Straks eigen bijdrage bij bezoek aan huisarts?

Straks eigen bijdrage bij bezoek aan huisarts?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Straks eigen bijdrage bij bezoek aan huisarts?

Een eigen bijdrage bij een bezoek aan de huisarts kan onnodige zorg én stijging van de zorgkosten voorkomen. Dat stelt radioloog Erik-Jan Haanraadts in het Parool.

De specialist wil dat we van het idee af moeten dat de huisarts ‘gratis’ is, want dat is het namelijk niet. Een kleine financiële barrière kan volgens de specialist van het OLVG voorkomen dat mensen voor kleinigheden naar de huisarts gaan en onnodig worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Hoog PHPD-gehalte

Corona heeft er volgens Haanraadts voor gezorgd dat de verschillen tussen meer en minder essentiële zorg duidelijker zichtbaar zijn geworden.

Jaarlijks voert het OLVG, waar Haanraadts werkzaam is, zo’n 50.000 radiologische onderzoeken uit op verwijzing van huisartsen. Een groot deel van die verwijzingen zijn het gevolg van mensen met een hoog PHPD-gehalte (Pijntje Hier Pijntje Daar), stelt Haanraadts.

Maar door de komst van het coronavirus is het aantal mensen op de radiologie met een hoog PHPD-gehalte fors afgenomen, zegt Haanraadts:

Juist deze groep hebben we de afgelopen drie maanden nauwelijks gezien. Dat resulteerde in bepaalde weken in een daling van het aantal onderzoeken van meer dan 60 procent.

Erik-Jan Haanraadts – Radioloog OLVG

De PHPD-ers zijn simpelweg nooit verwezen door de huisarts, omdat er een gebrek was aan capaciteit voor de huisartsenpraktijken, poliklinieken en ziekenhuizen. Volgens Haanraadts was er voor het eerst was er een barrière om naar de dokter te gaan. Het aantal onderzoeken binnen de reguliere zorg daalde op sommige moment met meer dan 60 procent.

Klachten ‘verdampt’

Inmiddels draait de afdeling radiologie van het OLVG weer op volle toeren. De capaciteit is weer grotendeels op orde en iedereen durft ook weer te komen.

Maar van een vloedgolf aan achtergestelde zorg, wat je eigenlijk zou verwachten, is geen sprake op de afdeling. En dat is opvallend: een groot deel van de klachten lijkt ‘verdampt’ te zijn. Het is voorzichtig bewijs dat er in het verleden veel zorg wordt geleverd werd, terwijl dat eigenlijk niet nodig was.

Bescheiden eigen risico invoeren

Haanraadts pleit er daarom voor om bij huisartsenbezoeken een bescheiden eigen risico in te voeren, bijvoorbeeld gelijk aan de kosten van een pakje sigaretten.

Iedereen weet dat één barrière met kop en schouders boven alle andere uitsteekt, en dat is een financiële. Op het moment dat elektrisch autorijden fiscaal aantrekkelijk is, schieten de verkoopcijfers van elektrische auto’s omhoog. Wordt het iets minder aantrekkelijk, dan dalen ze weer net zo hard. Zo werkt het ook in de zorg.

En, wanneer iemand echt iets heeft, zal dit naar mijn stellige overtuiging geen belemmering vormen om naar de huisarts te gaan. 

Erik-Jan Haanraadts – Radioloog OLVG

Het idee is dat mensen met PHPD-klachten door de eigen bijdrage twee keer zullen nadenken voordat ze naar de huisarts gaan. Als daarmee onnodige zorg kan worden voorkomen, kunnen op die manier veel kosten bespaard blijven. “De zorgpremie hoeft daardoor niet zo snel meer te stijgen. Misschien kan het eigen risico op termijn wel omlaag”, stelt ook Koen Kuijper van Zorgwijzer.

Niet populair

Met de verkiezingen in het vooruitzicht is het voor politieke partijen geen populaire beslissing om voor iedereen een eigen bijdrage in te voeren. Maar volgens Haanraadts zou het wel van politieke moed betuigen als er op dit vlak verantwoordelijkheid wordt genomen.

Pijnlijke maatregelen zijn onvermijdelijk. Nemen we die niet? Dan wordt ons zorgstelsel onbetaalbaar en zullen de consequenties veel vervelender zijn.

Erik-Jan Haanraadts – Radioloog OLVG

In elk geval staat vast dat er zonder maatregelen een kostenstijging wordt verwacht van 87 miljard nu, naar 174 miljard euro in 2040. Een rekening die ergens van betaald moet worden.

Bron:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.