Hogere zorgpremie in ruil voor beter salaris zorgpersoneel?

Hogere zorgpremie in ruil voor beter salaris zorgpersoneel?

Artikel door: Koen Kuijper - 20 reacties

Hogere zorgpremie in ruil voor beter salaris zorgpersoneel?

Er is al een tijdje gesteggel over een hogere beloning voor zorgmedewerkers. Een bonus van 1.000 euro netto is inmiddels beloofd door het kabinet. De oppositie wil meer.

Maar als het zorgpersoneel meer loon krijgt, betekent dit ook dat de zorgkosten stijgen en dat de zorgpremie nog harder stijgt in 2021 en de jaren erna. Het geld moet immers ergens vandaan komen. En als het niet uit het budget voor zorg komt, moet het weer elders vandaan komen, zoals onderwijs of ontwikkelingshulp. Dat is ook niet wenselijk.

Geen bereidheid

Het overgrote deel van de Nederlanders vindt het terecht dat alle zorgmedewerkers een structurele loonsverhoging krijgen. Desondanks is tweederde van de Nederlanders niet bereid om meer zorgpremie te betalen om dit mogelijk te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland onder 3.500 mensen.

Een kwart van de Nederlanders is wel bereid om de portemonnee te trekken voor een hoger salaris van zorgpersoneel. Opvallend is dat de bereidheid bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen: 29 procent ten opzichte van 20 procent.

Verregaande consequenties

Ook Premier Rutte zou er zelf niet voor kiezen om bovenop de bonus ook nog een structurele verhoging door te voeren, zei hij tijdens een persconferentie. Rutte geeft aan dat hij in tijden van krimp moet afwegen hoe de zorgsector groeit vergeleken met andere sectoren.

De lonen van zorgmedewerkers stijgen namelijk al, blijkt uit de OVA-indexering. Dat komt omdat het salaris in de zorg gekoppeld is aan de gemiddelde salarisstijgingen in het bedrijfsleven. Volgens huidige indexering stijgen de lonen in de zorg in 2020 met 3,28 procent en in 2021 met 3,24 procent. Al kan dit nog veranderen.

Sommige zorgmedewerkers gaan er zelfs met 5 procent op vooruit, terwijl dit voor de politie of het onderwijs niet geldt. Hetzelfde geldt voor de bonus van 1.000 euro.

560 miljoen per procent

Volgens het Centraal Planbureau kost een salarisverhoging van slechts één procent al 560 miljoen euro. Als de helft daarvan wordt betaald via de zorgpremie zorgt dat voor een premiestijging van 20 euro, bovenop de al stijgende kosten.

Economische krimp

Tamara van Ark, minister van Medische Zorg wees er eerder al op dat een extra salarisbijdrage zou resulteren in ‘miljarden’ extra, terwijl Nederland zich in een economische crisis bevindt.

En ook Rutte houdt rekening met een economische krimp tussen de 4 en 6 procent over 2020, waardoor er weinig financiële ruimte is voor verdere structurele salarisverbetering. Het kabinet ziet een verdere verhoging dan ook niet zitten.

Ook Maarten Oosterkamp van zorgthuisadvies stelt dat een substantiële loonsverhoging in de zorg grote consequenties heeft. Dat komt vooral omdat er zoveel medewerkers in de zorg werken. Circa 80 procent van de kosten in de zorg bestaan namelijk uit loonkosten.

Als een groot deel van de zorgmedewerkers, waaronder verpleegkundigen en operatieassistenten in inkomen vooruitgaan, betekent dat een enorme stijging van de zorgkosten.

De premie voor de zorgverzekering gaat snel met enkele tientjes omhoog, om een dergelijke substantiële kostenstijging op te vangen. Daar wringt de schoen. Want het huidige systeem is erop ingericht om de premie niet te veel te laten stijgen. Enkele tientjes per maand is echt een maatschappelijk vraagstuk. Veel mensen kunnen dat niet betalen.

Maarten Oosterkamp van Zorgthuisadvies

Hoeveel verdient een zorgmedewerker eigenlijk?

Volgens Loonwijzer.nl verdient een gemiddelde HBO-verpleegkundige met vijf jaar werkervaring 3.213 euro bruto per maand. Op MBO-niveau is dat 3.114 euro. Ter vergelijking: een politieagent met vijf jaar ervaring verdient gemiddeld 2.402 euro bruto per maand. Voor een docent in het basisonderwijs is dat 3.182 euro bruto.

Ook vergeleken met landen in de rest van de wereld scoort Nederland bovengemiddeld op het gebied van salarissen voor zorgpersoneel:

Salaris zorgpersoneel

Links in de grafiek het salaris van ziekenhuisverpleegkundigen in verhouding tot het gemiddeld loon in dat land. Rechts het gemiddeld salaris van ziekenhuisverpleegkundigen in duizendtallen. Nederland staat op respectievelijk plek 10 en plek 3 van de 32.

20 reacties

 • RRob

  Ik zou zeggen vergelijk het ook eens met andere beroepen (elektricien, monteur, …) per opleidingsniveau, niet alleen maar binnen de publieke sector.
  Én vergelijk dan ook eens de uitstekende pensioenen in de zorg met de miserabele pensioenen in b.v. de technische beroepen, dan zien veel zaken er wel wat anders uit.

 • EEen andere gedachte

  Greta, Werk jij soms in de zorg? Ik vind eigenlijk wel dat al die bank direkteuren en al die politici in Den Haag wel wat minder mogen verdienen en mensen in de zorg (verpleegkundigen) een beetje meer. Het is zowel geestelijk als lichamelijk best zwaar werk en een foutje kan desastreuse gevolgen hebben. Maarja, een verpleegkundige komt niet met een excel staatje aan het einde van het jaar met de getalletjes hoeveel zij “verdiend” heeft. Dus geen vette bonus. Ik vind het salaris voor een verpleegkundige schandalig. (En die van een bank direkteur ook)

 • MMaria

  Als verzorgende schaal 35 trede 11
  (hoogste trede) verdien ik ongeveer zo een 2700 euro
  Bruto, dat neerkomt op ongeveer 1900 euro netto.
  Alleenstaande moeder van 3 kinderen, Werk fulltime om alle eindjes aan elkaar te knopen,
  Als de zorgpremie stijgt dan stijgt deze ook voor het zorgpersoneel, wat schiet zo een salarisverhoging dan op? Als je in de bioscoop werkt mag je gratis naar de film, als je bij de ns werkt heb je gratis reizen, als je in een pretpark werkt krijg je vrijkaarten, als je in een winkel werkt krijg je vaak personeels korting. De uitdrukking is dan ook wie appelen vaart, die appelen eet. Mensen die in de zorg werken zijn over het algemeen mensen die zichzelf wegcijferen , ze verzorgen anderen tekosten van hun eigen verwaarloosde gezondheidsklachten, als de zorg voor zorgpersoneel betaalbaarder en beter toegankelijker wordt dan zullen ze sneller gebruik maken van de arts en zal waarschijnlijk het ziekteverzuim afnemen.
  Ik ben dus voor permanente betaalbare betere zorg voor zorgpersoneel. En niet een paar centen collectieviteit, dat niet voelbaar is. Betere secundaire arbeidsvoorwaarden zou welkom zijn in de zorg. Als dat niet veranderd en de overheid het alleen afdoet met een applaus en 1000 euro die de werkgever mag bepalen wie het mag ontvangen, dan voorzie ik dat er een hoop personeel een overstap maakt richting een andere branche.
  Ik zit al 30 jaar in de zorg, maar overweeg een overstap in iedergeval wel.

 • PPeter van Loon

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel de verplegenden/verzorgenden er nu daadwerkelijk bruto per maand bij zouden willen krijgen. Met andere woorden: wat verdienen jullie nu bruto per maand, wat vinden jullie dan wel een goed salaris voor een MBO of HBO verpleegkundige of verzorgende ?

  • BBram

   @Peter van Loon

   Ik verdien 2807 euro bruto per maand. Daarbij ga ik in november nog 1 periodiek omhoog. Er zijn 12 periodieken. Dus 12 jaar werk (mbo) ervaring. Daarbij werk ik dus de helft van alle feestdagen, weekend, dag/avond/nachtdiensten. Persoonlijk vind ik dat prettig maar het heeft wel impact op je sociale leven.

   Ik denk niet dat we moeten vergelijken met politie of onderwijs, iedere sector heeft zo zijn verantwoordelijkheden. Ik kijk graag naar mijn eigen vakgebied. Het is maar net wat we er met elkaar voor over hebben. Accepteren we het dat, dat hulp aan u of uw geliefden soms langer duurt? Voorbeeld: in een ziekenhuis is het heel “normaal” dat 1 verpleegkundige voor 8 mensen zorgt in een dag dienst( en ook nog leerlingen begeleid) en in een nachtdienst 16 patiënten onder zijn/ haar hoeden heeft. Daarom ligt u soms letterlijk een uur in de “shit”.

   Het basis salaris kan zeker omhoog. Maar een week verlof per jaar extra zou ook een hoop rust geven. Maar goed, ik gun het iedereen! Dus begrijp wel dat het nu niet gaat. Maar dan moeten we ook niet zeiken met zijn alle, en geloof me, er is een hoop gezeik (dat ruimen we dan ook wel weer op ;))

  • RRob

   @Bram
   Welk opleidinging? want dat is wel belangrijk in de vergelijking.

  • EEspresso

   @Peter van Loon

   Hoi , ik ben sps ‘er ( sedationist) & Anesthesiemedewerker .( oorsprong verpleegkundige ,MBO4/ hbo) … Mijn werk is erg afwisselend . Een dag op de ok staan , andere dag sedatie geven ( zelfstandig ( buiten ok complex ) , en of zit regelmatig op de poli spreekuur en adviser welke form anesthesie gegeven kan worden ( screening ) met een backup van een anesthesioloog bij vragen & en bespreking .Ik zelf ben GEEN arts !
   Mijn inkomen is nu rond 4700 bruto /m gemiddeld met diensten. Ikzelf ben erg tevreden . Maar kan beter! Ik heb erg veel verantwoording in mijn beroep mbt sps er . Werk ( 2 jaar ic ervaring ) regelmatig op de ic ( covid – 19 ) . Zie FWG 3.0 gezondheidszorg
   Ben er wel voor een structurele loonsverhoging 🙂
   Correctie ipv eerste reactie van mij

 • LLex

  Zorg personeel in ziekenhuizen verdienen echt niet slecht, dat ze maar 3 of 4 dagen per week werken zorgt dat minder per maand krijgen.
  Feit blijft dat er personeel te kort is en je toch personeel moet zien binnen te halen en houden.

  Ik denk dat de overheid moet gaan kijken naar een andere vorm van steun.
  Denk aan voorrang op woningen in de omgeving van de werklocatie.
  Of denk aan een overheidkorting programma,
  persoonsgebonden gekoppeld aan een legitimatiebewijs met chip en digitaal account.
  Dit programma kan dan ingesteld worden gebruikt voorwelk voordeel voor welke doelgroep (zorg, onderwijs, politie, brandweer e.d.) is.
  Denk aan voordelen als:
  -korting op elektrische vervoermiddelen
  -gratis of goedkoop ov abbonement
  -extra korting op sporten
  Het voordeel ook particulieren zouden zich kunnen melden bij de overheid om mee te doen.
  Zo kan bijvoorbeeld de plaatselijke kapper zeggen die maand korting te geven op een bepaalde groep of alle deelnemers aan het programma.

  Zo’n programma zou alle genoemde sectoren aantrekkelijker maken en wordt er gebruik gemaakt van zowel particuliere iniatieven als steun vanuit overheid.

  Want al zou je in januari het salaris met 10%verhogen dan is het in januari 2023 alweer niet genoeg omdat men gewent is aan het bedrag.
  En denk een aan de medewerkers die nu nog huur/zorgtoeslag krijgen, die mogen dat inleveren door een salaris verhoging dus houden ze er niks aan over.
  Bij zo’n kortingsprogramma heb je dat probleem niet.

  • BBram

   @Lex

   Wat weet jij van mijn werkdagen hahaha 3 of 4? Heb soms gewoon 7 diensten achter elkaar en nee dan ben ik niet een week vrij… je zal vast mensen in de zorg kennen. Maar je moet niet denken dat iedereen in de zorg 3 of 4 dagen per week werken.

  • LLex

   @Bram
   Mijn excuus, in mijn vorige reactie had ik moeten aangeven dat “veel personeelsleden parttime werken” nu lijkt het of ik iedereen bedoel.
   Zelf werk ik in een ziekenhuis en in dat ziekenhuis werken de meeste verpleegkundige 4 dagen dat is een feit.

   Echter mijn hoofdpunten blijft hetzelfde.
   Niet het loon verhogen maar juist de secundaire voorwaarden zoals eerder benoemt waarvan dus “gratis of met korting parkeren dan wel gratis of korting op OV”.
   En zulke extra hoge kortingen op diverse zaken houdt je meer aan over dan loonsverhoging.

   Dat zal in uw specifieke geval van 7 diensten achter elkaar werken niet de druk op het werk verlichten maar dat is een andere discussie dan de waardering in loon.

 • MMarjon

  Zo te horen verdient ziekenhuispersoneel niet slecht in vergelijking met ander zorgpersoneel. Neem alleen al de ouderenzorg, de verdiensten zijn daar zeker een kwart minder. Daar kun je echt geen gezin van onderhouden, zelfs niet met nacht-en weekenddiensten…

  • Eelizabet

   klopt is zeker geen vetpot als verzorgende ig.
   Krijg nu 10.75 bruto per uur en rijd 9.9 km heen en 13 kmterug want dan moet ik omrijden, dus zo’n 24 per dag en dat circa 22 x per maand.En meerdere keren over gebeld maar omdat het 100 meter scheelt krijg ik niets. En moesten er weer auto voor aanschaffen,wegenbelasting verzekering afschrijving.Zelfs de 2 jaar opleiding kreeg ik 46 €per maand voor de stage. Werk 20 uur en ben maar 24 gegaan, en houd circa 680 netto over in de maand, hier moet nog wel mijn zorgpremie vanaf van 139€, dus houd ik voor al die onregelmatige diensten en ik zit in coronateam een 440 over per maand,oja de oppas moet ook nog betaald. Zit nu druk te kijken om ander Werk,Weg uit de zorg.

 • Ppeter

  @jan dan zal er is naar de taken gekeken moeten worden, of het een en ander anders ingedeeld kan worden.

  Meer salaris lijkt me voorlopig niet nodog, zeker omdat het kort geleden nog verhoogd is, en voor volgend jaar komt er weer zo een 4% bij en anders kan je nog altijd een andere baan zoeken hoor.

  Sorry maar ik heb niet zo veel trek in een tientallen euros maandelijks hogere zorg premie. We zitten midden in een crisis, dan is er nou eenmaal minder geld.

 • Jjan

  Ik word als IC-verpleegkundige moedeloos van deze discussie, waarbij alleen naar het salaris wordt gekeken en niet naar taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. M.b.v. protocollen en afspraken met intensivisten stuur ik de beademing bij, regel ik de 24 uurs dialyse, geef ik op basis van labuitslagen insuline, kalium, magnesium. Maak ik hierbij een fout, dan veroorzaak ik onbedoelde en mogelijk onomkeerbare schade aan de patiënt. Daarnaast geef ik onderwijs aan verpleegkundigen van andere afdelingen, doe kwaliteitsonderzoek, PDCA enz. De laatste 10 jaar is ons vak zo veranderd, terwijl dat niet terug te zien is in onze taakfunctieomschrijving met daarbij een gepaste financiële waardering.

 • Ppiethein

  Als ik dat zo lees, verdienen ze in de zorg niet zo slecht als ze zelf zeggen. Zeker een MBO’er verdiend gewoon goed. In het basisonderwijs, politie en zorg mogen zeker de salarissen omhoog, maar zie niet in waarin het in de zorg meer zou moeten zijn.

 • PPeter

  Als ik dit zo lees, dan moeten politie agenten geld erbij krijgen niet het zorg personeel, die dit jaar al meer erbij heeft gehad en waar volgend jaar ook weer een geplande verhoging staat.

  Dit is ook het moment er niet voor, milarden extra gaan uitgeven in een tijd als nu, waar de economie flink gekrimpt is. Ik weet het niet hoor, maar ik wil geen tientallen euro’s extra per maand moeten betalen hiervoor.

  Ik vind Rutte echt een dropl*l maar ik hoop dat hij en zijn kabinet hier gewoon tegen blijven stemmen.

 • LLies

  Er wordt niet benoemd welke verantwoordelijkheid wij als verpleegkundige hebben. En misschien verdienen we niet slecht, maar zonder ORT van onze nachtdiensten, weekenddiesten en feestdagen is het loon het werkelijk om te huilen.

 • GGreta

  Als ik salarissen in de zorg vergelijk met die van onderwijzers of politiepersoneel denk ik dat er prima wordt verdiend in de zorg. Beter is om iets te doen aan de roostering en werkomstandigheden. Waardering hoeft niet perse in geldvorm.

  • BBram

   @Greta
   toch knap dat u dat zo makkelijk zegt terwijl u niet weet wat ons werk precies inhoudt… wat wilt u aan het rooster veranderen? En qua werkomstandigheden?

  • WWe.

   @Bram

   Ja Bram, je moet echt een expert zijn om in te zien wat de taken zijn, probeer je professionele bias achterwegen te laten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.