Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 818 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al duizenden geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt fors hoger, want lang niet iedereen wordt getest. De kans is zelfs groot dat veel Nederlanders niet of nauwelijks hebben gemerkt dat ze besmet zijn geraakt.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven, waarbij gebruik is gemaakt van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Test

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent geraakt met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Een arts bepaalt of iemand met klachten wordt getest. Hierin worden de RIVM-richtlijnen gevolgd.

Het testbeleid is er nu op ingesteld dat lang niet iedereen meer wordt getest, omdat er simpelweg niet genoeg tests zijn voor iedereen met klachten. Mensen die nog wel worden getest zijn vooral zorgmedewerkers en kwetsbaren die meer risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte.

Besmet geweest?

Er zijn verder tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam. Om voor deze test in aanmerking te komen moet je bloeddonor zijn. Deze test kun je niet zelf thuis uitvoeren en is bovendien anoniem.

Symptomen corona

Koorts en een droge hoest zijn verreweg de meest voorkomende symptomen bij een besmetting van het COVID-19 virus. Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts iets meer dan 10 procent van de gevallen.

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiënten die zijn besmet met het coronavirus:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Verschillen

Overzicht van de verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

Coronavirus symptomen

*De griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Disclaimer

Er is nog veel onbekend over het coronavirus, de symptomen en het verloop van de klachten. Daarom raden we je aan om alle gezondheidsadviezen van het RIVM te bekijken en op te volgen.

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. Uit de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus. Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het COVID-19 virus. En koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel in bijna 9 op de 10 gevallen voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Verlies reuk en smaak

Er zijn gevallen bekend van mensen met het COVID-19 virus die hun reuk en smaak kwijt zijn, maar zich relatief gezond voelen, schrijft de New York Times.

Hoewel dit nog niet in de richtlijnen staat bij de symptomen, wordt hier momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Het RIVM meldt dat je bij verlies van reuk en/of smaak dit kunt melden bij de huisarts.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Beperk bezoek aan kwetsbare personen.
 • Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.

Belangrijk: het feit dat je genezen bent, betekent niet dat de richtlijnen van de overheid en RIVM niet meer voor jou gelden, zoals de 1,5 meter afstand bewaren met anderen. Houd je dus ten allen tijde aan de geldende regels.

Verloop

De meeste mensen met milde klachten genezen na een paar dagen. Mensen met ernstige klachten en die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben vaak meer tijd nodig. Soms zelfs weken.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om 2 weken in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus maar zelf nog niet ziek bent. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Heb je even genoeg van al het (negatieve) nieuws?

Zorgwijzer heeft ook een overzicht gemaakt met alle goede en positieve ontwikkelingen omtrent het coronavirus wereldwijd.

818 reacties

 • EErwin

  Ik ruik en proef al ruime 11 dagen helemaal niets. Soms denk ik van hé ik ruik wat en dan poef toch weer niet. Ruim twee weken geleden was ik alleen neus verkouden, dat was maar een dag of twee. Daarna zat het op sloeg het op mijn stem en reuk en geur helemaal weg. Mijn vriendin is wel behoorlijk ziek en nog herstellende. In het begin had ze lichte koorts 1 a 2 dagen en enorme hoofdpijn. Geur en smaak volledig weg. Erg vermoeid en pijn in de luchtwegen. Nu heeft ze nog last van een droge hoest en nog steeds erg vermoeid. Dat nu al anderhalve week. Langzaam gaat het beter. De symptomen zijn niet genoeg om te laten testen of het om COVID-19 gaat. Dus al helemaal niet voor mij. Wij weten dus eigenlijk niet waar we aan toen zijn. Hoe kan het RIVM dan cijfers noemen, als ze eigenlijk stekeblind zijn. Want meten is nog altijd weten.

  • LLilian

   @Erwin

   Ik ben verpleegkundige, hoesten begon 9 maart. Ziekenhuis gebeld voor overleg, had geen koorts, maar hoestte behoorlijk. Na overleg teruggebeld, dat ik gewoon mocht werken. Ben gegaan, heb maandag gewerkt, arts vroeg wat ik op de afdeling deexd met dat hoesten? Antwoord ” geen koorts ” . Dinsdag alleen de ochtend gewerkt, zelf besloten naar huis te gaan, had in de middag geen programma en koffiekamer zat vol met personeel voor de lunch. Na een week werd een andere collega wel getest, bleek belangrijk te zijn voor als er iemand vd leiding weg viel. Ik werd niet getest, want was toch al thuis. Uitzieken, 24 uur klachten vrij, dan weer werken. Vorige week nog een keer via huisarts, GGD en werkgever gevraagd, maar worxt niet getest. Ik ben nu 3 weken onderweg, in quarantaine, hoest nog steeds wat geel slijm op, dus nog niet klachten vrij. Ze hebben nog genoeg personeel gaf men vorige week aan en men dacht dat ik wel binnen 2 weken beter zou zijn. Komende week wordt hectisch, maar ik ga niet als ik niet weet wat ik heb. Ik voel mij in de steek gelaten door alle gezondheids instanties. Handen aan het bed is de slogan. Ik wil helpen het is mijn professie. Hoe nu verder?

  • JJames

   @Lilian

   Gelukkig wordt vanaf nu het zorgpersoneel wel getest. Hopelijk weet je snel waar je aantoe bent. Sterke

  • RRob

   @Erwin, van mij heb je groot gelijk wat het RIVM betreft. Als er nu zoveel mensen de huisarts bellen met alle klachten die op dit forum beschreven worden en waarvan meerdere positief op corona getest zijn dan verbaasd t mij mateloos dat er niet ergens wat alarmbellen afgaan en de opdracht aan alle huisartsen te geven om deze signalen te rapporteren richting RIVM. Dan zullen de cijfers er toch echt heel anders uitzien. Denk dat dit niet gebeurd want dan zouden er nog veel strengere maatregelen genomen moeten worden en de zorgcapaciteit vele malen opgeschaald moeten worden. Dit zou onzettend veel meer gezichtsverlies opleveren voor het RIVM omdat ze veel te laat gereageerd en gebagatelliseerd hebben.

 • AArnold

  Vorige week koorts gehad nu heb ik geen reuk en smaak meer weet iemand of dit corona is geweest?

 • LLisa

  Ik heb nu al zo’n 2 en halve week klachten maar sinds gisteren lijkt het allemaal ergerte worden. In de eerste week was ik veel duizelig en had een te lage temperatuur rond 35.0-35.5. Ook hoest klachten en licht benauwd. Af en toe leek ik me 1-2 dagen beter te voelen maar nam daarna longklachten weer toe. Eind 1e week t/m 2 week broeierig gevoel in linker long gehad dat zich leek te verplaatsen en sinds paar dagen voelde ik ook zowat ik rechterlong. Grootste zorg is m’n benauwdheid, al 2 dagen nauwelijks kunnen slapen. En vannacht was het t ergste met koude rillingen erbij en lichte verhoging 37.5 . Kan geen test krijgen en pas medische hulp krijgen als je na elk woord naar adem snakt. Nu had ik dat vannacht na elke zin. Ik ben 34 , gezond enzo wel vaker bronchitis en longontsteking gehad dus gevoelige longen. Iemand idee hoe lang dit kan duren en wat je aan de benauwdheid snachts kan doen? Hoest dan ook slijm op,vooral s ochtends. Beterschap allen.

  • JJoyce

   @Lisa
   Je zit dus wel in de risicogroep, dus een test zou m.i. wel op zijn plaats zijn. Mijn advies zou zijn om een paar keer per dag 10 minuten te stomen met een paar druppels eucalyptus olie in je stoomwater. Eucalyptus werkt anti-viraal. Daarnaast zijn andere essentiële oliën als tea tree oil, (ster)anijs, en kaneel die ook sterk anti-viraal zijn. Zet een diffuser naast je ’s nachts met een paar druppels van deze olie als aanvulling erop; daar hebben wij goede ervaringen mee.
   Verder zou je kunnen denken aan het opschroeven van je gebruik van gember en knoflook. Dit zijn natuurlijke antibiotica. En blijf weg van suikerproducten.
   Ik wens je veel sterkte en goed herstel toe.

  • Jjohn

   @Joyce

   Sorry dat ik dit moet zeggen maar wat een onzin advies geeft u hier. Geneeswijze van de kwakzalver is dit

  • LLisa

   @Joyce dank je voor deze tips. Huisarts gebeld en testen doen ze alleen bij ziekenhuis opname. Daar ben ik gelukkig niet urgent genoeg voor. Zou het natuurlijk wel willen weten maar kan er dan ook weinig aan doen. Wel een astma pompje gekregen , zou kortademigheid moeten verminderen. De oliën heb ik niet, wel verse tijm. Zou ook goed zijn voor bronchiën met stomen en thee. Gaan het zien!

  • CCarina

   @Lisa
   Wees wijs en leg je klachten neer bij je huisarts, toch zeker als je al bekend ben met longontstekingen en bronchitis. Hij zal je op zijn minst serieus moeten nemen. Dat je pas medische hulp krijgt als je naar adem snakt is niet mijn ervaring en hoe het zorgstelsel in Nederland werkt. Ik begrijp heel goed je angst, want ik denk dat de meeste van ons die hebben. Je huisarts is in ieder geval in staat om jouw angst en je klacht serieus te nemen. Zoek daarom de hulp in de juiste hoek.

  • LLisa

   @Carina
   Dank je Carina, heb dat gedaan. Is wel geruststellend om even met huisarts erover te praten en astma pompje gekregen wat hopelijk helpt tegen de kortademigheid.

  • FFanny

   @Lisa
   Raar ik had ook al 2 weken altyd in de 35 graden. By my was het eerst 4 dagen koppyn steken . Daarna keelpyn af en toe is hoesten. En soms kou ringelingen. Nu zaterdag kreeg ik het yskou. Zeer door heel men lichaam precies of er iets
   Door heel men lichaam kroop en prikte . Droge keel ook al paar weken Men linkerlong ook kei zeer en voelde zwaar aan.Nu neem ik pillen. Maar heb nog wel het branderig gevoel in men borst.ik heb zelf ook 3 kids. Weet nie eens wa ik heb. Ik kom zelde buiten. Nooit ziek geweest. Maar zie mommenteel nog wel af. Ook al heb ik schrik voor men kids. Voorlopig ook nog altyd geen koorts heel af en toe is een piek van koorts en dan weg.

  • RRoos

   @Lisa
   Zo herkenbaar! Bij mij is het precies hetzelfde. Nu twee en halve week thuis. Begon met benauwd en onder temp. Daarna een kuchtje die de dag later een zeehondenblaf werd. Daarna twee dagen weer beter gevoeld en toen een raar gevoel in mijn beide longen, alsof er watten of bewegende kriebelingen in zaten, Een broeierig gevoel inderdaad. moeite met het hoesten. Daarna dikke keel klieren, alsof iemand het dichtkneep en verkouden geworden. Toen weer een dag goed gevoeld en daarna was het er weer. Geen koorts, wel verhoging hier en daar. Nu ook hoofdpijn erbij en erge pijnlijke steken in ribben en longen met spierpijn. Ben ook enorm moe.

   Ik heb ook chronische bronchitis en een lichte vorm van astma. Misschien dat het daarom zo overeenkomt? Ik word niet getest, ondanks dat ik een vitale functie heb in een verpleeghuis. Ook na de nieuwe maatregelen van gisteren kreeg ik te horen dat ons verpleeghuis toestemming heeft om 2 personeel te testen!! Omdat de verwachting is dat ik toch niet kan werken de komende week val ik buiten de selectie. Afwachten maar.

   Tegen het hoesten gebruik ik ventolin, als je dat neemt voor het slapen gaan scheelt dat al wat. Daarnaast gebruik ik cbd tabletten en merk vooral daarin een verschil voor en na inname. Hopelijk knappen we gauw op, want ik word er moedeloos van, na twee en een halve week. Beterschap!

 • NNelleke

  Ik heb al 3weken erge keelpijn en koorst,pijn in mijn benen en voel mij erg moe.
  De dokter denkt dat het corona is,maar zeker weten doe je dat niet,want ik ben niet getest.

 • PPaul

  “Je bent genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.

  Belangrijk: het feit dat je genezen bent, betekent niet dat de richtlijnen van de overheid en RIVM niet meer voor jou gelden, zoals de 1,5 meter afstand bewaren met anderen. Houd je dus ten allen tijde aan de geldende regels.” Waarom? Je kunt niet meer besmetten, of besmet worden.

  • SSuzanne

   @Paul omdat je niet weet of het wel Corona was, tenzij je werkelijk bent getest. Dus ook als je klachten hebt gehad die verdacht veel op Corona leken en daarvan bent genezen, moet je rekening houden met de mogelijkheid dat je WEL nog besmet kan raken en vervolgens anderen kan besmetten.

  • AAnnemarie

   @Suzanne ter aanvulling: ze weten ook niet zeker of je dan volledig immuun bent voor het virus. Er zijn nl ook mensen die het weer hebben gehad.

 • AAnoniem

  hoi ik ben een man van 43 jaar , altijd buiten in weer en wind , sinds een jaar ,zeg maar 2019 januari tot heden 2020 werkte ik binnen in een instelling van +- 60 personen met gehandicapten en mensen met beperkingen kwa arbeidsmarkt. afgelopen oktober 2019 kreeg ik klachten met vaak koorts en vaak midden in de nacht heel erg kortademigheid wakker worden , in die tijd bedacht ik mij zelf gelijk van bronchitis zoals vroeger wat ik elke maand had vanaf m’n 9e jaar tot 16 e jaar . gevoel was het zelfde , inmiddels met m’n 43e jaar nu ,herrinner ik mij het gevoel nog steeds en trek niet zo snel aan de alarmklok , corona was er toen nog niet in okt 2019 , , nu ik dit zo lees over de simtonen , lijkt het erg veel op wat jullie beschrijven kwa dagen of weken van zowel zijn ); ik heb van oktober tot eind 1e week doodziek op bed gelegen ,koorts ,dan weer verkouden ,dan weer koorts ,geen eetlust ,niks smaakte mij , geuren rook ik niet meestal , roken werd ik zo moe van , ,n geduld was toen bijna op om dan de bel te trekken , en juist op dat moment dat ik daar aan ging denken om stappen te ondernemen toen : klaarde ik op (; gelukkig bedacht ik mij nog , zo lang koorts heb ik nog nooit gehad zover ik mij herrinneren kan van eerdere griepjes , ik wil nog wel iets aangeven ivm de metylfenidaad medicatie die ik gebruik voor m’n ADHD de laatste 10 jaar die ik nu nog steeds gebruik zeg maar , ik gebruik 9x 10 mg per dag , m’n inname is per 2 om de 3 uur daags ,in die tijd dat ik zo ziek was ,nam ik ze stomweg gewoon niet ,omdat ik door m’n rebound erg lang kon slapen en overdagss zo kapot moe was dat ik gewoon dagen kon slapen,soms 2 dagen achter elkaar wel is , na een week of 1.5 ongeveer 10 dagen werd ik zo gammel soms en down ,dat ik krom naast m’n bed stond van de honger ,oje dit komt ook niet goed te bedenken , moet eten en de inname weer gaan starten voorzichtig ); . ik wou eerst helemaal stoppen met de medicatie ,maar ik werd ipv griep te hebben ,ziek te worden door gebrek aan de medicatie , 1 weekje baclofenn genomen 3x daags illegaal opgezocht ,en in combie langzaam de metylfenidaad 10 MC weer op gestart met stappen , binnen 1 week zat ik weer op m’n 9 stuks en voelde mij herboren (; gestopt met baclofen en m’n leven weer opgepakt , uitkomst ! toen ik met baclofen begon in de week , was gelijk m’n koorts verdwenen en besloot niet naar m’n arts te gaan daarmee , , en neem m’n medicatie stipt optijd een concuquent in daags , . lang verhaal dit even ,maar wou dit toch met jullie delen , met doel van , dat ik ervaren heb van als ik in een rebound kwam veel slapen ging ,daarmee heel snel weer beter werd (; . geef corona mensen is de medicatie baclofen . schadelijk is het niet ! baclofen word nooit voorgeschreven , waarom dat snapte ik ook nooit ,maar ik had deze info gekregen van een kennis die verslaafd was aan GHB en mdma .en ketamine . drank ook , maar het probleem bij hem was GHB en gbl wat hij beiden gewoon ook gebruikte , tja ik heb wel is gedacht , dat hij dood zal gaan met momenten toen , vaak gezien hoe dat fout ging met hem bha . maar goed , als het te gek ging volgens hem ,deed de beste meneer baclofen gebruiken en lag gewoon een week op bed .af te kicken van die troep . en het lukte hem keer op keer om beter te worden , ,,, , ik sprak hem vorig week nog en ik vroeg nog aan hem via de chat van ,hej hoe gaat het met jou ? het antwoord wat hij mij gaf was , nou best okj hier tussen de krakers (daklozen dus ) iedereen heeft het ,ik heb nergens geen last van , ik gebruik 3 weken baclofen sinds dat berichten op tv over dat en niks Aant handje ! . ik heb nog gevraagd aan hem van , hej laat je testen en geef jouwn info door aan de onderzoekers ! wegens juridische etz etz wou hij anoniem blijven en er niet aan mee werken gaan , hierbij mijn info ,baclofen dus (; ik zeg (; onderzoek dit (; ik hoop dat jullie hier wat meer mee kunnen bvb vaccinaties zoeken voor iets te kunnen remmen ,bvb corona . vriendelijke groet anoniem

 • PPeter

  Ik ben bijna 3 weken erg benauwd geweest. Daarbij behoorlijk hoesten met name na inspanning (praten, lopen) die de benauwdheid flink verergert. Geen koorts maar temperatuur constant rond de 37,3 met uitschieters naar 37,8. Daarnaast met enige regelmaat last van diarree. Verder geen klachten. Wat aan de benauwdheid opviel is dat ik bij uitademing wel piepte maar anders dan bij een bronchitis aanval ik vooral kort en snel ademde en het gevoel kreeg had alsof ik steeds net niet genoeg zuurstof binnenkreeg. De benauwdheid voelde dus echt anders dan ik gewend ben. Na een week huisarts gebeld en een prednison kuur (telefonisch) voorgeschreven gekregen. Ik heb astma bronchitis en een stootkuur helpt vaak. Na een week geen resultaat. Geen koorts maar temperatuur constant rond de 37,3 met uitschieters naar 37,8. Bij de huisarts langs geweest en conclusie is een virus op de longen maar zou ook een ander virus kunnen zijn dan corona (zelfs waarschijnlijker). Wat mij wel was verteld is dat het het ervaren van geen effect bij prednisongebruik een kenmerk van corona lijkt. Je wordt niet getest als je niet naar het ziekenhuis moet. Inmiddels weer 1,5 week verder en klachten zijn gelukkig bijna weg. Toch knaagt het aan me dat ik niet weet of ik corona heb gehad. Mijn vriendin is daarom nu verhuist omdat ze in het ziekenhuis werkt en niet het risico wil lopen mij te besmetten

 • DDeb

  Twee weken geleden zijn mijn partner en ik zo’n 3 dagen niet lekker geweest. Vreselijke keelpijn, hoofdpijn moe en wat benauwd. Geen koorts.

  Nu zijn we dus twee weken verder en is bij mij de benauwdheid erger geworden. Ik heb ook pijn tussen mijn schouderbladen en op de borst als ik adem. Ik piep ook bij het ademhalen. Nu heb ik ook hooikoorts maar ben nooit zo benauwd geweest bij hooikoorts.

  Vandaag de huisarts gebeld en die zei dat ik astmatische hooikoorts heb. Kon vanmiddag ook een pufje halen maar echt goed werken doet het niet. Hij zei dat als in Corona zou hebben ik mijn bed niet meer uit zou kunnen omdat je dan doodziek ben. Maak me toch een beetje zorgen. Mijn temp is steeds 37.3 dus geen koorts!

  • Ccarolien

   @Deb

   Hey,
   Hier hetzelfde.
   Maak me ook zorgen.
   Eerst ook een 5 tal dagen ziek en nu vanaf vorige week maandag last van benauwdheid, maar geen enkele dokter controleert. Net naar ziekenhuis gebeld, omdat ik ongerust ben en zij sturen je door naar coronalijn… maak me ook zorgen, benauwd, maar niet hoesten en geen koorts;..

  • DDeb

   @carolien

   Wat ontzettend frusterend he Inmiddels is mijn temperatuur 37.8 maar nog geen koorts. Wel hoofdpijn en vooral nog zo benauwd met af en toe een droog kuchje.

   Wat zeiden ze toen je het ziekenhuis belde?

  • CChris van Oosten

   @Deb
   Dat je van Corona doodziek bent is onzin, sommige mensen hebben er zelfs nauwelijks last van. Als je toch het vermoeden hebt dat je Corona hebt, dan zou ik toch om een test gaan vragen. Zelfs als het al over is, zouden ze antistoffen moeten kunnen vinden.

  • CCarina

   @Chris van Oosten , dit is helaas niet helemaal waar. De corona test is geen meting waarbij antistoffen worden meegenomen in hun onderzoek. Sterker nog, het virus kan latent aanwezig zijn zodat je negatief wordt getest. Als de uitslag positief is wil dat altijd zeggen dat de test meet op het moment dat jij het virus actief meedraagt.
   De test of je het Corona virus al hebt doorgemaakt ( en dus antistoffen hebt ) is in ontwikkeling en wordt later dit jaar pas in gebruik genomen. Helaas is het op dit moment echt nog niet mogelijk dat als je als je zelf denkt Corona te hebben , je zomaar om een test kan vragen. Daar zullen toch echt diverse disciplines zich over moeten buigen. Bij mij is zondag een test afgenomen, maar daar kwam eerst de spoedarts voor aan te pas die me doorstuurde naar het zkh en daarna de arts in het zkh die op basis van het klinische beeld zich daarover boog.

   Zie info over testen:

 • HHelga

  Hoi had een vraagje … ben ziek mischien heb ik Corona .. maar mijn zoontje slaapt bij mijn in bed …. moet hij nu uit me bed of niet !

  • MMichelle

   @Helga
   Rivm informatie nummer of huisarts/ggd even bellen?
   Hoe weet je dat je misschien Corona hebt?

  • FFanny

   @Helga
   Hoi ik ben ook ziek nu mommenteel. Normaal slaapt men zoontje ook by my op kamer nu heb ik hem al van zondag by zyn zus op de kamer laten slapen. Uit zekerheid. Grtj

  • FFanny

   @Helga

   Weet nie waar ik het te straks ergens gelezen heb. Maar blykbaar zou het beter zyn dat uw partner of u kind niet in zelfde bed zou slapen. En in ander kamer. Zollang je ziek bent. .grtj

 • EErika

  Komt enorme zeurende rugpijn iemand ook bekend voor? Ik lees heel veel symptomen maar deze niet! Ik heb dit sinds gisteren en vannacht nauwelijks geslapen, continue een zeurende uitstralingspijn, uiteindelijk met paracetamol enigszins geminderd maar het is vandaag zeker niet over. Zitten en liggen is vervelend. Geen koorts, 37,6 net gemeten. Misschien is het iets heel anders, zou kunnen.

  • MMiranda

   @Erika ik heb inderdaad ook rugpijn. De pijn zit halverwege mijn rug aan beide kanten. Ik hoest behoorlijk en ik weet niet of de pijn van mijn longen is of dat het spierpijn van het hoesten is.

  • KKelly ten Brink

   @Miranda ik ben nu de 2 de week aan t hoesten en heb ook best wel pijn tussen mijn schouderbladen en kortademig..t lijkt alsof de 2de week erger is…

  • AAnnemarie

   @Miranda als je hevig hoest, dan krijg je pijn in je tussenribspieren en schouderspieren, dus dat past wel bij jouw klachten

  • MMichelle

   @Erika
   Ik heb dit ook. Eerst alleen tussen schouderbladen, nu ook iets lager.
   Ik merk dat klachten wat veranderen. Eerst kuchje wat hoest werd. Beetje kortademig en beetje hoofdpijn. Nu echte pijnlijke droge hoestbuien, steken in borstgebied en rug, lamlendig, doodmoe. Maar geen koorts. Huisarts en rivm zeggen beide dat het toch erg lijkt op corona dus met het hele gezin nu in thuis isolatie.

  • DDaphne

   @Erika
   Ja, dat had ik ook. Echt enorm.
   Eerst 3 dgn hoofdpijn en moe. Na 4 dagen gigantische rugpijn, duurde 2 dagen, daarna hele lijf pijn en in de tussentijd een hoestje die pijnlijk werd. Pijn op de borst en amper lucht…pffff.

  • AArman Yenal

   @Erika

   Ik heb het zelfde. Nu 3e dag.
   Ook mijn verhoging is rond de 37,4

  • RRenate

   Hoi Erika ook ik heb mega rugpijn normaal nooit geen rugpijn.
   Vorige week rechts nu links

  • NNiels

   @Erika
   Ja dit herken ik. Inmiddels 3,5 week onderweg met gezondheids klachten (hoest, hoofdpijn en brandend gevoel longen) en vorige week vreselijke rugpijn gehad (midden in de rug) met uitstraling naar heupen / been. Nou heb ik vaker last van rug en heupen dus zag geen verband

  • AAal

   Ik heb sinds 27-3 pijn in mijn ribben rug met uitstraling naar de ribben voorkant. Dit met kortademigheid en benauwdheid klachten. Mijn partner heeft koorts gehad en hoesten. Wij zijn al bij huisarts geweest. De uitslag was dat de bloeddruk laag was wat zou kunnen wijzen op een virus, welke, dat kunnen ze niet zeggen, er wordt niet getest. Ik werk in de zorg en op mijn afdeling is een bewoner positief corona getest en 2 bewoners ziek. Mijn partner heeft 7 weken geleden een bypass gehad. Wij maken ons zorgen maar het lijkt alsof je nergens wordt gehoord! Je werkt in een vitaal beroep je heb geen koorts dus mag je gaan werken.

  • WWouter

   @Erika

   Ervaar dit ook denk dat dit op het einde van de ziekte plaatsvind gezien ik bijna 2 weken niet lekker ben en aparte symptomen heb maar niet zo zwaar om dokter op te zoeken hoop dat het hierbij af is! Bedankt voor je informatie

  • SSylvia

   @Erika

   Hoi Erica ik HEB 8 weken last gehad van zeurendepijn in mijn rug en zij,HEB pijnstillers geslikt en zetpillen voel me nog steeds niet helemaal ok.maar
   Denk ook dat het een mogelijkheid is dat onze klachten mischien verband houden met corona .

 • SSam

  Ik werk in een verpleeghuis en daar is een bewoner besmet en sinds gisteren heb ik erge pijn aan mijn borst. Ben ook misselijk geworden en heel erg moe! Mijn zoontje van 2,5 jaar heeft nu diaree. Ik weet nu niet of we besmet zijn. Hopelijk niet!

  • AAnnemarie

   @Sam
   heb je een van de klachten genoemd in het schema hierboven? Hoesten, benauwdheid koorts? De pijn op de borst, misselijkheid en vermoeidheid kan ook stressgerelateerd zijn vanwege de situatie op jouw werk. Overigens ben ik ook moe, net als velen denk ik, die situatie met het coronavirus is slopend voor iedereen, niets is meer gewoon.

 • CCarina

  Het begon enkele weken terug met hoofdpijn, wat afzwakte en weer opkwam bij mijn man en ik beide. Tot mijn man die nu thuis werkt vorige week ziek werd; keelpijn,hoofdpijn, lichte verhoging en wat hoesten. Ik nog niet. Tot dit weekend; eerst misselijk en de hoofdpijn werd steeds erger. Gisterochtend wakker met joekels van lymfeknopen in mijn keel en fikse keelpijn. Ik ben gisteren in de bank gaan liggen en mijn verhoging werd koorts en mijn man besloot de huisarts te bellen , die kwam.
  Ik voelde me gisterochtend echt beroerd en de arts stuurde me door naar de coronapost van het ziekenhuis. Daar hebben ze me onderzocht en uit het bloed kwam inderdaad een virale infectie en , zo zei de arts, mijn symptomen leken erg op die van Corona. Er werd een test gedaan en ik zou binnen 36-72 uur weten of ik corona zou hebben. Maar de arts belde me zojuist al: de test was negatief en hoewel hij niet 100% betrouwbaar was ( letterlijke woorden van de arts ) mocht ik er toch van uitgaan dat ik geen corona had en ik nu verder moest uitzieken met de griep.
  Koorts , keelpijn , hoofdpijn, kortademig alles wordt nu uitzieken vanwege griep.

  En dan is er ineens dat moment of je nu juist opgelucht en dankbaar moet zijn met een negatieve uitslag of dat je hoopte dat je in de groep zou vallen met milde corona klachten. Want dat zou betekenen dat je niet meer in die allesomvattende onzekerheid hoeft te verkeren of je het zou krijgen en in welke mate je het zou krijgen, althans als klachten mild zouden blijven.
  Ik lees hier veel over mensen die overtuigd zijn corona gehad te hebben of corona hebben. En ik snap dat wel. Want ik dacht ook oprecht dat al mijn klachten , zoals hieronder allemaal beschreven , bij Corona hoorde. Dat is wat angst doet met een mens namelijk. Nu weet ik, behorend bij de risicogroep , dat ik mijn dagen weer kan vullen toch met een bepaalde angst; slaat het virus toe bij me , wat gaat het met mijn lijf doen en kom ik er uit en als dat is, hoe kom je er uit. Net zoals al de mensen die niet officieel getest zijn en dus maar vanuit hun eigen overtuiging denken dat ze het Corona al gehad hebben. Of is het whisfull thinking…

 • EErik Buitenhuis

  “Je bent genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.”

  Dat schijnt dus niet waar te zijn. WHO hanteert 2 weken, in NL 1 dag. Na 1 dag klachtenvrij is het virus nog aanwezig maar kans op besmetting wel veel kleiner. NL hanteert die 24u om zorgmedewerkers en andere cruciale groepen snel weer aan het werk te krijgen. Ik zou dus nog extra voorzichtig zijn na 24u.

  • AAnnemarie

   @Erik Buitenhuis
   Ik neem aan dat als je ziek wordt dat je niet na 24 uur klachtenvrij bent. De bedoeling is dat je uitziekt en dat je pas na 24 uur geen klachten meer te hebben aan het werk gaat. Dus wat het RIVM zegt, klopt ook. Het virus is weg, als je geen klachten meer hebt! Dan wacht je nog 24 uur en dan ga je aan het werk. Goed lezen is ook een kunst

 • EEefje

  Ik heb een beetje een loopneus en last van droge keel, keelpijn/beetje hoesten. Nu heb ik elk jaar enorm last van hooikoorts en nu ook, maar daar heb ik normaal gesproken geen last van keelpijn bij… Ik rook wel af en toe een jointje dus daar kan de keelpijn ook van komen. Kortom, moet ik me zorgen maken voor Covid-19?

 • TT

  Ik heb al zo’n 2 weken vage keelpijn, de ene dag weer erger dan de ander en soms even helemaal niet. Vooral een soort schraal gevoel dat uit het niks kan komen en soms tot m’n oren uitstraalt. Het voelt als keelpijn die steeds net niet volledig doorzet tot een echte verkoudheid ofzo. ’s ochtends is het het ergst, en nu heb ik ook al 2 a 3 dagen dat er vooral in de ochtend best wat bloed in mijn keelslijm zit. Hiervoor ben ik een halfjaar geleden al naar de huisarts geweest aangezien ik het toen ook een paar keer had, die zei dat het een onsteking zou zijn / bij een verkoudheid kon horen en na een tijdje weer over zou gaan dus ik moest me geen zorgen maken. Het ging dus idd over maar nu heb ik het weer en naar mijn gevoel erger. Ik hoest ook verder niet, weinig verstopte neus alleen veel slijm in m’n keel. Zie dat deze klacht niet echt bij corona hoort, maar weet niet hoe serieus ik het moet nemen, schrik namelijk erg van het bloed, maar denk dat als ik de huisarts hiervoor bel ze er geen tijd voor hebben in deze tijden en het niet serieus genomen wordt.

  • TThea

   @T check es of je wellicht gevoelig bent voor de extreem lage luchtvochtigheid van de afgelopen periode. Door de droge lucht raken slijmvliezen geïrriteerd en geven ook soortgelijke klachten. Sterkte er mee.

  • JJ

   @T hier heb ik dus ook last van. Al 3 weken. Steeds een branderig gevoelニ in mijn keel.en soms ook.neus. ik heb ook wit en rode vlekjes in mijn keel. Soms is t erger. In mijn buurt heeft nog niemand corona gekregen. Dus dat is t niet. Ik heb dit nog niet eerder gehad.

  • DDanielle

   @T Ik heb precies hetzelfde als jij hebt,alleen heb ik ook last van het bovenste gedeelte van mijn neus.
   Ik denk dat dat wat Thea zegt best wel eens de oorzaak zou kunnen zijn..aangezien het op sommige dagen beter gaat.

 • TTheo

  Wij, mijn echtgenote en ik, zijn met een reisgezelschap in Spanje/Andalusië geweest in de periode 13-02-2020 t/m 20-02-2020.
  Op 15-02 kreeg mijn vrouw klachten; algehele malaise, misselijk, braken, hoofdpijn. Dit duurde 24 uur. Binnen deze 24 uur openbaarde zich ook bij 6 anderen in het reisgezelschap deze klachten maar nooit gelijktijdig.
  Kan dit door Covid 19 veroorzaakt zijn?

  • LLucia

   @Theo
   Dat lijkt meer op een voedselvergiftiging.

 • MMonique

  Ik ben al een week verkouden sinds vandaag hoofdpijn keelpijn en schorre stem. Ik weet niet of het Corona is maar mag ik paracetamol en ibuprofen samen innemen?

  • KKat

   @Monique
   Alleen paracetamol had ik gelezen. Ibuprofen kan het erger maken als het Corona is.

  • AAngelique

   @Kat @Monique
   Ibuprofen maakt het Corona niet erger maar het werkt niet bij Corona en kan wel veel bijverschijnselen geven. Paracetamol is het enige dat werkt. Sterkte !

 • AAnita

  Ik heb al anderhalve week vage keelpijn(droog), opgezette klieren, druk op de borst en soms wat kortademig. Mijn oogranden zijn rood, gezwollen en jeukerig. Ik ben niet verkouden en heb ook geen koorts. (Ik heb geen hooikoorts) zijn dit nou wel of niet symptomen van Corona?

  • PPaul

   @Anita Ik heb exact dezelfde klachten die jij omschrijft; druk op borst, opgezette klieren en geïrriteerde ogen (kan mijn contactlenzen niet meer dragen). Ook ik heb geen hooikoorts. Dit duurt nu al bijna 2 weken. Ik ga er maar vanuit dat ik corona heb en hoop dat het hier bij blijft qua klachten.

 • TTamara

  Ik heb al een week keelpijn en ben ik moe, vandaag gaaf ik over, misselijk en buikpijn.
  Is het coronvirus?

 • AAgnesSemmekrot

  Ik heb al ruim een week geen smaak en reukvermogen en klink verkouden ,
  s’nachts een droge mond . Verspreid geen druppeltjes door hoesten en snotteren
  Heb verder geen andere symptomen die bij het virus horen . Voel mij gezond en fit.
  Ben toch uit voorzorg in quarantaine gegaan .
  VRAAG:
  Hoe lang duurt het voordat ik mijn smaak en reukvermogen weer terug heb . ?

  • RReinier

   @AgnesSemmekrot

   Zo moeilijk te voorspellen want ik ken t probleem ben ook al 10 dagen mijn smaak kwijt en die droge mond is verbeterd verder geen hoest of pijnen voel me ook best fit al eet ik minder door gebrek aan die eetlust. Koorts is ook flink gezakt. Ik heb nu wel het idee dat ik een longontsteking heb zonder pijnen of hoesten. Dat kan al een tijdje zo zijn ook. Verder ben ik een fit conditioneel mens van 46 zonder onderliggende ziektes.

  • MMariel

   @AgnesSemmekrot

   Ik heb ook een kleine week totaal geen reuk en smaak gehad. Daarna kwam het weer terug. Echter nog niet hoe het hoort te zijn. Ik denk dat het voor 50% terug is.
   Ik heb mijn klachten wel gemeld bij de huisarts. Ik werk in de zorg, en ben gewoon door blijven werken. Volgens de GGD kon dat ook.
   Succes, ik hoop dat we de reuk en smaak weer helemaal terug krijgen.

  • AAnn

   @AgnesSemmekrot
   Sinds 26 maart ben ik volledig mijn smaak en reukvermogen volledig kwijt.
   Heb verder geen andere symptomen die bij het virus horen . Voel mij gezond en fit, misschien wel iets sneller moe.
   Contact opgenomen met mijn huisarts, 7 dagen quarantaine.
   Inmiddels zijn deze 7 dagen bijna om, en nog steeds geen smaak of reukvermogen.
   VRAAG:
   heeft iemand hier ervaring mee?
   weet iemand hoelang dit nog kan duren?

  • NNiels

   @AgnesSemmekrot

   24 Maart kreeg ik koorts, dat hield 1,5 dag aan, met een max van 38,2.

   Ik heb nu al een week geen koorts, maar wel al vanaf 28 maart totaal geen reuk en smaak meer.
   Ik slaap elke dag 9 tot 11 uur, waar ik normaal maar 6,5 uur slaap.

   Totaal geen energie en voel mij ziekjes, hoelang houd dit nog aan?
   Ik mis het wel om eten weer te kunnen proeven.
   Elke dag is hetzelfde, even moe als gisteren en geen smaak en geur.

   Morgen krijg ik Liposomale Vitamin C, hopelijk helpt dat beter als de C400 van MegaFood die ik nu slik.

   Ik hoef ook niet te hoesten en al een week geen koorts meer.

 • Ssyl

  Hallo allemaal

  Wat mij verbaasd dat als ik het zo hier lees we allemaal dezelfde symptomen hebben.

  Hoofdpijn
  langdurige keelpijn
  Spierpijn
  Benauwd gevoel/kortademig
  Droge kuch soms met slijm.
  Veel spierpijn wat bij mij begon in mijn nek
  Duizelig
  Intens moe

  Koorts verhoging en soms ook al deze klachten zonder koorts
  Het kan allemaal erger maar nu voor de tweede week thuis en voel me nog steeds ruk,slaap bijna heel de dag de trap op lopen is een uitdaging.
  Ben mezelf compleet kwijt sorry voor mijn geklaag kan erger maar denk degene die het hebben het wel begrijpen…ben benieuwd wanneer alles weer “normaal”is pas goed op elkaar groetjes Syl.

  • RRob

   @syl, idd vind je hier in grote lijnen allemaal dezelfde klachten. Zelf al dikke week met precies zoals jij ze omschrijft en beetje op en af. Afgelopen nacht heel erg dus toch vanochtend huisarts gebeld, krijg je natuurlijk assistente maar die nam t heel serieus en gaf aan dat er heel veel van dit soort meldingen binnenkomen en is zo goed als zeker corona. Zolang koorts en benauwdheid niet toenemen dan thuis uitzieken anders direct bellen. Klachten zouden best lang aanhouden.
   Beterschap!

  • Ssyl

   @Rob

   Ja allemaal beterschap duik mijn bed maar weer in pfff

  • JJo

   Ga nu 7de week in inbegin ook klachten zoals hoge koorts 39.8
   Hoesten en heel benauwd .wel huisarts geweest deed het af met longontsteking kreeg antibiotica (hielp niets blijkt ook niet te helpen bij corona achteraf) .
   Ga nu eindelijk de betere kant op dus ja duurd lang
   Dus be safe allemaal

  • CCarina

   @Rob

   Toch kan het ook griep zijn. Al weken eerst vage hoofdpijn , toen werd dat erger. Afgelopen weekend misselijk en zondagochtend met een flinkse keelpijn mijn bed uit. Mijn nek deed ook pijn. Toen ik gistermiddag op de bank ging liggen werd mijn verhoging hoger tot 38.5, voelde ik me steeds zieker worden en belde mijn man toch voor de zekerheid de dienstdoende arts die kwam. Hij stuurde me door naar het ziekenhuis op verdenking van Corona. Gistermiddag allerlei controles gedaan en coronatest. In het bloed konden ze al wel zien dat er een virale infectie aanwezig was. Daarnet belde de arts en gaf aan dat de test negatief was. Wel zei ze erbij dat hoewel de test niet volledig 100% betrouwbaar is en ik met klachten als benauwdheid alsnog moet komen , ik er toch maar vanuit kan gaan geen corona te hebben maar griep.

   En als ik heel eerlijk ben, had ik nog liever gehad dat ik met deze milde klachten te horen had gekregen dat het wel corona was dan nu verder gaan in die allesomvattende angst waarin we verkeren. Die onzekerheid of je het wel hebt , niet hebt en hoe je toekomst eruit gaat zien. De angst of en wanneer het virus bij je toe zal slaan en in welke hevigheid het dan gebeurt, vind ik namelijk ook beklemmend.

  • RRonald

   @Rob
   Hele herkenbare klachten rob ..ben ook al ruim 14dagen in huis met dezelfde klachten .hoesten,kuchen,slijm, benauwdheid .niesen ..moest mij melden op het punt ivm corona , kreeg te horen hyperventilatie ???? Kreeg oxacepam mee ? En dat al 6dagen toen , weet 100% zeker dat dit corona is , maar helaas niet de erkening

 • MMarjan

  Sinds een paar dagen zere keel af en toe hoesten koude rillingen ,totaal geen eetlust.
  Slijm in de keel.
  Geen koorts.
  Wel erg vermoeid.

 • CCat

  Ik heb corona, verschijnselen begonnen ca. 15/3 en nog steeds ben ik er niet van af. Mijn klachten nu zijn nog: hoofdpijn, hoesten, moe, lichte druk op borst. Geen koorts.

  Mijn vragen. 1: Mijn kids worden gek binnen. Ze hebben geen klachten, maar mag ik hun nu wel of niet buiten laten spelen met andere kinderen?
  2: is het normaal dat het virus zo lang stand houdt? En ben ik zelf nog steeds besmettelijk?

  • AAnita Elsinga

   @Cat patienten van cruiseschip zijn in Japan uitvoerig onderzocht. Zij bleken na 5 weken quarantaine in het ziekenhuis nog steeds besmet. Hun quarantaine is onlangs met 2 weken verlengd. Ik vrees dat we in Nederland pas weer erg laat de juiste info gaan krijgen, mochten we het al krijgen

 • DDoun

  Mijn zusje en moeder hebben allebei astma en mijn zusje is een zorg kindje met al zelf bijna geen adem. Als ik de symptomen heb word er dan gezorgd dat ik ergens anders in quarantaine kan als bescherming voor mijn familie

 • GGe

  Mijn vader is afgelopen week overleden aan Corona. Ik zou graag willen weten of mijn moeder of mijn gezin en ik het gehad hebben. Kan ik in aanmerking komen voor een test?

  • JJacky

   @Ge
   Gecondoleerd met dit enorme verlies, heel veel sterkte!

  • NNatasja

   Gecondoleerd en heel veel sterkte, @Ge

  • WWil

   @Ge, Ik wil jullie enorm veel kracht en moed toe wensen in deze zware tijd.
   Gecondoleerd met dit verschrikkelijke verlies.
   Het beste en vooral gezondheid gewenst voor iedereen.
   Wil

  • AAmsterdam

   @Ge
   Wat een verschrikkelijk nieuws. Gecondoleerd.
   Hoe oud was jou vader als ik vragen mag en had hij onder liggende klachten?

   Sterkte

 • HH.

  Ik heb sinds 4 dagen geen reuk en smaak meer en hele droge mond en keel.
  Geen hoest klachten of koorts of keelpijn.
  Alleen neusverkouden.

  • Nnico

   @H.
   hoi h dat heb ik ook ik ga morgen de zevende dag in en ruik en proef helemaal niks, ook een erg droge mond.
   Ben bij de huisarts geweest maar alleen een spray gehad, verder niks

  • Nnico

   @H.
   hoi h dat heb ik ook ik ga morgen de zevende dag in en ruik en proef helemaal niks, ook een erg droge mond.
   Ben bij de huisarts geweest maar alleen een spray gehad, verder niks

 • OOtto

  Ik heb vanaf 28-12-2019 tot eind jan. 2020 getobd met dergelijke hardnekkige verschijnselen. Kan ik vanaf genoemde periode al besmet zijn geweest met het COVID-19 virus? Ik ben niet in het buitenland geweest, werk wel in een internationaal opererend bedrijf.

  • KKaro

   @Otto
   Uit heel betrouwbare bron heb ik vernomen dat het virus er zeker al was in dec/jan

  • LLindsay

   @Karo
   Mijn zoontje van 3 jaar was halverwege december 2019 zwaar ziek geweest, eerst dacht ik aan bronchitis maar het bleek griep te zijn, hij had zeer hoge koorts en moest veel hoesten, hij moest ook overgeven (van de koorts denk ik). Van de school kreeg ik te horen dat 12 van de 16 kindjes uit zijn klas de griep hadden, dit is een extreem aantal. Nu achteraf bekeken heb ik hier mijn bedenkingen bij en denk ik dat hij wellicht corona had, hij had ook zijn zusje besmet, zijn ouders en zijn tante en grootmoeder. Dus zeer besmettelijk !

  • AAl

   @Otto
   Heb een vergelijkbaar traject 2e wk dec 2019 hoesten,keelpijn,neusholten ontstoken heeft af en aan tot 1e wk maart geduurd. Ik vraag mij het zelfde af als u. Maar tja in dit landje lopen ze blijkbaar jaren achter feiten aan. Omdat alles van zorg, leger kapot is bezuinigd …

  • GGea

   @Otto
   Ook ik was eind januari erg ziek, hoge koorts, spaans benauwd en een verschrikkelijke hoofdpijn.
   Heb dagen lang op de bank gelegen en eigenlijk alleen maar geslapen.
   Toen gelijk tegen mijn kids gezegd niet op visite te komen, want dit willen jullie niet voelen.
   Heb toen via de telefoon een antibiotica kuur voorgeschreven gekregen, maar deze heeft deze keer niet geholpen.
   Ik heb eind januari wel intensief contact gehad met mensen die in Tirol wonen.
   Ik vraag me af of ik besmet ben geweest te het virus, en hoe kan ik daar achter komen.

 • PPoppie

  Ik heb een vraag: ik heb een vitaal beroep (zorg) en kom met veel mensen in contact. Nu was mijn stem een aantal dagen schor en nu heb ik een kriebel hoest. Maar in een vitaal beroep word gezegd alleen als je koorts heb thuis blijven. Dus wat is nu verstandig?

 • EEva

  Sinds 12 maart heb ik af en aan keelpijn. Een week later verkouden geworden en druk op de borst gekregen. Een beha voelt hierdoor ook niet meer fijn om aan te hebben. Ook af en toe het gevoel minder lucht te kunnen inademen en hoofdpijn.
  Herkent iemand dit? En zijn er meer mensen die zo langdurig keelpijn hebben?

  • DDonna

   @Eva
   Excaxt hetzelfde! Nu 12 dagen keelpijn. Hoest en hoofdpijn. Geen koorts…. nog niet eerder zo lang keelpijn gehad. :S

  • AAn

   @Eva en @Donna, hier ook precies hetzelfde. Geen koorts, wel al drie weken keelpijn en een droge kriebel hoest. Pijn op de borst gehad. Soms gevoel weinig zuurstof te hebben. Erg vermoeid en af en aan hoofdpijn. Minder pijnlijk dan de eerste week, maar nog steeds aanwezig. Ook veel niezen. Wat onzeker toch allemaal!

  • DDenise

   @An
   Volgens de tabel hierboven komt niezen niet voor bij Covid 19

  • JJente

   @Denise

   Ala je er een voorhoofds- of bijholteontsteking bij krijgt kan dat natuurlijk wel…

  • KKarolien

   @Eva
   Hier ook steeds terugkerende keelpijn, en vermoeidheid, geen hoest.

  • MMahin

   @Eva
   Hi Eva, ja ik heb vanaf 29 feb tot nu toe ook , hoofdpijn, snotneus, soms keelpijn, zeer druk op mijn borst en spierpijn klachten.

   Maar geen koorts . Ik heb ook een vitale werk en ik moet gewoon naar werk

  • MMoniqye

   @Eva
   Hoi, heb ik ook Eva.
   Ik dacht eerst vd stress van alles, en heb t heel vaak komt in golven , ene dag niet volgende dag weer wel..
   Ook verkouden, binnen blijven maar en hopen dat t niet verergert.

  • AAnita

   @Eva
   Ik heb dit ook al ruim een week. Geen koorts en druk op de borst maar niet kunnen hoesten, af en toe benauwd en zeurende keelpijn. Ik ben “blij” te lezen dat ik niet de enige ben. Dat beklemmende gevoel begon ik al te wijten aan wellicht hartproblemen.
   Dat lees ik nl niet bij de Corona symptomen.

 • AAgeeth

  Midden januarie werd ik ziek.Kreeg koorts,38,wat ik eigenlijk nooit heb bij ziek zijn.Moest vreselijk niezen,ook nog nooit meegemaakt en toen m n longen vol en benauwd.Amox x Clav gehad voor 10 dagen,waarvan ik pas de vierde dag opknapte.Verder ben ik eigenlijk nooit vatbaar voor griep en nooit langer dan 1 dag ziek.Tja,het was pas januarie,maar toch vraag ik me af.

 • LLeonie

  Ik werk in een verpleeghuis. En heb sinds afgelopen woensdag druk op de borst. Soms lichte steken en temperatuur wisselend tussen de 37,5 en 38,3. Verder een keer flink overgegeven en 2 dagen diarree. Volgens mij heeft het geen zin om de dokter te bellen want die testen toch niet. Ene dag voel ik me beter dan de andere, maar hogere temperatuur blijft.

 • MMiranda

  Ik ben positief getest. Ik heb steeds (dit is mijn 6de ziekte dag) het gevoel of ik hoge koorts heb omdat mijn hoofd broeierig aanvoelde van binnen . Meestal is mijn temp rond de 37.6/ 38.0.
  Ik heb hoofdpijn, rugpijn, geen smaak, Ik nies veel en heb een droge hoest. Ik ben niet benauwd.
  Ik voel me grieperig maar niet heel ziek. Al heb ik geen energie om iets te ondernemen.
  Ik hoop dat dit de milde vorm is en dat ik niet opeens benauwd ga worden

 • VVeronique

  Hallo iedereen, begin maart kreeg ik een verkoudheid, ik dacht dat ik genezen was maar een dag of twee later kreeg ik pijnscheuten in mijn hoofd (alleen aan de rechter kant), voelde me misselijk en kreeg een droge hoest. Normaal gezien zakt een verkoudheid van hoofd naar borst, met het nodige loskomen van slijm, maar dit was helemaal anders: het bleef een droge hoest en ik had ook pijn tussen mijn schouderblaren…na een paar dagen was het beter, maar ik slaap 2 uur overdag, nog steeds.
  Ik denk dus ook dat het virus al veel eerder zijn werk aan het doen was..ik ben van België, West-Vlaanderen. Hou jullie en veel beterschap

 • WWouthiera

  Hoi,
  Ik lees in jouw goede stuk dat er zelden sprake is van verkoudheid of snot bij Corona .
  Echter schrijf je daaronder dat als je verkouden bent je niemand mag zien.
  Kun je me vertellen hoe ik die twee kan zien?

  • HHannah

   @Wouthiera

   De reden dat je als je verkouden bent, wordt afgeraden om naar buiten te gaan en contact te hebben met andere mensen, is omdat je het virus asymptomatisch bij je kan dragen. Dit houdt in dat je zelf geen symptomen van Covid-19 hebt, maar wel het virus bij je draagt en anderen daarmee kan besmetten. Op zichzelf is de kans op asymptomatisch overdragen vrij klein, maar als jij met een verkoudheid en daarmee een snotneus of niezend rondloopt, is de kans groot dat het virus in de kleine druppeltjes die jij verspreidt zit en dat je andere mensen besmet met Corona. En dat terwijl je dus zelf geen Corona-klachten hebt!

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

 • AAlex

  Ik heb sinds een aantal / weken een licht “bronchitis” achtig gevoel. Mensen die bekend zijn met bronchitis weten wat ik bedoel. Bij ademen voel je kriebel en als het erger wordt gaan je longen ook “piepen”. Het gekke is dat dat gevoel de afgelopen dagen stabiel is geweest en ik er nauwelijks last van heb gehad. Per vandaag is het wat toegenomen. Ik heb geen koorts, geen verkoudheid en geen andere klachten als hoofdpijn.
  Maar ik maak me toch wel zorgen. Zeker als patient met dierenallergie en als kind ook zware bronchitis bij contact met katten, konijnen enzovoorts.
  Toch heb ik dit zo sluimerend en zo lang achter elkaar nog niet gehad. Zou het hooikoorts kunnen zijn? Zo voelt het niet, want dan zijn de klachten eerder rode ogen en een loopneus en niezen. Dat is nu niet. Het gevoel zit diep in de longen, en kriebelt vooral flink. Pijn (hooguit een licht drukkend gevoel) doet het ook niet bij in- en uitademen..

  • RRahat

   @Alex

   Ik had ook alleen benauwdheidsgvoel zo nu en da verder geen andere symptoom en bleek ernstig beschadigde longen te hebben door de virus. De huisarts stuurde me iedere x weg met ventolin of andere pufjes. Nu al 14 dagen in het ziekenhuis en nog steeds niet oke

  • MMano

   @Rahat

   Ten eerste hoop van harte dat je snel opknapt … maar ik begrijp uit u verhaal dat u dus beschadigde longen heeft door corona ? En je ligt dus in het ziekehuis ? Neem aan dat u dan bent getest en daaruit bleek dat u corona heeft ?

  • AA.

   @Rahat

   Jeetje wat heftig. Heel veel beterschap. Ik ben al ruim 1,5 week benauwd. Maar geen koorts. Verhoging 37.6 en verder erg moe/ af en toe hoofdpijn en last van een droge hoest. Maar nog niet door een huisarts gezien, aangezien ze pas adviseren te bellen met koorts. Had je ook geen last van koorts?

  • AA.

   @Rahat

   Jeetje wat heftig. Heel veel beterschap. Ik ben al ruim 1,5 week benauwd. Maar geen koorts. Verhoging 37.6 en verder erg moe/ af en toe hoofdpijn en last van een droge hoest. Maar nog niet door een huisarts gezien, aangezien ze pas adviseren te bellen met koorts. Had je ook geen last van koorts?

  • MMieke

   @Rahat

   Had je dan ook geen koorts of gelijk wat?? Ik hoest nu al een tiental dagen, echt kriebelhoest, slijm ophoesten/soms kortademig en pijn op de borst. Geen koorts of gelijk wat. Ben ook wel hoogzwanger, zie door het bos de bomen niet meer.

  • BBos

   @Alex
   Hier ook bronchitis-achtige klachten en inmiddels al 18 dagen verhoging (waarvan 4 echt koorts, met enorme neusverkoudheid). Hoesten met flink slijm, druk achter borstbeen.. Huisarts heeft (12 dagen geleden) antibiotica kuurtje voorgeschreven, omdat het als acute bronchitis klonk (telefonisch consult) en omdat m’n zoontje van 5 ook net een kuur had gehad wegens milde longontsteking (ontstekingswaardes getest). Ook m’n echtgenoot heeft al een week een kuchje en op sommige dagen iets verhoging.. “Pas als de klachten verergeren” heeft het nut hulp te zoeken, we hebben al 2 maal het advies gehad “thuis te blijven tot de klachten minimaal 24 uur weg zijn”. Zo jammer dat we niet gewoon getest worden. Beterschap (voor iedereen overigens)!

 • MMano

  Mischien rare vraag maar heeft iemand van jullie ook toevallig rode geiriteerde ogen ?

  Heb het ook paar keer benauwd gehad en last van me keel en op het moment verstopte neus (koorsjes) maar alleen savonds en sochtens bij het wakker worde
  Ik weet dat je van stress ook een benauwdheid gevoel kan hebben …. want zit me eigen helemaal te stressen

  • Ssyl

   @Mano

   Ja al weken branden als een gek helaas zit ik wel thuis met de lichte versie hoewel ik dat natuurlijk niet zeker weet maar kan geen licht verdragen

  • MMano

   @syl

   Ohh oke hoopte eigelijk dat ik de enigste was zodat ik corona kon uitsluiten en het meer een allergishe reactie was … hoop dat u het snel opknap bij u …. kan dan gelukkig wel nog licht verdragen maar maak me gwn zorge

  • MMandy

   @Mano
   Ik heb begrepen dat het heel gemakkelijk uit te sluiten is. Namelijk hooikoortstabletten halen. Wanneer die effect hebben dan weet je dat het gaat om hooikoorts of een allergie. Deze zijn gewoon zonder receptie bij de drogist te krijgen.

   Mvg

  • MMary

   @Mano
   Hooikoorts?? Die is al vroeg begonnen namelijk..

  • MMarion

   @Mano Ja, herkenbaar! Ik heb gedurende de 2 weken voor ik verhoging kreeg ook met vreselijk brandende ogen rond gelopen. En enorme hoofdpijn. En ontzettend moe. Zag de tip om hooikoorts medicatie te proberen en heb dat toen gedaan. De klacht ging niet weg…
   Inmiddels ga ik mijn 2e week met verhoging in, en is het de 4e week met klachten. Voel me af en toe benauwd. Heb enorme (spier-?)pijn in mijn rug, branderige huid daar ook.
   Had spierpijn in bovenarmen en bovenbenen maar dat is nu grotendeels weg. Ik ben lichtjes verkouden. Vooral ’s nachts kuchen. Vaak ook het gevoel in mijn longen dat ik zou moeten hoesten maar dat het er niet uitkomt. Het blijft dan kriebelen. Overigens nog steeds moe en lusteloos.
   Van mij mag het nu wel ophouden al die verschijnselen pffff. Beterschap iedereen!

  • NNadia

   @Marion

   Hoi Marion, ik begrijp de frustratie. Dat virus blijft echt aan het lichaam kleven. Het vraagt zoveel van je. Ik ben ook extreem moe. Lichte verhoging ook. Het lag hier ook stoppen…. Lastig. Veel beterschap x ( uit België)

  • BBrian

   @Mano

   Ja loop al een week rond met rooie geïrriteerde ogen. Komen elke keer in de avond op. Heb vroeger al een oogontsteking gehad en dit is net iets anders. Heb nog nooit hooikoorts gehad.

 • MMarleen

  Ik probeer er nuchter mee om te gaan, maar ik merk dat ik soms in paniek dreig te raken. Ik laat dat niet merken. Ik heb relatief milde astma, maar heb in het verleden tweemaal longembolieën gehad. Ik ben bij vlagen bang dat ik erge pech kan hebben.

  Gisteravond had ik aan het begin van de avond behoefte aan een haal uit mijn puffer. Dat is niet gebruikelijk. Later belde ik met mijn vriendin en kreeg steeds meer hoofdpijn. Ik ging er zelfs raar van praten. Tijdens het uitlaten van de hond voelde ik me niet prettig, béétje minder lucht dan gebruikelijk en nou ja… niet helemaal tof. Nu heb ik weer een toenemende hoofdpijn en lijkt het of ik een licht gloeiend gevoel mijn longen heb. Ik maak me zorgen. Ik vind dit echt niet fijn.

  • BBetsue

   @Marleen

   Hoi Marleen ik heb precies de zelfde klachten .ja wat nu die hoofdpijn is niet leuk benauwt op de borst ook ba ik weet niet wat ik moet doen.

  • AAgeeth

   @Marleen,dat brandende gevoel in de longen,past wel bij corona,wat ik meer verneem.Dokter bellen morgen.Beterschap!

 • Vverhoeven bs

  Hoop dat er een test komt als je corona hebt gehad ,kan dan veel voor de samenleving betekenen,denk aan oudere die sterft zonder iemand te zien.

 • CCinneke

  Hoi allemaal!

  Hier mijn verhaal…

  Ik heb vanaf 16 maart dat mijn temperatuur ineens omhoog ging.. zo naar de 37,7 en ik voelde me niet zo lekker..
  Ook voelde ik wat pijn aan mijn longen..

  Een paar dagen later begon mijn keel zeer te doen en werd ik verkouden en had pijn aan mijn luchtwegen. Omdat ik ook bekend ben met voorhoofdsholteontsteking en vorig jaar aan neus poliepen ben geopereerd heb ik uiteindelijk de huisarts gebeld ook omdat mijn temperatuur bleef schommelen rond de 38 graden.

  Ik kreeg op maandag 23 maart een 3 daagse antibiotica kuur van de huisarts voorgeschreven zonder dat hij me gezien heeft.

  Inmiddels is die kuur allang afgelopen, maar voel me nu dus nog steeds erg belabberd.
  Mijn temperatuur blijft ook nog steeds rond de 38 hangen.
  Sinds gisteren avond heb ik ook hartkloppingen en voel me ook een soort van misselijk, voel me gewoon verrot van binnen zeg maar. Daarbij ben ik nog nu nog hoofdpijn en ben ik nog steedsteeds verkouden en hoest ik ook nog.

  Dus ik vraag me nu dus echt af of ik het ook heb..

  Sterkte en beterschap voor iedereen!

  • BBetsie

   @Cinneke

   Hoi Cinneke heb precies het zelfde weet niet wat ik moet doen bel morgen de dokter hou je ook goed Betsie

  • CCinneke

   @Betsie hoi Betsie,
   Wat een ellende hè?
   Ik ga morgen ook weer bellen, had vrijdag ook al gebeld maar dan zeggen ze, als je koorts krijgt moet je bellen…
   Maar voel me het hele weekend al zo beroerd en heb alleen verhoging gehad. Ga vragen of ik getest kan worden.. maar ben der van voor dat ze dat toch niet gaan doen.

   Succes ook morgen!
   Laat je nog wat horen?

  • RRob

   @Cinneke zoals je kunt lezen in de vele reacties hier dat t allemaal dezelfde klachten zijn, zou t -zonder je bang te maken- best corona kunnen zijn. Snap dan ook de reactie van je huisarts niet om je een antibiotica kuur te geven omdat dat alleen werkt tegen bacteriën en niet tegen virussen zoals corona. Dat ze bij een longontsteking antibiotica geven is om te voorkomen dat de beschadigde longblaasjes geïnfecteerd worden door bacteriën en je dan nog verder van huis bent.
   Zelf al een week behoorlijk ziek met alle klachten alleen zonder koorts maar gaat nu wel beter.
   Beterschap en probeer uit te zieken

  • BBirgitte

   @Rob
   Hoi, ik ben door omstandigheden tijdelijk alleenstaande mama van een dochtertje van 6.
   Sinds een week klein hoestje (maar ik rook),geen koorts maar sinds gisteren misselijkheid en vandaag al heel de dag overgeven en benauwd gevoel, licht in mijn hoofd en druk op mijn borstkas…
   Net even naar de tuin gegaan voor wat frisse lucht en doet me niets beter voelen…
   Nu panikeer ik niet snel, maar mijn dochtertje is nogal aanhankelijk en ik hou haar sinds vandaag zo veel mogelijk op afstand.
   Als ik lees wat meest voorkomende klachten zijn sluit ik corona uit, maar ik begin toch stilaan te vrezen voor het ergste.
   Morgen toch maar eens dokter bellen denk ik

  • CCinneke

   @Rob
   Ik heb die antibiotica gehad omdat ik zeker wist dat ik ook een voorhoofdsholteontsteking had, deze is nu weg na die kuur.. Echter de andere klachten niet ik voel me echt gewoon blehhh… Ga morgen maar weer de huisarts bellen.. want werken lukt zo ook niet (ook al is het thuis)
   Wat zijn jou klachten?
   Ook beterschap gewenst

  • RRob

   @Cinneke ik liep vanaf half februari beetje te snotteren, schrale keel en heel klein beetje benauwd wat je ook met normale verkoudheid hebt. Vorige week maandag echt beroerd geworden, heel koude rillingen en warmte aanvallen, tintelende handen en voeten, spierpijn in armen en benen, pijn tussen schouderbladen en heel raar gevoel in mn hoofd net alsof je t zelf niet meemaakt. Dit hield twee dagen aan en werd geleidelijk minder maar echt mega moe en t gekke is dat ik geen moment koorts gehad heb, schommelde tussen 36,5 en 37.
   Heb nu dagen dat t beter gaat maar klachten blijven en blijf me vreemd voelen. Als ik de dokter zou bellen zou ik zeker te horen krijgen dat dit mogelijk corona zou zijn maar geen behandeling krijg omdat ik geen hoge koorts en ernstig benauwd ben. Zit in een soort thuis quarantaine om andere niet te besmetten. Heb zo n gevoel dat dit wat langer gaat duren. Misschien heb je hier wat aan
   Beterschap

  • KKarin

   @Rob
   Ik heb ook een antibioticakuur gekregen, om te voorkomen dat de bacteriële infectie die ik naast mijn virusinfectie had voor complicaties zou zorgen. Is gebruikelijk.

  • BBos

   @Cinneke
   Hier inmiddels ook al 18 dagen boven de 37.5 graden. Slijm hoesten. Druk achter borstbeen. Een hele reeks klachten die in het rijtje griep-verkoudheid-corona passen. Man en zoon mildere klachten.. Het duurt zo enorm lang! En ik hoop dat ze toch gaan besluiten te gaan testen, want wat is er van je immuunsysteem over na zo’n lange periode kwakkelen? En ik zou graag weten of we straks onze familie mogen bezoeken (oma met kanker bijvoorbeeld..) en anderen kunnen helpen. Beterschap iedereen!

  • CCinneke

   @Bos

   Tjee ook al zo lang…
   Ik snap ook niet waarom ze niet testen want je immuunsysteem heeft inderdaad zo heel wat te verwerken.. verklaard ook die moeheid denk ik wel.

   Ja snap je ongerustheid zeker!

   Gewoon bellen morgen, ga ik ook weer doen. Ik ga ook vragen of ik getest kan worden.

   Heel veel beterschap ook!

  • JJurre

   @Cinneke
   Maar wat schiet je op met een positieve test? Het wordt er verder niet anders van behalve dat iedereen dan in het gezin minstens 14 dagen in volledige quarantaine moet. Verder is het uitzieken. Behandeling is er niet, als het echt heel erg wordt moet je opgenomen en krijg je zuurstof. Meer is er niet mogelijk..

  • SSyl

   @Bos

  • SSyl

   @Bos
   Ik ben blij hier ook lotgenoten aan te treffen. In ieder geval allemaal heel veel sterkte. Ik ga dag 7 in van dag en nacht koorts boven 38 graden. Die droge hoestaanvallen zijn heftig. Mijn ademhaling is heel anders dan normaal. Mijn huisarts heeft geen testmateriaal beschikbaar. Het advies is om thuis deze ellende uit te zieken. Slapen is moeilijk want ik moet steeds weer hoesten. Vannacht spuugde ik slijm met beetje bloed erin uit. Zo maar weer huisarts om advies vragen. Sterkte en beterschap iedereen!

 • MMartin

  Goedemiddag,
  Het lijkt er op dat mijn vrouw een lichte vorm van het corona virus heeft gehad, verkouden, koorts 38.3 en hoesten
  Deze verschijnselen zijn na 4 dagen verdwenen. Gelukkig voor haar.
  Mijn vraag is moet ik als partner nu 14 dagen binnenblijven!??
  Gr martin.

  • AAnita

   @Martin
   Ja!

 • AAnnemiek

  Hi, mijn zus is nu al een week haar smaak en reuk kwijt. Komt dit wel weer terug? Na hoeveel tijd mag je dat verwachten?
  Bedankt!!

  • LLieke

   @Annemiek

   Ik ben nu 5 dagen mijn reuk en smaak kwijt…. ben ook benieuwd 🙁

  • LLaetitia

   @Annemiek
   Bij mij na precies 1 week komt er weer iets terug van reuk. Nog lang niet alles, maar kan de rozemarijn weer licht ruiken.

  • AAngela

   @Annemiek

   Hallo
   Hier afgelopen vrijdag ook positief getest op corona. En ook ik heb al 3 dagen geen reuk en smaak vermogen, maar dan ook echt helemaal niks.
   Hoop echt van harte dat dit snel weer terug komt!

  • JJurre

   @Angela

   Ik ben vorige week woensdag positief getest, was toen een week ziek, echter toen alleen nog een droge hoest, en sinds een dag totaal geen reuk meer. We zijn nu een week verder, ik begon na een dag of drie weet wat te ruiken en nu is het weer zo goed als normaal. Het droge kuchje is er nog steeds.

 • AANO

  Nou, had sinds dec al vage spierpijn klachten.. zomaar uit het niks, geen koorts erbij ofzo, wel droge slijm ophoesten en af en toe last van slikken. Ook het gevoel dat mijn slokdarm ingekrompen was, en erg veel pijn tussen de schoudenbladen dat trok naar naar mijn linker borst en boven buik. Snachts naar de doktor geweest omdat ik bijna geen lucht kreeg, wist hij niet precies wat het was. Hij dacht gewoon reflux dus daar pilletjes voor gekregen, 2 dagen na der hand weer naar de doktor gemoeten omdat het voelde alsof ik iets mankeerde aan mijn longen, nu weet ik dus niet als dat de corona zou kunnen zijn geweest..
  Heb ook een behoorlijke ball in mijn keel doe nu nog steeds maar niet wilt weg gaan. Iemand anders ervaring? Ben al weken verkouden 🙁

  • PPeter

   @ANO

   We gingen 8 dec op vakantie voor 8 dagen bij de huisarts geweest om dat ik veel begon te hoesten volgens haar was het bronchitis en kon gewoon wel gaan .2 dagen na aankomst kreeg ik het steeds benauwder savond naar de arts geweest kreeg een spuit met antibiotica en preniselon maar bleef ziek thuis gekomen heb ik van mijn arts nog 3 keer een kuur gehad het was als of mijn longen in de brand stonden .kan dit Corona zijn geweest .

  • TThijs van Gils

   @ANO
   Als je andere medicatie gebruikt zou ik de bijsluiter eens lezen.
   Ik had dezelfde klachten, bleek een van de twee soorten oogdruppels.
   Na overleg met oogarts, de medicatie aangepast.
   Na een paar dagen alle bijwerkingen voorbij, voelde me als herboren.

  • SSabke

   @ANO

   Herkenbaar verhaal. Zelf ben ik in september grieperig geworden. Bijna 3 weken geen smaak en reuk gehad en hoesten als een zeehond. Het ging naar een paar weken pas wat beter alleen het hoesten bleef. In december begon ik op nieuw. Extreem hoesten en benauwd, pijn op m’n borst en een brandend gevoel met ademen. Zelf ben ik 42 ( al 6 jaar geen dag ziekgemeld) en mijn vader had precies dezelfde klachten. Mijn huisarts nam me niet serieus. Mijn vader is wel 2 x door de medische molen gehaald, gezien zijn leeftijd waarschijnlijk. Bij hem kwam er beide keren niks geks uit, uitleg was waarschijnlijk meerdere virussen achter elkaar. In december werd het bij mij zo heftig dat ik dacht dat ik een hartaandoening had, zo veel druk op m’n borst. Hartfilmpje en onderzoek verder, werd het toegeschreven aan scheurtje in middenrif door het maanden lange hoesten en zo reflux ( heb ook overgewicht) Maagtabletten, Codeine en neus spray voor holtenontsteking???? Serieus ze hadden geen idee volgens mij.
   Net voor Corona in Nederland op kwam ging het met mij gelukkig weer wat beter. Op wat hoesten na nog steeds. Nu, eind maart, voelt m’n luchtpijp nog steeds gevoelig/ branderig. Half jaar lang. Zou zo graag getest worden! Zou het hele plaatje toch in een ander daglicht plaatsen….

   Sterkte allemaal!

  • EEsteban

   @ANO

   Ik heb sinds gister enorme last van Spierpijn. Dacht eerst dat het kwam omdat ik van t weekend verhuisd ben, maar sinds vanochtend ook enorme keelpijn. Alsof er een stuk vast zit in mijn keel. Ook totaal geen eetlust of iets dergelijks, voorzover ik weet geen koorts. Ik hou je op de hoogte en sterkte!

 • MMargriet

  Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe het RIVM de overzicht kaart van NL maakt als er niet 100% wordt getest. Is dat gebasserd op de anamnese van de huisarts? Hoe betrouwbaar is die? Ik ben over de 70 ben ziek met de ogenschijnlijke symptomen van dit virus zonder test. Na beterschap 2 wk isolatie is het devies. Maar as nu blijkt dat dit niét het Corona virus is geweest en ik na die 2 wk weer op gewekt naar buiten kan ik toch dan alsnog besmet worden met dit virus terwijl iedereen om je heen blij heeft geroepen gelukkig je bent genezen!?

  • BBos

   @Margriet
   Precies mijn gedachte! Zoontje van 5 is week ziek geweest, echtgenoot een week verhoging en ikzelf al 2,5 week boven de 37.5 graden. Is dit ‘het’ nu of niet? Kom maar op met die tests! Vooraf, achteraf, maakt niet uit als het maar een test is!

 • MMargriet

  Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe het RIVM de overzicht kaart van NL maakt als er niet 100% wordt getest. Is dat gebasserd op de anamnese van de huisarts? Hoe betrouwbaar is die? Ik ben over de 70 ben ziek met de ogenschijnlijke symptomen van dit virus zonder test. Na beterschap 2 wk isolatie is het devies. Maar as nu blijkt dat dit niét het Corona virus is geweest en ik na die 2 wk weer op gewekt naar buiten kan ik toch dan alsnog besmet worden met dit virus terwijl iedereen om je heen blij heeft geroepen gelukkig je bent genezen!?

  • RRob

   @Margriet dat is nu precies wat mij ook dwars zit. Afgelopen weken ook behoorlijk ziek geweest met alle symptomen die hier veelvuldig beschreven worden. Je zou bijna een euforisch gevoel krijgen als je hier goed doorheen komt dat je corona overwonnen hebt en dat je een soort van onkwetsbaar bent en je weer in kan zetten voor de maatschappij. Dit is dus het grote nadeel van niet masaal testen zoals ze dat in andere landen gedaan hebben. Je kan natuurlijk zeggen dat testen geen zin heeft als je al ziek bent want dan heb een heel grote kans dat je corona hebt. Het gaat er juist om te weten of al die mensen die genezen zijn ook daadwerkelijk corona gehad hebben. Ben benieuwd of de z.g. wetenschappers dit ook nog eens in gaan zien.
   Beterschap!

 • SSandra

  Al weken doodmoe, keelpijn, hoofdpijn en werd erg kortademig. Dat kortademigheid met enorme steken in bovenrug deed me enorm denken aan mijn eerdere dubbele longontsteking en maakte me bang. ( niet voor Corona maar mijn longen). Ziekgemeld en heel veel op bed met raam open.
  Veel gebeld door werk en werd mij eigenlijk verweten dat ik niet naar dokter was geweest. ( ik volg rivm, geen koorts en nog niet stikken zoals jaren terug). Ook in avond werken was me aangeboden werd er gezegd?! Ik was ziek…. na week moest ik komen. Ik overstuur de arts gebeld om hier i.i.g een melding van te maken zodat zij ervan af weten. Uiteindelijk brief gehad v arts dat ik mocht thuisblijven. Naar werk gegaan , afgegeven en gebleven. Gewerkt kan je het niet noemen, ik was aanwezig duizelig, kapot, ademnood en enorme keelpijn.
  Later keek ik in keel en schrok hiervan.
  Arts gebeld of ik.mocht komen.
  Behoorlijke infectie. Nu anti biotica, 6 pillen op, nog 2 te gaan.
  Longproblemen zijn weg. Keel is nog steeds erg.
  Morgen moet ik van werkgever komen wat ik doe omdat ze dreigen .
  Wel hang ik aan de telefoon naar de arts zodra het kan.
  Zo jammer dat je als hardwerkende kracht nu niet serieus wordt genomen. Ziek is ziek.

  • HHansje

   @Sandra

   Beste Sandra,
   Voor het slapen gaan een lepel honing in je keel gieten zodat je echt het gevoel hebt dat je keel “plakt” van de honing en in ieder oor watten. Gegarandeerd dat de keelpijn ’s morgens over is. Herhaal dit een paar nachten en neem ook overdag af en toe een lepel honing. Voor de rest is echinecea forte van Bloem een probaat middel tegen ontstekingen. Succes!

  • PPatricia

   @Sandra

   Hallo Sandra, even een vraagje: werk je in de zorgsector? Zo niet,dan mag,moet je zelfs thuis blijven,zeker met keelpijn. Bovendien,als er geen coronapandemie was geweest,had je je in deze omstandigheden neem ik aan toch ook ziek gemeld.Zoals je zei,ziek is ziek. Als je in de zorgsector werkt,dan kun je je nu pas ziekmelden wanneer sprake van koorts is. Wat moet jij je akelig gevoeld hebben om terwijl je je zo beroerd voelt,te moeten werken. Bovendien een risico voor jezelf en anderen,want kunnen klachten van corona zijn,gezien de uiteenlopende, grillige symptonen hierboven door iedereen beschreven.
   Hoop dat het goedkomt voor je.
   Veel beterschap gewenst!

 • KKelly

  misschien dat mensen er iets aan hebben. Ik heb al deze klachten gehad. Ook erg benauwd gehad. Ik ben begeleid door een homeopaat. Wat heeft me dit geholpen.

  • RRemon

   @Kelly

   Dat is goed om te horen. Ik ben al 2 weken verkouden en het is nog noet over.
   Ik ben niet ziek.
   Ik zit wel nood gedwongen thuis.

  • AAicha

   @Kelly

   Hoi mag ik vragen wat je voor behandeling heb gehad.

 • JJan-Willem

  Wanneer iemand het virus heeft gehad kan hij/zij niet meer besmet worden/ iemand besmetten. Weer leven in een land waar iedereen met dan 17 miljoen een identiteitskaart/rijbewijs/paspoort heeft waarom niet een officieel document uitgeven
  + mogelijk zichtbare RFID 3d batch oid aan zo’n persoon waarin staat dat Hij/zij genezen is zodat deze weer aan de economie mee kan draaien/andere mensen kan helpen etc. Hoe moeilijk kan het zijn? Waarom stelt niemand deze vraag??????? Hele makkelijke oplossing op deze manier zijn wij 10 x misschien wel 100 x sneller uit deze crisis….

  • IIrana

   @Jan-Willem
   Alhoewel er ook verhalen zijn van herbesmetting.. Dat was ook mijn gedachte, De bloedbank kan honderden mensen testen per dag. Ik wil er ook best voor betalen en snap niet echt dat dit niet als optie mee wordt genomen. Zo vreemd.
   Desnoods betaalnik het zelf. En wat die herbesmetting betreft, het is uit te zoeken hoe groot dat risico is, m.i. aanzienlijk kleiner.

 • MMaria

  Ik heb sinds 1 week hoge koorts >38 tot 39,6 op zijn piek .
  Droge hoest, soms tot kokhalzen aan toe. veel hoofdpijn en het gevoel als of ik een marathon gelopen heb . Weinig eetlust en af en toe zelfs misselijk .
  Woensdag ben ik getest omdat ik in de zorg werk , en positief bevonden .
  Ik zit met mijn gezin in quarantaine, maar zonder mij zoveel mogelijk af Vlgs de adviezen. Ik slaap ook apart van mijn partner.
  Ik ben er van overtuigd dat ik in de supermarkt besmet ben omdat tijdens werk de regels en voorzorgsmaatregelen gigantisch zijn .
  Mijn grootste angst is wie heb ik op mijn beurt besmet maar omdat ik vanaf het moment dat ik klachten heb alleen mijn gezin heb gezien acht de GGD dat gelukkig erg klein . En mijn familie is tot nu toe oké !
  Je krijgt voldoende informatie en steun van zowel het RIVM als de GGD .
  Ik ben best flink ziek maar niet al te benauwd en is het thuis voor mij te doen . Voorlopig is het nog uitzieken en de boel temperen met paracetamol .
  Ik mag me gelukkig prijzen als ik niet zieker wordt dan dit.
  Volg aub de adviezen op , dit gun je niemand

  • RRoos

   @Maria

   Als die symptomen heb ik ook….het is n vreselijk virus. Ik lig nu ook al 14 dagen alleen. Ik hoest ontzettend veel…en krijg daar flinke hoofdpijn bij. Laten we hopen dat we weer snel beter zijn

 • PPaules

  Ik weet niet of ik het gehad heb maar kreeg het 2 weken geleden ineens heel benauwd en af en toe een kriebel hoest. Ook was ik een aantal dagen erg moe.
  Dag 1 – benauwdheid
  Dag 4 – benauwdheid en kriebelhoest af en toe
  Dag 5 – benauwd af en toe kriebelhoest en de moeheid sloeg toe
  Dag 6 – hele raren hoofdpijn achter/onder vage steken van links naar rechts, kriebelhoest en minder benauwd
  Dag 7 – klachten nemen af

  Heb nog nooit deze klachten achter elkaar gehad en zodra ik me kan laten testen of ik het gehad hem ga ik dat doen.

 • PPetra

  Hoi al 2 weken wat ziekjes begon met keelpijn oorpijn en het gevoel dat de bovenkant van de luchtpijp ontstoken is, nu al 1 week flinke blaffende hoest en vermoeid heb een kuurtje gekregen voor de bijholte’s maar het hoesten blijft , geen koorts maar slik 3 x per dag paracetamol, temp is tussen 37 en 37,6, iemand ook deze klachten?

  • AAnja

   @Petra hier hetzelfde. 1e week vage klachten, 2e week droge kriebelhoest. Ik blijf hoesten. Be halve dampo op de huid, stomen helpt neusspray ook bij mij. Dat geeft meteen verlichting. Ook ik heb geen koorts, maar mijn geur en smaak is wel weg. Oja en ik slaap al een week zittend voorkomt ook veel benauwdheid. Sterkte allemaal!

  • Llilian

   @Petra
   hoi ik heb sinds anderhalve week ook lichte keelpijn sinds vorige week heb ik er oorpijn bij gekregen neusspray helpt beetje ik heb ’t gevoel alsof mijn oren op springen staan hoofdijn zal daarvan wel komen paracetamol helpt een tijdje af en toe beetje duizelig maar dat ebt ook weer snel weg miss dat ik morge toch ff de huisarts bel voor een kuurtje

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.