Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Artikel door: Koen Kuijper - 695 reacties

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Een groot aantal Nederlanders die een besmetting met corona hebben meegemaakt, houden daar nog langdurig klachten van. Dat wordt ‘Long Covid’ genoemd.

Op Zorgwijzer zijn inmiddels vele duizenden reacties van mensen met langdurige klachten. Sommigen van hen hebben al enkele maanden last, terwijl iemand normaal gesproken binnen 2 weken volledig is hersteld.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat deze langdurige klachten echt een probleem vormen. Ook bij het RIVM is het probleem bekend.

Dit artikel is geplaatst op 25 mei 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2021.

Symptomen corona

Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden. Iemand met milde klachten is na 2 weken weer volledig klachtenvrij, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langdurige klachten

Helaas houdt een kleine groep mensen langdurige klachten, nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Volgens een eerste schatting hebben circa 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten.

Zij kunnen te maken met de volgende symptomen/klachten:

  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Kortademigheid of benauwdheid
  • Hoesten
  • Verlies van reuk (en smaak)
  • Pijn op de borst

Mensen die last houden van langdurige corona klachten hebben recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering.

Risicofactoren

Volgens het RIVM hebben sommige mensen een grotere kans op langdurige klachten na een infectie met het coronavirus. Zo lijkt het een verband te zijn met leeftijd en de hoeveelheid klachten in de eerste fase van de besmetting.

Ook de volgende groepen hebben meer kans op langdurige klachten:

  • Mensen met een hoog BMI
  • Mensen met astma
  • Mensen die door corona in het ziekenhuis zijn opgenomen
  • Vrouwen

Ervaringen

De klachten die horen bij Long Covid kunnen enkele weken tot vele maanden aanhouden, blijkt de honderden reacties die zijn achtergelaten op Zorgwijzer.nl:

Sil op 27 juni 2020:

Nu 15 maanden na mijn besmetting ben ik nog steeds niet helemaal zoals ik vóór corona was.

Els op 11 mei 2021:

December 2020 corona gehad, 1 week flink ziek geweest en vooral mega hoofdpijn. Helaas heb ik hier nog steeds last van. Het is erger wanneer ik moe ben en veel prikkels heb gehad. Dan is het net als migraine, wil t liefst in het donker liggen en geen geluiden horen.

Ik werk ook nog steeds niet volledig. Lukt gewoon niet door die hoofdpijn. Soms iets betere week en dan weer minder. Ik wordt er letterlijk depressief van. Geen idee wanneer dit beter gaat. Zit nu al op 6 maanden

Carola op 27 april 2020:

Het valt mij op dat toch veel mensen dezelfde klachten hebben die ik ervaar, zoals zuurbranden, pijn daarvan bij je borstpijn, continu gevoel van irritatie in je luchtwegen en een hoest die maar niet weg gaat. Ik heb daar nu al meer dan 3 weken last van en ook de vermoeidheid heb ik.

Als ik echter de symptomen lees en de classificatie van milde en ernstige symptomen die door de artsen worden omschreven, dan vind ik het toch niet kloppen met elkaar. Bij mild schijnt het gemiddelde binnen 14 dagen geen klachten meer te hebben, maar ik ervaar mijn klachten ook weer niet als zeer ernstig, wel heel irritant.

Koen op 1 mei 2020:

Ik zit hier al zo lang mee, bijna 9 weken. Symptomen worden beter maar het voelt alsof het gewoon niet goed gaat. Afgelopen nacht hele heftige hartkloppingen gehad. Ik dacht dat was het dan, maar na een uur ben ik in slaap gevallen en waren de hartkloppingen weg. Ik kan het moeilijk meer aan met al deze klachten.

Gisy op 2 mei 2020:

Ik heb sinds 24 maart klachten. Het begon met hoofdpijn, maar ik heb nu ook last van mijn rechter arm. Sinds drie weken vooral ‘s nachts. Ik ben nog steeds heel erg moe. Ik word vermoeid wakker en ik ben de hele dag energieloos, maar ik heb geen griep of ziek gevoel.

Mulder op 20 mei 2020:

Ik loop al dik 10 weken met coronaklachten rond. De klachten worden langzaam aan wel minder, maar met hele kleine stapjes.

Meer informatie over het herstel na corona en ervaringen vind je op het coronalongplein.

Thuisisolatie

In de huidige richtlijnen van het RIVM staat dat de bevestigde patiënten met corona thuis in isolatie moeten blijven totdat ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn (7 dagen na begin van de symptomen).

Iemand die al langer ziek is, mag eigenlijk niet het huis uit, laat staan werken. Dat zorgt voor veel problemen, want werkgevers wijzen hun werknemers vaak op de richtlijnen van het RIVM, waarin staat dat iemand binnen 2 weken normaliter hersteld zou moeten zijn.

Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst.

Meer aandacht

Om het probleem meer aandacht te geven is er op Facebook een speciale lotgenotengroep opgezet, genaamd: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’. Ook op Zorgwijzer kunnen mensen hun ei kwijt. Al 10.000 mensen hebben hun ervaring gedeeld met de rest van Nederland.

Ook huisartsen spreken van een serieus probleem. Zo ook NHG-woordvoerder en huisarts Jako Burgers. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen.

Er is nog geen optimale behandeling voor Long Covid.

Klachten doorgeven?

Het RIVM houdt de verspreiding van corona nauwlettend in de gaten. Om dit kracht bij te zetten kan iedereen (met of zonder klachten) meedoen met de infectieradar.

Hoe werkt het?

  1. Meld je hier online aan voor de infectieradar.
  2. Een keer per week geef je door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten hebt ervaren.
  3. Met jouw input kan het RIVM sneller en beter signaleren of er een toename of afname is van infecties.

Inmiddels zijn er ruim 20.000 deelnemers.

695 reacties

  • DDberger

    Zijn er ook mensen die weken/maanden na covid ook last hebben van bloedarmoede, oorsuizen, en hartkloppingen?

  • GGoris

    Na dat ik our 4 maanden Corona ben getest draaierig precies evenwichtsproblemen kortademig moe geen kracht in armen styve benen tintelingen in armen precies soms niet op deze wereld zo yl bloedonderzoek niks te zien word er depri van

    • EEric H

      @Goris

      Ook nog last van draaierigheid / duizelig soms , komt denk ik door moeheid.

    • MMirella J

      Heb ik precies het zelfde.

  • RRia Hellenbrand

    Maart 2021 Corona gehad, 14 dgn 40 koorts en kon niets meer. Niet doorgegeven aan de arts. Nu na een jaar na 10 min kan ik niet staan. Mijn hele rug is stijf, na een halve km lopen ben ik op. Mijn huishouden kan ik nauwelijks aan. Vreselijk moe. Ik heb 50 Corona therapieën gehad, geen resultaat, 3 mnd. bij een crynoloog geweest, geen resultaat. 3 mnd bij MiCare waar ik fysiotherapie gehad heb, 2x pw, 1,5 uur trainen op apparaten, buiten de loopband ging dit goed en mijn kracht werd sterker, psycholoog en ergotherapie gehad. Dit alles ging goed. Maar de stijfheid in mijn rug waardoor ik niets kan en de vermoeidheid blijft. Door die problemen ben ik aangekomen, ondanks dat ik gezond leef. Het heeft me al veel geld gekost, maar niets helpt, mijn leven wordt geïsoleerd, daarbij mijn man ook. Hij heeft ook Corona gehad, maar buiten zijn reuk was er niets aan de hand. Wanneer wordt hier een behandeling voor uitgevonden.

  • RRia Hellenbrand

    Maart 2021 Corona gehad, 14 dgn 40 koorts en kon niets meer. Niet doorgegeven aan de arts. Nu na een jaar na 10 min kan ik niet staan. Mijn hele rug is stijf, na een halve km lopen ben ik op. Mijn huishouden kan ik nauwelijks aan. Vreselijk moe. Ik heb 50 Corona therapieën gehad, geen resultaat, 3 mnd. bij een crynoloog geweest, geen resultaat. 3 mnd bij MiCare waar ik fysiotherapie gehad heb, 2x pw, 1,5 uur trainen op apparaten, buiten de loopband ging dit goed en mijn kracht werd sterker, psycholoog en ergotherapie gehad. Dit alles ging goed. Maar de stijfheid in mijn rug waardoor ik niets kan en de vermoeidheid blijft. Door die problemen ben ik aangekomen, ondanks dat ik gezond leef. Het heeft me al veel geld gekost, maar niets helpt, mijn leven wordt geïsoleerd, daarbij mijn man ook. Hij heeft ook Corona gehad, maar buiten zijn reuk was er niets aan de hand. Wanneer wordt hier een behandeling voor uitgevonden.

  • LLinda Vrenken

    Al heel erg lang pijn tussen mijn ribben met ademhalen

  • LLinda Vrenken

    Al heel erg lang pijn tussen mijn ribben met ademhalen

  • LLinda Vrenken

    Al heel erg lang pijn tussen mijn ribben met ademhalen

  • SSofie

    Zijn er meer mensen die ondanks vaccinaties last houden van benauwdheid bij inspanning? Wat doen jullie er aan. Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk!

  • JJacqueline Berends

    Ik heb het in 2020 gehad van 28 oktober tot 19 nov ben wel weer snel gaan werken werk in een verpleeghuis
    Gescheiden dus moet werken ben elke dag moe met slapen hoor ik mijn longen

  • MMiranda

    Ik ben twee weken geleden besmet, 1 dag grieperig, daarna lichte hoest door veel slijm in de keel. Lichte klachten dus. Wat ik alleen wel vreemd vind, is dat ik sinds 1 week continue het gevoel heb dat ik hele koude lucht in adem, alsof je in inspanning doet in de vrieskou. (Alleen zit ik binnen op de bank in een warm huis). Wie herkent dit, en ging dit snel over?

    • MMarloes

      @Miranda, hier ook sinds 27 januari positief getest. Heb nu hetzelfde als jou, een soort van koude lucht op de longen, veel hoesten, oorsuizen en heel moe. En na inspanning buiten adem. Morgen maar weer de huisarts bellen voor advies.

    • HHarry

      @Marloes..Ik heb het zelfde als jou plus tintelingen in rechter en linker arm. Ik dacht eerst aan hartaanval werd s’nachts wakker van de pijn tintelingen. Ik ga nu Benfotiamine B1 gebruiken en Pico-Zinc..Hopelijk dat dat de klachten verminderd.

    • HHenk

      @Miranda
      Hoi Miranda, ik heb precies hetzelfde. Hoe is het gelopen met die klachten afgelopen tijd?

  • CCorrie

    Nu 10 dagen geleden positief getest nog neusverkouden en benauwd heb ook copd maar dat was ik dr voor ook al . Hoelang moet ik nog in huis blijven ? Kan ik contact met huisarts op nemen voor medicijnen ? Gr corrie

    • GGerdiene Bode

      @Corrie Dit heb ik ook gehad. Nu zijn er ook zo’n 12 dagen verstreken. Ik had na 8 dagen het nog steeds benauwd en neusverkouden. Ik heb de GGD gebeld en mijn verhaal voorgelegd. Uitgelegd dat ik astma heb en wel vaker deze klachten heb. Dus toen mocht ik weer uit quarantaine.

  • AAnoniem

    We waren vrijdag op familie weekend geweest en vandaag positief getest zelf test dan morgen officieel ben allergisch heb alleen dinsdag ziek op bed gelegen of ik migraine had en nu nergens last van

  • RRob

    Ik lees weinig of de verhalen v gevaccineerde zijn of niet. Benieuwd naar.

    • Hhttps://coronaplein.nu/gesprek/langdurige-klachten-na-vaccinatie-janssen

      @Rob

    • MM stek

      @Rob
      Hoihoi ben gevaccineerd en in maart positief, nu juli en nog klachten zoals slijm in de keel,oorsuizen en het gevoel hebben dat ik depressief ben.

  • Aanoniem

    Nou hier ben ik weer, ik blijf erop hameren.

    Ik ben 28 jaar, een vrouw.
    Heb zeker 1 maand voor de uitbraak een behoorlijke verkoudheid gehad. Steken bij de longen, slokdarm krampen(luchtpijp?) behoorlijke maagpijn(was niets mis mee) zware spierspanning in mijn middenrif gehad voor een hele lange tijd en vooral tussen de schouderbladen, en in mijn onderrug. Zware benen, en regelmatig kortademig (nog steeds). Een steen op mijn borst/longen, oorsuizen, en licht in het hoofd. Voorhoofdholte onsteking gehad een paar keer (nooit eerder gehad) en middenrif onsteking maar waarvan weten ze niet.. ik was Vermoeid en kwam niet eens een heuveltje op door dat zwaar gevoel in mijn benen. Constant koud hebben, en regelmatig diarree, terugkerende keelpijn, en veel en vast zittend slijm.
    Maar goed, ik ben kerngezond blijkbaar. En toch deze bizarre klachten gehad. Hebben niks kunnen vinden. Ik heb geen allergie, geen onsteking/infectie gehad. Alles was goed.. dan vanwaar die kortademigheid en druk op de longen. Nu ben ik eindelijk 3 weken klachten vrij maar kortademig komt soms nog terug.

    heb er psychisch wel chv aan overgehouden en disfuncioneel ademhalen. Leek net alsof ik regelmatig (toen ik ziek was) stroom kreeg bij ademhalen, alsof het even stopte en moest happe. Best beangstigend.

    • AAnoniem

      @anoniem Heel herkenbaar. Ben zelf 30 jaar. In maart een 6 weken corona gehad waarvan de 1e week griep, daarna lichte klachten, maar bleef dus positief testen. Nu heb ik vaak dezelfde klachten als die je beschrijft die per dag erg kunnen verschillen. Alsof je constant het gevoel hebt alsof je ziek wordt en soms een dag dat het wat beter gaat, maar het zet ook niet door. De ene dag maagpijn, andere dag last met ademen, soms weer een dag met steken in m’n keel die ineens weer terugkomen, vaak moe en idd oorsuizen en steeds voorhoofdholtepijn, zo begon corona ook bij mij. De huisarts zegt dat het ‘normaal’ is dat het herstellen van een griepje zomaar een maand kan duren en het zou helpen om elke dag naar buiten te gaan… Not.. Erg frustrerend allemaal. Heb ook veel last met oogbewegingen op beeldschermen bijvoorbeeld en slechte concentratie.

      Conclusie, er is geen pijl op te trekken. Veel sterkte in ieder geval!

  • JJennelee

    Ik ben begin april positief getest en lag 1 week aan zuurstof in het ziekenhuis. Ik kon niet goed ademen en kreeg ook angst aanvallen. Op dit moment werk ik 3x 4 uurtjes. Elke dag is het weer anders. Soms ben ik helemaal op na zo’n dag alhoewel ik aangepast werk heb. Soms heb ik geen energie om iets te ondernemen.
    Ik heb nog last van vermoeidheid, spierpijn ,gewrichtspijn, brandend maagzuur die straalt naar mijn borst en soms ook naar mijn schouder.

    In de middag uren val ik ik gewoon in slaap van moeheid en soms slaap ik lang door en sta op met een zwaar gevoel in mijn lijf.

    Dit is vermoeiend en het doet wat met je

    • JJan

      @Jennelee

      Hoi ik had een vraagje je schreef brandend maagzuur die straalt naar je borst en schouders? Bedoel je daarmee dat het voelt alsof je in brand staat? Was het ook rood (gekleurd) bij die plekken? Zowieso heel veel sterkte, zowel lichamelijk als mentaal!

    • EEvert Grolleman

      @Jennelee
      Je bent dus ondanks dat je benauwd was gewoon weer aan t werk gegaan? Ben nml nu nog benauwd maar komt dat door de corona of door m’n astma. Dat weet je nooit natuurlijk

  • HHuriye

    Ondertussen 5 weken geleden corona gehad. Ik blijf last hebben van temp.schommelingen. Tussen 37.8 en 38.4? Hebben meer mensen hier last van?

    • BBeertje50

      @Huriye

      Heel herkenbaar die temp schommelingen, ik heb nu ruim 5 weken geleden corona gehad, ben behoorlijk ziek geweest, een kuur gehad ter voorkoming van longontsteking, na een paar weken erge pijn tussen mn linkerschouderblad en tot nu temp schommelingen, ik voel wanneer het wat hoger is.
      Soms verhoging na inspanning, soms na rust.

  • DDD

    Zijn er meer mensen hier die last hebben van regenmatig terugkerende keelpijn?

    • LLida Mooini

      @DD ja heel herkenbaar. Drink thee van oregano honing en gember. Vies maar helpt.

    • WWendy

      @DD

      Ja ik ook als ik moe ben dan voelt het net alsof ik weer net corona heb

    • AAnoniem

      @DD Jup… en dat het niet doorzet met even een flinke verkoudheid en dan klaar. Het blijft heel vaag allemaal.

    • EEga

      Ik ben positief getest in april en heb nog dagelijks klachten keelpijn, last met slikken veel slijm, hartkloppingen, druk op mijn borst, vermoeid, nergens zin in. De ene dag gaat het iets beter dan de ander.
      Ik ben 50 en verder nooit echt ziek geweest en altijd veel gesport etc.

    • EEls

      Na een week ziek van Corona blijft bij vlagen de vermoeidheid vooral in de ochtend en avond nu al wekenlang, ook ineens zomaar weer koortspieken, keelpijn en een nare hoest die nu al 6 weken duurt,bij huisarts niets te vinden bloed alles oke,ik wijt het aan de lange nasleep van Corona

  • MMarianne zwennes

    Heb april 2020 corona gehad mn de spieren die onwijs pijn deden en onwijs moe.
    Hartkloppingen en zweten ,maar dit wordt nu pas iets minder.
    Maar de spieren is nog steeds probleem ,doe nu 2x per week aquavitaal bewegen in warm water ,dit is prettig, maar ben nog steeds snel moe.
    Werk nu 3x3uur per week in de zorg en voorheen fulltime.
    Moet alles plannen en veel rusten tussendoor.
    Mentaal gaat het me nu breken omdat het al zo lang duurt ,al anderhalf jaar.
    Wandel veel voor opbouw conditie en voeding aangepast en vitamine extra.

  • DDokie

    Hoi ik ben 24nov 2020 positief getest heb nog steeds last van vermoeidheid , hoesten , spier en gewrichtspijn. Volg nu bij de fysio fitness voor mensen die Corona hebben gehad. Wordt iets beter. Nog een vraag heb last van steken in het hoofd herkent iemand dat.

    • WWendy

      @Dokie

      Die steken in je hoofd dat herken ik wel, ik heb Corona gehad Maart 2020 en loop tot op de dag van vandaag nog steeds met klachten. Met name flinke steken in mijn hoofd en hoofdpijn en nog steeds vaak last van hoesten/geïrriteerde luchtwegen en ik ben sneller buiten adem.

    • EElisabeth

      @Dokie

      Hoi Dokie. Ik geb in januari 2021 corona gehad.erge steken in m.n hoofd. Af en toe nu nog. Ook steken achter m n rechteroog..gewrichtspijnen..pijnlijke spieren. Oorsuizen..Her ging iets beter totdat ik mijn vaccinatie kreeg..na 1 dag weer erg ziek..nu nog heel erg moe..erg pijnlijke bovenbeenspieren.kan niet ver lopen..

    • JJohan Kruit

      @Dokie
      Hallo, heb sinds vorige week woensdag corona , laten testen. Droge hoest, aantal dagen wisselende korts en verhoging. Ik heb sinds een slag of 5 stekende pijnen op en in mijn hoofd. Rechtsachteronder aan se schedel, links bovenop, en in de lymphezone onder het rechteroor. Kortdurende steken ong 1 sec. Blijft zich herhalen om de 5 a 10 seconden. Alsof ze met een schroevendraaier in je schedel drukken. Veel last vooral ‘s avonds en ‘snachts…

    • KKlokkie

      @Dokie

      Ik heb ook soms steken in mijn hoofd

  • GG

    Het begon bij last van m’n evenwichtsorgaan. Ik dacht aan een virus of bacterie (misschien wel Corona is nooit positief getest bij mij) 4 dagen draaierig, misselijk, koorts en overgeven. Nu al bijna 4 weken word m’n halve gezicht koud, 0% energie, gevoel van lage bloeddruk en af en toe diarree. Ik ben er angstig van. Denk dat dit komt door Corona. Ben zo moe dat ik kan neer vallen. Voel me ook zwak in al mijn ledematen, zoals benen en armen. Af en toe heb ik ook een soort aanval. Hier in lijkt t dat ik niet meer kan ademen en m’n hart stopt voor een paar seconden. Hopen dat het gauw overgaat.
    Iedereen oprecht sterkte! X

    Ben benieuwd of iemand deze zwakte klachten en aanvallen herkent.

    • RRichard

      @G
      De klachten die jij heb heb ik ook precies. De klachten begonnen met druk op de borst en langdurig benauwd later kreeg ik aanvallen en sinds dien vaak last van zwakke ledematen vooral de benen.

  • BBas

    Hallo, ik ben 30 jaar oud en ik ben al 10 jaar een fanatieke hardloper. In mei 2020 merkte ik dat ik plotseling niet verder kon hardlopen dan 1 km zonder compleet buiten adem te geraken. Op het snel buiten adem zijn na, heb ik geen klachten gehad. Omdat ik mijn klachten daarom niet helemaal kon plaatsen en ik mij niet na 4 weken absoluut niet beter voelde ben ik naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de longarts waar ik verschillende onderzoeken heb ondergaan. Alle uitslagen van de onderzoeken waren goed en er werd niks bijzonders geconstateerd. De longarts kon het ook niet plaatsen. Enkel werd er aangegeven dat mijn klachten precies passen bij iemand die het coronavirus heeft gehad. Het enige wat zij aangaf is dat zij hoopte dat de klachten op ten duur over zouden gaan. Inmiddels is het bijna anderhalf jaar later en ben ik volledig gevaccineerd. Helaas voel ik mij nog absoluut niet beter en heb ik nog steeds moeite om 2 km achtereenvolgend te gaan hardlopen. Alle plannen die ik had om lange afstanden te gaan lopen liggen nu voor onbepaalde tijd in de ijskast. Ik kan gerust zeggen dat ik ten einde raad ben omdat ik bijna wanhopig graag weer wil gaan hardlopen.

    • AAlex

      @Bas allemaal heel herkenbaar. Ik ben op 4 januari 2021 ziek geworden.
      positief getest op Corona. Ik ben reuma patiënt, maar wel een fanatiek sporter.
      Ik heb vijf weken lang boven de 39 graden koorts gezeten met pieken naar de 41 graden. Vreselijk benauwd en beroerd. Niks lukten meer een stukje met de honden wandelen was al teveel daarna moest ik weer naar bed. Het is nu oktober en ben nog steeds niet hersteld. Kan niet volledig werken en zo vreselijk moe dat ik maar een kwart van de dag vol kan houden. Corona fysio gehad….beetje meer conditie maar soms zo vermoeid dat het sporten niet lukt.
      Lig om half 9 op bed omdat ik niet langer rechtop kan zitten.
      Merk in mijn omgeving en werk dat het mensen soms gaat irriteren….heel vervelend. Ik heb een geweldige baan waar ik elke dag met plezier naar toe ga…maar volledig werken lukt gewoon niet. Vooral niks forceren!

  • BBianca

    Ik ben op 24 mei positief getest, ik ben flink ziek geweest. Corona heeft het erg op mijn keel gepakt, geen stem meer, erg moeilijk kunnen slikken… benauwd en erg moe.. de huisarts moest paar thuis komen omdat ik het te benauwd had.. maar hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis. Na vier weken flink ziek zijn geweest. Ben ik 2 uurtjes per dag gaan werken. Ik ben begonnen bij de logopedie om me stem terug te krijgen. En voordat ik het wist zat ik al mijn 20 uur in de week. Ook ben ik sinds kort begonnen bij fysio voor long covid programma.. omdat mijn klachten weer bergafwaarts gaan. Zo ontzettend moe..ook ben ik terug naar huisarts gegaan. Nu ben ik overspannen. Nooit gehad. Ik ben altijd iemand geweest die alles aan kan. En nu niet meer.. en daar baal ik zo ontzettend van.. ik heb weinig geduld, het duurt al bijna 4 maanden…

    • DDeenis

      @Bianca: Niet overbelasten. Aanvoelen wanneer je batterij sneller leegloopt. Dan snel stoppen. Later afmaken. Een middagslaapje van 1 uur. Geen tv en telefoon. Ik ga naar de 5 maanden van veel vermoeidheid. 10 uur nachtrust. 46 jaar, man, nooit iets gehad. Het kan zomaar.

  • LLydia Jansen

    Ik werd in december 2020 van het een op andere uur flink ziek. Het begon met erge hoofdpijn, ineens niet meer kunnen lopen en hoge koorts.
    De week erop werd ik heel benauwd en kreeg ik zware hoestbuien (blafhoest).
    Bij de dokter werd er bloed geprikt en mijn ontstekingswaarden waren verontrustend hoog. Na mijn longen beluisterd te hebben, werd er een dubbele longontsteking geconstateerd.
    In totaal heb ik 4 Anti-bioticakuren gehad. Het sloeg niet aan. Blijkbaar is een longontsteking ontstaan door Covid 19 veel heftiger dan een normale longontsteking. Alle virusdeeltjes blijven plakken op de longen.
    Ben tot mei dit jaar bedlegerig en op de bank blijven liggen. Ontstellend moe.
    Fysiotherapie speciaal voor Corona patienten gevolgd. Kon het lichamelijk niet trekken. Op dit moment zijn mijn longen nog heel slecht. Bij de longfunctietest van vorige week werd er geconstateerd dat ik longen heb van iemand van rond de 70 jaar. Mijn longen werken slechts 64 %
    Ik ben 48 jaar, maar om dit traject door te moeten maken is heel zwaar.
    Onbegrip rondom me heen is er heel veel…

  • JJan

    Hoi allemaal,
    Begin maart 2020 toen het allemaal begon werd ook ik ziek, na dik een maand erg ziek op bed gelegen te hebben ( ik hoefde niet opgenomen te worden) kan ik langzaam weer uit bed proberen het dagelijkste ritme op te pakken, dit ging met extreem veel ups and downs.
    het is een waslijst aan klachten die ik bij iedereen wel herken, echter wat mij opvalt, dat ik eigenlijk bij niemand lees dat ze voet en handen klachten hadden bij mij zijn die 2 echt letterlijk gaan vervellen, waardoor de doctor dacht aan post streptokoken ipv covid. maar ook hier ben ik voor getest en deze was negatief, trouwens op corona deden ze toen nog niet testen dus dit hebben ze veel later ( 4 maanden later ) bij mij getest middels bloed en konden niets vinden.
    echter de doctor geeft aan dat gezien alle symptomen de kans extreem groot is dat dit corona was. ik wens iedereen sterkte met een spoedig herstel .

  • TTessa

    Hoi ik heb sinds zondag corona (nu 5e dag) en ik zie geen verbetering. Hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, benauwd (ben een bronchites patient) maar het ergste is extreme pijn op mn rug tussen mijn schouderbladen en lage rugpijn. Ik weet me geen houding te geven. Volgens de huisarts is dit normaal bij corona alleen lees ik in de reacties bijna niets over rugpijn bij anderen. Oh daarnaast ben ik ook nog eens zwanger van ons eerste kindje. Een mooi moment waarbij ik hoor te genieten is nu een en al spanning en stress. Ik probeer niet te stressen maar het is gewoon beangstigend omdat je niet weet hoe het zal verlopen. Ik hoop snel weer beter te zijn en wens iedereen beterschap.

    • IIemelda

      @Tessa

      Hoi ik heb bijna een maand lang last van mij rug gehad tussen mijn schouderbladen en onder in mijn rug ik nam veel rust dan zakte het af ik wisselde het liche en Eve iets doen steeds af en ik bouwde het langzaam op met dingen doen.

    • MMario

      @Tessa
      Hoi tessa, wat vervelend voor je ! Rugpijn is herkenbaar voor mij, dat voelt bij mij als soort van zenuwpijn..nooit gehad en ben hier op zoek naar lotgenoten om te kijken of verband is met andere Corona patiënten. Mijn huis voelt heel akelig aan bij elke aanraking van bv kleding op/rond mijn rug en oksels en ribben en heupen. Weet niet of dat dat zich bij jou ook zo uit. Ik ben na volledige inenting , sinds vorige week positief . Heel veel succes met je zwangerschap en ik begrijp dat je verontrustende gevoel bij jou . Maar vertrouw op toekomst ! Veel beterschap groet Mar

    • AArina

      @Tessa
      Daar had ik ook erg last van mijn rug en schouderbladen ik ging dan op een warme kruik liggen en dat hielp het heeft twee dagen geduurd toen was het weg

    • HHenny

      @Tessa
      Hoi Tessa ik heb hetzelfde,nu de 12e dag Corona.
      Vanaf de 3e dag erge pijn wat begon tussen mijn schouderbladen,zit nu nog rechtsonder mijn ribben ongeveer.
      De ene dag gaat beter dan de andere. Ook hoest ik nog veel viezigheid op,drnk dat dat er iets mee te maken heeft.
      Verder dan dat en flink verkouden blijven heb ik weinig klachten meer.
      O ja geen reuk en smaak nog steeds.
      Beterschap!!

  • LLaura

    Ik denk zelf dat ik COVID heb gehad en nu de nasleep daarvan heb.
    Ik kreeg opeens op een avond een soort van beklemmend gevoel om mijn hals en voelde mij erg benauwd. Ik had veel diaree en last van al mijn spieren. Ik was ook heel erg misselijk en duizelig en ik had 0% energie. De huisarts zei dat ik waarschijnlijk een buikgriepje te pakken had. Maar de klachten waren naar 3 weken nog niet weg. Ik kreeg toen ook nog last van hartkloppingen en heel erg last van maagzuur wat ook uitstraalde naar pijn in de rug. Toen zij mijn huisarts goh ben je niet gewoon zwanger? Ik kreeg voor de misselijkheid medicatie mee (werkte erg goed) en voor maagzuur moest ik gaviscon halen. Maar nu ben ik weer 2 weken verder en ben ik nog steeds niet goed. Mijn linker arm voelt erg naar en mijn benen doen ontzettend pijn. Ik was normaal een erg actief persoon, elke dag sporten en ik werk in de zorg. Nu is opstaan en naar het toilet gaan of even douchen al een hele opgave. Echter voel ik mij niet de hele dag door slecht, ik heb ook momenten dat ik nergens last van heb.

    • IIbrahim

      @Laura
      Hoi Laura, ik heb precies dezelfde klachten als jij. Sinds eind december, het begon met diarree en misselijkheid en vermoeidheid. Na 3 weken is diarree en misselijkheid overgegaan. Maar vermoeidheid is er nog. Zit nu in week 4.

  • MMK

    Ik vraag me af als er meerdere mensen zijn die na de corona gehad te hebben, last hebben van blijvende spierpijn/spanning op het middenrif. Bij mij is het heel erg op de maag en darmen gaan zitten, vooral het middenrif en zeurende pijn tussen de schouderbladen tot steken aan toe.. wie nog meer?

    • AAartje Molenberg

      @MKik heb ook Corona gehad niet ziek van geweest maar daarna heel veel spierspanning bij borstbeen misselijk duizelig ook vaak moe suizende oren en altijd zure smaak in mijn mond soms heb ik een aardige dag maar niet veel

    • RRon

      @MK hier heb ik ook veel last van , in april 2021 corona, in zh gelegen en nu September en nog steeds van druk op de borst en pijn tussen mijn schouderbladen, draaien in bed is pijnlijk. Kan de pijn niet laten oproepen bij de fysio, drama is het !!

  • LLiesbeth

    Ik kreeg een ongeveer anderhalve maand geleden Corona ondanks 2 vaccinaties (Pfizer de laatste was op 2 februari). Ik blijf heel erg moe en heb heel slechte concentratie. Ik ben benieuwd of anderen dat ook ervaren.

    • JJacqueline

      @Liesbeth
      Ik heb janssen gehad 30 mei ,en na 5 weken kreeg ik corona.
      Heb wel weer gewerkt ,had geluk dat ik kon zitten als het niet ging. Super.
      Maar zit nu weer thuis omdat ik geen energie heb en moe.
      Soms heb ik een dag dan voelt het goed en dan doe ik kleine huishoudelijke dingen thuis.
      Mijn lichaam voelt alsof ik heel zwaar werk heb gedaan pfff zo vreemd. Maakt me best wel onzeker hoe dit verder gaat .jij sterkte hiermee.

    • AAndel

      @Jacqueline

      Waar was die jansen vaccinatie goed voor dan?

  • MMeinatje

    Hoi.
    Ik heb in februari corona gehad.
    Ik heb nog steeds mijn smaak en geur niet terug en ik heb hele droge slijmvliezen in mijn mond en neus.
    Ik heb ook heel vaak een bloedneus.
    Heel vervelend en heel lastig.

    • Aantje

      @Meinatje Hoi u heeft ook droge slijmvliezen in mond heeft ook geen speeksel?
      ik heb al 4 maanden geen speeksel alles in de mond doet vreselijk zeer en keel brand ook erg.

  • GGulhan

    Ik ben sinds 8 december ziek na Corona heb ik ook heel erge spierpijn in mijn boven en onderrug, benen en armen,maagzuur, hoofdpijn.
    Mijn werkgever gelooft mij niet en zet mij steeds onder druk. Word elke week gebeld maakt mij zo machteloos!

  • Ppeter

    12 juli 2021 positief getest nu5 weken verder nog zo erge hoest en erg vermoeid en helemaal niet kunnen slapen en na 30 meter lopen zak je bijna in elkaar pfffff word er gek van

  • CCharis

    Hoi hoi:)

    Op 21 mei ben ik positief getest.
    Ik zat op dat moment in London voor werk.
    Ik mocht na 14 dagen van mijn dokter uit de isolatie. Ik ben 25 jaar & Ik kamp nu nog steeds met de nasleep.
    Eerst vooral hartkloppingen, zweverig gevoel in mijn hoofd bij t lopen, heel vreemd onderwater gevoel in mijn hoofd bij teveel prikkels waarbij t leek alsof mn oren dicht gingen, slijm in mijn longen en ophoesten, benauwd en natuurlijk die vermoeidheid, heb totaal geen conditie meer. Soms ook vreemde steken in verschillende organen. En ik werd vaak wakker met een stijve nek en rug. Soms kon ik heel de dag NIKS als ik prikkels had gehad. Ben uiteindelijk gestopt met werken..

    Nu gaat het iets beter, ik ga 2x per week naar de fysio om mn kracht op te bouwen en veel van mn klachten die ik hiervoor had heb ik niet meer. En heb het idee dat ik wel wat meer energie heb als eerst.

    Helaas kamp ik nogsteeds met vermoeidheid, wat soms heel erg kan zijn. mijn borstbeen lijkt wel gekneusd deed eerst heel veel pijn bij bepaalde bewegingen naar rechts, links niet heel vreemd maar het lijkt wel of dit begint te helen. Slijm in mn keel, niet meer in mijn longen, dacht eerst dat mijn benauwdheid hier vandaan kwam maar k slik nu een kuur en het slijm lijkt ietsje te minderen en ik ben alsnog benauwd. Mijn benauwdheid lijkt wel het ergste.
    Ik heb het gevoel dat dit me van alles weerhoudt- en daardoor niet meer kan werken of uberhaupt iets kan doen. Lijkt wel of het in mn keel zit en mn keel versmald is, het voelt veel zwaarder om te ademen. Het komt niet vanuit mijn longen. Ik ben een astmapatient dus weet enigszins wel hoe het voelt als er iets met mijn longen is. Ik kan heel diep inademen en er zijn geen infecties of schade te zien op de longscans. Op mijn longfunctietest kwam er uit dat ik juist een bovengemiddelde longcapaciteit heb, maar ik ben wel bijna heel de dag benauwd & mijn astma puffers doen vrijwel niks tegen de benauwdheid zelf.

    Gister had ik een goede dag waarbij ik bijna heel de dag geen last had van mijn benauwdheid(voor het eerst), dus ik ging ergens thee drinken en nu ben ik vandaag heel de dag weer super benauwd, mijn astmapuffers helpen ook vrijwel niet.

    Soms heb ik wel momenten dat t even voor een paar uur “weg” is en dan voel ik me gelijk goed en daarna komt het weer terug.
    Wanneer ik vermoeid ben is het allemaal nog erger. Ik slaap wel goed, weet niet of het komt omdat de prikkels dan minder zijn?
    Ik kan op het moment echt wel leven met de vermoeidheid maar die benauwdheid is echt verschrikkelijk. Moet toch wel iets op te vinden zijn?

    Kan iemand anders zich hierin vinden?

    • LLola

      @Charis ik heb precies dezelfde klachten die u heeft. Eind augustus positief getest op corona. In die periode was ik extreem vermoeid, benauwdheid en extreme hoofdpijn en spierpijn, maar de nasleep lijkt veel heftiger te zijn. Precies alles wat u opnoemt heb ik ook. Extreme benauwdheid dagelijks (ben ook astma patient en gebruik pufjes) vage steken door heel mijn lichaam bij mijn organen en het gevoel alsof er wat in mijn keel zit. Ik vind het maar vreemd. Qua vermoeidheid valt het opsich wel mee maar die vage klachten baren me soms wel zorgen omdat je gewoon niet weet waar het precies vandaan komt. Heel veel sterkte! Hoop dat we hier allemaal bovenop komen en ons weer als de oude voelen.

  • CCharis

    Hoi hoi:)

    Op 21 mei ben ik positief getest.
    Ik zat op dat moment in London voor werk.
    Ik mocht na 14 dagen van mijn dokter uit de isolatie. Ik ben 25 jaar & Ik kamp nu nog steeds met de nasleep.
    Eerst vooral hartkloppingen, zweverig gevoel in mijn hoofd bij t lopen, heel vreemd onderwater gevoel in mijn hoofd bij teveel prikkels waarbij t leek alsof mn oren dicht gingen, slijm in mijn longen en ophoesten, benauwd en natuurlijk die vermoeidheid, heb totaal geen conditie meer. Soms ook vreemde steken in verschillende organen. En ik werd vaak wakker met een stijve nek en rug. Soms kon ik heel de dag NIKS als ik prikkels had gehad. Ben uiteindelijk gestopt met werken..

    Nu gaat het iets beter, ik ga 2x per week naar de fysio om mn kracht op te bouwen en veel van mn klachten die ik hiervoor had heb ik niet meer. En heb het idee dat ik wel wat meer energie heb als eerst.

    Helaas kamp ik nogsteeds met vermoeidheid, wat soms heel erg kan zijn. mijn borstbeen lijkt wel gekneusd deed eerst heel veel pijn bij bepaalde bewegingen naar rechts, links niet heel vreemd maar het lijkt wel of dit begint te helen. Slijm in mn keel, niet meer in mijn longen, dacht eerst dat mijn benauwdheid hier vandaan kwam maar k slik nu een kuur en het slijm lijkt ietsje te minderen en ik ben alsnog benauwd. Mijn benauwdheid lijkt wel het ergste.
    Ik heb het gevoel dat dit me van alles weerhoudt- en daardoor niet meer kan werken of uberhaupt iets kan doen. Lijkt wel of het in mn keel zit en mn keel versmald is, het voelt veel zwaarder om te ademen. Het komt niet vanuit mijn longen. Ik ben een astmapatient dus weet enigszins wel hoe het voelt als er iets met mijn longen is. Ik kan heel diep inademen en er zijn geen infecties of schade te zien op de longscans. Op mijn longfunctietest kwam er uit dat ik juist een bovengemiddelde longcapaciteit heb, maar ik ben wel bijna heel de dag benauwd & mijn astma puffers doen vrijwel niks tegen de benauwdheid zelf.

    Gister had ik een goede dag waarbij ik bijna heel de dag geen last had van mijn benauwdheid(voor het eerst), dus ik ging ergens thee drinken en nu ben ik vandaag heel de dag weer super benauwd, mijn astmapuffers helpen ook vrijwel niet.

    Soms heb ik wel momenten dat t even voor een paar uur “weg” is en dan voel ik me gelijk goed en daarna komt het weer terug.
    Wanneer ik vermoeid ben is het allemaal nog erger. Ik slaap wel goed, weet niet of het komt omdat de prikkels dan minder zijn?
    Ik kan op het moment echt wel leven met de vermoeidheid maar die benauwdheid is echt verschrikkelijk. Moet toch wel iets op te vinden zijn?

    Kan iemand anders zich hierin vinden?

    • EErikson

      @Charis
      Nou ik kan jouw verhaal eigenlijk overnemen, want is grotendeels hetzelfde als die van mij.
      Vooral die benauwdheid is erg irritant, soms goeie dagen maar vaak niet.
      Is nu 4 maand geleden dat ik goed ziek was van corona, toch de milde variant gehad zoals ze ze mooi zeggen. Dus thuis uitgeziekt zonder tussenkomst van arts.
      Ook nog niet bij arts geweest, weet niet eens wie het is want kom er nooit. Maar aanstaande donderdag toch maar heen.
      Snap die klachten niet want ben sportief en nooit gerookt Hoe dan?
      Sterke met je herstel

  • PPetra

    Ik ben positief getest op 28 juli. Kreeg hoge koorts 4 dagen in bed gelegen, hoesten benauwd reuk en smaak kwijt en hoofdpijn, en daarbij doodmoe. Nu 14 aug heb ik nog altijd een nare hoest pijn tussen mijn ribben/borstbeen en schouderbladen. Heb weinig energie en ben ik nog zo moe steeds.
    Werk ik inmiddels 3.5 uur per dienst. Ik werk in de zorg met alle voorzorgsmaatregelen, maar totaal opgebrand na de 3 uur. Herkend iemand zich hierin. En vraag ik miss te veel van mijzelf?

    • JJacqueline

      @Petra
      Hoi ik had 5 juli corona gekregen ,heb in isolatie gezeten tot en met 19 juli, daarna nog een week thuis gebleven en toen gaan werken .eerst viel dit zwaar maar ging regelmatig zitten om bij te komen,zo heb ik dit paar diensten gedaan ,maar heb nu een terugslag .
      Kan niet meer zoveel lopen en zit nu weer thuis .moe geen energie hebben,heel lastig .geen idee hoelang dit kan duren.elke dag maar weer kijken hoe het voelt. Iedereen zegt van naar je lichaam luisteren ,oke ……lastig waar is de grens .pas de volgende dag moet ik het bezuren .ik bedoel maar geen idee als het goed voelt hoe ver je moet gaan .
      Sterkte ermee misschien heb je wat aan mijn verhaal.

    • RRowena

      @Petra juis die klachten heb ik ook over gehouden ik ben echt niet meer die persoon wie ik eerst was

  • JJenny

    Eind juni positief getest. ( zoon was positief) Ik had geen klachten. In de loop van de week wat hoofpijn, beetje keelpijn ” gammel”. Als bij gewone verkoudheid. Nog gewerkt, ( thuis!) Dacht: ” dus dit was het.” Helaas:
    Na dag of 6 van het ene op het andere moment ineens benauwd, niet diep kunnen ademen maar vooral: het leek of ik ” leeg was gelopen.” Zo moe.
    Had goede conditie ( 2 x per week PT) etc. Niets meer van over. Pijn tussen schouderbladen, voor op/tussen/in (?) de ribben/borst. Ik ervaar dit als beangstigend. Hartkloppingen, last van maagzuur en transpiratie overdag maar vooral s nachts. Emotioneel. Geen concentratie.
    Het gebrek aan conditie en de extreme vermoeidheid vind ik het ergst.
    PT aangepast opgepakt met extra fysio/ergo maar als je dat gedaan hebt is het voor die dag gedaan.
    Omdat je geen energie hebt kom je nergens, je hebt ook geen puf om zelf mensen te ontvangen. De moed er inhouden is dan lastig.

  • JJenny

    12 juli positief getest. ( zoon was positief) Geen klachten behalve wat hoofpijn, beetje keelpijn ” gammel”. Als bij gewone verkoudheid. Dit bleef een week zo. Nog gewerkt, ( thuis!) Dacht dus ” Dit was het.” Helaas:
    Na dag of 7 van het ene op het andere moment ineens benauwd, niet diep kunnen ademen maar vooral: het leek of ik ” leeg was gelopen.” Zo moe.
    Had goede conditie ( 2 x per week PT) etc. Niets meer van over. Pijn tussen schouderbladen, voor op/tussen/in ( ? )de ribben/borst. Ik ervaar dit als beangstigend. Hartkloppingen, last van maagzuur en transpiratie vooral in de nacht. Het gebrek aan conditie en de extreme vermoeidheid vind ik het ergst.
    PT aangepast opgepakt met extra fysio maar als je dat gedaan hebt blijft het voor die dag gedaan.

  • AAudrey

    Wat een toestand. Sinds 13 juni volledig ingeent. Ik draag nog steeds een mondkapje in winkels en andere openbare gelegenheden, ook al kijken veel mensen mij vreemd aan. Ik ben niet op vakantie geweest. Heb nauwelijks contact gehad met anderen.
    Afgelopen vrijdag op zaterdagnacht werd ik wakker, benauwd en hoesten. Voelde als een luchtweginfectie (Ik ben astmapatient). Maar omdat mijn dochter en ik de regel hebben: klachten=testen meteen die nacht als online een testafspraak gemaakt.
    Zaterdagmiddag getest en zaterdagavond laat kwam het bericht: Positief.
    In de dagen daarna flink ziek. Koorts, enorme spierpijn, hoofdpijn en hoesten. Iedere dag veel paracetamol geslikt. Woensdag koortsvrij wakker geworden (kijk, dat is gewoon meetbaar). Die dag ging het redelijk. Donderdag minder paracetamol geprobeerd. Meteen weer veel klachten. Inmiddels ook een vervelende kraak in mijn longen/luchtwegen. Soms voel ik me benauwd en krijg ik hoestprikkels. Als ik vandaag klachtenvrij ben mag ik morgen weer naar buiten. Maar helaas. Mijn longen blijven zeer geprikkeld en mijn lijf doet nog steeds pijn. Maar als mijn longen blijven protesteren, wanneer weet ik dan of dit nog symptomen zijn van het Covid-virus of een reactie van mijn astma op het virus. En dat klachtenvrij, is dat met paracetamol of zonder paracetamol. Niemand kan me antwoord geven op deze vragen. Huisarts verwijst naar GGD en GGD geeft alleen adviezen die algemeen gelden. Waar kan je als ‘doelgroep’ naar toe met je vragen ???

    • HHanny

      @Audrey.
      Ik heb al Corona gehad in December 2019!
      Was zo ziek en vele keren naar dokter geweest maar werdt geen aandacht aan besteed. In maart 2020 werdt het bekent maar bij de huisdokter wordt niet opgemerkt dat ik misschien dit onder de leden had ik werd ook niet even gebeld om me te laten testen!
      Maar ik bleef klachten houden en opnieuw weer naar de dokter gegaan.
      Pas in Juli 2020 door bloed te testen en hier kwam uit je heb Corona gehad.
      Maar nu achteraf tot mijn verbazing werdt ik niet eens gebeld om langs te komen. Nu Dik 1jaar verder nog steeds klachten.
      Ik ben heel erg kwaad dat ik overgelaten wordt en geen respect van geen
      Dokter krijgt! Heb pijnen in het hele lichaam. Voor dit was ik een gezond mens nu een wrak geworden.
      Moet hierover veel huilen hoe moet ik verder om geholpen te worden?
      Wordt gewoon geen aandacht aan besteed.Aan deze Covid-virus.

  • DDennis

    16 april ziek geworden. 10 dagen continu matige koorts van 38.8 Met hoofdpijn en 0 energie. Nu richting de 4 maanden na het beter zijn vd koorts. Nog erg weinig energie, vooral bij zwaardere arbeid. Dagen van 12-14 uur uit bed.
    Net voor vakantie 2 uur per dag werk onbelast hervat.
    Hobbies de deur uit en nog geen energie om vrienden te bezoeken. Veel verbetering zit er de laatste maand ook niet in.
    Klaxhten dus moeheid, spierkrampen, concentratie problemen en het snel warm hebben. Vroeger altijd een koukleum. Nu douche ik bijna koud. Ik wil mijn oude lijf terug, maar hoe?

    • SSilvia

      @Dennis
      Mijn oude conditie is niet meer teruggekomen. Nu bijna anderhalf jaar na de covid-besmetting is het nog steeds niet goed. Ik was sportief, fietsen, zwemmen, lopen. Mijn lijf is nu mijn last. Concentratieproblemen, oneindig moe, benauwd, nog steeds een zere keel. Sinds ik de hoop heb opgegeven, leef ik per dag en zie wel hoe het gaat. Dan valt het altijd mee. Dat ik mijn huis niet meer goed bij kan houden laat ik maar lossssss.
      Het kan natuurlijk ook gewoon door een flink B12-tekort komen. Dezelfde symptomen en het is ook een grote plaag die rondgaat. Nog groter dan covid-19 denk ik. Helaas zijn er amper huisartsen die bereid zijn daarmee te helpen. Dus daar is ook al geen hoop.

  • WWendy Bitter

    Midden in week 5 marathontraining Corona gekregen. Was ik geen hardloper geweest, dan had ik me prima gevoeld. Eerste keer trainen na Corona hartslag van 180 ipv 135 zoals ik gewend was. Nu na 6 x trainen gaat de hartslag eindelijk weer een beetje omlaag en tempo omhoog. Als ik, als eigenlijk topfit persoon, er al zo’n last van heb, dan moge duidelijk zijn wat dit virus eigenlijk allemaal
    Met het menselijk lichaam doet. Corona is absoluut geen grapje.

  • PPatricia

    Ik ben 22juli positief getest op corona. Ook mijn dochter van 7jaar was positief. Mijn klachten waren vergelijkbaar met een normale griep zoals koorts,keelpijn,diarree en erg moe. Ook mijn reuk was weg. Dit is inmiddels wel weer terug. Wel minder sterk,maar ik proef alles gelukkig weer. Het enige waar ik nog steeds veel last van heb is een geïrriteerde keel. Als ik niet teveel drink,dan krijg ik een hele schrale prikkende keel..ook mijn dochter zegt nog met regelmaat keelpijn te hebben. Maar ook heb ik het idee dat ik last van maagzuur heb ineens. Meer mensen die deze klachten ook ervaren?

  • RRia Hellenbrand

    Ik ben 74 jaar. Op 15 maart kreeg ik hoofdpijn en veel hoesten. Ivm klanten me laten testen. Ik kom nergens en toch positief. Nu denken we door mijn man die boodschappen deed. Hij is 2 dagen moe geweest, meer niet.
    Ik kreeg spier- en keelpijn, misselijk en 2 weken rond de 40 koorts. Ik had geen energie meer, douchen was teveel. Mijn man moest me helpen. Het enige wat ik nog kon doen was rusten.
    Nu na 5 maanden nog steeds heel erg moe, mijn huishouden kan ik niet aan. Na 10 min weer rusten en vreselijke rugpijnen.
    Ik krijg nu 2x p.w. fysio om mijn energie weer terug te krijgen. Het lukt nog niet echt. Ik probeer een rondje te wandelen wat moeilijk is. Het is zwaar en ik ben bang om een injectie te halen omdat ik niet weet wat dat spul met mijn lichaam doet, omdat ik nog steeds niet hersteld ben. Daarbij door het vele rusten zwaarder geworden ondanks ons gezonde eten en de nodige vitamines.
    Het is frustrerend, meer kan ik er niet meer over zeggen.

  • PPeter

    Ik ben bijna 4 weken geleden positief getest op corona terwijl ik 5 weken daarvoor al volledig gevaccineerd was, nu heb ik nog steeds dat als ik een dag gewerkt heb last van erge vermoeidheid en lig ik al voor 10 uur op bed.
    Mijn benen voelen dan als lood.
    Ik vind dit lastig om elke keer weer te zeggen op het werk dat het niet gaat , voel me daar erg onzeker over.

    • TTom

      @Peter hi Peter, zelf ben ik 19 jaar en loop ik al een maand met vermoeidheid en hartkloppingen. Ik heb het geluk dat ik nu zomervakantie heb, en dus geen verplichtingen heb. Ondanks dat ik geen verplichtingen heb voel ik mij nu erg nutteloos, omdat ik vooral rust pak en wacht tot het minder wordt. Er zit helaas niks anders op. Uitzieken dus! Veel vrienden van mij kampen met hetzelfde wellicht “nutteloze” gevoel door niet in staat te zijn dingen te ondernemen. Het ligt echt niet aan jou, reken daar maar op. We zijn vast geen aanstellers 😉

    • SStefan

      @Peter komt juist door die vaccinaties

  • LLeen

    8 dagen geleden zijn mijn klachten begonnen. Lichte koorts, keelpijn, spierpijn en erg verkouden. Nu sinds een dag of 2 zijn die klachten weg, alleen kreeg ik ineens last van diarree, vermoeidheid en een lichte druk op de borst (ademhalen gaat goed en diep ademhalen lukt ook nog). Iemand die hetzelfde heeft gehad? Dat er ineens nieuwe klachten bij kwamen?

  • RRob Ruis

    Het begon dat mijn zoon positief werd getest. Hij had geen klachten, maar het hele gezin ging in quarantaine ook hoefde mijn vrouw en ik niet vanwege de volledige vaccinatie. 3 dagen later kreeg ik klachten. Snotteren, hoesten, keelpijn, hoofdpijn, weinig trek in eten en als ik iets at kreeg ik het zuur. Ben getest, maar negatief. Klachten werden erger, koorts, moe, benauwd en kortademigheid. Na twee weken het verhaal bij mijn huisarts gedaan. Die schrok, had iets te weinig zuurstof in mijn bloed, geen ontsteking in het bloed gevonden en kreeg een poffertje voor het weekend. Longfoto’s gemaakt maar die waren prima. Nu na 2,5 week snotter ik nog een beetje, hoofdpijn, benauwd en kortademigheid en geen energie. Dat laatste vind ik het ergste. Ik hou de moed er maar in, maar hoop wel beter te worden.

  • CCharissa

    Ik heb sinds januari 2021 covid gehad en ik heb vandaag aan de dag nog steeds las van mijn reuk en smaak!
    Alles proeft naar metaal!
    Vlees proeft echt vervelend!
    Ik kan bijna niets eten, want alles proeft vervelend
    Is niet prettig zo!
    Wat kan ik hieraan doen?

    • CCorry

      @Charissa
      Het kan zijn dat je een tekort aan zink hebt.
      Beterschap

    • JJo

      @Charissa

      Mijn dochter(15) precies hetzelfde.
      Ze kreeg covid dec 2020.
      Pas 5 maanden later, herkende ze af en toe een ‘gewone’ geur al was het maar voor een seconde.
      Vrijwel alles wat met boter/olie bereid of gebakken wordt….vreselijk. de hele dag misselijk van alle vieze geuren en smaken.

      Kipdijfilet met een klein beetje kipkruiden in een laagje water gaar stomen.
      Dat smaakte niet als normaal…maar t was niet vies.
      Veldsla lustte ze ook en zelfgemaakt brood zonder klontje boter. Al het brood uit de winkel was ook chemisch.
      Aardappel uit de oven/airfryer als patat.
      Misschien lust je dat ook?
      Midden augustus 2e vaccinatie gehad. En gister heeft ze zitten smikkelen van haar 1e macdonalds sinds vorig jaar.
      Ongeveer 20% is nu chemisch qua geur en smaak. Da’s beter dan de 90% Wat het eerst was.
      We verwachten dat t alleen maar beter gaat.

  • FFranciska

    Ben 25 Juni ziek geworden.
    Begon met kippenvel en niet lekker voelen
    Dag 2 en 3 koorts, keelpijn en vooral ‘s,nachts hoesten.

    Kreeg last van mijn holtes onder mijn ogen en voorhoofdholt ontsteking, oorpijn.

    Medicatie kast leeg getrokken maar niets werkte helaas.

    Dokter gebeld tot ik een ons woog maar haalde weinig tot niets uit.

    Op 14 Juli de dokter gebeld en wilde bloed laten prikken inclusief covid19.

    Leverwaarde was iets verhoogd en op maandag 18 Juli de uitslag ik was positief.
    Nu 3,5 week ziek.

    Gisteren belde de dokter en achte het niet nodig om long foto’s te laten maken ondanks dat ik veel last heb van mijn longen, voel het gewoon borrelen als ik hoest. Er kwam de eerste 2e weken zoveel slijm/ schuim mee dat ik bang was te stikken.

    Nu heb ik echt de naweeën ervan.

    Pijn longen, vermoeidheid, hoesten in de nachten.

    Nachtelijke zweet aanvallen.

    Holtes blijven dicht zitten.

    Reuk en smaak blijven weg.

    Vandaag constateerde mijn buurvrouw dat mijn oogwit gelig is dus de angst is wel erg groot.

    Ik ben de enige thuis die nergens komt niet eens in de winkel.

    En als enige getroffen.

  • RRia Hellenbrand

    Ik heb va 16-3-2021 nog steeds klachten.
    Ik heb 14 dagen rond 40 koorts gehad, veel hoesten, spierpijn, keel-hoofdpijn en erg misselijk. De misselijkheid duurde 1 maand, nu nog steeds erg moe en pijn in mijn rug. Ik merk nu dat ik steeds last heb van een rauwe keel, hoofdpijn en mijn energie is 0%. Ik kan mijn huishouden niet aan. Daarbij wordt ik hiervan erg emotioneel en krijg steeds meer huilbuien.
    Stress begint hierdoor een rol te spelen.
    Moet ik me opnieuw laten testen, ik weet het niet meer. Alleen dat het te lang duurt en ik hierdoor emotioneel wordt.

  • MMira

    Is het zo dat je zolang je dit soort klachten hebt in quarantaine moet blijven. (Hoofdpijn, spierpijn, koorts?)

  • RRic

    28 juni 2021 besmet geraakt, precies één dag voor mijn tweede covidvaccinatie. Dat wist ik toen natuurlijk niet, dus tweede vaccinatie gehad. Enkele dagen later klachten, GGD gebeld en positief getest. Klachten zijn mild, wordt wel erger. Griepachtig, rillingen en moe. Maar het ergst zijn reuk en smaakverlies. Helemaal weg, je proeft geen zout, zoet of bitter. Niets ruik je. Ben erg benieuwd hoe lang het duurt voordat ik ben opgeknapt. Gr.

  • RRositaG

    Hallo allemaal,
    Ben benieuwd hoe de mensen met longcovid reageren op de vaccinaties.
    Zijn er mensen die hun ervaringen willen delen?
    Alvast bedankt.
    Groetjes
    Rosita

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.