Helpt resveratrol tegen het coronavirus?

Thomas van Campenhout 71 reacties

Het voedingssupplement resveratrol kan voorkomen dat een patiënt met corona op de Intensive Care belandt. Dat beweert Peter Van der Voort, hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Eerder kwam al naar voren dat een groot deel van de coronapatiënten op de IC kampt met overgewicht. Vrijdagavond deelde Van der Voort in Jinek zijn laatste bevindingen op basis van nieuw onderzoek.

Leptine

In deze nieuwe studie gaat het allemaal om het stofje leptine, een eiwit dat in buikvet wordt aangemaakt en daarom bij mensen met overgewicht in verhoogde hoeveelheid aanwezig is. Maar ook het coronavirus zelf zou zorgen voor een toename van leptine in het bloed, is gebleken.

En, hoewel het verband nog concreet moet worden aangetoond, is het daarom aannemelijk dat leptine een belangrijke rol speelt bij het ziekteverloop van corona.

Resveratrol bij corona

Van der Voort noemt hierin resveratrol als een veelbelovend middel, omdat het de hoeveelheid leptine in het bloed kan verminderen:

Ik heb goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt dit spul neemt, je het ziektebeeld van Covid-19 wat kunt dempen, waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de intensive care moet.

Peter van der Voort, hoofd IC – UMCG

Van der Voort geeft wel aan dat er nog meer praktijk-onderzoek nodig is om de werking van resveratrol verder te onderbouwen. “Ik wil nog geen valse hoop wekken”, zegt hij.

Minder IC-opnames

Het is al langer bekend dat een verhoogde hoeveelheid leptine het risico op trombose kan verhogen. Bij trombose is er sprake is van stolseltjes in de bloedbaan.

Trombose kan uiteindelijk ook leiden tot embolieën, waarbij een bloedvat als het ware ‘verstopt’ raakt. Dit leidt bij patiënten met corona tot (ernstige) benauwdheid. Een IC-opname is dan soms onvermijdelijk.

Als resveratrol werkt, kan het dus potentieel bijdragen aan het verminderen van het aantal IC-opnamen als gevolg van het coronavirus. Of dit echt het geval is, moet nog verder worden uitgezocht.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op de uitlatingen van Van der Voort. Verschillende deskundigen vinden hem te voorbarig.

Ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van Wageningen Universiteit, denkt dat het belangrijk is om kritisch en voorzichtig te blijven, omdat de werkzaamheid van resveratrol nog niet is bewezen. “We moeten ons hoofd koel houden en niet achter elke hype aanlopen”, zegt hij.

Verder is het volgens Witkamp bekend dat leptine veel functies heeft, maar of het iets doet met het coronavirus en de bijbehorende ziekteverloop is volgens de hoogleraar nog niet goed onderzocht.

Reactie

In een reactie op de kritiek zegt Van der Voort:

“Dit middel kán misschien wat doen. En dan is het goed om het publiek bij te praten over de stand van zaken van je onderzoek. Als medische wetenschap zijn wij doorgaans vrij terughoudend, we volgen onderzoekstrajecten die meerdere jaren beslaan. Maar die tijd is er nu niet.”

Van der Voort is het overigens wel eens met wetenschappers die vinden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van leptine en de werkzaamheid van resveratrol.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten.

Resveratrol heeft volgens Van der Voort een drievoudige werking:

 1. Het kan de hoeveelheid leptine in je bloed verlagen.
 2. Het is een antioxidant, wat volgens verschillende studies een gunstig effect heeft op de gezondheid.
 3. Het kan de balans tussen twee belangrijke receptoren (ACE-2 en AT2), die een rol spelen bij het ziekteverloop van corona, herstellen.

Volgens Van der Voort zijn de risico’s bij het gebruik van resveratrol laag. Ook de kosten vallen mee. “Mensen zouden het kunnen gebruiken op het moment dat ze klachten krijgen”.

Belangrijk:

Lees bij het gebruik van resveratrol altijd de bijsluiter. Heb je vragen of advies nodig over dit middel? Raadpleeg dan een diëtist of arts. Gebruik je ook andere medicijnen? Overleg dan eerst met je arts.

Waarin zit resveratrol?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarin resveratrol van nature zit. Het gaat hier wel om voedingsstoffen met relatief kleine concentratie:  

 • Pinda’s en pindakaas
 • Blauwe druiven (en dus ook rode wijn)
 • Aardbeien en moerbeien
 • Blauwe bessen
 • Chocolade (cacao)
 • Cranberry

In hogere concentraties is resveratrol ook als voedingssupplement verkrijgbaar bij deze online drogisterij.

Vitamine K

Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat er een verband is tussen vitamine K en het verloop van Covid-19. Een gezonde vitamine K-spiegel zou mogelijk zelfs een IC-opname of overlijden kunnen voorkomen, al moet dat nog worden onderzocht.

71 reacties

 • AAmy

  Ben een astma patiënt verder gezond :-). Is dit product handig om in huis te hebben en te slikken bij beginnende Corona klachten zodat het niet escaleert en ziekenhuis opname kan voorkomen.
  Hoor graag hoe ik dit het beste kan gebruiken. Bvd groetjes Amy

  • MMarian Kuppers

   @Amy
   Mijn dochter had vorige week corona. Ze heeft elke dag haar astma medicijnen genomen, daarnaast de covid19 zelfzorg vit. C, D, zink en quercetine genomen.
   Nu klachten als hoofdpijn en hoesten zo goed als over.

 • TTinnysleypen

  Artsen worden opgeleid met oogkleppen -dit zijn woorden van mijn huisarts!!!!!

 • WWillem Visser

  In uw artikel staat: “Minder IC-opnames… Het is al langer bekend dat een verhoogde hoeveelheid leptine het risico op trombose kan VERHOGEN.”
  Moet hier niet staan VERLAGEN ?

 • RRACHEL

  ik ben al jaren verpleegster en ik zou jullie aanraden beter bitter lemon of tonic van de sweppes maatschappij te drinken daar zit kinnine in en dat werd vroeger gebruikt om malaria te bestrijden !ik heb al zoveel zieke covit 19 hiermee geholpen en ze zijn mij allemaal ontzettend dank baar om als toevoeging nog even iets te melden het helpt ook tegen reuma klachten toi toi hopend op een gezond nieuw jaar RACHEL

 • RRudi

  Homeopathie stimuleert je eigen geneeskracht en beschermd.
  Uiteindelijk zijn vaccins gebaseerd op homeopathie, een klein beetje ziekteverwekker om je afweer te stimuleren. Aleen is er bij homeopathie geen sprake van meeliftende chemicaliën die in de vaccins zitten.
  Het is nu wachten op een homeopathische verdunning van covid 19.

 • AAnna

  Fijn dat ik geen reactie heb gekregen op mijn vraag over nattokinase van 10 november j.l.
  Bedankt

  • BBartus

   @Anna van wie verwacht je een reactie?

 • JJosé

  Welke resveratrol zou ik volgens jullie moeten nemen en waarom?

 • JJosé

  Welke resveratrol zou ik volgens jullie moeten nemen en waarom?

 • MMarga Nellestijn

  Ik gebruik deze sinds kort met vitamine C er in maar mijn tong lijkt dik te worden zou ik er dan niet tegen kunnen

 • BBen.

  Ik ben reservatrol gaan gebruiken en kreeg als bijwerking migraine?. Wat ik ook krijg bij gebruik van pinda’s en chocola. Ben nu gestopt om te zien of dat idd een bijwerking zou kunnen zijn. Zijn er meer mensen die dat hebben ervaren?

 • BBajbaj

  Mogelijk is het onderzoekswerk van David Sinclair van Harvard Medical School richting gevend in deze discussie… zowel op YouTube als regulier Internet vind je hierover informatie.

 • IIna

  Doodziek werd ik van de bijwerkingen van chemische bloedverdunners. Ik hoorde van de natuurlijke bloedverdunner Nattokinase dat je niet samen met chemische bloedverdunners mag gebruiken. Nattokinase gebruik ik nu enkele maanden. Bloedruk en cholesterol zijn gezakt en stollingsfactor is goed. Totaal geen bijwerkingen. Big Pharma wil er niet van horen want het levert financieel niks op. Het loont de moeite om informatie en wetenschappelijke onderzoeken over Nattokinase op internet te zoeken. Het lost n.l eventuele stolsels op. Ik ben heel blij dat ik de chemische ‘troep’ niet meer gebruik en verlost ben van de bijwerkingen.

  • HHen

   @Ina

   Dit gaat over RESVERATROL

  • RRenske

   @Ina

   Beste Ina,

   ik zit met precies hetzelfde probleem. Gebruikte enkel nog asperine cardio 80 mg, maar haar valt uit, plus jeuk plus meer pijn in mn handen, waar al atrose in zit. En wat zitten die cardiologen op je huid om ze vooral wel in te nemen. Hebben werkelijk geen idee wat bijwerkingen bij mensen doen en hoe het de kwaliteit van leven van je afneemt en tevens de vreugde. Ik neem momenteel niets en wil ook aan de natto. Wat gebruik je en welke dosis van natto?

  • NNelle

   @Renske

   Wij praten hier over Resveratrol,niet over andere bloedverduners of aspirintjes?Verkeerde web pagina of thema?

  • GGertjan

   @Ina, dank voor je reactie. Heel verhelderend. Picobello!!

  • AAnna

   @Ina

   Hallo Ina mag ik je vragen welk merk nattokinase jij gebruikt? Heb op internet gezocht, ik weet niet welk merk goed is. Wil gebruiken tegen evt.bloedstolsels IPV bloedverdunners.
   Bij voorbaat dank

  • SSaskia Stuiver

   @Ina

   Hallo Ina,
   Dat omschakelen van chemische naar homeopathische bloedverdunners etc. , heb je dat gedaan onder begeleiding gedaan van een arts?
   Ik gebruik zelf al jaren bloeddruk-verlagers en moet eigenlijk ook cholesterol verlagen slikken, maar ik ben er helemaal niet blij mee.
   Had te veel bijwerkingen van de simvastine en een vervangende ook.
   Ik ben benieuwd naar je antwoord.
   Met een vriendelijke groet van Saskia Stuiver.

 • PPeter

  Ik gebruik Reservatrol nu 3 maanden samen met vitamine B12 en D3, niet vanwege corona, maar andere eigenschappen. Mijn LDL-cholesterol is aanzienlijk gedaald, suiker ook (had bijna suikerziekte) nu binnen de normale waarden. Al mijn andere bloedwaarden zijn verbeterd, terwijl ik mijn voedingspatroon en geneesmiddelen niet veranderd heb, Ook mijn bloeddruk, die veel te hoog was (al jaren) en waarvoor ik geneesmiddelen slik, is zo laag geworden dat deze acceptabel is voor mijn persoonlijke situatie 140/80 ipv 160/100 (beide met gebruik van geneesmiddelen) was 190/100 zonder geneesmiddelen. Doet het wat, ik denk het wel… Nog geen nadelen gevonden. Ik gebruik Bonusan Resveratrol 100mg 1x per dag, Blij dat het mogelijk ook helpt bij Conona, gelukkig nog niet gehad voor zover ik weet….

  • JJacqueline

   @Peter

   Wat goed om dit te lezen. Ik heb ook medicijnen tegen te hoge bloeddruk. Kan Resveratrol samen met medicijnen?

 • EElmiligi

  Best mensen Ik weet un zeker medicine voor covido virus. …geen gerap. …ik ben geen doctor. ….Ik weet zeker. …Ik hap bij mensen per tefalg gedaan. …in en avond slaapen. .met af nemen van medicine. .. Ben je gezond. … …

 • Rriano

  Ik wil nog even rechtzetten dat bloedverdunners het bloed niet dunner maken .Het stollingsstofje word alleen geremd zodat het bloed niet kan gaan klonteren .

  • TTatjana

   @riano

   Bloedverdunners zijn iets anders dan antistollingsmiddelen.Aspirin is bloedverdunner en bijv.rivoraxaban niet,die is antistolling medicijn!Dus,bloedverdunners maken inderdaad bloed dunner,maar worden zelden of niet gebruikt.Aspirine wel maar als cardio aspirintje,75/100 mg..Bloedverdunner is nu maar verkeerde woord voor antistollings medicijn.Je bloed wordt niet dunner maar stolt alleen minder snel.

 • EEjwemmenhove

  Ik heb zoveel mogelijke informatie op internet opgezocht over Resveratrol.
  Wat ik diverse keren tegen kom is de waarschuwing :
  Niet gebruiken samen met bloedverdunners.
  Dus ik neem het niet omdat ik bloedverdunners gebruik.
  Vind ik erg jammer, want het zou effect hebben bij beginnende Corona.
  (Wat ik gelukkig nog niet heb)

  • GGetty Holthuis

   @Ejwemmenhove

   Je kan vit K ook met 2 verschillende bloedverdunners niet gebruiken bijv.
   Dus zou je ook n andere bloedverdunnend medicijn kunnen vragen waar t wel bij kan

  • RRita

   @Ejwemmenhove
   Zou het niet kunnen dat je de bloedverdunners kan omruilen?het is maar een idee!!!Gr.

  • RRay

   @Ejwemmenhove
   Resveratrol niet gebruiken ivm het bloedverdunnend effect is het paard achter de waarde spannen.
   Resveratrol maakt chemische bloedverdunners (deels) overbodig. Bij gebruik van Resveratrol dosis bloedverdunners in nauw overleg met huisarts monitoren en afbouwen. Het spectrum aan potentieel positieve effecten van Resveratrol is te groot om het achterwege te laten op grond van het (licht) bloedverdunnend karakter.
   Op Salutepura .nl lees je er meer over

 • Jjan kees

  iets wat ik al vermoedde, is nu bevestigd door een amerikaans onderzoek. Als je reeds verkouden bent geweest van 1 of meer van de coronaverkoudheidsvirussen, heb je ook al wat afweerstoffen, antistoffen , tegen covid , het nieuwe virus.
  Waarschijnlijk omdat het broertjes en zusjes zijn van het nieuwe coronavirus.
  Het zal me niet verbazen, als er binnenkort gevaccineert gaat worden met een vaccincocktail van de vier verschillende verzwakte coronaverkoudheidsvirussen.
  Als je dan besmet raakt en je hebt dan alleen maar milde klachten, dan is de crisis voorbij.
  Zelf ben ik al zo vaak verkouden geweest, dat het me zou verbazen als daar geen corona tussen gezeten heeft. Ben minimaal 600 keer verkouden geweest in mijn leven.
  Ben hoopvol.

  • RRamona

   @jan kees
   Ben wel benieuwd, heb je je inmiddels laten testen of je het al gehad hebt?

  • EEsther

   @jan kees

   Wat duurt het toch nog lang, misschien zijn ze er toch nog niet van overtuigd om het zo te doen zoals jij aangaf…

  • JJooo

   @jan kees Je zegt dat het je zou verbazen als er straks een combi van een aantal verkoudheidsvaccins gebruikt gaat worden. Bestaan die dan?? Voor zover ik weet is, er nog ‘iets’ gevonden/ontwikkeld tegen verkoudheid of welk coronavirus dan ook. Ik heb er ook geen vertrouwen in dat zoiets nu wel ‘zomaar’ lukt. Het Common cold Institute in Engeland heeft vele vele jaren onderzoek gedaan en is er nooit in geslaagd iets echt substantieels tegen verkoudheid te vinden. Blijf hopen…..

 • JJohan

  k Gebruik een bloedverdunner en chlorestorol verlager. Apotheek in Voorhout gebeld. Bij hen is niets bekend of resveratrol problemen geeft bij inname van beide.

  • JJacqueline

   @Johan, dat zou ik nog even nader uitzoeken, want naar mijn weten heeft resveratrol ook een bevorderende werking op de doorbloeding (mogelijk bloedverdunnend) en het schijnt ook goed te zijn voor je cholesterol. Ik zou het dus alleen gebruiken als je ziek wordt.

  • PPaula

   @Johan

   Kan en wil je apotheker het misschien toch voor je opzoeken? NEE heb je en JA kun je krijgen.
   Succes.

 • LLeontine

  Al jaren slik ik het middel euthyrox i.vm m’n schilklierwerking.
  Nergens kan ik vinden of er een nadelig effect tussen resveratrol en euthyrox is.

  • KKoen

   @Leontine

   Neem contact op met je behandelend arts

  • WWillem de Jong

   @Leontine
   Er is (zeer waarschijnlijk) geen relatie tussen Thyrax of Euthyrox en Leptine- achtige zaken.

  • EElly

   @Leontine
   Tests are done with mice.
   These data suggest that resveratrol acts as a thyroid disruptor and a goitrogen, which indicates the need for caution as a supplement and for therapeutic uses.

 • HHan Plaatsman

  Heel verfrissend,

  Een arts die zelf nadenk en op onderzoek gaat, in plaats van het over te laten aan de geprotocolleerde medicijn maffia. Zoals veel medicijnen eigenlijk bij toeval zijn ontdekt vraagt deze kwaal om veel meer vrijdenkerij, als het gebruikelijke (eerst literatuur onderzoek, dan subsidie aanvragen en dan na jaren misschien eens iets dat werkt) Als er 1000 artsen een beetje de ruimte hadden gekregen wat te experimenteren met de ondertussen 281.000 (bevestigde) mensen die overleden zijn aan dit virus, waren we wellicht een stuk verder.

  • FFrank

   @Han Plaatsman

   Helemaal mee eens.

  • AAgharta

   @Han Plaatsman
   100%

 • CCaspar

  Ik heb eind maart een busseltje wortelstokjes van de Japanse duizendknoop gebracht naar het Radboud ziekenhuis voor onderzoek. In deze invasieve exoot zit Resveratrol. Zoekterm Japanse duizendknoop geneeskracht. Aanleiding genoeg voor serieus onderzoek. Heb zelf op de wortels gekauwd. Iets te veel. Die nacht rillend in bed. Dus krachtig spul. Helpt de ene exoot om de andere exoot te bestrijden? DUS GRAAG WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK!!! neem de natuur serieus!! Mvg Caspar

  • LLidy huiskes

   @Caspar
   Je hebt helemaal gelijk.
   We kunnen heel veel medicijnen ,uit de natuur halen!!
   Maar ja,….de farmaceutische industrie he,die wil dat niet,brengt geen centjes op!!!

  • SSam

   Helaas is men ook niet vies In de medische wereld van macht en geld…

  • DDana

   @Lidy huiskes

   De farmaceutische industrie maakt wel degelijk gebruik van de natuur. Check Byetta maar eens al voorbeeld; komt v speeksel van een bepaalde soort hagedis.

 • Hh.schothorst

  Voor het virus was er al een hoop ellende, maar nu met het virus wordt de ellende alleen maar groter,
  kranten geven nep nieuws. berichten niet duidelijk naar mensen toe, en

  Door de pc en apjes.
  Berichten komen soms verkeerd aan of worden verkeerd gelezen.
  En mensen die thuis zitten weten niet veel nieuws, alleen over de tv.en dat kan nog eens versluierd zijn.
  En zo weet niemand wat er echt gaat gebeuren, een wereld met kapjes goede en slechte.

 • Rresveratrol

  Gebruik dit al tijden en is volop beschikbaar.

  • EElly

   @resveratrol
   Waar koop je die resveratrol?
   Het is overal uitverkocht.
   Wat ik nog wel kan krijgen is een mega resveratrol waar ook olifblad-extract, andrographis paniculata en
   BioPerine ( zwarte peper extract)
   bevat.
   Ik vraag me af wanneer je het niet mag gebruiken. Ik slik nogal veel medicijnen. Weet je daar iets van?
   Groetjes, Elly.

  • MM

   @Elly
   Ik gebruik het ook met vele andere medicijnen mijn apotheek zegt (geen kwaad) druiven extraxt of gewoon heeeeeel verdeel druiven schilletjes eten? serieus het bestaat al heel lang . Bij elk vitamine preparaat kun je ook wat krijgen daar wordt ook niet over gerept?terwijl je het zonder recept zo kan kopen? Dus Bel je apotheek of huisarts gewoon

 • WWoef

  IK heb een nikkel allergie. Weet iemand of in dit supplement nikkel/ijzer zit?

  • EEls

   @Woef
   Ik zelf heb een hele erge vorm van nikkel allergie.
   Heb zelf totaal geen reactie.
   Je moet allen erna kijken dat je een product koopt zonder toevoegingen.
   Neem zelf de resveratrol van Mattisson.
   Mvg Els

 • Hhar

  We zien nu dat deze regeri ng besluiteloos gaat worden, omdat niemand weet ook de virologen niet hoe alles gaat verlopen. He goede weer komt en de horica had allang open kunnen gaan met aanpassingen.
  Zet een goed plan op om de 1.50 grens te handhaven en zet tafels en stoelen zo dat 1.50 gehandhaaft blijft. breng de concumptie met een karretje of (drongs) vliegend aan tafel. aan terwijl de drong op tafel land ontkoppeld zich het blad en de consumtie staat op tafel, zo kan die ook weer van tafel worden weggehaald.(opruimen).

 • Hhar

  Er zijn al zo veel beweringen gedaan en iedereen ook de beste virologen zeggen wat anderen en zij zelf ook niet weten. Wat moeten we hieraan doen?. Dit wordt een zaak op lange termijn en dat er een twee drie een vaccen is wordt door velen tegen gesproken.

  En het heeft ook niets met dik zijn en dun te maken.

  Q-koorts hier is heel weinig over gezegd en hoe gevaarlijk die eigenlijk wel kan zijn, vreemd dat hier niet zoveel ophef van gemaakt is en hier zijn toch ook doden gevallen zelfs bij griep hoor je er weinig van.
  Bij een griepgolf als die weer komt moeten we het zelfde doen als nu. er ook duidelijker over berichte.
  Beschermende maatregelen nemen en goed beschrijven wat er met verkoudheid, q-koorts en andere factoren goed beschrijven.

  • MMichel Veen

   @har het heeft inderdaad niets te maken met dik of dun zijn. Maar wel allemaal met een ongezonde levensstijl. Ook dunne mensen hebben dit. Dik zijn is alleen een gevolg. Wanneer wij met zijn allen minder zooi (waaronder suikers en bewerkt vlees) zouden eten. Rust nemen, juist bewegen, juiste ademhaling en minder blootstellen aan elektronische apparaten. Dan hadden we minder ernstige gevallen van dit virus gehad.

  • DDana

   @Michel Veen

   Het heeft absoluut met overgewicht te maken; check professor Liesbeth van Rossum eens … zij legt het heel helder uit.

 • IIsa

  Ik gebruik sinds 9 maanden ook Xarelto, en pas daarom op dat ik bij mijn supplementen, geen extra verdunning krijg door Ginko, Curcumin, Gember, en ook let ik op een te hoge K3 inname, maar een vergelijkbaar product met Reservatol is OPC waar je varianten kan krijgen specifiek voor mensen met bloedverdunner, ben ik gaan gebruiken als extra onderhoud voor mijn vaten, ben nu 68, en doe het er goed op. OPC is een concentraat uit o. a. Druivenpit extract, een antioxidant.

 • FFrancina

  Helaas zien we hier ook weer “kuddegedrag”. Een viroloog benoemt het voedingssupplement Resveratrol in één adem door met “obesitas”, “COVID-19” en “IC”. En direct gaan mensen het kopen en gebruiken. En helaas gebeurt dat vaak zonder overleg met de huisarts of behandelende specialist.

  Zoals in de andere reacties terecht wordt opgemerkt zou deze stof nadelige interacties kunnen hebben met anti-stollingsmedicatie en wellicht ook met cholesterol verlagende middelen.

  Een ander hardnekkig misverstand dat bij veel mensen speelt is de gedachte: “het is plantaardig, dus baat het niet dan schaadt het niet.” En dat is dus niet zo! Fytotherapeutische middelen en voedingssupplementen kunnen in een aantal gevallen wel degelijk schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gevaarlijke interacties tussen Sint Janskruid en antidepressiva, maar ook pijnstillers zoals Tramadol! Zelfs knoflook dat als zeer gezond wordt beoordeeld kan nadelige interacties geven met bloedverdunners. Echinacea, een plant met stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, wordt afgeraden bij mensen met auto-immuunziekten. Enzovoorts, enzovoorts.

  Een ander gevaar is de schijnveiligheid. Resveratrol remt / vermindert willicht de leptine in het lichaam, maar het biedt geen bescherming tegen SARS-COV-2!

  Je kunt het de mensen moeilijk verwijten, maar vaak leiden dit soort onderwerpen naar redeneringen in de trend van “kaas is geel, de maan is geel, dus de maan is een reuzenkaas.” Iets soortgelijks zien we bij kinabast. Daarin zit de stof kinine. Toen bekend werd gemaakt dat er een behandeling was tegen COVID-19 met chloroquine en een virusremmer, zagen we een verhoogde afname van kinabast. Chloroquine is de synthetische vorm van kinine dat tegen malaria wordt gebruikt. Kinabast wordt als bitterstof gebruikt in Bitter Lemon en Tonic. Kinine is niet zonder gevaren. Bij hoge doses kan het hartritmestoornissen geven. En het kan zelfs averechts werken bij COVID-19!

  Dus: raadpleeg altijd éérst de huisarts, behandelende specialist en desnoods de apotheker voordat je een fytotherapeutisch middel of voedingssupplement gaat gebruiken.

  • OOzden

   @Francina
   Kennis van huisartsen over voeding is beperkt en verouderd.

  • MMichel Veen

   @Francina grappig maar misschien ook wel triest dat je het van deze kant bekijkt. Je gebruikt medicijnen dus moet je oppassen met voedingsmiddelen. Is volgens mij de omgekeerde wereld en juist waardoor we met dit probleem zitten. Mijn inziens gaan voedingsmiddelen altijd voor en zou je juist kritisch naar medicijnen moeten kijken. En niet gelijk zeggen dat je medicijnen nu eenmaal nodig hebt.

  • FFlip

   @Francina
   Och hemel, weer zo’n moeder-overste. Vermoeiend.

  • RRené Vos

   @Francina

   Ik ben het grotendeels eens met je reactie maar gebruik al 40 jaar supplementen en aminozuren. Als je een arts ,specialist erover vraagt weten ze het niet. Deze mensen zijn puur op de farmaceutische industrie geschoold.En gaan Google raadplegen. Heb me intens verdiept in borstkanker jaren geleden. En middelen bij de reguliere therapie toegepast. Wat ontzettend heeft bijgewerkt. Dus niet zeggen dat huisartsen iets weten over alternatieve!!!!

  • HHilde

   @René Vos
   Huisdokters weten het niet of willen het niet weten en raden meestal alles af wat natuurgeneeskunde betreft.

 • PPatricia

  Maar je moet oppassen met dit middel als je bloedverdunners slikt en cholesterol verlagers. Wat slecht dat daar niet over gezegd wordt.

 • LLil

  Is een gewone ASPERINE niet beter om het bloed te verdunnen?

  • IIsa

   @Lil te veel zou weer slecht voor je nieren zijn. Ik hoor dat 1 voor het slapen gaan zou kunnen. Zou het zeker overleggen. Mijn internist gaf mij de keuze met en zonder, risico’s, voorlopig gebruik ik het maar omdat ik na mijn dubbele longembolie niet zit te wachten op nog zo’n ervaring. Ja weet ook dat er producten en supplementen zijn die ook verdunnen, vroeger dan nam je een oude jenever, maar eerst de lifestyle en de conditie aanpakken.

  • BBart

   @Isa Alcoholproducten als jenever werken juist bloed verdikkend. Vandaar dat er na overconsumptie van alcoholhoudende drank wel eens een herseninfarct of hartinfarct ontstaat -de medische term voor het dichtslippen van een bloedvat of bloedvatenstelsel van dat orgaan- .

 • LLensen

  Wanneer al bloedverdunners gebruikt worden misschien Resveratrol niet nodig of zelfs ongewenst?

  • CCarino

   @Lensen het gaat erom dat leptine, wat aanwezig zou zijn in je lichaam, eruit gehaald zou worden door de resveratrol. Wat bloedverdunners niet doen. Maar… Laat je niet gek maken. Resveratrol is goed om in te nemen. Maar mensen die al bloedverdunners nemen zouden het niet moeten nemen. Want het bloed word nog dunner! Foute boel dat iedereen dit koopt nu en innemen.. Want dat is zeker niet goed voor ieder.

  • EEddy Tempel

   @Carino
   Veel gebruikers van anticoagulantia
   komen in het ziekenhuis terecht
   met een hersenbloeding, dus kunnen ze inderdaad beter geen middelen gebruiken deze bijwerking bevorderen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.