Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten

Koen Kuijper 505 reacties

Een groot aantal patiënten met ‘milde’ corona klachten hebben daar langdurig last van. Dat blijkt uit vele duizenden reacties op Zorgwijzer. Sommigen zijn al meer dan twee maanden ziek, terwijl iemand normaal gesproken binnen 2 weken is hersteld van het coronavirus.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat deze langdurige klachten echt een probleem vormen. Ook bij het RIVM staat het probleem op de agenda.

Symptomen

Typische symptomen die horen bij een milde vorm van Covid-19 zijn koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en keelpijn komen voor.

Bij de meeste mensen verdwijnt de koorts binnen een week. Een hoestje kan langer aanhouden. Iemand met milde klachten is gemiddeld na 2 weken weer klachtenvrij, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langdurige klachten

Een groot aantal mensen ervaart overigens naast koorts ook andere klachten als gevolg van het coronavirus, zoals aanhoudende moeheid, postvirale hoest en verlies van reuk en smaak.

Dit kan soms 1 tot 2 maanden aanhouden, blijkt uit vele reacties op onze site.

6 weken geleden begon het met veel hoesten, niezen en vooral kortademig. Geen koorts. Daarna ben ik 5 weken lang mijn reuk en smaak kwijtgeraakt.

Marij op Zorgwijzer.nl

Een deel van deze symptomen staan niet op de website van het RIVM. Waarom is niet duidelijk, maar mogelijk omdat wetenschappelijk onderzoek ontbreekt. Overigens kunnen de eerder genoemde symptomen ook horen bij andere infectieziekten, zoals de ziekte van Lyme en Pfeiffer.

Het grote probleem is dat de klachten bij veel Nederlanders langdurig zijn van aard.

Reacties

Hieronder een greep uit de reacties van mensen met langdurige coronaverschijnselen:

Carola op 27 april 2020:

Het valt mij op dat toch veel mensen dezelfde klachten hebben die ik ervaar, zoals zuurbranden, pijn daarvan bij je borstpijn, continu gevoel van irritatie in je luchtwegen en een hoest die maar niet weg gaat. Ik heb daar nu al meer dan 3 weken last van en ook de vermoeidheid heb ik.

Als ik echter de symptomen lees en de classificatie van milde en ernstige symptomen die door de artsen worden omschreven, dan vind ik het toch niet kloppen met elkaar. Bij mild schijnt het gemiddelde binnen 14 dagen geen klachten meer te hebben, maar ik ervaar mijn klachten ook weer niet als zeer ernstig, wel heel irritant.

M op 29 april 2020:

Per toeval op deze site uitgekomen. De reacties zien hier zeer interessant om te lezen. Ik dacht al dat ik alleen met langdurige klachten zat. Bij mij is het 4-5 weken geleden begonnen met een drukkend gevoel op de borst, steken in de borststreek, hoofdpijn en kortademigheid.

Geen koorts en zelfs geen hoest. Ook niet getest geweest. Na wat bezoeken aan de huisarts heb ik een puffer en een kalmeringsmiddel gekregen.

Koen op 1 mei 2020:

Ik zit hier al zo lang mee, bijna 9 weken. Symptomen worden beter maar het voelt alsof het gewoon niet goed gaat. Afgelopen nacht hele heftige hartkloppingen gehad. Ik dacht dat was het dan, maar na een uur ben ik in slaap gevallen en waren de hartkloppingen weg. Ik kan het moeilijk meer aan met al deze klachten.

Gisy op 2 mei 2020:

Ik heb sinds 24 maart klachten. Het begon met hoofdpijn, maar ik heb nu ook last van mijn rechter arm. Sinds drie weken vooral ‘s nachts. Ik ben nog steeds heel erg moe. Ik word vermoeid wakker en ik ben de hele dag energieloos, maar ik heb geen griep of ziek gevoel.

Mulder op 20 mei 2020:

Ik loop al dik 10 weken met coronaklachten rond. De klachten worden langzaam aan wel minder, maar met hele kleine stapjes.

Meer informatie over het herstel na corona en ervaringen vind je op het coronalongplein.

Thuisisolatie

In de huidige richtlijnen van het RIVM staat dat de bevestigde patiënten met corona thuis in isolatie moeten blijven totdat ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn (7 dagen na begin van de symptomen).

Iemand die al langer ziek is, mag eigenlijk niet het huis uit, laat staan werken. Dat zorgt voor veel problemen, want werkgevers wijzen hun werknemers vaak op de richtlijnen van het RIVM, waarin staat dat iemand binnen 2 weken normaliter hersteld zou moeten zijn. Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst.

Meer aandacht

Om het probleem meer aandacht te geven is er op Facebook een speciale lotgenotengroep opgezet met al meer dan 10.000 leden, genaamd: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’. Ook op Zorgwijzer kunnen mensen hun ei kwijt. Al 8.000 mensen hebben hun ervaring gedeeld met de rest van Nederland.

Ook huisartsen spreken van een serieus probleem. Zo ook NHG-woordvoerder en huisarts Jako Burgers. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen. Hij vreest dat we misschien alleen maar het topje van de ijsberg zien.

Binnenkort verschijnt er een nieuwe een leidraad voor langdurige corona klachten. Hierin zou revalidatietherapie een belangrijke rol spelen.

Klachten doorgeven?

Het RIVM houdt de verspreiding van corona nauwlettend in de gaten. Om dit kracht bij te zetten kan iedereen (met of zonder klachten) meedoen met de infectieradar.

Hoe werkt het?

  1. Meld je hier online aan voor de infectieradar.
  2. Een keer per week geef je door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten hebt ervaren.
  3. Met jouw input kan het RIVM sneller en beter signaleren of er een toename of afname is van infecties.

Inmiddels zijn er ruim 20.000 deelnemers.

505 reacties

  • AAngela

    Hoi allemaal,

    21 maart vorig jaar Corona gehad en na een jaar pas voor 80% zo’n beetje hersteld (nog verergerde Tinnitus en duizelingen bij inspanning als restklacht, maar werd steeds beter) , kreeg het toen 2 maanden na m’n keizersnede. Nu ben ik zwanger van ons 3e kindje en ging alles eindelijk weer zoals vanouds, begon vorige week m’n dochtertje met niezen en koorts. Nu heb ik al een week best flink keelpijn, heel erg verkouden, bij vlagen hoofdpijn en spierpijn. Negatief getest afgelopen vrijdag, huisarts wilde dat ik nog eens liet testen. Zo dus weer door naar de teststraat.

    Het zal toch niet waar zijn he.. Heb het echt zwaar gehad vorig jaar en ben nu 22 weken zwanger. Ik hoop zo dat het gewoon een seizoensgriepje is of fikse verkoudheid die langer duurt. Ik weet me anders echt even geen raad.

    Beterschap allen!

  • IIngeborg

    1 maart 2021 positief getest.
    Koorts, spierpijn, benauwdheid, hoesten,snotterig en moe.
    Nu 1,5 maand later nog steeds vermoeid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
    Het verloop is echter heel grillig.
    Er zijn dagen achter elkaar dat het best goed gaat, nog niet de oude maar goed. Maar dan kan het ineens zo zijn dat ik ‘s ochtends wakker word en dan voel ik al dat het geen goeie dag is. Benen als lood, hoofdpijn en stukjes tekst zijn brij.

  • JJanny

    Op 1 april corona positief getest, erge hoofdpijn, spierpijn en pijn op mijn borst. Nog steeds een druk op mijn borst. Elke avond gaat de temperatuur naar de 38.5. Zit nu al 10 dagen in quarantaine hoop dat het snel verbeterd.

  • TTilly

    Dochter van vrienden positief getest en veel klachten. Nu 2 weken later koortsvrij maar erge vermoeidheid. Is zij nu nog besmettelijk?

  • EEric

    Besten,

    Het meest irritante vind ik op dit moment spierpijn , en die vermoeidheid.
    Slaap redelijk goed je staat op en je bent nog steeds moe.
    Voor de rest gaat het wel redelijk , geen koorts en mijn saturatie is goed.
    Buiten dat ik soms last heb van druk op op de borst en branderig gevoel.
    En het eten smaakt nog, alleen nu last van verkoudheid.

  • EEric

    Beste,

    Zij er ook mensen die flinke spierpijnen ervaren?

    • Mmano

      @Eric
      Beste, mijn klachten begonnen met hevige spierpijn en dan vooral in mijn nek en armen en wat minder in mijn benen.

    • EEric

      @mano

      Had je of heb je ook last van druk op de longen?
      Of een branderig gevoel?

    • TTheo

      @mano
      Ik heb de zelfde klachten als jij de ene dag wat meer als de andere fisio gehad spier ontspanners
      Blijf de klachten houden
      Hoop dat het eens voor ons dat het snel verbetert!

    • EEric

      @Theo

      Beste,

      Wat werkt het beste tegen spierpijn?
      spierontspanners wat zijn dit precies?
      Mvgr,

    • EEric

      @Theo

      Heb je ook veel spierpijn als je opstaat bij je rug?
      Moet op de rug slapen anders word het niets.
      Gr eric

    • RRoan

      @Eric
      Xtreme pijn in dijbenen zeer intense diepe pijn , slecht /niet kunnen slapen.stijve rug armen benen.uitgeput.vreselijk ‼️

    • TTineke

      @Eric

      Eind december 2 weken ziekenhuis gelegen met corona ging redelijk alleen héél erge spierpijn in mijn benen kan haast niet lopen

    • HHilda

      @Eric
      Ja bij mij begon het met flinke spierpijn. In schouders nek. Nu nog steeds mega hoofdpijn.

  • EEric

    Beste,

    Zijn er ook mensen die last hebben van pijn aan schouder en lopend tot aan de arm toe?

    • DDaan

      Al 15 weken volop spierpijn in de schouders en armen en behoorlijk futloos

  • EEric

    Beste,

    Ervaren er ook mensen jeuk op de huid toevallig?

    • PPeter

      @Eric
      Helaas heb ik ook heel erg veel jeuk. Het meest aan mijn onderbenen

  • GG

    Hallo, heb al sinds een maand of 3 geen reuk en af en toe een metaalsmaak in mijn mond. Sinds een week of 2 last van hartkloppingen, mijn ademhaling moet soms van heel diep komen en daardoor een onrustig gevoel in mijn hele lijf. Ben doorgestuurd voor een fietstest en hartfilmpje, vindt morgen plaats. Ben nog nooit getest op Corona. Zijn dit klachten die je overhoudt aan een besmetting.

    • MMarissa

      @G Ik zou je toch eens laten testen dan..

    • Jjanus

      @Marissa

      Is het dan over?

  • AAtje

    Ik ben 28 januari positief getest, had hele hoge koorts geen eetlust (2 weken) hoofdpijn en vooral erg benauwd, ik heb al copd!! Opgenomen geweest in een revalidatiecentrum 1 1/2 week, weer naar huis en aansterken..nu is het 22 maart en heb het nog steeds erg benauwd…
    Ik kan helemaal niks en word er moedeloos van en denk hoelang gaat dit nog duren

  • IIvonne

    Ben in november positief getest en 3 weken in het ziekenhuis doorgebracht, ben nog niet helemaal de oude en heb nog steeds last van zure smaak . Alles wat ik eet en drink smaakt zuur , ben benieuwd of dat nog over gaat

  • BBreen

    Ik heb al ruim een week koords gelukkig niet boven de 39 maar ook niet onder de 38 3 en het wil maar niet zakken ik maak mij er een beetje zorgen om maar als ik de huisarts bel is het paracetamol en uitzieken zijn er hier meer mensen die langdurig matige koords hebben?

    • SSjannie

      @Breen

      Mijn man heeft precies de zelfde klachten

  • LLucien

    4 jan positief getest klachten spierpijn hoofdpijn koorts, kortademig, na herstel corona begon het pas inmiddels 2,5 maand verder heel veel last vermoeidheid concentratie problemen nog steeds niet de oude en ook nog steeds niet volledig aan het werk hierdoor, hopelijk gaat het nog goedkomen , merk wel iets verbetering maar verloop is erg grillig , de ene dag gaat het beter dan de andere, ‘s avonds meestal geen fut meer om nog wat te doen.

    • Ee

      @Lucien
      mag ik vragen hoelang u in isolatie of quarantaine heeft gezeten ?

      mvg

  • Nnienke

    Ik heb sinds 3 maart corona. Ben sindsdien in quarantine. Ik ben erg benauwd geweest doordat ik veel slijm had in mijn luchtwegen. nachten niet van kunnen slapen omdat ik het gevoel had dat ik wel is kon stikken. Uiteindelijk een kuur gekregen om de klachten wat te onderdrukken. Nu is de kuur voorbij en ik zou eigenlijk al uit quarantine mogen, maar ik heb nog steeds koorts dus ik zit nog altijd in mijn kamer. Ik heb nooit hoger dan 38.6 graden koorts gehad, en het blijft nu wat schommelen tussen de 37.7 en 38.6. Verder ben ik onzettend misselijk, kan ik mij nergens op focussen, ben ik moe, heb ik geen geur meer en heel weinig smaak, heb ik altijd een vieze smaak in mijn mond ook al poets ik mijn tanden en drink ik veel, voel ik mij duizelig en hier en daar hoest ik nog wat slijm op. Ik vraag mij af hoelang dit nog gaat duren. Er zit geen verbetering in en dit is erg lastig te combineren met mijn studie. Ik hoop maar dat ik snel terug kan naar mijn leven voordat ik positief getest werd.

    • KKobie

      @nienke,hallo ik heb hetzelfde als jou.
      Misselijk, verhoging, droge hoest en verkouden.
      Heel lastig.
      Maak mij er ook wel zorgen over maar zal er bij horen.
      Maar ik heb netzo als jij er geen tijd voor.
      We zullen uit moeten zoeken.
      Groetjes Kobie.

    • CCarin

      @nienke: jij bent de eerste bij wie ik lees over misselijkheid. Daar heb ik ook last van. Kan niks eten zonder te kokhalzen. En die vieze smaak…. Hoop dat je snel opknapt.

    • CColbie

      @nienke mijn moeder had precies dezelfde klachten, het enige wat ze kon eten was een beschuitje gedoopt in thee. Het heeft bij haar 3 weken geduurd voordat ze enigzins kon eten.

  • MMarc van de Laar

    Een week voor de kerst positief getest zonder klachten. Later klachten gekregen zoals hoesten en spierpijn. Nu half maart nog steeds vermoeid en constant spierpijn in armen en benen. Ook de steken in de borststreek nog af en toe. Ben bang dat dit weleens chronisch kan gaan worden.

    • EEric

      @Marc van de Laar

      Beste,

      Ik heb erge last nu van spierpijn bij een van de schouders die helemaal doortrekt
      tot in mijn arm , die ik amper kan optillen.

  • MMiranda

    Ik ben 1 van de gelukkige die altijd rond deze tijd hooikoortsklachten heeft. Dus ik kreeg klachten die ik elk jaar heb. 2 jaar terug begon mijn luchtweg ook problemen te geven en daar toen een pufje voor gekregen tijdens de hooikoorts periode. Ik dacht dat het nu ook weer nodig was. Uit voorzorg maar laten testen en helaas positief . Nu ga je kijken hoe het bij iedereen verloopt. En dat verschilt heel erg. Ik had eerst dat ik heel moe was. En na een paar dagen werd de vermoeidheid minder maar begon neus wat snotterig te worden en de luchtweg werd gevoelig. Met hoest er bij. Geen koorts gehad geen hoofdpijn. Af en toe wel een droge mond. Nu word de neus ook weer droog . Alleen de luchtwegen blijven gevoelig en een kriebel hoest steeds. Ik zit nu bijna op mijn qarantene periode. Maar ik vraag me dan af nu ik zo lees zijn er veel met langdurige klachten. Hoe lang zijn jullie dan thuis gebleven.? Lijkt me niet dat Je naar bv 2 maand nog in quarantaine bent toch. Ik ben er al wel klaar mee. Vooral omdat ik gelukkig niet heel ziek ben. En hoop ook dat het zo blijft. Maar wil graag niet meer afhankelijk zijn.

  • NNel

    Ik heb in maart 2020 Corona gehad, althans volgens de huisarts. Mijn man is 9 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis met Corona, geen IC. Huisarts constateerde dat ik dan ook besmet ben geraakt, niet getest.
    Inmiddels een jaar verder en ik ervaar dat met regelmaat er klachten terugkomen van hoofdpijn, zere keel, koude rillingen, druk in hoofd en een algeheel grieperig gevoel. Na een paar dagen verdwijnt dit weer om vervolgens na enige tijd weer terug te komen. Geen idee of dit gerelateerd kan worden aan het virus, maar ik ervaar het als hinderlijk en weet niet wat er aan te doen

    • EEd

      Hoi Nel, ik heb dezelfde verschijnselen sinds er ongeveer een maand geleden Corona bij ons in het gezin geconstateerd werd. Ik ben nooit positief getest. Geen hoesten maar wel terugkerende periodes van grieperigheid. Lichte koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daartussen gaat het dan weer een aantal dagen redelijk goed. Het lijkt alsof mijn weerstand een continu gevecht voert maar het virus nooit volledig verslaat.

  • MMart Mouws

    1 maart getest ( negatief) naar huisarts geweest en tabletten gekregen om rustig te worden , maar heb nog steeds angstaanvallen en ben heel gauw erg moe , tabletten mee gestopt omdat aanvallen erger werden

  • CChristine

    Hallo.
    Afgelopen december heb ik covid gehad.
    Vlgs diverse sites kan wazig zien ook een verschijnsel zijn.
    Ik zie nu , 4 maart nog steeds wazig met 1 oog zijn er meer mensen die hier last van hebben?

    • Ggiani

      @Christine

      Dag christine,

      ik heb sinds twintig oktober ook corona gehad, en heb ook nog last van verschillende klachten: zoals vermoeidheid, zwakke spieren, moeite met focus en concentratie. Wazig zien heb ik soms ook, heeft waarschijnlijk ook te maken met de vermoeidheid. Ik volg nu een revalidatieprogramma in az delta om fysieke conditie weer op te bouwen. Alvast veel beterschap

      giani

    • CChristine

      @giani
      Dank je wel voor je reactie.
      Ook voor jou een voorspoedig herstel!

    • MMargriet

      @Christine

      Hoi
      Ik ben redelijk aan t herstellen
      ik heb dat idd ook mensen zie het ook aan mijn oog hij stast anders en wil niet mee. Zie ook idd anders

    • CChristine

      @Margriet
      Hallo.
      Vreemd is dat he?
      Het oog blijft “wazig” . Ik ga naar oogarts, wil graag weten of kans is dat het spontaan herstelt

  • CChristine

    In december heb ik zoals zovelen covid-infectie doorgemaakt.
    Ik zie nog steeds wazig met 1 oog, vlgs de ” literatuur” kan dit door covid veroorzaakt worden
    Hebben meer mensen die ervaring ?

    • GGeert

      @Christine

      Dat wazig zien heb ik ook gehad, het was maar een paar dagen en waarschijnlijk had het te maken met een acute stress in mijn coronaperiode. Voor deze stress heb ik een paar pilletjes oxazepam gehad en later bleek 1 pil ook voldoende om van dat wazig zien af te komen.

    • CChristine

      @Geert
      Bedankt voor je reactie.
      Ik ga naar oogarts binnenkort, het trekt niet bij helaas

    • Ee

      @Christine

      mag ik vragen hoelang u in isolatie of quarantaine heeft gezeten ?

      mvg

    • CChristine

      @e

    • CChristine

      @Christine beste e per ongeluk op verzenden getikt. Ik heb 10 dagen in quarantaine gezeten, met mijn partner die ook positief getest was met minimale klachten. Ben nu bijna 4 maanden verder en nog steeds zie ik wazig met 1 oog. Oogarts heeft druppels voorgeschreven die tot nu toe niet helpen. Ik vermoed dat ik ermee moet leren leven

  • MMarijke

    Ik ben 17 februari positief getest, daarna gezin ook. Mijn man had weinig tot geen klachten…beetje hoofdpijn en verkouden. Ikzelf had af en aan koorts, zere benen, hoofdpijn met vooral veel druk achter mijn ogen, koude rillingen en algehele malaise. Dit duurde af en aan een week toen knapte ik grotendeels op, ik heb hiervoor extra vitamine c, d3, magnesium en zink/zilverspray gebruikt, dit heeft veel geholpen in mijn herstel…wel nog vaak hoofdpijn en klinkt nasaal. Vooral bij inspanning. Herkenbaar voor anderen?? Gr Marijke

    • WWilma

      @Marijke
      Heel herkenbaar! Ik in oktober getroffen door corona. Nu nog last van hoofdpijn, concentratieproblemen. Vooral als ik een drukke dag heb gehad weer dezelfde klachten, geirriteerde luchtwegen, gevoel dat ik het weer krijg. Maakt me heel angstig. Probeer iedere dag te wandelen. Maar na een werkdag moet ik toch wat daagjes bijkomen.

    • EEric

      @Marijke

      Beste,

      Hoeveel nam jij daarvan in iedere dag??

  • MMohamed

    Vandaag 25-02 positief getest. Ben man (28) veel klachten in de onderrug, vermoeidheid slaap meerdere momenten per dag, hoofdpijn en algehele malaise. Maak me ernstig zorgen om mijn gezondheid. Iemand tips

    • HHassan

      @Mohamed
      Zolang mogelijk thuis en paracetamol nemen..meer kan je niet doen??
      Slaap je wel ?

  • MMartin Kempe

    Hallo mensen die veel last hebben van nare na-effecten van Corona.
    Wil hierbij alleen enkele ervaringen delen, waar mensen misschien wat aan kunnen hebben
    Heb nu al bijna weer een jaar geleden 1 jonge vrouw met enrstige na-effecten geadviseerd misschien eens Ozon-therapie en/of Hoge Dosis vitamine C (per iv) te proberen.
    Ze was gek genoeg het te proberen en was na 1 behandeling van allebei de dingen tegelijk, eigenlijk “van alles Af”. Ik weet dat dit “te mooi klinkt” om waar te zijn . Ja,Sorry, het is niet anders. Wist van haar al dat het natuurgeneeskundig centrum waar ze deze behandeling kreeg het vervolgens op meer mensen is te gaan passen en volgens de betreffende dokter die ik recent gebeld heb met vaker succes.
    Zie bv “Na hartstilstand Hoge dosis vitamine C om overlevingskas te vergroten” op nationale zorggids.nl en “How is Ozone therapy being used to treat Covid-19 in Europe?” en “Covid-19 patient discusses Ozone therapy” op youtube.
    Behandelingen niet vergoed maar zeer goedkoop !
    Groet Martin Kempe

    • SSusan

      @Martin Kempe
      Klinkt hoopvol..waar heeft ze zich laten behandelen? Wil graag wat meer info hebben 🙂

    • MMariette Thijssen

      @Martin Kempe
      Ik zou graag willen weten waar ik deze behandeling kan doen..Ik heb eind november2020 corona gehad en heb nu nog rest verschijnselen zoals irritatie hoest, spier en gewrichtspijn

    • RRene Maatkamp

      @Martin Kempe Ik zou ook graag weten waar je deze behandeling kan doen en of dat ook in de omgeving Amsterdam mogelijk is want ik kan er niks over vinden op google

    • KKaren

      @Martin Kempe

      Hoi heeft iemand nog meer goede ervaringen met ozon therapie?

    • CCoosje

      @Martin Kempe

      Zou u mij kunnen laten weten welk merk jullie gebruikt hebben en hoeveel precies.
      Ik ben ook heel erg moe dus wil dit graag proberen

      Groetjes Coosje Mies

  • LLia van wolferen

    Na corona zo ziek misselijk diarree r

    • KKaren

      @Lia van wolferen

      Hoi lia ben je in inmiddels weer opgeknapt?
      Gr Karen

  • CChris A

    Op 17 januari kreeg ik klachten die leken op spier en gewrichtspijn nadat ik de dag ervoor een halve marathon had gerend, echter had ik niet eens gewandeld die dag ervoor.
    De coronamelderapp gaf toevallig die dag een melding en werd dezelfde dag nog positief getest. Ik had geen koorts en heb ik daarna ook niet gekregen.
    De symptomen varieerden in de dagen daarna enorm. Van in geen enkele houding kunnen zitten of liggen, omdat alle spieren, gewrichten en zenuwen reageerden middels pijnscheuten. Paracetamol hielp mij hierin enorm om de pijn te verlichten. Toch werd ik zelfs in de nacht wakker van de helse pijn in mn lijf.
    Na een aantal dagen was ik van de spierpijn af en begon de verkoudheid op te komen, waarbij de neus volledig geblokkeerd raakte en mn voorhoofd een enorme druk opbouwde. Soms raakte ik daardoor half in paniek, omdat neusspray en stomen zinloos waren. Alles zat na 10 minuten vervolgens weer potdicht zat.
    Mijn smaak en geur verloor ik ook in die periode. Tevens verloor ik mn eetlust en werd ik ontzettend moe. Ik sliep meerdere keren per dag en de trap oplopen met de baby zorgde voor flinke hartkloppingen.
    Na 12 dagen kreeg ik een vervelende hoest, waar ik geen grip op had en hoestbuien opleverde.
    Nu ben ik 15 dagen verder en dacht ik mij op dag 14 weer aardig goed en energiek te voelen en ben ik die dag heerlijk 10km gaan wandelen met de kinderwagen. Voorheen liep ik veel hard en (voor de lockdown) deed ik aan crossfit, nu merk ik dat wandelen al behoorlijk intensief is. Toch ben ik een doorzetter en kan ik dit niet accepteren, dus push ik mezelf steeds weer een stuk verder met wandelen.
    Op dag 15 heb ik toch weer last van een verstopte neus bij het opstaan en heb ik de hele dag een zeurende hoofdpijn. Ook moest ik overdag weer een uur slapen om bij te tanken.

    Ik wens iedereen hier veel geduld, positieve mindset en doorzettingsvermogen toe

    • JJ

      @Chris A

      Bizar, nu op dag 21 quarantaine nog steeds licht verkouden en hoesterig soms en moe

  • MMark Keuben

    In maart 2020 ben ik ziek geworden. Momenteel heb ik nog steeds behoorlijke klachten, zoals kortademigheid en pijn op de borst. Heb zowel fysiotherapie als ook ergotherapie. In dr afgelopen periode heb ik een paar keer een flinke terugval gehad en ben bang voor herhaling en probeer het nu heel rustig op te bouwen. Feit is wel dat ik het tweede jaar van mijn ziekte in ga en 30% gekort wordt ik mijn ziekte-uitkering. De toekomst is erg onzeker, zowel wat de gezondheid betreft als ook financieel. Ik hoop dat er snel hulp komt voor de slachtoffers van Corona met langdurige klachten

  • RRyan

    Ik ben maandag 23jan besmet geraakt en 29jan positief getest had nog geen klachten nu na 6 dagen Corona een beetje hoofdpijn en lichte spierpijn verder geen klachten en hoop dat het zo blijft en niet lang blijft aanslepen

  • LLinda

    14 dec corona op gelopen. Voor mijn gevoel milde klachten. Nu twee weken veel pijn op de borst en tussen mijn schouderbladen. Voel mij ook belabberd. Thorax foto gehad longen zagen er goed uit. De na klachten zijn voor mij ergen dan de klachten tijdens corona. Voel mij heel onzeker soms angstig.

    • CCaroline

      @Linda

      Ik ervaar dezelfde klachten, spierpijn boven in borst en pijn tussen schouderbladen, gauw moe. Soms krijg je er een onrustig gevoel van. Ik heb net 1 week werken erop zitten, is vermoeiend.

    • KKaren

      @Caroline
      Hoi Caroline hoe is het nu met je?
      Ik heb nu 1 week klachten , maar negatief getest maar heb wel de symptomen . Ben echt zo moe
      Gr Karen

  • RRiza

    Net na oud en nieuw begonnen voor mij de klachten als koorts spierpijn en verkouden. Twee dagen later toch laten testen en helaas positief. De koorts ging snel over en verkouden een paar dagen later ook over.
    Nu ben ik sinds 1 dag echt ontzettend moe.

  • RRiza

    Net na oud en nieuw begonnen voor mij de klachten als koorts spierpijn en verkouden. Twee dagen later toch laten testen en helaas positief. De koorts ging snel over en verkouden een paar dagen later ook over.
    Nu ben ik sinds 1 dag echt ontzettend moe.

  • CCeelkekruijs

    Ik heb na corona al 2 weken last van droge hoest en benauwdheid opde borst

    • MMiranda

      @Ceelkekruijs

      Ik heb het zelfde. Hoe lang heeft u er laat van gehad? En hoelang bent u thuis gebleven. ?

  • MMayckel

    Ik kreeg op 23 november 2020 te horen om plus mijn 18:30 dat ik positief was. Voelde me niet echt ziek maar na twee dagen milde klachten van hoesten keelpijn en hoofdpijn. Kort daarna stond ik smorgens op met spierpijn aan mijn onderbenen echt heftig dat eerst aan foute houding gelegen te hebben in bed. Maar later las ik dat dit ook bij corona zou horen. Nu inmiddels weer redelijk normaal maar nog steeds vrij moe na inspanning maar het ergste nu na ruim een maand nog met regelmaat hoofdpijn echt niet lekker . Hoop echt dat ik ooit weer mijn oude lichaam terug krijg.

    • NNatasja

      @Mayckel

      Hoi ik was 24-1-2021 positief getest en naar dat alle klachten verdwijnen behalve de vermoeidheid nu sinds 2/dagen pijn aan mijn benen en het begon idd bij mij ook in de onderbenen

  • AAlice

    Ik ben 12 dec positief getest.
    Begon met hoge koorts en daarna kreeg ik iedere dag er wat bij…..hoofdpijn, hoesten, keelpijn, rare smaak en geur, overgeven.
    benauwd, vreselijke pijn in mij spieren met name onderrug en bovenbenen.
    Nu weken een aantal wel en verder maar, kan niets. douchen is een hele opgave, traplopen en zelfs een klein stukje wandelen eindigt in extreem trillen van hele lijf vreselijk zweten en benauwdheid.
    Wanneer gaat dit over….ben altijd wel een harde tante en ga door tot het echt niet meer gaat…..maar nu na de inspanning komt het huilen van frustratie.
    Herkent iemand dit?

    • TTruus

      @Alice, hoi.
      12 dec, coronat begon met heftige duizeligheid, gevold door hoofdpijn, misselijk, diarree, rare buikgevoel.
      Pijn in de bovenbenen vnl. Onderrug. Op de rug bleef t verhuizen. Echter voldoende lucht.
      Ha bezocht : corona longen met 100 sateratie. Ontstekingswaarde verhoogd.
      Nu 10 jan. Ik ben weer aan t werk, in de zorg. Bij inspanning, hoofdpijn , druk op de rug. Gesloopt.
      Maar we geven niet op wel.
      Ik ben n sportvrouw op de race fiets. En fiets nu 5 km
      Ook ik maak me zorgen.
      Ik heb me aangemeld voor herstelzorg. Verwijzing vis huisarts.

    • PPasquale

      @Truus
      Hoi lieve truus ik hetzelfde ook sportster. Wat is herstelzorg aub

    • JJolanda

      @Alice
      Hoi Alice, ook ik heb nog steeds klachten, ik was 24 december positief getest! Ik ben ontzettend moe en futloos en heb elke dag hoofdpijn! Wel langzamerhand ruik en smaak terug..

      Vraag mij ook af.. wat is herstel-zorg gaat dit via huisarts??

    • JJolanda

      @Alice
      Hoi Alice, ook ik heb nog steeds klachten, ik was 24 december positief getest! Ik ben ontzettend moe en futloos en heb elke dag hoofdpijn! Wel langzamerhand ruik en smaak terug..

      Vraag mij ook af.. wat is herstel-zorg gaat dit via huisarts??

    • RRob

      @Alice ja herken het volledig. Is inderdaad erg frustrerend. Wil wel maar wordt continue teruggefloten. Ik ga traject in met ergo en fysiotherapie.

    • XX

      @Alice

      Geef de moed niet op hier hetzelfde..24okt 2020 positief getest nu nog steeds enorme opgave om dagdagelijkse dingen te doen alles kost mij een hoop energie waarbij ik savonds na werken niets extra meer kan doen sta moe en duizelig op kan overdag niet slapen wordt snachts vaak wakker vaak benauwd kortademig trappen maken vermijd ik alles kost me een hoop energie.. vergeetachtig geen concentratie soms verward spierpijnen in benen en rug die soms opduiken zwaar hoofd van smorgens tot savonds met duizeligheid misselijk en overgeven. Hulp of advies voor deze mensen is schaars of niet erkend dokters zeggen dat ik geduld moet hebben maar ik wil vooruit en iets halen uit elke dag dit brengt frustratie met zich mee maar ik geef niet op ik hoop op een dag dat dit alles verdwijnen zal courage!

    • EEric

      @X

      Beste,

      Ben je nu beter dan?

  • AAlice

    Ik ben 12 dec positief getest.
    Begon met hoge koorts en daarna kreeg ik iedere dag er wat bij…..hoofdpijn, hoesten, keelpijn, rare smaak en geur, overgeven.
    benauwd, vreselijke pijn in mij spieren met name onderrug en bovenbenen.
    Nu weken een aantal wel en verder maar, kan niets. douchen is een hele opgave, traplopen en zelfs een klein stukje wandelen eindigt in extreem trillen van hele lijf vreselijk zweten en benauwdheid.
    Wanneer gaat dit over….ben altijd wel een harde tante en ga door tot het echt niet meer gaat…..maar nu na de inspanning komt het huilen van frustratie.
    Herkent iemand dit?

  • JJohn

    Gisteren neus dicht en brandende ogen en jeukende neus,erg irritant.
    Vandaag geen last meer van maar daarvoor in de plaats pijn in de hals aan de linkerkant.
    Zeer heftige pijnscheuten in de kaak en richting het oor.
    Beetje hoofdpijn erbij.
    Lijkt alsof het aan mijn kiezen ligt maar heb hetzelfde al eerder gehad.
    Is na paar maanden helemaal overgegaan.
    Nu is de pijn heftiger.
    Bijna niet uit te houden.
    Pijnstillers helpen niet.
    Verder geen klachten.
    Heb me nooit laten testen.
    Ben verder goed gezond.
    Maar dit is we erg heftig zeg!!!

    • LLilly

      @John
      Precies hetzelfde ervaren. Ik ben in november positief getest, lichte benauwdheidsklachten , 3 dagen koorts en geen geur en smaak! Met 2 weken waren deze klachten weg , maar met de kerst was het exact hetzelfde zoals jij hierboven omschreven hebt. En nog steeds soms doodmoe of helemaal achter de adem! Blijft een vreemd iets.

  • PPeter

    Ben 6 oktober positief getest. Heb op dit moment nergens last van. Ik zit in quarantaine maar verveel me kapot. Misschien dat de klachten nog komen.

  • MMariska

    Ik ben op 2 december positief getest. Ik heb 2 weken hoge koorts gehad boven de 39. Daarna nog een week rond de 38. Extreme pijnen in mijn organen vooral longen en onderrug met uitstraling naar de benen ( soort zenuwpijn) hoofdpijn, nare hoest en benauwd. Ik ervaar nog steeds klachten als hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid maar het gaat eindelijk beter. Het is nu 5 januari. Ik ben 50 jaar en heb astma. Kortom ik ben wat gewend. Krijg ook jaarlijks de griepprik. Ik ervaar dit virus niet als een griep(je).

    • JJet

      @Mariska Ik vraag me af of de combinatie van Corona en Astma langer (vermoeidheids)klachten geeft. Zelf heb ik ook Astma, ben 50+. Ben op 21 december positief getest. Nog steeds erg moe en zwaar gevoel op borstkas.

    • GGerda

      @Jet

      Ik ben 16 november ziek geworden, dag later getest en positief. Hoofdpijn en koorts. Paar dagen latee, heel veel snot in mn hoofd, maar niet neusverkouden. Vervolgens geur en smaak kwijt. Milde klachten toch nog. Na 2 weken ging het wel weer en probeerde ik te gaan wandelen, ging prima dik half uur. Ik zou weer gaan werken, maar toen ineens gebeurde er iets in mijn longen (ik heb astma ben 61 jaar) zo vreselijk moe en benauwd… of er een olifant bovenop je zit.. het gevoel of je iedere dag een marathon hebt gelopen. Nu kan ik amper 20 min. wandelen, na bijna 8 weken.

    • MMyNel

      @Gerda

      Gerda ik zou toch even met je huisarts checken…. Van een op andere moment is toxh raar. Ben zelf huisarts en ik zou misschien toch even lab doen en of overleggen met longarts .mvg

    • LLeen

      @Mariska

      Deze klachten komen heel erg overheen voor al stekende zenuwpijn in mijn rechterbovenbeen verschrikkelijk gewoon ook andere klachten komen voor kortademig, koorts 1wk 39 daarna 1wk 38graden. Gaat gelukkig wat beter geen smaak en reuk.

  • MMichael van Schijndel

    Hoi hierbij ook getest op corona 25 dec positief met mijn gezin. Mijn dochter van 15 positief getest maar voelt verder goed en geen klachten. Ook mijn andere dochter van 11 jaar positief getest en geen klachten. Dan mijn vriendin 36 jaar veel hoofdpijn en rillingen heeft 2 dagen geduurd dat de rillingen weg waren ….. Maar helaas de hoofdpijn blijft maar hangen. Lees ook dat veel vrouwen hoofdpijn klachten hebben met corona. Nu ik 39 jaar altijd gesport en fit ineens heel mijn lichaam doet zeer en zwak duurde ook 2 dagen. Toen ineens kuchen en niezen vaak op een dag. Heb namelijk ook hooikoorts klachten dus misschien vandaar. Maar nu na paar dagen verder ineens benauwdheid komt erbij springen kort ademhaling waarbij ik soms diep moet inademen om even weer goed zuurstof binnen te krijgen. Hoelang blijft dit kort ademhaling duren weet iemand dit die hetzelfde heeft meegemaakt met de ademhaling.corona sloopt echt je lichaam . Hoor zelf mensen die na een half jaar nog niet ervan af zijn . En RIVM wacht maar met inentingen waardeloos voor een klein rijk landje als wij en als laatste zijn van de EU landen

    • Jjoris

      @Michael van Schijndel

      In Oostenrijk hebben ze zelfs Cocacola positief getest.

    • HHerman

      @joris
      Rare reactie Joris!

    • JJohn vd Berg

      @Michael van Schijndel
      Zeer herkenbaar Michael.
      Ik ben 2 dec positief getest en een dag of 4 snotverkouden geweest. Geen koorts of andere verschijnselen. Na twee weken merkte ik reukverlies (nu 14 jan nog steeds). Nu 6 weken later benauwd piepende adem en hoesten. Ventolin helpt een beetje voor een uur of twee. Het lijkt steeds erger te worden ipv minder.

  • Jjoris

    Heeft een vaccinatie eigenlijk wel zin als je het al negen maanden hebt? Dat is toch préventief.Het is toch geen geneesmiddel?Ik voelde me de laatste twee weken weer redelijk goed maar vanmorgen werd ik drijfnat zwetend en hoestend wakker.Ik heb nou niet bepaald zin om nog een spuit te krijgen waarvan je dan ook weer dezelfde,lichtere klachten krijgt.zegt men op tv.Testen schijnt ook genezend te werken als ik het zo hoor en lees.

    • Eerico

      @joris

      Beste,

      Waar had je dat vernomen dat inenten ook help en genezend werkt?

      Gr Erico

  • KKarin

    16 dec positief getest. Eerst 5 dagen af en toe wat verhoging en smaakverlies. Daarna 2 dagen echt koorts, 2 dagen weer minder en dan weer hoger, en nu nog steeds blijft het schommelen rond de 38. Hoe lang gaat dit duren? Niet doodziek, maar voel me allesbehalve fit. Volgens ass van de huisarts ben ik besmettelijk zo lang de verhoging en zo niet weg is.
    Iemand tips.

  • PPauline

    Ik ben helaas ook positief getest. Zijn er meer mensen die positief getest zijn die niet meer uit hun woorden kunnen komen? Ik heb vaak dat wanneer ik een zin wil uitspreken mijn brein er een grote wir war van maakt en ik daar door niet uit mijn woorden kom..

    • AAlda

      @Pauline
      Dat warrige herken ik helemaal. Het was zelfs zo erg dat ik niks meer kon onthouden. Ik wilde appen, drukte steeds op de verkeerde letters en riep: m’n telefoon is kapot! Dat is allemaal over, maar voel me helemaal niet lekker. Ook het eten gaat niet goed. Heb via de diëtiste eiwitdrankjes gekregen. Die zijn mierzoet maar door de yoghurt, met een banaan of ander fruit is het te doen.

    • EEvelien

      @Pauline ook ik heb moeite met spraak. Sommige woorden kom ik niet op en zinnen worden regelmatig een wirwar waardoor ik er niet uitkom…

    • MMariska

      @Pauline herkenbaar. Ik heb het gevoel dat mijn hersenen het minder doen. Niet op woorden kunnen komen, minder snel kunnen schakelen. Veel minder scherp.

    • JJanet

      @Mariska

      Ik was 26 oktober positief getest. Ik werk nog niet omdat ik nog te vermoeid ben. Naast de bekende klachten heb ik ook nog steeds een vol hoofd. Als ik een app of mail stuur, plaats ik de woorden verkeerd om en ook de letters zet ik verkeerd om. Ik kan gewoonweg niet nadenken en ook mijn geheugen is erg slecht. Ik weet soms na 5 minuten al niet meer wat ik had gezegd of wat ik de dag ervoor gegeten heb. Ik vind dit erg frustrerend en ik word gek van die hoofdpijn. Ik volg een Corona nazorg pakket waarbij ik nu zover ben dat ik 2 uur bezig ben en een half uur plat op de bank neerplof en ik kijk nog steeds naar die bank uit…ook wandel ik elke dag een half uur en doe ik mijn fysio oefeningen en dat allemaal binnen die 2 uur verdeeld over de dag. Ik ben het spuugzat en zou het liefst weer graag willen werken en naar mijn cliënten willen gaan in de thuiszorg. Alleen mijn lijf en hoofd werken flink tegen!

    • AAlice

      @Pauline
      Ik herken dit, hele foute zinnen zeggen, niet kunnen denken en mensen of voorwerpen een totaal andere naam geven. En onder tussen beseffen dat je iets geks zegt.

    • MMaria

      @Pauline

      Ja hier ook zo.dacht dat ik de enige was. Mijn dochter ook. Iets willen zeggen en er iets anders uit komt. Heel raar

    • MMimi

      @Maria

      Hallo maria
      Verleden jaar april corona gehad hoesten deed ik ni ondanks ik een kettingroker ben 1 dag hoge koorts dan zuurstof te kort thuis 1 maand met zuurstof gelegen schimmelinfectie in mond na 2o j terug maandstonden ongecontroleerde bewegingen maken nu kan ik bijna ni meer stappen.thuis kan ik bijna niks doen.kan niet meer Wenen iets onthouden is moeilijk. Ben wel op de afkick van sulpiride nam die moed voor mijn maag maar dat is normaal een mee voor psychose.heb mijn ongekontroleerbare bewegingen sinds ik gestopt ben met die med.aetsen leggen verband met corona en die afkick. Ben al bij veel dokters geweest en ze zeggen allemaal iets anders. Ben zelf getest op als. Wie heeft hier ervaringen mee

  • KKelly Veldhuizen

    11 december een positieve test gehad, waar ik het vandaan heb is nog steeds een raadsel. Iedereen in mijn omgeving testte negatief. Niet erg ziek geweest, maar wel de enorme vermoeidheid en snel buiten adem. We zijn nu 18 dagen verder en ik slaap nog elke dag overdag. Ook veel last van malen in mijn hoofd, heel naar.

    • EEvalien

      @Kelly Veldhuizen.
      Herken je klachten, in mijn hoofd blijf ik ook bezig met corona zo naar. Ook nog heel veel hooffpijn.
      Hopelijk slijt het!
      Succes.

    • LLaura

      @Evalien

      Snij de onderkant van een citroen af zodat hij blijft staan snij hem vervolgens in vieren maar niet helemaal door dan en zet deze naast je bed dan is dat malen weg heeft mijn zoon heel erg geholpen wij zijn 21 december positief getest helaas

    • AAstrid

      @Laura Ik ga het proberen!

  • RRichard

    Ik kwam thuis van mijn werk op 20 november en alles begon in de loop van de avond zeer te doen. Leek eerst op “normale” griep, maar op 1 of ander manier voelde ik dit is foute boel. Gelijk de 21e een snel test gedaan, en voordat ik thuis was al telefoontje gehad. Sorry meneer U bent positief getest. Ik gleed behoorlijk snel af, en ben de 23e met 5 liter extra zuurstof opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig kon de extra zuurstof er al vrij snel vanaf. Nu nog steeds vaak moe, en conditie is totaal weg. Even de trap op, en ben buiten adem. Bij elke lichamelijke belasting binnen no time buiten adem. Ga nu een traject in bij de fysio. Hoop dat dit gaat helpen. Dit traject schijnt voor ex covid patiënten vanuit de basisverzekering betaald te worden.

  • KKate

    Sinds 5 dagen symptomen, als ik het zo zie de “milde variant”
    Echter ervaar ik pijnscheuten de gehele dag vanaf mijn oren tot tenen en alle spieren die ertussen zitten. Alsof mijn lijf doormidden is gebroken. Iemand anders ook last van? Verder hoofdpijn, reuk en smaak weg en af en toe een droge hoest.

    • AAstrid

      @Kate

      Ik heb hoofdpijn en ook of al je spieren boten zijn afgescheurd heb het nu al vijf dagen kan niet slapen kan niet liggen of zitten.Mijn reukvermogen heb ik nog maar eten geen trek

    • KKate

      @Astrid

      Klopt dat liggen ging ook heel slecht! Ik wist niey meer waar ik het zoeken moest! Ware hel! Zit nu op dag 10 en de spierpijn gaat al wat beter. Begin nu ook wat op te hoesten. Borst is nog wel wat zwaar. Hopelijk knappen jullie allemaal snel op!

    • KKate

      @Astrid

      Klopt dat liggen ging ook heel slecht! Ik wist niey meer waar ik het zoeken moest! Ware hel! Zit nu op dag 10 en de spierpijn gaat al wat beter. Begin nu ook wat op te hoesten. Borst is nog wel wat zwaar. Hopelijk knappen jullie allemaal snel op!

    • MManon

      @Kate

      Heb je wel laten testen?

    • WWilma

      @Kate
      Ik herken dit enorm, heb 2 weken op bed gelegen en nu gaat het weer maar nog iedere dag duizelig en pijn in mijn hele lichaam in mijn gewrichten. Echt naar.

    • KKate

      @Wilma

      Jeetje, ik zit nu op dag 10.
      Je moet naar een speciaal traject voor de fysio. Veel beterschap!

    • JJan

      @Kate

      Ik heb mij zelf 28 Dec laten testen op corona. Omdat ik me niet lekker voelde totaal geen koorts gehad. Maar wel 2 keer pijn in mijn linkerdijbeen net het gevoel als kramp dat had ik 2 nachten achter elkaar en op de 27 Dec heb ik verschrikkelijk veel pijn in mijn borstkas gehad dat heeft wel 6 uren geduurt voordat dat afzakte. Nu voel ik nog wel dat het in de borststreek (longen), nog niet helemaal goed zit en klein beetje benauwd maar mee te leven.

    • KKate

      @Jan

      Ik zit nu op dag 10, gelukkig wordt de spierpijn al wat minder. Maar idd er zit iets op mn borst wat zwaar is. Gelukkig hoest ik al wat op wat voor opluchting zorgt. Heel veel beterschap!

    • CChris

      @Kate
      Heel erg herkenbaar. Ik kon zelfs mn bed niet meer uitkomen en iedere houding in bed deed pijn in mn spieren en gewrichten. Zelfs mn dekbed deed pijn aan mn huid. Soms nam ik 2x 500mg paracetamol wanneer ik om 04.00 wakker werd van de pijn, alleen dan kon ik weer fatsoenlijk een paar uur slapen.
      De hoofdpijn is pas na 2 weken begonnen, terwijl ik dacht dat ik mij weer beter ging voelen. De smaak en geur is volledig weg. Alleen proef ik nog de basissmaken, waardoor ik nu pas opmerk hoe smerig zoet sommige dingen eigenlijk zijn

  • RRon van Wagtendonk

    December vorig jaar was ik bezig met mijn laatste reizen van mijn vliegende carrière. De laatste twee reizen waren naar Hongkong en Singapore. Terugkomend van de laatste reis op 20/12 stond ik twee dagen later bij het aanrecht en zei tegen mijn partner: “Ik ben werkelijk helemaal doodop”. Ik kon amper nog op mijn benen staan. De dag daarna lopende met de hond liep ik een dijk op en halverwege moest ik stil gaan staan. Onverklaarbaar voor iemand die altijd heel sportief geweest is. In de nacht lichte verhoging maar verder ging het wel. Ik ben niet zo’n “dokterloper” en na enige dagen leek het weer beter te gaan. Enige dagen later kreeg ik ‘s-nachts hevig drukkende pijn op de borst, heftige spierpijnen en heel zware hoofdpijn. Uiteindelijk verdween alles na enige dagen weer en herstelde ik redelijk. In januari was er wel wat geschreven over een nieuw virus in China maar ik zat in Nederland en dacht niet aan het verband met mijn reizen. Wel hield ik langdurig een nare hoest en heb daarvoor zelfs een gepland darmonderzoek laten verplaatsen.
    Inmiddels ben ik een jaar verder en nog steeds is mijn conditie niet op peil, blijf pijn houden in spieren en gewrichten, regelmatig hoofdlijn en een licht branderig gevoel rondom mijn strottenhoofd. De laatste maanden ook pijn in het gebit. Ook heb ik steeds vaker last van een tintelend branderig gevoel in de huid van mijn armen. Omdat er in de tijd dat ik de eerste verschijnselen had er überhaupt nog geen test was is Corona bij mij dus nooit officieel vastgesteld. Mijn huisarts zei ergens in april dat ik -afgaande op de verschijnselen die ik had gehad- er gevoeglijk wel van uit kon gaan dat ik Corona gehad heb. Men heeft het bij de naweeën meestal over de duur van enige maanden. Bij mij duurt het dus al bijna een jaar

    • Ttanja

      @Ron van Wagtendonk

      beste Ron ook ik ben van de eerste golf.Ziekenhuis gelegen enz. Had ook een goede conditie. Herken mezelf in de klachten die je nog hebt.
      sterkte er mee

    • JJacqueline

      @Ron van Wagtendonk

      Hey Ron zal goed kunnen
      Ik had blaas kanker en ben geopereerd in februari 2020
      Net voor dat het hier bekend werd
      1 maal thuis. Twee dagen later zo ziek als een hond. Gekropen voor mijn adem. Koorts hoesten. Alles bij elkaar kwam de Ggd in pak een test doen en de ambulance
      Kon thuis blijven met medicijnen
      Mijn test bleek te laat te zijn want ik was drie weken verder
      Maar ik en mijn huis arts
      Gaan er van uit dat ik het gehad heb
      Ben nog zo moe als een hond.
      Was altijd sportief
      Hoesten nog afentoe
      En hevige spierpijn
      Met veel vrezelijke kramp krijg er gewoon blauwe plekken van
      Ik wilde mijn laten testen of ik het heb gehad
      Dat, mocht niet omdat ik kanker gehad hebt
      Begrijp niks van het medici
      Was zelf altijd in de zorg. Ziekenverzorging.
      Tegenwoordig ben je een nummer
      Hoop op een gezonde toekomst voor iedereen dat we maar meer respect en liefde op de were mogen mee maken

  • WWendy

    Ik ben 7 weken geleden positief getest en enorm ziek geweest. Hoge koorts, benauwd, duizelig, hoesten zeg maar het hele pakket.
    Nu ben ik nog steeds niet de oude en merk ik dat ik dit het grootste “gevecht” vind met mezelf, omdat ik zo graag weer “normaal” mee wil meedoen maar mijn lichaam wil niet. Ben enorm moe na de simpelste dingen (ben 38 jaar) ervaar veel spierpijn over mijn hele lichaam alleen al als ik tassen of een vuilniszak draag. Ik wandel elke dag een uurtje om maar in beweging te blijven en te hopen zo weer een beetje energy op te bouwen maar tot nu valt het me vies tegen.

  • IIrma

    Hi, ik was 4 dec bij iemand op bezoek, netjes op afstand. Zaterdag 5 dec kreeg ik een kriebelhoest. Zondag voelde ik mij niet zo lekker. Als gastouder ging ik meteen nadenken over wel of niet gaan werken. En bellen om te testen. Maandag ochtend kreeg ik een telefoontje van de vrouw waar ik vrijdag was geweest. Zij bleek positief. Meteen afstand genomen van mijn familie. Dinsdag 9 getest. Positief. In isolatie op mijn Zolder kamer. 5 dagen later hebben mijn man en 2 dochters zich laten testen. (geen klachten) toch 1 positief..Dus moesten ze nog 5 dagen binnen blijven. Man en 1 dochter na 5 dagen nog maals testen. Negatief. Zij mogen naar buiten, ik zit nog binnen…. Heb mijn man en dochters sinds 7 dec niet meer aangeraakt…ik heb Geen koorts gehad, kan ook niet zeggen benauwd geweest te zijn. Maar mijn lichaam is zeker wel bezig (geweest) om iets te verwerken. Enkele dagen geleden ging het elke dag een stukje beter. Ik ging met avond eten even naar beneden, maar nog steeds op afstand. Maar gisteren voelde ik mij weer veel minder….
    Wanneer weet je nou of je nog besmettelijk bent of niet. Wanneer zijn het alleen nog herstellings klachten,
    Vooral mijn jongste dochter verlangt zo naar de armen van haar moeder om haar heen….
    Maar ik ben zo bang iemand te besmetten die mogelijk ernstig ziek wordt….. Maar tegelijkertijd zie ik ook wat mijn isolatie met het gezin doet. Die onzekerheid en maakt mij erg somber, wanneer is het weer veilig….
    Herkent iemand dat?

    • EEls

      @Irma,
      Herkenbaar. Weer een terugval hier. Ik blijf op afstand van mn gezin. Maar ik krijg ook wat meer last van sombere gevoelens, vooral omdat het zo lang duurt voor je opknapt.

    • IIrma

      @Els mag ik vragen sinds wanneer jij in isolatie zit?

    • HHansje

      @Irma
      Ben sinds 9 dec in isolatie heb 3 pubers en geen partner.. jongste is afgelopen vrijdag 14 geworden.
      Energie 0,0. Heb klein beetje last van hoestje, paar keer per dag. Iets waar ik mijn leven last van heb, maar nu besmettelijk zou kunnen zijn…
      Hoelang moeten mijn pubers nog zonder ouder, of mag ik risico gaan nemen?

    • EEls

      @Irma
      Vanaf vorige week maandag in isolatie. 8 dagen in isolatie geweest. Nu ben ik weer in het gezin, maar mn hoofd heeft het wel zwaar. Het voelt alsof je hoofd constant vol zit, terwijl ik niet eens kan snuiten.

    • GGerdien

      @Els
      Vol hoofd en duizelig heb ik ook, stomen enz helpt niets komt niets los. Heb ook totaal geen reuk. druk op de borst en een beetje benauwd heb ik 2 dagen gehad. verder voel ik mij goed. Ik ben nu 9 dagen verder maar vraag mij af wanneer je weer Negatief ben. Dus niet besmettelijk?

    • DDeb

      @Irma

      Zo herkenbaar! Mijn positieve test was begin van deze maand. Ik had alleen milde klachten, voelde me na 12-13 dagen isolatie weer top en nu sinds een kleine 3 dagen juist weer minder. De neusverkoudheid blijft opspelen!!! Maar inderdaad, ben ik nog besmettelijk…?! Zo lastig in te schatten. Je zou toch denken van niet na 3 weken.

    • SSophie

      @Deb
      Het is echt heel lastig om te weten of je nog besmettelijk bent of niet, ook omdat iedereen iets anders zegt. Meerdere artsen gesproken en die blijven toch zeggen na 7 dagen en dan 24 uur klachten vrij (verkoudheid, koorts) dan heb je geen corona meer. De overige klachten zouden dan de klachten zijn dat je lichaam aan het herstellen is (hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten doordat je longen beschadigd zijn, geen energie etc.) Ikzelf heb pas na twee weken mensen laten komen, toch omdat ik bang was om iemand aan te steken. Ikzelf vind de site van longplein echt heel erg fijn daar zie je de langdurige klachten die je kan hebben zonder dat je nog corona hebt.

    • GGonnie

      @Sophie
      Hallo ik heb in okt corona gekregen nu 2 x per week therapie en de zoutkamer gaat erg langzaam vooruit
      Je moet je gewoon nog een x laten testen heb ik ook gedaan toen ik weer neg was kon ik weer naar buiten en beginnen met therapie ik kan nog steeds niet werken
      Sterkte ermee gonnie

    • JJolande

      @Deb
      Zo herkenbaar. Ook ik heb na 15 dgn nog klachten. En vooral de neusverkoudheid en vermoeidheid en ik heb geen hoge koorts of benauwdheid ervaren. Op de dag van de testuitslag liep ik ook nog een zweepslag op.

    • FFranziska

      @Deb ik heb dat ook.. Nu de 11de dag.. Mijn neus zit wat dicht..
      Ben ik dan nog besmettelijk? Geen loopneus.. Niet snuiten.. Niet niezen..
      Ik krijg maar geen duidelijkheid..

    • Jjudy

      @Deb, dit lijk ik zelf wel; dacht ‘de wereld weer aan te kunnen’ , leek ook een aantal dagen vrij van klachten; lekker veel buiten geweest; hardlopen, fietsen etc.
      maar vandaag, ineens weer verhoging en vermoeid gevoel

      Het lijkt nog lang op en neer te gaan, zo te lezen in andere reacties.

      En idd of je nog besmettelijk bent… ik heb begrepen bij koorts wel… weet het echter ook niet zeker, of dit bij verhoging bijv. wel of niet geldt. Voor de zekerheid blijf ik maar binnen…

      Sterkte!

    • JJhennifer

      @Deb
      Dat besmettelijk zijn vind ik ook nog een dingetje. Ik ben 22 jan gaan testen. Geen klachten maar een client was positief. Later op de dag hoofdpijn en zaterdag uitslag dat ik positief was. Geen koorts, klein beetje druk op de borst maar mag niet klagen. Moest ook in isolatie en mijn vriend was na 5 dagen negatief. Kinderen zijn klein die laat ik niet testen. Nu alleen nog maar een snotneus en geen reuk of smaak. Maar al met al ben ik weleens zieker geweest! En dit terwijl ik met mijn vele overgewicht in de risico groep zit. Nu wachten tot ik weer mag gaan werken. Want ja wanneer ben je niet meer besmettelijk? Ik kan het nergens vinden? En om alleen met een snotneus thuis te zitten… nou dat vind ik toch een beetje te ver gaan.

    • KKarin

      @Irma

      Ik herken het wat je beschrijft. Ik zit al sinds 3 dec in isolatie. Ik heb nog steeds keelpijn en lichte verkoudheidsklachten houden. Wanneer gaat dat over? Wanneer ben ik niet besmettelijk meer. Wanneer mag ik naar buiten???
      Het gezinsleven is totaal ontwricht. Morgen is het kerst en we doen er helemaal niks aan. Ik ben degene die de kerstboom optuigt. Die staat er nu dus ook niet…..
      Rot virus.

      Groet Karin

  • DDolf

    Vanaf februari 2020 tot op heden 20 december 2020 vanuit het niets opeens niesbuien of een
    loopneus waarbij zeker 2 tot 3 zakdoeken doorweekt zijn. Sowieso altijd bij het opstaan en de rest van de dag is niets te voorspellen. Geen koorts en/of benauwdheid, wel moe.

  • Eesther

    Hallo allemaal
    halverwege oktober een positieve test gehad. Had de dagen ervoor meteen door dat het mis was. Zo benauwd, verhoging, moe, angstig. nu bijna 10 weken later nog te maken met extreme vermoeidheid. en bij te veel inspanning het gevoel dat mijn luchtpijp dicht word gedrukt. Voor de corona had ik te maken met een tennis elleboog en was hiervoor al onder behandeling bij de fysio. En nog steeds veel klachten van de elleboog. Maar wat erbij gekomen is zijn klachten van schouders en nek. die voelen zo stijf en onrustig aan. weet me soms geen houding te geven. heb het idee dat het herstel van de elleboog door de andere klachten niet echt vordert. zijn er meer mensen die last van nek en schouders hebben na het coronavirus

    • MMarita

      @esther hoi Esther ik heb nu na 10 dg ook ineens schouderpijn en heel erg moe.

    • FFrances Kessler

      @esther

      Hallo Esther, ik ben 15 november positief getest en behoorlijk ziek geweest. Ook ik heb veel last van mijn schouders en nek. Heel vervelend en vermoeiend. Mijn hele lijf voelt soms zo pijnlijk.

    • IInez

      @esther
      Hoi Esther, ik ben op 16 dec positief getest, was een week ziek. Vorige week voelde ik me weer ok, maar nu sinds een paar dagen weer heel erg moe en ook nekpijn en hoofdpijn

    • IInez

      @esther
      Hoi Esther, ik ben op 16 dec positief getest, was een week ziek. Vorige week voelde ik me weer ok, maar nu sinds een paar dagen weer heel erg moe en ook nekpijn en hoofdpijn

    • IInez

      @esther
      Hoi Esther, ik ben op 16 dec positief getest, was een week ziek. Vorige week voelde ik me weer ok, maar nu sinds een paar dagen weer heel erg moe en ook nekpijn en hoofdpijn

    • KKaren

      @esther
      Herkenbaar .. 20 okt pos getest. Corono viel op zichzelf mee maar de naweeeen ervan zijn echt niet fijn. Zo moe en alles kost energie. In contact zijn met mensen ( op het werk) is zo vermoeiend. Lukt ook met veel moeite voor 50 procent omdat ik het zo graag wil. Sinds 3 weken ineens ook weer veel spierpijn in mijn hele lijf maar vooral nek en schouders. Je wilt zo graag weer een beetje normaal functioneren ….

    • MMirjam

      @Karen
      Precies hetzelfde hier. 23 dec eerste klacht, volgende dag sneltest positief. Voelde als een soort onderdrukte griep, wel dichte neus. Na twee dagen geen reuk meer, maar verder mild verloop. Ik heb me heel rustig gehouden en lange nachten geslapen. Na 10 dagen uit isolatie. Echter na twee dagen dingen doen kreeg ik een extreme vermoeidheid en spierpijn. En hier en daar gewrichtspijn. Eigenlijk voel ik me slechter dan tijdens de isolatie. Ik ben uit isolatie maar vind het best eng. Ik hoop dat ik niet alsnog mijn familie besmet…

    • MMadelon Ravenhorst

      @esther

      Hier hetzelfde. Was al onder behandeling van fysio. Ná de lichte Corona-griepverschijnselen ineens weer veel meer pijn in onderrug en schouders (had in beide schouders slijmbeursontsteking gehad). Kan er niet van slapen. Zou zo maar door restverschijnselrn kunnen komen.

  • CChris

    begin december mild ziek geweest door Corona, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Op de 5e dag verloor ik smaak en reuk. Tot nu ook nog niet teruggekregen. Ik ervaar dat als zeer deprimerend. Het onbegrip maakt het alleen maar erger. Deze klacht wordt erg onderschat.

    • SSharon

      @Chris

      Hallo, Chris ik heb behoorlijk veel last van Corona en ben nu al 13 dagen goed ziek. Ook ik heb geen reuk meer en vind dit ook zeer vervelend! Sterkte hoor!

    • HHeleen

      @Chris
      Ik heb een week lang niks geproefd en geroken. Afgezien van de andere klachten werd ik hier nog extra depri van. Heb heel erg mijn lijf getriggerd om weer connectie te maken. Sterke geuren snuiven om te oefenen. Geen idee of het ech geholpen heeft maar hen nu smaak en reuk bijna tetug. Strekte!

      Heleen

    • LLoes

      @Chris
      Hoi Chris en anderen, ik ben door Corona ook mijn reuk en smaak kwijtgeraakt, maar ik ben na wat googelen mijn reuk gaan trainen en dat heeft geholpen want ik had het vrij snel weer terug. Probeer het eens met 4 verschillende geuren, ik had citroen, nootmuskaat, eucalyptus en iets zoets van in mijn geval rituals, maar kan ook een andere zoete geur zijn. In het begin rook ik helemaal niks, maar na een paar dagen begon het al voorzichtig weer terug te komen. Succes!

    • Ssaskia

      @Chris
      hoop dat het inmiddels beter gaat.
      hier ook geur en smaakverlies,in 1 klap 2 zintuigen minder.
      Eten omdat het moet maar de lol is er af.
      Hen trek in hartig maar niks kan je zin ergens in verzadigen.
      Ik ben er best verdrietig over en merk echt onbegrip als je niet kan ervaren hoe het is
      als het over is eet ik gelijk een hele zak chips leeg

    • TTamara

      @saskia
      Ik ervaar hetzelfe op dit moment, heel frustrerend is dit! Want ik houd echt van lekker eten. En ik ruik normaal meer dan een gemiddeld persoon. Ik heb het getest met verschillende producten en zelfs kruidnagel proef ik niet , ik voel dan alleen een tinteling.
      Hoe lang heb jij ongeveer last gehad? Of wanneer was je reuk en smaak weer terug?
      Voor de rest die dit allemaal mee maken veel sterkte en beterschap.
      Groetjes

    • IIda

      @Chris
      Ik heb in oktober Corona gehad, gelukkig alleen milde klachten. Na een week van het ene op het andere moment reuk en smaak helemaal weg. Uiteindelijk heeft het bijna 4 weken geduurd voordat beide weer helemaal normaal waren. Ook ik heb dat als de meest vervelende klacht op dat moment ervaren.
      Ik heb echter nog steeds last van restklachten, er zit nog steeds veel in mijn hoofd en ik klink nog steeds erg nasaal. Ook moet ik steeds mijn keel schrapen omdat er continu wat zit . Het heeft al geleid tot voorhoofdsholte-ontsteking en daarna heb ik nog een week een antibiotica kuur gehad en een medicinale neusspray. Nog steeds niet over, moet komende week weer naar de huisarts. Erg vervelend al heb ik er weinig last van

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.