Verstandskies trekken? Kosten en vergoeding zorgverzekering

Verstandskies trekken? Kosten en vergoeding zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 17 reacties

Verstandskies trekken? Kosten en vergoeding zorgverzekering

Bij veel kinderen en jongvolwassenen moet er op een gegeven moment een verstandskies getrokken worden. De tandarts komt hier vaak achter na een röntgenfoto van het gebit. Het trekken van de kiezen gebeurt meestal op doorverwijzing bij de kaakchirurg in het ziekenhuis.

Wat zijn de kosten voor het trekken van de verstandskies en wat dekt je zorgverzekering eigenlijk?

Kosten

De kosten voor het trekken van een verstandskies zijn afhankelijk van waar de ingreep wordt uitgevoerd en welke handelingen er nodig zijn om de kiezen te verwijderen.

Bij kaakchirurg

In de meeste gevallen komt er een kaakchirurg aan te pas. Je moet dan naar het ziekenhuis of een zelfstandige behandelkliniek voor het verwijderen van de kiezen.

Wat kost dit?

Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving.

Zijn er complicaties of moet er bijvoorbeeld een nieuwe foto worden gemaakt van de kaak? Dan zijn daar nog extra kosten aan verbonden.

Bij de tandarts

Als het trekken van de verstandskies wordt gedaan door de tandarts is de ingreep meestal wat minder gecompliceerd. Ook de kosten vallen dan lager uit. Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving.

Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.

Vergoeding zorgverzekering

De basisverzekering vergoed het trekken van een verstandskies als dit wordt gedaan bij de kaakchirurg, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Dit valt dan onder medisch specialistische zorg.

Bij kaakchirurg

Wordt de ingreep uitgevoerd door een kaakchirurg? En ben je onder de 18 jaar? Dan worden alle kosten volledig vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt hierover geen eigen risico.

Ben je 18 jaar of ouder? Ook dan worden de kosten gedekt via je basisverzekering, maar betaal je wel eerst je eigen risico.

Tip: moeten je verstandskiezen volgend jaar getrokken worden? Dan is het misschien slim om je eigen risico te laten staan op 385 euro en deze niet vrijwillig te verhogen.

Het is niet mogelijk je extra te verzekeren voor het trekken van de verstandskiezen in het ziekenhuis. Zorg er wel voor dat het ziekenhuis waar je de behandeling laat uitvoeren een contract heeft gesloten met jouw verzekeraar. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen.

Bij de tandarts

Kan het verwijderen van je verstandskies bij de tandarts worden gedaan? Dan gelden de onderstaande dekkingen via de zorgverzekering:

VerzekerdeBasisverzekeringAanvullende verzekering
Onder de 18 jaarKosten volledig vergoed, geen eigen risicoNiet nodig voor röntgenfoto of trekken kiezen
18 jaar of ouderGeen dekkingTandartsverzekering kan kosten (deels) dekken, er geldt geen eigen risico

Op zoek naar een nieuwe basis- en aanvullende tandartsverzekering? Kijk dan in de zorgvergelijker. De dekkingen liggen tussen de 250 en 1.000 euro per kalenderjaar.

17 reacties

 • HHenk rio

  Slaat helemaal nergens op onder 18 geen kosten om verstandskiezen te laten trekken. Ik kreeg ze pas na mijn 20ste, vaak last maar kan niet betalen om eruit te laten trekken

 • MMart de Visser

  Ik heb een paar weken geleden na een verwijzing van de tandarts mijn verstandskies laten trekken bij een Zelfstandig Behandel Centrum (Kaakchirurgie365) van de kaakchirurg. Totaal 270 euro: trekken van de verstandskies, en het maken van foto’s.
  Deze rekening heb ik ingediend bij mijn zorgverzekeraar. Nu blijkt dat niet alles onder mijn eigen risico valt, maar zelf niet eens door Ditzo vergoed wordt. Dit klopt volgens mij helemaal niet – het hoort volledig vergoed te worden volgens mij.

  Ditzo gaf aan dat het bedrag boven het maximumtarief valt?

  Heeft iemand hier ervaring mee?

 • MMathijs

  Ik heb mijn tanden bij de kaakchirurg laten verwijderen, eind 2020. Na deze website te hebben gezien dacht ik een indicatie te hebben van de verwachte kosten. Ik heb bij de kaakchirurg 2 verstandkiezen laten verwijderen en er is 1 rontgenfoto gemaakt. In totaal ben ik hierdoor 500,- euro lichter, dus geloof zeker de prijsinschatting van 200,- voor 2 kiezen niet……

  • Wwendy

   @Mathijs
   ook ik kreeg rekening van 442€ voor extractie 2 verstandskiezen!

 • MMarianne

  Ik heb een volledig onder en boven kunstgebit. Nu zijn er twee verstandkiezen doorgekomen waarvan er al een getrokken is door de tandarts. Kosten 162 euro. Nu moet ook de andere verstandkies eruit. De tandarts kan dit zelf doen of ook doorverwijzen naar kaarchirug. Bij dit laatste wordt het vergoed uit mijn basisverzekering (heb geen aanvullende of tandartsverzekering). Maar dan betaal ik wel eigen risico. Wat is prijstechnisch het gunstigste. Wat zijn nl bij de behandeling door de kaakchirurg mijn kosten vanuit eigen bijdrage. Is dat minder dan de kosten bij behandeling door tandarts

  • MMichel

   @Marianne

   Tandarts zal voordeliger zijn in jou positie.
   Bij de kaakchirurg, zal je opnieuwe eventueel foto’s moeten maken en opnieuw beoordeeld moeten worden.
   Buiten dien een consult bij de kaakchirurg zal, altijd hoger zijn dan bij de tandarts.

 • EElk

  Ik moet naar de kaakchirurg en ook heel waarschijnlijk onder narcose voor verstandskiezen omdat ze in mijn wang groeien een zelfs een bij mijn tandvlees boven een andere kies en heb 6 verstandskiezen ze kwamen er achter toen ik een röntgenfoto van mijn gebit moest maken vorige jaar omdat ik zo veel pijn heb aan mijn kaak de tandarts stond perplex heb te weinig ruimte in mijn mond helaas ik ben afschuwelijk bang al mag ik onder narcose al heb ik het in 2009 ook moeten doen bij de kaakchirurg onder narcose voor 4 normale kiezen omdat ik anders geen beugel kon nemen die ik toen hard nodig was in die tijd zo vreselijk dit dacht ik dat ik er van af was maar moet ik nog een keer en nu adviseerde de tandarts zelfs om onder narcose te gaan weer ben zo bang

 • JJes

  Ik zou mijn verstandskiezen onder narcose door de kaakchirurg willen laten trekken. Wat zouden de kosten daar ongeveer van zijn?

  • SSara

   @Jes

   Je bent zeker 300 euro aan kwijt

  • RRaul

   @Sara
   Een verstandskies 300 euro? Of 2 verstandskiezen?

 • EEva

  Ik moet aankomend jaar 4 verstandskiezen laten trekken. Is het gebruikelijk dat dit door de kaakchirurg gebeurd of gebeurd dit ook wel eens door de tandarts? Het het zin om hier voor een tandartsverzekering af te sluiten?

  Dankjewel!

  • AAnas Aref

   @Eva
   Hallo Eva
   Zolas ik het zelfde geval heb, en heb zoveel erover gevraagd en gelezen, het laten uittrekken van één of meerdere verstandskiezen gaat het meest door een kaakchirurig, zo doen het meest van de tandartsen,want ze denken dat dat makkelijker gaat bij een kaakchirurig en eigelijk een kaakchirurig is een tandspesialist die kan natuurlijk verschillende soorten operaties doen en een verstandskies laten trekken is een operatie, dat is anders dan een normale kies, zo heb ik gehoord van de mensen, de kosten ga je zelf betalen, want ze worden eerst door je eigen risco vergoedt, en jij betaalt elke jaar je eigen risico, wanneer de kosten meer dan 385 zijn, worden de rest van de kosten door je basisverzekering vergoedt

 • SSylvia

  Hallo,
  Ik moet in januari 2021, 2 verstandkiezen van het ondergebit laten trekken bij de kaakchirurg. Omdat beide onder zijn, moet dit in 2 behandelingen op verschillende dagen. Nu wil ik mijn aanvullende tandartsverzekering verhogen. Omdat ik 2 aparte behandelingen krijg moet ik dan denken aan 2x € 200,- ( dus samen 400) De bedragen zijn een indicatie. En gaat er bij de AV ook eigenrisico vanaf? Dus de behandelingen samen 400 minus 385 eigenrisico, is de vergoeding dan € 15? Kan ik mij dan beter wel of niet extra verzekeren voor de kaakchirugische ingrepen? Ik heb nu tand 250vergoed waar ik normaal genoeg aan heb. Mvg Sylvia

  • DDennis

   @Sylvia
   Je kan je niet aanvullend verzekeren voor een behandeling uitgevoerd door de kaakchirurg. Het valt onder de basisverzekering en onder het eigen risico. Het heeft dus geen zin om je tandarts AV te verhogen.

 • PPopo

  Toch bijzonder hoe goed de verschillen zijn tussen de kosten voor het laten trekken bij de tandarts en de kaakchirurg.

  • PPepe

   @Popo
   Wat is bijzonder?
   Wat vind je er goed aan?

  • AAnna

   @Popo

   Mijn onderkiezen waren al door, werden verwijderd door de tandarts, die kon er zelf makkelijk bij. Mijn bovenkiezen zijn nog niet door en moeten er dus echt uitgesneden worden door een chirurg. Het is een andere behandeling, dus ook andere kosten.

   Overigens: voor alle meelezers: als je tandarts het zelf kan (bijv. als je kiezen dus al door zijn en het niet zo ingewikkeld is), dan moet hij dat zelf doen en word je niet doorverwezen naar de kaakchirurg. Is het te complex, bijvoorbeeld als je kiezen nog niet door zijn, pas dan word je doorverwezen naar de kaakchirurg.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.