Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 1 reactie

Kunstgebit nodig? Dit dekt je zorgverzekering

Wanneer je tanden of kiezen mist, of je gebit problemen geeft bij eten of spreken, kan er worden gekozen voor een kunstgebit (prothese). Er bestaan verschillende soorten protheses, zoals het volledig uitneembare kunstgebit, het klikgebit of het gedeeltelijke kunstgebit.

Maar wat kost een kunstgebit eigenlijk en wat wordt er vergoed vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering? Zorgwijzer zocht het voor je uit.

Kosten

De kosten van een kunstgebit zijn met name afhankelijk van het type kunstgebit en de materialen die worden gebruikt. Ook de kosten voor het trekken van tanden en kiezen spelen een rol.

De onderstaande tabel geeft een indicatie van verschillende kosten:

TypeKosten
Volledig kunstgebit€ 1.150
Prothese bovenkaak€ 600
Prothese onderkaak€ 650
Trekken tanden en kiezen€ 400

Dekking zorgverzekering

Een kunstgebit wordt voor ten minste 75 procent vergoed vanuit de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed betaal je bovendien je eigen risico (385 euro in 2021).

Verder betaal je dus een eigen bijdrage van 25 procent of minder. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het type prothese:

TypeEigen bijdrage
Volledig kunstgebit (uitneembaar)25%
Kunstgebit ene kaak en klikgebit andere kaak17%
Prothese bovenkaak (uitneembaar)8%
Prothese onderkaak (uitneembaar)10%
Reparatie of overzetting volledig kunstegebit10%

Het is mogelijk om de eigen bijdrage voor een kunstgebit vergoed te krijgen via een aanvullende- of tandartsverzekering. In de meeste tandartsverzekeringen is de dekking standaard inbegrepen.

Het trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt deze kosten dus zelf. Al kun je jezelf hiervoor wel aanvullend verzekeren via een tandartspolis.

Voorbeeld vergoeding zorgverzekering

Richard (73) heeft vanwege gebitsproblemen een volledig kunstgebit nodig. Hiervoor moeten al zijn tanden en kiezen getrokken worden.

Zijn tandarts schat de kosten in op 400 euro voor het trekken van de tanden en kiezen en 1.150 euro voor het kunstgebit.

Richard heeft een zorgverzekering met een eigen risico van 385 euro. Daarnaast heeft hij een aanvullende verzekering met dekking van 100% tot 500 euro per kalenderjaar voor alle tandartskosten.

Het trekken van de tanden en kiezen (400 euro) wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig dekt zijn tandartsverzekering deze kosten wel. Na het indienen van de declaratie heeft richard nog 100 euro voor vergoeding van overige kosten.

Berekening

75% van de kosten voor het kunstgebit worden vergoed door zijn basisverzekering:

  • 75 procent x 1.125 = 843,75 euro.
  • Over dit bedrag betaalt richard eerst zijn eigen risico van 385 euro.
  • De eigen bijdrage (25%) komt neer op 281,25 euro.
  • Daarvan wordt nog 100 euro vergoed door de tandartsverzekering.

Kortom, Richard betaalt zelf: 385 + 181,25 euro = 566,25 euro. Zonder tandverzekering was dit 1066,25 euro geweest.

1 reactie

  • BB.Scheffer

    Ik heb alleen basisverzekering dus geen aanvullende tandarts verzekering..ik heb een compleet gebit gekregen afgelopen week..heb dit bij de verzekering aangevraagd en was goedgekeurd, ik moest betalen bij de tandtechniek 1198.00 euro alleen dus voor het gebit dus geen tanden trekken..nu krijg ik van mijn verzekering een bericht Uw eigen risico is verbruikt 385.00 euro kan dus kloppen,,nog te ontvangen 0.0 klopt dit wel is mijn vraag?aangezien ik 40 jaar geleden mijn laatste prothese heb gehad? bij voorbaat dank

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.