Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 20 reacties

Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Wanneer je tanden of kiezen mist, of je gebit problemen geeft bij eten of spreken, kan er worden gekozen voor een kunstgebit (prothese). Er bestaan verschillende soorten protheses, zoals het volledig uitneembare kunstgebit, het klikgebit of het gedeeltelijke kunstgebit.

Maar wat kost een kunstgebit eigenlijk en wat wordt er vergoed vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering? Zorgwijzer zocht het voor je uit.

Kosten

De kosten van een kunstgebit zijn met name afhankelijk van het type kunstgebit en de materialen die worden gebruikt. Ook de kosten voor het trekken van tanden en kiezen spelen een rol.

De onderstaande tabel geeft een indicatie van verschillende kosten:

TypeKosten
Volledig kunstgebit€ 1.150
Prothese bovenkaak€ 600
Prothese onderkaak€ 650
Trekken tanden en kiezen€ 400

Dekking zorgverzekering

Een kunstgebit wordt voor ten minste 75 procent vergoed vanuit de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed betaal je bovendien je eigen risico (385 euro in 2021).

Verder betaal je dus een eigen bijdrage van 25 procent of minder. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het type prothese:

TypeEigen bijdrage
Volledig kunstgebit (uitneembaar)25%
Kunstgebit ene kaak en klikgebit andere kaak17%
Prothese bovenkaak (uitneembaar)8%
Prothese onderkaak (uitneembaar)10%
Reparatie of overzetting volledig kunstegebit10%

Het is mogelijk om de eigen bijdrage voor een kunstgebit vergoed te krijgen via een aanvullende- of tandartsverzekering. In de meeste tandartsverzekeringen is de dekking standaard inbegrepen.

Het trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt deze kosten dus zelf. Al kun je jezelf hiervoor wel aanvullend verzekeren via een tandartspolis.

Voorbeeld vergoeding zorgverzekering

Richard (73) heeft vanwege gebitsproblemen een volledig kunstgebit nodig. Hiervoor moeten al zijn tanden en kiezen getrokken worden.

Zijn tandarts schat de kosten in op 400 euro voor het trekken van de tanden en kiezen en 1.150 euro voor het kunstgebit.

Richard heeft een zorgverzekering met een eigen risico van 385 euro. Daarnaast heeft hij een aanvullende verzekering met dekking van 100% tot 500 euro per kalenderjaar voor alle tandartskosten.

Het trekken van de tanden en kiezen (400 euro) wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig dekt zijn tandartsverzekering deze kosten wel. Na het indienen van de declaratie heeft richard nog 100 euro voor vergoeding van overige kosten.

Berekening

75% van de kosten voor het kunstgebit worden vergoed door zijn basisverzekering:

 • 75 procent x 1.125 = 843,75 euro.
 • Over dit bedrag betaalt richard eerst zijn eigen risico van 385 euro.
 • De eigen bijdrage (25%) komt neer op 281,25 euro.
 • Daarvan wordt nog 100 euro vergoed door de tandartsverzekering.

Kortom, Richard betaalt zelf: 385 + 181,25 euro = 566,25 euro. Zonder tandverzekering was dit 1066,25 euro geweest.

20 reacties

 • KKarin

  Ben het niet eens met het bedrag wat het gebit in totaal gaat kosten.
  Er staat: Kortom, Richard betaalt zelf: 385 + 181,25 euro = 566,25 euro. Zonder tandverzekering was dit 1066,25 euro geweest.
  Je hoort ook het bedrag erbij op te tellen wat je voor je aanvullende verzekering betaald op jaarbasis. Laat zeggen gemiddeld 30 euro per maand, dat is op jaarbasis 360,00 euro.
  Dan kom ik op een totaal bedrag van 926,25 euro.

 • MMarga

  Zonder aanvullende tandartsmodule. ik wil ik mijn (resterende) tanden laten trekken onder narcose in het ziekenhuis.
  De tandarts kan naar kaakchirurg verwijzen, deze ingreep (buiten narcose) wordt vergoed door basisverzekering in bijzondere gevallen. Is de aandoening parodontitis en extreme angst voor de tandarts genoeg om in aanmerking te komen voor een verwijzing?

 • SSandra

  Goedemiddag ..heb een vraag?Heb mijn eigen risico al op van 385 euro ..en heb al een plaatje met 3kiezen ..maar die moeten worden getrokken …kan ik het het plaatje ook laten opvullen tot een kunstgebit ?En wat gaat dat dan kosten?Alvast brdankt .Vriendelijke groet Sandra

 • Mmarja

  Ik kreeg een voledig kunstgebit ….kosten 554 . eigen risici allang betaald maar vergoedin niet eens 50 % snap er niks vn maar volgens bewuzt krijg je dat niet vanuit basis 75 % maar 65 procent omdat de tandarts geen contract heeft met Bewuzt maar overal waar ik zoek staat 75 % uit de basis voor voledig .

  • EEmilio Post

   @marja 75% vergoeding bij gecontracteerde zorgverlener. Omdat je geen restitutie polis had?

 • VVanderrusten cindy

  Hoi
  Ik ga een stuk van een gebit nodig hebben dus 4 tanden wat is nu beste een ganse boven gebit of 4 tanden gebit ik hoop dat mijn mutualiteit bond Mason dat terug betaalt

 • EErmi Immink

  Hallo, vandaag te horen gekregen van mijn zorgverzekering dat een volledig bovenkunstgebit en een gedeeltelijk onderkunstgebit niet vergoed wordt. Heb in 2019 een noodkunstgebit gekregen en daar het volledige bedrag voor moeten betalen(min 250 euro waar ik jaarlijks voor verzekerd ben). Ben nu toe aan het blijvende kunstgebit en voor mijn onderkaak een gedeeltelijk kunstgebit. Hier betaal ik weer het volledige bedrag voor( min 250 euro waar ik jaarlijks voor verzekerd ben) omdat ik nog eigen tanden hou! Heb in 2019 ook het volledige eigen risico hiervoor moeten betalen(380 euro). Dit jaar betaal ik ook weer eigen risico hiervoor(385 euro). Al met al een flinke rekening en daar ben ik erg van geschrokken! Je krijgt alleen vergoed uit de basisverzekering als je een volledig kunstgbit krijgt dus boven en onder! Onbegrijpelijk!

  • EErmi Immink

   @Ermi Immink
   Net gesprek gehad met zorgverzekeraar, Kunstbovengebit toch voor 75% vergoed, komt dan wel eigen bijdrage + eigen risico bij. Gedeeltelijk ondergebit niet vergoed. Ze hadden mij helemaal verkeerd ingelicht!

  • BBij welke mutualiteit was je dan van de foute berekening

   @Ermi Immink

 • MMj

  Vraag over klikgebit ik moet eigenbijdrage betalen 1754.40 hoe kan dat

 • HHendrik

  Hij betaald maandelijks aan premie aan de verzekering ?
  Als hij deze premie niet hoefde te betalen was hij waarschijnlijk voordeliger uit.

 • SSprik

  Als je al deel van de 385 € eigen risico hebt opgebruikt bv 185 € hoef je dan maar 200 € van de eigen risico bij te betalen.

 • MMarjan

  Hallo,
  Mijn eigen gebit wordt vervangen door een klikgebit (bovenkaak). Hiervoor moet ik wel gedurende 4 mnd. een gebit met plaat ivm slinken van de kaak. Nu wordt er maar 1x per 5 jaar een volledige prothese vergoed. Ik zal dus een van beide protheses volledig zelf moeten betalen als ik het goed begrijp. Welke van de twee is het goedkoopste? Voor de behandeling ga ik naar een gespecialiseerde kliniek ivm extreme angsten voor een tandarts.

  • MMj

   @Marjan

   Hoi Marjan pas op ik dacht ook dat ik geen eigen bijdrage had ik moet nu 1754.40 betalen

 • BBart

  Hallo, Mijn tanden zijn 6 maanden ongeveer in mei getrokken hier heb ik tijdelijke kunstgebit gekregen, na 6 maanden ben ik naar een andere tandarts geweest hij wist niet van de situatie, hij zij dit is niet goed gemaakt en heeft opnieuw een kunstgebit laten maken nu eet ik zonder pijn, ik dacht verzekering vergoed dit uit mijn basisverzekering, dus niet en heb zojuist een rekening van 735 euro ontvangen, ik kan niet meer goed aan mijn huidige verzekering mijn situatie uitleggen dat ik bij de tweede tandarts het kunstgebit heb laten maken, daarom wil ik ook 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar wordt mijn kunstgebit dan uit mijn basisverzekering vergoed of moet ik een aanvullende verzekering afsluiten, hoe zit dit in elkaar?
  Dank u,
  Groeten Bart

  • PPetra

   @Bart
   Tandarts kosten gaat niet via basisverzekering. Altijd tandarts aanvullen nemen.

  • MMj

   @Bart hoi bart nou ik zit in het zelfde schuitje ik krijg ook rekening van 1754.40 binnen dacht dat klikgebit vergoed werd nee dus

  • SSandra

   @Sandra e kun jij goed eten en praten zonder pijnzit je kunst gebit goed boven en onder
   Ik moet namelijk ook kunstgebit laten meten ..en ik ben erg bang
   Gr.Sandra

 • DDaisy

  Hallo,

  Ik heb onlangs een klikgebit gekregen. Ik dacht zelf dat mijn eigen bijdrage 17% bedroeg maar uiteindelijk berekent mijn zorgverzekeraar 34%. Zij zeggen dat, omdat zij geen contract hebben met de tandtechnicus die het gebit heeft aangemeten, er eerst 20% over de rekening door mij betaalt moet worden en vervolgens nog 17% conform de wettelijke regeling. Klopt dit wel? Graag hoor ik van u.

  Groetjes,
  Daisy

  • -

   @Daisy Wanneer u een Basisverzekering Natura heeft en gaat naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft word er inderdaad maar een gedeelte van de nota vergoed. Dit staat in uw polisvoorwaarden. Meest gebruikelijke is dat er bij een ongecontracteerd zorgverlener 80% van het gecontracteerde tarief vergoed word.

   Dat komt er inderdaad op neer dat u +- 20% van de nota zelf betaald naast de wettelijke eigen bijdrage.

   Basisverzekering Natura ? altijd nakijken of een zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar, behalve bij spoedzorg (dan kunt u overal terecht).

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.