Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Het is voor 2021 vrijwel onmogelijk om nog een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer.

Het aanbod verzekeringen met een onbeperkte vergoeding wordt de laatste jaren steeds kleiner, terwijl de pakketten alsmaar duurder worden. Daarnaast blijven zorgverzekeraars vasthouden aan medische selecties, voordat nieuwe klanten worden geaccepteerd.

Wat verandert er?

Net als in 2020 zijn er ook volgend jaar precies drie verzekeringsmaatschappijen waarbij een aanvullende verzekering met een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie is af te sluiten.

Toch is er wel degelijk wat veranderd:

  • De gemiddelde premie voor een verzekering met onbeperkte fysiotherapie ligt op maar liefst 1.588 euro op jaarbasis. Dat is maar liefst 835 euro meer dan vorig jaar, ofwel een ruime verdubbeling in de kosten.
  • Voor consumenten die online overstappen is het alleen bij VvAA nog mogelijk om een dekking te kiezen voor onbeperkte fysiotherapie. Bij ONVZ en PNOzorg dien je telefonisch contact op te nemen.
  • Bij alle drie de verzekeringen worden gezondheidsvragen gesteld aan de verzekerde, bijvoorbeeld over bestaande medische aandoeningen.
Verzekeraars waarbij het mogelijk is om fysiotherapie onbeperkt af te sluiten

Verzekerden die Excellent of Superfit willen afsluiten zonder basisverzekering betalen een toeslag van 50 procent.

Basisverzekering

Volledige vergoeding voor fysiotherapie is soms ook mogelijk via de basisverzekering, maar alleen bij bepaalde chronische aandoeningen en spierziekten, zoals:

  • Multiple Sclerose (MS)
  • Een ruggenmergaandoening
  • Frozen shoulder

Ook bij COPD is meestal er een zeer ruime dekking mogelijk voor fysiotherapie. In de ernstige gevallen gaat het om 70 behandelingen in het eerste jaar en in de opeenvolgende jaren 52 behandelingen per jaar.

Reuma of artrose

Bij andere aandoeningen, zoals reuma of artrose is onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie vaak wenselijk. In de praktijk is het voor patiënten echter vaak onmogelijk om een aanvullende verzekering met passende dekking af te sluiten. Zij worden door de verzekeraar geweigerd bij de medische selectie.

Bezuinigingen

Niet alleen onbeperkte fysiotherapie wordt steeds schaarser. Ook het aantal aanvullende verzekeringen met ruime dekking wordt steeds beperkter of duurder.

In 2020 werden er al een aantal pakketten met hoge fysiodekking geschrapt, bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden (Top), De Amersfoortse, Stad Holland en UMC. Bij andere verzekeraars werd de dekking verlaagd, zoals bij CZ, VGZ en Univé. Verder gingen veel verzekeringen in premie omhoog.

In 2021 zet dit beeld zich verder voort:

  • Bij CZ wordt de fysiovergoeding van pakketten Top en 50+ verlaagd met respectievelijk 4 en 2 behandelingen.
  • Nationale Nederlanden schrapt pakket (Comfort) met de meest uitgebreide dekking voor fysiotherapie.
  • Bij Promovendum en National Academic had men voorheen via pakket AV Excellent of Aanvullend 3 recht op 40 behandelingen fysiotherapie. Dat zijn er volgend jaar nog maar 32.
  • Vrijwel alle verzekeringen die fysiotherapie vergoeden worden volgend jaar duurder.

Opvallend is wel dat twee prijsvechters, namelijk Just en CZdirect, de dekking voor fysiotherapie juist goedkoper hebben gemaakt.

Zorgen

Koen Kuijper van Zorgwijzer maakt zich zorgen over de bezuinigingen die verzekeraars doorvoeren op de aanvullende zorg.

Feit blijft dat veel Nederlanders voor hun gezondheid en levenskwaliteit afhankelijk zijn van fysiotherapie. Het is dan geen goede zaak dat het steeds duurder wordt om hiervoor een goede verzekering af te sluiten.

Koen Kuijper – Woordvoerder Zorgwijzer

Aan de andere kant snapt Kuijper wel waarom verzekeraars de prijs van hun pakketten ophogen. Hij merkt op dat steeds meer Nederlanders alleen een aanvullende zorgverzekering kiezen wanneer ze zeker weten dat ze gebruik gaan maken van de dekkingen in hun pakket.

Een aanvullende verzekering lijkt steeds meer op een abonnement, in plaats van een dekking tegen onverwachte risico’s. Verzekeraars zijn dan genoodzaakt om iets te doen aan de prijs of hoogte van de vergoeding.

Koen Kuijper – Woordvoerder Zorgwijzer

Vicieuze cirkel

Het is eigenlijk een vicieuze cirkel: verzekerden worden vanwege de hogere premies kritischer op hun zorggebruik en kiezen bewuster voor een bepaalde dekking (of juist niet). Verzekeraars verdienen hierdoor minder op de pakketten en verhogen daarom op hun beurt de premie weer.

83,2 procent van alle Nederlanders heeft anno 2020 een aanvullende verzekering. Dat was 10 jaar eerder nog 89 procent.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.