Hoe stap je zorgeloos over van zorgverzekering?

Hoe stap je zorgeloos over van zorgverzekering?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Hoe stap je zorgeloos over van zorgverzekering?

Ga jij vandaag of morgen nog wisselen van zorgverzekeraar? Dan is het goed om te weten dat je oude zorgpolis automatisch wordt stopgezet voor je. Je nieuwe zorgverzekering gaat bovendien in op 1 januari.

Verder heb je na het aanvragen van de zorgverzekering meestal recht hebt op 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je jouw overstap ongedaan maken en je oude verzekering weer ‘herstellen’.

We leggen je graag in detail uit hoe overstappen van zorgverzekering werkt.

Maak een vergelijking

Het begint allemaal met het maken van een goede online vergelijking.

Loop deze stappen door:

  1. Bepaal welke zorg je volgend jaar nodig hebt (basis en/of aanvullend)
  2. Geef je voorkeuren aan in jouw vergelijking
  3. Let op de zorgkeuze en klantbeoordelingen
  4. Vergelijk de verzekeraars op prijs en inhoud

Als het goed is zijn er nu ten minste een paar verzekeraars die aan je voorkeuren voldoen en voordelig zijn geprijsd. Je bent klaar om de switch te maken.

Maak een eenvoudige vergelijking op de zorgvergelijker 2021.

Stap over

In Nederland kun je automatisch overstappen van verzekeraar als je dit doet voor de deadline van 1 januari.

Het enige wat je hoeft te doen is de zorgverzekering naar keuze af te sluiten, bijvoorbeeld via een vergelijkingssite of de website van de verzekeraar. De rest wordt voor je geregeld.

Opzeggen niet nodig

Het is niet nodig om zelf je oude basispolis op te zeggen, want dat doet de nieuwe verzekeraar voor je. Ook je huidige aanvullende verzekeringen kunnen automatisch worden stopgezet voor je. Hiervoor moet je vaak wel een box voor aanvinken bij het afsluiten van de nieuwe zorgverzekering. Je ziet dat vanzelf staan.

Bij de meeste verzekeraars is het overigens niet eens mogelijk om een losse aanvullende verzekering te hebben, dus die wordt bij een overstap dan sowieso stopgezet.

14 dagen bedenktijd

Zodra je via het internet bent overgestapt van zorgverzekering heb je altijd recht op 14 dagen bedenktijd. Binnen die periode kun je jouw keuze ongedaan maken. Je hoeft hier geen reden voor op te geven. Ook zijn hier geen kosten aan verbonden.

Zo beroep je je op de 14 dagen bedenktijd:

  1. Neem via de telefoon contact op met de verzekeraar waar je naartoe bent overgestapt
  2. Zij zullen je vertellen hoe je jouw aangevraagde polis kunt annuleren
  3. Vaak dien je een mailtje op te stellen met je contactgegevens en je wens voor het annuleren van je aanvraag
  4. Nadat je van de verzekeraar een bevestiging hebt gekregen, is het geregeld.
  5. Je oude zorgverzekering wordt weer hersteld

Zolang de deadline voor het overstappen niet is verstreken, kun je nog tot het einde van het jaar een andere zorgverzekering kiezen.

In januari nog kiezen?

Overigens is het ook mogelijk om nog voor het einde van dit jaar je huidige zorgverzekering op te zeggen. Het voordeel daarvan is dat je nog heel januari de tijd hebt om een zorgpolis te kiezen.

Het nadeel is dat je zelf contact dient op te nemen met je huidige verzekeraar. Er wordt dan gevraagd om een soort opzegbrief aan te leveren. Dat kan meestal gewoon digitaal. Wacht niet te lang met het handmatig opzeggen van je polis, want de verzekeraar heeft altijd even nodig om het een en ander te verwerken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.