‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

Artikel door: Koen Kuijper - 416 reacties

‘Premie zorgverzekering 2021 met honderden euro’s omhoog’

Door de coronacrisis gaan de premies voor de zorgverzekering van 2021 mogelijk met een paar honderd euro omhoog. Dat stellen Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink in een opiniestuk op Wynia’s Week. Beiden zijn hoogleraar gezondheidseconomie.  

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de uitgaven voor ziekenhuizen en andere zorgaanbieders enorm toegenomen. Aan de andere kant zijn er ook zorginstellingen die veel minder omzet draaien en overeind gehouden moeten worden.

Update (07-09-2020): Miljoenennota 2021: definitieve cijfers

De overheid en zorgverzekeraars geven daarom veel meer geld uit dan normaal.

Steun

Kort nadat de crisis uitbrak, werd door zorgverzekeraars al bekend gemaakt dat er speciale regelingen kwamen om de extra kosten voor ziekenhuizen op te vangen. En ook zorgverleners die minder omzet kunnen draaien worden grotendeels gecompenseerd voor hun verliezen. Faillissement van bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten en zelfstandige behandelklinieken kan daarmee worden voorkomen.

Nu de druk op de zorg afneemt, kan gelukkig een deel van de reguliere zorg worden hervat. Iets dat zeer belangrijk is voor de continuïteit: zorg die langere tijd wordt uitgesteld, stapelt zich namelijk op en resulteert in nog hogere kosten op de langere termijn.  

Hoe dan ook staat het vast dat de zorgkosten door alle maatregelen explosief zijn toegenomen. Het gaat om vele miljarden euro’s.

Stijgende zorgkosten

Als de zorgkosten stijgen moet dat door iemand betaald worden. Je raadt het al: de gewone Nederlander.

De zorgkosten worden betaald uit vier collectieve potjes:

 • Premie basisverzekering
 • Eigen bijdragen en eigen risico
 • Inkomensafhankelijke bijdragen
 • Belasting

Als de zorgkosten stijgen, betekent dat dus dat ook er in minstens een van de potjes meer geld moet komen.   

Volgens Groot en Maassen van den Brink gaan we het terugzien in de zorgpremie. Zorgverzekeraars zijn genoodzaakt om de premie van de zorgverzekering te verhogen.

De overheid kan echter ook besluiten om de verdeling van hogere zorgkosten anders te organiseren, bijvoorbeeld door verhoging van het eigen risico of de inkomensafhankelijke bijdrage. Hoe dan ook gaan burgers dit merken in hun portemonnee.

Minder koopkracht

“De coronacrisis kost ons allemaal geld”, stellen Groot en Maassen van den Brink.

En dat heeft een effect op de koopkracht:

De stijging van de zorgverzekeringspremie gaat ten koste van het besteedbaar inkomen. De daling van het besteedbaar inkomen door de stijging van de zorgpremies zal de economische recessie nog verder versterken.

Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Reserves

Gelukkig hebben zorgverzekeraars nog wel flinke financiële reserves in kas. Ze zeggen dan ook dat groot deel van de extra kosten als gevolg van de coronacrisis kunnen worden betaald uit deze reserves.

De afgelopen jaren werden de reserves vooral gebruikt om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Per verzekerde wordt jaarlijks gemiddeld 30 tot 40 euro betaald uit deze reserves als soort subsidie op de premie. Een basisverzekering werd soms zelfs beneden de kostprijs aangeboden.

Daar is volgend jaar duidelijk minder ruimte voor. Ziekenhuizen geven aan zo’n twee miljard aan omzet te hebben misgelopen voor reguliere zorg. Daarnaast is er de komende jaren zo’n drie miljard extra voor alle coronazorg. Ook huisartsen en andere zorgaanbieders willen compensatie voor hun extra uitgaven.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjedag, op 16 september, weten we min of meer hoeveel meer premie we in 2021 gaan betalen voor de basisverzekering. Ook wordt dan bekend wat de plannen zijn voor de zorgtoeslag en het eigen risico.

Uiteindelijk mogen de zorgverzekeraars in november echter zelf bepalen welke premie zij vragen voor hun zorgverzekering. Voor 13 november moeten alle nieuwe premies voor 2021 bekend zijn gemaakt.

De kans is groot dat de premieverschillen tussen onderlinge verzekeraars wederom groot zullen zijn. Het loont dan ook om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.

Bron:

416 reacties

 • GGerrit

  Wat een domme reacties
  Deze mensen zijn net zo egoïstisch als de mensen waarover ze kiften.
  Als Nederland met deze laaggeletterd de toekomst in moet, wordt het nooi wat

  • FFrancien

   @Gerrit

   Hier barsten ze van de manergers die eerst verhogingen krijgen doorgevoerd. Als die nu eens terug gaan tot 2 managers per bedrijf. 1 econoom en een all rond. Is dat klaar en blijft er heel veel geld over om het anders te besteden. Vooral aan bed. En bedrijven die het hard nodig hebben

 • MMalick

  België Frankrijk zuid europa betalen bijna geen cent voor zorg en nog armer dan Nederland .

 • SSjaakie van den Hoek

  Sjaakie van den Hoek,

  En noem jij het normaal, dat jij Nederlanders laat klikken over de mede bevolking, en als dat zo is dan ben jij niets beter dan jouw gore opa, die naar dat ik gelezen heb ook een landverrader was, er zit dus een genetische fout in jouw familie.
  Dat kan bill gates voor jouw oplossen, geen probleem!!

  • WWillem

   @Sjaakie van den Hoek
   Nou Sjaakie, gelukkig ben jij geen MP. Ik denk overigens dat jij persoonlijk niet van een eventuele Nexit gaat profiteren. Als het algemene welvaartsniveau en de kwaliteit van het sociale vangnet in Nederland daalt zullen mensen als jij daar het eerst de dupe van worden.

   Kijk de komende jaren naar naar het VK. Daar kun je de gevolgen van een populistische stemmingmakerij nu live volgen.

  • SSaskia

   @Sjaakie van den Hoek Haha, ik sluit me aan bij jouw reactie Sjaakie!!! Wat mij betreft is de derde wereldoorlog begonnen, maar mensen herkennen het nog niet omdat ie anders is dan we gewend zijn. De burger is nu doelwit geworden en de agressor de rijke elite.

 • Pperry

  Men zal toch een oplossing moeten vinden voor de hogere financiële druk op de burger anders zullen de burgers van nederland een oplossing proberen te vinden door waarschijnlijk extreem te stemmen bij verkiezingen en/of de ‘vinger’ te geven aan de staat en belastingdienst en gewoon doen wat ze moeten doen om het financiële plaatje rond te krijgen.

 • RRolf

  Het is te gek voor woorden dat de Nederlander dit weer als een mak schaap over zich heen laat komen. We moeten massaal die zorgverzekeraars negeren, geen verzekering afsluiten… Eens kijken wat de regering hieraan denkt te kunnen doen. Het volk beslist, niet die overbetaalde verzekeringsmaatschappijen

  • WWillem

   @Rolf
   Goed plan Rolf! En als je dan zorg nodig hebt gewoon weigeren. Jij doet ten slotte niet mee met het spel. Droom maar lekker verder.

  • OOnbekende

   @Willem

   Welke spel ??? Ze hebben nog niet eens mondkapjes, zorg dat je 1 juni een mondkapje genaaid heb ,anderes kan je niet naar je werk

  • WWiljo

   @Rolf
   Wat je dan krijgt is eenvoudig: de behandeling die nodig hebt, vooraf betalen. Geen geld? Jammer dan. Pakken de kosten toch hoger uit en je kan niet bijbetalen? Jammer dan, de of papieren achterlaten in het ziekenhuis. Als je betaald krijg je terug.
   Model: Egypte

  • EEll

   @Rolf
   Ik geef je hierin helemaal gelijk. Er gebeurt iets, er wordt gelijk misbruik van gemaakt (en hoe) en wij volgen maar als een mak lammetje. Die verzekeringsmaatsschappijen (en indirect de artsen etc) tonnen aan winst!! Als het niet meer is. En zo met alles hier.

 • MMonique

  Waarom zoveel erbij als ik ziek wordt wordt ik niet meer geholpen heb copd gold 4 en ben 64 dus te oud waarom moet ik betalen ze helpen me toch niet. Dus… kabinet bedankt…

 • PPiet5

  Laat ze de DBC maar afschaffen. Nu betaal je door DBC voor behandelingen die je niet gebruikt omdat dat in dat pakket zit, wie heeft dit ingevoerd, juist diegene die nu het hoogste woord hebben over het samen oplossen.

 • TTed

  Dit is een opiniestuk raar dat de meeste van de reacties er van uitgaan dat dit ook het uiteindelijk beleid van dit kabinet zal worden. Als je kritiek geeft bekritiseer dan de redactie niet het kabinet daar krijgen we na Prinsjesdag meer inzage en kunnen jullie alsnog los gaan als daar aanleiding toe is. Een onbelicht scenario kan ook zijn dat de regering de geleden schade van de zorgverzekeraar op zich neemt zodat het Corona effect daar minimaal kan zijn en er geen aanleiding meer is om de kosten door de minima te laten dragen door verhoging eigen risico of premie of verlagen zorgtoeslag.

 • CCarlie

  Ik wil net als vroeger het ziekenfonds
  Stelletje aasgieren in den haag

  En oh ja rutte… waar is mijn 1000 euro??
  Belofte maakt schuld

  • WWiljo

   @Carlie

   Doe gelijk dat kwartje van Kok erbij

 • Hhans

  @Thijs
  laat de belge lekker het een en weer krijgen
  we vinden dat we al ge nog betalen wij willen ook leven
  er zijn al een hoop mensen die het niet meer kunnen
  betalen stop nu maar eens

 • YYvonne

  Ik leef van de bijstand wat al geen vetpot is hoe moeten wij mensen met al laag inkomen dit opbrengen??? Vvd fijn dat mensen daar op stemmen ze houden zich totaal niet aan de afspraak. Ik ben blij dat ik geen VVD stem.

  • FFerry

   @Yvonne Dat kun je betalen van je toeslag….

  • WWillem

   @Yvonne
   Zorg dat je uit de bijstand komt. Ga werken bijvoorbeeld. Niet afwachten tot er iets van de kar valt en jouw kant op rolt. Neem zelf het heft in handen, neem zelf de regie over jouw toekomst.

   Als bijstandshouders meer moeten krijgen moeten werkenden dus meer inleveren.

 • TThom

  Ik ga mijn naam claimen van de staat.
  Ik kan me niet meer vinden in de ideologie van de staat met hun wetgeving.

  Binnenkort een soeverein mens.

  • GG

   @Thom dat wil ik ook. Help me even een beetje wegwijs hierin

 • MMartijn. G

  Gewoon terug naar het oude ziekenfonds
  Dan heb je dit probleem ook niet meer.
  Maar nu moeten we 10x meer betalen door de leiders van de zorgverzekeraars
  Ze kunnen zeker geen nieuwe auto kopen dit jaar??
  Gewoon weer een trucje om geld van de normale belastingbetaler te stelen

 • PPatrick

  Waarom eigenlijk. We hebben nog zeker enkele miljarden tegoed van Griekenland. Ga daar eens wat terug halen. De zorgverzekeraars verdienen al veel te veel.

 • EElpino

  Gewoon het plafond weghalen van het inkomen waarover premie betaald moet worden.
  Kan zelfs de premie voor modaal en lager naar beneden.

  • EEd Pleijsier

   @Elpino
   Je hebt gelijk. Ik zou nog verder gaan die bovenmodale groep geen zorg meer geven.Laten we alles aan de EU overlaten en heel Afrika opnemen.

  • EElpino

   @Ed Pleijsier
   Wat een kletskoek.

  • CC.F. de Graaf

   @Elpino

   Helemaal juist gezien. Er is sprake van omgekeerde solidariteit, want de kleine portemonnee betaalt mee voor de dik gevulde portemonnee. Dus gewoon geen inkomensplafond meer instellen voor de procentuele premie. De inkomensafhankelijke procentuele premies kunnen omlaag bijgesteld worden nu de inkomensafhankelijke bijdragen (procentuele premies) over hogere inkomens geheven worden. Bijkomend verschijnsel zal zijn, dat de Zorgtoeslag waarschijnlijk minder hoog uitvalt! Het gaat in eerste instantie om het solidariteitsbeginsel: iedereen betaalt naar draagkracht, dus mensen met een dikkere portemonnee betalen mee voor mensen met een dunnere portemonnee. Jong betaalt voor oud en gezond voor ongezond. Dat is nu solidariteit in optima forma bij een verplichte Basisverzekering en dat moeten we koesteren. Dat is met belastingen en met huurwoningen ook zo. Het geldt o.a. voor de wegenbelasting. Hoe zwaarder en hoe duurder de auto, hoe meer wegenbelasting: terecht en fair. De rijken vergeten graag dat ze hun inkomen verdienen in een samenleving waar we allemaal deel van uitmaken. Alleen dank zij die samenleving kunnen zij hun inkomen verwerven. Dan ook niet klagen als je een evenredige solidaire bijdrage moet leveren aan die samenleving. Dus niet parasiteren op de samenleving!
   En we moeten voor de Basisverzekering alleen uitgaan van een verzekering in natura, conform het oude Ziekenfondsmodel. Een restitutie- polis regel je maar via de aanvullende verzekering, want nu zijn de mensen met een dikkere portemonnee dus op non-selectie basis in de restitutie- Basisverzekering terecht gekomen (ca. 30% van de bevolking) en ze betalen daarvoor nog geen € 5,- per maand meer premie. Ongehoord, dat de mindere portemonnees feitelijk weer de dikkere portemonnees subsidiëren. En de vorige minister Edith Schippers wilde hier niks aan doen, want zolang de meerderheid van de burgers een gewone naturapolis heeft is er geen probleem. Nee, dank je de koekoek. De rijken worden op deze manier weer gesubsidieerd. Overhevelen naar de aanvullende verzekering en zie hoe snel die premies keihard omhoog vliegen.

 • AA

  Leuk. Ik ben nu al zorgmijder, straks ook voedselmijder?

 • TThijs

  Minder af dragen aan Brussel

 • EElpino

  Plafond uit het inkomen halen waarover zorgpremie betaald moet worden en de premies voor modaal en lager kunnen zelfs omlaag.

 • GG. Betlem

  Wij moeten dus de prijs betalen voor de bezuinigingen op de zorg door de VVD! Het sluiten van bejaardentehuizen, waardoor vele zieke hoogbejaarden thuis wegkwijnden, omdat de de thuiszorg het niet meer aankon en staan lang op wachtlijsten. Zorg dat die zwakkere groep betere verzorgt wordt, dan hoeft er weer geen heel land op slot als er weer een virus uit China overwaait! Vele 50plussers hebben al een zeer hoge prijs betaald, omdat zij tijdens pensioenleeftijdverhoging in 2013 hun baan verloren. Die groep is deels zzp-er geworden en zit nu dus weer in de problemen. De andere helft zijn de verborgen werkzoekende die door leeftijduscriminatie geen baan meer krijgen! Er zijn dus weer de zwakkeren de klos. Wij kunnen ons geen koophuis veroorloven en de huren gaan ook mee. De kloof tussen arm en rijk wordt dus weer groter, Dank de VVD stemmers. Overigens is het stemmen op alle rechtse partijen geen oplossing! Vele zullen een verhoging zorgkostenpremie niet meer kunnen betalen!

 • CConchita

  Ik ben verzorgende in een verpleeghuis werk 32 tot 36 uur per week.. Zet me altijd 100 % in voor de zorg voor kwetsbare mensen, maar ik houd geen cent over en niet omdat ik in luxe leef.. Maar omdat alles zo vreselijk duur is geworden, zelf je dagelijkse of wekelijkse boodschappen moet je over nadenken en helemaal als je een alleenstaande moeder of vader bent. Ik heb een basis zorgverzekering dit omdat mijn gezin gezond is en de dokter ons gelukkig nooit ziet, dus meer betalen vind ik niet nodig en kan ik me net zoals zoveel mensen niet permitteren.

 • EElpino

  Gewoon het plafond weghalen van het inkomen waarover premie betaald moet worden. Dan kan de premie voor modaal en lager zelfs omlaag.

 • AA de Jong

  Iedereen die elk jaar weer vvd stemt : “Dankjewel”

 • MMaruo

  Bijna kennen wij die zorgverzekering
  Niet betalen wegens dat gedoe

 • MM

  Laten ze hier eerst eens stoppen met het uitdelen van bonussen bij diegenen waarbij ds bankrekeningen al overlopen en al 10x het modale inkomen verdienen. Schamen jullie je niet terwijl hier in Nederland honger heerst? Zorgverzekeraars hebben miljoenen op de plank liggen. Beter verdelen en in juiste potje doen en dan bedoel ik niet die van hen zelf. Ze maken er een potje van!
  En sorry maar op dit moment ook opnamestop vluchtelingen en geen gebedel om geld van tv persoonlijkheden die zelf miljoenen op de bank hebben staan.
  Goedemorgen! Dit is Nederland…

 • YYvonne

  Onze overheid moet is goed gaan kijken naar de winsten die onze verzekeraars jaarlijks opstrijken en dan pas bij ons komen.

  • NNick

   @Yvonne
   Kan jij ons vertellen welke winsten zorgverzekeraars opstrijken, en wat daar mee wordt gedaan? Ik neem aan dat je alle financiële jaarverslagen doorgeakkerd hebt en tot die conclusie bent gekomen? Of roep je maar wat omdat iedereen roept dat zorgverzekeraars winsten maken?

  • BBen

   @Nick geen enkel bedrijf werkt op verlies of speelt gelijk, ze houden zich arm, want de hoge mijnheren aan de top willen riant beloond worden, zorg is exportproduct, veel geld aan kwijt, maar kom je als nederlander erom kan je je eigen scheel betalen aan de eigen bijdrages en eigen risico, verbazingwekkend veel wat totaal niet gedekt is door basisverzekering, omdat die premie niet voor ons is. Doe je ogen eens open.

 • MMenno

  Ik denk dat ik maar 500 meter verhuis naar België. Daar betaal je 75 euro per jaar aan de ziektekostenverzekering. Ik maak er zelden of nooit gebruik van. Bijkomend voordeel, goedkoop tanken

 • DDennis

  Wat een domme reacties hier zeg.. Mensen begrijp dat we een nieuwe crisis tegemoet gaan en dit met zijn allen zullen dragen.

  • AAnieta

   @Dennis
   Jij kunt het zeker goed betalen, denk ook eens aan de mensen met een laag inkomen die steeds minder krijgen, ik moet leven van €50 per week als m’n vaste lasten betaald zijn.

  • SSylvia

   @Anieta

   Helemaal mee eens. Ik ben zelf verpleegkundige. Ik zie mensen in leven worden met sondevoeding en zitten aan beademingsapparatuur, kunnen zelf niet meer reageren. Als men niet had ingegrepen waren ze al overleden. Nu de corona om de hoek komt kijken, zijn zij de eerste die kwetsbaar zijn en overlijden aan corona. Hoe realistisch is dat? En als men de paketten specifieker zelf kan bepalen dan betalen we ook minder waar men nooit gebruik van maakt. En hoe zit het met mensen die nooit van de zorgverzekering gebruik
   maken? Krijgt men dan geld terug?

  • LL

   @Dennis
   Droppel een VVD klant zeker

  • SSjaakie van den Hoek

   @Dennis,

   Een grotere l´l heb ik nog niet mee gemaakt,
   Met van ¨Wat een domme reacties hier zeg¨.
   Ben jij soms een hebzuchtige vvd´er?

  • WWillem

   @Dennis
   Inderdaad Dennis. Ze leggen de schuld en de oplossing bij alles en iedereen als het hen maar niet treft. Kijken niet verder dan hun eigen directe belang.
   Zijn vast FvD of PVV adepten. Jaja ik weet het, niet allemaal over 1 kam scheren maar toch…..

 • Iinge

  Walgelijk in EEN woord, het was weer te verwachten dat de coronacrisis zou worden aangegrepen om verhogingen van de zorgpremie te verhogen. Alsof er al niet genoeg winst wordt gemaakt, schandalig dit!!!!!

 • MMonique

  @Willem

  Jij dus ook want jij reageerd

 • AAdriana

  Iedereen die stierf, kreeg het stempeltje corona.
  Klopt het, dat de ziekenhuizen dan veel meer vingen dan een overlijden aan bijvoorbeeld het hart?

  Is er een onderzoek gedaan naar het verschil van vorig jaar en dit jaar, aantal overleden personen en welke aandoening?

  Doordat de reguliere zorg, terugliep, hebben ze toch ook bezuinigd?

  Wanneer er veel winst gemaakt werd, hebben we daar toch ook niks van gemerkt?

  Er is bezuinigd op zorg aan huis, enz enz.

  Dus die eventuele giga verhoging, dat lijkt me op zijn minst heel vreemd.

 • JJ v limburg stirum

  Zag dit al allemaal aan komen lekker Italiaanse en Spaanse ennn Griekse banken uit de strond helpen en niet te vergeten ook nog KLM en wie nog meer? Lekker om sinterklaas te spelen met ons belasting geld oh ja natuurlyk nog een paar miljard onmiddelyk naar Afrika want uiteidelyk zyn wy Mede verandwoorelyk voor de lucht vervuiling waardoor ze de droogtes mee maken. Waarom brengen ze niet nog een grote party Angolezen naar Nederland want wy zyn toch ook mede de oorzaak van alles wat kunnen ze nog meer verzinnen?

  • PPiet

   @J v limburg stirum
   Je taalgebruik is niet in overeenstemming met je naam. Leer eerst eens Nederlands en kom dan maar terug.

  • HHenk Hansma

   @Piet ga jij soms de perfecte spelen hier spelen. die man doet zijn best, toch ? vergeet niet, over zwarte Piet is al genoeg te zeggen, en dus ook over jou. zo misselijk.

 • RRika

  We betalen dus voor zorg al genoeg, merendeel kon niet eens meer naar huisarts of ziekenhuis door corona en dus waarschijnlijk 2x eigen risico betalen voor zelfde behandeling omdat het jaar om is, en nu ook nog meer gaan betalen???? Zoek maar ander potje want ik denk dat anders de zorgkosten ons de das om doen… Sorry verzekeraars en andere instellingen dan leveren de hoge heren/dames maar eens flink wat in… Genoeg is genoeg!!!

  • HHarrie van Geleuken

   @Rika
   Het potje van onze Oranjes puilt uit van ons centen..Markske is de grote sponsor en zegt doodleuk. .Het is pinuts…

 • NNancy

  Ik vind het nu al te duur en dan ook nog eens verhogen hoe kom je er op doe dat niet heel veel mensen kunnen het niet betalen

 • TTryntje

  Niet normaal moeten wy betelen voor deze corona,ik zou zeggen laar de Chinezen het maar doen,daar komt het ook vandaan toch.We betalen al genoeg dit,is gewoon de mensen uitbuiten .Het zal no steeds slechter worden hier in Nederland .Geen vluchtelingen meer opnemen hier in Nederland .Wat te denken van de heren in Den Haag laat die maar meer betalen en niet de burgers ,die hebben het al slecht ,mensen die moeten leven van een AOW ,het begint hier al aardig op een 3e wereld te lyken ,en maar inleveren ,er heerst hier al een hoop armoe,en kunnen de mensen naar de voedselbank voor eten.Waar zyn we in hemelsnaam mee bezig.Wy hebben toch niet om het coronavirus gevraagd ,vraag lekker geld aan China ,dat zyn de veroorzakers en niet Nederland

  • DDymphie

   @Tryntje
   Ah gossie er is een crisis en die zal hoogstwaarschijnlijk gevolgen hebben.. al deze reacties zijn zo voorbarig, nergens staat vast wie wat gaan betalen, maar waarom zouden we een mooie gelegenheid om iemand te bashen op voorhand laten liggen..
   Fijne dag!❤️

  • VVictor

   @Tryntje
   Vergeet ook niet de 1 miljard extra voor Covid19 bestrijding in Afrika wat we gaan overmaken en nog een potje van een half miljard om de toeristische sector in Italië weer op gang te brengen.

   En onze horeca? Die redden het wel…

 • MMarcel

  Help maar andere landen laat Nederland maar dood gaan van de honger mensen niet meer kan betalen bedankt ons Nederland toppie

  • JJopie

   @Marcel, kun je dit in goed Nederlands vertalen zodat duidelijk is wat je bedoelt?

  • SSjaakie van den Hoek

   @Jopie,
   Nou ik begrijp Marcel donders goed hoor Jopie!
   Daar ¨KAN¨ jij een puntje aan zuigen.

 • AAngela

  Vraag me toch af we betalen al zoveel waar al dat geld blijft. Moeten ze maar niet zo risicovol gaan beleggen met de zorgpremies. Daarbij ze verzinnen ieder jaar een nieuwe smoes om het te verhogen. Eigen bijdrage rigen risico dan gevdn ze het nu een ander naampje.
  Wij zijn gewoon als volk het haasje die voor alles opdraaien. Dat ze nu ook maar eens een eigen bijdrage aan het volk geven. Hun houden ons in de onwetenheid hun zullen er echt niets op inleveren.
  Er zullen veel mensen nog verder in de armoede raken door hun gierigheid.

  • JJacco

   @Angela jij hebt blijkbaar geen enkel benul van de kosten in de zorg. Denk je nou werkelijk dat alle kosten betaald kunnen worden van die kleine €1500 die jij betaald als basisverzekering? Dat is bij een simpele aandoening al snel 10x weg.

   Jij maakt zeker ook elk jaar je fysiotherapie op onder het mom “ik heb er voor betaald”. Nou nee dus. 20 behandelingen fysiotherapie kosten €25 per maand dus €300, maar voor de zorgverzekeraar kosten deze 20 behandelingen €600 (20x€30).

   Denk na voor je reageert, onze zorgpremie wordt misschien steeds hoger, maar is in geen geval dekkend voor de kosten.

  • MMart

   @Jacco
   De rest betaalt de zorgverzekering, het volk dus.
   Of, de rest betaalt de regering, het volk dus.

  • OOnbekende

   @Jacco

   Zag ik het nu goed i???t in het artikel staat toch dat er nog miljarden zijn . Zorgverzekeringen zijn gewoon winstgevende bedrijven hoor .en hebben geen steun nodig van de overheid dat doet u.van daar dat u elke jaar meer betaald .

 • SSamantha

  Gaat Rutte dit betalen met zijn vrienden Bill en Melinda Gates en de World Health organisation?
  Denk dat Nederland en vele sectoren genoeg uitgekleed zijn voorgaande jaren!
  Rutte kwam met zijn zogenaamde pandemie waarbij het volk vrijheid, geld en leven, werk etc etc heeft in moeten leveren voor wat eigenlijk?
  Zoveel ziekenhuizen, afdelingen, personeel wegbezuinigd en dan het volk ervoor opdraaien!
  Uitnemers!

 • JJoop van Kleef

  Laten die uitzuigers maar beginnen hun potten van 10 miljard euro, verdiend over de ruggen van de verzekerden, aanspreken voor deze problemen. Om bij het minste tekort van een.jaar meteen te piepen dat de premies weer moeten stijgen is ongepast. Waarschijnlijk zijn hun problemen wel weer onderverzekerd zijn bij echt grote buitenlandse verzekeraars.

 • EEvelien

  Ongelofelijk, ‘na de Covid-19’ gaan wij een trap na krijgen..Inderdaad, voor vele met mij weet ik waar ik nu voortaan NIET op moet gaan stemmen

  • SSjaakie van den Hoek

   @Evelien,

   Op de Fvd of PVV.

 • SSF

  Ze hebben aan de ene kant heel veel geld uitgegeven aan corona, maar ook heel veel bespaart, zoals zorg die nodig is voor sportblessures (twee maanden geen fysiotherapie vergoeden om maar een voorbeeld te noemen kan ook oplopen in de miljoenen, terwijl de premie toch elke maand betaald moet worden). Prioriteit was sowieso om KLM te redden, dat de slijterijen, coffeeshops en tabakszaken open bleven (allemaal accijnzen = schatkist spekken) en denk maar ook niet dat de staat een cent verloren heeft in deze crisis, ondanks dat casino’s dicht zijn, wint het huis altijd ! Datzelfde geldt voor de zorgverzekeraars. Je hoort en leest niet wat we niet mogen horen en zien.

 • AA. van der Peijl

  Inderdaad geen dokter en geen medicijnen met bijwerkingen nemen. Neem gezond voedsel, veel groenten en fruit, geen suiker en toevoegingen in voedsel, kook zelf. dan heb je geen dokter nodig . Versterk je immuunsysteem.
  We kunnen ook de zorgverz. laten schrikken. allemaal 1 of 2 maanden niet betalen, dan schrikken ze. Hoewel alles automatisch wordt afgeschreven. dan moeten we dat dus eerst veranderen.

  • Yyvonne

   @A. van der Peijl wat ze automatisch afhouden kan je zelf weer terugboeken

  • EErwin

   @A. van der Peijl

   Wij als mens zijnde moeten ook eens verantwoording nemen voor onze eigen gezondheid.
   De meesten vinden een medicijn prima maar de meeste medicijnen hebben we helemaal niet nodig als we onze leefstijl aanpassen.
   Doordat we ongezond leven stijgen de premies ook.

  • JJojo

   @Erwin
   Beetje kort door de bocht. Zit een kern van waarheid maar soms heb je medicijnen en specialisten nodig.

  • BBrn

   @Jojo inderdaad, ik heb zelf diabetes type 1. Hier ben ik mee geboren en kan ik niks aan veranderen. De zorg die daarbij komt kijken staat vast en kan ik niet onderuit.

   Daarnaast vind ik het ook enigszins belachelijk om op zoon egoïstische wijzen te denken over zorg. Natuurlijk is gezonder leven nooit verkeerd maar wat hier bedoeld wordt is dat mensen geen zorgverzekering meer willen betalen.
   De reden dat wij als volk betalen is zodat de kosten die wel gemaakt moeten worden verdeeld kunnen worden en dus betaalbaar blijven voor het gehele volk. Ik begrijp dat ik als diabetes patient daar meer van profiteer en dus makkelijk kan praten. Maar ik betaal ook meer als de gemiddelde Nederlander. Buiten het feit om dat ik altijd mijn eigen risico kwijt ben, moet ik ook nog een uitgebreide verzekering hebben om überhaupt mijn standaard kosten te kunnen dekken.

   Ons systeem is verre van ideaal maar om nou te zeggen wij betalen voor de zwakke of ongezonde mensen dat is simpel weg belachelijk. Ik en vele patiënten zoals mij leven hoogst waarschijnlijk al vele malen gezonder als de personen die dit roepen. Wij zitten namelijk vast aan een gezonde levensstijl. Ook is zeggen dat mensen met een aandoening (iets wat over het algemeen niet zelf wordt veroorzaakt nog iets is waa ze zelf invloed op hebben en zeer zeker geen voordeel uit halen) zwak zijn simpelweg incorrect. De levensstandaard die mensen zonder dergelijke aandoening genieten is iets waar deze mensen enkel maar van kunnen dromen. Zij leven met chronische pijn, minder vrijheid en mogelijkheden. d
   Dat waar deze bevoorrechte mensen die zichzelf sterker achten al klagen bij een verkoudheid of schreeuwen van de pijn als ze hun teen stoten. Nog worden zei zwak geacht omdat ze leven met een aandoening?
   Om de onenigheid nog wat te versterken is het voor deze mensen ook lastiger om grote zorgkosten te dragen. Simpel weg omdat deze mensen vele malen minder kans geboden wordt bij het bemachtigen van een goed betaalde baan. Dit omdat de mogelijkheid dat deze persoon vaker afwezig is voor vele werkgevers al een automatische afwijzing bedraagt. Het is dan ook ziekmakend dat die zelfde werkgevers vaak het hardst roepen dat de zorgkosten niet bij hen liggen en de mensen er zelf maar voor moeten betalen.

   Nogmaals ik begrijp waar deze gedachtestroom op gebaseerd is. Er zal niemand zijn die blij wordt als diens portemonnee geraakt wordt door iets waar zij geen invloed op kunnen uiten en waar naar diens beleving geen voordeel uit wordt gehaald. Echter is het voor een normaal functionerend persoon niet moeilijk om medeleven te tonen. Onze hersenen zijn vanuit onze evolutie geprogrammeerd op het uiten van medeleven. Het is dan oon een aspect dat gezien wordt als een menselijke eigenschap. Wat ik dan ook niet kan begrijpen is dat er zo veel mensen zijn die enkel een situatie kunnen zien van uit hun standpunt.
   Ik ben het er mee eens dat onze kosten veel te hoog zijn. In Nederland betalen we veel meer belasting dan in landen met een vergelijkbare economie en levensstandaard. Maar dit komt door de grote bedrijven die belastingvoordeel halen uit ons land en niet door het zorgsysteem. Bedrijven die niet eens in Nederland functioneren maar wel een vestiging hebben in ons land en al hun inkomsten via een vrijwel belasting vrij systeem door ons land heen pompen en er nog voor vele miljoenen aan belasting terugaven en voordelen uit op halen. Bedrijven die miljoenen toegestopt krijgen van de staat met de intentie dat ze banen creëren welke ze vervolgens niet leveren. Of bedrijven die tientallen miljoenen toegestopt krijgen voor de restauratie van voormalig sociale huurwoningen die over zijn genomen door een woningmaatschapij voor een prikkie. Als Nederland daar nou eens zou ingrijpen dan zou ons land niet met deze problemen zitten. Maar nee waarom zou er ingegrepen worden bij de bedrijven die ons land “overeind” houden als er een volk is waar oneindig op geïncasseerd kan worden?
   Maar goed het zal vast aan mij liggen, ik ben niet alwetend en kan niet spreken voor de gehele bevolking. Mogelijk dat er kosten zijn waar de bevolking geen weet van heeft. Aspecten die het land overeind houden en zorgen voor de levensstandaard die wij hier genieten. Ik hoop dat dit zo is en als dit zo is dan hoop ik ook dat de staat hier een hoekje over opent. Mogelijk dat ik dan meer begrip kan hebben voor de wijze waarop de bevolking behandeld wordt.

  • OOnbekende

   @Brn

   Goed verhaal onze overheid is zelf een bedrijf belastingdienst, pensioenfondsen, zorgverzekering, gemeenten. Ze moeten winstgevend zijn laat de mensen dan ook zelf bepalen of ze daar voor willen betalen. we maken ook zelf uit waar we onze boodschappen halen..
   De overheid kan niet op twee stoelen zitten . Winsgevenbedrijf of
   Of een overheid gaan niet samen. Dat is het probleem.al 30 jaar in Nederland.

 • MMarian

  Wanneer worden mensen eens een keer goed wakker? We worden genaaid tot op het bot! Kom massaal in opstand! Het Nederlands volk is veel te volgzaam! Kom in opstand. Hierachter schuilt een ander agenda. The New World Order!! Als het volk niet in opstand komt, maak dan je borst maar nat!

  • AAyfer

   @Marian

   Ik vind dat u helemaal gelijk heeft. We zijn erg braaf en gehoorzaam. Het is wel genoeg geweest!!
   We betalen ons suf aan premies.

  • MMart

   @Marian
   Het volk is vier maanden hel en verdoemenis aangepraat.
   Als je je mond open doe ga je dood.
   Dat volk gaat echt niet in opstand.

 • MMuller

  Ik mag niet eens gebruiken maken van de zorg nu. Terwijl het zeker noodzakelijk is. Maar moet straks wel meer gaan betalen? Laat de regering dit maar oplossen. Geef eens wat minder geld aan het buitenland en zorg dat het in eigen land ook eens goed voor elkaar is wat dat soort dingen aan gaat. Het word met de dag gekker. Alles word nu op covid 19 gegooid. Maar ze hebben het gewoon niet voor elkaar en daar word de burger de dupe van.

  • Yyvonne

   @Muller ik maak er helemaal nooit gebruik van kost me alleen maar elke maand nutteloos geld

  • RRichard

   @yvonne
   Wees blij dat je elke dag gezond wakker wordt en bv geen hersenen infarct gekregen heb dan praat je wel anders als je in 1 keer elke dag hulp nodig heb dus waarom elke maand nutteloos geld.

 • JJhs

  De zorgverzekeraars moeten zelf hun zakken maar eens omkeren het zijn samen met de pensioenfondsen de rijkste instelling van ons land met miljarden aan reserves
  Maak daar eerst maar eens wat van op dat is tenslotte ook door de gewone premiebetalende mensen opgebracht

  • AAyfer

   @Jhs

 • Iineke

  schandalig dat de zorgverzekering
  weer en weer om hoog moet
  in spanje betaal je € 32.50
  en dan kan je gewoon naar een ziekenhuis
  medicijnen zijn veel en veel goedkoper
  waarom moet het in nederland
  zo duur en duur zijn ??????
  de mensen kunnen het niet meer betalen
  ze raken steeds meer en meer in de schulden.
  mensen met een eigen bedrijf kunnen
  hun hoofd niet meer boven water houden
  straks vallen ze allemaal om
  dan hebben zijn hun zin.

  • RRonald R.

   @ineke
   Het verschil is alleen dat in Spanje je een half jaar wacht op een CT scan. Vervolgens een maand later bij de arts komt voor de uitslag, blijkt de CT verkeerd te zijn gemaakt.
   Dus maar weer op de wachtlijst van een half jaar. Inmiddels heeft dit wachten de persoon die dit overkwam het leven gekost.
   Dit is nog maar 1 van de vele voorbeelden van de Spaanse zorg. Zorg die over het algemeen ontzettend goed is, maar de wachtlijsten erg lang zijn.

  • AArno

   @Ronald R.
   Nee in Nederland gaat het lekker snel?
   Waarom zie ik altijd als iemand commentaar geeft weer een ander die het beleid verdedigd.
   Je wordt er zogezegd doodziek van.
   Wat een geleuter.
   De zorg is veels te duur, klaar uit.

  • TToon

   @Ronald R.
   hoi nou ik sta al 16 maanden op de wachtlijst en geen hond die zich druk maakt het butget voor een nieuwe heup is al twee keer stop gezet top zorg.

  • NNick

   @ineke
   In Spanje en bijvoorbeeld ook Belgie en Duitsland betaal je het grootste gedeelte via je inkomen. Die €32,50 is dus niet het enige wat je moet betalen! Daarnaast heb je bijvoorbeeld in Belgie de ‘remgelden’. Je moet voor alle zorg een bepaald vastgesteld bedrag betalen, waar in NL het ophoudt na het eigen risico. Zo ben je in andere landen vaak hetzelfde of zelfs nog meer kwijt aan zorg.
   Maar dat ziet niemand, maar niemand doet er ook enige moeite voor om uit te zoeken hoe het in andere landen geregeld is. Het geld moet ergens vandaan komen mensen, wanneer begrijpen jullie dat nou een keer?

 • PPaul

  Er gaan miljarden naar de zuidelijke landen. Dat direct stoppen alswel ontwikkelingsgeld.
  Stort dat in zorg en we zijn weer boven water.
  O, ja volgend jaar maart FvD stemmen, deze hanteren een referenda en kunnen we meebeslissen. DOEN

  • CCor

   @Paul
   Mee eens gelijk stoppen

 • MMars

  Wij zijn de gewone burger en verdienen net boven inkomens grens zodat je net geen kindgebonden budget krijgt zorgtoeslag en huurtoeslag.
  Nee wij kregen vorige maand te horen dat we vanaf Juli meer huur moeten betalen.
  En volgend jaar gaan we omhoog met de zorgverzekering wij betalen nu al inclusief eigen risico 440-, euro per maand voor twee volwassenen en twee kinderen.
  Hoe wij volgend jaar moeten rondkomen mag de regering mij vertellen.
  MENSEN WEET WAAR JE VOLGEND JAAR OP STEMT. Iedere stem telt tijd om af te rekenen met dit kabinet die eerst alles heeft afgebroken en nu doet alsof ze alles eraan doet om ons te helpen. Ik kan mijn nog als de dag van gisteren herinneringen dat de boeren leraren en zorgpersoneel aan het staken waren zodat deze ook rond kunnen komen.
  Mensen wordt wakker.

  • Hhar

   @Mars
   Mensen zijn al wakker en zien dat ze langzaam dood gaan ook zonder dit virus.
   Deze regering is net wakker geschrokken te laat om Nederland economisch te redden helaas. Veel zaten te slapen in de vergaderingen en wisten nergens van.

 • HHarm

  Ik ben voor invoering van het Deense zorgstelsel!

  • EElly

   @Harm
   Zou je dan ook uit willen leggen hoe dit in elkaar zit.
   En, niet onbelangrijk, hoeveel belasting betalen de
   Denen overal voor? Heb al eens gehoord dat de gezondheidszorg
   daar gratis is. Maar zal toch ergens van betaald moeten worden

 • MMarco

  Ik moet hierbij wel zeggen dat het dan niks meer te betalen valt.
  Ik zit met een uitkering, waar ik jaarlijks mee rond komt om leuke dingen te doen.
  Vroeger toen ik geld kreeg van de Rijk(AWBZ) toen kreeg ik veel meer dan vergelijking wat we nu van de gemeente (WMO) krijgen.
  Dat €500,- eigen risico, dat kan niemand betalen en we zijn sinds dat we in het eigen risico zitten bijna ieder jaar duurder uitgekomen.
  We begonnen eerst met €85,- per maand en wat nu met €300 gestegen is tot nu toe dat is gewoon niet leuk en als we in 2021 nog eens €105,- daarboven op krijgen, dan is het echt voor iedereen onbetaalbaar en dan worden we als we zo doorgaan één voor één uit het huis gezet.

  • VVictor

   @Marco
   Sorry Marco…. we begonnen met een eigen risico van 250 euro wat je bij no claim terugkreeg…. toen werd dat in 1 klap afgeschaft… en daarna begon je eigen bijdrage te groeien en groeien.

   Ik noem t eigen bijdrage omdat ik het geen eigen risico wil noemen. Er zullen maar weinig mensen zijn die jaarlijks geen 385 of deel daarvan mogen dokken.

 • AAlex Bentvelzen

  Sorry, maar van het Koningshuis mag niet gevraagd worden dat ze zelf de diverse kosten tot hun rekening gaan nemen. Dit is in goed overleg met de Regering afgesproken, de belastingbetaler die het minste geld heeft moet hier voor opdraaien. Ook mag van de rijken niet verwacht worden dat zij extra gaan bijdragen aan de ziekenhuiszorg, want dat is door de Regering al verordend en afgesproken met de rijken. De rijken moeten zoveel mogelijk ontzien worden. Alleen jan de arbeider en de minima zullen de beurs moeten trekken en dat is waar deze Regering op aan stuurt. Als zij de Rijken extra zouden belasten is dat als vloeken in de kerk, en dat is bij wet verboden. Dus beste minima maak jullie borst maar nat, jullie (inclusief ondergetekende) zullen weer moeten bloeden gezamenlijk met jan de arbeider om de kar te moeten trekken. En als jullie straks op straat worden gezet omdat jullie de huur niet kunnen betalen, moeten jullie je maar gelukkig prijzen niet tot de rijken te horen.

  • AAnja

   @Alex Bentvelzen

   Je hebt gelijk de rijken gaan ook massaal stemmen om dit in stand te houden. Wij weten niet meer waar we op moeten stemmen dus zeggen veel mensen die het minder hebben ik ga niet stemmen want we weten niet op wie. Daarmee houden we in stand dat de VVD toch steeds de grootste blijft. Het is toch schande dat we zoveel moeten betalen voor een zorgverzekering en dat er mensen ziek zijn maar niet naar de dokter gaan omdat ze bang zijn de eigen bijdrage te moeten betalen.

  • AArno

   @Anja
   Voortaan niet meer op Rutte Jetten en of Klaver stemmen.
   Doe is gek stem op Thierry Baudet.

  • CChristina

   @Arno juist.en laat de rijken maar betalen. Ik kom niet eens rond met mijn uitkering en heb geen gebruik gemaakt van ziekenhuizen tor nu toe.moet ik meer betalen????laat Rutte maar betalen en de rijken

  • AAnita

   @Arno idd dat ga ik ook doen volgend jaar

  • EEva

   @Anja
   Zo is het

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.