Heb ik het coronavirus (gehad)?

Koen Kuijper 9.811 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al meer dan 1,3 miljoen geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Bijna 17.000 Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Maar hoe weet je of je corona hebt of hebt gehad? Wat zijn de symptomen van corona en hoe verlopen deze? Op deze vragen probeer ik hieronder antwoord te geven. Hierbij maak ik gebruik van informatie van het RIVM, de WHO en andere wetenschappelijke bronnen.

Dit artikel is geplaatst op 23 maart 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2021.

Coronatest

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van PCR-test of erkende corona sneltest. Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen bij de GGD.

Als je een afspraak wilt maken voor een coronatest bel je: 0800 – 1202 of ga je naar Coronatest.nl.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Verder geldt: blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie bel je 112.

Zelftest

Er bestaat nu ook een door RIVM goedgekeurde Covid-19 sneltest waarmee je zelf kunt achterhalen of je corona hebt of niet.

De test wordt gedaan via één van de onderstaande manieren:

 1. In beide neusgaten een monster afnemen met behulp van een bijgeleverde wattenstaaf van 2,5 cm
 2. In één neusgat een diepe neusswab uitvoeren en een monster afnemen

De sneltest spoort alle bekende coronamutaties op en geeft binnen 15 minuten resultaat of je positief of negatief bent op corona.

Een pakket met 5 sneltests kost € 39,95 en kun je hier online bestellen.

Symptomen corona

Mensen die ziek worden van het coronavirus hebben in de meeste gevallen te maken met één of meerdere milde klachten, zoals:

 • Koorts (of verhoging)
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheidsklachten, zoals keelpijn of een verstopte neus
 • Pijn in het lichaam
 • Verlies van reuk en/of smaak (zonder verstopping van de neus)

Heb je te maken met één of meer van deze klachten? Laat je dan testen.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat er ook veel coronabesmettingen zijn zonder symptomen. Zij worden dus niet ziek, maar kunnen anderen wel besmetten.

Symptomen bij milde klachten

In een studie onder 1.420 patiënten uit Europa met milde/matige klachten werden de meest voorkomende klachten geïdentificeerd:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Hoofdpijn70,3%
Verlies van reuk70,2%
Verstopte neus67,8%
Vermoeidheid63,3%
Hoesten63,2%
Pijn in het lichaam62,5%
Loopneus60,1%
Verlies van smaak54,2%
Keelpijn 52,9%
Koorts45,4%

Opvallend is dat Britse wetenshappers onlangs opmerkten dat bijna 15 procent van de mensen die besmet raakten met het coronavirus lijdt aan oorsuizingen en bijna 8 procent aan gehoorverlies.

Symptomen onder ziekenhuispatiënten

Een zelfde soort studie werd gedaan, maar dan onder circa 60.000 patiënten met een ernstiger verloop van Covid-19 en waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk was.

De meest voorkomende symptomen onder deze groep:

Klacht / symptoomPercentage gevallen aanwezig
Koorts68,7%
Hoesten68,5%
Benauwdheid65,8%
Vermoeidheid46,4%
Verwardheid27,3%
Spierpijn20,1%
Diarree19.1%
Misselijkheid en overgeven18,8%
Ernstige uitdroging14,8%
Pijn op de borst 13,6%
Hoofdpijn13,0%
Keelpijn10,5%
Pijn in het lichaam10,4%

Verwardheid en vallen (ouderen)

Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom, zoals:

 • Verwardheid
 • Een valpartij
 • Flauwvallen
 • Dehydratie
 • Acuut functieverlies

Dit blijkt uit een onderzoek van artsen, gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Mutaties

Er wordt volop onderzocht of de symptomen bij de Britse variant vergelijkbaar zijn met de ‘standaard’ Covid-19 variant. Dat geldt ook voor andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie van het coronavirus.

Verschillen griep en hooikoorts

De klachten die horen bij corona overigens kunnen ook duiden op griep, een verkoudheidsvirus, hooikoorts of een andere aandoening.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen Covid-19, griep en hooikoorts:

*Bij Covid-19 en de griep komt benauwdheid/kortademigheid wel vaker voor als er sprake is van een ziekenhuisopname. Bij hooikoorts komt benauwdheid ook voor bij astmatische klachten.

Deze infographic op je website? Geen probleem! Voeg wel even een link toe naar Zorgwijzer. 

Hooikoorts

Hooikoortsklachten kunnen de komende tijd weer gaan toenemen bij veel mensen. In de infographic hierboven kun je goed zien dat er deels overlap is tussen de symptomen van hooikoorts en die van het coronavirus.

Denk aan:

 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Hoofdpijn

Er zijn ook belangrijke verschillen: jeuk en tranende ogen worden namelijk niet veroorzaakt door het coronavirus. Ook niezen is geen typische klacht die wordt veroorzaakt door corona.

Koorts is juist weer geen hooikoortsklacht, terwijl dit wel vaker voorkomt bij corona.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) adviseert mensen die gevoelig zijn voor pollen, eerder te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

 • Blijf thuis.
 • Mijd sociaal contact.
 • Laat je zo snel mogelijk testen.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Hoe is het verloop?

De symptomen bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Milde klachten

Mensen met milde klachten genezen gemiddeld binnen twee weken, blijkt uit een WHO-rapport:

 • De koorts verdwijnt meestal binnen een week
 • Een hoestje kan langer aanhouden

Ernstige klachten

Bij mensen met ernstige klachten, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken. Soms is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De patient krijgt dan vaak extra zuurstof toegediend.

In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontsteking aan de longen of bij vochtophoping in de longen is een IC-opname (met beademing) vaak nodig.

Langdurige klachten

Ieders immuunsysteem kan anders reageren, waardoor het herstel bij sommigen soms langer duurt dan gemiddeld. Zo is er een groep patiënten die al meer dan 8 weken last heeft van klachten, zoals:

 • Aanhoudende moeheid
 • Ademhalingsproblemen (lage saturatie)
 • Verlies van reuk en smaak
 • Hoesten

Een deel van deze klachten worden (nog) niet gezien als typische Covid-19-symptomen.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het probleem wel degelijk bekend is en dat het op de agenda staat om besproken te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat “dit echt een probleem is”.

Zo’n 10.000 patiënten met langdurige klachten zijn inmiddels lid van de lotgenotengroep op Facebook: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’.

Belangrijk:

Er is nog steeds veel onbekend over het coronavirus, de bijbehorende symptomen en het verloop van de klachten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is. Laat je testen.

Verder is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je in direct contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar als je zelf nog niet ziek bent of klachten vertoond. Dit geldt bijvoorbeeld als je partner positief is getest, maar als je zelf nog geen symptomen vertoont.

Na vijf dagen quarantaine is het mogelijk om een afspraak in te maken voor een coronatest. Je mag uit quarantaine als deze test negatief is.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je 24 uur lang geen klachten meer hebt, zoals hoesten, koorts, hoofdpijn of neusverkoudheid.

Je kunt geen andere mensen meer besmetten als:

 • Je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt
 • Het is zeven dagen geleden nadat je ziek bent geworden

Belangrijk: ook nadat je bent genezen (en je mogelijk immuun bent), is het belangrijk om je aan de coronamaatregelen te houden.

Besmet geweest?

Ben je benieuwd of je in het verleden besmet bent geweest met corona en of je antistoffen hebt opgebouwd? Er bestaat hiervoor een eenvoudige zelftest.

De test kost € 54,95 en kun je hier online bestellen.

De test werkt als volgt:

 1. Bij de zelftest zit een vingerprikje waarmee je een kleine hoeveelheid bloed bij jezelf kunt afnemen.
 2. Het bloedmonster stuur je op en wordt vervolgens geanalyseerd bij een RIVM-erkend laboratorium.
 3. Binnen twee werkdagen ontvang je de uitslag en weet je of je antistoffen hebt tegen het coronavirus.

9.811 reacties

 • RRichella

  Hoi ff en vraag ik heb wel al heel lang last van hoofdpijn heb je dan corona virus meteen want die anderen klachten heb ik niet geen koorts ofzou misselijk soms. Maar ik maak me wel zorgen. Een beetje en verkouden ben ik ook niet groetjes richella

  • BBertus

   @Richella
   Ik zou mij niet direct zorgen maken als het gaat om het Corona virus. Maar misschien heeft jouw hoofdpijn wel een andere oorzaak. Zeker als je en dat is een ruim begrip het al heel lang hebt. Verstandig is het dan om de huis te consulteren. Dus even contact opnemen met hem of haar.

 • FFred Hermsen

  Ik hoor over een tekort aan testen. Is het dan niet in het bloed te zien? Zo ja, waarom dan niet testen door bloedonderzoek?

  • AAnoniem

   @Fred Hermsen
   Hoi, ik ben het met je eens. Beide testen mocht ik niet doen van mijn huisarts omdat het laboratorium overbelast is. Wat een belachelijk argument.

 • BBertus

  Het blijft vreemd, dat sommige werkgevers blijven aangeven/ aandringen dat je gewoon kan komen werken. Mijn partner heeft zoals haar huisarts vorige week aan gaf met een zekerheid stellende waarschijnlijkheid het Corona virus onder de leden. Partner vertoonde veelal alle klachten zoals hierboven omschreven. Testen deden ze niet meer. Hoge koorts 39.9, pijn op de borst, bij weinig inspanning kortademigheid, ontzettend moe en daarbij andere smaak en geur ervaring. Bijna nooit ziek geweest en nu echt dit ervaren. Knapt nu na zo’n 5 dagen weer een beetje op. Althans geen koorts meer. Wij werken beiden in de zorg. Werkgever van mij probeert een eigen interpretatie te geven, aan adviezen vanuit RIVM en vitale beroepen. Hier is veel onduidelijkheid over. Daar waar voor twee weken een verplichte quarantaine gold, is het nu vaag wat het advies/ verplichting is als het gaat om partner met Corana virus. Ik wil graag werken. Een advies is niet bindend lijkt mij. Dus overheid moet duidelijker gaan communiceren als het gaat om wat je wel of niet mag. In dit geval dus moet ik thuis blijven of mag/ moet ik werken? En mogen werkgevers zo maar schermen als het gaat cruciale/ vitale beroepen en aangeven je bent verplicht. Zeker als je werkt met kwetsbare mensen. Voor mij is het de kat op het spek binden. Ik wil hier graag svp een eenduidig antwoord op, zodat ik niet in een ethisch dilemma verwikkeld raakt.
  Dus bijvoorbeeld partner ziek van Corona thuis blijven! Of partner ziek jij mag gewoon werken! Laat het in ieder geval niet voor interpretatie open, waardoor mensen in een dilemma komen. Voor twee weken terug was het duidelijk en moest je binnen blijven en stonden camera’s vanuit de media voor de deur. Twee weken later is/ afgelopen dinsdag wordt het opgeschaald en is het een tekst die is uitgebracht vanuit vele kanten uitlegbaar is.

  • CCindy

   @Bertus helemaal mee eens. Ik werk in een zorginstelling met kwetsbare doelgroep. Mijn partner en ik zijn ziek sinds 22/23 maart. Wij weten ook vrijwel zeker dat dit Covid-19 is, maar hebben beiden een ondertemperatuur. Dat komt vaker voor bij longontsteking. En bij ongeveer 10% van de coronagevallen. Maar, daardoor worden we niet getest, mogen we de huisarts niet bellen en mag ik van de bedrijfsarts “gewoon komen werken als ik een dag klachtenvrij ben”. Ik heb de GGD gebeld en daar werd gezegd: “U komt hier vast terug, maar het protocol op uw werk is leidend”. Een absurde situatie, ik ben bang dat ik straks een grote populatie en al mijn collega’s ga besmetten.

  • BBertus

   @Cindy
   Beetje raar dat jullie huisarts niet mogen bellen. Wie stelt dat zo?
   Als je, omdat je ziek bent niet kan functioneren, zal je toch een huisarts moeten consulteren. Testen worden niet meer uitgevoerd. Getest wordt er als klachten verslechteren en er een ziekenhuisopname noodzakelijk wordt.

   RIVM geeft aan:
   Moet ik thuisblijven als een huisgenoot klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus?

   Als een huisgenoot klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid) moeten alle huisgenoten/gezinsleden zonder klachten thuisblijven. Zij mogen wel het huis uit om noodzakelijke boodschappen te doen.
   Op het moment dat de patiënt 24 uur klachtenvrij is en niemand anders in het gezin klachten heeft, kan het gezin/kunnen alle huisgenoten uit thuisisolatie. Zij moeten wel rekening houden met de overige maatregelen die voor iedereen gelden.

  • AAnnie

   @Cindy
   Waarom mag je huisarts moet bellen? Als jij je ziek voelt en je vertrouwt het niet, dan je gewoon ziek melden. Iedereen heeft ook zijn eigen intuïtie en zeker ook verantwoordelijkheid.

  • PPascal

   @Cindy
   Bel die huisarts gewoon op, basta !!! Laat u eventueel een opgelegdt Quarantaine voorschrijven !!!

  • JJanna

   @Bertus

   Het is niet de kat, maar de muis op jet spek binden.

  • WWendy

   @Janna
   Ehm… het is toch echt de kat op het spek binden hoor…

  • AAngela

   @Bertus
   Hoorde laatst ook de ouders waren besmet hij had dit aangegeven op zijn werk
   Ze zeggen dus als iemand in het gezin besmet is iedereen in dat gezin thuis blijven maar nee hij moest gewoon komen werken
   Schiet lekker op zo

  • KKim

   @Bertus
   Ben je lid van een vakbond? Misschien kunnen zij je van informatie voorzien?

  • WWillem

   @Bertus – het probleem met Corona is dat ontzettend veel mensen het erg onderschatten. voor de meeste mensen is het pittig, maar voor een op de vijf bijna rampzalig. Het is totaal onverantwoord dat ze iemand met die symptomen willen laten werken. Niet alleen voor de zieke werknemer zelf, maar je dwingt die persoon dan tot het verspreiden van het virus en dat is onacceptabel – speciaal als je al met kwetsbare mensen werkt.

   Verzet je ertegen.

 • RRenata

  Ik heb een aantal symptomen, maar heb geen koorts. Ik ben in aanraking geweest met een Corona patiënt en ik ben nu thuis. Mijn vraag is: moeten mijn kinderen 14 en 16 jaar zonder klachten ook thuis blijven?

  • BBertus

   @Renata
   Dit is wat het RIVM vermeld:

   Mogen mijn kinderen nog buitenspelen met anderen?
   Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.

  • AAnnie

   @Bertus
   Maar kinderen zonder symptomen kunnen het wel doorgeven. Dus laat ook kinderen zoveel mogelijk uit buurt van anderen. Denk zelf na en wees verantwoordelijk voor
   anderen. Ik ben kwetsbaar, 52 met vergevorderde COPD. Ik ga dood als ik het krijg!

  • DDanielle

   @Bertus dit telt voor kinderen tm 12 jaar. Website rivm staat uitgebreid toegelicht dat je bijv beter niet kunt voetballen (contact voorkomen), maar wel op doel schieten. In de persconferentie ontbrak de nuance. Deze heeft rivm wel vermeld inmiddels

  • Kkitty

   @Danielle zucht..en u gelooft het rivm nog?kinderen geven het virus gewoon ook door …t zijn ook mensen wat een absurd iets dit.

  • LL

   @Renata

   Ja! Uw heeft het waarschijnlijk door uw kinderen opgelopen. Mijn dochter van 6 jaar had ook haast geen symptomen maar dat wil niet zeggen dat ze anderen niet ernstig ziek kunnen maken!

 • SSham

  Ik begin omgekeer koud te krijgen ook soms problemen met ademhalingn maar geen korts en heb geen keel pijn of hoesten maar voel mij niet zo goed maar wel problemen in buik voel ik en ook overgeven gevoel k , ik ruik niks all 2 weken bijna , moet ik nog ergste verwachten of is dat covid ?

  • JJos

   Hoi shampoo. Geen zorgen want als je de ernstige vorm van corona zou hebben dan verslechterd het binnen een week. Normaal binnen 5 dagen. Ik denk dat jij je nu kunt aansluiten bij velen die hier al 3 tot 4 weken klachten hebben net als ik. Dat gaat met ups en downs. Lees goed de verhalen van anderen hier. Dat heeft mij ook geholpen. Ik ben nu pas naar 4 weken gerust gesteld maar nog niet beter groetjes jos

  • Jjacq

   @Jos
   We moet idd gewoon uitzieken ik ga morgen week 6 in. Van de week dacht ik omg ik ben zo goed als beter. Dag er op hele dag “banken” met flinke verhoging. Sterkte allemaal

  • HHarmke

   @Jos

   Klopt hier ook zo!

  • BBrigit

   @Harmke
   Ja ik ook, toch denk ik dat heeeeel rustig aan doen het beste werkt

  • GGaby

   @Harmke
   He Harmke jij nu ook weer een terugval? Ik ook… echt balen. Ik vroeg me nog of dat bezoek aan de fysio jou behalve een paar simpele ademhalingsoefeningen en vooral de erkenning en begrip van iemand (zeer belangrijk) je ook nog op een andere manier geholpen heeft. Wat Jos hierboven schrijft over de ernstige en de milde vorm….zou het dan toch ook zo zijn dat je bij een milde maar suuuuper lange periode geen schade hebt opgelopen. Ik merk dat ik me er soms toch zorgen over ga maken, omdat ik nu al 5 en een halve maand bezig ben, terwijl ik toch laatst nog 10 goede dagen had en tja bij schade zou dat toch eigenlijk niet kunnen toch? maar dus nu weer terug val, door wat? Heb jij eigenlijk ooit foto’s laten maken? Lieve groetjes, Gaby

 • PPeter Zadelbouwer

  Hallo,

  Waarom moeten wij in onze elleboog niezen en hoesten, om vervolgens met je elleboog iedereen aan te tikke ipv je klauwe uit te steke…?

  En dan wel je pote wasse maar niet je elleboog…

  • BBert

   @Peter Zadelbouwer

   Probeer maar eens met je elleboog aan je gezicht te zitten.

  • PPatricia

   @Bert

   Bedankt voor het lachen Bert hij is goed

  • LLodewijk

   @Peter Zadelbouwer

   Probeer maar eens iemand met je elleboog aan te tikken op 1,5 meter.

  • PPatricia

   @Lodewijk

   Hahaha deze is nog beter Lodewijk bedankt voor het lachen kunnen we wel gebruiken een beetje humor

 • MMarlene Simoons

  Ik begon 2,5 week geleden met hoest, (geen neusverkoudheid) en koortsrillingen. Dat hield aantal dagen aan. Toen (met paracetamol) ineens verergerde de hoest tot zware hoestbuien, gevolgd door flinke koorts. Dat duurde paar dagen. Koorts en hoest nam geleidelijk af, maar nu hoest ik elke dag aantal x, en heb soms hele lichte verhoging. Bang dat het weer erger wordt want het verbetert niet. Ik gebruik Noscapect. Doe ik daar verstandig aan?

  • MMelanie

   @Marlene Simoons

   Toch echt je huisarts bellen. Die kunnen je heel goed helpen

 • KKees

  Hey Goedenavond, Vraagje,

  Ik heb de afgelopen 3 a 4 dagen milde keelpijn, en af en toe kortademigheid, geen koorts, kan ik dan nog van alles verwachten?

  • KKoos

   @Kees
   Daar heb ik nu ook last van. Ik voel ook wat pijn op de borst. Hopelijk knappen we snel op!

  • Ssanne

   @Kees

   Ik heb dat precies hetzelfde en heb gelezen dat je ineens heel ziek kan worden. Ik vind het best eng

  • KKaro

   @Kees
   Net hetzelfde hier bij mij (in België). De keelpijn verdween en kwam 5 dagen later terug. Nu weer heel moe. Geen idee wat het is.

  • MMelanie

   @Kees

   Het shitte is dat je alles kan verwachten. Niet om je bang de maken maar hou je rustig

 • RRosita

  Ik ben sinds vorige week vrijdag ziek. Ik heb barstende hoofdpijn, misselijkheid en lichaamspijnen. Sinds vandaag ook nog verkouden. Wat moet ik dan doen. Ben koortsachtig maar geen 38 graden

  • RRene

   @Rosita

   Koorts is boven 38 graden. Daaronder is verhoging.

  • HHarmke

   @Rosita

   Huisarts en je laten testen?

  • BBrigitte

   @Rosita
   Lijkt meer op griep klopt dat ?

 • DDee

  Al de bovengenoemde klachten heb ik van november tot december 2019 gehad! Daarna nog weken last gehad van benauwdheid en kortademigheid !

  • MMarieke

   @Dee

   Ik heb ook al deze klachten gehad (op het bloed op hoesten na) in januari en een feb. Ik ben erg ziek geweest. Het was veel erger dan een gewone (buik) griep. Ik heb zelfs nu nog af en toe last van kortademigheid. Ik hoor van meer mensen om mij heen dat ze dezelfde erger klachten gehad hebben eind vorig jaar of begin dit jaar.

  • NNajet

   @Marieke
   Hoi ik maak me best wel zorgen ik ben erg voorzichtig geweest. Ik ben enkele maanden geleden ook ziek geweest een griep nog nooit zo heftig. Ik ben wel allergisch ik slik daar tabletten voor. Maar ik ben vandaag erg kortademig ik snak echt naar lucht het gevoel dat je eerst moet gapen kan dit van de allergie zijn?

  • RRob

   @Marieke

   Hey Marieke….2 x in januari ziek geweest….buikloop….daarna anti gehad voor longontsteking….nu weer kortademen…..toch vreemd ofnie….beterschap jij

  • EElena

   @Marieke ik vraag mij wel af waarom ze geen testen doen bij mensen die het corona virus vermoedelijk in jan of feb gehad hebben. Dan zou je kunnen zien hoeveel Nederlanders dat al gehad hebben. Ik heb 1.5 mnd lang gehoest, tijdens hoesten was ik in ademnood, het begon in jan en 1 wk koorts 38-39, benauwdheid, pijn in mijn rug, borst en uitgeput. Dacht zelf aan een longonstekking, maar mijn huisarts zei van niet terwijl ik doodziek bij hem was. Zou dit Corona zijn?

  • DDol

   @Elena, er zijn honderden virussen. Dat is ook het lastige met het corona virus, is het corona of een ander virus? Wat de naam ook is, het is altijd knudde om ziek te zijn natuurlijk. Beterschap !

  • NNjh

   @Marieke klopt! Ik herken dat ook om me heen! We zullen het achteraf pas weten, maar ws was Covid al langer onder ons.

  • NNicole

   @Dee
   Heb hetzelfde al weken. Masr benauwdheid snachts gaat niet over. Slaap er slecht van, hoe lang heb jij al last? En ook snachts?

  • Jjohn

   @Nicole ik ben ook al 5 weken benauwd ook snacht heb van alles gehad hoesten niezen neusverkouden buikpijn nu alleen nog benauwd klein stukje lopen en ben al bek af

  • NNicole

   @john
   John, ja ik vanaf half maart. Ik ben 50 maar was zo fit als hoentje.. maar kan heel weinig. Branderige rug en borst niet slapen etc..

  • EEvelyne

   @Dee
   Zijn de klachten uiteindelijk allemaal weg gegaan? Ben je goed genezen, daar ben ik heel benieuwd naar!

  • JJasper

   @Evelyne

   Ja dee, ben je geheel genezen?

 • MMarjan

  Vorige week had ik bij vlagen steeds pijn op mijn borst .., Vorige week was het een nacht heel heftig en voelde het alsof er iets achter mijn borst zat wat niet goed voelde .. ook overdag heb ik het gevoeld … sindsdien ben ik temperatuur gaan meten en alle symptomen gaan checken van Corona maar het gekke was ik had verder niks .. ik heb zelfs een paar keer hardgelopen , ik was niet kortademig en had geen verkoudheid … alleen maar die druk achter mijn borst .., ik ben op internet in het thema longen gedoken en kwam erachter dat er reinigende kruiden en vruchten zijn zoals cayennepeper, oregano, zoethout , grapefruit .. hier heb ik een thee van gemaakt … ik heb meerdere koppen opgedronken voor het slapen , een paar paracetamol genomen en de ochtend erna werd ik wakker en de druk was helemaal weg en ook het gevoel dat er iets in mijn borst zat ..

  • XXanne

   @Marjan
   Ik heb hier sinds vandaag last van. Heel veel druk op mijn borst. Wat kan dit zijn ?

  • SStan

   @Xanne Waarschijnlijk heeft u het virus. Zo begon het bij ons. Het wordt gelukkig minder na periode veel hoesten en wat verhoging. Bij ons duurt het nu al weken.

  • Mmarjolein

   @Xanne

   Lichte vorm van Corona. Ik heb t 7 weken gehad. Echt enorme druk op mijn borst. Ik ben nu herstellende. Veel gemediteerd yoga, en heel veel liefde naar mijn longen mijn hart in mijn keel gestuurd. Ik hoop dat ik daardoor de ernstige variant heb kunnen tegengaan. Maar inmiddels weet ik dat dit de klachten zijn die bij corona horen, dat is wel duidelijk. Blijf alert, doe alle dingen die je doet met aandacht en rust en ga eventueel ook mediteren,Of bewuste rustige lichaamsoefeningen. Bij mij werkt t heel goed in deze weken van angst stress en ziekte. Ik ga er iig mijn dagelijkse bezigheid van maken, omdat ik voel dat t helend werkt. Sterkte en kracht

  • IIngrid

   @marjolein
   Had jij ook last van een branderig gevoel op de rug snachts?

  • MMaarten

   @Ingrid

   Heel herkenbaar hier net zo vanaf november covid en zo moeeeee kan niks en zeker druk borstbeen hart pijnlijke longen en vaak idd branderig gevoel tussen de schouderbladen en longen. Is een bekend verschijnsel

  • CCaesar

   @marjolein

   Hoi marjolein…
   Enige tijd geleden weer met TaiChi gestart Shibashi 1 Heeft mij van veel pijn afgeholpen (frozen shoulder etc,). Ook nu met deze toestand te doen !

   Beste Groet.

  • Kkees

   @marjolein

   Er is eigenlijk geen ernstige variant, de reactie van je immuunsysteem bepaald hoe het verloopt, de ernstige gevallen reageren overactief op het virus, een soort allergie waarbij de longschade optreed.

  • AAnja

   @Marjan
   Ik heb sinds gisteren ook de druk op mijn borst. Heb je een recept van de thee?

  • SSofia

   @Marjan
   Ik heb dezelfde klachten! Geen koorts, maar een druk achter mijn borst. Wat heeft u precies geholpen? Alvast bedankt

  • SStan

   @Sofia Waarschijnlijk heeft u het virus. Zo begon het bij ons. Het wordt gelukkig minder na periode veel hoesten en wat verhoging. Bij ons duurt het nu al weken.

  • SSofia

   @Stan ik heb heel laag temperatuur 36,1 . Ik heb koude handen. Maar wel benauwd Het is mijn zesde dag al . Ik maak me meer zorgen op mijn kinderen!

  • AAgeeth

   @Sofia,zou maar gauw naar de dokter gaan,want een lage temperatuur is echt niet ok.

  • HHarmke

   @Sofia
   36 is redelijk normaal volgens mij hoor

  • RRenate

   @Harmke

   Hier ook altijd rond de 36. Wanneer ik me niet lekker voel daalt de temperatuur

  • LLinda

   @Marjan

   Het is een raar ding je bent er soms niet in één keer vanaf. Rustig aan doen

  • LLinda

   @Marjan

   Heel goed Marjan, grapefruit oftewel furanocoumarine helpt het virus te remmenKoreanen hebben hierop patent aangevraagd

 • PPetra

  Als ik het rijtje van symptomen leest dan ben ik voor het totale pakket gegaan behalve bloed ophoesten(Gelukkig maar)
  Zelfs de extraatjes wilde mijn lichaam hebben.
  Voor mij is het duidelijk dat ik Corona heb (gehad)
  Ik ben nu 1.5 week thuis nadat ik koorts kreeg
  En nu nog heb ik elke dag last van hoofdpijn verkoudheid , hoesten en niets meer kunnen ruiken.
  Ik hoop dat snel hier weer vanaf geraak want ik wil graag weer aan t werk op mijn NAH woning
  Ik ben zelf voorstander van dat alle zorgpersoneel getest wordt.
  Zij komen toch met heel veel mensen in aanraking
  Jammer dat er te weinig tests zijn IN Nederland.

 • WWim

  Kan iemand mij helpen ik heb druk op de borst en het voelt bij mijn longen of ik een spier heb verrekt iemand ook deze klachten

  • WWendy

   @Wim
   Dit zijn de klachten die ik 2 weken geleden had. Ik zat toen aan een lichte longontsteking. Vrijwel geen hoest. Geen zware koorts maar wel lichtelijk verhoging en snelle hartslag. Bezoek je arts!

   Mijn diagnose was eerst een bacterie toen medicatie niet bleek te werken toch een virus. Ben helaas toen niet getest omdat je toen nog direct in contact moest zijn geweest met iemand uit italie/wuhan.

   Inmiddels gaat mijn arts ervanuit dat het covid-19 was. Aangezien het in aller eerste instantie is begonnen met keelpijn.. daarna druk op de borst met voorover zitten/hangen. En daarna stekende pijn tussen de schouderbladen en kortademigheid.

   Ik ben inmiddels hersteld. Wel nog erg moe. Ik ben 35 jaar.

  • FFloor

   @Wendy
   Moet je toen naar ziekenhuis vanwege de kortademigheid? Ik heb licht koorts maar ik heb het regelmatig als ik vermoeid ben (vettige lever). En nu plotseling kortademigheid, Ik voelde dat ik moet bewust ademen ipv automatisch ademen.

  • SSmits

   @Wendy die symptomen heb ik ook spierpijnen slijmen keel en steken in borst en ondrt en tussen schouderbladen is verleden week donderdag avond begonnen maandag en dinsfag was ik ellendiger heel zwaar benen. Hoelang duurt het vooralleer klachten verdwenen zijn al iemand ervaringen. Mvg

  • SShenka

   @Wendy
   Mag ik vragen hoe je hersteld bent? Heb je medicatie gehad? Of met uitzieken?

  • Kkn

   @Wendy
   Wanneer was jij ziek?

  • GGovert

   @Wim
   Ik heb precies hetzelfde, begonnen in de arm met spierpijn en nu steken aan de rechterkant. In mijn rechterarm is de spierpijn nu weg, en is opeens naar de linkerarm verplaats. Ben zelf 44 jaar.
   Steken op de borst zijn er nog steeds zelfs als je stil zit.

  • RRosy

   @Govert

   Ik heb veel hartklopinggen en branderig in me boven rug en veel last van me buik een trilligen meestal avond

  • SSaid

   @Wim
   Hoi,Ik heb ook klachten zo als u noemt . Druk in de borst en aparte gevoel in de longen. Geen koorts of hoofdpijn, buikgriep,
   Mvg Said.

  • MMVI

   @Wim

   Ja ik heb dat in het begin ook gehad, dat ging wel weer over gelukkig,
   Het kan komen door de spanning op de spier, of door veel hoesten, of diepe ademhaling.
   Onbewust hoestte ik erg veel, en daardoor werden die spiertjes heel gevoelig, ook vlak onder de borst, en op de rug onder de schouderbladen.
   Het ging het pijn doen, af en toe met steken, en als ik erop drukte, voelde het alsof er een blauwe plek in zat.
   Na een dag of 3 was dat wel weg bij mij,
   Maar als je je zorgen maakt, bel toch de dokter, zeker als je kortademig bent, ik ben zelf niet benauwd geweest, maar kortademigheid is een goede reden om toch te bellen.

   Mocht het niets uithalen, ik krijg veel verlichting als ik een warme douche neem, of ga stomen.
   maar niet iedereen heeft er baat bij, bij mij werkt het als een tierelier, maar anderen krijgen juist weer meer last, het is een kwestie van uitproberen vrees ik.
   sterkte!

 • NNoah

  Geachte

  Ik heb al dagen een benauwdheid ,nadat ik twee dagen keel pijn had.
  Maar die benauwdheid lijkt maar niet weg te gaan ,gebruikte eerst bricanyl inhaler maar dat hielp niet..vandaag heb ik salbutamol Mylan gebruikt.
  Maar jeetje me benauwdheid blijft ,ik snak nog steeds naar lucht.
  En afspraak bij dokter doen ze niet snel tenzij nood is,ik slaap gewoon slecht nu.
  Wat moet ik doen,ik ga vanuit dat ik geen corona heb.
  Koorts heb ik niet.

  • RRahat

   @Noah

   Ik lig in het zieke huis met dezelfde soort klachten.. de arts heeft eerst verneveling gegeven met pulmicort en nu 2x per dag symbicort 160

   Bij mij was het dus wel corona.
   Eerst keelpijn en daarna kortademig benauwd.. werd erger en erger

  • AAnita

   @Rahat helpt de symbicort wel?? ik heb al jaren. salbutamol , maar het doet in tegenstelling tot anders ni .ets….

  • Mmarian

   @Rahat
   Ik ben best een beetje bang. ik had een paar weken geleden ook verhoging, keelpijn, droge hoest en mega pijn in mijn slokdarm met druk op de borst, vooral links. Na een dikke week begon ik op te knappen, maar sinds vandaag heb ik weer enorme keelpijn en is de temp weer 37,6.

   Ik ben zo bang dat het erger wordt.

  • AAnoniem

   @Rahat

   Noah, wat erg! Ben je hersteld? Ik hoop het van harte. Sterkte als je nog niet beter bent.
   Ik heb de kenmerken weer opnieuw. Benauwdheid en extreem vermoeid. Mijn huisarts laat mij niet testen. Ik ben erg onzeker.

  • MMarjolein

   @Rahat en alle anderen die druk op de borst hebben keelpijn benauwd etc maar geen koorts.
   Diep ademen, mediteren, bewegen! En ga echt naar ‘binnen’. Zorg dat angst en stress geen overhand krijgen, dat werkt negatief op je immuun systeem. ‘Insight timer’ app kan helpen te leren mediteren, beginnend met geleide meditaties, echt t werkt! Ik ben goed ziek geweest (7 weken) en nu pas herstellende. Bij iedereen zijn de klachten net anders. Milder of erger. Maar zorg dat je je focust op herstel ipv bang zijn dat je zieker wordt. Sterkte en vooral een goed herstel voor iedereen

  • MMarjolein

   @Rahat en alle anderen die druk op de borst hebben (Ik dacht dat ik dood ging) keelpijn benauwd slijm zwak moe duizelig pijn nek/tussen schouderbladen etc maar geen koorts.
   Diep ademen, mediteren, bewegen! En ga echt naar ‘binnen’. Zorg dat angst en stress geen overhand krijgen, dat werkt negatief op je immuun systeem. ‘Insight timer’ app kan helpen te leren mediteren, beginnend met geleide meditaties, echt t werkt! Ik ben goed ziek geweest (7 weken) en nu pas herstellende. Ik ben getest op antistoffen vorige week maar negatief! Was gister nog in zhuis en arts zei dat ik er toch vanuit moet gaan dat t Corona is. Bij iedereen zijn de klachten net anders. Milder of erger. Maar zorg dat je je focust op herstel ipv bang zijn dat je zieker wordt. Sterkte en vooral een goed herstel voor iedereen

  • IIngrid

   @Rahat
   Hoe is het nu met je?

  • MMirjam

   @Noah ik heb veel slijmoplossers genomen. Teken van benauwdheid is meestal al het extra slijm wat je lichaam aanmaakt om je longen te beschermen voor een virus. Fluimicil 600 mg bruistablet is sterk, rest werkte niet genoeg. Ik ben al weken bezig om laatste resten op te ruimen. Nog nooit zoveel moeite gehad met slijm oplossen. Sterkte.

  • Rrenate

   @Mirjam, hoi Mirjam, hoeveel bruistabletten pak jij per dag. Ik heb iets vergelijkbaars, ook 600 mg. Neem er een per dag maar helpt nog niet afdoende.

 • EEysan Shawesh

  Ik voel me sinds gister duizelijk lichte hoofdpijn met weinig eetlust. Mijn oren piepen en voel constant soort stroomstoten door mijn lichaam heen en tegelijkertijd gaat mijn oor ook harder piepen. Ik hoes weinig maar nies wel heel veel. Vandaag heel even een loop neus gehad. Heel de nacht niet kunnen slapen door de piepende geluid de stroomstoot door me hele lichaam en hartkloppingen. Heel soms kom ik adem tekort. Sinds vanavond 7 uur voelt mijn man ook precies het zelfde… nu ben ik bezorgd want sypmtomen zijn heel raar en lees dat niemand anders ze heeft.

  • SSjors

   @Eysan Shawesh

   Nou en.

  • AAidsvirus

   @Sjors

   Hahaha

  • JJan Willem

   @Eysan Shawesh deze klachten klinken meer als het gevolg van het 5 G netwerk wat ze aan het uitrollen zijn.

   Het beste is even op Google zoeken

  • RRene

   @Jan Willem

   Wat een onzin, dat wordt niet uitgerold in NL.

  • AAandachtstrekkers

   @Jan Willem

   Raar dat alleen in NL ze in hoax geloven.. beter cannabis terug illegaliseren want het IQ zakt bij jullie hard. Je had wss dezelfde reactie toen FM radio of WiFi uitkwam… fooraap

  • JJan Willem

   @Eysan Shawesh
   Deze symptomen worden door het nieuwe 5 G netwerk veroorzaakt.

   Veel mensen melden dezelfde klachten.

   Beste even op Google gaan zoeken.

  • HHarmke

   @Jan Willem

   Wat een stom gepraat

  • Pplatvis

   @Eysan Shawesh

   dat stroomgevoel dat heb ik ook als ik in mijn bed leg en overdag koude rillingen gisteren ook buikpijn erbij gehad maar geen koorts tot nog toe ,mijn partner heeft nergens last van

  • NNizza

   @Eysan Shawesh

   Wat Jan Willem ook al zei: jouw klachten klinken als stralingsgevoeligheid. Dat wordt hier in NL vaak weggelachen, maar in sommige landen is het al lang een erkende ziekte. Ong. 3 tot 5% van alle Nederlanders heeft er last van. Google eens op Stichting EHS.

  • HHenk

   @Eysan Shawesh he dit lijkt heel erg op wat ik heb minus de “stroom stoten”. Vooral die constante piep nu en dan word ik helemaal gek van.

   Ook geen koorst.

  • PPetra

   Wat een vreemde reacties. Ik kan me haar bezorgdheid best voorstellen. Je hoort en leest best vreemde dingen en steeds andere symptomen omdat er nog zoveel niet bekend is.

  • JJasper

   @Petra
   Mee eens
   Beterschap eysan, zorg goed voor jezelf

  • JJannie

   @Henk
   Zoek eens op Tinitus op Google en je hebt je antwoord.

  • AAmy

   @Eysan Shawesh

   Jawel hoor, ik herken deze symptomen. dat was nog voor ik begon te hoesten. Nu 1 week verder, heb ik het nog steeds. this zelfs zo erg, dat ik niet meer op mijn benen kan staan. En die vreselijke vermoeidheid….

 • EEllen

  Ikzelf besmet op vliegveld in Spanje 2 weken terug. Na 2 dagen ziek. Na 5 dagen weer wat beter maar nu na 9 dagen va n af begin dus, weer koorts.
  Is dat t verloop ?Wanneer komen die testen a.u.b. het maakt zo onrustig.
  Komen op deze site ook goede adviezen van huisartsen of zo ?

 • IIris

  Heel herkenbaar sommige klachten. Zelf heb ik al een maand erge last van kriebelhoest wat nu sterk is verminderd. Soms ook slijm en een paar keren ‘s nachts hoestend wakker geworden. Geen andere klachten verder. Zelf ben ik 55 maar maak me het meeste zorgen om mijn partner die 9 jaar ouder is maar heeft nog geen klachten en heeft een goede gezondheid. Natuurlijk meteen de angst of het corona is omdat ook gezonde mensen ernstige klachten kunnen ontwikkelen. Ik vind het wel vervelend als testen op corona zo schaars is zoals ik ook in veel reacties tegenkom. Heb mijn huisarts 2 x gebeld met de vraag of ik getest kan worden en het antwoord was dus nee. Misschien kan het hooikoorts zijn. Maar als de W.H.O. er steeds op hamert om te ‘testen testen testen’, dan hoop ik net als de meesten dat die er wel snel komen. Want dat kan levens redden!! En nog iets m.b.t. die mondkapjes. Deze moeten echt nog professioneler worden vervaardigd want sluiten onvoldoende af zodat het virus alsnog binnen kan dringen. Je zou bijna willen dat er bij wijze van spreken een soort zuurstofmaskers op de markt kwamen zodat iedereen beschermd is buiten!

  • KKaboutertje

   @Iris
   Snorkel maskers

  • IInge

   @Iris

   Je kan je via de Rijksoverheid gewoon aanmelden voor een test. Dit doen ze niet bij de huisarts.

 • JJan

  Mijn vriend is gister positief getest op carona. Is met ambulance weg gebracht.
  Ik werk in de zorg en moet morgen werken.
  Mijn werkgever zeg dat ik moet komen werken. Is dit echt de regel van het rivm?

  • AAnnette

   @Jan. Dit kun je zelf nakijken op de site van het rivm. Er gelden aparte regels voor zorgverleners afhankelijk van waar je werkt.

  • Llaura

   @Jan
   volgens mij moet je 2 weken in qarantaine

  • JJan huberts

   @Jan
   Dat hoor ik nu vaker, mensen in contact geweest met Corona patient, worden niet getest ,en gewoon aan het werk gestuurd.
   Heel vreemd!! Net als men wil dat het verspreid wordt.

  • Hhar

   @Jan huberts,

   Kan enigzins de werkgever ook wel voorstellen, medewerkers kosten geld dus beter werken dan thuis zitten.
   Maar keus is aan U.

  • SStan

   @Jan Geef je werkgever de middelvinger en meld je ziek. Je besmet dadelijk nog al je collega’s.

  • DDaphne

   @Jan
   Hier hetzelfde. Man naar ziekenhuis en positief getest. ik moet 2 weken in quarantaine. Inmiddels zelf ook lichte klachten. Kortademig, vastzittend slijm, tikje verhoging, geen eetlust en diarree.
   Dus volgens mij moet jij ook thuis blijven.

  • MMichelle

   @Jan
   Ik zou dit weigeren!
   Wie zegt dat jij niet ook besmet bent en pas over een aantal dagen klachten gaat krijgen? Hoeveel cliënten kan jij in de tussentijd besmetten? Hoeveel collega’s?
   Je partner is overduidelijk ziek. Wie moet er voor hem zorgen dan als jij werkt?

   Ik zit nog steeds in quarantaine met het hele gezin omdat ik al 3 weken klachten heb. De rest van het gezin niet. Toch adviseerde Rivm mij gisteren nog; als jij nog klachten hebt ben je misschien nog besmettelijk en kunnen gezinsleden dit overbrengen. Mijn man gaat dus niet werken ook al heeft hij geen klachten.

   Onverantwoord vind ik het van jouw werkgever als die vind dat je moet komen werken!

  • WWally

   @Michelle

   Wat ik heel el vind dat je jezelf niet isoleert van je gezin zoals ggd ook zegt..dan had je man en kinderen allang weer kunnen werken! In dit geval ben je dus egoïstisch!

  • ZZorgmiep

   @Jan,

   Ongelofelijk maar waar. Als je partner Corona heeft moet jij gewoon aan het werk. Werk zelf met kwetsbare ouderen, heb dit ook meegemaakt. Partner heeft Corona, ik moest gaan werken.
   “Gelukkig” kreeg ik zelf ook klachten en werd getest, ook positief!! Dus nu wel (ziek) thuis. Ik begrijp dit beleid echt niet, is dat de dank voor zorgmedewerkers, dat je collega die thuis een coronapatient heeft jou even komt besmetten? En niet te vergeten de bewoners!! (1,5 mtr afstand is geen optie op PG afdeling)

  • HHarmke

   @Jan
   Dacht het niet!

 • DDianne

  Ik heb 2 weken geleden keelpijn gekregen, is nu net 1 dag over.
  Afgelopen 3 dagen koorts, droge hoest, hoofdpijn en erg moe, kortademig maar niet doodziek….
  Net als iedereen vraag ik me ook af of dit een milde vorm van Corona was/is.
  Als ik zou weten dat het zo was, zou ik na 24 uur klachtenvrij te zijn geweest, me intensief inzetten voor de zorg waar nodig, en meer kunnen doen dan een boodschapje of een praatje op afstand, ik kan immers niemand meer besmetten en niemand kan mij besmetten…

  • MMarja

   @Dianne

   Ik heb precies hetzelfde. 2 dagen koorts gehad met keelpijn en hoesten. Nu hoest ik mijn longen eruit bij vrijwel elke ademhaling, vooral ‘s avonds. Kan geen normaal gesprek voeren zonder te hoesten. Zou dit dan toch corona zijn?

  • SSyl

   @Marja

   Hier ook hoesten, hoofdpijn maar geen koorts. Wel erg moe. En sochtens proef ik bloed vanuit m’n keel. Het is nu di en ik hoest nog steeds

  • DD.

   @Dianne same here, redelijk gezonde man van 34 met rokerslongen (1 jaar gestopt inmiddels). 3 weken geleden begon algehele malaise zonder koorts, zelfs aan de lage kant (35-36 graden), wel rillingen zoals die je normaal krijgt net voor je echt ziek wordt. Na een week slecht voelen kreeg ik slijm in mijn keel, kuchen en milde keelpijn – dit duurde een dag of drie. Daarna een week of wat heel erg last van mijn longen, had het gevoel dat ik echt nog maar een klein beetje (1/3e oid) longinhoud over had en na elke activiteit was ik buiten adem. Sinds gisteren is het eindelijk minder aan het worden, ik kan weer ademen maar voel me nog steeds niet al te best. Weeig gevoel, erg moe en het gevoel dat mijn lichaam tegen iets vecht. Of het corona is? Who knows..

  • AAngela

   @D.
   Ik zou je adviseren om eens een kijkje te nemen op de Facebook pagina: corona ervaringen en langdurige klachten!
   Wie weet vind je hier herkenning?
   Groet, Angela

  • KKaro

   @Dianne
   Inderdaad Dianne. Zo denk ik er ook over ! Ik woon in België en blijkbaar kan je een immuniteitstest aanvragen waaruit blijkt of je Corona gehad hebt of niet. Indien wel, kun je na 20 dagen (daarna ben je niet meer besmettelijk) iedereen helpen die het nodig heeft. En dat zijn er veel , veel eenzame oude mensen

  • SSal

   @Dianne

   Klopt niet, je kan nog steeds mensen besmetten, je draagt dit misschien via je kleren of huid over. Respecteer de social distance en dan kan je wel helpen

  • FFanny

   @Dianne
   Die 24 uur vergeet da maar ik ben al een maand besmet. Heb nog altyd klachten en ik ben ook paar dagen even goe geweest . En dokter had me zo gezegt gezond verklaard via men slymen niks gevonden. Belde terug omdat de kou in men rug schouder en nek nog altyd was. Toen zei ze dan zal je nog altyd besmet zyn. Heb al by verschillende gemerkt dat ze na paar dagen of 2 weken terug hervallen. Ben zelf een mama me 3 ķids zonder familie. Dus is nie makkelyk .om steeds me de schrik te moeten leven dat ik het nie plots erger zal krygen. Ook al maak ik geen koorts . De pyn is er nog altyd. En hoop dat dit allemaal rap voorby zal zyn

 • HH.

  Waarom vermelden deze mensen hun klachten hier? Neem gewoon contact op met je huisarts.

  • MM

   @H.

   Omdat overal nadrukkelijk vermeld wordt dat je bij milde klachten de huisarts niet mag bellen ivm overload…

  • HHarmke

   @M
   Je kan best even met de assistent overleggen…meestal zeggen ze: daar zijn we voor

  • PPetra

   @M je mag echt wel bellen. Ook als je met vragen de rivm lijn belt wordt je prettig geholpen.

  • AAmy

   @M
   eerste wat ik kreeg te horen dat ik alle symtomen van corona had, en dat ik me moest laten testen. maar als je niet meer op je benen kan staan. je niet kan aankleden, houd het op. Ik wacht maar af

  • DDaniëlle

   @H.
   Ik heb elke dag contact met huisarts en ben voor controle bij Corona post geweest
   Ik was op zoek naar lotgenoten verhalen omdat in onzeker en bang ben, en t steunt me te lezen dat velen hier hetzelfde ervaren, je wordt niet zomaar getest maar loopt wel doodziek en onzeker met je angst.

  • EEllen

   @Daniëlle
   Eens het helpt mij ook!
   Heb veel contact met de huisarts maar die zit niet in hetzelfde schuitje..

  • FFrans

   @H.

   De huisarts is onder ‘normale’ omstandigheden een door verwijzer. En vaak al enorm druk. Huisartsen kunnen en willen in veel situaties zelf niet veel ondernemen. Ze houden zich aan de achterhaalde RIVM regels zodat ze juridische niets te verwijten zijn. En heden ten dage zijn huisartsenpraktijken meer een zakelijke onderneming dan een medisch instituut. Het feit dat vele patiënten niet of moeilijk met hun huisarts contact kunnen krijgen komt feitelijk doordat huisarts praktijken als melkkoe worden gebruikt door zoveel mogelijk cliënten in te schrijven waardoor zij de hoeveelheid cliënten/patiënten nu helemaal niet meer aankunnen. Je kunt je ook afvragen of ze het echt willen aankunnen. Uitzonderingen daargelaten.

  • JJacky

   @H.
   Beste H de huisarts heeft soms geen idee…en dam kan dit hier erg helpen we hebben symptomen waar nog weinig over bekend is. Mij heeft het hier goed gedaan om te zien dat je niet alleen bent met deze klachten

  • Ddensie

   @H.

   ne mens is nieuwsgierig is bij ieder anders

 • DDaniëlle

  Ik heb sinds zaterdag, pijn op me borst,buikpijn,hoofdpijn,misselijk,moe,zure oprispingen,spierpijn,verkouden,niezen.
  Maar als je kijkt wat de symptomen zijn weet je nooit wanneer je het hebt.

  • KKirsta

   @Daniëlle

   Net hetzelfde Danielle
   Moeilijk he of je nu iets ergs hebt of niet
   Ik werk in de zorgsector en ga morgen naar de doc
   Succes meid

  • AAnnemarie

   @Daniëlle niezen schijnt niet bij Covid-19 te passen, wel hoesten, koorts en benauwdheid.

  • AAnoniem

   @Annemarie

   Onzin. Niezen kan zeker ook!

  • MMonique

   @Annemarie
   Ik nies ook, daarnaast ondertemp, koud zweet (veel!), hoesten, eerst pijnlijk droog, nu beetje sputum. Alles doet me pijn en ben moe!!!!! Zoooo moe!!! En ja ik ben positief!

  • HHarmke

   @Annemarie

   ik hoeste niet….geen koorts wel paar dagen verhoging. De weekend arts zei toen: benauwdheid de graatmeter!

 • JJanny

  Ik heb sinds zaterdag last van mijn spieren van nek en rug! Daarbij neusverkouden en hoofdpijn maar geen koorts!

  • KKelly

   @Janny

   Dit heb ik ook allemaal gehad gelijk u symptomen,ik ben niet getest maar mijn dochtertje is positief getest.Zou de mildere vorm zijn

  • DD

   @Kelly wat waren de klachten van je dochter? Mijn jongste is 16 mnd heeft verhoging, is verkouden en hoest sinds vandaag ook flink

  • Cchantal

   Hoi Ik Heb Nu 6 Dagen Koppijn Dat Is Toch Niks Toch Heb Wel Last Al Jaren Van Migraine Maar Is dit om je zorgen te maken help me aub

  • Cchantal

   Hoi Ik Heb Nu 6 Dagen Koppijn Dat Is Toch Niks Toch Heb Wel Last Al Jaren Van Migraine Maar Is dit om je zorgen te maken help me aub

  • TTammy

   @chantal
   Ik raad je aan om je gewoon te laten testen bij de GGD. Dan weet je 100% zeker of je het wel of niet hebt.

  • HHanaa

   @Janny
   Thuis blijven . De eerst duidelijk symptom is de rillingen zonder korts of met korts

 • MMarian

  Heb al 7 dagen verhoging, begon met 37,74 maar daalde regelmatig wat. Nu word ik met een normale temperatuur (36,8) wakker maar na lichte inspanning loopt het weer op naar 37,7.
  Heb last van keelpijn gehad maar dat is nu over, droge hoest was weinig maar is nu over. Wat pijn bovenrug aan twee kanten. Hoe moet ik hiermee omgaan, is dit corona?

  • Eed

   @Marian
   Ja! Duidelijk corona…….. Dat zijn alle symptomen! Snel hulp zoeken….

   Zucht…

  • JJan huberts

   @ed
   Waarom maak je mensen bang?
   Laat ze dokter bellen, maar zeg niet iets waar je ze banger maakt.
   Het gaat niet over een griepje , maar kan ernstiger zijn,
   Mogen ze zich zorgen maken over hun leven?

  • HHarmke

   @ed

   Snel bellen…ben je niet wijs! Je kunt even de assistente van de huisarts bellen als je bang bent…niks mis mee maar zolang je geen ernstige koorts hebt en bijna stikt doen ze niks hoor

  • JJan huberts

   @Marian
   Laat je niet opdraaien door mensen die je bang maken!
   Die begrijpen niet dat je je zorgen maakt, en vinden het leuk je angst erger te maken,

  • TTessa

   @Marian Gewoon de adviezen van rivm, GGD en huisartsen opvolgen, oftewel binnenblijven, uitzieken en bellen als je benauwd wordt en/of je temperatuur boven de 38 graden komt. Het is een virus, dus er is helaas verder niets aan te doen. Zit zelf in hetzelfde schuitje, is frustrerend, maar niets aan te doen helaas.

  • NNiek

   @Marian

   De symptomen die je hebt kunnen inderdaad duiden op corona. Ik zou gewoon contact opnemen met je huisarts voor advies. Binnenkort komen goede tests beschikbaar zodat je weet waar je aan toe bent. In de meeste gevallen zal het toch een zaak van thuis uitzieken worden.

 • AAad

  Wat een vragen, en nergens een zinnig antwoord !!!

  Kan ook niet, de enige die kan aantonen of je al dan niet covid-19 hebt is een …………test

 • MMarielle

  Vraagje, sinds zondag keelpijn door opgezette klieren. Ik kan niet eten en bijna nier drinken, het voelt als agina, ik woon in noord Brabant en heb een gezin. De ha zegt gewoon uitzoeken maar ik vraag me af is het Corona? Keelpijn kan ook een ruwe keel zijn namelijk en die als dikke klieren lees ik nergens terug.

  Alvast bedankt

 • HHenk

  Ik ben samen met mijn vrouw 11 Jan 2020 uit Dubai gekomen, uren in een benauwde vliegtuig moeten wachten op transit passagiers China ( hoestende ) en anderen, ook in ons hotel Abu Dhabi Chinezen, de barman was erg ziek dus ?.
  Thuis na 2 dagen doodziek, hoge koorts, hoesten, hoofdpijn en meer, 10 dagen doodziek nig nooit meegemaakt, hoesten stopte niet steeds viel ik weg en kwam weer bij, pijn in mijn ribben nadien, slijm en nog eens slijm ophoesten benauwd en naar adem snakken, mijn vrouw na 4 dagen eenzelfde, ik heb Drenthe meldpunt gebeld maar geen reactie, huisarts kwam pas na 14 dagen, codeïne hielp niet, ik heb honderden paracetamol geslikt en drinken drinken.
  18 dagen behalve dokter niemand bij ons geweest, wij hebben dit bewust zelf gedaan.
  Nu wat hadden wij ?? tot op heden zie ik gelijkenissen met Coronavirus maar de dokter vertelde griep, nu ????

  • PPeter

   @Henk
   tja wie gaat er dan ook in Drente wonen
   haha…

  • KKarin

   @Henk Bel de GGD en mocht je antistoffen hebben ze zijn op zoek naar mannen die het hebben doorgemaakt
   Suc6

  • Kkitty

   @Henk Hallo henk, misschien zou je peau darco thee van de tuinen kunnen proberen, het helpt mij van bepaalde symptomen a en reiinigt de longen?Je kunt het online bestellen…..

  • JJeroen

   @Henk

   Tijd voor een nieuwe huisarts. Sorry hoor maar als je in dit geval denkt dat het griep is ben je echt onbekwaam. Ik zou even antistoffen test kopen en dan weet je het. Ik zet al mijn geld op Corona.

  • PProf. W. ten Schap

   @Jeroen ok, griep bestaat bij jou dus ook niet meer? Vreemd…

 • PPaula

  Ik ben 58 jaar was in dec nog nooit ziek geweest in mijn leven op een verkoudheid na. Plots begon ik droog te hoesten .snachts moest ik rondlopen anders kreeg ik geen lucht. Kon ook geen licht verdragen. Ben 3 weken ziek geweest en bij vlagen kan ik mij nog iets herinneren . Antibiothica gehad prednison en codeine tabletten de laatste hielpen mij ook niet.
  Mijn man 65 j had het zelfde maar met hoge koorts en zweten
  Ik had geen koorts maar drijf nat elke keer. was het coronavirus toen al in nederland is mijn vraag. Bvd

  • Ppeter

   @Paula, nee het corona virus was toen zelfs in china nog heeeeel erg zeldzaam. In Nederland kwam het niet voor.

  • SStan

   @peter Volgens de Chinese overheid dan. Een arts uit Hong Kong dacht daar anders over.

  • AAnnemarie

   @Stan dat klopt, het virus was al in november/december vorig jaar in China, zij hebben het pas openbaar gemaakt toen het uit de hand liep. Omdat er veel gereisd wordt door oa chinezen, was het virus al verspreid. Geen ontkomen aan, voor geen enkel land.

  • JJess

   @peter/Paula,

   Ja dat kan, het was er toen al. Het was er zelfs al in oktober 2019.
   Lees de berichten maar op internet. Het is bewezen.

  • KKoos

   @Jess zeker weten !
   het virus is bewust vrijgelaten uit een chinees lab. De chinese overheid wil testen hoe snel een virus kan verspreiden om als wapen te gebruiken. Maar dat liep uit de hand… we weten allemaal wat er daarna gebeurde.

  • JJannie

   @Koos
   Dat wordt gesuggereerd (met name door die zieke gast Trump), maar is vooralsnog niet bewezen.

  • BBertRoermond

   @Jannie
   Nu zoveel maanden later is gebleken dat die ‘zieke’ gast, Trump, keihard zijn gelijk heeft gekregen.

  • EEsther

   @peter
   Onzin. Dat virus waarde in januari al volop rond in Brabant.

  • JJo

   @peter

   Hoe weet jij dat? Vertrouw je soms de Chinese overheid?
   Een vriend van mij is arts en werkt op de eerste hulp in België. Er gaan stemmen op binnen medische kringen dat dit virus al veel langer in Europa is.

  • SSemo

   @peter
   Ja was zeker in Nederland mijn zoon van 2 was in dec opgenomen na een verhoging en ze konden niks vinden maar wat ze wel zeiden was heeft een bacterie in longen die ze niet weten wat het was na 2 weken waren wij ook zo benauwdheid borstpijn bij het hoesten weet gewoon zeker dat het corona was

 • BBarbara

  Ik heb zelf vroeger veel angina gehad. Dat is een keelontsteking. Dit lijkt vind ik op Corona. Boven 37,5 koorts ook voorzichtig zijn, dan is het geen verhoging meer. Corona is zo besmettelijk, omdat het niet zo,n erge symptomen heeft en niet opvalt en dan iedereen besmet.

 • RRonny

  Ik heb al 2 weken keel pijn hoofdpijn 5 dagen en spierpijnen zweten maar geen koorts besmet of niet

  • PPepijn

   @Ronny
   Heb je meschien iets gedaan dat de spierpijn kan veroorzaken?

  • HHarmke

   @Ronny

   Ik heb corona…mild maar akelig en GEEN koorts

 • RRichard de Jong

  Ik heb de laatste tijd wel last van hoesten, verstopte neus, en slijm dat ik op hoest. Had me 1 keer gemeten toen was mijn temperatuur 37 graden. Maar ik denk persoonlijk dat het de symptomen zijn van bronchitis. Maar ik kan het ook fout hebben. En had vandaag in eens spontaan een bloedneus. Wat moet ik doen. Mvg

  • GG

   @Richard de Jong

   Hoi, deze verschijnselen heb ik ook, soort kriebelhoest, slijm ophoesten en af en toe een piepende ademhaling! ook ik had vandaag een bloedneus. Volgens mij past dit echter ook bij bronchitis of hooikoorts

  • MMary

   @Richard de Jong

   Hoi
   Ik heb dit ook. Voornamelijk hoesten met slijm en hoofdpijn. Ook bloedneus gehad. Ik denk door hooikoorts.

   Heb jij dat ook miss?

  • AAnnemarie

   @Mary
   klachten passen bij bronchitis, kan ook bij hooikoorts passen.

  • SSylvia

   @Richard de Jong

   Beste Richard
   Bronchites is ook een gevolg van virus of groep. Heb ook door corona bronchites opgelopen nu ben ik 16 weken verder nu pas gaan mn longen beter na vele medicijnen
   Testen kan echt wel corona zijn.

  • HHarmke

   @Richard de Jong

   ik had in april corona en veel en vaak bloed in mn neus…ik denk zeker dat dat door het virus kwam

 • FFien

  Mijn dochter (17)en ik hebben begin januari 2020 griep gehad: hoge koorts (39-40 graden)longen uit je lijf hoesten, heel af en toe dik slijm, zweten, pijn met hoesten.
  Na 5 dgn werd koorts minder en knapte ik en mijn dochter op. Wel bleven we de hoest houden. Echter een paar dgn later kwam zij uit school, ze kreeg geen lucht meer op de fiets, stekende pijnen tussen haar schouderbladen, happend naar adem en verhoging.
  Bij de huisartsenpost bleek haar d-dimeer waarde 1200 te zijn (normaal waarde 500). Longfoto geen bijzonderheden. Ct-scan longen toonden allerlei ontstekingen en brocheactasieen aan. Met antibiotica naar huis. Leek niet echt te werken. Nu gaat t een stuk beter met haar. Nog wel pijn op een plek in haar longen bij een kuchje ofzo.
  Spoedeisende hulp arts en longarts hadden eigenlijk nog nooit zulke longen gezien bij zo’n jonge patient zonder een longgeschiedenis voorafgaand.

  • JJeannette

   @Fien Dus wie weet hoe lang het hier al rondwaart. Gelukkig gaat het met u en uw dochter weer veel beter!

  • RRembranderdt

   @Jeannette wie weet was dit een gewone uit de hand gelopen griep?

 • LLinda Huisman

  Ik heb sinds een dag of 6 een druk op de borst en wat last van de longen. Omdat ik dat nog nooit meegemaakt hebt, vraag ik mij af: is het corona? Ben er verder niet ziek van.
  Kriebelig gevoel in de longen, heel raar en sinds vanmiddag heb ik nog iets geks….
  Ik lik aan mijn vinger en die smaakt ineens vies en bitter…. Ik was mijn handen grondig met zeep, de vieze smaak blijft hetzelfde!!! Beide handen smaken bitter als ik er met mijn tong overheen ga……

  Ik werk in een supermarkt en zolang ik geen koorts heb zit ik daar achter de kassa…..

  • WWouter

   @Linda Huisman

   Dit klinkt precies als Corona. Juist achter de kassa besmet je duizenden mensen per dag (of iig 100en) metname in deze 1e week ben je heel besmettelijk, en ook volgende week nog. Je moet je absoluut thuis isoleren.

  • AAnnie

   @Wouter
   Was gister bij supermarkt, daar zat ook een hoestend meisje achter de kassa. Vind het doodeng

  • MMieke

   @Linda Huisman
   Die rare smaak heb ik ook en een hele droge mond. Nog niet eerder gehad maar ik gebruik ook medicatie waar je droge mond van kunt krijgen.

  • Jjosette

   @Mieke

   ik ben positief getest en bij mij waren de allereerste symptomen, een heel droge mond, geïrriteerde tintelende lippen ( zoals herpes maar heb ik niet), blaartje in de mond, lichtgevoeligheid voor de ipad, lichte verhoging, pijn aan mijn nek, lichte hoofdpijn, verlies van geur en smaak en later dichte neus zonder snot waarbij neusspray niet helpt. ik heb geen longproblemen gehad en hoop dat het hier allemaal bij blijft omdat ik een risicopatiënt ben

  • LLarís

   @Linda Huisman

   Blijf in godsnaam thuis en steek niemand aan!!!

  • RRebecca

   @Linda Huisman
   Ook ik heb sinds een week druk op de borst. Moeite met ademhalen en de keel voelt ook vreemd aan, opgezette klieren
   Heb me meteen ziek gemeld. Van de ha in thuis isolatie. Afgelopen 3 dagen moe, lusteloos en nergens trek in.

  • YYenca

   @Rebecca

   Hoe gaat het dan inmiddels met je, het is alweer 10 dagen later?

  • JJan huberts

   @Linda Huisman
   Wat Wouter zegt , lijkt op opdraaierij , alleen een een arts kan met test vaststellen of het Corona is.
   Als je zeker wilt weten bel je huisarts, of de Corona lijn.
   Ik denk dat ze je geruststellen.
   Je vingers en handen geven vieze smaak, misschien van reinigings ontsmettingsmiddel middelen in je poriën.
   Je hebt geen koorts, moet boven 38 zijn.
   Dus laat je niet in paniek opdraaien.

  • SSaskia

   @Jan huberts
   Dat klopt niet. Kinderen en andere jongeren met het virus hebben vaak geen koorts terwijl ze wel het virus hebben. Daarnaast wordt er in Nederland ook niemand getest zonder dat ze 38 of hoger hebben dus daarom weten we ook niet van veel zaken waar dat het geval is omdat er simpelweg niet naar wordt gekeken terwijl het wel degelijk zo kan zijn dat mensen met verhoging ook het virus hebben

  • AAnoniem

   @Saskia

   Hoi, volg je intuitie. De kenmerken zijn anders dan bij een gewone griep. Check de vergelijkingslijst. -Die is echter niet compleet- Ik had ook 3 dagen verhoging, geen koorts. Hoestte een keer bloed op, was enkele dagen licht benauwd, 2 maanden lang een loopneus, 1 x diarree en was heel lang extreem moe. Geen test en een thorax van longen bleek goed. Prikkend gevoel in keel, steken in mijn hoofd en oor en hartstreek. Koortslip want weerstand ging achteruit. Normaal heb ik een heel goed geheugen maar sinds kort kom ik regelmatig niet op namen en woorden. Bizar.

  • MMarc

   @Anoniem
   Zoveel herkenbare dingen lees ik hier… Behalve dat ik na 6 weken nog geen smaak of geur heb, kom ik soms ook niet meer op bepaalde namen en moet iemand me elke keer daarmee helpen… Ben 52.

  • HHarmke

   @Jan huberts

   gelijk heb je….testen kan nu ook…ik had corona trouwens en geen koorts

  • GGerard

   @Linda Huisman
   Ik heb zo’n beetje hetzelfde. Al een dag of 5 vreemd gevoel achter in de keel en bij de longen. Het voelt alsof ik sneller buiten adem ben en minder long inhoud heb. Ik heb niet dat mn vingers bitter smaken maar wel dat mn handpalmen vaak stinken. Dit is overigens al weken zo. Wassen helpt ook niet echt. Maar verder geen koorts, hoofdpijn enzo. Soms eens een kuchje. Het is eigenlijk al ongeveer 5 dagen precies hetzelfde.

  • MMartina

   Zou die bittere smaak niet zijn van die plastieken handschoenen ? Zelfs na het wassen blijft je dat ruiken.

  • NNihan

   @Linda Huisman
   LIEVE LINDA,
   BLIJF AJB THUIS! HET IS ONVERANTWOORD RICHTING DE GEMEENSCHAP!
   Straks heb je het op je geweten als je iemand onbewust infecteert. Het kan fataal zijn voor een klant die weinig afweer heeft. Je helpt honderden klanten!!! Die zelf ook anderen kunnen infecteren.
   Je hoeft geen koorts te hebben als drager van het virus. Dat had ik ook niet.
   Door alleen al te spreken kunnen druppeltjes zorgen voor infectie!

  • NNiek

   @Linda Huisman

   Smaak en reuk waren bij mij ook flink ontregeld. Soms ruik ik niets dan weer denk ik dingen te ruiken/proeven die er niet zijn? Door het hele verloop meen ik ook een geurtje in mijn neus te hebben die ik inmiddels ben gaan associëren met het corona virus.

   Op basis van jouw klachten zou ik zeker adviseren thuis te blijven! Het is erg jammer dat men nog steeds denkt dat corona gepaard zou gaan met koorts. In veel gevallen (zie dit forum) is dat dus niet zo. Ik heb al 8 weken corona en mijn temperatuur is nooit boven de 38 graden geweest.

  • EEric

   @Niek

   Hoi Niek , ben je nu weer beter toevallig??

 • JJacqueline

  Een week of 5 geleden wel naar mijn mening griep gehad verkouden, niezen en rillingen dat is weg maar ik blijf een loopneus houden, ik ben en blijf binnen, maar ben wel ongerust en angstig maar het meest wat me opvalt is dat ik heel erg emotioneel ben en de tranen erg hoog heb zitten,, zou ik corona kunnen hebben gehad?

  Jacqueline

  • JJan huberts

   @Jacqueline
   Ik denk dat je te veel oplet wat je voelt.
   Leef gewoon, hou je aan de regels RIVM,
   Zolang je geen koort erbij hebt zou ik me geen zorgen maken,

  • RRenate

   @Jan huberts

   Koorts is niet perse nodig. Er zijn genoeg positief geteste zonder koorts!

  • AAnnie

   @Jacqueline
   Als je het hebt gehad dan make dat nu niet meer uit om dat te weten. Het kan ook griep zijn geweest. Maar je blijft wel kwetsbaar nu. Omdat ziekte je lichaam afzwakt. Kijk dus uit! En 1 tip: kijk zo weinig mogelijk TV waar corona wordt besproken of online, dat geeft rust. Steeds is ook zo slecht voor het lichaam! Het zwakt je zo af. Probeer te genieten, zonder zorgen, zonder kwaadheid, wrok, ergernis. Dat maakt je ook zwakker. Ga na waar je dankbaar voor bent. Schrijf je mooie dingen herinneringen op, geniet daarvan. Probeer echt alle slechte dingen te vergeten, en uit je leven te bannen, klinkt wazig, maar het maakt je sterker.
   Sterkte, blijf gezond. (Ik was nooit zo, maar sinds kort en het werkt, voel mij stuk beter!)

  • AAnoniem

   @Annie
   Hoi, ik heb ook weken een loopneus gehad. Sinds ongeveer 27 februari tot 2 dagen geleden. 2 maanden! Blijkt ook kenmerk van corona.

  • TTessa

   @Jacqueline de eerste Corona melding in Nederland was pas op 27 februari, volgens je bericht was je de week daarvoor al ziek

  • AAnoniem

   @Tessa
   De eerste officiele melding was idd op 27 februari. Die oersoon was getest. Ik had op 27 februari ook alle symptomen , was alleen niet getest. Ik ben besmet dus was het virus al langer in Nederland. Helaas ben ik niet gestest maar ik ben er zelf 100% van overtuigd. Vrijwel alle (milde) kenmerken mn die benauwdheid en het ophoesten van bloed, de loopneus en verhoging.

  • Ppeter

   @Anoniem
   Ik kreeg 10 maart extreme klachten. Ik was een 1,5 week daarvoor weer voor 5 dagen een week in nederland geweest. Daar heb ik het dus met grote zekerheid opglopen. Dus dan moet ik of dat eerste geval hebben opgelopen of heel wat mensen hadden het toen al onder de leden.

  • HHanaa

   @Jacqueline
   Hoe ging met u ? Ik heb hetzelfde klachten gehad sinds een week en slik elke 8u 2 paracetamol.
   Beterschap voor u

 • Ssara

  ik had ergens in januari zo een vreselijke keelpijn kon amper slikken koorts 39 graden 3 dagen lang heel erg moe geweest misselijk. mijn man en kids kregen hetzelfde klachten ook mijn moeder en zussen was dit nou toch een corona

  • AAnnemien

   @sara

   Mijn man en ik hetzelfde. Ook in januari. Hoesten benauwd en heel moe. Verkouden Heeft lang geduurd. 3/4 weken.

  • CCharissa

   @Annemien

   Hier ook in januari 3 a 4 wkn met fikse keelonsteking gelopen niet lkkr niks niet kunnen slikken, zou ik het al gehad hebben?

  • SSamantha

   @sara

   Hier de zelfde klachten die beginnen ook.buikpijn en diaree nog erbij word binnen blijven en hopen we er snel vanaf zijn

  • AAnnemarie

   @sara
   Bovenaan staat een schema wat wel en niet voorkomt bij corona. Omdat het een longvirus is, is een van de veelvoorkomende klacht benauwdheid naast hoesten en hoge koorts. Momenteel heersen ook de “gewone” griep en hooikoorts. Dus dat het voor iedereen verwarrend en onzeker is, snap ik heel goed. Misschien handig om het schema te checken. Een test doen ze echt alleen maar als de klachten zeer ernstig zijn en je opgenomen moet worden. Dan moeten ze weten dat het corona is om de juiste maatregelen te nemen voor isolatie. Als je de test nu zou doen, kan het zijn dat je negatief wordt getest, maar kan je het een paar dagen later wel hebben, is dus weinig zinvol. Daarnaast zijn er nog onvoldoende testen beschikbaar. Door alle huisartsen wordt bij de klachten die je hebt, het advies gegeven thuis te blijven.

 • MMargot

  Goedemorgen, ik ben al 13 dagen binnen. Begon met koorts, hoesten, snotterig etc. Had een of het virus vlgs dr assistente. Binnen en in bed. Koorts is nu wel weg en ik heb wel energie ( hometrainer en bewegen bunnen) maar ik blijf slijm ophoesten en snotteren.
  Is dit niet heel lang…13 dagen binnen en vandaag verlenegen.

  Meer van deze ervaringen?

  Groet en sterkte!

  • SStan

   @Margot . Virus was waarschijnlijk al langer in NL. Heb ook al weken klachten. Dan weer goede dag dan weer slechte. Bij teveel inspanning speelt het s’avonds weer op. Verhoging en erg moe. Last van de borst. Beterschap allen

  • PPetra

   @Stan
   Het zou idd kunnen dat het al langer in nl is. Half februari ook goed ziek geweest. Hoesten koortsig in het begin. Totaal geen reuk en smaak. Ja is een virus zei de HA ik zei zelf is geen virus. Moest uitzieken. Eind vd week weer naar de HA. Kreeg een andere. Toch een antibiotica gekregen en reuk en smaak kwamen terug. Dus beetje dubbel. Hoesten is nog niet helemaal weg. Dus ja… wat is het geweest?

  • SSusan

   @Stan

   Hoe gaat het nu?

 • NNelleke

  Ik ben al 3 weken verkouden met een grieperig gevoel. Hoest veel slijm op. Heb ook last van hooikoorts. Na het innemen van mijn hooikoortsmedicatie heb ik na 5 dagen nog steeds dezelfde klachten. Ik weet dus niet of ik last heb van hooikoorts of het coronavirus.

  • DDeb

   @Nelleke

   Hoi,

   Ik heb ook hooikoorts en neem mijn medicatie in maar mijn klachten blijven ook! Ik ben vooral benauwd! Zo erg heb ik het nooit gehad:(

   Volgens de huisarts heb ik astmatische hooikoorts. Voor Corona moet je doodziek en je bed niet meer uit kunnen komen volgens hem.

  • HHarmke

   @Deb

   Ik ken deze reactie…
   Mijn dokter zei: is je astma…en nu blijkt corona en ik heb nare klachten..
   Kan niks doen maar ben goddank niet doodziek! Bij mij dachten zelfs dat het mentaal was!

  • NNoz

   @Harmke

   Zo herkenbaar dit! Hoe is ‘t nu met u? 5 weken terug kreeg ik diagnose tietze met hyperventilatie. Ik kreeg geen lucht meer. Ik heb astma. Daarna kwam er koorts. 3x op seh geweest en 2x ambulance. Koorts is er nog steeds. Rond de 38.5 in de avond. Al 4 weken vd 5. Voelt alsof ik m’n long niet kan vullen. En ja dan ga ik idd hyperventileren. Afg woensdag diagnose corona gekregen v dokter. Weliswaar zonder test. Ook al heeeel lang diarree. Ik dacht serieus dat ik gek geworden was.

  • HHarmke

   @Noz
   Ik dacht ook dat ik gewoon doorgedraait was…mijn naasten trouwens ook…bleek al weken corona te hebben…

  • PPia

   @Noz

   Hier ook ik dacht dat ik hypochonder was zo raar als je anders noout ziek bent. Benauwd zijn zo maar in pieken komt en wordt weer minder. Niet verder kunnen ademen dan je borst.
   Hyperventilleren door angst. Hogere hartslag. Gevoel of je hartaanval krijgt.
   Nu kan ik nog niet goed opbouwen. Probeer toch even door te zetten of ik er doorheen kan komen met betere conditie

  • LLoes

   @Noz
   Hai,

   Mag ik vragen of jouw koorts inmiddels is weg getrokken? Ik heb zelf al elf weken koorts en alle klachten die bij corona horen. Ben getest, was negatief. De arts gaf aan dat er misschien te laat is getest, en dan wordt er niet meer positief getest. Ben daarom eigenlijk op zoek naar meer gevallen zoals ik. Ben benieuwd!

  • AAnoniem

   @Deb

   Je HA is blijkbaar niet op de hoogte. Dit wijst op corona. Klip en klaar hoor.

  • MMascha

   @Deb
   Dat is echt onzin van die huisarts, ik heb het net gehad en zieker dan een verkoudheid met lichte verhoging was ik niet … smaakverlies is wel heel typerend Corona als je dat niet hebt dan kan het ook best iets anders zijn.

  • Ddat

   @Nelleke
   Zou je niet eens naar de dokter gaan dan, nellepel?

 • AAnna

  Heb een vraag mbt tot dec 2019, mijn zoon van 10 heeft zeker 2 tot 3 weken zo erg gehoest dat zijn oren zelfs gesprongen waren hij kreeg bloedneuzen, een onsteking in gehemelten/neus geen koorts wel benauwd dokters wisten niet waar t vandaan kwam omdat er geen koorts kwam was antiobiotica niet nodig alleen parasetamol wat we weken hebben genomen zelfs de juffen hadden nog nooit een kind zo horen hoesten! Verder is me zoon kerngezin. Ik vraag me oprecht af aangezien Corona al langer bestaat of er een mogelijkheid is dat hij het gehad heeft!

  • EElles

   @Anna
   Ik snap jou vraag gelemaal
   Ik heb 8 dagen koorts gehad 41 graden ik kreeg die niet lager dan 40.5 was zo zo ziek was 7 kilo afgevallen zweten trillen hoesten enrom pijn 2 keer na huisarts geweest niks aan de hand ik smeekte om long fotos maakte ze niet 3e keer huisartpost kreeg te horen longonstekeing volgende dag kon niks meer geen ademhalen helemaal niks na huisartspost zo veel pijn werd achter elkaar opgenomen kreeg morfine longfotos gemaakt helemaal ontstoken 4 dagen ik ziekenhuis gelegen dit was kerst 2019 dus ik heb de zelfde vraag ..
   Mijn dochter 11 kreeg het zelfde gelukkig optijd erbij
   Ook mijn moeder werd erg ziek zelfde klachten ook optijd erbij ..

  • BBD

   @Anna

   Het klinks niet als corona, corona treft met name volwassenen, en is erg besmettelijk. Als je 2 tot 3 weken in huis woont of in de klas zit met een hoestende coronapatient, zou je verwachten dat er verdere besmetting van komen.

  • PPossie

   @BD
   Nog steeds zeker van dit statement?

   Ik leef al sinds 2017 alleen, het enige wat ik heb gedaan voor ik de eerste symptomen kreeg was publieke deurknoppen ed aanraken. Toch ben ik al meer dan 2 maanden ziek… Hoogstwaarschijnlijk Corona volgens mijn arts….

   En dan tel ik de incubatie niet eens mee.

 • RRene Van Berkel

  Ho geen paniek maar ik heb al 4 weken een droge hoest diep uit de borstkas, kriebelgevoel ongeveer ter hoogte van borstbeen of iets lager….geen koorts niet, beetje hoofdpijn af en toe, geen andere klachten, maar tja wat nu??

  • HHenk Hommes

   @Rene Van Berkel
   Ik hetzelfde….

  • BBjorn

   @Henk Hommes
   Ik heb precies hetzelfde…

  • MM

   @Rene Van Berkel
   Bij mij net zo. 3 weken nu en blijft maar aanhouden.

  • RRichard

   @Rene Van Berkel

   Jup heb ik ook al tijden. Misschien regio’s bij de teksten zetten en kijken hoe de regio’s bedeeld zijn in deze quote. Gr Richard omgeving heerhugowaard

  • Jjuliette

   @Rene Van Berkel
   Goedemiddag, Wij (man, dochter van 19 en ikzelf) hebben dit ook twee weken gehad. Ik dacht dat het over was maar vandaag begon het hoesten weer.
   Rotterdam

  • AAnita

   @Rene Van Berkel ik heb dat ook

  • EEls

   Jeetje, hier ook al een anderhalve week op en af, maar geen koorts. Iemand ook zo’ n gloeiende wangen zonder koorts?

  • DDaisy

   @Els

   Ja hier ook zo al 2 weken dikwijls gloeiende kaken en handen, temperatuur schommelt steeds tussen 37gr en 37,4
   Hoestbuien en hoofdpijn
   Heel vervelend

  • AAmber

   @Daisy
   Heb je ook last van je benen gehad en warmte gevoel in je been maar die je aan de buitenkant niet voelt?? En onrustige benen

  • YYvonne

   @Els ja, dat herken ik zeker, heb daarnaast ook koude aanvallen, en hartoverslagen.

  • HHanna

   @Els
   Ja die gloeiende wangen heb ik al weken, maar wandelde elke dag met man in zonnetje en dacht er niet verder bij na, daarna afgelopen week ook spierpijn en 1 avond 38 koorts, hoesten, dus toch woensdag positief getest door GGD en nu met mijn man in thuisquarantaine. Hoop dat het hierbij blijft!!

  • BBart

   @Rene Van Berkel

   Bij mij ook hetzelfde, morgen precies 3 weken. Eerste dagen echt griep en koorts. Daarna even bijna niets en dan druk op de borst, tintelingen in het hoofd (allemaal mild, gaat weg maar komt ook weer terug)
   Op dag 15 is mijn immuun heel duidelijk gestart, dacht ik er helemaal van af was. Nu dag 21 en blijvende milde symptomen.

  • NNicolet

   @Rene Van Berkel

   Heb ik ook, duurt al weken, vanaf midden februari. Lastig want je moet uit voorzorg thuis blijven. Denk zelf dat ik bronchitis of hooikoorts heb? Drenthe regio coevorden.

  • TToos

   @Nicolet
   Volledig herkenbaar beeld, duurt nu al ruim 3 maanden, kortademig sinds 8 weken, ben COPD patient dus erg op mijn hoede, zit al 8 weken in en om huis. Ik kom nergens ( Drenthe )

  • JJacq

   @Rene Van Berkel
   Wij precies het zelfde. Zou graag weten wat het is, maar helaas wordt er niet getest. Nu week 3 en dat vind ik erg lang.

  • SStan

   @Rene Van Berkel . Virus was waarschijnlijk al langer in NL. Heb ook al weken klachten. Dan weer goede dag dan weer slechte. Bij teveel inspanning speelt het s’avonds weer op. Verhoging en erg moe. Last van de borst. Gaat maar moeilijk weg Beterschap allen. Regio Eindhoven

  • AAlex

   @Rene Van Berkel

   Hier precies hetzelfde, kriebel in de longen, geen keelpijn, geen hoofdpijn, geen verkoudheid, maar wel een bronchitisachtig gevoel.
   Het jeukt van binnen. Slapen gaat prima, wakker worden amper last, maar gedurende de dag neemt het toe. Omgeving Rotterdam.

  • FFrank

   @Rene Van Berkel
   Precies hetzelfde, 5de week nu, regio Eindhoven.

  • NNora

   @Frank

   Kan iemand een App groep aanmaken waarin iedereen het herstelproces kan delen met elkaar? Niet alle berichten worden geplaatst

  • RRenate

   @Nora

   Zou mooi zijn Of een FB groep

  • RRoos

   @Renate en Nora

   Goed idee! Kunnen eventueel ook via de mail nummers uitwisselen, want niet iedereen heeft facebook denk ik? Ik in ieder geval niet. 😉

  • CCharlotte

   @Roos

   Ik ervaar precies hetzelfde en zou hier graag op aansluiten…

  • SSjoerd

   @Rene Van Berkel
   Ik heb hetzelfde. Maar bij mij lijkt het de nasleep van covid-19 te zijn. Niet getest, maar wel lijkt covid-19 de waarschijnlijke oorzaak

 • JJK

  Mijn zoontje van (5) heeft al een week last van zijn keel, hele avond lopen hoesten en snotteren. En mijn vrouw heeft last van een droge keel druk op haar borst en kort adem.
  Mijn zoon had één keer koorts met 37,8.
  Maar mijn dochter van (7) en ik zijn copd patiënten, maar we zijn kern gezond.
  Ik werk in de werktuigbouw.
  Moet ik nog naar mijn werk?

  • GGerard

   @JK

   Nee jk het is onverstandig om dan te gaan werken het rivm advies heeft zojuist laten weten dat ook als ue partner of elders ziek thuis zit het voorzorg maatregel uit te voeren door zelf ook thuis in quarantaine te gaan wegens besmetting gevaar ten tweede wat beetje tegen spreekt besmetting geld alleen voor degene die ol dat moment ziek is hopelijk heb je hier iets aan anders kun je ook kijken op website van rivm

   Mvg gerard

  • PPaulyn

   @JK
   Ik vermoed dat je vrouw en eventueel je zoon beter kunnen testen op Covid-19.
   Als ze negatief zijn en jij hebt nog geen klachten kun je aan het werk.
   Maar volgens de richtlijnen van de RIVM mag je nu niet naar werk!
   Wanneer iemand positief test wordt die gebeld en krijg je iemand aan de telefoon die antwoord geeft op al je vragen.

 • AAjuba

  De test op antistoffen bij donoren zijn anoniem. Je krijgt hier dus geen uitslag van

  • PPenelope

   @Ajuba
   Das dan ook niet erg handig! Ik ben zelf nl.ook bloeddonor normaal gesproken. Ik zou dat dus wel willen weten nu. Ik heb sinds paar dagen enorme keelpijn en benauwd.

 • DDimitry

  Ik vermoed dat mijn partner en ik besmet zijn (geweest) met het COVID-19 virus, maar zeker weten doen we het niet, omdat we niet getest zijn. Nu na 1,5 week loop ik nog steeds met een droge kuch die maar niet weggaat. Hoe krijg je nu zekerheid als je niet getest wordt?! Zo frustrerend… Als ze nu gewoon eens gaan testen op antistoffen nadat je ziek geweest bent krijgen we toch ook een veel beter beeld over de status van de groepsimuniteit.

  • JJane

   @Dimitry omdat de testen gemaakt worden in Amerika en China, waar een lockdown is. Daardoor zijn testen binnenkort schaars en is bevoorrading slecht mogelijk.

   De maatregelen zijn niet anders als wanneer je daadwerkelijk weet dat het hebt; blijf binnen.

  • DDimitry

   @Jane dat begrijp ik, maar op deze manier kan het wel erg lang gaan duren voor ik me bijvoorbeeld onder collega’s kan gaan begeven (met inachtneming van de voorgeschreven afstand). Niemand kan mij nu vertellen of mijn kuch gerelateerd is aan het virus. Als ik nog weken loop te kuchen, maar het niet gerelateerd is aan dit virus dan ben ik niet besmettelijk in de zin als waar men nu zo bang voor is. Het gaat me er niet om dat ik niet thuis wil blijven, maar het is nogal een verschil.

  • NNihan

   @Dimitry
   Inderdaad ik zit ook met die vraag: is kuchen gerelateerd aan het virus? Het gaat mij ook niet om het thuis blijven. Ik kan het nog wel weken volhouden, ik zit al 7 weken in mijn kamer uit vrees dat ik mijn moeder en zusje mogelijk kan infecteren. Ik kan vanuit huis inloggen, heb overleg met collega’s via Teams, telefonisch contact met klanten, etc.
   Maar ik las ook dat de klachten bij mensen het soms verdwijnen en dan weer spontaan terugkomen….
   Ik geloof niet in immuniteit: ik hoorde op het nieuws dat een verpleegster was genezen van corona en weer in het ziekenhuis was beland met de klachten. Ze is gelukkig weer genezen.

  • NNiek

   @Nihan

   Inmiddels is duidelijk dat herstel langer kan duren dan aanvankelijk werd gedacht. Er worden mensen naar huis gestuurd en genezen verklaard die het virus gewoon nog onder de leden hebben. Dat kan dan na enige tijd weer opspelen en dezelfde klachten veroorzaken. Echter, dit is geen ‘herinfectie’ maar nog steeds dezelfde hardnekkige infectie die nog niet over is. Als je hier in de reacties leest, zie je dat veel mensen al meer dan 8 weken bezig zijn en op een gegeven moment klagen over een vreemd tintelend gevoel op de armen en benen. Dit laatste wordt gezien als je immuunsysteem dat begint te werken en op je zenuwen inwerkt. Het is een vervelend gevoel maar niet gevaarlijk. Na enige tijd wordt ook dit weer minder en nader je het einde van de infectie en heb je immuniteit ontwikkelt. Aan het einde van deze maand brengt Siemens ook een betrouwbare immuniteitstest op de markt die waarschijnlijk via de huisarts te verkrijgen zal zijn voor mensen die de ziekte hebben doorgemaakt.

  • NNihan

   @Niek
   Hi Niek, super bedankt voor je reactie. Ik heb sinds 9 weken klachten. Droge hoest heeft heel lang geduurd. Nu pijn tussen mijn schouderbladen en pijn op mijn borst. Ik heb inderdaad een tintelend gevoel, meestal in mijn handpalmen. Fijn te lezen dat Siemens een test op de markt gaat brengen. Ik las dat milde klachten niet zorgen voor immuniteit…. Ben bang dat ik anderen kan infecteren… Zit nog steeds in zelfisolatie.

  • PPeter

   @Nihan

   Bij mij zwaar beroerd maar negatief getest 2 weken later herhaald de hele sabbam dan positieve test huisarts en GGD staan ook voor raadsel

  • JJT

   @Jane dat is eigenlijk niet juist. Bij de testen zijn er verschillende reagentia (chemische stoffen) nodig, die worden gemaakt door grote firma’s. Sommige zijn heel makkelijk en vrij verkrijgbaar, maar van andere was er geen grote buffervoorraad omdat deze minder vaak voorkomend zijn, vandaar het gebrek aan testen. Intussen wordt dit wel ingehaald en wordt de capaciteit groter.

  • Ssees

   @Jane
   erg allemaal, komt wel weer goed

  • WWil

   @Dimitry Al jaren slaat Nederland zich op de borst over haar geweldige gezondheidszorg. Nou we zien het! Mensen hebben klachten en zijn erg bezorgd maar NL heeft nauwelijks testmateriaal. De kennis dat het geen corona is zou zeer geruststellend zijn voor velen. Ook weten we totaal niet hoeveel mensen er nu echt besmet zijn waardoor het werkelijke sterftepercentage onbekend blijf. In Taiwan zijn er zelfs test drive-ins. De RIVM zouden ze moeten vervolgen wegens verwijtbaar wanbeleid. Ze hadden nooit de regering mogen adviseren dat het carnaval niet afgelast hoefde te worden. We zien de gevolgen van hun slappe achter de feiten aanlopende beleid in Brabant!

  • MMaurice

   @Wil
   dank je wil, je heb gewoon gelijk helaas…..

  • AAnnemarie

   @Wil
   Dat testen heeft geen enkele zin. Vandaag test je negatief voor corona, terwijl je de volgende dag positief kan zijn. Hoeveel testen heb je nodig als je miljoenen mensen dagelijks moet testen en dat keer hoeveel weken…..reken maar uit.

  • AAbcd

   @Annemarie

   Als je klachten heb is het echt wel zinvol.
   Ze hebben niks hier en daarom proberen ze met zulk soort smoesjes te verzinnen dat het zinloos is. Trap er niet in. Tesetn is wel degelijk zinvol. Daarom beginnen ze hier aan nu met zorgmedewerkers.

  • LLinda

   @Wil

   Helemaal mee eens enm aar goochelen met cijfers opdat we er niet slecht afkomen. CBS heeft berekend 300 verborgen Coronadoden per dag! Iedereen zit thuis uit te zieken incl.huisartsen en zorgpersoneel verstoken van expertise, wachtend op evt. complicaties en dan vaak te laat. En testen hoe maar want dan wordt de ernst vd situatie pas echt duidelijk

  • NNils

   @Dimitry ik snap dat het onzekerheid geeft. Die voelt iedereen denk ik. Het ding is: als je positief getest wordt op corona verandert er niks. Je moet nu sowieso al handelen alsof je het hebt omdat je ziek bent. En zolang je niet doodsbenauwd bent met koorts en dit verergert, wordt je niet opgenomen. Er is geen gericht medicijn dus een test zou geen verschil maken nu.

  • KKiske

   @Nils

   Geeuw

 • WWill Henke

  I.v.m. groeps immuniteit is de grote vraag op dit moment: ‘hoeveel mensen zijn er inmiddels met het COVID-19 virus besmet geweest’.

  Er zijn tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet bent geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam. Om voor deze test in aanmerking te komen moet je nu bloeddonor zijn, maar er zijn ook veel mensen die regelmatig bloed geven zonder bloeddonor te zijn.
  Kan zo iets ook niet na regulier bloedprikken via bijvoorbeeld de trombosedienst verlopen?

  Ook mijn bloed wordt met enige regelmaat op stolling getest, ik zou persoonlijk ook graag willen weten of mijn bloed de antistoffen bevat.

  M.i..z. geeft zo’n intensivering ook een sneller beeld over groeps immuniteit.
  Ik verneem graag van u.

  • JJan huberts

   @Will Henke
   Als je bloeddoorlopen bent wordt er nu ook getest op antistoffen,om te kijken of je Corona hebt gehad.
   Alleen ( vind ik belachelijk) wordt dit annoniem doorgegeven aan RIVM. Maar donor zelf hoort niets, omdat dit een wetenschappelijk onderzoek is,

  • HHarmke

   @Jan huberts

   Bespottelijk!!

  • TTruus

   @Jan huberts
   Vorige week bij ha bloedtest naar anti stoffen laten doen ,Ik had nog 2.5%
   Geen probleem

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.