Premie van deze zorgverzekeraar stijgt met 54 euro

Bart Koenraadt 39 reacties

Zorgverzekeraar Stad Holland heeft dinsdag de zorgpremie voor 2021 bekend gemaakt. De zorgverzekering wordt 54 euro duurder dan het huidige jaar. Dat betekent een milde toename van 3,5 procent, terwijl het kabinet in de Miljoenennota uitgaat van 4,2 procent.

Stad Holland biedt een zogenoemde restitutiepolis aan met volledig vrije zorgkeuze. Deze kost volgend jaar 133,00 euro per maand.

Overzicht premie

Een overzicht van de maandpremie bij Stad Holland in de afgelopen jaren en komend jaar:

Stad Holland biedt haar klanten overigens de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen, in ruil voor een korting op de premie. De maximale korting bedraagt 19,50 euro per maand, wat resulteert in een basispremie van 113,50 euro. Het eigen risico komt dan uit op 875 euro.

Wie is Stad Holland?

Stad Holland is een kleine, zelfstandige intermediair verzekeraar en is in bestuurlijke zin gelieerd aan DSW. Samen met DSW en InTwente heeft het een marktaandeel van ongeveer 4,2 procent.

Stad Holland heeft zelf ruim 100.000 klanten. Met een klantcijfer van 8,6 behoort deze verzekeraar al jaren tot een van de best beoordeelde (op Zorgwijzer).

Aanvullende zorg

Naast de basisverzekering biedt Stad Holland vijf aanvullende verzekeringen:

 • Compact
 • Standaard AV
 • Jongeren AV
 • Uitgebreide AV
 • Extra Uitgebreide AV

Hierbij gaan alleen de twee duurste pakketten met enkele euro’s in prijs omhoog.

De meest uitgebreide polis, genaamd Extra Uitgebreide AV, kost 55,50 euro per maand in 2021. Dit pakket dekt onder meer 36 behandelingen fysiotherapie, 450 euro voor tandheelkundige zorg en 2.250 euro voor orthodontie tot 18 jaar. Er geldt geen medische selectie.

Waar blijft mijn zorgpremie?

Na DSW is Stad Holland pas de tweede verzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekend maakt voor 2021. De grotere marktpartijen, zoals Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis volgen waarschijnlijk pas in de week van 9 november.

Prijsvechter-labels, zoals CZdirect, Ditzo en Anderzorg wachten mogelijk tot het allerlaatste moment om een zo scherp mogelijk aanbod neer te zetten.

Op donderdag 12 november, klokslag 24:00, ligt de deadline voor het bekendmaken van de nieuwe zorgpremies voor 2021. Je zorgverzekering vergelijken is vanaf dat moment mogelijk tot aan het eind van het jaar (31 december).

39 reacties

 • SSandra

  iemand schrijft hier, het is niet voor niets dat rutte het zo goed doet in de peilingen.

  Maar rutte was 10 jaar geleden juist voor een volledig inkomensafhankelijke zorgpremie, dat ging toen niet door omdat de vvd achterban moeiilijk ging doen, maar rutte is er gewoon voor.

  En zeker nu de vvd wat meer linkse/midden trekjes begint tr krijgen, zou ik zeker niet uitsluiten dat het in een volgend kabinet alsnog doorgevoerd word

 • BB.o

  In de jaren 80 betalen we 60 gulden voor het hele gezin aan het ziekenfonds en had je alle zorg die je nodig had en ik zie dat we nu meer betalen en minder zorg krijgen dat komt omdat de nl bevolking maar alles accepteert en geen actie neemt vroeger werd gedemonstreerd en zo laat je stem horen dat je niet mee eens bent. Nederland doet wat ze in USA doen en het wordt alleen maar erger dus Nederland laat wat van je horen en niet alles maar accepteren.

  • VVincent

   @B.o
   Jouw argument raakt kant noch wal:

   1. Compleet onzinnige vergelijking met de jaren 80.
   Een gemiddelde woning kostte toen 100.000 gulden.

   2. Minder zorg? Fout! Juist meer: het basispakket is fors uitgebreid met nieuwe behandelingen en medicijnen. Overlevingskans bij ernstige ziekten is vele malen groter dan toen.

  • AActograv

   @Vincent

   In andere landen zoals Duitsland kan het voor 1/10e van de prijs… En het basis pakket is zowat geheel verwijdert. Het valt mee dat ik de huisarts nog niet zelf hoef te betalen. Kan net zo goed alles zelf betalen dan ben ik goedkoper uit dan een zorgverzekering. Gigantisch stel oplichters is wat het is. De zorg zou in handen moeten zijn van de overheid en niet van bedrijven die winst willen maken. Ook het feit dat meeste huisartsen maar blijven declareren… Die van mij heeft dit jaar al 14 keer gedeclareerd maar ik ben 1 keer geweest… Hoe hou je zorg duur…

  • VVincent

   @Actograv

   1/10e van de prijs? Grapjas. Noem je bron, voordat je dit soort onzin verkondigt. Dit laat direct zien dat de rest van je argument waarschijnlijk ook troep is.

   Basispakket geheel verwijdert?
   Het is alleen maar ruimer geworden. Jaar-in-jaar uit. Zie je misschien niet vanuit je zolderkamer, maar in de medische wereld zijn er iedere week innovaties: nieuwe behandelmethoden en medicijnen die ervoor zorgen dat als iemand ziek wordt, hij/zij veel beter kan worden behandeld. Een groot deel van die nieuwe behandelingen worden toegevoegd aan het basispakket.

   Zorg in handen van de overheid?
   Ja, want de overheid doet alles beter… NOT. Kijk naar de falende praktijken bij o.a. svb, belastingdienst, etc. bureaucratie en inefficientie. Maakt alles duurder en haalt belangrijke prikkels weg die zorgkosten juist kunnen drukken.

   Bedrijven die winst maken?
   Winst maken mag, maar die winst uitkeren aan rijke aandeelhouders gebeurt niet. Sterker nog, bijna alle winst gaat direct terug naar de zorg.

   Oei, daar gaat je hele argument.

  • JJan

   @Vincent

   Uh nee dus, het klopt dat zorgverzekeraars niks uitbetaalt aan aandeelhouders, maar het is wel zo dat zorg verlenende bedrijven wel degelijk miljoenen winsten maken, iets waar trouwens ook onwijs veel mee word gefraudeerd doordat zulke bedrijven vaak valse declaratie doen bij een zorgverzekeraar die dan moet uitbetalen, en wat dus ook weer de zorgpremie nog duurder maakt.

  • HHannes

   @Vincent
   In Belgi├ź vele malen goedkoper en betere zorg.

  • HHannes

   @Vincent

   B.o heeft wel gelijk

  • HHarm

   @B.o
   Als ze de zorg eens voor de echte zorg gebruiken, en niet voor alle dwaze onzin wat de mensen zelf graag willen, dan was de zorg niet zo duur

  • NNatasha

   @B.o

   Je heb gelijk ik ben met jou eens

 • RRenee

  Ik lees uit de reacties dat de hoogte van zorgpremie op basis van inkomen moet zijn. Wordt dat niet geregeld via de zorgtoeslag? Sorry, misschien een stomme vraag. Ik oordeel vanuit mijn situatie en sociale kring.

  (Alhoewel, toeslagen gaat ook niet goed bij de overheid. Aan het einde van het jaar te horen krijgen of je moet terugbetalen of bijkrijgen is ook gewoon zo elegant en efficient als een vis op het droge.)

  Medicatie wordt overigens eenmaal duurder. Men wil altijd de beste medicatie hebben voor hun kwalen en de beste medicatie is vaak de nieuwste medicatie en dan ook de duurste medicatie. Niet alleen is het ontwikkelen heel duur(en soms omslachtig), maar investeerders willen winst en dat drijft de prijs ook omhoog. Er kan geen concurrentie ontstaan vanwege patenten. Nieuwe ziektes worden ontdekt en er komen steeds behandelmogelijkheden bij. Standaarden worden verhoogd etc. Oh, en vergrijzing natuurlijk door hogere zorgstandaarden die wij ons kunnen veroorloven (dankzij de zorgpremie?). De zorgpremie kan alleen maar stijgen onder deze omstandigheden.

  Het patentensysteem moet aan banden gelegd worden voor concurrentie dat lijdt tot lage prijzen. Onderzoekers moeten informatie uitwisselen met andere onderzoeksinstellingen, waardoor er niet gezocht wordt naar resultaten die al eens ontdekt zijn, maar niet vrijgegeven. Sommige medicatie hebben dubbele effecten waardoor ze inzetbaar zijn bij meerdere soorten behandelingen. (En ik wil wel eens weten waar de zorgpremie heen gaat. Doelloze investeringen of iets anders…)

  Overigens is de healthcare system van Engeland geen perfect voorbeeld om na te leven. Het heeft nogal wat haken en ogen. Sommige behandelingen hebben ontzettend lange wachtlijsten. Mensen overlijden voordat ze aan de beurt komen.

  Poeh, lang bericht. Bedankt voort het lezen. Excuses als ik fouten heb gemaakt in mijn redenatie. Ben ook maar een random persoon op het internet. De overheid heeft overigens een onderzoeksrapport over stijgende medicatiekosten, maar ik heb geen link daarnaar. Het staat wel ergens online.

  Groetjes! ­čÖé

 • PPaula van der Mond

  Zorgpremie zou inkomens afhankelijk moeten zijn. Dit is veel eerlijker. En daarnaast worden zorgverzekeringen elk jaar maar duurder, maar als je een keer geopereerd bent en thuis de wond moet kunnen verzorgen en andere voorzorgmaatregelen moet treffen, geeft Zorg Holland niet thuis! Dan kun je nog alles ook nog extra zelf betalen. Een grote schande.

  • Bbernard

   @Paula van der Mond waarom is dat eerlijker als dat inkomensafhankelijk is

  • BBert

   @Paula van der Mond

   Het zorgstelsel is al inkomensafhankelijk, want lagere inkomens ontvangen zorgtoeslag. Ook draag je meer bij als je inkomen hoger is, want je werkgever houdt dan meer salaris is.

 • KKoerts

  Mijn man is gepensioneerd zelf heb ik nog een poets baantje ,had met 60 jaar willen stoppen maar helaas werken tot het graf ,bedankt hoge heren, geef onze koning met aanhang nog wat meer, en laat het volk vooral zo lang mogelijk door werken.

  • EE.J

   @Koerts

   Bereken voor de grap eens wat je per hoofd van de bevolking aan het Koningshuis betaald?
   2 euro p.p?
   Moet je daar op afgeven?
   Is een president nu werkelijk de oplossing?
   Mijns inziens vertegenwoordigd het koningshuis Nederland goed, en daarbij zijn we (gelukkig) nog steeds een vrij land.

 • PPjotre

  @Daniel
  Even voor de duidelijkheid. Het was niet Hoogervorst van de VVD maar het CDA die dit veroorzaakt heeft. Dit kwam Hoogervort goed uit en heeft de ellende nog erger gemaakt.

 • HHeino

  We moetennsteets meer zelf betalen waar zijn we nog voor verzekerd
  En wat er al gezegd is de rijken betalen net zo veel als de lage inkomens schande de verzekeringen basten van de poen en worden ook steeds rijker

 • NNellie

  Hetzelfde als in Engeland doen, daar betaal je naar inkomen, veel eerlijker en beter,gaat via de belasting

  • AAugustien

   @Nellie

   Zo naïef. Je hebt geen idee hoe het in Engeland geregeld is, denk ik?

   Ik zal je een korte samenvatting geven:
   – 2 – 3 weken wachten op de huisarts als het niet spoedeisend is
   – Tamelijk oude ziekenhuizen en vaak met meerderen op 1 kamer
   – Lang niet alles wordt zomaar vergoed: het basispakket is beperkter dan hier
   – Tweedeling tussen arm en rijk: armeren/middeninkomens hebben de standaarddekking en matige zorg, maar de rijkeren kunnen zich een dure particuliere verzekering veroorloven en worden behandeld in betere priv├ęklinieken.

   En vergeet niet: ook in NL betaal je OOK naar inkomen, want als je meer verdient betaal je meer inkomensafhankelijke bijdrage.

   PS: ben alleenstaande moeder en verhuist van UK naar Nederland

  • PPeter

   @Augustien

   In nederland betaal je qua inkomen maar deels, tot 55.000 euro per jaar, iemand die daarboven verdient niet, dan is het niet meer inkomensafhankelijk.

   Hoe het in Engeland is, is het inderdaad misschien ook niet het beste, maar je kan het hier invoeren met wat aanpassingen natuurlijk.

   Door bv de zorgpremie te laten bestaan, maar veel lager te maken, zelfde als met eigen risico, dan zal je die wacht toestanden die je daar hebt grotendeels wel voorkomen.

   Het meeste in je dus via belastingen en een kleine deel via zorgpremie en eigen riscio.

 • DDaniel

  Die zorgverzekering moet gewoon worden afgeschaft worden en het ziekenfonds moet terug komen.Dat het ziekenfonds is afgeschaft is gekomen door die eerste kabinet Rutte die minister Hogevorst vvd.door ons mooi belofte te met we zijn goedkoper uit Nou mooi niet Dat eigen ri is gewoon een belasting dat gaat gewoon naar de schat kist toe. .Maar nogmaals die Rutte heeft ons gewoon belazerd .Daarom het ziekenfonds moet terug komen dan weten we gewoon wat we per maand moeten betalen .Dus nogmaals politiek Geef ons dat ziekenfonds terug.dan kunnen we weer betaalbare betalen.

  • EEcht niet

   @Daniel

   Kletskoek. Ziekenfonds maakt alles nog duurder en bureaucratischer, of je nu arm of rijk bent.

   Rutte doet het gewoon heel erg goed. Peilingen zijn daar een bewijs van.

   Terug naar het ziekenfonds? Never.

 • TTheo

  Afschaffen die zorgverzekering en terug naar het ziekenfonds

  • GGerrie

   @Theo

   Terug naar het ziekenfonds? Alsjeblieft niet zeg. Dat was me een rampenplan.
   Huidig systeem bevalt me prima, ondanks dat ik zorgtoeslag ontvang.

 • DDoorreen

  Ik vind het zo oneerlijk want de zorg kunnen vele niet meer betalen de chroniche zieke betalen alles terwijl de gezonde mensen niks extra betalen
  Oke ik ben ook liever gezond maar waarom mensen met een heel goed inkomen iets meer betalen zodar de mensen die het haast niet kunnen betalen een beetje minder kunnen betalen
  Want ook ik durf haast niet naar een aers terwijl ik een cyste op mijn aalvkeesklier heb nu nog goedaardig moet elk half jaar controle maar ben er alweer een paar keer niet geweest want ik ben al veel kosten kwijt en dan dat dus moeten we kiezen
  Maar arm word armer en rijk word rijker dat is zeker ondanks de corona nu helemaal het geval

  • PPeter

   @Doorreen

   Een familie met een normaal inkomen, betaalt evenveel als een multimiljonair, dat is echt niet te verklaren en ook totaal onlogisch.
   De rijken worden continue maar rijker, en de lage en middeninkomens worden steeds verder uitgeperst.

   Zorgpremie moet gewoon volledig inkomensafhankelijk zijn, ik begrijp echt niet, dat dat er nog steeds niet is, in zo een land als nederland.

   En ook de eigen risico en eigen bijdrage moet aan het inkomen gekoppeld worden, ook hier geld nu, een miljonair betaalt evenveel eigen risico en eigen bijdrage als iemand die in kleine uitkering heeft… 0 logica als je het mij vraagt…..

  • BBob

   @Peter sterke reactie die je daar neerzet. Net als velen jaloers op de mensen die het beter hebben dan jij? Laat ik voorop stellen dat wij (mijn vrouw en ik) het niet breed hebben. Toch vindt ik het ontzettend slecht dat er zoveel geroepen wordt om de rijken alles maar te laten betalen. Allereerst zijn dat ook gewoon mensen zoals jij en ik. Dat zij meer geld hebben / verdienen betekend toch niet dat ze jou en mijn kosten moeten betalen? Daarnaast IS de zorgpremie al inkomens afhankelijk doordat mensen met een laag inkomen een toeslag krijgen. Je mag 3 keer raden wat deze toeslag van betaald wordt. Ik zal je een hint geven. De torenhoge (meer dan 50%) belasting die iedereen betaald over wat hij of zij verdient boven de 68.000 per jaar.

   Lang verhaal kort. Stop met zeuren over de rijken en vind vrede met je eigen situatie. Lukt dat niet? Doe dan je stinkende best om je situatie te verbeteren. Stop in ieder geval met het ophouden van je handje.

  • PP.V.

   @Bob

   Ik ben het volledig met jou eens. Wijze woorden.

   @Peter
   Huidig zorgsysteem is al zo geregeld dat de sterkte schouders de zwaarste lasten dragen. Wat denk je dat een multimiljonair aan belasting betaalt?

   Ik kan het niet weten, want ik ben er geen, maar ik denk heeeel veel.

  • PPeter

   @P.V.

   Dus niet, miljonairs betalen evenveel aan de inkomensafhankelijke zorgpremie als iemand die 55.000 euro per jaar verdient.

   Daarnaast betalen miljonairs sowieso al amper belasting qua vermogen.

   Het is niet voor niets he, dat zelfs tijdens de corona crisis, de rijken als maar rijker worden ­čśë

  • JJan

   @Bob

   Correctie: zorgpremie is maar DEELS inkomensafhankelijk tot 55k per jaar, daarboven niet meer… en daar gaat het juist om.

   Kosten moeten eerlijk verdeeld worden, naar wat iemand kan betalen. Vind jij het eerlijk dat lagere inkomen een kwart van hun hele inkomen aan zorgkosten kwijt zijn en hogere inkomen niet eens 1% Daar zit geen logica in.

  • HHuib

   @Jan @Peter

   55k is zeer realistische grens als je gaat kijken naar wat in absolute zin wordt bijgedragen. Ga je deze grens doortrekken naar bijv. 1 miljoen bruto. Dan zie je dat iemand ineens 70.000 euro per jaar moet bijdragen. Dat is krankzinning en een boete op rijk zijn.

   Je kunt alles wel inkomensafhankelijk maken en gelijktrekken. Dan gaan rijkeren ook meer betalen voor andere publieke aangelegenheden, zoals verkeersovertredingen, het OV, musea, etc.
   Is onzin en het is goed dat er een grens is. Rijkeren betalen al meer inkomstenbelasting dan ikzelf en veel anderen.

   Wat jullie voorstellen is om iemand die hard heeft gewerkt om een bepaald inkomen te bereiken nog eens extra aan te pakken en zelf je handje op te houden. Het is symboolpolitiek en je schiet er weinig mee op. Het motiveert jonge mensen ook niet om door te leren en later meer geld te verdienen.

   Je moet ook de neveneffecten van extra inkomensafhankelijke premie voor rijkeren ook niet vergeten, blijkt uit wetenschappelijke stukken: ga je rijkeren meer belasten, dan zie je vaak de trend dat zij verhuizen naar landen met een gunstiger economisch stelsel en dragen zij dus helemaal niets meer bij.

   Vergeet ook niet dat mensen met geld ook meer geld in de economie pompen via de markt: aankopen etc. worden belast met BTW.

  • HHans

   Niet allen Peter maar iedereen heeft op zijn/haar manier gelijk? De verschillen zijn/lijken soms in het voordeel van de rijken maar hoe zit het dan met mensen die onverzekerd rondlopen. Geen premie? wel zorg. Nee zo slecht gaat het hier nog niet. Als je leeft van wat je hebt en je houd nog wat over op het eind van de maand dan heeft mijn pa toch nog gelijk. Geef geen kwartje uit als je n dubbeltje hebt, en verlang van een ander niet wat je zelf doet.

 • JJendela

  Ik las weer dat de politie eenmalig 300euro erbij krijgen dat meldt grappen hous

  • HHans

   @Jendela

   Wat is 300 euro op hun jaarsalaris? Miljoenen en jaren extra werk omdat er foute berekeningen [mensenwerk] worden gemaakt? sluisen we miljoenen extra door bij de afsluitdijk en wat zijn daarvan de consequenties ook dat is ons belastinggeld.

  • BBen

   @Hans ja die afsluitdijk dat ze nu niet meteen een spoor hebben meegenomen. 1e makkelijker aanvoer t.b.v dijk verhoging en al het klaar is meteen een verbinding

 • JJendela

  Weer betalen voor de zorg instellingen omdat dat zij weer dit jaar en volgend jaar meer in hun beurs ontvangen en dat de regering op hun gat zitten

 • Ppeter

  Vandaag artikel van krant Trouw.

  Maar liefst 1 op de 3 nederlands gaat niet daar arts door dat ze het niet kunnen betalen.

  Hoe duidelijk moet je het hebben dat dit huidig zorgsysteem niet werkt? en maar de premie blijven verhogen…

 • JJaap

  Opvallend wel is dat de premie bij dsw meer stijgt, terwijl ’t wel onder ’t zelfde concern valt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.