Minister: ‘Zorgpremie stijgt, maar minder dan verwacht’

Koen Kuijper 6 reacties

De zorgpremie gaat volgend jaar zo goed als zeker stijgen, maar niet met de honderden euro’s die sommige deskundigen hadden berekend. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag in de Tweede Kamer.

De hele Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen zijn bezorgd over een mogelijke stijging van de zorgpremie, omdat veel mensen het door de coronacrisis financieel moeilijker gaan krijgen. Er bestaat daarom veel discussie over hoe de extra zorgkosten worden opgevangen.

Berekening

Een van de deskundigen die zich met deze discussie bemoeid, is Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie. Volgens hem zou de zorgpremie met bijna 150 euro kunnen gaan stijgen in 2021 en zien we ook de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaan.

De berekening van Groot is gemaakt op basis van de extra coronakosten en gemiste inkomsten van ziekenhuizen. Hiermee zou een bedrag van ongeveer 2 miljard euro gemoeid zijn, plus nog eens structureel 3 miljard voor de coronazorg en gemiste inkomsten van de komende jaren.

Maximaal dempen

Volgens van Rijn zou die berekening op papier kunnen kloppen, maar zien we dat in de praktijk niet gebeuren. Hij stelt juist dat de premie volgend jaar maximaal wordt gedempt. De extra coronakosten worden volgens de minister betaalt uit de staatskas en de reserves van zorgverzekeraars.

Verder stelt van Rijn dat de zorgpremie sowieso zou stijgen, omdat de lonen in de zorg stijgen. In september wordt er meer duidelijk over de begroting voor Volksgezondheid. DSW is dan hoogstwaarschijnlijk de eerste verzekeraar die de premie bekend gaat maken.

Dat gebeurt vermoedelijk in de vierde week van september, een week na Prinsjesdag.

Meer samenwerking

Ondertussen blijft er discussie over het zorgstelsel. Zo wil vicepremier Hugo de Jonge dat ziekenhuizen en andere zorgsectoren meer gaan samenwerken en dat de overheid een meer centrale rol krijgt, bijvoorbeeld bij de inkoop van beschermingsmiddelen.

Dat betekent mogelijk ook minder marktwerking.

1,2 miljard

Inmiddels is er door het ministerie zo’n 1,2 miljard euro uitgegeven aan allerlei zaken die direct met corona te maken hebben, zoals extra beschermingsmiddelen en apparatuur voor in ziekenhuizen.

Vooralsnog er is nog onvoldoende zicht op de overige extra kosten die de coronacrisis met zich meebrengt. Daarover zal een discussie volgen, waarin ook de buffers van zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen.

Verzekeraars hebben de laatste tijd speciale bijdragen uitgekeerd aan zorgaanbieders om te voorkomen dat zij omvallen.

6 reacties

 • PPeter

  Wim zijn cijfers klopte mischien wel, maar daarnaast verzekerde hij, meerdere malen dat alle kosten bij de burger zouden komen te staan.

  Iedereen had wel kunnen bedenken dat dat natuurlijk niet ging bedenken, alsof iedereen het in nederland zo goed heeft om een premie met honderden euros 1 keer te verhogen.

  Wim dacht gewoon, ik schreeuw zo hard en zo vaak mogelijk dat de premie flink verhoogd gaat worden, dat verkoopt nou eenmaal.

  Kijk zelfs op deze site, geen reacties onder deze artikel, maar onder die andere van wim, bij 200 reacties. Dat weten zij ook.

  • YYvonne

   @Peter

   Linksom of rechtsom komen de kosten ook bij de burger terecht. Wie denkje dat de staatskas/reserves van verzekeraars hebben gespekt. Uiteindelijk gaat de burger het gewoon merken hoor. De vraag is hoe snel en hoe de rekening wordt verrekend.

 • PPeter

  Zoals ik al zei, Wim Groot een hoop praatjes, om lekker in het nieuws te komen, gebaseerd op niks.

  Nu weten we dus dat Wim niet serieus te nemen is.

  Bedankt Wim!

  • VVictor

   @Peter

   Je kunt niet zeggen dat het nergens op is gebaseerd, zoals de minister al aangaf: de berekening klopte. Cijfers die Wim noemde als onderbouwing snijden hout. De overheid kiest er echter om de rekening op een andere manier te vereffenen.

  • PPeter

   @Victor

   Niemand heeft het ook over zijn berekening, wel dat hij verzekerde (meerdere malen), dat alle kosten via de de zorgpremie betaalt gingen worden 😉

   En dat de burger uiteindelijk alsnog betaalt op welke manier dan ook weet iedereen, maar de directeur van zorgverzekeraar DSW heeft al prima uitgelegd hoe je dat kan doen, zonder dat je het veel merkt.

   Nu zelfs nog probeert Wim zijn gelijk te halen op twitter met een tweetje: “Minister zegt dat zorgpremie niet stijgt. Het zal wel.”

   De minister heeft helemaal niet gezegd dat de zorgpremie niet gaat stijgen, alleen dat het veel minder is dan de voorspelling van bepaalde personen, en dat de zorgpremie sowieso al gingen stijgen, door onder andere de hogere lonen in de zorg. 😉

  • HHuub

   @Peter

   Wim heeft niet eens een twitter account, dus ben benieuwd waar je dit vandaan haalt?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.