Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 6.745 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al duizenden geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt fors hoger, want lang niet iedereen wordt getest. De kans is zelfs groot dat veel Nederlanders niet of nauwelijks hebben gemerkt dat ze besmet zijn geraakt.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven, waarbij gebruik is gemaakt van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent geraakt met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Een arts bepaalt of iemand met klachten wordt getest. Hierin worden de RIVM-richtlijnen gevolgd.

Op dit moment zijn de tests alleen nog beschikbaar voor zorgmedewerkers, kwetsbaren, docenten in het primair onderwijs en een aantal andere groepen.

Dit wordt vanaf 18 mei verder uitgebreid. Mogelijk is het vanaf 1 juni mogelijk om iedereen in Nederland met klachten te testen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in 80 procent van de gevallen te maken milde klachten. Koorts en een droge hoest zijn hierbij de meest voorkomende symptomen. Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts 12 procent van de gevallen.

Update: er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronapatiënten zijn zonder symptomen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiënten die zijn besmet met het coronavirus:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Reukverlies

Er zijn gevallen bekend van mensen met COVID-19 die hun reukvermogen kwijt zijn geraakt, maar zich relatief gezond voelen, schrijft de New York Times.

In Zuid-Korea, China en Italië zou zelfs een derde van de positief geteste patiënten een reukverlies hebben gemeld.

Hoewel dit nog niet in de richtlijnen staat bij de symptomen, wordt hier momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Het RIVM meldt dat je bij verlies van reuk en/of smaak dit kunt melden bij de huisarts.

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona kunnen ook duiden op griep, hooikoorts of een andere aandoening.

Daarom hieronder een overzicht van de globale verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

Coronavirus symptomen

*De griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar deze pagina. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. Uit de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus. Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. En koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel in bijna 9 op de 10 gevallen voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid (dit geldt ook als je geen klachten hebt).

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (en beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog heel veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om 2 weken in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Wanneer ben je genezen?

Volgens het RIVM ben je genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.

Besmet geweest?

Er zijn tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam.

Er zijn ook al zelftests op de markt die antistoffen kunnen aantonen, maar die geven geen spijkerharde uitslag. Sterker nog: bij deze testen is de kans op een fout-positieve uitslag relatief groot. Iemand kan dan ten onrechte gaan denken dat hij of zij de ziekte al doorgemaakt heeft en immuun is, terwijl dat niet zo is.

6.745 reacties

 • NNiek

  Na 12 weken van ziekte en 6 weken van nasleep, ben ik nu redelijk hersteld. Aan de kortademigheid bij inspanning merk ik wel dat mijn longen een flinke klap hebben gehad en denk dat volledig herstel nog wel maanden kan gaan duren.

  Inmiddels hebben we vandaag onze resultaten van de Wantai immuniteitstest gekregen: Negatief!!

  8 maart begon het bij mij met neusverkoudheid en griep, snel gevolgd door flinke benauwdheid en steken in de longen. Dit duurde ongeveer anderhalve week. SpO2 daalde daarbij tot 90%. Daarbij een droge vastzittende hoest en piepende longen. Reukverlies, steken in de hart- en nierstreken. Gewrichtspijnen, rode pijnlijke tenen. Tintelingen, vooral in de handen, onderarmen, voeten en onderbenen. Hevig vermoeid zijn. Oorsuizingen, slapeloosheid. En dit alles in een opmerkelijk golfpatroon: Klachten – verbetering – weer klachten – weer verbetering etc etc. Zelfs nu, na 18 weken, loop ik nog steeds met een lichte neusverkoudheid, een licht kuchje en heb nog steeds wel eens last van die tintelingen.

  Als we de test moeten geloven was dit dus geen covid19. Maar wat dan wel?? De griep hadden we dit jaar al gehad, dus die valt af. Deze ziekte voelde ook absoluut niet als een normale griep. Ik twijfel nu eerlijk gezegd aan die tests. Zou het kunnen dat mensen met een lang en relatief mild verloop via andere wegen immuniteit opbouwen die de tests simpelweg niet meten? Het valt me op dat vooral mensen met flinke klachten en een heftige reactie positief scoren op de immuniteitstest.

  Zijn er hier nog meer met een negatief resultaat na een lang en mild ziekteverloop?
  Ik vind dit echt een heel raar verhaal worden.

  Groet,
  Niek

  • AAnne I

   @Niek,

   Ik heb gisteravond gelezen, dat je na 3 maanden na de besmetting al niet meer immuun bent. Was een artikel in nu waarin een link naar the guardian stond, nav een Engels onderzoek wat gepubliceerd werd.
   Ik ga nog eens even zoeken of ik het nog kan vinden.

  • RRosita G

   @Anne I

   Hoi Niek, Anne, het was inderdaad een artikel in The Guardian (via de Volkskrant).
   Helaas wordt de link verwijderd, maar als je googelt op ‘ Wetenschap onderzoek weerstand tegen Corona ebt weg’, dan kun je het artikel teruglezen.

  • RRosita G

   @Rosita G

   Niek en Anne in tegenstelling tot eerder bericht. Er staat ook een interessant artikel op Scientias. Als je googelt op:
   ‘ Immuniteit voor Corona ligt hoger dan tests ons doen vermoeden’

 • SSandra

  Ik heb me vandaag laten testen op corona maar mijn allereerste symptoom was brandend maagzuur, 2 dagen voordat de andere symptomen kwamen, zijn er mensen die dat ook hebben gehad of is het ongerelateerd? Ik ben benieuwd omdat ik dan beter kan inschatten wat mijn eerste ziektedag was.

 • EErika

  Hallo allemaal, wat veel herkenning en soms ook helemaal niet. Ik heb van de week mezelf gek gemaakt van twijfel.
  Bestaat een gewone snotterneus nog of moet ik bij ieder kuchje door die verstopte neus mijn zoon thuis houden van school? Moet mijn dochter haar zelf georganiseerde gala voor vriendinnen laten schieten, omdat haar broertje met een verkoudheid loopt en laat ik de diploma uitreiking van mijn zoon schieten voor een beetje keelpijn de week ervoor?

  Met 5 kinderen, een basisschool en 2 middelbare scholen zijn er ook meer contacten. Daarnaast heb ik zelf 2 auto-immuunziektes.

  Al een paar jaar heb ik verschillende klachten die iedere maand terugkeren. Behorend bij die fibromyalgie. Druk op de borst, lichte ademhaling, pijn in nek en schouders. Het was mij al bekend en dus probeer ik mijn lijf te vertrouwen. Ik hoest niet, kan pijnloos diep ademhalen en het gaat altijd na 3 à 4 dagen over. Tot begin maart. Toen begon de keelpijn, evenals bij mijn man en 1 zoon. In het begin net voelbaar. Alleen mijn man en ik waren ineens ook zo moe dat we grote moeite hadden de dag door te komen. Maar ja.. we moesten door, formulieren van school, nieuwe schoolaanmelding, thuis les geven, twee kinderen die extra begeleiding nodig hebben door licht autisme, diploma uitreiking. Gelukkig kwam mijn man thuis werken en in het begin sprong hij vaak bij. Na 3 weken leken we onze draai gevonden te hebben, maar de regels bleven veranderen. Steeds zochten we manieren om opnieuw een ritme in te stellen. We voelden ons opknappen, dachten dat het weer ging en dan was er ineens weer zo’n dag van vermoeidheid. Gek dat we het vaak op dezelfde dag hadden. Lag het aan de weersverandering? Maar ook de keelpijn kwam terug, vervelender dit keer en een tintelende hoofdpijn kwam erbij. Maar we hadden een vakantieweekeind kado gekregen. Dus ik ging door. Al gaf het veel spanning. Thuis kreeg ik weer druk op mijn borst, mijn mond stond in brand en veel pijn in mijn nek en schouder. Vooral aan de linkse kant. Dat laatste kwam vast van de andere matras. Of waren het toch Corona klachten? In het weekend daarop was ik zo moe dat ik mezelf een dutje gunde. Ik trok het niet van alle inspanning.
  Het werd 3,5 uur slapen 🙂 midden op de dag.
  Van de een op de andere dag waren alle klachten ook weer verdwenen. Het bekende fibromyalgie patroon voor mij. Twee weken kon ik genieten en had ik heel soms kort last van vermoeidheid, maar daar weet ik mee te dealen. Gewoon rustig doorgaan. Onze zoon van 9 stond ineens met een flink verstopte neus op uit bed. Zijn temperatuur hing de hele week rond de 37,5 graden. Misschien logisch als je op een winderige dag zonder jas naar huis fietst? Hij bleef fit, dus waarom zou ik aan Corona denken? Maar toch… wat als hij op school het meegeeft en het blijkt toch Corona? Het werd een uurtje thuis, school gaf aan dat hij mocht komen zonder koorts. De volgende 2 dagen thuis… hij kucht 4x op een dag, anders nooit. Maar er lijkt niks aan de hand dan een lichte verkoudheid..dus dag 5 zit hij weer op school. De klachten verdwijnen alweer… maar vanmorgen voelde ik mijn keel weer een beetje droog staan. Er zal toch geen keelpijn komen? En ook een zoon en dochter geven vanmorgen aan hun keel te voelen. Hebben we dan toch Corona gehad en zijn we er niet echt ziek van geweest? Als dat zo is, ben ik wel heel dankbaar. Want die auto-immuunziektes jagen toch veel onrust aan. Maar ja.. ik weet niet of laten testen nou zo betrouwbaar is met al die milde klachten. Dus dat hebben we nog niet gedaan. Al die afwegingen. Hebben jullie daar soms ook zo’n moeite mee?

 • EEric

  Beste zij er mensen die ook al langere tijd last hebben van jeuk en aparte geur op de huid?

  • KKarin

   @Eric

   Zeker! Aanhoudend jeuk op beide bovenbenen,binnen én buitenzijde.
   Heel specifiek alleen op die plaatsen. Neemt nu wel af. Ben op 6 mei ziek geworden en kreeg de jeuk pas nadat ik al uit ziekenhuis was.

  • KKarin

   @Eric

   Zeker! Aanhoudend jeuk op beide bovenbenen,binnen én buitenzijde.
   Heel specifiek alleen op die plaatsen. Neemt nu wel af. Ben op 6 mei ziek geworden en kreeg de jeuk pas nadat ik al uit ziekenhuis was.

 • RRick

  Zijn er ook Corona patiënten die zware benauwdheid hebben gehad en er maanden later nog last van hebben. De benauwdheid en slijm leek iets af te nemen. Helaas neemt het nu al maanden niet meer af en blijft het hangen in zwaar geïrriteerde luchtwegen met in de ochtend gele slijm en gedurende de dag grijs achtig slijm. Daarnaast blijft de wel bekende zware vermoeidheid en af en toe hartkloppingen ook parten spelen.

 • NNaomi

  ik ben inmiddels ander halve maand klachten vrij als in geen koorts en kortademigheid.
  Ik blijf last houden van vermoeidheid en droge hoest. Ik kom hier maar niet vanaf. Dit belemmerd mij in mijn werkzaamheden. Gelukkig heb ik nu vakantie (juf basisonderwijs) zodat ik kan bijtanken.

  • BBob

   @Naomi

   Hallo Naomi, ik maak me zorgen wat betreft die aanhoudende vermoeidheid en ik ben helaas ook nog steeds benauwd en kortademig, luchtwegen nog steeds geïrriteerd na 5 maanden. Dit gaat maar niet over. Die vermoeidheid is ook iets dat voelt dat het niet snel zal verdwijnen. Ik heb ook hartkloppingen hoe vermoeider ik wordt. Weet soms niet hoe het verder moet op deze manier. Er lijkt namelijk geen verdere verbetering op te treden. Heel veel sterkte met je herstel.

 • RRosita G

  Hallo allemaal,
  Wilde even laten weten dat ik op het coronalongplein een aantal behandelingsmethoden van ex-coronapatienten gelezen heb w.o.
  – acupunctuur;
  – halo therapie/zoutkamer;
  Dit schijnt goed voor je longen zijn, maar wel in overleg met je huisarts omdat er contraindicaties zijn;
  – cranio sacraal therapie (kan bij bepaalde fysiotherapeuten)
  – osteopathie
  Ik zelf heb 4 behandelingen acupunctuur gehad. Dit moet het lichaam in balans brengen. Ik ben hiermee gestopt omdat ik de ventilatie in de behandelkamer slecht vond (ik ben zo paranoia geworden om niet nog een keer besmet te worden). Ik gebruik de kruiden van de acupuncturist nog wel. Ik voel me elke dag een klein stapje vooruit gaan. maar ik ben er nog niet.
  Daarnaast ben ik 2 dagen geleden naar n voetreflexoloog gegaan. Dit is echt een aanrader. Ik voelde me daarna herboren. Ik mediteer maar ben nog nooit zo diep gegaan als tijdens deze behandeling. Ik voelde me zo ontspannen. En dat is ook bevorderlijk voor je genezingsproces.
  Ik zou zeggen lees de verhalen op het coronalonplein of googel de methoden voor informatie. Maar wel even advies inwinnen bij de huisarts voor de halo therapie. Heel veel sterkte toegewenst en veel liefs

 • JJan

  Zijn er ook wel zeldzame klachten bij zoals extreme spierpijn, naar zenuwpijn? Met uitvalsverschijnselen.. Ik heb meerdere mensen in mijn omgeving met zenuwpijnen.. Onze huisarts ziet geen relatie. Maar soms twijfel ik daaraan…Hebben meerdere mensen hier last van?

 • AAngela

  Hoi allemaal,

  eind maart heb ik wat berichtjes gepost dat ik zo’n last had en het maar niet kon plaatsen. Nou we zijn al bijna 4 maanden verder en het cirkeltje klachten blijft terug komen. Ook nog steeds grieperig met overal spierpijnen, hoofdpijn, duizeligheid en warrig zijn, benauwdheid komt daarna weer, druk op de borst, pijn tussen de schouderbladen, haaruitval, soms slecht in slaap vallen met wakker schrikken en dan het gevoel alsof je bewust moet ademhalen, bekaf zijn na 1 dingetje doen.. (hele waslijst dus) Morgen weer prikken op reactivatie Pfeiffer, Toxoplasmose wellicht en nog eens op antistoffen Corona. Ben ik al op getest en was negatief, alsmede de swab. Ik wil sowieso naar een fysio en evt. verwijzing voor een longarts en werken aan herstel, want ik ben dit nu wel aardig spuugzat na alle ellende die ik al heb meegemaakt afgelopen jaren. Ik wil gewoon genieten van onze baby in huis, in plaats van alles als een opgave zien, omdat ik me net iemand van 90 voel. Het heeft al lang genoeg geduurd! Beterschap allen en hopelijk komen we snel van dit k*t virus af!!

  • KKees

   @Angela

   Hoi Angela, heb jij ook nog steeds last van de luchtwegen na 5 maanden nog steeds hartkloppingen en kortademigheid. Ontstoken gevoel op de borst en keel. Ik lees dat je al wat tests/onderzoeken hebt gehad. Hebben artsen daarbij ook nog advies gegeven en gezegd wat hun visie is op het hoe en waarom het zo lang duurt? Sterkste en beterschap.

 • MMiek

  Jullie verhalen zijn (helaas) zo herkenbaar. Maar hebben me zoveel steun gegeven, dat ik met jullie ook mijn ziekteverloop wil delen:

  (Vrouw 34 jaar)
  23 maart werd ik voor het eerst flink benauwd, eerder al verkoudheidsklachten. Verder de typische corona klachten thuis doorgemaakt. Toen ik wat leek op te knappen kon ik me pas laten testen: negatief. Dus gewone leven weer op proberen te pakken. Vervolgens een ernstige terugval. Opnieuw naar corona spreekuur, conclusie huisarts “test is onbetrouwbaar je hebt toch corona doorgemaakt”.
  Deze klachten blijven aanhouden:
  -Verdraag geen alcohol en koffie: leverwaarden zijn goed
  -kortademig, benauwd gevoel. Spieren rond borst/longen verkrampen en doen ontzettend zeer. Steken tussen schouderbladen.
  -erge hoofdpijn
  -praten kost heel veel moeite, wordt snel kortademig en spieren in nek en borst verkrampen
  Na pijn adem ik sowieso verkeerd, ben zelf al oefeningen begonnen
  – idee dat het op weke delen/vliezen zit: keel, holtes, oren, ogen, darmen, rond en in longen. Pijnlijk brandend en trillend/pompend gevoel daarin.
  -Onverklaarbare spierpijn
  -Hart klopt hard en hobbelt
  – in 1e wk 5 kilo afgevallen in mrt. Komt er ook niet meer aan.
  Diarree/brandend maagzuur/geen eetlust/borrelende maag en darmen
  licht misselijk gevoel met soms kokhalsneigingen
  -Dood of tintelend/pijnlijk gevoel in tong en in holtes.
  – Ik kan me nauwelijks inspannen of ik krijg de rekening: kortademig, moe, pijn op spieren, hoofdpijn, verhoging, en terugval van klachtencorona. Voel dat ik zwakker wordt. Meer slapen.
  -Klieren zijn steeds opgezet en keel rood.. lijkt op pfeiffer
  Uit bloedtest blijk ik het niet actief te hebben, wel in verleden doorgemaakt.
  – In de nacht steken in longen en borstbeen. Wordt ik wakker van en druk op longen, onbewust adem ik oppervlakkig. Het duurd in ochtend lang voor ik weer energie heb.

  Longfoto:goed. Longtest: goed.
  Woensdag naar huisarts gegaan, ze noemt het een typisch coronabeeld maar wilde toch op antistoffen testen. Nu krijg ik net de uitslag: negatief! Ik snap er helemaal niets van. Ze zei woensdag dat ze me hoe dan ook gaat helpen. Maar nu ik weer een negatieve test heb voel ik me niet sterk staan. Ook niet naar werkgever toe. Ik wil zo graag erkenning. En weten waar ik aan toe ben. Heel veel sterkte allemaal!

  • RRosita G

   @Miek

   Miek,
   Heel herkenbaar: vreselijke hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, pijn in m’n rug, schouders, nek, ribben, botten, borrelende maag, aanhoudende buikpijn steken in de maagstreek, maagzuur, misselijkheid, noem maar op. Het is echt een rotvirus.
   Op aanraden van de acupuncturist moest ik tijdelijk stoppen met koffie, koude dranken, gefrituurd, gerookt of gebarbecued voedsel. Heeft ook wel bijgedragen aan het verminderen van mijn buikpijn (denk ik). Ik ben inmiddels 19 weken verder. Het gaat de goede kant op, maar ik ben er nog niet.
   Mijn telefoongesprekken duren nu iets langer, maar het blijft vermoeiend. De heftige hoofdpijnen komen terug na inspanning. Probeer na enkele uren werken een rustpauze in te lassen. Bij te veel inspanning heb ik weer last van keelpijn en een grieperig gevoel; gelukkig houdt het niet lang aan.
   Vandaag voor het eerst de huisarts bezocht. Hij wilde mijn ontlasting toch wel controleren. Ik krijg ook tijdelijk maagremmers om mijn maag weer tot rust te laten komen. Volgens de huisarts komen mijn hoofdpijn en nekpijn door spanning waarschijnlijk van het coronavirus; ik kan het niet anders verklaren. Ga binnenkort hiervoor naar n fysiotherapeut. Ben benieuwd..
   Rust, weinig inspanning, geen of korte telefoongesprekken zijn heel belangrijk in deze herstelperiode. Van de acupuncturist heb ik ginsengpoeder gekregen om mijn weerstand weer op te bouwen.
   Miek, ik wens jou en een ieder op dit forum heel veel sterkte toe en een goed herstel. Lieve groet.

  • NNiek

   @Miek

   Heb precies hetzelfde. 12 weken alle symptomen van covid19 gehad + 6 weken nasleep. Immuniteitstest gedaan: negatief! Echt bizar. Ik merk dat artsen ook nogal snel de conclusie trekken: Nou, dan was het dus geen corona. Maar ondertussen loop ik nog steeds met klachten en een flinke nasleep! Ik geloof er helemaal niets van dat dit geen covid19 is geweest en hou het er maar op dat ze simpelweg te weinig weten over dit virus en eventuele immuniteit en dat bijgevolg de testen slechts in beperkte gevallen werken en dus zin hebben.

 • GGaby

  Zo positief als ik vorige week was (voelde me 4 dagen echt een stuk beter) zo onzeker ben ik nu weer. Nu alweer 3 en een halve dag benauwd en ook moe van een klein beetje inspanning. En dat na 4 maanden!! Ik weet dat ik niet de enige ben maar wie is hier nu ook al op deze manier 4 maanden mee bezig? Ik hoor het heel graag. Het is zo moeilijk om steeds zo heen en weer geslingerd te worden tussen hoop, positiviteit en telkens die nare terugslagen. Soms denk ik echt dat ze milder worden maar nu denk ik het schiet niet op………Ook hoor ik het graag als mensen deze gang ook zijn gegaan, maar er inmiddels zo goed als uit zijn. Ik weet dat ik het eerder heb gevraagd maar kan die berichten niet meer vinden. groetjes, Gaby

  • HHarmke

   @Gaby

   Persoonlijk denk ik dat onze longen gevoelig nog zijn van het virus….de vochtigheids graad is behoorlijk hoog ..ik heb er meer last van dan anders…benauwd en snel vermoeid…speelt dat bij jou ook een rol Gaby?

  • GGaby

   @Harmke
   Ja Harmke, ik denk dat dat bij mij ook zo is, want ik heb er vandaag weer een stuk minder last van. Op naar betere tijden! Jij ook sterkte met dit lange lange traject, maar we gaan er komen!

  • GGert

   @Gaby
   Zelfde bij mij. Vanaf half maart ziek, soms ging het redelijk, dan weer een terugval. De afgelopen 4 weken gingen top en klachtenvrij. En opeens dinsdag weer erg moe en benauwdheid. Na overleg met arts en longfysiotherapeut denk ik het volgende:

   Het lijkt erop dat de combinatie van hoge luchtvochtigheid en plotselinge luchtdrukverandering meer klachten kan opleveren als je fysieke inspanning hebt gedaan en je immuunsysteem nog niet op orde is.
   Dus voor mij betekent dit dat ik dan fysiek me minder ga inspannen.

  • KKees

   @Gert

   Hallo Gert, heb je nog meer medische adviezen en of medicatie gekregen van de arts en long fysiotherapeut die je hebt bezocht, bijvoorbeeld wat je het beste kan doen of juist beter kan laten om zo goed mogelijk te herstellen?

  • GGert

   @Kees
   Geen medicatie. Wel de balans inspanning-rust goed in de gaten houden. Op advies van de longfysio hanteer ik de inspanningsschaal van Borg. Je vult bij die schaal in hoe je je voelt. Ik mag voorlopig niet hoger dan een 4. Dat staat voor matig vermoeid. Zodra je daar boven komt bouw je niks op maar breek je juist af.
   Op de website van chronischzorgnet vind je gespecialiseerde longfysiotherapeuten. De mijn heeft inmiddels 8 patiënten onder behandeling. Het levert mij veel op. Dankzij hem heb ik weer wat vertrouwen terug in mijn lijf, hoewel de terugslag van deze week niet fijn is.

  • KKees

   @Gert

   Bedankt voor je reactie Gert. Ik rust zoveel mogelijk. Dat helpt wel iets maar niet heel veel. Ik heb het vermoeden dat ik het Epstein-Barr virus heb en dat dit getrickerd is door de Corona infectie. Hebben ze bij jouw onderzocht of dit het geval kan zijn en dit de extreme vermoeidheid veroorzaakt? Het is een extreme vermoeidheid die maar niet verdwijnt. Alleen sommige dagen erger wordt maar nooit compleet is verdwenen in al die maanden. Daarbij nog steeds al vanaf maart last van de luchtwegen wat ook niet bijdraagt aan het beter worden. Ik moet toch maar weer met de huisarts in overleg. Hoewel de huisarts hoogstwaarschijnlijk ook vrij weinig kan doen bij deze klachten. Een bloedonderzoek kan misschien wel meer uitwijzen of het misschien het Post virus syndroom is want deze extreme vermoeidheid is ontstaan na de zware Corona verschijnselen waardoor ik op het randje kwam van het feit dat ik naar het ziekenhuis zou moeten. Ik hoop maar dat we er vanaf komen.

  • JJossie

   @Kees

   Kijk even bij de you tube filmpjes, daar staan wel tips bij voor bijvoorbeeld ademhaling, stemgebruik bij heesheid, lichte oefeningen. Ik ben lid op face book daar worden veel tips gedeeld.

  • KKees

   @Jossie

   Hallo Jossie, bedankt voor je reactie, de Facebook groep ken ik maar ik heb (nog) geen Facebook. De YouTube video’s zijn ook een goede tip. Ik wil van alles wel proberen om de ademhaling te verbeteren. Veel sterkte.

  • JJossie

   @Kees

   Ik heb het even opgezocht: instructievideo afdeling fysiotherapie MCL ademhalingsoefeningen. Ik hoop dat het lukt.

  • HHarmke

   @Gert

   Klopt….hier kwam ik ook achter! Daar moet ik ook rekenimg mee houden!

  • PPeet

   @Gaby

   Hoi Gaby, ik heb na meer dan 4 maanden. Begon eigenlijk al in februari met vage symptomen die ik nu beter kan plaatsen als beginnende Covid-19 symptomen. In maart is het bij mij erger geworden met extreme benauwdheid en extreme hoestbuien tot gevolg en allerlei andere Covid-19 symptomen. Ik kamp nu vooral nog steeds met extreme vermoeidheid/veel slijm/keelpijn/benauwdheid/ hartkloppingen en soms tintelingen in ledematen. Soms lijkt het dat één van de symptomen afneemt, of meerdere tegelijk maar het komt daarna dus weer terug. Geen idee hoelang dit gaat duren. Dat feit maakt het ook op mentaal vlak er niet makkelijker op. Ik denk vaak: ‘hoe moet dit verder zo’. Geen idee. Artsen kunnen er ook vrij weinig aan doen naar ik begrijp. Ik ben nog niet bij de huisarts of specialist geweest. De huisarts heb ik alleen maanden geleden telefonisch gesproken. En die constateerde telefonisch dat de symptomen wijzen op een Covid-19 besmetting. Ik denk zelf dat ik nu nog een post virale infectie heb dat blijkbaar maar niet over gaat. De Covid-19 infectie is ook het extreemste qua ziekte wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Zo een beetje alle Covid-19 symptomen zijn helaas voorbijgekomen en waar sommige zijn verbeterd zijn er bepaalde symptomen blijkbaar erg hardnekkig waardoor ik nog steeds niet normaal kan functioneren. Het is ook niet gek dat het lichaam een enorme klap heeft gekregen van dit virus dat nog steeds na dreunt. Sterkte met het herstel en beterschap.

  • PPeet

   @Peet

   Typo begin zin: Ik heb na 4 maanden nog steeds hardnekkige symptomen die maar niet overgaan.

  • PPeet

   @Peet

   Het is dus nu al meer dan 5 maanden dat ik met deze symptomen te maken heb. Het is om gek van te worden. Maar ja. Ik blijf hopen op herstel. Sterkte aan iedereen.

  • HHarmke

   @Peet

   Moet je niet gewoon eens naar de huisarts? Ter gerustelling en dat je weer op de kaart staat?

  • HHarmke

   @Gaby

   Ik ben inmiddels naar fisio geweest en ohhhh net een warm bad! Ze nam me zo serieus! En ze hebben voor corona patienten speciale ademhalings technieken! Blij dat ik de stap gezet heb! Iets voor jou? Verkeerd ademhalen…wat veel coronapatienten doen zei ze…leidt tot heel veel klachten!

  • LLisette

   @Harmke
   Wat zijn de ademhalings technieken dan? Is dat iets wat je kunt googlen of makkelijk uit kan leggen?

  • HHarmke

   @Lisette

   Nee dat is niet gemakkelijk uit te leggen

  • JJossie

   @Gaby

   Ik ben ook lid op face book. Daar worden veel links gedeeld met oefeningen door logopedisten, fysio, yoga mensen. Daar staan goede tips bij om het slijm naar boven te halen, de heesheid wat op te lossen, de ademhaling op orde te krijgen, lichte oefeningennom je sieren riustig weer op te bouwen. Even zoeken op you tube, daar staan ze vast bij.

  • GGaby

   @Jossie
   Dank je Jossie, zijn dat speciale oefeningen voor corona klachten? Wat typ je dan in bij you tube?
   Of zijn het algemene ademhalings oefeningen etc…

  • JJossie

   @Gaby

   Instructievideo afdeling fysiotherapie MCL ademhalingsoefeningen. Ik hoop dat lukt Baby.

  • IIng

   @Gaby
   hier ook 4 maanden onderweg, ziek vanaf begin maart. Ik wist dat het lang zou kunnen gaan duren, had ik al gehoord van de bedrijfsarts, en toen ook nog van huisarts. Echter, mijn huisarts laat het nu compleet afweten, ik heb een negatieve antistoffen test, dus hoera, er is niks aan de hand. Dit laatste maakt me erg boos, zachtjes uitgedrukt. Ik heb 2 weken geleden een paar goede dagen gehad, en heb toen misschien weer teveel gedaan, kreeg hierna een terugval waar ik nu nog steeds niet van ben hersteld. Dus, troost misschien een beetje, je bent niet alleen in deze langdurige strijd.

 • Rrachel

  Hallo allemaal,
  Ik word er zo moedeloos van .Begin april klachten Brandend gevoel longen/lijf/ogen ,tintelingen, wisselend verhoging, kuchje,slijm opgeven,niet echt benauwd geweest.Raar gevoel in mijn hoofd. Huiduitslag. Volgens huisarts en bedrijfsarts Corona . Echter negatieve testen en geen antistoffen .Longarts alles goed. Wel vitamine D 3 tekort en Vit B12 erg laag. Nu nog steeds wisselende klachten zoals eerder vermeld Het blijft maar terug komen. Ook heb ik het idee dat ik soms in de war ben en verkeerde woorden zeg. Herkent iemand dit? Weinig steun omdat ik negatief getest ben. Zijn er meer mensen met negatieve testen en geen antistoffen?

  • GGerdien

   @rachel
   Ja ben 2x negatief getest en niet genoeg antistoffen ,was al wel 4en7weken ziek .ook niet echt op mijn longen maar meer op mijn maag , geen zin in eten 15 kilo afgevallen dezelfde klachten als jij ook hartkloppingen en het vertrouwen in mijn lijf kwijt .voel me weleens een paar dagen wat beter , maar ben al ziek vanaf 22 maart , heb een maagonderzoek gehad en een echo van mijn buik , bloedonderzoek was allemaal goed ,hoop elke dag op herstel . Heel veel sterkte .

  • JJossie

   @Gerdien

   Vreselijk hè Gerdien. Ik heb dezelfde klachten, ook maag darmen en de hele ratteplan. Wel blijven eten hoor. Ik moest gezond eten en roomboter en volle melk, plus vitamines. Het smaakt me niet, maar ik krijg mijn bord leeg, ook neem ik brood extra met wat je lekker vindt. S morgens een bord haverbord. Ik nam s avonds fruit, maar dan voelde ik mijn maag de halve nacht. Dus nu s middags. Zorg voor energie en rust. Het is afschuwelijk waar we door heen gaan, maar kop op. Het komt goed.

  • JJacky

   @rachel
   Hoi Rachel ik ben vanaf half maart ziek met precies ook deze klachten plus niet kunnen slapen. Ik merk dat ik er ook niet meer tegen kan Al zo lang ziek en het gaat maar niet uit mijn systeem
   Ik ben nu asn de prednison laatste redmiddel…werkt ool niet volgens mij.
   Sterkte met dit proces waar kom jij vandaan?

  • NNoortje

   @rachel

   Hoi Rachel, dat klinkt als b12 tekort. Ik heb een jaar last gehad van b12 tekort waarbij ik zo ongeveer om de 3 weken opnieuw ziek werd. Het had iets te midden van griep/verkoudheid, eerste week was ik dan heel ziek, tweede week namen de klachten al weer wat af en in de derde week voelde ik me dan alweer wat opknappen om vervolgens weer de hele cyclus opnieuw door te gaan. Mijn slaapritme was volledig verstoord, kon na uren te hebben geslapen 3 uur later weer uren slapen, ik kon niet meer op woorden komen, mijn hoofd voelde als watten, suf, vergeetachtig/ongeconcentreerd, etc.

   Ik kwam toen uit bij een groep op Facebook over b12 tekort en bleek dat ik geen nieuwe bloedtest de eerste maanden kon doen vanwege b12 tabletten te hebben geslikt(niet doen!). Daar had ik helaas niet de ruimte voor dus ik heb wat drastische maatregelen genomen, gestopt met roken, gestopt met de pil, l-lysine (helpt tegen virusinfecties) en l-glutamine (herstelt de darmwand) en hoge dosis vitamine d gaan slikken (en gestopt met chlorella tabletten slikken, wat waarschijnlijk de boosdoener was) en qua voeding vooral veel dingen gaan eten om de darmwand te helpen herstellen (zoals gefermenteerd voedsel en zelfgetrokken bottenbouillon) , daarbij suiker en zetmeelrijke producten even gemeden. Binnen 3 weken was ik volledig van de klachten af, ben vervolgens een jaar lang helemaal niet meer ziek geweest (totdat ik stopte met l-lysine en l-glutamine).

   Voor de reguliere zorg gaan heeft mogelijk niet zoveel zin, protocol is dat je een kuur krijgt van 2x per week gedurende 5 weken voor een b12 injectie. Maar het probleem zit in dat je vermoedelijk een opnamestoornis hebt mbt b12. Mijn b12 gehalte was ook aan de lage kant (terwijl ik gewoon dierlijke producten eet). B12 groep vond ik redelijk militant in hun opvattingen dat enige wat zou helpen levenslang om de 3 dagen een b12 injectie. Maar huisartsen doen daar heel moeilijk over en het kan ook wellicht opgelost worden op de manier die ik hierboven beschreef, dmv voedsel je darmwerking te helpen herstellen. Hoop dat je hier wat aan hebt, het is sowieso de moeite om je wat verder te verdiepen in b12 verhaal, b12 tekort heeft onbehandeld op de langere termijn ernstige gevolgen tot aan verlamming toe. Succes in ieder geval!

  • KKees

   @rachel

   Hi Rachel, herkenbare symptomen ben zelf vanaf februari bezig met dit virus ben in maart wel extreem benauwd geworden en dat is tot nu toe iets verbeterd maar niet meer zoals het was van voor het ziek worden. Heb jij nog medische adviezen gekregen wat te doen of te laten? Heel veel sterkte met het herstel.

  • HHarmke

   @rachel
   Wat akelig dat je weinig steum hebt….en dom ook! Want die testen zeggen niet alles! In de war en verkeerde woorden…heel herkenbaar! Mijn concentratie is nog steeds pet…en op woorden komen…ook nog!

   Sterkte meis en vertrouw op jezelf

 • VVan Vleuten

  Begin Mei een post gedaan met mijn ervaring. Een korte update:

  Drie weken geleden wederom ziek geworden. Geen koorts wel lichte verhoging! Wel het bekende hoesten, buitenadem, vreselijke pijn/tintelingen in de kuiten en die hoofdmist was er weer. Nieuwe klacht dat ontstond is een pompend gevoel vanuit hoofd richting linkerkant van de keel alsof mijn ader ontploft.

  Een antibiotica kuur gekregen en een neusspray van de huisarts. Lijkt iets beter te gaan, echter verdwijnt de hoest niet en de tintelingen blijven. Hoofdmist is nog aanwezig maar ongeveer de helft minder waardoor dagelijkse bezigheden gewoon gedaan kunnen worden.

  Ik werk wel normaal en fiets dagelijks 15km heen en 15km terug. Ene dag gaat dat super andere dag is het meer dan een opgave. Gisteren bv om 19 uur thuis, 20 uur te bed en vanochtend om 7 uur wakker met het gevoel dat ik nog een paar uur kon slapen.

  Ben tot drie maal getest. Eerste maal einde maart in het ziekenhuis negatief. Begin mei, negatief. Drie weken terug, wederom negatief.

  Ook het antistoffen getest, u raadt het al, negatief.

  Huisarts blijft mij als post-corona patiënt behandelen en belt minimaal 1x per week om te vragen hoe het gaat.

  Het zal al vaker zijn gezegd, het wordt beter. Maar het nare gevoel en terugvallen zijn jammer genoeg nog steeds aan de orde! Eerste ziekte dag was rond 28 maart!

  Bio: 33 jaar, verleden met kanker. Laatste grote operatie juni 2019 gehad.

  • HHarmke

   @Van Vleuten

   Wat fijn dat huisarts elke week belt…dat hoor je niet veel!( maar gezien je verleden met kanker snap ik dat) Ik ook soms heel vroeg op bed en dan smorgens duurt het lang eer ik wat energie heb! Sterkte met alles…ik hoop dat we er met zn allen bovenop komen!

  • BBennie

   @Harmke

   Ik herken mij erg in jou.
   Sochtends voor ik weer eens energie heb duurt erg lang.

  • HHarmke

   @Bennie

   Vind het ook vreemd…ik sleep me voort en slaap als een blok…dat wel! Ik ben nog benauwig…denk dat ik daarom energieloos ben…morgen fisio…even sparren met iemand die er hopelijk meer van weet en goede oefeningen weet! Sterkte Bennie…we komen er wel weer!

  • RRonT

   @Harmke

   Hoi Harmke, niemand die natuurlijk ook een soort van conclusie kan geven over hoelang het duurt of dat het nog wel over gaat. Er moet toch meer bekend zijn nu uit bijvoorbeeld China. Ik ben nog steeds extreem vermoeid en andere klachten zoals slijm, benauwdheid, branderige luchtwegen blijven aanhouden na meer dan 4 maanden. Ik denk ook dat de vermoeidheid met de zuurstof opname te maken heeft. Maar ja ik hoop maar dat we er allemaal van genezen op een gegeven moment. Sterkte.

  • HHarmke

   @RonT

   Dat is het ergste….dat we niet echt weten hoe en wat…ik denk idd dat de vermoeidheid samenhangt met de benauwdheid. Ik wens je sterkte…doe vooral ook kalm aan en……het wordt mooi weer!!

  • HHelena

   @Harmke

   Hebben jullie ook het idee dat het met slecht weer minder wordt?Ik was nooit gevoelig voor slecht weer,maar nu heb ik het gevoel dat bij regenachtig weer mijn klachten meer opspelen…

  • HHarmke

   @Helena

   Absoluut! Mijn longen zijn absoluut gevoeliger voor te warm…te koud…te vochtig!

  • Ppetra

   @Helena ik denk ook steeds ja nu ben ik er van af maar nee hoor 2 dagen goed 5 dagen klote ben wel 15x bij huisarts geweest longen goed zuurstof ontsekings waarde goed hart goed maar blijf moe spierpijn droge mond hoesten maar is rokershoest nog vanaf 5 maart geen verhoging gehad of koorts
   suiker geprikt was ook goed en als het mooi weer is valt het allemaal wel mee maar nu komt alles weer terug pfff de dokter zei je moet vertrouwen in je eigen lichaam krijgen maar dat heb ik niet ben zeer angstig paniek aanvallen gehad allemaal door die corona kan er niet mee omgaan nu vandaag weer veel last van droge mond misselijk en branderig gevoel in mn keel en tong en dat al vanaf 5 maart vreselijk ik wens iedereen heel veel sterkte in deze tijd gr petra

 • SSB

  Ik heb mij zaterdag laten testen en zondag middag bericht gehad en ik ben negatief getest. Wel heb ik al een week last van duizeligheid en enorm moe. Vandaag toen ik wakker werd had ik in een keer last van keelpijn en het doet echt pijn. Is het nodig om mij nog een keer te laten testen?

  Wat adviseren jullie mij
  Xxx

  • HHarmke

   @SB
   Dat testen is iets persoonlijks….ik hoef geen getest….ik weet wat ik had! Maar als jij denkt….moet je het doen!

  • JJossie

   @SB

   Gorgelen met zoutoplossing heeft mij geholpen voor de keelpijn. Eerst brandt het wel, toen ben ik gestopt. Maar omdat verder niks hielp toch weer begonnen en nu is het veel rustiger in mijn keel. Na 4 maanden pfff..

 • DDet

  @Peet
  Dag Peet,
  Voor de 3e keer sinds de afgelopen dagen probeer ik je mijn antwoord toe te sturen.
  Maar als je de Curcuphyt gaat gebruiken dan écht 2x per dag gebruiken en tijdens de maaltijd, dus bij ontbijt en avondeten.
  Anders werkt het niet zo goed, volgens mijn orthomoleculair therapeut.
  En als je elke dag 3 paranoten eet, krijg je per dag voldoende selenium binnen.
  Succes en sterkte met je herstel.

  • PPeet

   @Det

   Hallo Det, aardig van je om te blijven proberen om je bericht geplaatst te krijgen. Ik heb nog steeds erg veel last van mijn luchtwegen en (extreme) vermoeidheid dus ik bekijk van alles (ook jouw suggestie Curcuphyt) wat zou kunnen helpen om op te knappen. Wanneer ik iets lees of hoor wat van waarde is voor herstel blijf ik het ook plaatsen op deze site. Het is nog een lange weg tot hopelijk herstel voor ons allen. De luchtwegen hebben wel een enorme klap gehad die ik nooit eerder heb meegemaakt voor deze infectie. Niet te vergelijken met hooikoorts of enige verkoudheid of griep die ik ooit heb gehad. Dus het is ook geen wonder dat de boel langdurig ontstoken en van slag is geraakt tot op de dag van vandaag. Nog maals hopelijk komt het toch nog (redelijk) goed voor iedereen. Sterkte en beterschap.

 • Yyolanda

  Afgelopen donderdag is een collega van me met spoed opgenomen in het ziekenhuis. mogelijk cardiale klachten. Hier werd zij getest op Covid-19, zij bleek positief. Eerder was ze positief en is ziek geweest. maar uiteindelijk is ze nadat ze klachtenvrij was weer komen werken.
  Nu wordt gezegd dat er geen maatregelen genomen hoeven te worden want als je Covid hebt gehad draag je het virus nog lang bij je maar kun je niemand meer besmetten.
  Klopt dit?

  • HHarmke

   @yolanda

   Lees ik het goed dat je zegt dat ze positief getest is op corona …daar van genezen is….en toen weer ziek werd en weer positief bevonden werd? Zat daar korte of lange periode tussen?

  • JJossie

   @yolanda
   Jeetje. Ik dacht ook dat ik niemand kon besmetten. Kinderen en kleinkinderen nog maar weer even niet zien.

  • HHarmke

   @Jossie

   Ik wordt er niet vrolijk van….er wordt je niks verteld ook!!!!

  • BBob

   @Harmke

   Hallo Harmke, Jossie en Yolanda. Met die collega van Yolanda kan natuurlijk van alles aan de hand zijn dat jullie niet hebben dus wees daarover gerust op dat specifieke vlak. Er kan natuurlijk van alles met dit persoon aan de hand zijn naast de Covid-19 besmetting. Bijvoorbeeld al aanwezige hartklachten, een tweede besmetting of dat het virus nog traceerbaar is maar niet meer zwaar besmettelijk. Het moment van besmettelijkheid schijnt ook op de piek van het ziek zijn het zwaarst te zijn. Dus wanneer iemand verschrikkelijk hoest en de symptomen zich het zwaarst openbaren. Dat lijkt ook logisch. Voor de rest gezond verstand gebruiken. Ik hou nog steeds zoveel mogelijk afstand van mensen, ook van dierbaren hoewel dit soms moeilijk is, dat is begrijpelijk en menselijk maar toch. Sterkte allemaal.

  • HHarmke

   @Bob

   Hoi Bob….ja gezond verstand gebruik ik…blijf altijd en voorlopig op afstand. Angst om het weer te krijgen heb ik niet!

  • JJossie

   @Harmke

   Wat een rotziekte hè Harmke. Ik zie nieuwe mensen verschijnen op dit forum en er is nog niets veranderd. Huisartsen staan met hun rug tegen de rug. De internist belt bij mij nog een keer, maar voor klachten moet ik mijn huisarts bellen….die weet wel wat er aan de hand is. Heeft alles gedaan wat in zijn vermogen lag. Ook de internist hoor, maar hoe we verder moeten, uitzieken…..hoe lang nog.

  • HHarmke

   @Jossie

   Zijn volgens mij wel mensen met landurige klachten…

  • KKees

   @Jossie

   Goedendag Jossie, ik heb zelf nog erg veel last van de luchtwegen brandend/slijm benauwdheid. De luchtwegen zijn zo zwaar overbelast geworden in het begin van de infectie en zijn door de infectie helemaal op hol geslagen. Dat verminderd maar niet meer. Heeft de internist en huisarts jouw nog iets van medische adviesen meegegeven? Naast het wel bekende uitziek verhaal? Heel veel sterkte met het herstel.

  • JJossie

   @Kees
   Nee, Kees. Ik heb niet een medicijn gekregen. Allemaal huis tuin keuken middeltjes. Wel heb ik net de antistoffentest gedaan. Nog geen uitslag. Mocht, hoefde niet. Ze waren er zeker van dat het een ernstige virus is. Welke, maakt voor de genezing niet uit.

  • KKees

   @Jossie

   Goedendag Jossie, ok ik dacht misschien een soort van advies wat te doen qua oefeningen of iets dergelijks. En/of medicijnen zoals prednison ofzoiets. Maar niets dus. Hebben de artsen die je hebt bezocht dus alleen weer gezegd ‘rust uit’ / ‘uitzieken’ of iets dergelijks? Beterschap.

 • MMarjolein

  Ik herken heel veel in alle verhalen..
  Dat is erg fijn, ik voel me dan iets minder alleen. En meer begrepen.
  Sinds half april heb ik veel last van benauwdheid, echt heel eng. En zwaar. Vooral ook omdat het zo lang duurt. De laatste tijd heb ik weer momenten dat ik me lekker mezelf voel, heerlijk.
  Maar die terugvallen blijven erg moeilijk!!

  Ik heb nu een paar weken fysio, voor wat begeleiding. Ik heb een ademhalingsoefening, maar die helpt niet als ik er de hele dag last van heb. Ook van de huisarts een inhalator, maar die helpt ook niet altijd.
  Bloedonderzoek gehad, qua tekorten vitamines, zuurstofgehalte, longen geluisterd en een longfoto, alles is ok. Gelukkig..
  Wie heeft er nog tips qua benauwdheid?

  Fietsen kan ik nu 10 minuten per dag, wandelen niet. Dan voel ik me steeds weer slecht.
  Mijn eetlust was ook een probleem, dat is nu beter te doen. Smaak en reuk is normaal.
  Ook dat vreemde beklemmende gevoel in mijn rechterarm en rechterkuit heb ik gehad, maar dat is nu over.

  Gelukkig lees ik nu hier steeds meer reacties van mensen die beter zijn, dat geeft hoop!

  • GGaby

   @Marjolein
   Hoi Marjolein,
   Wat mij wel enigszins helpt bij de benauwdheid is een warme douche en dan de straal op mijn bovenrug.
   Het is bizar hoe dit toch steeds terugkeert. Bij mij zijn de terugvallen nu milder en korter maar ze zijn er nog steeds na 16 weken! Vandaag dus weer:( Vooral dus de benauwdheid en de moeheid. Ik kan het al voelen als ik opsta in de ochtend, om dan opeens de volgende weer te zijn verdwenen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het vraagt zoveel geduld en vertrouwen en soms raak je dat gewoon weer even kwijt helaas:( Maar ik denk dan toch ook als het weg kan zijn dan kan het lichaam dat dus wel……weet nog hoe het moet functioneren. Dus kop op en je bent niet alleen in deze moeilijke tijd! groetjes, Gaby

  • MMarjolein

   @Gaby
   Hey Gaby,
   Dank je voor je reactie.
   Bizar is denk ik wel een goede omschrijving..
   Ja, inderdaad, op de slechte dagen is mijn geduld en vertrouwen niet mijn sterkste punt.. Al probeer ik ook te denken: this too shall pass!!
   Dank je, lief van je!

  • HHarmke

   @Marjolein

   Hoi…ik kauw soms kauwgum…dan adem ik anders…heb ook nog veellast van benauwdheid…merk wel dat mijn ademhaling flut is…doe ook oefeningen maar als niet helpt fisio! Niet fijn he die kortademheid/ benauwdheid!

  • MMarjolein

   @Harmke

   Hoi Harmke,

   Dank je, kauwgum eet ik inderdaad ook veel en dat helpt wel tijdelijk ja.
   Wat voor oefeningen doe jij? En heb je die bij de fysio gekregen?
   Zeker niet!

  • HHarmke

   @Marjolein

   Hoi…toevallig net een afspraak gemaakt bij de fisio…krijg mijn benauwdheid/ademhaling niet op orde…ben het zat nu…wil er nu wel wat hulp bij. En advies.

  • MMarjolein

   @Harmke

   Heel goed! Het idee alleen al dat IEMAND je helpt, is heel erg waardevol. En nodig!
   Ik ben benieuwd wat ze zeggen..

  • RRosita G

   @Marjolein, Harmke, en alle forumleden, ik vind leef met jullie mee. Ben zo blij dat ik op dit forum zit. Heb ook zo ontzettend veel aan jullie adviezen en medeleven.
   Op eerdere advies van één van onze forumleden heb ik me aangemeld op het forum van het coronalongplein. Je kunt daar ook een vraag stellen aan een professional. Er zijn ook veel vragen met antwoorden van forumleden of n professional. Het is inderdaad tijd dat we hulp krijgen.
   Ik ben nu al 4 maanden ziek en zit momenteel in een terugvalperiode. Ben gestopt met de acupuncturist; de ventilatie was daar heel slecht. Was bang dat ik daar besmet zou kunnen worden. Heel veel sterkte toegewenst. Lieve groet aan een ieder.

  • HHarmke

   @Rosita G

   Jij ook veel sterkte…4 maanden pffff…ik vanaf maart dus ook tijdje onderweg! Sterkte meis en lieve groet terug!

  • RRosita G

   @Harmke
   Dank je wel Harmke. Heb vandaag een goede dag. Wie weet…
   We komen er wel.
   Lieve groet.

  • RRonT

   @Marjolein

   Hoi Marjolein, hebben de medici ook antwoord kunnen geven wat de benauwdheid dan veroorzaakt volgens hen? Ik heb eerder gelezen dat er op long foto’s alles goed lijkt en op een CT scan de schade van de Corona besmetting wel degelijk te zien is. Ik vraag mij daarom af wat de medici waar jij bent geweest kunnen antwoorden waarom jouw benauwdheid dan aanblijft houden. Ik heb zelf nog geen longfoto of CT scan laten maken maar ook nog steeds benauwd al vanaf maart. Het is nu de ene dag erger dan de andere maar geen dag meer normaal geweest zoals voor het ziek worden. En de vermoeidheid helpt daar ook niet bij, dat maakt de benauwdheid erger. Daarom probeer ik zoveel mogelijk rust te pakken. Ik wordt er wel gek/gespannen van na al die maanden en echt beter wordt het niet. Ik probeer daar maar niet teveel aan te denken, hoewel dit moeilijk is omdat ik natuurlijk niet weg kan rennen van mijn lichamelijke klachten. Sterkte met het herstel.

  • MMarjolein

   @RonT

   Ik ben verder nergens geweest, dus ik kan je daar geen antwoord op geven.
   Veel rust heeft mij zeker geholpen! Nu kan ik langzaamaan weer wat kleine dingen, maar zo gauw ik teveel doe, voel ik me weer slecht.
   En vooral focussen op de betere momenten, maar dat is inderdaad erg moeilijk als je je beroerd voelt!!

   Sterkte..

  • PPatrick

   @Marjolein

   Hoi.
   Ik heb ook soms extreme spierpijn en moe gevoel in armen en benen. Komt u dat ook bekend voor?

  • MMarjolein

   @Patrick

   Nee, geen spierpijn. Wel erg zwakke benen, dat ik nauwelijks kon staan, maar dat gaat nu beter.
   Zeg maar jij hoor!

  • SSandra

   @Patrick
   Hoi Patrick, ik heb toenemende benauwdheid, moe en spierpijnen. Ben ermee naar de huisarts gegaan. ik heb vandaag mijn uitgebreide bloeduitslagen terug. Daarin stond dat mijn vitamine d gehalte erg laag was, bezinkingen hoog en ck waarde hoog. Ik vraag me af of dat van de corona komt. Hebben meerdere mensen daar last van?

 • BBennie

  Beste mensen.
  Ik loop met vragen rond en hoop daar antwoord op te krijgen.
  Ik heb nu al een paar weken last van extreme vermoeidheid. Heel erg veel hoofdpijn en inmiddels ook met ademhalen een drukkend gevoel op de borst en lichte pijn tussen de schouderbladen. Ik kan niet rechtop staan dan breekt het zweet me uit.
  Na lichte inspanning buiten adem.
  Ze denken bij mij aan oververmoeidheid of hyperventilatie. Wat moet ik met deze klachten? Ik heb geen koorts en ik hoest weinig. Ik hoop op een reactie hierop.

  Hartelijke groet Bennie

  • MMiranda

   @Bennie Ik wil je niet bang maken, maar deze klachten had ik vorig jaar voordat ik een hartstilstand kreeg. Vooral de pijn tussen de schouderbladen is voor mij iets wat de alarmbellen doet rinkelen. Bel svp de huisarts. Better safe than sorry.

  • BBennie

   @Miranda

   Hier schrik ik wel even van.
   Maar bedankt in ieder geval voor je reactie

  • HHarmke

   @Bennie

   Dokter? Je laten testen?

 • AAnna

  Wat nu te doen ?
  Al de 4e maand in. Longfoto is goed
  KNO arts kan na onderzoek. niets vinden en MDL onderzoek wijst ook niets uit. Ondertussen blijf ik slikklachten houden en een. enorme pijn / branderig gevoel in borst. Kan er niet van slapen. Natuurlijk de maagzuurremmers al
  Wekenlang geslikt. Geen verbetering.

  De huisarts weet het niet.

  • JJossie

   @Anna
   Oh Anna, wat een drama hè. Ik heb ook maagklachten. Druk op de borst. Alle testen gehad. Er komt niks uit. De huisarts en specialisten weten het ook niet. Gaan af op jouw verhaal. Uitzieken, het is langdurig. Post virale klachten. Sterkte in ieder geval. Je bent niet de enige.

 • MMonique houtepen

  Ik ben getest en de uitslag was negatief. Ik heb wel symptomen gehad zoals koorts en druk op m’n longen(benauwd). Dit heeft zo’n dag of 10 geduurd. Dit is nu ongeveer 2 maanden geleden. Ik heb nu nog erg veel last van een bittere smaak in m’n mond, en ook m’n lippen smaken bitter. En ook heel moe. ‘S avonds ben ik Total loss en moet op tijd naar bed. Is er iemand die hier ook veel last van heeft? Vooral m’n bittere smaak is heel vervelend.

  • RRick

   @Monique houtepen

   Hi Monique, ik heb die smaak ook af en toe. Ik zou het ook bitter/ijzer achtig omschrijven. De info die ik daarover heb is dat dit kan komen door de in veel gevallen langdurige infectie van de luchtwegen.

 • CCarla

  Bizar virus!! Na een aardig goede week waarin de klachten grotendeels weg waren nu weer hevig terug helaas.
  Lichaam lijkt in brand te staan, veel tintelingen/ steken.
  Wat dizzy in mijn hoofd, pieptoon oor en een vreemde smaak en geur.
  16e week nu al en steeds weer die terugvallen maken mij moedeloos.
  Longfoto en bloedonderzoek goed.
  Wel antistoffen Corona aangetroffen wat mij bevestiging heeft gegeven omtrent de klachten.
  Gebruikt er iemand van jullie medicatie voor de tintelingen, het brandgevoel van de huid?
  Sterkte voor jullie allen want dat hebben we nodig!

  • NNiek

   @Carla

   Ik had eens ergens gelezen dat iemand daar Aloë Vera gel voor gebruikte wat een verkoelend effect heeft op de huid. Weet niet of het echt werkt. Zit zelf ook in week 16 en net als jij nog steeds last van terugvallen. Soms verkoudheidsverschijnselen, dan weer tintelen, dan weer misselijkheid en vooral heel moe. Heel ontmoedigend, inderdaad. Het is niet van het niveau dat ik helemaal uit de running ben maar merk dat wanneer ik ook maar iets doe, ik meteen wordt afgestraft met een terugval. Ik vraag me ook af wanneer dit nou eens ophoudt.

   Sterkte.

  • BBob

   @Carla

   Hi Carla, ik begrijp dat je er moedeloos van wordt. Dat wordt ik er namelijk ook van. Het gaat maar niet echt weg. Al vanaf eind februari begonnen er vreemde symptomen die in maart openbaarde in allerlei ziekteverschijnselen van Covid-19. Ik ben nu nog vooral zeer vermoeid en de luchtwegen zijn aangetast en daardoor nog steeds geïrriteerd. Die tintelingen komen en gaan sommige dagen erger dan andere. Daar is volgens mij ook geen medicijn tegen. Hoelang na de infectie heb je de antistoffen test laten afnemen? Ik heb dat namelijk nog niet laten afnemen. Welke (merk)naam heeft die test? Misschien toch een goed idee om dat te laten testen. Sterkte.

  • CCarla

   @Bob
   Ik heb in de 14e week van mijn ziekzijn een antistof via mijn huisarts kunnen afnemen op het lab. van een ziekenhuis.
   Dit was de Wantai antistoffen test

  • RRoos

   @Carla
   Ik ben 14 weken onderweg. Ook ik heb nog steeds last van terugvallen. Op dit moment gebruik ik een ontstekingsremmer, puffer, tegen de benauwdheid in mijn longen. Maar ook heb ik last van tintelingen op de huid de tintelingen heb ik al vanaf dag één dat ik ziek werd. En dat gevoel komt en gaat. Soms heb ik een paar dagen continu last van die tintelingen. Ik kan het misschien beter omschrijven als een soort griepgevoel en ik voel me dan ook nergens toe in staat. Volgens de longarts kunnen deze klachten nog een paar maanden aanhouden. Ik heb er niets voor gekregen.
   Jij ook veel sterkte. Je gevoel van moedeloosheid kan ik delen.

 • MMarijke van der Lee

  Ben al 6 weken bijna dagelijks misselijk gepaard gaan met vermoeidheid en heel slap voelen.Wanneer misselijkheid even wegtrekt dan krijg ik meteen weer energie.Heeft iemand hier ervaring mee?Alle bloedwaarden zijn goed getest.

 • MMarjolein

  Ik herken ook erg veel in alle verhalen.. heel ‘fijn’, want het helpt wel!
  Ik heb al bijna 3 maanden klachten, vooral benauwdheid. Dat is echt eng en ik vind het zwaar dat het zo lang duurt. Gelukkig nu af en toe momenten dat ik me weer mezelf voel.. heerlijk.

  Ben nu bij de fysio voor begeleiding, ik heb een ademhalingsoefening, maar die helpt niet altijd. Ook maakt hij mijn nek los dmv massage.
  Ik heb ook een inhalator van de huisarts, maar die helpt ook niet steeds.
  Wie heeft er nog tips qua benauwdheid?

  Verder merk ik dat fietsen wel gaat, 10 min per dag. Wandelen niet, zelfs 5 minuten kost veel moeite en ik voel me daarna vaak weer beroerd.
  Ik heb ook een boel vage klachten (gehad) zoals een beklemmend gevoel in mijn rechterarm (lees ik hier vaker), ook een tijdje in mijn rechterkuit. Maar dat is nu over gelukkig.
  Ook mijn eetlust was een probleem, moest mezelf echt dwingen, elke hap was een gevecht. Maar ook dat is nu over, sinds 2 weken geloof ik. Ik heb nog niet echt zin om te eten, maar het lukt tenminste weer.
  Herkent iemand ook de vreemde eetgewoontes? Ik hoef bijv echt geen appels, terwijl ik die anders graag eet. En broodbeleg.. ik eet vaak kipfilet maar daar moest ik nu ook niet aan denken! Liever jam, terwijl ik dat echt nooit eet! Heel apart. Mijn smaak en reuk is wel gewoon normaal.

  Super fijn om te lezen dat er steeds meer mensen hier beter zijn, dat geeft hoop!

 • DDet

  Al tweemaal ‘n berichtje geplaatst, gisteren en eergisteren.
  Maar worden niet geplaatst.
  Vind dit echt niet fijn.

 • CCw

  Aan alle mensen die ook hartkloppungeb hebben. Voelen jullie dit alleen zelf of zijn deze bij jullie ook meerbaar met een bloeddrukmeter???

  • Mmimi

   @Cw
   heb dat ook is eveneens te zien op bloedrukmeter

  • CCw

   @mimi

   Bij mij is dit nl niet te zien op mijn bloeddrukmeter maar heb wel het gevoel…

  • JJossie

   @Cw

   Ja op een bloeddruk en hartritme meter duidelijk. Allebei van de rel.

  • RRon

   @Cw

   Hallo Cw, heb je dit bij de huisarts of ziekenhuis laten opmeten? Ik heb hier namelijk ook al maanden last van. Ik heb het idee dat het veel van de symptomen te herleiden is tot de veranderde ademhaling/benauwdheid. Ik zelf ben nog niet bij de huisarts of specialist geweest maar denk nu toch maar een keer met de huisarts in overleg te gaan na maanden aanhoudende Corona symptomen (eind februari al vage klachten in maart alle Corona symptomen in meer of mindere mate gehad). Ook het bekende dichtgeknepen keel gevoel blijft maar aanhouden. Ik hoop voor ons allen dat het een keer overgaat. Het is om gek van te worden. Sterkte met het herstel.

  • HHarmke

   @Ron

   Ik heb ook nog geregeld last van hartkloppingen…vooral bij moeheid vergezeld door benauwdheid! Mijn hart simpel laten beluisteren en er was een goed ritme….de benauwdheid komt bij mij door verkeerd ademen waardoor mn pols sneller gaat slaan. Lastig om te normaliseren…doe er een oefening voor!

  • RRon

   @Harmke

   Hallo Harmke, is in veel gevallen die combinatie ja, nog meer vermoeidheid dan ik al constant ben dan nog benauwder betekent meer hartkloppingen, er is toch iets vreemds ontstaan in de ademhaling na de ernstigste benauwdheid en hoest waarna een benauwdheid is gebleven die tot nu toe redelijk stabiel is. Het lijkt daardoor wel op schade in de longen en/of bovenste luchtwegen. Hopelijk valt het mee maar het duurt allemaal wel te lang om nu te zeggen dat er niks aan de hand is. Ik moet zoals ik eerder hier vermelde toch maar meer medisch onderzoek laten doen om daar achter te komen, dat is wel duidelijk. Het is ook zo extreem dit virus. Ik ben nog nooit zo benauwd geweest en dus nog steeds, maar iets beter. Ik hoop dat het nog verbeterd. Hebben jouw ademhalingsoefeningen enig positief effect? Sterkte met je verdere herstel.

  • HHarmke

   @Ron

   Ja de ademhalingsoefeningen hebben enigzinds effect …toch is het idd vreemd…denk wel dat longen gevoeliger zijn dan alles na corona! Als je benauwd bent/ verkeerd ademhaalt dan gaat dat vaak samen met hoofdpijn en vermoeidheid! Jij ook sterkte!

  • CCw

   @Harmke
   Ja ik heb ook het idee de vermoeidheid en verkeerd adem te halen.van de week heb ik ook een afspraak bij een fysiotherapeute die ook ademtherapie geeft.dus ik bem benieuwd of zij me verder kan helpen.

  • HHarmke

   @Cw

   Goed van je! Niet mee blijven zitten!

  • HHarmke

   @Cw

   Ik ook deze week afspraak fisio…ben het effe zat! Krijg me ademhaling niet op orde dus effe wat hulp bij!

  • BBelinda

   @Ron

   Ik heb ook die benauwdheid en ben ook nog niet bij een arts geweest. Soms kan ik de adem niet halen zeg maar en dan heb ik het idee dat ik niet genoeg lucht krijg. Ik word er letterlijk en figuurlijk doodmoe van. Soms zijn er dagen dan denk ik “goh het gaat iets beter” maar dan de volgende dag ben ik weer terug bij af. Ik had ook tintelingen in mijn handen en voeten maar dat is nu aardig onder controle sinds ik twee weken geleden ben begonnen met B12 vitaminen. Het begon bij mij in maart met een langdurige verkoudheid. Geen koorts oid…nu alleen nog die vervelende benauwdheid bah!

 • LLoes

  Hey allemaal,
  Ik ben een meisje van 17 jaar en heb een klein vermoeden dat ik Corona heb.
  Ik heb sinds gisterenmorgen veel spierpijn in mijn rug en nek, hierbij is ook koorts en hoofdpijn gekomen. Ik word nogal snel ziek van mezelf door de oververmoeidheid dus ik dacht dat het in het begin niet zo erg was. Ik maak me een beetje zorgen dat ik Corona heb.
  Wat zijn jullie tips hiervoor en wat denken jullie?
  Ik zou het enorm appreciëren als jullie mij een beetje zouden helpen!
  Liefs Loes

  • HHarmke

   @Loes

   Hoi meis….misschien even naar je huisarts bellen! Laat het even nakijken…sterkte en laat je effe weten?

 • SSel

  Eind april had ik ineens dagenlang een vreemde ademhaling: was mijn ritme kwijt, het ademhalen voelde geforceerd. Ik dacht: het zal wel spanning zijn. Ook proefde ik ineens veel minder. Pijn in schouders en nek, en hoofdpijn. Iets van 5 dagen ziek, heel beroerd, moe, malaise gevoel, overal pijn, soort zenuwpijn. Ook gevoel van soort ‘buzz’ in mijn cellen, alsof er stroom op staat. Geen koorts, geen hoesten. Wel zwaar gevoel op borst, soms branderig gevoel. Opgeknapt, maar na week weer ziek. Zo gaat het nu al 2 maanden op en af. In die 2 maanden 3 keer een enorme hoestbui gehad, maar verder geen hoest. Ik kan het totaal niet plaatsen. In de goede dagen/week kan ik n.l. gewoon een kwartiertje joggen. Maar paar dagen erna ben ik ineens weer ziek en zo moe dat ik nauwelijks het basishuishouden kan doen.

 • GGaby

  Weer even een bericht van mij en allereerst wil ik ook iedereen hier bedanken, Harmke, Ellen, Sylvia, Niek en alle anderen voor jullie steun en het delen van jullie verhalen. Zo fijn om te horen dat het met sommigen nu echt beter gaat! Ik heb zelf ook nu een redelijk goede week gehad en dat is eigenlijk voor het eerst! Nog wel gauw moe……Ik werd op 7 maart ziek, dus nu ook bijna 4 maanden bezig met dit wonderlijke en oh zo moeilijke proces van steeds weer die terugvallen. Wat jullie schrijven over het mentale deel van dit ziek zijn, ja ik merk ook dat ik veel angstiger ben en het vertrouwen in mijn lijf weer helemaal moet terug vinden. Vandaag lijkt het weer een mild soort terug val, maar veel minder dan afgelopen tijd. Het is zoeken naar een goed evenwicht tussen toch dingen proberen en op tijd weer stoppen. Ook best lastig dat veel mensen totaal niet kunnen navoelen waar je doorheen gaat en doorheen bent gegaan. Nou ja we gaan er allemaal komen en ik zal ook van tijd tot tijd laten horen hoe het gaat. Nog even een vraag aan Harmke over het fietsen. Jij was daar daar in het begin zo enthousiast over maar lees dat je het nu nog niet doet?Of toch wel weer? Ik kan niet heel lang lopen i.v.m. een heup dus daarom fietste ik altijd heel veel voor mijn conditie, maar merk dat ik erg onzeker ben geworden daarin. Hoe is dat nu voor jou? Hoor het graag. Lieve groetjes voor iedereen en dat we maar allemaal snel helemaal beter gaan worden! Gaby

  • HHarmke

   @Gaby

   Hoi ….nee heb idd een moment gehad dat ik weer goed kon fietsen. Door allerlei drukte ( tuin/ huishouden/ zoon die begeleid gaat wonen/ dochter met liefdesverdriet/ zus in ziekenhuis…pff) moet ik zuinig zijn op mn energie. Dan zit fietsen er even niet in jammer genoeg! Wandelen doe ik kleine wandelingen! Dus en fietsen en wandelen en huishouden en tuin en prive….heb maar 1 energiebundel!

   Fijn dat jij beter gaat…super!! Volhouden!

  • SSylvia

   @Harmke

   Je doet teveel!

  • HHarmke

   @Sylvia

   Er MOET ook veel! Maar ga soms om 8 uur naar bed ..vind ik het genoeg en zijn er dagen bij dat de mannen naar hun werk gaan en ik rustig nog even lig en later kabbelend opsta…

  • EEllen

   @Gaby
   Wat super fijn om te horen zeg. Ik zou als ik jou was met minuten op gaan bouwen qua fietsen. Met veel geduld kom je d’r wel. Zou starten met 5-6 minuten en dat een paar x herhalen en kijken hoe je je voelt. Na een paar dagen 10 minuten fietsen. Zou in begin wel tegenwind vermijden want dit was een een beetje eng vond ik. En hierdoor moet je je meer inspannen. Fietsen is beter te doen dan wandelen qua belasting dus fietsen zou ideaal voor jou zijn!

   Groetjes en succes met opbouw!

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen en Harmke, dank jullie wel voor jullie antwoorden en ja ik ga het rustig opbouwen, goed plan, als de wind weer een beetje is gaan liggen! Lieve groetjes, Gaby

 • MMVI

  Nu 3 weken klachtenvrij, dit is de langste periode voor mij dat ik geen klachten meer heb na een terugval.
  De terugvallen zijn ook iedere keer steeds minder erg geweest.
  Hopelijk is die keelpijn van 3 weken geleden het laatste loodje geweest.
  Ik kan alles weer doen, m’n conditie is goed, en ik ben zelfs een kettingroker, maar ik raak niet meer buiten adem, als ik me heb ingespannen, en alles lijkt op dit moment verdwenen als sneeuw voor de zon, dankzij de vele vitaminen, etc. voel ik me eigenlijk fitter dan ooit haha, wie had dat gedacht.

  Mocht ik weer een terugval krijgen, ga ik er eigenlijk vanuit, dat de tijd dat ik me goed voel steeds langer zal worden, en de terugvallen steeds milder.

  Dat is tot nu toe het verloop geweest bij mij, we gaan het wel zien.

  ik hoop dat iedereen hier ook snel van zijn of haar klachten verlost zal zijn, het is een lange weg, maar ik ervaar de uitkomst als hoopvol.
  veel beterschap voor iedereen!

 • SSamter

  Heeft er hier wellicht iemand een antistoffen test laten doen via de huisarts? Ik wel na enkele lichte ziekteverschijnselen 3 maanden terug. Uitslag serologische test 21,7 waar een waarde boven de 1,1 als bijna zeker positief voor antistoffen kan worden beschouwd. Heeft iemand hier een soortgelijke test laten doen en zo ja wat was de uitslag? Ik kan nergens vinden wat het verschil is tussen uitslag 10 bijvoorbeeld of mijn 21,7 (heb de huisarts er eigenlijk niet meer op aangesproken na de positieve test)

  • PPatrick

   @Samter

   Ben je wel positief getest geweest?

   Grtjs

 • Llau

  Hi allemaal,

  Vandaag ben ik getest voor Covid. Ik weet dat ik niet lang meer hoef te wachten voor de uitslag maar toch wil ik graag weten om mensen vergelijkbare klachten hebben (gehad).

  Het begon 5 dagen geleden met ernstig hoesten, soms zo erg dat ik buiten adem raak en dit gebeurd gedurende de hele dag. Daarnaast heb ik flinke hoofdpijn, raak ik al buiten adem als ik een trap op loop, en loopt mijj neus over van t snot. Het enige wat ontbreekt is koorts. De situatie verbeterd niet. Zijn er ook mensen die positief getest zijn zonder koortsklachten. Vandaag lig ik al de hele dag te slapen zo moe ben ik.
  Alvast bedankt voor eventuele reacties.

  Groetjes,

  Lau

  • RRosita G

   @lau
   Ha Lau heb je uitslag al binnen? Ik ben 2 x negatief getest maar weet zeker dat ik besmet was met Covid-19. Had zelf geen koorts, wel n rillerig koortsig gevoel, veel nachtzweten, temp altijd rond 35.5. Hoofdpijn heb ik de laatste 3 weken, maar het wordt minder. Heel veel sterkte toegewenst.

 • CCw

  Hallo allemaal.ik ben vanmorgen weer even bij mijn huisarts geweest.ik heb sinds vorige week weer heel de dag hartkloppingen en benauwd gevoel in mijn longen.hartslag was rustig zei de huisarts..hoe kan het dan dat het zo heftig aanvoelt??slaap ook steeds zo kort en als ik wakker wordt begint het weer!zou dit een terugval zijn??ik ben iig doorverwezen naar de cardioloog en als ik daar ben geweest krijg ik ook een longfunctietest…ik ben ziek vanaf 14 april.zijn er meer mensen met dezelfde klachten die dan ineens weer terug komen en zo heftig??

  • HHarmke

   @Cw

   Heel goed dat je naar de huisarts bent gegaan! Tis gewoon een lange weg. Ik heb ook wel eens heftige terugval gehad…vreselijk en angstig! Ik wens je sterkte! Komt goed!

  • EEllen

   @CW
   Idd heel goed dat je naar de huisarts bent geweest en straks naar professionals. Net wat Harmke zegt, het duurt lang en het moeilijkste is om het vertrouwen niet te verliezen. Vertrouwen houden cw!!

  • CCw

   @Harmke
   Ja ik voelde me weer zo rot,ik dacht nu wordt het echt te gek.alleem zei ze wel van als daar ook weer niks uit komt is het misschien toch iets psychisch!!kan je merken dat ze zich totaal niet verdiept in de langdurige klachten covid!!!

  • HHarmke

   @Cw

   Ja tis iets kort door de bocht maar ik ervaar zelf wel de mentale druk van corona…daar is niks ergs aan! Helemaal als de klachten langdurig zijn kan de stress te veel worden!

  • RRickV

   @Harmke

   @Harmke

   Ik herken de mentale druk ook maar dat is wat anders wanneer een huisarts het schuift op stress of iets dergelijks zoals Cw hierboven vermeld, terwijl het lichamelijke klachten betreft. Dat is een zeer kwalijke zaak. Er zijn door de Covid-19 virus gewoonweg vreemde rest symptomen die maar niet weg blijken te trekken. Dat zou zo’n huisarts nu onderhand toch ook wel moeten begrijpen. Het is goed dat Cw naar specialisten gaat omdat een huisarts vrijwel niets meer kan dan doorverwijzen. Ik kan er zelf over meepraten qua rest symptomen die aanblijven soms iets minder maar nooit echt weg sinds half maart. Ik heb nog steeds benauwdheid/slijm/ vermoeidheid en hartkloppingen als hoofdzakelijke aan houdende symptomen. Ben nog niet bij een specialist geweest maar ga toch maar een keer die weg op denk ik om te kijken of er toch iets te doen is aan deze ellende, want het houdt maar niet op. Sterkte en hopelijk op korte termijn goede verbetering in de gezondheid voor allemaal.

  • HHarmke

   @RickV

   Ben ik absoluut met je eens…tis alleen dat je goed op moet passen dat je goed weet wat is stress en wat is corona….ik raakte daar zelf op een gegeven moment in verdwaald! Maar ook dan moet een huisarts je serieus nemen!

  • JJossie

   @RickV

   Het is geen stress. Het is de zwakte van je lijf. Lichamelijk en daardoor psychische zwakte. Laat je niks aanpraten.

  • RRickV

   @Jossie

   Hoi Jossie, ben ik met je eens, het is het lichaam dat ernstig verzwakt is door het Corona virus en daardoor krijgen mensen mentaal ook een klap. Het feit dat er ook Corona is aangetroffen in de hersenen na autopsie kan bepaalde verwardheid bij sommige patiënten en andere symptomen zoals depressie, de vreemde tintelingen die veel patiënten melden etc ook verklaren. En Jossie wees gerust ik laat me niets aanpraten ( : , dat zou ik iedereen ook aanraden hier op de site en anderen die met dit virus te maken hebben of krijgen. Blijf feitelijk bekijken wat er aan de hand is. Van wat ik hier op de site heb gelezen is dat sommige huisartsen heel snelle conclussie’s kunnen trekken in sommige gevallen en het dan gooien op bijvoorbeeld stress of hooikoorts terwijl het Covid-19 kan zijn. Laat je niet gek maken bekijk zelf de symptomen zonder door te draven weet iemand in 99 procent van de gevallen echt wel dat iets niet goed zit en meld het gewoon weer bij een medicus als je het niet vertrouwd. Heel veel sterkte met het herstellen van dit rot virus.

  • JJossie

   @RickV

   Jij ook sterkte Rick. Vandaag weer keelontsteking. Witte punten , wat een rotvirus.

  • PPatrick

   @RickV

   Ben je wel positief getest geweest?

   Grtjd

  • CCw

   @Harmke

   Nou idd het duurt allemaal zo vreselijk lang en je weet natuurlijk niet hoelang het nog gaat duren dus het wordt ook steeds zwaarder mentaal zeker als je dan zo slecht slaapt en dan ook nog iedere dag gebroken en met vreselijke spierpijn uit je bed komt en dan heb ik ook nog nog die nekhernia erbij gekregen met heel veel pijn.maar alsnog weet ik wel ondanks dat de tests een negatieve uitslag hebben gegeven dat het alle symptomen zijn van covid(helaas)

  • HHarmke

   @Cw

   Wat ontzettend akelig voor je. Ik sliep zelf ook beroerd maar voel me nadat ik goedgekeurd was door mijn huisarts weer stukken beter en pak mn leven weer iets op! Slaap sinds een week weer redelijk! Pas goed op jezelf!

  • RRosita G

   @Cw
   Het is gewoon onverklaarbaar. Zodra je je grenzen overschrijdt, of een slechte nacht hebt, volgt er weer een terugval. Is ook moeilijk om je grenzen te bepalen. Bovendien kom je vaak niet geloofwaardig over. Opmerkingen als is t niet psychisch of zet het uit je hoofd ken ik maar al te goed. Gelukkig ga je naar een specialist. Heel veel sterkte toegewenst en hou ons op de hoogte.
   Fijn dit forum en de meelevende lotgenoten waar je zo veel aan hebt.
   Lieve groet

  • NNiek

   @Rosita G

   Het blijft maar kwakkelen, inderdaad. Twee weken geleden weer een nieuwe verkoudheid opgedaan en twee dagen geleden misselijkheid en braken, hoofdpijn en forse vermoeidheid. Geen idee of het allemaal gerelateerd is maar het is wel opvallend en bizar: Al meer dan 16 weken ziek! Zou dat virus ook een flinke deuk in je immuunsysteem slaan? Het is net alsof ik nu bevattelijk ben voor zo’n beetje alles wat er rondgaat.

  • RRosita G

   @Niek
   Wat naar Niek. Ik leef zo met jullie mee. Ik maak ook iets soortgelijks mee. Een paar goede dagen gehad en vanochtend werd ik wakker en voelde mij vreselijk misselijk met braakneigingen. Vanmiddag kreeg ik ook nog vreselijke buikkrampen. Inmiddels licht hersteld. Ben ook al 4 maanden ziek. Ben benieuwd wat morgen brengt.
   Denk inderdaad dat ons immuunsysteem een klap heeft gehad en nog moet herstellen van de overuren. Ben inmiddels al 3 keer naar een acupuncturist geweest. Krijg daarnaast ook Chinese kruiden. Weet niet of het helpt. Zodra ik verbetering ervaar, laat ik het weten. Morgen voor de 4e sessie. Maar weet je Niek, zodra ik ben geweest denk ik dat ik weer besmet ben geraakt. Ik ben zo ontzettend bang geworden.
   Maar we blijven vertrouwen dat we er gauw weer bovenop komen. Sterkte allen.

  • BBob

   @Niek
   Hallo Niek, het zou heel goed kunnen dat het immuunsysteem is aangetast, oftewel de diverse organen die helpen met het immuunsysteem te ondersteunen. Daarnaast zijn sommige organen ontstoken door over reacties. Wat jij ook zegt het blijft kwakkelen, ben al vanaf eind februari niet meer fit geweest. Het is de extreemste virus infectie die ik ooit heb meegemaakt en dus nog steeds niet van ben genezen, ook niet heel vreemd dat alles verstoord is in het lichaam omdat veel symptomen zo lang aanhouden. Hopelijk komt het toch een keer goed voor ons allen. Sterkte met het herstel.

  • EEllen

   @Niek
   Dit komt over als post virale kwalen/klachten na Corona. Tenminste ik lees dat veel mensen ook deze kwalen hebben. Ik lees ook dat een longarts aangeeft nav onderzoeken benoemt dat het lichaam niet meer besmettelijk is maar wel zeker 6 maanden moet herstellen en nog niet geheel functioneel is (immuunsysteem, hormonaal en andere vlakken) als een soort herstelfase. Ik wil zeker niet beweren dat jouw klachten nog 6 maanden aanhouden, maar om je een steuntje (en de rest ook die dit leest) in de rug te geven met deze info. Ik geloof zelf niet dat er een flinke deuk in je immuunsysteem is ontstaan. Maar wel dus wat ik hierboven het genoemd. Vergeet niet dat ons lichaam een behoorlijke klap heeft gehad de afgelopen maanden en dat ons lichaam weer terug moet naar hoe het was. Het hele systeem is ahw ontregeld.

  • PPeet

   @Ellen

   Hi Ellen, ik hoop zelfs dat het dan alleen post-viraal is wanneer dit betekent dat we allemaal redelijk tot goed/zeer goed gaan herstellen. Al moet het 6 maanden duren. Als het maar weggaat want dit is geen normaal leven meer op deze manier. Maar ja laten we blijven hopen. ‘Hoop doet leven’. Kun je die naam van die longarts en/of het artikel hier nog vermelden. Dat zou ik graag willen lezen. Merci, Sterkte en beterschap.

  • GGaby

   @Ellen
   Hoi Ellen, is dat 6 maanden na de 4 maanden die we nu al achter de rug hebben of 6 maanden na de besmetting die we hebben opgelopen? Hoor het graag nog even want inderdaad hoop doet leven! Ben jij er nu zo’n beetje doorheen omdat je niet meer zo veel post de laatste tijd? Ik hoop het voor je! Bij mij nog steeds op en af, maar vandaag een betere dag! Groetes ,Gaby

  • HHarmke

   @Niek

   Ik was ook heellllll lang onderweg….ik denk dat je zowiezo een flinke deuk krijgt en denk ook dat je bevattelijker bent! Tis echt een smerig virus! Sterkte!

  • JJossie

   @Niek

   Klopt, je immuunsysteem is in de war en minder actief. Alle vorige virussen kunnen weer opspelen lijkt wel. Pfeiffer, schildklier alles is bij mij aan de beurt geweest,

 • DDet

  Aan Peet,
  Hierbij opnieuw mijn berichtje dat ik je gisteren al stuurde, maar dat toch niet geplaatst blijkt.
  Hierbij een nieuwe poging.
  Als je de Curcuphyt gaat gebruiken, dan écht 2x per dag nemen tijdens de maaltijden,
  dus tijdens het ontbijt en tijdens het avondeten.
  Dan werkt het ’t beste, volgens mijn orthomoleculair therapeut.
  En als je per dag 3 paranoten eet, krijg je per dag al voldoende selenium binnen.
  Dan heb je geen extra supplement selenium meer nodig.
  Succes en sterkte met je herstel.

  • PPeet

   @Det

   Hallo Det, bedankt voor de informatie. Ik ga dat eens uitzoeken of dat Curcuphyt wat voor mij is en het proberen. Ik ga denk ook maar de medische molen in want er moeten toch verschillende aanhoudende klachten worden onderzocht. Zoals een long foto en bloedonderzoek misschien meer uitwijzen. Want het wordt maar niet beter. Heb jij al een long foto of CT scan gehad? Sterkte met het herstel en beterschap.

  • DDet

   @Peet
   Dag Peet,
   Ik heb geen longfoto of CT scan gehad.
   Wel tweemaal ’n bloedonderzoek, waarvan één uitgebreid bloedonderzoek.
   Alle uitslagen waren destijds binnen de norm.
   Dus daarna was het advies wederom: Uitzieken.
   En toen heb ik mijn toevlucht gezocht tot een orthomoleculair therapeut,
   omdat ik me toen nog steeds niet goed voelde en de huisarts ook geen verdere adviezen meer had.
   Sterkte met jouw herstel.

 • DDineke

  Hallo, zijn we hier mensen die een corona test hebben gehad wat negatief was, maar toch denken dat het wel corona was? Ik heb half maart met alle corona klachten incl een flinke longontsteking een week in het ziekenhuis gelegen, en tot aan de dag van vandaag nog steeds veel klachten en allemaal klachten die ik hier tegenkom, zoals heel moe ,hoofdpijn, veel slijm depresief, droge mond vaak keelpijn ga zo maar door. Ik hoop dat dit voor ons allemaal snel achter de rug is en we weer met een glimlach kunnen verder leven.

  • RRonT

   @Dineke

   Hallo Dineke, dat is zeker herkenbaar, vooral de symptomen die je opsomt. Ook nog steeds benauwd na in maart erg benauwd te zijn geworden is het iets beter nu maar niet goed. Ik heb alleen nog geen enkele test laten afnemen. Heb jij nog medische adviezen meegekregen die hebben geholpen? Heel veel sterkte en dat iedereen maar snel weer gezond mag zijn.

 • HHermieke

  Zijn er meer mensen hier met een negatieve coronatest en negatieve antistoffen test en toch al meer dan 15 weken klachten?
  zelf sinds februari klachten, begon met flinke keelontsteking daarvoor een kuur gehad, daarna 2 dagen 37.9 toen druk op de rug en borst, veel steken, ook door hoofd. Vervolgens longbranden en lichte benauwdheid. Longfoto, bloedwaarden alles goed, Alleen leverwaarden iets verhoogd. Hartslag is steeds boven 100 soms 128 in rust. Terugkerend keelpijn en longbranden soms verstopte neus of brand gevoel in neus. Raar gevoel in hoofd ook, steken en tintelend gevoel. Toch negatieve antistoffen test na 17 weken. Is het nu corona geweest of niet? Of toch hooikoorts, ik begrijp er niks meer van.

  • HHarmke

   @Hermieke

   Ik ben hooikoorts patient en heb corona gehad( ongetest) je kunt elke dag een week lang een pil nemen voor hooikoorts….maar er is wezelijk een verschil tussen hooikoorts en corona hoor! Vertrouw wat dat betreft op jezelf! Van hooikoorts kun je best wat grieperig en behoorlijk moe zijn…ik heb astma en ben er dus ook benauwd bij maar ik ken meerdere hooikoortspatienten die niet benauwd zijn!

  • PPeet

   @Hermieke

   Hallo Hermieke, ik heb ook hooikoorts en wordt daar ook benauwd bij maar wat ik heb meegemaakt door de Covid-19 infectie tot nu toe is heel anders. De begin symptomen en zoals bij de openbaring van hoesten en de benauwdheid in maart is heel anders (bij mij was dit veel extremer dan ik hiervoor ooit heb meegemaakt) daarnaast zijn alle symptomen die bekend zijn van Covid-19 bij mij in meer en mindere mate voorbijgekomen en sommige nog steeds aanwezig dus heb heb ik helaas ervaren wat het verschil is. En ik ben zoals jouw ook nog steeds niet genezen. Lijkt nu het meest op chronische bronchitis maar zonder constant te hoesten heb ik toch een vreemde scherpe hoest druk op de borst, brandende luchpijp en slijm en heb ik dus nog steeds last van de luchtwegen en vermoeidheid. Gaat maar niet echt over. Sterkte en beterschap.

  • HHermieke

   @Peet
   Het rare is dat ik mijn tabletten altijd slik. Ik merk alleen geen effect op t brandend gevoel in mijn longen. Het hoesten is bij mij bijna niet aanwezig geweest wel de steken op borst en rug en de benauwdheid. Zou dit hooikoorts gerelateerd zijn? Ik ben nooit eerder benauwd geweest van hooikoorts maar heb wel t idee dat de hooikoorts klachten ieder jaar erger worden. Wat bij mij gek genoeg wat helpt voor brandend gevoel is glas melk drinken. Was een tip hier.. bedankt voor t meedenken allemaal. Misschien ga ik vragen om ct scan ipv longfoto.

  • HHarmke

   @Hermieke

   T klopt wel dat hooikoorts door het veranderende weer steeds erger wordt maar dan nog is een virus echt wat anders!

  • JJossie

   @Hermieke

   Ja, dit zijn bekende klachten. Ik ben negatief getest op corona na 3 maanden. Alles wijst op een ernstige virusbesmetting bij mij. Maar bloedtesten foto’s hartfilmpjes, niets van terug te vinden. Nu na 4 maanden heb ik vandaag een antistoffen test gedaan. De internist kwam er zelf mee. Ik heb geen actieve virus meer, maar alle klachten komen en gaan. Ook maag darmklachten. Druk op de borst, heesheid, hoge hartslag Er zijn mensen beter geworden, maar het is een lange weg.

  • JJeanette

   @Hermieke

   Hoi Hermieke,
   Ik herken me in jouw klachten.
   Ik denk dat ik in eind januari corona symptomen had.
   Ben uiteindelijk begin februari naar de huisarts geweest, die vroeg of ik bang was voor iets?
   Ik dacht toen niet aan corona, natuurlijk, werd ook niet getest toen.
   Ik hoeste, keelpijn, vermoeid, hoofdpijn en weinig eetlust. Dit duurde enkele weken, soms erger, soms mild. Ook had ik een dag dat ik bijna niet kon lopen, erg zware benen. Slikte af en toe paracetamol.
   Nu afgelopen week lijkt het op wat jij schrijft, erge hartkloppingen, raar tintelend gevoel in het hoofd af en toe.
   Erg misselijk met soms braakneigingen. En hoofdpijn en steken in de zij, dat is nu minder, gekukkig.
   En erge rugpijn, spierpijn.
   Zou dit ook een terugval zijn?
   Ik heb de weken ervoor ook veel uren gewerkt, niet zwaar maar lange dagen.

  • JJossie

   @Hermieke

   Precies mijn verhaal Hermieke. Vertel mij wat we dan hebben. Ik ook negatief getest. Nu antistoffentest gehad, ik wacht op de uitslag. Zal ook wel negatief zijn.

  • JJacky

   @Hermieke
   Alles haast herkenbaar wat je schrijft en dit is echt geen hooikoorts dat heb ik al zo lang
   Dat het slapen maar niet wil door de klachten maakt mij radeloos zo moe maar niet kunnen slapen.
   Heb jij dat ook?
   Sterkte en beterschap

 • AAnne I

  Even weer een vervolg van mij:

  We zijn een week met vakantie, vrijdag 1.5 uur gewandeld. Andere jaren deden we dat 2x per dag als we hier bij onze vakantiewoning waren. Zaterdag weer last van kriebellongen en steken. Dus signaal om het weer rustig aan te doen. Sinds zondag gaat het gelukkig weer goed. 1.5 wandelen en dagelijk 2x rustig wat banen zwemmen. Vooral zwemmen gaat goed. Dus niet te hard van stapel gaan, want je wordt meteen weer teruggefloten door je blijf.
  Volhouden! Dikke knuffel voor jullie allemaal.

  • HHarmke

   @Anne I

   Wat fijn dat het dus echt een stuk beter met je gaat….ik ben een wandelaar maar anderhalf uur lopen zit er nog niet in denk ik….geniet er van. De lat niet te hoog leggen is voor iedrreen hier een goed idee! Een dikke op afstand knuffel terug en…….geniet!!

  • AAnne I

   @Harmke,

   Het probleem met wandelen is,(lopen wil ik het ivm het tempo niet noemen) dat ik het 1e kwartier het echt een beetje benauwd heb, maar daarna is het over. Net alsof je over een dood punt heen moet. Daarna wandel ik gewoon door.
   Met zwemmen heb ik dat niet, dat gaat gewoon gelijk als vanouds. Is natuurlijk ook super voor je lijf.

  • EEllen

   @Anne I en @Harmke
   Wij zijn dus vanaf half mei aan het opbouwen met eerst lichte oefeningen en daarna wandelen en fietsen onder begeleiding van een fysio. Gisteren voor het eerst 5,3 km (1,5 uur over gedaan) gewandeld en voelde me daarna echt erg goed, kan het moeilijk omschrijven. Eerst uiteraard kleine afstanden gewandeld en op signaal van fysio telkens een beetje opgebouwd.

   Fijn van dat zwemmen. Durf het nog niet aan in binnenzwembad ivm luchtstromen (ben als de dood dat ik dit virus nog een keer oploop)
   Buiten zou voor mij anders zijn. Dikke knuffel terug Anne I!

   @Harmke: misschien toch een fysio raadplegen om te zien wat voor opbouwende activiteiten bij je passen? Succes Harmke maar we komen d’r allemaal!

  • HHarmke

   @Ellen

   Kan best zijn dat ik dat doe….fiets ook nog niet…komt hopelijk weer….doe wel meer in huis en dat is even genoeg met de tuin er bij!

  • JJossie

   @Ellen
   Ik lees op face book ook dat je soms over een doodpunt heen moet. Ik ben zo bang voor een terugval die ik steeds ervaar. Hoe ga je daar dan mee om?

  • HHarmke

   @Anne I

   Oh dat moet ik ook eens proberen….lopen wordt zowiezo pas fijn als je even gelopen hebt! En zwemmen is super idd! ( ik hou erg van zwemmen maar erger me vaak te veel aan mensen in het zwembad die als dolle stieren zwemmen) doe jij in ieder geval goed!

 • DDet

  Aan de redactie,

  Mijn reactie van vandaag 30 juni op laatste bericht Peet gisteren, 29 juni
  is helaas niet geplaatst.
  Kan dat alsnog?

 • JJord

  Begin maart erg ziek geweest, hoge koorts en ontzettend hoesten/benauwd.

  Nu ruim 15 weken verder en steeds last van m’n oren, neus en keel. In mijn keel heb ik het gevoel alsof er slijm zit wat niet weg wil. In mijn oor een hele rare pijn die vooral aan de buitenkant zit. Ook had ik op sommige momenten last van mijn ogen. Vooral druk vanaf de bovenkant. mijn huisarts dacht aan een allergie zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Nu de uitslag dat ik nergens allergisch voor ben..

  Hopelijk binnenkort meer duidelijkheid.

  Ik lees hier veel overeenkomende klachten en hopelijk wordt het voor iedereen snel beter!

 • KKees

  Na in maart ziek te zijn geworden met eerst ernstige benauwdheid en een korte lichte verbetering een langdurige terugval die ik kan wel zeggen tot en met nu toe duurt. Nog steeds last van de ademhaling met soms nog een scherpe hoest en slijm. De ademhaling is niet goed meer geweest na de extreme hoestbuien en benauwdheid. De longen nog niet na laten kijken maar ben ervan overtuigd dat er schade is ontstaan. Ik heb nog wat gegoogled naar aanleiding van tips hier omtrent fysiotherapeutische behandelingen die ook voor COPD patiënten worden toegepast. Hopelijk brengt dat verbetering. Ik heb het idee dat de vermoeidheid en hartkloppingen ook te maken hebben met een maanden lang niet goed opnemen van zuurstof door de longen. Allemaal veel sterkte.

  • MMercedes

   Beste Kees
   Als eerste BeterschapZijn de klachten van Hartkloppingen dagelijks bij jou geweest en hoe lang duurde dat?
   Nogmaals beterschap voor jou en alle anderen in NL

  • KKees

   @Mercedes

   Hi Mercedes, de harde hartkloppingen zeg maar lange aanvallen zijn iets verminderd maar het is meer constant lichtere hartkloppingen, ik merk dat het niet meer is zoals voor het ziek worden. Ik kan bijvoorbeeld niet op mijn linkerzijde slapen, het lijkt toch met de ademhaling te maken te hebben dat er niet genoeg zuurstof door het lichaam wordt rondgepompt waardoor er allerlei andere symptomen ontstaan. Ik hou ook rekening met longschade. Maar moet daar nog verder onderzoek naar laten verrichten door een arts. Hopelijk komt het goed voor ons allen. Beterschap.

 • JJulia

  Goedenavond allemaal,

  Heb al een paar keer een bericht proberen te plaatsen, maar tevergeefs. Vandaag even een nieuwe poging. Heeft iemand hier ook last van slikproblemen (gehad)? Het voelt alsof er na het eten iets naar boven beweegt en zich vast zet waardoor mijn slikreflex voor ongeveer 10 seconden weg valt. Ik heb dit met name bij zware voedingsmiddelen zoals aardappels en pasta. Ik was reeds bekend met benauwdheid na het eten wat soms uren kon aanhouden en nu heb ik dit er ook nog bij. Zo blijf je bezig hè? 😉

  Groet,

  Julia

 • PPascal

  Rosita G

  Dat gevoel in mijn hoofd is branderig
  Ik had heel veel huil buien en dat heb ik gelukkig nu niet meer?
  Volgens de psycholoog: dat gevoel in mijn hoofd betekent dat trekt energie uit mijn lichaam. En daarom zijn mijn spieren verslapt en dat houd in dat ik daar door afval. Hoe voel jij dat in je lichaam met dat branderig hoofd. Ik heb hypochondrie bij mezelf ontwikkelt en een stukje stress
  Het gevoel in mijn lichaam is niet geweldig

  • RRosita G

   @Pascal
   Ach wat naar wat deze ziekte bij ons veroorzaakt Pascal. Ik leef erg met je mee. We komen er weer bovenop hoor. Ik heb een aantal goede dagen gehad, geen hoofdpijn, maar vandaag is het terug. Ik heb 2 aspirientjes na mekaar Ingenomen. Dat helpt. Ik moet eerlijk zeggen dat het steeds minder wordt. De periodes van goede dagen worden steeds langer. Niet te veel nadenken Pascal; je kunt ook wat Nidra oefeningen doen. Zijn hele fijne ontspanningsoefeningen; kun je zo van internet halen. En niet te veel zorgen maken; is echt niet goed. Ik vertrouw erop dat we gauw herstellen en dat we de meeste klachten kwijt zijn. Kop op meis. We komen er wel. Lieve groet.

  • RRosita G

   @Pascal

   Pascal ik vind het zo erg wat je meemaakt. Heb je reeds contact opgenomen met je huisarts? Ik loop inmiddels bij de acupuncturist en heb reeds 2 behandelingen gehad. Ik kan nog niet zeggen of het helpt, maar ik laat het wel weten. Heel veel sterkte. Lieve groet

 • GGiselle

  Hi allemaal,

  Ik ben oprecht blij dat ik dit forum heb ontdekt want mijn klachten lijken enorm op die van jullie. Het enige vreemde aan mijn verhaal is dat ze teruggaan naar vorig jaar juni ‘19. Ik kreeg toen vanuit het niets hartkloppingen, last van een brandend gevoel met inademen, pijn tussen mijn schouderbladen. Huisarts wilde na lang zeuren een bloedtest laten doen. Ik bleek verhoogde D waarde te hebben en dat kon duiden op een longembolie. In het ziekenhuis (wat testjes, scan etc) kwam niks naar voren en de arts eindigde mijn dag met “omarm je nieuwe hartslag, dit is gewoon jouw nieuwe lijf…” (ik verzin dit niet)

  Maanden van hartkloppingen, buiten adem zijn van niks en pijn met inademen volgden. In november weer terug gegaan naar huisarts met nieuwe klacht erbij; vreselijk hoesten. Echt mijn longen uit mijn lijf! Nog nooit gehad in mijn leven. Daarnaast hoge koorts. Voelde me zo verschrikkelijk ziek.
  Ze heeft geluisterd naar mijn longen, maar vond niks verdachts. Kreeg codeïne mee, om te kunnen slapen. Want daar zou ik wel van opknappen, ‘ ik was een fitte, jonge vrouw, komt wel weer goed’

  De codeïne heb ik niet genomen omdat in de bijsluiter bleek te staan dat je het absoluut niet moest gebruiken bij hartkloppingen/ritmestoornissen. Daar lag ik al bijna een half jaar wakker van s’nachts, dus dat leek me het laatste wat ik moest innemen.

  Tussendoor was ik continu voor mijn werk in Parijs, ontmoette mensen van over de hele wereld. Mijn hartkloppingen, hoest, koorts, snotneus, lamlendigheid, vermoeidheid bij de kleinste inspanning, pijn tussen schouderbladen, branderige pijn met inademen, koortsaanvallen s’nachts het bleef allemaal. Nog twee keer teruggeweest bij de huisarts, voor verwijzing longarts of iets, maar dat vond ze echt niet nodig. Ik moest gewoon rust nemen en echt goed uitzieken.

  Tot eind februari natuurlijk. Covid-19. Na weken begon ik klachtenpatronen te lezen die op die van mij lijken. Alleen, tja…ik had ze intussen al 3kwart jaar.

  Inmiddels gaat het soms weken echt wel wat beter, ik doe weer veel krachttraining en let enorm op mijn voeding en slik de juiste supplementen door veel research te doen.

  Echter afgelopen week, met die hitte, alle klachten weer keihard terug. Traplopen was weer een opgave, ademen überhaupt. Ook weer de rugpijn s’nachts. Om gek van te worden. Ik was hiervoor superfit, ‘pas’ 44 jaar, nooit ziek. En nu dit.

  Naar de huisarts ben ik niet meer teruggegaan, niet voor een Corona test of advies. Voel me iedere keer bijna soort van schuldig als ik daar vandaan kom, alsof ik ze vermoei met mijn gezeur. Inderdaad zoals sommigen van jullie al aangaven, was er maar een plek waar ik serieus zou worden genomen, waar ze weten van misschien nog een ander eng virus die vorig jaar zomer al rondhing? Want daar begin ik steeds meer aan te denken. Of Covid-19, dat dat er misschien toen al was, maar dat het verzwegen is door bepaalde landen? In ieder geval, ik hoop zo dat dit niet voor altijd zo blijft. Helemaal klaar ermee.

  • SSylvia

   @Giselle
   Hoi giselle, ik vind dat ze de klachten serieus moeten nemen!
   Ik vind dat de huisarts jou moet onderzoeken
   Duurt te lang!
   Sterkte
   Beterschap

  • HHarmke

   @Giselle

   Hoi….dan ben je al bezig bezig zeg! Corona was er toen nog niet ” zeggen ze” maar volgens mij kan ik me van vorig jaar niet herinneren dat er een ander virus was! Heb je geen allergien oid? Ik wens je iig erg veel sterkte en hoop dat het goed komt! En oh ja: gewoon naar je huisarts gaan of desnoods een andere arts nemen!

  • EEllen

   @Giselle
   Wat een rot situatie zeg! Wel fijn dat het met tijden/periodes wel goed gaat. Zou wat zijn zeg dat blijkt dat jij al een Corona besmetting te pakken had. Zolang de herkomst niet bekend is zou het met allemaal niks verbazen. Persoonlijk denk ik dat dit virus echt ergens uit een lab ontsnapt is/bewust is losgelaten. Dit is te extreem..
   -doorverwijzing vragen fysio gespecialiseerd in Corona
   -second opinion bij andere huisarts

   Sterkte en beterschap

  • AAletta

   @Giselle Vorig jaar was er wel een virus hoor! Dat heet het RS-Virus. Heb ik ook gehad! Ik wens je heel veel beterschap!

  • GGiselle

   @Aletta

   RS virus, daar hebben ze me niet op gewezen. Ook niet in het ziekenhuis. Maar dank, dan ga ik daar ook even induiken!

  • GGiselle

   @Aletta

   RS virus, daar hebben ze me niet op gewezen. Ook niet in het ziekenhuis. Maar dank, dan ga ik daar ook even induiken!

 • BBianca

  Heb van 13 maart corona gehad ,nog maar juist 2O J nu. Heb 2 maand en half goed ziek geweest met hartslag van 130,longen,benauwdheid,keel,droge mond,heb sws al chronische verkoudheid… Nu heb ik nog last van men keel ,droge mond en keel en voel soms nog wat op de borstreek van men longen,iemand anders nog zo iets ?

  • MMarry

   @Bianca
   Ja, ik werd 9 maart ziek. Ook totaal 2,5 maand geduurd. Bleef in het begin stabiel en ineens ging het virus door mijn hele lichaam tekeer. Dat was na bijna 2 weken. 3de week was ik helemaal uitgeput. Veel pijn gehad en daardoor angst aanvallen. Op moment het gevoel weer een terug val te hebben. Spierpijn en vermoeidheid spelen nog een grote rol.

 • SSylvia

  Hoi ik ben dit forum dankbaar
  En vooral Harmke en Ellen waren de trouwe
  lotgenoten
  Telkens weer waren jullie er
  Ik ben jullie dankbaar

  • HHarmke

   @Sylvia

   Ahhhwww wat lief Sylvia! Zit ook eigenbelang bij hoor moet je maar denken! Ik hoop dat het inmiddels beter met je gaat….mag wel eens he? Ik heb ook veel aan jullie en iedereen gehad! Warme groet

  • SSylvia

   @Harmke
   Ja harmke het gaat stukken beter met mij
   Ik heb nu al 1 week niet meer die extreme vermoeidheid gevoeld. Natuurlijk moet ik conditie opbouwen en heb ik net als vele soms tintelingen.
   Ik heb inmiddels een andere huisarts en heb vele mensen beter leren kennen
   Dat is mooi want dan kan je je energie geven aan mensen die er wel toe doen
   Wat ik al eerder schreef ik vind corona een raar virus, het doet vreemd met je lichaam elke dag was ik weer verbaasd.
   Maar ik geloof dat ik er nu voor een groot deel overheen ben.
   Dat is maar goed ook want wat heb ik veel naar die slaapkamer plafond lamp gekeken toen ik in bed lag en gehuild over het feit dat familie mij geen liefdevolle aandacht gaf. Dat is nu over.
   Ik ben bij elkaar 15 weken ziek geweest
   Wat heb jij nu nog, harmke?
   Warme groet terug

  • EEllen

   @Sylvia
   Wat super fijn voor je meid! Ja het is een rottijd geweest hè zoals zovelen hier al hebben geschreven die inmiddels Beter zijn. Veel mensen geloven je niet of doen er makkelijk over. Confronterend en net warm je zegt, je leert mensen zo wel echt kennen.
   Fijn dat je de extreme vermoeidheid achter je hebt gelaten. Hier gaat het ook best goed moet ik zeggen. Net zoals Anne I. Omschreef, de momentjes dat het minder gaat nemen af. Conditie opbouw en spiermassa kost idd tijd, met kleine stapjes. Mentaal heb ik wel een klap gehad en moet echt weer vertrouwen krijgen in m’n lichaam.

   Lieve groetjes!

  • SSylvia

   @Ellen

   Ja mentaal is het nog een ding,
   Veel heel veel beterschap ellen

  • EEllen

   @Sylvia
   Hoe merk jij dat het mentaal nog een ding is? Volledig durven te vertrouwen op je lichaam bijvoorbeeld? Of pieker je veel?

   Ik heb de wantai antistoffen test gedaan gisteren. Ik ben heek benieuwd of ik antistoffen heb. Wat ik hier heb gelezen de afgelopen maanden kan het zomaar zijn dat ik geen antistoffen heb. Besloten om er niet alles aan op te hangen als dit zo is maar verder te gaan met herstel en opbouw.

  • SSylvia

   @Ellen
   Goeie vraag,
   Mentaal is het verwerken van onbegrip van arts familie bekenden etc de meeste dachten alleen aan zichzelf, dat ze maar niet besmet raakte. Of hadden ongeloof over mujn ziek zijn
   En ook de media en rivm
   wij werden vergeten maar lagen wel op bed.
   En we mochten niet naar buiten etc
   Er werd niet gevraagd naar mijn gezond heid maar gecontroleerd of ik wel netjes thuis bleef. Dat vond ik heftig
   Daar moet ik nog steeds van bijkomen, dat neem ik rivm kwalijk ze hadden iets kunnen zeggen. Had ons benoemd ook rutte of de jonge of rivm hadden iets mogen zeggen. Dat vind ik. Of heb ik iets gemist hebben ze ons wel benoemd, ondersteund??
   Ik vond dit alles heel heftig
   Beangstigend
   En al die verhalen over die klontjes in het bloed. Allemaal vaag, en ook beangstigend
   Ze deden niets maar wilden je wel zien en hadden dan pakken en brillen en mondkapjes op. Dan kon je weer naar huis je bed in.
   Ja ik heb een knauw
   En inzicht
   En ook het vertrouwen in lichaam kwijt. Ben geschrokken van zo erg ziek kunnen zijn en zo extreem moe.
   Alles ga ik stukje bij beetje verwerken, plek geven.
   Ik ben alleen geweest, zwaar gehad, niet geloofd, behandeld als een melaatste.
   En ik bleef netjes en had veel verdriet. Gelukkig waren jullie er.

  • EEllen

   @Sylvia
   Ja het klopt allemaal wat jij zegt, slaat in als een bom. Van deze emotionele nasleep moet ik ook echt bijkomen. Gok dat het emotionele stuk ook echt een poos gaat duren voordat ik daar overheen ben. Ik heb het ook echt zwaar gehad, net als iedereen hier. Je wordt super gefocust op je lijf en soms weet je gewoon niet if het echt is of dat je het je verbeeldt vanwege alle vage klachten

  • SSylvia

   @Ellen
   Klopt, veel sterkte en rust toegewenst.
   Warme groet

  • CCorona?

   @Sylvia
   Ik voel helemaal met je mee en ervaar het ook als trauma om zo lang, zo onzeker en zo vaag maar echt zo ziek te zijn! Begrip uit omgeving is moeilijk, wat soms ook nog begrijpelijk is doordat het zoveel en zo langdurig is en er helaas geen medicatie is waarmee je van de klachten af komt. Na 11 weken heb ik een goede week gehad! Meer energie, voel me wakkerder, kan lichamelijk nog niets aan. Durf het bijna niet te hopen of zeggen dat het beter gaat. Je houdt rekening met weer een terugslag. Vertrouwen terugwinnen is echt lastig! Nu heb ik nog steeds darmklachten en hartkloppingen en een ontregelde ademhaling een brandende luchtpijp die wat hoger in mijn keel zit nu. Verder komen de andere klachten af en toe terug, maar wel in zwakkere vorm. Groeten en sterkte aan iedereen!

  • SSylvia

   @Corona?

   Ik herken je rest symptonen
   Je bent aan het herstellen
   Komt goed
   Ik ben behoorlijk. Opgeknapt
   Gaat jou ook lukken, neem de tijd..
   Groet
   Sylvia

  • CCorona?

   @Sylvia
   Dank je! Blijft, hoe naar het voor iedereen ook is, toch heel fijn om herkenning bij jullie te vinden! En dat er nu wat opknapberichten gedeeld worden, geeft echt moed!

  • JJossie

   @Sylvia
   Ook ik heb veel steun gehad aan Harmke, maar eigenlijk aan iedereen hier. Iedereen was begripvol, hulpvaardig en vriendelijk. Mensen die mij zagen, zagen dat ik ziek was en waren ook bezorgd, maar app kennissen waren het beu steeds te horen dat het nog even slecht ging na ruim 3 maanden. Ook met mij gaat het sinds een week beter. Lieve mensen veel sterkte en bedankt.

  • HHarmke

   @Jossie

   Nou ja…wordt er verlegen van…vind het net als Ellen fijn om wat te kunnen betekenen voor anderen bij wie het minder gaat! Iedereen hier waren in mijn moeilijke moment ook mijn steunpunten!

  • SSylvia

   @Jossie
   Klopt meeste mensen hier waren top, en ondersteunend
   Ik vind het achteraf gezien zo fijn dat ik vrienden en familie beter heb leren kennen.
   In tijden van nood leer je de mens kennen

  • HHarmke

   @Sylvia
   Ik heb alleen nog veel stress van alles wat zich uit in benauwdheid door verkeerd ademhalen en een zeer lijf door de stress…verder probeer ik gewoon weer op te starten met ontspanningsoefeningen. Akelig dat je fam.je niet steunde maar wat ontzettend fijn dat het beter gaat!

  • EEllen

   @Sylvia
   Wat super lief Sylvia! Ik ben jou ook dankbaar, net als Harmke. Het is net wat harmke zegt, over en weer geef je elkaar steun omdat je elkaar begrijpt

  • CCw

   @Ellen

   Nou ik ben jullie ook heel dankbaar ellen en harmke,het is heel fijn om vragen te kunnen stellen aan jullie.ik hoop ook dat als jullie helemaal zijn opgeknapt nog een tijdje ons blijven steunen.

  • EEllen

   @Cw
   Ja snap ik! Fijn om het samen te doen. Ik wil nog tegen jou zeggen cw, dat het vaak ook verhelderend kan zijn om een doorverwijzing te vragen naar een longarts. Soms kun je je zelf hartstikke gek maken of erg angstig. Dan krijg je steun van een professional.
   Ik merk dat ik d’r nog niet helemaal ben trouwens, het voelt, ook tav conditieopbouw en het weinig kunnen in het begin, als een revalidatie traject eerlijk gezegd. Er is veel tijd nodig voor jezelf te herstellen. Sylvia heeft nu sinds 15 weken minder last van moeheid. Blijf geloven dat het ook bij jou goedkomt!

  • CCw

   @Ellen

   Ik hou zeker moed ook al is het soms heel moeilijk!!!

  • HHarmke

   @Cw
   Moed houden he? T komt echt goed!

  • SSylvia

   @Harmke
   Ja, ik geloofde het eerst ook niet, maar het komt goed

 • DDet

  Dag allemaal,
  Na 15 weken, sinds 11 maart, onderweg geweest te zijn met de nare gevolgen van het coronavirus kan ik jullie nu meedelen, dat ik echt herstellende ben en me op kracht
  voel komen.
  De klachten die nu resteren zijn: Weinig energie en snel moe, lage rugpijn en spierpijn
  in bekkengebied en bovenbenen, en dat laatste vooral ’s morgens na het opstaan.
  De rugpijn wordt minder na ’n aantal lichte yogaoefeningen.
  De spierpijnen worden in de loop van de dag ook minder.
  Ik kan nu weer ’n kwartiertje wandelen zonder rugpijn te krijgen en dat ga ik
  geleidelijk aan ook weer wat uitbouwen.
  In huis doe ik weer aardig wat karweitjes.
  Als ik moe ben, rust ik ’n uur languit op de bank.
  Ik kom daarvan dan ook echt bij.
  Kortom ik ben nu echt aan het opbouwen.
  Op advies van een orthomoleculair therapeut gebruik ik al vele weken de volgende
  vitamines, mineralen en voedingssupplementen.
  Vitamine C 1000 mg 2x per dag
  Multivitamine 2x per dag
  Vitamine D
  Curcuphyt (Kurkuma) tegen ontstekingen 2x per dag
  Magnesium 2x per dag voor spieren en zenuwstelsel
  Zink (de afgelopen 3 weken mee gestart) (voor immuunsysteem).
  Met bovenstaande vitamines, mineralen en voedingssupplementen ga ik ook
  zeker nog ’n aantal weken door.
  Vooral de inname van zink heeft me de laatste weken echt goed gedaan.
  Ik ben heel blij dat ik na zovele weken nu echt in opgaande lijn ga.
  Nog steeds bouw ik veel rustmomenten in en probeer ik goed te luisteren
  naar de signalen van mijn lijf.
  Intussen weet ik dat als ik over mijn grenzen ga er terugval komt met soms ook weer de bekende klachten.
  Ik vond het al die weken geweldig steunend om al jullie verhalen, ervaringen en adviezen
  te lezen.
  Het heeft mij werkelijk geholpen om moed en vertrouwen te houden in deze nare, angstige en onzekere periode van 15 weken.
  Ik wens iedereen heel veel sterkte, uithoudingsvermogen, geduld en positiviteit
  op weg naar ’n zo goed mogelijk herstel.
  Het was en is een tergend lang proces.
  Dank jullie.

  • PPeet

   @Det

   Hallo Det ik ben ook midden maart ziek geworden, heb jij geen last (meer) van de luchtwegen/slijmvorming? En die vermoeidheid blijft hardnekkig op een zelfde punt steken en verder de bekende tintelingen in de handen en nacht zweten. Ik denk dat het komt door longschade. Sommige symptomen blijken chronisch omdat ze niet echt verbeteren na al die maanden blijft het hangen zonder echte verbetering. Sterkte met je herstel.

  • DDet

   @Peet
   Dag Peet,
   De slijmvorming is bij mij minder geworden, nadat ik 2x per dag Curcuphyt
   ging slikken.
   En voor de vermoeidheid slik ik 2x per dag Magnesium.
   Die supplementen hebben bij mij echt geholpen.
   Succes met jouw herstel.

  • DDet

   @Peet
   Dag Peet,
   De slijmvorming is bij mij minder geworden, nadat ik 2x per dag Curcuphyt
   ging slikken.
   En voor de vermoeidheid slik ik 2x per dag Magnesium.
   Die supplementen hebben bij mij echt geholpen.
   Succes met jouw herstel.

  • PPeet

   @Det

   Hallo Det, ik ga die Curcuphyt hoogstwaarschijnlijk ook eens proberen, ik heb even wat minder voedingssupplementen tot mij genomen om te zien of dat beter zou zijn. Merk weinig verschil. Ik ben er wel van overtuigd dat de voedingssupplementen mij op bepaalde punten hebben geholpen, zoals Quercitine, Zink, Magnesium, Selenium, Ester-C, vitamine C en D en Resveratrol maar deze natuurlijk niet alles kunnen repareren. De door de extreme benauwdheid ontstane schade aan de longen bijvoorbeeld. Die vermoeidheid blijft ook maar aanhouden, niet meer op het extreemste niveau maar ook niet normaal en dat verbeterd maar niet helaas. Ik denk dat er bij veel mensen ook blijvende schade is ontstaan of dat de revalidatie nog langer gaat duren dan men nu denkt in bepaalde gevallen. Het is logisch ook omdat het een virus is die extreem hard kan toeslaan zoals we allemaal weten en aan den lijve hebben ondervonden helaas. Ik merk wel soms onbegrip van mensen, die denken nog steeds niet beter? Er is helaas geen short cut naar snel volledig herstel. Sterkte met je herstel en beterschap.

  • EEllen

   @Det

   Wat super fijn! Heerlijk dat je al weer een poosje in de lift zit! Net als jij heb ik ook veel steun, erkenning en ondersteuning gevonden hier op dit forum. Veel adviezen gekregen en kunnen delen. Ik geloof en vertrouw d’r op dat iedereen d’r doorheen komt, de een wat sneller dan de ander. En rondom conditie opbouwen: kleine stapjes en goed luisteren naar je lichaam. Groetjes Ellen

  • DDet

   @Ellen

   Dag Ellen,
   Dank voor jouw reactie.
   Ja, ik loop de laatste dagen met ‘n stille glimlach op mijn gezicht.
   Zo voorzichtig blij dat ik nu weer kracht voel en dat ik aan het opbouwen ben.
   En heel fijn en mooi om te horen dat er meerderen zijn, die nu aan het einde
   zitten van ‘n heel lange, nare en angstige periode.
   Ik lees dit bij jou, Ellen, maar ook bij Sylvia en Harmke en Niek.
   Allemaal rond dezelfde periode ziek geworden en nu gelukkig allemaal
   aan de beterende hand.
   Ik zou tegen allen van jullie willen zeggen: Geniet van de overwinning.
   Fijn dat we elkaar hebben kunnen ondersteunen.
   Verder wens ik de mensen die nog midden in het herstelproces zitten
   alle sterkte, geduld, uithoudingsvermogen en vertrouwen.
   Zoek vooral ook steun bij elkaar op dit forum.
   Dat heeft echt ‘n positieve uitwerking.
   En vroeg of laat komen er lichtpuntjes.
   Veel succes iedereen.

  • HHarmke

   @Det

   Wat fijn zeg dat het beter gaat met je en wat heerlijk he om toch weer wat meer te kunnen ook! Is iedereen hier gegund want alleen wij weten hoe we ons gevoeld hebben! Zettum op iedereen!!

  • SSonja

   @Det
   Doet me zo goed om te lezen.Zit zelf in week 10.Na een minder slechte week nu enorme terugval met hevige pijn tussen schouderbladen.brandende longen en weer dat rot hoesten met slijm en veel keelschrapen.Pijn straalt ook uit naar bovenarmen.branderig spierpijn.angstige, onrustige gevoel dit hele gebeuren put me aardig uit. Lig nu op bed dat was al weer een maand geleden.Als ik meer energie heb zal ik vertellen over het verloop bij mij van deze 10 bijna 11 weken alweer met dit rot virus.

 • DDaniël

  Heeft er nog iemand last van:

  – veel moeten slikken (bijna zonder reden)
  – mega geïrriteerde keel
  – moeilijk slapen doordat waarschijnlijk strottenhoofd tegen keel aan drukt (moeilijk slikken) en ’s nachts droge keel
  – bij eten of drinken soms passage klachten

  • SSina

   @Daniël

   Door stress kun je deze klachten krijgen. Heb ik ook vaak last van. Google maar eens. Dan is het ģelijk duidelijk. Sterkte

 • RRonT

  Midden februari vermoed ik ziek te zijn geworden en in maart extreem geopenbaard met extreme benauwdheid dat zo erg werd dat ik dacht dat ik het niet zou redden. Nu nog overgebleven symptomen zijn nog steeds overmatig slijm in de luchtwegen, mildere benauwdheid maar duidelijk merkbaar dat de longen een klap hebben gehad en de ademhaling nog steeds ontregeld is last van de hier ook gelezen tintelingen in ledematen en nog steeds vermoeidheid. Soms twijfel ik of ik ooit weer op het lichamelijke niveau van voor de Corona infectie zal terugkeren. Mentaal heb ook een jas uitgedaan, het gevoel is het beste te omschrijven als constante onrust in mijn lichaam/hoofd. Veel sterkte allemaal.

  • EEllen

   @RonT
   Heel herkenbaar wat je schrijft over onrust in lichaam en hoofd. Heb dat ook en een gevoel van continue gejaagdheid. Mezelf weinig rust gunnen. Heb een ontspanningstherapeute,- ademcoach. Die helpt me goed naast acupunctuur. Wat mijn fysio zegt is dat volledig herstel en conditieopbouw echt heel veel tijd nodig heeft en moet met kleine stapjes maar dat iedereen herstelt. Ook ik heb, net zoals zo velen hier, een jasje uitgedaan. Je lichaam heeft een optater gehad en je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaam. Ik denk dat dit al met al misschien wel 6 maanden duurt. Tintelingen of vererging hiervan in ledematen kan ook komen door verkeerde ademhaling, zegt ademcoach.

 • BBob

  Ik heb hier gelezen dat de vreemde tintelingen in vooral de uiteinden van de ledematen volgens virologen /wetenschappers uit de USA een teken is dat het immuunsysteem de resten van het virus uit de weg ruimt. Er is hier niet veel van bekend in de NLse media en of dat nu 100 procent vast staat dat het een teken van het immuunsysteem zou zijn is het daarom ook maar de vraag of het zo is. Ik heb er namelijk ook last van naast nog een aantal andere symptomen. Ik denk zelf dat het te maken kan hebben met de zuurstof regulatie in het lichaam die door de aantasting van de longen anders is gaan lopen. De suggestie die hier op de site ook wordt gedaan om ademhalingsoefeningen te doen kunnen misschien wat helpen. Hopelijk gaan we allemaal voorruit en komen we van over een tijd van deze ellende af. Geduld moet ik al maanden opbrengen en dat lijdt volgens mij ook tot al dan niet onderbewuste stress. Stress door opkomende symptomen of die niet (echt) weggaan. Ik denk dat er na het hopelijk lichamelijke herstel het psychische aspect ook aangepakt moet worden dat door de impact die het virus heeft gehad en nog steeds heeft een behoorlijke knauw heeft gehad. Veel sterkte allemaal met het herstel.

  • EEllen

   @Bob
   Wat je schrijft over tintelingen: ik ben vrijdag naar een ademcoach geweest. Die vertelde me dat veel mensen na Corona verkeerd adem zijn gaan halen en dat dit tintelingen kan geven in je handen. Je krijgt door verkeerd ademhalen teveel zuurstof in je bloed omdat je niet diep ademhaalt, maar ademhaalt in het bovenste nek gebied (heel veel mensen ervaren daardoor een dichtgeknepen keel, omdat je je nekspieren teveel aanspant). Het kan ook een combi zijn van het resten opruimen van immuunsysteem en wat ik hierboven schrijf. Weet het niet. Bij mij zijn de tintelingen trouwens zo goed als weg. Af en toe is het d’r nog en geen idee wat de oorzaak is

 • EEric

  Beste,

  Hebben mensen ook soms nog last van een bepaalde geur? Dat idee heb ik tenminste.
  Gaat deze in principe langzaam weer weg?

  • CCarla

   @Eric
   Hoi Eric, vreemde zoete? geur was bij mij ook erg aanwezig.
   Dit is langzaamaan verminderd.
   Merk alleen wanneer er nog wat lichte klachten opkomen sommige dagen dat de geur ook weer versterkt.
   Gelukkig alles meer en meer op z’n retour 🙂

  • JJossie

   @Eric

   Die geur ruik ik ook. Moeilijk te omschrijven. Het is er niet constant. Beetje chemisch? Chrysantbladeren?

 • JJan

  Ik wil graag vragen of er onder jullie ook langdurige Vermoedelijke Corona patiënten zijn, die Inmiddels de bloedtest op antistoffen voor het virus hebben mogen laten doen via de huisarts!

  Ik ben 11 weken geleden ziek geworden, had eerst vier weken af en toe koortsig gevoel, maar nooit boven 37,5 graden. Verder vanaf eerste week heel moe, veel pijn in bovenbenen, diarree en in de latere weken de zogenaamde coronatenen en tintelingen in hoofd, gezicht en rechterarm en -been. Ik ben in de eerste vijf weken drie keer gezien door steeds andere arts bij infectiepunt Almere voor kort onderzoek. Elke keer zei de arts “zeer waarschijnlijk Corona”, testen deden ze toen zoals bekend nog niet. De laatste weken ben ik ook twee keer “gewoon” bij eigen huisarts geweest, die dezelfde diagnose gaf.

  De vermoeidheid was echt extreem. Ik heb weken nauwelijks iets kunnen doen, Nog nooit zoiets meegemaakt, lag de hele dag op de bank. Drie weken geleden ging het opeens wat beter, acht dagen lang, maar daarna weer minder, ook acht dagen lang. Nu gelukkig al een week weer de goede kant weer op. Ik doe weer boodschappen en ben per dag weer uren gewone, rustige dingen aan het doen. Ik heb nu het idee dat het bijna klaar is.

  Maar nu mijn vraag… Mijn huisarts heeft mijn bloed laten onderzoeken op antistoffen. Vrijdag jl. hoorde ik de uitslag: negatief! De waarde die gemeten is, is “3”, en dat telt als “negatief”, want bij “20” beschouwt men het pas als “positief”. In de toelichting van de huisarts staat verder dat deze waarde niet uitsluit dat je wel Corona hebt gehad, want met name bij de “milde variant” (=geen longontsteking en In mijn geval zelfs geen koorts) zou de patiënt veel minder antistoffen aanmaken.

  Herkent iemand dit? Moet je koorts en/of longontsteking hebben gehad voordat je antistoffen aanmaakt? En ben ik nu dus weer even vatbaar voor een volgende infectie? Ik hoor het graag als je dit zelf hebt meegemaakt, maar ook als je meer informatie erover hebt. Dank! En sterkte iedereen.

  • RRickV

   @Jan

   Zover ik weet is er nog niet genoeg bekend over het Covid-19 virus en zijn die tests die nu beschikbaar daardoor momenteel nog ontoereikend wat voor ‘varriant’ van ziek zijn je hebt gehad maakt daarbij niet uit. Er is simpelweg nog te weinig bekend in de wetenschap over het Covid-19 virus. En daardoor is het verhaal wat werd beweerd door Rutte dat er allemaal mensen met antistoffen zouden zijn na een periode een onzin verhaal.

  • CCarla

   @Jan

   Ik heb de Wantai-antistoffentest mogen doen via mijn huisarts. Positieve uitslag. Heb geen longontsteking gehad en/ of hoge koorts. Na 15 weken enkel nu nog soms dagen ertussen met tintelingen, gekke druk bij ribben links, piepoor.
   Heb acupunctuur gedaan wat mij heeft geholpen voor meer energie, en betere werking van milt en lever (afvalstoffen)
   Denk dat het eindelijk wat beter gaat nu!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.