Oproep: “Laat je testen bij milde verschijnselen corona”

Koen Kuijper 5 reacties

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid doet in het AD een dringende oproep aan het Nederlandse volk. Hij vraagt iedereen in Nederland zich te laten testen als er sprake is van milde corona verschijnselen, zoals koorts, hoesten, niezen en kortademigheid.

Op maandagochtend 1 juni komt er een landelijk nummer dat iedereen met milde klachten kan bellen om zich te laten te testen. De tests zijn bedoeld om vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus, maar niet geschikt om antistoffen in het bloed aan te tonen.

“Virus de kop indrukken”

Het ruimere testbeleid moet er voor zorgen dat het coronavirus veel minder de kans krijgt om weer op te laaien.

Door iedereen met klachten te testen weten we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken en zo verdere verspreiding voorkomen.

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid

Binnen 48 uur na het afnemen van de test wordt er gebeld over de uitslag. Als deze positief is, volgt er een bron- en contactonderzoek via de GGD. Er kan dan ook aan nauwe contacten worden gevraagd om twee weken in quarantaine te gaan.

Verder geldt altijd: blijf thuis als je klachten hebt.

Langdurige klachten

Hoewel het natuurlijk fijn is dat testen per 1 juni weer mogelijk is, zijn er tienduizenden Nederlanders met ‘milde’ coronaklachten nooit in aanmerking gekomen voor een test. Een groot deel van hen heeft zelfs te maken met langdurige klachten, zoals vermoeidheid, verlies van reuk en smaak en benauwdheid.

“Deze groep heeft nooit een kans op een coronatest gehad: een gemiste kans”, stelt Viroloog Coretta van Leer van het UMCG. Ze wil de mensen met chronische klachten een hart onder de riem steken.

Antwoorden op vragen

In een artikel op Rtvnoord.nl beantwoord van Leer vragen van patiënten met langdurige klachten. Daarin legt ze uit dat het voor sommigen lang kan duren voordat ze weer volledig herstellen, omdat het virus schade kan veroorzaken aan je weefsel. Daarnaast kan er sprake zijn van cellen waar het virus langer aanwezig blijft en schade kan blijven aanrichten.

Ten slotte geeft van Leer tips voor een hopelijk spoediger herstel:

 • Werken aan de algemene fitheid.
 • Zorgvuldige revalidatie, bijvoorbeeld met hulp van een revalidatiearts of fysiotherapeut.
 • Doseren en ervoor waken niet te hard van stapel te lopen.

Ontzien verpleegkundigen

Het nieuwe testbeleid moet in elk geval een tweede golf van het coronavirus zoveel mogelijk zien te voorkomen. Daarmee wordt ook het verpleegkundig personeel, bijvoorbeeld op de IC, zoveel mogelijk ontzien.

Verpleegkundigen hebben al enkele maanden onder een sterk verhoogde werkdruk gestaan. Tijdens de hele coronacrisis staan zij altijd paraat en draaien zij extra diensten om collega’s te ondersteunen en patiënten te helpen.

Meer salaris via hogere zorgpremie

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) wil dat verpleegkundigen structureel worden beloond voor hun harde werk, zo staat in het AD. Daar hoort een beter salaris en meer doorgroeimogelijkheden bij. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Maar hoe wil de NFU dit gaan betalen?

De NFU wil daarvoor in discussie met betrokken partijen, zoals de overheid, zorgverzekeraars en burgers.

Ze beroepen zich ook op de burger:

Laten we allemaal 10 euro meer zorgpremie betalen, dan hebben we zo’n 100 miljoen meer te besteden.

Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra

De vraag is echter of Nederlanders een nog verdere verhoging van de zorgpremie wel zien zitten. Uit een opiniestuk van twee hoogleraren bleek namelijk dat de premie van onze zorgverzekering met een paar honderd euro omhoog zou moeten gaan als gevolg van de corona pandemie. Dat idee stuitte op veel protest.

Poll

Op basis van ruim 10.000 stemmen op AD.nl blijkt dat 59 procent van de Nederlanders niet bereid is om 10 euro extra zorgpremie te betalen als daardoor het salaris van verpleegkundigen stijgt.

We horen graag hieronder hoe jij hierover denkt. Laat je mening gelden!

5 reacties

 • PPeter

  Gelukkig zijn er ook nog wel eerlijke zorg directeuren, zoals Aad de groot van het DWS.

  “Er zijn in Nederland meer dan 14 miljoen premiebetalers. Die hebben nauwelijks een beroep kunnen doen op de reguliere zorg. Het is dan ook oneerlijk om de rekening van extra kosten rondom corona ook nog eens bij hen neer te leggen.”

  Overheid moet extra kosten voor rekening nemen

  Het Ministerie is volgens De Groot aan de beurt om deze extra kosten te dekken. Als de overheid de extra kosten vergoedt uit het zorgverzekeringsfonds worden de extra kosten over meerdere jaren verdeeld en komen deze niet direct terug in de premie voor 2021.

  Bron: Site van DWS, onder dws nieuws, artikel titel: Zorg contracteren lastiger voor verzekeraars door corona

  Kan niet direct linken, anders word post niet geplaatst.

 • Hhar

  Misschien komt mevrouw Van Ark dadelijk met een nog grotere verhoging om bij te dragen hier
  in. Je kan van haar alles verwachten.

 • RRobin

  Ik vraag mij echt af wat voor gek je niet moet zijn, als je gaat verwachten dat mensen wel even 10 euro extra per maand gaan willen betalen.

  Veel mensen hebben al moeite om het nu te betalen, laat staan als je dat met zulke bedragen gaat verhogen per maand.

  Wat een gekkie zeg

  • AAdjudant

   @Robin

   Gaat over 10 euro per jaar niet over per maand gekkie

 • Hhar

  Nog even en Mevrouw Tamara Van Ark zal Hugo de Jonge opvolgen.
  Niet de NFU en niet de burger, maar deze regering moet dit gaan betalen voor de burger.
  De burger moet geen extra zorgpremie gaan betalen, deze betaald in 2020 al genoeg premie.
  De maat is nu vol. Laat de regering nu maar eens deze salarissen ophogen en anderen ook de AOW.
  Deze regering was te laat om alles goed te organiseren en nog is het niet goed bij verschillende zorgtehuizen geregeld.

  Vroeger was mevr. Kleijnsma die alles voor de chronisch zieken en Wajongers verziekte, om ze een lagere uitkering te geven en het liefst onder het minimuunloon. Van het minimumloon
  Is nu al niet meer te leven en moet snel omhoog maar hier wordt door niemand van de regering gehoor aan gegeven . dus moeten wij niet de verhoging gaan betalen van de premie.

  En mevrouw Van Ark gaat weer precies hetzelfde doen als Mevr KLeijsma toender tijd deed.
  Heeft zij geen eigen viezie?. blijkbaar niet. Laat zij het VN verdrag eens góed lezen. Nerderland heeft dit niet geratificeerd voor niets.
  Nieuwe wet Wajong van Ark moet verworpen worden door de eerste kamer.
  Deze wet maakt een uitzondering voor mensen met een uren beperking.
  Als je meer dan het minimumloon verdient en je bent niet in staat een volledige werkweek te maken dan vervalt de aanvullende uitkeren.
  In 2016 heeft Nederland het VN verdrag Handicap geratificeerd. Het verdrag is glas helder.
  Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben recht op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen. Haar voorstel van mevrouw van Ark is in strijd met dat verdrag.

  Hierdoor ontneemt zij deze mensen hun dromen(kinderwens, koopwoning) Ontneem deze
  hardwerkende mensen niet het perspectief op een goede toekomst.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.