Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Artikel door: Bart Koenraadt - 494 reacties

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

494 reacties

 • TThea

  Wil nog een keer reageren op dit vreemde plan. Volgens zeggen moeten we €30/€35 betalen aan de zorg verzekering. Dan ook nog €85 aan de belastingdienst. Die gaat bekijken wat je terug krijgt. Volgens zeggen heeft dit geen effect op het inkomen. Van mensen die zorgtoeslag krijgen. Ik met een bijstandsuitkering, al zou ik De €85 volledig terug krijgen ga er €20 op achteruit.
  Dus zo kan den Haag, weer flink besparen. Op mensen die AOW of noot gedwongen een andere uitkering ontvangen. Bij de belastingdienst is het al een chaos. Den Haag laat het aub zo blijven. En geef de mensen gewoon hun toeslagen. Leuk bedacht dit plan. Door hoog opgeleide. Maar wij zijn ook niet dom.

  • RRon

   @Thea
   Dus je betaald nu netto slechts 20 euro ??? Bizar.
   Best logisch dan om het stelsel aan te passen.

  • VViktor

   @Ron

   Jij weet toch niet hoe de financiele situatie van Thea ervoor staat.
   Je ziet de toestand in Amerika. Busjes met verpleegkundigen op straat, die de gewone man nog wat urgente zorg verstrekt omdat ze de reguliere zorg niet meer kunnen betalen. Obama voerde de ‘Obamacare’in en Trump zwakte hem weer fors af. De subsidies aan de zorgverzekeraars werden behoorlijk teruggeschroefd. En zo’n scenario kan hier ook ontstaan. Schande. Een rijk zakenman als Trump heeft het lot in handen van van vele miljoenen inwoners. Heb je geld dan ontvang je zorg anders ga je maar dood.

  • Yyvonne

   @Ron
   wij betalen netto ook 48 euro

  • KKarin

   @Ron

   € 20,00 van zo goed als niets is héél veel.
   Ik kan met haar meevoelen, ik heb ook bijstand, jij ook?????

 • CCarsten

  Tja, echt veel verder dan hun neus lang is denken ze niet. “Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering.” Uuuuuuhhhh, met mijn bijstand uitkering en aangezien ik ook onder vrijwillige bewindvoering sta is deze toeslag, samen met de huurtoeslag onderdeel van mijn leefgeld, zeg maar. Het geld wordt gewoon gebruikt om de premie te betalen, dus ergens anders voor gebruiken?

  Als jij gewoon netjes je premie betaalt iedere maand en je huur dan mag men toch aannemen dat de toeslagen daarvoor gebruikt worden. Anders zeggen is echt een kronkel in het hoofd van die geleerden

  Het gaat om kosten besparen bij de belastingdienst om minder werk en personeel daarvoor te moeten hebben. Daar gaat dit over en niks anders dan dat

  • KKarin

   @Carsten

   Ik geloof niet in sprookjes, jij wel??
   Eerst zien, dan geloven 🙂

 • AAgj koerhuis

  Prima idee wordt het toch nog eens eerlijk verdeeld wordt je als werkende niet altijd gestraft

  • LLiza

   @Agj koerhuis
   Jij hebt het zeker niet nodig met zo’n reactie hierop

 • Ssirag

  Mensen wijkunnen stemmen dus gebruik het stemrecht goed en stem deze club weg.
  wij laten dit zelf gebeuren door de mooie verkiezings praatjes dus stem deze club weg niet een zetel .

 • AAnoniem

  Ja geen zorgen..daarna meer daklozen in Nederland …mensen wat kunnen nou betallen de huis daarna moet op straat leven.

 • JJ klein

  Het lijkt meer op een lokkertje,dan kunnen ze andere dingen weer verhogen zoals medicijngebruik .
  Er is maar EEN goede oplossing .
  Laat iedereen een bepaald percentage van zijn GEHELE bruto inkomen betalen ,de premie kan dan naar ca 3% en iedereen betaald hetzelfde percentage.
  Nu zijn weer de lagere inkomens en de gepensioneerden geplukt net zoals 2 jaar geleden toen de werkgeversbijdrage belastingvrij werd en de aow er 5%meer belasting moest betalen

 • MMarian

  Te belachelijk voor woorden! Wordt steeds gekker hier in Nederland! Iedere keer wat anders!

 • VVan Opdorp

  Was dit nou moeilijk te bedenken? Hadden ze gelijk moeten doen.

 • AAtie

  Ik ben collectief verzekerd ik betaal 160 euro maar dan zit de eigen bijdragen er bij in en ik ben invalide met een minimum inkomen hoe moet ik dat in godsnaam redden

 • YYella

  De zorgverzekeringen zijn private instellingen die werken met winstmarges, etc. Die dus op onze betaalde premies verdienen! De regering heeft de macht niet om de premies te bepalen, want daarmee komen ze aan de winsten van een bedrijf. Het komt er dus op neer dat de mensen afhankelijk van de toeslagen straks geen zorg meer kunnen betalen, geen woning meer, etc. Achterstanden in premies (de zogenaamde wanbetalers) zullen alleen maar toenemen. Armoede neemt toe, aantal daklozen, etc.
  De regering is gek!

 • RRoel

  Pak het hele stelsel van het ziekenfonds maar aan. Waarom mag een veel verdiener dezelfde premie betalen als de minima. VVD trucjes?

  • MMarijke

   @Roel misschien omdat dat ook mensen zijn die op dezelfde zorg (of niet) kunnen rekenen als een minima?? Dus ja, leuk niet misschien maar eerlijk wel.

 • SSecreve

  De afschaffing kost de benadeelde gemiddeld 60 euro minder pm. Hoe gaan ze dat oplossen. Het beste is alle supsidies weg doen en de kosten gelijk waardig naar beneden. Je kunt de kosten nietblijven verhogen. Dat weet een kind. Van daar de 10 000 dood wensen door stres en schuld.
  Rutte heeft geen probleem hij heeft permaand wat een gemiddelde perjaarheeft.
  .

 • Llinie

  heb alleen aow.leef van de toeslagen.en betaal nog extra 88 4x per jaar extra voor me medicijnen .die niet vergoed worden van gemeente pakket

 • AAnnemie

  Nou nou dit is toch schandalig
  Rutte wat je van plan bent
  Komen er veel mensen in de problemen
  Maar ja interesseert je niks
  Als jij je zakken maar kan vullen

 • MMusa

  Mensen in plaats dat jullie zoveel commentaar geven ,kunnen jullie of heel nederland gaan staken beste!!!!Veel praatjes vullen geen gaatjes.

 • WW.smits

  Wij Nederland moeten ook in opstand komen,net als de lereren/leraressen,boeren etc….
  Niet klagen maar doen,allemaal naar den Haag.
  Héél Nederland,dit kan zo niet langer!!!!
  Noem een datum en ik ben erbij,maar wel met z n allen…..

  • JJaap

   @W.smits, zaterdag aanstaande in Den Haag.

 • LLenny

  Heb nu een Gemeente Pakket en zo toegang tot goede zorg! Mensen met een minimum inkomen zijn met voorgestelde plannen héél slecht af!Zorg op Maat wordt uiteindelijk alleen voor de mensen die het zich kunnen veroorloven! De grens tussen arm en rijk wordt alleen maar vergroot en wel op alle fronten!Rutte is een Witte Boordcrimineel en moet zijn eigen partij leden is aanpakken met al die affaires!Neem b.v de wachtgeldregeling in de VVD enz!Ben verdrietig en hebben weer iets om ZORG en stress over te hebben! Rutte…Kappe Nouu!!

 • TTheo gidding

  Is het de bedoeling om de top nog meer te spekken.Het wordt tijd dat de gewone mensen maar eens in het verzet komen, dit om die zakkenvullers eens tegen te spreken.

 • Hhar

  377-378 reacties en nog blijft deze regering niets doen om de problemen op te lossen van de armoede die zij hebben aangericht voor de ouderen. We leven in een schijnwereld, is dit nog leven?.

 • Hhar

  Ja, wij lezen al jaren in de zorgwijzer, dat je van de zorg niet echt wijzer worden, al doet men denken van wel om over te stappen.

  We worden allemaal naar de slachtbank geleid door ene meneer Rutte
  en al die z.g ministers en bestuursleden. Het blijkt als men heeeeeel goed leest de bestuursleden het ook van eieren kunnen maken en zo ziekenhuizen in de problemen zijn gekomen.
  Voor de rijke man is het ziekenhuis nog te doen heb je miljoenen uit het ziekenhuis getrokken dan lukt je het wel om de dokter te betalen.

  Maar voor de gewone man die ook gestudeerd heeft en op middenniveau zit en lager, wordt het erg zuur net wat Balkenende toen zei maar hij heeft het zoet en een beetje zuur.
  Maar het volk heeft nu te veel zuur.
  Nog even en we kunnen nog om de dag 2 boterhammen eten voor velen komt dit er al spoedig aan.

  • Wwachelder

   kunnen ons als NEDERLANDER(S beter n spuitje geven zijn ze van ons verlost schaam jullie intriest wat er de laatste tijd gebeurt 🙁

 • PPrins

  Gewoon net als vroeger 35 gulden betalen niks meer en niks minder

 • MM

  Hoe wil ik dat straks gaan doen? Door relatie breuk alleenstaand moeder geworden. Van zzper naar geen baan meer hebben door hele situatie. D8 eindelijk nadat ik van alles af ben kan ik de toeslagen aanvragen Maja als dit ook al van ons wordt afgenomen ben ik benieuwd hoe ik straks wil rond komen met 3 kinderen.

  Die Rutte denkt alleen aan zijn eigen zakken ipv de mensen. Hij hoeft niet elk dubbeltje om te draaien…. bah bah

  • KKarin

   @M

   Hé hé, eindelijk iemand die weet hoe een VVDer echt denkt. En dat de rest nu maar snel mag volgen 😉

 • MMehmet yete

  Ze denken dat iedereen hier in dit land achterlijk is,met :Dan hoeven de mensen geen toeslag aan te vragen,wat wil die hoogleraar eigenlijk dat de mensen met een minimum inkomen helemaal niks meer te eten hebben of niet verzekerd zijn!!!!
  Achterlijke gladiolen!!!!!

 • JJan

  Ik betaal dus evengoed 120€. Alleen krijg ik geen toeslag ga er dus per definitie een flink bedrag per maand op achteruit.

 • MMath

  Ik vind het prima. Ik betaal voor andere die in de uitkering zitten. Ik werk en krijg daarom geen zorgtoeslag. En ga bijna nooit naar de dokter. De mensen in de uitkering betalen en krijgen ze het ook weer bijna terug. Ik vind dit een goed plan

  • RRiet

   @Math
   Vergeet niet dat die “uitkeringsgevallen” soms mensen zijn die er al 40 jaar arbeidzaam leven op hadden zitten voor zij noodgedwongen in de WAO terecht gekomen zijn.
   Wijzelf hebben het nog niet nodig gehad omdat ik zelf ook werk maar kan je vertellen dat de € 700,00 eigen risico + de medicatie die niet vergoedt wordt er behoorlijk inhakken hoor en vakanties of uitjes hierdoor ook niet meer aan de orde zijn..
   Klaag niet, want ik heb mijn man nog maar oordeel ook niet te snel zou ik zeggen…

  • AAnna

   Domme reaktie jij hebt ook meer inkomen zo wat???

  • VViktor

   @Math

   Wat een afgezaagde, ongenuanceerde dooddoener.

  • KKarin

   @Math

   Wees blij dat je nooit wat hebt. Je gezondheid is het grootste goed wat je hebt.
   Mijn man was ook nooit ziek en ineens ging het mis, chronische leukemie.
   Maar toch is hij na 5 jaar dokteren op 55 jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden.
   Dus je ziet, het kan ook nog tegenzitten.

 • AAnoniem

  Wauw, wat een vooruitgang. Dus als ik het zo ff uitreken
  Ben ik per maand 20,- duurder uit. Uitgaande van die 35,- en dan komt er nog eens 85,- per maand bovenop, die je dan terugkrijgt van de belasting het jaar erop bij de belasting aangifte. Laat ik het dan maar niet hebben over de eigen risico die ik per jaar na 1 bestelling in januari al kwijt ben. Moraal van het verhaal……no food for use.

 • GGul

  Wat en onzin rijke worden rijker en arme worden armer en zijn zoo veel mensen die kampen met de armoede je kunt gewoon niet normaal meer leven en alles word van je afgepakt om dat die Rutte rijk wil worden wat een afgang ze denken alleen maar aan hun zelf en h ijj denk dat hij alles kan maken hij moet van zich zelf schamen bahhhhh

 • JJohan

  Dit is echt een heeeeeeel slecht plan.
  Eerstens mensen met laag inkomen waar halen deze mensen die 85 euro vandaan.
  Tweedens belastingdienst gaat terugbetalen adhv inkomenshoogte. Wie gaat terugbetalen die organisatie die nu al omkomt in het werk. Gigantische bezettings- en kennisproblemen heeft.
  Derdens wanneer vindt deze terugbetaling dan plaats. Ik veronderstel na vaststelling inkomen. Is dus ca 18 mnd na invoering de 1e maal. Lage inkomens schieten ca 1500 euro voor,waarvan??

  In de prullenbak met dit plan net als deze regering die zorgt voor verdere tweespalt in maatschappij, en een zorgelijke toekomst voor onze jongeren.( onderwijs, huisvesting, zorg etc)

 • DDe groot

  Latenwij gewoon het oude systeem invoeren. Inkomens afhankelijk. Werkt het beste en nog minder administratieve handelingen.
  Mensen met een middeninkomen betalen het meeste. De man met een dikke inkomen het minst. Die groep is er al jaren het meest op vooruit gegaan.
  Gewoon fonds patiënt en boven een max salaris particulier verzekerd. Is toch altijd goed gegaan. Waarom al die concurrentie van ziektekosten maatschappijen.
  Beleggen zelfs van onze premies. Speculeren!!

 • AAnoniem

  En hoe zie je studenten hun zorg betalen?? Denken jullie nou alleen aan jezelf of zijn jullie echt zo dom en kortzichtig?? Denk na hoeveel mensen je hiermee in de problemen brengt

 • LL

  Het word steeds gekker pfff

 • HHenri

  Ik moet ook van een pensioentje leven en rondkomen, ene kant wat er bij, andere kant gaat er steeds meer af, maar al met al vraag ik me af of de desbetreffende mensen in de regering deze reacties wel lezen……

  • BBen

   @Henri

   Echt niet. Dit kabinet is een kabinet voor de mulinationals. Mensenlevens komen niet op de 1e plaats. Wel de €tjes.

  • AAnneke

   @Henri ik ben bang dat ze het niet lezen ik heb ook een klein pensioentje boven de AOW en volgens Rutte gingen er allemaal op vooruit nou hij wel maar wij niet

 • AA. I. H

  Hoe zit het met de mensen dan die moeten rondkomen van een minimum uitkering of gehandicapt zijn er ijn mensen met een WAO uitkering die niet meer mogen of kunnen werken en waardoor de kosten aan fysiotherapie en medicijnen de pan uitreisen heb het kabinet daar wel eens over nagedacht NEE!!!! Hun hoeven zich geen zorgen te maken hun verdienen een top salaris waar sommige mensen van kunnen dromen hoe het kabinet nu reageer is gewoon belachelijk m.u.v wilders en form voor democratie die komen op voor de mindere onder ons maar de rest van het kabinet heeft € tekens in hun ogen er zijn mensen die van €50 a €60 euro rond moeten komen per week omdat alles naar de zorgverzekering en huur gaat en gas water en licht en dan is hun geld op vroeger haalde we kwa boodschappen een hele boodschappenkar vol nu nog geneens een kwart praat (als hun nou meer te besteden ook hadden zouden ze verse groenten en fruit kunnen kopen) eens met die mensen (in hun ogen klotjes volk) alles willen ze van die mensen afpakken zodat ze als ze naar het ziekenhuis of dokter moeten weer in de schulden komen ik zie nog gebeuren dat het ziekenfonds aleen voor mensen die boven het modale inkomen zit en dat mensen met een minder maar letterlijk kunnen dood vallen omdat de dokter of specialist te duur wordt

  • GGuurt

   @A. I. H

   Je heb zeker gelijk ik heb ookmaar 35euro in de week voor mijn en me twee jongens over om teeten dus hoppeloos

  • RRaisa

   @A. I. H

   Ik ben het helemaal met u eens. Ze denken niet aan de mensen die van bijstanduitkering of pensioen leven. Het is echt een schande dat NL alleen denkt aan het vullen van hun eigen zakken.

  • DDsl

   @A. I. H
   Nee niet doodvallen daarom dient D66 wetsvoorstel in ongewenst leiden.

 • TThea

  Zit helaas al jaren in de bijstand. Door medische omstandigheden in 1993 baan kwijt. Nu sinds 5jaar diabetes. Altijd gezond geleefd. Nooit gerookt. Hoef niet af te vallen. Betaal €145 aan zorgpremie. Min €104zorg toeslag is€41 wat ik nu betaal.
  Straks €145min€85 is€60 dus ga er elke maand €20,op achter uit. Voor den Haag een flinke besparing. Zo kunnen ze bij iedereen met AOW of andere uitkeringen weer flink geld opstrijken. Waarom niet bij het oude laten. En schaf de €385 eigen bijdrage af. En verlaag de btw zo als het was op gezond voedsel. En den Haag jaag de mensen niet naar Duitsland of België. Om daar de tank van de auto volte gooien en daar goed koper boodschappen te doen. Helaas woon ik aan de verkeerde kant van het land .

 • NNeeltje

  Ze kunnen dat alleen doen als ze weer terug gaan naar vroeger ,zie kenfonds en particulier dan gaat het eerlijk,die premies van ziekenkosten en de 385 euro eigen risico draaien een hoop mensen de nek om

 • WW.Hoefnagel

  Natuurlijk zijn weer de oudere met een Klein pensioentje weer de dupe
  Prijs medicijnen omhoog geen zorgtoeslag meer alle laten worden zwaarderen weer een hoop oudere weer de dupe Schande gswoon

 • JJos

  Handjes af van de toeslagen want als jullie dat doen wij de minderen worden er altijd de dupe van .begin bij jullie in denhaag lever zelf ook iets in Rutte en de rest en laat de asielzoeker ook mee betalen of anders terug ermee.

 • MMart Spijkers

  Zeer slecht idee.

 • WW.B

  Rutte kan makkelijk praten ik wil hem wel eens horen als hij van een AOW en een klein pensioentje moet rond komen en dan zeggen we krijgen er wat bij met de ene hand 20 euro geven en met de andere hand het dubbele terug pakken zo help je nederland wel naar de knoppen.

 • TTineke

  Het klinkt aantrekkelijk.
  Mensen die een uitkering hebben betalen sowieso geen belasting dus daar kan men niet over vallen.
  Vroeger betaalde men ook 35 gulden aan het ziekenfonds.
  Dus als een uitkeringsgerechtigde 35 euro betalen moet zie ik het probleem niet,dat werkenden dan wel meer moeten betalen ,ach naar draagkracht neem ik aan.
  Het is soms van de zotte zoals mensen moeten leven van toeslagen omdat de uitkering veel te weinig is.
  Wij betalen nu per maand €245…daar komt voor mij nog eens €38,50 eigen bijdrage bij.
  En ja….ik werk, en ja…ik ben minstens de eerstvolgende 4 1/2 jaar nog ziek

 • RRemy

  We worden weer voor de gek gehouden door deze kabinet…

 • NNette

  Rutte moet zich diep schamen! Tijdens de debatten zei hij tegen Wilders… Er leven echt geen mensen van €40 in de week! Nou ik zit in de WAO en leef van €35 in de week! Ik kan serieus niks meer kopen geen kleding geen normaal voedsel helemaal niks! Ik word gestraft omdat ik een chronische ziekte heb! En dan gaan ze dit ook nog doen! Volgens mij heeft Rutte een steekje los van boven, maar zie je dat alleen niet van de buitenkant! Schande schande schande

  • BBas Frelink

   @Nette
   Inderdaad heeft Rutte geen realiteitszin als hij dat zegt. Toch moet de gezondheidszorg betaald worden
   Ik pleit voor een percentage van het inkomen. Maar dat hebben we een paar jaar geleden al geprobeerd en ik merkte in mijn kennissenkring dat de meeste mensen die merkte dan meer te moeten betalen valicant tegen waren. De meeste mensen die de wetten maken stemde dus tegen Tja zo zitten mensen dus in elkaar. Nivilering is een schoon goed. Het vraagt wat van ons allemaal niet alleen van Rutte en de zijnen

 • MMarcus van der Voorn

  Wat ik mis is wat gaan we doen met het verplicht eigen risico? Op zijn minst inkomensafhankelijk maken of het liefst helemaal afschaffen, zou ik zeggen. Verplicht eigen risico impliceert dat je hetzelf in de hand hebt of je ziek wordt of niet. En dat is meestal niet het geval. En daarom, wat mij betreft, voor niemand meer verplicht eigen risico!!!!!

 • DDaan Versvhoor

  Over het verplichte eigen risico wordt niets gezegd. Juist dat zorgt voor zorgmijding door de mensen met de laagste inkomens.

 • VViktor

  Ik heb van de Ven, medebedenker van dit plan eens even ‘gegoogled’.
  Volgens mij hoor ik zorgen ( betaalbaarheid) maar vooral ook lof voor het Nederlandse Zorgstelsel. Al jaren met stip op 1 zegt hij.
  Maar Rutte, vaak in Brussel spreekt natuurlijk ook met regeringsleiders uit andere landen, Frankrijk, Belgie, Duitsland en moet gedacht hebben…ik ga het ook over een andere boeg gooien en raapt van alles bijeen uit bovengenoemde landen. Gevolg: Scheiding tussen arm en rijk, gezond en chronisch ziek, aanzien en geen aanzien wordt nog groter en het zal uiteindelijk leiden tot nog meer ontwrichting van mensen die niet meer mee kunnen en willen komen en voor wie inderdaad het D’66 plan van Dijkstra meer soelaas zal bieden.

  • FFrans

   @Viktor
   Is dit een manier om het a-sociaal wordende beleid van Rutte nu over bakboord een volgende feestperiode te geven? Dat het klasseversvhil hierdoor weer gast toenemen lijkt een vanzelfsprekendheid. Wordt u hier beter van?

 • AAnna

  En de rijken worden alwéér rijker

  • RRobbert

   @Anna
   Domme opmerking. In elk geval niet relevant bij deze opmerking, omdat deze maatregel niet leidt tot welke groei van inkomensverschil ook.

  • CCornelis

   @Robbert

   Dit leidt wel tot een inkomensverschil. Een maatregel in centen is altijd nadelig voor mensen met een lager inkomen. Weegt namelijk zwaarder op het totale inkomen. als je 104 Euro toeslag krijgt en je nu ineen 35 euro moet betalen voor je basisverzekering is dit geen voordeel.

  • WWilma

   @Anna

   Helemaal geen domme opmerking. Onderaan het lijntje houden de rijken meer over. Kunnen dat geld beter nuttig besteden aan mensen die het echt nodig hebben.

  • Nnano

   @Wilma
   ook als je het hard nodig heb kan je hier in dit land met deze regering ook vergeten. Zeker als je het minimum inkomen heb, dan ga je weer eens heel hard achteruit in inkomen. Voorbeeld, als je aangepaste schoenen nodig heb, moet je 155 euro aan de schoenmaker geven als eigen bijdrage, dan moet je nog eens je eigenbijdrage van 385 eu betalen. halleloeja daar ga je dan met je minimum inkomen. vraag je dan bijzonderen bijstand aan, krijg je hem niet. dat betekend dat we heel gauw NEXIT moeten doen.

 • PPeter

  In theorie een prima idee.
  Allen een ding vergeten ze ze hebben de zorg al zover geprivatiseerd
  En er zijn zo veel verzekeraars die hier al dik geld aan verdienen.ook al zeggen ze dat het niet zo is,gewoon weer terug naar het ziekenfonds van vroeger. a: betaalbaar b:de overheid voorkomt dat we richting Amerikaanse situatie gaan c: ziekenhuizen zullen het ook minder zwaar hebben waardoor ze weer meer zorg kunnen bieden in plaats van de boel failliet te laten gaan. maar het ergste is dat we dus voor € 35 verzekert kunnen zijn maar dat we € 110 moeten betalen op dit moment.

 • AAnna

  En men blijft maar fout stemmen

  • GGerrit Nagtegaal

   @Anna
   U slaat de spijker precies op de kop.
   Wij met zijn allen helpen keer op keer Pinokkio met zijn leugens en bedrog aan de macht.
   We leren het nooit lijkt het wel.

 • JJohan van Noort

  Prima gelijk doen wordt te veel misbruik van gemaakt .

 • DDoeve

  Weer een hersenspinsel van een paar experts die zelf vette salarissen hebben en totaal geen idee hebben wat het is om van een AOW of andere uitkering rond te moeten komen. En de o zo verheerlijkte marktwerking heeft er juist voor gezorgd dat we zullen absurde prijzen betalen. En als je dan werkelijk wil bezuinigen op geld en ambtenaren voer dan een basisinkomen vanaf bijvoorbeeld 50 jaar in.

  • AAbout Badr

   Ik zeg gewoon doen.
   Mensen die hard werken hebben geen recht op toeslagen, die moeten beloond worden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.