Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - 59 reacties

Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

Update 8 september 2022: Integraal zorgakkoord: onbewezen zorg uit basispakket, lees hier.

Zorginstituut Nederland gaat vanaf nu strenger letten op welke zorg wel en niet in het basispakket thuishoort. Het zou dan ook kunnen gebeuren dat behandelingen of geneesmiddelen niet meer door de basis zorgverzekering worden vergoed, bijvoorbeeld als blijkt dat ze te weinig effectief zijn.

Het Zorginstituut geeft advies aan de regering over de opname van nieuwe behandelingen en geneesmiddelen in het basispakket. Die adviezen worden meestal volledig overgenomen.

Eerste adviezen

Om de nieuwe werkwijze kracht bij te zetten, komt het Zorginstituut op 5 oktober met drie adviezen over een drietal kankermedicatie. Bij twee van de drie middelen moet er eerst onderhandeld worden over een fors lagere prijs, voordat deze worden opgenomen in het basispakket.

Bij het derde middel, een combinatietherapie tegen nierkanker, vindt het Zorginstituut dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is op een algehele overlevingswinst voor de patiënt. Daarom zal het middel vooralsnog niet worden gedekt via de basisverzekering.

Omstreden

Het schrappen van zorg uit het basispakket kwam in het verleden weinig voor. En wanneer dit wel gebeurde, kon dit altijd rekenen op veel kritiek vanuit patiëntenorganisaties en de politiek.

Zo adviseerde het Zorginstituut in 2019 bijvoorbeeld om een hooggebergtebehandeling voor astmapatiënten niet meer te vergoeden, omdat er geen toegevoegde waarde zou zijn.

Ingrepen in het basispakket liggen zeer gevoelig, maar zijn noodzakelijk om de solidariteit onder ‘ons prachtige zorgsysteem’ te bewaren.

Sjaak Wijma – Zorginstituut Nederland

Zorg die nu niet bewezen effectief is en waar op korte termijn geen wetenschappelijk bewijs voor wordt aangeleverd, kan uit het basispakket gaan verdwijnen. Er moet echt worden aangetoond dat patiënten baat hebben bij de behandeling.

Zorgkosten in toom houden

Het nieuwe en striktere toezicht van het adviesorgaan moet ervoor zorgen dat de zorgkosten in Nederland niet te snel stijgen. Als we niets doen stijgen de zorguitgaven in 2040 naar 174 miljard euro, voorspelde de Sociaal-Economische Raad (SER).

Voor 2021 is 80,6 miljard euro begroot voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Dat is 2 miljard meer dan in 2020. Circa 48 miljard wordt besteed aan zorg uit het basispakket.

Zorgkosten en premie

Een Nederlander betaalt per 2021 gemiddeld bijna 6.000 euro per jaar aan de zorg. Dat is ruim 300 euro meer dan nu. Hieronder vallen belastingen, premies en eigen bijdragen.

Als gevolg van de hogere zorgkosten stijgt de inkomensafhankelijke bijdrage in 2021 met 0,3 procent. Ook de zorgpremie gaat met circa 6 tientjes omhoog, voorspelde de overheid tijdens Prinsjesdag.

59 reacties

 • Wwordt ziek van de politieke belangen verstrengeling

  nee de zorg gaat niet omhoog door rokers, die zijn eenmalig ziek en gaan dood, nee het zijn niet de werkers die zijn al dood voodat ze het ziekenhuis binnen komen, en als ze een onderzoek ondergaan is het al vaak te laat.
  nee het zijn niet de rijken die zorgen er wel voor dat het ze niets kost, mede omdat ze mede eigenaar zijn van een ziekenhuis.
  Het zijn de placebo patienten die om elk wisse wasje naar een huis arts gaan of een onderzoek ondergaan in het ziekenhuis, die mensen zorgen er voor dat de kosten omhoog gaan allerlei dure onderzoeken gehad en nog steeds klachten die mensen moeten verplicht naar de psychiatrie verwezen worden.
  tevens de kosten en afspraken die de martkwerking mee heeft gebracht, met name medicijnen van een bepaald duur merk afnemen en andere goedkope medicijnen links laten liggen omdat er belangen in verbonden zijn(meestal de link naar een ziekenhuis directeur)

 • IIngrid damen

  Ik find dat de eigen risico weg moet hadden wij vroegen ook niet zo done ze aleen geld van ons af pakken WEG MET EIGEN RIISICO is allemaal al duur zat here in Nederland abnormaal gewoon

 • HHL

  Helaas ziet men de waarheid niet onder ogen.
  Wie kost eigenlijk meeste geld voor de zorg? Ouderen, moet je deze mensen laten zitten? Iedereen heeft ouders! Kan de zorg mensen helemaal genezen? Nee, het is meestal lapmiddel. Je krijgt soort een abonnement. Wat de vluchtelingen betreft, waarom moeten mensen vluchten? Door oorlog. Wie verdient geld door oorlog? Rijke landen/miljardeers die wapens aan die landen verkopen. Laat zij maar voor de kosten opdraaien. Hun inkomsten verdubbelen jaarlijks en helaas worden burgers in de maling genomen. Lekker ruzie maken onderling. De rijken lachen ons rot en gaan lekker door met geld verdienen.

  • IIngrid damen

   Ja ge heb gelijke vluchtelingen kregen
   Als for niets and anderen land kregen al ons geld toegestuurd van ons kabinet

  • EEric

   @Ingrid damen
   Misschien is het goed om eens een lesje Nederlands te nemen alvorens af te geven op vluchtelingen.

   “hadden wij vroegen”?
   “Ik find”?
   “Ja he heb gelijke vluchtelingen kregen”?
   “for niets”?

  • DD

   ooit gedacht dat ze dyslexie heeft? niet zo dom praten.@Eric

  • Iirene

   @Eric
   Het komt nog steeds voor dat mensen niet of slecht kunnen lezen en schrijven.

 • Rraymond

  Aan alle reaguurders die vluchtelingen en buitenlandse hulp erbij halen met de gedachte dat het al onze problemen op zal lossen:
  De overheid geeft zeker 250 keer meer uit aan uitbetaling van sociale uitkeringen dan aan het hele asielbeleid (155,000 miljoen tegen 590 miljoen). Misschien toch eens wat minder vanuit de onderbuik denken.
  Het gaat hier in het bovenstaande artikel om de kosten die het basispakket van de zorgverzekering vergoed. In de zorg gaat jaarlijks 100,000 miljoen om. Meteen hebben jullie asielzoekers erbij gehaald, alsof die de kosten doen oplopen. Maar het HELE asielbeleid, dus niet de medische kosten maar ALLES bij elkaar, van huisvesting tot scholing etcetera, kost ongeveer 0,59 procent van de zorgkosten. jullie geleuter dat we uit de zorgen zijn als we de asielzoekers eruit gooien slaat dus helemaal nergens op.
  En dan Ontwikkelingshulp. De hele ontwikkelingshulp van nederland bedraagt ongeveer 4700 miljoen. Dat is dus 4,7 procent van wat wij aan Zorg besteden. Op alle Nederlandse overheidsuitgaven per jaar is ontwikkelingshulp 0,8%.
  Ter illustratie: op elke honderd euro die Nederland aan zichzelf besteedt, geeft het tachtig cent weg. Da’s een derde van de kosten van een biertje in het cafe. Zo gul is Nederland.
  Een flink deel daarvan gaat trouwens naar Nederlandse bedrijven, die moeten worden ingehuurd door die buitenlandse overheden in ruil voor de ontwikkelingshulp. Typisch VVD beleid: via een slinkse omweg is ook de ontwikkelingshulp weer een steuntje in de rug voor vriendjes uit het bedrijfsleven.
  Hoe dan ook zal opheffing van ontwikkelingshulp en asiel geen oplossing bieden voor het verminderen van de hoge kosten in de zorg. Daarvoor zijn het echt veel te kleine posten.

 • HHenk

  Begint dit een criminele organisatie te worden?
  Het is te belachelijk voor woorden dat verzekeringsmaatschappijen dit in eigen hand hebben.
  Ik kan mij zo kwaad maken hoe wij allen steeds meer in de verdrukking komen door deze handel en wandel.
  Dit terwijl gasten in ons land geen cent premie hoeven te betalen en het hoogst verzekerd zijn.
  Zo… .. dit moest ik even kwijt.

  • AAnthonius

   @Henk
   Het Zorginstituut Nederland is een onafhankelijk zelfstandig orgaan dat tussen de verzekeraars en de overheid staat.

  • Rraymond

   @Henk
   Beste Henk, hoewel het zorginstituut niet direct de verzekeringsmaatschappijen zelf zijn, ben ik met je eens dat de zorg in het basispakket meer en meer is uitgekleed.
   welke gasten hoeven geen premie te betalen en zijn toch hoogverzekerd? Politici of zo?

  • AAngela

   @raymond
   Hij bedoelt de vluchtelingen. Hoe jaloers kan je zijn, pffffff,….Zielig hoor.

 • OOktay

  Welke zorgsysteem we hebben er 1 voor de rijke en 1 voor de armen.huisartsen die alles ontkennen wat je heb .en pas bij de 6de keer met tegemzin jou naar een ziekenhuis sturen.juist ja en dan vooral bij mensen in achterstandwijken met een minimium inkomen wordt er keihard afgerekend door het ontnemen van een normale zorg.ik vraag me af waneer ze de buitenlanders de schuld gaan geven van een zieke zorgsysteem dat door een koningshuis en zieke staat word in leven gehouden.

  • AAngela

   @Oktay

   Koningshuis? Haha.
   Haal er ook de Paus bij en marsmannetjes.
   Tjonge, jonge, wat voor worm zit er in uw hersenen?

 • IIngkiepingkie

  We hadden een zorgstelsel waar andere landen jaloers op waren, maar daar is weinig meer van over.

  In de Scandinavische landen hebben ze nu het zorgstelsel wat wij ooit hadden.
  Toen werd er nog voor ouderen en chronisch zieken gezorgd.
  Dat kun je nu niet meer zeggen.
  We gaan steeds meer de kant op van Amerika waar mensen dingen niet verzekeren en niet naar de dokter gaan omdat het te duur is.
  Een schande!!!!!

 • OOnkruid71

  Sws zullen ME, fibromyalgie en CVS patiënten zwaar in de problemen komen. En ik denk ook de post covid patiënten, die nu de vermoeidheid problemen hebben. En trieste ontwikkeling is dit.

  • AAngela

   @Onkruid71

   Praat geen onzin.

 • CConny

  Ik vind het niet kunnen de basis verzekering veel schrapt.
  Jullie moeten de rekeningen van bv tandartsen een goed onder de loep nemen .
  Ik moest laatst mijn onderklik prothese aan laten passen nl er moesten nieuwe dopjes op in mijn onderkaak en in de prothese niewe drukkers .ik heb nog geen half uur in de stoel gelegen s`avonds kon ik het weer ophalen . Nou die rekening was niet mis ,maar liefst 880 euro en dan de halfjaarlijkse controle er nog bij durven rekenen . Heb de vgz gebeld en gevraagd of hun dit klakkeloos betalen . Ja dus ,dan snap ik dat ze te kort komen . Kreeg als antwoord dan zoek je toch een goedkopere tandarts. DIT KAN TOCH NIET of ben ik nou gek!!

  • MM (CDA-lid)

   @Conny,

   Die tandartsrekening van 880 Euro kun je volgend jaar bij je belastingaangifte opgeven, waardoor je een deel er van terugkrijgt.

  • RRuud

   @M (CDA-lid)
   Dat is niet waar aftrek bestaat niet meer van de belasting de lat voor teruggaaf word steeds hoger gelegd

  • IIngkiepingkie

   @Conny

   Ik ben op 1 januari al meteen door m’n eigen risico heen.
   Echt schandalig.
   En dat geldt voor alle chronisch zieken.
   Mensen die het geld niet hebben, en gezond zijn, gaan voor kleine dingen naar de huisarts, maar halen hun geneesmiddelen niet, omdat ze dan wel geld moeten betalen.
   Het eigen risico is uit de hand gelopen!!!!!!!

 • LLeonie

  In dat geval dient het onderzoek dat effectiviteit bevestigt, dan wel ontkracht, gecheckt te worden op onafhankelijkheid. Geen farmaceuten die hun eigen onderzoek doen of banden hebben met onderzoeksbureau. En er moet eerlijk onderzoek gedaan kunnen worden naar behandelwijzen waar geen cent aan medicatie te verdienen valt, zoals ademhalings- en ontspanningtechnieken (zoals binnen de fysiotherapie op vele manieren – aansluitend bij de patiënt – effectief wordt ingezet). Nu krijgen theorieën en behandelvormen waar qua medicatie door Farmaceutische bedrijven niet aan te verdienen valt, maar al te makkelijk het predicaat omdat onderzoeksgroepen te klein zouden zijn (lees: grootschalig onderzoek is veelal alleen te betalen mbv geldschieters die winst willen maken). Bovendien moet je voorzichtig zijn met de term niet werkzaam: misschien heb je niet de goede parameters gebruikt omdat de werkelijkheid complexer is dan de vereenvoudigde werkelijkheid van de statistiek? “Meten is weten” klopt als een bus, maar “meten=weten” geenszins: alsof datgene wat je niet kunt meten, je zomaar als niet ter zake doende kan wegzetten. De wetenschap draagt absoluut haar steen bij aan de vooruitgang in de zorg, maar de arrogantie dat hetgeen je niet kunt meten /verklaren door statistiek geen bestaansrechtheeft is, is er gelijk en onterecht. Ook medicatie die ‘bewezen effectief’ is, mag worden uitgeprobeerd tot de juiste dosis is uitgevogeld, of als ‘t niet werkt (hoezo bewezen effectief) mag er een soortgelijk product worden uitgeprobeerd. Mensen, behandelaren en behandelvormen zijn geen losse wetenschappelijke parameters, maar complexe onderdelen van een nog grotere en complexere context.
  Veel te mooi en te complex om vanuit de wetenschappelijke graal zwartwit zonder nuancering te worden gesimplificeerd.

  • Rraymond

   Goed stuk! inderdaad heb ik moeten ervaren hoe het je, als patiënt, wordt aangerekend als artsen je niet meteen goed kunnen diagnosticeren. Ze hebben echter maar tien minuten en een heel beperkte standaard set testjes tot hun beschikking. Dat is geen wetenschappelijke, maar een economisch gefundeerde werkwijze. Toch beweren artsen dat zij heel wetenschappelijk bezig zijn. Ik heb echter geen wetenschappelijke nieuwsgierigheid mogen ontdekken bij hen naar de oorzaak van het lijden van mijn partner. Ze werd gewoon van het kastje naar de muur gestuurd, afgescheept met steeds dezelfde bloedtestjes bij elke specialist, die er alleen op uit leken haar zo snel mogelijk af te serveren. Het waren de artsen van buiten het systeem (Kingma uit Slotermeer en andere, alternatieve geneeskundigen) die haar hebben geholpen. Pas nadat wij op eigen kosten ten overvloede hadden bewezen dat zij Lyme had (reguliere medische uitslagen uit Duitsland of Belgie worden hier niet geaccepteerd, wij werken met zeer wetenschappelijk dubieuze Elysatests) werd ze in het Slotervaart behandeld en werd het laatste staartje van de behandeling vergoed. Was er geen alternatief geweest, dan was ze verloren geweest. Maar dat hebben we wel grotendeels zelf moeten ophoesten.
   Mijn conclusie is in elk geval dat in de reguliere medische wereld een deel ongetwijfeld wetenschappelijk gefundeerd is (onderzoeken naar medicatie), maar een ander deel vooral economisch en praktisch- praktisch voor de artsen, niet voor de patient. Ik heb nauwelijks interesse, betrokkenheid ervaren in de reguliere zorg. Daar hebben ze gewoon geen tijd meer voor. het gaat om het leeg houden van het eigen bureau, want anders loopt het te vol.
   Waar het nu op lijkt is dat we een peperdure zorgindustrie hebben waar je, zolang de diagnose niet duidelijk is, rondgestuurd wordt maar zonder dat iemand overzicht houdt over al die onderzoekjes. Het lijkt zo alsof je wordt geholpen, maar niemand voelt zich betrokken laat staan verantwoordelijk voor jouw geval. Dat is belachelijke verspilling. De immer beschimpte, als kwakzalvers weggezette dokter Kingma en zeker de alternatieve geneeskundigen hebben dat allemaal wel: tijd en betrokkenheid. En dat is vaak heel waardevol. Het is een schande dat dit altijd cynisch wordt afgedaan als geldzuchtige oplichterij. Zoals de waard is, beschuldigd hij zijn gasten.

 • Ccath

  Als er niet miljarden aan gratis zorg aan die asiel landers en buitenland verkwist word en dat in de zorg wordt gestoken word het niet duurder maar goedkoper. Laat die links stemmers maar dubbele betalen ze willen helpen die troep hier heen halen, daar helpen prima maar uit hun eigen zak betalen dan. De grootste deel van het echte nl volk zegt inmiddels eigen volk eerst en terrecjt

  • AAnnie

   @cath
   Zo is het maar net de nederlders moeten duur betalen en de buitenlanders komen in een warm bed ze krijgen alles gratis en voor nieks

  • AAnnet

   @Annie
   Inderdaad Annie, het is ongelofelijk zoals er uitgedeeld wordt vanuit ons erfgoed. Er worden paarlen voor de zwijnen gegooid. Als het Nederlandse volk massaal een signaal afgeeft door op zogenaamde ‘nationalistische’ partijen zoals PVV en FVD te stemmen, wordt die uitslag gewoon genegeerd/onder de mat geveegd door het machtsblok van samenwerkende partijen. Naar het klootjesvolk wordt gewoon niet geluisterd. Onze democratie is allang ter ziele. Zodra cash geld wordt afgeschaft hebben de overheden ons helemaal in de tang.
   Maar dan ga ik persoonlijk zorgen voor een volksopstand

  • AAnnet

   @Annet
   Nog even een aanvulling op mezelf…
   En het wordt tijd dat de zorg weer wordt genationaliseerd, want sinds de zorg niet meer door de overheid maar door winst najagende particuliere bedrijven wordt verzorgd is de ziel eruit. Verzorgende weten in hun achterhoofd dat er productie c.q. winst moet worden gemaakt dus houden ‘cliënten’ in zorg die eigenlijk alleen maar een schop onder de kont nodig hebben. DAT is een van de voornaamste redenen waarom de zorgkosten stijgen. Winst, winst en alle slechte effecten die dat heeft op een tak die hier niet onderhevig aan zou moeten zijn. De regeringsleider onder wiens bewind de zorg is geprivatiseerd moet zich diep schamen. Was het Rutte of diens voorganger? Even opzoeken
   Maar belangrijke vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat de zorg weer genationaliseerd wordt?

  • WWiljam

   @cath
   De zorgkosten worden niet betaald via de zorgverzekering maar door de overheid.
   Dus dit komt niet ten lasten van de totale zorgkosten in Nederland.

  • CCorrie van der Doe

   @cath
   Hier sluit ik me helemaal, bij aan

  • AAngela

   @cath

   Wat voor opvoeding heeft u gehad, pfffff
   Ikke, ikke, en de rest kan stikken?

 • YY.Ersonmez

  Deze reactie helpt echt niet we moeten allemaal net als boeren het straat op anders helpt echt niet, regering komt geld tekort hup even aan kloppen bij burgers.
  Hr.Rutte gaat weg, ik hoop dat hij aftreed maar het volgende premie is zelfde want het wet is al door kabinet beslist.En wij maar moperen…?

 • DDiana

  Ik snap wat M bedoeld….
  Je blijft maar binnen halen op onze kosten….dan moet je echt op pvv stemmen Maar nu over onze zorgpremie moet je volgen dan ga je echt voor de SP ….zij pleiten voor het volk om de zelfrisico bedrag uit het zorgpakketten te halen….ik snap het Nederlands volk zelf niet…. hun doen dit zelf…. zij kiezen dit zelf om op hun verkeerde partij te stemmen…. en zich om de tuin laat lijden….volg echt de SP….

 • Ccs

  Hoe zou het zijn als de beslissers van het zorginstituut Nederland in dezelfde benauwende uitzichtloze komen die ze zelf veroorzaken zou je kunnen gaan denken als je dit leest..

  Haal deze hoop maar weer weg!
  Hoe kan men aantonen dat een combinatie therapie werkt als deze al niet vergoed word vanuit de basis?

  Naar mijn weten is de combinatietherapie tegen nierkanker is een trial die in meerdere landen plaatsvind en ook diverse resultaten laat zien .. maarja achterlopen kost minder euros hè..

  Enne lekker tijdrekken met toestemming verlenen en nieuwe medicatie toevoegen dat spaart ook vele euro’s! Ook daar zal vast iemand schouderklopjes en bonussen voor krijgen….. Dat dan weer wel…

  Ik word hier geïrriteerd om en stop daarom maar met reageren.

 • GGerard

  Maart 2021 hebben wij de kans en keus om niet op deze oplichters te stemmen.maar wij laten
  ons weer te grazen nemen met hun leugens.
  Als ze jou stem hebben
  wordt het weer een andere koers van een
  politieke partij.en wij
  blijven maar mopperen.
  Wat wij nu hebben voelen
  wij ons elke dag bedrogen.Welke partij is
  nog geloofwaardig

  • AArend

   @Gerard

   De SP is de enige partij die een nationaal zorgfonds wilde invoeren en die het eigen risico wilde afschaffen.

  • FFrederique

   @Arend

   Klopt. Een enorm waardeloos idee dat de zorg uiteindelijk alleen maar nog duurder gaat maken. Ondanks dat ik een laag inkomen heb, stem ik never nooit SP. Wat een waardeloze partij.

  • TTina

   @Gerard

   Gene!!

 • PPeter

  Het is echt zo simpel: Volledig inkomensafhankelijke zorgpremie.

  En het grootste probleem is opgelost. Dit is al in heel veel landen zo, in finland zijn zelfs de hoogte van de verkeersboetes inkomensafhankelijk….

  Ik bedoel leuk dat er naar het basis pakket word gekeken, en naar mijn mening ook goed dat behandelingen waarvan de effectiviteit niet eens wetenschappelijk bewezen er uit word gehaald, maar dat is echt niet genoeg.

  • MMichael

   @Peter

   Ik begrijp je punt wel, maar als het echt zo simpel was, zou dit in 2016 al zijn ingevoerd. Dat is toen niet gebeurd omdat dit veel tijd en geld zou kosten. Het is daarnaast geen oplossing voor het probleem: de snel stijgende zorgkosten.

   Bovendien vind ik (en velen anderen met mij) het juist prettig dat je zorgverzekeraars op inhoud en premie kunt vergelijken. Anders is er echt niets meer te kiezen.

  • SSaskia

   @Peter

   dus als je werkt wordt je weer gestraft,

  • PPeter

   @Saskia

   Huh? wat is dat nou weer voor domme reactie.

   Niemand heeft het over straffen omdat je werkt, de schoonmakers werken ook, maar die krijgen een vergoeding van niks en zullen meer moeite hebben met het kunnen betalen van hoge zorgkosten.

   Daarom is het eerlijkst : Volledige inkomensafhankelijke zorgpremie, de schoonmaker betaalt wat ie kan met zo een laag inkomen, net als het zelfde van iemand die 200.000 euro per jaar verdient. Betalen naar mogelijkheden, niet meer dan logisch en word ook in vele landen al zo gedaan.

   Het is toch te gek voor woorden, dat iemand met een inkomen van bv 55k per jaar het zelfde betaalt als iemand die 300.000 euro per jaar verdient, want de deels afhankelijke zorgpremie gaat maar tot 55k. Bizar, de mensen die het juist, zonder enkel probleem kunnen missen hoeven niet meer te betalen.

   Heeft niks te maken met het straffen omdat iemand werkt, maar sommige beroepen betalen nou niet echt goed uit, beroepen die wel echt nodig zijn!

  • MMonique

   @Peter
   Maar mensen met een laag inkomen krijgen 104 euro zorgtoeslag, wij zitten net boven de grens dus krijgen niets en moeten de volle pond betalen. Dus eigelijk is de middenmoot belabberder af dan mensen met de minste inkomens.

 • GGea

  Het moet hier echt niet gekker worden , er gaat miljarden naar landen die het niet eens nodig zijn dat de regering schulden heeft bij sorros en de bandieten kunnen wij niet helpen , ik hoop dat ze goed gestraft worden
  En ons maar laten betalen !!! Vindt je het gek dat mensen in een verkeerd milieu raken hier in Nederland
  De regering met hun salaris krabben zich niet achter de oren die kunnen een verhoging van 200,- nog wel betalen zonder dat ze het merken

  • JJohn

   @Gea
   Volkomen gelijk, de elite heeft geen probleem hiermee,die hebben tonnen inkomen per jaar,wat maakt nou €200,- nog uit?
   Maar schrijven dat het slecht gaat helpt niet,we moeten ons samenvoegen dat is de enige oplossing.

 • HHans

  Wat denk je van al die miljarden euro die er uit gaan voor asiel zoekers.
  Grenzen dicht zoals de PVV wil.

  • WWs

   @Hans
   Beste Hans,waar kom jij nu mee,het gaat hier over geld ,ja,maar over zorgkosten waar gie s naar gekeken gaat worden. Dat had ook al jaren eerder gemogen.

   Typische reactie van een PVV er!
   “Heb je zin in een ijsje?” ….. ” ja,maar eerst grenzen sluiten voor asielzoekers “…………

  • JJolanda

   @Ws
   Wanneer snap je een keer dat het 1 met het ander te maken heeft. Jammer dat je het geheel niet ziet. Want als je dat wel zou zien, dan zou je de verbanden ervan ook zien.

  • RRonneke

   @Ws Snap je niet dat een verdiende euro maar 1 keer uitgegeven kan worden??!! Alles wat naar de EU gaat of naar gelukzoekers, gaat niet naar onze eigen bevolking.
   Tijd voor een extra belasting voor mensen die ons belastinggeld zo graag uitgeven aan linkse hobbies. Dan is het zo afgelopen met die hypocriete gedachte

  • EEllen

   @Ws
   Hans je hebt helemaal gelijk…over de asielzoekers ja dan moet je stemmen op pvv.
   Maar over de verhogingen (zorgpremie)
   Staat SP voor het Nederlands volk.
   PS pleit om de eigen risico uit het pakket te halen….

  • TT koopmans

   @Hans

   Ik ook hoor

 • PP. Bakker

  Het wordt hoog tijd, dat er weer eens naar een regeling wordt gekeken, die de verplichte betaling van de maandelijkse ziektekostenverzekering inkomensafhankelijk maakt – en waarbij iedereen weer gebruik kan maken van de zorg, die hij / zijn nodig heeft, tegen een normale en betaalbare prijs!

  P. Bakker

  • HH.B

   @P. Bakker
   Precies inkomensafhankelijk zou heel goed zijn.
   Het is nu voor een hele grote groep echt niet te betalen.
   Of zoals vroeger ziekenfonds en particulier.
   En als je dan ook nog een paar chronische aandoeningen hebt, gaat er wel heel veel op aan zorgkosten.

 • EEmma

  Ik zou ook liever mijn eigen op maat zorgpakket willen. Ik ben 56 en ik betaal nog steeds mee aan de kraampakketen. Laten vrouwen die een kind willen dat zelf in hun pakket houden. Ik hoef daar toch niet voor te betalen. Ik heb nooit kinderen gehad maar ik betaal er wel voor. Er zijn nog veel meer dingen waar ik aan mee betaal en nooit gebruik van maak. Geen wonder dat ik me scheel betaal. Laten mensen die veel gebruik maken van de zorgverzekering maar meer betalen. Het komt vaak voor dat als er bij mensen nog maar een scheet dwars zit ze gelijk bij de huisarts zitten. Laten ze daar maar eens op letten. Het zou mij een hoop geld schelen.

 • LLevi

  Nou als zo door gaat met de zorgverzekering dan stop ik met de zorgverzekering want dan is het niet meer te betalen ik kies dan voor mijn voeding en niet voor de geldvrekken die alleen maar meer en meer willen ze zijn al bezig om de mensen kapot te maken dus zijn het voor mij gewoon dieven en oplichters en moordenaars van Nederland om niet aan de mensheid te denken

 • HHenna

  Het wordt tijd om naar dingen te kijken die niet bewezen zijn om het weg te halen uit het zorgpakket. Waarom zijn er simpele pakketten voor mensen om te kiezen wat jij belangrijk vindt? Ik ben 59. Ik zie dingen in mijn pakket waar ik nooit gebruik van maak, maar betaal er wel voor. Wanneer krijgen mensen de kans om zelf hun pakket samen te stellen wat zij willen?

  • NNick85

   @Henna
   Volgens mij snap je niet wat verzekeren is. Als je alleen maar in je pakket hebt wat je gebruikt, dan betaal je gewoon de kostprijs. En verzekeren doe je met elkaar voor elkaar. Er betalen ook mensen mee aan zorg die jij wel gebruikt en zij niet.

  • MMarie

   @Nick85

   Helemaal mee eens Nick85
   Je zegt precies het goede.

 • HHubery

  Hoe verzinnen ze het iedere keer weer om de mens hun geld af te troggelen.Ga eerst eens na wat er door de marktwerking en regelgevinsdruk over de balg wordt gegooid.Nederlan is vol en dus geen zogenaamde vluchtelingen het land meer in houden we geld over om onze eigen mensen zorg te bieden waar ze hard voor werken.En kan ook gebrijkt worden het oplossen van de armoede onder onze bevolking.Als al die voorstanders van de grens open ieder voor eigen verantwoording en kosten vluchtelingen opnemen.

 • MM. van de Pasch

  Dit was te verwachten de staatsruif raakt leeg de pot moet verdeeld worden over nog meer migranten wel of geen status met verplichte gratis hulp van deze malafide regering. Betaald door degenen die maandelijks hun premie zullen moeten betalen. Over lijken noemt men dat geloof ik. Ineens is de kankermedicatie de dupe waar nooit eerder over werd gesproken alles voor de zogenaamde solidariteit van ons prachtige jazeker prachtig zorgsysteem. Als volgt de hand niet kunnen leggen op wetenschappelijk bewijs van medicijnen . Komt men wel laat achter geld over de balk er moet iets verzonnen worden. Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet. Deze hele poppenkast steelt van de hardwerkende mens en maakt op deze manier door medicijnen te onthouden mensen nog zieker.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.