‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

Artikel door: Koen Kuijper - 416 reacties

‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

Door de coronacrisis gaan de premies voor de zorgverzekering van 2021 mogelijk met een paar honderd euro omhoog. Dat stellen Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink in een opiniestuk op Wynia’s Week. Beiden zijn hoogleraar gezondheidseconomie.  

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de uitgaven voor ziekenhuizen en andere zorgaanbieders enorm toegenomen. Aan de andere kant zijn er ook zorginstellingen die veel minder omzet draaien en overeind gehouden moeten worden.

Update (07-09-2020): Miljoenennota 2021: definitieve cijfers

De overheid en zorgverzekeraars geven daarom veel meer geld uit dan normaal.

Steun

Kort nadat de crisis uitbrak, werd door zorgverzekeraars al bekend gemaakt dat er speciale regelingen kwamen om de extra kosten voor ziekenhuizen op te vangen. En ook zorgverleners die minder omzet kunnen draaien worden grotendeels gecompenseerd voor hun verliezen. Faillissement van bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten en zelfstandige behandelklinieken kan daarmee worden voorkomen.

Nu de druk op de zorg afneemt, kan gelukkig een deel van de reguliere zorg worden hervat. Iets dat zeer belangrijk is voor de continuïteit: zorg die langere tijd wordt uitgesteld, stapelt zich namelijk op en resulteert in nog hogere kosten op de langere termijn.  

Hoe dan ook staat het vast dat de zorgkosten door alle maatregelen explosief zijn toegenomen. Het gaat om vele miljarden euro’s.

Stijgende zorgkosten

Als de zorgkosten stijgen moet dat door iemand betaald worden. Je raadt het al: de gewone Nederlander.

De zorgkosten worden betaald uit vier collectieve potjes:

 • Premie basisverzekering
 • Eigen bijdragen en eigen risico
 • Inkomensafhankelijke bijdragen
 • Belasting

Als de zorgkosten stijgen, betekent dat dus dat ook er in minstens een van de potjes meer geld moet komen.   

Volgens Groot en Maassen van den Brink gaan we het terugzien in de zorgpremie. Zorgverzekeraars zijn genoodzaakt om de premie van de zorgverzekering te verhogen.

De overheid kan echter ook besluiten om de verdeling van hogere zorgkosten anders te organiseren, bijvoorbeeld door verhoging van het eigen risico of de inkomensafhankelijke bijdrage. Hoe dan ook gaan burgers dit merken in hun portemonnee.

Minder koopkracht

“De coronacrisis kost ons allemaal geld”, stellen Groot en Maassen van den Brink.

En dat heeft een effect op de koopkracht:

De stijging van de zorgverzekeringspremie gaat ten koste van het besteedbaar inkomen. De daling van het besteedbaar inkomen door de stijging van de zorgpremies zal de economische recessie nog verder versterken.

Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Reserves

Gelukkig hebben zorgverzekeraars nog wel flinke financiële reserves in kas. Ze zeggen dan ook dat groot deel van de extra kosten als gevolg van de coronacrisis kunnen worden betaald uit deze reserves.

De afgelopen jaren werden de reserves vooral gebruikt om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Per verzekerde wordt jaarlijks gemiddeld 30 tot 40 euro betaald uit deze reserves als soort subsidie op de premie. Een basisverzekering werd soms zelfs beneden de kostprijs aangeboden.

Daar is volgend jaar duidelijk minder ruimte voor. Ziekenhuizen geven aan zo’n twee miljard aan omzet te hebben misgelopen voor reguliere zorg. Daarnaast is er de komende jaren zo’n drie miljard extra voor alle coronazorg. Ook huisartsen en andere zorgaanbieders willen compensatie voor hun extra uitgaven.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjedag, op 16 september, weten we min of meer hoeveel meer premie we in 2021 gaan betalen voor de basisverzekering. Ook wordt dan bekend wat de plannen zijn voor de zorgtoeslag en het eigen risico.

Uiteindelijk mogen de zorgverzekeraars in november echter zelf bepalen welke premie zij vragen voor hun zorgverzekering. Voor 13 november moeten alle nieuwe premies voor 2021 bekend zijn gemaakt.

De kans is groot dat de premieverschillen tussen onderlinge verzekeraars wederom groot zullen zijn. Het loont dan ook om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.

Bron:

416 reacties

 • HHilda

  Vind het allemaal wat vreemd.
  Bestuurders van zorgverzekeringen,en dat is nog al een rij,krijgen flink betaal.Wij betalen 2 eigen bijdragen en 2 zorgverzekeringen.Ik heb reuma en kan niet werken Werd ziek toen ik net geen werk had,en dan krijg je niets, Wij doen alles van 1 inkomen en vallen net door de boot voor zorg en huursubsidie Maar iemand met een wajong uitkering heeft ook nog nooit gewerkt.Ze willen wel.Maar de GAK ligt erg hoog Dus ook al werk je keihard met wajong dan schiet je er niets mee op.Ik noem dat uitbuiting .Hard werken,wajong behouden.Veel afdragen aan het GAK
  Niet normaal die gene die werken beloon die ook gewoon Anders komen ze hun leven lang niet aan een goede baan.Je kunt niet goed leren,Maar werken des te harder,dan vind iemand van 19 jaar een baan,nee dat mag niet van sensor.Want de maxicosi krijgt een ruime vergoeding zodat iemand met een wajong daar mag werken.Is dit nu recht of krom !!

 • HHerman

  Als Rutte zegt dat er niet zal worden bezuinigd, maak dan je borst maar nat. Het kost de “gewone” man weer extra besteedbaar inkomen. Naast de al hoge huur en energieheffingen kan dit er nog wel bij (echt niet). Vooral als je geen recht op toeslagen, dan ben je in dit land zwaar de klos. Betaal je netto het meest, hoe onrechtvaardig dit ook is. Want de onderste laag ontvangt toeslagen, de beter verdienenden hebben hypotheekrenteaftrek en wat er tussen in zit, de oudere pakweg 60+er zonder huis en de jongere middeninkomens die geen hypotheek kunnen krijgen, die moeten alles zelf betalen. Men vergeet echter in dit kabinet, dat alles wat je aan zorg en huur moet betalen, geeft men niet uit aan ondersteuning van de economie. Of het kabinet wil dit niet begrijpen, kan ook.

 • WWolter

  We weten dat er hogere kosten voor de burgers zullen volgen.
  Het is wel een beetje verwonderlijk dat menigeen denkt dat we er gratis vanaf komen.
  Maar geen nood, de eerste (verre) vliegreizen worden al weer geboekt….

 • LLau

  wat ik niet begrijp is dat er miljoenen naar andere landen gaat . En wij straks weer een 2e crisis hebben en weer meer voor alles mogen betalen . De zorg. En wie weet word de belasting weer omhoog gegooid . Ik denk dat het inderdaad een goed moment is om hier te vertrekken

  • HHuizing

   @Lau Er zit ook nog een zogenaamde Europese belasting (solidariteitsheffing) aan te komen. Want het kost natuurlijk veel geld om de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) “bomenvrij” te maken om de biomassa centrales draaiende te houden. Wij gaan hierdoor nog meer betalen om de CO2 uitstoot te “compenseren”.

 • HHan Mokum

  Gewoon rebalanceren , twee keer per jaar twee maanden opzeggen en weer aanvragen.
  Kan allemaal digitaal vanaf huis.
  Zo hou je 4 maanden in je zak .
  Maken ze het nog duurder ga je het 3 keer per jaar opzeggen.
  Vergeet ook niet dat je voor veel nieuwe Nederlanders even moet betalen , jammer maar ik ben niet solidair want dat zijn ze met mijn ook niet.
  Ben bezig met een zorgverzekering in Polen nu , dit lijkt een succes te gaan worden en dan betaal ik niets meer aan dure brutale Nederlanders.
  Van de zotte wat de zorg hier kost.

 • PPeter

  Op de site Zorgvisie punt nl (kan link niet normaal schrijven, anders word bericht niet geplaatst)

  Staat een artikel dat de zorgpremie helemaal niet flink hoeft te stijgen, want daar is namelijk gewoon een RAMPENFONDS voor… Beetje vreemd dat daar zo weinig aandacht door de media aan word gegeven.

  Ik neem aan dat de zorgverzekeraars gewoon van die regeling gebruik gaan maken, immers daar is die voor.

 • PP.Thijssen

  Miljarden voor KLM
  16 mei @minister @WBHoekstra ‘Rekening Corona mag niet naar ‘gewone man’ Nu gaat het erop aankomen. Een man een man, een woord een woord?
  Hier houden we hem dus aan

  • RRenske

   @P.Thijssen

   een man een man een woord een woord in kabinet Rutte? Hoe wil je ze daaraan houden. Ze hoeven namelijk geen verantwoording voor hun beleid af te leggen. Dat gebeurt alleen in het bedrijfsleven. Al zou het hele land ten gronde worden gebracht dan nog hoeven ze nog geen verantwoording af te leggen. Dat gebeurde alleen eeuwen geleden. Dan kwamen ze voor de guillotine. Nu niet meer en dat weten ze.

  • HHerman

   @P.Thijssen
   Als Rutte zegt dat er niet zal worden bezuinigd, maak da je borst maar nat. Het kost de “gewone” man weer extra besteedbaar inkomen. Naast de al hoge huur en energieheffingen kan dit er nog wel bij. Vooral als je geen recht op toeslagen, dan ben je in dit land zwaar de klos. Betaal je netto het meest, hoe onrechtvaardig dit ook is. Want de onderste laag ontvangt toeslagen, de beter verdienenden hebben hypotheekrenteaftrek en wat er tussen in zit, de oudere pakweg 60+er zonder huis en jongere middeninkomens die geen hypotheek kaunnen krijgen, die moeten alles zelf betalen.

 • Hhar

  Het is nu zeker Nederland gaat met veel bedrijven de ondergang tegemoet.
  Dit zei iedereen al, maar wordt nu de echte waarheid.
  Veel mensen slapen dadelijkl onder de brug en zijn alles kwijt wat ze met liefde jaren lang hebben opgebouwd. Het leven is nu een schijnwerkelijkheid geworden.
  Ondanks het virus gaat men massaal naar het strand, deze mensen zorgen dat andere besmet worden.
  De meeste besmetting wordt verzorgt door de thuiszorg die bij iedereen thuis komt maar niet beschermt is.

  • WWellie

   @har

   Besmettings risico is buiten verwaarloosbaar.

 • HHarold

  Begin eerst maar eens de zorg aan te bieden waar ook premie voor wordt afgedragen want het klopt allemaal van geen kant. Wij zijn voor onze zoon 2 jaar lang van kastje naar muur gestuurd en blijkt dat we toch gelijk hadden achteraf. Betaal je dan 300 pm voor.

 • Ppeter

  waarom word er niks vermeld in het artikel over catastroferegeling? zorgverzekerings wet, artikel 33.

  Daarin staat duidelijk vermeld, dat ingeval van een pandemie, zoals de corona crisis en de zorgverzekeraars extra kosten hebben gemaakt, aanspraak kunnen maken op compensatie vanuit de overheid.

  Dat staat gewoon in de genoemde wet, dus als de zorgverzekeraars laten blijken daar aanspraak op willen maken, moet de overheid wel betalen….

 • JJohn

  je krijgt er eerst 45 euro netto erbij in januari 2020 wegens belasting veranderingen en ja je raad het al in januari 2021
  dan halen ze het 3 dubbele weer terug dus 135 euro per maand armer dus wat zijn we er mee opschoten helemaal niets en geloof me dit is nog maar het begin ze blijven aan de gang want die meneer Rutte die zo goed is met zijn bende waar graag heel veel mensen op stemmen dit gaat niet meer goed komen mensjes ik zou zeggen sterkte in de toekomst.

  • ZZeur

   @John

   Het is vrij logisch dat iedereen het gaat merken in zijn portemonnee als we globaal geraakt worden door een crisis als deze. Ik heb zelf een riant inkomen, maar ik weet dat ik fors moet gaan inleveren. Daar heb ik vrede mee in deze moeilijke tijd. Samen komen we er doorheen. De regering stuurt ons hierin, daarin heb ik vertrouwen. Compliment voor de hardwerkende bestuurders.

   John, dat dit 135 euro per maand gaat worden voor jou is natuurlijk nergens op gebaseerd. Dit kun je helemaal nog niet weten. Maar ga er van uit dat iedereen moet inleveren, afhankelijk van het inkomen. Denk je dan dat we na dit virus rustig verder kunnen fluiten. Wordt wakker.

  • Hhar

   @Zeur

   John,

   Dan heeft nooit zo als zo velen chronisch ziek, wajong, bijstand, ww,etc meegemaakt zoals het nu is geworden. De hard werkende bestuurders zijn wel te laat met alles maar dat waren ze vóór de corona ook al.

   Samen komen we er door heen, de een beter dan de ander. Voor corona was het al net iets beter voor minima maar nu?.
   Was het maar afhankelijk van het inkomen, de premie zorgverzekering, dan waren we al een eind op de goede weg.

  • ZZeur

   @har

   Waarom zou je de premie ook inkomensafhankelijk maken?
   De zorgverzekering is namelijk al inkomensafhankelijk:
   – inkomensafhankelijke bijdrage is hoger voor mensen die meer verdienen (die dragen dus meer bij)
   – lagere inkomens ontvangen zorgtoeslag

   Het is goed dat de premie nu tenminste voor iedereen gelijk is, want dan kan je ten minste ook normaal vergelijken.

  • JJansen

   @Zeur ja tot een max van 57.232 betaal je de % premie.

  • Ppeter

   @Zeur

   Beetje makkelijk gezegd, als je een riant inkomen hebt dan zal je die paar honderd extra per jaar niet eens merken.

   Voor velen kan die paar honderd extra betekenen wel of niet normaal uitkomen.
   Daar zit natuurlijk een heel groot verschil in.

   Sowieso vind het ik bizar dat in nederland de zorgpremie nog steeds niet 100% inkomensafhankelijk is. Het gaat zelfs nog verder, iemand die bv 55.000 euro per jaar verdient betaalt bv hetzelfde als iemand die 1 miljoen per jaar verdient, dat is erg vreemd als je het mij vraagt.

   Maar ik vind dat we hier een beetje op de zaken vooruit lopen, deze zogenaamde economen die kunnen wel zeggen dat de extra kosten allemaal geind gaan worden via de zorgpremie, maar dat moeten we allemaal nog is zien.

   Er zijn namelijk genoeg andere wegen om die kosten te compenseren.

   Maar ja zo een artikel schrijven levert je natuurlijk wel een mooi aantal views en reacties op.

   Ik vraag mij sowieso af wel extra kosten de zorgverzekeraars dan hebben gemaakt, want wettelijk gezien mag een zorgverzekeraar namelijk per jaar niet meer uitgeven dan afgesproken met het VWS….

   Waar zorgverzekeraars vooral geld hebben verloren is door met geïnde zorgpremie reserves naar de beurs te gaan, die nu dus helemaal ingestort zijn.

   Ook dat zorgverzekeraars zogenaamd zorgaanbieders compenseren KLOPT NIET, ze schieten geld voor, maar dat word allemaal weer terug betaalt.

  • SSjaak

   @peter

   Helemaal mee eens. Sowieso moet men meer belasting gaan trekken uit vermogen dan op inkomen. De rijkste minderheid in dit land bezit 70% van al het vermogen. Tijd om die witteboorden elite leeg te trekken. Te beginnen met hun welvaart wat ze aan hun kinderen achterlaten extreem zwaar te belasten. Zorgverzekeraars en pensioenen dienen weer in handen van de overheid te komen. Die hebben miljarden in de reserve.

  • DDE KORT

   @John

   Wat een onzin.
   Ook Rutte kon deze malaise niet zien aankomen.
   Je vergelijkt appels met peren.

  • RRensk.

   @DE KORT
   heeft Rutte het niet aan zien komen? Notabene in februari geeft ie een hele lading beschermingsmateriaal aan China met de gedachte: de kans is klein dat het virus in Nederland komt. Notabene met deze globalisering denken dat virussen stoppen bij de grens. Hoe achterlijk kun je dan zijn als regeringsleider. Zelf zat ik in januari al naar beschermingsmiddelen te loeren op internet met de gedachte dat de regering dat zeker ook zou doen. Hoe dom van me om dat te denken met die stomme idioten.

  • JJohn

   @DE KORT
   Wat een onzin.
   Ook Rutte kon deze malaise niet zien aankomen.
   Je vergelijkt appels met peren.

   zit er wat los bij u

 • JJW Roskam

  Wat een geklaag hier zeg. Dit kun je zien aankomen. Uiteraard mag Jan met de pet dit gaan betalen. Maar dat is ook jullie eigen schuld. Als ik afgelopen week weer heb gelezen dat de vvd in de peilingen stijgt en dan deze reacties, zakt mijn broek vanaf. STEM dan potjandorie NIET op de vvd. Jan met de pet heeft er zelf voor gezorgd dat dit gebeurd. Wel janken als er prijzen omhoog gaan, maar als er gestemd moet worden blijven jullie thuis. STEMMEN MOET VERPLICHT WORDEN. Dat is de enige weg om Rutte uit zijn paleis te schoppen, want DAT wordt hoog tijd!!! Dus beste mensen, willen jullie echt verandering?? STEM DAN DE VOLGENDE VERKIEZING, hou anders je mond dicht!!

  • AAR Huiberts

   @JW Roskam

   Logisch dat de VVD stijgt in de peilingen. De partij doet het hartstikke goed. Rutte leidt ons goed door deze crisis heen en de mensen waarderen dat.

   Bovendien heeft Rutte er afgelopen jaren ervoor gezorgd dat onze begroting op orde is gebracht.

   Hoewel ik een minimumloon heb, ga ik gewoon weer op m stemmen en zo nog meer verstandige Nederlanders!

   Een compliment voor Rutte!

  • VVan Veen

   @AR Huiberts

   Volledig mee eens

  • WWilkersma

   @AR Huiberts

   Mooie woorden. Mee eens. Rutte leidt ons erg goed en dankzij hem zijn er nu genoeg reserves in de schatkist voor noodmaatregelen.

  • Kkees

   @AR Huiberts

   Hier weer een van de domme beinvloede Nederlander, deze partij is levensgevaarlijk voor de toekomst van de gewone man, Door het rechtse denken van de Nederlanders zal dit een keer opbreken, als ze ne de vaste lasten zoals huur gaan verlagen, dan zouden we veel beter uit de coronacrisis komen, Sterker nog, iedereen zijn eigen huis, dat zou de economie enorm boosten, maar ons Kabinet is verslaaft aan hoge lasten, waar ook gelijk het probleem ligt. Wacht maar eens als de VVD groot wordt en alleen gaat regeren en of nog erger met forum voor Democratie, dan piep je wel anders.

  • LLarry

   @kees

   De enige die hier domme taal uitslaat ben jij.

   Ik sluit me volledig aan bij @AR Huiberts

  • RRensk.

   @AR Huiberts

   we gaan zien of je er over pakweg 2 /3 jaar ook nog zo over denkt. Ik weet wel zeker van niet.

  • Hhar

   @JW Roskam

   Wel of niet stemmen wie zegt dat men op de VVD heeft gestemd?.

  • PPierre

   @JW Roskam

   Perfect weergegeven! Ik zou zelf nog verder gaan en de hoop uitspreken, dat de marktpartijen worden opgeheven en we weer terug gaan naar het ziekenfondsstelsel van vroeger, waarbij er voor Jan met de pet veel meer ruimte is!

 • PPassmann

  Nederland wordt zo wel kapot gemaakt, wij burgers moeten maar weer meer betalen voor de zorgverzekering. Aan het andere eind geven ze miljarden uit aan andere lande . En maar blijven stemmen op Mark Rutte . Wanneer komt hier een eind aan. Mensen leven steeds meer in armoede geen loons verhoging geen vakantie geld. Maar wel alles duurder maken.

  • JJuibertsma

   @Passmann

   Waarom denk je dat men blijft stemmen op Rutte?
   Omdat hij gewoon goed bezig is. Hij stijgt niet voor niets in de peilingen, terwijl veel andere partijen zetels verliezen.

   Mensen wordt wakker: we hebben te maken met een hele ingewikkelde crisis van ongekende proportie. Het is niet anders dat we dit allemaal gaan merken.

   In Nederland doen we het nog redelijk goed vergeleken met andere landen. Hier klagen we over dat we geen loonsverhoging krijgen, maar kijk eens naar de VS: daar verliest 20 procent van de bevolking zijn/haar baan.

  • DDik

   @Juibertsma

   Jouw sterrenbeeld is zeker struisvogel!!!!

   Iemand complimenten geven dat hij het zo goed doet , terwijl hij het in de jaren ervoor kapot bezuinigd heeft.

   Ik steek je fietsband lek en daarna plak ik hem voor je.
   Oh wat ben ik dan een fantastisch persoon omdat ik je nu geholpen heb.

   Mensen zo als jij maken dit land kapot.

  • TTheo

   @Dik

   Onze Dik staat weer een hoop onzin te verkondigen met vergelijkingen die nergens op slaan.

   Kapot bezuinigd, wat bedoel je toch? Kijk naar de cijfers en zie dan dat er ieder jaar meer en meer geld naar de zorg gaat. Miljarden. Wordt toch wakker en besef dat de zorg gewoon steeds duurder wordt en er steeds meer en meer medicijnen en behandelingen zijn. Daarnaast worden we steeds ouder.

   Het is goed dat er juist partijen zijn (VVD/CDA en ook PvdA) die ten minste durven de vinger op de zere plek te leggen en ook zuinig met geld omgaan als dat nodig is. Nu blijkt dat zijn vruchten afgeworpen te hebben.

   Mensen zoals Dik maken dit land kapot. Steeds meer Nederlanders zijn het gelukkig NIET met jou eens. Kijk naar de peilingen. Zegt genoeg.

  • MMarij

   @Theo

   Volledig met je eens Theo. Compliment voor de huidige regering. Ze doen niet alles goed in mijn ogen. Maar veel ook wel. Je kunt het nooit goed doen.

   Laat Dik maar lullen.

  • LLeontien

   @Dik

   Vreemde vergelijking inderdaad. Zo simpel werkt het niet.

   Ik leef van een bijstandsuitkering en kan me lang niet vinden in alles wat de huidige regering doet. Toch ben ik blij dat Rutte aan het roer staat en heeft gestaan.

   Stel je voor dat GL of SP het de afgelopen jaren voor het zeggen had gehad. Dat was een ware ramp geweest. Dan was er geen noodpakket, niets.

   PS: mijn partij is CU.

  • SSchieweg

   @Dik

   Beetje kinderachtig om gelijk zo te beledigen. Iemand geeft gewoon zijn eerlijke mening en dan ga jij zeggen: ‘mensen zo als jij maken dit land kapot’.

   Iedereen heeft recht op een mening. Ga dus liever normaal in discussie zoals anderen dat hier ook doen.

   Vroeger stemde ik SP, maar ik ben het tegenwoordig op steeds meer vlakken eens met de huidige regering. Dat had ik een paar jaar geleden nooit gedacht. Ze trekken ons door deze crisis heen. Heb vertrouwen.

 • PPeter Bruggeman

  Hmm, specialisten en tandartsen zijn big spenders in prive. Ik als bankier weet dat. Zij komen nu in problemen omdat zij prive teveel uitgeven, de BV wordt leeg gemaakt, terwijl er veel lease verplichtingen zijn aan gegaan voor apparatuur en dure lease auto’s. Moet de gewone burger daar nu voor gaan bloeden met extra premies? Den Haag wordt wakker!!!

  • Kkees

   @Peter Bruggeman

   Goed gezegt, voor een bankier.

  • RRon Stapper

   @Peter Bruggeman
   Volgens mij omschrijf je 99 pct voor 95 pct van deze groepen hoe het is. Dus absoluut hier tegen, reken maar eens uit als je de tandarts rekening krijgtwathetuurloon is, dat pik je niet van je garage met ook zijn apparatuur

  • FFlip Schaamlip

   @Peter Bruggeman

 • BB. Lange

  Ze zijn dit land mooi kapot aan het maken. En wij als volk zijn tamme lammetjes en dat weten ze in den haag. Wij klagen volop maar doen niks.

  • BBetty

   @B. Lange
   Dit al lang geen mak schaap meer was al in Den Haag om te demonstreren en gisteren in Hilversum maar de echte makke schapen blijven lekker thuis en laten diegene die wel de straat opgaan de kastanjes voor ze uit het vuur halen !!! Alles wat momenteel gaande is gaat tegen onze mensenrechten en de grondwet in en is dus illegaal.
   Alle door de overheid opgelegde beperkingen en verboden zijn niet grondwettelijk maar de angsthazen laten dit allemaal gebeuren.
   De LOCKDOWN is illegaal!!
   Alles wordt straks voor de gewone man onbetaalbaar .Duizenden gezinnen en ondernemers in de problemen door een griepvirus.
   Door de eeuwen heen sterven er mensen aan de griep,nog nooit is de wereld op slot gegaan. Gezonde mensen jong en oud overleven iedere vorm van griep.
   Er is totale massahysterie ontstaan dit aangevoerd door onze premier en de mainstream media. Mensen bang maken is niet wat een leider van een land hoort te doen. Het enige wat ze hiermee willen bereiken is ‘ totale macht over het klootjesvolk willen krijgen plus straks een verplichte vaccinatie van Bill Gates met een Coronapaspoort. NOOIT !!!!
   Mensen wordt wakker en sta op voor uw rechten,voor het te laat is.
   We leven in een democratie, laat het geen dictatuur worden.

  • FFranny

   @Betty
   Hier ben ik het dus helemaal mee eens.
   Ze maken de mensen bang, en iedereen die er klaar mee is, mag niks zeggen. Tijdens de wintergriep gebeurd er niets terwijl er meer doden vallen dan nu..
   Nu moet alles dicht heel de economie aan gort.. voor een virus.
   Mensen moeten massaal opstaan en er tegen in gaan. Gooi je winkel, sportschool open, laten we gewoon leven.. net als in Zweden…
   De regering maar geld geven maar wij burgers zijn hier de dupe van.
   Dus weg wezen met Rutte en van Dissel…

  • WWilco

   @Betty

   Wat een onzin. Mensen zijn klaarwakker en zien dat ons land goed wordt bestuurd. Dankzij Rutte kan ik mijn bedrijf redden!

   Groot compliment!

   En laat je vooral niet bang maken mensen door iemand als Betty die echt pure onzin loopt te verkondigen.

  • Kkees

   @Betty

   Van griep weten we inmiddels alles, en kunnen we goed managen met vaccins, maar dit corona virus is een ahnder verhaal, we weten te weinig om het zomaar om ons heen te laten grijpen, het kan veranderen in iets heel dodelijks, zoals de spaanse griep in 1918. En toen waren er niet eens vliegtuigen en of snelwegen, toch miljoenen doden.

  • GGerda

   @B. Lange

   Volledig mee oneens.

   Rutte doet het uitstekend. Geen wonder dat ze stijgen in de peilingen.

 • SSaadouni

  Moet geen zorgprimie omhoog . Menssen zij ziek geworden door streese . Messen onslagen meer daan milyon geen vakantie geld boeren en menssen die diesel rijden en bouw moet extra betaaken voor de stikstoeg voor niks .de overheid om de zorg te steunen moet stopen met geld geven aan ander landen en die geld aan de euraupes unie. Niet aan zak komen vsn de nederlanders .

 • WWinand

  Wat hebben we eraan als we alleen maar deze berichten posten . Ik begrijp het dat het zo gebeurd , maar eigenlijk moeten we dan ook maar gelijk allemaal stoppen met die zorg te betalen anders word het steeds gekker in dit land.

 • SShorty

  WAAROM

  De mensen nog meer in de problemen brengen.

 • HHelma Wolff

  Het is een feit dat wanneer iemand schulden heeft en het niet meer kan betalen het vele malen verdubbeling kost om dat beetje binnen te halen. Dan zou een wijs mens zeggen. Laten we de kosten tegen de baten afzetten en het maar niet doen. Want zou men 60.000.000 op willen halen dan kost het in totaal meer dan 15 miljard. Hoe vreemd dat ze dan liever het halen bij mensen die geen brood meer kunnen kopen om maar een principe na te willen komen.

  Groet de domme blonde.

 • HHendrik

  Als ze dit willen doorzetten, moet er ook maar een steun pakket komen voor de mensen die nu al moeite hebben met het betalen van de zorgverzekering.
  Dus kabinet doe maar weer een greep in de vele miljoenen aan steun voor deze mensen.

 • MM

  Als Coronakosten zoals extra zorgkosten, extra belastingen om de enorme bedragen die de overheid heeft uitgegeven, prijsverhogingen bij bedrijven die dicht moesten allemaal bij de burgers terecht komen, gaan zometeen veel burgers failliet. Volgens mij kan gekeken worden naar dividendbelasting, winstbelasting bij bedrijven, belasting op verhuur panden en een beetje bij de burgers. Het kan en mag niet zo zijn dat verzekeraars en medicijnfabrikanten jaar na jaar winst maken En dat burgers jaar na jaar meer premie moeten betalen.

 • WWil Wenting

  Het is bizar, wacht al maanden op medische hulp, maar nee Corona!! Krijg geen hulp maar wel veel meer betalen, ze zoude mij geld moeten betalen voor het leed wat ik al maanden heb.

 • PPaiz

  Ze zijn weer aan het graaien en ze blijven maar door gaan…de zorg moet gratis worden…daarbij betalen wij al veel te veel belasting want Nederland is een afschuwelijk belastingland….ook geven ze veel te veel geld weg als kado aan andere landen om alleen een wit voetje te halen bij andere landen maar hun eigen volk laten ze liever stikken en op straat zwerven…de mensen die dit land hebben opgebouwd laten ze zwaar in de steek…waar zijn jullie manieren en dan ook nog ons afschuwelijk veel laten betalen…dan moeten jullie een hele goeiu compensatie regelen want geen mens in Nederland houdt dit vol…we moeten ook nog leven om niet te vergeten he….ooooowwwww!!!!

  • Aan

   @Paiz hoe zouden ze dat ik engeland dan doen?
   NHS is gratis voor elke burger. Misschien is de zorg iets minder dan bij ons maar je betaalt er ook niets voor…kan wel blijkbaar.
   Misschien dat die enorme winsten die onze verzekeraars maken daarvoor gebruikt worden?

  • CCorwil

   @an
   Niet echt gratis want als je werkt worden er sociale premies ingehouden. Maar vergeleken met Nederland is dat heel weinig!

 • AAnna

  Maak t inkomensafhankelijk de premie.
  Hoe moet iemand met minium loon dit betalen.
  T is nu al niet te bekostigen.
  Premie, eigen bijdrage en bijdrage medicijnen t gaat toch niet .
  Bent bijna 300 pmnd kwijt aan ziektekosten.
  Klinkt misschien egoïstisch maar wel geld naar buitenland help eerst eens de eigen inwoners van Nederland.
  Er is veel mis in Nederland.

  • Hhar

   @Anna

   Ik heb al eens eerder gezegd dat dit gewoon niet op te brengen is voor AOW-ers, chronisch zieken, bijstanders etc. Zonder Corona was het al niet op te brengen, maar nu helemaal niet meer. Dadelijk staan de gaarkeukens weer in de straten en is het eten mondjesmaat. We moeten zeker nu naar een inkomensafhankelijke bijdrage voor verzekering en belastingen. Het lijkt wel sucide voor de carona tijd begon het al maar nu wordt het echt erg voor de alleenstaande en samenwonenden.
   De huren gaan toch omhoog, en de AOW blijft te laag met het vakantiegeld moeten velen schulden aflossen en leven?.
   Nee, het wordt alleen maar erger let maar op, even een opleving maar dan?.

  • Kkees

   @har

   Als het zover komt dat ik in armoede kom, wel, dan ga ik Crystal meth maken, en wordt ik een dikke crimineel, want dat zijn ze in den haag ook.

 • NNicolaas

  Hoe gaan mensen rondkomen met alleen aow en pensioen van paar honderd euro. Alles gaat duur der worden en je wordt bang om wat te gaan mankeren. Er zullen andere oplossingen moeten gaan komen anders komen er nóg meer personen met psychische problemen door depressiviteit.

 • VVRIENS

  Laten we weer terug gaan naar vroeger toen moesten we ook in alle zorg verzekeringen betalen voor de kinderen.

 • Jjudith

  Natuurlijk kost gezondheid heel veel geld en dat moet ergens vandaan komen.
  Maar dat gezondheid een soort handelswaar is en verzekeringsmaatschappijen daarmee concurreren, vind ik mensonterend.
  Zou mooi zijn als deze crisis wordt aangegrepen om de gezondheidszorgfinanciering op de schop te gooien. Weg met al die potjes, toeslagen, heffingen en kortingen, aanvulligen enz.
  Veel te gecompliceerd en daardoor onnodig duur.
  Belastingsysteem aanpassen. Liever meer belasting betalen (wie veel heeft kan meer missen) dan al die zorgen om de zorg.

 • MMohamed

  Beter guld tyd terug omdat toen betalen wij voor heel gezin 100gulden per mand en nu verdubbelt minst E140 per persoon +eijgen r+eijgen b+smoes heel midis zelf betalen. Verzekeraars verdient zo veel en nu moet nog duurder in2021 zijn oplichters ofwat zeilers.!!!!!niet normaal regering moet de eijgen risico draf enpremie goed koop anders mensen hebben zat huur baynae600+elektra3min e135 evides e100 waterschap tuinbelasting inkstbelasting honden etcetera genoeg man.wij leven met moeite en regering helpende mensenbuiterlland, en nu verzekerimiljardensteunoeroud moet van ons pakken dit is niet eerlijk mensen.beter helemaal geen verzekering ieder betalen zelf.

 • RRm

  We moeten gewoon met zijn allen de zorg niet meer betalen kost al geld genoeg alles laat de regering de zorg maar weer regelen toen was het nog te betalen sinds de privatisering is het wel 10 keer zo duur geworden

 • CC

  Toe maar….helpen jullie ook mensen die niet kunnen betalen? Gooien jullie deze mensen op straat? En gooien jullie geld over de balk naar buitenland…..waar zijn jullie mee bezig!!! Eerst Nederland op orde brengen!!

 • WWillem

  De regering geeft bakken met geld uit aan Andere landen. Haalt miljoenen a aan asieltuig binnen die ons miljarden kosten. En niks opleveren, stoppen ermee. Ons belastinggeld.

 • SSaskia

  Onzin, ze krijgen bakken met geld per Corona patient waardoor ze iedereen voor Corona registreren (heel gek, griep bestaat ineens niet meer, is uit de statistieken). Officieel testen is niet nodig om Corona geld van de overheid te krijgen als ziekenhuis. En doe je ze aan de beademing, dan krijg je nog eens 35.000,- euro per patient er bovenop. En nu zeggen dat we meer premie moeten betalen? Hoe dan?

  • RRay

   @Saskia

   Weet je Saskia,

   Er is heel wat anders/meer aan de hand. En wat jij zegt klopt als n bus!
   Ik kan hier vanalles neerzetten maar dan ben ik heeeel lang bezig. MENSEN, wordt wakker en zie wat er ECHT gebeurt!!!

 • Ccobyspronk

  er zijn mensen bij die een vergoeding krijgen omdat ze door de carona geen inkomsten hadden. Kunnen ze beter gelijk aan hun ziektekosten verzekering laten betalen

 • OOmaKoe

  Als je een klein pensioen naast je AOW krijgt, wordt je afgestraft, geen huursubsidie, zorgtoeslag of Gemeente kwijtschelding, Basispremie is niet voldoende als je boven de 70 bent, vanwege ouderdomskwaaltjes, gehoorproblemen, steunzolen. En dan lees je nu dat alles in 2021 duurder gaat worden? Ik zou bijna willen dat ik aan de Corona sterf.

 • BBambi

  Een zorg die incompetent is gebleken eist weer meer geld. En dan is deze verzekering nog illegaal ook. Ik ben nu maar lid geworden van de bond tegen overheidszaken.

 • RRoberto

  Ja hoor hadden we kunnen weten bravo wat een regering en waarom moet het altijd van ons burgers komen pffff

 • MMarco

  Jammer dat het altijd van de burger moet komen.Stelletje oplichters! Steun aan het buitenland, stop daar eens mee, eigen volk eerst!

  • IIrene

   @Marco
   Helemaal mee eens zakkenvullers

 • HH.G.J. de Boer

  Alleen verhoging indien Bronovo weer intakt komt!

  • Hhar

   @H.G.J. de Boer

   En wat denkt u van Ruwaard van putten en de andere ziekenhuizen die letterlijk door
   ruzies Failliet zijn gegaan. Buiten Corona om?.
   Vreemd beleid.

 • BBert

  Wel vele miljoenen naar andere landen ivm corona virus. Help eerst onze eigen mensen maar

 • DDijnphna

  mensen met laag inkomsten of uitkering kunnen dat niet meer opbrengen.

  • Hhar

   @Dijnphna
   U heeft helemaal gelijk.
   Er zullen dadelijk nog meer ondervoede mensen komen die last krijgen van allerlei ziektes.
   En vol lopen met vocht, oedeem.
   Plastabletten gebruiken om vocht te verwijderen u wordt een lopende wc-pot .
   Welvarend Nederland, ja naar dit is nu geweest.

 • Kkitty

  de zorgpremies is niet onze enige zorg, wel vraag ik mij af is het echt zo belabberd geweest met de zorg in geheel,? er is veel minder regulieren zorg gegeven, maar daar integer veel meer door corona, ergens moet zich daarin toch een compensatie hebben plaats gevonden. Dan het volgende wat ik niet begrijp, Er breekt een Pandemie uit, en dat had geen burger gewild, maar ze mogen het dus wel straks door kosten te verhogen op lossen, Dit noem ik intelligentie van de laagste plank. En dat is niet het enige, verzekeringen voor begravenissen en crematie zullen omhoog gaan, de voedsel gaat omhoog (dat is het aller laatste wat ik echt niet snap) en dan hoor ik al op de achtergrond schoolgeld moet ook omhoog omdat de juffen en meesters toch salaris moeten hebben . PFFFF….werk aan de winkel dus om AL WEER er door heen te komen.

 • WW. Van den broek

  En weer word dan de geen die van het minimum moeten leven de dupe
  De boodschappen zijn ook al duurder geworden.
  Iets extra’s zit er niet meer in en elk dubbeltje moet worden omgedraaid

  • Hhar

   @W. Van den broek
   Fooitjes ook niet meer voor de hardwerkenden, vreselijk toch dat Nedeland leeggeroofd wordt, Je ziet het gebeuren.

 • MM.berg

  Je kan maar beter stoppen met werken. Je hebt jaren je best gedaan om te werken ondanks beperkingen. Inkomens afhankelijk en dan je premie omhoog. Je krijgt nergens een bijdrage omdat je bijdraagt door te werken. Als je alles aftrek wat een ander wel krijgt, je reiskosten en kleding kosten enz, ga je werken voor weinig meer inkomsten.

 • RRémon ter Haar

  Na al deze reacties gelezen te hebben kan ik slechts concluderen dat het een wonder is dat het in Nederland nog zo goed gaat. Er wonen immers bijzonder veel domme mensen in dit kleine landje als ik al die kromme zinnen hier boven lees. Mensen, als Nederland zo slecht is waarom vluchten jullie dan niet naar een land waar het veel beter is dan hier?

  • OOnbekende

   @Rémon ter Haar

   Ja dat heb ik al gedaan maar hier vinden ze mij nog , de mossad zal nog verlegen worden wat ze doen om je financiële uit te kleden.
   En als er niets meer te halen is mag je dood vallen kijk maar naar de crematoria (Verpleeghuizen) daar was niets geregeld ,niet voor bewoners en voor verpleegkundigen. Oo ja ,,,,,,,we moesten nog even kijken in China ,,,, wand het moet niet te veel kosten.

  • OOnbekende

   @Rémon ter Haar

   Blijf maar in je kleine landje anders hebben we straks ook hier domme mensen woning

  • OOnbekende

   @Onbekende

   Remon
   Hoe vindt je mij Nederlands heb ik hier niet nodig blijf maar lekker werken in je kleine landje .
   En betaal maar lekker je zorgverzekering ik ben ook dom geweest maar nu niet meer

  • BBrigitte

   @Rémon ter Haar
   Nog nooit zoiets doms gelezen!

  • OOnbekende

   @Brigitte

   Helemaal mee eens

  • WWilly Mulder

   @Rémon ter Haar

   Zo dan jij hebt lef zeg om zulke krasse taal uit te kramen. Duidelijk een rijk gevulde portemonnee en nog nooit elk dubbeltje om hoeven keren zeker. Kleding kopen bij de kringloop of kleding bank voor minderbedeelde en dan nog maar te zwijgen over de voedselbanken die het drukker hebben dan wanneer ook. Wordt eens wakker en kijk eens echt om je heen want er best heel veel armoe in Nederland. En dan vooral onder de ouderen en minderbedeelden.

  • TTonnie

   @Rémon ter Haar

   Weet je wat zo raar is iedereen klaagt maar ook al gaan ze in het buitenland wonen ,zodra ze iets gaan mankeren vliegen ze allemaal terug naar Nederland om hier in een ziekenhuis behandeld te worden dus zo slecht is het hier toch nog niet

 • AArie van der Boon

  Belachelijk, die zorgkosten . Dit is voor niemand nog op te brengen.

 • MMalkotsj61@gmail.com

  Groepsimmuniteit is gerealiseerd nu nog even de kudde scheren

 • SSabrina

  Te achterlijk voor woorden. Eerst is het eigen risico in het leven geroepen waardoor de burgers al meer moeten betalen m.b.t. zorg naast de jaarlijkse premieverhoging. Om vervolgens nu bij de eerstvolgende financiële tegenslag voor de zorgverzekeraar en regering e.e.a. op de burgers te verhalen. We betalen ons ook al scheel aan belastingen. Ze bekijken het maar. Zo kan er alles onder het mom van corona verplicht, verwacht en opgelegd worden ten nadele van de burgers hun financiën en mensenrechten.

  Protesteren is wat Nederland burgers moeten gaan doen als dit waarheid is.

  • Aalex

   @Sabrina

   Hoi Sabrina,

   Heb een soortgelijke reactie geplaatst, alleen in een wat fellere verwoording.
   Ik zie hem niet in de reactielijst verschijnen?? Heb nog nooit geprotesteerd maar in dit geval ΅count me in!!¨

   Groet Alex

 • AAnita

  Ik heb de reactie gelezen. Wij de lage en middeninkomens betalen al jaren de rekeningen.wordt het niet tijd dat de rijken nu maar es gaan inleveren? Zij worden al rijker
  Maar vergeet niet om deze keer je stem in 2021 goed te gebruiken Gr anita

 • GGerard boksebeld

  Ben gelijktijdig met de uitbraak van de corona opgenomen voor hartklachten moest zosnel mogelink naar Mst voor een openhartoperatie met een nabloeding gevolg 3 weken ziekenhuis wat in deze periode absoluut erg onplezierig is. En helaas heb ik ervaring met de normale ziekenhuis opmames ben 16 keer opgenomen geweest en allemaal een operatie van licht tot zwaar
  Na mijn ziekenhuis opname deed ik een week later een beroep pp de huisarts over benauwdheidsklachten hoeve niet te komen als ik geen koorts had na de middag een andere huisarts gebeld die heeft mij gelijk onderzocht en acuut laten opnemen na onderzoek op de cardio bleek dat ik 5 liter vocht achter de longen had voor mijn gevoel is mijn eigen huisarts tekort geschoten en die moeten er geld bij je mag niet bij hem in dit geval op de praktijk komen en een bezoek aan huis is ook niet mogelijk, waarom laat de andere huisarts je wel op de pr aaktijk komen en onderzoekt je zorgvuldig

 • RRinus

  Met allemaal naar de Haag en die Rutten het land uit de vieze zakkenvullers het is allemaal de kleine man die in moet leveren pak die zakkenvullers aan

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.