Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Artikel door: Koen Kuijper - 680 reacties

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Een groot aantal Nederlanders die een besmetting met corona hebben meegemaakt, houden daar nog langdurig klachten van. Dat wordt ‘Long Covid’ genoemd.

Op Zorgwijzer zijn inmiddels vele duizenden reacties van mensen met langdurige klachten. Sommigen van hen hebben al enkele maanden last, terwijl iemand normaal gesproken binnen 2 weken volledig is hersteld.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat deze langdurige klachten echt een probleem vormen. Ook bij het RIVM is het probleem bekend.

Dit artikel is geplaatst op 25 mei 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2021.

Symptomen corona

Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden. Iemand met milde klachten is na 2 weken weer volledig klachtenvrij, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langdurige klachten

Helaas houdt een kleine groep mensen langdurige klachten, nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Volgens een eerste schatting hebben circa 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten.

Zij kunnen te maken met de volgende symptomen/klachten:

 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Kortademigheid of benauwdheid
 • Hoesten
 • Verlies van reuk (en smaak)
 • Pijn op de borst

Mensen die last houden van langdurige corona klachten hebben recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering.

Risicofactoren

Volgens het RIVM hebben sommige mensen een grotere kans op langdurige klachten na een infectie met het coronavirus. Zo lijkt het een verband te zijn met leeftijd en de hoeveelheid klachten in de eerste fase van de besmetting.

Ook de volgende groepen hebben meer kans op langdurige klachten:

 • Mensen met een hoog BMI
 • Mensen met astma
 • Mensen die door corona in het ziekenhuis zijn opgenomen
 • Vrouwen

Ervaringen

De klachten die horen bij Long Covid kunnen enkele weken tot vele maanden aanhouden, blijkt de honderden reacties die zijn achtergelaten op Zorgwijzer.nl:

Sil op 27 juni 2020:

Nu 15 maanden na mijn besmetting ben ik nog steeds niet helemaal zoals ik vóór corona was.

Els op 11 mei 2021:

December 2020 corona gehad, 1 week flink ziek geweest en vooral mega hoofdpijn. Helaas heb ik hier nog steeds last van. Het is erger wanneer ik moe ben en veel prikkels heb gehad. Dan is het net als migraine, wil t liefst in het donker liggen en geen geluiden horen.

Ik werk ook nog steeds niet volledig. Lukt gewoon niet door die hoofdpijn. Soms iets betere week en dan weer minder. Ik wordt er letterlijk depressief van. Geen idee wanneer dit beter gaat. Zit nu al op 6 maanden

Carola op 27 april 2020:

Het valt mij op dat toch veel mensen dezelfde klachten hebben die ik ervaar, zoals zuurbranden, pijn daarvan bij je borstpijn, continu gevoel van irritatie in je luchtwegen en een hoest die maar niet weg gaat. Ik heb daar nu al meer dan 3 weken last van en ook de vermoeidheid heb ik.

Als ik echter de symptomen lees en de classificatie van milde en ernstige symptomen die door de artsen worden omschreven, dan vind ik het toch niet kloppen met elkaar. Bij mild schijnt het gemiddelde binnen 14 dagen geen klachten meer te hebben, maar ik ervaar mijn klachten ook weer niet als zeer ernstig, wel heel irritant.

Koen op 1 mei 2020:

Ik zit hier al zo lang mee, bijna 9 weken. Symptomen worden beter maar het voelt alsof het gewoon niet goed gaat. Afgelopen nacht hele heftige hartkloppingen gehad. Ik dacht dat was het dan, maar na een uur ben ik in slaap gevallen en waren de hartkloppingen weg. Ik kan het moeilijk meer aan met al deze klachten.

Gisy op 2 mei 2020:

Ik heb sinds 24 maart klachten. Het begon met hoofdpijn, maar ik heb nu ook last van mijn rechter arm. Sinds drie weken vooral ‘s nachts. Ik ben nog steeds heel erg moe. Ik word vermoeid wakker en ik ben de hele dag energieloos, maar ik heb geen griep of ziek gevoel.

Mulder op 20 mei 2020:

Ik loop al dik 10 weken met coronaklachten rond. De klachten worden langzaam aan wel minder, maar met hele kleine stapjes.

Meer informatie over het herstel na corona en ervaringen vind je op het coronalongplein.

Thuisisolatie

In de huidige richtlijnen van het RIVM staat dat de bevestigde patiënten met corona thuis in isolatie moeten blijven totdat ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn (7 dagen na begin van de symptomen).

Iemand die al langer ziek is, mag eigenlijk niet het huis uit, laat staan werken. Dat zorgt voor veel problemen, want werkgevers wijzen hun werknemers vaak op de richtlijnen van het RIVM, waarin staat dat iemand binnen 2 weken normaliter hersteld zou moeten zijn.

Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst.

Meer aandacht

Om het probleem meer aandacht te geven is er op Facebook een speciale lotgenotengroep opgezet, genaamd: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’. Ook op Zorgwijzer kunnen mensen hun ei kwijt. Al 10.000 mensen hebben hun ervaring gedeeld met de rest van Nederland.

Ook huisartsen spreken van een serieus probleem. Zo ook NHG-woordvoerder en huisarts Jako Burgers. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen.

Er is nog geen optimale behandeling voor Long Covid.

Klachten doorgeven?

Het RIVM houdt de verspreiding van corona nauwlettend in de gaten. Om dit kracht bij te zetten kan iedereen (met of zonder klachten) meedoen met de infectieradar.

Hoe werkt het?

 1. Meld je hier online aan voor de infectieradar.
 2. Een keer per week geef je door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten hebt ervaren.
 3. Met jouw input kan het RIVM sneller en beter signaleren of er een toename of afname is van infecties.

Inmiddels zijn er ruim 20.000 deelnemers.

680 reacties

 • MMat

  Dag allemaal,
  Donderdag 27 februari gesport. Vrijdag niet lekker. Zaterdag enorme spierpijn. Geen koorts meer omgedraaide temperatuur rond 35. Daarna voorhoofdsholte ontsteking. Toen het enge, benauwdheid (al die tijd niet gehoest en geen koorts). Heb me uiteindelijk laten testen op Corona maar geen hit. Dokter vermoed wel gevolgen Corona (en als ik alles lees hier zo kan het bijna niet anders). Is nu half augustus heb Forster en diazepam. Lopen gaat wel maar meer ook niet. Ik ben niet optimistisch meer op herstel. En stel me in op wat ik nu nog wel kan. Voor mijn gevoel moet ik het daar mee doen.

 • EEvi

  Ik reageer ook maar weer eens. Ik heb al sinds eind februari klachten, met name zuurbranden en geïrriteerde keel, dit gaat maar niet over. Ook vaak extreem moe. Ik word er zo moedeloos van met name die geiiriteerde keel. Zijn er mensen die tips hebben?

  • NNeky

   @Evi yep klinkt.bekend , zere keel blijven houden en benauwdheid. Al vanaf.begin maart.

  • SSerkan turkstyle

   @Evi hoi Evi wat bij mij helpt is verse gember raspen in een glas en heet water toevoegen en na 2 min de restjes gember eruit vissen of filteren in een ander glas beetje citroen of honing erbij klein beetje anders gwn 2 zoetjes en opdrinken ..3x per dag je zult er baat bij hebben

   groetjes chief

  • EErna

   @Evi

   Ook ik vanaf feb steeds zere keel je wordt er niet goed van

 • AAnoniem

  Ik heb sinds half februari extreme vermoeidheidsklachten. Al meerdere bloedonderzoeken gehad, waar werd getest op pfeiffer, vitaminetekort, allergiën maar niks was echt het geval. Ik ben zelf 14 jaar en heb het idee dat ik misschien wel corona heb gehad. Maar heb daar niet echt iets van gemerkt.. dus weet iemand of dat zou kunnen?

 • PPetra

  Ik ben 29april 2020 positief getest op corona. Ik werk in de zorg en op maandagochtend 27 april had ik het koud,kippenvel en misselijk.
  Ik mocht niet komen werken en werd volgende dag getest.
  Positief ,dat was even schrikken. Op zaterdag begonnen de benauwdheids klachten.Bij de HAP geweest,saturatie 95 pols 93. Dokter zei er is wel iets aan de hand mevrouwtje. Longen hart beluisterd gelukkig klonk het goed en mocht ik weer naar huis . Dan ben je angstig.welke kant gaat het op. Gelukkig niet in ziekenhuis terecht gekomen. Wel benauwd ,kartkloppingen en pijn tussen schouderbladen.nu inmiddels 8 aug. Ik heb pasr goede weken gehad masr toen kwam de terugval. De hartkloppingen en benauwd zijn wel wat afgenomen masr die pijn tussen mn schouderbladen verergert nu.met simpel staand wasje opvouwen krijg ik er al last van.
  Hopen maar.beterschap voor iedereen..
  Gr petra.

 • SStella

  Klachten: na maandenlang moeten aanmodderen met congestie in neus en oren,
  reflux, buikklachten, verstoorde ontlasting zoals uitblijven van/kleur/slijmerig of vettig/textuur wisselend, in het begin lage lichaamstemperatuur 35gr een koude rillingen, non productief gekuch en gehoest, uitgeput, angst- en paniekaanvallen, afvallen, zit ik nu nog met bovenste luchtwegklachten zoals hyperreactieve slijmvliezen, postnasale drip en slijmstuwing in de neuskeelholte zonder aanwijsbare oorzaak (constatering KNO arts), onzekerheid of het door de reflux komt, psychisch totaal van de wijs door de huisarts die dieper onderzoek niet nodig acht, allemaal psychisch en ik moet niet alles medicaliseren, maw: psychisch.

  En alleen maar omdat mijn virus klachten buiten de bekende corona data vallen, namelijk eind november 2019?? Terwijl ik nog nooit zo heb gehannest met een virusje en de symptomen allemaal terug te vinden zijn in de corona gerelateerde symptomen.

  Om weggezet te worden door de huisarts als zelf veroorzaker van de klachten door mijn psyche??? En nu zit ik met chronische klachten zoals ongebruikelijk slijm in de keelholte wat mijn angst versterkt en tinnitus! En dankzij de toegewezen psychiater wordt er nu na 8mnd aanmodderen pas een algeheel (bloed)onderzoek gedaan. De psychiater zei dat niet alles onder de mat psychisch kan worden geschoven en dat eerder grondig onderzoek mij een hoop duidelijkheid en dus minder angsten zou hebben gegeven!

  • GGitta

   @Stella Heel herkenbaar! Ik heb wsl begin april corona gehad. Niet getest want HA had “te weinig capaciteit”. Hoge koorts, droge hoest, kon alleen maar liggen en even snel naar het toilet. Ik ben in jaren niet zo ziek geweest. Het duurde een week voordat de koorts weg was en daarna duurde het wel 3 weken voordat ik mijn oude energiepeil weer terughad. Nu loop ik nog steeds met (lichte) klachten: reflux, veel slijm (brok) in mijn keel, volle sinusholtes, hoofdpijn alsof er een strakke band om mijn hoofd zit en vaak moe (veel slapen). Ik vraag mij af of het zin heeft om alsnog mijn bloed te laten checken op antistoffen …
   Sterkte en beterschap!

  • AAssie

   @Stella
   Ik begin december 2019 naar huisarts met mijn longen ( ik heb astma) het voelde niet goed. Ik was moe en dacht voor ik weer een longontsteking krijg, ga ik. Longen klonken goed, ik had geen verhoging maar mijn bronchiën waren wat geïrriteerd. 3 dagen later begon het, ik moest veel hoesten van slijm dat bleef hangen in mijn keel. Op een gegeven moment dacht ik echt te stikken. Ik heb toen een slijmoplissens middel gekregen wat ik 3 weken heb gebruikt. Daarna wekenlang nog een kriebel in de keel als ik een ademteug nam. Ben ook nog niet de oude. Kan nog niet sporten zoals ik wil en na een uur wat gedaan te hebben, weer even zitten. Als ik teveel doe, moet ik de dag erna bijtanken. Ook last van pijnlijke spieren en gewrichten op zijn tijd. Misschien ook doordat ik niet kan doen wat ik normaal wel kan. Dus rustig aan en hopen dat ik de oude wordt of het nu wel of niet corona is geweest.

 • JJsbmjm

  Ik kwam hier zo op terecht omdat ik erg met me handen in het haar zit samen met me gezin.
  Mijn klachten begonnen eigenlijk begin dit jaar met constant pijnlijke longen (tussen schouderbladen pijnlijk) en druk op me borst. Rond maart werd het erger en kreeg ik verhoging en koorts en enorme keelpijn erbij ,verkoudheid, niezen en erg benauwd, spierpijn en erg vreemd moe ! Rare steken in de longen en hoofd erg zwaar en zeer. Aantal kuren van de huisarts gehad omdat ze toen nog niet ronduit mochten testen en ze wouden dan uitsluiten dat het niet om een infectie ging maar wel om een virus. De kuren sloegen niet aan

  Mijn vriend en zoontje kregen toen de tijd ook klachten. Zoontje(baby)niezen benauwd en hoesten verhoging.. vriend pijn tussen schouderbladen en steken spierpijn niezen verkoudheid
  Huisarts zei toen ook na de kuren en de klachten vanuit ons gezin helemaal ; Corona ..

  Na denk ik 2 maand werden de klachten minder… vriend weer aan het werk maar bleven kwakkelen naar ons idee …

  Keelpijn blijft constant ! Nu inmiddels 4 augustus nog keelpijn nooit weggeweest …
  voor 2 weken terug kwam bij mij weer verhoging en kwamen de klachten weer allemaal om de hoek kijken. En heb ik een test gedaan denk toen week later ofzo ; negatief…

  Blijf het zo raar vinden dat wij constant met dezelfde klachten blijven lopen …. en dan zakt ietsje weer weg maar sommige klachten blijven constant

  Kwam op deze site terecht en zie tot me verbazing meer van soort gelijke berichten …

  Snap nog steeds niet waarom de test negatief was voor paar week terug .. omdat ik het al heb gehad? Of toch te laat heb laten testen aangezien ik al weer langer liep met symptomen zeg het maar …..

  Vind het maar raar dat we het gehele jaar al lopen met zere longen en keelpijn……

 • JJanny kruithof

  Op 1 april kreeg ik savonds ineens koorts. Geen geur en smaak en nare spierpijn in benen en tussen de schoudebladen. Na 2 dagen kreeg ik via mijn werk een test en was positief. Soms als ik de trap op liep kreeg ik hartkloppingen van boven de 120en was hondsmoe en soms benauwd.
  Nu 3 maanden verder ben ik nog steeds erg moe en heb nog altijd die vervelende spierpijn. Vooral snachts.
  Vandaag toch maar contact met de huisarts opgenomen en zij geeft aan dat dit heel veel mensen over klagen en dat zij deze mensen doorsturen naar de fysiotherapeut. Dus maar kijken of dat werkt.

  • RRianne

   @Janny kruithof,

   Het zelfde bij mij pijn tussen de schouderbladen afwisselend steken kramp brandend gevoel uitstralend naar de bovenarmen.Zeer onaangenaam gevoel ,pijnlijk!
   Ik overweeg ook fysio.
   Succes.

 • AAnita

  Hallo allemaal,

  Ik ben voor de 2e keer Corona positief getest. De 1e keer waren de klachten erger. Neusverkoudheid, spierpijn overal, hoofdpijn, geen reuk en smaak, een paar dagen kortademig. Dit keer begon het met een keelpijn, deze was na een week nagenoeg over en toen ontstond een neusverkoudheid. Ik ben, sinds het ontstaan van de neusverkoudheid, een week verder. Gedurende de 2 volledige weken heb ik een soort zoete, chemische geur. Ontlasting, urine, adem, smaak, alles is zoet/chemisch. Hoort dit bij Corona?! Hebben anderen dezelfde symptomen?! Ik maak mij er zorgen over..

  Groeten,

  Anita

  • SSonja

   @Anita
   Hallo Anita,
   Ik denk niet dat je je er zorgen over hoeft te maken.
   Zelf ook deze klachten gehad in het begin 14 weken geleden en sommige weer vooral bij terugval neusverkoudheid komt en gaat.
   Vies zweten.rare geur smaak neus /mond
   Maar vertrouw je het niet even huisarts bellen.

  • AAnita

   @Sonja
   Hallo Sonja,
   Bedankt voor de reactie en het advies.
   Gek wat het allemaal met je lichaam doet..
   Groeten,
   Anita

  • SSonja

   @Anita
   Hoe gaat het nu met je? Heb je nog last van je rare geur en smaak.
   Gr,
   Sonja

  • AAnita

   @Sonja
   Hallo Sonja,
   Bedankt voor de belangstelling.
   De vreemde geur is nog altijd aanwezig. Heb een aantal weken terug, op aanraden van de HA, mijn voeding aangepast. Eet voornml onbewerkt voedsel, maar dit heeft nog niet mogen baten. Hoop dat het ooit nog over mag gaan..
   Heeft u nog klachten betreffende vreemde geur ervaren?
   Groeten,
   Anita

  • SSaskia

   @Anita

   2x een rare geur gehad. Kerosine en een paar weken later een ander chemisch geurtje. Ik ben positief getest eind april.
   Mijn geur en smaak is deels terug. Ik heb nu weer koorts, 38 C, net als een week terug. Dat was na een paar dagen weg. Spierpijn etc. Deze koorts kan heel goed bij de griep passen. Mijn fysio schema heb ik wat minder streng gemaakt simpel omdat het niet gaat.
   Hoesten is weer begonnen m.n. bij het opstaan. Na de pufjes is het hoesten een uurtje later weg.
   Corona verzwakt je. Volg je onderbuikgevoel. Gezien de berichten op het forum zal het langzaam vooruit gaan en met af en toe een terugval. En het heeft veel tijd nodig.
   Zelfs nu ik mij brak voel en misselijk heb ik niet meer dat wanhopige gevoel dat ik de eerste weken had.
   Ik hoop dat jij dat ook zo ervaart.

  • AAnita

   @Saskia
   Jeetje, wat heftig! Ik voelde mij na de 1e x positief getest te zijn en ziek te zijn geweest, eigenlijk weer best oke. Dat ervaar ik nu na de 2e x weer. Ben wel sneller moe na inspanning. Maar, hoop dat dat puur m’n conditie is die ik weer op moet bouwen. Vind momenteel vooral de veranderde geur/smaak van alles heel vervelend. Ben steeds bang dat klachten mogelijk blijvend zijn. Voel mij een beetje een tut, want ik lees op dit forum vele malen ergere klachten. Ik ga proberen m’n verstand op positief te zetten en de gevolgen af te wachten.
   Bedankt voor je reactie. Hoop dat het je snel beter mag gaan!

   Groeten,
   Anita

  • RRianne

   @Saskia
   Na 4 maanden heb ik nog steeds last van hoesten en pijn tussen me schouderbladen en armen en die eeuwige vermoeidheid.Ik neem hoestsiroop maar helpt niet afdoende.Pufjes welk middel is dat?

  • EEva

   @Anita
   Hoi Anita,
   Ik heb half maart corona gehad (helaas niet getest). Ben mijn volledige smaak en reuk kwijtgeweest. Mijn smaak is zo goed als terug maar mijn reuk blijft hierbij wat achter. Opvallend is dat als iets sterk geurt (schoonmaakmiddel, etenslucht enz.) ik een chocolade/koffieachtige lucht ruik. Best bijzonder. Hopelijk herstelt zich dit nog.

   Groet,
   Eva

  • AAnita

   @Eva
   Inderdaad. Herkenbaar! Koffie ruikt bij mij naar een gistfabriek. Handenalcohol heeft ook zo’n nare geur. Sommige dingen smaken mij ook niet, omdat het in mijn beleving anders zou moeten smaken. Brood smaakt mij niet, omdat de smaak echt heel vies bij mij binnen komt momenteel. Vind het zo vreemd! Hoop zo dat het ooit allemaal weer normaal wordt!
   Bedankt voor je reactie.
   Beterschap!
   Groeten,
   Anita

  • Ttanja

   @Anita

   hallo Anita ik heb dezelfde klachten gehad zelfs water smaakte raar zoet. Ging bij mij na paar weekjes weer over dus houd moed

  • AAnita

   @tanja
   Bedankt voor je reactie!
   Het gekke is dat ik inmiddels een smaakverandering heb doorgemaakt, maar dat het niet heel veel beter is geworden. Vreemde gewaarwording. Goed te horen dat de klachten bij iemand over zijn gegaan.
   Groeten,
   Anita

  • DDebbie

   @Anita denk zelf het wellicht ook voor tweede keer te hebben gehad. eerste keer was maart en ben echt goed ziek geweest alhoewel het heel mild begon. het sloeg ineens toch toe met benauwdheid. Dit keer slechts wat keelpijn. De derde avond werd die wel heel erg. echt scherp zoals je als kind wel eens een fikse keelontsteking kan hebben en licht brandend gevoel op de borst. Scherpe steken als naalden voelde het in de keel en slikken deed wat pijn. Dacht echt nu wordt ik goed ziek. Maar volgende ochtend was de keelpijn weg. Heb niet getest want was zo vaag. Gelukkig blijf ik wel bij iedereen weg en heb geen boodschappen gedaan. Voel me nu weer goed.

 • HHarold

  In april getest op Corona, uitslag was dat ik positief was.Veel spier en gewrichtspijn gehad.Twee weken ziek thuis gebleven en toen weer gaan werken.Eerste paar weken ging redelijk,wel steeds vaker moeheids klachten.Me erover een gezet en doorgegaan.Achteraf verkeerd en had naar me lichaam moeten luisteren.Sinds twee weken oververmoeid en nog steeds pijn tussen schouderbladen en spierpijn.Blijf moe met ene dag wat beter dan andere dag.

  • RRianne

   @Harold

   Als je rustiger aan doet is de pijn dan minder en straalt het ook uit naar je armen erg pijnlijk bij mij.

  • EEls

   @Harold
   Heb in maart Corona gehad en nog steeds kamp ik met veel spierpijn tussen schouderbladen en rug. Rest van mijn lijf voelt ook stijf, pijn blijft komen en gaan. Ben nu bijna 5 maanden verder en hoop maar dat het beter zal worden.

 • CChristiane

  @Hilde

  Hoi Hilde
  Ik lees je relaas. Zlef heb ik in maart corona gehad en ben inmiddels volgens bloedonderzoek voorzien van antistoffen.
  Ik voel me niet goed. Hoest nog steeds en moe maar wat mij zo opvalt is dat als ik 3 slokken alcohol neem dan heb ik gelijk warme wangen en treed er hoofdpijn op. Natuurlijk kan ik de wijn of het biertje laten staan maar ik vraag me af of dit niet een histamine “allergie” is. Herken jij hier iets in? Groetjes Christiane

 • RRianne

  Na maanden coronaklachten nu weer opnieuw last van krampen en steken tussen de schouderbladen dit straalt uit naar mijn armen en borst kan weinig meer doen zo.Hebben meer mensen hier last van en wat wat kan je er aan doen behalve pijnstilling die amper werkt.

  • JJeroen

   @Rianne
   Ik heb eind maart corona gehad met milde klachten (hoofdpijn, kortademig, nachtzweten, pijn op de borst). Ik heb nu regelmatig pijn in mijn armen en schouders (lijkt een soort spierpijn) en soms hevige steken in mijn linker bilspier. Verder last van vermoeidheid / futloosheid. En we zijn nu 4 maanden verder 🙁

  • RRianne

   @Jeroen,
   Super dat je reageert ben ik niet de enige die daar zo last van heeft!
   Combinatie van spierpijn en scherpe stekende pijn tussen schouders met uitdtraling naar bovenarmen net alsof er een strakke band eromheen(net als bij een bloeddrukmeter) zit met af en toe tintelingen in hand vingers. gisteren moest ik echt een pijnstiller nemen dat doe ik niet snel.Bij inspanning wordt het erger.hoest nog steeds af en toe hoofdpijn.Spagettibenen uitgeput pff.Probeer wel in beweging te blijven.

  • CCharlotte

   @Rianne

   Ik heb al maanden last van steken tussen de schouderbladen. Geen pijnstiller die helpt. Ik hoop dat het bij jou sneller over gaat.

  • RRianne

   @Charlotte
   Hoi Charlotte,
   Nu ik weer wat actiever ben lijkt het erger te worden het zullen ook de spieren zijn maar ook die gemene steken af en toe.kuchen blijft ook.
   Probeer ook ontspanningsoefeningen te doen vooral gericht op ademhaling.

 • SSylvana

  Vanaf mijn verjaardag 11 januari voelde ik mezelf ziek Mijn smaak en reuk waren weg en ik voelde mezelf brak
  Daarna werd het niet beter enorm veel spierpijn in gewrichten( op en af ) , zeer slecht slapen, een tennisarm, hoesten en pijntjes welke komen en gaan , soms door mijn benen gaan en momenteel last van een knobbel op sleutelbeen wat artrose kan zijn omdat ik in de overgang zit ook verkleurde nagels wat ik niet kan plaatsen verder blijf ik neusverkouden en ben ik zo moe als een hond

  Dit duurt nu al 6 maanden… 6 maanden ellende daarom zijn 2 weken quarantaine niet afdoende voor mij zij heb een scala van problemen Ik weet niet wat ik moet doen

  • KKevin

   @Sylvana

   Ik voel met je mee ik heb er ook al vanaf maart veel problemen mee ik lig nu nnog steeds met irritante neus en geen lucht ziek weg en weer ziek koorts koppijn schouder pijn steeds komen de klachten weer terug.ik ben er gek aan het worden van totaal geen lucht vaker en zo brak

  • LLinda

   @Kevin

   Corona in maart gehad. Heb weken lang niet op mijn rechterzij kunnen liggen. Maar ben nu bij vlagen nog steeds kortademig en vreselijke spierpijn in mijn hele rug en schouderbladen. Verder gepaard met hoofdpijn en futloosheid.

  • RRianne

   @Linda,
   Blijkbaar zijn er meerdere mensen met aanhoudende pijn steken tussen schouderbladen met uitstraling naar armen, rug.
   Hoop dat we er gauw verlost van zijn zonder restschade!

  • IIrene

   @Kevin
   Ik sluit me ook bij jullie aan. Ik heb in april de klachten gekregen die op Corona duiden, mijn smaak en reuk is nog steeds niet ok en ook pijn tussen de schouders. En dan ook zo’n irritante hoest. Als ik moet lachen moet ik hoesten. En ook vaak moe.

  • KKarin

   @Sylvana

   Hoi Sylvana,

   Op 6 april verloor in plotseling mijn geur en smaak en had ik last van een droog hoestje. Positief bevonden van Corona. Op en af last van spierpijn en gewrichten, vooral in mijn benen. Ook zak ik soms door mijn benen heen. In bed kan ik niet op mijn rechterzijde liggen ivm pijn in been en heup. Ook merkte ik dat ik last kreeg van mijn geheugen, kan me niet concentreren en vergeet alles, gewoon vreselijk. Slaap slecht en ben daardoor denk ik ook zo moe. Ik heb mijn geur en smaak nog steeds niet terug, maar heb wel een rare smaak/geur die ik niet kan omschrijven. Ook heb ik last van hoofdpijn. Een hele waslijst die mijn leven nu al 5 maanden aan het beheersen is. Hopelijk ben ik er vlug van af.

 • JJim

  Meest belovende medicijn is wat mij betreft ‘Ruconest’ heb gelezen dat op 21 april 2020 vijf patiënten, 4 mannen en 1 vrouw behandeld zijn en ook alle 4 na 2 dagen naar huis konden en 1 kon 2 dagen later naar huis! Ik heb begrepen dat er nu een groter clinical trial met 120 patiënten gaat starten.

 • SSonja

  Wil dit nog aan mijn verhaal toevoegen opdat iemand hier iets aan heeft.(gezinslid heeft het coronavirus heel mild gehad gelijk met mij, alleen moe en nog kuchen.)
  geplaatst 13 juli 2020.
  Menstruatie al 13 weken afwezig.altijd normaal geweest.toeval ik denk het niet.
  schokjes(achter elkaar) in lichaam af en toe gehad.
  Zwetende voeten en handen zeker in het begin 13 weken geleden.ook maagzuur in het begin nooit last van normaal.
  Plotseling hevige haaruitval in het begin nu veel minder.
  Druk op oor soms stekend.
  Wel kunnen ruiken maar heel lang niks kunnen proeven komt nu weer terug.
  zeer droge mond schilverige lippen.rare smaak in mond en geur in neus.wit uitgeslagen tong diepe groef in tong.
  Pijnlijke hete neusholte neus dicht neus weer open geen snot .
  Schrale keel slokdarm.hete lucht in luchtpijp soms ook borstkast.venijnige steek onder rechter borst soms.
  af en toe pijnlijk opgezette halsklieren.
  hartkloppingen uit het niets.
  Tinteling prikkels in delen hand of arm.pijnlijke hand.
  Bij inspanning af en toe nog hevige hartkloppingen.
  Weinig eetlust wel veel dorst.
  Heel af en toe .Kramp op hart ,verkramping eerder.heel raar.geen pijn.
  Gevoelige kuiten geen pijn.
  Saturatiemeter vind ik erg handig en gerustellend. je ziet ook na inspanning dat het in mijn geval iets daalt.kortademd na inspanning druk op borst nog steeds.herstelt zich wel binnen 1 a 2 uur.
  Sonja

  • MMarvin van de Vorstenbosch

   @Sonja
   Na het lezen van je bericht wilde ik toch even reageren. Ik heb namelijk nou denk ik al een half jaar hele vage klachten. Ik kon het niet helemaal thuis brengen met Corona maar wel met jou klachten. Namelijk vieze geur in neus, droge mond, weinig eetlust (vooral s’ochtends) beetje geïrriteerde keel, Af toe in eens hoofdpijn, af en toe hart kloppingen, Soms denk ik dat het beter gaat en een dag later heb ik in eens weer allemaal klachten. Ik wilde even zeggen dat bij mij pheiffer is geconstateerd. Ik ben benieuwd of er bij jou nog iets is uitgekomen? Mvg Marvin

  • PPatrick

   @Sonja
   Ik heb ook Corona gehad en ik ben nu 4 weken onderweg. De symptomen die jij beschrijft lijken exact die van mij.
   Alle symptomen zoals koorts en spierpijn zijn weg. Alleen heb ik last van mijn kuiten, en heb ik een hoge hartslag bij opstaan, trappen lopen etc (waarschijnlijk POTS) en krijg ik het benauwd als ik iets te veel heb gedaan. En dat is al snel! Denk aan vaatwasser in- en uitruimen. Mijn saturatie is rond de 96/97.
   Ik zie alleen geen vooruitgang en ben wel een beetje angstig voor schade aan de longen.

 • SSonja

  Mijn klachten zijn 13 weken geleden begonnen.
  Lichte pijn tussen schouderbladen.hevig zweten ‘s nachts en daarna lichte hoest en hoofpijn met verhoging.pijn onder me oogkas.Voelde me raar duizelig worden en onrustig.3 week tijdens het stofzuigen bijna flauwgevallen.huisarts weer gebeld (eerder gebeld wegens het hoestten maar geen koorts dus uitzieken kon corona zijn.)
  Huisarts kwam langst en stelde verhoogte hartslag 165 vast enorm trillen op me benen zwakte en moest met de ambulance naar spoed eisende hulp.Daar bleek er geen ernstige dingen gaande te zijn longfoto gemaakt, bloedafgenomen.Wel kwamen ze opeens in maanmannetjespakken binnen met het vermoedden Corona en een verplichte mondkap op naar huis gestuurd.als ze me getest hadden moest in blijven en de arts zei; dat wil je echt niet!
  Later pas na 3 weken klachten test afgenomen maar er was niks meer te vinden van corona huisarts had sterk vermoedden van corona.
  De daarop volgende 4 weken heb ik als een soort van trance beleefd.hevig zwetend, trillend,misselijk en enorm gaan hoesten.
  Hierbij ook een fikse blaasontsteking gekregen anti -biotica kuur 2 x .hierbij schimmelinfectie opgelopen en later weer forse pijn in de nieren.
  Met week 8 a 9 weken weer iets minder ziek gaan voelen even in het zonnetje gezeten .weer beneden koffie gezet wasjes gedraaid.Totdat ik in week 10 naar ademsnakkend wakker werd hevig trillend .druk op me borst hoesten met slijm, bloedneus huisarts gebeld die is 2x in een week langgekomen longen waren schoon medicijnen anti-biotica weer .op een nacht SEH gebeld kon niet meer smeekte bijna me op te nemen of in iedergeval dit te laten stoppen.SEH Arts kwam in maanmannetjespak en masker met bril op langs helemaal nagekeken longen schoon maar onregelmatige hartslag en vastgesteld dat ik lichamelijk en geestelijk op ben. Moest contact opnemen met huisarts maar die was 3 weken op vakantie dus 2 artsen gesproken die ik niet ken.Bloeduitslag eerder afgenomen toonde geen antistoffen tegen corana aan wel werd duidelijk dat deze niet echt betrouwbaar zijn.Wel iets lichts gaande met nieren maar niet ernstig.in totaal 8 x huisarts en 1x SEH arts gebeld. 1 week ging het redelijk minder benauwd slik wel vitamines c, d, zink,hoestmiddel, pro biotica en regelmatig vrij verkrijgbare pijnstilling op advies van huisarts.Inmidels 3 weken hevige pijn tussen schouderbladen gekregen ;steken kramp en brandende pijn met uitstraling naar bovenarmen heel lastig met slapen en zitten lig vooral op mij zij met een kussen onder me arm.dit lijkt nu vooral naar linkerbovenarm te verplaatsen.Probeer wel sinds 3 dagen af en toe uit bed te komen vooral als tip doe dit rustig aan je wilt snel teveel doen.Al 3x een terugval gehad dat is echt pittig en maakt je heel onzeker over je lichaam je hebt er geen of bijna geen controle over.
  Nu 13 juli 2020 week 13.
  Inmiddels nog lichte verkoudheid helder vocht uit neus geen donker groene afscheiding .
  Zeurende pijn tussenschouderbladen af en toe ook nek .
  Enorm zwak en vermoeid.
  Zwak op me benen.
  Geestelijk wat rustiger in me hoofd minder angstig.wel nog zomaar huilen om iets.
  behoorlijke pijn linker bovenarm of er een band om heen zit.snijdende pijn.
  Bij inspanning nog lichte hoestaanval en af en toe kriebel en kuchen.
  Ik ben er nog lang niet
  Mensen houdt allemaal de moed erin het gaat beter worden .stapje voor stapje.
  Liefs Sonja

  • MMichel

   @Sonja
   wat jij hier verteld ervaar ik precies het zelfde. Ben begonnen omstreekts 6mei. Ergste hiervan is dat je aan jezelf gaat twijfelen. Sinds afgelope zaterdag(12/7) lijken alle symptonen terug te zijn. Hoesten, groennig verkoude, niesten, extreem vermoeid.
   Vandaag maar weer de ggd bellen om weer getest te mogen worden. Verder konden ze niks vinden in het ziekenhuis behalve een ademhalingstestbdie maar op 75% zat.

  • SSonja

   @Michel

   Ik concentreer me nu vooral op mezelf.probeer niet teveel te doen dat werkt echt niet bij mij.
   Elke dag is er een gaat het wat beter is dat meegenomen.
   Wil niet steeds vooruit denken want als..Verder krijg ook geen antwoorden van artsen omdat ze het ook niet weten mbt.het verdere verloop van dit rot virus.

  • SSonja

   @Michel

   Ik concentreer me nu vooral op mezelf.probeer niet teveel te doen dat werkt echt niet bij mij.
   Elke dag is er een gaat het wat beter is dat meegenomen.
   Wil niet steeds vooruit denken want als..Verder krijg ook geen antwoorden van artsen omdat ze het ook niet weten mbt.het verdere verloop van dit rot virus.Jij ook een sterk herstel toegewenst.Ik herhaal het steeds voor mezelf; ik ga hier vanaf komen!
   Groet,
   Sonja

 • NNelleke

  Mijn klachten zijn ca 9 weken begonnen, gezwollen ogen en gezicht, vocht in de hals, lichte keelklachten, zweetaanvalken (geen koorts) hoop dat he5 eindelijjk gaat verdwijnen! Zie er niet uit!!!

 • WWR

  Ik ben 3 maanden ziek geweest.
  8 weken niks kunnen doen en toen langzaam opgeknapt met restklachten.
  Veel terugvallen gehad wat ik toen erg beangstigend vond. Maar ik ben weer beter! Voor de mensen die nog klachten hebben en ziek zijn, Veel beterschap!
  Het komt goed!

 • NNour Schut

  In maart ziek geworden hoge koorts (40 graden) en geen smaak. Na twee keer weggestuurd te zijn bij de COVID post in Almere Parkwijk hebben ze bloed geprikt een spoed lab voor het weekend na het weekend 14 gemiste telefoontjes van de huisarts. Meteen weer naar de post daar was het mis. Met blauwe lippen afgevoerd per ambulance daar twee weken gelegen (treed liever niet in detail) met long embolieën als gevolg. Nu in juni ervaar ik plotseling een enorme moeheid kan niet wakker worden en pijn in de ledematen. Het herstel gaat enorm traag. Vandaag om 14.15 uur wakker geworden. Om 00.00 in slaap gevallen. Bloedverdunner niet op tijd genomen kan nu gewoon verder slapen als ik wil. Dit is echt heel zwaar.

 • DDanielle

  15 maart begonnen met hevige hoestbuien , lichte verhoging maar verder geen klachten . Wel thuis gebleven ivm voorzorg om collega’s niet aan te steken. Bijna 3 weken in quarantaine , mijn man werkte thuis . Ik wilde graag weer gaan werken , maar omdat ik detachering doe, waren er helaas geen opdrachten en bleef ik thuis zitten. Daardoor bleef ik steeds meer malen in mijn gedachten en werd langzaam aan steeds meer gestrest . De lichamelijke klachten die ik bleef houden , schreef ik daar aan toe ( en mijn huisarts ook )
  Uiteindelijk ben ik op aandringen gestrest op antistoffen …negatief . Daaropvolgend weken ben ik ook op Corona getest , omdat ik aanhoudende keelpijn had die niet wegging . Ook dit was negatief . Mijn geestelijke gesteldheid ging steeds meer achteruit ( mede ook door 2 sterfgevallen aan Covid-19 in mijn directe omgeving ) Mijn huisarts stelde antidepressiva voor , maar daar ben ik uiteindelijk niet mee gestart . Ben wel onderbehandeling van praktijkondersteuner GGZ geweest , en heb ook veel gehad aan Mindfullness training…….maar de lichamelijke klachten bleven . Verstopte neus zonder snot , gevoelige keel met blokkade , diarree , droge ogen , ontsteking van oog , pijn aan borstbeen ( TIETZE ???) , pijn tussen schouderbladen , gespannen kuiten ( bloed onderzoek om trombose uit te sluiten ) hartkloppingen , temperatuurverhoging vooral na inspanning 37,6 . Sinds 2 weken mag ik zeggen dat het mentaal beter gaat , maar die “vage” klachten blijven , en dat zorgt er af en toe voor dat mijn gedachte het soms weer moeilijk hebben.
  En nu sinds een aantal dagen ben ik op dit forum en in de facebookgroep beginnen te lezen en…….EUREKA …1+1 is voor mijn nu zeker 2 !!!!!!
  Wat een wereld van herkenning !!!! Een bevestiging dat ik niet “ gek “ ben en dat mijn lichaam het echt wel moeilijk heeft !!!! Ik ben dus geen hypochonder ……de klachten zijn er echt ……ik kan wel janken dat ik dat nu pas inzie .
  Sinds kort ga ik ook naar de fysio voor mijn klachten in het borstbeen en schouderbladen , waarvan ik hoop dat dit in ieder geval gaat verminderen. Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen, maar ben wel “blij” dat ik uiteindelijk weet dat ik niet de enige ben , en dat er lotgenoten zijn , die mij zullen begrijpen. Ik hoop voor iedereen en voor mezelf dat het einde van deze periode snel in zicht komt !!!!

 • HHP

  Begin februari erg gehoest en veel last van m’n bronchiën, mede door m’n astma. Antibioticum-prednisolon-antibioticum-prednisolon. Daarna ging t langzaam wat beter. Maar nu voel ik me sinds een maand slechter lijkt t. Extreem moe, benauwd en zo ontzettend duizelig en futloos.
  Longfoto’s zijn goed, bloedbeeld is goed, neurologisch goed. Ondertussen heb ik geen idee wat er met me aan de hand is, maar ik ben absoluut niet mezelf.

 • VVerdrietig

  Mijn schoondochter heeft sinds eind maart koorts. De huisarts reageerde daar laconiek op (is zeer waarschijnlijk corona, uitzieken). Inmiddels heb ik al die tijd schoondochter, zoon en kleinkind niet gezien. Schoondochter is negatief getest, maar er wordt gezegd dat test niet meer betrouwbaar is, omdat de klachten er al zo lang zijn.
  Ik wil mijn zoon, schoondochter en kleinzoon zien. Zij willen het risico niet lopen om iemand te besmetten.
  “Verdrietig”

 • SSarah

  Hallo,

  Ik ben al een aantal maanden aan het stoeien. Het begon in febr met koorts (39,6), verkoudheidsklachten en niet kunnen eten. Dit verdween na een paar dagen. Eind maart verkoudheidsklachten met soort van benauwdheidsaanvallen (alsof je met je gezicht dicht bij een kussen zit en die warmte inademt) die varieerde van paar seconde tot paar Minuten. Dit hield een week of 2 aan, waarna ik even rust ervaarde en toen weer 2 weken met keelpijn en neusverkoudheid liep. Daarna weer 2 weken rust en vervolgens sinds half mei weer verkouden, keelpijn en benauwdheidsaanvallen. Ik kan niet meer functioneren zoals ik gewend ben. Kan mijn kinderen niet alleen verzorgen en kan niet werken. Dit alles vanwege de benauwdheidsklachten (sinds half mei tot heden dagelijks wel 10-20 aanvallen). Men denkt aan paniekaanvallen/ stress en ben doorverwezen naar psycholoog en fysio. Ik Denk mogelijk toch aan een nasleep van Corona. Ben 1x getest en was toen negatief. Herkent iemand zich in bovenstaande?

  • JJosé

   @Sarah

   Hey Sarah jouw ilachten lijken veel op die van mij .
   Ik heb ook al vamaf february klachten .
   Vooral veel paniek aanvallen indat het lijkt alsof wat in mijn keel zit .
   Het komt en het gaat
   Maar sons heb ik dagen last .
   Ik ben al bij de huisarts geweest . In het ziekenhuis met een camara gekeken en niks gevonden .
   Ik ben nu zelf de oxazepam aan het afbouwen .
   Voor alle paniekaanvallen die ik steeds heb .
   Maar niet getest op Corona .
   Ik heb geen koorts gehad

  • HHermieke

   @Sarah
   ik herken zeker veel in je verhaal.. ook sinds februari klachten begonnen met keelontsteking daarna pijn op rug en borst en toen benauwdheid. Bij mij voelt het alsof ik met een amoniakmiddel gewerkt heb en dat steeds inadem. Coronatest na 14 weken negatief antistof negatief en toch iedere dag deze klachten.. erg zwaar. Nu afspraak bij longarts voor 3 september duurt nog erg lang. Herkent iemand bovenstaand gevoel in longen? Ook al heel lang een zwart stipje in mijn linkeroog dit belemmerd erg mijn zicht. Herkenbaar?

  • EElise

   @Hermieke
   Ik merk steeds dat heel veel mensen verschillende klachten hebben, maar die benauwdheid zoals jij het beschrijft, klopt exact. Dat is toch wel de meest gehoorde klacht.
   Ook dat vlekje had ik in mijn rechteroog. Heel hinderlijk met name tijdens het auto rijden. Zo’n mouche volante heb ik wel vaker, maar nu was het echt een pikzwarte stip. Deze was na 3 dagen verdwenen.
   Ik merk wel dat bijv. onkruid wieden met je hoofd naar beneden daarna meteen ontzettende hoofdpijn oplevert.
   Omdat ik geen koorts heb gehad vond de huisarts meer onderzoek niet nodig.
   Nu na 4 maanden wordt het allemaal iets beter.
   Maar het gaat echt maar heel langzaam. Ik denk dat voldoende rust en gezond eten het enige is wat we nu kunnen doen. Ik ben geen arts, maar wel een ervaringsdeskundige.
   Heel veel sterkte.

  • EEmily

   @Hermieke
   hoi ook ik heb dat rare gevoel hete gevoel wat door de neus en luchtpijp en de longen in gaat!en inderdaad net chloor of ammoniak!!ik kan ook ineenkeer niet tegen parfum en allen geuren om me heen krijg vreselijk benauwd…en die steken tussen de schouderbladen
   En die ondraaglijke hoofdpijnen die komen en gaan elke dag weer..en niet vergeten mijn spieren doen allemaal pijn!het is niet te doen meer…en dit al.maanden pffff

  • MMoni

   @Emily,

   Ik ben nu 2,5 week ziek, 11 dagen koorts, die vreemde zoetige geur herken ik ook, en vieze smaak en dan die vreselijke hoofdpijn… ,

 • AAnn

  Sedert 2 april ben ik ziek thuis met hoest, lichte verhoging en zwak op de benen. Na 2 weken rust dacht ik genezen te zijn. De dag nadien opgestaan met koude rillingen op de rug. Dekens helpen niet. Altijd klamme of natte handpalmen en voetzolen. Eetlust viel weg. Af en toe ook pijn in de neerstreek en last van de darmen. Ook duizelig gevoel in het hoofd, net of je dronken bent. Slapen overdag en ‘s nachts ging moeilijk. Vooral inslapen gaat moeizaam. En vaak wakker met veel dromen. Omdat ik toch weinig kon doen, lag ik de hele tijd plat op de bank. Maar ik werd er niet sterker door, integendeel. Na 4 weken kon ik bijna niet meer op mijn benen staan. Ik ben dan mijn fysiek terug beginnen opbouwen met korte wandelingen en lichte turnoefeningen. Wat nu nog overblijft is de duizeligheid, enorme vermoeidheid, af en toe pijnscheuten in de kuit, slaapproblemen en een hoest die nu en dan opsteekt. Ook de vervelende tintelingen op de rug komen nog terug.. Wat opvalt is dat ik gedurende de hele periode een witte aanslag heb op de tong. Binnen 2 weken ga ik terug aan het werk. Ik hou mijn hart vast. Ik besef dat het allemaal vrij lichte klachten zijn. Maar ze verpesten toch behoorlijk je dagelijkse bezigheden. Ik wens dan ook iedereen die hiermee kampt veel moed toe en hoop dat we er met z’n allen doorheen geraken!

 • AAnoniem

  Ik lees hier precies dezelfde klachten.
  Hoofdpijn hoesten last met ademhalen en geen koorts. Verder ben ik enorm moe en kom ik bijna niet vooruit. Helemaal lusteloos. Ik ben niet getest op corona moet ik mij met deze klachten laten testen?
  Ik heb er al 2 a 3 weken last van.

  • CCindy

   @Anoniem

   Laat je aub zsm testen en blijf thuis.

 • JJane

  6 weken geleden positief getest op corona met alleen toen een neus verkoudheid en wat branderig gevoel.in de longen. 3 weken toch wel lamlendig geweest en veel geslapen. Snel aan het werk gegaan, hartkloppingen en lamlendig gevoel erna. Raar hoofd, alsof je onder water bent en geen concentratie hebt. Nu na 6 weken opnieuw getest afgelopen vrijdag door opnieuw een verkoudheid en keelpijn, gelukkig negatief. Echter blijven aantal klachten nog aanwezig zoals vermoeid en branderig gevoel in de luchtpijp.. deze klachten komen en gaan en er lijkt geen eind aan te komen.. iemand anders dezelfde klachten? Ik ben heel.bezig met deze symptomen gezien ik ook geen antistoffen heb aangemaakt na een doorgemaakt infectie.. dan zou je denken dat je het weer kan krijgen, eng gedachte!

  • SSarah

   @Jane
   Ik herken wel de verkoudheid en keelpijn die komen en gaan. Daarnaast ben ik al 1,5 mnd bezig met benauwdheid die ook komt en gaat, maar dit in de vorm van aanvallen die paar seconde tot paar minuten kunnen duren. Heb er soms wel 20 op een dag.

 • SSandra

  Hallo allemaal,
  Er vallen na maanden mezelf niet mijn eigen ik te voelen een aantal dingen op zijn plek, als ik jullie berichten lees. Eindelijk een verklaring voor een aantal dingen die ik voelde en werden gegooid op stress en oververmoeidheid. Mijn verhaal is het volgende. Ik had op 18 maart van de ene op de andere dag geen smaak en geur meer, wat last van schouders en nek en wat achter mijn adem, niet benauwd want ik kon wel diep inademen, maar het was net of het niet in het ritme zat, het ademen voelde ongemakkelijk en geforceerd. Toen nog weinig bekend over deze klachten dus kreeg geen isolatie advies(cruciaal beroep), het leek meer op spanning werd gezegd. Inmiddels zijn reuk en smaakverlies, één van de belangrijkste redenen om je te laten testen. Nu inmiddels ruim 3 maanden verder, het waren maanden met veel hoofdpijn, pijn in nekspieren aan de linkse kant, stekende oorpijn linkse oor af en toe ineens onregelmatige hartslag of een snelle hartslag, last van schouderbladen en af en toe weer die geforceerde ademhaling, die dan vaak koud aanvoelt, ook mijn neus wordt dan koud, zo vreemd. Dagen dat ik fit ben en dan ineens weer een paar dagen heel moe. Op zondag 14 juni ben ik in het bos geweest en ineens ‘s avonds last van hooikoorts, dacht ik. Maandag was het weer goed, dus ik dacht zie je nou wel, het was hooikoorts. Nu heb ik een gastouderopvang waar er een aantal kinderen verkouden waren en maandag op dinsdagnacht had ik even een loopneus. Even later was dit weer over, maar ik werd toch wat onzeker. Overlegd met de GGD. In eerste instantie geen reden om te testen totdat ik zei dat er meerdere kinderen in mijn opvang verkouden waren. Dat was toch een reden om te testen. En wat denk je, totaal onverwacht bleek ik dus toch corona te hebben. Er zitten nu zoveel vragen in mijn hoofd. Want toen ik de GGD vertelde dat ik eigenlijk geen klachten had, behalve de klachten waar ik al maanden mee loop. Kreeg ik te horen dat er dus ook oud virus of opnieuw geactiveerd virus in je lichaam kan zitten. Zelf weten ze het ook nog niet echt. Ook nu weer voel ik een dag zowat niets en de dag erna ineens de klachten die ik hierboven heb genoemd. Maar het valt dus onder milde klachten, daar prijs ik mezelf ook gelukkig om want er zijn vele die er veel erger aan toe waren of zijn. Maar ik wil dit wel uit mijn lichaam hebben als het klopt wat ze zeggen, dus ik lees of hoor graag wie hier tips voor heeft. Zo en zo ga ik het maandag maar eens met mijn huisarts bespreken. Ik durf nu niet goed uit quarantaine, terwijl dit eigenlijk afgelopen woensdag al mocht. Doordat ik de klachten van de afgelopen maanden nu zelfs wat heviger heb durf ik niet goed omdat ik bang ben toch iemand te besmetten. Groetjes Sandra

  • SSylvia

   @Sandra

   Wat een verhaal sandra, dan ben je al een tijd bezig
   Fijn dat je getest bent
   Beterschap

  • LLinda

   @Sandra
   ‘niet benauwd want ik kon wel diep inademen, maar het was net of het niet in het ritme zat, het ademen voelde ongemakkelijk en geforceerd’. Precies wat jij hier noemt heb ik de laatste dagen last van. Ik heb Corona gehad in maart. Ik dacht ook dat het misschien hooikoorts is maar het kan ook door Corona komen natuurlijk. Ik vind dat je dit symptoom heel treffend schrijft, precies zoals ik het ervaar.

 • LLise

  Dag allemaal, ik wil even een positief bericht plaatsen om hopelijk een paar mensen wat moed te kunnen geven. Ik ben vanaf 12 maart ziek geweest, vooral met vermoeidheids- en benauwdheidsklachten. Ik herken alle verhalen over terugvallen (ook na (kleine!) inspanningen die toch te veel bleek te zijn) en een wisselend verloop. Toch gaat het sinds ongeveer 3 weken echt beter met me: vooral vanaf het moment dat ik nooit meer deed dan ik op dat moment aankon en heel goed oplette om niet over de grenzen van mijn lichaam te gaan. Die grenzen komen elke dag een stuk verder te liggen. Inmiddels kan ik al weer grote delen van de dag rechtop zitten, lopen en fietsen, langere uitstapjes doen, een paar uur werken en in het huishouden dingen doen. Ik moet nog regelmatig rusten, maar het is echt niet meer zo slecht als de eerste twee maanden. Ik voel me soms weer ziek, maar dat duurt dan maximaal een uurtje. Ook hoef ik niet meer te hijgen en kan ik (bijna altijd) weer op normaal tempo bewegen (in plaats van als een slak). Hopelijk geeft het wat moed om dit te lezen, hou vol en doe kalm aan. Groeten van Lise

  • GGrietje

   @Lise wat bemoedigend zeg. Bedankt

 • Llotte

  Bizar om dit te lezen, maar ook wel een soort van ‘fijn’ omdat ik niet zo goed wist of dit nou echt bij nasleep van Corona hoort.
  Vooral zo vermoeid, beetje zelfde soort vermoeidheid als die je aan het begin van een zwangerschap hebt. Dat het je echt overvalt. Heb al een keer mijn auto aan de kant moeten zetten!
  Verder ben ik heel verward en vergeet ineens hele rare dingen. Dan word ik wakker en heb geen idee waar ik ben en ben een soort van in paniek. Ook mijn smaak is weg. Nog wel slijm en niezen maar dat kan ook de hooikoorts zijn.
  Wat ik het engst vind is dat je niet weet hoe lang dit gaat duren en of het überhaupt nog over gaat. Zoals bij de ziekte van Lyme waar mensen ook de rest van hun leven vermoeidheid klachten aan over kunnen houden.
  Sterkte voor iedereen!

  • YYiiihaaa

   @lotte
   Precies die vergelijking maak ik ook steeds: net als bij een zwangerschap, zó moe… ik wil zo graag weten wat hieraan te doen

  • SSylvia

   @Yiiihaaa

   Hoi yiiiiiihaaa
   Bij mij is het na 15 weken overgegaan
   Ik ben toch ook wel mij eroverheen gaan zetten en daarna telkens weer rusten
   Houdt moed!!!
   Beterschap

  • SSylvia

   @lotte
   Hallo lotte
   Bij mij is het overgegaan na 15 weken

  • CCorine

   @lotte
   Ik herken mezelf in je verhaal.en ben blij het te lezen. Ik ben soms nog uit het niets licht in mijn hoofd en voel een hele lichte benauwdheid. Mijn test van 2 weken geleden was negatief toen ik snotterde. Testen blijken niet betrouwbaar. Ik las dat testen via ontlasting vaker positieve uitkomsten brengen. Ik ben nog steeds doodmoe na geringe inspanning.
   Ben ervan overtuigd dat ik corona had. Over een week volgt de uitslag van de bloedtest… en.. mijn dochter heeft wèl corona.

 • MMargriet

  1e ziekte dag 14 maart ,8 maart nog naar Ziggo Dome geweest ( woon in Friesland)
  Milde verschijnselen: hoesten, verkouden ,spierpijn ,beetje smaakverlies, verhoging/koorts, kortademig
  2x antibiotica kuurtje gehad, longfoto en alle bloedwaarden waren oké ( behalve B12: veel te hoog)
  Nu na 3en halve maand restverschijnselen: verhoging/koorts (37.7-38.4), gauw moe.
  Hoe lang nog……

  • MMarcia

   @Margriet
   Ik herken dit zo goed, ik werd ziek op 13/3 en ervaar ook nog steeds wisselend klachten.
   Vroeger ging ik makkelijk 15km wandelen, nu is 5km meer of genoeg en als ik daar over ga dan sloop ik mijn gezondheid.
   Ook op het werk vind ik mijn energie niet terug… Lastig, want ik ben er ook 4w uit geweest… Ook lang gedacht dat ik de enige was… Tot mensen begonnen praten. Het lijkt wel dat de ziekte bij iedereen – ondanks sommige parallellen – een ander verloop kent…

  • AAngelique

   @Margriet, voor jou is het natuurlijk te laat,maar voor iedereen die dit leest.Blijf bij lichte klachten ook binnen en uit de buurt van mensen. Ga niet afwachten tot het erger word of je zeker weet dat je Corona hebt.

 • IIlona

  Ik ben 21 april positief getest en heb het maar in vrij lichte mate gehad.
  Ik heb echter nog steeds last van extreme vermoeidheid en nog last van kriebel en slijm in mijn keel.

  • JJo

   @Ilona

   Rond 23 April tijdens hardlopen brandend gevoel in slokdarm en droge keel , nu acht weken later nog steeds irritaties aan keel en gehemelde, met doorzichtig kleverig slijm. Heb het helemaal gehad…. voel me ook erg moe ,en heb continue slaap…

 • EEsther de Vries

  Vorige week heb ik mij op het virus laten testen. De uitslag was negatief. Maar ik vraag mij af of ik restklachten heb van een infectie in februari. Sinds eind februari heb ik klachten die op bronchitis lijken: hoesten (soms ook een tijd niet, maar het komt steeds terug), piepend uitademen, een benauwd gevoel alsof er vocht in mijn luchtpijp zit. Dat heb ik nog nooit gehad. Ik ben altijd super gezond geweest.
  Nu ben ik ook vermoeid, maar ik heb geen koorts of pijn en ik krijg voldoende lucht in mijn longen.
  Mijn keel of luchtpijp doet pijn en ik heb ook last van zuurbranden.

 • CCarole

  Goedendag, Ik wil ook mijn verhaal graag doen. Ik heb alle verhalen doorgelezen en alles is zo herkenbaar. Het enige wat ik als eerste kan zeggen is: Zoek iemand op die Vegatest doet en covid kan opsporen en er medicijnen voor heeft. Misschien dat dat kan helpen. Ik had ook vanaf half maart klachten vooral de benauwdheid was heel erg, samen met hartkloppingen en mijn lichaam ging in de paniekstand waardoor ik diarree aanvallen kreeg als reactie op de benauwdheid, lag soms klappertandend in bed. Waren vreselijke ervaringen. In maart kon je bij niemand terecht, alleen een speciaal nummer kon je bellen voor corona en omdat ik de bovenkant van de trap nog kon halen zonder kortademig te worden werd het niet serieus genomen. Mijn familie dacht dat ik paniekaanvallen had en na wat onderzoek op internet kon het ook een resultaat zijn van hormoonstoornis zijn die vrouwen in de overgang kunnen krijgen, dus ik dacht dat het misschien ook dat kon zijn. Maar de benauwdheid kwam om de paar weken in alle hevigheid terug en altijd s’nachts. De huisarts wist ook niet wat hij ermee aan moest en wilde me maagremmers voorschrijven en me een hartkastje geven, omdat hij mijn hart niet vertrouwd. Gister ben ik naar iemand geweest die Vegatest doet en wat blijkt? Ik heb Corona en het zit nog in mijn lichaam. Het pest me. Ze kon ook meten dat ik nog geen immuniteit heb opgebouwd en ik kreeg medicijnen mee dat het eruit moet werken. Nou geloof me: Die medicijnen werken, klachten verergeren eerst en dat moet het beter worden. Daarna ben je ook immuun. Ik hoop dat ik met mijn verhaal iemand kan helpen.

  • LLaurine

   @Carole
   Hoi Carole,
   Dank voor je verhaal. Ik herken heel erg wat je zegt. Half maart is het begonnen, pijn in mijn longen (alsof je te koude lucht in ademt), stevige hoofdpijn, hartkloppingen en benauwd, en af en toe zo moe dat ik niet eens meer kon praten. Ook ik kon niet getest worden, ik kon met gemak de trap nog op. De klachten waren na een week weg, maar na een week of 5 kwamen ze in alle hevigheid terug, dat duurde anderhalve week, toen was het weer weg, maar deze week is het weer net zo hard terug gekomen. Ik ben dus erg geïnteresseerd in die Vegatest, waar heb jij die laten doen?
   Groeten, Laurine

  • CCarole

   @Laurine
   Hallo Laurine,
   Je kan op internet zoeken op Vegatest maar ik heb het in Alkmaar laten doen, maar ik weet dat in Hilversum ook iemand zit. Vegatest is elektro acupunctuur. Ik kan je zeggen dat ik nu op dag 3 zit van de medicijnen en ik ben behoorlijk ziek. ( ben niet uitgeschakeld hoor) Dat moet naar 7 a 10 dagen over zijn. Vriendelijke groeten: Carole.

  • LLaurine

   @Carole
   Dank je! En veel sterkte met je herstel!

  • TTheo

   @Carole

   Hoi Carole, hoe gaat het nu met je. Heeft het gewerkt?

   Theo

  • SSusan

   @Carole

   Hoi carole, hebben de medicijnen.je geholpen?

   Groetjes susan

 • GGerrit

  Ik heb eerder al geschreven over mijn klachten. Gelukkig heb ik een huisarts die mijn klachten serieus nemen. Ik zit nu in de medische molen en heb een longfoto laten maken, maar hierop is niets te zien. Er is bloed afgenomen en hieruit bleek dat mijn leverwaarden iets hoog waren, waarna ik doorgestuurd ben om een echo te laten maken van mijn bovenmaag. Hierbij zijn de nieren, galblaas, lever en aorta bekeken. Ze hebben wel wat dingetjes gevonden, maar niets waar ik mij zorgen over hoef te maken en wat mijn klachten dus veroorzaakt. Ook mijn urine is nagekeken en de ontstelingswaarden zijn normaal en dus ook niets wat op Corona wijst. Toch is de huisarts overtuigd dat ik Corona heb gehad en is ze dus echt serieus op zoek naar antwoorden voor mij. Aanstaande maandag weer bloedprikken en urine na laten kijken, nu om het zoutgehalte te kunnen vergelijken of er een disbalans is of niet. Ook mijn leverwaarden worden weer nagekeken. Inmiddels ook bij fysio beland en looptest gehad. voor de looptest was hartslag 62 en zuurstofgehalte 96, wat goed is. Daarna 6 minuten lopen en mijn hartslag was 105 en zuurstofgehalte gekelderd naar 90. De fysio gaf aan dat dit bij alle coronapatienten gebeurd en dat herstel nog weken zal duren om het op te bouwen. De steken in mijn borstkas blijven en bij rechterschouderblad. Vol gevoel in de maag en druk op het borstbeen. Vooral na iets van inspanning. iedereen sterkte met herstel toegewenst

 • SSuzanne

  Half februari enorm ziek geweest, 2 dagen op bed met hoge koorts, geen smaak, moeite met slikken.

  Nu 4 maanden later soms bij inspanning benauwd/drukkend gevoel, hoofdpijn, loopneus/niezen en vooral moe,moe,moe.

  Hoesten totaal niet gehad.

  Griepprik wel in november genomen ivm mijn werk in de thuiszorg. Verder ook geen mensen besmet in mijn omgeving of werk dus het blijft een Russisch roulette kwa gedachten.

  • CCorine

   @Suzanne heb je tussendoor ook gewoon gefunctioneerd net als ik? Mijn verhaal is gelijk Februari drie dagen flinke koorts en keelpijn, hoofdpijn. Tijdje spierpijn gehouden en moe… Toen in April paar dagen aanval van benauwdheid en hoesten. Voor de zekerheid getest, negatief. In de zomer veel gewandeld in de bergen en geen last. Nu eind oktober plots weer benauwd, wisselende temperatuur en moe…
   Conclusie huisarts na longonderzoek en hartfilmpje: nawee van Corona…

 • PPascal

  In de nacht van 16 op 17 maart.
  Kreeg ik een klein hoestje
  Ik kwam lijk wit mijn bed uit
  Ziek gemeld
  3 weken lang ziek geweest
  Het ging maar niet over
  Naar de huis arts geweest alles na gekeken
  Ze vonden niks een verkoud heidje kan wat langer duren
  Ik vertrouwde het niet weer naar de huis arts geweest. Ik gaf aan dat alles over is maar mijn hoofd is branderig. Ik bloed Geprikt komt eruit dat mijn vitamine D te laag is. Ik dat spul gehaald. Maar nog steeds branderig hoofd. Ik weer terug naar de huis arts. En die zegt het komt door de corona. Het kan nog paar maanden duren. En ik heb de psycholoog ingeschakeld. Komt erop neer dat ik ergens de stres heb. En nu voel ik me enorm slap. Ik ga weer terug naar de huis wat dit betekent. Kan iemand mij hierop reageren of iemand dit bij zichzelf herkent?

  • MMichael

   @Pascal

   Hey Pascal,
   Wat vervelend om dit allemaal te lezen. Ik was begin april ziek geworden met waarschijnlijk corona. Ze konden me toen niet testen omdat ik niet in der de risico groep viel. Het begon met een kuchje, vervolgens werd dit hoestaanvallen ,benauwdheid en drukkend gevoel op borst +veel griep verschijnselen. Ik ben zelf niet naar de dokter geweest en wilde me telefonisch te woord staan en vermoede dat ik corona heb en als ik niks meer kan weer moest bellen. Na dik 2 maanden verder kamp ik nog met veel problemen zoals chronisch keepijn, vermoeidheid ,soms steken in men borst . Ik ben bang als ik naar de dokter gaat dat ze niks vinden en ergens anders gestuurd wordt. Ik voel me soms door andere niet begrepen en wordt als zwak beschouwen, terwijl dit geen pretje .

   Hoop dat je snel opknapt ,voor als nog een fijn weekend en beterschap!

  • IIlona

   @Pascal

   Beste Pascal,
   Ik ben 11-3 gaan hardlopen kreeg enorme steken in m’n hoofd dus rustig naar huis gewandeld. Die nacht doodziek geworden had overal spierpijn en vooral enorme hoofdpijn. Toen ook het beginnen met enorm hoesten bijna stikken. Meteen gestopt met werken ben rijinstructrice… dokter gebeld moest maar paracetamol pakken ik had toch geen koorts. Ik ben 38 dus werd toen denk ik daarom ook niet heel serieus genomen. Dagen en vooral de nachten enorm benauwd gehad werd er gewoon bang van omdat ik echt geen lucht kreeg.. weer ha gebeld nou zei deze je hebt wel Corona maar alleen paracetamol zal helpen. Ik heb in de loop der jaren veel meegemaakt en door het stikken snachts kreeg ik ook flachbacks naar m’n ex. Door de paracetamol enorm diarree gekregen terwijl ik niet mag afvallen (heb tien jaar over tien kilo gedaan) dus maar weer ha gebeld ook aangegeven dat ik echt bang was. Ach ja zei deze het duurt lang en is heftig maar hij kon me niet helpen. Drie weken doodziek geweest ik was en ben geestelijk echt een wrak geworden. Lichamelijk was ik heel sportief kon sinds een paar jaar weer lekker sporten wielrennen en skeeleren. Nu kon ik nog geen eens naar de super om de hoek. Ik was blij dat we in onze branche tot mei niet mochten werken want ik moest echt bij komen! De dokter heeft alles weggewuifd toen we weer mochten gaan werken wilde ik eerst getest worden, maar dit schoof ie in de schoenen van m’n baas! Moest hij maar voor zorgen. Nu na t testen natuurlijk geen Corona maar niks op immuniteit getest helaas. Ik ben nu sinds mei weer aan het werk met mondkapjes dus heel de dag in een benauwde auto veel praten met een mondkapje. Ik ben heel neerslachtig terwijl ik van nature een heel positief persoon ben en vraag me veel af of ik me nu aan stel. Ben erg hard voor mezelf maar vraag me vaak af waar t vandaan komt snap er gewoon niks van.Ik loop nog steeds met een droog hoestje nu ook twee drie maanden natuurlijk gestopt met roken dat valt me ook zwaar terwijl ik natuurlijk blij ben dat ik nog leef! Maar de rest van m’n klachten zijn zo wazig… hoofdpijnen pijn op de borst denk vaak m’n hart namelijk veel pijn aan m’n linkerkant en ook nog steeds erg benauwd na een lange dag werken echt dood op. Ik kan soms wel janken terwijl er eigenlijk niks is. Sporten gaat gelukkig wel de goede kant op maar ik blijf ook last van m’n hoofd houden alsof ik een band erom heb. Lijkt veel op m’n hersenschudding dat heeft ook erg lang geduurd maar vraag me vaak af hoe lang dit aan moet houden. Maar vooral waar ik hulp kan krijgen de ha heb ik toch niks aan helaas.
   Ik probeer er zelf het beste er van te maken maar merk dat me dat erg zwaar valt. Dus je bent idd niet de enigen en miss erg om te zeggen maar ben eigenlijk een beetje blij te lezen dat meerdere mensen dezelfde problemen hebben.
   Heel veel sterkte ermee en ik hoop dat mijn verhaal je een beetje kan helpen te relativeren. Want ik denk dat ze er veel te weinig vanaf weten om mensen een goed advies te geven! De klachten zijn zo verschillend en hoe lang het duurt bij iedereen ook.
   Hou goede moed! En een goed herstel gewenst!

 • Rrene

  Beste allemaal,

  Ook hier klachten al vanaf 9 Maart, dus nu al 3 maanden
  Volgens de huisarts waar ik ben geweest heb ik ook Corna gehad en dan in een milde vorm.
  heb een longscan gehad maar daarop was niks te zien en bloedwaarde op ontsteking was iets te hoog.

  Heb in het begin stadium alleen droge hoest,keelpijn en branderig gevoel in de borst gehad.
  In de nasleep hiervan heb ik nog steeds de volgende klachten:

  -Bij diep inademen lichte pijn/ druk op borst en rug, en net of je idd koude lucht inademt
  -Blijvende lichte verkoudheid die maar niet weg gaat
  -Conditie wat nog niet op peil is ( sport voorheen 5x per week en leef gezond )
  -Lichte hoest met weinig slijm en net of je luchtpijp wat smaller is geworden ( zo voelt het )
  -Spierpijn met name op de bovenrug

  Er is mee te leven, maar ik begin me wel af te vragen of dit nog ooit overgaat en of dit geen blijvende klachten zijn?
  Ik denk dat dit virus meer met je lichaam doet dan we weten en ook niet alle schade die het aanricht zichtbaar is op scans etc….

  Paar weken gelden een test gedaan bij Innatoss en deze was negatief pfff jaja….
  Wel werd er gezegd dat ik waarschijnlijk met het virus in aanraking ben geweest en dat mijn lichaam hier wel op heeft gereageerd.
  Alleen blijkbaar te weinig antistoffen aangemaakt om tot een positief resultaat te komen mbt deze test.
  Dus blijkt maar weer hoe complex alles is ook mbt het testen.

  Waarschijnlijk heb ik dan de milde vorm gehad, maar loop ondertussen al bijna 3 maanden met vage klachten rond, en of ik nu wel of niet imuum ben is ook maar de vraag….

  Tevens heb ik deze week het gevoel ( klinkt misschien raar ) alsof ik constant in een vochtige ruimte met beton of nat krantenpapier sta en deze lucht constant inadem…..

  • NNoortje

   @rene Jou klachten lijken enorm op die van mij! ik begon 7 weken geleden met een hoestje gewoon een hoest die je idd met een verkoudheid ook heb. ik deed er nog lacherig over want ik letten overal goed op kwam nergens. na 2 weken begon het echte bulderen of dat ik er niet uit kwam en mijn luchtpijp geheel dichtgeknepen werd. vooral na liggen. dus kussens eronder om maar wat omhoog te zitten. ook wat benauwd. in de 3e week de HA gebeld maar ja niet welkom met corona klachten dus uitzieken die hele week maar rustig aangedaan. was overigens niet echt ziek hoor. wel wat moe en behoorlijk kortademig na wat lopen! na die 4e weken ging het langzaam aan wat beter! althans minder hoesten. en iedere week dacht ik dat het steeds ietsjes beter ging. hoesten werd wat minder maar dat gekke gevoel in me keel en dat dichtgeknepen gevoel bleef. inmiddels lijkt het erop dat het nu wat blijft sluimeren. na in actie komen na even gezeten te hebben moet ik nog wat hoesten. het benauwde is wel weg. maar kortademig ben ik soms nog wel als ik wat meer gedaan heb. moet met praten vaak me keel schrapen. spierpijn op de rug ervaar ik ook en ook me ribben maar dat kan komen door het nog altijd wat hoesten. bijna 8 weken onderweg en vraag me telkens af of er een einde aan komt. misschien nu toch maar eens bellen voor een test om te kijken of ik corona gehad heb!

  • YYounes

   @Noortje
   Probeer eens wet cupping therapie, bij moslims bekend als hijama.. kan bijna overal in grote steden. Door middel van kopjes creëren de specialisten een soort van zuig zoen achting effect en dan hele kleine prikjes plaatsen op je rug schouders what ever waar je spierpijn hebt. Ze plaatsen dan de kopjes terug en dan zuigen ze voornamelijk oud bloed met vocht eruit. Doet wonderen. Spierpijn, migraine, maag klachten, niet zwangere kunnen worden noem maar op. Check YouTube

 • SSilvia

  Ik zit al sinds half maart ‘binnen’. In het Noorden van het land (Groningen) zou het niet spelen, nou ik kan je vertellen dat het wel speelt. Mijn man begon begin maart en ik volgde al snel half maart met: verkoudheid, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn en ontzettende vermoeidheid. Een moeheid waarbij het niet lijkt uit te maken hoeveel je slaapt. Vervolgens opgezette klieren, last van blaas (alsof je beginnende blaasontsteking hebt) last van schrale luchtpijp. Eerst soort gevoel alsof je hele droge lucht inademt. Dus luchtbevochtiger aan en luchtvochtigheid omhoog. Lijkt dan te beteren voor een weekje om dan weer heftiger terug te komen. Dit keer met soort krampgevoel in je luchtpijp en druk op je borst voor en achter tussen je schouderbladen. Hartkramp en zomaar ineens hart op hol alsof je inspanning levert, terwijl je gewoon in rust in bed ligt. Weer lijkt herstel, om dan na 2 weken nog heftiger terug te keren. Dit keer steken voor achter, zware druk op borstkas en gevoel alsof je luchtpijp in de brand staat. Doodmoe en inmiddels toch wel ongerust contact met de huisarts. Helaas geen test beschikbaar voor ons, uitzieken. Wel bloed laten prikken, alles o.k. alleen mijn vit. D was flink gedaald (ik had lage D en was al een jaar keurig aan het opbouwen, dus goede vergelijking). Intussen deze site gevonden en opgelucht dat ik niet enige ben.
  Inmiddels aan de extra vitamine/mineralen zoals covid19-zelfhulp adviseerde. Mijn man lijkt inmiddels beter (?). Ik heb nog last van druk op de luchtpijp en hoop dat naast voeding, rust en vitamines ik straks af ben van dit virus. Daarvan ik alle sceptici vertellen, corona, mild wel of niet, het is zeker geen gewone griep. Ik en mijn man zijn 52 en 53 jaar en in normale goede gezondheid voordat dit virus opdook.
  Lotgenoten sterkte!
  En Zorgwijzer dank voor de mogelijkheid om dit hier te delen. Hoop dat er meer actie vanuit de politiek hiervoor komt…..

  • SS

   @Silvia

   correctie:
   I……Ik kan alle sceptici vertellen, corona mild, wel of niet, het is zeker geen gewone griep”…

  • MMarcia

   @Silvia het vitD tekort hoor je idd ook erg vaak terugkomen, was bij mij ook zo… Zonder een covid test overigens.
   Ik paste nooit binnen het plaatje..

  • IIrma

   @Silvia
   HI, hoe gaat het intussen met jullie?
   Ik was benieuwd welke vitamine en mineralen je bedoeld in jou verhaal. Een week voordat ik covid symptomen kreeg, had ik bloed laten prikken en werd er een groot tekort aan vitamine D geconstateerd. Ik kreeg een hoge dosering vitamine D om 1 maal per week in te nemen. Ik had de 1e net ingenomen, een paar dagen voor ik (waarschijnlijk) besmet ben. En een dag later al symptomen kreeg.
   Zijn er mogelijk andere mineralen die mij goed zouden kunnen ondersteunen?

   Vriendelijke groet, Irma

  • MMama

   @Irma

   Wij nemen vitamine d 2000ugm, vitamine C oplosbaar, zink/magnesium. Beterschap

  • JJosé

   @Mama

   Deze heb ik ook in gebruik plus dagravit multivitamine

 • GGerrit

  Op een zondag nog 5,2 km hardgelopen. Maandag overdag nog gewerkt, vervolgens huis gekomen en vanaf dat moment met ruim 39,5 graden koorts op bed gelegen. Na ongeveer 11 dagen huisarts gebeld en antibiotica gekregen. Dit deed helemaal niets voor mij. Uiteindelijk na ruim 2 1/2 week klachtenvrij. Nog ruim 72 uur binnen gebleven, voordat ik even naar buiten ging. In 3 weken tijd ruim 12 kg afgevallen. Vervolgens op therapeutische basis weer gaan werken, wat de ene keer beter ging dan de andere keer. Wel bleef ik klachten houden in de borststreek en bij rechterschouder door middel van steken o.a. Op een maandagmorgen op het werk leek het alsof er een mes geplaatst werd onder mijn rechterribbenkast. Huisarts gebeld en sindsdien loop ik bij huis. Longfoto was goed, in bloedtest was wel een verhoogde leverwaarden te zien, maar volgens de echo zijn alle vitale organen gewoon goed, afgezien van een goedaardige cyste in een nier. Toch blijf ik klachten houden en moet ik in de nacht vaak eruit en naar de wc om te plassen. Nu ga ik bij de fysio proberen of daar iemand mij kan helpen. Wordt vervolgd…….

 • RRaymon

  Sind 2 maart corona gehad tot op de dag van vandaag voel ik het steeds hartkloppingen beroerd gevoel vermoeidheid en best wel slapeloze nachten nog steeds we zitten nu in de 4de maand ben benieuwd wanneer ik me weer normaal kan voelen.

  • KKika Dedic

   @Raymon

   Hi,ik heb dezelfde klachten als u
   Ik lees net jouw reactie en vroeg me af hoe met u nu gaat
   Hoplijk is het over en gaat goed met u
   Groetjes Kika

 • BBoukje

  Hier idem, 14 weken al flink benauwd, hoestbuien, pijn op borst, steken bij mn hart, niet goed door kunnen ademen via mond, energieloos, om knettergek van te worden! Wel verminderde weerstand door zware operatie eind jan. Dacht dat het mogelijk hieraan zou liggen, maar als ik al het bovenstaande lees ben ik niet de enige 😉 Twee zware kuren antibiotica gehad en nu op de wachtlijst voor de longarts. Coronatest was ook bij mij negatief. Vaak het gevoel (en dat lijken aanvallen) of ze een ballon achter in mn keel opblazen. Keelpijn ook al 14 weken evenals een akelig droge hoest. Eentje die ik totaal niet ken vanuit voorgaand ziek zijn. Dokters en huisartsen weten het eigenlijk ook niet. Puffer helpt niet tot nauwelijks en de antibiotics idem. Hoop en duim op snel wat betere tijden dat ik mezelf iets vitaler ga voelen dan bejaard … maar wel een kleine troost om hier te lezen dat ik niet de enige ben.

 • FFlorent

  Ergens in november of begin december, bij een stil moment hoor ik bij het diep uitademen het geluid van een blaasbalg.
  Zaterdag 14 maart. Goed gefietst…goed gevoel.
  Zondag 15 maart. Beetje grieperig gevoel en vroeg naar bed. Middernacht doodziek, spierpijn in armen en benen. Moe. Rillen van de kou. Hoofdpijn.
  Maandag 16 maart. Ochtend dood ellendig, Slaap, Koude. Geen smaak . Paracetamol dan maar. Beetje koorts.
  Dinsdag. 17 maart. Huisarts gebeld. Geen koorts meer. Moet terugbellen als ik koorts heb.
  Zaterdag 22 maart. Voel me een stuk beter en werk wat in de tuin.
  Maandag 24 maart. Terug doodellendig. Hoofdpijn, slaap, moe en spierpijn. Na een dag of vijf en wat Paracetamol terug iets beter.
  Maandag 30. Bel naar huisarts dat ik terug beter ben.
  Woensdag 2 april. Keelpijn diep in mijn keel en veel hoesten. Hoest ook massaal slijm omhoog. Voel vooral in de avond wat druk op de borst.(stress?)
  3 mei.
  Mijn smaak (koffie) is terug. Fietsen kan ik terug als voorheen. Mijn hoofdpijn is niet helemaal weg, nog wat druk op de borst en mijn ophoesten van slijm is wat minder. Heb de indruk dat ik er na anderhalf maand nog niet gans van verlost ben.
  Als ik sport voel ik me gezond en goed. Maar ik moet oppassen voor overdrijven.
  Maandag 11 mei. Tot gisteren me vrij goed gevoeld. Het ophoesten van fluimen is zo goed als gedaan. Maar vandaag meer druk op de borst, al kan ik goed ademen. Ook die krets in de keel en die hoofdpijn zijn erger. Meer geslapen ook.

  3 juni. Nog ietjes keelpijn maar iets dieper in de keel. Ook lichte maagpijn en zeker constante lichte hoofdpijn. Beetje druk achter het trommelvlies. Paracetamol. Paar keer per dag haal ik nog een slijm naar boven. Nu enkel licht doorschijnende snot. Zeker na het drinken.
  Over het algemeen gaat het elke week iets beter…iets.
  Wel erg langzaam. Ex Corona of 7×10 jaren.
  Ik ben 70 jaar oud met een normaal bmi en heb nooit gezondheidsproblemen gehad.
  Rook sinds 20 jaar niet meer.

 • CChris Wiets

  Heb al 12 weken Covid-19 klachten. Hoofdpijn, perioden met koorts, benauwdheid, kuchen en vocht ophoesten, soort rillingen of er overal inwendig kleine naalden geprikt worden, hartkloppingen, vocht uit de neus, niezen. Soms pijn op de borst. Dagen er tussendoor met verhoging 37.1 – 37.9 waarin ik me beter en actiever voel.
  In week 8 covid-19 test negatief. De huisarts zegt dat ik niet besmettelijk ben, want negatief getest. Bloedtests geen bijzonderheden en longfoto ok.
  De benauwdheidklachten zijn minder wanneer de was in mij appartement te drogen hangt en het regent.
  De bedrijfsarts met volop covid-19 begrip zegt dat ik mag wandelen zolang ik uit de buurt van mensen blijf.
  Dat doe ik op goede dagen met alleen verhoging voor de conditie. En ook thuis NL in Beweging. Al lukt dat niet vanaf een temperatuur < 38.0. In week 2 ging NL in Beweging me best makkelijk af, maar gaande weg naar eind week 12 krijg ik het snel benauwd.
  Op tv hoorde ik bij benauwdheid diep inademen en uitblazen met je lippen op elkaar alsof je op een trompet blaast. Dat helpt goed. Er komt dan ook vocht mee uit de longen wat ontlast.
  Het lijkt of de ziekte een repeterend verloop van ongeveer een week heeft van meer naar minder en wanneer je denkt het gaat nu over, komt de koorts en benauwdheid vooral 's nachts weer opzetten. Op de hoogtepunten in de eerste weken een paar keer 's nachts behoorlijk benauwd met hartkloppingen en soms pijn hoog op de borst getwijfeld over een ambulance bellen, maar toch in slaap gevallen. En 's ochtends met minder heftige klachten wakker geworden.
  Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent met zulke lange klachten.
  Graag advies van artsen wat te doen om z.s.m. hiervan af te komen en weer aan het werk te kunnen gaan.
  Chris Wiets

  • DDanny

   @Chris Wiets

   Bijzonder dat je in dagen met verhoging actiever kunt zijn. Maar past wel in het plaatje dat Corona een apart ziektebeeld heeft. Zoals ik het tot mij neem, zijn er min of meer 2 trajecten met Corona. Of wel mensen krijgen het heel ernstig, wat verre van gezond is maar ontwikkelen daarbij de nodige hoeveelheid antistoffen of mensen zoals ons die geen extreme klachten hebben maar daardoor minder immuun geraken en daardoor heel lang blijven sukkelen.
   Daardoor slaat het immuunsysteem telkens weer opnieuw aan met verhoging tot gevolg.
   Ik moet zeggen, het steunt mij dat veel mensen met soortgelijke langdurige klachten zitten, maar krijg wel enige angst dat dit virus bij een deel van de mensen blijvend actief blijft. Ik hoop van niet.

 • JJorg

  Klopt het dat als je klachten na corona over zijn, de droge hoest nog weken in meer of mindere vorm kan aanhouden? Betekent dat dat je jezelf nog moet zien als ziek of als genezen met dit als restklacht die moet wegtrekken?

  • JJorg

   @Jorg ik blijf namelijk af en toe is zo’n kuchje houden. Ggd zegt dat dat kan en als het droog is en je verder al een week geen andere klachten hebt,je gewoon weer aan het werk mag. Ben ik heel erg blij mee, maar het voelt raar en je bent toch bang om mensen misschien te besmetten.

  • AAlma

   @Jorg

   Hoe is het er nu mee?
   Ik zit hier met hetzelfde, mijn dochter heeft die hoest en kuch. Wij zitten nu op de 12e dag en ben, we hebben geen klachten, toch het idee dat wij op de 16e dag weer kunnen gaan werken, mijn eerste werkdag weer.
   De GGD geeft egenstrijdige adviezen en het landelijk infopunt heeft veel studenten achter de lijn zitten die een jajaneenee schema hebben 🙁

  • SSilvia

   @Jorg

   Ik heb dezelfde gedachte. Hoe weet je nu of je nog anderen kunt besmetten? Als testen niet zoveel (meer) uit lijkt te halen….
   Ik overweeg een bloedtest om te kijken of ik anti-lichamen heb aangemaakt. Misschien dat dat wat oplevert?
   Iemand ervaring mee?

 • MMargaretha

  Zelf loop ik ook al weken te sukkelen vanaf half april. Van de longarts antibiotica doxilinne gehad heeft niet geholpen. Kreeg vorige week zaterdag vreselijke pijn in mijn luchtpijp naar huisartsen post geweest en hij zei luchtpijp ontsteking. Weer antibiotica gekregen ammoxciline en is iets minder maar gisteren middag weer dat branderig gevoel in mijn luchtpijp. Heb in het ziekenhuis corona test laten doen maar uitslag was negatief. Terwijl ik al weken lang loop te hoesten en benauwd Heb.
  Mijn huisarts zei 2 weken geleden dat het net dat hobbeltje kan zijn geweest van corona maar de test was negatief.
  Heb nog steeds klachten misschien valse uitslag. Word hier doodmoe van

 • MMM

  nu meer dan 2 maanden COVID. Begon met koorts en onbeschrijflijke hoofdpijn, vervolgens benauwdheid, hoest, heftige rillingen, hartritme stoornissen en hart krampen. Week 5,6 en 7 waren het ergste, met hoge koorts nauwelijks “bij” geweest en intense hart stoornissen. Sinds vorige week is de koorts grotendeels weg, maar de benauwdheid blijft toeslaan, soms voel ik me even een paar uur goed en dan slaat het weer toe. Vandaag ook weer koorts, hoofdpijn en hartkrampen wat ik totaal niet verwacht had, ik dacht dat ik eindelijk aan de beterende hand was.

 • HHenk

  Same here, al sinds maart af en toe een kriebelhoest, soms een rauwe keel, veel moe en gapen, weinig energie. Ik heb al die tijd gewoon gewerkt maar soms moeite met de concentratie. Soms ook prikkende ogen, wat benauwd of druk op de borst/buik, maar zover ik weet geen koorts. Mijn vrouw heeft maandenlang af en toe lichte koorts gehad (38,1 of 38,2 maximaal), dat was steeds na een paar uur weer gezakt naar normaal.

  Onze klachten vallen wel mee en je denkt soms dat het wel iets anders zal zijn, spanning of zo. Van hooikoorts hebben wij nog nooit last gehad. We zijn niet getest.

 • MMarina

  Ik ben ziek sinds 3 maart. Ik heb astma en kreeg het op weg naar mijn werk ineens erg benauwd. Ik dacht dat het bronchitis was. Een dag later was het minder. Een week later was ik weer erg benauwd. Via de assistente kreeg ik een kuur, want we dachten dat het bronchitis was. Na twee dagen iets meer lucht, kreeg ik het weer benauwder. Daarnaast voelde ik me ziek en raar in mijn hoofd. Ik heb sinds 11 maart verhoging en soms koorts. Na twee weken heb ik bij de huisarts aangegeven dat ik denk dat het corona is. Hij wuifde dat weg, want na 2 weken zou het over moeten zijn. Nog steeds gaat het de ene dag beter dan de andere. Deze week ging het weer helemaal mis. Er is ondertussen bloed onderzoek gedaan en die was goed. Ik ga vooruit, een stapje vooruit en een klein stapje terug. Vooral de verhoging is vermoeiend en frustrerend. De verhalen te lezen van mensen die net als ik al meer dan 11 weken ziek zijn, steunen mij enorm. Nu de medici nog. Zorg dat er getest kan worden op anti stoffen. Het zou zoveel meer duidelijk maken. Sterkte voor iedereen die deze lange weg ook bewandeld.

 • NNoz

  Ik heb vorige maand ook geregeerd hier. En ik ben zo ongeveer moedeloos ervan. 9 maart begon het. Plots na een leuk uitje met een vriendin sloeg de benauwdheid toe toen ik in de auto stapte. Die werd erger over de dagen heen. Ik ging hyperventileren. Ik ben een mind ademer, heb astma en wist niet wat me overkwam. Nachten niet geslapen en lopen ijsberen en spoken door ‘t huis. De benauwdheid en raar misselijk gevoel onder m’n rechterborst overheersten. Ik raakte in complete paniek. Dit had ik nooit mee gemaakt. Ik dacht te stikken. Ambulance is geweest. Ach mevrouw u hyperventileert gewoon. Uw functies zijn goed. De dagen erop duurde de benauwdheidsaanvallen steeds langer. Ik voelde mezelf ook verwijderd raken van de werkelijkheid. En was hier heel bewust van. Alles werd onwerkelijk. Geluid kon ik niet meer verdragen en m’n long vulde zich niet met lucht, leek het. Alleen m’n rechterlong. Ik was in constante paniek. De wereld zag er anders uit. Weer naar huisarts, weer naar de EHBO, nu werd tietze vast gesteld. Daarna werd een allergische reactie vastgesteld op een hooikoorts medicijn en daarna werd stress gerelateerde klachten vast gesteld en daarna verdenking op long embolie. Tot de EHBO arts zei dat ‘t dat niet was en het wat weg had van corona. Maar ik kreeg geen test. Ik ben toen pas m’n koorts gaan meten. Ik was inmiddels op dat moment al 4 weken verder. De EHBO dus zo’n 5x gezien. De huisarts zo’n 4x. De huisarts zei dat ‘t corona was maar zonder test. Ik kreeg oxazepam mee en ‘n verwijzing voor ‘n ademhalingstherapeut. Ik heb weken in een soort van psychose geleefd. Die ik me bewust was. Dit was volkomen nieuw voor me. Mijn partner is boos geworden toen en eiste een test.

  Geen corona volgens de test vd huisarts. Ik weet zeker dat dit corona is, is geweest. Ik ben in contact geweest met iemand die corona heeft gehad. Die week voordat ik klachten kreeg. Maar ook de zelfbetaalde antistof test wees uit.. Geen corona.

  Ik kan dit niet geloven. Ik heb dit nooit mee gemaakt en we zijn nu 3 maanden verder en ik ben nog steeds heel benauwd, long vult zich niet en ben al bij internist en mede reumatoloog geweest om toch die borstkas ontsteking zoals Tietze uit te sluiten. Volgens hem heb ik geen tietze. De long arts zie ik over 2 weken. De benauwdheid is geen doen. Ik ben emotioneel een compleet wrak want slaap niet. Koorts heb ik 6 weken gehad. Zonder me echt koortsig te voelen. Pijn op de borst, middenrif, schouderbladen en nek, bovenrug.. Niet slapen en geen conditie meer. Heze stem, zweet aanvallen.. Hartslag uit ‘t niks omhoog. En dan heb ik geen corona volgens de tests? Ik ben echt puzzeled.

  Ik hyperventileer en gaap me een ons. De paniek is gezakt. En ik doe rustig aan. Maar de klachten nemen niet af! De internist weet ‘t ook niet. Hopelijk weet de longarts ‘t wel? Ik heb geen enkel bewijs. Dit is ook geen astma. Heel ander soort benauwdheid. De longarts zegt dat het een griepje kan zijn geweest of verergering v astma. Dat kan gewoonweg niet. 6 weken koorts zonder je ziek te voelen van een griep? Verergering astma terwijl de peak flow gelijk staat aan die van een fit persoon? Maar toch benauwd zijn.

  Ik vind dit heel zwaar mensen. En voel me zeer alleen in deze strijd. Je lijkt wel gek geworden bijna.

  • SSylvia

   @Noz

   Ik heb echt met je te doen ook al erkennen ze niet dat je misschien corona hebt gehad en nu waarschijnlijk de na weeën ( ik ben geen arts dus weet het ook niet zeker). En corona is nog een vaag iets dus artsen weten ook nog niet veel. Toch noz, hou je sterk, geloof in jezelf. En lees ook de rubriek heb ik corona gehad op deze site. Je zal daar herkenning vinden
   Gelukkig ben je onder behandeling van artsen! Dat is goed
   Beterschap
   Groet
   Sylvia

  • MMandy

   @Noz
   Dit is een kopie van mijn verhaal! Ook uit andere verhalen herken ik dingen, zoals gevoel van koude lucht inademen, gevoel dat achter in keel een ballon wordt opgeblazen, krampen rond luchtpijp. Ik ben ook 2 maanden terug een paar dagen licht ziek geweest met lichte koorts en daarna periode beetje gehoest. En nu dus zo veel weken verder zo veel meegemaakt en functioneer ik nog amper.

  • AAngela

   @Noz

   Mijn verhaal is precies de jouwe, alleen vanaf 21 maart. Mensen beginnen nu te denken dat het een burn-out is. Ik vind het ineens knap lastig om m’n gezin draaiende te houden met al die klachten. Ik herken me echt 100% in jouw verhaal. Beterschap!!

  • NNina

   @Noz

   Het is alsof ik grote delen van mijn eigen ervaring lees. Heel eng maar toch ook blij met deze erkenning dat ik niet gek was! Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat het wel degelijk corona was en misschien nog steeds is. [idd naweeen]

   Een warme groet, je staat er niet alleen in!!!

  • RRob Ruis

   Beste Noz, hou vol! Je bent niet de enige met klachten. Ik hoop dat je positief kan blijven, want dat probeer ik ook. Valt soms zwaar, want vrienden willen dit en dat en daar zit ik helemaal niet op te wachten. Je voelt je eenzaam , maar dat ben je niet. Hou vol!!!!!

 • CCarin

  Die verhoging herken ik zeker in de ochtend 37 en dan ineens weer 37.6 . En dat ook al twaalf dagen lang . Op 11 mei positief getest . Heb verder geen klachten meer van hoesten of verkoudheid wel last van me benen en super onzeker.

 • RRyanne

  Niet getest maar loop ook al sinds half maart met een dichtgeknepen keel, pijn op de borst , even wat verhoging gehad en een continue dichte neus , de ene dag gaat het goed dan weer niet maar dacht zelf zo lang kan je geen covid hebben , misschien toch wel?

  • YYounes

   @Ryanne
   Kan maar hoeft niet, er lopen 4 directe famillie leden met heftige corona gevallen, in eerste instantie dacht ik dat ik degene was die corona had ivm heftig niezen, keel klachten, beste maatje ook precies zo. Getest bleken allebei negatief.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.