Ondanks corona zelfde aantal overstappers zorgverzekering

Ondanks corona zelfde aantal overstappers zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Ondanks corona zelfde aantal overstappers zorgverzekering

1,1 miljoen Nederlanders kozen voor een andere zorgverzekeraar per 2021. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland op basis van voorlopige cijfers van Vektis.

Het zou gaan om een percentage van 6,2 procent dat is gewisseld van zorgverzekeraar. Precies even hoog als het voorlopige percentage een jaar eerder.

Corona lijkt geen invloed te hebben gehad op het overstapgedrag. Iets waar in eerste instantie wel rekening mee werd gehouden.

Nog een maand de tijd

Nog niet iedereen heeft zijn overstap afgerond. Iedereen die in 2020 zijn zorgverzekering heeft stopgezet, kan namelijk nog heel de maand januari gebuiken om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Het aantal daadwerkelijke overstappers zal dus nog verder stijgen.

Het definitief aantal overstappers voor 2021 ligt naar verwachting tussen de 6,4 en 6,7 procent. In 2020 kwam het definitieve percentage uit op 6,5 procent.

Eigenlijk meer overstappers

Strikt genomen zijn er eigenlijk nog meer mensen die zijn overgestapt, omdat er ook veel mensen zijn gewisseld van collectief contract. Zij worden namelijk niet meegeteld. Voor 2019/2020 lag het ‘echte’ aantal overstappers bijvoorbeeld op 10,9 procent, wat aanmerkelijk hoger is dan het gecommuniceerde cijfer.

Daarnaast zijn er veel mensen die binnen een bepaalde zorgverzekeraar een overstap maken van zorgpolis, bijvoorbeeld:

  • Van Zilveren Kruis naar het label ZieZo
  • Van CZ naar het label CZdirect
  • Van VGZ naar het label Bewuzt

Ook zij worden niet meegenomen in de analyse.

Zorgverzekeringskaart

Zorgverzekeraars Nederland meldt verder dat de ‘Zorgverzekeringskaart’ door 23 procent meer mensen is geraadpleegd. Op de kaart staat de belangrijkste informatie over de zorgpolis, zoals de dekkingen en beperkingen.

Volgens Directeur van Zorgverzekeraars Nederland, Petra van Holst, stond de zorg door corona extra in de belangstelling. Hierdoor hebben waarschijnlijk meer verzekerden nauwlettender gekeken naar de informatie over het polisaanbod.

2022

Benieuwd naar wat er in 2022 gaat wijzigen in de zorgverzekering? Bekijk dan onze nieuwe pagina met het laatste nieuws, bijvoorbeeld over:

  • De zorgpremie van volgend jaar
  • Verandering van het eigen risico
  • Wijzigingen in het basispakket
  • De verkiezingen en de zorg

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.