Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Patiënten met corona die erg ziek worden, terecht komen op de IC of overlijden hebben een beduidend laag gehalte vitamine K in hun bloed. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder ruim 120 mensen.

Toch kan er nu nog niet gezegd worden of de inname van vitamine K een gunstig effect heeft bij patiënten met Covid-19. Dit zal op korte termijn worden onderzocht in een klinische studie in CWZ en het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Belangrijke functie

Vitamine K speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Het is daarom niet gek dat er een verband is met het verloop van Covid-19, de ziekte die het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt.

Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt.

Rob Jansen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Corona veroorzaakt ontstekingen aan de longen en kunnen de elastische vezels beschadigen waardoor ademen moeilijker wordt. Als reactie hierop maakt het lichaam een speciaal beschermend eiwit aan, maar daarvoor heeft het wel vitamine K nodig. “Als je dat niet hebt, dan mis je die bescherming, dus loop je meer risico”, stellen de artsen.

De volgende stap is om te testen of het geven van vitamine K aan coronapatiënten een positief effect kan hebben.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in verschillende soorten voeding en is ook via supplementen binnen te krijgen. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon):

Vitamine K1Vitamine K2
Komt vooral voor in groente en in mindere mate in fruitKomt in kleinere hoeveelheden voor in dierlijke producten en zuivel
Wordt minder goed door het lichaam opgenomenWordt relatief goed door het lichaam opgenomen, veel beter dan K1 (bron)
Blijft slechts enkele uren in het bloedBlijft dagen lang in het bloed (bron)
Wordt niet door het lichaam aangemaaktWordt in het lichaam (in de darmen) aangemaakt

Voeding

In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1:

  • Boerenkool: 817 microgram per 100 gram
  • Spinazie: 387 microgram per 100 gram
  • Broccoli: 156 microgram per 100 gram
  • Margarine: 93,2 microgram per 100 gram

In de volgende voedingsmiddelen zit vitamine K2:

  • Zuivelproducten
  • Granen
  • Eigeel
  • Rundvlees

Supplement

Het is ook mogelijk om vitamine K binnen te krijgen via een supplement.

Let op: er is geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine K helpt tegen corona. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of het helpt om preventief vitamine K te nemen. Ook is het onbekend of een overschot aan vitamine K schadelijk kan zijn.

Het Voedingscentrum adviseert daarom niet om extra vitamine K te slikken. Normaal gesproken krijg je met een gezond eetpatroon genoeg binnen. Als je toch kiest voor een supplement, houd dan rekening met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 70 microgram per dag. Dit is 100 procent van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassen.

Op dit moment is een vitamine K-supplement uit voorraad te bestellen bij enkele online drogisterijen.

Let op

Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken, moeten extra alert zijn. Zij moeten geen vitamine K supplement gebruiken.

Vitamine K kan de werking van medicijnen verminderen. Overleg daarom bij twijfel altijd met je arts of diëtist.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.