Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Artikel door: Bart Koenraadt - 45 reacties

Onbeperkt fysiotherapie vrijwel onmogelijk te verzekeren in 2021

Het is voor 2021 vrijwel onmogelijk om nog een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer.

Het aanbod verzekeringen met een onbeperkte vergoeding wordt de laatste jaren steeds kleiner, terwijl de pakketten alsmaar duurder worden. Daarnaast blijven zorgverzekeraars vasthouden aan medische selecties, voordat nieuwe klanten worden geaccepteerd.

Wat verandert er?

Net als in 2020 zijn er ook volgend jaar precies drie verzekeringsmaatschappijen waarbij een aanvullende verzekering met een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie is af te sluiten.

Toch is er wel degelijk wat veranderd:

  • De gemiddelde premie voor een verzekering met onbeperkte fysiotherapie ligt op maar liefst 1.588 euro op jaarbasis. Dat is maar liefst 835 euro meer dan vorig jaar, ofwel een ruime verdubbeling in de kosten.
  • Voor consumenten die online overstappen is het alleen bij VvAA nog mogelijk om een dekking te kiezen voor onbeperkte fysiotherapie. Bij ONVZ en PNOzorg dien je telefonisch contact op te nemen.
  • Bij alle drie de verzekeringen worden gezondheidsvragen gesteld aan de verzekerde, bijvoorbeeld over bestaande medische aandoeningen.
Verzekeraars waarbij het mogelijk is om fysiotherapie onbeperkt af te sluiten

Verzekerden die Excellent of Superfit willen afsluiten zonder basisverzekering betalen een toeslag van 50 procent.

Basisverzekering

Volledige vergoeding voor fysiotherapie is soms ook mogelijk via de basisverzekering, maar alleen bij bepaalde chronische aandoeningen en spierziekten, zoals:

  • Multiple Sclerose (MS)
  • Een ruggenmergaandoening
  • Frozen shoulder

Ook bij COPD is meestal er een zeer ruime dekking mogelijk voor fysiotherapie. In de ernstige gevallen gaat het om 70 behandelingen in het eerste jaar en in de opeenvolgende jaren 52 behandelingen per jaar.

Reuma of artrose

Bij andere aandoeningen, zoals reuma of artrose is onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie vaak wenselijk. In de praktijk is het voor patiënten echter vaak onmogelijk om een aanvullende verzekering met passende dekking af te sluiten. Zij worden door de verzekeraar geweigerd bij de medische selectie.

Bezuinigingen

Niet alleen onbeperkte fysiotherapie wordt steeds schaarser. Ook het aantal aanvullende verzekeringen met ruime dekking wordt steeds beperkter of duurder.

In 2020 werden er al een aantal pakketten met hoge fysiodekking geschrapt, bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden (Top), De Amersfoortse, Stad Holland en UMC. Bij andere verzekeraars werd de dekking verlaagd, zoals bij CZ, VGZ en Univé. Verder gingen veel verzekeringen in premie omhoog.

In 2021 zet dit beeld zich verder voort:

  • Bij CZ wordt de fysiovergoeding van pakketten Top en 50+ verlaagd met respectievelijk 4 en 2 behandelingen.
  • Nationale Nederlanden schrapt pakket (Comfort) met de meest uitgebreide dekking voor fysiotherapie.
  • Bij Promovendum en National Academic had men voorheen via pakket AV Excellent of Aanvullend 3 recht op 40 behandelingen fysiotherapie. Dat zijn er volgend jaar nog maar 32.
  • Vrijwel alle verzekeringen die fysiotherapie vergoeden worden volgend jaar duurder.

Opvallend is wel dat twee prijsvechters, namelijk Just en CZdirect, de dekking voor fysiotherapie juist goedkoper hebben gemaakt.

Zorgen

Koen Kuijper van Zorgwijzer maakt zich zorgen over de bezuinigingen die verzekeraars doorvoeren op de aanvullende zorg.

Feit blijft dat veel Nederlanders voor hun gezondheid en levenskwaliteit afhankelijk zijn van fysiotherapie. Het is dan geen goede zaak dat het steeds duurder wordt om hiervoor een goede verzekering af te sluiten.

Koen Kuijper – Woordvoerder Zorgwijzer

Aan de andere kant snapt Kuijper wel waarom verzekeraars de prijs van hun pakketten ophogen. Hij merkt op dat steeds meer Nederlanders alleen een aanvullende zorgverzekering kiezen wanneer ze zeker weten dat ze gebruik gaan maken van de dekkingen in hun pakket.

Een aanvullende verzekering lijkt steeds meer op een abonnement, in plaats van een dekking tegen onverwachte risico’s. Verzekeraars zijn dan genoodzaakt om iets te doen aan de prijs of hoogte van de vergoeding.

Koen Kuijper – Woordvoerder Zorgwijzer

Vicieuze cirkel

Het is eigenlijk een vicieuze cirkel: verzekerden worden vanwege de hogere premies kritischer op hun zorggebruik en kiezen bewuster voor een bepaalde dekking (of juist niet). Verzekeraars verdienen hierdoor minder op de pakketten en verhogen daarom op hun beurt de premie weer.

83,2 procent van alle Nederlanders heeft anno 2020 een aanvullende verzekering. Dat was 10 jaar eerder nog 89 procent.

45 reacties

  • JJoyce Romkes

    Ik ben het er mee eens. We betalen steeds meer en krijgen er steeds minder voor. Om pijn en ongemak te verlichten bestaat er ook energetische therapie. Dit moet ook uit een aanvullend pakket komen maar is een ander potje dan de fysio. Ik ben zelf energetisch therapeut en boek mooie resultaten bij vele soorten pijn en ongemak. Energetische therapie is vrij onbekend en wordt gezien als een complementaire therapie (alternatief). In het oosten weten ze al heel lang dat alles in balans moet zijn voor een gezond en pijnvrij lichaam. Hier in het westen zijn we helaas in de reguliere zorg vooral symptomen aan het bestrijden met medicijnen en operaties dan te kijken naar en te werken aan de oorzaken van de disbalans. Dit is wat een energetisch therapeut nu juist wel doet. Als de fysiovergoedingen op zijn probeer dan eens als je toch een aanvullend pakket hebt een energetische behandeling. Wij helpen graag. Ik hoor graag reacties.

  • BB van Gameren

    Bert
    Ik ben Gronisch door een ongeval rug gebroken door een fout in het Ziekenhuis niet behandeld nu verzakkingen, ik kan van de izz zorgverzekering geen Gronisch behandeling krijgen en kan niets meer daar door zo wordt je behandeld door zorgverzekerringen

  • PPaas

    Het is te triest voor woorden… Wat een systeem!
    Rijker worden rijker en armen worden armer. Hoog tijd dat wij Nederlanders eens op gaan staan en ons laten horen. Niet alleen maar onze ogen dicht laten drukken door kabinet rutte, volgzaam in de kudde. Angst laten regeren… Bah!!
    Voor het één of het ander valt heus wat zeggen en vinden maar in de basis is het niets meer!

    • FFM

      @Paas
      Als het aan de regering (lees Rutte en consorten) ligt moet ik zelfs op mijn eigen begrafenis naar mijn eigen graf lopen.

  • DDani

    Dieptriest, door chronische aandoening niet kunnen werken, wordt in dit land beloond (lees bestraft) met nauwelijks eten en drinken, nauwelijks verwarmen, nauwelijks gewoon basic kleding kopen, en wezenlijk nauwelijks zorg, daarin dan nu ook de fysio.. Geen luxe maar God weet hoe hard nodig!! En boven in de verzekeringsboom zitten dikke vette aasgieren hun zakken te vullen. CARONA maakt mij niet bang maar ietwat voorzichtig, deze klassen verschillen maken mij bang.. Ik weet zeker dat ‘t eind nog lang niet in zicht is… Men gaat maar door met strippen… Sorry maar ook mijn begravenis kan ik nauwelijks betalen dus dat is ook geen oplossing

  • SSantje

    Het is ongelooflijk dat dit zo maar door kan blijven gaan. De winsten in de verzekeringsbranche zijn nog steeds torenhoog, met bonussen voor de mensen ad top. Maar de mensen moeten inleveren. Zowel op de werkvloer in de zorg (want dat capaciteitstekort heeft niet zozeer met dit virus te maken alswel met het jarenlange afkalven van de zorg op zowel bedden als de handen aan het bed), als de zorg gebruikers zelf.

    Ik heb een chronische aandoening. Reeds 39 jaar. En heb geen recht op extra fysio. Dat heb ik dus altijd met aanvullende moeten bijverzekeren. En dan nog kom je tekort en moet je bijleggen. Leuk, als je door je aandoening op het minimum inkomen zit!

    Zo langzamerhand zou je denken dat mensen de straat op gaan om te protesteren tegen alles wat ons door de strot wordt geduwd. Ik vrees echter dat het water nog niet genoeg aan de lippen staat voor de meeste mensen. Dit systeem deugt van geen kant, en dat weten we. We weten alleen niet wat er gebeurt als we het rigoureus zouden omgooien. En dus angst houdt ons tegen. Ik vraag me alleen af: hoe lang nog? Hoe lang spelen we het spel mee?

  • MMarijke

    Ik heb rugklachten en artrose, ik ben aanvullend verzekerd 1 ster, heb maar recht op 9 fysiobehandelingen,dat is echt te weinig! Ook heb ik niet de financiële middelen om zelf bij te betalen,wat resulteert dat ik met pijn blijf lopen,te gek voor woorden die macht van die verzekeringmaatschappijen tegenwoordig! Dan heb ik het niet eens over het eigen risico wat steeds duurder wordt!

  • PPoesrosa

    Ik vind het een schande zolangzamerhand.
    We betalen flinke premies plus eigen risico 385 euro. Steeds meer betalen en steeds minder ervoor krijgen.
    Degene die een flinke spaarpot hebben, betalen desnoods zelf de fysiotherapeut.
    De meeste mensen hebben dat niet en hebben dat voor het nakijken in de extra zorg.

  • FF Jongbloed

    Zo zie je maar weer wie geld heeft koopt voor zichzelf goede zorg in wie dit niet heeft blijft pijn lijden. Maar goed dat was vroeger ook al zo ziekenfond of particulier , alleen nu worden de mensen zonder centjes nog harder geraakt . Wel mooi hoe onze regering ons bij de neus heeft genomen met van we betalen allemaal evenveel voor onze zorg en de verzekeringen concurreren wel met elkaar dit had nooit voor gekomen in ons oude stelsel. 50 verzekeringsmaatschappijen 50 managers 50 x meer personeel wie moet dat betalen.
    Juist. U

    • DD vd Nagel

      @F Jongbloed
      Helemaal mee eens, de verzekeraars hebben teveel macht, als je maar centjes hebt kan je alles kopen en Den Haag lacht zich rot, zoals dat bij veel zaken gaat…….. wij zijn de klos.
      Hoogste tijd voor verandering.

    • AAnna

      @D vd Nagel

      Ik reageer alleen op deze reactie, omdat ik OP alle reacties alleen maar kan reageren als:
      HELAAS HOE WAAR ! En wat bitter , niets aan te doen, betalen en “ slikken” maar.

    • JJohn korver

      @D vd Nagel

      We moeten nog wat meer op Rutten stemmen weg met die vent

    • JJohhn

      @D vd Nagel

      We moeten nog wat meer op Rutten stemmen weg met die vent

  • KKim

    Heb nog de meest uitgebreide verzekering bij de amersfoortse die zijn gegaan van onbeperkt aantal fysiotherapie behandelingen naar 36 behandelingen maar ja daar betaal je helaas ook dik voor en voor nieuwe klanten is die verzekering ook niet meer af te sluiten bij hun alleen als je hem nog hebt kun je die blijven aanhouden helaas heb ik het ook echt hard nodig vanwege rugklachten vind het wel belachelijk dat er steeds minder vergoed wordt maar dat de premie’s wel steeds hoger worden

    • DDorien Beekers

      @Kim
      Volgend jaar nog maar 21 behandelingen bij Amersfoortse heb ik net gezien. Ook ik ben afhankelijk van de goede zorgen van mijn fysio. Belachelijk, ga nu toch maar verder kijken…

  • LL.demuijnck

    Dsw heeft 27 behandelingen premie niet hoog en het is juist fysio die kwaliteit van leven kan verbeteren terwijl de fysio kosten laag zijn

  • LLaura Boon

    Jammer dat het zover gekomen is. Jaren maandenlang achtervolgd te worden door vergelijkingssites. Maken van mensen berekenende consumenten. IPV enige onderlinge solidariteit . Eén verzekering voor alles voor iedereen , scheelt ook een heleboel in reclame kosten.

  • MMeijs

    Ik heb een hernia en moet soms een of twee keer per jaar naar de fysiotherapeut in totaal misschien acht behandelingen en voor extra bijverzekeren kost +| _ €16 per maand dat is op jaarbasis €192 en dan gaat ook nog eerst je eigen risico er vanaf dus je bent €192 + €385 = €577 kwijt voor zes behandelingen .

    • MMiranda

      @Meijs fysio wordt vergoed uit de aanvullende verzekering en dan hoef je niet je eigen risico te verbruiken. Tenzij je een chronische indicatie hebt, zoals ik dan moet je eerst 21 behandelingen zelf betalen of uit je aanvulling betalen en dan heb ik fysio uit basis maar ik moet dan wel mijn eigen risico betalen en daarna niets méér

    • HHenk van der Kaap

      @Meijs

      Er niets van je eigen risico af. Je bent verzekerd voor een bepaald aantal behandelingen mocht je meer nodig zijn dan moet je die zelf betalen. Hierdoor moet je nog steeds 386 euro eigen risico voor medicijnen bloed afnemen specialist etc. betalen, ging het maar van je eigen risico af.

    • JJH

      @Meijs kijk je verzekering na hier klopt niets van wat je zegt. Dan zou je beter de behandeling vd fysio kunnen betalen ben je goedkoper uit, dan het verhaal wat jij hier neer zet.

  • HH.B

    Er is een lijst met aandoeningen, als je 1 van deze chronische aandoeningen hebt krijg je alle fysio na de 20e of 22e behandeling, wel vergoed.
    Of is dat er nu ook al weer af?

    • MMiranda

      @H.B

      Wordt nog steeds vergoed uit basis verzekering

    • FFranka

      @Miranda

      De behandelindex voor chronisch (basis verz) zit volgend jaar op 47x daarna wordt de fysio op de vingers getikt.dus echt ombeperkt kan ik het niet noemen.

    • AAnnet

      @Franka
      En frozen shoulder geeft bv maar 1 jaar chronische indicatie.
      20 vanuit de aanvullende verzekering eerst betaald vanaf okt 2019 25 uit de basis. Nu weer wekelijks vanuit de aanvullende.

    • AAndré Kalkwarf

      @Franka

      Klopt niet hoor. Linker knie vervangen 1 jaar onbeperkt therapie rechter knie vervangen 7 maanden later en ook voor deze knie 1 jaar onbeperkt. Mijn vrouw krijgt na chemo therapie 2 jaar onbeperkt fysio sport therapie. Dit allemaal bij OHRA

  • IIno Timmerman

    Het wordt hoogtijd dat er een nationale zorgverzekering komt. Geen concureren toestanden. Maar zorg naar behoefte op basis van een inkomenstoets.

    • YY Sellmeijer

      @Ino Timmerman
      Dat scheeld heel veel geld niet alleen in salarissen maar ook in matriaal b.v autoos

    • AAndré Kalkwarf

      @Ino Timmerman

      Hoe noem je dat ook al weer? Oh ja nivileren. Iedereen heeft recht op zorg en ik verdien 3 maal modaal dat wil niet zeggen dat mijn kosten lager zijn dan iemand die modaal verdiend. Beetje raar antwoord.

  • LLien

    Ik ben al heel wat jaartjes verzekerd bij CZ eerst 36 behandelingen gehad
    In het pakket daarna steeds minder voor meer geld nu zit ik twee jaar in 50plus dus 15 behandelingen maar in 2021 zijn het er maar 13
    Heb er 20 nodig om dat ik net een nieuwe knie heb gekregen dus mag ik de rest weer zelf van mijn aow bij betalen waarom kunnen wij de Visio niet mee nemen als je niks gebruikt heb naar het volgende jaar je heb daar wel voor betaald.

    • PPetra

      @Lien
      Bij een nieuwe knie krijg je een jaar onbeperkt fysio. Tenminste heb ik wel gekregen

    • AAndré Kalkwarf

      @Petra

      Klopt helemaal. Je heb recht op 1 jaar onbeperkt fysiotherapie ongeacht welke verzekeraar u heeft. Dit betekend wel dat de verzekering betaald vanaf de 2e behandeling, dus als u 10 behandelingen in uw pakket heb dan moet u er 10 zelf betalen en daarna betaald de verzekeraar de rest. En 20 behandelingen is erg weinig, voor een nieuwe of halve knie prothese staat minimaal 1 jaar voor.

  • JJ.gerards

    Ik heb al jaren fysio in me pakket ,dat waren in 2019 , 36 behandelingen,2020 nog 9 behandelingen , nu weet ik het nog niet. Ik heb al diejaren hooguit vier behandelingen gehad.Dus zeg ik pak die mensen aan die” zo genaamd” misbruik van maken.

  • MMariëtte

    Ik ben jaren geleden overgestapt naar een pakket voor meer fysio.
    Nu pas door akkefietjes gebruik van gemaakt. Dus ook geld bespaart voor…
    Fysio voorkomt veel duurdere behandeling gen zoals operaties e.d. ook psychisch werkt dit door. Als je je weer fit voelt hoef je ook niet naar een pschycholoog!

  • AAd

    Ik begrijp alle commotie wel, het was de bedoeling dat we de lasten met elkaar zouden dragen. CZ haalt ieder jaar al regelingen uit het pakket en laat de premie stijgen. Dat ligt ook gedeeltelijk bij de klanten zelf, je moet niet denken ik heb recht op 36 behandelingen fysio dus ik maak ze maar op. Foute denk wijze, je moet het gebruiken als het echt nodig is. Zelf ben ik helaas genoodzaakt veel fysio te moeten gebruiken. Het zou mooier zijn de medicijnen goedkoper te maken dat zijn pas zakkenvullers.

  • NN de waal

    Het is normaal dat je alleen afsluut als je het nodig heb. Ik heb een vedzekering van 27 keer fysio nu maar heb het niet gebruikt en als her goed blijft gaan niet nodig. Ook al is de pijn altijd aanwezig.

  • MMea

    Zorgwijzer vermeld dan ook dat alhoewel Just goedkoper is geworden, je niet bij alle gecontracteerde (!!) Fysio’s vergoeding krijgt en alleen na een ongeval. Of het een ongeval is beoordeeld CZ Just.

    • JJ Jansen

      @Mea je krijgt bij just maar 4 behandelingen

  • HHester

    Ja tis erg zo word wederom de levenskwaliteit voor mensen met een lager inkomen weer slechter en korter.
    Ze hebben het vaak al niet makkelijk en zijn vaak al beperkt in veel, en dan ook nog met de gezondheid
    Voorbeeld van mezelf, ik heb steunzolen nodig, maar de aanvullende maandpremie kan ik niet betalen en zo ook dus de fysio.
    Dus lopen enigste wat ik nog een beetje kon word me ook ontnomen, waardoor overgewicht weer komt en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht

  • NNico

    Dit snap ik wel van de verzekeraars. Velen maakten gebruik van de fysio voor de kleinste voetblesures omdat het “gratis” was. En als dan ook alleen degene de fysio aanvullende verzekering kiezen als ze er zeker gebruik van gaan maken, moet de verzekeraar dit wel. De gebruiker betaald nu.

    • PPeter

      @Nico jij snapt er dus helemaal niets van en je roept maar wat in mijn oog, ik ben 60 jaar en zit vol met artrose van voeten tot nek. Ik betaal 188 euro per maand en mag daarvoor 12 keer per jaar naar de Fysiotherapeut wat 36 keer per jaar te weinig is. Zolang je niet weet waar je over praat dan mondje houden want het zijn juist de commentaren zoals die van jou die verzekeraars graag lezen .

    • HHennie

      @Nico

      Nico werk jij toevallig bij cz

    • FFrank

      @Hennie
      Nou Nico heeft niet helemaal ongelijk. Als mensen met wat fysio in het pakket alleen naar de fysio gaan omdat “ze er toch voor betaald hebben”, zonder echte medische noodzaak dan zorgt dat voor een hogere premie en verpesten ze het voor mensen die het echt nodig hebben.

    • BBoma boma

      @Frank

      Helemáál me eens!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.