‘Pil weer volledig vergoeden via zorgverzekering’

‘Pil weer volledig vergoeden via zorgverzekering’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Pil weer volledig vergoeden via zorgverzekering’

De anticonceptiepil moet weer volledig vergoed worden via de basis zorgverzekering, zonder tussenkomst van het eigen risico. Zo luidt de wens van Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie.

Door de pil weer volledig te vergoeden wordt volgens het Kamerlid een belangrijke financiële drempel weggenomen voor het gebruik van anticonceptie. Het aantal abortussen kan daardoor omlaag.

Vorig jaar kwam Lilianne Ploumen van de PvdA ook al met het voorstel om de pil ‘gratis’ te maken voor alle vrouwen. Dat idee werd toen afgeketst.

30.000 abortussen

Op dit moment wordt er in Nederland maar liefst 30.000 keer per jaar een abortus uitgevoerd. Dat is te veel volgens Dik-Faber. Bovendien gaat de abortus vaak gepaard met veel verdriet.

Het is eigenlijk heel raar dat abortus wordt vergoed, maar dat je voor anticonceptie zelf moet betalen.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Circa 63 procent van de jonge vrouwen maakt gebruik van de anticonceptiepil. Maar ook de spiraal zou aan populariteit winnen. Met name bij oudere vrouwen.

Kosten

Een eerdere berekening liet zien dat het tussen de 32 en 70 miljoen euro kost om de pil gratis te maken voor alle vrouwen.

De jaarlijkse kosten voor de pil zijn gering: tussen de 10 en 80 euro euro per jaar. Het merk is sterk bepalend voor de prijs. Vanwege de betrekkelijk lage kosten vragen tegenstanders van het voorstel zich af of het überhaupt wel nodig is om de pil volledig te vergoeden. “Waar ligt de winst?”

Daarnaast zijn er veel vrouwen die een andere methode voor anticonceptie gebruiken, zoals het spiraaltje, het pessarium of de vaginale ring. Om het eerlijk te houden moet deze groep dan ook worden gecompenseerd voor hun zorgkosten, al zijn daar geen concrete plannen voor.

Nu maar deels vergoed

Op dit moment wordt de pil alleen volledig vergoed voor vrouwen onder de 18. Zij krijgen alle kosten vergoed en betalen geen eigen risico.

Voor vrouwen van 18, 19 of 20 wordt de pil ook vergoed, maar komen de kosten eerst ten laste van het eigen risico. Als je verder geen zorgkosten maakt, betaal je de pil dan helemaal zelf.

Vrouwen van 21 jaar en ouder krijgen geen vergoeding voor de pil vanuit het basispakket. Zij kunnen wel een aanvullende zorgverzekering kiezen. Een volledige dekking voor de pil en het spiraaltje kost tussen de drie en zeven euro per maand extra.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.