Verstandskies trekken?  Kosten en vergoeding zorgverzekering

Verstandskies trekken? Kosten en vergoeding zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Verstandskies trekken?  Kosten en vergoeding zorgverzekering

Bij veel kinderen en jongvolwassenen moet er op een gegeven moment een verstandskies getrokken worden. De tandarts komt hier vaak achter na een röntgenfoto van het gebit. Het trekken van de kiezen gebeurt meestal op doorverwijzing bij de kaakchirurg in het ziekenhuis.

Wat zijn de kosten voor het trekken van de verstandskies en wat dekt je zorgverzekering eigenlijk?

Kosten

De kosten voor het trekken van een verstandskies zijn afhankelijk van waar de ingreep wordt uitgevoerd en welke handelingen er nodig zijn om de kiezen te verwijderen.

Bij kaakchirurg

In de meeste gevallen komt er een kaakchirurg aan te pas. Je moet dan naar het ziekenhuis of een zelfstandige behandelkliniek voor het verwijderen van de kiezen.

Wat kost dit?

Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving.

Zijn er complicaties of moet er bijvoorbeeld een nieuwe foto worden gemaakt van de kaak? Dan zijn daar nog extra kosten aan verbonden.

Bij de tandarts

Als het trekken van de verstandskies wordt gedaan door de tandarts is de ingreep meestal wat minder gecompliceerd. Ook de kosten vallen dan lager uit. Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving.

Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.

Vergoeding zorgverzekering

De basisverzekering vergoed het trekken van een verstandskies als dit wordt gedaan bij de kaakchirurg, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Dit valt dan onder medisch specialistische zorg.

Bij kaakchirurg

Wordt de ingreep uitgevoerd door een kaakchirurg? En ben je onder de 18 jaar? Dan worden alle kosten volledig vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt hierover geen eigen risico.

Ben je 18 jaar of ouder? Ook dan worden de kosten gedekt via je basisverzekering, maar betaal je wel eerst je eigen risico.

Tip: moeten je verstandskiezen volgend jaar getrokken worden? Dan is het misschien slim om je eigen risico te laten staan op 385 euro en deze niet vrijwillig te verhogen.

Het is niet mogelijk je extra te verzekeren voor het trekken van de verstandskiezen in het ziekenhuis. Zorg er wel voor dat het ziekenhuis waar je de behandeling laat uitvoeren een contract heeft gesloten met jouw verzekeraar. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen.

Bij de tandarts

Kan het verwijderen van je verstandskies bij de tandarts worden gedaan? Dan gelden de onderstaande dekkingen via de zorgverzekering:

VerzekerdeBasisverzekeringAanvullende verzekering
Onder de 18 jaarKosten volledig vergoed, geen eigen risicoNiet nodig voor röntgenfoto of trekken kiezen
18 jaar of ouderGeen dekkingTandartsverzekering kan kosten (deels) dekken, er geldt geen eigen risico

Op zoek naar een nieuwe basis- en aanvullende tandartsverzekering? Kijk dan in de zorgvergelijker. De dekkingen liggen tussen de 250 en 1.000 euro per kalenderjaar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.