Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

De nominale premie van de zorgverzekering gaat in 2021 omhoog met 62 euro per Nederlander. Dat melden Haagse bronnen donderdag. Officieel komen de cijfers pas naar buiten in de derde week van september, als de Miljoenennota wordt gepresenteerd.

Vooralsnog gaat het om een rekenpremie die het kabinet bepaalt aan de hand van verwachte zorguitgaven. Uiteindelijk mogen de zorgverzekeraars zelf bepalen hoe zij de zorgpremie voor 2021 gaan invullen.

Update (15-9-20): Miljoenennota 2021: definitieve cijfers

Het kan dus zijn dat je huidige verzekeraar (door inzet van reserves) de premie minder hard laat stijgen. Maar het kan ook de andere kant op vallen. De prijsverschillen zullen onderling per zorgverzekering weer gaan toenemen.

3.000 euro per gezin

Met de stijging van de zorgpremie komt de gemiddelde prijs voor een basisverzekering in 2021 uit op 123 euro per maand. Over 2020 komt dat bedrag neer op ongeveer 118 euro.

Op jaarbasis komt de nominale premie dan uit op 1476 euro.

Nominale zorgpremie 2021

Een gezin met twee minderjarige kinderen betaalt in 2021 bijna 3.000 euro aan premie voor alleen de basisverzekering. Daarbovenop betalen alle volwassen een eigen risico en een eventuele premie voor aanvullende zorg, zoals een tandartsverzekering.

Gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen ontvangen zorgtoeslag. Deze zal vermoedelijk mee gaan stijgen met de oplopende premies.

Corona

De premieverhoging valt nog mee gezien de hoge extra kosten die ziekenhuizen hebben moeten maken als gevolg van de coronacrisis. Gezondheidseconomen gingen eerder zelfs nog uit van zo’n 144 euro stijging per verzekerde.

Toch ligt het verhaal net wat gecompliceerder. Hoewel de zorgkosten rondom corona sterk zijn toegenomen, is er ook veel standaard zorg uitgesteld en nog niet gedeclareerd. Mogelijk stijgen de zorgkosten daardoor volgend jaar extra hard, wat weer grote gevolgen kan hebben voor de zorgpremie in 2022.

Inkomensafhankelijk

Ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), die werkgevers moeten inhouden op het salaris van werknemers, is te laag ingeschat. De correctie die volgend jaar wordt doorgevoerd, pakt voordelig uit voor iedereen die premie betaalt.

Wat de inkomensafhankelijke premie in 2021 gaat doen is nog onduidelijk. De nieuwe percentages staan vermeld in de Miljoenennota.

Zorgkosten

Ondanks een aantal meevallers lopen de zorgkosten alsnog sterk op. Dat heeft vooral te maken met de lonen in de zorg, die in 2021 met bijna 3,3 procent stijgen. Ook moet er veel nieuw personeel worden aangetrokken om de vraag naar zorg te kunnen opvangen.

In 2021 bedragen de gemiddelde zorgkosten naar schatting zo’n 6.120 euro per Nederlander.

Eigen risico

Het is ook al bekend dat het verplicht eigen risico in 2021 gelijk blijft op 385 euro. Dit is tijdens eerdere regeringsonderhandelingen al afgesproken.

Het eigen risico betaal je voor de meeste zorg die in het basispakket zit. Voor de huisarts betaal je geen eigen risico. Hetzelfde geldt voor zorg die wordt gedekt in je aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor de tandarts.

12 november

Uiterlijk om 12 november moeten alle zorgverzekeraars de prijzen voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. DSW maakt in september als eerste haar premie voor 2021 bekend. De rest van de markt zal wachten tot de laatste dagen voor de deadline.

Lees ook: DSW zorgpremie 2021 bekend

Vanaf 13 november is het weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor en eventueel een andere te kiezen. Dit kan tot het eind van het jaar. Je nieuwe zorgpolis gaat dan in per 1 januari.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.