Helpt resveratrol tegen het coronavirus?

Helpt resveratrol tegen het coronavirus?

Artikel door: Thomas - 105 reacties

Helpt resveratrol tegen het coronavirus?

Het voedingssupplement resveratrol kan mogelijk voorkomen dat een patiënt met corona op de Intensive Care belandt. Dat beweert Peter Van der Voort, hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Eerder kwam al naar voren dat een groot deel van de coronapatiënten op de IC kampt met overgewicht. Vrijdagavond deelde Van der Voort in Jinek zijn laatste bevindingen op basis van nieuw onderzoek.

Leptine

In deze nieuwe studie gaat het allemaal om het stofje leptine, een eiwit dat in buikvet wordt aangemaakt en daarom bij mensen met overgewicht in verhoogde hoeveelheid aanwezig is. Maar ook het coronavirus zelf zou zorgen voor een toename van leptine in het bloed, is gebleken.

En, hoewel het verband nog concreet moet worden aangetoond, is het aannemelijk dat leptine een rol speelt bij het ziekteverloop van corona.

Resveratrol bij corona

Van der Voort noemt resveratrol in de talkshow ‘Jinek’ een mogelijk veelbelovend middel, omdat het de hoeveelheid leptine in het bloed kan verminderen.

Ik heb goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt dit spul neemt, je het ziektebeeld van Covid-19 wat kunt dempen, waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de intensive care moet.

Peter van der Voort, hoofd IC – UMCG

Van der Voort geeft wel aan dat er nog veel meer onderzoek nodig is om de werking van resveratrol verder te onderbouwen. “Ik wil geen valse hoop wekken”, zegt hij.

Minder IC-opnames

Het is al langer bekend dat een verhoogde hoeveelheid leptine het risico op trombose kan verhogen. Bij trombose is er sprake is van stolseltjes in de bloedbaan.

Trombose kan uiteindelijk ook leiden tot embolieën, waarbij een bloedvat als het ware ‘verstopt’ raakt. Dit leidt bij patiënten met corona tot (ernstige) benauwdheid. Een IC-opname is dan soms onvermijdelijk.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op de uitlatingen van Van der Voort. Verschillende deskundigen vinden hem te voorbarig.

Ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van Wageningen Universiteit, denkt dat het belangrijk is om kritisch en voorzichtig te blijven, omdat de werkzaamheid van resveratrol nog niet is bewezen. “We moeten ons hoofd koel houden en niet achter elke hype aanlopen”, zegt hij.

Verder is het volgens Witkamp bekend dat leptine veel functies heeft, maar of het iets doet met het coronavirus en de bijbehorende ziekteverloop is volgens de hoogleraar nog niet goed onderzocht.

Reactie

In een reactie op de kritiek zegt Van der Voort:

Dit middel kán misschien wat doen. En dan is het goed om het publiek bij te praten over de stand van zaken van je onderzoek. Als medische wetenschap zijn wij doorgaans vrij terughoudend, we volgen onderzoekstrajecten die meerdere jaren beslaan. Maar die tijd is er nu niet.

Van der Voort is het overigens wel eens met wetenschappers die vinden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van leptine en de werkzaamheid van resveratrol.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten.

Resveratrol heeft volgens Van der Voort een drievoudige werking:

 1. Het kan de hoeveelheid leptine in je bloed verlagen.
 2. Het is een antioxidant, wat volgens verschillende studies een gunstig effect heeft op de gezondheid.
 3. Het kan de balans tussen twee belangrijke receptoren (ACE-2 en AT2) herstellen

Volgens Van der Voort zijn de risico’s bij het gebruik van resveratrol laag. Ook de kosten vallen mee.

Waarin zit resveratrol?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarin resveratrol van nature zit. Het gaat hier wel om voedingsstoffen met relatief kleine concentratie:  

 • Pinda’s en pindakaas
 • Blauwe druiven (en dus ook rode wijn)
 • Aardbeien en moerbeien
 • Blauwe bessen
 • Chocolade (cacao)
 • Cranberry

In hogere concentraties is resveratrol ook als voedingssupplement verkrijgbaar bij deze online drogisterij.

Belangrijk:

Lees bij het gebruik van resveratrol altijd de bijsluiter. Heb je vragen of advies nodig over dit middel? Raadpleeg dan een diëtist of arts. Gebruik je ook andere medicijnen? Overleg dan eerst met je arts.

Vitamine K

Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat er een verband is tussen vitamine K en het verloop van Covid-19.

105 reacties

 • LLida

  Ik slik al enige tijd reservatrol van Lucovitaal. Onlangs positief getest op corona ( mijn partner was ook positief) en heb totaal geen klachten gehad. Mijn partner had wel klachten. Blij te lezen dat reservatrol mij waarschijnlijk klachtenvrij heeft gehouden.

 • DDorette Driesen

  Beste allemaal,

  Effe wat duidelijkheid scheppen:
  Resveratrol is idd een voedingssupplement dat vrij kan gekocht worden. Het is een middel waarvan het geweten is dat het leptine-resistentie kan verbeteren. Leptine is een hormoon dat afgegeven worden door vetweefsel (jaja, wetweefsel werkt als een klier) en dat in feite de boodschap aan je hersenen geeft dat je verzadigd bent. Probleem is dat -vaak bij zwaarlijvige mensen- het leptine gehalte in het bloed vaak verhoogd is en dat de hersenen (hypothalamus) als het ware “doof” geworden zijn voor dit hormoon (resistent). Men vermoed dat de leptine niet meer door de bloed-hersen-barriere geraakt en daarom kan leptine zijn boodschap niet meer doorgeven…. Gevolg: gehalte leptine in bloed is chronisch verhoogd. Dit zorgt voor extra ontstekings-mechanismen in het lichaam en bijgevolg voor een belasting en verzwakking van het immuunstelsel. Door daar een corona-besmetting bovenop en het is hommeles….
  Van resveratrol is geweten dat het een effect heeft op de leptinespiegels en dus op de resistentie, in het bijzonder bij overgewicht en obesitas. Mogelijk ook op de bloedsuikerspiegel en op insulineresistentie.
  De “maar” in het verhaal: je kan hoog gedoseerde resveratrol innemen, de biobeschikbaarheid ervan zal laag zijn omdat het lichaam die stof slechts zeer moeilijk kan opnemen. Piperine nemen helpt daarbij (stof die zit in zwarte peper) of je koopt resveratrol waar bioperine (van piperine) oo bijgevoegd is.
  Stellen dat resveratrol covid-19 geneest is wat kort door de bocht volgens mij, maar hierboven beschreef ik waarom het kan helpen om zwaarlijvige ernstig-zieke patienten met covid kan helpen om iets aan de onderliggende problematiek te doen.
  Ketogeen of LCHF dieet, 10 000iu D3 met vitamine K2, zink, Resveratrol met Bioperol en Ashwaganda is mijn strategie als preventie tegen Covid-19. Ben 63jaar en heb me niet laten inenten. (Ben drs in de Gezondheidswetenschappen van opleiding).
  Hopelijk heeft iemand hier wat aan …

  • EEdwin Beerens

   Dit is met name voor preventie .denk ik ? En als je geveld bent door COVID ? Toch ook deze supplementen inzetten ?

  • GGrace

   @Dorette Driesen
   Interessant hoor!! Ik neem elke dag resveratrol, nadat ik de uitzending heb gezien. Bmi is 25. Ik heb nooit covid gehad (afkloppen) mijn partner BMI 23 heeft lewy body dementie, neemt ook resveratrol en heeft nu corona. Zou dat dan met de hersen barrière te maken hebben? Verder geloof ik er heilig in dat het virus niet van resveratrol of de werking hiervan houd!

 • AAnja

  Ik gebruik reservatrol vanaf de dag dat Van der Voort op tv kwam, eerst van de homeopatische winkel en sinds juni via internet de reservatrol van HSN, zeer tevreden over, en altijd beschikbaar, en een pluspunt ik had vier rode bloed bubbeltjes in mijn gezicht, mensen dachten vaak dat ik bloed had maar sinds dat ik deze reservatrol inneem zijn ze bijna verdwenen, dus dat het iets met je bloed doet, daar ben ik wel zeker van!
  Vaak heeft HSN ook aanbiedingen dat scheelt veel..

 • CCaspar

  Kromme tenen en boerenverstand
  Ik krijg kromme tenen als ik lees over het preventieve en curatieve effect van Resveratrol. Laat Rijkswaterstaat overal waar zij last hebben van Japanse duizendknoop die opgraven. De wortels oogsten. Drogen en vermalen. Dat levert Resveratrol. Resveratrol doodt Covid. Deel dat uit via de huisarts, die afstemt met ev andere medicijnen (bloedverdunner) en condities (bijv zwangerschap). Gebruik de natuur en je boerenverstand. Steun dr vd Voort. Wacht niet tot iedereen is gevaccineerd. Handel nu. Draag iedereen op Resveratrol in te nemen. Mvg Caspar

 • CC.Compier

  Lieve mensen,
  Ik wil het over het virus covid 19.Wij zijn al sinds de uitbraak nog niet besmet met het virus.
  Ik heb op deze side gelezen dat er een in diverse soorten voedingsstoffen het stofje resveratol
  zit. Daar ik na gelang het seizoen als producten aanwezig zijn eet ik veel van deze producten.
  Ik eet elke morgen twee volkoren sneetjes met pindakaas daarbij twee glazen met water en
  eet daarna een banaan, ik drink ook veel water over de gehele dag. Wij eten ook veel groenten, vooral de Hollandse pot daar zitten veel vitamine in. Wij eten ook elke dag pinda’s
  Wij houden ons wel aan de regels, geen bezoek aan huis, grote groepen mensen mijden wij,
  Daarbij gaan wij elke dag 8 km wandelen, goed voor je lichamelijke gesteldheid. Belangrijk
  is ook een hele goede nachtrust. Ook het darmsysteem is ook een belangrijke sensor, als
  dit in orde is dan ben je ook minder vatbaar voor het virus daar zorgen bacteriën voor die dit
  virus bestrijden en je immuun systeem op peil houden. Voor ons is duidelijk geen alcohol,
  niet roken, gezond eten en producten eten waar bepaalde stoffen in zitten zoals dit stofje
  resveratol, veel bewegen niet overdreven dit kan ook gevaarlijk zijn. Wij zijn beiden op
  leeftijd en gelukkig gezond en daar leven we ook naar, en dan zie je ook dat je lichaam zijn
  werk goed doet, maar het kan ook verkeren met het virus. Laten we hopen dat wij er voor
  bespaart blijven. Wij wensen de mensen heel veel sterkte die wel besmet zijn of geweest
  zijn, let op en zorg voor elkander en houdt rekening met elkaar.
  Groetjes,
  Fam. Compier

 • EET

  Ik slik nu al een jaar lang resveratrol 500 mg (niet online of in winkel te krijgen) bevalt mij uitstekend..
  Ben minder ziek, darmen werken beter mijn huid is steviger geworden heb meer energie. Wat mij betreft alleen maar positief

  • LLucienne

   Als het niet online en niet in winkel te koop is, waar dan wel?

   Waarom juist 500mg?

  • HH.L.

   @Lucienne Beste Lucienne ik wil even een paar kleine tips geven. In verband met mijn ziekte ben ik gaan zoeken. Ik kwam een onderzoek tegen over lectine vrij dieet. Nadat ik dat ben gaan doen ben ik aan het herstellen van mijn ziekte en ben ik in overleg met arts gestopt met de medicijnen. Lees eens het boek de plant paradox ik heb eventueel meer info erover. Ik drink alleen A2 melk eiwit proline i.p.v. A1 histadine, geen aardappels, meel e.d. Is even wennen geweest, In februari jl. kreeg ik plots hoge koorts en belde de arts. Testen mocht toen niet advies thuis blijven. Ik las toen dat 3 dagen achter elkaar hoge dosering vitamine D helpt 50.000 IU dat heb ik gedaan, tevens vitamine K en gelukkig had ik ook Cinchona poeder in huis. Dit werd toen geadviseerd omdat het werkt tegen malaria. Dus nam ik dat in, eigenlijk een beetje teveel want je moet met Cinchona voorzichtig zijn en begin van de avond begon de koorts te zakken en na 2 dagen was ik hersteld. Ik neem i.v.m. mijn ziekte ook andere vitamine dagelijks in maar dit heeft mij geholpen. Waar ik e.e.a. koopt amazon in Duitsland heeft veel in poeder vorm en vitamine koop je goedkoop en in hoge doseringen bij pipingrock in de VS maar ook Iherb in de VS. Als je onder de 22 euro blijft is het rechten vrij. Je kan bij Iherb orders plaatsen boven de 33 euro zonder vervoerskosten wel incasseren ze dan voor je de invoerrechten. Bij pipingrock die vaak goedkoper is betaal je wel vervoerskosten maar bij grote bestellingen kan je daar ook vooraf de invoerrechten laten innen. Ik bestel alles bij deze bedrijven en heb echt hele goede ervaringen. In je browser kan de sites laten vertalen in het Nederlands. Ik heb daar Resveratrol gekocht voor 4,95 voor 90 tabl. Je betaald met Paypal dus het is verzekerd als een bestelling niet zou komen. Ik heb dat in de afgelopen jaren 1 keer meegemaakt en kreeg via Paypal direct mijn geld terug. Na 3 maanden kwam het pakketje toch nog binnen dus eigenlijk is alles ontvangen. Een boterham met pindakaas zou ik zeker niet aanbevelen in verband met de lectine. Pindas zijn geen noten en zitten barstens vol lectine en zijn verboden. Brood, meel zit ook boordevol dit vergif voor je lichaam, Wat lectine doet is simpel gezegd het maakt de darmen doorlaatbaarder. Lectine is een stof die planten aanmaken om zich te verdedigen en insecten te doden. Sommige maken veel aan als bonen, nachtschade en andere producten ook A1 melk is vergif voor de darmen. Daarom begrijp ik niet dat gewone A1 melk niet verboden is om aan kinderen te geven. Babys krijgen vaak flesvoeding aangemaakt met A1 melk. Dus eigenlijk veroorzaak je al problemen. Ik kan veel meer er over vertellen maar kijk zelf een in een speciale zoekmachine van Google te weten Scholar.google en je sta versteld van wat je leest. Zoek daar ook eens in andere talen dan het Nederlands. Suc6….. 😉

  • Rray

   @Lucienne

   Resveratrol wordt vaak verkocht met diverse dubieuze vulmiddelen zoals aardappelzetmeel en bruine rijstpoeder.
   Ik koop mijn Resveratrol bij salutepura.nl , ben heel tevreden omdat men uitsluitend pure transresveratrol verkoopt. Ook als ik vragen heb krijg ik direct een reactie.

  • MM

   @ET

   Bonusan heeft resveratrol 100 mg, deze kun je online bestellen

  • RRon Vijbel

   @M 100 MG heb je niets aan bij Pipingrock 1000 mg voor 14.95

  • DDijkstra

   @Ron Vijbel is rode wijnextract vergelijkbaar kan nl de Resveratrol 1000mg niet vinden maar rode wijn extract ‘popt’ er wel bij op

  • RRon Vijbel

   @Dijkstra
   Bij Pipingrock kan je 1000 mg bestellen ook net weer 180 capsules besteld

  • RRia Lauwers

   Niet online te koop? Ik koop Resveratrol van Deba Pharma via Farmaline of New Pharma, …, altijd online!
   Met vriendelijke groet

   Ria Lauwers

  • EET

   @Ria Lauwers

   goed lezen…gaat om
   500 mg

  • TTimmermans

   @ET
   Te koop 600 mg van soria naturel te bestellen bij de online drogist!

 • AAmy

  Ben een astma patiënt verder gezond :-). Is dit product handig om in huis te hebben en te slikken bij beginnende Corona klachten zodat het niet escaleert en ziekenhuis opname kan voorkomen.
  Hoor graag hoe ik dit het beste kan gebruiken. Bvd groetjes Amy

  • MMarian Kuppers

   @Amy
   Mijn dochter had vorige week corona. Ze heeft elke dag haar astma medicijnen genomen, daarnaast de covid19 zelfzorg vit. C, D, zink en quercetine genomen.
   Nu klachten als hoofdpijn en hoesten zo goed als over.

  • GGerda

   @Marian Kuppers, ik neem ook de zelfde supplementen vit d vit c zink en quertine bromelaine sinds de uitbraak ( corona), tot nu toe gelukkig gezond gebleven en geen klachten gehad

  • JJan

   @Amy Beste Amy ook hier wil ik wel op reageren. Astma long problemen koop het boek the plant paradox en ga lectine vrij eten. Neem de juiste supplementen. Ik zou eens denken aan Q10 met een vitamine E en in verband met COPD en longproblemen is Hemohim aan te bevelen. Let op dat is wel duur en is via Ebay te koop in Korea. Een kuur van een week kost ca 14 euro. Ook is serrapeptase te overwegen dat is een middel en is van de zijderups. Het haal alle ontstekingen uit je lichaam verwijderd dode materie en laat de rest in tact bij mijn weten geen slechte eigenschappen en top voor o.a. long patienten. Voeding doet veel zorg dat je eerst je darmflora gezond krijgt en vul het aan met goede supplementen. Hemohim zijn drie kruiden en zijn zakjes met vloeistof en is top maar serrapeptase kan je het beste kopen op pipingrock of Ebay. Mijn laatste zending kwam uit de UK en is echt top ik heb meer info suc6 ….:-)

  • MMaria

   @Jan: Ik ben erg geïnteresseerd in het middel serrapeptase. Maar er zijn zoveel merken. Heb jij enig idee welke het beste aangeschreven staat?

 • TTinnysleypen

  Artsen worden opgeleid met oogkleppen -dit zijn woorden van mijn huisarts!!!!!

 • WWillem Visser

  In uw artikel staat: “Minder IC-opnames… Het is al langer bekend dat een verhoogde hoeveelheid leptine het risico op trombose kan VERHOGEN.”
  Moet hier niet staan VERLAGEN ?

  • MMonique van Galen

   @Willem Visser: leptine zit in het bloed, vooral bij mensen met buikvet, en verhoogt het risico op trombose. Resveratrol helpt het leptinegehalte in het bloed te verlagen.

 • RRACHEL

  ik ben al jaren verpleegster en ik zou jullie aanraden beter bitter lemon of tonic van de sweppes maatschappij te drinken daar zit kinnine in en dat werd vroeger gebruikt om malaria te bestrijden !ik heb al zoveel zieke covit 19 hiermee geholpen en ze zijn mij allemaal ontzettend dank baar om als toevoeging nog even iets te melden het helpt ook tegen reuma klachten toi toi hopend op een gezond nieuw jaar RACHEL

  • JJan

   @RACHEL Klopt maar je kan ook Cinchona kopen bij Amazon. Ik heb het gebruikt toen ik begin dit jaar koorts kreeg samen met hoge dosis vitamine D 50.000 IU en vitamine K en binnen 3 dagen was ik weer top. Ik nam iets teveel in eetlepel i.p.v. theelepel maar aan het begin van de avond daalde de koorts en knapte ik op. Ik had het nog liggen tegen Lyme vermoeden uit het verleden. Het blijft dat het plantje stevia (zoetstof trouwens beter werk tegen Lyme dan antibiotica. Ook zou je een het boek de plant paradox moeten lezen of online info erover zoeken.

  • MMimi

   @RACHEL ananas bevat ook kinine, maar dan moet je het slowjuicen met de kern er nog in, normaal wordt die eruit gesneden.

  • NNurse

   @RACHEL top tip van je. Hoeveel glazen per dag heb je dan nodig?

 • RRudi

  Homeopathie stimuleert je eigen geneeskracht en beschermd.
  Uiteindelijk zijn vaccins gebaseerd op homeopathie, een klein beetje ziekteverwekker om je afweer te stimuleren. Aleen is er bij homeopathie geen sprake van meeliftende chemicaliën die in de vaccins zitten.
  Het is nu wachten op een homeopathische verdunning van covid 19.

 • AAnna

  Fijn dat ik geen reactie heb gekregen op mijn vraag over nattokinase van 10 november j.l.
  Bedankt

  • BBartus

   @Anna van wie verwacht je een reactie?

  • MMerel

   @Anna
   Dit is geen vraagbaak

 • JJosé

  Welke resveratrol zou ik volgens jullie moeten nemen en waarom?

 • MMarga Nellestijn

  Ik gebruik deze sinds kort met vitamine C er in maar mijn tong lijkt dik te worden zou ik er dan niet tegen kunnen

  • LLeni Rutzerfeld

   @Marga Nellestijn

  • LLeni Rutzerfeld

   @Marga Nellestijn ik gebruik camu camu te bestellen bij pit & pit.
   Is een poeder die je kunt oplossen in vloeistof. Mijn ervaring hiermee is prima!

 • BBen.

  Ik ben reservatrol gaan gebruiken en kreeg als bijwerking migraine?. Wat ik ook krijg bij gebruik van pinda’s en chocola. Ben nu gestopt om te zien of dat idd een bijwerking zou kunnen zijn. Zijn er meer mensen die dat hebben ervaren?

 • BBajbaj

  Mogelijk is het onderzoekswerk van David Sinclair van Harvard Medical School richting gevend in deze discussie… zowel op YouTube als regulier Internet vind je hierover informatie.

 • IIna

  Doodziek werd ik van de bijwerkingen van chemische bloedverdunners. Ik hoorde van de natuurlijke bloedverdunner Nattokinase dat je niet samen met chemische bloedverdunners mag gebruiken. Nattokinase gebruik ik nu enkele maanden. Bloedruk en cholesterol zijn gezakt en stollingsfactor is goed. Totaal geen bijwerkingen. Big Pharma wil er niet van horen want het levert financieel niks op. Het loont de moeite om informatie en wetenschappelijke onderzoeken over Nattokinase op internet te zoeken. Het lost n.l eventuele stolsels op. Ik ben heel blij dat ik de chemische ‘troep’ niet meer gebruik en verlost ben van de bijwerkingen.

  • HHen

   @Ina

   Dit gaat over RESVERATROL

  • RRenske

   @Ina

   Beste Ina,

   ik zit met precies hetzelfde probleem. Gebruikte enkel nog asperine cardio 80 mg, maar haar valt uit, plus jeuk plus meer pijn in mn handen, waar al atrose in zit. En wat zitten die cardiologen op je huid om ze vooral wel in te nemen. Hebben werkelijk geen idee wat bijwerkingen bij mensen doen en hoe het de kwaliteit van leven van je afneemt en tevens de vreugde. Ik neem momenteel niets en wil ook aan de natto. Wat gebruik je en welke dosis van natto?

  • NNelle

   @Renske

   Wij praten hier over Resveratrol,niet over andere bloedverduners of aspirintjes?Verkeerde web pagina of thema?

  • GGj

   @Nelle

   Zeik toch niet zo !!! Scroll dan gewoon verder …

  • EElizabeth

   @Renske
   Beste Renske,
   Je mag tot 6000 FU pd.
   Beste op lege maag.
   Nooit samen met aspirine gebruiken, never.
   Als je het neemt als voorzorg en dus IPV één cardio aspirine is 2000 FU (is één capsule nattokinase van 100mg) voldoende en overeenkomstig.
   Als je vatbaar bent voor trombose kun je 4000 FU (200mg) nemen en wil je verstoppingen, verdikkingen in je (slag-)ader oplossen of beschadigingen dan neem je 6000 FU.
   Je kunt ook wat extra nemen als je langer reist per auto of vliegtuig.
   Neem wel de nattokinase die NIET bewerkt is. (De bewerking is dan dat de vitamine K eruit is gehaald)
   Omdat ik las dat je ook een algehele malaise voelt zou ik ook één a twee maal serrapeptase 120.000 FU erbij nemen. Bij voorbeeld voor 3 maanden. Wellicht knap je fijn op.
   Groetjes Elizabeth

  • GGertjan

   @Ina, dank voor je reactie. Heel verhelderend. Picobello!!

  • AAnna

   @Ina

   Hallo Ina mag ik je vragen welk merk nattokinase jij gebruikt? Heb op internet gezocht, ik weet niet welk merk goed is. Wil gebruiken tegen evt.bloedstolsels IPV bloedverdunners.
   Bij voorbaat dank

  • SSaskia Stuiver

   @Ina

   Hallo Ina,
   Dat omschakelen van chemische naar homeopathische bloedverdunners etc. , heb je dat gedaan onder begeleiding gedaan van een arts?
   Ik gebruik zelf al jaren bloeddruk-verlagers en moet eigenlijk ook cholesterol verlagen slikken, maar ik ben er helemaal niet blij mee.
   Had te veel bijwerkingen van de simvastine en een vervangende ook.
   Ik ben benieuwd naar je antwoord.
   Met een vriendelijke groet van Saskia Stuiver.

  • NNellisa

   @Ina
   Ik ben blij met je stukje. 12 jaar geleden een licht hartinfarct gehad en een stent geplaatst, cholesterol was iets verhoogd maar niet noemenswaardig. Ik slik die zooi dus al 12 jaar en tot aan mijn dood. De cardioloog heeft wsch aandelen in dat farmaceutische bedrijf…. het heeft behoorlijk impact op je leven qua bijverschijnselen. Ik ga met mijn huisarts overleggen en een controle op dalen/zakken cholesterol laat me zien wat het doet.
   Bedankt!!!

 • PPeter

  Ik gebruik Reservatrol nu 3 maanden samen met vitamine B12 en D3, niet vanwege corona, maar andere eigenschappen. Mijn LDL-cholesterol is aanzienlijk gedaald, suiker ook (had bijna suikerziekte) nu binnen de normale waarden. Al mijn andere bloedwaarden zijn verbeterd, terwijl ik mijn voedingspatroon en geneesmiddelen niet veranderd heb, Ook mijn bloeddruk, die veel te hoog was (al jaren) en waarvoor ik geneesmiddelen slik, is zo laag geworden dat deze acceptabel is voor mijn persoonlijke situatie 140/80 ipv 160/100 (beide met gebruik van geneesmiddelen) was 190/100 zonder geneesmiddelen. Doet het wat, ik denk het wel… Nog geen nadelen gevonden. Ik gebruik Bonusan Resveratrol 100mg 1x per dag, Blij dat het mogelijk ook helpt bij Conona, gelukkig nog niet gehad voor zover ik weet….

  • JJacqueline

   @Peter

   Wat goed om dit te lezen. Ik heb ook medicijnen tegen te hoge bloeddruk. Kan Resveratrol samen met medicijnen?

 • EElmiligi

  Best mensen Ik weet un zeker medicine voor covido virus. …geen gerap. …ik ben geen doctor. ….Ik weet zeker. …Ik hap bij mensen per tefalg gedaan. …in en avond slaapen. .met af nemen van medicine. .. Ben je gezond. … …

 • Rriano

  Ik wil nog even rechtzetten dat bloedverdunners het bloed niet dunner maken .Het stollingsstofje word alleen geremd zodat het bloed niet kan gaan klonteren .

  • TTatjana

   @riano

   Bloedverdunners zijn iets anders dan antistollingsmiddelen.Aspirin is bloedverdunner en bijv.rivoraxaban niet,die is antistolling medicijn!Dus,bloedverdunners maken inderdaad bloed dunner,maar worden zelden of niet gebruikt.Aspirine wel maar als cardio aspirintje,75/100 mg..Bloedverdunner is nu maar verkeerde woord voor antistollings medicijn.Je bloed wordt niet dunner maar stolt alleen minder snel.

 • EEjwemmenhove

  Ik heb zoveel mogelijke informatie op internet opgezocht over Resveratrol.
  Wat ik diverse keren tegen kom is de waarschuwing :
  Niet gebruiken samen met bloedverdunners.
  Dus ik neem het niet omdat ik bloedverdunners gebruik.
  Vind ik erg jammer, want het zou effect hebben bij beginnende Corona.
  (Wat ik gelukkig nog niet heb)

  • GGetty Holthuis

   @Ejwemmenhove

   Je kan vit K ook met 2 verschillende bloedverdunners niet gebruiken bijv.
   Dus zou je ook n andere bloedverdunnend medicijn kunnen vragen waar t wel bij kan

  • AAn

   @Getty Holthuis

   Vit K zit ook in lever, leverworst

  • RRita

   @Ejwemmenhove
   Zou het niet kunnen dat je de bloedverdunners kan omruilen?het is maar een idee!!!Gr.

  • RRay

   @Ejwemmenhove
   Resveratrol niet gebruiken ivm het bloedverdunnend effect is het paard achter de waarde spannen.
   Resveratrol maakt chemische bloedverdunners (deels) overbodig. Bij gebruik van Resveratrol dosis bloedverdunners in nauw overleg met huisarts monitoren en afbouwen. Het spectrum aan potentieel positieve effecten van Resveratrol is te groot om het achterwege te laten op grond van het (licht) bloedverdunnend karakter.
   Op Salutepura .nl lees je er meer over

 • Jjan kees

  iets wat ik al vermoedde, is nu bevestigd door een amerikaans onderzoek. Als je reeds verkouden bent geweest van 1 of meer van de coronaverkoudheidsvirussen, heb je ook al wat afweerstoffen, antistoffen , tegen covid , het nieuwe virus.
  Waarschijnlijk omdat het broertjes en zusjes zijn van het nieuwe coronavirus.
  Het zal me niet verbazen, als er binnenkort gevaccineert gaat worden met een vaccincocktail van de vier verschillende verzwakte coronaverkoudheidsvirussen.
  Als je dan besmet raakt en je hebt dan alleen maar milde klachten, dan is de crisis voorbij.
  Zelf ben ik al zo vaak verkouden geweest, dat het me zou verbazen als daar geen corona tussen gezeten heeft. Ben minimaal 600 keer verkouden geweest in mijn leven.
  Ben hoopvol.

  • RRamona

   @jan kees
   Ben wel benieuwd, heb je je inmiddels laten testen of je het al gehad hebt?

  • EEsther

   @jan kees

   Wat duurt het toch nog lang, misschien zijn ze er toch nog niet van overtuigd om het zo te doen zoals jij aangaf…

  • JJooo

   @jan kees Je zegt dat het je zou verbazen als er straks een combi van een aantal verkoudheidsvaccins gebruikt gaat worden. Bestaan die dan?? Voor zover ik weet is, er nog ‘iets’ gevonden/ontwikkeld tegen verkoudheid of welk coronavirus dan ook. Ik heb er ook geen vertrouwen in dat zoiets nu wel ‘zomaar’ lukt. Het Common cold Institute in Engeland heeft vele vele jaren onderzoek gedaan en is er nooit in geslaagd iets echt substantieels tegen verkoudheid te vinden. Blijf hopen…..

 • JJohan

  k Gebruik een bloedverdunner en chlorestorol verlager. Apotheek in Voorhout gebeld. Bij hen is niets bekend of resveratrol problemen geeft bij inname van beide.

  • JJacqueline

   @Johan, dat zou ik nog even nader uitzoeken, want naar mijn weten heeft resveratrol ook een bevorderende werking op de doorbloeding (mogelijk bloedverdunnend) en het schijnt ook goed te zijn voor je cholesterol. Ik zou het dus alleen gebruiken als je ziek wordt.

  • PPaula

   @Johan

   Kan en wil je apotheker het misschien toch voor je opzoeken? NEE heb je en JA kun je krijgen.
   Succes.

 • LLeontine

  Al jaren slik ik het middel euthyrox i.vm m’n schilklierwerking.
  Nergens kan ik vinden of er een nadelig effect tussen resveratrol en euthyrox is.

  • KKoen

   @Leontine

   Neem contact op met je behandelend arts

  • WWillem de Jong

   @Leontine
   Er is (zeer waarschijnlijk) geen relatie tussen Thyrax of Euthyrox en Leptine- achtige zaken.

  • EElly

   @Leontine
   Tests are done with mice.
   These data suggest that resveratrol acts as a thyroid disruptor and a goitrogen, which indicates the need for caution as a supplement and for therapeutic uses.

  • FFrieda

   @Leontine
   Ik slik ook al jaren euthyrox en methotrexaat (reuma) en slik sinds een aantal maanden nu ook extra resveratrol 100 mg ( lucovitaal) en er was geen bezwaar tegen deze pillen. Ik voel me er prima bij.

 • HHan Plaatsman

  Heel verfrissend,

  Een arts die zelf nadenk en op onderzoek gaat, in plaats van het over te laten aan de geprotocolleerde medicijn maffia. Zoals veel medicijnen eigenlijk bij toeval zijn ontdekt vraagt deze kwaal om veel meer vrijdenkerij, als het gebruikelijke (eerst literatuur onderzoek, dan subsidie aanvragen en dan na jaren misschien eens iets dat werkt) Als er 1000 artsen een beetje de ruimte hadden gekregen wat te experimenteren met de ondertussen 281.000 (bevestigde) mensen die overleden zijn aan dit virus, waren we wellicht een stuk verder.

  • FFrank

   @Han Plaatsman

   Helemaal mee eens.

  • AAgharta

   @Han Plaatsman
   100%

 • CCaspar

  Ik heb eind maart een busseltje wortelstokjes van de Japanse duizendknoop gebracht naar het Radboud ziekenhuis voor onderzoek. In deze invasieve exoot zit Resveratrol. Zoekterm Japanse duizendknoop geneeskracht. Aanleiding genoeg voor serieus onderzoek. Heb zelf op de wortels gekauwd. Iets te veel. Die nacht rillend in bed. Dus krachtig spul. Helpt de ene exoot om de andere exoot te bestrijden? DUS GRAAG WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK!!! neem de natuur serieus!! Mvg Caspar

  • LLidy huiskes

   @Caspar
   Je hebt helemaal gelijk.
   We kunnen heel veel medicijnen ,uit de natuur halen!!
   Maar ja,….de farmaceutische industrie he,die wil dat niet,brengt geen centjes op!!!

  • SSam

   Helaas is men ook niet vies In de medische wereld van macht en geld…

  • DDana

   @Lidy huiskes

   De farmaceutische industrie maakt wel degelijk gebruik van de natuur. Check Byetta maar eens al voorbeeld; komt v speeksel van een bepaalde soort hagedis.

 • Hh.schothorst

  Voor het virus was er al een hoop ellende, maar nu met het virus wordt de ellende alleen maar groter,
  kranten geven nep nieuws. berichten niet duidelijk naar mensen toe, en

  Door de pc en apjes.
  Berichten komen soms verkeerd aan of worden verkeerd gelezen.
  En mensen die thuis zitten weten niet veel nieuws, alleen over de tv.en dat kan nog eens versluierd zijn.
  En zo weet niemand wat er echt gaat gebeuren, een wereld met kapjes goede en slechte.

 • Rresveratrol

  Gebruik dit al tijden en is volop beschikbaar.

  • EElly

   @resveratrol
   Waar koop je die resveratrol?
   Het is overal uitverkocht.
   Wat ik nog wel kan krijgen is een mega resveratrol waar ook olifblad-extract, andrographis paniculata en
   BioPerine ( zwarte peper extract)
   bevat.
   Ik vraag me af wanneer je het niet mag gebruiken. Ik slik nogal veel medicijnen. Weet je daar iets van?
   Groetjes, Elly.

  • MM

   @Elly
   Ik gebruik het ook met vele andere medicijnen mijn apotheek zegt (geen kwaad) druiven extraxt of gewoon heeeeeel verdeel druiven schilletjes eten? serieus het bestaat al heel lang . Bij elk vitamine preparaat kun je ook wat krijgen daar wordt ook niet over gerept?terwijl je het zonder recept zo kan kopen? Dus Bel je apotheek of huisarts gewoon

 • WWoef

  IK heb een nikkel allergie. Weet iemand of in dit supplement nikkel/ijzer zit?

  • EEls

   @Woef
   Ik zelf heb een hele erge vorm van nikkel allergie.
   Heb zelf totaal geen reactie.
   Je moet allen erna kijken dat je een product koopt zonder toevoegingen.
   Neem zelf de resveratrol van Mattisson.
   Mvg Els

 • Hhar

  We zien nu dat deze regeri ng besluiteloos gaat worden, omdat niemand weet ook de virologen niet hoe alles gaat verlopen. He goede weer komt en de horica had allang open kunnen gaan met aanpassingen.
  Zet een goed plan op om de 1.50 grens te handhaven en zet tafels en stoelen zo dat 1.50 gehandhaaft blijft. breng de concumptie met een karretje of (drongs) vliegend aan tafel. aan terwijl de drong op tafel land ontkoppeld zich het blad en de consumtie staat op tafel, zo kan die ook weer van tafel worden weggehaald.(opruimen).

  • RRonald Stewart

   @har Het zijn drones en bestaat al langer Je hebt nu ook bezorgd robots werken in van der Valk restaurant in Amsterdam Chinese Boot

 • Hhar

  Er zijn al zo veel beweringen gedaan en iedereen ook de beste virologen zeggen wat anderen en zij zelf ook niet weten. Wat moeten we hieraan doen?. Dit wordt een zaak op lange termijn en dat er een twee drie een vaccen is wordt door velen tegen gesproken.

  En het heeft ook niets met dik zijn en dun te maken.

  Q-koorts hier is heel weinig over gezegd en hoe gevaarlijk die eigenlijk wel kan zijn, vreemd dat hier niet zoveel ophef van gemaakt is en hier zijn toch ook doden gevallen zelfs bij griep hoor je er weinig van.
  Bij een griepgolf als die weer komt moeten we het zelfde doen als nu. er ook duidelijker over berichte.
  Beschermende maatregelen nemen en goed beschrijven wat er met verkoudheid, q-koorts en andere factoren goed beschrijven.

  • MMichel Veen

   @har het heeft inderdaad niets te maken met dik of dun zijn. Maar wel allemaal met een ongezonde levensstijl. Ook dunne mensen hebben dit. Dik zijn is alleen een gevolg. Wanneer wij met zijn allen minder zooi (waaronder suikers en bewerkt vlees) zouden eten. Rust nemen, juist bewegen, juiste ademhaling en minder blootstellen aan elektronische apparaten. Dan hadden we minder ernstige gevallen van dit virus gehad.

  • DDana

   @Michel Veen

   Het heeft absoluut met overgewicht te maken; check professor Liesbeth van Rossum eens … zij legt het heel helder uit.

 • IIsa

  Ik gebruik sinds 9 maanden ook Xarelto, en pas daarom op dat ik bij mijn supplementen, geen extra verdunning krijg door Ginko, Curcumin, Gember, en ook let ik op een te hoge K3 inname, maar een vergelijkbaar product met Reservatol is OPC waar je varianten kan krijgen specifiek voor mensen met bloedverdunner, ben ik gaan gebruiken als extra onderhoud voor mijn vaten, ben nu 68, en doe het er goed op. OPC is een concentraat uit o. a. Druivenpit extract, een antioxidant.

 • FFrancina

  Helaas zien we hier ook weer “kuddegedrag”. Een viroloog benoemt het voedingssupplement Resveratrol in één adem door met “obesitas”, “COVID-19” en “IC”. En direct gaan mensen het kopen en gebruiken. En helaas gebeurt dat vaak zonder overleg met de huisarts of behandelende specialist.

  Zoals in de andere reacties terecht wordt opgemerkt zou deze stof nadelige interacties kunnen hebben met anti-stollingsmedicatie en wellicht ook met cholesterol verlagende middelen.

  Een ander hardnekkig misverstand dat bij veel mensen speelt is de gedachte: “het is plantaardig, dus baat het niet dan schaadt het niet.” En dat is dus niet zo! Fytotherapeutische middelen en voedingssupplementen kunnen in een aantal gevallen wel degelijk schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gevaarlijke interacties tussen Sint Janskruid en antidepressiva, maar ook pijnstillers zoals Tramadol! Zelfs knoflook dat als zeer gezond wordt beoordeeld kan nadelige interacties geven met bloedverdunners. Echinacea, een plant met stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, wordt afgeraden bij mensen met auto-immuunziekten. Enzovoorts, enzovoorts.

  Een ander gevaar is de schijnveiligheid. Resveratrol remt / vermindert willicht de leptine in het lichaam, maar het biedt geen bescherming tegen SARS-COV-2!

  Je kunt het de mensen moeilijk verwijten, maar vaak leiden dit soort onderwerpen naar redeneringen in de trend van “kaas is geel, de maan is geel, dus de maan is een reuzenkaas.” Iets soortgelijks zien we bij kinabast. Daarin zit de stof kinine. Toen bekend werd gemaakt dat er een behandeling was tegen COVID-19 met chloroquine en een virusremmer, zagen we een verhoogde afname van kinabast. Chloroquine is de synthetische vorm van kinine dat tegen malaria wordt gebruikt. Kinabast wordt als bitterstof gebruikt in Bitter Lemon en Tonic. Kinine is niet zonder gevaren. Bij hoge doses kan het hartritmestoornissen geven. En het kan zelfs averechts werken bij COVID-19!

  Dus: raadpleeg altijd éérst de huisarts, behandelende specialist en desnoods de apotheker voordat je een fytotherapeutisch middel of voedingssupplement gaat gebruiken.

  • OOzden

   @Francina
   Kennis van huisartsen over voeding is beperkt en verouderd.

  • MMichel Veen

   @Francina grappig maar misschien ook wel triest dat je het van deze kant bekijkt. Je gebruikt medicijnen dus moet je oppassen met voedingsmiddelen. Is volgens mij de omgekeerde wereld en juist waardoor we met dit probleem zitten. Mijn inziens gaan voedingsmiddelen altijd voor en zou je juist kritisch naar medicijnen moeten kijken. En niet gelijk zeggen dat je medicijnen nu eenmaal nodig hebt.

  • FFlip

   @Francina
   Och hemel, weer zo’n moeder-overste. Vermoeiend.

  • RRené Vos

   @Francina

   Ik ben het grotendeels eens met je reactie maar gebruik al 40 jaar supplementen en aminozuren. Als je een arts ,specialist erover vraagt weten ze het niet. Deze mensen zijn puur op de farmaceutische industrie geschoold.En gaan Google raadplegen. Heb me intens verdiept in borstkanker jaren geleden. En middelen bij de reguliere therapie toegepast. Wat ontzettend heeft bijgewerkt. Dus niet zeggen dat huisartsen iets weten over alternatieve!!!!

  • HHilde

   @René Vos
   Huisdokters weten het niet of willen het niet weten en raden meestal alles af wat natuurgeneeskunde betreft.

  • PPauline

   @René Vos

   Mag ik van u weten welke aminozuren en supplementen u gebruikt er zijn zoveel merken. Fijne dag. Vender

 • PPatricia

  Maar je moet oppassen met dit middel als je bloedverdunners slikt en cholesterol verlagers. Wat slecht dat daar niet over gezegd wordt.

 • LLil

  Is een gewone ASPERINE niet beter om het bloed te verdunnen?

  • IIsa

   @Lil te veel zou weer slecht voor je nieren zijn. Ik hoor dat 1 voor het slapen gaan zou kunnen. Zou het zeker overleggen. Mijn internist gaf mij de keuze met en zonder, risico’s, voorlopig gebruik ik het maar omdat ik na mijn dubbele longembolie niet zit te wachten op nog zo’n ervaring. Ja weet ook dat er producten en supplementen zijn die ook verdunnen, vroeger dan nam je een oude jenever, maar eerst de lifestyle en de conditie aanpakken.

  • BBart

   @Isa Alcoholproducten als jenever werken juist bloed verdikkend. Vandaar dat er na overconsumptie van alcoholhoudende drank wel eens een herseninfarct of hartinfarct ontstaat -de medische term voor het dichtslippen van een bloedvat of bloedvatenstelsel van dat orgaan- .

 • LLensen

  Wanneer al bloedverdunners gebruikt worden misschien Resveratrol niet nodig of zelfs ongewenst?

  • CCarino

   @Lensen het gaat erom dat leptine, wat aanwezig zou zijn in je lichaam, eruit gehaald zou worden door de resveratrol. Wat bloedverdunners niet doen. Maar… Laat je niet gek maken. Resveratrol is goed om in te nemen. Maar mensen die al bloedverdunners nemen zouden het niet moeten nemen. Want het bloed word nog dunner! Foute boel dat iedereen dit koopt nu en innemen.. Want dat is zeker niet goed voor ieder.

  • EEddy Tempel

   @Carino
   Veel gebruikers van anticoagulantia
   komen in het ziekenhuis terecht
   met een hersenbloeding, dus kunnen ze inderdaad beter geen middelen gebruiken deze bijwerking bevorderen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.