Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Bart Koenraadt 466 reacties

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

466 reacties

 • JJenny

  Rutte… Je moet je dood schamen
  Als je in de bijstand zit en je hebt al meer lasten als inkomen,moet je leven van je toeslagen!
  Als dat weg valt.. kun je geen levensonderhoud betalen!
  Moeten wij dan uit de vuilnisbak vreten!!
  Je moet je de ogen uit de kop schamen en het hele zootje daar in Den Haag.
  Opzouten!!

  • HHans

   @Jenny

   Je hebt gelijk,want we hebben al bijna niets en nu willen ze dit ook nog van ons afpakken, belachelijk (meneer Rutte) ga zelf maar eens in de bijstand zitten (ga je schamen Man

 • JJan van akker

  Belgiesche verzekeraars nemen de verzekering van Nederland gewoon over weet zeker dat alles goed komt.En nederlandse verzekeraars die hoepellen allemaal op

 • JJan van akker

  Wij worden alkemaal al jaren genaaid zorg maakt miljarden winst en nog zeggen dat de premie omhoog moet omdat ze verlies hebben allemaal boelschit leugenaars zijn het en geen mens in dit land die zijn mond opentrekt wij zijn gewoon domme koeien !in Belgie betalen ze per jaar per gezin 187 euro vertel mij niet hoe dit kan hier profiteren rijken en armen worden gewoon armer

 • MMuhammad Ali

  Deze mensen verdienen een hoop geld en ze denken op hun eigen zak straks meer criminelen op opsporing verzocht!! Die nooit iets heeft gedaan.door die armoede is geen andere uitweg!

 • SSharon

  Laat de rijken maar meer betalen. Studenten of mensen met een laag inkomen kunnen het nu al niet betalen. Een hoge Tandarts verzekering is al hartstikke duur waardoor mensen de laagste moeten kiezen of juist geen. Dit is toch van der zotte in 2020!? Er moet binnen dit jaar van alles gaan veranderen. Het is echt niet alleen dde zorgtoeslag. Het is ook de kinderopvangtoeslag en het KGB. Ze rommelen met het uitbetalen van de toeslagen. Ene maand krijg je meer uitbetaald en de andere keer minder. Nieuwe beschikkingen kloppen niet en er word niks gedaan naar veelvoudig bellen. Er MOET iets gaan gebeuren.

 • HHarold

  Je betaald dan toch nog steeds een hoog bedrag voor de zorg, alleen word het anders samen gesteld. Hoe moeten mensen /studenten hun zorg gaan betalen, want van de stage of bijbaan zullen ze het niet redden.

  • RRianne

   @Harold

   Studenten??? Loop in elke willekeurige studentenstad maar s n willekeurig cafe of terras binnen, zuipen, zuipen en nog s zuipen! En dan geen geld voor de ziektekosteverzekering???

  • SSanne

   @Rianne
   Er zijn genoeg studenten die dat niet doen. Bovendien zouden mensen toch het recht mogen hebben om meer geld te besteden te hebben dan alleen aan het absolute minimum aan basisbehoeften. Niet iedereen gaat even verstandig om met geld maar er zijn genoeg studenten die later niet met tienduizenden in de schuld willen zitten en dus dit soort kosten niet aan kunnen.

  • MMartin

   @Rianne

   Lekker makkelijk Rianne,
   Ik zou zeggen, kom een keer langs, dan zal ik je laten zien wat studeren kost en hoe hoog de schulden zijn als de studie is afgerond.

 • CCan

  Prima idee.
  Huidige regeling is fraude gevoelig. De verkeerde mensen krijgen de toeslagen.

 • AAnita Elsinga

  Al jaren is het huidige systeem steeds duurder geworden , ook voor chronisch zieken. Je hebt zelf al enorm veel moeite dat je niet meer mee kunt doen , daarnaast heb je nauwelijks inkomen meer, maar torenhoge kosten en lasten. Natuurlijk gaat dat mis! Trek inkomens afhankelijk de ziektekosten af van het bruto loon en brengen HET ziekenfonds terug en geef het huidige systeem aan de particulieren.Dan is er voor het ziekenfonds nog maar 1 directeur ….Degenen met meer geld hebben op elk vlak immers meer mogelijkheden. Jongeren die studeren kunnen de kosten niet betalen, de ouders kunnen het ook niet dragen. Nu wordt dat middels de zorgtoeslag vergoed. Zoiets moet toch uit te denken zijn vanuit een bruto loon situatie? Mensen met weinig geld dragen niet of weinig bij . Geef tevens chronisch zieken minder te betalen, ziek zijn is al moeilijk genoeg. De teruggave belastingdienst heeft hoge drempels en is ook enorm gedoe. En veel, heel veel, is geschrapt. Krijg maar eens een ongeluk/ spierziekte en moet je huis maar eens aanpassen. Niets wordt vergoed en de gemeenten hebben geen geld. Proberen overal onder uit te komen. Zorg hoort geen verdienmodel te zijn. Kosten dekkend prima, maar het klotst inderdaad over de plinten bij zorgverzekeraars en dat is wel ONS geld! Wat teveel is betaald….en waar geld ligt, zit over het algemeen macht.

  • AAnnemiek Boots

   @Anita Elsinga
   Top ,t is zoals jij t zegt ,zorgverzekeraars zijn de boosdoenders met hun waardeloze managerment en wij de verzekeraars zijn de klos ,meeste geld gaat naar die frauders ,t is niet meer te betalen met die waardeloze goedkopen medicijnen.,geld en macht voor de verzekeringsbedrijven moet op de schop

  • MMB

   @Anita Elsinga
   Ben het helemaal met je eens Anita

 • MMevr.l.g.van der veen

  Ik ben het er helemaal mee eens dat het anders moet. Ons Nederland is het heel erg oneerlijk verdeeld. Als iemand met schuld de AOW ingaat wordt het wel heel moeilijk. Ik haal net nog net al heb ik AOW . Er is maar heel weinig wat je extra kunt doen. Eigenlijk niets. Het lijkt wel of je veel minder moet betalen en meer kunt aftrekken naarmate je meer verdient. Grote ergernis voor mij is dat bijna alle hoge werknemers steeds meer krijgen en minder doen. De VVD kijkt alleenmaar naar EU en wat wij wel niet allemaal kunnen doen. Haantje de voorste. Nee Rutte dit is zofout. Je verkwanselt Nederland.

 • JJs ajoeb

  Sorry leden van het kabinet,maar zelfs ik ben het hier niet mee eens.Er heerst inderdaad Genoeg ellende al dit land,dan moet dit er ook nog bijkomen??Voordat men het doorheeft,staan straks door deze situaties,heel veel mensen Dakloos op straat. Dus aub zeg,gewoon laten hoe het nu is!!!

 • WWilma Jansen

  Gewoon laten zoals het nu is. Ik vindt het allemasl al zo complex, zeker als je een bijstandsuitkering hebt. Perdoonlijk vindt ik de €134,0p die ik moet betalen als exstra aanvullende verzekering van de gemernte wel heel erg veel. Mijn huishoudgeld is 40/50 in de week

  • JJohanna

   @Wilma Jansen
   Als je een collectieve verzekering van de gemeente hebt, zit daar de eigen bijdrage al bij in, en ook bv fysiotherapie, dus sowieso meer vergoedingen als bij een basisverzekering. Ik heb een wao uitkering op bijstandsniveau en ongeveer 40 euro te besteden per week. Waar ik persoonlijk kotsziek van wordt, dat (assistent) artsen ervan uitgaan dat je alles wat zij aanraden dat je moet gaan doen ook kan betalen. Therapie zus, hulpmiddel zo, en als je dan ergens anders heen moet voor hulp/therapie dan moet je wel aan kunnen tonen dat je er alles aan gedaan hebt, anders wordt je niet geholpen…..Hetzelfde geldt voor de WMO medewerkers van de gemeente, ohw dan koop je toch dit, of laat je dat even doen in je badkamer etc. etc. Dit kabinet wil aan Brussel laten zien wat zij allemaal kunnen, en overal in mee gaan en laten zien hoe goed zij zijn, want ze zijn de eerste die dit en dat doen….. Stap uit die EU en sluit de grenzen, er komt alleen maar rottigheid binnen en de ellende wordt alleen maar groter en groter !

 • MMarton

  Gewoon terug naar ziekenfonds inhouding premie via loon
  En dan weer een particuliere verzekering voor de hoogst betaalde
  Je voorkomt achterstanden hiermede
  Ik kan al lang niet meer mijn premie betalen ook niet met de zorg toeslag. Nu via cak en cjib plus boete.
  Op zouten hiermee daardoor nog meer in de problemen gekomen met een schamelijke aow uitkering.
  Achter stand zorg premie 9000.00 euro in 9 jaar tijd

  • LLiesje

   @Marton

   Helemaal mee eens gewoon weer terug naar het oude dan is overstappen ook van de baan zijn we ook van dat geconcureer af

 • GGina

  Waar gaat het toch heen in dit land. Ik maak me hele grote zorgen. Ik krijg zelf geen zorgtoeslag. Mensen die al zo weinig hebben ook dit nog afnemen gaat toch echt te ver. Je zal maar iets mankeren en niet kunnen werken dan ben je toch echt aan de goden overgeleverd

 • AA.S.

  Als ik t goed lees gaat iedereen straks maximaal €120,– betalen. Nu krijgen alleen de mensen die niet veel verdienen zorgtoeslag. Niemand gaat er op achteruit, modale of meer gaat er zelfs op vooruit.
  Nu ben je al snel met je eigen risico over de €200,– per persoon kwijt.

  • DDirk de Zweed

   @A.S. maar wat betaalt iemand die nu veel zorgtoeslag krijgt! Ik neem aan veel minder. En die heeft geen belastingaftrek… ..

 • DDaphme

  Beste leden van het Kabinet jullie zorgen voor meer onaangename situaties voor jullie burgers zoals: jullie weten het wel!!!

 • DDerya

  Wat een onzin.!!

 • SS

  Deze titel had ook kunnen zijn: hoe laten we nog meer mensen (studenten) de dupe zijn van onze falende welvaartsstaat?

 • KKaren

  Belachelijk. Zorg, verzekeringen en het leven in Nederland is al erg duur. Gaan de lonen dan ook een stuk omhoog beste kabinet?

  • EEllen

   @Karen

   Natuurlijk gaan de lonen omhoog. (NOT) Dat zag je in Januari van dit jaar wel. Het minimumloon werd (voor de lage inkomens) geindexeerd en de loonheffingskorting ging eveneens omhoog. Maar wat bleek?
   De groep met de laagste inkomens ging meer inkomstenbelasting betalen, namelijk 0,7 procent. Dus wederom, een beetje stijging maar ook meer balsting. Kortom een sigaar uit eigen doos. De inkomens boven ruim 68.000 gaan er vreemd genoeg 2.25 op VOORUIT.
   Hoe krijg je het bedacht.
   Maar dan nu, 2021 nieuwe verkiezingen. De VVD zit al in de handen te wrijven. Maar heeft coalitiepartners nodig. Die moeten dit plan dan steunen en reken maar dat het lukt. FvD zit de VVD op de hielen maar je kent ook de denkwijze van hen nog niet in deze.
   De ‘ mooi met Mark meepraten’ partijen als D’66 en CDA gaan in ruil voor plaats in kabinet dit wel steunen. Alle andere partijen zouden zich bij voorbaat moeten schamen om dit plan te steunen. Dus denk daar aan in het stemhokje.
   Het eigen risico kan wel verlaagd worden met 300 euro en in mijn geval worden de zorgkosten (12 x25) 300 euro per jaar goedkoper dan nog verlies ik per jaar 648 euro omdat ik de Zorgtoeslag moet missen. Hoe komt een mens dat ook nog te boven????

  • RRoks

   @Karen

   Stem noolt op VVD en zeker niet op Rutte

 • GGzaal

  Waar moet ik dan van betalen.

 • RR9bert

  De huidige zorgverzekering is de meest domme verzekering die ze hebben gemaakt. Alles moest zonodig geliberaliseerd worden. De marktwerking is kompleet mislukt. Zorgverzekeringen en zorgkosten zijn bewust steeds duurder gemaakt. Concurentie bestaat niet de kleine zijn ondergebracht bij de grote verzekeringen en zo wordt je bedot. Het oude systeem verplichte en particulieren zorgverzekering was eerlijk en voor iedereen duidelijk. De liberalisering van de zorg van nu heeft alles kapot gemaakt. Als ze ook nog eens de zorgtoeslag willen afschaffen en zogenaamd de premie wil verlagen dat gelooft toch niemand. Want dan een jaar later jagen ze de premie weer net zo hard omhoog. Verzekeringen zijn alleen in 1 ding geïnteresseerd en dat is WINST. Ook even niet vergeten dat onze zorgverzekeraars steeds meer op de stoel van de specialist zitten inplaats van de juiste zorg te geven. Hoelang moet dit achterlijke verzekerings systeem nog in stand worden gehouden. Mensen die geld genoeg hebben hebben geen last van dit slechte zorg systeem. De gewone man, laagbetaalde en ouderen wel. Ook het afschaffen van zorgtoeslag treft ook juist deze laatst vermelde groep. Rutte rot op met je kabinet je hebt al die jaren al genoeg kapot gemaakt.

  • MMij

   @R9bert
   AMEN!!!

  • JJenny

   @R9bert

  • FFransje

   @R9bert

   Heel goed verwoord R9bert! Ik ben het helemaal met jou eens! Het voorstel lijkt in 1e instantie goed te zijn, maar de achterliggende gedachte is uiteraard om na het afschaffen van de toeslagen ook die premies vervolgens weer langzaamaan te verhogen. Niet te doen uiteraard voor de minder bedeelden (waaronder studenten, ouderen, mensen in de WAO…). Iedereen heeft recht op goede zorg! Het kan toch niet zo zijn dat je daar vanwege de te hoge kosten op in moet leveren. Het oude systeem verplichte (ziekenfonds) of particulier verzekerd zijn is daarom het eerlijkst t.o.v de burgers in dit land.

 • AAmber

  Ik vind dat het moet blijven bestaan

 • PPaula

  Vreselijk gedoe. Het is al jaren niet op te brengen en inderdaad zijn mensen bang om naar arts of tandarts te gaan vanwege de kosten. Mijn volwassen zonen lopen al jaren met vreselijke kiespijn en vaak ontstekingen . Als moeder probeer ik te helpen maar kan dat niet. De oudste zoon van 35 is terug thuis komen wonen vanwege alle kosten en de jongste van 30 heeft zijn vader in huis genomen. Goed bezig regering!!

  • Ssheila

   @Paula

   Hoi vreselijk is dat kinderen der onder lijden die niet durf naar dermatoloog te gaan wegens hoge eigen bijdragen. Me zoon heefd exceem in de oksels zo groot dat die jonge niet kan slapen. regering is je eigen land dan de andere landen. regering burger’s lijden der onder. Bedankt van rutte.

 • EEsv

  Wat mij dus enorm opvalt: veel mensen reageren voor ze geslagen worden. Deze mensen reageren zonder goed te lezen en schrijven een reactie zonder na te denken.

  • RRob

   Klop het blijf gelijk voor de mensen die toeslag krijgen misschien wel €5 goedkoper

  • JJannie

   @Rob

   Hoe zo het dan goedkoper worden?

   Inkomsten belasting verlagen gaat niet werken voor bv studenten, die betalen al vaak geen belasting omdat ze de grens niet halen, waarvan je belasting begint te betalen.

   Zelfde geld voor veel mensen met een minimum inkomen, die betalen al niet heel veel belasting over hun inkomen, waardoor de belasting verlagen ook weinig gaat compenseren,

   Tenzij ze gaan doen dat mensen met ene minimum inkomen niks aan de belastingdienst hoeven te betalen, anders zie ik niet in hoe dit zou werken.

 • ZZorgen

  Idee, ziektekostenverzekering naar rato in de belasting opnemen. Is in een aantal landen zo. Naast de belasting geen verdere ziektekosten meer. Niemand mist de noodzakelijke zorg en hiermee worden hogere kosten door niet te behandelen in een vroeg stadium van de ziekte voorkomen.

 • HHans

  Jammer dat het voorstel niet wat meer uitgebreid wordt beschreven. Denk dat het de bedoeling is dat iedereen het bedrag dat men nu ongeveer moet betalen(de 35 euro) zijnde de maandpremie met daarvan afgetrokken de zorgtoeslag blijven betalen aan de zorgverzekeraar. Daarenboven komt er voor de laagste inkomens een inkomensstijging van 85 euro per maand krijgen. Dit bedrag wordt lager bij een stijgende inkomens.
  Per saldo maakt het dan niet uit vergeleken met nu. Alleen het systeem wordt eenvoudiger.
  Of dit praktisch ook zo werkt weet ik niet. Als voorbeeld: Bij een vermogen boven de 110.000 euro krijgt men nu geen zorgpremie. Hoe is dat in het nieuwe stelsel?

  • MMij

   @Hans
   Waar haal jij 35 euro vandaan? Ligt aan mij hoor…
   Bij een verdienste bedrag van 3600 bruto per maand heb je geen recht meer op zorg toeslag…
   Dat hebben wij samen per maand (in één inkomen)… Alles wordt duurder, maar de lonen stijgen niet evenredig mee.. Jammer..

  • GGerria

   @Hans Maar dan wordt wel vergeten…….als het inkomen hierdoor stijgt wordt dat weer teniet gedaan door de eigen bijdrage aan het CAK te verhogen want deze eigen bijdrage is inkomensafhankelijk.

 • TTrudy

  En het dan nog raar vinden dat 50 plussers depressief zijn en hun leven niks waard vinden.

  • HHenk

   @Trudy
   Dat is wat D66 vind, vind jij dat ook?
   De 50 plussers worden depressief omdat alles is weg bezuinigd. En nu gaat D66 je wel even helpen (een pilletje, spuitjes) dan is het probleem van de ouderen ook opgelost. Alleen als je Pia Dekker en de rest van het tuig heet, die hebben zich al ingekocht

 • LLies

  Mooi bedacht. Ik ben ziek en kan niet zomaar overstappen naar een andere verzekering. Die kijken eerst wat jou kosten zijn .En dan verwacht ik te worden uitgesloten.

  • MMaria

   Waarom kunt u niet naar een andere verzekering?

  • AAnnemiek Boots

   @Maria omdat de meeste debet zijn met betalen o.trent te hoge kosten ,dan dreigbrief krijgen van CAK ,begint al in de 3de maand als je achter raakt met betalen zorgverzekering ,dreigen ,dreigen dat is t motto tegenwoordig in deze tijd

  • LLilian

   @Lies

   Ze mogen je niet uitsluiten!

  • JJojan

   @Lies

   Voor de basisverzekering kunnen ze je niet uitsluiten.
   Echter bij de aanvullende verzekering zullen ze naar jouw persoonlijke situatie kijken.
   En ga je eventueel meer premie betalen als mensen zonder extra zorg,

 • LLenie

  Dit is echt niet te geloven onze vaste lasten zijn zo hoog dat we een gedeelte van de zorg en de huurtoeslag moeten betalen , we gaan niet naar de tandarts en belangrijke onderzoeken in het ziekenhuis doen we niet omdat we dan financieel zwaar tekort gaan komen mijn vriend is 65 ik ben 59 dus onze gezondheid gaat m et de jaren minder worden, we betalen 147 euro per persoon in de maand , we kunnen naar de huisarts enz maar daar blijft het ook bij dan voel je je toch zwaar belazerd !!!

  • EEsv

   @Lenie
   Je moet wel gaan leren begrijpen dat als het ene vervalt en vervangen wordt door het ander, dat je netto op hetzelfde uitkomt.

  • MMij

   @Esv

   Dat is niet waar… Je wordt belazert waar je bij staat.. Ik kan niet in jou knippie kijken.. Dat hoeft ook niet,
   Maar uiteindelijk ga je er wel degelijk op achteruit en niet zo zuinig ook

 • DDinoise

  Betalen naar inkomen lijkt me het beste.

  • EElmina

   @Dinoise dat lijkt mij niet want als we dat met alles doen loont het niet om te werken. In veel gevallen hebben moeders in de bijstand het beter dan parttime werkende moeders. Werken moet beloont worden. Niet thuis zitten (tenzij dat niet kan)

  • II b

   @Elmina
   Het loont per definitie niet om te werken. Iemand met t minimumloon of iets er boven en die 32 uur werkt heeft al minder dan n bijstwndsmoeder en kringt ook nog eens geen toeslagen.
   Het moet wel naar inkomen, maar het minimumloon moet omhoog en de salarissen van de werkenden ook! Zodat werken (wanneer mogelijk uiteraard) weer lonend word.

  • HHenk

   @Dinoise
   Dat zal en gaat niet gebeuren, kijk maar naar de AOW is ook voor iedereen gelijk rijk of arm zelf Beatrix krijgt AOW

 • JJan

  Ik ontvang AOW heb de zorgtoeslag wel nodig zonder de toeslag
  wordt het moeilijk ik heb geen 5000 euro per maand zoals rutte

  • Cconny

   @Jan
   rutte heeft wel meer dan 5000

 • YYc Van Geytenbeek

  Ik ben blij met de zorgtoeslag het is net een beetje overleven laten ze het geld maar is bij de rijken weghalen doe hebben hey niet nodig schandalige regering

  • EEsv

   @Yc Van Geytenbeek
   Het geld = maar de rijken weghalen?

 • FFolkert

  Naar inkomen lijkt mij eerlijker, lage inkomens kan men ontzien. Velen zien de zorg toeslag als inkomsten, en niet als een tegemoetkoming voor zorg kosten.

 • HHubertus

  Overal hoor en zie ik de mensen klagen maar zie dit nooit terug bij de verkiezingen omdat veel klagers steeds weer op de partijen van de huidige regering stemmen. Ik hoop dat velen nu eens goed gaan nadenken en bij de volgende verkiezingen daadwerkelijk wakker worden.

 • FFolkert

  Naar inkomen lijkt mij eerlijker, lage inkomens kan men ontzien. Velen zien de zorg toeslag als inkomsten, en niet als een tegemoetkoming voor zorg kosten

 • WWilly

  Belachelijk. Wordt steeds gekker Laten ze ons gewoon oude ziekenfonds terug geven. De hoge heren bedenken van alles maar ja die hebben geld zat Ze zouden paar maanden moeten ruilen met minima. Wordt is tijd dat wij nederlanders is op staan Ook maar is met gele hesjes op straat ben heel Nederland spuugzat

 • LL.

  En wat is dan de oplossing voor mensen met een lager inkomen ?

  Kan meneer Rutte even een maandje of 3 het leven van deze mensen nadoen ? 35 eur per week om van te leven, maximaal 1x per week een stuk vlees, vakantiegeld op aan gemeentelijke belastingen en eigen risico. Geen kapper, geen gloednieuwe kleding, geen reisjes, ook niet naar de dierentuin, geen uit eten, maar voedselbank boontjes doppen.. moe worden vd financiële stress, dan naar de dokter. eigen bijdrages voor medicijnen, niet naar fysio, ook niet als je je enkel verzwikt. Honger maar uitkering nog niet binnen, wachten op zorgtoeslag, oh chips, komt niet meer.

  Vaste lasten = hele uitkering
  Zorgtoeslag + huurtoeslag = waar we van leven

  Daar kun je niet zomaar € 100 euro van af halen zonder degelijke compensatie in het inkomen.

  En dan na deze 2 maanden even opnieuw nadenken aub.

 • RRosa

  Misschien maar eens naar de kinderbijslag gaan kijken…
  Ouder(‘s) die genoeg verdienen en wat er uitbetaald word aan de gene die niet eens hier’ wonen ‘!!
  Denk dat dat reëler is dan deze onzin… Mensen die het minimale hebben te besteden hebben het al zwaar!!

 • JJoy

  Gewoon betalen naar inkomen . De ministers betalen net zoveel eigen risico als iemand met een laag inkomen.En hun worden overal geholpen met voorrang en en liggen niet gemengd met 4 of meer personen op een kamer in het ziekenhuis .

  • LLoet

   @Joy

 • Oopa Ruud

  Ja hoor , daar gaan we weer, met opperhoofd Mark voorop ! wel een heel goedkope manier om van alle bejaarden , zieken en armen af te komen . Die gaan van ellende eerder dood. Mooie compensatie voor alle buitenlandse binnenkomers die plaats in gaan nemen van de ouden en de zieken en de armen.Goed gedaan hoge heren ! Laat aub het Nederland van de jaren 60-70-80 terugkomen en uit de EU (oplichters ). En heel graag een andere regering die wël vóór ons opkomt en niet die zakkenvullers in den Haag

 • AAkki

  Als de premie verlaagd wordt naar 35 euro per maand maar men moet 85 euro aan de belasting betalen, maar er wordt niet vermeld of dit per maand of per jaar,dan veranderd er niks. Zorgpremie per maand 35 euro en als de belasting 85 euro krijgt komt het op 120 euro per maand en dat is meer als de huidige basisverzekering. Maar nu krijg de meesten wel een zorg toeslag en dan niet.
  Armen zullen armer worden en de rijken rijker.
  Eerlijke verdeling is procentueel van ieders inkomen aan zorgpremie betalen dan hoeft er geen zorg toeslag aangevraagd c.q betalen.

 • LLia

  Als ik dit zo lees raak ik in paniek. Mijn vaste lasten zijn nu al net zo hoog als mijn inkomen zonder huur en zorgtoeslag. Dankzij de toeslagen leef ik nog. En hoezo werkt dat concurentie in de hand? Kunnen de zorgkosten DAN wel omlaag terwijl de premie nu steeds stijgt omdat alles duurder wordt? In denk dat er maar één voordeel is nl. Er komen veel minder armen mensen want die gaan allemaal snel dood door gebrek aan eten en kleding

 • KKhales

  Hallo iedereen
  Het kabinet is van plan om alle voorzieningen af te schaffen. Het teruggave wordt steeds afgebouwd. De toeslagen worden afgeschaft. Zorgverzekering wordt onbetaalbaar . Eigen risico is geen goed idee. De verzekerden betalen premies en niets wordt vergoed. 385 euro moet je zelf betalen voordat de zorgkosten worden vergoed.
  Arme mensen betalen dezelfde als ministers die beter zorg krijgen dan burgers met lage inkomens.
  Zorg moet voor iedereen. Geen eigen risico en betaalbaar zorgpremie.

 • AAnja

  Hoeveel moet er nog afgepakt worden … wordt tijd voor andere regering die meer Voor de mensen zijn ..Hoelang nog…
  Iedere keer weer wat je houd niks meer over…

 • FFiona

  Mensen met een chronische ziekte kunnen niet
  overstappen . Ze worden alleen voor bassis verzekering aangenomen en niet voor aanvullende verzekering. Daardoor krijgen ze bepaalde kosten niet vergoed en dat is zelf niet op te hoesten. Dus krijg je nog meer mensen in de schulden.

  • MMark

   @Fiona
   Bijna alle aanvullende verzekering kun je zonder medische selectie afsluiten. Onzin dus dat je als chronisch zieke niet kan overstappen. Veel mensen durven het niet. Maar dat is wat anders.

  • RRenske

   @Mark
   Nou ik vraag me af wat jij voor chronische aandoening hebt….. ik en 2 van mijn kinderen worden mooi nergens anders geacepteerd voor aanvullende verzekering hoor. Mijn oudste zoon en man die gelukkig niks hebben zijn wel overal welkom.

  • AAgnes

   @Renske
   Mijn partner en ik zijn beide chronisch ziek. O.a. diabetes, psoriasis. Beide zijn we na 2 maanden al door ons eigen risico heen. Ik zoek elk jaar naar de beste en de goedkoopste verzekering die bij ons past en stap dan over. Wij zijn nog nooit geweigerd.

 • JJ.Smans

  Het beste een vast percentage van je salaris voor huur bv 20% en 10% voor de ziektekostenverzekering.
  Voordeel, geen huur en zorgtoeslag meer uit te betalen.
  Een ziektekostenverzekering voor het hele land.
  Voordeel, minder directeuren met hoge salarissen.
  Geen aandeelhouders die hun zakken vullen. Dit geld kan beter gebruikt worden voor onderzoeken.
  Bij loonsverhoging van 2% ontvangt een uitkeringstrekker 30 euro verhoging.
  Een directeur met de balkenendenorm ongeveer 3700 euro.
  Hoezo rechtsgelijkheid.
  Premies gaan omhoog en is bij ziektekostenverzekering voor eenieder gelijk.
  Wie gaat erop vooruit.???
  Verschillen worden steeds groter.
  Dit alles met een lachebekje als Rutte aan het roer. Lachen in je gezicht en een dolksteek in je rug.

 • RRichard

  Hoe zit dat dan met studenten?
  Die hebben al meer uitgaven dan inkomen. Zeker weer extra bij lenen. Weer een paar tientjes achteruitgang per maand. X 4 jaar studie.

 • AAndré

  Zelf denk ik dat het een beter plan is, dan alles bij het oude te laten. Concurrentie wordt groter. Minder administratieve rompslomp

 • SScherpschutter

  Wat ik hier boven lees is te triest voor woorden wat een leed,het voorstel in dit artikel zet geen zoden op de dijk voor de mensen met een laag inkomen amoe troef,het netto loon moet omhoog zodat toeslagen niet meer nodig zijn daarbij terug naar het oude systeem van het ziekenfonds managers eruit Handen er in,immigratie stop illegalen het land uit iedereen die kan werken aan het werk,voor arbeids immigranten de eerste 8 jaar geen uitkeringen,voor echte vluchtelingen is er tijdelijk plaats totdat de situatie in het thuisland weer is genormaliseerd dan per omgaande terug,dubbele paspoorten niet toestaan kiezen.
  Stem sociaal FvD of PVV,en NEXIT asap

  • LLia

   @Scherpschutter
   Helemaal mee eens scherpschutter. Het oude systeem van de vroegere ziekenfondsen was veel beter. Wie weinig verdient betaalt weinig en wie veel verdient betaalt veel. En wie hier geen verbljfrecht heeft moet weg, dat scheelt heel veel gratis zorg.

 • FFrans

  7 miljoen mensen die zorgtoeslag ontvangen? Als bijna de helft van de bevolking toeslagen nodig heeft om de zorgverzekering te kunnen betalen, dan zijn de premies te hoog en moet de regering ingrijpen. Hoogervorst zei dat iedereen hetzelfde moest betalen. Als dat alleen maar kan als er toeslagen worden uitgekeerd, dan klopt dit systeem niet

  • DDee

   @Frans
   Ben met je eens Frans.
   De chronische ziek hebben meestal een lage inkom en zou meer moeten betalen.
   Hogere minimumloon en lager ziekteverzekering voor mensen met chronisch ziekten en een laag inkom

 • JJantina

  Goededag, ik schrik van dit voorstel.
  Weer een voorstel die de lagere en middenklasse raakt. Zorg is een basisbehoefte! Waarom kijken we niet naar andere landen hoe die de zorg hebben geregeld en leer daarvan!
  Als de zorgtoeslag er af gaat dan zal het eigen risico ook afgeschaft moeten worden.
  Basisverzekering stelt al niks meer voor en je moet dus flink betalen voor de aanvullende verzekering.
  Ik kan niet bevatten dat het allemaal niet makkelijker kan, kijk naar inkomsten van de mensen en belast de hogere inkomens meer, zo betaalt iedeen naar eigen vermogen.Dus net als vroeger!

  • JJos

   @Jantina
   Helemaal mee eens
   Laat de mensen met hogere inkomens
   Meer betalen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.