Hier sluit je een losse aanvullende- of tandartsverzekering af

Hier sluit je een losse aanvullende- of tandartsverzekering af

Artikel door: Bart Koenraadt - 6 reacties

Hier sluit je een losse aanvullende- of tandartsverzekering af

In 2021 is het bij een aantal zorgverzekeraars mogelijk om een losse aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Dat kan zonder dat je bij diezelfde verzekeraar een basisverzekering hebt.

Met deze ‘truc’ kun je misschien besparen op je maandelijkse zorgpremie, maar let wel goed op de voorwaarden.

Zorgwijzer nam contact op met de zorgverzekeraars en zocht uit waar de mogelijkheden voor een los aanvullend pakket liggen.

Overzicht 2021

Bij deze 13 verzekeraars kun je terecht voor een losse tandartsverzekering of losse aanvullende verzekering:

 1. Aevitae
 2. De Friesland
 3. Interpolis
 4. IZZ
 5. Menzis
 6. ONVZ
 7. PNOzorg
 1. Pro Life
 2. UMC
 3. Univé
 4. VGZ
 5. VvAA
 6. Zilveren Kruis

Toeslag

Bij Aevitae, ONVZ, PNOzorg en VvAA betaal je een toeslag van 50 procent over de premie van de aanvullende- of tandartsverzekering.

Voorbeeld:

De aanvullende verzekering Optifit van ONVZ kost bijvoorbeeld 43,01 euro per maand in 2021. Met een toeslag van 50 procent komen de maandelijkse kosten uit op 64,51 euro.

Niet mogelijk

Bij alle andere ziektekostenverzekeraars, zoals Anderzorg, CZ, Ditzo, DSW, OHRA, NN en Zorg en Zekerheid is het zonder basisverzekering niet mogelijk om een los aanvullend pakket te kiezen.

Kijk dan in onze zorgvergelijker voor een passende en voordelige zorgverzekering.

Hoe vraag ik een losse polis aan?

Om een losse aanvullende zorgverzekering aan te vragen, is het noodzakelijk om contact op te nemen met de klantenservice van de verzekeraar. Je krijgt dan een speciaal formulier waarmee je de verzekering kunt aanvragen. Het online aanvragen van een losse polis is bij geen van de verzekeraars mogelijk.

Deadline

Het kiezen en aanvragen van de aparte aanvullende verzekering dien je uiterlijk 31 december 2020 te regelen. Bovendien kan er bij sommige verzekeringen een medische selectie of wachttijd gelden.

Voor het afsluiten van een aparte aanvullende polis is het belangrijk dat je al een wel een basisverzekering hebt.

Voor- en nadelen

Wil je alleen een aanvullende of tandartsverzekering afsluiten? Dan is het goed om te beseffen dat er voor- en nadelen zijn:

Voordelen

 • Je kunt meerdere aanvullende verzekeringen en tandartspolissen afsluiten
 • Je kunt kiezen voor een goedkope zorgverzekering bij een verzekeraar die weinig aanvullingen biedt en een duurdere die dat wél doet.

Nadelen

 • Je hebt minder keuze uit aanvullende verzekeringen
 • Er wordt soms een toeslag gevraagd
 • Het aanvragen van een losse polis is omslachtig en kun je niet online regelen

6 reacties

 • AA.Fiddelers

  Bij DSW zit in de aanvullende verzekering een heel klein stukje tandartsverzekering. Je kunt deze niet weglaten, want dan ben je niet meer aanvullend verzekerd. Een tweede tandartsverzekering zou de oplossing zijn. Maar hoe en waar? Wie gaat wat vergoeden?

 • Iineke exel

  ik begrijp dat dit n artikel is van vorig jaar? komt er ook nog n update voor dit jaar? moet ik t artikel zo lezen dat als je bv in één jaar 1100 euro aan tandartskosten hebt, je kunt kiezen welk deel je bij welke verzekeraar declareert?
  dank voor de antwoorden; ik ga nu hier nog even uitzoeken of t op dezelfde manier werkt voor n aanvullende verzekering.

 • MM.Bergman

  Vergis je niet want ze zijn niet verplicht om je een aanvullende verzekering te geven Zo denk ik dat bij het overgaan naar een andere verzekering optimaal kan verzekeren maar dat is niet zo uitervaring

 • DDaniel

  Er staat ‘Je kunt meerdere aanvullende verzekeringen en tandartspolissen afsluiten’

  Bij UMC Zorgverzekeringen kan ik een verzekering nemen ‘UMC Extra Tand 3’ waar een wachttijd voor o.a. implantaten en bruggen is vanwege het hoge bedrag.
  Ik krijg dan ook geen vergoeding meer van 650 o.b.v. ‘UMC Extra Tand 2’ die ik altijd had.

  Ik begrijp dat ik dan bv 2 tandarts verzekeringen kan nemen 1 x ‘UMC Extra Tand 3’ met wachttijd en 1 bij een andere verzekeraard om een jaar te overbruggen.

  Begrijp ik dat goed?

 • JJesse

  Hallo,

  Ik zie ziektekostenverzekeraar De Amersfoortse niet tussen staan. Moet ik er vanuit gaan omdat het Bij Ditzo niet kan dat het bij de Amersfoortse ook niet kan?

  • RRedactie Zorgwijzer

   @Jesse

   Volgens ons onderzoek is een losse aanvullende verzekering bij De Amersfoortse inderdaad niet mogelijk. Voor de zekerheid kunt u nog met hen hierover contact opnemen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.