Waarom je nu al moet overstappen van je collectieve zorgverzekering

Waarom je nu al moet overstappen van je collectieve zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Waarom je nu al moet overstappen van je collectieve zorgverzekering

Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Met dit wetsvoorstel wil de overheid voorkomen dat verzekerden zonder collectief betalen voor de premie van mensen mét collectief.

Daarnaast wordt het aanbod van zorgverzekeringen overzichtelijker, waardoor het kiezen van een zorgverzekering eenvoudiger wordt.

Hoewel het voorstel pas over twee jaar ingaat, kunnen miljoenen Nederlanders met een collectieve verzekering nu al fors besparen door over te stappen naar een individuele zorgpolis.

Wat houdt het voorstel precies in?

Als het wetsvoorstel per 2023 werkelijkheid wordt, betekent dat drie belangrijke dingen:

  1. Verzekerden zonder collectiviteit of met een lage collectiviteitskorting (zoals sociale minima en ouderen) betalen niet meer mee aan de collectiviteitskorting van anderen
  2. De verschillen tussen de verschillende basispremies wordt kleiner; verzekerden met én zonder collectief betalen dezelfde premie
  3. Het polisaanbod van basisverzekeringen wordt overzichtelijker, wat het vergelijken vergemakkelijkt.

Het is vanaf vandaag mogelijk om als burger of organisatie te reageren op het afschaffen van de collectiviteitskorting.

Afspraken

Nadat de nieuwe wet van kracht wordt blijft het overigens wel mogelijk voor zorgverzekeraars om collectieven te blijven aanbieden en afspraken te maken met werkgevers. Denk bijvoorbeeld op het gebied van preventie, terugdringen van verzuim en betalingsproblemen.

Er mag hier alleen geen bijdrage meer tegenover staan van de verzekeraar, zoals de vijf procent korting die nu nog wordt geboden.

Aanvullende verzekering

Voor aanvullende- en tandverzekeringen mogen verzekeraars wel collectieve kortingen blijven bieden. Hierin zijn zij volledig vrij, omdat deze polissen niet vallen onder de Zorgverzekeringswet.

Besparen zonder collectief

Ondanks dat de nieuwe wet pas in 2023 van kracht wordt is het nu al mogelijk om te besparen op je zorgverzekering. Zelfs als je een collectieve korting krijgt, zo blijkt uit een talloze rekenvoorbeelden van Zorgwijzer’s zorgvergelijker.

Drie voorbeelden:

1. Basisverzekering

Werknemers van Jumbo of Lidl supermarkten ontvangen 5 procent korting op de twee duurste basisverzekeringen van Menzis. Bij Menzis betaal je dan 123,50 euro per maand (in plaats van 130 euro) bij een eigen risico van 385 euro. Verder heb je keuze uit alle ziekenhuizen in Nederland.

Toch is een vergelijkbare individuele basisverzekering, zonder korting, een stuk goedkoper.

Neem nu de online zorgverzekering van Ditzo. Deze is maar liefst 13,65 euro per maand goedkoper en biedt ook keuze uit alle ziekenhuizen. De enige beperking is dat je bepaalde hulpmiddelen online moet bestellen en dat je online (via het internet of de app) moet zorgnota’s moet indienen.

Liever geen internetverzekering, omdat je liever via de post je zaken regelt? Dan is de individuele basisverzekering van Promovendum een goed alternatief. Deze kost 118,25 euro, en daarmee nog steeds 5,25 euro per maand goedkoper dan het Menzis-collectief.

Menzis collectiefDitzo Promovendum
VerzekeringMenzis BasisGoede KeuzeRuime Keuze
Premie€ 123,50€ 109,85€ 118,25
DekkingNatura BasisverzekeringNatura BasisverzekeringNatura Basisverzekering
ZorgkeuzeRuim (80% dekking niet-gecontracteerde zorg)Ruim (75% dekking niet-gecontracteerde zorg)Ruim (80% dekking niet-gecontracteerde zorg)

2. Basis + aanvullend

Stel dat je bent een jonge moeder zoekt het volgende voor je zorgverzekering in 2021:

  • Basisverzekering
  • Fysiotherapie: minimaal 20 behandelingen
  • Dekking orthodontie: minimaal 1.500 euro per kind
  • Acupunctuur en chiropractie: minimaal 300 euro (maar liever wat meer)

Als leraar krijg je via het CNV Onderwijs collectief korting op de basis- en aanvullende verzekering van VGZ. Voor de gewenste dekkingen betaal je 165,45 euro per maand.

Toch zijn er meerdere goedkopere alternatieven:

VGZ CollectiefInterpolisPromovendum
Basis Keuze + Werkt Beter + Werkt Tand BeterBasisverzekering + Aanvullend 3Ruime Keuze + AV Ideaal
€ 165,45€ 152,25€ 151,75
Basisverzekering
20 behandelingen fysio
€ 300 alternatieve zorg
€ 2.000 orthodontie per kind
Basisverzekering
20 behandelingen fysio
€ 550 alternatieve zorg
€ 1.500 orthodontie per kind
Basisverzekering
24 behandelingen fysio
€ 500 alternatieve zorg
€ 1.500 orthodontie per kind
Ruim (80% dekking niet-gecontracteerde zorg)Ruim (75% dekking niet-gecontracteerde zorg)Ruim (80% dekking niet-gecontracteerde zorg)

De alternatieven hebben een fors lagere premie dan bij VGZ. Daarnaast hebben ze een hogere vergoeding voor fysiotherapie en/of alternatieve zorg. VGZ biedt echter wel een betere dekking voor orthodontie, terwijl Interpolis een wachttijd heeft van 1 jaar. Bij Promovendum maak je wel direct gebruik van alle dekkingen.

3. Basis + tand

Ruud (34) werkt bij de politie. Hij heeft daarom een collectieve PZP basisverzekering (Zorgbewust) via CZ. Ook heeft hij een collectieve tandartsverzekering (Tandarts PZP) die alle tandartskosten tot 80 procent dekt.

De premie van Ruud bij PZP komt in 2021 neer op 123,39 euro bij een eigen risico van 885 euro. Hij overweegt om over te stappen.

Ruud heeft ieder jaar gemiddeld 400 euro aan tandartskosten. Verder heeft hij weinig zorguitgaven. Een eigen risico van 885 euro is voor hem prima.

Hij vindt minstens twee goede alternatieven:

  1. De Friesland Zelf Bewust + Tand Doorstap: 80% tot € 500 voor tandheelkunde
  2. HEMA basisverzekering + Tandarts 2: 80% tot € 500 voor tandheelkunde (en 100% voor controles)

De zorgverzekering van De Friesland kost slechts 114,25 euro per maand, ofwel 9,14 euro per maand minder dan hij bij de politie zorgpolis gaat betalen volgend jaar. Ook HEMA is goedkoper (119 euro per maand).

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.