Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Bart Koenraadt 479 reacties

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

479 reacties

 • HHans

  Ja als je geen inkomsten hebt… Wat dan…en je gehandicapte kind zelf onderhoud.. Die nergens recht dan op heeft..
  Het werk vinden is niet makkelijk als je een beperking hebt en bij je ouders woont..
  En je eigenlijk gedwongen wordt begeleid te wonen waarna je dan pas een uitkering krijg..

 • NNajat el massaoudi

  Hehe eindelijk, hoop echt dat het ingevoerd gaat worden want de zorg is voor vele mensen niet te betalen, zoveel mensen in de problemen geraakt door de huidige stelsel

  • DDriekus

   @Najat el massaoudi

   Ik kan het goed gebruiken en wil NIET leiden onder wanbetalers zoals illegale Polen die parasiteren op onze welvaart.

  • HHerman

   @Driekus
   Hoezo illegaal Polen ¿
   Het verzekering dient in Polen ook aansluiten. Als je wat mankeert in Nederland dan is weer voor je eigen rekening en moet je maar afwachten of je vergoeding krijgt. Als je ingeschreven staat ben je verplicht om híer verzekering te hebben en deze betaal je gewoon. Uw reactie is een beetje uit de lucht geplukt en denk volgende keer even na.

 • MMark

  Laten we vooral de belastingdienst inschakelen om premies op te halen. Die zijn nog erger dan het CJIB. Preferent schuldeiser dus mocht je ooit als kale kip eindigen dan ben je nog jarenlang de sigaar omdat de belastingdienst voor gaat op alles en iedereen.

  Meneer Rutte verschuilt zich achter zijn 250 miljoen, die zijn kabinet besteed aan gemeenten. Die zijn bedoeld voor de chronisch zieken maar gemeente hebben vaak ook de VVD aan de macht en plakken er een inkomensgrens aan. Die 250 miljoen worden dus door gemeenten gebruikt voor alles en nog wat, maar niet om chronisch zieken tegemoed te komen.

  Bijvoorbeeld mijn gemeente, welke een inkomensgrens hanteerd maar geen rekening houd met de extra kosten welke ik als chronisch zieken heb. 100% afgekeurd, dus het inkomen vergroten is er voor mij niet bij. Maar daar heeft de gemeente Ouder Amstel geen boodschap aan.

  De gemeente stelt geen geld te hebben om de chronisch zieken te helpen. Vreemd, want Rutte stelt zat geld te investeren. Kortom, zo hang je als chronisch zieke tussen de wal en het schip.
  Ik strijd door tegen mijn gemeente maar zou het liefst collectief met alle afgekeurde in den Haag het binnenhof gaan bezetten.

  Dit is een vorm van discriminatie. Was dat niet ons artikel 1 van de grondwet?

 • PPeter

  Wat als we het nou gewoon simpel houden en de basis verzekering gratis maken voor de laagste inkomens?

  Laten we eerlijk zijn, de zorgtoeslag voor de laagste inkomens is toch al ongeveer even hoog als de premie voor de basis verzekering, dus dit zou alleen maar voordelen hebben….

 • NNVT

  Er wordt al genoeg betaald aan de zorgverzekeraars, nergens zijn de premies zo hoog dan in Nederland!!

 • JJustyna

  Prima, geldt deze ook voor kinderopvangtoeslag en huurtoeslag?

 • Hhar

  De regering pakt de zwakken en chronisch zieken. Zij stelen van de chronisch zieken door ze de tegemoetkoming zorg premie te ontnemen.
  En trevvel vervoer voor gehandicapten moet gratis worden en moet door het rijk verzorgt worden en niet door de Gemeenten.
  Daarom zijn er zoveel mensen die arm worden ondanks alle pasjes.

 • BB.R.S.de Jong

  Goed systeem.Eenvoudigheid voor alles en dus goedkoper.groeten.

 • PP. de la Combé

  Waarom moet de zorgtoeslag afgeschaft worden?
  Laat de mensen het behouden. Worden we al niet genoeg gestraft met alle inhoudingen wat de regering ons oplegt. Mark Rutte vindt dat het afgeschaft moet worden. Let wel hierdoor komt er meer armoede in het land. Met zijn inkomen hoeft hij nergens zorgen te maken.
  Zorgt u maar dat de belastingen omlaag gaan, dan kunt u mee praten over dingen in het dagelijkse behoeften van de mensen.

  Mvg. P

 • Hhar

  Het kabinet kan wel van heel de zorgtoeslag af willen, maar wij willen van het eigen risico af (385).

  • BBianca Randazzo

   @har ja laten we dat afschaffen ik betaal me suf ik ben chronisch ziek en ik heb een beperking ik ben in Januari al door mijn eigen risico heen en betaal de rest van het jaar een aflossing tot ongeveer half December en januari begint het weer overnieuw als de zorgtoeslag afgeschaft wordt krijg ik dús helemaal geen compensatie meer voor mijn flink hoge zorgkosten en ik betaal me suf aan die extra kosten en ik heb sowieso niet al geen hoog inkomen vanwege het afhankelijk zijn van een uitkering en de hoge eigen bijdrage,dus als de zorgtoeslag ook nog afgeschaft wordt wordt het allemaal nog armoediger en ik heb sowieso al geen cent te makken

  • MMark

   @Bianca Randazzo

   Meneer Rutte vind dat hij genoeg doet voor de chronisch zieken. Zo besteed zijn kabinet meer dan 250 miljoen euro aan de gemeenten, speciaal voor chronisch zieken en gehandicapten. Het is de gemeente die daar weer zelf een regel aan plakt waardoor je er niet voor in aanmerking komt. Gemeenten stellen een inkomensgrens maar houden geen rekening met de extra kosten welke een handicap met zich meeneemt.

   Maar wat mij betreft mag zowel dit kabinet als alle gemeenten naar huis. Rekenen kunnen ze allemaal niet.

   Misschien moeten alle chronisch zieken eens een matrasje meenemen en op het binnenhof gaan kamperen. Misschien dat dan het muntje valt?

 • SSimon de Waal

   Dit voorstel is super ongunstig voor lagere inkomens. Ik durf te wedden dat vele mensen met laag inkomen zich alleen verzekeren voor het basispakket.

  Bij DSW bijvoorbeeld is dat € 118-€104 toeslag is €14 nominale premie per maand en daar komt voor velen de volledige boete op ziek zijn van € 385 nog bovop.

  In de nieuwe situatie, de gemiddelde € 35 nominale premie per maand is dat dus meer dan een verdubbeling van de premie plus de boete op ziek zijn.

  Bovendien kun je niet overstappen zonder heel veel gedoe als je hulpmiddelen en/of een pgb hebt.

  • Tton van rooij

   @Simon de Waal

   dit klopt helemaal
   de andere beste oplossing zou volgens mij zijn een inkomensafhankelijke zorgbijdrage of zorgbelasting

 • JJan Wouter

  Ik ken teveel mensen die door dat toeslagencircus in de problemen zijn gekomen. Eerst krijgen en dan moeten terugbetalen is vragen om problemen. Tijd dus voor een heroverweging. Lijkt mij het beste om de zorgpremies via de belasting te laten lopen en de verzekeraars er tussen uit te gooien. Simpelste en goedkoopste systeem. In het buitenland blijkt dit 10 tot 15% besparing op te leveren.

 • EErwin

  Lijkt me niets, moeten we dus betalen aan de belastingdienst. Dan krijgt de belastingdienst dus ook veel meer te maken met ‘wanbetalers’.

  Gewoon bij iedereen een x percentage ‘zorgbelasting’ heffen over het inkomen en de zorgpremie afschaffen. Dan hoeft niemand meer zelf premie te betalen, is er geen zorgtoeslag meer nodig en kan het veel eerlijker worden.

 • FFJJ Rochette

  Ik vind het niks dit plan. Geen zorgtoeslag meer maar wel betalen aan de belastingdienst.

  Zelf zie ik meer in het plan van de SP voor een nationaal zorgfonds naar voorbeeld van het oude ziekenfonds. Dus de commerciele aanbieders eruit en een nationaal zorgfonds met een premie als bij het oude ziekenfonds van een paar 10 jes per maand.

 • MMaria

  Ik ga er dan €19 op achteruit. Dat is veel, omdat ik in de Bijstand zit vanwege ziekte. En ik al hoge Aanvullende verzekering en extra ziektekosten heb. Ik zeg nee, of ze moeten de €85 verhogen naar €105

 • EEd uut ut Noord’n

  Als álles nou gewoon weer eens in acceptabele proporties gingen lopen. Dan doel ik o.a. op de salariëring van diverse zorginstellingen en de kosten van het creëren van nieuwe medicijnen weer op de beschaafde manier werden berekend, zijn al deze stress factoren ineens overbodig geworden. (en dat is alleen nog maar in de zorg, laten we het aub niet over de politiek hebben, want die zijn gewoon van het padje los en zijn de marionetten-poppetjes van de EU!!)
  Helaas gaan die vliegers niet meer op in deze grijpgrage en egoïstische tijdperk.
  Daar waar veel is moet alleen maar meer bij komen. Hebben ze zelf niet eens in de gaten, Maar iedereen gaat zo naar de verdoemenis.
  Alle mensen hebben elkaar nodig, maar helaas is dat een vergeten issue geworden.
  Zal mij niets verbazen dat er over een paar jaar “zwervers kampen” zijn.
  Daar waar de daklozen onder dwang arbeid moeten verrichten om zo een maaltijd te kunnen bemachtigen………. Daar hadden ze vroeger een benaming voor……

 • TThea

  Beste mensen, den Haag kan beter alle uitkeringen met de €104 zorgtoeslag verhogen. Ook de mensen met AOW. Zo kan iedereen de zorgpremie betalen. Dan dit gekke plan te,bedenken. Bij de belastingdienst cbr UWV sociale dienst is het een puinhoop. Den Haag zorg Eerst eens,dat deze instanties goed gaan werken. In plaats ons nog verder in de problemen te brengen. En straks nog meer mensen in de schuldsanering. Wat de samenleving nog veel meer geld gaat kosten. En maak de zorg voor iedereen toegankelijk. En niet alleen voor mensen met een hoog inkomen.

 • NNathalie

  Wat ik echt niet begrijp is dat we het allemaal wel goed vinden, want er is niemand die acties op touw zet of demonstreert hier tegen. Niemand maakt duidelijk dat we het niet eens zijn met hoe het nu gaat. Ik was met de vorige verkiezingen zo zeker van dat er veranderingen zouden ontstaan, maar nee alles bleef hetzelfde en zelf onze primier vonden we goed, anders hadden we hem toch allang ontslag gegeven.

  We moeten echt met zijn alle laten zien dat dit echt niet door de beugel kan, maar zolang niemand dit groots aanpakt door grote actie op touw te zetten of een demonstratie waar ook ieder die zich hier benadeeld voelt mee demonstreert. Zal het in Nederland nog veel erger gaan worden, niemand doet er toch iets aan dus makkelijke prooi.

  Ik zou zeker mee actievoeren en demonstreren hiervoor, maar ben geen leider om dit aan te pakken…

  • CClaire

   @Nathalie hélèmaal Mee eens!!
   Snap niet dat deze massale Struisvogelsyndroom nog niet genezen is! Sta op NL!

  • VViktor

   @Nathalie,

   Ben het volledig met je eens. Een inkomensafhankelijke premie gaat er dus niet komen met al tien jaar een VVD aan het roer ( en nog wel met de PvdA in de coalitie toen. Het feestje duurde een een paar dagen en toen kwamen ze er op terug) Lees dus straks alle verkiezingsprogramma’s goed want daar hangt veel van af. Rutte en de zijne brak in tien jaar alles af voor de minder bedeelde ( qua werk en inkomen) mensen. En dat gaat gewoon door. Nu zijn de weduwen en hun uitkering aan de beurt.
   Het wordt tijd voor echt verzet Nathalie. Een fatsoenlijke, beleefde gele hesjes beweging. Wanneer wordt Rutte wakker??? Nooit ben ik bang. Alles afgebroken in 10 jaar tijd.

 • MMarc

  Er blijft een inkomensafhankelijk element. De overheid weet precies je inkomen, waarom afhankelijk daarvan een premie bepalen. Punt

  • Tton van rooij

   inderdaad een inkomens afhankelijke zorgbelasting is de beste oplossing ook voor de aanvullende bijdragen

 • KKarin

  @ckris

  Zo! Vertel, hoe doe je dat dan? Ik denk dat wel meer mensen dat willen weten.

 • Mmontebanmary5@gmail.com

  het is een slecht idee waardoor heel veel mensen in de problemen zullen komen.

  • KKarin

   @montebanmary5@gmail.com

   Volgens mij zitten heel veel mensen nu al in de problemen, maar je hebt gelijk, met dit voorstel komen er denk ik nog meer mensen in de problemen en dan gaat het niet om die 35 euro, maar meer om die zogenaamde 85 euro. Dat wordt dan een groot probleem, omdat veel mensen nu met een minimum salaris/uitkering nu meer dan 100 euro zorgtoeslag krijgen. Ik bv. krijg 102 euro zorgtoeslag en betaal 144 euro zorgverzekering. Dus met die 35 euro zou ik er op vooruit moeten gaan toch? Maar stel dat ik aan de belasting 30 euro moet betalen (met korting), dan ben ik wel € 37,00 meer kwijt. Dan ga ik er echt op achteruit. Voor veel mensen is 37 euro een peulenschil, maar voor mij niet dus, met een bijstandsuitkering is het tegenwoordig overleven. En ik zit echt niet vrijwillig in de bijstand, het is dat het moet, dat heeft met het verleden en ziekte te maken.

  • CClare

   @Karin precies!

   Tijd dat NL massaal opstaat uit de klaagbank!

 • KKarin

  @J klein

  Dat is geen lokkertje, maar en dooddoenertje. bijna iedereen denkt nu dat die minder gaat betalen, omdat er iets van 35 euro wordt vermeld. Helaas lezen mensen niet alles. Wtf, ook nog een 85 euro erbij betalen, ook al is het minder als je minder verdient of een uitkering hebt, maar dat kunnen mensen met een uitkering niet betalen hoor. En ik behoor daar ook bij helaas. Nu is het al elk “stuivertje” omdraaien (vroeger elk dubbeltje), wat zal het dan worden, dat de centen er weer komen? Ik word hier zo moe van, stress stress en nog eens stress.

 • JJuliana

  Goed idee

 • SSeNz073

  Zo snel mogelijk uit de EU!!

  • KKarin

   @SeNz073
   Yes, yes, yes, ben het helemaal met je eens.

 • TThea

  Met dit nieuwe plan, gaan veel van ons er op achteruit. Betaal €145 aan zorgpremie. Daarzit €27 aan vullende collectieve verzekering bij. Krijg nu €104 zorgtoeslag. Betaal dus€41 premie. Straks €35+€85=€120 als je €85 terug krijgt(wat ik niet verwacht) betaal ik€35+€27=€62 is wel €21 per maand meer. Ze doen voorkomen dat,je er kwa inkomen niet op achteruit gaat. Dus laat het bij het oude zo als het nu is.

 • AAS

  Geen goed plan waarom niet komt op zelfde neer en mensen met een laag inkomen kunnen het op deze manier in de knoop als de zorgtoeslag word ingehouden hoe moet je nou van 800 euro uitkering dan gaan rond komen als je deze pallen door gaat zetten laten ze het oude systeem weer gaan invoeren naar je inkomen en geen basis maar weer alles zo als het was ziekenfonds en niet zoals nu . De rijken worden steeds rijker en de mensen met modaal inkomen gaan er op achteruit, steeds meer mensen krijgen niet de zorg die nodig is. Aanvullend verzekeren is ook duur en in basis verzekering moet je veel zelf betalen . Het oude systeem was veel beter iedereen had recht op alles nu moet je voor alles bijbetalen en aanvullend verzekeren .
  NEE geen goed plan

 • PPeter

  Hoe werkt je mensen nog verder in de afgrond als ik geen zorgtoeslag meer zou krijgen dan moet ik nog verder bezuinigen op mijn levens onderhoud maar daar heeft die smurf van een rutte maling aan die denkt alleen aan zijn eigen hachje

 • KKim

  @Anoniem, ik werk 38 uur en ben chronisch ziek en ik betaal 200 aan mijn ziektekostenverzekering + eigen risico per maand. Ik krijg 40 euro zorgtoeslag en heb geen recht op huurtoeslag hebt u enig idee wat ik over houd en heb ik niet zo’n slecht salaris maar wel reiskosten enz. Ik heb misschien 100 euro meer te besteden dan iemand uit de bijstand vind u dat niet triest. Het is allemaal huilen met de pet op en ik vraag me werkelijk af hoe Rutte dit land nog kan besturen. En alweer staan ze hoog in de peilingen. Ik begrijp het niet meer…

 • CCornelis

  Dit is geen goed idee. De mensen met de smalste schouders, gaan het gelag betalen. Nu krijgen del aagste inkomens Eur. 104,- aan toeslag en betalen misschien 15 Euro aan de zorgverzekeraar. Dit is juist de groep, die dit heel moeilijk kan betalen. Maatregelen die geld kosten in Euro’s zijn altijd slecht voor de laagstbetaalden, Maatregelen die geld opleveren kunnen zij meestal wel het beste in Euro´s hebben. De politiek doet ieder keer het omgedraaide, zodat de rijkeren steeds rijker worden en de armen steeds armer.

  Schaf alle toeslagen en aftrekposten en heffingskortingen af en geef ieder volwassene ( en misschien ook wel kind i.v.m. met kinderopvang)een basis inkomen van ongeveer 12000 Euro per jaar. Hef inkomstenbelasting over alle meerder inkomsten zoals die nu zijn. Dit kan dan
  rond de 50% inkomstenbelasting zijn, Als personen dan meer dan 5000 a 6000 per maand verdienen gaan ze er pas op achteruit. De echte grootverdieners betalen over alles wat daarboven zit 50% belasting. Het basisinkomen betaald zich dan terug door minder administratieve rompslomp en minder armoede gerelateerde klachten. Het kan interessant zijn voor de beleidsmakers om dit soort scenario´s eens door te laten rekenen.

 • AAnja

  Hoezo 35 aan verzekering en 85 naar de belasting. Je moet al wat sterren hebben om voor het ziekenhuis in de buurt geholpen te kunnen worden. Daar betaal je voor..gemiddeld zit je op 174 euro per maand..hoe kan een alleenstaande met een uitkering van 700 per maand dan rond komen als de toeslagen verdwijnen..

  • JJacoba

   @Anja

   Wat jammer dat er weer wat veranderen moet . Voor mensen met brede beurs is niet erg die lachen want die zyn al jaren terug veel beter af maar de mensen met de kleinere beurs worden het hardst gepakt zoals altyd al aan de orde is . Erg teleurstellend dus .

 • MMourad

  Hij wilt zorgtoeslag afschaffen en auto belasting omhoog en huur omhoig en verzekering omhoog al die geld wordt aan de rijke mensen geven en zijn eigen portemenee vullen en de mensen die arm zijn worden alleen maar armer het is tijd dat die Rutte zijn biezen op moet pakken ze verzinnen van alles omdat Engeland uit Europa gaat willen ze de die gaten vullen en voor hun moet betalen ik snap dat niet de Nederlanders zijn ja knikkers alles is goed ze moeten massaal demonstreren zoals in Frankrijk je hebt recht om te demonstreren je eigen stem telt ook het wordt tijd

 • TThea

  Marche ik ben het helemaal eens met je. Het is een raar plan. Zo komen er steeds meer mensen met een uitkering in de problemen.

 • TThea

  Frunniken, ik ben het helemaal eens met je.

 • MMargje

  Laat meneer Rutte een poosje in de bijstand lopen. Kan hij zien wathetis als de toeslagen worden afgeschaft. Nog meer mensen aan de afgrond!!!!!!!

 • HHerman

  Volgens mij moet alle toeslagen en subsidies eraf dan wordt alles goedkopen ook de zorg en huur

  • MMargje

   @Herman
   Geloof je het zelf!!!!!

  • TThea

   @Herman
   Beste Herman, veel mensen met wat voor uitkeringen dan ook hebben deze toeslagen nodig. Denk aan chonisch zieken en mensen met een arbeidbeperking die niet aan het werk komen. En denkt u nu echt dat alles goedkoper wordt. Alles,wordt onbetaalbaar. Woonruimte huren van €600 of meer worden elk jaar steeds duurder. Jonge mensen staan soms,jaren ingeschreven voor een woning. En de nieuwe woningen worden veel koopwoningen.

  • KKarin

   @Herman

   Herman toch!
   Je hebt het schijnbaar redelijk goed. Dus als het zover is, vind je het dan goed dat ik met mijn familie bij je in kom wonen? 😉

 • Mmona

  dit gaat niet werken , hoe moeilijk kunnen ze het maken , terwijl het zo simpel kan , iedereen een x percentage inhoudingen van bruto salaris iedereen krijg een salaris of als gezin waar er maar 1 werkt kan je invullen bij je werkgever dat je samen ben , dan een x% van je bruto salaris en iedereen betaald evenredig naar inkomen en dan gwn weer een zorginstelling die alles regelt in plaats van concurrentie derving , zo betaald iedereen en zijn er geen wanbetalers die toch geholpen wordt in elk ziekenhuis dokter , zo blijf er meer dan genoeg over voor een goed zorgstelsel

  • KKarin

   @mona

   Helemaal mijn idee, maar niet meer dan dat ik nu betaal met zorgtoeslag graag, want voor veel meer heb ik geen ruimte. Maar dan moet iedereen ook verzekerd zijn voor alles, zoals de tandarts, fysio en ga zo maar door, waar je nu apart voor moet betalen. Dat zou geweldig zijn voor de mensen die chronisch ziek zijn en extra moeten betalen voor sommige behandelingen en dat iedereen weer naar de tandarts kan gaan als het nodig is of voor controle. Eigenlijk zou het net zo moeten worden zoals vroeger, zoals het was met het ziekenfonds.

  • Hhar

   @Karin

   Tegemoetkoming meer zorgtoeslag moet weer terug komen.

   Dit is weggehaald en onterecht.

   Swen de Lange Rotterdam doe hier eens iets aan, veel ouderen hebben hoge ziekte kosten En hebben speciale schoenen nodig en de wasmachine gaat erg veel door de plas tabletten die gegeven worden etc.
   En iedere keer bezuinigen op de mensen die veel geld nodig hebben de chronisch zieken.

   Het uur is nu aangekomen om dit te veranderen, zodat de ouderen een e oude dag hebben maar velen hebben dit jammerlijk genoeg niet.

 • TThea

  Beste Saskia, ontvang graag zelf mijn toeslag. Zo heb ik zicht op het bedrag wat ik krijg. Dit werkt voor mij prima.

 • SSaskia

  Waarvoor kan de zorgtoeslag nu niet rechtstreeks overgemaakt worden naar de verzekering. Dan kunnen de mensen die het nu krijgen niet meer uitgeven aan andere dingen.

  • Vviktor

   @Saskia,

   Omdat rechtstreeks betalen aan de zorgverkering nog GEEN geld oplevert voor het corrupte zooitje in Den Haag. Natuurlijk wordt dit nieuwe voorstel opgehangen aan dingen als minder wanbetalers, geen rondpompen van geld, of geld terug betalen betalen achteraf maar dat is niet de ware reden. De ware reden is dat de uitgaven voor zorgtoeslag ieder jaar zijn gestegen. En omdat er helaas veel mensen gebruik van moeten maken wil men nu, bijtijds ingrijpen. Veel chronisch zieken en explosie aan AOWérs doet de kosten enkel stijgen. Dat is de reden. Maar hoe dan ook, het plan gaat zeer nadelig landen als het eenmaal is ingevoerd. Er komen duizenden, miljoenen..probleemgevallen bij. Dan naar je gemeente maar ook die moeten bezuinigen op de zorg. Zoek het maar uit dus. Een kleine oplossing zou zijn: Forse verhoging van het minimumloon , daar is de rest aan gekoppeld en geeft dan klein beetje lucht.

  • KKarin

   @viktor

   Dat is flauwekul, want de huurtoeslag kan ook rechtstreeks naar de woningstichting (of hoe die dan ook heet) overgemaakt worden. Ik laat het ook gewoon op mijn rekening komen, omdat ik automatisch de huur en zorg betaal. Ik denk niet dat de ouderen het probleem zijn, volgens mij zijn juist dat de mensen die netjes hun rekeningen betalen. Dat is nog van de oude stempel zeg maar, eerst je rekeningen betalen en de rest is voor jezelf 🙂 Maar ik kan mij ook voorstellen dat er mensen zijn die die toeslag eerst voor andere dingen gebruiken, daarna hun salaris/uitkering of wat dan ook krijgen, geld uitgeven aan boodschappen en andere dingen en dan vergeten (of dat komt volgende mand wel) om juist die vaste lasten als huur en zorg toeslag te betalen. En als je 1 vergeet (bewust of onbewust) dan zit je al in de problemen. Na een paar keer heb je al héle grote problemen en dat beseffen de meeste mensen zich niet, want dan komen er ook nog eens boetes overheen, terwijl je de normale maandelijkse premie niet eens meer kunt betalen. Kun je het niet betalen (wie dan ook)? Trek gelijk aan de bel, m.a.w. bel met de instantie en maak afspraken, dat scheelt heel veel geld.

 • TTruus de Mier

  Belachelyk idee myn dochter heeft een UVW (wajong)uitkering daar betaald ze byna 600 euro voor een woonvorm voor (CAK) Unive moet daar betaald van worden en nog andere vaste lasten .Dus ze houdt amper wat over om van te leven .En dan wil Rutte nog de zorgtoeslag afschaffen,schandalig gewoon

 • TThea

  Wil nog een keer reageren op dit vreemde plan. Volgens zeggen moeten we €30/€35 betalen aan de zorg verzekering. Dan ook nog €85 aan de belastingdienst. Die gaat bekijken wat je terug krijgt. Volgens zeggen heeft dit geen effect op het inkomen. Van mensen die zorgtoeslag krijgen. Ik met een bijstandsuitkering, al zou ik De €85 volledig terug krijgen ga er €20 op achteruit.
  Dus zo kan den Haag, weer flink besparen. Op mensen die AOW of noot gedwongen een andere uitkering ontvangen. Bij de belastingdienst is het al een chaos. Den Haag laat het aub zo blijven. En geef de mensen gewoon hun toeslagen. Leuk bedacht dit plan. Door hoog opgeleide. Maar wij zijn ook niet dom.

  • RRon

   @Thea
   Dus je betaald nu netto slechts 20 euro ??? Bizar.
   Best logisch dan om het stelsel aan te passen.

  • VViktor

   @Ron

   Jij weet toch niet hoe de financiele situatie van Thea ervoor staat.
   Je ziet de toestand in Amerika. Busjes met verpleegkundigen op straat, die de gewone man nog wat urgente zorg verstrekt omdat ze de reguliere zorg niet meer kunnen betalen. Obama voerde de ‘Obamacare’in en Trump zwakte hem weer fors af. De subsidies aan de zorgverzekeraars werden behoorlijk teruggeschroefd. En zo’n scenario kan hier ook ontstaan. Schande. Een rijk zakenman als Trump heeft het lot in handen van van vele miljoenen inwoners. Heb je geld dan ontvang je zorg anders ga je maar dood.

  • Yyvonne

   @Ron
   wij betalen netto ook 48 euro

  • KKarin

   @Ron

   € 20,00 van zo goed als niets is héél veel.
   Ik kan met haar meevoelen, ik heb ook bijstand, jij ook?????

 • CCarsten

  Tja, echt veel verder dan hun neus lang is denken ze niet. “Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering.” Uuuuuuhhhh, met mijn bijstand uitkering en aangezien ik ook onder vrijwillige bewindvoering sta is deze toeslag, samen met de huurtoeslag onderdeel van mijn leefgeld, zeg maar. Het geld wordt gewoon gebruikt om de premie te betalen, dus ergens anders voor gebruiken?

  Als jij gewoon netjes je premie betaalt iedere maand en je huur dan mag men toch aannemen dat de toeslagen daarvoor gebruikt worden. Anders zeggen is echt een kronkel in het hoofd van die geleerden

  Het gaat om kosten besparen bij de belastingdienst om minder werk en personeel daarvoor te moeten hebben. Daar gaat dit over en niks anders dan dat

  • KKarin

   @Carsten

   Ik geloof niet in sprookjes, jij wel??
   Eerst zien, dan geloven 🙂

 • AAgj koerhuis

  Prima idee wordt het toch nog eens eerlijk verdeeld wordt je als werkende niet altijd gestraft

  • LLiza

   @Agj koerhuis
   Jij hebt het zeker niet nodig met zo’n reactie hierop

 • Ssirag

  Mensen wijkunnen stemmen dus gebruik het stemrecht goed en stem deze club weg.
  wij laten dit zelf gebeuren door de mooie verkiezings praatjes dus stem deze club weg niet een zetel .

 • AAnoniem

  Ja geen zorgen..daarna meer daklozen in Nederland …mensen wat kunnen nou betallen de huis daarna moet op straat leven.

 • JJ klein

  Het lijkt meer op een lokkertje,dan kunnen ze andere dingen weer verhogen zoals medicijngebruik .
  Er is maar EEN goede oplossing .
  Laat iedereen een bepaald percentage van zijn GEHELE bruto inkomen betalen ,de premie kan dan naar ca 3% en iedereen betaald hetzelfde percentage.
  Nu zijn weer de lagere inkomens en de gepensioneerden geplukt net zoals 2 jaar geleden toen de werkgeversbijdrage belastingvrij werd en de aow er 5%meer belasting moest betalen

 • MMarian

  Te belachelijk voor woorden! Wordt steeds gekker hier in Nederland! Iedere keer wat anders!

 • VVan Opdorp

  Was dit nou moeilijk te bedenken? Hadden ze gelijk moeten doen.

 • AAtie

  Ik ben collectief verzekerd ik betaal 160 euro maar dan zit de eigen bijdragen er bij in en ik ben invalide met een minimum inkomen hoe moet ik dat in godsnaam redden

 • YYella

  De zorgverzekeringen zijn private instellingen die werken met winstmarges, etc. Die dus op onze betaalde premies verdienen! De regering heeft de macht niet om de premies te bepalen, want daarmee komen ze aan de winsten van een bedrijf. Het komt er dus op neer dat de mensen afhankelijk van de toeslagen straks geen zorg meer kunnen betalen, geen woning meer, etc. Achterstanden in premies (de zogenaamde wanbetalers) zullen alleen maar toenemen. Armoede neemt toe, aantal daklozen, etc.
  De regering is gek!

 • RRoel

  Pak het hele stelsel van het ziekenfonds maar aan. Waarom mag een veel verdiener dezelfde premie betalen als de minima. VVD trucjes?

  • MMarijke

   @Roel misschien omdat dat ook mensen zijn die op dezelfde zorg (of niet) kunnen rekenen als een minima?? Dus ja, leuk niet misschien maar eerlijk wel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.