Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Artikel door: Koen Kuijper - 651 reacties

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Een groot aantal Nederlanders die een besmetting met corona hebben meegemaakt, houden daar nog langdurig klachten van. Dat wordt ‘Long Covid’ genoemd.

Op Zorgwijzer zijn inmiddels vele duizenden reacties van mensen met langdurige klachten. Sommigen van hen hebben al enkele maanden last, terwijl iemand normaal gesproken binnen 2 weken volledig is hersteld.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat deze langdurige klachten echt een probleem vormen. Ook bij het RIVM is het probleem bekend.

Dit artikel is geplaatst op 25 mei 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2021.

Symptomen corona

Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden. Iemand met milde klachten is na 2 weken weer volledig klachtenvrij, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langdurige klachten

Helaas houdt een kleine groep mensen langdurige klachten, nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Volgens een eerste schatting hebben circa 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten.

Zij kunnen te maken met de volgende symptomen/klachten:

  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Kortademigheid of benauwdheid
  • Hoesten
  • Verlies van reuk (en smaak)
  • Pijn op de borst

Mensen die last houden van langdurige corona klachten hebben recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering.

Risicofactoren

Volgens het RIVM hebben sommige mensen een grotere kans op langdurige klachten na een infectie met het coronavirus. Zo lijkt het een verband te zijn met leeftijd en de hoeveelheid klachten in de eerste fase van de besmetting.

Ook de volgende groepen hebben meer kans op langdurige klachten:

  • Mensen met een hoog BMI
  • Mensen met astma
  • Mensen die door corona in het ziekenhuis zijn opgenomen
  • Vrouwen

Ervaringen

De klachten die horen bij Long Covid kunnen enkele weken tot vele maanden aanhouden, blijkt de honderden reacties die zijn achtergelaten op Zorgwijzer.nl:

Sil op 27 juni 2020:

Nu 15 maanden na mijn besmetting ben ik nog steeds niet helemaal zoals ik vóór corona was.

Els op 11 mei 2021:

December 2020 corona gehad, 1 week flink ziek geweest en vooral mega hoofdpijn. Helaas heb ik hier nog steeds last van. Het is erger wanneer ik moe ben en veel prikkels heb gehad. Dan is het net als migraine, wil t liefst in het donker liggen en geen geluiden horen.

Ik werk ook nog steeds niet volledig. Lukt gewoon niet door die hoofdpijn. Soms iets betere week en dan weer minder. Ik wordt er letterlijk depressief van. Geen idee wanneer dit beter gaat. Zit nu al op 6 maanden

Carola op 27 april 2020:

Het valt mij op dat toch veel mensen dezelfde klachten hebben die ik ervaar, zoals zuurbranden, pijn daarvan bij je borstpijn, continu gevoel van irritatie in je luchtwegen en een hoest die maar niet weg gaat. Ik heb daar nu al meer dan 3 weken last van en ook de vermoeidheid heb ik.

Als ik echter de symptomen lees en de classificatie van milde en ernstige symptomen die door de artsen worden omschreven, dan vind ik het toch niet kloppen met elkaar. Bij mild schijnt het gemiddelde binnen 14 dagen geen klachten meer te hebben, maar ik ervaar mijn klachten ook weer niet als zeer ernstig, wel heel irritant.

Koen op 1 mei 2020:

Ik zit hier al zo lang mee, bijna 9 weken. Symptomen worden beter maar het voelt alsof het gewoon niet goed gaat. Afgelopen nacht hele heftige hartkloppingen gehad. Ik dacht dat was het dan, maar na een uur ben ik in slaap gevallen en waren de hartkloppingen weg. Ik kan het moeilijk meer aan met al deze klachten.

Gisy op 2 mei 2020:

Ik heb sinds 24 maart klachten. Het begon met hoofdpijn, maar ik heb nu ook last van mijn rechter arm. Sinds drie weken vooral ‘s nachts. Ik ben nog steeds heel erg moe. Ik word vermoeid wakker en ik ben de hele dag energieloos, maar ik heb geen griep of ziek gevoel.

Mulder op 20 mei 2020:

Ik loop al dik 10 weken met coronaklachten rond. De klachten worden langzaam aan wel minder, maar met hele kleine stapjes.

Meer informatie over het herstel na corona en ervaringen vind je op het coronalongplein.

Thuisisolatie

In de huidige richtlijnen van het RIVM staat dat de bevestigde patiënten met corona thuis in isolatie moeten blijven totdat ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn (7 dagen na begin van de symptomen).

Iemand die al langer ziek is, mag eigenlijk niet het huis uit, laat staan werken. Dat zorgt voor veel problemen, want werkgevers wijzen hun werknemers vaak op de richtlijnen van het RIVM, waarin staat dat iemand binnen 2 weken normaliter hersteld zou moeten zijn.

Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst.

Meer aandacht

Om het probleem meer aandacht te geven is er op Facebook een speciale lotgenotengroep opgezet, genaamd: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’. Ook op Zorgwijzer kunnen mensen hun ei kwijt. Al 10.000 mensen hebben hun ervaring gedeeld met de rest van Nederland.

Ook huisartsen spreken van een serieus probleem. Zo ook NHG-woordvoerder en huisarts Jako Burgers. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen.

Er is nog geen optimale behandeling voor Long Covid.

Klachten doorgeven?

Het RIVM houdt de verspreiding van corona nauwlettend in de gaten. Om dit kracht bij te zetten kan iedereen (met of zonder klachten) meedoen met de infectieradar.

Hoe werkt het?

  1. Meld je hier online aan voor de infectieradar.
  2. Een keer per week geef je door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten hebt ervaren.
  3. Met jouw input kan het RIVM sneller en beter signaleren of er een toename of afname is van infecties.

Inmiddels zijn er ruim 20.000 deelnemers.

651 reacties

  • HHuriye

    Ondertussen 5 weken geleden corona gehad. Ik blijf last hebben van temp.schommelingen. Tussen 37.8 en 38.4? Hebben meer mensen hier last van?

  • DDD

    Zijn er meer mensen hier die last hebben van regenmatig terugkerende keelpijn?

    • LLida Mooini

      @DD ja heel herkenbaar. Drink thee van oregano honing en gember. Vies maar helpt.

  • MMarianne zwennes

    Heb april 2020 corona gehad mn de spieren die onwijs pijn deden en onwijs moe.
    Hartkloppingen en zweten ,maar dit wordt nu pas iets minder.
    Maar de spieren is nog steeds probleem ,doe nu 2x per week aquavitaal bewegen in warm water ,dit is prettig, maar ben nog steeds snel moe.
    Werk nu 3x3uur per week in de zorg en voorheen fulltime.
    Moet alles plannen en veel rusten tussendoor.
    Mentaal gaat het me nu breken omdat het al zo lang duurt ,al anderhalf jaar.
    Wandel veel voor opbouw conditie en voeding aangepast en vitamine extra.

  • DDokie

    Hoi ik ben 24nov 2020 positief getest heb nog steeds last van vermoeidheid , hoesten , spier en gewrichtspijn. Volg nu bij de fysio fitness voor mensen die Corona hebben gehad. Wordt iets beter. Nog een vraag heb last van steken in het hoofd herkent iemand dat.

    • WWendy

      @Dokie

      Die steken in je hoofd dat herken ik wel, ik heb Corona gehad Maart 2020 en loop tot op de dag van vandaag nog steeds met klachten. Met name flinke steken in mijn hoofd en hoofdpijn en nog steeds vaak last van hoesten/geïrriteerde luchtwegen en ik ben sneller buiten adem.

  • GG

    Het begon bij last van m’n evenwichtsorgaan. Ik dacht aan een virus of bacterie (misschien wel Corona is nooit positief getest bij mij) 4 dagen draaierig, misselijk, koorts en overgeven. Nu al bijna 4 weken word m’n halve gezicht koud, 0% energie, gevoel van lage bloeddruk en af en toe diarree. Ik ben er angstig van. Denk dat dit komt door Corona. Ben zo moe dat ik kan neer vallen. Voel me ook zwak in al mijn ledematen, zoals benen en armen. Af en toe heb ik ook een soort aanval. Hier in lijkt t dat ik niet meer kan ademen en m’n hart stopt voor een paar seconden. Hopen dat het gauw overgaat.
    Iedereen oprecht sterkte! X

    Ben benieuwd of iemand deze zwakte klachten en aanvallen herkent.

  • BBas

    Hallo, ik ben 30 jaar oud en ik ben al 10 jaar een fanatieke hardloper. In mei 2020 merkte ik dat ik plotseling niet verder kon hardlopen dan 1 km zonder compleet buiten adem te geraken. Op het snel buiten adem zijn na, heb ik geen klachten gehad. Omdat ik mijn klachten daarom niet helemaal kon plaatsen en ik mij niet na 4 weken absoluut niet beter voelde ben ik naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de longarts waar ik verschillende onderzoeken heb ondergaan. Alle uitslagen van de onderzoeken waren goed en er werd niks bijzonders geconstateerd. De longarts kon het ook niet plaatsen. Enkel werd er aangegeven dat mijn klachten precies passen bij iemand die het coronavirus heeft gehad. Het enige wat zij aangaf is dat zij hoopte dat de klachten op ten duur over zouden gaan. Inmiddels is het bijna anderhalf jaar later en ben ik volledig gevaccineerd. Helaas voel ik mij nog absoluut niet beter en heb ik nog steeds moeite om 2 km achtereenvolgend te gaan hardlopen. Alle plannen die ik had om lange afstanden te gaan lopen liggen nu voor onbepaalde tijd in de ijskast. Ik kan gerust zeggen dat ik ten einde raad ben omdat ik bijna wanhopig graag weer wil gaan hardlopen.

    • AAlex

      @Bas allemaal heel herkenbaar. Ik ben op 4 januari 2021 ziek geworden.
      positief getest op Corona. Ik ben reuma patiënt, maar wel een fanatiek sporter.
      Ik heb vijf weken lang boven de 39 graden koorts gezeten met pieken naar de 41 graden. Vreselijk benauwd en beroerd. Niks lukten meer een stukje met de honden wandelen was al teveel daarna moest ik weer naar bed. Het is nu oktober en ben nog steeds niet hersteld. Kan niet volledig werken en zo vreselijk moe dat ik maar een kwart van de dag vol kan houden. Corona fysio gehad….beetje meer conditie maar soms zo vermoeid dat het sporten niet lukt.
      Lig om half 9 op bed omdat ik niet langer rechtop kan zitten.
      Merk in mijn omgeving en werk dat het mensen soms gaat irriteren….heel vervelend. Ik heb een geweldige baan waar ik elke dag met plezier naar toe ga…maar volledig werken lukt gewoon niet. Vooral niks forceren!

  • BBianca

    Ik ben op 24 mei positief getest, ik ben flink ziek geweest. Corona heeft het erg op mijn keel gepakt, geen stem meer, erg moeilijk kunnen slikken… benauwd en erg moe.. de huisarts moest paar thuis komen omdat ik het te benauwd had.. maar hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis. Na vier weken flink ziek zijn geweest. Ben ik 2 uurtjes per dag gaan werken. Ik ben begonnen bij de logopedie om me stem terug te krijgen. En voordat ik het wist zat ik al mijn 20 uur in de week. Ook ben ik sinds kort begonnen bij fysio voor long covid programma.. omdat mijn klachten weer bergafwaarts gaan. Zo ontzettend moe..ook ben ik terug naar huisarts gegaan. Nu ben ik overspannen. Nooit gehad. Ik ben altijd iemand geweest die alles aan kan. En nu niet meer.. en daar baal ik zo ontzettend van.. ik heb weinig geduld, het duurt al bijna 4 maanden…

    • DDeenis

      @Bianca: Niet overbelasten. Aanvoelen wanneer je batterij sneller leegloopt. Dan snel stoppen. Later afmaken. Een middagslaapje van 1 uur. Geen tv en telefoon. Ik ga naar de 5 maanden van veel vermoeidheid. 10 uur nachtrust. 46 jaar, man, nooit iets gehad. Het kan zomaar.

  • LLydia Jansen

    Ik werd in december 2020 van het een op andere uur flink ziek. Het begon met erge hoofdpijn, ineens niet meer kunnen lopen en hoge koorts.
    De week erop werd ik heel benauwd en kreeg ik zware hoestbuien (blafhoest).
    Bij de dokter werd er bloed geprikt en mijn ontstekingswaarden waren verontrustend hoog. Na mijn longen beluisterd te hebben, werd er een dubbele longontsteking geconstateerd.
    In totaal heb ik 4 Anti-bioticakuren gehad. Het sloeg niet aan. Blijkbaar is een longontsteking ontstaan door Covid 19 veel heftiger dan een normale longontsteking. Alle virusdeeltjes blijven plakken op de longen.
    Ben tot mei dit jaar bedlegerig en op de bank blijven liggen. Ontstellend moe.
    Fysiotherapie speciaal voor Corona patienten gevolgd. Kon het lichamelijk niet trekken. Op dit moment zijn mijn longen nog heel slecht. Bij de longfunctietest van vorige week werd er geconstateerd dat ik longen heb van iemand van rond de 70 jaar. Mijn longen werken slechts 64 %
    Ik ben 48 jaar, maar om dit traject door te moeten maken is heel zwaar.
    Onbegrip rondom me heen is er heel veel…

  • JJan

    Hoi allemaal,
    Begin maart 2020 toen het allemaal begon werd ook ik ziek, na dik een maand erg ziek op bed gelegen te hebben ( ik hoefde niet opgenomen te worden) kan ik langzaam weer uit bed proberen het dagelijkste ritme op te pakken, dit ging met extreem veel ups and downs.
    het is een waslijst aan klachten die ik bij iedereen wel herken, echter wat mij opvalt, dat ik eigenlijk bij niemand lees dat ze voet en handen klachten hadden bij mij zijn die 2 echt letterlijk gaan vervellen, waardoor de doctor dacht aan post streptokoken ipv covid. maar ook hier ben ik voor getest en deze was negatief, trouwens op corona deden ze toen nog niet testen dus dit hebben ze veel later ( 4 maanden later ) bij mij getest middels bloed en konden niets vinden.
    echter de doctor geeft aan dat gezien alle symptomen de kans extreem groot is dat dit corona was. ik wens iedereen sterkte met een spoedig herstel .

  • TTessa

    Hoi ik heb sinds zondag corona (nu 5e dag) en ik zie geen verbetering. Hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, benauwd (ben een bronchites patient) maar het ergste is extreme pijn op mn rug tussen mijn schouderbladen en lage rugpijn. Ik weet me geen houding te geven. Volgens de huisarts is dit normaal bij corona alleen lees ik in de reacties bijna niets over rugpijn bij anderen. Oh daarnaast ben ik ook nog eens zwanger van ons eerste kindje. Een mooi moment waarbij ik hoor te genieten is nu een en al spanning en stress. Ik probeer niet te stressen maar het is gewoon beangstigend omdat je niet weet hoe het zal verlopen. Ik hoop snel weer beter te zijn en wens iedereen beterschap.

    • IIemelda

      @Tessa

      Hoi ik heb bijna een maand lang last van mij rug gehad tussen mijn schouderbladen en onder in mijn rug ik nam veel rust dan zakte het af ik wisselde het liche en Eve iets doen steeds af en ik bouwde het langzaam op met dingen doen.

    • MMario

      @Tessa
      Hoi tessa, wat vervelend voor je ! Rugpijn is herkenbaar voor mij, dat voelt bij mij als soort van zenuwpijn..nooit gehad en ben hier op zoek naar lotgenoten om te kijken of verband is met andere Corona patiënten. Mijn huis voelt heel akelig aan bij elke aanraking van bv kleding op/rond mijn rug en oksels en ribben en heupen. Weet niet of dat dat zich bij jou ook zo uit. Ik ben na volledige inenting , sinds vorige week positief . Heel veel succes met je zwangerschap en ik begrijp dat je verontrustende gevoel bij jou . Maar vertrouw op toekomst ! Veel beterschap groet Mar

  • LLaura

    Ik denk zelf dat ik COVID heb gehad en nu de nasleep daarvan heb.
    Ik kreeg opeens op een avond een soort van beklemmend gevoel om mijn hals en voelde mij erg benauwd. Ik had veel diaree en last van al mijn spieren. Ik was ook heel erg misselijk en duizelig en ik had 0% energie. De huisarts zei dat ik waarschijnlijk een buikgriepje te pakken had. Maar de klachten waren naar 3 weken nog niet weg. Ik kreeg toen ook nog last van hartkloppingen en heel erg last van maagzuur wat ook uitstraalde naar pijn in de rug. Toen zij mijn huisarts goh ben je niet gewoon zwanger? Ik kreeg voor de misselijkheid medicatie mee (werkte erg goed) en voor maagzuur moest ik gaviscon halen. Maar nu ben ik weer 2 weken verder en ben ik nog steeds niet goed. Mijn linker arm voelt erg naar en mijn benen doen ontzettend pijn. Ik was normaal een erg actief persoon, elke dag sporten en ik werk in de zorg. Nu is opstaan en naar het toilet gaan of even douchen al een hele opgave. Echter voel ik mij niet de hele dag door slecht, ik heb ook momenten dat ik nergens last van heb.

  • MMK

    Ik vraag me af als er meerdere mensen zijn die na de corona gehad te hebben, last hebben van blijvende spierpijn/spanning op het middenrif. Bij mij is het heel erg op de maag en darmen gaan zitten, vooral het middenrif en zeurende pijn tussen de schouderbladen tot steken aan toe.. wie nog meer?

    • AAartje Molenberg

      @MKik heb ook Corona gehad niet ziek van geweest maar daarna heel veel spierspanning bij borstbeen misselijk duizelig ook vaak moe suizende oren en altijd zure smaak in mijn mond soms heb ik een aardige dag maar niet veel

    • RRon

      @MK hier heb ik ook veel last van , in april 2021 corona, in zh gelegen en nu September en nog steeds van druk op de borst en pijn tussen mijn schouderbladen, draaien in bed is pijnlijk. Kan de pijn niet laten oproepen bij de fysio, drama is het !!

  • LLiesbeth

    Ik kreeg een ongeveer anderhalve maand geleden Corona ondanks 2 vaccinaties (Pfizer de laatste was op 2 februari). Ik blijf heel erg moe en heb heel slechte concentratie. Ik ben benieuwd of anderen dat ook ervaren.

    • JJacqueline

      @Liesbeth
      Ik heb janssen gehad 30 mei ,en na 5 weken kreeg ik corona.
      Heb wel weer gewerkt ,had geluk dat ik kon zitten als het niet ging. Super.
      Maar zit nu weer thuis omdat ik geen energie heb en moe.
      Soms heb ik een dag dan voelt het goed en dan doe ik kleine huishoudelijke dingen thuis.
      Mijn lichaam voelt alsof ik heel zwaar werk heb gedaan pfff zo vreemd. Maakt me best wel onzeker hoe dit verder gaat .jij sterkte hiermee.

    • AAndel

      @Jacqueline

      Waar was die jansen vaccinatie goed voor dan?

  • MMeinatje

    Hoi.
    Ik heb in februari corona gehad.
    Ik heb nog steeds mijn smaak en geur niet terug en ik heb hele droge slijmvliezen in mijn mond en neus.
    Ik heb ook heel vaak een bloedneus.
    Heel vervelend en heel lastig.

    • Aantje

      @Meinatje Hoi u heeft ook droge slijmvliezen in mond heeft ook geen speeksel?
      ik heb al 4 maanden geen speeksel alles in de mond doet vreselijk zeer en keel brand ook erg.

  • GGulhan

    Ik ben sinds 8 december ziek na Corona heb ik ook heel erge spierpijn in mijn boven en onderrug, benen en armen,maagzuur, hoofdpijn.
    Mijn werkgever gelooft mij niet en zet mij steeds onder druk. Word elke week gebeld maakt mij zo machteloos!

  • Ppeter

    12 juli 2021 positief getest nu5 weken verder nog zo erge hoest en erg vermoeid en helemaal niet kunnen slapen en na 30 meter lopen zak je bijna in elkaar pfffff word er gek van

  • CCharis

    Hoi hoi:)

    Op 21 mei ben ik positief getest.
    Ik zat op dat moment in London voor werk.
    Ik mocht na 14 dagen van mijn dokter uit de isolatie. Ik ben 25 jaar & Ik kamp nu nog steeds met de nasleep.
    Eerst vooral hartkloppingen, zweverig gevoel in mijn hoofd bij t lopen, heel vreemd onderwater gevoel in mijn hoofd bij teveel prikkels waarbij t leek alsof mn oren dicht gingen, slijm in mijn longen en ophoesten, benauwd en natuurlijk die vermoeidheid, heb totaal geen conditie meer. Soms ook vreemde steken in verschillende organen. En ik werd vaak wakker met een stijve nek en rug. Soms kon ik heel de dag NIKS als ik prikkels had gehad. Ben uiteindelijk gestopt met werken..

    Nu gaat het iets beter, ik ga 2x per week naar de fysio om mn kracht op te bouwen en veel van mn klachten die ik hiervoor had heb ik niet meer. En heb het idee dat ik wel wat meer energie heb als eerst.

    Helaas kamp ik nogsteeds met vermoeidheid, wat soms heel erg kan zijn. mijn borstbeen lijkt wel gekneusd deed eerst heel veel pijn bij bepaalde bewegingen naar rechts, links niet heel vreemd maar het lijkt wel of dit begint te helen. Slijm in mn keel, niet meer in mijn longen, dacht eerst dat mijn benauwdheid hier vandaan kwam maar k slik nu een kuur en het slijm lijkt ietsje te minderen en ik ben alsnog benauwd. Mijn benauwdheid lijkt wel het ergste.
    Ik heb het gevoel dat dit me van alles weerhoudt- en daardoor niet meer kan werken of uberhaupt iets kan doen. Lijkt wel of het in mn keel zit en mn keel versmald is, het voelt veel zwaarder om te ademen. Het komt niet vanuit mijn longen. Ik ben een astmapatient dus weet enigszins wel hoe het voelt als er iets met mijn longen is. Ik kan heel diep inademen en er zijn geen infecties of schade te zien op de longscans. Op mijn longfunctietest kwam er uit dat ik juist een bovengemiddelde longcapaciteit heb, maar ik ben wel bijna heel de dag benauwd & mijn astma puffers doen vrijwel niks tegen de benauwdheid zelf.

    Gister had ik een goede dag waarbij ik bijna heel de dag geen last had van mijn benauwdheid(voor het eerst), dus ik ging ergens thee drinken en nu ben ik vandaag heel de dag weer super benauwd, mijn astmapuffers helpen ook vrijwel niet.

    Soms heb ik wel momenten dat t even voor een paar uur “weg” is en dan voel ik me gelijk goed en daarna komt het weer terug.
    Wanneer ik vermoeid ben is het allemaal nog erger. Ik slaap wel goed, weet niet of het komt omdat de prikkels dan minder zijn?
    Ik kan op het moment echt wel leven met de vermoeidheid maar die benauwdheid is echt verschrikkelijk. Moet toch wel iets op te vinden zijn?

    Kan iemand anders zich hierin vinden?

    • LLola

      @Charis ik heb precies dezelfde klachten die u heeft. Eind augustus positief getest op corona. In die periode was ik extreem vermoeid, benauwdheid en extreme hoofdpijn en spierpijn, maar de nasleep lijkt veel heftiger te zijn. Precies alles wat u opnoemt heb ik ook. Extreme benauwdheid dagelijks (ben ook astma patient en gebruik pufjes) vage steken door heel mijn lichaam bij mijn organen en het gevoel alsof er wat in mijn keel zit. Ik vind het maar vreemd. Qua vermoeidheid valt het opsich wel mee maar die vage klachten baren me soms wel zorgen omdat je gewoon niet weet waar het precies vandaan komt. Heel veel sterkte! Hoop dat we hier allemaal bovenop komen en ons weer als de oude voelen.

  • CCharis

    Hoi hoi:)

    Op 21 mei ben ik positief getest.
    Ik zat op dat moment in London voor werk.
    Ik mocht na 14 dagen van mijn dokter uit de isolatie. Ik ben 25 jaar & Ik kamp nu nog steeds met de nasleep.
    Eerst vooral hartkloppingen, zweverig gevoel in mijn hoofd bij t lopen, heel vreemd onderwater gevoel in mijn hoofd bij teveel prikkels waarbij t leek alsof mn oren dicht gingen, slijm in mijn longen en ophoesten, benauwd en natuurlijk die vermoeidheid, heb totaal geen conditie meer. Soms ook vreemde steken in verschillende organen. En ik werd vaak wakker met een stijve nek en rug. Soms kon ik heel de dag NIKS als ik prikkels had gehad. Ben uiteindelijk gestopt met werken..

    Nu gaat het iets beter, ik ga 2x per week naar de fysio om mn kracht op te bouwen en veel van mn klachten die ik hiervoor had heb ik niet meer. En heb het idee dat ik wel wat meer energie heb als eerst.

    Helaas kamp ik nogsteeds met vermoeidheid, wat soms heel erg kan zijn. mijn borstbeen lijkt wel gekneusd deed eerst heel veel pijn bij bepaalde bewegingen naar rechts, links niet heel vreemd maar het lijkt wel of dit begint te helen. Slijm in mn keel, niet meer in mijn longen, dacht eerst dat mijn benauwdheid hier vandaan kwam maar k slik nu een kuur en het slijm lijkt ietsje te minderen en ik ben alsnog benauwd. Mijn benauwdheid lijkt wel het ergste.
    Ik heb het gevoel dat dit me van alles weerhoudt- en daardoor niet meer kan werken of uberhaupt iets kan doen. Lijkt wel of het in mn keel zit en mn keel versmald is, het voelt veel zwaarder om te ademen. Het komt niet vanuit mijn longen. Ik ben een astmapatient dus weet enigszins wel hoe het voelt als er iets met mijn longen is. Ik kan heel diep inademen en er zijn geen infecties of schade te zien op de longscans. Op mijn longfunctietest kwam er uit dat ik juist een bovengemiddelde longcapaciteit heb, maar ik ben wel bijna heel de dag benauwd & mijn astma puffers doen vrijwel niks tegen de benauwdheid zelf.

    Gister had ik een goede dag waarbij ik bijna heel de dag geen last had van mijn benauwdheid(voor het eerst), dus ik ging ergens thee drinken en nu ben ik vandaag heel de dag weer super benauwd, mijn astmapuffers helpen ook vrijwel niet.

    Soms heb ik wel momenten dat t even voor een paar uur “weg” is en dan voel ik me gelijk goed en daarna komt het weer terug.
    Wanneer ik vermoeid ben is het allemaal nog erger. Ik slaap wel goed, weet niet of het komt omdat de prikkels dan minder zijn?
    Ik kan op het moment echt wel leven met de vermoeidheid maar die benauwdheid is echt verschrikkelijk. Moet toch wel iets op te vinden zijn?

    Kan iemand anders zich hierin vinden?

    • EErikson

      @Charis
      Nou ik kan jouw verhaal eigenlijk overnemen, want is grotendeels hetzelfde als die van mij.
      Vooral die benauwdheid is erg irritant, soms goeie dagen maar vaak niet.
      Is nu 4 maand geleden dat ik goed ziek was van corona, toch de milde variant gehad zoals ze ze mooi zeggen. Dus thuis uitgeziekt zonder tussenkomst van arts.
      Ook nog niet bij arts geweest, weet niet eens wie het is want kom er nooit. Maar aanstaande donderdag toch maar heen.
      Snap die klachten niet want ben sportief en nooit gerookt Hoe dan?
      Sterke met je herstel

  • PPetra

    Ik ben positief getest op 28 juli. Kreeg hoge koorts 4 dagen in bed gelegen, hoesten benauwd reuk en smaak kwijt en hoofdpijn, en daarbij doodmoe. Nu 14 aug heb ik nog altijd een nare hoest pijn tussen mijn ribben/borstbeen en schouderbladen. Heb weinig energie en ben ik nog zo moe steeds.
    Werk ik inmiddels 3.5 uur per dienst. Ik werk in de zorg met alle voorzorgsmaatregelen, maar totaal opgebrand na de 3 uur. Herkend iemand zich hierin. En vraag ik miss te veel van mijzelf?

    • JJacqueline

      @Petra
      Hoi ik had 5 juli corona gekregen ,heb in isolatie gezeten tot en met 19 juli, daarna nog een week thuis gebleven en toen gaan werken .eerst viel dit zwaar maar ging regelmatig zitten om bij te komen,zo heb ik dit paar diensten gedaan ,maar heb nu een terugslag .
      Kan niet meer zoveel lopen en zit nu weer thuis .moe geen energie hebben,heel lastig .geen idee hoelang dit kan duren.elke dag maar weer kijken hoe het voelt. Iedereen zegt van naar je lichaam luisteren ,oke ……lastig waar is de grens .pas de volgende dag moet ik het bezuren .ik bedoel maar geen idee als het goed voelt hoe ver je moet gaan .
      Sterkte ermee misschien heb je wat aan mijn verhaal.

  • JJenny

    Eind juni positief getest. ( zoon was positief) Ik had geen klachten. In de loop van de week wat hoofpijn, beetje keelpijn ” gammel”. Als bij gewone verkoudheid. Nog gewerkt, ( thuis!) Dacht: ” dus dit was het.” Helaas:
    Na dag of 6 van het ene op het andere moment ineens benauwd, niet diep kunnen ademen maar vooral: het leek of ik ” leeg was gelopen.” Zo moe.
    Had goede conditie ( 2 x per week PT) etc. Niets meer van over. Pijn tussen schouderbladen, voor op/tussen/in (?) de ribben/borst. Ik ervaar dit als beangstigend. Hartkloppingen, last van maagzuur en transpiratie overdag maar vooral s nachts. Emotioneel. Geen concentratie.
    Het gebrek aan conditie en de extreme vermoeidheid vind ik het ergst.
    PT aangepast opgepakt met extra fysio/ergo maar als je dat gedaan hebt is het voor die dag gedaan.
    Omdat je geen energie hebt kom je nergens, je hebt ook geen puf om zelf mensen te ontvangen. De moed er inhouden is dan lastig.

  • JJenny

    12 juli positief getest. ( zoon was positief) Geen klachten behalve wat hoofpijn, beetje keelpijn ” gammel”. Als bij gewone verkoudheid. Dit bleef een week zo. Nog gewerkt, ( thuis!) Dacht dus ” Dit was het.” Helaas:
    Na dag of 7 van het ene op het andere moment ineens benauwd, niet diep kunnen ademen maar vooral: het leek of ik ” leeg was gelopen.” Zo moe.
    Had goede conditie ( 2 x per week PT) etc. Niets meer van over. Pijn tussen schouderbladen, voor op/tussen/in ( ? )de ribben/borst. Ik ervaar dit als beangstigend. Hartkloppingen, last van maagzuur en transpiratie vooral in de nacht. Het gebrek aan conditie en de extreme vermoeidheid vind ik het ergst.
    PT aangepast opgepakt met extra fysio maar als je dat gedaan hebt blijft het voor die dag gedaan.

  • AAudrey

    Wat een toestand. Sinds 13 juni volledig ingeent. Ik draag nog steeds een mondkapje in winkels en andere openbare gelegenheden, ook al kijken veel mensen mij vreemd aan. Ik ben niet op vakantie geweest. Heb nauwelijks contact gehad met anderen.
    Afgelopen vrijdag op zaterdagnacht werd ik wakker, benauwd en hoesten. Voelde als een luchtweginfectie (Ik ben astmapatient). Maar omdat mijn dochter en ik de regel hebben: klachten=testen meteen die nacht als online een testafspraak gemaakt.
    Zaterdagmiddag getest en zaterdagavond laat kwam het bericht: Positief.
    In de dagen daarna flink ziek. Koorts, enorme spierpijn, hoofdpijn en hoesten. Iedere dag veel paracetamol geslikt. Woensdag koortsvrij wakker geworden (kijk, dat is gewoon meetbaar). Die dag ging het redelijk. Donderdag minder paracetamol geprobeerd. Meteen weer veel klachten. Inmiddels ook een vervelende kraak in mijn longen/luchtwegen. Soms voel ik me benauwd en krijg ik hoestprikkels. Als ik vandaag klachtenvrij ben mag ik morgen weer naar buiten. Maar helaas. Mijn longen blijven zeer geprikkeld en mijn lijf doet nog steeds pijn. Maar als mijn longen blijven protesteren, wanneer weet ik dan of dit nog symptomen zijn van het Covid-virus of een reactie van mijn astma op het virus. En dat klachtenvrij, is dat met paracetamol of zonder paracetamol. Niemand kan me antwoord geven op deze vragen. Huisarts verwijst naar GGD en GGD geeft alleen adviezen die algemeen gelden. Waar kan je als ‘doelgroep’ naar toe met je vragen ???

    • HHanny

      @Audrey.
      Ik heb al Corona gehad in December 2019!
      Was zo ziek en vele keren naar dokter geweest maar werdt geen aandacht aan besteed. In maart 2020 werdt het bekent maar bij de huisdokter wordt niet opgemerkt dat ik misschien dit onder de leden had ik werd ook niet even gebeld om me te laten testen!
      Maar ik bleef klachten houden en opnieuw weer naar de dokter gegaan.
      Pas in Juli 2020 door bloed te testen en hier kwam uit je heb Corona gehad.
      Maar nu achteraf tot mijn verbazing werdt ik niet eens gebeld om langs te komen. Nu Dik 1jaar verder nog steeds klachten.
      Ik ben heel erg kwaad dat ik overgelaten wordt en geen respect van geen
      Dokter krijgt! Heb pijnen in het hele lichaam. Voor dit was ik een gezond mens nu een wrak geworden.
      Moet hierover veel huilen hoe moet ik verder om geholpen te worden?
      Wordt gewoon geen aandacht aan besteed.Aan deze Covid-virus.

  • DDennis

    16 april ziek geworden. 10 dagen continu matige koorts van 38.8 Met hoofdpijn en 0 energie. Nu richting de 4 maanden na het beter zijn vd koorts. Nog erg weinig energie, vooral bij zwaardere arbeid. Dagen van 12-14 uur uit bed.
    Net voor vakantie 2 uur per dag werk onbelast hervat.
    Hobbies de deur uit en nog geen energie om vrienden te bezoeken. Veel verbetering zit er de laatste maand ook niet in.
    Klaxhten dus moeheid, spierkrampen, concentratie problemen en het snel warm hebben. Vroeger altijd een koukleum. Nu douche ik bijna koud. Ik wil mijn oude lijf terug, maar hoe?

    • SSilvia

      @Dennis
      Mijn oude conditie is niet meer teruggekomen. Nu bijna anderhalf jaar na de covid-besmetting is het nog steeds niet goed. Ik was sportief, fietsen, zwemmen, lopen. Mijn lijf is nu mijn last. Concentratieproblemen, oneindig moe, benauwd, nog steeds een zere keel. Sinds ik de hoop heb opgegeven, leef ik per dag en zie wel hoe het gaat. Dan valt het altijd mee. Dat ik mijn huis niet meer goed bij kan houden laat ik maar lossssss.
      Het kan natuurlijk ook gewoon door een flink B12-tekort komen. Dezelfde symptomen en het is ook een grote plaag die rondgaat. Nog groter dan covid-19 denk ik. Helaas zijn er amper huisartsen die bereid zijn daarmee te helpen. Dus daar is ook al geen hoop.

  • WWendy Bitter

    Midden in week 5 marathontraining Corona gekregen. Was ik geen hardloper geweest, dan had ik me prima gevoeld. Eerste keer trainen na Corona hartslag van 180 ipv 135 zoals ik gewend was. Nu na 6 x trainen gaat de hartslag eindelijk weer een beetje omlaag en tempo omhoog. Als ik, als eigenlijk topfit persoon, er al zo’n last van heb, dan moge duidelijk zijn wat dit virus eigenlijk allemaal
    Met het menselijk lichaam doet. Corona is absoluut geen grapje.

  • PPatricia

    Ik ben 22juli positief getest op corona. Ook mijn dochter van 7jaar was positief. Mijn klachten waren vergelijkbaar met een normale griep zoals koorts,keelpijn,diarree en erg moe. Ook mijn reuk was weg. Dit is inmiddels wel weer terug. Wel minder sterk,maar ik proef alles gelukkig weer. Het enige waar ik nog steeds veel last van heb is een geïrriteerde keel. Als ik niet teveel drink,dan krijg ik een hele schrale prikkende keel..ook mijn dochter zegt nog met regelmaat keelpijn te hebben. Maar ook heb ik het idee dat ik last van maagzuur heb ineens. Meer mensen die deze klachten ook ervaren?

  • RRia Hellenbrand

    Ik ben 74 jaar. Op 15 maart kreeg ik hoofdpijn en veel hoesten. Ivm klanten me laten testen. Ik kom nergens en toch positief. Nu denken we door mijn man die boodschappen deed. Hij is 2 dagen moe geweest, meer niet.
    Ik kreeg spier- en keelpijn, misselijk en 2 weken rond de 40 koorts. Ik had geen energie meer, douchen was teveel. Mijn man moest me helpen. Het enige wat ik nog kon doen was rusten.
    Nu na 5 maanden nog steeds heel erg moe, mijn huishouden kan ik niet aan. Na 10 min weer rusten en vreselijke rugpijnen.
    Ik krijg nu 2x p.w. fysio om mijn energie weer terug te krijgen. Het lukt nog niet echt. Ik probeer een rondje te wandelen wat moeilijk is. Het is zwaar en ik ben bang om een injectie te halen omdat ik niet weet wat dat spul met mijn lichaam doet, omdat ik nog steeds niet hersteld ben. Daarbij door het vele rusten zwaarder geworden ondanks ons gezonde eten en de nodige vitamines.
    Het is frustrerend, meer kan ik er niet meer over zeggen.

  • PPeter

    Ik ben bijna 4 weken geleden positief getest op corona terwijl ik 5 weken daarvoor al volledig gevaccineerd was, nu heb ik nog steeds dat als ik een dag gewerkt heb last van erge vermoeidheid en lig ik al voor 10 uur op bed.
    Mijn benen voelen dan als lood.
    Ik vind dit lastig om elke keer weer te zeggen op het werk dat het niet gaat , voel me daar erg onzeker over.

    • TTom

      @Peter hi Peter, zelf ben ik 19 jaar en loop ik al een maand met vermoeidheid en hartkloppingen. Ik heb het geluk dat ik nu zomervakantie heb, en dus geen verplichtingen heb. Ondanks dat ik geen verplichtingen heb voel ik mij nu erg nutteloos, omdat ik vooral rust pak en wacht tot het minder wordt. Er zit helaas niks anders op. Uitzieken dus! Veel vrienden van mij kampen met hetzelfde wellicht “nutteloze” gevoel door niet in staat te zijn dingen te ondernemen. Het ligt echt niet aan jou, reken daar maar op. We zijn vast geen aanstellers 😉

  • LLeen

    8 dagen geleden zijn mijn klachten begonnen. Lichte koorts, keelpijn, spierpijn en erg verkouden. Nu sinds een dag of 2 zijn die klachten weg, alleen kreeg ik ineens last van diarree, vermoeidheid en een lichte druk op de borst (ademhalen gaat goed en diep ademhalen lukt ook nog). Iemand die hetzelfde heeft gehad? Dat er ineens nieuwe klachten bij kwamen?

  • RRob Ruis

    Het begon dat mijn zoon positief werd getest. Hij had geen klachten, maar het hele gezin ging in quarantaine ook hoefde mijn vrouw en ik niet vanwege de volledige vaccinatie. 3 dagen later kreeg ik klachten. Snotteren, hoesten, keelpijn, hoofdpijn, weinig trek in eten en als ik iets at kreeg ik het zuur. Ben getest, maar negatief. Klachten werden erger, koorts, moe, benauwd en kortademigheid. Na twee weken het verhaal bij mijn huisarts gedaan. Die schrok, had iets te weinig zuurstof in mijn bloed, geen ontsteking in het bloed gevonden en kreeg een poffertje voor het weekend. Longfoto’s gemaakt maar die waren prima. Nu na 2,5 week snotter ik nog een beetje, hoofdpijn, benauwd en kortademigheid en geen energie. Dat laatste vind ik het ergste. Ik hou de moed er maar in, maar hoop wel beter te worden.

  • CCharissa

    Ik heb sinds januari 2021 covid gehad en ik heb vandaag aan de dag nog steeds las van mijn reuk en smaak!
    Alles proeft naar metaal!
    Vlees proeft echt vervelend!
    Ik kan bijna niets eten, want alles proeft vervelend
    Is niet prettig zo!
    Wat kan ik hieraan doen?

    • CCorry

      @Charissa
      Het kan zijn dat je een tekort aan zink hebt.
      Beterschap

    • JJo

      @Charissa

      Mijn dochter(15) precies hetzelfde.
      Ze kreeg covid dec 2020.
      Pas 5 maanden later, herkende ze af en toe een ‘gewone’ geur al was het maar voor een seconde.
      Vrijwel alles wat met boter/olie bereid of gebakken wordt….vreselijk. de hele dag misselijk van alle vieze geuren en smaken.

      Kipdijfilet met een klein beetje kipkruiden in een laagje water gaar stomen.
      Dat smaakte niet als normaal…maar t was niet vies.
      Veldsla lustte ze ook en zelfgemaakt brood zonder klontje boter. Al het brood uit de winkel was ook chemisch.
      Aardappel uit de oven/airfryer als patat.
      Misschien lust je dat ook?
      Midden augustus 2e vaccinatie gehad. En gister heeft ze zitten smikkelen van haar 1e macdonalds sinds vorig jaar.
      Ongeveer 20% is nu chemisch qua geur en smaak. Da’s beter dan de 90% Wat het eerst was.
      We verwachten dat t alleen maar beter gaat.

  • FFranciska

    Ben 25 Juni ziek geworden.
    Begon met kippenvel en niet lekker voelen
    Dag 2 en 3 koorts, keelpijn en vooral ‘s,nachts hoesten.

    Kreeg last van mijn holtes onder mijn ogen en voorhoofdholt ontsteking, oorpijn.

    Medicatie kast leeg getrokken maar niets werkte helaas.

    Dokter gebeld tot ik een ons woog maar haalde weinig tot niets uit.

    Op 14 Juli de dokter gebeld en wilde bloed laten prikken inclusief covid19.

    Leverwaarde was iets verhoogd en op maandag 18 Juli de uitslag ik was positief.
    Nu 3,5 week ziek.

    Gisteren belde de dokter en achte het niet nodig om long foto’s te laten maken ondanks dat ik veel last heb van mijn longen, voel het gewoon borrelen als ik hoest. Er kwam de eerste 2e weken zoveel slijm/ schuim mee dat ik bang was te stikken.

    Nu heb ik echt de naweeën ervan.

    Pijn longen, vermoeidheid, hoesten in de nachten.

    Nachtelijke zweet aanvallen.

    Holtes blijven dicht zitten.

    Reuk en smaak blijven weg.

    Vandaag constateerde mijn buurvrouw dat mijn oogwit gelig is dus de angst is wel erg groot.

    Ik ben de enige thuis die nergens komt niet eens in de winkel.

    En als enige getroffen.

  • RRia Hellenbrand

    Ik heb va 16-3-2021 nog steeds klachten.
    Ik heb 14 dagen rond 40 koorts gehad, veel hoesten, spierpijn, keel-hoofdpijn en erg misselijk. De misselijkheid duurde 1 maand, nu nog steeds erg moe en pijn in mijn rug. Ik merk nu dat ik steeds last heb van een rauwe keel, hoofdpijn en mijn energie is 0%. Ik kan mijn huishouden niet aan. Daarbij wordt ik hiervan erg emotioneel en krijg steeds meer huilbuien.
    Stress begint hierdoor een rol te spelen.
    Moet ik me opnieuw laten testen, ik weet het niet meer. Alleen dat het te lang duurt en ik hierdoor emotioneel wordt.

  • MMira

    Is het zo dat je zolang je dit soort klachten hebt in quarantaine moet blijven. (Hoofdpijn, spierpijn, koorts?)

  • RRic

    28 juni 2021 besmet geraakt, precies één dag voor mijn tweede covidvaccinatie. Dat wist ik toen natuurlijk niet, dus tweede vaccinatie gehad. Enkele dagen later klachten, GGD gebeld en positief getest. Klachten zijn mild, wordt wel erger. Griepachtig, rillingen en moe. Maar het ergst zijn reuk en smaakverlies. Helemaal weg, je proeft geen zout, zoet of bitter. Niets ruik je. Ben erg benieuwd hoe lang het duurt voordat ik ben opgeknapt. Gr.

  • RRositaG

    Hallo allemaal,
    Ben benieuwd hoe de mensen met longcovid reageren op de vaccinaties.
    Zijn er mensen die hun ervaringen willen delen?
    Alvast bedankt.
    Groetjes
    Rosita

  • NNannike

    In december corona gehad. Nog altijd verlies van smaak en reuk. Ook heb ik vage klachten in de buik (maagpijn en komt blaasontsteking uit,AB helpt niet) ook merk ik dat ik veel vergeet, vooral wat op het moment zelf gezegd word. Kan het daarna niet meer navertellen.

    Meer mensen hier last van?

    • EErica

      @Nannike

      Hi Nannike.
      Ik heb ook in december corona gehad 14 dagen was ik goed zIek. Ik heb vooral ook last van de zelfde soort vergeetachtigheid ook hoofdpijn en in flagen erg vermoeid. Vind lastig er over te hebben zeker op het werk waar ik denk de enige te zijn die last nog heeft van de 5 collega’s die ook corona hadden.

    • Mmarjo

      @Erica

      Hoi, Erica ik ben ook ziek geweest in dec en ervaar dezelfde klachten die jij hebt.
      Ik heb een collega die ook net als ik kamp met enorme vermoeidheid. Ik loop nog steeds 25% in zw.

    • Mmarjo

      @Erica

      Hoi, Erica ik ben ook ziek geweest in dec en ervaar dezelfde klachten die jij hebt.
      Ik loop nog steeds 25% in zw.
      Soms gaat het een week heel goed en dan weer dagen dat ik zo moe ben en mij door de week heen sleep.

  • CChantaal

    In april vol gevoel in de longen,witte plakkerige slijm opgehoest,koude rillingen,hevige hartkloppingen,geen koorts maar wel heel erg benauwd,niks hielp,kreeg nog prednisolon,daarna doxycycline,maar helaas hielp het niet,moest mijn inhalaties ( allergische astma) veranderen ipv seretide kreeg ik symbicort,na 6 weken zag ik verlichting,kon ik beetje ademen.Maar heeft lang geduurd,voordat ik was opgeknapt,ben toch wel lang benauwd geweest

  • GGerard boksebeld nijverdal

    Hallo
    Vorig jaar in maart gelijk met de corona uitbraak acuut opgenomen met hartklachten grote openhartoperatie met nabloeding weer opnieuw daarna 6 dagen in slaap gehouden op de torax ic mst hierna naar de verpleeg afdeling herstelde snel in totaal 4 weken en mocht weer naar huis 2 weken later in de macht erg benauwd ambulance volgen hun was het hyperventilatie heb nog gezegd dat is het niet om 8 uur de huisarts gebeld mocht niet komen cardioloog gebeld mocht niet komen met andere cardioloog gebeld ik bel wel koopnijverdal en jawel ik mocht komen bij een kinderfeestje onderzoek acuut weer opgenomen opde cardiologie bleek 5 liter vocht in mijn longen te zitten dat was een angstige benauwde dag excuus van de cardioloog dit heb ik niet goed gedaan de huis ook excuus met als smoes we hebben het protocol bij patiënten die bellen gelijk veranderd in oktober werd ik weer ziek hoge koorts veel pijn huisarts gebeld is geen corona na de derde huisbezoek toch energiemeters mijn vrouw altijd verpleegkundigegeweest drong aan op opname opde kinderafdeling onderweg naar het ziekenhuis telefoon GGD u hebt corona dus opname op de corona afdeling gelijk door naar de ic en aan de zuurstof het was heel bijzonder de pijn uit mijn lijf was met enkele uren weg ook de pijn va n de polyneuropathy was na 20 jaar verdwenen de behandelende arts vertel van mijn pijn vrije gevoel en zei nog tegen hem misschien ook een goede behandeling voor de neuropathie mocht een week later al weer naar huis de neuro pijn kwam na het gekoppelde van de zuurstof weer terug nu jullie 10 maanden later nog ziek van de corona bij meerdere behandelaars geweest maar de klachten blijven, duizeligheid ruis in mijn hoofd slecht slapen slecht eten lusteloos pijn in het hele lijf.
    Wens ons allen beterschap

    • RRositaG

      Hoi Gerard, wat n. verhaal; ik ben er helemaal stil van. Ik wens jou en alle longcovid patiënten beterschap en een goede gezondheid toe.
      Lieve groet
      Rosita G

  • RRia

    Ook mijn man en ik ervaren veel naweeën. Mijn man is longpatiënt en ik heb last van spieren en zenuwen.
    Nu is mijn man heel moe en benauwd en ik ben ook moe en heb veel last van mij spieren. Ook heb ik hoofdpijn en heb het idee dat ik alles in slowmotion doe. Mijn hersenen werken niet mee. Ook veel concentratie problemen. En bij ons is het nu dik drie week geleden dat we positief getest zijn.

  • SSil

    Nu 15 maanden na mijn besmetting ben ik nog steeds niet helemaal zoals ik vóór corona was. Heb last van organen(zere lever en nier niet goed volgens dokter), blauwe tenen met verkeerd groeiende teennagels, steeds terugkerende moeheid terwijl ik vóór corona elke dag sportte. Mijn longen zijn niet meer goed gekomen, moet steeds hoesten en mijn keel doet blijvend zeer. Zijn er meer mensen die zulke rare klachten hebben na corona? Voor mijn gevoel komt het nooit meer goed met me.

  • RR Burgers

    1e week hevige maagpijn, daarna 1week ziekenhuis. Ga nu minimaal enkele maanden revalideren i.v.m. longklachten. kon bij thuiskomst vier meter lopen en was dan uitgeput, nu vier weken na positieve test kan ik weer kleine afstanden lopen of fietsen (max 10 minuten)
    Groet Ron

  • BBorin

    20 jarige jongen man

    Ik zie dat iedereen wel dezelfde klachten heeft. ik heb 3keer corona gehad. (met ook 3keer positief op corona getest) met hoesten regelmatig wat bloed erbij, Hartslag verhoogd regelmatig, en vermoeidheid dit duurden bij mij tussen 1/2 maanden.

    Als de klachten hoog/extreem waren had ik veel last van bloed verlies tijdens het hoesten, duizeligheid/flauwvallen en snelle hartslag.

    Je merkt o.a. dat je lichaam rust nodig heeft. precies wat je lichaam ook vraagt tijdens een normale griep. ik moest veel in bed blijven liggen (op de buik), mij dik aankleden zodat ik deed zweten. omdat het anders niet minder werd. sporten kon ik toen niet meer. omdat het erger werd. Hoe meer ik deed bewegen hoe erger de klachten/gevolgen werden.

    Hopelijk is deze corona tijd snel voorbij, zodat wij weer direct gaan leven en genieten van het leven.

  • JJohn

    Ik ben 16 juni positief getest op Covid-19, tweede keer corona ondanks dat ik ben gevaccineerd, erg moe, benauwdheid word minder weinig eetlust en bij de minste inspanning duizelig. Wens iedereen beterschap.

  • HHenny

    Ongeveer een jaar zit ik in de lappenmand. Steken in de zij. Steken in mijn hoofd. Steken bij long aan de linker kant. Prikkerige neus en vieze lucht in de neus. Druk op de ogen en pijn in de onderrug. Tinnitus. Angst om te fietsen en te wandelen. Hitte aanvallen. Ik ben drie keer negatief getest. Met een hartkastje gelopen en bij de oogarts geweest. Tot drie keer toe bloed geprikt. Uit alle onderzoeken is niks gevonden. Loop nu bij een psycholoog en kreeg medicijnen. Combinatie volgens de huisarts tussen lichaam en geest. Als ik nu zeker wist dat het symptomen zijn van long covid dan hoop ik dat het toch weer al is het zeer langzaam weer wat beter gaat worden.

    • JJaap Santman

      @Henny Kun jij mij iets meer vertellen over jouw hitteaanvallen.
      Ik ben zelf net bij de dokter geweest o.a. voor : ik noemde het een geregelde warme gloed door mijn lijf.
      Bedankt.
      VG jaap

    • JJaap even een vraagje. Heb je warmteaanvallen ook als je niets doet of alleen bij inspanning? Ik heb het nl ook en dan tevens verhoging. Ik hoor het graag van je.

      @Jaap Santman

    • RResy

      @Jaap even een vraagje. Heb je warmteaanvallen ook als je niets doet of alleen bij inspanning? Ik heb het nl ook en dan tevens verhoging. Ik hoor het graag van je.

    • RResy

      @Jaap even een vraagje. Heb je warmteaanvallen ook als je niets doet of alleen bij inspanning? Ik heb het nl ook en dan tevens verhoging. Ik hoor het graag van je.

      Hoi Jaap,
      Op jouw vraag. Ik heb in juli corona gehad. Hoge koorts (met hitteaanvallen) bijna een week, voor de rest milde klachten, diarree, verkouden, moe. Geen benauwdheid gelukkig. Nu nog steeds hitteaanvallen en dan ook verhoging bij lichte inspanning. Heel vervelend. En daarna ook moe, lustloos. Bloed laten nakijken, vit D tekort, dit kan ook wel klachten veroorzaken, daarbij kan de overgang ook een rol spelen, maar dit zijn geen opvliegers van de overgang volgens mij.
      Hoop dat het snel beter wordt, dit is erg vermoeiend.
      Gr.

  • Rrob

    Ik heb corona gehad , denk ik zelf , in de eerste golf na de carnaval in maart 2020 .
    Het was toen niet mogelijk om zorg te krijgen ,alleen met de maanmannetjes van de GGD aan de deur . Dat is dus niet gebeeurd .
    Nu bijna anderhalf jaar later heb ik milde keelklachten en nog niet mijn volledige conditie terug .
    Een vieze smaak en veel mijn keel schrapen met praten is wat het nu is ..
    Weet iemand een oplossing ?
    mvrgr .. Rob

    • MMaaike

      @rob
      Kijk of je van huisarts verwijzing kunt krijgen voor corona revalidatie bij de fysio, wordt vergoed door basisverzekering (50 x), wel eigen risico

    • LLoes

      @rob
      Hoi Rob,
      Ook ik heb waarschijnlijk maart 2020 Corona gehad. Niet bewezen. Het begon met hevige hartkloppingen. Heb een paar dagen een hartkastje gedragen, maar alles was goed. Ik heb veel keelpijn gehad, hoofdpijn en mijn reuk en smaak was weg. Mijn reuk en smaak kwam na ongeveer 14 maanden terug. Ook heb ik het afgelopen jaar veel vage klachten gehad. Ik heb verschillende artsen bezocht in ziekenhuis en verschillende therapieën gehad. Nu heb ik vooral klachten van mijn keel. Geregeld wat keelpijn, maar vooral hoesten en schrapen en slijm wegslikken. Hiervoor ben ik nu bij logopedie. Ook een puffer gekregen van de huisarts. Het helpt allemaal nog niet veel. Ik hoop dat er een keer een oplossing komt voor alle COVID patiënten.
      Gr. Loes

  • GGeert

    Ik ben eind februari positief getest. Ik had een beetje keelpijn en lichte koorts. Na 8 dagen was ik weer klachtenvrij en kocht ik weer uit quarantaine. Daarna heb ik veel vreemde periodes gehad. De ene week voelde ik mij opzich prima en van de een op de andere dag had ik ineens weer ergens last van zoals spierpijn, branderige luchtwegen en vreemde stoelgang

  • IIna

    Ik ben eind 2020 positief getest. 2 dagen hele vervelende spierpijn en wat hoofdpijn gehad. Gelukkig niet heel erg ziek, want ik moest ook voor mijn man zorgen die ook positief was en heel erg benauwd. Dus ik moest elke dag eruit om onze beestenboel te verzorgen en ook al was ik moe toch een rondje van ong 500 meter lopen. Nu heb ik van die dagen dat ik denk dat ik mijn huisje schoon moet maken, fietsen, werken, wandelen enz. Maar ik heb de energie er gewoon niet voor. Hoop dat het binnenkort allemaal over is en ik gewoon mijn ding weer doe zonder mijzelf een schop onder de kont te hoeven geven.
    Komt vast allemaal goed, ik blijf positief
    Vind het al wel een hele opluchting dat ik nu aan anderen kan vertellen dat ik Corona heb gehad. In het begin deinsden de mensen 3 meter achteruit, net alsof ik het nog had. Dat deed toch ook heel wat met je
    Groet Ina

  • CC

    27 april positief getest. Klachten: pijn achter de ogen, steken in me hoofd, diarree (kleur oranje heel vreemd), droge neus en keel, veel hoesten met slijm, geur en smaak uiteindelijk kwijt, keelpijn, oren verstopt. Tip Wat tijdelijk helpt is om gembershotjes in te nemen voor reuk en smaak. 2,5 week in quarantaine gezeten. Dacht tis zo goed als over. Begint het hoesten weer erg veel te worden met slijm, hoofdpijn vooral aan de linkerzijde en als ik buk. Antibiotica genomen voor eventuele voorhoofdsholteontsteking maar helaas dat werkt niet. Dus denk echt van Corona en vergeet ineens zoveel. Ik merk dat ik niet mezelf voel en dat me lichaam heel anders voelt als voorheen en ik heb geen idee wat te doen! Herkennen mensen dit? En zijn en tips? Ik werk wel volledig en sport 2x in de week. Ben daarna kapot maar dat was voorheen ook. De huisarts zegt dat door het sporten juist de klachten weer erger worden? Terwijl je ook leest dat bewegen goed voor je is. Ik raak de kluts soms kwijt waar ik nu wel of niet goed aan doe. Denk er wel over na om wat minder te gaan werken. En beter me rust daarin te pakken.

    • AAnnemarie

      @C
      Bewegen is goed, maar dan wel rustig bewegen en niet volop sporten. Probeer je energie beter te verdelen op de dag, dus neem rust tussen de activiteiten door.

  • Jjoris

    Ik vraag me steeds af waarom gevaccineerden ban moeten zijn voor ongevaccineerden.Zij zijn toch beschermd tegen de ziekte?Ik krijg maar geen antwoord,wie ik het ook vraag.

    • Vvrijdag

      @joris omdat vaccineren onzin is en je dus lang niet volledig beschermt ben en ook niet tegen alle varianten. Het draait allemaal om geld.

    • IIrene

      @vrijdag, onzin

  • GGraatje

    19 nov 2020 positief op corona ik had precies griep daarom laten testen. Maar dan helse pijn aan mijn botten en mijn huid dat ik er wakker werd ‘snacht en smaak gedeeltelijk weg of heel vies. De vieze smaak is weg maar heb nog steeds een vreemd smaak. Ik had voor mijn doen hoge koorts. 2 dagen later mijn man ook positief. hij heeft mij eerste 4 dagen geholpen maar dan werd hij steeds zieker en moest ik hem helpen. mijn man heeft 2 maal in de kliniek gelegen voor zuurstof. maar wat is hij ziek geweest hij kon zelfs niet meer alleen uit bed en moest geholpen worden. Dec was hij corona vrij maar de na gevolgen zijn longen.. Eind jan 2021 is hij herstel. Feb is hij gestart met fysio om zo terug energie op te bouwen maar lukt niet zo goed. Na vele onderzoeken zouden de longen goed zijn en nu geheel zijn hart laten onderzoeken. Namelijk mijn man heeft hartfalen en heeft het soms nog heel benauwd. Dit zijn ook gevolgen van de corona.
    Ik ben nu ook gestart met fysio om energie terug op te krikken zo moe en geen fut. 3 weken geleden mijn eerste prik gehad Astra Zenica en ben 2 dagen zo ziek geweest als of ik terug corona had mijn huid en botten zo’n pijn. dan terugval van energie nu ben ik gestart met vitamine D te nemen en hoop dat het me helpt.
    De boodschap is doe en blijf bewegen maar luister naar je lichaam. ga niet over je vermoeidheid dan moed je weer inleveren. beweeg rust en hou de moed erin.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.