Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Artikel door: Koen Kuijper - 39 reacties

Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Patiënten met corona die erg ziek worden, terecht komen op de IC of overlijden hebben een beduidend laag gehalte vitamine K in hun bloed. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder ruim 120 mensen.

Toch kan er nu nog niet gezegd worden of de inname van vitamine K een gunstig effect heeft bij patiënten met Covid-19. Dit zal op korte termijn worden onderzocht in een klinische studie in CWZ en het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Belangrijke functie

Vitamine K speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Het is daarom niet gek dat er een verband is met het verloop van Covid-19, de ziekte die het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt.

Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt.

Rob Jansen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Corona veroorzaakt ontstekingen aan de longen en kunnen de elastische vezels beschadigen waardoor ademen moeilijker wordt. Als reactie hierop maakt het lichaam een speciaal beschermend eiwit aan, maar daarvoor heeft het wel vitamine K nodig. “Als je dat niet hebt, dan mis je die bescherming, dus loop je meer risico”, stellen de artsen.

De volgende stap is om te testen of het geven van vitamine K aan coronapatiënten een positief effect kan hebben.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in verschillende soorten voeding en is ook via supplementen binnen te krijgen. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon):

Vitamine K1Vitamine K2
Komt vooral voor in groente en in mindere mate in fruitKomt in kleinere hoeveelheden voor in dierlijke producten en zuivel
Wordt minder goed door het lichaam opgenomenWordt relatief goed door het lichaam opgenomen, veel beter dan K1 (bron)
Blijft slechts enkele uren in het bloedBlijft dagen lang in het bloed (bron)
Wordt niet door het lichaam aangemaaktWordt in het lichaam (in de darmen) aangemaakt

Voeding

In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1:

 • Boerenkool: 817 microgram per 100 gram
 • Spinazie: 387 microgram per 100 gram
 • Broccoli: 156 microgram per 100 gram
 • Margarine: 93,2 microgram per 100 gram

In de volgende voedingsmiddelen zit vitamine K2:

 • Zuivelproducten
 • Granen
 • Eigeel
 • Rundvlees

Supplement

Het is ook mogelijk om vitamine K binnen te krijgen via een supplement.

Let op: er is geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine K helpt tegen corona. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of het helpt om preventief vitamine K te nemen. Ook is het onbekend of een overschot aan vitamine K schadelijk kan zijn.

Het Voedingscentrum adviseert daarom niet om extra vitamine K te slikken. Normaal gesproken krijg je met een gezond eetpatroon genoeg binnen. Als je toch kiest voor een supplement, houd dan rekening met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 70 microgram per dag. Dit is 100 procent van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassen.

Op dit moment is een vitamine K-supplement uit voorraad te bestellen bij enkele online drogisterijen.

Let op

Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken, moeten extra alert zijn. Zij moeten geen vitamine K supplement gebruiken.

Vitamine K kan de werking van medicijnen verminderen. Overleg daarom bij twijfel altijd met je arts of diëtist.

39 reacties

 • CCarina

  Een laag vitamine k1 heeft verschillende oorzaken. Medicijnen zoals o.a antibiotica, antistolling. Als patiënten met ernstig covid op het ic hebben gelegen, met diverse medicatie in die categorie, lijkt het mij logisch dat het vitk1 gehalte daalt in het bloed.
  Meer logisch was geweest dat men het vitk1 gehalte wist alvorens ze besmet raakte met covid. En meestal is er al gebruikt gemaakt van bepaalde medicatie wat de vitk1 doet dalen? Dan is de oorzaak vitamine k1 tekort door medicatie. Dezelfde medicatie wat ook nog foliumzuur afbreekt. Nogmaals ben je een risico omdat je een aandoening hebt, of dat je medicatie daarvoor neemt wat deze vitamines afbreekt en daardoor vatbaar wordt en/of ernstig beloop op Covid?
  Bij vitk1 tekort of/door een genetische vkorc1 1639aa zou het toch gunstig zijn als stollingsfactoren minder zouden werken?

 • JJeroen

  Tijdens mijn covid ervaring heb ik wanneer ik moest hoesten vitamine d3 en k2 en zink genomen. Werkte bijna als een aspirine. De symptomen namen namen snel af. Het s inderdaad heel vreemd dat er weinig duidelijke info over te vinden is en dat er tijdens een besmetting niet wordt aangeraden specifiek deze twee vitaminen en zink te suplementeren.

 • MMaaike

  Alle 5 binnen ons gezin besmet met Corona. 3 kinderen weinig klachten. Wij als ouders viel ook reuze mee. Wel altijd, ook in de zomer 2500 tot 5000 ug vitamine D met k2 druppels per dag genomen. Daarnaast resveratrol suppletie (zwartebessen en blauwe bessen extract). Tijdens Corona infludo druppels. Vergeet ook B12 en vitamine C niet. Denk ook om zink en selenium (o.a. noten en vlees). Tijdens Corona alleen koorts, moe, geurverlies en tijdelijk een hoesje. Eerlijk gezegd heb ik griep in mijn jeugd veel heftiger meegemaakt. Geen vaccinatie gehad en ben blij toe. Ik heb een medisch verleden en partner heeft overgewicht op buik. Ik denk oprecht dat de suppletie heeft geholpen. Het is toch erg dat daar zo weinig informatie over naar buiten komt. Waarschijnlijk weer alles te maken financiële belangen, big parma e.d.

 • AAd

  Ik zou iedereen graag willen aanraden op zijn tijd eens wat serieus te mediteren. Dat brengt vaak meer balans in je lichamelijke huishouding dan al dat mentale vissen naar oplossingen, die vaak voortvloeien uit geestelijke misgesteldheden, zoals stress, verwarring, sensaties of overmatig opwinden. Ga er eens lekker ontspannen bij zitten, laat je leeglopen en gooi die balast van je af. Doe dit met liefde voor jezelf, met de ogen (oren) gesloten, zodat je nergens door afgeleid wordt. Succes!

 • LLanPharma

  Lieve mensen, sommige anti-stollingsmiddelen beïnvloeden de vitamine-K status om te voorkomen dat er stolsels aangemaakt worden. Deze stolsels ONTSTAAN niet door normale waarden van Vitamine-K, Vitamine-K is alleen een stofje dat van belang is om goed stolsels te kunnen vormen indien nodig. Door de hoeveelheid van dit stofje te beïnvloeden met medicatie kan je als arts dus de stolling beïnvloeden. Sommige mensen hebben hogere risico’s op stolsels, denk dingen die net als in een waterleiding de “flow” kunnen verpesten zoals kunst-hartkleppen. Maar ook mensen die bijvoorbeeld roken en de binnenkant van hun aderen “broos” laten worden door oxydatie. Dit ontstaat o.a. als gevolg van een tekort aan vitamine-C en vitamine-e (rokers hebben veel meer C en E nodig om de rommel uit hun lichaam te krijgen). Doordat de binnenkant van hun aderen “rafelt” ontstaat meer kans op stolsels, deze scheurtjes in de aderwand verstoren ook de “flow”. Het lichaam probeert dit op te repareren maar het nadeel van de scheurtjes is dat vaak aderverkalking ontstaat omdat ook cholesterol kleeft in de scheurtjes. De ontstekingsfase van deze genezing kan ook meer kans op stolsels geven. Vandaar o.a. dat roken slecht is voor hart- en bloedvaten.
  Terug naar Covid-19, stolsels kúnnen nuttig zijn (denk bijvoorbeeld het stoppen van bloeding door verwonding). Voldoende start-voorraad vitamine-K lijkt bij een Corona-infectie nuttig te zijn om eventuele bloedingen (lekkende vaten) in de longen tijdig te stoppen. Overal waar bloed in de longen zit (buiten de vaten) kan immers geen zuurstof opgenomen worden en verbruikte lucht uit te ademen. Goede stolling van kapotte bloedvaten lijkt dus de longen “schoon” te houden van nutteloos bloed en het immuunsysteem meer tijd te gunnen om de infectie te bestrijden. Vitamine-K is in dit geval dus nuttig om “gezonde” stolling te helpen. Bij een gezonde voeding zou je voldoende uit de voeding moeten halen, supplementen komen maar op de tweede plek bijvoorbeeld als je niet elke dag gezond eet (zoals ik 😉 ). Ik kan me ook voorstellen dat mensen die flinke ziekenhuiszorg nodig hebben niet helemaal volwaardige voeding krijgen of kunnen verdragen. Men kan dus snel door de voorraad Vitamine-K heen zijn, met verergering (door bloeding in de longen) van het ziektebeeld tot gevolg.
  Dit is slechts mijn theorie en het lijkt me nuttig te onderbouwen door mensen met meer mogelijkheden dan mij. Ik ben maar een simpele drogist.

  • Kkris peeters

   @LanPharma
   ik stel mij de vraag waarom men niet eerst de oorzaak achterhaald waarom die vit k zo hard zakken? Want bij corona wordt gezegd dat men geen ruik en smaakzin heeft!? Dit wordt best eerst aangepakt niet!? De oorzaak eerst! Ik begrijp dat covid19 een chemisch-toxisch probleem is, oa, wat een aparte aanpak nodig heeft! Zodoende komen we stappen dichter bij de oplossing!

 • NNienke

  We maken zelf NATTO lijkt smerig komt recept uit Japan, maar heb lekker warm na vele omleidingen nu zonder medicatie ! De prof en artsen stonden versteld mijn aders nu als iemand van 20 jaar ben zelf van 1946 top lekker warm erbij

  • CCarolien

   @Nienke

   Kun jij het resept sturen

  • VVeronica Pieters-de Vries

   @Nienke

   Hoe maak je het? Ik heb gehoord dat als je het vers bestelt het enorm gaat stinken.
   is dat zo?
   vr.gr. Veronica Pieters

  • BBen kura

   @Nienke
   Hallo Nienke, ik neem elke dag 200 mcg K2. Maar zou ook graag je NATTO recept willen. Gr. Ben

 • Jjan

  iedere dag 100 gram volle kwark en je vitamine k gehalte komt weer op niveau. Nog lekker ook.

 • NNicolet

  Wat moet je met deze info als gebruiker van antistollingsmedicatie op basis van vit k remmer ? Wil snel meer duidelijkheid. Huisarts en trombosediensten doen alsof ze niets van dit onderzoek weten en stellen me gerust met de oude mantra’s. Als jonge 40er neem ik deze medicatie om een licht verhoogd risico op trombose (met mogelijk grote gevolgen) te voorkomen, maar heb geen zin om een jonge dode zorgmedewerker te worden door te laag vit k. Vormt dit preventieve middel een gevaar in deze tijden? Wie kan me hierop het antwoord geven? Huisarts en trombosediensten nemen mijn zorgen niet serieus.

  • EEveline Boot

   @Nicolet
   Hoi Nicolet, alle mensen zijn ongelijk, ik kan je alleen mijn eigen ervaring vertellen. Sinds 2004 heb ik een kunst klep in m’n aorta. Daarom gebruik ik fenprocomon van de trombosedienst. Ik bepaal zelf mijn inr waarde. Ik slik elke dag 50 ug vitamine K2, al 8 jaar of langer. Dat sturen van het kastje naar de muur van de trombosedienst en huisartsen ken ik. Ik hield voet bij stuk, en deze dosering heb ik toch in overleg met de trombosedienst/ arts gemaakt. In de universiteit van Maastricht hebben ze onderzoek gedaan naar vitamine K2. Kan je op het web vinden. Verder is er weinig onderzoek naar vitamine K2. Door corona lijkt het nu enigszins in beeld te komen. Ik ben nu 65 jaar en vitaal. Eet gezond. Trek mijn eigen plan, want het is mijn lichaam. In het ziekenhuis( was lang verpleegkundige) zag ik vaak wat oudere mensen met broze vaten, zij gebruikten al langere tijd antistollingsmiddelen van de trombosedienst. Mede daardoor koos ik voor vitamine K2 gebruiken. Adviseer je wel i.o.m. een deskundige arts dit te organiseren. Misschien heb je hier iets aan. Met vriendelijke groet, en succes toegewenst, Eveline Boot.

  • LLinda

   @Eveline Boot

   Is 50 ug K2 hetzelfde als 50 mcg. ?

 • Ffrederik

  mensen met corona komen zuurstof tekort doordat de longen aangetast worden. krijg je ook te weinig zuurstof in het bloed. en om zuurstof in bloed te krijgen . eet meer onverzadigte vetzuren. geeft ook zuurstof. zoals bicarbonaat het ook geeft.

  • TTitus

   @frederik
   Heb jij serieuze bronnen dat onverzadigde vetzuren voor meer zuurstof in het bloed zorgt? Idem voor bicarbonaat? (Dat eerder CO2 geeft dan iets anders).
   Klinkt mij nl zowel biologisch en chemisch klinkklare onzin in de oren.

 • DDiana

  Misschien door onderliggend leiden, bewust of onbewust, krijg je vitamine K te kort en dus vatbaarder voor Covid19 en of andere ziekte…!

 • JJames

  Allerlei vitaminen en mineralen lijken te weinig aanwezig bij Covid-19 patienten. Wellicht “verbruikt” het zieke lichaam deze micronutrients snel – suppletie lijkt dan zeker belangrijk – maar kun je ergens een echte causale relatie aanwijzen: vitamine X tekort (vooraf) levert verhoogd risico voor of bij infectie? Correlaties? Zeker? Oorzaak en gevolg… maybe…

  • EEsther

   @James

   Precies!

 • DDaniël

  Denk dat het juist andersom is: bij Covid-19 wordt vaak een verhoogde activiteit van de bloedstolling gezien (leidend tot bijvoorbeeld bloedpropjes in de longen, longembolieën). Ten gevolge hiervan daalt het vitamine K, omdat dit gebruikt wordt om stollingsfactoren aan te maken. Dan zou suppletie van vitamine K averechts (stollingsbevorderend) kunnen werken en dit is iets wat dan juist niet gewenst is.

  • RRonald

   @Daniël Mijn INR arts had geen bezwaar tegen inname van vitamine K2
   deze heeft anders dan vitamine K1 geen invloed op je INR. Tegen bloedpropjes neem ik Nattokinase 2000FU in, deze stof lost ook bestaande bloedpropjes op. Je kan natuurlijk ook gewoon dagelijks echte Natto eten. (zie ook de reactie van Nienke) p.s. bloedverdunners neem ik al jaren niet meer in.

  • EEveline Boot

   @Ronald , Hoi Ronald, fenprocomon breekt vit K1 af, dat is de werking van dit zusje van rattengif. Vit. K1 speelde een rol in de “stollings keten”. Het proces om het bloed te doen stollen.
   Vit. K 2 word ook door fenprocomon minder of helemaal onwerkzaam gemaakt.
   Vit. K 1 en K 2 komen voor in voeding. Vit K 2 heeft geen invloed op de stollings keten. Deze K 2 is belangrijk voor soepele bloedvaten en sterke botten. En jonge arts zei onlangs dat ik meer fenprocomon zou moeten gebruiken bij K 2 inname. Dat is zonder onderzoek een aanname, omdat mijn docering fenprocomon lager is dan voor deze inname van K 2. Een Jantje van Leiden?!! Ik trek mijn eigen plan! omdat er erg weinig goed recent onderzoek is naar de gevolgen van anti stolling gebruik en de invloed hier van op je gehele lichaam. Vreemd want het is een veelgebruikt medicijn.

  • JJitske Hibma

   @Ronald Een goede vriend van mij krijgt zomaar, niet helemaal zomaar (spataderoperatiegeschiedenis, te zwaar), een trombosebeen, trombosedienst, prikken om de 2 dagen, u kent het wel, zo maar ik op uit het stukje. Ik ben een vit K2 voorstander, nu laat ik de multi voor hem waar dit in zit, maar .. staan. Ik lees bij jouw verhaal: K2 heeft geen invloed op INR! Nattokinase lost de bloedprop op zelfs: waarom dan bloedverdunners, zou je zeggen. Wat kan ik voor hem betekenen, ik vind geen adviezen voor suppletie bij een trombosebeen: krijgt geen visolie/vit d meer, Vit a etc. etc. Vit C zelfs, maar behelpen met sinaasappels. Wat te doen?

  • MMarja

   @Daniël
   Mee eens. Zelf dubbele longembolie gehad in het verleden. Veel vitamine K zorgt voor stolling. Bij lage waarde bij trombosedienst kreeg ik meer antistollingspilletjes dan bij hogere waarde en moest ik uitkijken met voedingsmiddelen met veel vit K. Onderscheid tussen K1 en K2 werd in 1997 niet gemaakt.

  • TTheo

   @Marja, google eens op het promotieonderzoek van Leon Schurgers universiteit Maastricht.
   Langdurig onderzoek laat zien dat de vaatwanden soepeler blijven/worden met k2.

  • TTheo

   @Er is een groot verschil tussen K1 en K2. K1 is vooral voor de bloedstolling. K2 werkt samen met D3 en heeft o.a. Invloed op kalkhuishouding en immuunsysteem.

 • RRob

  Vitamine K zorgt blijkbaar voor stollings mogelijkheid van bloed.
  Wat ik zo lees is een probleem bij corona dat het de longblaasjes kapot maakt waardoor ze
  blijkbaar gaan lekken.
  Mijn vraag zou dan dan zijn:
  1 Is het de vitamine K zelf die , door e.o.a. mechanisme bescherming biedt?
  2 Of is het het snellere stollen (als gevolg van K) van het bloed dat dan beschermd tegen het lekken van beschadigde longen?

  • Wwit

   @Rob, misschien het artikel nog eens goed lezen. Ik dacht gezien te hebben dat de vitamine K nodig is voor afweer tegen de infectie met Covid19.

 • FFrank

  Als je kijkt waar het allemaal in zit, vraag ik me af hoe mensen in hemelsnaam aan een te kort komen.. het zit in bijna alles!

  • RRindert

   @Frank:Je hoeft bij aanvang van je besmetting geen vitamine K tekort te hebben; dat volgt ná besmetting.

   Vitamine K is nodig voor herstel bij longschade, zoals in de heftiger gevallen van besmetting met Corona; Je lijf verbruikt dan ineens grote hoeveelheden K voor herstel, tot het lichaams-voorraadje op is. Het ontstane tekort zorgt voor een ernstige verstoring van het herstellend vermogen; Downhill from there…

   Tenminste, dat is wat het onderzoek lijkt te suggereren.

  • MMarjolein

   @Frank
   Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten. Daarbij heeft K1 een korte halfwaarde tijd- oftewel, het is relatief snel je lichaam weer uit (na een paar uur). Eigenlijk zou je dus elke dag groene bladgroenten aan je dieet moeten toevoegen voor een goede of redelijke vitamine K1 status- hoeveel mensen ken jij die dit doen? K2 heeft een significant langere halfwaarde tijd, maar lijkt ook een wat andere functie te hebben. Dit komt vooral voor in gefermenteerde voedingsmiddelen, vaak ook in kleine hoeveelheden, die je dan dus ook dagelijks zou moeten eten. Ook wordt het gemaakt door bepaalde darmbacteriën (waarvan veel mensen een disbalans hebben omdat we o.a. nauwelijks nog direct uit de natuur eten en we vaak veel zwaar bewerkt voedsel eten). Vooral Natto (gefermenteerde sojabonen) bevat grote hoeveelheden K2, maar is door de smaak en consistentie voor veel westerse mensen moeilijk te eten.

 • FFrans E

  Ik vind het onduidelijk of ik nu wel of geen vitamine K druppels of tabletten kan gebruiken

 • JJan

  Hier haak ik af! Mensen op de IC gaan dood door problemen met de stolling, zoals longembolie en herseninfarcten. Vit K bevorderd de stolling juist! Niet te begrijpen dus!

  • RRindert

   @Jan. Zover ik begrepen heb REGULEERT vitamine K de stolling, niet specifiek zorgen voor meer of minder stollen

  • WWilbert

   @Jan

   Ja, Jan.

   Vitamine K bevordert stolling. Zo zeiden ze dat altijd, bij de trombose dienst.

   Covid19

   Het grootste probleem bij covid19?
   Volgens eeb artikel zijn dat de bloedstolsels.

   Logisch dus, dat onderzoekers vitamine K zijn gaan onderzoeken.

   De hypothese zou dan moeten zijn, dat vitamine K de “oorzaak” zou moeten zijn van “het probleem” .

   Maar dat kon niet…

   Want er was

   EN Hoge bloedstolling
   EN Lage vitamine K.

   Die feiten bij Covid19 zijn precies TEGEN OVER GESTELD aan wat er eerder altijd werd beweerd bij mensen met hart en vaatziekten.

   Jan en De Zorgwijzer, zijn de eersten in Nederland, die hiervoor waarschuwen.

 • MMaron V.

  In lage doseringen komt het voor in kaas en kwark en alleen nattō bevat zeer hoge concentraties vitamine K2. De opname van MK-7 (menaquinone-7) uit nattō is beter dan de opname van vitamine K1 uit plantaardige voedingsmiddelen. Bron: natto.nu

  • DDe Mol

   @Maron V.
   ik heb het syndroom van Gytelman . Te weinig K en Mg dus . Zou nato helpen bij een verhoging van K ? Ik heb er nog nooit van gehoord !

 • AAnouk V.

  als ik zo lees waar die vitamine k allemaal in zit, weet ik van mezelf dat ik het tenminste genoeg binnen krijg nu. fijn om te weten in deze onzekere tijden.

  • RRindert

   @Anouk V. Je huidige K-spiegel lijkt minder van belang; na besmetting “verbruikt” je lichaam het heel snel voor herstel in je longen, waardoor het interne voorraadje vlug opraakt. Dus vooral ná besmetting aan de spinazie en boerenkool..? 😉

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.