Minister: ‘Zorgpremie stijgt, maar minder dan verwacht’

Minister: ‘Zorgpremie stijgt, maar minder dan verwacht’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Minister: ‘Zorgpremie stijgt, maar minder dan verwacht’

De zorgpremie gaat volgend jaar zo goed als zeker stijgen, maar niet met de honderden euro’s die sommige deskundigen hadden berekend. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag in de Tweede Kamer.

De hele Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen zijn bezorgd over een mogelijke stijging van de zorgpremie, omdat veel mensen het door de coronacrisis financieel moeilijker gaan krijgen. Er bestaat daarom veel discussie over hoe de extra zorgkosten worden opgevangen.

Berekening

Een van de deskundigen die zich met deze discussie bemoeid, is Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie. Volgens hem zou de zorgpremie met bijna 150 euro kunnen gaan stijgen in 2021 en zien we ook de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaan.

De berekening van Groot is gemaakt op basis van de extra coronakosten en gemiste inkomsten van ziekenhuizen. Hiermee zou een bedrag van ongeveer 2 miljard euro gemoeid zijn, plus nog eens structureel 3 miljard voor de coronazorg en gemiste inkomsten van de komende jaren.

Maximaal dempen

Volgens van Rijn zou die berekening op papier kunnen kloppen, maar zien we dat in de praktijk niet gebeuren. Hij stelt juist dat de premie volgend jaar maximaal wordt gedempt. De extra coronakosten worden volgens de minister betaalt uit de staatskas en de reserves van zorgverzekeraars.

Verder stelt van Rijn dat de zorgpremie sowieso zou stijgen, omdat de lonen in de zorg stijgen. In september wordt er meer duidelijk over de begroting voor Volksgezondheid. DSW is dan hoogstwaarschijnlijk de eerste verzekeraar die de premie bekend gaat maken.

Dat gebeurt vermoedelijk in de vierde week van september, een week na Prinsjesdag.

Meer samenwerking

Ondertussen blijft er discussie over het zorgstelsel. Zo wil vicepremier Hugo de Jonge dat ziekenhuizen en andere zorgsectoren meer gaan samenwerken en dat de overheid een meer centrale rol krijgt, bijvoorbeeld bij de inkoop van beschermingsmiddelen.

Dat betekent mogelijk ook minder marktwerking.

1,2 miljard

Inmiddels is er door het ministerie zo’n 1,2 miljard euro uitgegeven aan allerlei zaken die direct met corona te maken hebben, zoals extra beschermingsmiddelen en apparatuur voor in ziekenhuizen.

Vooralsnog er is nog onvoldoende zicht op de overige extra kosten die de coronacrisis met zich meebrengt. Daarover zal een discussie volgen, waarin ook de buffers van zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen.

Verzekeraars hebben de laatste tijd speciale bijdragen uitgekeerd aan zorgaanbieders om te voorkomen dat zij omvallen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.