Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 9.811 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al meer dan 1,3 miljoen geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Bijna 17.000 Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Maar hoe weet je of je corona hebt of hebt gehad? Wat zijn de symptomen van corona en hoe verlopen deze? Op deze vragen probeer ik hieronder antwoord te geven. Hierbij maak ik gebruik van informatie van het RIVM, de WHO en andere wetenschappelijke bronnen.

Dit artikel is geplaatst op 23 maart 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2021.

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van PCR-test of erkende corona sneltest. Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen bij de GGD.

Als je een afspraak wilt maken voor een coronatest bel je: 0800 – 1202 of ga je naar Coronatest.nl.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Verder geldt: blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie bel je 112.

Zelftest

Er bestaat nu ook een door RIVM goedgekeurde Covid-19 sneltest waarmee je zelf kunt achterhalen of je corona hebt of niet.

De test wordt gedaan via één van de onderstaande manieren:

 1. In beide neusgaten een monster afnemen met behulp van een bijgeleverde wattenstaaf van 2,5 cm
 2. In één neusgat een diepe neusswab uitvoeren en een monster afnemen

De sneltest spoort alle bekende coronamutaties op en geeft binnen 15 minuten resultaat of je positief of negatief bent op corona.

Een pakket met 5 sneltests kost € 39,95 en kun je hier online bestellen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in de meeste gevallen te maken met één of meerdere milde klachten, zoals:

 • Koorts (of verhoging)
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheidsklachten, zoals keelpijn of een verstopte neus
 • Pijn in het lichaam
 • Verlies van reuk en/of smaak (zonder verstopping van de neus)

Heb je te maken met één of meer van deze klachten? Laat je dan testen.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronabesmettingen zijn zonder symptomen. Zij worden dus niet ziek, maar kunnen anderen wel besmetten.

Symptomen bij milde klachten

In een studie onder 1.420 patiënten uit Europa met milde/matige klachten werden de meest voorkomende klachten geïdentificeerd:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Hoofdpijn70,3%
Verlies van reuk70,2%
Verstopte neus67,8%
Vermoeidheid63,3%
Hoesten63,2%
Pijn in het lichaam62,5%
Loopneus60,1%
Verlies van smaak54,2%
Keelpijn 52,9%
Koorts45,4%

Opvallend is dat Britse wetenshappers onlangs opmerkten dat bijna 15 procent van de mensen die besmet raakten met het coronavirus lijdt aan oorsuizingen en bijna 8 procent aan gehoorverlies.

Symptomen onder ziekenhuispatiënten

Een zelfde soort studie werd gedaan, maar dan onder circa 60.000 patiënten met een ernstiger verloop van Covid-19 en waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk was.

De meest voorkomende symptomen onder deze groep:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts68,7%
Hoesten68,5%
Benauwdheid65,8%
Vermoeidheid46,4%
Verwardheid27,3%
Spierpijn20,1%
Diarree19.1%
Misselijkheid en overgeven18,8%
Ernstige uitdroging14,8%
Pijn op de borst 13,6%
Hoofdpijn13,0%
Keelpijn10,5%
Pijn in het lichaam10,4%

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Mutaties

Er wordt volop onderzocht of de symptomen bij de Britse variant vergelijkbaar zijn met de ‘standaard’ Covid-19 variant. Dat geldt ook voor andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie van het coronavirus.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona overigens kunnen ook duiden op griep, een verkoudheidsvirus, hooikoorts of een andere aandoening.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

*Bij Covid-19 en de griep komt benauwdheid/kortademigheid wel vaker voor als er sprake is van een ziekenhuisopname. Bij hooikoorts komt benauwdheid ook voor bij astmatische klachten.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar Zorgwijzer. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. In de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus.

Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. Ook niezen is geen typische klacht die wordt veroorzaakt door corona.

Koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel vaker voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Laat je zo snel mogelijk testen.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De symptomen bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (met beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog steeds veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is. Laat je testen.

Verder is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent of klachten vertoond. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Na vijf dagen quarantaine is het mogelijk om een afspraak in te maken voor een coronatest. Je mag uit quarantaine als deze test negatief is.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je 24 uur lang geen klachten meer hebt, zoals hoesten, koorts, hoofdpijn of neusverkoudheid.

Je kunt geen andere mensen meer besmetten als:

 • Je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt
 • Het is zeven dagen geleden nadat je ziek bent geworden

Belangrijk: ook nadat je bent genezen (en je mogelijk immuun bent), is het belangrijk om je aan de coronamaatregelen te houden.

Besmet geweest?

Ben je benieuwd of je in het verleden besmet bent geweest met corona en of je antistoffen hebt opgebouwd? Er bestaat hiervoor een eenvoudige zelftest.

De test kost € 54,95 en kun je hier online bestellen.

De test werkt als volgt:

 1. Bij de zelftest zit een vingerprikje waarmee je een kleine hoeveelheid bloed bij jezelf kunt afnemen.
 2. Het bloedmonster stuur je op en wordt vervolgens geanalyseerd bij een RIVM-erkend laboratorium.
 3. Binnen twee werkdagen ontvang je de uitslag en weet je of je antistoffen hebt tegen het coronavirus.

9.811 reacties

 • HHans

  Mijn vouw (verzorgende ig) is 17 december op corona getest. Vrijwel dezelfde dag werd ik ook beroerd. Mijn vrouw knapte relatief vrij snel weer op nog voor de kerst. Echter bij mij hield het aan tm 4 januari. Ik had in die tijd ook tijdelijk reuk en smaakverlies, welke weer terug kwam.
  Tot precies 1 februari kreeg ik weer klachten verhoging/koorts. Dit is op de dag dat ik nu schrijf precies 7 weken geleden. In deze tussentijd heb ik 2 testen gehad (laatste 10 maart) pcr bij de teststraat en 1 bij Salt (niet commercieel) een RIVM-goedgekeurde test (SARS-CoV-19 rapid antigen test van Roche, alle 3 negatief. Inmiddels een longfoto gemaakt niets op te zien. Maar ik schommel elke dag zo’n beetje tussen 36,5-38 graden en bij de 36 heb ik het ook koud en voel me dan ook niet lekker. Mijn vraag is eigenlijk kan je na een aantal weken nadat net zo als ik eerst had ook weer symptomen van verhoging tm precies 38 graden ,dat geldt ook voor zonder verhoging (koud). Kan dit nog naweeën zijn van de allereerste keer waar ik zeker van ben dat ik corona gehad heb? Ja ik had me de eerste keer moeten testen maar wist met dat smaak/reukverlies ook dat ik corona had. Hebben sommige mensen dezelfde ervaringen of gehad. Mijn vrouw is gelukkig nu al 2 x gevaccineerd. Ik met mijn broze gezondheid 61 jr (afgekeurd) nog niet. En het zal ook nu geen zin hebben met deze klachten.

  • NNicole 23

   @Hans

   Ja hoor dit kunnen naweeën zijn van de corona besmetting in december. Het zenuwstelsel wat de temperatuur regelt is van slag. Op de website van het longfonds wordt dit goed uitgelegd, hoe dit werkt. Het is steeds de balans vinden tussen dingen wel doen, maar ook niet teveel. Een ergotherapeut kan hier ook goed mee helpen. Hopelijk ben je wat gerust gesteld zo. Ik heb na 1 jaar nog steeds koorts na een wandeling. Als ik ga zitten daalt de temperatuur weer netjes.

  • HHans

   @Nicole 23

   Heel erg lief voor je reactie dat steunt me echt. Ik ben nogal een zenuwlijer en kan mezelf gek maken met weer in het hoofd allerlei vervelende onderzoeken die ik in het verleden moest ondergaan.
   Bedankt!! Dit hoort toch ook een huisarts (2) te weten?

  • Aanke

   @Nicole 23 Dank voor je uitleg. Ik kan het niet vinden op de website van het longfonds. Heb je een link? Ik ben 6 maart positief getest , was klachten vrij maar nu begint de verhoging weer. Zeer vermoeiend. Ik hoor het graag.

 • EEovar

  De lockdown is verdomd irritant. De avondklok ook. Desalniettemin werken ze wel. Het beperken van sociale contacten heeft echt impact op het aantal besmettingen. Daar ben ik door schade en schande achtergekomen. Ik was te frivool…te vaak zonder mondkapje. Te dicht bij andere mensen geweest. Nu zit ik met de gebakken peren en lig ik in bed met Corona…. Lekker hoor! En (deels) eigen schuld. Twee collega’s (20ers) zijn er slecht aan toe. Zij zijn letterlijk geveld. Bij mij is het verloop grillig en lijkt soms chronologisch: een ochtendje diarree, een dag hoofdpijn, een middag hondsmoe, een avond koorts, een slapeloze nacht, keelpijn, pijn op mijn borst, smaak en geur verdwijnen op gezette momenten maar komen ook weer terug, net als koorts. Gelukkig ben ik nu ook misselijk… Een misselijk hoog-besmettelijk virus mensen. Een niet te onderschatten virus dat niet zal weggaan. Desondanks moeten we de kat niet op het spek binden….social distancing is ktu maar heeft echt wel zin!

 • PP.m van den Berg

  Ik heb getest Corona gehad?15 december.Maar ik heb nog steeds geen smaak en geur?Vaak pijn op mijn borst en misselijk,en niet te vergeten spierpijn

  • SSina

   @P.m van den Berg hier vanaf tweede kerstdag geen reuk en smaak. Nu een paar dag een vieze knoflook geur en smaak. Hopelijk is dit een goed teken. Maar echt vies.

  • IIngrid

   @P.m van den Berg
   Ik ben 9dec positief getest. Heb tot op heden nog dagelijks hartkloppingen, volle neus, druk op de borst, vermoeid, benauwd en of kortademig, zweten, snel buiten adem etc.
   Ik moet woensdag as. Bloedprikken en moet bij de fysio een traject in voor covid-19 patiënten en moet vitamine c slikken en meer eiwitten eten.

  • EEric

   @Ingrid

   Beste,

   Ben je nog steeds ziek dan?
   Of ben je nu virus vrij?

 • RRemco

  Ieder jaar heb ik wel eens last van vermoeidheid en griepverschijnselen. Maar of het Corona is of niet weet ik echt niet en boeit me ook niet. Ieder virus is ieder seizoen weer anders en nu word het Corona genoemd.
  Die vogelverschrikker van een Koopmans had het vorig jaar over 200.000 doden en deed net of dit een echte pandemie zou zijn. Maar het aantal doden is gelukkig zo laag dat het bijna nog minder is dan de normale griep doden.
  Je zou bijna denken dat de Lock Down echt intelligent was en heeft gezorgd voor weinig doden.
  Rutte mag dus mooi straks weer de orders van Brussel uitvoeren in het volgende kabinet.

  • AAnne I

   @Remco, hoeveel doden waren er gevallen als er geen maatregelen waren genomen?

   Verder zijn er 28.000 tot 40.000 mensen die slechts lichte klachten hadden nog steeds niet beter.

   Mevrouw Koopmans is een top wetenschapper. Ronduit beledigend iemand op zijn uiterlijk aan te vallen.

  • SSina

   @Anne I

   Koopmans een topwetenschapper? Hoe krijg je het verzonnen. Die onzin die zij uitkraamt kan ik ook verzinnen. En u ook.

  • AAnne I

   @Sina,

   De onzin die u uitkraamt kan ik niet verzinnen. Heeft u haar cv weleens bekeken?

   Ik ben zelf accountant-administratieconsulent en waag me niet aan haar vakgebied.

  • AAndre

   @Anne Volkomen mee eens. Ik begrijp er geen jota van dat er zoveel Remco,s rondlopen. Beledigen ,ronduit stuitend. Niets bijdragen,slechts dom redeneren.

  • GGea

   @Remco
   Maak je maar geen zorgen als je corona hebt dan weet je het. Maar voor ons gezonde mensen mischien niet boeiend, al weet je nu nog niet welke kaart je trekt. Maar als je ouders, opa en oma of oudere buurvrouw het krijgen is de kans op een goede afloop een stuk kleiner. En daarom interesseert het mij wel degelijk of ik corona of griep (waar de meeste oudere mensen tegen gevaccineerd zijn) heb.

  • OOtto

   @Gea
   ik vraag me af welke leeftijd deze mensen die hier hun verhaal schrijven,ik denk zelf dat de meeste toch vrij jong zijn want de meeste ouderen die schrijven niet of weten niet eens dat deze site bestaat.ben daar wel benieuwd naar.

 • DDana

  Hai allemaal,

  Ik ben gisteren positief getest en voel me tot nu toe goed, alleen wat keelpijn en hoofdpijn. Ik lees veel informatie over nasleep en krijg veel informatie over wat ik moet doen om anderen niet te besmetten, maar wat kan ik doen om zo gezond mogelijk deze periode door te komen? Wat zijn jullie tips en ervaringen die jullie hebben geholpen? Misschien kunnen we samen iets maken met alles wat helpt en de lijst langer maken voor iedereen die na ons komt? Sommige dingen zijn inkoppers, maar toch. Wat heeft jullie zélf geholpen? Wat ik tot nu toe lees:

  – Qigong lessen (bijv op Udemy)
  – Blijven bewegen
  – Frisse lucht

  Wat nog meer? Of wat werkte juist heel erg niet?

  Een soort leidraad geeft ook een beetje controle en het gevoel van invloed, wie weet helpt het.

  Lieve groeten Dana

 • EEssie

  Graag deel ik even mijn ervaring. Sinds 6 weken heb ik klachten, zoals: pijn op de borst, druk tussen mijn schouderbladen, maagpijn, misselijk, vermoeid, algehele malaise. Geen verkoudheid of verhoging/koorts. In de afgelopen weken heb ik mij 3x laten testen, allemaal negatief. Toch blijven de klachten (op en af) en voel ik mij gewoon echt ziek. Zo ziek dat ik soms alleen maar in bed kan liggen. Na bloedonderzoek blijk ik dus tóch Corona te hebben gehad! Ik heb antistoffen. Dat is toch bijzonder, na 3 negatieve testen. Nu weet ik tenminste wel waar de klachten vandaan komen. Hopelijk verdwijnen ze ook weer snel. Sterkte allemaal!

  • CCarla

   @Essie
   Hoi. Bekend verhaal van precies een jaar geleden! Toen ook twee maal negatief getest (maar ziek geweest met allerlei verschijnselen behalve verkoudheid en koorts) en uiteindelijk wel antistoffen in het bloed

 • AAlies

  Hi,

  Voel me sinds een week niet fit, veel last van hoofdpijn; het ene moment meer last dan het andere moment, branderige en droge ogen, nekpijn; vooral aan de linkerkant hier heb ik ook opgezette klieren. Lichte keelpijn, en lichte vermoeidheid.

  Morgen heb ik een afspraak bij de dokter. Iemand die ook last heeft van een trekkende spierpijn in de nek?

  • TTamara

   @Alies
   Ik zag ook u berichtje
   Ik ben dezelfde klachten maar ook erge hoofdpijn ik kan mij morgen laten testen
   Heeft u zich laten testen?
   Groetjes Tamara

  • CCrnn

   @Alies @Tamara
   Ik heb dezelfde klachten en vraag me af of ik me moet laten testen. Wat was jullie uitslag?

  • OOzlem

   @Alies
   Ja ik heb ook last gehad van spierpijn in de nek hals en borst ook nog wel

  • LLisette

   @Alies, én? was het corona?

  • CCora

   @Alies trekkende pijn in mijn nek heb ik ook buiten de koorts etc. Die nekpijn vreselijk. Ik ben vorige week positief getest en ben behoorlijk ziek

 • IIssy

  In september positief getest, na wat milde klachten (koorts, hoofdpijn, verlies geur/smaak) leek het goed te gaan. Inmiddels krijg ik heel veel last van mijn botten overal in mijn lichaam.

  Herkent iemand dit?

  • SSandyke

   @Issy
   Dat heb ik ook precies. Vorige maand Corona gehad, ongeveer twee weken grieperig geweest met veel hoofdpijn. Toen een week klachtenvrij. En nu ineens weer dit: enorme spier-/gewrichtspijn. Van kop tot teen alle spieren pijnlijk aanwezig. Vooral mijn rug, heupen en knieën maken jet moeilijk om normaal te kunnen bewegen. Moet echt om de 4 uur paracetamol hebben. Echt heel vermoeiend en pijnlijk.

  • GGerda

   @Issy
   Met kerstmis positief getest. En nog steeds vaak last van vermoeidheid en hoofdpijn.

  • SSandyke

   @Issy
   Hoe gaat het nu met jou? Ik ben onderzocht, niks uitgekomen. Heb pijnstillers en het gaat héél langzaamaan iets beter door me rustig te houden..

 • HHenny

  Ik heb veel buikpijn en niet goed naar de wc kunnen heeft iemand door corona dit ook

  • JJonk

   @Henny
   Ik zou eerder naar een gastro-entroloog stappen. Buikklachten zijn zeer zeldzaam door Corona maar kunnen wel.

 • MMerve

  Hoi ik heb eind oktober 2020 corona gehad en dag 1 voelde ik koude trillingen en dacht dat ik gewoon een gripje had en 2de dag (posetief) getest, 3de dag mijn smaak en heur verloren dus mijn 2zintuigen en was echt niet fijn had enorm hoofd en spier mijn en dat heeft zeker 2weken lag geduurd maar mijn smaak en geur was nog steeds niet terug nu ongeveer na 5maande nog steeds mijn smaak niet 100% terug vb als ik cola drink proeft het heel vies ik zou echt noet weten naar wat maar het smaakt me echt niet en ik ben ook een rooker en een sigaretten proeven exact zelfde als cola dat vind ik zo vreemd. Weet iemand of dit voor altijd zo ga blijven ?

  • MMIMI

   @Merve
   hallo
   heb corona gehad verleden jaar april . reuk en smaak zijn nog niet terug en kan bijna niet meer stappen

 • MMarcel van de Weerd

  Ikzelf heb Corona gehad in oktober en ook positief getest, mijn vrouw heeft het ook gehad echter was een test ons inziens niet nodig, destijds was de test capaciteit matig en moest je ver reizen en aangezien zij geen smaak en reuk meer had was het wel duidelijk.
  Nu hoef je maar 1 inenting als je immuniteit hebt en je krijg wellicht meer vrijheid. De zelftest is waarschijnlijk geen afdoende bewijs. Dus mag ik straks alleen naar de bioscoop of komt hier een oplossing voor. Wij zullen niet de enigste zijn.

 • RRon

  Heb sins twee weken last van een hoestje en last van me keel. Erna kreeg ik hoofdpijn en ben erg moe, en nu last tussen me schouderbladen. Maar nu ook misselijk, bij de dokter geweest en weer een covid test laten doen en weer negatief. Ook bloedtest gedaan en daar zagen ze een verhoging in. Vind het vreemd dit omdat ik nooit ziek ben eigenlijk.

 • Aanoniem

  ik heb nog geen een keer covid gehad yehhh

  • MMar

   @anoniem

   Nou, koop een taart en vier het! Leuk ook voor alle mensen met (rest)klachten die dit lezen

  • AAma

   @Mar

   Dan moet die toch juist blij zijn? Domme reactie dit. Stap eens uit die emo trein.

  • BBar

   @Mar gatver..wat een negatief persoon ben jij

  • Yyvonne

   @anoniem

   Trol ga weg hier.

  • OOlivier

   @anoniem

   Je bent zeker carnaval in Brussel gaan vieren! Bastaard

 • MMarieke

  Februari 2021 positief getest. Enorme hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn in mijn hele lijf.
  Nu 4 wkn verder. Sta bijna iedere dag nog op met hoofdpijn die uitstraalt naar mijn nek, vermoeidheid.
  En na bijv een wandeling/kleine inspanning krijg ik meteen die enorme spierpijn terug.
  Soms denk ik nu ben ik er, voel me fit(ter) En dan ineens lijkt het alsof je weer 3 stappen terug zet…
  Zijn er meer mensen die dit herkennen?

  • HHaggi

   @Marieke
   Ik heb precies dezelfde..nu al een week in isolatie..vandaag mijn 2de week begonnen..
   Soms lijkt t goed te gaan ineens weer niet..overal pijn en vermoeidheid
   Nu komt er ook een hoop depressie erbij ..ik wordt snachts wakker en hoopte elke dan snel de zon te zien.

  • GGea

   @Marieke
   Ik heb sinds een week dezelfde klachten en wordt steeds erger vanmiddag moet ik testen ik dacht eerst komt door mijn vitamine b12 tekort(maagverkleining) daar krijg ik sinds een week injecties voor.Ik heb geen koorts maar omdat ik morgen naar de kno arts moet laat ik mij maar testen wil niet iemand besmetten.

 • LLily

  Ik ben nu 4 dagen heel erg moe en mijn hele lichaam doet zeer. Ook heb ik koude rillingen en slaap met de elektrische deken aan (normaal nooit). Ik heb geen koorts of verkoudheidsklachten.

 • LLVS

  Ik was Covid positief zonder enige kwalen. ik wist het eigenlijk zelf niet, maar kreeg oproep via contacttracing om me te laten testen.

 • SSerife

  Bij mij is het begonnen met een aanhoudende hoofdpijn van 3 dagen. Ik sliep ermee en stond ermee op.. daarna kreeg ik pijn rond mijn ogen en 40 graden koorts met hoesten en keelpijn.. vandaag is het bijna een week dat ik ziek ben, mijn smaak en reuk is verdwenen.. heb nog last van mijn keel, weer koorts gekregen en een verstopte neus.. ik hoop dat het snel voorbij is.. eerste beste die beweert dat corona verzonnen is krijgt een stomp………. ik wil weer beter worden 🙁

 • SSonja

  Ik heb pijn tussen mijn schouderbladen en drukende pijn op me borst en hoofdpijn. Geen koorts geen hoesten. Kan dit ernstig zijn

  • EEsmee

   @Sonja
   Ik heb precies hetzelfde. En daarbij maagpijn, duizelig en misselijk. Toch test ik elke keer negatief.

  • EEls

   @Sonja
   Heb ook pijn tussen schouderbladen, al een paar weken druk op de borst, afgelopen 2 dagen hoofdpijn en al dagen een krop in de keel, uitslag negatief

  • SStefan

   @Els
   Ik heb ook druk op me borst duizeligheid en kortademigheid

  • AAnnelieke

   @Stefan

   Ik heb ook duizeligheid vooral bij plat liggen. Had het ook in tandarts stoel. Ook ineens druk op borst en keelpijn. Moe en door duizeligheid onzeker. Steeds.

  • BBuddy

   @Stefan
   Ik heb dit ook? Hoe gaat het nu

  • EEls

   @Sonja
   Heb ook pijn tussen schouderbladen, al een paar weken druk op de borst, afgelopen 2 dagen hoofdpijn en al dagen een krop in de keel, uitslag negatief

  • EEsmee

   @Els
   Toch raar he. Ik heb dat ook. Ondanks een negatieve test. Het maakt me heel erg onzeker en ook wel angstig.

  • CCindy

   @Els
   Hoi els
   Ik heb ook sinds vorige week druk op mijn borst benauwd en lamlendig gevoel
   Afgelopen vrijdag negatief getest maar de arts denkt dat het een vals negatieve test is
   Bent u destijds met deze klachten ook positief getest?

 • LLia

  Begin oktober 2020 Corana gehad. Koorts, hoofdpijn, heel erg moe. 3 weken thuis gebleven daarna weer een aantal uurtjes per week gewerkt. Na 3 weken weer volledig aan het werk. Nu 6 maart 2021 merk ik wel dat het nog steeds niet helemaal hersteld is. Af en toe steken in de borststreek en moe. Waarschijnlijk zal ik er wel mee moeten leven. Sterkte allemaal voor diegene met de zelfde nasleep van Corona.

 • AAkelders

  Volgens mijn huisarts heb ik een nasleep van Corona ben twee maal getest was moe en had geen smaak meer en ben nog steeds wat moe en geen smaak de uitslag was goed hoe lang kan dit nog duren mvg

 • MMarco

  Ik heb het kapot koud en enorme pijn in de benen. Waarom hebben ze dit losgelaten op de mensen, waarom moet die rot econimie gereset worden en waarom moeten ouderen dood omdat ze zo miljarden aan pensioenen niet hoeven uittekeren. The great reset??? Waarom toch???

  • MMees

   @Marco Dat doen ze allemaal om jou het leven zuur te maken marco, dat is het hogere doel.

 • GGeorgina

  Hoi heb eind nov Corona gehad nu heb ik sinds dien een rook geur in me neus komt dit door Corona gr georgina

  • JJoke

   @Georgina
   Bijzonder, dat heb ik ook het is net of er telkens iemand naast me staat te roken.
   Dit heb ik sinds de besmetting, en nu nog af en toe (enkele weken later)

  • JJen

   @Georgina
   Ik rook een soort van een hutspotlucht een paar weken haha. Maar geen hutspot gemaakt zelf, ook de buren niet. Raar luchtje was dat ☺

 • GGeorgina

  Hoi heb eind nov Corona gehad nu heb ik sinds dien een rook geur in me neus komt dit door Corona gr georgina

 • Ggriet de haan

  ik heb sinds eind vorig jaarlast van hele zoute lippen aan de binnenkanten buitenkant en soms voelen ze wat opgezet en ze vervellen constand
  kan dit ook te maken hebben met corona dat ik dat heb gehad zonder t te weten

  • JJanPaTaT

   @griet de haan

  • JJanPaTaT

   @griet de haan

 • Ggriet de haan

  ik heb sinds eind vorig jaarlast van hele zoute lippen aan de binnenkanten buitenkant en soms voelen ze wat opgezet en ze vervellen constand
  kan dit ook te maken hebben met corona dat ik dat heb gehad zonder t te weten

 • YYvonne

  Ik heb in december een positieve uitslag gekregen na een corona test. Ben enkele weken flink ziek geweest en heb in bed gelegen, benauwd, koorts die moeilijk zelf voelbaar was, en moe, heel moe. Rare dromen vanaf het begin, nu nog steeds. De restverschijnselen vind ik maar moeilijk te omschrijven en bevatten. Snel vermoeid/overprikkeld, spanning in keel/mondgebied, moeilijk laag kunnen ademen door spierverkramping middenrif, drukkend gevoel op de borst. Gevoel alsof iets mijn keel dichtdrukt. Naar mate we verder komen zal er meer bekend worden over de gevolgen. Voor nu is het maar moeilijk. Iedereen lijkt zijn eigen route nu maar te bewandelen. Ik vind het onvoorspelbare het moeilijkst. Een dag gaat het heel goed en dan de volgende niet, zonder aanleiding. Of 1 week gaat het goed en dan opeens 2 dagen helemaal niet…met geen enkele aanleiding of overbelasting daaraan voorafgaand. Vreemd allemaal… voor iedereen die het heeft of heeft gehad, veel sterkte !

  • NNicole 23

   @Yvonne
   Op.de website van het longfonds komt vanaf 8 maart een webinar te staan,die ik afgelopen maandag heb gezien zelf. Dit gaf mij veel helderheid over de nasleep van corona met de goede en slechte dagen en de opbouw. Zeer interessant

  • EEd

   @Yvonne
   Je kunt en hebt recht op begeleiding en training om je herstel te bevorderen. Vraag je huisarts. Of zoek coronaexpert longfysiotherapeut op chronischzorgnet.nl
   Deze hebben netwerken waarin verschillende disciplines werken zoals fysio ergo dietiek en zelf psycholoog.

  • MMirjam

   @Yvonne
   Zo herkenbaar voor mij. Ook 1 december 2020 positief getest maar zeer lichte klachten gehad. De ellende begon pas na 14 dagen. Nu nog steeds niet volledig hersteld. De nasleep die jij omschrijft heb ik ook. Vooral in mijn keel voelt heel naar. Heb al 2 maanden fysio gericht op post-covid maar merk nog weinig verbetering. Ben nu ook met ademhalingsoefeningen gestart. Veel sterkte verder met het herstel. We zullen nog geduld moeten hebben en luisteren naar ons lichaam hoe moeilijk dat ook is.

 • MMissM

  1:Het is handig om bij het artikel te vermelden dat er niet altijd antistoffen worden gevonden,
  ook al heb je wel corona gehad.
  (Het moment waarop die verdwijnt is namelijk bij iedereen anders)

  2: Via de huisarts kan er een bloedtest worden aangevraagd .

  • AAma

   @MissM

   Wat je zegt klopt niet. Onderzoeken wijzen nu al een tijd uit dat antistoffen groeien in het lichaam namate de tijd vordert.
   Immuniteit reikt tot wel 10 jaar. Daarom mag je straks na besmetting ook gewoon naar de bios bv.

   We gaan een Walgelijke toekomst tegemoet.
   Apartheid 2.0

 • GGitte

  Zind 4 dagen droge hoest maar niet de hele dag door . Wel moe maar werk nu ook nacht dus misschien vandaar de moeheid temp is 37 .

 • GGonda

  Ik heb nu 2 a 3 dagen last van duizeligheid moe geen smaak ofbyna geen smaak last van me onder rug wat moet ik nu denken ben byna nooit ziek?

  • AArjan

   @Gonda
   Laat je testen. Ik ben 36 en kern gezond. Sinds vorige week maandag heel moe. Heb me laten testen en ik was positief getest. Toen ging het berg afwaarts. Hoofdpijn, pijn in m’n lichaam, heel erg benauwd, kortademig en sinds vandaag ook diarree. Alleen al de trap op en af is al een hele nieuwe uitdaging geworden. Sinds vandaag kan ik weer een beetje overeind zitten en licht heen en weer lopen. Kortom onderschat dit niet. Dit is niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heel erg zwaar en vermoeiend.
   Mvg Arjan

 • GGonda

  Ik heb nu 2 a 3 dagen last van duizeligheid moe geen smaak ofbyna geen smaak last van me onder rug wat moet ik nu denken ben byna nooit ziek?

  • AAnja

   @Gonda

   Laat je aub testen. Better safe dan sorry. Sterkte

  • NNely

   @Gonda

   Ik ben 1 mrt positief getest, wat begon als een zware verkoudheid ging later gepaard met duizelingen tot overgeven toe. Ben verschrikkelijk moe. Ben 5 dagen onderweg de verkoudheid is bijna weg soms wat draaierig nog en die moeheid. Laat je testen

 • SSiny bos

  Wie is er ook misselijk na corona

  • CCath

   @Siny bos ik ben ook misselijk na Corona! Ik werd 2 weken geleden positief getest & nu weer 1 week uit isolatie! Ik heb geen geur meer, vieze smaak in mijn mond & inderdaad misselijk! Daarnaar brand mijn neus aan het einde van de dag alsof de binnenkant van je neus is verbrand

  • SSina

   @Cath

   Ik heb al.11 weken geen reuk en smaak. Nu een week een knoflook geur en smaak. Hopelijk is dit een goed teken

  • AAnja

   @Siny bos
   Misselijkheid, bijna iedere dag, tegen de avond. Ik ben begin oktober Pos. getest. Nog steeds na-weeen hiervan.

  • PPaula

   @Anja Ja precies dat heb ik ook! Ik ben een paar weken geleden 1 weekje ziek geweest, maar ik krijg nu nogsteeds bijna elke avond de neiging om over te geven of enorme steken in mijn buik.

 • CCora

  Ik kreeg begin januari te horen dat ik positief getest was helaas kreeg mijn man het ook gelukkig hadden mijn man ik de lichte vorm wel wat kleine naweeën vermoeidheid mijn man meer als ik en last van onze gewrichten en aftoe kouden rillingen we lopen nou sinds 2x beide bij de fico voor na de Corona ik wens van en ieder die heeft heel veel sterkte en beterschap ermee

 • CCora

  Ik kreeg begin januari te horen dat ik positief getest was helaas kreeg mijn man het ook gelukkig hadden mijn man ik de lichte vorm wel wat kleine naweeën vermoeidheid mijn man meer als ik en last van onze gewrichten en aftoe kouden rillingen we lopen nou sinds 2x beide bij de fico voor na de Corona ik wens van en ieder die heeft heel veel sterkte en beterschap ermee

  • HHaggi

   @Cora
   Sorry waar lopen jullie?

 • VVera

  Beste…,

  Op meerdere sites lees ik dat het geen zin heeft om binnen een termijn van 8 weken vanaf een positieve test te testen met een PCR test. Is er een artikel die dit heeft onderzocht? & Geld dit ook voor de Abott sneltest? Vanochtend iemand getest die 3 weken terug nog positief was. Zij was vandaag negatief.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Vera Overheijden

  • JJacco

   @Vera

   Ik ben binnen de 8 weken wederom getest, de zorg over vals positief is inderdaad correct. Echter heb ik afgelopen week wel te horen gekregen dat het toch echt een herbesmetting is nadat de GGD arts het lab had benaderd. Klopt ook, ik ervaar op dit moment zeer milde klachten. Een stuk minder dan de 1e keer 7 weken terug.

 • MMarya

  Weet iemand wanneer je 3 weken vreselijke hoofdpijn hebt gehad maar negatief getest ben of dit toch corona geweest is.
  Verder waren er geen klachten behalve vermoeidheid maar dat kan in verband staan met de hoofdpijn.
  Hoe kom ik erachter of dit corona is geweest.

  • SSven

   @Marya

   Dag marya

   Volgens velen en de dokter als je corona zou hebben gehad kan je dat laten testen en onderzoeken in je bloed en dat kan zelfs zijn als dat in je lichaam minstens 1 maand tot een half jaar in kan blijven zitten maar je kan niemand besmetten ofzo

   Vriendelijke groetjes sven

 • FF

  In april 2020 ben ik positief getest , 2 mnd er na ben ik negatief getest , klachten waren voornamelijk , benauwdheid ( een soort van band om mijn borst en rug gevoel die strakker werd , drukkend , moe gesloopt in korte tijd , op een middag had ik geslapen en daarna vreemd pijnlijk gevoel in neus daarna geur en smaak weg , in juli mogelijk door corona er nog een darmperforatie achter aangekregen ( ziekenhuisopname ,onderzoeken in ZH ) en opnieuw alle energie kwijt die enigzins had op gebouwd al was ik nog niet heel veel bij getrokken , in december pas volledig hersteld genoeg om mijn werk te doen ( ziekenverzorgende ) maar 10 maanden later nog steeds geen goede geur en smaak , de koffie smaakt naar motor olie , yoghurt heeft muffe smaak , gekookt ei heeft de smaak van schuurmiddel enz

  • Aanke

   @F Hoi F. Voor een podcast ben ik op zoek naar mensen die door corona hun smaak en geur zijn verloren. Zou ik jou daar telefonisch iets over mogen vragen? Hartelijke groet

  • MMIMI

   @Fhallo
   heb verleden jaar april ook corona gehad.1maand thuis met zuurstof gelegen daarna mondschimmmel neus en smaak kwijt en dan beven. maagpijn. ben opgenomen in augustus en kreeg sulpiride voor de maag . het was van die medicatie dat ik zo beefde. de neuroloog zei in december dat ik moest stoppen met die medicatie op 4weken. kan na het stoppen plots bijna ni meer stappen en krijg oncontroleerbare bewegingen vandaar terug opgenomen in ziekenhuis in januari. ze weten nog altijd niet hoe het komt dat ik die aanvallen heb en bijna niet meer kan stappen. kan nog komen van die corona en afkick van sulpiride

   .

 • MMarvin

  Jammer dat ik hier geen link kan plaatsen. Maar je kan het artikel waarin te lezen staat dat vele tienduizenden jonge mensen gesloopt zouden zijn door corona + langdurige naverschijnselen op de site van AD vinden. Het artikel heet “Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona: ‘Ik neem afscheid van wie ik was’”
  Velen zijn er zelfs nog veel slechter af dan ik (heb op de meeste dagen nergens last van, bij terugval zijn klachten alleen subtiel als een soort achtergrondruis aanwezig). Maar de vraag is, hoe kunnen we die mensen helpen? Ik heb goede succesverhalen gelezen van mensen die aan medische Qigong gedaan hebben, en ik ben daar zelf ook wel positief over. Misschien het proberen waard? Ik volg zelf Qigong lessen op udemy.com
  Met Qigong (lijkt wel op Tai Chi, maar dan veel beter geschikt voor medische doeleinden) kun je je gezondheid verbeteren omdat je acupunctuurbanen stimuleert. Je kunt zelfs de gezondheid van je organen stimuleren. Lijkt mij zeker niet mis bij coronapatiënten.

 • MMarvin

  Het is alweer maanden geleden dat ik hier op gereageerd heb. Het gaat goed met mij, maar het is niet zo dat ik echt absoluut 100% vrij ben van corona-restverschijnselen. Er zijn flinke perioden waarbij het lijkt alsof ik kan zeggen dat het zo goed als over is, om daarna toch wel weer iets van corona-restverschijnselen te merken, hoe licht en kort die ook zijn. Het zijn geen paniekaanvallen meer zoals ik een paar maanden geleden nog genoemd had, en een snelle hartslag tijdens een aanval heb ik ook al zeker meer dan 3 maanden niet meer gehad, althans niet zomaar uit het niets terwijl ik lekker met mijn dagelijkse dingen bezig ben, is toch een hele grote winst dus. Maar ik moet wel oppassen, ik blijf gevoelig voor paniekaanvallen als ik geconfronteerd wordt met horrorverhalen.
  Toch gaat het eerder zoals gezegd, goed met mij , maar ik leef dan wel bewust en heb vorig jaar mijn dagelijkse inname qua voedingsstoffen erg sterk verhoogd d.m.v. supplementen.
  Ook aan te raden: doe veel meer oosterse gezondheidsoefeningen zoals Qigong, en doe zeker ook ademhalingsoefeningen om je ontspanningsniveau zo ver mogelijk te verdiepen.
  Dat is hoe ik het gedaan heb en zal blijven doen. Dan beweeg je steeds verder richting naar de gezondheid i.p.v. ongezondheid. Hoe lang die weg ook mag zijn, uiteindelijk ga je van A (ziek) naar B (betere gezondheid) en daarna zelfs naar C (een nog betere gezondheid). Ik las een artikel waarin te lezen stond dat tienduizenden “gezonde” jonge mensen net als ik langdurige restverschijnselen hebben als gevolg van corona, die mensen wens ik hetzelfde herstel toe als ik.

  • MMartin

   @Marvin de at ontzetten fijn om ook eens te lezen de me sen bij wie het nu beter gaat. Was graag met je in contact gekomen. Ik zelf 38 november flink ziek. December positief. En tot nu echt een hel, letterlijk met ziekenhuisopnames. Lichaam die het niet aankan. Ontzetten moe zijn last van spieren en die druk op de borst en kortademigheid is een aanslag. Nu na 4 maanden eindelijk hopelijk vooruitgang door na covid behandelijk met fysio diëtiste etc etc. Ben zelf alles om aan tgooien qua voeding nog gezonder ik al deed meer fruit etc erc . Ben iemand altijd fit druk was
   Sportief rook niet geen overgewicht. Kwam na een lange weg van burn out paniek aanvallen van heel ver. En toch nog corona opgelopen ondanks bijna als kluizenaar leven. Ik hoop echt hier ooit van af te komen en laat nu alles testen hart longen rmi etx erx en hopen dat er niks geen organen beschadigd zijn en alles zenuwstelsel erc weer normaal en goed word. Soms maak je de kop gek met wta je allemaal leest maar niet doen. Denk positief komt goed! ook al heb je vaak terugvallen wat me eig letterlijk gekmaakte en mij mentaal echt klein maakte.dan denk ik aam die weken echt niks meer kon alleen maar sliep. Dan is nu ietsje lopen keer naar de winkel wat een mega opgave is al een mega verbetering. Was wel benieuwd naar je meditatie etc zou je daartiets over kunnen vertellen. Ik wens echt iedereen een super goed en gezond herstel!

  • MMartin

   @Marvin

   En betreft de paniek aanvallen ik heb had ze ook enorm een hel. Maar ook door veel dingen om te gooien redelijk vanaf ondanks ik herken soms nog op de loer ligt. Kheb een laar goede tools mocht je daar interessenin hebben mvg en het ga je goed

 • Bbelinda

  hoi allemaal

  Ik ben sinds 1 maand redelijk spierpijn vrij na meer dan een jaar geleden eind november2019 ongeveer Ook behoorlijk ziek geweest te zijn met de zelfde soort klachten als allemaal de zwaarste klachten zoals hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, lamlendig, spierpijn, gewrichtspijn ruim 2 maanden geduurd voordat ik me weer een klein beetje mens voelde maar blijf tot de dag van vandaag te kwakkelen, dan weer eens diarree, vermoeidheid, depressief gevoel, gelukkig lijkt spierpijn veel minder te worden 🙂 dec 2019 longfoto’s laten maken bloedprikken in 2020 hartfilmpje laten maken longfunctie geweest maar alles lijkt in orde huisarts zei een pittig griepje ??? zou ik toen der tijd corona hebben gehad ?? maart 2020 mij laten testen negatief in juli 2020 mij laten testen mijn zoon was positief Ik negatief hij gelukkig milde klachten hij geen nasleep van corona ik nu nog steeds niet top fit ik heb de huisarts gevraagd of ik me kan laten nakijken op antistoffen maar hij zei toen dat dit nog niet mogelijk was dit was oktober 2020 Is dit nou wel na te gaan of niet?? Ik zou het graag willen weten maar hoe lang blijven die antistoffen werken mocht ik toentertijd wel corona hebben gehad ondanks dat het toen nog niet bekend was??? gr

  • BBen

   @belinda

   Die klachten had ik ook in oktober,november en begin december 2019.vond heel raar nooit ziek geweest en dan zolang zware griep dacht ik.uit gevoel weet ik dat dit corona was en volgens mij is Wuhan niet de beginplaats van dit virus.ik ben geen complottheorie denker maar hier in west europa is het lucht ook niet wat het moet zijn.en dan die farmateucen en techgiganten die alsmaar aan kapitalisme denken.er is in limburg gemeten op fijnstof,bleek dat in maastricht tientallen keer schadelijker was dan rest in limburg.was toen een iniatief van de SP maar daarna niks meer van gehoord.

  • NNetje K.

   @belinda
   Mijn dochter van 9 is eind december ziek geworden, 9 dagen hoge koorts en erg benauwd en hoesten. Zo erg dat wij haar toen tussen ons in hebben laten slapen…. Op 1 januari 2020 ben ik ziek geworden, koorts erge benauwdheid en kreeg ik gelijk prednison voorgeschreven en antibiotica (aangezien ik licht astmatisch ben) ik zat tegen een longontsteking aan, 3 dagen later mijn man ook ziek (die is echt nóóit ziek), hoge koorts, benauwdheid en veel hoesten, de 1e antibioticakuur sloeg niet aan hij hield nog steeds hoge koorts en kreeg hij een 2e antibioticakuur. Weer langs de dokter hij had een dubbele longontsteking…. dokter vond het wel toevallig aangezien een longontsteking op zich niet besmettelijk is. Wij zijn bij elkaar wel een maand ziek geweest,
   uiteindelijk zijn wij gelukkig allemaal beter geworden, maar mijn man heeft echt nog maanden met zware vermoeidheid en hoesten rond gelopen…. Dus wij hebben ook het vermoeden dat wij toen ook al Corona hebben gehad, ik weet niet of er nu nog antistoffen terug te vinden zijn in ons bloed, maar misschien dat ik toch maar zo’n test ga laten doen. Sterkte allemaal! Gr Netje – Utrecht

 • MMarjolein

  Mijn man is 14 februari positief getest, nadat hij eerst op 9 februari negatief was getest. Hij hoestte veel maar bleek negatief.
  13 februari ineens spierpijn erbij dus nieuwe afspraak. De spierpijn was zondags verdwenen weer, maar getest en positief.
  Rest v d familie ook positief getest inmiddels.
  Zoon weinig klachten. Mijn man wisselende klachten: hoesten nog wat en spierpijn wat komt en gaat.
  Ik echt ziek op bed met zware hoofdpijn, weinig smaak geen eetlust, pijn achter de schouderbladen.
  Mijn vraag: kan je ook weer erger ziek worden doordat je nu toch weer samen bent aangezien wij allen Corona hebben en niet apart hoefden te leven meer?
  Mijn man voelde zich ineens weer zieker

  • CCarlo

   @Marjolein
   Het komt en gaat steeds, is al 1jr zo bij mij. Op en af… sluimert heel lang in een lichaam.

 • MMarjolein

  Mijn man is 14 februari positief getest, nadat hij eerst op 9 februari negatief was getest. Hij hoestte veel maar bleek negatief.
  13 februari ineens spierpijn erbij dus nieuwe afspraak. De spierpijn was zondags verdwenen weer, maar getest en positief.
  Rest v d familie ook positief getest inmiddels.
  Zoon weinig klachten. Mijn man wisselende klachten: hoesten nog wat en spierpijn wat komt en gaat.
  Ik echt ziek op bed met zware hoofdpijn, weinig smaak geen eetlust, pijn achter de schouderbladen.
  Mijn vraag: kan je ook weer erger ziek worden doordat je nu toch weer samen bent aangezien wij allen Corona hebben en niet apart hoefden te leven meer?
  Mijn man voelde zich ineens weer zieker

  • GGea

   @Marjolein het gaat echt op en af. Na de eerste dagen iets beter, rond dag 5 a 6 een terugval is onze ervaring.

 • PPetra

  Hoi!
  Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn die getest zijn géén corona hebben en of bloedtest hebben gedaan ,en toch erge duizeligheid en pijn op het borstbeen ervaren.

  • BBianca

   @Petra die pijn op je borstbeen kan ook syndroom van tietze zijn heb k overgehouden aan luchtweginfectie vorig jaar kan ook corona zijn geweest maar toen werd niet getest

  • PPetra

   @Bianca
   Hoi Bianca.
   Heb jij ook duizeligheid gehad?
   En hoelang heb jij hier last van gehouden?

  • EEss

   @Bianca
   Heb ik nu ook. Heb al ongeveer 3 weken vage klachten. Niet elke dag maar echt op en af. Af en toe duizelig, hoofdpijn, weinig eetlust, misselijk, vermoeid, hartkloppingen, druk op borst. 2x negatief getest op Corona. Ook al bij de huisarts geweest maar kan niks vinden. Ga me toch weer opnieuw laten testen.

  • CCharl

   @Bianca

   Ik heb het syndroom van Tietze 6 jaar gehad. De aanhechting van je borstspieren op je borstbeen zijn dan erg geïrriteerd en in mijn geval 2x onderzocht op hartinfarct voordat bleek dat het Tietze was. Komt veel meer bij vrouwen.

  • DDaisy

   @Petra

   Ervaar net dezelfde klachten
   Ook bijna dagelijks borstbeen klachten vooral links , soms steken algemeen.
   Soms duizelig.
   Vorig jaar wel positief getest
   Maar nog steeds veel problemen
   Heb alles hart, longen, maag laten onderzoeken ,laten prikken, alles goed.
   weinig eetlust.
   Ben nog schim van mezelf.
   Doe het erg rustig aan.
   Was ook paar keer negatief getest.
   De klachten blijven.
   Ben ook bij reumatoloog voor miss het vermoeden van tietze klachten . Moet verder bij pijnkliniek.want ze weten het ook niet echt.
   Voor de corona had ik dit allemaal niet.
   Raar dat vele verhalen overeen komen.
   Veel beterschap.

  • DDanny

   @Daisy

   Heb zelf de hierboven genoemde klachten ook gehad. Bleek dat ik hyperventileerde, dus niet goed ademde. Kwam bij mij door stress, ademhalingsoefeningen en werken aan de oorzaak vd stress hebben alle klachten doen verdwijnen.

  • DDanny

   @Daisy

   Heb zelf de hierboven genoemde klachten ook gehad. Bleek dat ik hyperventileerde, dus niet goed ademde. Kwam bij mij door stress, ademhalingsoefeningen en werken aan de oorzaak vd stress hebben alle klachten doen verdwijnen.

 • AAlexandra

  8-02 positief getest
  Begon met kriebelhoestje dagen erna enorme hoofdpijn alsof je voorhoofdholteontsteking hebt of zware migraine , ook braken 3 e dag heel vieze geur in neus echt chemies hoofdpijn en lichte verhoging 38. 3 blijft 3 dagen aanhouden 5 e dag van een op andere dag geur en smaak weg compleet weg vind ik nog t ergste . Heel moe en vooral het gevoel dat imk steeds moet stomen druk in gezicht bijholtes is enorm …

  • MMonique

   @Alexandra
   Jou klachten zijn ook precies de mijne. En wisseld elk moment.

 • Ccarlo

  Kunnen er mij mensen zeggen die maandenlang taai keelslijm, draderig, en ook precies of het een ring is die uw keel dicht knijpt, van klachten af zijn? Ik vraag mij af of dit nog uperhaupt weg gaat!! Ik zit eind februari op 1 jaar, waarvan de bovenstaande klachten sinds sept/okt. gestart zijn, in goede en slechte dagen. Maar het verhaal blijft zich steeds te herhalen. Het zit bij mij tussen neus, keel en onder het gehemelte… Dank voor reacties van mensen die het hebben meegemaakt in de hoop er van afgekomen te zijn. Niets helpt. Houden we best onze neus droog of net nat met sprays? Ook alle soorten geprobeerd, alsook neusdouches. Maar weet niet of het goed is om vochtig of droog te houden. Het virus houdt mss in één van de situaties langer stand.

  • RRafi

   @carlo

   Kijk achter je tong..misschien heb je tong schimmel

  • JJen

   @carlo
   Probeer eens een nasale neusdouche. Dat lost het slijm op en gaat irritatie tegen. 2x per dag en volhouden een paar weken. Denk dat dit echt kan helpen. Ik liep zelf ook maandenlang met exact dezelfde klachten. De neusdouche heeft echt geholpen maar het kan even duren. Succes! En probeer zo min mogelijk je keel te schrapen.

  • CCarlo

   @Jen
   Bedankt Jen. Zal ik doen. Is het bij jou nu 100% weg? Hoelang heeft het geduurd, ook vele maanden?

  • Ttanja

   @Carlo
   ik heb een jaar na de besmetting ook nog steeds klachten, oa keelslijm, ook bij mij hielp spoelen met neusdouche en een zoutoplossing en gorgelen met een zoutoplossing.
   helaas heb ik ook regelmatig veel pijn in borst en tussen schouderbladen. en nog veel last van vermoeidheid. inmiddels al twee maal een cardioversie gehad ivm boezemfibrilleren.
   Ja het herstel gaat langzaam maar ik hoop toch op verbetering. Iedereen veel sterkte en houd de moed erin

  • CCarlo

   @tanja
   We zitten idd met dezelfde klachten. Wat een lange weg… het zit precies nog tot in mijn gehemelte. Die dichtgeknepen keel, met slikmoeite en draderig slijm alsof er een ring gevormd wordt rond de keel is echt lastig. Veel onderzoeken gepasseerd… het mag dan eens gedaan zijn na 1jr! Ook sterkte

  • JJen

   @Carlo
   Zo goed als weg. Ben er wel veel gevoeliger voor geworden volgens mij. Soms komt het weer even een paar dagen opzetten en dan is het weer weg. Het is iig niet meer dagelijkse kost. Ik heb het bijna een jaar gehad… Ja, je wordt er echt gestoord van

  • RRietje

   @carlo
   Ik heb vandaag voor het eerst gespoeld met appelciderazijn en het verlicht meteen! Ik heb 1 eetlepel appelciderazijn in een glas lauw water gedaan, eerst met een wattenstaafje de neus a/s binnenkant schoongemaakt en toen vanaf een lepel opgesnoven. Dat was echt niet fijn maar je voelt het tintelen achter in je keel. Alsof het slijm weggebrand wordt. Ik ga dit twee keer per dag doen en hoop dat ik er dan snel vanaf ben en wellicht anderen ook!

  • CCarlo

   @Rietje
   Hoelang heb jij al uw klachten als ik vragen mag?

  • CCarlo

   @Rietje
   Laat je weten wanneer je van uw klachten af bent aub?
   Heb wat schrik dat appelazijn prikt in keel, doet zo al pijn genoeg. Anders haal ik er toch als het echt helpt…

  • AAnne M

   @carlo, ik heb ook al lang jouw klachten. Ik denk zelf aan taaislijmmedicatie. Sprays zijn meestal uit den boze. Succes n beterschap

  • JJoke

   @carlo
   In September corona gehad,vanaf eind nov verstopte neus keelpijn druk inde oren .Zit nu aan een pretnison kuur voor 10 dagen.
   Sprayen enz hielpen mij niet
   Begint nu los te komen.

  • EEngeltje de Ruiter

   @carlo
   Het klopt wat jij schrijft Carlo. Wat we allemaal fout doen is, dat de lucht in onze huizen veel te droog is. En corona kan alleen leven in een te droge lucht. En de normale hygrometers geven de vochtigheid niet goed aan. Ik ben al jaren allergisch voor alles en kan alleen leven in een vochtige omgeving. Daarom heb ik al 25 jaar luchtbevochters in huis en gaat er per dag ongeveer 20 liter water door mijn huis. Dus hang veel natte handdoeken over de verwarming of laat de waterkoker leeg koken. In ziekenhuizen, bejaardenhuizen, verzorgingshuizen, scholen enz. Overal is de lucht veel te droog.
   Zelfs een wetenschapper heeft dat op Facebook gezet. Ik test al jaren mensen waardoor zij ziek worden. Heb je carona eet dan alleen voedsel waar FAGEN in zitten dan ben je binnen een week weer boven Jan. FAGEN in dikke winterpeen, witlof, kip, eieren, witte- en spitskool, peer, banaan, zoete aardappel, koolraap en selderijknol.
   Je kunt je even een beetje beroerd gaan voelen maar dat komt door de ontgiftiging en is nodig. Doe je best.

  • SSaskia

   @carlo

   Misschien is halotherapie wat voor jou

 • CChristina

  Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die bij inspanning een zweterige neus krijgen en verhoging. Evenals pijnlijke bovenarmen, zeer gevoelige oksels. Steken tussen schouderbladen en jeuk op het schouderblad met uitslag en overgevoelig borstbeen. Heb al bloedonderzoek gehad en onderzoek bij de cardioloog, niets aan de hand. Loop hier al vanaf oktober mee en het belet mij om een normaal leven te lijden. Word er dagelijks wel wat emotioneel van. En dat is niet leuk voor mijn huisgenoten.

  • Llia

   @Christina
   hallo christina heb 3 maand geleden corona gehad niet erg 2 dagen in
   mijn bed met wat koors en spierpijn en dat was het maar heb nu al
   5weken koors als ik een inspanning doe rust is geen koors meer terug inspanning weer koors soms tot 38gr en half ze weten niet wat het is
   ik moet ook een defibrilatoor laten zetten maar nu doen ze dat niet
   omdat ik koors heb ik niets meer doen zo

  • CChristina

   @lia
   Hoi lia hoe gaat het nu met jou?

  • CChristina

   @lia
   Hoi lia hoe gaat het nu met jou?

 • AAnna

  Goedendag.
  Ik ben al die verhalen aan het lezen ,en zie zoveel vergelijking met mijn klachten.
  Loop al maanden met klachten voel me 2 dagen goed en dan weer 2 dagen ziek net of ik de griep steeds opnieuw gaat krijgen .heb steken op me borst en schouderbladen, raar gevoel in lichaam voelen ,soms misselijkheid extreem moe de laatste 4 dagen veel duizeligheid ,maakte me echt zorgen niet nu longfoto s en hart laten onderzoeken omdat ik erop stond voor verdere onderzoek. Maar nu ik dit allemaal lees vermoed ik dat ik ook carona heb gehad me eigen wel laten testen in juni toen mijn zoon het had maar ik had het niet op dat moment.
  Klachten duizeligheid,,last van darmen,moe,steken borst en schouderbladen soms misselijkheid me ziek voelen hoiftpijn soms benauwdheid met uitademen .
  Word er gek van ..anna

  • MMiranda

   @Anna
   Wat ik me dan afvraag. Hoe lang blijf je dan thuis. In qarantene. Ik heb hooikoorts en nu dus ook positief. Maar als de meeste mensen nog zo veel klachten houden. Hoef je dan niet weer in qarantene als de klachten weer komen. Je kan toch niet maanden van alles en iedereen zijn. Na 24 uur klachten vrij mag je weer je gang gaan toch?

 • NNathalie

  Ik ben 10 januari positief getest. Bij mij kwam alles leek wel in fases. Eerst rillerig, spierpijn wat hoesten, toen verkouden, keelpijn en daarna kwamen de problemen met mn darmen wat oom maar blijft aanhouden. Alles is gelukkig over behalve de vermoeidheid en mn darmen heb ik nu al ruim 3 weken last van. Al diverse malen huisarts gebeld en ook langs geweest maar die zegt dat dikke darm en maag reageren op het corona. Een opgeblazen gevoel, borrelende darmen enz. Gaat volgens hem over maar moet geduld hebben maar ben er zo klaar mee en maak me.toch zorgen. Herkennen jullie dit? Groetjes!

  • LLina

   @Nathalie

   heb een vraag maar je ontlasting is bij jou wel goed of heb je daar ook moeite om naar wc te gaan

 • CCarlo

  Aan oudgediende Sonja,
  Heb jij ook nog last van al die slijmen in de keel en tss neus/keelholte? Ik krijg ze quasi niet weggeslikt en er worden telkens nieuwe gevormd. Ook prop in de keel gevoel, slikmoeite nog steeds aanwezig. Vroeg mij af of het bij jou na die lange tijd al weg is? 1dag goed en 1dag beter, 1dag slecht, terug goed, terug slecht enz… het herhaalt zich steeds om de dag.

  • LLina

   @Carlo

   Ik heb een vraag maar je ontlasting is bij jou wel goed of heb je daar ook moeite om naar wc te gaan

  • CCarlo

   @Lina
   Met ontlasting heb ik geen probleem. Alles zit bij mij qua problemen tss neus- en keelholte, slikmoeite en slijmen en onder mn gehemelte.

  • Ssou

   @Carlo

   ik heb precies hetzelfde al vijf maanden last van

  • KKyra

   @Carlo

   Ik heb hier ook al een paar maanden last van. In mijn neus en keel, maar ook lager in mijn longen. Bij mij komt het gevoel van een prop / slijmoverload in mijn keel met vlagen, vooral als ik net heb gegeten. Sommige dingen triggeren het meer dan andere. Suiker is bijvoorbeeld het kwaad. Ik heb er soms ook het gevoel dat mijn longen een beetje ‘onder water’ staan, ik voel het slijm gewoon zitten.

   Je hebt waarschijnlijk al vanalles geprobeerd, maar ik heb toch twee tips voor je:
   1. Gorgelen met een glas water met een scheutje appelazijn.
   2. Voor en na het eten een neusspray gebruiken met een zoutoplossing.

   Dat verlicht de klachten bij mij echt. Hopelijk helpt het jou en anderen ook. Bij mij zijn de tussenpozen tussen dit soort klachten wel steeds langer. Nu meestal 1,5 week, wat al een grote verbetering is!

  • CCarlo

   @Kyra
   Bedankt. Eind februari ben ik hier al een jaar mee bezig met deze nasleep… op moedeloos v te worden. Longtest was ook oké maar af en toe hoor ik ook precies luchtbellen klinken vanuit de luchtpijp.

 • JJacky

  Ik heb sinds een jaar last van slijm in mijn keel en soms benauwdheid en druk op de borst. Vooral bij inspanning voel ik t. Ik hoest echter amper. Ik ben ermee naar t ziekenhuis geweest bij een pulmonoloog (longen waren goed) en hij zei dat het door allergieën komt. Maar voorheen had ik er nooit last van. Ik vraag me af of ik corona heb gehad zonder t door te hebben. Herkent iemand mijn klachten?

  • EElise

   @Jacky

   Ook ik heb sinds maart 2020 precies dezelfde klachten en ook dezelfde antwoorden gekregen. Longfoto’s waren in orde.
   Het gaat soms een paar dagen wat beter en dan steekt het weer de kop op. Geen koorts, niet hoesten etc. maar wel die druk op de borst. Ik denk dat ik in maart al corona heb gehad zonder het echt door te hebben. Je kon je destijds laten testen als je koorts had. Dat heb ik nooit gehad. Nu zegt de huisarts dat een test geen meerwaarde heeft.
   Sterkte.

  • CCarlo

   @Jacky
   Idem! Eind februari zit ik op 1jr. Deze slijmen zijn maar gestart in sept. Op en af, het komt en het gaat maar is nooit volledig weg. Vooral ook zelfs van onder/ achter mn gehemelte en diep in de keel. Is dik slijm dat je vaak niet weggeslikt krijgt. Niets helpt er… volhouden tot het dus ooit uit zichzelf stopt.

  • HHanna

   Dag Carlo
   Voor slijm kun je generiek gebruiken, het helpt echt bij (taai) slijm. Verkrijgbaar bij een Holland en Barret winkel. Zelf maak ik de capsules open en los het op in warm water. En Appelcider heb ik ook goede ervaring mee, niet te sterk dan drink je je tegen.
   Hanna

  • HHanna

   Dag Carlo
   Voor slijm kun je generiek gebruiken, het helpt echt bij (taai) slijm. Verkrijgbaar bij een Holland en Barret winkel. Zelf maak ik de capsules open en los het op in warm water. En Appelcider heb ik ook goede ervaring mee, niet te sterk dan drink je je tegen.
   Hanna

  • Ccarlo

   @Jacky
   Moet je dan zogezegd iets speciaals doen of nemen voor die allergieën? Helpt het jou? ik heb al alles geprobeerd en niets helpt. Antibiotica, corisone, andere hulpmiddeltjes… tevergeefs.

  • YYvonne

   @Jacky ik heb precies het zelfde ,nooit last gehad van pollen. Neus al weken verstopt dan weer keelpijn rare huiduitslag op mijn gezicht.Verschillende keren op spoedeisende hulp geweest voor benauwdheid. Ook ik wordt er moedeloos van. Ben heel vroeg wakker en ben dan blij dat het weer licht wordt.
   Longfoto en hartfilmpje goed, gaan alleen nog wat proeven doen wat hart betreft. Het begon met middenoorontsteking 2 keer rechts 1 keer links en die heeft 5 weken geduurd naar zeker 6 antibiotica kuren dat was in jullie 2020 , het éne is weg en het ander komt .

 • AAmy

  Begon met beetje hoesten dat ging naar 3 dagen over. toen ging mijn neus dicht zitten, en alles deed me pijn. kreeg opeens last van zuurbranden. En dan die vermoeidheid. ik kan niet eens eten zo moe ben ik. koorts, wisseld af en toe 38. En sinds vandaag begint die hoest opnieuw. Toch maar huisarts gebelt. Ik moest gaan voor een test. Zal moeilijk gaan als ik niet eens meer kan lopen. dus ik moet me melden als de klachten erger worden. ik vraag me af… hoe Erg kan het nog.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.