Is vitamine K dé oplossing voor het coronavirus?

Koen Kuijper 21 reacties

Patiënten met corona die erg ziek worden, terecht komen op de IC of overlijden hebben een beduidend laag gehalte vitamine K in hun bloed. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder ruim 120 mensen.

Een gezonde vitamine K-spiegel zou dus mogelijk een ernstig verloop van corona kunnen voorkomen. De Nijmeegse artsen spreken van een mogelijke internationale doorbraak.

Belangrijke functie

Vitamine K speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Het is daarom niet gek dat er een verband is met het verloop van Covid-19, de ziekte die het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt.

Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt.

Rob Jansen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Corona veroorzaakt ontstekingen aan de longen en kunnen de elastische vezels beschadigen waardoor ademen moeilijker wordt. Als reactie hierop maakt het lichaam een speciaal beschermend eiwit aan, maar daarvoor heeft het wel vitamine K nodig. “Als je dat niet hebt, dan mis je die bescherming, dus loop je meer risico”, stellen de artsen.

Volgende stap

De volgende stap is om te testen of het geven van vitamine K aan coronapatiënten een positief effect kan hebben. Een IC-behandeling kan daarmee mogelijk voorkomen worden.

Eerder werd al bekend dat resveratrol een mogelijk positief effect kan hebben op het verloop van corona.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in verschillende soorten voeding en is ook via supplementen binnen te krijgen. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon):

Vitamine K1Vitamine K2
Komt vooral voor in groente en in mindere mate in fruitKomt in kleinere hoeveelheden voor in dierlijke producten en zuivel
Wordt minder goed door het lichaam opgenomenWordt relatief goed door het lichaam opgenomen, veel beter dan K1 (bron)
Blijft slechts enkele uren in het bloedBlijft dagen lang in het bloed (bron)
Wordt niet door het lichaam aangemaaktWordt in het lichaam (in de darmen) aangemaakt

Voeding

In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1:

 • Boerenkool: 817 microgram per 100 gram
 • Spinazie: 387 microgram per 100 gram
 • Broccoli: 156 microgram per 100 gram
 • Margarine: 93,2 microgram per 100 gram

In de volgende voedingsmiddelen zit vitamine K2:

 • Zuivelproducten
 • Granen
 • Eigeel
 • Rundvlees

Supplement

Het is ook mogelijk om vitamine K binnen te krijgen via een supplement. Daarbij moet wel gezegd worden dat wetenschappers het er (nog) niet over eens zijn of dit echt gaat helpen tegen Covid-19.

Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of het slim is om preventief vitamine K te nemen. Ook is onbekend of een overschot aan vitamine K schadelijk kan zijn.

Het Voedingscentrum adviseert dan ook niet om extra vitamine K te slikken. Normaal gesproken krijg je met een gezond eetpatroon genoeg binnen. Als je kiest voor een supplement, houd dan rekening met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 70 microgram per dag. Dit is 100 procent van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassen.

Toen enkele weken geleden bekend werd dat resveratrol zou helpen tegen corona, was het middel binnen de kortste keren overal uitverkocht. Grote kans dat er nu ook een ‘run’ gaat komen op vitamine K supplementen.

Op dit moment is het supplement nog wel uit voorraad te bestellen bij enkele online drogisterijen.

Let op

Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken, moeten extra alert zijn. Zij moeten geen vitamine K supplement gebruiken.

Vitamine K kan de werking van medicijnen verminderen. Overleg daarom bij twijfel met je arts of dietist.

21 reacties

 • NNienke

  We maken zelf NATTO lijkt smerig komt recept uit Japan, maar heb lekker warm na vele omleidingen nu zonder medicatie ! De prof en artsen stonden versteld mijn aders nu als iemand van 20 jaar ben zelf van 1946 top lekker warm erbij

  • CCarolien

   @Nienke

   Kun jij het resept sturen

 • Jjan

  iedere dag 100 gram volle kwark en je vitamine k gehalte komt weer op niveau. Nog lekker ook.

 • NNicolet

  Wat moet je met deze info als gebruiker van antistollingsmedicatie op basis van vit k remmer ? Wil snel meer duidelijkheid. Huisarts en trombosediensten doen alsof ze niets van dit onderzoek weten en stellen me gerust met de oude mantra’s. Als jonge 40er neem ik deze medicatie om een licht verhoogd risico op trombose (met mogelijk grote gevolgen) te voorkomen, maar heb geen zin om een jonge dode zorgmedewerker te worden door te laag vit k. Vormt dit preventieve middel een gevaar in deze tijden? Wie kan me hierop het antwoord geven? Huisarts en trombosediensten nemen mijn zorgen niet serieus.

 • Ffrederik

  mensen met corona komen zuurstof tekort doordat de longen aangetast worden. krijg je ook te weinig zuurstof in het bloed. en om zuurstof in bloed te krijgen . eet meer onverzadigte vetzuren. geeft ook zuurstof. zoals bicarbonaat het ook geeft.

  • TTitus

   @frederik
   Heb jij serieuze bronnen dat onverzadigde vetzuren voor meer zuurstof in het bloed zorgt? Idem voor bicarbonaat? (Dat eerder CO2 geeft dan iets anders).
   Klinkt mij nl zowel biologisch en chemisch klinkklare onzin in de oren.

 • DDiana

  Misschien door onderliggend leiden, bewust of onbewust, krijg je vitamine K te kort en dus vatbaarder voor Covid19 en of andere ziekte…!

 • JJames

  Allerlei vitaminen en mineralen lijken te weinig aanwezig bij Covid-19 patienten. Wellicht “verbruikt” het zieke lichaam deze micronutrients snel – suppletie lijkt dan zeker belangrijk – maar kun je ergens een echte causale relatie aanwijzen: vitamine X tekort (vooraf) levert verhoogd risico voor of bij infectie? Correlaties? Zeker? Oorzaak en gevolg… maybe…

 • DDaniël

  Denk dat het juist andersom is: bij Covid-19 wordt vaak een verhoogde activiteit van de bloedstolling gezien (leidend tot bijvoorbeeld bloedpropjes in de longen, longembolieën). Ten gevolge hiervan daalt het vitamine K, omdat dit gebruikt wordt om stollingsfactoren aan te maken. Dan zou suppletie van vitamine K averechts (stollingsbevorderend) kunnen werken en dit is iets wat dan juist niet gewenst is.

 • RRob

  Vitamine K zorgt blijkbaar voor stollings mogelijkheid van bloed.
  Wat ik zo lees is een probleem bij corona dat het de longblaasjes kapot maakt waardoor ze
  blijkbaar gaan lekken.
  Mijn vraag zou dan dan zijn:
  1 Is het de vitamine K zelf die , door e.o.a. mechanisme bescherming biedt?
  2 Of is het het snellere stollen (als gevolg van K) van het bloed dat dan beschermd tegen het lekken van beschadigde longen?

  • Wwit

   @Rob, misschien het artikel nog eens goed lezen. Ik dacht gezien te hebben dat de vitamine K nodig is voor afweer tegen de infectie met Covid19.

 • FFrank

  Als je kijkt waar het allemaal in zit, vraag ik me af hoe mensen in hemelsnaam aan een te kort komen.. het zit in bijna alles!

  • RRindert

   @Frank:Je hoeft bij aanvang van je besmetting geen vitamine K tekort te hebben; dat volgt ná besmetting.

   Vitamine K is nodig voor herstel bij longschade, zoals in de heftiger gevallen van besmetting met Corona; Je lijf verbruikt dan ineens grote hoeveelheden K voor herstel, tot het lichaams-voorraadje op is. Het ontstane tekort zorgt voor een ernstige verstoring van het herstellend vermogen; Downhill from there…

   Tenminste, dat is wat het onderzoek lijkt te suggereren.

 • FFrans E

  Ik vind het onduidelijk of ik nu wel of geen vitamine K druppels of tabletten kan gebruiken

 • JJan

  Hier haak ik af! Mensen op de IC gaan dood door problemen met de stolling, zoals longembolie en herseninfarcten. Vit K bevorderd de stolling juist! Niet te begrijpen dus!

  • RRindert

   @Jan. Zover ik begrepen heb REGULEERT vitamine K de stolling, niet specifiek zorgen voor meer of minder stollen

  • WWilbert

   @Jan

   Ja, Jan.

   Vitamine K bevordert stolling. Zo zeiden ze dat altijd, bij de trombose dienst.

   Covid19

   Het grootste probleem bij covid19?
   Volgens eeb artikel zijn dat de bloedstolsels.

   Logisch dus, dat onderzoekers vitamine K zijn gaan onderzoeken.

   De hypothese zou dan moeten zijn, dat vitamine K de “oorzaak” zou moeten zijn van “het probleem” .

   Maar dat kon niet…

   Want er was

   EN Hoge bloedstolling
   EN Lage vitamine K.

   Die feiten bij Covid19 zijn precies TEGEN OVER GESTELD aan wat er eerder altijd werd beweerd bij mensen met hart en vaatziekten.

   Jan en De Zorgwijzer, zijn de eersten in Nederland, die hiervoor waarschuwen.

 • MMaron V.

  In lage doseringen komt het voor in kaas en kwark en alleen nattō bevat zeer hoge concentraties vitamine K2. De opname van MK-7 (menaquinone-7) uit nattō is beter dan de opname van vitamine K1 uit plantaardige voedingsmiddelen. Bron: natto.nu

  • DDe Mol

   @Maron V.
   ik heb het syndroom van Gytelman . Te weinig K en Mg dus . Zou nato helpen bij een verhoging van K ? Ik heb er nog nooit van gehoord !

 • AAnouk V.

  als ik zo lees waar die vitamine k allemaal in zit, weet ik van mezelf dat ik het tenminste genoeg binnen krijg nu. fijn om te weten in deze onzekere tijden.

  • RRindert

   @Anouk V. Je huidige K-spiegel lijkt minder van belang; na besmetting “verbruikt” je lichaam het heel snel voor herstel in je longen, waardoor het interne voorraadje vlug opraakt. Dus vooral ná besmetting aan de spinazie en boerenkool..? 😉

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.