‘Premie zorgverzekering 2021 stijgt, maar niet veel’

Thomas van Campenhout 1 reactie

De premie die Nederlanders betalen voor hun zorgverzekering gaat per 2021 niet enorm omhoog. Dat stelt Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW op NPO Radio 1.

Volgens de Groot gaat de zorgpremie gewoon ‘regulier’ stijgen, vergelijkbaar of iets meer dan vorig jaar het geval was. Al zou een tweede golf van het coronavirus volgens hem roet in het eten kunnen gooien.

Update 22-09-20: dit is de zorgpremie van DSW in 2021

72 euro extra?

Bij DSW ging de premie dit jaar met 72 euro omhoog, ofwel zes euro per maand. Het is echter niet helemaal duidelijk of de Groot voor volgend jaar uitgaat van dit bedrag of slechts een fractie daarvan. De gemiddelde stijging bij alle zorgverzekeraars bedroeg namelijk ‘slechts’ maandelijks 2,19 euro. Nogal een verschil met de 6 euro per maand stijging bij verzekeraar DSW.

Collectief

Overigens gingen verzekerden met een collectieve verzekering er vorig jaar harder op achteruit dan verzekerden met een individuele zorgpolis.

Volgens Vektis ging het bij de collectieve basisverzekering om een stijging van gemiddeld 3,50 euro per maand ten opzichte van 2019. Het is daarom niet wonderbaarlijk dat het aantal mensen met een collectieve zorgverzekering afnam van 65,3 naar 63,5 procent per begin 2020.

“150 euro per jaar is onzin”

Pasgeleden voorspelde gezondheidseconoom en professor Wim Groot nog een premietoename van zo’n 150 euro in 2021. Maar dat soort stijgingen zijn volgens de DSW-topman ‘onzin’.

Volgens de Groot zijn de zorgkosten als gevolg van de coronacrisis niet ineens fors hoger dan vorig jaar.

Als je kijkt naar de zorgkosten voor 2020 dan zie je dat er meer kosten zijn, maar ook minder kosten. Onze inschatting is dat die enigszins in evenwicht zijn. Al weten we natuurlijk niet of er nog een tweede golf komt, want dan kan de situatie wel eens anders zijn.

Aad de Groot, directeur zorgverzekeraar DSW

Een week na Prinsjedag (eind september) maakt DSW, als eerste van alle verzekeraars, haar premie voor 2021 bekend. Dit zal een goede graadmeter vormen voor de premie bij andere zorgverzekeraars, die veelal pas in november volgen met hun zorgpremie.

Zorgminister

Ook tijdelijk minister van Rijn van Medische Zorg zei in juni al dat de zorgpremie gaat stijgen, maar niet met de exorbitante bedragen die waren voorspelt door zekere zorgeconomen.

De hogere premie in 2021 wordt volgens de zorgminister vooral veroorzaakt door hogere lonen in de zorgsector. De extra kosten als gevolg van de coronacrisis worden betaald uit de staatskas en via de reserves van verzekeraars.

1 reactie

  • Hhar

    Weer een sigaar uit eigen doos.
    Dus de zorg daarin krijgt hoger loon?.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.