Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Artikel door: Bart Koenraadt - 494 reacties

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

494 reacties

 • EEbrien Sinke krijger

  Slecht idee,krijgen wij dan meer AOW.
  Ik zit al 27 met reuma,Wil U het van mij.je alles niet vergoed.Denk aub goed over na.Dit wordt verzonnen door mensen die niets .mankeren JAMNER is al moeilijk genoeg.

  • BBas Frelink

   Reactie algemeen
   Waarom zorgtoeslag niet direct naar zorgverzekering?. Kan dat niet?
   Als men voorheen wanbetaler was en bij de dure cis terecht kwam werd de toeslag ook direct door hen ingehouden.

 • JJohn

  Het zou mooi zijn als de marktwerking weggehaald wordt wat heb je aan marktwerking in de zorg, de zorg is geen bedrijf het moet een recht zijn en niet een gunst, dus mensen met een hoog inkomen moeten meer betalen dan mensen met een laag inkomen, dus naar draagkracht, en niet de draagkracht die de regering vaststelt maar de draagkracht die reëel is, dus na aftrek van huur gas/licht, enz. enz. enz. zo kom je tot een eerlijk stelsel.

 • BBea

  Waarom de onze, gaan de ministers maar minder verdienen. Ik leef maar van een uitkering, afgekeurd. Nog verder in de armoede….????

 • HHenk

  Je zult altijd de minima er buiten moeten houden. Alleen van AOW kan je zorgkosten + 1/12 van het eigenrisico niet betalen.

 • RRoks

  De huidige regeringen zijn maar met 1 ding bezig. Hoe kunnen we de mensen zo makkelijk mogelijk geld afhandig maken.
  Dit is in Nederland al vele jaren aan de gang. Hoe komt dat? Omdat we nog steeds door calvinistische invloeden van vroeger worden overheerst. Die maken hier nog steeds de de dienst uit. Het wordt tijd dat daar eens een einde aan komt.
  Kijk maar hoeveel invloed die strenge gereformeerde partijen hebben in de 2e kamer.

  • SSimplonius

   @Roks
   Spijker op z’n kop.
   Rutgeriaans regeren is onder het sociale midden een slagveld.Alles wat minder kan,moet afgenomen worden en zeker geen leuke zaken laten bestaan.Afnemen is het adagio.Zelfs regelrechte leugens en beloftes zijn gewoongoed geworden!

 • MMonique

  Hoezo wanbetalers…., het is gewoon niet meer te betalen voor heel veel Nederlanders en dan bestempel je ze ook nog als crimineel, jullie hebben geen idee wat jullie aan het doen zijn daar in den Haag!

 • LLiesbeth

  Daar gaan we weer!!!!!!Hebben die criminelen daar in Den Haag weer iets bedacht om de Nederlanders nog meer financieel kapot te maken. Je kunt beter als buitenlander naar Nederland toe komen dan krijg een mooi huisje flink geld om in te richten en veeeeele extra’s. Over het boerka verbod hoor je niets meer, wat worden ze toch in de watte gelegd. Wij Nederlanders kunnen het vergeten!

 • AAb

  En over een tijdje stijgt de nominal premie plus kasten enz. weg toeslag weg verlaging.

 • LLassooij

  Ik ben bang dat ik met mijn chronische aandoening opnieuw duurder uit zal zijn.

 • EE. Tunderman

  Klinkt goed, en zal veel papieren rompslomp en onduidelijkheden doen verdwijnen. Een lagere basis zal inderdaad leiden tot meer overstappers, waardoor de marktwerking wordt bevorderd

  • VViktor

   @E. Tunderman,

   Je gelooft nog in Sinterklaas? Marktwerking (vervoer, energie enz) leverde de consument niets op.
   In een bevoorrechte positie kun je van alles roepen Tunderman.

 • JJanneke

  De rijkeren betalen al heel veel belasting en daarvan wordt onder andere de zorgtoeslag weer van betaald. Blijkbaar vergeten veel mensen dit.

  • TTonia

   Er zijn te veel rijke mensen en de arme mensen worden steeds armer vergeet dat niet

 • AAb

  En over een tijdje stijgt de nominal premie plus kasten enz. weg toeslag weg verlaging.

  • VViktor

   @Ab,

   Gefaseerd gaat het zo gebeuren inderdaad. De Rutte Methodiek, langzaam (ophogen premie) en afbouwen tegelijkertijd.
   Zo staan er nog veel plannen beschreven in de tekst over welk beleid de VVD (nog)wil voeren na 2021.
   Bevriezing minimumloon, aanpak toeslagen, en veel meer.
   Ik heb er vannacht zeer slecht van geslapen. Ik voel steken rond hartstreek. Zo gaat het wel vaker, bij ieder idioot plan dat Rutte en de zijne bekend maakt.
   En de man lacht vol charisma alles weg en pakt je in. Dat moet echt anders.

 • WWilma

  Goed idee. Veel mensen daar door in de problemen Gaan minder werken voor toeslagen. Weg er mee

 • Aad

  regering
  ga eens in Belgie kijken waar de ziektekostenpremie minimaal 7 euro per maand is.
  Nee dat doen we niet hoor want want dan kunnen vele zakken niet meer ten onrechte gevuld worden.

 • PPj

  Zelf zeker geld genoeg Rutte!! Er zijn mensen werken zich 100 keer in de ronde voor een laag salaris, omdat het in bepaalde sectoren niet anders is. Maar buiten alles om, al wat je extra krijgt voor koopkracht e.d word weer dubbel van je afgenomen door extreme verhogingen die hier in ons land gedaan word in vergelijking in onze omringende landen. GEEN TOESLAGEN MEER? NO WAY!! Altijd weer die mooie praatjes van de regering. Denk ook maar eens aan mensen die duur wonen omdat zij er niet tussen komen als en eigen volk!! BAHBAH!!!!

  • JJos

   @Pj goed gezet, hier 5 euro erbij en aan de ander kant nemen ze je 10 euro af.

 • PPin

  De nadelen zijn?
  Die wegen zwaarder, waardoor er niet over wordt besproken. Maar wij weten dat dit geen oplossing is.
  Er zijn genoeg personen die van de toeslagen leven. Wat gaat er gebeuren als je het boodschappengeld afpakt van de mensen?
  Wij zijn hier tegen, dit willen wij niet.

  • JJ.tuunter

   @Pin

   Ik ben er fel tegen aangezien mijn pensioen al erg laag is

 • LLita

  Ik weet niet of dit een goede oplossing is, de ZT afschaffen, maar dat de zorg-en huurtoeslag niet aan de mensen moet worden uitbetaald, evenals vele andere tegemoetkomingen, daar ben ik een voorstander van. Keer deze uit aan de instantie waar het voor bedoeld is.

  Ik heb in de schuldhulp gewerkt en zag dat deze tegemoetkomingen niet werden gebruikt waarvoor ze dienden. Het werdt voor andere benodigdheden gebruikt waardoor er dus achterstallige betalingen ontstonden (schulden) bij instanties als de zorgverzekeraar, woningcorporaties etc.

  Mijns inzien moeten ze het eigen risico afschaffen (en ook niet ergens anders weer bij opzetten). Dat scheelt per volwassene €35.00 per maand, want dat de meesten mensen de €385.00 eigen risico per jaar kwijt zijn is een feit.

  Waar ik me wel over verbaas is hoe het mogelijk is dat de zorg in Spanje, België, Duitsland etc. vele malen goedkoper dan in Nederland?

 • RRoos

  Serieus 35 nominale premie prima voor de mensen die nu een toeslag krijgen. Maar dat die mensen dan 85 euro aan de belastingdienst moet betalen? En dan moet de belastingdienst bepalen wat je daarvan terugkrijgt adhv inkomen? Totaal geen vertrouwen in!! Eenmaal iets betaald aan een overheidsinstantie, nog maar afwachten wat en wanneer en of je wel iets terugkrijgt.. dit kan voor de studenten en de mensen met lage inkomens echt niet!! Een kat in het nauw maakt rare sprongen.. pak de oorzaak aan.. zoals betere controles.. minder fraude gevoeliger maken… op dit moment voelt het alsof ons eigen volk meer en meer moet betalen!! Schandalig.. geen woorden voor..

 • HHans

  Ga je schamen meneer Rutte, ga zelf eens in de bijstand zitten en rond komen van 50 euro per week, ik wil wel een jaar met U ruilen, dan praten we een keer verder.
  Denk eens een keer na,en blijf van de zorgtoeslag af.

  • KKim

   @Hans
   Hans, waarom zit jij in de bijstand Hans…

 • RRené

  Laat eerst de mensen die hier niet horen terug naar eigen land want die komen met bossen tegelijk hier Ned is Ned niet meer en dat eerst de rasechte Ned aan de beurt in plaats de buiten Landers complete gezinnen gaan kapot door dat gedoe van de regering hier eerst Nederlanders en dan de rest

  • SSelma

   @René

   Precies rene

 • JJenny

  Rutte… Je moet je dood schamen
  Als je in de bijstand zit en je hebt al meer lasten als inkomen,moet je leven van je toeslagen!
  Als dat weg valt.. kun je geen levensonderhoud betalen!
  Moeten wij dan uit de vuilnisbak vreten!!
  Je moet je de ogen uit de kop schamen en het hele zootje daar in Den Haag.
  Opzouten!!

  • HHans

   @Jenny

   Je hebt gelijk,want we hebben al bijna niets en nu willen ze dit ook nog van ons afpakken, belachelijk (meneer Rutte) ga zelf maar eens in de bijstand zitten (ga je schamen Man

 • JJan van akker

  Belgiesche verzekeraars nemen de verzekering van Nederland gewoon over weet zeker dat alles goed komt.En nederlandse verzekeraars die hoepellen allemaal op

 • JJan van akker

  Wij worden alkemaal al jaren genaaid zorg maakt miljarden winst en nog zeggen dat de premie omhoog moet omdat ze verlies hebben allemaal boelschit leugenaars zijn het en geen mens in dit land die zijn mond opentrekt wij zijn gewoon domme koeien !in Belgie betalen ze per jaar per gezin 187 euro vertel mij niet hoe dit kan hier profiteren rijken en armen worden gewoon armer

 • MMuhammad Ali

  Deze mensen verdienen een hoop geld en ze denken op hun eigen zak straks meer criminelen op opsporing verzocht!! Die nooit iets heeft gedaan.door die armoede is geen andere uitweg!

 • SSharon

  Laat de rijken maar meer betalen. Studenten of mensen met een laag inkomen kunnen het nu al niet betalen. Een hoge Tandarts verzekering is al hartstikke duur waardoor mensen de laagste moeten kiezen of juist geen. Dit is toch van der zotte in 2020!? Er moet binnen dit jaar van alles gaan veranderen. Het is echt niet alleen dde zorgtoeslag. Het is ook de kinderopvangtoeslag en het KGB. Ze rommelen met het uitbetalen van de toeslagen. Ene maand krijg je meer uitbetaald en de andere keer minder. Nieuwe beschikkingen kloppen niet en er word niks gedaan naar veelvoudig bellen. Er MOET iets gaan gebeuren.

 • HHarold

  Je betaald dan toch nog steeds een hoog bedrag voor de zorg, alleen word het anders samen gesteld. Hoe moeten mensen /studenten hun zorg gaan betalen, want van de stage of bijbaan zullen ze het niet redden.

  • RRianne

   @Harold

   Studenten??? Loop in elke willekeurige studentenstad maar s n willekeurig cafe of terras binnen, zuipen, zuipen en nog s zuipen! En dan geen geld voor de ziektekosteverzekering???

  • SSanne

   @Rianne
   Er zijn genoeg studenten die dat niet doen. Bovendien zouden mensen toch het recht mogen hebben om meer geld te besteden te hebben dan alleen aan het absolute minimum aan basisbehoeften. Niet iedereen gaat even verstandig om met geld maar er zijn genoeg studenten die later niet met tienduizenden in de schuld willen zitten en dus dit soort kosten niet aan kunnen.

  • MMartin

   @Rianne

   Lekker makkelijk Rianne,
   Ik zou zeggen, kom een keer langs, dan zal ik je laten zien wat studeren kost en hoe hoog de schulden zijn als de studie is afgerond.

 • AAnnemiek Boots

  @Marton

  Zo is t Maron terug naar t ziekefonds en niet in déze Tijd, hebzuchtig managers ,die ons de Das om doen

 • CCan

  Prima idee.
  Huidige regeling is fraude gevoelig. De verkeerde mensen krijgen de toeslagen.

 • AAnita Elsinga

  Al jaren is het huidige systeem steeds duurder geworden , ook voor chronisch zieken. Je hebt zelf al enorm veel moeite dat je niet meer mee kunt doen , daarnaast heb je nauwelijks inkomen meer, maar torenhoge kosten en lasten. Natuurlijk gaat dat mis! Trek inkomens afhankelijk de ziektekosten af van het bruto loon en brengen HET ziekenfonds terug en geef het huidige systeem aan de particulieren.Dan is er voor het ziekenfonds nog maar 1 directeur ….Degenen met meer geld hebben op elk vlak immers meer mogelijkheden. Jongeren die studeren kunnen de kosten niet betalen, de ouders kunnen het ook niet dragen. Nu wordt dat middels de zorgtoeslag vergoed. Zoiets moet toch uit te denken zijn vanuit een bruto loon situatie? Mensen met weinig geld dragen niet of weinig bij . Geef tevens chronisch zieken minder te betalen, ziek zijn is al moeilijk genoeg. De teruggave belastingdienst heeft hoge drempels en is ook enorm gedoe. En veel, heel veel, is geschrapt. Krijg maar eens een ongeluk/ spierziekte en moet je huis maar eens aanpassen. Niets wordt vergoed en de gemeenten hebben geen geld. Proberen overal onder uit te komen. Zorg hoort geen verdienmodel te zijn. Kosten dekkend prima, maar het klotst inderdaad over de plinten bij zorgverzekeraars en dat is wel ONS geld! Wat teveel is betaald….en waar geld ligt, zit over het algemeen macht.

  • AAnnemiek Boots

   @Anita Elsinga
   Top ,t is zoals jij t zegt ,zorgverzekeraars zijn de boosdoenders met hun waardeloze managerment en wij de verzekeraars zijn de klos ,meeste geld gaat naar die frauders ,t is niet meer te betalen met die waardeloze goedkopen medicijnen.,geld en macht voor de verzekeringsbedrijven moet op de schop

  • MMB

   @Anita Elsinga
   Ben het helemaal met je eens Anita

 • MMevr.l.g.van der veen

  Ik ben het er helemaal mee eens dat het anders moet. Ons Nederland is het heel erg oneerlijk verdeeld. Als iemand met schuld de AOW ingaat wordt het wel heel moeilijk. Ik haal net nog net al heb ik AOW . Er is maar heel weinig wat je extra kunt doen. Eigenlijk niets. Het lijkt wel of je veel minder moet betalen en meer kunt aftrekken naarmate je meer verdient. Grote ergernis voor mij is dat bijna alle hoge werknemers steeds meer krijgen en minder doen. De VVD kijkt alleenmaar naar EU en wat wij wel niet allemaal kunnen doen. Haantje de voorste. Nee Rutte dit is zofout. Je verkwanselt Nederland.

 • JJs ajoeb

  Sorry leden van het kabinet,maar zelfs ik ben het hier niet mee eens.Er heerst inderdaad Genoeg ellende al dit land,dan moet dit er ook nog bijkomen??Voordat men het doorheeft,staan straks door deze situaties,heel veel mensen Dakloos op straat. Dus aub zeg,gewoon laten hoe het nu is!!!

 • WWilma Jansen

  Gewoon laten zoals het nu is. Ik vindt het allemasl al zo complex, zeker als je een bijstandsuitkering hebt. Perdoonlijk vindt ik de €134,0p die ik moet betalen als exstra aanvullende verzekering van de gemernte wel heel erg veel. Mijn huishoudgeld is 40/50 in de week

  • JJohanna

   @Wilma Jansen
   Als je een collectieve verzekering van de gemeente hebt, zit daar de eigen bijdrage al bij in, en ook bv fysiotherapie, dus sowieso meer vergoedingen als bij een basisverzekering. Ik heb een wao uitkering op bijstandsniveau en ongeveer 40 euro te besteden per week. Waar ik persoonlijk kotsziek van wordt, dat (assistent) artsen ervan uitgaan dat je alles wat zij aanraden dat je moet gaan doen ook kan betalen. Therapie zus, hulpmiddel zo, en als je dan ergens anders heen moet voor hulp/therapie dan moet je wel aan kunnen tonen dat je er alles aan gedaan hebt, anders wordt je niet geholpen…..Hetzelfde geldt voor de WMO medewerkers van de gemeente, ohw dan koop je toch dit, of laat je dat even doen in je badkamer etc. etc. Dit kabinet wil aan Brussel laten zien wat zij allemaal kunnen, en overal in mee gaan en laten zien hoe goed zij zijn, want ze zijn de eerste die dit en dat doen….. Stap uit die EU en sluit de grenzen, er komt alleen maar rottigheid binnen en de ellende wordt alleen maar groter en groter !

 • MMarton

  Gewoon terug naar ziekenfonds inhouding premie via loon
  En dan weer een particuliere verzekering voor de hoogst betaalde
  Je voorkomt achterstanden hiermede
  Ik kan al lang niet meer mijn premie betalen ook niet met de zorg toeslag. Nu via cak en cjib plus boete.
  Op zouten hiermee daardoor nog meer in de problemen gekomen met een schamelijke aow uitkering.
  Achter stand zorg premie 9000.00 euro in 9 jaar tijd

  • LLiesje

   @Marton

   Helemaal mee eens gewoon weer terug naar het oude dan is overstappen ook van de baan zijn we ook van dat geconcureer af

 • GGina

  Waar gaat het toch heen in dit land. Ik maak me hele grote zorgen. Ik krijg zelf geen zorgtoeslag. Mensen die al zo weinig hebben ook dit nog afnemen gaat toch echt te ver. Je zal maar iets mankeren en niet kunnen werken dan ben je toch echt aan de goden overgeleverd

 • AA.S.

  Als ik t goed lees gaat iedereen straks maximaal €120,– betalen. Nu krijgen alleen de mensen die niet veel verdienen zorgtoeslag. Niemand gaat er op achteruit, modale of meer gaat er zelfs op vooruit.
  Nu ben je al snel met je eigen risico over de €200,– per persoon kwijt.

  • DDirk de Zweed

   @A.S. maar wat betaalt iemand die nu veel zorgtoeslag krijgt! Ik neem aan veel minder. En die heeft geen belastingaftrek… ..

 • DDaphme

  Beste leden van het Kabinet jullie zorgen voor meer onaangename situaties voor jullie burgers zoals: jullie weten het wel!!!

 • DDerya

  Wat een onzin.!!

 • SS

  Deze titel had ook kunnen zijn: hoe laten we nog meer mensen (studenten) de dupe zijn van onze falende welvaartsstaat?

 • KKaren

  Belachelijk. Zorg, verzekeringen en het leven in Nederland is al erg duur. Gaan de lonen dan ook een stuk omhoog beste kabinet?

  • EEllen

   @Karen

   Natuurlijk gaan de lonen omhoog. (NOT) Dat zag je in Januari van dit jaar wel. Het minimumloon werd (voor de lage inkomens) geindexeerd en de loonheffingskorting ging eveneens omhoog. Maar wat bleek?
   De groep met de laagste inkomens ging meer inkomstenbelasting betalen, namelijk 0,7 procent. Dus wederom, een beetje stijging maar ook meer balsting. Kortom een sigaar uit eigen doos. De inkomens boven ruim 68.000 gaan er vreemd genoeg 2.25 op VOORUIT.
   Hoe krijg je het bedacht.
   Maar dan nu, 2021 nieuwe verkiezingen. De VVD zit al in de handen te wrijven. Maar heeft coalitiepartners nodig. Die moeten dit plan dan steunen en reken maar dat het lukt. FvD zit de VVD op de hielen maar je kent ook de denkwijze van hen nog niet in deze.
   De ‘ mooi met Mark meepraten’ partijen als D’66 en CDA gaan in ruil voor plaats in kabinet dit wel steunen. Alle andere partijen zouden zich bij voorbaat moeten schamen om dit plan te steunen. Dus denk daar aan in het stemhokje.
   Het eigen risico kan wel verlaagd worden met 300 euro en in mijn geval worden de zorgkosten (12 x25) 300 euro per jaar goedkoper dan nog verlies ik per jaar 648 euro omdat ik de Zorgtoeslag moet missen. Hoe komt een mens dat ook nog te boven????

  • RRoks

   @Karen

   Stem noolt op VVD en zeker niet op Rutte

 • SSander

  @Rene, kleine kans.
  Als de inhoud van je korte promo tekst het niveau binnen de partij weerspiegelt is die kans vrij klein.

  • RRene

   @Sander
   Hoi Sander bedankt, kijk anders even op de website, we moeten er nu met zijn allen voor gaan, we klagen al te lang,

 • GGzaal

  Waar moet ik dan van betalen.

 • RR9bert

  De huidige zorgverzekering is de meest domme verzekering die ze hebben gemaakt. Alles moest zonodig geliberaliseerd worden. De marktwerking is kompleet mislukt. Zorgverzekeringen en zorgkosten zijn bewust steeds duurder gemaakt. Concurentie bestaat niet de kleine zijn ondergebracht bij de grote verzekeringen en zo wordt je bedot. Het oude systeem verplichte en particulieren zorgverzekering was eerlijk en voor iedereen duidelijk. De liberalisering van de zorg van nu heeft alles kapot gemaakt. Als ze ook nog eens de zorgtoeslag willen afschaffen en zogenaamd de premie wil verlagen dat gelooft toch niemand. Want dan een jaar later jagen ze de premie weer net zo hard omhoog. Verzekeringen zijn alleen in 1 ding geïnteresseerd en dat is WINST. Ook even niet vergeten dat onze zorgverzekeraars steeds meer op de stoel van de specialist zitten inplaats van de juiste zorg te geven. Hoelang moet dit achterlijke verzekerings systeem nog in stand worden gehouden. Mensen die geld genoeg hebben hebben geen last van dit slechte zorg systeem. De gewone man, laagbetaalde en ouderen wel. Ook het afschaffen van zorgtoeslag treft ook juist deze laatst vermelde groep. Rutte rot op met je kabinet je hebt al die jaren al genoeg kapot gemaakt.

  • MMij

   @R9bert
   AMEN!!!

  • JJenny

   @R9bert

  • FFransje

   @R9bert

   Heel goed verwoord R9bert! Ik ben het helemaal met jou eens! Het voorstel lijkt in 1e instantie goed te zijn, maar de achterliggende gedachte is uiteraard om na het afschaffen van de toeslagen ook die premies vervolgens weer langzaamaan te verhogen. Niet te doen uiteraard voor de minder bedeelden (waaronder studenten, ouderen, mensen in de WAO…). Iedereen heeft recht op goede zorg! Het kan toch niet zo zijn dat je daar vanwege de te hoge kosten op in moet leveren. Het oude systeem verplichte (ziekenfonds) of particulier verzekerd zijn is daarom het eerlijkst t.o.v de burgers in dit land.

 • AAmber

  Ik vind dat het moet blijven bestaan

 • ZZo is dat terug naar vroeger, 1 ziekenfonds 1 voorzitter die zijn zakken vult ipv ? Voorzitters zorgverzekeraars en iedereen betalen ook die migranten en gespuis .

  @Willy

 • PPaula

  Vreselijk gedoe. Het is al jaren niet op te brengen en inderdaad zijn mensen bang om naar arts of tandarts te gaan vanwege de kosten. Mijn volwassen zonen lopen al jaren met vreselijke kiespijn en vaak ontstekingen . Als moeder probeer ik te helpen maar kan dat niet. De oudste zoon van 35 is terug thuis komen wonen vanwege alle kosten en de jongste van 30 heeft zijn vader in huis genomen. Goed bezig regering!!

  • Ssheila

   @Paula

   Hoi vreselijk is dat kinderen der onder lijden die niet durf naar dermatoloog te gaan wegens hoge eigen bijdragen. Me zoon heefd exceem in de oksels zo groot dat die jonge niet kan slapen. regering is je eigen land dan de andere landen. regering burger’s lijden der onder. Bedankt van rutte.

 • EEsv

  Wat mij dus enorm opvalt: veel mensen reageren voor ze geslagen worden. Deze mensen reageren zonder goed te lezen en schrijven een reactie zonder na te denken.

  • RRob

   Klop het blijf gelijk voor de mensen die toeslag krijgen misschien wel €5 goedkoper

  • JJannie

   @Rob

   Hoe zo het dan goedkoper worden?

   Inkomsten belasting verlagen gaat niet werken voor bv studenten, die betalen al vaak geen belasting omdat ze de grens niet halen, waarvan je belasting begint te betalen.

   Zelfde geld voor veel mensen met een minimum inkomen, die betalen al niet heel veel belasting over hun inkomen, waardoor de belasting verlagen ook weinig gaat compenseren,

   Tenzij ze gaan doen dat mensen met ene minimum inkomen niks aan de belastingdienst hoeven te betalen, anders zie ik niet in hoe dit zou werken.

 • ZZorgen

  Idee, ziektekostenverzekering naar rato in de belasting opnemen. Is in een aantal landen zo. Naast de belasting geen verdere ziektekosten meer. Niemand mist de noodzakelijke zorg en hiermee worden hogere kosten door niet te behandelen in een vroeg stadium van de ziekte voorkomen.

 • GGabrielle

  @Willy wat dacht je van de middenstand wij krijgen geen zorgtoeslag of huurtoeslag helemaal niks betaal over al de volle mep me dochter is nu 18 nog geen inkomsten die betalen we ook wij moeten ook echt elk cent om draaien om rond te komen voor de middenstander is het ook geen vetpot hoor laat rutte daar ook is naar kijken

 • HHans

  Jammer dat het voorstel niet wat meer uitgebreid wordt beschreven. Denk dat het de bedoeling is dat iedereen het bedrag dat men nu ongeveer moet betalen(de 35 euro) zijnde de maandpremie met daarvan afgetrokken de zorgtoeslag blijven betalen aan de zorgverzekeraar. Daarenboven komt er voor de laagste inkomens een inkomensstijging van 85 euro per maand krijgen. Dit bedrag wordt lager bij een stijgende inkomens.
  Per saldo maakt het dan niet uit vergeleken met nu. Alleen het systeem wordt eenvoudiger.
  Of dit praktisch ook zo werkt weet ik niet. Als voorbeeld: Bij een vermogen boven de 110.000 euro krijgt men nu geen zorgpremie. Hoe is dat in het nieuwe stelsel?

  • MMij

   @Hans
   Waar haal jij 35 euro vandaan? Ligt aan mij hoor…
   Bij een verdienste bedrag van 3600 bruto per maand heb je geen recht meer op zorg toeslag…
   Dat hebben wij samen per maand (in één inkomen)… Alles wordt duurder, maar de lonen stijgen niet evenredig mee.. Jammer..

  • GGerria

   @Hans Maar dan wordt wel vergeten…….als het inkomen hierdoor stijgt wordt dat weer teniet gedaan door de eigen bijdrage aan het CAK te verhogen want deze eigen bijdrage is inkomensafhankelijk.

 • TTrudy

  En het dan nog raar vinden dat 50 plussers depressief zijn en hun leven niks waard vinden.

  • HHenk

   @Trudy
   Dat is wat D66 vind, vind jij dat ook?
   De 50 plussers worden depressief omdat alles is weg bezuinigd. En nu gaat D66 je wel even helpen (een pilletje, spuitjes) dan is het probleem van de ouderen ook opgelost. Alleen als je Pia Dekker en de rest van het tuig heet, die hebben zich al ingekocht

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.