ik ook zo ervaar en wat ik zo lees op deze site en in buitenlandse media. Ik heb geen idee waarom bijvoorbeeld de RIVM zo stroperig informeert. Het is zo stroperig dat het op opzet begint te lijken. Vandaag ook in het nieuws bijvoorbeeld ook bijvoorbeeld op teletekst dat er in het begin van de uitbraak veel meer testcapaciteit was in maart toen ik ook 1 nacht ben opgenomen geweest. Ik ben toen niet getest maar mij werd op dat moment verteld ‘U heeft zeer hoogstwaarschijnlijk Covid-19’ maar er wordt niet getest omdat er op dat moment ook geen zorgpersoneel werd getest volgens de mij behandeld arts. Deze zei ook zolang een patiënt nog een beetje kan ademen naar huis werd gestuurd met het advies: Bel maar wanneer je niet meer zelfstandig kan ademen. Ik heb nu nog steeds meer dan een half jaar later nog steeds last met ademen, ontstoken luchtwegen , nacht zweten, tintelingen in ledematen, vermoeidheid en hartkloppingen. Beterschap en Sterkte met het herstel.

 • KKatja

  Hoi,
  De laatste 2 weken heb ik erg last van een beklemmend gevoel rond mijn keel/hals/luchtpijp. Net of iemand er op drukt de hele tijd. Ook gevoel dat er iets in mijn keel zit, en veel slijm.
  Ik ben niet ziek geweest. Wel een tijd last gehad van pijnlijke steek tussen mijn schouderbladen, maar dat is nu al een tijd weg. Nu een paar dagen beetje verkouden, maar mijn dochter was ook verkouden…
  Ik ben bij de huisarts geweest 2 weken geleden, die heeft geen opgezette klieren gevoeld. Ik weet niet zo goed wat nu te doen. Terug naar de huisarts?
  Ik lees veel over fysio, en ademhalingsoefeningen. Graag jullie tips.

  • SSeth

   @Katja het zou kunnen dat U dit hebt. een Afspraak bij de huisarts is niet het handigst maar bij andere symptonen van Corona moet u direct een Corona test laten doen en ook eventueel voor uw dochter. op Internet staan genoeg veel voorkomende symptonen en zo weet u of u een test moet doen of niet. het handigst is bij meerdere symptonen thuis te blijven en afstand te houden van de buitenwereld. zo zou u niks kunnen overdragen aan anderen. Groetjes

  • EErik

   @Katja
   Zeer herkenbare klachten ik heb dit 7 maanden gehad maar nu ben ik er zo goed van af. Heel af en toe bij spanning merk ik weer wat beklemmend gevoel.
   Wat mij enorm heeft geholpen is vitamine ester C met daarbij een mineralen complex 1 tablet per dag van elk. Ik merkte veel verlichting na korte periode van gebruik. ik blijf het nu nog om de dag gebruiken maar het trekt langzaam uit je lichaam geef het de tijd. Ik heb alle paniek en de daarbij komende stress achter de rug. Ook doe.ik 3x per week krachttraining en dit meer om de ademhaling weer onder volledige controle te krijgen.
   Sterkte gewenst en houdt moed.
   Erik

  • JJeez

   @Katja ook gehad. Is na 7 maanden pas beetje aan ’t afnemen. Ik had dit al in februari. Daarna kwamen bij mij de ernstige benauwdheid. Begon met pijn aan de schouderbladen. Als je het niet vertrouwt een test laten doen. Gewoon zeggen dat je verkouden bent of keelpijn hebt. Anders wijzen ze je keer op keer af. Verkoudheid is lang niet bij iedereen een mild symptoom. Hevige of milde hoofdpijn is er ook vaak. Keelpijn zonder hoesten ook. Opvliegers zonder koorts ook. Maar dan ben je nog steeds besmettelijk. Suc6

  • MMarjolein

   @Katja

   Heel herkenbaar!!
   Zeker een test laten doen, als je te lang wacht, heeft het geen zin meer.
   Fysio en logopedie is zeker nuttig, maar dan moet je eerst weten of je nog besmettelijk bent.

 • AAstrid

  Heb in juli een heel droge keel en mond gehad, dat is nu over. Sinds eind augustus heb ik last van een brokgevoel in de keel met een vreemd weeëig gevoel in de maag en darmen die ook niet helemaal werken zoals het zou moeten. Als ik maar enigszins buk, dan voelt het alsof er maagzuur omhoog komt. Ben ook heel misselijk geweest maar dat is nu over. Geen idee of het Covid 19 is geweest met nog een behoorlijke nasleep. Heeft iemand anders ook deze klachten?

  • MMiek

   @Astrid
   Heel herkenbaar, zou naar je huisarts gaan. Bij mij bleken dit maagklachten te zijn, als gevolg van een breukje in het middenrif, wat vaak schijnt voor te komen. Voor mij werkt 1 pilletje pantoprazol per dag.

  • JJeez

   @Miek ook ik dacht aan gescheurd middenrif. Is gecheckt met bewegende röntgen. Geen breuk. Middenrif en maagklachten. Kwamen door t oppervlakkig ademen. Van corona. Middenrif deed zo’n pijn. Maag zette op door teveel naar lucht happen. Mss vragen naar bewegende röntgen. Was fijn want ik kon mee kijken en zag dat m’n middenrif goed werkte. Ging mooi op en neer. Voor m’n gevoel zat ’t rif compleet vast. Was dus niet zo. Goodluck.

  • AAstrid

   @Miek

   Ben naar de huisarts geweest. Ik heb hem gezegd dat ik dit probleem heb sinds ik in augustus in Frankrijk ben geweest. Daar is het begonnen. Hij dacht niet zozeer aan Covid 19 maar wel aan de een of andere virus. Ook is een breukje in het middenrif niet ondenkbaar. Slik nu omeprazol. Afwachten maar.

  • Kkitty

   @Miek
   He Miek, Niet om je een onbehagelijk gevoel te geven, maar ik zou echt niet te licht denken over het breukje in het middenrif?Mijn bejaarde moeder heeft het, is nooit opgemerkt maar op den duur kunnen de darmen door het vergrote gat omhoog stuwen en de longen in de verdrukking brengen..tegen die tijd nemen mensen dan een zeer risicovolle operatie.Ik zou er nu gelijk \iets aan laten doen om deze ellende te voorkomen, mijn moeder kan nu bijna niets meer sinds het omhoog gestuwd is en ook dat komt veel voor.. en is nu te oud voor een operatie..Sterkte ermee!

 • LLieke Prins

  Zaterdag een positieve corona uitslag zowel voor mij als mijn partner.
  Het begon 5 dagen eerder met koorts lusteloosheid beslagen tong en geen smaak.
  Mijn vriendin heeft veel last van een droge hoest.
  De koorts blijft smorgens op de 38 gr en als je gedouched hebt ben je brak dus dat maar even niet.
  Paracetamol drukt de koorts en verder is het bankhangen. Ook voel ik een druk om mijn borst maar dat zakt gelukkig. Er is al 3 kilo af dat is een geluk bij een ongeluk. Geeft wel aan hoe druk mijn lichaam het heeft tegen de corona.
  Als ik er zo doorheen kan komen ben ik eigenlijk blij

 • LLieke Prins

  Zaterdag een positieve corona uitslag zowel voor mij als mijn partner.
  Het begon 5 dagen eerder met koorts lusteloosheid beslagen tong en geen smaak.
  Mijn vriendin heeft veel last van een droge hoest.
  De koorts blijft smorgens op de 38 gr en als je gedouched hebt ben je brak dus dat maar even niet.
  Paracetamol drukt de koorts en verder is het bankhangen. Ook voel ik een druk om mijn borst maar dat zakt gelukkig. Er is al 3 kilo af dat is een geluk bij een ongeluk. Geeft wel aan hoe druk mijn lichaam het heeft tegen de corona.
  Als ik er zo doorheen kan komen ben ik eigenlijk blij

 • NNax

  Lieve mensen..
  Ik weet dat je ergens vertrouwen in moet hebben maar die is voor mij vervlogen. Ik heb er zelfs trauma van. Na 7 maanden extreme kortademigheid, hartkloppingen en haaruitval weet ik zeker dat ik corona heb gehad. Ik kreeg het op 1 maart. Ik ben een jonge vrouw v 35. Het begon bij mij plots. De benauwdheid sloeg toe en ik kreeg geen lucht. Partner belde de ambulance. Alles gechecked, hartslag hoog maar verder was alles in orde. Volgens hen allergische reactie op ’n vitamine pil. Vanaf dat moment heb ik in de maand maart, april en mei in ’n soort van onwerkelijkheid geleefd. Ik kreeg geen lucht, hyperventileerde als een malle en zat iedere week op de EHBO. De verdenkingen waren het volgende: allergische reactie op pil, syndroom van tietze, vastzittende ribben, longembolie, stress, chronische hyperventilatie, astma aanval en toen covid 19. Zonder test. Want die waren schaars toentertijd. Ik behoor tot de risicogroep omdat ik astma heb. Die is wel heel goed onder controle en geeft amper klachten. Ik heb allergisch astma dus pollen en huisstofmijt vooral. Daarnaast inspanningsastma die al jaren met puffers goed is.

  Pas eind mei kreeg ik ’n corona test. Na lang aandringen en boos worden. Inmiddels had ik al 6 weken koorts zonder me heel ziek te voelen. Overdag verhoging en savonds flink wat koorts. Maar geen algehele malaise. Wel enorm benauwd en pijn op de borst, de schouders, de nek en schouderbladen. De test eind mei was negatief. Tja hoe kan ’t ook anders. Ik voel me enorm in de steek gelaten door de huisarts. Ze gooide het op stress. Maar ik zat daar letterlijk snakkend naar lucht en kon niet lopen zonder m’n partner aan m’n arm. De overkant vd straat was al teveel. En ik had last van opvliegers en hitte aanvallen. Volgens haar gewoon paniekaanvallen door stress. Ik weet niet waar ik stress van zou moeten hebben gehad. Uiteindelijk heel veel stress van niet kunnen ademen ja! Maar stress was ’t gevolg van de benauwdheid en niet andersom, dokter!

  In maart vroeg ik al om de longarts te zien. Pas eind juni zag ik die. M’n longen waren okay. De antistof test was negatief. De analist die de longfunctie afnam dacht aan corona. Hij was geen arts dus ik moest met de longarts overleggen. Corona heeft zeer vreemde dingen met me gedaan en me mindf*cks gegeven. Omdat ik ernstig hyperventileerde door benauwdheid ademde ik continu veel co2 uit. Daardoor raakte ik regelrecht in een paniekaanval. Helemaal nieuw voor me. Die naar mijn idee maanden heeft geduurd. Het leek alsof ik in een soort psychose zat waar ik me zeer bewust van was. Ik sliep niet meer. Liggen ging niet. Zeer benauwd. Het leek alsof m’n rechter long niet meer uitzette en ik continu met 1 long door ’n rietje ademde.

  Deze longarts was zeer gemeen en niet behulpzaam. Ik zei dat ’t vast corona moest zijn en toen was haar antwoord dat ik aan het zoeken was naar excuses. Ik was hier zeer ontdaan van, omdat ’t overduidelijk was dat ik benauwd was. Omdat de antistof test negatief was heb ik geen enkele hulp ontvangen. Mijn klachten werden als mild bestempeld.

  Ik heb zelf een logopediste in de hand genomen voor ademtherapie. Maar de benauwdheid neemt niet af. Ook de haaruitval is extreem en de vermoeidheid is niet te beschrijven. Mijn huisarts zegt nu voor ’t eerst dat ze aan corona denkt. Zelfs met de negatieve tests. Maar dat ze toen niet beter wist.

  Ik ben mezelf niet meer. En ’t is frustrerend dat er steeds niets gevonden werd qua longontsteking of positieve test want daardoor heb ik maanden in angst geleefd om te stikken. Ik heb nog nooit zo’n benauwdheid ervaren. M’n kaken deden pijn en ik kreeg zenuwpijn in m’n armen. Die voelde ik soms niet. Allemaal vreemde klachten die niet normaal zijn voor ’n vrouw v 35.

  Ik ben lid geworden van ’t coronaplein van het longfonds. Daar vond ik zoveel gelijkgestemden. Allemaal dezelfde klachten. Allemaal negatieve tests. Ook heb ik in de periode dat de koorts er was een internist gezien. Die sloot hartproblemen uit met natte vingerwerk. Geen ct scan. Dat vond ze niet nodig. Maar waarschijnlijk wel een virus. Alleen geen corona. Goh vreemd. Nooit ziek maar nu ineens een vreemd virus in m’n lijf in de corona tijd. Ik werd ziek een week nadat ik iemand zag die de longen uit haar lijf hoestte. Dus ik denk aan corona. Maar goed. Ik zal wel gek zijn geworden he.
  Ik wil alleen maar zeggen… Corona kent vele gezichten. En zo’n negatieve test zegt niks. Ga op je gevoel af. Ik voel mij in de steek gelaten door zowel m’n huisarts, artsen mede de zorgverzekeraar. Ik kan niet werken want de dag is echt overleven voor me. Ik kan maar niet op adem komen. Nu zegt VGZ doodleuk dat de termijn voor corona nazorg 4 maanden is. Ze vroegen wanneer m’n koorts voorbij was. En concludeerden dat ik dan net te laat ben voor nazorg. Niemand heeft naar mij geluisterd in deze 7 maanden. Zelfs de longarts niet. Ik heb ’t idee dat longartsen onder druk worden gezet door zorgverzekeraars om long haulers zoals ikzelf het gewoon zelf te laten uitzoeken. Wij zijn jong en komen er wel. Anders kost het nog meer geld.

  • HHarmke

   @Nax

   Wat vreselijk voor je en wat herkenbaar alles…sterkte…dikke knuffel voor jou!

  • NNigel

   @Nax

   Kan zeker. Maar wat ook kan is dat je zware last hebt van hyperventilatie? Haaruitval is vaak bijkomendheid, en omdat het je zo belast kun je zeker psychoses daarvan krijgen.. Het is niet wat je wilt horen misschien. Maar ik snap wel dat de doktoren daaraan denken? Want wat ik begrijp is dat ze geen schade kunnen vinden en test was negatief.
   Als corona je beschadigd is dat vaak heel erg goed terug te zien op simpele longfoto’s.

  • IIngrid

   @Nigel
   Sorry.maar ik lees pijn op ribben en syndroom van tietse al geprobeerd om tijdig calium en folium zuur 5 mg in te nemen? Klinkt raar maar ik heb da ook .uit onrust begin je kortademig te worden en voel je jezelf niet meer veilig.terwijl deze suplementen voor de totale oplossing kunnen zorgen.ik werd er ook koortsig van maar kwam allemaal uit onrust en de scherpe steken die ik voelde .mischien eens proberen.10 min na innemen van de pillen gaat het over.maar beter is gewoon regematig innemen gr ingrid

  • MMarjolein

   @Nax

   Wooow.. wat een heftig verhaal!! Maar ZO herkenbaar!!
   Wat jammer dat je bij de longarts ook geen (h)erkenning kreeg. Ik gelukkig wel, voor t eerst.
   Wel een CT-scan gehad, maar meer voor hun eigen onderzoek om te kijken of er nog iets van bewijs te vinden was. (Nee dus)
   Maar ze zei wel dat het goed bij Corona kon passen en ze zag nu heel veel mensen met vergelijkbare klachten! Zij begon zelf met een lijst van klachten die IK herkende, ipv wéér zelf mijn verhaal te moeten doen..

   Wat bij mij helpt qua benauwdheid is ademhalingsoefeningen maar vooral ook bioresonantie- therapie bij een praktijk voor natuurgeneeskunde. Misschien ook iets voor jou?

   Gelukkig geloof je nog in jezelf, o.a. door de reacties van anderen die zich ook zo voelen. Maar ik snap je frustratie helemaal. Sterkte!!

  • AAdriaan

   @Marjolein Graag zou ik in contact komen met je omdat ook ik zulke klachten ervaar en denk dat het in de stralingsfrequenties kan zitten waarbij bioresonantie de oplossing kan zijn. Kun je mij wellicht contacteren? Voorkeur is telefonisch 06 534 789 79

   BVD.

  • MMarjolein

   @Adriaan

   Wat vervelend dat jij ook deze klachten ervaart.
   Sorry, maar ik bel liever niet. Mailen kan evt. wel.

  • LLia

   @Nax
   Jouw verhaal komt overeen met mijn verhaal.
   Woensdag 18 maart ziek geworden.
   Koortsachtig, bloedkorsten verstopte neus, pijn schouderbladen, schorre stem,hoesten,slijm duizeligheid , kortademigheid, steken in de borst.
   Bloed slierten ophoesten.
   Hoge hartslag boven de 110 in rust, inspanning boven de 130 tot 150.
   Huisarts eruit gefilterd, omdat ik bij de vraag of ik nog de trap naar boven kon lopen.
   5x corona post geweest.
   Eerste beste gelegenheid via zorgpersoneel corona test, negatief,te laat na 6weken afgenomen
   Uiteindelijk juni pas bij de longarts geweest.
   Antistoffen test negatief,te laat afgenomen.
   CT scan met vloeistof , longen, daar vond men een matglas plek van longembolie.Deze wordt nu onder controle gehouden 30 december CT scan met vloeistof.
   Ergometrie test, longfunctie test.
   Pufjes alvesco.
   Cardioloog geen hartfalen.
   Via longarts ondanks negatieve testen, diagnose Corona gekregen, dit uit alle ervaringen die longarts heeft opgedaan tijdens de eerste corona golf in ziekenhuis.
   Nu via de longarts, verwijzing corona fysiotherapie revalidatie traject 2x per week tot half januari.
   Ik was een gezonde werkende vrouw van 60, ben een vrak, en nog steeds niet aan het werk in verpleeghuis waar ik activiteitenbegeleider ben.
   Bedrijfsarts en manager zijn tot heden begripvol, maar merk bij de nieuwe manager iets van duurt wel lang, maar tot heden nog door bedrijfsarts 100% arbeidsongeschikt.
   Anderhalve week geleden longontsteking gehad, ab kuur van 7 (negatief corona test)dagen, ben weer 2 stapjes terug, morgen na 2 weken weer revalidatie traject.
   De longarts vertelde mij dat ze nu geleerd hebben dat Coronathuis patiënten zoals ik, eigenlijk opgenomen hadden moeten worden met zuurstof en vernevelaar, deze patiënten zijn nu beter vanaf gekomen met minder longschade.
   Dat is achteraf, maar wel een erkenning.
   Niemand wist het ook, in begin.
   Voor iedereen sterkte in deze langslepende herstel van corona.

  • BBree

   @Nax

   Dit klinkt wel echt als paniekaanvallen en stress. Niet als corona. Ik ben zelf ook gezond en 35 en ik heb een paar jaar terug dezelfde symptomen als jij gehad. Ook op alles gecheckt van hart tot longen. Uiteindelijk bleek het toch echt om paniekaanvallen te gaan. Ook al had ik niet bewust angst en voelde ik me vooral veel benauwd en moe. Met een psycholoog ben ik er helemaal van afgekomen. Maar wel pas nadat ik erkende dat het idd om paniek ging.
   Als je corona zou hebben gehad dan zou je nu al lang van de klachten af moeten zijn. Zeker met een schone longfoto. Bezoek anders een psycholoog! Baat het niet dan schaadt het niet.

  • HHarmke

   @Bree

   Angst kan idd grote rol spelen..
   Ik ben bang voor mijn hart…heb fladderende hartkloppingen
   Ga elke week voor een gesprek bij mn huis arts….stress speelt een grote rol bij het hebben gehad van corona

  • Kkitty

   @Nax
   Heel erg dit, ik maakte in 2009 een soortgelijk iets mee na een ongeluk en periode van bewusteloosheid.IK kreeg geen lucht maar t zuurstofgehalte in mijn bloed was redelijk op peil,toch voelde het alsof ik stikte…later bleek dat ik een stembandverlamming had opgelopen waardoor de luchtweg veel nauwer was en de druk in de longen daardoor ook niet helemaal goed….Ik hyperventileerde niet maar daar wilden ze het graag op gooien..Er waren dagen dat ik door schade van het ongeluk helemaal niets meer kon maar nog werd er geen alarmbel gerinkeld,Ik heb netvliesbeschadigingen stembandverlamming allerlei processen in mijn lichaam liepen niet goed door de klap die ik op mijn hoofd heb gehad ….midden in de nacht wakker worden en niet meer in kunnen ademen bijvoorbeeld… en er ook nog heel lang epileptie aan over gehouden…en hartklachten niet normaal meer het lijkt ontzettend op coronaverhalen…Ik kreeg dit in INdia …..ook nog een b.d.e. en verlammingsverschijnselen gehad, piupillen vielen gewoon weg….hoesten hoge koorts..hmmmm,Ik heb ook geen vertrouwen meer in de medische wereld,Ze vonden ook nog antilichamen tegen lyme maar dat wordt alleen behandelt als het een nieuwe infectie is schandalig.Je wordt behandelt slecht behandelt op de eerste hulpvaak ambulances die me daar brachten) nee!~!!!!!ziekenhuizen zo moet het niet.

  • MMeh

   @Nax
   Klinkt als een paniek aanval. En idd dat je zoekt om een label. Hou eens op al die plek op te houden voor mensen die echt ziek zijn.

  • BBisschop

   @Nax beste Nax, ik schrik van je verhaal omdat ik sinds een week of 3 soortgelijke klachten heb. Kortademig, benauwd, hyperventileren en de bijkomende angst, gedesoriënteerd zijn geen concentratie.

   Zelf kom ik het tegen in een compleet andere hoek. Heb je al eens iets gelezen over EHS? (electro hyper sensitiviteit)

   Deze klachten worden daarbij namelijk ontzettend duidelijk benoemd. Vrij vreemd. Ik stuitte er pas gister avond op. Het idee is dan dus dat de straling van zendmasten zoals nu overal worden bijgeplaatst voor 5g de boosdoener zijn. Betreft zo’n 3% van de bevolking volgens de stichting EHS.

   Maandag zit ik bij ene Jasna Heesakkers in Weert, een natuurgeneeskundige die ook test op zaken als bioresonantie. Zij vertelde mij dat ze dit soort zaken ook kan testen, meten en oplossen.

   Ben zelf een jongeman van 30 jaar, heb geen koorts verschijnselen gehad. Wel in februari al. Toevallig werd toen ook voor het eerst 5g geactiveerd in Brabant, zoals ook in Noord Italië.

   Het klinkt mij ook vergezocht allemaal maar met deze klachten moet je wel overal voor open staan. Ik ben mezelf ten einde raad. Misschien komt er wel iets compleet anders uit hoor.

   0653478979 app me als je wilt dat ik de resultaten naar je terugkoppel.

   Groet,

  • GGea

   @Nax

   Jee, wat ga je door een helse tijd.
   Ik ben 59 en schrik gewoon van de reacties.
   Wel heb ik paniekstoornis (gehad).
   1 van de aanleiding bij jou (denk ik) is het Coronavirus, maar ook kan het zijn dta je een vreemde virus (bacterie ?) hebt opgelopen …..?
   Tegenwoordig worden we plat gegooid met anti biotica. Ik werk in de zorg en heb inmiddels al vele ouderen resistent zien worden… Zelf gebruik ik dit niet, rotgoedje.
   Ik gebruik oregano olie druppels. Google er maar eens op : medicinale werking van oregano olie. Werkt tegen bacterieen, virussen, spoelwormen, E-coli enz.
   Niet langdurig gebruiken, is nl erg sterk. Ik gebruik het eigenlijk meer in de winter, om de andere dag. Om een beschermende bubbel “om mij heen”te vormen (ik werk in de zorg). Ik doe 1 druppel in een dikke lepel stamppot of vla, dus bij een warme maaltijd. Werkt prima, maar pas een beetje op je maag.
   Verder kun je ademhaingsoefeningen doen, hielp mij tegen het hyperventileren. Ik denk dat je op dit moment erg met je lichaam, ademhaling enzo bezig bent, je gaat er veel op letten, zodat het een wat gespannen ademhaling wordt. Het gaat er om om korter in te ademen en er langer over te doen bij t uitademen. En niet hoog ademen, maar via de buik. leg je handen er op, als op een soort ballon.
   Bij mijn hyperventileren ging ik zweven, tintelingen enz, heeft allemaal invloed op je spijsvertering (maagklachten, diarree of verstopping, zuurbranden, misselijkheid), slecht slapen enz enz. Heb het allemaal gehad. Ik hield mij 1 ding voor ogen : je gaat aan hyperventileren niet dood. Dit was 20 jaar geleden ( ik gebruik nog steeds wat anti depresieva).
   Misschien een tip : – probeer je immuumsysteem op te krikken – geef je lichaam in dit proces de ruimte en tijd – probeer ademhalingsoefeningen uit, google er op, anders heb ik wel adressen. Hoe klein je de oefeningen ook uitvoert, ze zullen je helpen.
   Hoop dat je hier wat mee geholpen bent. heel, heel veel sterkte. Gr Gea

 • DDjessy

  Collega bleek corona te hebben werden we meteen getest op het werk zelf is daar mogelijk (getest zonder dat ik symptonen had). Dag ná de test keelpijn en hoofdpijn. Dag daarna hoesten als een gek, neus verkouden erbij, longen doen pijn en branden. Pijn op rug. 32 jaar. Ben ik te vroeg getest? Herkend iemand zich in de symptonen?

 • CCynthia

  Heb enorm last van mijn longen geen verhoging maar wel hoesten word aangegeven bij hoesten blijfthuis en laat je testen dus ik net de ggd gebeld voor een test word er aan de te tel gezegd dat mijn klachten niet acuraat genoeg zijn dus dat ze niet testen pas dan ook je reclame aan over het virus

  • Ggert-jan

   @Cynthia
   gek ik moest mij na overleg met mijn werkgever ongeveer zelfde klacht wel laten testen gisteren wacht nu op uitslag

  • HHarry

   @Cynthia

   Zorg dat je hem online aanvraagt via je digid kan ook gewoon de vragen invullen

 • MMargaretha

  Is het hooikoorts of toch corona ?
  Tranende ogen ,hoesten ,door het hoesten is het vanochtend tussen mijn linkerschouderblad geschoten heel pijnlijk ,niezen heel erg sinds vannacht en overal pijn .
  Gisteren voor de derde keer getest voor corona dus wacht nog op de uitslag .
  de eerste 2 testen waren vorige keer negatief was acute bronchitus zei mijn longarts.
  Ben nog nooit in de zomer ziek geweest .
  Gebruik wel de puffer van de longarts ventilin en budesonide maar ga dan nog harder hoesten .
  Gember geprobeerd thee van gemaakt maar niks helpt op dit moment .
  zijn er nog meer mensen met dit probleem ?

  • HHarry

   @Margaretha

   Laat ff uitslag weten aub

 • MMargaretha

  Is het hooikoorts of toch corona ?
  Tranende ogen ,hoesten ,door het hoesten is het vanochtend tussen mijn linkerschouderblad geschoten heel pijnlijk ,niezen heel erg sinds vannacht en overal pijn .
  Gisteren voor de derde keer getest voor corona dus wacht nog op de uitslag .
  de eerste 2 testen waren vorige keer negatief was acute bronchitus zei mijn longarts.
  Ben nog nooit in de zomer ziek geweest .
  Gebruik wel de puffer van de longarts ventilin en budesonide maar ga dan nog harder hoesten .
  Gember geprobeerd thee van gemaakt maar niks helpt op dit moment .
  zijn er nog meer mensen met dit probleem ?

 • NNaomi

  Hallo, ik heb hooikoorts, maar veel mensen denken dat ik corona heb. Dit tabel met percentages werkt ook niet echt. Wat moet ik doen?

  • TT

   @Naomi
   Ik heb precies het zelfde, heb mezelf laten testen..waaronder ik positief ben getest, alleen neusverkouden ben van hooikoort!

 • VVANOVERSCHELDE

  Dus het plaatje is zo uitgebreid dat het altijd covid kan zijn
  Dus zoals ik van in het begin denk , van dag 1
  Hoax , de grootste zever ooit , een plan om iedereen gek te maken en te laten kruipen als een hersenloos pantoffeldier met een belachelijk vies vuil masker op zijn muil
  Een mensonterende muilkorf
  En de ganse bevolking verarmen en psychologisch kapot maken
  Niemand kent dan ook niemand die dat ding heeft en sterft
  Ook geen enkele wereldleider zal er ooit aan sterven
  Nobody

  • AAnja

   @VANOVERSCHELDE

   Jij durft om dit gezever op dit forum te plaatsen. Schaam je om alle overledenen en nog steeds zieke mensen een hoax te noemen. Spui je onzin gauw ergens anders.

 • AAnoniem

  Beste mensen op dit forum.

  Ik ben benieuwd of jullie zich in mij herkennen. Zondag op maandag nacht werd ik wakker met keelpijn. Dat werdt alleen maar erger. Dus s avonds de GGD gebeld en kan morgen (donderdag) testen.
  Nu ben ik 2 dagen verder en ben enorm uitgeput. Even naar beneden naar de wc en dan weer naar boven lopen is al te veel. Veel hoesten en tijdens hoestbuien benauwd en soms pijn op de borst. Ook heb ik pijn boven in mijn rug. Erg misselijk als ik inspanning lever en algeheel zwak.
  Ik ben benieuwd of iemand zich hierin herkent.
  Hartelijke groet Benjamin

  • AAlbert Kok

   Bij pijn op de borst kun je misschien beter even de huisarts bellen om het te overleggen.

  • CCynthia

   @Anoniem

   Die benauwdheid en pijn in de rug herken ik ik heb voor de zekerheid bloed laten prikken en volgend week een longtest mijn huisarts denkt dat mijn klachten huistofmijt zijn niet gelijk in de stress schieten

  • MMio

   @Anoniem / Benjamin
   Heb je de uitslag van de test al gehad?

 • EEllen

  Hoi allemaal (liefst ook reacties van de oud gedienden),

  Ik heb het idee dat het helemaal niet zo goed met mij gaat. Of is het psychisch? Dit vind ik heel moeilijk te beoordelen. Ik slaap nog steeds erg slecht en denk dat ik inwendige klachten heb/nasleep van Corona en dat het virus nog in me zit en soms verspreid. Zou dit kunnen? Maak me daar echt zo ongerust over. Verder heb ik uitwendig niet echt meer klachten, behalve brandend schouderblad en veel slikken, soms hese stem/rouwe keel. Het liefst had ik wel gehad, want zijn makkelijker ‘te dragen’. Ook ben ik bij vlagen echr nerveus. En zou het volgens jullie nog zin hebben om quercetine te gaan slikken samen met zink? Wet gewoon niet wat ik d’r van moet denken eerlijk gezegd. Soms voelt het alsof ik nier eens meer kan gaan skiën in nieuwe jaar/ dat ik dit niet haal. Is een vrij extreme gedachte, maar weet het gewoon niet. Mss maak ik mezelf hartstikke gek met gedachtes. En dan dat bericht van Niek: hartstikke fijn, maar hier lig ik ook van wakker, omdat ik me nog niet top voel. M’n vriend voelt zich weer helemaal de oude ook. Ik hoor het graag

  • EEllen 2

   @Ellen
   Het is niet zo gek dat jij je zorgen maakt het is een lange weg met ups en downs. Heb je een fijne huisarts of een praktijkondersteuner? Misschien dat zij kunnen ondersteunen voor je klachten. Zij zijn daarvoor. Het helpt mij om te sparren de huisarts en de praktijkondersteuner en ik mediteer me suf als ik onrustig ben. (lig er al 7 mnd af, ik werk nog steeds niet).

   Kijk naar wat je wel weer kunt. En bekijk het van dag tot dag.
   Niemand kan zeggen wat je volgend jaar kunt.
   Hoop dat je er iets aan hebt. Heel veel sterkte.

  • CCarlo

   @Ellen
   Hoi Ellen,
   Ook ik dacht er eerder van af te zijn.. toch is het niet zo. Mijn enige klachten na 7m zijn nog dag en nacht ‘verstopte’ prop/neus, precies of het zit achter het zacht gehemelte, veel slijmen vanuit neus en die ik ook kan omhoog halen (zomaar) iedere minuut vd dag uit de keel. Die smaakten 1w terug enorm ZOET terwijl ik geen suikers eet. Gevoel v dichtgeknepen keel, rekkerig slijm, opgezette halsklieren. Hartslag steeds gemiddeld 90 à 95/dag. Ik herken het aangejaagde gevoel dat je beschrijft want bij mij gt dit niet over. Ct scan hals en sinussen waren oké. Neyssprays en neusdouches helpen NIET! Al 7m Testen negatief en geen antistoffen. Ziek geweest eind februari met ‘griep’
   Ik ben ook v mening dat het maandenlang inwendig huishoudt in het epitheel weefsel vh lichaam (zonder uiteraard ng besmettelijk te zijn na al die maanden) het schuilt in weefsel…zou wel 1jr knn duren, zucht…

  • EEllen

   @Carlo
   Ja die dichte neus en prop in keel heb ik ook, net als pijnlijk schouderblad.
   Wat irritant die verhoogde hartslag. De klachten die je omschrijft zijn mee te leven.
   Ik heb vooral dat ik angstig ben en nadenk over of de keuzes die ik heb gemaakt wel de juiste zijn rondom aanpak covid. Dat is heel vermoeiend. Verder slaap ik gruwelijk slecht ivm angst en piekeren. Ook af n toe nog het idee dat er te weinig zuurstof is in bepaalde ruimtes.
   Neem jij nog extra supplementen? Denk dat ik nog extra zink ga bijslikken samen met quercetine. Kwam pas heel laat d’r achter dat dit geadviseerd wordt. Mijn huisarts weet niks en heeft dit niet geadviseerd. Het lastige is dat ik niet weet of ik me inbeeld dat ik weinig zuurstof heb of dat dit komt door m’n hyperventalie en verkeerd ademhalen.

   @Ellen2
   Dank voor bericht. Heb geen goede Ha en praktijkondersteuner geen klik mee. Ik werk al wel weer een tijdje en ben eigenlijk heel sportief.
   Dar is her verwarrende d’r van

  • CCarlo

   @Ellen
   De constante slijmen zijn hatelijk!! Ze blijven klevend bendeleden/hangen achter de neus/keelholte en ik krijg ze met NIETS los. Als er ietsje los komt zit het er telkens weer opnieuw…Ik ben nu gestart met iets voor de weerstand: imunnix. Verder vitD omdat ik er ook tekort had. Zink heb ik nog niet geprobeerd… mss moet ik dit ook es doen!
   Arts zegt dat ik gewoon neurotisch ben, longscan was ook oké. Ik leef met je mee, je bent niet de enige en vraag mij ook af of we nog moeten geduld hbb tot we aan 1jr zitten??!!

  • CCarlo

   @Ellen
   Nota bene: op bol.com heb ik een zuurstofmeter/hartslagmeter gekocht. Kleine bakje vr rond de vinger (29euro), het meet dus je hartslag en saturatie. Dit laatste, zuurstof staat steeds aan 99% à 100% wat goed is. Hartslag is wat anders met 95/min
   Bètablokkers wenst de huisarts niet voor te schrijven daar ik te jong ben. Geen idee of ik nog een cardioloog opzoek. Af en toe hoor ik v ergens soms een luchtbel klakken…
   Probeer ‘s avonds naar yogamuziek te luisteren met oortjes in bed, gedachten op nul. Dat hielp mij om in te slapen. Ik kom ook nog geregeld 4-5x wakker /nacht maar slaap dan weer in.
   Positief denken, we overleven het maar gaan moeten geduld hbb.

  • EEllen 2

   @Carlo
   Ik herken de hoge hartslag. Ik heb van de huisarts wel bètablokkers gekregen ( ben 41) maar Die helpen maar kort en soms helemaal niet. Ik ben wel gezien door de cardioloog en alles was goed met mijn longen en hart. Ook onder druk (fietsen met masker) en bloedonderzoek.
   Als ik voel dat de hartslag stijgt probeer ik ook rustig te blijven door ademhalingsoefeningen of meditatie. En denk dan dat ik goed nagekeken ben en mijn hart dit aan kan. Bij iedereen is het natuurlijk anders.

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen, hier een ”oud gediende”.Ik denk dat het nerveus zijn en slecht slapen naweeën zijn van deze hele lange rottijd. Ik ben zelf ook veel eerder nerveus van kleine dingen en slaap af en toe ook opeens dagen weer slecht. Zelf heb ik ook nog wel fysieke naweeën, gauw moe en soms toch weer benauwd gevoel op mijn borst. Gelukkig gaat dat toch in stijgende lijn steeds beter maar echt over is het zeker nog niet. Soms denk ik ook wel eens dat bij ons vrouwen dit hele gedoe ook weer z’n neerslag heeft op onze hormonen, en dat die ook weer uit balans zijn geraakt door deze lange periode van ziek zijn. En daar kan je ook weer behoorlijk nerveus van worden en slecht van gaan slapen. Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik weet dat periodes van ziek zijn de hormoonhuishouding flink kunnen triggeren. Ik denk zelf dat het enige wat helpt is om veel rust te nemen, toch voldoende te doen en te bewegen en het vooral de tijd te geven en het vertrouwen aan je lichaam te geven. Je hele systeem en dus ook je zenuwstelsel heeft een enorme optater gekregen en heeft tijd nodig om weer tot rust te komen, zoals de zee weer langzaam rustig wordt na een storm. En dat kan best lang duren. En ja al die dingen die je vast ook wel weet, mediteren, met je voeten in de aarde of in het water lopen, naar rustgevende mooie muziek luisteren en misschien acupunctuur of een andere behandeling die je helpt te ontspannen. Nou ja ik denk dus vooral jezelf niet op je kop geven en het gek vinden dat het zolang duurt, dat geeft alleen maar meer stress. Je komt hier zeker weer uit! Ik hoop dat je toch kunt gaan skiën, maar zo niet dan zeker wel weer het jaar daarna!
   Veel liefs van Gaby

  • EEllen

   @Gaby
   Dank je wel Gaby. Ik ben 43 jaar en deels zou je gelijk kunnen hebben. M’n vriend zegt dat ik te weinig vertrouwen heb in m’n lichaam. Ik wil me heel graag gerust laten stellen hoor (en super lief je reactie) maar soms voelt het alsof ik het niet overleef.. heb jij de zink en quercitine kuur gevolgd? Ik niet en baal d’r vreselijk van en neem mezelf dit nu kwalijk, want mss had me dit ook kunnen genezen?

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen ,nee ik heb geen zink en quercitine kuur gevolgd. Ik neem al mineralen en multivitamine waar allebei zink in zit, dus dat leek me een beetje dubbel op.
   Ik sliep vannacht ook weer heel slecht met diarree…hoor het de hele nacht lawaai maken in mijn buik. Dit komt en gaat, ik heb het gevoel dat dit ook door de naweeën van het virus komt. Het kan ook opeens weer een week normaal zijn qua ontlasting, maar dat slechte slapen is de laatste maand weer meer en niet omdat ik gestressed ben, maar gewoon ja zeg het maar ik weet het ook niet. Maar ik blijf toch vertrouwen houden omdat ik bijvoorbeeld bij mijn luchtwegen echt vooruitgang voel en ik kan ook verder fietsen enzo. Maar ja het is een bizar lange weg en ook lastig om uit te leggen aan mensen in je omgeving. Ik zou me niet te veel fixeren op die zink quercitine kuur, ik ken genoeg mensen die hier uit zijn gekomen zonder zo’n kuur. Houd moed en lieve groetjes! Gaby

  • HHenry

   @Ellen klinkt als een resterende postnasale druip. En dat is iets waar veel mensen dagelijks mee leven, ik zelf ook al jaren. Voor de rest klinkt het als angst, het heeft een grote induk op je gemaakt, en dat heeft tijd nodig om te verwerken. Praat erover met een POHGGZ, op verwijzing van de huisarts

  • HHarmke

   @Ellen

   Och Ellen…en anderen…wat herkenbaar is dit! Ellen…je mag me mailen als je wilt…laat het weten…krijg je mn nummer

  • HHarmke

   @Gaby

   Toch schrik ik ervan….dat het zn nasleep heeft…herken je in jullie…ook geeft het opluchting…ik verbeeld het me niet!

  • SSonja

   @Harmke,
   Hallo Harmke,
   Zelfde bij mij: onrust, kleine paniekaanvallen zomaar,Angstig om weer besmet te raken.Onrustig slapen nare dromen.
   Ik zie dit als een reactie(verwerking) op wat er de afgelopen 18 weken is gebeurd..
   Groetjes Sonja

  • HHarmke

   @Sonja

   Ik precies het zelfde! Sterkte meis…we staan er niet alleen in…goddank

  • SSonja

   @Harmke
   Gelukkig ben ik een eigenzinnig en een tikje eigenwijs persoon 🙂
   Ik zal en moet hier doorheen komen!
   Jij ook Harmke

  • HHarmke

   @Sonja

   Tuurlijk maar ik ben 59…zie er jonger uit….voel me jonger…ben sportief en stoer maar sinds de corona voel ik me echt oud…

  • SSonja

   @Harmke
   Ik voel me zeker ouder geworden als ik in de spiegel kijk ..het heeft echt zijn sporen achtergelaten deze lange maanden.
   Zat net te denken wat als de (rest)klachten blijven wordt het dan op je leeftijd afgeschoven!
   Dus de komende 35 jaar ofzo:(

  • SSonja

   @Harmke
   Ik voel me zeker ouder geworden als ik in de spiegel kijk ..het heeft echt zijn sporen achtergelaten deze lange maanden.
   Zat net te denken wat als de (rest)klachten blijven wordt het dan op je leeftijd afgeschoven!
   Dus de komende 35 jaar ofzo:(

  • JJef

   @Harmke

   Wat herken ik een hoop van al die ellende ik heb een verschrikkelijke benouwde tijd achter de rug veel strijd in de nachtelijke uren vele pijnen in longen hoofd en rug nek heupen nu nog steeds kortademigheid benauwd maar wel cor vrij je lichaam moet lang herstellen nooit verwacht dat deze ziekte zoveel pijn en ellende bracht met een lange nasleep zeker wat ook de nachten brengt maar goed we kunnen ’t navertellen ondanks 8 kg minder gewicht veel sterkte gr jeff

  • HHarmke

   @Jef

   Jij ook sterkte Jef!! Herkenbaar wat je schrijft!

  • KKees

   @Ellen

   Ik plaats zo nu en af en toe wat, ziek geworden in Maart.

   Ik begrijp dat je in een vervelende situatie zit, maar zoals je het omschrijft zijn je naarste klachten weg. Ik ben ongeveer 6.5 maanden ziek blijf moeite houden met ademen, extreme vermoeidheid, hoofdpijnen, etc etc.

   De klachten die jij schetst zijn uiterst vervelend, maar jij praat over skieen volgend jaar..ik probeer op dit moment langer dan 15 minuten te kunnen lopen. Alles in perspectief. Ik lees trouwens op reddit (pagina covid19positive en covidlonghaulers) waar veel studies en ontwikkelingen voorbij komen op dit gebied. Veel van hen zitten al op 7-8 maanden ziekte zonder vooruitzicht op beterschap. In veel landen erkennen ze Long Covid en wordt er onderzoek gedaan, inmiddels is de WHO ook wakker geworden. In Nederland is het helaas taboe en krijgen protestpartijen en complotdenkers de aandacht. Helaas zie je ook op deze website steeds meer hersenloos gespuis voorbij komen die hun mening blijkbaar gehoord willen worden. Vervelend maar we zullen ermee moeten dealen.

   Sterkte.

  • SSonja

   @Kees,
   Ik sluit me erbij wat je zegt; je moet ermee dealen.
   Net als jij ben ik bezig om weer 15 minuten te lopen.Ik hou alles verder bij mezelf en ga mensen zeker niet proberen te overtuigen van mijn ellende. Het is er klaar!!
   Ben blij dat ik er nog ben ondanks dat het slechts om ‘milde coronaklachten’ gaat.
   Vandaag kreeg ik nog de opmerking waarom ga je zelf niet naar de winkel?!
   Tja we zijn er nog lang niet en dan bedoel ik niet de langdurige klachten waar we elke dag in meer of mindere mate mee te maken hebben..maar de domweg arrogante mensen die het nog steeds een griepje noemen.
   Oja mijn verhaal staat hier ook ergens..
   Sterkte mensen

  • HHarmke

   @Ellen

   Herkenbaar meiske…weetje…we hebben het gewoon zwaar gehad vanaf maart/ april….het doet wat met je en als er dan stress bij komt…kun je er moeilijker tegen. Heel herkenbaar!! Sterkte meis

  • SSonja

   @Ellen,
   Reactie gegeven op je vragen 16 september.zet het hier nog een keer neer makkelijker mocht je het gemist hebben.

   Ellen,
   Hoi Ellen,
   Ik slik zeker nog Quercetine + Zink ook vit.C D probiotica Curcumine en Scutelaria..
   Nu nog de biologische kuur voor blaasontsteking nr.3!
   Op zich gaat het stukken beter met me lig niet meer op bed wel tussendoor op de bank uitrusten.
   Nog steeds last tussen me schouderbladen brandende longen bovenarmen en de tinteling af en toe in me vingers.hier en daar een kuchje keelschrapen. Maar niet meer te vergelijken hoe het eerst was.
   Wel merk ik dat deze 18 weken geestelijk zeker aan het doorwerken is nu.
   Slaap onrustig veel nare dromen.
   Kleine paniekaanvallen uit het niets!
   Durf ook nog niet naar buiten ben ook nog niet sterk genoeg maar de angst om weer besmet te worden geeft me veel angst!!
   Hou vol Ellen het komt goed
   Groetjes,
   Sonja

   17 september 2020

    reageren

    

   SSonja

   @Ellen nog vergeten..
   Thee voor de luchtwegen en voor de blaas & nieren.
   Arnicaolie voor de spieren.
   Homeopatische hoestdrank gebruikt ik al vanaf het begin.nu nog 1x per dag.
   Veel -slow-juicer -fruit en groente drankjes.
   Met INFLUDO ga ik straks ook beginnen was heel lang niet verkrijgbaar.eindelijk weer leverbaar meteen 2 flesjes besteld!

   beste medicijn: probeer toch te genieten van het leven hoe klein de dingen ook zijn
   Groetjes Sonja

   17 september 2020

 • Ddensie

  wat heb ik toch soms na mijn eten een gevoel van overdaad beetje benauwd ook gaat dan langzaam weg de ene dag keelpijn andere dag niks derde dag terug een rauw gevoel het lijkt wel of er iemand op mijn slokdarm nijpt isdat corona virus? heb mij no nie laten testen zoon zegt je stelt je alles voor omdat je bang bent is dat zo?

 • Wwilleke

  Op 22 augustus positief getest . koorts verkouden maar vooral brandende ogen . inmiddels gaat het weer ,Heb alleen nog steeds last van brandende ogen , Zijn er meer mensen die ook hier last van hebben.

  • Aantonio

   @willeke

   Hier ook onder andere brandende ogen gehad. Was geen pretje. Nu betere kant op.

 • JJolokia

  Mijn ervaring die *eventueel* COVID-19 gerelateerd zou kunnen zijn, al ben ik daar niet helemaal zeker van, was dat ik wakker werd met zeer hevige pijn in de borst bij het ademen. Geen koorts, geen loopneus of hoofdpijn. Van hardnekkige hoest was evenmin sprake. Misschien heel af en toe een klein kuchje. Hooguit. Maar bij elke adementeug voelde het alsof er tienduizend piepkleine gloeiendhete scherven gesmolten glas diep in mijn longen werden gegoten. Daardoor kon ik niet normaal ademen en kreeg onvoldoende zuurstof binnen. Dat onvoldoende lucht krijgen was nogal een beangstigende ervaring. Gelukkig wist ik het hoofd koel te houden en raakte niet in paniek, al scheelde dat niet zo heel veel.
  Men zou geneigd zijn te denken dat iemand zich wel over fysieke pijn heen kan zetten voor een essentiele, vitale lichaamsfunktie als ademhalen, maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Ik kon letterlijk niet normaal ademen. Het was onmogelijk. Eerder vergelijkbaar met hikken : Alleen hele kleine, korte en snelle ademteugjes, steeds net niet genoeg zuurstof binnen krijgen. Door die stekende pijn was slapen was onmogelijk. Alleen rechtop overeind zittend, op de linkerzijde was de pijn iets minder intens. Ik heb toen een “pyramide” van hoofdkussens en dekbedden had gebouwd, en een aantal nachten rechtop zittend geslapen. Na een dag of 4 of 5 was het weer helemaal voorbij, en voelde ik me weer prima.

  Of dit COVID was weet ik zoals gezegd niet zeker, omdat ik nooit ben getest, maar ik heb ook geen andere verklaring voor de continue pijnscheuten bij het ademen. Dit was de eerste en enige keer dat ik zoiets heb meegemaakt. Hopelijk ook de laatste keer.

  Het was een beetje te vergelijken te vergelijken met de hik hebben, alleen maar hele kleine beetjes lucht

  • DDiana

   @Jolokia
   Ik denk wel dat je het gehad hebt, mijn gezin 6 personen, hebben dat ook gehad, het is een typisch corona verschijnsel. Als je op dat moment je saturatie had kunnen meten was ie waarschijnlijk echt te laag geweest.

 • PPascal

  Weten jullie ook wat de bijeffecten kunnen zijn van besmetting in jongeren die er verder niet ziek van worden (zoals in het artikel beschreven). Kan het virus alsnog schade aanrichten wat niet meteen gemerkt wordt; aan ersenen, lingen, hart, nieren etc) ? Die informatie wordt node gemist.

  • SSept

   @Pascal

   Misschien je vraag ook stellen op het coronalongplein van het longfonds? Daar krijg/lees je antwoorden van professionals.

   In de Volkskrant van vrijdag 11 september staat nog een artikel over soms hartschade bij topsporters na corona, ook bij geen/weinig klachten.

  • SSept

   @Pascal

   Dat Volkskrantartikel over hartschade bij topatleten staat in de zaterdagkrant van 12 september.

 • Ggezond

  Wil er nog wat aan toevoegen en dat is dat medicijnen die je eventueel slikt in geen enkel geval bijdragen aan een goede gezondheid maar in de meeste gevallen je alleen maar ongezonder maken.
  Cholesterolverlagers,nog altijd zijn veel mensen in de ban van dit uiterst ”gevaarlijke”goedje.
  Laat je niet gek maken,als je lichaam gezond is en voldoende voeding krijgt heb je die troep helemaal niet nodig.
  Door de plee ermee zou ik zeggen maar dat is ook weer geen goed idee.
  Breng het maar terug naar waar het vandaan komt.
  Naar die gifbelt die ze apotheek noemen.

  • FForte

   @gezond
   Dit is duidelijk een reactie van iemand die er niet voor heeft doorgelerd en niet weet waar hij/zij over praat. Ongetwijfeld ook fan van alternatieve artsen en homeopathie. Dat moet je allemaal zelf weten, maar praat niet andere mensen deze onzin aan. En helaas, ook mensen die heel gezond leven kunnen (ernstig) ziek worden. En dan zijn er gelukkig artsen met verstand van zaken die je kunnen helpen en apotheken die je de juiste medicijnen kunnen verstrekken.

 • GGezond

  Zorg voor een gezond en sterk lijf dan heb je nergens last van.
  Veel mensen zijn ongezond door pure dommigheid.
  Ongezond voedsel,roken,alcohol,te weinig beweging,stress enz enz.
  Eet gezond voedsel en als je het kan betalen neem goede supplementen.
  Wat ik erg kan aanbevelen is COLOSTRUM!!
  Het brengt je immuunsysteem binnen no time weer op volle sterkte.
  ZORG voor jezelf en besherm jezelf.
  En dat doe je niet door 30 keer per dag je handen te ontsmetten.
  Dat is de grootste onzin!

  • HHarmke

   @Gezond

   Euh ietsje kort door de bocht?

  • EEllen 2

   @Gezond
   Erg kort idd! Spuig deze wijsheden ergens anders!

  • DDiana

   @Gezond
   Nou jo, ik denk dat je zelf een beetje dom bent, door te denken dat het jou voorbij gaat omdat je gezond eet enzo. En handen wassen is juist heel belangrijk, voor elk virus.

 • JJulia

  Heeft er iemand allergieën of voedselintoleranties opgebouwd sinds het corona virus?
  Bij mij begon het regelmatige “aanvallen” van benauwdheid na het eten. Aanvankelijk dacht ik dat mijn lichaam het misschien moeilijk had met de vertering omdat ik zo verzwakt was. Gaandeweg kreeg ik ook andere reacties zoals opvliegers, duizeligheid, slikproblemen, jeuk op de buik , een druk op het hoofd, een opgezette keel enzovoorts en dacht ik aan allergieën. Nadat ik bepaalde voedingsmiddelen ben gaan mijden gaat het een stuk beter en bleken het inderdaad allergische reacties te zijn geweest. Wie heeft deze ervaring ook?

  • Ggezond

   @Julia allergieen komt door slechte darmen.

  • KKathe

   @Julia
   Ik weet niet hoe oud je bent maar klinkt als mijn klachten tijdens overgang.

 • SSonja

  Beste allemaal,
  Ik was optimistisch om dat het eindelijk beter leek te gaan.
  Maar gisteren echt ziek wakker geworden zweten bibberen op me benen.lichte hoofpijn geen eetlust misselijk uitgeteld dus.daar gaan we weer dacht ik.
  Had al een tijdje buikpijn urine is verleden week op kweek gezet maar niks meer gehoord tot ik vanmiddag naar de huisarts belde.uitslag was net binnen zware blaasontsteking moet ik nu weer een anti-bioticakuur nemen voor de derde keer deze 18 weken van die kuren zo naar van geweest.
  Houd het dan nooit op ben het zo zat!

  • HHarmke

   @Sonja
   Och jeetje Sonja….ik snap dat je het zat bent…is niet mis!

  • SSonja

   @Harmke,
   Hallo Harmke,
   We komen er wel weer doorheen maar ben niet vooruit te slepen nu weiger op me bed te liggen dan maar bankhangen en af en toe even de tuin in voor de nodige vitamine D.
   Hoe is het met jou nu voel je je al wat rustiger?
   Groetjes Sonja

  • HHarmke

   @Sonja
   Hoi meis…moet je doen..
   Effe naar buiten maar wel blijven voelen wat je aankan. Met mij gaat het iets beter..de gesprekken metmijn huisarts zijn fijn…verder beweeg ik dagelijks meer en ben me bewust waar de stress en angst etc wegkomen. Denk nog steeds dat het lichte corona terug val is. Groetjes

  • EEllen

   @Harmke en @Sonja
   Bah Sonja vervelend dat je weer een terugval hebt. Het klinkt ook langdurig, die Corona nasleep. Het klinkt alsof je toch wel stappen zet! Volhouden Sonja. Slik jij nog voedingssupplementen trouwens, Sonja? En welke zijn dit? Soms ook zink en quercetine?

   @harmke
   Is je angst nu weg? Wel echt fijn dat je huisarts je daar zo goed bij helpt, om te snappen waar de stress en angst vandaan komen.

  • SSonja

   @Ellen,
   Hoi Ellen,
   Ik slik zeker nog Quercetine + Zink ook vit.C D probiotica Curcumine en Scutelaria..
   Nu nog de biologische kuur voor blaasontsteking nr.3!
   Op zich gaat het stukken beter met me lig niet meer op bed wel tussendoor op de bank uitrusten.
   Nog steeds last tussen me schouderbladen brandende longen bovenarmen en de tinteling af en toe in me vingers.hier en daar een kuchje keelschrapen. Maar niet meer te vergelijken hoe het eerst was.
   Wel merk ik dat deze 18 weken geestelijk zeker aan het doorwerken is nu.
   Slaap onrustig veel nare dromen.
   Kleine paniekaanvallen uit het niets!
   Durf ook nog niet naar buiten ben ook nog niet sterk genoeg maar de angst om weer besmet te worden geeft me veel angst!!
   Hou vol Ellen het komt goed
   Groetjes,
   Sonja

  • SSonja

   @Ellen nog vergeten..
   Thee voor de luchtwegen en voor de blaas & nieren.
   Arnicaolie voor de spieren.
   Homeopatische hoestdrank gebruikt ik al vanaf het begin.nu nog 1x per dag.
   Veel -slow-juicer -fruit en groente drankjes.
   Met INFLUDO ga ik straks ook beginnen was heel lang niet verkrijgbaar.eindelijk weer leverbaar meteen 2 flesjes besteld!

   beste medicijn: probeer toch te genieten van het leven hoe klein de dingen ook zijn 🙂
   Groetjes Sonja

  • SSonja

   @Harmke
   Hallo Harmke,
   Dacht ik ook al een lichte terugval.Echt schrikken voor je als het al een tijdje zo goed gaat!
   Hopelijk kom je er sneller doorheen nu je ook je wekelijkse gesprekken met de huisarts hebt.
   Groetjes Sonja

  • KKarin

   @Sonja

   Net hoe jij het ook beschrijft, ik was vanochtend ook zo wakker geworden met een bibberend gevoel geen eetlust beetje warm aanvoelen, hoofdpijn ,branderig gevoel in neus en keel. Even afwachten en anders maar morgen bellen om een corona test aan te gaan, dan weet in in ieder geval waar ik aan toe ben

  • SSonja

   @Karin
   Ik hoop het echt niet voor je,wél onmiddelijk test aanvragen!
   Mijn verhaal staat bij 13 juli mocht je het willen lezen.

   Sterkte toegewenst
   Groet Sonja

  • AAnne I

   @Sonja,

   Bij mij ging het ook best goed. Maar ik had allang last eigenlijk vanaf mei al van een irritante geur aan de ochtendurine. Verder geen normale blaasontstekingsklachten. Dus niet de link met blaasontsteking gelegd, eerder dacht ik aan nasleep van het virus.
   Ik ben niet zo van de medicijnen en zeker niet antibiotica omdat ik daar in het verleden hele nare reacties op heb gekregen.
   Mijn man had me eindelijk zover om mijn urine te laten testen, hij was namelijk bang voor diabetes. Dat bleek het gelukkig niet te zijn maar dus wel een blaasontsteking. Daar heb ik 2 weken geleden een 1 zakje voor gekregen wat je voor het slapen gaan moet nemen en dan het plassen zolang mogelijk uitstellen. (kan het middel nog wel opzoeken).
   Ging een paar dagen goed, maar ging na een week toch weer mis, weer vieze geur.
   Deze week urine naar een andere arts gebracht en die schreef Amoxicilline 500 mg voor. Dat is een breed werkend antibioticum, ook voor longontsteking, ziekte van Lyme, maagzweer enz.
   Urine wordt nu in het lab onderzocht en ik moet as donderdag voor de uitslag bellen.
   U nu komt het: het werkt bij mij ook voor de andere klachten, geen gekriebel en steken meer in de longen en hartkloppingen. ’s Nachts er niet meer uit om te plassen en ik slaap als een roosje en wordt al 3 dagen heerlijk uitgerust en gezond wakker.
   Donderdag hadden we onze kleinkinderen van van 7 tot 7 en ik was niet zoals eerder totaal afgepeigerd. Ik ben bijna 63.

  • SSonja

   @Anne I.
   Eerst dacht ik nog het vrouwenprobleem komt weer op gang 🙂 maar nee dus. AB zakje ken ik werkt kort. Amoxcillline werkt niet bij deze bacterie maar wel super dat je van die rotklachten af bent hopelijk blijft dat zo. Rot kriebel pijn tussen schouderbladen bovenarmen, prikkelvingers kom ik maar niet van af en het bekaf zijn kinderen willen ook aandacht ook al zijn ze al wat ouder. Hou het in gedachte die AB die jij gebruikt hebt.

   We gaan beter worden allemaal!

  • JJon

   @Anne I zou je meer kunnen vertellen over de long en hartsteken? Ik ervaar deze namelijk ook sinds anderhalve week. Ik had vorige week een avond waarbij ik erg de rillingen kreeg vlak voor het slapen en me echt rot voelde, maar dit was de volgende dag meteen weg. De steken zijn iets minder geworden, maar deze waren vorige week heftiger. Straalden de steken ook uit naar andere delen?

 • NNiek

  Update van Niek hier. We zijn nu ruim 6 maanden na besmetting en maken het erg goed. We hebben geen echt grote terugvallen meer gehad en zijn duidelijk op de weg naar totaal herstel. Wel hebben we nog wel eens kleine episodes waarin we weer dezelfde maar zeer milde klachten kregen die dan na enkele dagen weer wegtrekken. Deze microterugvalletjes gingen ook steevast gepaard met een merkbare toename van getintel in de handen en voeten. Mijn eigen ideeën hierover zijn nog steeds onveranderd: Wanneer het immuunsysteem (T-cellen) reageert produceert het stoffen die ook de zenuwuiteinden kunnen irriteren. En dat voel je. In wezen is het een positief teken. Je voelt een immuunrespons en dat betekent dat je afweersysteem heeft geleerd dit virus aan te pakken. Het is iets dat mettertijd wel minder zou moeten worden. Op basis van al onze symptomen die we in de nasleep hebben gehad, vermoed ik dat hier sprake is van PVS (post viraal syndroom) met een milde versie van GBS. Beiden komen voor als de nasleep van een ernstige virale infectie en zouden na verloop van tijd (we hebben het hier echt over maanden tot een meer als een jaar) bij de meeste mensen over moeten gaan. Op dit moment ervaren we deze verschijnselen als nauwelijks merkbaar en is er heel goed mee te leven. Het zijn slechts momenten waarop je merkt dat je tenen iets meer gevoelloos aanvoelen en/of tintelen dan normaal. Verder ben ik volop bezig met de opbouw van mijn conditie wat nu echt merkbaar beter wordt en ben weer volledig aan de slag.

  Ik hoop dat het ook een beetje de goede kant op gaat met de rest hier op het forum? Wij gaan hier absoluut doorheen komen zonder al teveel problemen. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.

  Groet, Niek

  • EEllen

   @Niek
   Wat fijn te lezen zeg. Zeker omdat jullie toch ook echt een enorme waslijst aan symptomen hadden. Ik voel me nog erg wisselend en zeker niet volledig mezelf. Zeker niet ‘erg goed’ zoals jij dat omschrijft. Ik ben erg zoekende waneer ik me weer goed genoeg voel zodat ik kan concluderen dat ik volledig herstelt ben.! M’n vriend zegt weer volledig de oude te zijn en dat is natuurlijk super fijn. Heb vaak nog een brandend schouderblad, gezwollen klieren in m’n keel, slecht slapen en veel piekeren over wanneer ik me weer volledig de oude voel. Daarnaast voel ik sinds een tijdje een tinteling in m’n bovenarmen en handen (Heb dit nooit in m’n tenen gehad). Dit getintel gaat met fases en komt en gaat. Kan niet echt zeggen dat ik nog zoveel concrete klachten heb, maar heb wel psychische klachten en lig vaak vroeg in ochtend wakker. Weet niet of dit er ook bijhoort, bij het afweerrespons dat getintel in bovenarmen? Voel me zeker nog niet de oude.
   Ook ik heb m’n conditie volledig opgebouwd en we hardlopen inmiddels ook (kleine afstanden). Dat is het ingewikkelde, ik kan niet concluderen dat het slecht gaat maar m’n oude ontspannen ik ben ik zeker nog niet. Soms word ik er haast depressief van. Ik werk 18 u thuis, m’n vriend werkt zo goed als weer volledig.
   Bedoel je met de laatste zin ‘wij gaan hier ongetwijfeld doorheen komen’ iedereen die besmet is geweest of bedoel je jezelf en je vrouw?

  • EEllen

   @Niek
   Had hier gisteren een reactie gegeven maar deze is geplaatst.
   Ten eerste super fijn dat jullie je zo goed voelen en geen grote terugvallen meer hebben gehad.
   Ik heb vaak een tinteling in m’n hand (of een wat doof gevoel), soms tintelingen in m’n hoge borstgebied en tintelingen in m’n onderbenen. Dit is iets van de laatste dagen. Ik geloof meteen dat dit de PVS is.
   Nogmaals super fijn dat je je conditie aan het opbouwen bent en weer volledig aan het werk bent.
   Het gaat nog heel wisselend met mij. M’n vriend voelt zich al weer helemaal zichzelf en is genezen. Ik vind het heel moeilijk te omschrijven hoe ik me voel, kan dit vaak moeilijk onder woorden brengen of uitleggen. Het dubbele is dat ik weer een gemiddelde conditie heb, weer kleine stukjes hardloop en weer 18 u werk. Toch voel ik me zeker nog niet mezelf. Daarnaast af en toe last van psychische problemen (slecht slapen, angstige gedachtes maar dit zal zeker komen door de lange nasleep en duur, en de heftigheid van de klachten er zijn geweest).
   Je zegt in je laatste zin dat we er absoluut doorheen gaan komen zonder al te veel problemen. Bedoel je hiermee iedereen die covid heeft gehad?
   Ben je niet angstig over wat de covid besmetting heeft gedaan in je lichaam en toekomstperspectief? Of vertrouw je volledig op je immuunsysteem (en dat je nu niet minder vatbaar bent om ziek te worden?). Dit laat mij niet los namelijk.
   Super leuk iets van je te horen en dan zo’n positief bericht. Echt een opsteker. En zeker fijn te horen dat de virale infectie op een gegeven moment echt over moet gaan.

   Groet Ellen

  • NNiek

   Ha @Ellen,

   Goed om te lezen dat het, ondanks de nasleep, wel de goede kant op gaat. Ik zou zeggen: concentreer je vooral op het positieve! Je zegt dat je (net als ik) aan het trimmen bent? Mijn conditie was na de covid-19 ook zwaar belabberd. Ik loop ook nog maar hele summiere rondjes. Maar toch merk ik dat het steeds weer een beetje beter gaat. En dat geeft toch moed en hoop dat het echt allemaal wel weer goed gaat komen. Misschien niet binnen een paar weken of zelfs maanden. Maar dan toch zeker wel binnen een jaar! Voor mezelf durf ik dat zeker wel te zeggen en hoop dat dat ook zo zal zijn voor iedereen die nog met de nasleep worstelt.

   Zelf concentreer ik me op ieder beetje vooruitgang en ben ook niet bang voor eventuele herbesmetting. Zelfs al zou ik het weer oplopen (wat ik echt niet geloof), dan denk ik dat de tweede keer stukken milder zal zijn dan de eerste keer. In de symptomen van de nasleep merk ik ook duidelijk dat er een zekere mate van weerstand tegen dit virus is opgebouwd. Die tintelingen zouden daarvan ook een teken kunnen zijn. Het is een onprettig gevoel maar denk dat ook dat mettertijd wel weer zal wegtrekken. Veruit de meeste mensen met PVS en GBS verschijnselen knappen daar binnen een jaar weer van op. Ja, je bent er niet snel mee klaar maar ik heb wel genoeg vertrouwen in mijn lichaam en immuunssysteem. Het lichaam werkt altijd naar herstel. Zelfs al zou er nu schade zijn (wat op zich best mogelijk is, ik heb lange tijd last gehad van mijn nieren en longen) dan nog geloof ik dat dit op termijn wel weer beter zal worden. Wat vooral belangrijk is, is om zoveel mogelijk je leven op te pakken, niet gaan zitten piekeren en de blik met vertrouwen op de toekomst te houden. Straks, als dit allemaal helemaal voorbij is, kunnen we hopenlijk allemaal zeggen: Het was een echt rotvirus maar het heeft mij er niet onder gekregen!

   Heel veel sterkte en wijsheid!
   Ook aan de andere hier.

   Niek

  • EEllen

   @Niek
   Dank je Niek voor je bemoedigende woorden. Jazeker ben ik weer aan het trimmen. Hardloop nu 15 min non stop en mag dit steeds met 5 min uitbreiden van fysio. Dat geeft ook zelfvertrouwen. Klopt, pak mn leven ook weer zoveel mogelijk op, concentreer me zoveel mogelijk op het positieve, zoek veel afleiding en hou m’n blik met vertrouwen op de toekomst zoals jij dit omschrijft. Ook al duurt het nog een tijdje, m’n volledige herstel. Ga vanaf begin oktober ook 32 u werken, dus 2 dagen extra dan wat ik nu werk. Dit is beter zodat ik minder pieker.
   Ps: slik je nog de zink,- of andere pillen? Ben aan het denken om nog zo’n zink kuur te doen.

  • NNiek

   @Ellen

   Voor zover ik begrijp is de zink kuur vooral voor acute besmettingen. Ik ga ervan uit dat ik al heel lang niet meer besmettelijk ben en dat de klachten voortkomen uit de nasleep. Het is altijd een goed idee om voldoende zink binnen te krijgen maar teveel is waarschijnlijk ook niet goed. Wat ik nog steeds wel doe is vitamine D3 bijslikken. Een onderhoudsdosis van 5000 IU per dag.

  • EELlen

   @Niek oké goed om te beseffen idd. Mijn Corona teat was begin juni ook negatief idd. Dan ga ik d’r ook niet meer aan beginnen want lijkt me niet goed.
   Voor mij blijft het dus heel lastig, omdat ik nog amper klachten heb. Dus daarom denk ik vaak dat het grotendeels psychisch is in combinatie met het slechte slapen en het gepieker. Het is meer een gevoel van ongerustheid over m’n inwendige lichaam en die tintelingen.
   Vandaag bij traumapsychologe en ze zei dat je brein je ook bezig kan houden, soort telkens terugblikken omdat er destijds weinig aandacht is geweest. Dus ja, wat is wat?!! Ik lees heel vaak over terugvallen maar ik heb nooit een terugval gehad trouwens.
   Maar je slaapt dus goed en werken heb je wel opgebouwd? Of gewoon in 1x weer volledig begonnen?

  • GGaby

   @Niek
   Dankjewel Niek voor het delen! En ook alle anderen met hun vooruitgangen en helaas ook weer terugvallen (Harmke, Carla).! Was net zo blij met jullie berichten! Met mij gaat het de laatste 10 dagen weer een stukje beter. Nog wel gauw moe en heel licht gevoel op mijn borstkas maar echt zoveel minder dan het was. Ik probeer het fietsen wel steeds heel langzaam op te bouwen, nu 30 minuten en als ik me moe voel dan doe ik weinig op zo’n dag om een echte terugval te voorkomen. Maar ik ben toch heel positief heb echt het gevoel dat het goed gaat komen. Groetjes, Gaby

  • RRosita G

   Ha Niek wat leuk om weer ns wat van je te horen en fijn dat het goed gaat.
   Wilde even bedanken voor de steun die ik van jou en de anderen heb mogen ontvangen; werd heel erg gewaardeerd. Ook fijn dat we zoveel konden delen. Met mij gaat het goed, zo nu en dan een terugval als ik mijn grenzen overschrijd, maar deze terugvallen duren steeds korter, zoals jij ook al aangeeft.
   Heel veel dank.
   Liefs
   Rosita

  • AAnne

   @Niek
   Dank je wel voor je update. Het getintel in handen en voeten herken ik maar zeer. Het was eerst alsof een olifant op mn tenen vingers stond, nu getintel met af en toe perioden van normaal gevoel.
   Ik heb 3x fysio per week. Wat mij opvalt is dat wanneer ik mijn training verzwaar of te veel doe, dit afgestraft wordt met koorts/verkoudheid. Dit zet mij gelijk weer 2 weken terug.
   Je vertelt dat je langzaam minder terugvallen krijgt, hier kijk ik naar uit. Al met al ga ik ook vooruit.
   Op 25 april ben ik positief getest. Ik heb geluk dat de huisarts, praktijkverpleegkundige, longarts en bedrijfsarts allemaal op een lijn liggen. Ik wil nog wel eens meer willen dan mijn lichaam toe laat.
   Wat betreft medicatie ben ik erg blij met foster en ventolin. Ik kan niet zonder. Puf ik te vroeg omdat ik eerder naar bed wil, dan word ik wakker van de pijn in mijn benen en armen. Dan helpen de puf en de oefeningen zodat ik snel kan slapen. Ik slaap nog steeds met het raam open. Ook dat helpt.
   Ik slik nu minder vitamine d. want de waarde was perfect.

  • AAnne

   @Niek
   Dank je wel voor je update. Het getintel in handen en voeten herken ik maar zeer. Het was eerst alsof een olifant op mn tenen vingers stond, nu getintel met af en toe perioden van normaal gevoel.
   Ik heb 3x fysio per week. Wat mij opvalt is dat wanneer ik mijn training verzwaar of te veel doe, dit afgestraft wordt met koorts/verkoudheid. Dit zet mij gelijk weer 2 weken terug.
   Je vertelt dat je langzaam minder terugvallen krijgt, hier kijk ik naar uit. Al met al ga ik ook vooruit.
   Op 25 april ben ik positief getest. Ik heb geluk dat de huisarts, praktijkverpleegkundige, longarts en bedrijfsarts allemaal op een lijn liggen. Ik wil nog wel eens meer willen dan mijn lichaam toe laat.
   Wat betreft medicatie ben ik erg blij met foster en ventolin. Ik kan niet zonder. Puf ik te vroeg omdat ik eerder naar bed wil, dan word ik wakker van de pijn in mijn benen en armen. Dan helpen de puf en de oefeningen zodat ik snel kan slapen. Ik slaap nog steeds met het raam open. Ook dat helpt.
   Ik slik nu minder vitamine d. want de waarde was perfect.
   @ellen. Ook ik zie op tegen de tweede golf. Ik ben blij dat ik nu nog even niet op de werkvloer kan.

 • CCarla

  Ellen, Harmke, Carlo en anderen.
  Kijk even onder het reactie-bericht van Harmke paar dagen geleden…..
  Tja, wanneer ben je genezen 🙁

 • SShelly

  Hier net zulke klachten. Bij mij begon het met keelpijn 2 a 3 dagen. Toen kreeg ik last van een loopneus en veel niezen. Hele zware en droge hoest tot knallende koppijn. De pijn straalt door naar mijn rug, tussen mijn schouderbladen. Ben kort adeemig en ontzettend moe. Val de gedurende dag,regelmatig zomaar is slaap.

  Gisteren ben ik getest , wacht nu op de uitslag

  • RRoxy

   @Shelly
   Goeiemorgen,

   Heb je al uitslag van de test?
   Ik ben van BE en heb precies dezelfde klachten als jij. Ik heb wel hoge koorts ook. Test werd gisteren gedaan en ik wacht op resultaat. Vanavond weet ik meer.

   Grtjs
   Roxy

 • MMar85

  Ik had al meer als anderhalve week een rare rugpijn, tussen de schouderbladen. Zocht er niet echt wat achter. Ook al een tijdje een rare keelpijn, met de dag zat de pijn ergens anders in de keel. Pijn was ook niet super erg. Sinds vorige week donderdag ook verkouden. Langzamerhand kwam het hoesten er ook bij en slijm. Soms droge hoest maar meestal slijm. Sinds gister enorme rugpijn weer, tussenschouderblad en meer naar rechts. Het trok zelfs naar me heupen. Je kan niet liggen, zitten of staan, zo ongemakkelijk en pijnlijk is het. Af en toe zweetaanval, of hee warm krijgen. Geen koorts. Af en toe steken op de borst en pijn. Gisteren in bad voelde ik pijn achter mijn rechter oksel. Ik dacht kwam misschien door warme bad. Zat Europees een hele rode uitslag die echt pijn deed. Als ik erop drukte voelde ik het helemaal in mijn schouder en oksel. Werd er gewoon misselijk van. Hoofdpijn is heel lichtjes. Rare stoelgang ook. Zoveel klachten, wordt er moe van. Mijn angst is dat het erger wordt en dat benauwdheid erbij komt kijken. Iemand ook zulke klachten??

  • TTIMP

   @Mar85
   Hoi, ik herken deze klachten heel erg! Stekende pijn in borst (rechter kant). Ik heb al lichte pijn bij kleine bewegingen en erge pijn als ik dieper door mijn borst adem.
   Ook (minder erge) pijn rond mijn rechter schouderblad.

   Zocht er niks ergs achter maar ik lig nu in bed en het zweet breekt me aan alle kanten uit. Maar totaal geen verhoging.

   Ik ben erg benieuwd of je je hebt laten testen met deze klachten?

   Hoop dat je inmiddels geen last meer hebt.

   Vriendelijke groet

 • EErcan

  Begin maart thuis ernstig ziek (geen test) gebleven tegelijkertijd door val gekneusde ribben en 2 nierstenen gehad..ik ben door een hel gegaan steeds door huisarts thuis op afstand gehouden (antibiotoca voor longontsteking)tot ik door huisartsenpost bekeken ben en direct ben verwezen naar uroloog daar mijn nierfuncties zeer achtetuit waren, ook pufje en antibiotica voorgeschreven. Zonder enig vorm van test oid heeft uroloog mij opgenomen in ziekenhuis. Nachtzuster heeft nav mijn ademhaling en hoest de triage arts gebeld met verzoek om mij op corons afdeling te krijgen echter werd dat afgewezen en werd geadviseerd om te benevelen daar ik toch morgen zou ontslagen worden…..te gek toch…ik lag daar met mensen die net een spoed operatie hadden ondergaan etc. Anyway na weken is het mij gelukt om relatief te herstellen echter bleef ik benauwd , pijn aan longen ,borst zeer vermoeid etc. Huisarts gaf aan da het kwam daar ik gestopt ben met roken door mijn neusslijmvliezen etc..weken druppels en zoutwater zonder enig effect..tussendoor longfoto en hartfilmpje die ook nornaal zijn echter klachten bleven…in juni antistoffentest negatief, eerder wilde huisarts dat niet doen omdat het volgens haar onbetrouwbaar was …nadat ik haar printscreen van Starlab stuurde kon het wel…? Anyway ik heb de klachten nog steeds paar dagen gaat goed en dan weer totaal niet..dit is zo vaak gebeurd dat ik er depri door ben.. nu druk op rug, borst, vermoeidheid, slikproblemen, brok in keel, vastzittend slijm..gisteren corona test daar mijn ouders , broer ,nichtje schoonzus positief zijn getest. Ik en mijn partner hebben ook paar dagen koorts, keelpijn etc..ik heb nu 3 nachten bijna niet geslapen..het is nu 05.51.. ik hoop dat er meer duidelijk word betreffende deze ellendige ziekte zodat mensen geholpen kunnen worden.. ik wens u allen het beste en vooral gezonde morgen.

  • CCarlo

   @Ercan
   Ik herken uw klachten. Net mijn restverschijnselen. Luchtbel te horen af en toe vanuit luchtpijp???! Enorm zoet slijm de laatste 2w. Nooit eerder naar longarts doorverwezen geweest aangezien bloedwaarden en gehoor ve longen bij huisarts oké waren. Dichtgeknepen keel en enorme sliklast, bal i-d keel. Keelamandelen moeten er wel uit. Geen antistoffen in juni…
   Hou jullie sterk. Eigenlijk zou iedereen ineens v keel tot en met buik CT-scan moeten krijgen en gedaan!!! Alle foto’s in 1x!!! Zolang dat we a-h lijntje gehouden worden, meesten v febr./maart.

 • EEllen

  Wanneer ben je precies genezen van (de nasleep van) Corona? Of moeten we zeggen: wanneer is er mee te leven?

  Beste mensen die langdurige klachten hebben (gehad),
  Ik vraag me af wanneer je eigenlijk genezen bent van de (nasleep) klachten van Corona en wanneer je dus weer volledig aan het werk kan. Ik werk nu 18 u per week en begin me te vervelen. Ik las deze ochtend het bericht van Carla die zei eindelijk Corona te hebben verslagen en sinds een maand weer volledig aan het werk te zijn.

  Facts
  -we hebben in juni al een Corona test gedaan en die was negatief
  -nu nog wisselend de volgende klachten: brok/prop in keel (de ene dag meer dan de andere dag), af en toe brandend schouderblad rechts, soms keelpijn na lange dag praten en wat druk op rechter oor.
  -Conditie is helemaal opgebouwd, loop weer hard en doe ook andere activiteiten zoals 11 km wandelen. Moet van psychomotore therapeut juist meer vertrouwen krijgen in m’n lichaam. Heb eigenlijk nooit een lichamelijke terugval gehad, wel psychische problemen/gedachtes en zorgen die zich in nacht afspelen. Die nemen ook langzaam af.
  Lees vaak dat Corona nasleep wel een tijd kan aanhouden, makkelijk 6 maanden.

  Wie kan hier iets over zeggen? Hartelijk dank! Houd ik mezelf ziek/denk ik mezelf ziek? Ik heb geen idee en vindt het een moeilijke kwestie. In het ziekenhuis hebben ze allerlei tests gedaan en geconcludeerd dat er lichamelijk niks met me aan de hand is, en dat ik zelfs een bovengemiddelde conditie heb. Toch voel ik me niet 100% beter of volledig genezen.

  • HHarmke

   @Ellen

   Hoi Ellen…..wanneerben je genezen..ik dacht dat ik genezen was…ging als een speer…nu al weer paar wegen voor mijn gevoel de beginfase die ik had met corona…druk op borst…mentale problemen en last van longen. Toch te snel gegaan? Mijn huisarts zegt dat het echt wel even duurt eer je er echt van af bent…mijn conditie is ook prima…terugval? Ik ben er BAH van!

  • CCarla

   @Harmke, Ellen, Carlo en anderen.

   Ik heb mezelf én jullie voor de gek gehouden lijkt het. Paar dagen geleden leek het virus in de ban maar helaas hier tóch ook weer een ‘ terugval ‘
   Erg moe, tintelingen en een malaisegevoel.
   Ik heb ( weer voor het eerst sinds maart) een paar nachtdiensten gedraaid en het lijkt erop dat dát net iets teveel is??! Zeg het maar.
   Ben er dus ook nog niet klaar mee al leek het na een tijd klachtenvrij wel zo 🙁

  • EEllen

   @Harmke en Carla
   Carla
   zal zeker ook komen doordat je in de nacht moet werken. Dit ben je niet meer gewend dus denk dat moe zijn wel kan en dat heb lichaam daar op reageert.

   Harmke Wel fijn dat je huisarts er überhaupt iets over zegt. Dag vind ik wel prettig en toch geruststellend. Dat heb ik dus ook vaak al gedacht, genezen te zijn. want kan alles en werk ook weer 18 u per week. De mentale problemen zijn niet gek denk ik. heb ik ook nog af en toe. Tja ik heb ook op veel momenten gedacht al genezen te zijn. M’n vriend voelt zich weer helemaal zichzelf, dat is super fijn natuurlijk. Op dit moment heb ik een vreemde tinteling in m’n hoge borstgebied met uitstraling naar m’n bovenarmen, af en toe een brandend schouderblad. Dus qua concrete klachten Is het geen lijst ofzo. verder niet meer concrete klachten die ik zo kan benoemen, behalve vage klachten die ik dus heel moeilijk kan omschrijven. Heeft ook met doormaken gekke en nare klachten te maken en hierdoor minder vertrouwen in lichaam. Ondertussen denk ik weleens hoe lang gaat deze nasleep nog duren. Nog even en dan ga ik me zorgen maken of we nog wel in dit koophuis kunnen blijven wonen want er zal ook weer gewoon gewerkt moeten worden. Het gekke is dat ik veel energie heb, dat dan weer wel.
   Soms denk ik dat het vooral verwerking is waar ik nu tegenaan loop. In ziekenhuis zegt men dat ik herstelt ben en niks aan m’n hart heb. Dat geloof ik wel. Denk dat ik er nog een baan naast ga zoeken voor 18 u want dat nadenken de heledag en niks doen helpt me zeker niet mee

 • CCarla

  Eindelijk kan ik melden dat het virus verslagen is!!!
  Vanaf maart Corona besmetting (positieve antistoffen) met vele akelige verschijnselen en bijkomende angstige gevoelens maar nu geen klachten meer!!!
  Wat ik nu alleen nog ervaar is een zoetige smaak in mijn mond die anders is dan eerder.

  Dus lieve mensen houdt moed en probeer erin te geloven dat het lichaam zelf de restverschijnselen kan opruimen!!
  Dank voor de afgelopen maanden waarin jullie je ervaringen op deze site deelden. Het heeft mij enorm gesteund in het feit dat ik niet de enige was die deze moeilijke periode moest doormaken!!
  Het was fijn met elkaar te kunnen sparren ook al omdat artsen niet wisten wat te doen.
  Nogmaals veel sterkte en beterschap gewenst.

  • CCorona?

   @Carla
   Wat een goed bericht, gefeliciteerd en bedankt voor het delen!

  • EEllen

   @Carla
   Wat geweldig. Per welke datum ben je ziek geworden? Ik sinds eind maart. Wel echt fijn dat je geen klachten meer hebt en geen angstige gevoelens. Ik vind het heel moeilijk te duiden welke klachten ik nog heb. Het lijken meer gevoelens te zijn waar ik met name last van heb. Ben je weer volledig aan het werk? Ik ben aan het nadenken om nog wat extra werk d’r bij te nemen. Of moet je dit opbouwen?

  • CCarla

   @Ellen
   Ik ben half maart besmet geraakt. Ben al weer een goede maand volledig aan het werk. Een heerlijke afleiding en daarnaast leuke dingen opgepakt.
   Merkte dat ik veel in mijn hoofd zat toen ik thuis verbleef en dat dat niet goed was voor mijn lijf.
   Angst is een slechte raadgever!!

  • EEllen

   @Carla
   Oké ik ben eind maart/begin april ziek geworden. Ik voel me (mentaal) nog heel wisselend. Heb weinig symptomen meer (veel slikken/brok in keel), keelpijn na veel praten, en af en toe een brandend schouderblad. Heb een contract van 18 u wat ik stapsgewijs heb opgebouwd. Hoeveel uur werk jij? Zit d’r aan te denken om weer meer uren te gaan werken bij een andere werkgever, precies om de reden die jij aangeeft. Wat fijn dat het zo heeft uitgepakt voor je. Heb het idee dat ik nu wat meer echte leuke dingen durf en kan oppakken.

   @Carlo ik heb ook nog steeds dikke halsklieren/lympfeklieren. Antistoffen test was bij mij ook negatief trouwens

  • EEllen

   @Carla
   Ik zou trouwens heel graag van je willen weten hoe je bent omgegaan met de angstige gevoelens die je had. Zijn die vanzelf weggetrokken of hoe is dit gegaan? Ik heb deze wel nog af en toe als ik in bed lig of teveel over alles nadenk. Hoor graag van je. Groetjes Ellen

  • CCarlo

   @Carla
   Wauw super nieuws!
   Ik ben al lang niet meer op het forum geweest. Proficiat!
   Ikzelf was ook ziek/eind februari en op vandaag nog steeds slikmoeite, eten passeert niet, dikke halsklieren, aangetast gehemelte met bubbeltjes en veel zoet neus/keelslijm. 1opgezette amandel die al maanden ontsteekt en ik moet tonsillectomie ondergaan. Benieuwd of het al die maanden idd door mn amandelen kwam die bleven infecteren. In juni bloedtesten en geen antistoffen. Wanneer had je de antistoffen test in uw ziekteproces?

  • EEllen

   @Carla maar ook aan iedereen:
   Wanneer ben je eigenlijk beter/genezen (van de restverschijnselen) van Corona? Als alle restverschijnselen weg zijn of wanneer er mee te leven is? Ik snap wat je zegt Carla en dat jij zo goed als beter bent als je nog maar 1 verschijnsel hebt. Dus je hebt nu ook geen angsten meer en je slaapt goed zoals vanouds? Ik zie hier geregeld berichten van mensen voorbij komen die hier zoekende in zijn. Op de site van de RIVM staat dat je genezen bent als je geen klachten meer hebt. Dus als je restverschijnselen hebt, ben je nog niet herstelt? Ik vraag dit omdat ik m’n werkuren wil gaan uitgebreiden (werk 18 u nu) en weet gewoon niet waneer dit te doen

 • PPeter

  Goedemorgen allemaal,

  Wat veel reactie’s zijn toch wel heel veel mensen die ziek zijn geweest of nog zijn,
  Bij mij begon het als een verkoudheid, keelpijn, hoesten snotteren, geen geur en smaakverlies, wel erg moe, nu na zes weken het meeste voorbij, alleen een soms stekende zeurende pijn tussen/onder de schouderbladen en uitstraling naar de voorkant waarvoor ik wel pijnstillers neem hoest nog een beetje helder slijm op, heeft iemand een idee of weet hoe lang dat duurt ?
  Het is geen longonsteking,

 • GGaby

  Ik had ook nog even een vraag over besmettelijk zijn. Zou het kunnen dat je na een half jaar nog besmettelijk bent als je nog af en toe lichte klachten hebt? Dit voor bijvoorbeeld naar een tandarts gaan……..ik ben nog niet 100% klachtenvrij (wel 85 %) maar na een half kan zo’n virus toch niet meer actief zijn lijkt mij. Kan iemand hier iets over zeggen? Hoor het graag. Groetjes, Gaby

 • JJossie

  Mijn middenrif en borstbeen blijft zo pijnlijk. Ik ben 6 maanden bezig en het gaat wel beter, vermoeid kan ik mee leven, maar door dat middenrif en borstbeen kan ik slecht zitten en liggen. Lopen gaat beter.

  • MMiek

   @Jossie

   Bij mij hetzelfde verhaal. De fysio (en manueel therapeut) heeft woensdag mijn bovenrug gekraakt. De spieren die aan het borstbeen vast zitten en tussen de ribben lopem

 • JJossie

  Mijn middenrif en borstbeen blijft zo pijnlijk. Ik ben 6 maanden bezig en het gaat wel beter, vermoeid kan ik mee leven, maar door dat middenrif en borstbeen kan ik slecht zitten en liggen. Lopen gaat beter.

 • SSonja

  Update 17 weken ‘milde coronaklachten’
  Harmke,Ellen,Rosita G ,Gaby en HansS.en andere mensen die dit ook meemaken even een berichtje van mij.
  Sinds 2 weken ben ik voorzichtig aan weer naar beneden gegaan niet na 2x zoals eerder met de nodige terugvallen maar 7 weken op bed gelegen te hebben.
  Gaat nu stukken beter klachten heb ik nog wel zoals bij vele hier de vaker genoemde pijn tussen me schouderbladen brandende longenbovenarmen en prikkelende vingers.
  Kuch/hoest is er nog maar minder hoestdrank gebruik ik nog maar 1x per dag. Verstopte neus en bij inspanning brok in me keel verhoogde hartslag maar veel minder nu.
  Vaak rusten tussendoor maar ik ga echt vooruit!
  Hopelijk krijg ik geen terugval meer of hoogstens een kleintje.
  De emoties zitten hoog,huil veel op het ogenblik ik heb flasbacks van de weken dat ik het zo benauwd had en dacht dit is het dan!
  Hoop dat het met jullie allemaal goed blijft gaan.
  Liefs Sonja

  • HHarmke

   @Sonja

   Ach Sonja…..fijn dat het iets beter gaat!! Hoop dat het zo blijft. Tis een langdurig iets….ik momenteel weer last van longen en lichte druk op borst en pijn tussen schpuderbladrn…

  • HHarmke

   @Sonja

   Ach Sonja…..fijn dat het iets beter gaat!! Hoop dat het zo blijft. Tis een langdurig iets….ik momenteel weer last van longen en lichte druk op borst en pijn tussen schouderbladen….ga toch te hard denk ik…doe al gauw of het weer 100%goed is…zucht.

   Nu ik het weer benauwd heb ben ik ook angstiger dus die emoties ed snap ik zoooooooo goed! Tis ook echt niet niks! Ik wens je een voorspoedig herstel meis….de anderen ook! Warme groet!!

  • SSonja

   @Harmke
   Hallo Harmke,
   Goed om je weer te horen.Toen je vertelde dat je 3 uur weer had gewandeld moest ik 2x kijken stond dat er echt!
   Voor jou is het je ‘normale wandeling’ maar toch even teveel nu denk ik. Zelf kom ik nog niet op straat maar ik werk aan mijn conditie eerlijk gezegd vind ik het doodeng om weer besmet te worden dat trek ik echt niet!
   4 minuten en 40 seconden staat op me telefoon dát is hoelang ik net gepraat heb me longen branden gewoon pff.is dit het nieuwe normaal nee toch zeker!
   Wat zegt jouw fysio hierover neem aan dat je nog gaat? Hoe ga jij met je angst om?
   Zieke hier(gewoon ziek ..)ben steeds in beweging drankje hapje, benen zijn loodzwaar van de trap oplopen bouw zo wel conditie op.Krijg trouwens weer trek in zoetigheid heb buikpijn dus ik denk dat het vrouwenongemak ook weer terug komt na 4 maanden.Gek dat je daar nu blij mee kan zijn duh..
   Groetjes,
   Sonja

  • HHarmke

   @Sonja

   Hoi hoi…is ook soms zooo moeilijk om de balans te houden. Ga niet meer naar fysio maar kan er zo weer heen…morgen huisarts…toch maar eens psycholoog…effe sparren over aantal zaken ..

  • SSonja

   @Harmke
   Veel sterkte morgen Harmke.
   De pijn tussen je schouderbladen en kortademigheid is een feit en valt onder langdurige ‘milde coronaklachten’ en zijn zeker geen tussen je oren klachten.
   Hoop dat de huisarts goed naar je luistert morgen.
   Groetjes Sonja

  • HHarmke

   @Sonja

   Hoi Sonja er is goed naar me geluisterd…ga elke week vanaf nu heen voor een gesprek…merk toch angst en praten is het fijnst. Ze nam me gelukkig heel serieus. Ben altijd bang voor mn hart…ook nog vaak verkramping als ik te veel stress heb. Was echt een stom half jaar! Groet

  • SSonja

   @Harmke
   Hallo Harmke,
   Wat fijn voor je erkenning,herkenning is zó belangrijk!
   Gun het je zo die RUST .. zodat je weer verder kan deze hele nare angstige totaal onvoorspelbare periode kan afsluiten.
   Rustig aan voetjes omhoog lekker laten verwennen, fijn weekend!

   Groetjes Sonja

  • CCorona?

   @Sonja

   Wat fijn dat je nu voelt dat het wat beter gaat! Het is een enorm lange weg. Ook ik moet opletten dat ik niet teveel als “100% weer beter” doe. Ben mijn werk aan het opbouwen. Erg blij om weer een beetje normaal te doen, maar heb echt rustdagen tussendoor nodig. Zo vermoeid…. Snel spierpijn en begin mijn luchtpijp weer te voelen….. Emotioneler word ik ook. Toch proberen voldoende te blijven rusten, maar wat zijn we er klaar mee! Ik heb wel baat bij fysio, ga nu nog 1x per week, 2x per week werd me te zwaar icm opbouw werk. Fijn om af en toe nog een update te lezen en veel beterschap voor iedereen.

  • SSonja

   @Corona?
   Hoi, zo ver ben ik nog niet maar zelfs als je je weer 100% voelt ben je er nog niet..
   Alleen daarvan zou je weer een terugval cq.paniekaanval krijgen!
   Hoe reageert je omgeving hierop wordt je dan nog wel serieus genomen?
   Heel eenzaam gevoel dit..
   Zit niks anders op dan weer even terug te schakelen verplichte bankrust.

  • EEllen

   @Corona?

  • EEllen

   @Corona?
   Wat een super bericht! Fijn dat je weer opbouwt qua werk en zo langzaam weer naar normale leven gaat. Begrijp ik goed dat je jezelf weer 100% beter voelt? Waar merk je dat aan? Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik voel me nog niet 100% beter namelijk, terwijl ik wel heel veel kan en doe.

  • CCorona?

   @Ellen

   Ik voel me niet 100% beter. Maar omdat het wel beter gaat DOE ik te snel als 100% beter. Ik merk dat ik makkelijker over mijn grens heen ga. Ook omdat ik geen duidelijke middagrust meer neem ga ik misschien wat te snel met mijn omgeving mee. Niemand ziet iets aan je, maar zelf voel je wel dat je nog voorzichtig moet zijn. Simpele bezoekjes putten toch nog uit. Ik wil zelf ook heel graag dat ik weer de oude ben. Echt zware terugvallen heb ik niet meer, maar de ene dag gaat beter dan de andere. Ik kan en doe dus juist minder dan ik zou willen en heb eerder moeite met inschatten of ik teveel hooi op mijn vork neem. Als je plannen maakt voor een wandeling of even weg dat je er dan tijdens de “activiteit” achterkomt dat het teveel is.

  • GGaby

   @Sonja
   Ha Sonja, dank voor je bericht en fijn dat het nu een stuk beter gaat! Ik kan ook vertellen dat het sinds een week nu ook weer veel beter gaat. Fiets elke dag 25 minuten (behalve als het heel hard waait of regent) dan loop ik binnen in mijn huis voor mijn conditie. Ik merk ook dat het heel nauw luistert….voor je het weet doe je weer teveel. De opbouw van energie duurt het langste volgens mij. Maar toch bespeur ik een duidelijke stijgende lijn. Ben nog wel eerder gestressed en dat kan ik dan weer als een soort lichte druk op mijn borst ervaren maar toch het is ook geregeld helemaal weg en dan kan ik weer normaal doorademen….zo fijn! Ik ga ervan uit dat het zich zo tot 100% herstel voortzet………ooh wat een bizarre maanden achter de rug Pffff. Harmke jij ook weer sterkte met de terugval, neem veel rust! Voor jullie allemaal het komt goed, maar het is een lange weg. Houdt moed! groetjes, Gaby

  • SSonja

   @Gaby
   Hoi Gaby,goed om jou zo vol zelfvertrouwen te zien!
   Wat een bizarre maanden zijn dit geweest;eenzaam angstig onzeker om gek van te worden.
   Kan het wel vertellen nu heb de eendjes gevoerd hele boterhammen:) want wou weer snel terug 5 minuten weer buiten mijn huis geweest na ruim 4 maanden.En de wereld is gewoon hetzelfde gebleven.
   Alleen ik-iedereen hier denk ik- niet het zal nooit meer het zelfde zijn de angst om dit nog eens mee te maken trek ik niet!
   Heb ik een hometrainer is dat ding kapot zeker omdat ik het nooit gebruikte.Zou ideaal zijn geweest om mijn conditie weer op te bouwen.Mijn klachten hierboven beschreven zijn er nog heb wel de hoop dat het minder gaat worden.
   We blijven elkaar steunen hier zo belangrijk!
   Succes Gaby doe rustig aan.
   Groetjes Sonja

 • EEsther verroen

  Ik wil weten waarom ik zo moe ben de laatste tijd en ik wil ook de uitslag er van weten en ik ben de laatste tijd ook zo misselijk en hoofdpijn Esther

 • MMarjon

  21 augustus coronaklachten 23 augustus getest positief. Twee dagen lichte verhoging met hoesten na 5 dagen extreem moe en een verstopte neus waardoor ik licht in paniek raak. Ook last van zuurbranden waardoor niets meer smaakt weinig eetlust. Hoop dat de klachten snel minder worden. Corona is echt niet zomaar n griepje. Je bent er echt ziek van. De nasleep vind ik erg heftig.

 • EEline-Marie

  Op 11 maart geveld door (toen nog ongetest) corona in brandhaard Breda. Twee maanden later wederom een ‘gewone’ luchtweginfectie. Nu half jaar verder en ploeter al hele zomer met heftige steken en beklemmend gevoel in borststreek. Gaat hele dag door. Continu ervaar ik druk. Ademhalen gaat vaak lastig. Kriebelhoest die niet over gaat, paar keer per dag. Heb regelmatig nare hartkloppingen (nooit eerder gehad). Ik ben niet-roker, geen andere gezondheidsklachten. Vóór corona gezonde vrouw begin 40. Ik heb het gevoel dat zelfs mijn milde corona mijn longen heeft beschadigd.

  *=plat met heftigste ziek zijn ooit: alsof er brandende messen in mijn longen werden geduwd, 24 uur per dag. Twee weken non stop gehoest, zonder koorts. Klieren als voetballen overal in lijf, ongekend. Keelpijn heel hevig. Te moe om zelfs tv te kijken. Maand ‘kwijt’ geweest met langzaam conditie weer opbouwen.

  • NNicole 23

   @Eline-Marie

   Jouw verhaal lijkt precies ook mijn verhaal. Ik ben wel een beetje klaar met de pijn in mijn longen en borstkas en ook de hartkloppingen vind ik best beangstigend. Ben vorige week bij de cardioloog geweest en alles is gelukkig goed met mijn hart, medisch gezien. Ze benoemen onze klachten als a typische klachten.
   Verder loop ik bij de longfysio voor opbouw conditie. En zat zelf nog te denken aan iets van EMDR, ik vind mezelf namelijk best wat labieler en meer angstig dan voorheen.

  • HHarmke

   @Eline-Marie

   “Maand kwijtgeweest” ik heb de lente gemist…vreselijk jaar. Beklemmende gevoel kan stress zijn….maar het hakt er in…ik heb dat beklemmende gevoel ook nog geregeld…eng want denk dan dat ik het aan mn hart heb! Hoop dat alles gauw weer normaal is! Groet

 • JJohanna

  De eerste zes maanden ziek geweest benauwd ontzettend moe flauw gevallen overgegeven en nu ben ik nog steeds moe en benauwd

  • VVeron

   @Johanna

   nou en

 • CCindy

  Ik heb al maanden last achter borstbeen
  Een prikkelend gevoel in de keel/slokdarm en last maag en tussen schouderbladen met slikken.
  Herkent iemand zich hierin?

  • SSylvia

   @Cindy

   Ben je getest geweest?

  • SSylvana

   @Cindy

   Geen koolzuur meer drinken werkt goed

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.