Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Artikel door: Bart Koenraadt - 494 reacties

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Er zijn serieuze plannen om de zorgtoeslag af te schaffen voor iedereen. 7 miljoen mensen in Nederland ontvangen op dit moment zorgtoeslag om te compenseren voor de premie en het eigen risico van de zorgverzekering. Maar de toeslag is onwenselijk vindt het kabinet, onder leiding van premier Rutte. Het kabinet wil eigenlijk van het hele toeslagenstelsel af.

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering, Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg, komen daarom met een voorstel om de zorgtoeslag af te schaffen. Daarbij zijn er geen inkomenseffecten.

Voorstel

Het voorstel van de twee geleerden is om de zorgtoeslag af te schaffen en om tegelijkertijd de nominale premie te verlagen met 85 euro per maand. Werkgeversbijdragen verder blijven ongewijzigd

Hoe werkt het?

 1. Alle verzekerden van 18 jaar en ouder betalen een nominale premie aan hun verzekeraar van gemiddeld zo’n 35 euro per maand.  
 2. Daarnaast betaalt iedere verzekerde 85 euro aan de Belastingdienst.
 3. Van die 85 euro wordt een deel afgetrokken, afhankelijk van het inkomen van de verzekerde.

Het is niet duidelijk hoe het kabinet tegen dit voorstel aankijkt en of dit voorstel al per 2021 kan worden ingevoerd.

Voordelen

Het plan van de (oud) hoogleraren kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Toeslagenproblematiek wordt verminderd
 • Minder regelgeving en dus minder fraude, controles en terugvorderingen
 • Lagere administratieve lasten
 • Huishoudens hoeven geen zorgtoeslag meer aan te vragen

Een ander voordeel is dat het aantal wanbetalers in de zorg verder kan worden teruggedrongen. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn om de zorgtoeslag te gebruiken voor andere doeleinden dan de zorgverzekering. Het verlies is in zorgtoeslag wordt gebruikt om de premie sterk te verlagen.

Meer concurrentie

Het laatste belangrijke voordeel van een zorgstelsel zonder zorgtoeslag is de groter wordende concurrentie tussen zorgverzekeraars. Een positieve ontwikkeling, gezien marktwerking positieve effecten heeft op de zorgkosten.

In de nieuwe situatie blijven de absolute premieverschillen wellicht gelijk, maar nemen nemen de relatieve prijsverschillen juist sterk toe.

Hoe komt dat?

Als de nominale premie wordt verlaagd worden verzekeringen tegen een fors lagere premie aangeboden. Tussen een premie van 115 euro en 120 euro per maand (situatie nu) zit een relatief verschil van zo’n 4,3 procent. Tussen een premie van 35 en 30 euro (situatie zonder zorgtoeslag) zit een relatief verschil van bijna 17 procent.

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten gevoelig zijn voor relatieve prijsverschillen en zullen waarschijnlijk dus vaker overstappen.

Laat in de reacties weten hoe jij hier over denkt. Goed idee of niet?

Bron: FD.nl

494 reacties

 • LLies

  Mooi bedacht. Ik ben ziek en kan niet zomaar overstappen naar een andere verzekering. Die kijken eerst wat jou kosten zijn .En dan verwacht ik te worden uitgesloten.

  • MMaria

   Waarom kunt u niet naar een andere verzekering?

  • AAnnemiek Boots

   @Maria omdat de meeste debet zijn met betalen o.trent te hoge kosten ,dan dreigbrief krijgen van CAK ,begint al in de 3de maand als je achter raakt met betalen zorgverzekering ,dreigen ,dreigen dat is t motto tegenwoordig in deze tijd

  • LLilian

   @Lies

   Ze mogen je niet uitsluiten!

  • JJojan

   @Lies

   Voor de basisverzekering kunnen ze je niet uitsluiten.
   Echter bij de aanvullende verzekering zullen ze naar jouw persoonlijke situatie kijken.
   En ga je eventueel meer premie betalen als mensen zonder extra zorg,

 • LLenie

  Dit is echt niet te geloven onze vaste lasten zijn zo hoog dat we een gedeelte van de zorg en de huurtoeslag moeten betalen , we gaan niet naar de tandarts en belangrijke onderzoeken in het ziekenhuis doen we niet omdat we dan financieel zwaar tekort gaan komen mijn vriend is 65 ik ben 59 dus onze gezondheid gaat m et de jaren minder worden, we betalen 147 euro per persoon in de maand , we kunnen naar de huisarts enz maar daar blijft het ook bij dan voel je je toch zwaar belazerd !!!

  • EEsv

   @Lenie
   Je moet wel gaan leren begrijpen dat als het ene vervalt en vervangen wordt door het ander, dat je netto op hetzelfde uitkomt.

  • MMij

   @Esv

   Dat is niet waar… Je wordt belazert waar je bij staat.. Ik kan niet in jou knippie kijken.. Dat hoeft ook niet,
   Maar uiteindelijk ga je er wel degelijk op achteruit en niet zo zuinig ook

 • MMaria

  @Rosa

  Je heb gelijk in buiten land waar de kinderen wonen geen kinderbijslag hier ontvangen

 • DDinoise

  Betalen naar inkomen lijkt me het beste.

  • EElmina

   @Dinoise dat lijkt mij niet want als we dat met alles doen loont het niet om te werken. In veel gevallen hebben moeders in de bijstand het beter dan parttime werkende moeders. Werken moet beloont worden. Niet thuis zitten (tenzij dat niet kan)

  • II b

   @Elmina
   Het loont per definitie niet om te werken. Iemand met t minimumloon of iets er boven en die 32 uur werkt heeft al minder dan n bijstwndsmoeder en kringt ook nog eens geen toeslagen.
   Het moet wel naar inkomen, maar het minimumloon moet omhoog en de salarissen van de werkenden ook! Zodat werken (wanneer mogelijk uiteraard) weer lonend word.

  • HHenk

   @Dinoise
   Dat zal en gaat niet gebeuren, kijk maar naar de AOW is ook voor iedereen gelijk rijk of arm zelf Beatrix krijgt AOW

 • JJan

  Ik ontvang AOW heb de zorgtoeslag wel nodig zonder de toeslag
  wordt het moeilijk ik heb geen 5000 euro per maand zoals rutte

  • Cconny

   @Jan
   rutte heeft wel meer dan 5000

 • YYc Van Geytenbeek

  Ik ben blij met de zorgtoeslag het is net een beetje overleven laten ze het geld maar is bij de rijken weghalen doe hebben hey niet nodig schandalige regering

  • EEsv

   @Yc Van Geytenbeek
   Het geld = maar de rijken weghalen?

 • FFolkert

  Naar inkomen lijkt mij eerlijker, lage inkomens kan men ontzien. Velen zien de zorg toeslag als inkomsten, en niet als een tegemoetkoming voor zorg kosten.

 • HHubertus

  Overal hoor en zie ik de mensen klagen maar zie dit nooit terug bij de verkiezingen omdat veel klagers steeds weer op de partijen van de huidige regering stemmen. Ik hoop dat velen nu eens goed gaan nadenken en bij de volgende verkiezingen daadwerkelijk wakker worden.

 • FFolkert

  Naar inkomen lijkt mij eerlijker, lage inkomens kan men ontzien. Velen zien de zorg toeslag als inkomsten, en niet als een tegemoetkoming voor zorg kosten

 • WWilly

  Belachelijk. Wordt steeds gekker Laten ze ons gewoon oude ziekenfonds terug geven. De hoge heren bedenken van alles maar ja die hebben geld zat Ze zouden paar maanden moeten ruilen met minima. Wordt is tijd dat wij nederlanders is op staan Ook maar is met gele hesjes op straat ben heel Nederland spuugzat

 • LL.

  En wat is dan de oplossing voor mensen met een lager inkomen ?

  Kan meneer Rutte even een maandje of 3 het leven van deze mensen nadoen ? 35 eur per week om van te leven, maximaal 1x per week een stuk vlees, vakantiegeld op aan gemeentelijke belastingen en eigen risico. Geen kapper, geen gloednieuwe kleding, geen reisjes, ook niet naar de dierentuin, geen uit eten, maar voedselbank boontjes doppen.. moe worden vd financiële stress, dan naar de dokter. eigen bijdrages voor medicijnen, niet naar fysio, ook niet als je je enkel verzwikt. Honger maar uitkering nog niet binnen, wachten op zorgtoeslag, oh chips, komt niet meer.

  Vaste lasten = hele uitkering
  Zorgtoeslag + huurtoeslag = waar we van leven

  Daar kun je niet zomaar € 100 euro van af halen zonder degelijke compensatie in het inkomen.

  En dan na deze 2 maanden even opnieuw nadenken aub.

 • RRosa

  Misschien maar eens naar de kinderbijslag gaan kijken…
  Ouder(‘s) die genoeg verdienen en wat er uitbetaald word aan de gene die niet eens hier’ wonen ‘!!
  Denk dat dat reëler is dan deze onzin… Mensen die het minimale hebben te besteden hebben het al zwaar!!

 • JJoy

  Gewoon betalen naar inkomen . De ministers betalen net zoveel eigen risico als iemand met een laag inkomen.En hun worden overal geholpen met voorrang en en liggen niet gemengd met 4 of meer personen op een kamer in het ziekenhuis .

  • LLoet

   @Joy

 • Oopa Ruud

  Ja hoor , daar gaan we weer, met opperhoofd Mark voorop ! wel een heel goedkope manier om van alle bejaarden , zieken en armen af te komen . Die gaan van ellende eerder dood. Mooie compensatie voor alle buitenlandse binnenkomers die plaats in gaan nemen van de ouden en de zieken en de armen.Goed gedaan hoge heren ! Laat aub het Nederland van de jaren 60-70-80 terugkomen en uit de EU (oplichters ). En heel graag een andere regering die wël vóór ons opkomt en niet die zakkenvullers in den Haag

 • AAkki

  Als de premie verlaagd wordt naar 35 euro per maand maar men moet 85 euro aan de belasting betalen, maar er wordt niet vermeld of dit per maand of per jaar,dan veranderd er niks. Zorgpremie per maand 35 euro en als de belasting 85 euro krijgt komt het op 120 euro per maand en dat is meer als de huidige basisverzekering. Maar nu krijg de meesten wel een zorg toeslag en dan niet.
  Armen zullen armer worden en de rijken rijker.
  Eerlijke verdeling is procentueel van ieders inkomen aan zorgpremie betalen dan hoeft er geen zorg toeslag aangevraagd c.q betalen.

 • LLia

  Als ik dit zo lees raak ik in paniek. Mijn vaste lasten zijn nu al net zo hoog als mijn inkomen zonder huur en zorgtoeslag. Dankzij de toeslagen leef ik nog. En hoezo werkt dat concurentie in de hand? Kunnen de zorgkosten DAN wel omlaag terwijl de premie nu steeds stijgt omdat alles duurder wordt? In denk dat er maar één voordeel is nl. Er komen veel minder armen mensen want die gaan allemaal snel dood door gebrek aan eten en kleding

 • KKhales

  Hallo iedereen
  Het kabinet is van plan om alle voorzieningen af te schaffen. Het teruggave wordt steeds afgebouwd. De toeslagen worden afgeschaft. Zorgverzekering wordt onbetaalbaar . Eigen risico is geen goed idee. De verzekerden betalen premies en niets wordt vergoed. 385 euro moet je zelf betalen voordat de zorgkosten worden vergoed.
  Arme mensen betalen dezelfde als ministers die beter zorg krijgen dan burgers met lage inkomens.
  Zorg moet voor iedereen. Geen eigen risico en betaalbaar zorgpremie.

 • AAnja

  Hoeveel moet er nog afgepakt worden … wordt tijd voor andere regering die meer Voor de mensen zijn ..Hoelang nog…
  Iedere keer weer wat je houd niks meer over…

 • EEd Zwaal

  @Leo Wessels
  Dat ben ik helemaal met je eens.Het kabinet doet er beter aan om de superwinsten van de grote maatschappijen aam te pakken. Vooral zij hebben geprofiteerd van de hoogconjunctuur en de werknemers wat kruimels toegeworpen, onder het mom van : dit is de beloning die voor het werk staat. Om van de gepensioneerden en studenten maar niet te spreken. Zij krijgen het steeds moeilijker. Het geld klotst tegen de plinten op, maar niet voor deze laatste groepen. Wel gingen deze superwinsten naar aandelen waardoor zij de winsten verder kunnen vergroten.
  Inderdaad het liberale principe van laisser faire. De VVD ten voeten uit.

 • FFiona

  Mensen met een chronische ziekte kunnen niet
  overstappen . Ze worden alleen voor bassis verzekering aangenomen en niet voor aanvullende verzekering. Daardoor krijgen ze bepaalde kosten niet vergoed en dat is zelf niet op te hoesten. Dus krijg je nog meer mensen in de schulden.

  • MMark

   @Fiona
   Bijna alle aanvullende verzekering kun je zonder medische selectie afsluiten. Onzin dus dat je als chronisch zieke niet kan overstappen. Veel mensen durven het niet. Maar dat is wat anders.

  • RRenske

   @Mark
   Nou ik vraag me af wat jij voor chronische aandoening hebt….. ik en 2 van mijn kinderen worden mooi nergens anders geacepteerd voor aanvullende verzekering hoor. Mijn oudste zoon en man die gelukkig niks hebben zijn wel overal welkom.

  • AAgnes

   @Renske
   Mijn partner en ik zijn beide chronisch ziek. O.a. diabetes, psoriasis. Beide zijn we na 2 maanden al door ons eigen risico heen. Ik zoek elk jaar naar de beste en de goedkoopste verzekering die bij ons past en stap dan over. Wij zijn nog nooit geweigerd.

 • JJ.Smans

  Het beste een vast percentage van je salaris voor huur bv 20% en 10% voor de ziektekostenverzekering.
  Voordeel, geen huur en zorgtoeslag meer uit te betalen.
  Een ziektekostenverzekering voor het hele land.
  Voordeel, minder directeuren met hoge salarissen.
  Geen aandeelhouders die hun zakken vullen. Dit geld kan beter gebruikt worden voor onderzoeken.
  Bij loonsverhoging van 2% ontvangt een uitkeringstrekker 30 euro verhoging.
  Een directeur met de balkenendenorm ongeveer 3700 euro.
  Hoezo rechtsgelijkheid.
  Premies gaan omhoog en is bij ziektekostenverzekering voor eenieder gelijk.
  Wie gaat erop vooruit.???
  Verschillen worden steeds groter.
  Dit alles met een lachebekje als Rutte aan het roer. Lachen in je gezicht en een dolksteek in je rug.

 • RRichard

  Hoe zit dat dan met studenten?
  Die hebben al meer uitgaven dan inkomen. Zeker weer extra bij lenen. Weer een paar tientjes achteruitgang per maand. X 4 jaar studie.

 • AAndré

  Zelf denk ik dat het een beter plan is, dan alles bij het oude te laten. Concurrentie wordt groter. Minder administratieve rompslomp

 • SScherpschutter

  Wat ik hier boven lees is te triest voor woorden wat een leed,het voorstel in dit artikel zet geen zoden op de dijk voor de mensen met een laag inkomen amoe troef,het netto loon moet omhoog zodat toeslagen niet meer nodig zijn daarbij terug naar het oude systeem van het ziekenfonds managers eruit Handen er in,immigratie stop illegalen het land uit iedereen die kan werken aan het werk,voor arbeids immigranten de eerste 8 jaar geen uitkeringen,voor echte vluchtelingen is er tijdelijk plaats totdat de situatie in het thuisland weer is genormaliseerd dan per omgaande terug,dubbele paspoorten niet toestaan kiezen.
  Stem sociaal FvD of PVV,en NEXIT asap

  • LLia

   @Scherpschutter
   Helemaal mee eens scherpschutter. Het oude systeem van de vroegere ziekenfondsen was veel beter. Wie weinig verdient betaalt weinig en wie veel verdient betaalt veel. En wie hier geen verbljfrecht heeft moet weg, dat scheelt heel veel gratis zorg.

 • FFrans

  7 miljoen mensen die zorgtoeslag ontvangen? Als bijna de helft van de bevolking toeslagen nodig heeft om de zorgverzekering te kunnen betalen, dan zijn de premies te hoog en moet de regering ingrijpen. Hoogervorst zei dat iedereen hetzelfde moest betalen. Als dat alleen maar kan als er toeslagen worden uitgekeerd, dan klopt dit systeem niet

  • DDee

   @Frans
   Ben met je eens Frans.
   De chronische ziek hebben meestal een lage inkom en zou meer moeten betalen.
   Hogere minimumloon en lager ziekteverzekering voor mensen met chronisch ziekten en een laag inkom

 • JJantina

  Goededag, ik schrik van dit voorstel.
  Weer een voorstel die de lagere en middenklasse raakt. Zorg is een basisbehoefte! Waarom kijken we niet naar andere landen hoe die de zorg hebben geregeld en leer daarvan!
  Als de zorgtoeslag er af gaat dan zal het eigen risico ook afgeschaft moeten worden.
  Basisverzekering stelt al niks meer voor en je moet dus flink betalen voor de aanvullende verzekering.
  Ik kan niet bevatten dat het allemaal niet makkelijker kan, kijk naar inkomsten van de mensen en belast de hogere inkomens meer, zo betaalt iedeen naar eigen vermogen.Dus net als vroeger!

  • JJos

   @Jantina
   Helemaal mee eens
   Laat de mensen met hogere inkomens
   Meer betalen

 • LLeo Wessels

  Dit krijg je er van als te veel mensen op de VVD stemmen. Mensen wordt wakker

  • NN.bol

   @Leo Wessels

   Hellemaal gelijk in de plomp met de vvd wanneer worden we hier nu eens wakker in nederland

 • FFrans

  Goed of slecht plan, we hadden een systeem wat werkte. Een percentage van je bruto loon wat netto werd gebruikt voor de zorgkosten. Ging automatisch van de lonen af en het ging prima. Totdat Hoogervorst vond dat het niet “eerlijk” was en dat iedereen hetzelfde moest betalen. En dat heeft heel Nederland gemerkt. Nu moet je voor veel extra dingen bijbetalen en we gaan langzaam maar zeker naar Amerikaanse toestanden toe in de zorg. Terwijl landen om ons heen een sociaal systeem hebben wat werkt, gaan we in Nederland het wiel opnieuw uitvinden. Elk jaar horen wij dat de zorgkosten weer zijn gestegen, maar we horen nooit WAAROM de zorgkosten zo stijgen. Oh ja, we worden ouder. Dat werden we 30 jaar geleden niet. Dit systeem wat wij nu hebben werkt niet en moet op de schop, voordat mensen zorg gaan mijden omdat het onbetaalbaar wordt. En veel mensen doen dit al.

  • RRobert

   @Frans

   Je hebt helemaal gelijk.

 • MMario

  Gewoon belastingvrije voet van 25.000 invoeren voor iedereen. Zorgpremie is er niet voor om inkomens te nivelleren dat is absurd want hogere inkomens betalen al hogere belastingen. En met belastingvrije voet hoeft de belastingdienst niet 85 euro per maand te gasn innen wat weer rondpompen van geld is en daar moeten we juist vanaf.

 • HHans

  Dit is weer zo’ n mooie redenatie van dit kabinet de armen worden steeds armer en de rijken steeds rijker ze moeten zelf maar een tijdje van het minimum leven.
  Pesioenen hoefden niet gekort te worden maar wat blijkt nu gaan we de belasting er op maar verhogen gaan we toch weer achteruit ( dank U wel ).
  Straks weer een huurverhoging 385€ eigen bijdrage en 250 € eigenbijdrage voor medicijnen dan nog eens 151€ ziekenfonds dan blijft er weinig over van je AOW en klein pensioentje..
  Je mag tegenwoordig blij zijn om nog Nederlander ! te zijn.
  Bedankt voor alles?

 • YYvonne

  Lijkt me een goed plan, vind het toch al regelrecht bezopen dat de premies en de huur zo hoog zijn geworden voor de lage inkomens zodat de regering moet aanvullen, waar ben je dan mee bezig???? En dat de uitkeringen voor als je niet meer kunt werken ook zo laag zijn dat je er niet van kunt leven en moet eten van de toeslagen?????? Idioot systeem, zorg dat iedereen normaal fatsoenlijk kan leven!!!!

 • AA.H.van Veen.

  Uitstekend idee.De fraude gevoeligheid wordt weggenomen ,terwijl het veel eerlijker wordt.In het huidige systeem wordt de zorg premie voor veel huishoudens onbetaalbaar, waardoor de gezinnen in de financiële problemen komen.Zo snel mogelijk invoeren.

 • JJan

  Met dit plan gaan de hogere inkomens er op vooruit.
  Die ontvangen nu geen zorgtoeslag maar genieten wel van een lagere premie…
  Inkomensverschillen nemen dus weer enorm toe…

 • PP

  Ze hadden het zo moeten laten als voorheen alle toeslagen regelrecht naar waar je het voor krijgt, zorgtoeslag gelijk naar de zorgverzekeraar, huurtoeslag gelijk naar de woningbouw.

 • JJ.g

  Zwaar op tegen,ik het heel had nodig om de zorgkosten te betalen

 • Kkarin

  sneeuw nu al regelmatig onder,wat een puinhoop met die regeling

 • TTuzer

  Geachte heer/mevrouw. Ik ben niet mee eens om fraude te voorkomen moet de consulent beter hun werk de berekening goed inzien .het is niet schult van de bevolking. Zo slim is de bevolking niet. Ze worden grotendeels door ambtenaren geholpen om papier werk af te leveren aan de belastingdienst. Graag wil ik u verzoeken om te overwegen het verzoek. Met vriendelijke groet A.TUZER

 • Ggeen

  met zijn alle in de schuldsanering?

 • CChocie

  Met deze verandering zijn de mensen weer de klos.
  Waarom veranderen, dit is altijd dat de regering hier het beste van wordt.
  Bij veranderingen zijn wij altijd de dupe!!!!!

 • JJans

  Ik ontvang nu 104 zorgtoeslag. Zou er dus 19 euro per maand op achteruit gaan!

 • DDick

  Iedere verandering gaat ten koste van de burger dat is altijd al zo geweest

 • MMarc

  Het kabinet moet maar eens gaan kijken bij onze zuiderburen. Werkt prima daar.

 • SSou

  Nou ik weet niet waar jullie het vandaan Halen alle deze cijfers 120 € per maand ik betaal 150€ per maand en nog 365 aan eigen bijdrage, de mensen van het cabinet ze verdienen zo veel dat voor hun maakt niet uit belangrijk dat hun salaris blijft om hoog op de kosten van de arme in deze land u zegt het in het begin goed 7milion mensen krijgen zorgtoeslag dat is 7 miljoen mensen in Nederland leven in armoede.
  Ga door politieke hoop hoop Hora.
  Ik stem niet meer….

 • HHans

  Ik aow mijn vrouw aow alle bij klein pensioen nu wordt bruto inkomen gerekend, mijn vrouw in verpleeghuis huis met eigen bijdrage van 60 % netto blíjft er kleedgeld over ,nu géén zorgtoeslag, bruto 100€ teveel,hoop met nieuwe regeling iets meer over te houden, op wie moet ik stemmen?

 • AArnold Hoeflaak

  Voor dat ze met die zorg premie begonnen betaalde je 25 euro als ze het willen afschaffen vind ik ook dat het weer terug moet naar dat bedrag maar de bedragen die ik terug lees zijn ook alweer hoger dan dit. Iedereen moet gewoon alles werk neerleggen doen ze in andere landen ook maar de brave Nederlander nooit. Hier heerst echt een werk klimaat wat opzich goed is maar niet ten koste van alles en dat zijn ze uit het oog verloren

  • IIda

   @Arnold Hoeflaak
   Zo is wij vinden alles maar goed belachelijk Rutte w il ons helemaal uitkleden we lopen al in ons nakie in Frankrijk hadden ze alles al plaat gegooid maar Nederland ho maar ik schaam me gewoon

 • SSijmen Vrugteveen

  Ik vind dit een heel goed plan.
  Iedereen gelijk en geen gesjoemel

  • AAnoniem

   @Sijmen Vrugteveen

   Jij vind dat goed primma maar jij krijgt net zo goed zorgtoeslag je kom van zelf achter hoe jouw geld gaat slinken. En jij ben zelf een dief in je portemonnee.

 • SSonja mantelmama

  Als het echt zo gaat als voorgesteld (zorgtoeslag er af maar E85 per maand minder betalen) zou dat op zich wek gunstig zijn denk ik… Alleen hoe gaat dit gat bij de zorgverzekering gedicht worden? Want die E85 komt nu van het rijk en wordt door de burger aan de zorgverzekering betaald, in de eventuele nieuwe situatie blijft die E85 bij de overheid en gaat het niet nar de zorgverzekering… Positief voor de staatskas maar uiteindelijk zal de zorgverzekering dit weer moeten doorberekenen aan de burger in de vorm van??? Minder vergoedingen? Higere aanvullende premies? Wie zal het zeggen…

 • HHero

  De lage inkomens zijn de dupe, die hoog geleerden zijn niet wijs, ik voorspel dat de huur toeslag ook stopt, stelletje idioten zijn het.

 • SSusanne

  Als je de zorgtoeslag afschaft, schaf dan ook het eigen risico af. Dan heeft iedereen er baat bij.

  • PPaul

   Mee eens. Waarom is er een eigen risico gekomen??? Voor ziekenkostenverzekering of voor u????

  • AAlfred

   @Paul

   Door vvd natuurlijk!

 • Rrandolph

  Ik werk , vrouw werk en jij werk , dus wij krijgen dit en andere toealagen al lang niet , afschaffen zal leuk worden , laat de rest maar lijden of gaan werken , togggggggh ? Ikke ikke ikke laat de rest maar stikken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.